Választásvesztés for Dummies

2018 április 4 10:59 de.31 hozzászólás

A szavazás előtti hét borítékolható volt, hogy a visszalépések hete. Egy olyan ellenzéki tötymörgés után, amikor évekig egymást akarták leváltani a pártok prominensei, és egy olyan választási törvény árnyékában, ami csak a közös indulásnak kedvez. Szóval, várható volt. A kedves szavazó meg menjen a fenébe. Gondolom.

Állatorvosi paripaként meg itt van a Budapest 1. választókerületében, a Belváros-Várnegyedben lezajlott visszalépősdi. Órákon belül kiderült, hogy a párbeszédesként nevezett V. Naszályi Márta visszalép az LMP-s Csárdi Antal javára. Az MSZP ülése után kiszivárgott hírt Karácsony Gergely először cáfolta. Majd, közvetve, mégis megerősítette. Az ügy szépséghibája, hogy a Facebook-on alig valamivel Karácsony megerősítő bejelentése előtt maga az érdekelt minősítette kacsának a visszalépéséről szóló hírt. (Azóta – pontosabban szerda kora délután – kiderült, hogy V. Naszályi Márta tényleg visszalépett Csárdi javára. –A szerk.)

Csárdi Antal (LMP)

Személy szerint, mert ott szavazok, csak közvetve érint ez a cirkusz. Annyiban, hogy az ellenzék a még megmaradt hitelességét is igyekszik lábon lőni. Ha pedig igyekszik, akkor lehetőleg gépfegyverrel. Mert igazán kár lenne félmunkát végezni. Egy futó sántaság még nem talán erősíti meg biztosan a Fideszt a hatalomban. Ahogy 2014-ben is szinte előre megfontoltnak érződött a bukás szándéka. Ennyire hülyén kommunikálni ugyanis spontán aligha lehet. Amennyiben élünk a feltételezéssel, hogy nem nyáladzó idióták ülnek a pártok vezetésében.

Mindenesetre, időszerű lesz könyvet írniuk. Mondjuk azzal a címmel, hogy „Választásvesztés for Dummies”.

31 hozzászólás

  • VÁLASZTÁS ….. az „ember” elgondolkodik, mit is tegyen?

  • En akartam szavazni es tegnap kaptam meg a szavazo lapot ami annyit jelent hogy nem erkezik meg idoben,kerdesem ezt direkt csinaltak ?

  • Christopher Adam

    Agnes,

    Közel lakik az egyik magyar külképviselethez? Ha igen, akkor mindenképpen menjen be és dobja be az ott elhelyezett urnába! Én csütörtökön kaptam meg postán a szavazólapomat. Holnap megyek be az ottawai nagykövetségre.

  • Ideje számításba venni a választói akaratot is. Nagy a kormányváltási hangulat, de nem kettő vagy három párt képviseli ezeket a szavazókat.

    Nagyjából a Fidesz-KDNP 2,5 millió szavazatra számíthat a szintén nagyjából 8,5 millió választásra jogosult voksoló közül. Amennyiben összesen szavaznak legalább 6,4 millióan, ez 75 százalékos részvételt jelentene, és ami arány még soha ilyen magas nem volt.

    Így könnyű tovább kalkulálni: marad az ellenzéknek nagyjából 4 millió szavazója. Ebből kellene egyetlen ellenzéki pártnak 3 milliót összegyűjteni, hogy lehessen valóságos fordulatot végrehajtani. Ez biztosan nem fog sikerülni.

    A Jobbik egyedül biztosan nem gyűri le a Fidesz-KDNP formációt, nem szavaznak rájuk 2,6 millióan. 2014-ben a Jobbik éppen hogy egy-egymillió szavazatot kapott az egyéni és a pártlistákra szavazóktól (magyarázatul az emigráns magyaroknak: a szavazók 2 darab szavazó „lapot” kapnak). Most sem lesz több a maximum 1,5 milliónál.

    Ugyanez lesz az MSZP-Párbeszéd esetében is, a szocialisták hiába vettek magukhoz egy szatellit pártot, ők se nagyon fogják túllépni az egymilliós voksot.

    Az LMP és a DK eleve nem fogják elérni az 1-1 milliós voksot.

    És akkor még : esetemben például, ha az egyéni választókerületemben az ellenzéki pártok közül a nekem nem tetsző egyéni jelölt maradna a visszaléptetések után, a szavazatomat biztosan nem rá adnám le.
    És ezzel nem leszek egyedül az országban.

  • Kalocsai Miklós

    T. Simai úr!
    Az ellenzéki pártok köszönik a lelkesítő biztatást, amivel megtisztelte őket a szavazás előtt négy nappal! Én egy másik témát ajánlanék, pl. arról, hogy botcsinálta politológusok, hogyan veszik el az emberek kedvét a választástól.

  • Kalocsai: így igaz. Kérlek, szóljatok azoknak, akik számolni mennek, hogy nagyon figyeljenek! A törölt és visszalépett jelöltek kézi kihúzása miatt olyan lesz az egyéni szavazólap, mint egy hieroglifa. Erős ellenzéki körzetekben szerintem érvénytelenségre játszanak, ezért nagyon figyeljünk!
    Nagy István: kérem, a patkányozásával hurcolkodjon a vitéz lókeresztesekhez!

  • Kalocsai Miklós & Talalom

    Ilyen vitákat n+1 -szer megfutottunk.
    Nos, a publicisztika a blog továbbra is reflektív műfaj.
    Ha a kedves párt-katonák, párt-mókusok lesznek kedvesek átgondoltan, hatékonyan, előremutatóan működni, nyilatkozni, politizálni, kommunikálni, akkor majd talán másra fog reflektálni az aki szóba meri hozni a nagyságos urakat, és úrinőket.

    Ameddig a választások előtti napokban is az egymás torkának a maszírozásával vannak elfoglalva, nem képesek épeszűen kommunikálni, nem képesek arra a minimumra sem, hogy talán a saját jelöltjeikkel is közöljék, ha elküldték őket a sunyiba, addig ne a blogokon tessék mindezt számon kérni.

    Függetlenül attól, hogy nekem személy szerint alig kisebb csipesz kellene az orromra, hogy az LMP-re szavazzak, mint a Fidesz vagy a Jobbik esetében. De ez magánügy.

  • talalom
    2018 április 4
    1:36 du.

    Jelenleg a levélszavazásoknál lehet a legjobban csalni. Ez a rendszer meghirdetése óta tudható (magam is emlegettem már korábban is). Alkalmasint oda delegálták azt hiszem a legkevesebb pártmegfigyelőt.
    Ha ez igaz, akkor szerinted miért?
    Mert a logika azt kívánná, hogy ha szűkösek a lehetőségek, akkor oda koncentrálok, ahol a legnagyobb a hatáskeresztmetszet. Ez jelenleg pl. a levélszavazás. Az ellenzéknek nem lenne érdeke ott ellenőrizni? Kétlem. Akkor?

  • ELJEN a fejnelkuli ketfarku kutya part ! Legalabb nekik van humoruk ! A tobbi partoknak sem fejuk, sem farkuk, de ketsegtelenul humor helyet csak az onzo hatalom-vagyuk letezik.

    S ugy sem jelent semmit hogy kikre szvaznanak a lakosok. A partvezetok a valasztas utan barmikor a kozos alkudozasaik alapjan azt tehetnek amit ohajtanak. Lasd nemetorszag esetet. Tavaly osszel volt a valasztas, s a kormany kozel fel-evvel kezobb jott letre a partvezetok alkudozasai alapjan.

    A lakossag szavazatai jelentektelen volt. Sot csupan penz, ido nemzeti erdekek vesztessege volt minden. Magyarorszag nem lessz kepes az 5-rol a 6-ra vergodni ugy sem.

  • Én szavazni fogok !
    De még nem tom mire??
    Borra , vagy pálinkára inkább???
    (A vége az lesz hogy sörre.)

  • Andrews. Szíved joga, hogy ülj a fotelben és fikázd azokat, akik tenni is akarnak valamit. De nekem is szívem joga, hogy azt mondjam: nagyon kényelmes álláspont: nem kell csinálni semmit, csak megvetőleg lenézni a „pártmókusokat”. Egypártrendszer szépen elketyeg az ilyen hozzáállással. A demokráciához több kell: demokraták.

  • talalom
    2018 április 4
    3:15 du.

    „Szíved joga, hogy ülj a fotelben és fikázd azokat, akik tenni is akarnak valamit. ”

    Hát igen. Csak ülök a fotelben, és véleményt alkotok a pártmúkusokról. A világ már csak ilyen kegyetlen a pártmókusokkal.
    A baj csak az tudod, hogy van saccperkb 6 milla ember, és ennek a többsége, mondjuk 5,8 milla nem pártmókus.
    Ha a pártmókusok nagy ívben nem szólítják meg őket, akkor nem azokkal kellene Neked sem veszekedni, akik ezt szóvá teszik, hanem azokkal a pártmókusokkal.

  • A fene se veszekszik. Csak jó lenne, ha néhányan végre megértenék: pluralista társadalmat, meg demokráciát nem lehet „felépíteni”. A lényege, hogy a demokraták nem várnak arra, hogy „pártmókusok” megszólítsák őket, hanem szervezkednek, összefognak, és mennek, mondják, a többiekkel együtt.Élnek a jogaikkal, megvédik azokat, ha bárki el akarja venni. És nincs élcsapat, ami majd megmondja a tutit, aztán azt lehet finnyázni, mer’ „szabadság” van. Ennyi volt 30 éve is, ezért kár volt „rendszert váltani”. Csakhogy az a bizonyos rendszerváltás sem önszántunkból ment végbe. Csak kiderült: diktatúra képtelen változni, alkalmazkodni: szétrohad.
    A demokrácia meg sose épül föl – aktív demokraták nélkül pláne nem.

  • Bocs, elugrott. Még egy mondat. Tehát:
    A demokrácia meg sose épül föl, sosincs kész – ez a legnagyobb előnye. Nem lehet hátradőlni, hogy ez kész, nem kell már semmit csinálni. Minden nap új problémát, feladatot ad. Persze nem kötelező föltétlen foglalkozni a közügyeinkkel (idegen szóval politizálni). De az kicsit unalmas, hogy valaki csak végigsétál a homokozón, és „függetlenül, meg pártatlanul” minden homokvárat fölrúg, anélkül, hogy maga egyetlen bástya falát is lesimította volna.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2018 április 4
    3:15 du.

    Jaj, kedves Margit, ha a „népi demokráciát” már majdnem meg tudtátok építeni békésen fotelből, „népi demokraták” nélkül, a mostani nem népi demokráciához miért kellenek fegyverek és demokraták? Kik azok a demokraták, mert hogy nem a „dolgozó nép” az hótziher!

  • talalom
    2018 április 4
    4:53 du.

    O.k. nincs élcsapat. Akkor választások sem kellenek. Pártok sem. Kampány meg végképpen nem.
    Ha szerinted nem kell senkit megszólítani, nem kell tehát kampányolni, és nem kellenek a pártok sem, mert ha a hozzáadott értékük nulla, akkor mire fel a mostani nagy befeszülés?
    Meg kell hirdetni az anarchista polgárháborút és jó napot.
    Mert az nem megy ugyebár, hogy kimazsolázzuk a dolgot.
    Amikor a pártmókusoknak fizu kell, meg valakit felelőssé tenni politikai baromságokért, akkor legyenek csak ott, de ha bármiért valóban felelősnek kell lenni, akkor csinálja mindenki más.
    Vagy-vagy.
    Te nagyjából azt mondod, hogy nem számít senki és semmi, de mi az a gonosz hozzáállás, hogy mégsem menjen valaki el szavazni, és pont annyit foglalkozzon a pártokkal, mint a pártok vele?

    Kettős mércével mérsz.

    Miközben én azt mondom, hogy amennyiben bármelyik párt igényt tart a támogatásra, akkor az tegyen is le valamit az asztalra.
    Azt nem tartom valid álláspontnak, hogy az ellenzék kb 6 éve egymással van elfoglalva, de minden kritikát azzal hárítanak a hívek (pl. Te), hogy ha nem tetszik csinálja más jobban.

    Ha én állok ki egy hordóra hülyíteni az embereket,akkor rajtam lehet majd számon kérni. Most mások állnak a hordón. Így ők tartoznak számadással.

  • „politizálás”
    Görög származású szó.
    A görög Polisz , város illetve városállam szóból.
    Politizálni átvitt értelemben más városok,államok, más emberek dolgaival való foglakozás.

  • Vicc a Rendszerváltás korából:

    -Mi a szocializmus?
    Út a kapitalizmusból a kapitalizmusba…

    Másik vicc a Néphadsereg Elektronikai Intézetének a végóráiból:

    -Miért nem szükséges legyőzni a kapitalizmust?
    – ??
    -Mert akkor honnan szerezzül majd be a jó mikrochipeket ?

  • talalom,

    Egyébként ez is önismétlés volt részemről. Többször leírtam. Pl. akkor is, amikor szerinted Botka volt a programalkotás csúcsa. Szerintem meg egy féloldalas izé nem volt program. Gyurcsány leváltásának szándéka meg nem volt demokratikus, az együtt nem működés politikája pedig a Fideszt erősíti.
    Az MSZP, az LMP „karrierje” nem Téged igazolt.
    Ez kisebb öröm számomra, mint gondolod.
    De pompásan illusztrálja, hogy amikor Bajnai felült 2013-ban a Heller-féle értelmiség blöffnek, akkor miért indult rohamléptekkel a bukás felé. Ahogy a Jobbik elindult felfele, mert felmarkolta azokat a féligazságokat, amik érdeklik az embereket, és amivel a nagy demokraták baxtak foglalkozni.
    Mert a csóró választópolgár már csak olyan önző, hogy a kocsma elől elkötött biciklije jobban érdekli, mint Széll Bernike szelei.

  • az a Wass Albert aki antiszemita szovegeket,verseket irt a nyilas ujsag „magyar futar”-ba!!
    eryjuk is kitunoen……………..nyilas iro mint mai iskolai tanulmany magyarorszagon!!
    gyalazat!!!

  • Andrew_s -nál (nél) az öt point *****

  • Előbbihez:
    Heller Ágnes egy tragédia :
    Beszélni nem tud, a stílusa idegtépő
    Amit meg el szeretne mondani az köz-ért-he-tet-len
    Ilyen „káderekkel” gyakorlatilag síma út vezet a bukáshoz.

  • Geyza!

    Csak a nnyiban pontositanam a „polisz”-szal kapcsolatos megjegyzesedet, hogy altalaban varos ugyeivel valo foglalkozast, vagyis kozugyekkel valo foglalkozas. Tehat elsosorban a sajattal es masodsorban a masok varosaival.
    Nyilvan mivel szinte „minden” varos kulon allam volt az okori gorogorszagban, ezert termeszetes volt a szovetsegek alakitasa, tehat szinte folyamatosan kellett foglakozni a „kulugyekkel” is.

  • Amugy valoban Simay Endret cikkenek igazat bizonyitjak az itteni hozzaszolasok is.
    A foleg szimpatia alapon valasztott csoportosulasokhoz (partok) valo elkotelezettseg.
    Ahol nincs hagyomanya a demokratikus kulturanak, ott nem is lehet mas alapon.
    Igy tehat azon sincs mit csodalkozni a jeloltek tobbsege nem tudja megszolitani a valasztokat. Hiszen nem kozugyekrol beszelnek, hanem kozugyek alcajaba csomagolt maganugyekrol folyik az egymasra valo acsarkodas.

    Azon se, hogy a valasztok is igy tesznek egymas viszonyaban, szapuljak egymast, acsarkodnak egymasra.
    Aki pedig nem akar part-szineket valasztani, vagyis elkotelezett drukkere lenni egyik csapatnak sem, maradnak inkabb a megszokott szineiknel (zold-feher, lila-feher, piros-feher …. es igy tovabb) azok inkabb hetvegeken a stadionba mennek ki kiorjongeni, vagy kitombolni magukat.
    A valasztasnak igy „nincs-tetje”
    A valasztok igazabol szurkolók.
    Szo sincs itt arrol, hogy a valasztok azt ereznek, hogy amikor szavaznak, akkor az tudatosulna bennuk, hogy a maguk sorsarol dontenek.
    Valosagosan azt erzik, hogy a Bernike, vagy a Ferike, vagy a Viktorka esetleg a Gergoke sorsarol dontenek. Hogy kihagytam a Gabi-t? Nem akarattal volt, bocs.

    A Viktorka volt a legprofibb ebben a nepi cirkuszban, rajott, hogy kell egy reteghez szolni, akik huek maradnak hozza!
    Husegesen kovetik!

    FIDELITAS!

    Sikerult neki kivalasztani azt a reteget, amelyik ugyan igaz hogy heterogen, de a „legodaadobb” tud lenni. Akik leginkabb az erzeseiket kovetve valasztanak, es ragaszkodnak is ahhoz, akit valasztottak.
    Akiket esz ervek nelkul a legkevesebb befektetessel lehet meggyozni.

    Akik nem fogjak rajta szamonkerni a kormanyzast, mert FIDELITAS-bol adtak a voksukat.

    A tobbseg erre meg nem jott rá.

    Ezert rohog a Viktor az elejen, kozben es vegen.

  • Geyza: a politika szótári meghatározása szerint az állam (városállam) irányítására tett ajánlat.
    Lehet, hogy Andews-nél van az összes pont.
    Nem akarok semmi mást, csak megtudni, mit vár el az ellenzéktől, vagy bármelyik politikai formációtól? Azt már unásig hallom, hogy mit kárhoztat. Pl: „veszekednek”. Ugyanakkor, amikor Bokros néhány hónapja kíméletet kért a sajtótól, felzúdultak. Amikor a DK elnökét századszor arra kérték, véleményezzen egy valahol elhangzott kijelentést, és ő azt mondta: fontosabbnak tartaná elmondani, hogy hogyan képzeli a pártja Magyarország jövőjét, majd megették: dehát, hogyhát, azt kérdeznek amit akarnak.
    A nagy idol, Kálmán Olga kedvenc kiszólása: hozott anyagból dolgozom. Elég baj: a köznyilvánosságban megszólalónak nem az elé tett szlejmet (a kisgyerekek divatos játéka) kéne rágcsálnia.
    Mi is ezt csináljuk itt -, de mi nem vagyunk klasszikus újság. Élve a technika lehetőségeivel reflektálunk különböző ügyekre. Ez fontos, új fejlemény, hiszen sokaknak ad lehetőséget, hogy hallassák a hangjukat. DE az újságírás más:felelősségteljes dolog, vagyis tájékoztatás. Egy tény feltárása, sokféle aspektusának bemutatása nagyon drága, és munkás ügy. A megjelenő írás, elhangzó műsor „megcsinálása” a munka parányi része.
    De annyit mi is megtehetünk, hogy nem hagyjuk az ilyen fórumokat a közhelyek és szellemesnek gondolt sértegetések terepévé válni. Komolyan vesszük egymást és magunkat.
    Mert van véleményünk a közösség irányítására tett ajánlatokról, és kíváncsiak vagyunk mások véleményére is.

  • Talalom:

    Kálmán Olga…ehh…

  • talalom
    2018 április 5
    8:05 de.

    „Geyza: a politika szótári meghatározása szerint az állam (városállam) irányítására tett ajánlat.
    Lehet, hogy Andews-nél van az összes pont.
    Nem akarok semmi mást, csak megtudni, mit vár el az ellenzéktől, vagy bármelyik politikai formációtól? Azt már unásig hallom, hogy mit kárhoztat. Pl: “veszekednek”.”

    Ne haragudj, de Te vagy nem olvasod el a hozzászólásokat pl. nyáron sem. Vagy a memóriád finoman szólva is kihagy.

    Botka kapcsán is világosan leírtam, hogy azt várom el, hogy ne a gombhoz keressenek kabátot.

    – hogy legyen egy átfogó szakpolitikai tervezet (Botka eetében az oktatáspolitika egyetlen egyszer fordult elő a szövegében, és sehol nem volt kidolgozott programja)
    – hogy a szakpolitikai programtervezetek mentén, kompromiszumokra képesen üljenek le egyezkedni.
    – hogy ezt követően kialakuljon egy, minden érdkelt párt által a saját szavazótáboruknak kommunikálható, de egységes választási program;
    – hogy ennek jegyében minden párt meg tudja szólítani a saját szavazótáborát azzal, hogy ha átszavazol, akkor is ránk szavazol;
    – hogy ennek érdekében ne az akadémiai beképzeltség, hanem a kocsma szintjén is kommunikálható programmal álljanak elő. Pl. az oktatásban minden szülő érdekelt, de nem minden szülő elméleti pedagógiakutató. (megjegyzem, az utóbbiak sem álltak elő semmivel a CKP-ban).

    Nyáron világosan leírtam, hogy ezt várnám el. Azt is, hogy Botka a legfontosabbat vette el mindezek elől. Az időt.
    Akkor azt mondtad, hogy én látok mindent rosszul, és idő lesz bőven. A fentiekből most, 3 nappal a választás előtt sem valósult meg semmi. Az LMP-től az MSZP-ig még mindig jobban el vannak foglalva azzal, hogy egymás ádámcsutkáját nyomogassák, mint a bármi mással.

    Visszakeresve legutóbb szeptemberben is megfutottuk ugyanezt a kört

  • Talalom,
    http://kanadaihirlap.com/2017/09/02/ki-az-ellenzek-mostanaban/

    talalom
    2017 szeptember 2
    10:14 de.

    szinte megoldhatatlan a dilemma, bár az ellenzék egésze keresi a megoldást. ”

    Mint korábban kifejtettem (párszor) a dilemma nem meg-, és feloldhatatlan.
    Pusztán nem az utolsó pillanatban, nem a másik párt vezetője ellen ágálva, és nem részletes programok nélkül kell nekiállni.

    Botkával, és az utpoolsó pillanatban meg lehet támogatni, de nem lehet megbuktatni Orbánt. Szintén többször körbejárva.

    Beleszámítva az egyeztetés idejét, a win-win helyzetre törő kompromisszumokkal lehet mindenki számára képviselhető megoldást találni. Egy megegyezésen alapuló összefogásra.
    Párton belüli és párton kívüli diktátumigénnyel, személyes messiáskomplexusokkal, és mindenkinek a torkán lenyomandó szónoklatokkal csak egy lost-lost konfiguráció tud előállni. Nem a választók hibája, ha a 2014-es zakóból sem tanuló ellenzék kínálatát látva inkább otthon maradnak majd. Orbánt hagyva a hatalomban. Mert a megegyezésen alapuló, kölcsönös előnyökkel kecsegtető összefogás nem azonos a megegyezésnek hazudott, de legyőzésre törekvő hataloméhséggel.

    Amúgy meg tök mindegy, hogy szerinted mit lenne jobb HANGOZTATNI. A valóság egy olyan választási rendszer, amiben a győztes mindent visz. Ez ellen két lehetőséggel élve lehet tenni. Ami három, mint a cikkben van. AZ ellenzék jelenleg hangnyúl a porondon.

  • Ugyanott, Alzheimer ellen
    talalom
    2017 szeptember 2
    2:47 du.

    1./ Csak részelétes programtervezet lehetett volna bármilyen kompromisszum alapja. Hogy még véletlenül se érezze a másik fél, hogy valami bianko átverést ír alá. Ez nem csak a politikáan igaz, hanem bárhol. De a politikában is. Az, hogy a politika ott sem tart, mint a sarki szatócs, az elég szomorú.

    2./ A hangnyúl olyan, aki csak beszél, konfabulál, hangoskodik. De tenni…..

  • Értem én, ha a hiúságot megsértik, minden megengedett. De fogd vissza magad: ígérm, nem olvaslak el többé. Mellesleg: a 2017. szeptemberi hsz nem az enyém volt, hanem a Tiéd.

  • talalom
    2018 április 5
    7:17 du.

    Pontosan.
    A sajátomat másoltam vissza annak igazolásául, hogy a most feszegetett kérdésedre, hogy nekem mi a véleményem, már megírtam párszor a választ.

    De Te, mint MSZP-s párthívő pontopsan ugyanúgy működsz, mint a Fidesz hívői.
    Write-only üzemmódban.

    „Cave Hominem Unius Libri”