Kormányváltás vagy pártérdek?

2018 április 4 7:20 de.29 hozzászólás

A választások előtt naponta különböző közvélemény-kutatási adatok érkeznek. A pártok pedig egymásnak ellentmondó közleményeket adnak ki. Választó legyen a talpán, aki jól átlátja a helyzetet. Ebben szeretnék segíteni azzal, hogy leírom, szerintem mik a pártok választástechnikai érdekei, hogy világosabb legyen, miért mondanak valamit a politikusok, hogy mit tarthatunk igaznak és miben akarnak megvezetni minket.

A Fidesz hatalmon maradása érdekében kialakított választási rendszerben az ellenzék nehéz helyzetben van. Egyrészt az egyfordulós választásokon nyilvánvalóan kénytelenek együttműködni, másrészt igyekeznek a pártérdekeiket szem előtt tartani. A pártok érdeke sok szempontból a helyzetüktől/támogatottságuktól függ.

A választóknak azonban másféle érdeke van. Egy részük Orbán győzelmében érdekelt, ők jelenleg kisebbséget, de egy nagyon jól szervezett kisebbséget képviselnek. A csendes többség kormányváltást szeretne, de sok egymással rivalizáló párt között kell választaniuk.

Az 1% körüli támogatottsággal rendelkező pártok érdeke az 1% elérése, hogy ne kelljen visszafizetni a kampánytámogatást és a párt állami támogatásban részesüljön a következő 4 évben. Ez a párt szempontjából fontos ugyan, de nem eredményez parlamenti képviseletet, sőt megnehezítik a kormányváltást, mert szavazók tömegét bírják rá arra, hogy elvesztegessék a szavazatukat.

A közepes támogatottsággal rendelkező pártok célja az 5%-os parlamenti küszöb elérése. (A határon túli szavazatok miatt, ez a belföldi szavazatok kb. 5,5%-a lesz). Kétpárti szövetség esetén pedig 10% kell. Akinek ennyi támogatója van, az számos (kb. 20-30) helyen tudja érdemben befolyásolni azt, hogy ki nyeri meg a körzetet, ezért nagy a pártok felelőssége.

Aki a kormányváltásért küzd, annak az a fontos, hogy az ellenzék a 106-ból minél több egyéni körzetben legyőzze a Fideszt, mert csak így lehet parlamenti többséget szerezni. Akkor lesz változás, ha minimum 55-60 helyen egyértelművé tesszük, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt és a választók őket támogatják. Ehhez azonban együttműködésre, visszalépésekre van szükség, amely áldozatvállalással jár a szűken értelmezett pártérdekkel szemben.

Ezért érdemes megnézni, hogy az egyes pártokra leadott szavazatok mennyire szolgálják a szavazók valódi szándékát, a kormány megtartását vagy leváltását, illetve, hogy mely pártok tesznek valóban a változásért, kik hoztak áldozatot, és kik azok, akik inkább csak beszélnek róla…

Az alábbi táblázatban próbáltam összehasonlítani a pártok lépéseit saját érdekükben, és a kormányváltásért tett eddigi gesztusaikat. Az utolsó oszlopban kaptak egy értékelést arra vonatkozóan, hogy mekkora áldozatot hoztak a kormányváltásért. Ezt a párt támogatottságának és az elengedett körzetek számának szorzatával határoztam meg, így minél nagyobb az érték, annál többet engedett az adott párt. (Ez azért igazságos, mert egy nagyobb párt részéről nagyobb gesztus, ha átenged egy körzetet, mivel sokkal több szavazatról mond le.)

Ezt a listát az MSZP-Párbeszéd vezeti, mert ők nagy támogatottság mellett sok körzetet engedtek el, és a Jobbik és az LMP zárja, mivel ők nem működnek együtt másokkal.

A Fidesz esetében egybeesik a szavazói akarata és a párt érdeke, hisz mindannyian újabb Orbán kormányt szeretnének. Nincs szükségük taktikázásra a saját képükre formált választási rendszerben. Sok közutálatnak örvendő, korrupciós ügyekben lejáratott egyéni jelöltet is indítanak. Orbánnak ez az érdeke, hiszen könnyebb zsarolható, önálló politikai akarattal nem rendelkező képviselőkkel dolgoznia. A korrupció a Fidesz szavazóknak sem érdekük, de kevesen büntetik az egyéni jelöltet. Aki mégis ezt tenné, az csak listán szavazzon a kedvenc pártjára, egyéniben válasszon szimpatikusabb jelöltet.

Az MSZP-Párbeszéd a Liberálisok támogatásával a demokratikus ellenzék legerősebb pártszövetsége. Nekik van a legnagyobb esélyük a kormány leváltására és Karácsony Gergely személyében az ő miniszterelnök-jelöltjük Orbán legesélyesebb és legnépszerűbb kihívója. (Várhatóan a Jobbik több listás szavazatot kap, de az egyéni képviselőkkel az MSZP-Párbeszédnek lesz nagyobb frakciója) Ez a szövetség megegyezett a DK-val, csak 61 helyen indult el a 106-ból és azóta is visszalépett 3 civil javára, hogy esélyt adjon egyéni győzelmükre. További visszalépésekről is tárgyalnak. Így áldozatot hoznak a pártérdek szempontjából, de jelentősen növelik a kormányváltás esélyét.

A DK támogatottsága 6% körüli. Ők megállapodást kötöttek az MSZP-Párbeszéddel, így nem indulnak egymással szemben. 45 helyen indultak és egy helyen visszaléptek Szél Bernadett javára. Ők is azért dolgoznak, hogy legyen megegyezés és minél több egyéni körzetet nyerjen az ellenzék.

A Jobbik a legtámogatottabb ellenzéki párt. Várhatóan ők kapják a legtöbb listás szavazatot. Az ő helyzetük érdekes, mert szélsőjobboldali pártként a fővárosban elsősorban a Fidesztől vettek el szavazókat, míg vidéken jórészt a baloldaltól. A szavazóik többsége kormányváltást akar és együttműködést ennek érdekében. A Jobbik ennek ellenére senkivel sem tárgyal, elindul mindenkivel szemben mind a 106 körzetben. Az együttműködés teljes hiánya sok körzetben a Fideszt erősíti.

Az LMP reális célja a parlamenti küszöb elérése. Emellett 6-7%-os támogatottságuk miatt számos egyéni körzetet lehetne megnyerni, amennyiben az LMP hajlandó lenne együttműködni. Ez esetben ő közös jelöltjeik is esélyesek lennének egyéni győzelemre, így jóval több mandátumhoz juthatnának, ráadásul más körzetekben elősegíthetnék az esélyes ellenzéki jelöltek győzelmét. A párt szavazóinak több mint 90%-a kormányváltást akar és elvárná, hogy a pártja is támogassa azt. Szavazóik többsége szívesen átszavaz egy esélyes baloldali jelöltre. Az LMP esetében így egybeesik a technikai pártérdek és a kormányváltás elősegítése. Ennek ellenére a párt határozottan elutasít minden együttműködést másokkal, ezzel nagy mértékben segítve Orbán hatalmon maradását. Két helyen léptek vissza, 104 helyen van még jelöltjük, nem támogattak olyan civil jelölteket, mint Mellár Tamás vagy Kész Zoltán és a fideszes ajánlásokat elfogadó képviselőjük sem lépett vissza egyelőre. Érdekes kérdés, hogy vajon miért viselkednek ilyen illogikusan. Tényleg vakon hisznek valamilyen a valóságtól elrugaszkodott elvben, vagy a párt vezetőinek egyéni érdeke a Fidesz hatalmon tartása? Végül is, mindegy mi az ok, a lényeg, hogy az LMP választói akaratával szembefordulva, bármit is próbál kommunikálni, gyakorlatilag a Fidesz hatalmon maradását támogatja.

A Momentum támogatottsága 2% körüli. Így ők jó eséllyel meghaladják az 1%-os eredményt, ezáltal kapnak állami támogatást a következő ciklusban, amiből építhetik a pártot, de kis eséllyel szerzik meg pár nap alatt az 5%-os küszöb eléréséhez szükséges kb. 180 000 új szavazót. Új pártként számukra ez az eredmény is siker. Szinte az egész országban, 97 helyen sikerült jelöltet állítaniuk és eddig is hajlottak az esélyes ellenzéki jelöltek támogatására, egyoldalú gesztust gyakorolva 5 helyen visszaléptek. A Momentum pártérdeke a minél jobb listás szereplés, esetleg az 5% elérése, ennek érdekében tesznek gesztusokat. Ugyanakkor nagy esély van arra, hogy a kormányváltó választási akarat nem érvényesül a rájuk leadott listás szavazatokkal, mert ezek elvesznek, ha a párt nem éri el a parlamenti küszöböt.

Az Együtt 1% körüli támogatottsággal rendelkezik. Számukra reális veszély, hogy becsúsznak 1% alá, elveszítve ezzel a kampánytámogatást és a későbbi állami támogatást. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy csak 45 helyen sikerült jelöltet állítaniuk, amiből 3 helyen visszaléptek. Nekik azonban pár helyen van olyan esélyes jelöltjük, aki megnyerheti a körzetet, amennyiben visszalépnek a javukra. Folynak a tárgyalások várhatóan eredményesek lesznek és így az Együttnek lesz(nek) parlamenti képviselői. Cserébe várhatóan vissza kell lépniük pár helyen esélyt adva más ellenzéki jelölteknek. Ez a stratégia segít a választók kormányváltó akaratát és a párt parlamentbe jutási érdekét összehangolni. Listán szinte biztos nem érik el az 5%-ot, mert ehhez kb. 240 000 új szavazóra lenne szükségük, miközben 6 év alatt kb. 60 000-t gyűjtöttek csak. Így a rájuk leadott listás szavazatok várhatóan elvesznek kormányváltás szempontjából.

A Kétfarkú Kutya Párt is 1% körül áll. A viccpárt 39 helyen indított képviselőjelöltet. Szinte biztos nem érik el pár nap alatt az 5%-os küszöböt és sehol sincs győzelemre esélyes jelöltjük. Így a rájuk leadott szavazatok nagy eséllyel elvesznek. Ettől még várhatóan lesz annyi szavazójuk, hogy némi állami támogatást kapjanak a következő ciklusban.

Összességében az látszik, hogy aki meg akarja buktatni az Orbán kormányt, annak továbbra is a legesélyesebb ellenzéki jelöltre érdemes szavaznia, míg listán érdemes olyan ellenzéki pártra szavaznia, akik biztosan elérik az 5%-os küszöböt.

Béres András

*

Béres András közgazdász, két évtizeden keresztül a versenyszférában dolgozott pénzügyi igazgatóként. 2010-től vállal szerepet a magyar közéletben, először a Lehet Más a Politika égisze alatt, aztán a Párbeszéd színeiben, Óbuda-Békásmegyer önkormányzati képviselőjeként. Blogja itt olvasható.

29 hozzászólás

  • Nagy tisztelettel az alapos, elemző munka iránt, muszáj egy megjegyzést tennem. T. Szerző sem képes túllépni azon a közbeszédben általános hazug sztereotípián, hogy a pártérdek ellentétes a társadalom érdekével. Ez a látásmód azt feltételezi, hogy egy társadalom egyforma személyekből áll, akiknek azonosak az érdekeik, a felfogásuk, a helyzetük stb. Pedig a görög szó (pars) eredeti jelentése szerint rész-t jelent, jelezve, hogy a társadalom egy részének az érdekeit képviseli, nagyjából azonos szemléletű emberek, egy általuk vállalható jövőképet ajánlanak a társadalomnak. Ehhez akarnak támogatást szerezni a társadalom többségétől, amihez eszközökre van szükségük. Ez lenne nagyjából a demokrácia: amikor a szavazók többségének támogatását megszerző, a kisebbség érdekeit, kritikáját, kontrollját elviselő, figyelembe vevő párt irányítja közös életünket – vagyis a politikát. A többségi (bolsevik) demokrácia más, bár annak is vannak hívei szép számmal. Főként olyan társadalmakban, amelyek sokáig éltek egy hatalmi csoport uralma alatt. A pártok jelenléte rendkívül fontos egy társadalomban.
    Kicsit méltánytalan is voltam T. Szerzővel, hiszen a magyar kormányváltás esélyeiről, a lehető választói taktikáról írt – a realitásoknak megfelelően. Mégis úgy gondolom: bár nyilván számolnak a pártok alehetőségeikkel, az elérhető támogatásokkal, de változatlanul úgy vélem: jelöltjeik és vezetőik többségének legalább olyan fontos az a közös elvrendszer, aminek a mentén szerveződtek. A jelenlegi magyar kormánypártról ugyan ezt nehéz feltételezni, de egészen biztos vagyok abban, hogy tagjai, és főképp szavazói nagy része normlis, becsületes ember. Csak gyenge, és úgy véli, nem nagy ár a „helyes útért”, hogy a csodálatos gázszerelő arany WCkefével mosson fogat. Nem értek egyet velük, mert mindennap látom és érzem azt a rettegő gyűlöletet amit a kormánypártok vezetői a nyakunkba zúdítottak. Azt a helyzetet, amibe az egész magyar társadalmat belekergették, és ami miatt nem tudunk normálisan beszélgetni. ezért szeretnék kormányváltást.
    Elnézést a terjedelemért.

  • Vigyázó szemetek a jobbik nevű (ex-náci?) pártra vessétek!
    A nevezett párt jól szervezett (Simicska pénzén), az egyetemisták, a külföldön munkát vállalók, és a főleg Kelet magyarországi szegényebb régiókban. Esetleg túlnyerhetik magukat.

    ps: Egy jobbikos-miniszterelnök (Vona) vezette kormánytól a Mindenható mentse meg Magyarországot.

  • Alapos, reális elemzés, magam is így gondolom. Egy apró korrekcióval: Azt gondolom, a közvéleménykutatások ma annyi rejtőzködő szavazót is megszólítanak, hogy az eredmények valószínűleg nagyon rosszak.

    Mindenesetre ezen a szavazáson fog először eldőlni, hogy a választópolgárok mennyire tudatosan választanak, függetlenül a pártok taktikázásaitól.. Ilyen feladat még egyszer sem állt előttünk a rendszerváltás óta.

    De hogy AZUTÁN mi jön… hát, Isten irgalmazzon…

  • Egy párt a társadalom egy részének nézeteit-érzelmeit képviseli. Ezért van ennyi párt. Nem kell túlkomplikálni a témát.

    A legnagyobb választási esélyes a Fidesz-KDNP kormányon maradása. Miért? Mert a legnagyobb egységes nézetű részt képviselik a társadalomból. Milyen ez a társadalmi rész? Katolikus érzelmű, Trianont és a kitelepítéseket, a munkatáborokat nem felejtő, és a határokon kívül rekedt magyarokkal együttérző tömeg. Az a tömeg, amelyik utálja a baloldaliakat ugyanúgy, mint utálta a kommunistákat, és megvetik a liberálisokat, akik veszélyeztetik erkölcsi felfogásukat. Ők akkor is a Horthy-korszakot preferálják, ha abban nem is éltek, lásd Bencsik András (67) újságíró vitézzé avatását.

    A maradék többséginek kinéző rész (nagyságrendileg 6 millió választó) sokfelé aprózódik, ez látszik a többi párt létjogosultságából is. A parlamentbe még bejutó négy párt azonban nem képes lefedni ezt a hat milliót. Ezért fordulhat elő, hogy a választási arány sose érte el a 80 százalékot, és csak egyedül a 2002-es választás alkalmával haladta meg éppen hogy mindkét fordulóban a 70 százalékot.

    Most sem lesz másképp annak ellenére, hogy nagynak tűnik a kormányváltó hangulat. Akik kormányváltást akarnak, nem képesek egységesen fellépni, nem is lehetséges, hiszen akkor az összes ellenzéki pártnak egyetlen párt mögé kellene besorolódni. Ezt a választóik miatt sem tehetik, mert ekkor még többen maradnának távol a szavazástól.

    Ma az országnak egyetlen szerencséje van, hogy szinte bárki megkaphatja az útlevelét, és senki nem tartóztatható vissza, ha külföldre akar végleg menni.
    Ez jelenleg Magyarország „kukta szelepe”, ahol eltávozhat a felgyülemlő feszültség.

  • No, hát nem elírtam az email címem? 😀

  • A valasztasuk celja, ha nevezheto lehetne valasztasnak, csupan a part erdekek szerepelnek a felszinen.
    Hasonloan maga a szerzo munkaja is.

    A leg-elfogadhatatlanabb a valasztasi modszereik, s hogy az dolgozo-adofizetok vannak kenyszeritve fizetni meg ezert az ertelmetlen versengeseert is.

    Nem csoda hogy magyarorszag kozel minden vonalokon egy igazi failed state (sikertelene orszag).

    A magyar szavazok elott persze a kerdes, ami altalanos ,hogy melyik a lesser evil (kissebb gonosz).
    Nem csoda hogy minden politikai szakertelem arra mutat hogy a szavazok inkabb a jelen „evil” mellett szavaznak, mint hogy probalkoznanak egy masik ismeretlen, vagy talan greater evil-el.
    Tehat ez csak oriasi penz vesztesseg lessz majd a dolgozo adofizetoknek. S azok akikre senki nem is gondolt az egesz politikai bru-ha-ha idejen.

  • Kis Ferenc
    2018 április 4
    9:06 de.

    Egy kisebbségi Fidesz-kormány bukásra lenne ítélve.
    Ellenben szinte biztosan van az a pörkölt, amiért a Jobbik megtámogatná.
    Akkor viszont sima 2/3-a lesz a kleriko-neofasiszta vonulatnak.
    Ahhoz már az LMP is becsatlakozna, mert már most is vígan tapicskolnak a trágyalében.

    Na ez az, amitől az Úr óvja Magyarországot. Meg azokat, akik nem tudnak időben menekülni.

  • Biztatónak érzem a hozzászólók mondatait a Jobbik lehetőségeiről, és az esetleges ateista meggyőződésük feladásának is örülök:
    – … ez az, amitől az Úr óvja Magyarországot!
    – … a Mindenható mentse meg Magyarországot!
    – … de hogy AZUTÁN mi jön… hát, Isten irgalmazzon…
    A régi baloldal utolsó óráit éli Magyarországon, szavazatával mindenki verjen egy szöget a koporsójuk fedelébe.

  • Christopher Adam

    Charlie,

    Az MSZP-P és a DK összevont támogatottsága meghaladja a Jobbik támogatottságát. Olvastad a Medián felmérését? Szerintük a Jobbik rosszabbul fog szerepelni mint 2014-ben, a Fidesznek pedig kétharmada lesz. Az önbizalmad és önteltséged lassan fideszes méreteket ölt.

  • Chris, az MSZP ha nem jut hatalomba, elveszett. Brutális adóssággal küzd, egyéniségek hiányában, alapszervezetek, média nélkül nekik végük. Gyurcsány növekedése kizárt, fiatalokat, értelmiségieket nem tud vonzani. Egymástól próbálnak szavazókat lopni. Közben megjelentek friss baloldali pártok, akikben lehet növekedés.
    A Jobbik mostani szereplésében benne van sajnos a kudarc is, akkor valamennyit változni fogunk megint.

  • NHC*
    VÁLCSATOK !!
    Például országot.
    Mehetnétek Belarussziába is.
    Amint hallom Lukasenkó nagyon tiszteli a Hitlert.
    Ott áll az íróasztala mögötti polcon a Mein Kampf 1 példánya.

  • Vona majd jól bevezeti a Rohamcsendőrséget, a népet -akarata ellenére kivezeti az EU-ból és betilcsa a miniszoknyát.

    Már láttunk ilyen hülyéket.

  • Neócsárli:
    Javallom padre Lóránt tiszteletest.
    Nála gond nélkül imádkozhatsz az MSzP kimúlásáért.
    Még be is fog segíteni neked, erre akár mérget is vehetsz.

  • Elvira bácsi

    Egyéniben az MSZP-re szavazok, ha csak addig vissza nem lépnek valamelyik másik párt javára. Listán viszont a Munkáspártra. Na, nem azért mert annyira szívemcsücske Thürmer Gyuszi, hanem mert unom már a kommunistázást meg a múlt megtagadását.

  • Én meg alig várom már hogy nálunk is elhatalmasodjék a kínai civilizáció áldásai:

  • Én azt hiszem, lesz lepetés…

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 április 4
    10:00 de.
    Kedves Bendeguz, minen szavával nagyon egyet értek!
    SAJNOS EZ VAN!
    De mi -azaz a „dolgozó nép”- tehetünk róla, mert valóban azt kellet volna tennünk, amit az első „rendszerváltó” miniszterelnökünk pökhendien a képünkbe vágott: „tetszettek volna forradalmat csinálni”! Azt a valódi -szintén vérmentes- rendszerváltást már rég kihevertük volna, mert már a számonkérés hallatára úgy menekültek volna kápóink, mint a rágcsálók a süllyedő hajóról és ma minimum ott tartanánk, mint az átkos nomenklatúráját sebtiben szemétdombra hányó Cseh Köztársaság vagy Lengyelország.

  • Orsós Elemér

    Elvira bácsi
    2018 április 4
    3:03 du.
    A Munkáspártra én is szívesen szavaznék, ha harmincszor ennyien volnának és harmad ilyen idősek. 😀 (Szerintem Ők az egyetlen valódi baloldali párt!)

  • „Eltűnt a sör, hol a vodka ?
    Ki szavazott Gorbacsovra ??! ”

    /Vitéz Főátlóssy Merőleges Béla, a Stocek Tanszék professzorának, az alkohológia merész kutatójának balladája/

  • Orsóskám TE komcsi lettél hirtelen ??

    Nahát…
    ilyen körülmények közt akkó tovább nem is barátkozok veled..

  • Drizari
    2018 április 4
    9:40 de.
    Jol latja. A magyarok nevetsegesen felaproztak az ellenzeket es a sok „ellenzeki” majd, mindegyik a maga partjara szavaz.
    Mar errol is irtam. A jobboldal viszont nem igazan Jobbikra hajaz, inkabb , ha kritizalja is a Fideszt, Orbanra fog szavazni.

  • Horthy korszakban is eltem, de egyaltalan nem hianyzik annak szellemi, tarsadalmi legkore. SZERINTEM, AKI MA aZT A KORT KIVANJA VISSZA, AZ NAGyON TUDATLAN ES ELMARADOTT. t.I. ANNAK AKORNAK AZ „URAI” MAR REGEN ELMENTEK ES SOK MINDEN MUTAT ARRA A KORRA, HOGY EGY ELMULT RENdSZER, AMI A MAI EMBERNEK MAR NAGyJABOL ISMERETLEN.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 április 4
    5:19 du.
    Hát nem a milliárdosok pártja, azt meg kell adni és nem is törekszenek rá, ami egy baloldali párttól elvárható! Gyuszink meg egy idealista álmodozó, de amig nem kerül hatalomra ez jól áll Neki!

  • Orsóskám:
    Én arra a pártra szavaznék, aki két részre osztja az Emberiséget:
    Olyanokra akik két részre osztják az Emberiséget és olyanokra akik nem osztják két részre az Emberiséget.

    Hát látod, én legszívesebben egy ilyen pártra szavaznék.

  • ORSOS ELEMER 2018.4/4, 4;21.

    Nem velem hogy szukseg lett volna barmifele eroszakos modszerre.
    Csupan nemi ertelmes, logikus es tisztesseges valtoztatasara.

    Sajnos az nem torten meg sehol ottan a szoviet rendszer utan.
    Sot ma is mind hasonlo slamajkokban vannak.

    Kelet nemet talan mas, no de nekik volt a gazdag nagyabacsikaik.

    Remelve talan majd idovel valami kobontakozik.
    Ne felejtse, semmi nem tart orokke !

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 április 5
    2:14 du.
    Kedves Bendeguz, én úgy a érzem, a mára kialakult 80 %-os, a kollaboráns „rendszerváltók” által jóelőre lezsírozott nyugati gazdasági lekötelezettségünk függvényében, hogy marha nehéz lett volna egy VALÓDI rendszerváltást békésen végrehajtani, mert azt nem a mi „derék” munkásőreink és „harcra éhes” sorkatonáink, hanem a koncra erősen számító, a hatalom átmentést komoly baksisért finanszírozó, hazárdírozó nyugati „befektetők” akadályozták volna meg az ukrajnaihoz hasonló módszerekkel! Utána lehet nézni, a többi szovjet rendszert váltó országokban nagyságrendekkel kisebb a nyugati befektetők felé való függés, magyarul nálunk a legalacsonyabb a saját nemzeti tulajdonban levő termelőerő és eszköz, a magyarországi gazdaság és GDP csak a nagypofáju Fidesz szerint magyar!
    A fenti okokból az előző 2018 április 4. 10:00 de-i véleményemet önkritikusan helyesbítem, mert valószínű nem úsztunk volna meg „magyar tavasz” nélkül egy cseh tipusu totális rendszerváltást! 🙁

  • talalom cikkere;

    Sajnos „politikusok” csupan a sajat erekeiket szolgaljak.

    Azok akiket lehtne nevezni „statesman”, vagy „allamferi”-nak
    azok jonnek kozel ,legalabb is remelve hogy a tarsdalaom erdeleik szolgajak,ill. szolgalnak.

    Politikusok csupan a sajat erdekeiket szolgaljak meg amikor valamit is tesznek a tarsadalom erdekeben, mert csupan azzal kepesek hatalmukat, lehetosegeiket fentartani. Az az ujra valasztatva sikereskedni.

    Doug Casey szava teljesen igaz. „Politika nem produlak semmit,
    csupan meghatarozza hogy kik kapnak mit s kiknek a koltsegere.”

    Az ismert mondas is „kiraboljak Petert,fizetni Palt”.

    Allamferfinak lenni magyarorszagon eletveszelyes. Aki kepes es hajlando tenni valamit a nep-erdekeben, azt a magyarok megolik, vagy felakasztjak.

  • Kedves Elemer;
    Velemnyevel nem vitakonek, sajnos hogy a dolgok ottan ugy tortentek. De valojaban minden mas Szoviet csatlos nemzetekben is hasonloan.
    De lehetett volna maskent is, sikeresen a kozosseg erdekeiben is.
    Ma minden maskent alna.
    De a remenyt nem szabad feladni !
    Mint jeleztem, soha, semmi nem tart orokke.
    Remelve talan majd elobb mint kesobb!

  • Orsós Elemér

    Kedves feleim, legyünk őszinték, az úgynevezett kormányváltó pártok legnagyobb hányada CSAK ÉS KIZÁRÓLAG pártérdekből akar kormányt váltani! Szerintetek ez rettentő hazafias, nem kellene az ORSZÁG ÉRDEKEIT IS egy kicsit figyelembe venniük?!