Voks humana 2018

2018 április 6 9:16 de.24 hozzászólás

Miközben a visszalépkedések napjait éljük, jó ideje a láthatjuk a választási hasra-ütések licitjét is. Ezt néha az éppen aktuálisan esélyesek listájaként aposztrofálják, míg máskor a közvélemény megkutatásaként. Elvárva, hogy az egyszeri állampolgár a feje nagy kapkodása közben elhiggyen mindent, amit láttatnak vele. Akkor is, ha ugyanarról ellentétes információval biztatják szavazni a legesélyesebbre.

Azt a helyzetet sugallva, hogy a legesélyesebb személyét leginkább a legesélyesebb megnevezőjének pillanatnyi szimpátiaviszonyai határozzák meg. Nagyban és kicsiben egyaránt. Ennek ellenére senkit nem beszélnék le a „legesélyesebb ellenzéki” kereséséről. Ahogy arról sem, hogy meghallgassa az éppen aktuális taktikai szakértéseket. Az információ és ötletdömpingben azonban egyre inkább visszacseng az, amit még dédimtől hallottam. Az, hogy „hallgass meg sok okos embert, aztán csinálj amit akarsz”. Ami kétségtelenül a legjobb megoldás akkor, ha az ember legalább áltatni akarja magát a saját döntéshozatal lehetőségével. Mert persze azért manipulálódik. Aki azt állítja, hogy ő aztán sosem, az is. Legfeljebb nem veszi észre. Aki azt hiszi, hogy a nagy machinátor, az is. Elég Orbán esetére gondolni a kvótás népszavazással. A rendelkezésre álló információ szintje önmagában manipulációs tényező.

Azért persze lehetnek olyan gondolati vonulatok, amelyek mentén el lehet gondolkodni a választásokon. Így képet alkothat bárki arról, hogy melyik párt tényleges eszmeisége felel meg a saját eszmeiségének. Nem statikusan, hanem dinamikusan. Mert az a párt, amelynek vezetése akár havonta, évente, vagy választási ciklusonként más öndefiníciót hirdet ki, annál azért gyanús lehet az aktuális állapot őszintesége. De az is, hogy egy fél év múlva nem fog tovább változni az eszmei irányvonal. Márpedig a politikai elit nem fukarkodott eddig a forgolódásokban. Nagyokban sem. Miközben elismerem, hogy nyilván van olyan parafaszemélyiség, amely teljesen jól érzi magát ilyen körülmények között. Elvégre a fenék ugyanaz, már megszokta a szagát, az ízét, és úgysem látja az éppen aktuális irányvonalat a farpofák közül. Gondolkodni sem okvetlenül szükséges, mert a úgy érezheti, hogy elég visszaböfögni az éppen aktuális vezérmotívumokat. De nem is a vakhitű seggnyalóktól várnám el, hogy egy párt politikai stabilitásáról véleményt mondjanak.

Aztán ott van az a nagyszerű, az ellenzéket előre felmentő szólam, hogy a választási rendszer tehet mindenről. Alkalmasint persze ugyanez a választási rendszer lenne alkalmas, elég szavazóval, a jelenlegi kormánypárt alapos elfenekelésére is. De ezt most csak annyiban vegyük figyelembe, hogy Orbánia jelen választási rendszere nagyon kényelmes a mindenkori győztesnek. Így nem az a lényeges, hogy kinek az érdeke megváltoztatni. Mert megváltoztatni a győztesnek van lehetősége, de a mindenkori győztesnek ez nem okvetlenül érdeke. Amikor tehát valaki ellenzéket választ magának, és teszi ezt a választási rendszer megváltoztatásában bízva, akkor értelmetlennek tűnik az erre vonatkozó ígéreteket mérlegelni. Ígérni, potenciális vesztesként bármit lehet. Az, aki ez alapján szeretne dönteni ne is ezt mérlegelje. Sokkal inkább azt, hogy melyik pártból nézi ki a hatalmi önérdek ellenében való cselekvést. Ez még csak nem is annyira demokrácia-felfogási, mint amennyire bizalmi kérdés.

Egyébként a központosított irányítási, államhatalmi rendszerről ugyanez elmondható. A bársonyszékből nagyon kényelmes kézivezérelni mindent. Miközben minden információ becsorog a különböző csatornákon. Az ellenérdekelt felek zsarolásához szükséges információ is. Ebből a szempontból már inkább az lehet a kérdés, hogy melyik miniszterelnök-jelöltből nézi ki valaki legkevésbé az egyeduralmi elcsábulást. Ha ezt osztályozni kellene, akkor nálam azok végeznének hátrébb, akik a legtovább hirdették a „mi egyedül indulva váltunk meg mindenkit” eszméjét. Mert a kompromisszumkészség, az együttműködési hajlandóság egy kicsit mindig az egyeduralmi gépezet kihasználása ellen hat. Azáltal is, hogy több „ellenőrt” hagy a porondon. Miközben korántsem csak hazánk jelenkorából ismerünk olyan politikusokat, aki egy hatalmi pozíciót önként csak egyvalamiért adtak fel. Egy nagyobb hatalommal járó pozícióért. Annak, hogy ennek a politikusi szemléletnek, és az ezt hirdető politikusoknak is van piaca azt mindennap látjuk. Például, a neohorthyzmus felbugyogását látva. De attól, hogy van piaca, még nem lesz szimpatikusabb.

Szimpátia. No igen. Az sem semmi. Sokaknál valószínűleg akár többet is jelenthet minden racionális érvnél. Nekem is vannak szimpatikusabb, és kevésbé szimpatikus jelöltek. Azonban igyekszem szem előtt tartani, hogy attól egyik politikus sem fog többet tenni sem az ország érdekében, sem a szűkebb környezetemért, hogy ő a szimpatikusabb. Miközben tudom, hogy a világ legnagyobb szélhámosai, csalói alapvetően éppen az irántuk való szimpátia felkeltésében voltak, többek között, a legtehetségesebbek. Mert ezzel lehet, érzelmi síkon manipulálni valakit. A legmanipulítvabb benyomások pedig mindig érzelmiek. Mint a félelemkeltés, a gyűlölet felébresztése, a csoportnyomás, a szeretetvágy és megannyi más is. Ez utóbbiakra hallgatni sem szégyellnivaló. Csak erre hallgatva később se tegyen senki szemrehányást, és főleg ne másoknak, hogy milyen pártra, listára adta voksát. Akármilyen rendes embernek látszott.

24 hozzászólás

  • Ha valaki a pártszimpátián kívül szeretne valamiféle választ kapni, hogy mégis, a jelenlegi felfogása szerint, melyik párt nézeteihez áll az övé a legközelebb, az a játék kedvéért is kitöltheti az itt található tesztkérdéseket:

    https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/06/valasztas_2018_szavazas_teszt/

    Három plusz egy tesztet, és egy mobiltelefonos applikációt találsz, amiket más és más csapat állított össze. A kérdések mindegyikével már találkozhattál, tehát a megválaszolásuk nem okozhat gondot, és az sem, hogy az egyes kérdések számodra mennyire fontosak.

    Mint azt említettem egy másik blogbejegyzésnél, a legnagyobb meglepetésemre egyikben sem lett az első helyezett azonos párt, hanem mindegyikben más és más. Itt azt is elárulom, hogy egyikben sem lett első az eddig nekem nekem szimpatikus párt. 😀

  • Az ellenzék vesztése, ami valószínűbb, mint Orbán keresztapa veresége, esetén javasolni fogom az egész bal(pék) bagázs lábánál fogva történő felakasztását.
    Aztán kitagadom őket.

  • Gyurcsany kovetkezmenye az ami most van, ugy ertjuk miert. Egyszeruen ha nem lenne mszp es dk, vele egyutt bukna a ner is. Akkor jonne el az igazi rendszervaltas.
    Meg ha az ellenzek is nyerne valami csoda folytan, meg belegondolni is rossz, hogy az mszp meg a gyurcsany ott olalkodik a hatalom kornyeken. Milyen elszamoltatas lenne az? Semmilyen!
    Amig ez a harom posztkomcsi part letezik, fidesz, mszp es dk, addik ok a garacia arra, hogy semmi nem fog valtozni. Minden marad ugy ahogy 30 eve van. Sajnos nem tudom maskep latni!

  • vox ok…………no de hogy „humana” azt erosen ketlem diktaturaban plane!!! mer mostantol az jon!! pax orbania!!!
    megszivjatok csunyaul vele!!

  • Drizari
    nagyon jo cikk az index-rol ez a „…mi segitunk”-!!! igaz eros propaganda szagu de jo

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2018 április 6
    9:50 de.

    Köszi! Jók a tesztkérdések, nekem magasan a Jobbik jött ki elsőnek! Akkor én most egy rohadt náci vagyok, mert az összes többi párt szerint nekik a legpopulistább, a legantidemokratikusabb, a legkirekesztőbb, a legsovinisztább és a legilliberálisabb, sőt a legfasisztább a programjuk? 😀 (Csak figyeleme felkeltés képen megjegyzem: az alsó 9 millióhoz tartozom. 😀 )

  • Laszlo
    2018 április 6
    12:33 du.

    Ez a beiras erositi az en velemenyemet. Ha nem szerepeltettek volna a regen lejart nagy balos politikusokat, nagyobb eselye lett volna a baloldalnak gyoznie. A amsik problema a sok balos part. Miert nem tudnak a magyarok egy partba tomorulni? Akkor sokkal nagyobb lehetoseguk lene gyozni is.

  • Laszlo
    2018 április 6
    12:33 du.

    „Gyurcsany kovetkezmenye az ami most van, ”

    Röviden: egy frászt.
    Hosszabban is. A végén kifejted majd, hogy Orbán anyját is ő termékenyítette meg. Értem én, hogy sokkal kényelmesebb gyurcsányozni, mint gondolkodni, de Orbán önerőből, Gyurcsánytól függetlenül egy idióta korrupt gazember.
    Az ország meg megszavazta. Aki megszavazta, megérdemli. Csak nehogy úgy járjon, mint az egyszeri drezdai pap. Azon véve észre magát, hogy követ tör Orbán-papa bányájában.

  • Orsós Elemér

    Eddig is tudtuk, hogy Charle-val együtt Vona bérencei vagytok 🙂

  • Drizari
    2018 április 6
    9:50 de.

    Jópofa. Mondjuk a Jobbik nem jött ki 🙂
    De az egyik szerint a Momentum a másik szerint a Párbeszéd jött ki. Márpedig haknipártokra tuti nem szavazok 🙂

  • Figyelo, igen is meg nem is. Magyar sajatossag, hogy nem csak 2 part van. Lehet hogy idovel majd valtozik, de 30 eve ez van. Viszont ha az mszmp utodpartjai, a poszkomcsi partok eltunnenek, mint a fidesz, mszp, dk akkor nyilvanossagra lehetne hozni az ugynokaktakat, nem lenne semmi akadalya, es vegre megtortenne az rendszervaltas. Szembe kell nezni a multtal! Ugy kell ez a magyar tarsadalomnak mint egy falat kenyer. Es meg akkor is tobb mint ket part lenne, de legalabb nem a komcsit titkait rejtegetnenk meg mindgid.

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2018 április 6
    2:02 du.

    Tudhattad, mert soha nem titkoltam, de nem is fitogtattam, ezért most sem foghatod rám, hogy fanatikus, elfogult és kritikátlan Vona bérenc vagyok! Az a büdös nagy igazság, amiben maximálisan igazad lehet, hogy én -alacsony származásom és tanulatlanságom miatt- valószínű soha nem tudom felfogni a belvárosi és rózsadombi értelmiség politikai, gazdasági és életfilozófiáját, mert nem tagadom, a plebszhez tartozom.

  • Az aprilis 8-iki valasztasok nem lesznek Alkotmanyos !

    Nincsen valasztas kituzott napja az Aalaptorvenyukben.

  • Andrew_s, igazad van hogy Orban egy szociopata, nem kerdes. Meg se forduljon a fejedben, hogy vedeni probalom, lehetett tudni 1998-2002 utan hogy ha 2010-ben a fidesz nyer mi lesz. lehetett tudni, hogy rossz dolgok jonnek, es hogy 2/3-dal nyert abban azert benne van Feri de nagyon.

  • Andrew, „Eddig is tudtuk, hogy Charle-val együtt Vona bérencei vagytok 🙂 ”
    Na itt van a megközelítésbeli különbség, ugyanis nem mi, hanem Vona a mi bérencünk. Lehet irigykedni. 🙂

  • Kalocsai Miklós

    Laszlo
    2018 április 6
    12:33 du.

    ” Sajnos nem tudom maskep latni!”

    Az sokat elárul az emberről, ha nem tud különbséget tenni önkényuralom és demokrácia között. De hát, tudjuk, vannak ilyenek!

  • Drizari!

    Én az első három tesztet végig töltögettem (Kire szavazz, Voksmonitor, Vokskabin – az utolsó Kakukkfiókához már nem volt türelmem) és megállapítottam, hogy nem mindegy hogyan teszik fel ugyanarra a témára vonatkozó kérdést, azaz mennyire célirányosan és megbontva vagy csak általánosságban, igen-nem megválaszolhatósággal, mert az utóbbi nem mindig célravezető! Az igennel vagy nemmel nem feltétlenül tudom kifejezni, amit az adott kérdésről gondolok, míg a Kire szavazz esetében három lehetséges válasz közül ikszelhettem, ami jóval közelebb vitt a megoldáshoz! A legkorrektebb tehát a Kire szavazz c.teszt volt szerintem, ennek ellenére nekem mind a három fentebb megnevezett teszt magasan ugyanazt a pártot jelölte meg mint a hozzám legközelebb álló programmal és elképzelésekkel bíró formációt. Ezért aztán megnyugodhatok, mint felelős állampolgár, nem pusztán szimpátia alapján döntök (mint ahogyan te írtad az egyik cikk alatt!)amikor immár tudatosan (is) a nekem legmagasabb százalékban jelölt pártra adom a voksomat!

  • szavazok!!
    fogjatok csikorgatni fogaitokat,es atkjozodni meglassatok…………..amint orban fuhrer ujra hatalomra kerul!!

  • Besancon,

    nálam a migránsokra vonatkozó kérdésekre adott válaszaim miatt csúszhatott el. 😀

    Ugyanis a következőket vallom: aki illegálisan lép be Magyarország területére (határsértő) és a személyazonosságát nem tudja semmivel hiteltérdemlőn igazolni, az ellen vagy büntetőeljárást kell indítani és a valódi személye megállapításáig elzárva kell tartani, vagy azonnal vissza tenni országhatáron kívülre.
    A másik : egy muszlim sose integrálódik be ateista vagy keresztényi környezetbe, ezért neki Magyarországon nincs semmi keresnivalója.

    Ha végre kell hajtani az EU-s kvótát, ehhez természetesen az EU ad pénzt, a tartásához, nyelvtanulásához, munkába állításához a kezdeti időszakra. Vagyis nem hiszem, amit a kormány sugall, hogy emiatt Magyarországnak tetemes kiadásai lennének. Azt viszont gondolom, hogy aki muszlim idejön, az nagyon hamar elakar majd menekülni.

    Mindenesetre nem szeretném, ha a migránsok nálunk is hasonló módon szeretnének továbbutazni a németek felé, mint azt teszik a franciáknál a szigetország felé:
    .

  • Kalocsai Miklós, szerintem felreertellel, pont az ellenkezojet irtam.

  • Orsós Elemér, Charlie,

    Ha kiteszem a szmájlit, akkor úgy is gondolom 🙂

    Charlie,
    Nem irigykedek. Nekem, tekintettel arra, hogy a Jobbikról nem változott a véleményem, teljesen mindegy.

  • Laszlo
    2018 április 6 12:33 du.

    Nincs mirol masrol beszelni.
    Roviden, tomoren ennyi.
    Sokat teptem a szam, de hiaba. Mitol olyan nehez az embereknek felfogni, hogy akinel ott volt a sansz, es nem tudott elni vele, leszerepelt, az menjen a fenebe!
    Él ebben az orszagban meg kozel tizmillio ember, Nem igaz, hogy nem lehet a leszerepeltek helyere masoknak feher lapot adni?
    Miert ternek vissza az emberek ugyanazokhoz, mint kutya a sajat hanyadekahoz?
    Csapathusegbol? A mezhez valo husegbol?
    Konyorgom, az foci, ez meg az orszagunk jovoje!
    Vagy egyesek szamara nem? Na de ennyi ember igy gondolkodik?

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2018 április 7
    12:19 du.
    Jól van na!!! 😀 (Úgy láttad eddig, hogy kizárólag a pártérdek motivál? Charlienak el ne mond, de sajnos én az ország érdekeit sokkal előbbre helyezem és ha valami csoda folytán rendbe jönne ez az ország -amit mocskosul megérdemelnénk- nagy ívben ürítenék a politikára! 😀 )

  • Gabriel,

    Pedig ha ezt belatnak az emberek sima ugy lenne a ner levaltasa. Lehetne elszamoltatni, de amig ez nem tortenik meg egyhelyben toporgunk. Ugye emlekszunk amikor Botka lemondott akkor valami olyasmit mondott, hogy nem gondolta volna, hogy a fidesz milyen melyen jelen van az mszp-ben. Nem tudom a nagyerdelmu tudja-e, hogy a Molnar Zsolt a penzeloszto az mszp-ben? Ot fizeti a fidesz o meg osztja szet, nyilt titok.