Rekviem egy hetilapért

2018 április 17 9:15 de.50 hozzászólás

Nem, ez a termék nem tűnt el, ez megjelenik még, papíron és az online térben is. De sajtótermékként mindenképpen megszűnt.

A kádári konszolidáció termékeként jelent meg Gazdasági Figyelő címmel 1957. március 7-én, majd 1958 januárjától Figyelő címen. Az 1965-től elhatározott új gazdasági mechanizmus korszakában vált jelentős orgánummá. Bár az MSZMP KB irányzatát követte – mint akkoriban minden újság -, Garam József főszerkesztő idején teret adott a vitáknak. Nyelveket beszélő, képzett munkatársai révén ablakot nyitott a világra. Az Economist vagy a Wall Street Journal cikkeiből fordított szemelvények a hazai közönségnek is mutattak egy-egy szeletet a béketáboron kívüli világról. Évtizedekig írta itt cikkeit az 56-os tevékenysége miatt hosszú időre szilenciumra ítélt Gömöri Endre, vagy később Eörsi János, az ellenzék egy másik oldaláról. Sosem volt tömegszórakoztató lap – elsősorban gazdasági vezetők, közgazdászok forgatták, igyekezvén tájékozódni a KGST-n kívüli világ trendjeiről. Alkalmasint neves tudósok, közgazdászok, hivatalban lévő miniszterek is publikáltak a Figyelő oldalain, nem egyszer heves vitákat is kiváltva.

1990-ben először a francia Eurexpansion vette meg, két év múlva adta tovább a holland VNU kiadónak. Innen került 2001-ben a finn Sanoma WSOY csoporthoz.

Mellékszál: Már egyik külföldi médiabefektető sincs a magyar piacon: nemcsak a VNU adta föl a küzdelmet a német Bertelsmann, a svájci Ringier mellett. Szinte utolsóként a Sanoma is felszámolta minden médiaérdekeltségét 2014-ben. Akkor egy magánbefektető vette meg a Figyelőt – de a példányszám nem emelkedett, a hirdetési piac is viszonylag zárt maradt. A hetilap sose volt tömeglap: az elemzésekhez, vitacikkekhez az általános iskolai ismereteknél némileg több kellett. Nem is volt soha nagy példányszámú, mint a nagy konkurens HVG, aminek még ma is megközelíti a példányszáma a 70 ezret, az online kedvelése meg 300 ezer fölött van. A Figyelő 15 ezer példánya is rég a múlté, a tízezres lélektani határt még a sanomás időkben átlépte:lefelé. A minőségi újságírást ugyan díjazta a szakma: a szerkesztőség kollektív Pulitzer díjas lett. De az oknyomozó újságírás nagyon drága műfaj: egy-egy ütős cikk mögött gyakran hónapok munkája húzódik meg.

Végül a magánkiadó is megvált a Figyelőtől, amely 2016 decemberében került a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó K4A Kft. tulajdonába. A főszerkesztő Lánczi Tamás lett.

Várható volt, hogy megváltozik a hangnem, eltűnik a vita lehetősége is, megszűnik a különböző közgazdasági megközelítések bemutatása. Még az is csak mérsékelten ütötte ki a biztosítékot, hogy az ÉV embere Matolcsy György lett – végülis tanult és tanított közgazdasági egyetemen, az MNB elnöke.

Budaházy György interjújánál ugyan már csuklott egyet az ember – mi köze egy látványmagyarnak a gazdasághoz?

De hogy a szerkesztőség mai vezetőinek még arról sincs fogalmuk, milyen egy, a hatalomhoz lojális újságírás, az a múlt héten vált világossá, amikor feketére nyomott duplaoldalon hoztak egy hosszú névsort A spekuláns emberei címmel. Az csak a lángoló lelkesedésnek tudható be, hogy a névsorban régen elhunytak nevei is szerepelnek – meg többek között a lap egyik volt főszerkesztőjének neve, akinek az idején lett a Figyelő Pulitzer díjas. 2006-ban, éppen azért, mert elemző anyagokban mutatott rá az akkori kormány hibáira és tévedéseire, rossz intézkedéseire. A Figyelő a múlt héten megszűnt sajtótermék lenni. Végterméknek végtermék, de nem az újságírás nevű szakma produktuma.

Ma aztán megjelent a lap sírfelirata is: kicsit hosszú lett, meg van benne néhány fogalmazási baki is.
„A Figyelő szerkesztősége nagy érdeklődéssel követi azt a hisztériát, amely a lapunkban megjelent “A spekuláns emberei” című cikkünk miatt tört ki a Soros-terv végrehajtóinak háza táján. Azért is csodálkozunk ezen az aggódáscunamin, mert az általunk közzétett névsor még koránt sem végleges.
Célunk, hogy a következő napokban pontosítsuk – ezúttal kérünk elnézést a listán szereplő, már elhunyt személyek családtagjaitól -, és a hibáinkat korrigáljuk. Mi is követjük a különböző internetes oldalakon elindult listázásokat, amelyre azok jelentkezhetnek, akik kimaradtak a mi lajstromunkból.

Természetesen, minden érintett felkerülhet a bővített névsorunkba, ha ezt az [email protected] ezt jelzi számunkra. Aki viszont netán szégyelli, hogy felvettük a Soros-szaknévsorba, ugyanezen az e-mail címen jelezheti, és kérésére a nevét levesszük a listánkról.”

Nem is értem, mitől érdemelte ki a nyomtatvány a „cikk” elnevezést. Az ilyesmi nem cikk, nem publicisztika, riport, vagy tudósítás. Sima írásbeli feljelentés. No, nem a belügyi szerveknek – azok egyelőre pórázon várnak. Hanem azoknak, akik szívesen mennének a megnevezettek lakásaihoz – pl. Budaházy vezetésével – elégtételt venni.

A feljelentéseket a kulturális forradalom idején Pekingben jóval kisebb terjedelemben, nagyobb betűkkel a házfalakra ragasztották, hogy eljusson minél többekhez – ne csak az a szerencsés maradék, immár alig háromezer olvasó értesülhessen a sürgető teendőkről.

Szégyellnivalója azoknak van, akik ilyesmiket művelnek. Javaslom, a teljes megújulás jegyében vegyék föl a Leskelődő címet. Esetleg a Besúgó is igen illő lenne. A 6-os kartonokról majd Pintér ner-társ gondoskodik, a K-lakásokat meg talán a 4KA biztosítja.

Rátesi Margit

50 hozzászólás

  • Jaj hát, Magyarországon mindig készültek listák, ez az ország működésképtelen lenne nélkülük.

    És ez egyenlőre komolytalan : ha majd a bennük szereplők valamennyien állás nélkül maradnak, vagy internálják, esetleg kitelepítik őket, na akkor lesz belőle valami, és „méltó” az elődök listáihoz. 🙁

  • Jut eszembe, volt a Figyelő munkatársa Demcsák Mária is, akinek a lánya Demcsák Zsuzsa. Csak az anyuka szőke.

  • Ezen a vilagon semmi nem tart orokke, meg maga a vilag sem.

    Dolgok mint a nyomtatott sajto, a vasutak, s sok sok mas dolgok mint a legtobb szolgaltatasok,ami nelkul nem reg az elet elkepzelhetetlen lett volna, ma mar az idossebbek emlekezetebn letezik csupan.

    A vilag halad, s aki nem halad vele az csak hatra marad.

    S mind azon dolgok egy csopp kis orszagban oly remesen elszigetelve nyelve, kulturaja miatt a mult megszokott ugyei gorsabban es gyorsabban valnak megmenthetetlene.

    Ez a vilag haladasanak a eredmenye. Szokjon hozza.
    Sirankozasaik nem valtoztat semmin !

  • Tényleg jobb név lenne a besugo!
    De, hisz ez már rég nem a figyelö!

    Vagy, ha sasszem nem meri bevállalni a „Besugoságát”,akkor mi alapitsunk valami hasonlot, pl. „Besugo 666”!
    Ez pedig a démoni orbáncsalásokat fedné fel!

    P.s. vagy: „Megfigyelö, a házmesterek hetilapja”

    Orbán-666

  • Elég tételt veszünk!

    No kezdjük is! Hol az a lista?!

    1 t só, 1 t kő, 1 t csatabárd

    Ha minden tétel megvan, akkor megskalpoljuk, megkövezzük, majd soval is behintjük!

  • Tisztul az ország, hazánk leggusztustalanabb bűnözőjét, a liberálisok királycsináló médiavezérét őrizetbe merte venni Orbán a választási sikerére támaszkodva. A Gyárfás nevű bűnöző tevékenysége, baráti köre, érdekeltségei, politikai vargabetűi megérdemelnének egy sorozatot itt a KMH-n.

  • Margit, Budaházy Györgyöt „látványmagyarnak” nevezni csúnya dolog, egyikünk sem volt képes akkora áldozatot hozni a hazafias meggyőződéséért, mint ő.
    Elfogadom, ha nem értesz vele egyet, de a magyarságára megjegyzést tenni nem volt korrekt.

  • Schindler, Kubatov és Sasszem Marcsi is készitett listát. Nem mindegy, h melyiken szereplünk, és talán az sem, h melyik szegmensében! Vigyázzunk elvtársak a buzgalmunkkal!

    Vurlicer- dijat Marcsinak! Oszt inditsuk el rajta a nyirfácska, a francokat! Barackfuck- ocska orbánindulot!
    Körbetáncolásnál vigyázva, nehogy a többiek talpára lépjetek!

    Már értem! A Mariska-lista áldozatai, feldobva talpaikat a barackfakörüli tömegsirba hajigálva szenvedik el a rezsim Ku klux-klános orbánisták örjöngö haláltáncát!

    Magyarositva: Eont Kukkoló Oligarcha, E.K.O.

    Egyenruhájuk a „szellemiségüket” kifejezö fehér, süveges lebernyeg!
    Szoval hivhatfuk a „Ghostbasters kft-t” pestbusters-ezni!

  • Mióta Hosszú Katinka kipicsázta (bocs) Gyárfást az úszószövetség éléről, azóta töprengek, hogy valójában miért is…
    Félórával előbb meg a férjem kérdezte, mi van mámeg, hogy a Gyárfást basztatják…

    Kösz, charlie, az infót… Szóval médiavezér, aki túl sokat tud… Így már érthető…

  • charlie
    2018 április 17
    1:30 du.
    Gondolom a listázással egyetértesz, és bánod, hogy nem te találtad ki 🙂 sajnos így jártál.

    charlie
    2018 április 17
    1:36 du.
    Ebben igazad lehet, a magyart én is fölöslegesnek tartom az ominózus szóban.
    Ne vedd zokon, de szerintem még egy pár nap hozzászólás mentes pihenő jót tett volna az ítélő és véleményalkotó képességednek 🙂

  • Orbán szerint a AVH (félrértés elkerülése véget: Alkotmányvédelmi Hivatal) név szerint ismeri és figyeli Soros 2000 magyarországi ügynökét.

    Ha ez így van, és a Figyelő nevezetű nyomdatermékben közzétett Soros-ügynök lista nem teljesen légbőlkapott kitaláció, nyilvánvaló hazugság, akkor bizony felmerülhet a gyanu, hogy valaki a nemzetbiztonságot sértő vétséget vagy bűntettet, a Btk.265.§-ában írt minősített adattal való visszaélést követett el

  • Drizari
    2018 április 17
    10:15 de.
    Kedves Drizari!
    Most, ezzel a véleményeddel nem értek egyet, de „egyelőre” nem kommentálom bővebben 🙂

  • Kiváncsi lennék arra, hogy egy gazdasági jellegű lapot mily okok késztethetnek, nem gazdasági témájú (enyhén szólva uszító, besározó) cikkek közlésére.

  • Charlie:
    „A liberálisok királycsináló médiavezérét őrizetbe merte venni Orbán a választási sikerére támaszkodva.”

    Orbán vette őrizetbe, vagy netán ő adott parancsot őrizetbe vételére? Ejnye Charlie jó lenne, hanem illetnéd ilyen aljas rágalmakkal sem szeretett miniszterelnöködet, sem pedig az ő jogállamát! 🙂 A miniszterelnök nem vehet őrizetbe senkit, és nem adhat senki őrízetbe vételére.

    Ne téveszd már össze a te szeretett és kiváló miniszterelnöködet Adolf Hitlerrel, aki a Kolibri-akció után „a német nép legfelsőbb bírájának” nevezte önmagát.

  • Budahazy nem egy latvanymagyar, hanem egy lumpen elem.

    Pontosan azok koze tartozik, akik ujvideken, karpataljan ma is a legkisebb szivfajdalom lonének a lékekbe akarkit.
    Akar a pesti dunaparton is.
    Budahazynak en sem tudok mas kellemesebb huvos helyet elkepzelni, mint amit a birosag javasolt.

    O nem a hazaert, nem a magyarsagert harcol, hanem a nyalat veri.

    Mellesleg a gyarfas tamas ugyrol – csak ugy veletlensegbol nem pinter „ur-elvtars”mar nyolc eve a belugyminiszter? Nem a Don Pedro Polte a hazi fougyes(kedoje) a fidesznek mar evtizedek ota? Nem a Pinter volt a rendorseg es alvilag fejese is egyszemelyben a gyilkossag idejen is!?
    Na menjen a picsaba az aki most ezzel idehozakodik

    Tisztulas ….

    Mostmar erthetik azok is, akik eddig nem birtak felfogni, hogy mirol szol az orban-rezsim.

  • tlajos,

    Magyarországon emberemlékezet óta készülnek politikai indíttatású listák, csak 1990-től nem annyira súlyos következményekkel.

    Például nem hallottam, hogy az ügynöklistákon szereplők közül bárki is súlyos börtönbüntetéseket kapott volna. De készült lista a BM III-as főcsoportfőnökségén dolgozó hivatásos állományról is, közülük néhány nemrég magas beosztást kapott a Fidesz-kormánytól.

    Ami az 1990 előtti kormányok politikai listáit illeti, visszanézve akár az 1900-as évek elejéig, bizony az azokon szereplők már sokkalta súlyosabb vegzálásokkal nézhettek szembe. Egyeseket ezen listák alapján marhavagonokban szállítottak el határon kívülre, másoknak meg elvették a gyárait, üzleteit, munkáját, egyszóval politikai listák nélkül nincs élet Magyarországon ma sem. 😀

  • charlie
    2018 április 17
    1:36 du.

    Arról az „úriemberről” nyafogsz megint?
    A Budaházy nevű bűnözőről ?
    Tudtommal elitélték őt.
    Gyárfással ellentétben.

    Budaházy „úr” ennyit tett a hazáért:
    https://index.hu/belfold/2016/08/30/budahazy_gyorgy_magyarok_nyilai_ugy_itelet/

    Neonáci Hitlerista Charlie pedig a könnyeit nyeldesi ha rossz szó éri elöljáró testvérét a nyilaskeresztségben.

  • Drizari
    2018 április 17
    5:34 du.
    Kedves Drizari!
    Akkor kicsit bővebben kifejtem a véleményemet.
    1. Az időpont meghatározásod téves: nem egyenlőre, hanem bármilyen furcsa, egyelőre nem következnek be az általad is leírt események.
    2. Ahogy az idézett hsz-edben írtad, már eddig is készítettek listákat és egy-egy kivételével nem okoztak nagyobb problémát. Remélem jól tudom, hogy vezetsz gépkocsit. Tételezzük fel. hogy az autód listázza, és a tudomásodra is hozza a tényt, nevezetesen, hogy elromlott a féked. Gondolom, hogy ebben az esetben nem várod meg amíg fölcsavarodsz egy fára, vagy a gyalogátkelő helyen elütsz néhány gyalogost, hanem megjavítod, vagy megjavíttatod a hibás egységet.
    Az a véleményem, hogy nem kell mindíg megvárnia a bajt, meg kell szüntetni, csírájában kell megakadályozni azt, hogy a probléma elhatalmasodjon. Ehhez többet talán tudnék, de nem nem akarok, hozzátenni 🙂

  • Az előző hsz-emben az utolsó mondatban (valószínű, hogy „lányos zavaromban) a két nem szó közül az egyik felesleges. Elnézést kérek!

  • Charlie! A látványmagyar az az illető, akinek semmi sem drága, ha a nemzetségéről van szó. Akár a hazáját -, de a honfitársai egy részét mindenképpen – képes feláldozni, csak hogy lássák: mecsoda krokodilkönnyeket képes hullajtani az ő tiszta szű-jéből a honfivértől ázó drága anyaföldre. Ha speciel nem kerül elég honfivér, akkor önfeláldozóan ont hozzá kicsit.
    A látványos magyar ennél pragmatikusabb: amíg az oltár előtt folyik a kirialeisom, ő a sekrestyén keresztül már viszi haza az aranyozott serleget, meg a többit. Ezzel egy füst alatt megvédve a keresztyénséget is.

  • Charlie, tőled meg merem kérdezni: ennek a szépkorú Geyzának lehetett valami keretlegény kilengése a régmúltban, mert a nyilasozáson kívül alig van más témája? Aztán a Gabriellel sem tudok tisztára vergődni: kilószámra írja a redundáns szövegét (s gyakorta a vége nincs köszönőviszonyban az elejével). Többször meditáltam már, hogy a valóban hiteles Gyuri10 miért nem nyilvánít többször véleményt (a mikiegerekkel ellentétben). Feldobná a KMH-t ! Ősszel lehetőségem lesz egy konferencián részt venni Izraelben, megtisztelő lenne rám nézve, ha találkozhatnék vele. (Adjon az Isten… BÉKESSÉGET!) Üdv’, I.

  • Mindenki nyugodjon meg. Geyza, te is.
    Charlie nem Jobbikos, nem is fidesznyik. Hanem szimplán rasszisra, diktatúraista, pogromista (szebben: rendista) GÁRDISTA. Legfőképpen pedig hatalomista. Nyugodjatok meg, ha Rákosi reinkarnálódhatna és visszajöhetne a mennyországból, charlie rákosista is lenne…

    Nem így van, charlie?

  • Drizrai:
    „egyszóval politikai listák nélkül nincs élet Magyarországon ma sem.”

    Múltkor a kezembe akadt egy, valószínűleg 1990 tájt megjelent könyvecske, szerzője állítólag a Néphadsereg Központi Klubjának elhárító tisztje volt. A könyvbe csak belelapoztam, teljesen érdektelen volt, csak a címlapon olvasható, igen figyelemre méltó szerzői ajánlás miatt vettem egyáltalán a kezembe a könyvesbolt előtti „ingyen elvihető” jelzésű könyvkupacból:
    „Ajánlom azoknak, akiket megfigyeltek, akiket megfigyelnek és akiket majd megfigyelnek. Ajánlom tehát mindenkinek”.

  • NAGY István
    2018 április 18
    4:01 de.

    Az a probléma hogy nagyon csopotosulnak itt a nácik.

    Különös módon TIKOLJÁK hogy ők azok lennének.

    Netán számodra is kínos a kérdés?

    Amúgy ne Csárlit kérdezzed rólam,

    ő nyíltan hirdeti identitását.

    Legalább van benne annyi „motalko” hogy nem finnyáskodik

    Mert tudható:
    Ha egy szárnyas gágog és totyogva jár akkor hiába gágogja hogy lecske és nem liba, attól még liba marad.

    Úgyanígy:
    Ha valakik éltetik Hitlert
    és elfogadják a Mein Kampfban leírt elméleteit,
    Hiába állítják hogy csak kultúrűlis célokból meg
    parlagfűszedés miatt alakítgatnak bandériumokat,
    attól még azok nácik maradnak.Mint az alábbi cikkben is:
    http://fideszfigyelo.blog.hu/2013/03/29/a_jobbik_nem_naci_csak_hitlert_elteti

    Amúgymeg ahogy elnézlek hasonló korú nagyapó vagy mint Csárli barátod.

  • Alma:

    Télleg.
    Megintcsak igazad lett. DDDDDDDDD
    NHC* csak kulturista parlagfűszedőista árvalány
    aki szeretettel visel díszmagyart a fekete ancug alatt.

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charlie

  • Belzebub, :), Régen szentFerencünk megkérdezte Gergényit: Te Péter, holnap szerinted sikeresebben fog a rendőrség szerepelni a mainál? Nem utasított senkit, de Gergényi másnap rendszeresítette a viperát és rendelt modern vízágyukat.
    Orbán ugyanezt teszi, megkérdezi a főügyészt, mi tart olyan sokáig a Gyárfás-ügyben. Polt közli, pont készen vagyunk a lókötőt bevarrni.
    Amúgy a jogállammal van tele a töke a népnek, az adott felmentést a sok bűnözőnek, támogatja is a sok börtönbe való.

  • talalom, szerintem anyukaként büszke lennél egy Budaházy karakterű csemetére, mérnökként diplomázott, példamutató családapa, sosem lopott semmit és tiszta, követésre méltó eszmeiséget vall magáénak.
    Ha a sorsodban ezt a fiút „dobta volna neked a gép”, segítenéd őt, vagy megtagadnád?

  • Nagy István, Geyzaval nem az a baj amit képvisel, hanem az, hogy gazember. Sokan vannak itt, akik tőlem távol állnak az értékítéletben, de emberi mivoltukat megtartják a vitában, úgy társalognak, ahogy személyesen is tennék. Ha Geyza személyesen is így társalogna, már régen beleverték volna a betonba.
    Gabrielt én is átugrom, sokat markol, de keveset fog. És valakire mindig mérges.
    ……..
    Gyuri bácsi tényleg remek fickó, szerintem a szerkesztőség kiadja az elérhetőségét. Ha találkoztok, egy képes beszámolót írhatnátok, mindenki örömmel olvasná.
    Na jó, barlev nem. 🙂

  • Alma, köszi a jelzőket: nem szimplán vagyok rasszista, hanem sokszorosan, hisz minden népnél jobb sorsot szeretnék a magyaroknak, a „diktatúraistát” is vállalom – egy tökéletes diktátorral az élen, a „pogromista” marhaság, elvetem az erőszakot törvénypártiként, a „hatalomista” jelző szintén hamis, semmi pluszt nem adna az életemhez valamiféle rang, hisz mindenem meg van.

  • A problema az az, hogy barmilyen tarsadalom melyen, barhol a vilagban ott lapulnak a gyulolet szellemei is, kisebb nagyobb mertekben.

    A kerdes az csak annyi mindenkor es minden esetben, hogy letre tud-e jonni olyan politikai csoportosulas, aki nem valogatos az eszkozokben ahhoz hogy hatolomhoz juthasson es kepes arra, hogy ezeket felszabaditsa annak az erdekeben hogy a tarsadalmat osszugrassza, igy a vegen o legyen a „kiraly”

    Sajnos, miota a vilag a vilag nagyon sokszor akadtak olyanok, akiknek ez osszejott.
    Tengernyi leiras is maradt ezekrol, es meg konyvtarakat megtolto tanulmanyokat osszehordtak ebben a targyban. Ugyhogy nem nehez tajekozodnia annak, aki ilyesmire adja a fejet.

    Ha a talaj raadasul meg erett is rá, akkor aztan usgyi hajra! (frissek meg a multbeli beidegzodesek – nagyon is eloek)
    A feladat ilyenkor nem hogy nem nehez, hanem tarcan kinalja a megvalositast.

    Es valahogy mindig megjelennek az ilyenek.

    Akik ugyesen ki es fel tudjak hasznalni az irigyseget, a felelmeket, a tudatlansagot – csak ra kell jatszani es fel kell nagyitani – charlyk, szikszaik, bodamarcsik mindig boven akadnak.

    Az Orban is ugyes volt, – a Hitler, a Mossulini is, Sztalin, Mao cetung, Pol pot, Che guevarra, Fidel, hosszu a sor. Nem lebelucsulendo magyar peldakkal – Kun Bela, Horthy, Rakosi.
    Ugyhogy ebben boven van oroksegunk.
    A demokratakat kepviselo, megtestesito magyar peldakra annal kevesebb.

    Min csodalkozunk?

    Akkor most kerdem én: – hogyan lehet azon poenkodni, hogy listak mindig is voltak?
    Hogy ne torodjunk meg ezzel?
    Miert?

    Csak azert hogy a latvanymagyaroknak (lumpen-elemeknek) legyen boven ideje rendezett sorokba allva gardakba szervezodni?

    Igen nekik tok mindegy, hogy az most voros vagy fekete!
    A lenyeg a GARDATAGSAG!
    A SZENT INKVIZICIO OSZLOPOS TAGJANAK LENNI – AZT JELENTI SZAMUKRA, HOGY MOST MAR OK IS LETTEK VALAKIK!

    Ezert ugyeskednek a hatalomhoz juttatni barmi aron egy hatalomehes bandat – mivel annak az uszalyaban ok is valakiknek erezhetik mostmar magukat.

    Es utana mindent megtesznek amit ker toluk ez a hatalom gondolkodas nelkul (eddig se gondolkodtak)

    Nem lehet jobban osszefoglalni, Talalom szavainal:
    „Akár a hazáját -, de a honfitársai egy részét mindenképpen – képes feláldozni, csak hogy lássák: mecsoda krokodilkönnyeket képes hullajtani az ő tiszta szű-jéből a honfivértől ázó drága anyaföldre. Ha speciel nem kerül elég honfivér, akkor önfeláldozóan ont hozzá kicsit.”

    A vezereik pedig kozben fosztjak kifele a sekrestyet is!
    Hiszen alapjaiban nem is volt mas az indito oka a rendszeruknek!

  • Budaházy esetében pont annyi értelme van a magyarkodásnak, mint amennyire az ultrák esetében a magyar kultúrának. Amit ugyebár gőzerővel meg akarnak védeni. A migráncsokkal szemben.
    Mondjuk, Budaházy és az ultrák kultúrája nincs is olyan messze egymástól.
    Ezek azok a figurák, akiknek tök mindegy, hogy mit képviselnek. a lényeg a balhé. De a „tróger” olyan csúnyán hangzik.

    Charlie, egyelőre kedvenc decibelhungaristáid éppen a magyarság izolálását és ezzel elsüllyedését pártolják. Igaz, végső soron nekik lehet hogy tök jó lesz. Lehetnek ibusz-betyárok a hungaroskanzenben, ahol occó fehér ember pucolja a cipőket a Balaton parton, és valami fura nyelvet beszél, amit néhányan magyarnak neveznek.

  • Drizari
    2018 április 17
    5:34 du.

    A világon, és így „Magyarországon” is „emberemlékezet óta készülnek politikai indíttatású listák”

  • charlie
    2018 április 18
    9:18 de.

    Kellemetlen mi?

    Hogy az orrod alá tartom kik is vagy ti.

    Fennti beszólásod is mutatja nácis hajlamaidat

    meg hogy örömmel randalíroznátok ismét az utcákon,ha

    Mosthatalmonlévőék nem fognák két kézzel a grabancotokat.

  • Azért megáll az ész.
    Idejönnek ilyen vér-nácik
    És elkezdik kiritizálni az itt lévőket
    Hogy miért nem fogadják el az ócska rohadt nézeteiket

  • charlie
    2018 április 18
    9:33 de.

    Az ilyen „ágensek” miatt,
    mint amilyen te is vagy, szokott
    általában baromi rosszra fordulni a magyarok sorsa.
    Legalábbis az elmúlt 600 év története ezt példázza fényesen

    Nem pofázni kellene
    kisfiam hanem dolgozni a HAZÁÉRT
    aminek a jelentését te és kamerádjaid nem ismerik.

  • NHC* már eldöntötte magában
    hogy Gyárfás a tettes.Vagy valami hasonló.

    Kb. olyanná vált mint OIM*
    aki biztos forrásból meríti hogy Czeglédi bűnös.

    Háát..egyik kutya másik eb : DDDDD

    NHC* = Neonáci Hitlerista Charlie
    OIM* = Oldal Idióta Macája

  • tlajos,

    úgy látom, egyelőre kardinálisabb nálad az egyenlőre. Poroszkál a ló a négy lábán, aztán megbotlik. Emberrel ez sűrűbben esik meg. (nyelvtan-nácinak tetszik lenni?)

    Ami a Figyelő listáját illeti, ízléstelen és megbotránkoztató. Ám akadnak nem kevesen, akik ebben nem találnak semmi kivetnivalót, ők helyeslik. A kormány részéről sem emeltek ellene kifogást. Mert Soros-lista. Orbán Viktor szerint megfigyelés alatt tartanak kétezer fizetett Soros zsoldost, akik a kormány ellen munkálkodnak. Ez ma Magyarország a 21. században, az Európai Unió tagországaként.

    Az európai értékrenddel bírók már nyílt levélben tiltakoztak ellene, de bírósági eljárást kezdeményezőkről még nem hallottam.

    Természetesen szemet-szúró ez a lista, amit nyilvánosságra hoztak, amiről tudunk, de amelyiket nem látjuk, az nem fáj. Ilyen a Kubatov-lista. Mindenki tud róla, de csak néhányan láthatták.

    Lennének ma is besúgók? Természetesen. Ez is hungaricum. Ma is gyakorlat a névtelen feljelentés, és ugyanúgy, mint régen. Levélpapíron, borítékban. Mert e-mailben szinte azonnal beazonosítható a feladás helye.

    Végül : a listát kibővített formában a Figyelő már lezárt formában újra megjelentette. Megtették, mert megtehették. Ellene bármit tenni, nehéz. Szakjogászi álláspontot se olvastam még. Érzésem szerint az érintettek kérhetnének jogi elégtételt.

    http://www.figyelo.hu/szoveg/v/itt-a-vegleges-lista/

  • Andrew 10:15, nem tudom ismered-e Budaházyék Hunnia Mozgalom néven elhíresült ténykedését? Semmiféle „tróger, decibelhungarista, ultra, balhé” nincs benne, de inkább idézem a wikipédiát:
    „Hunnia egy nemzeti radikális társadalmi mozgalom. Célkitűzése a Kárpát-medencében élő magyar emberek összefogása és támogatása kulturális, gazdasági és politikai szinten is. Célja az „eredeti Magyarország” megteremtése és kiépítése a jelenlegi intézményi rendszer mellett, párhuzamosan, mintegy árnyékállamként működve.”
    …….
    Andrew, biztos neked is van hasonlóan kidolgozott, tízezreket megmozgató politikai víziód, add elő, hátha tetszetősebb mint a Budaházyé.

  • charlie
    2018 április 18
    12:06 du.

    Agitprop…Agitprop…Agitáció-Propaganda…Agitprop

    (tisztára mint Rákosiék idejében nem únod még?)

  • Charlie 9:05 Természetesen, ha a fiam lenne, nem tagadnám meg. Mint ahogy a hazámat sem tagadom meg, amiatt, hogy egyre hangosabbak a látványmagyarok, és szaporodnak, mint ilyenkor a parlagfű.
    De ha a fiam lenne, nem valószínű, hogy ilyen lenne. Az én fiam most először gondolkodott el: muszáj lesz valami menedéket keresni a családjának. Eddig, ha felhoztam, letorkollt: hogy képzeled, hogy itthagyjam a hazámat?! Meg mi lesz Veled?
    Amúgy kíváncsi lennék, mit értenek „eredeti” Magyarországon? És miért hunniáznak, nem jó nekik a magyar név? Melyik az „eredeti”Magyarország? Kívánom nekik, hogy ébredjenek a pozsonyi csata másnapján úgy, hogy emlékeznek a mai Magyarországra. Baromira meg lennének lepve.

  • charlie írta:

    “Hunnia egy nemzeti radikális társadalmi mozgalom. Célkitűzése a Kárpát-medencében élő magyar emberek összefogása és támogatása kulturális, gazdasági és politikai szinten is. Célja az „eredeti Magyarország” megteremtése és kiépítése a jelenlegi intézményi rendszer mellett, párhuzamosan, mintegy árnyékállamként működve.”

    Charlie, te gondolkodsz is, vagy csak lelkesedsz? Párhuzamos hatalmi szervezet az állami mellett? Mint a maffia, vagy az SA, vagy az SS? Vagy mint a munkásőrség? ÁVH?

  • Almási Alma
    2018 április 18
    2:36 du.

    Nekem úgy tűnik ennek
    az NHC*-nak a zavart gondolkozásában
    mindabból amiket felsoroltál, van egy-egy csipet.

  • Kedves hölgyeim, kazalnyi irodalma van a Budaházy-Toroczkai megálmodta Hunnia Mozgalomnak, nem szeretnék senkit untatni a részletekkel. Speciális időben született – a 2006-os eseményekre válaszul – mára elvesztette aktualitását programjának nagy része.

  • NHC*

    „Nem szeetnék senkit untatni…” Hát tartsad is be szavadat.
    Senkit nem érdekelnek ezek a magyarosch kis gittegyletek
    Rajtad és hungarista kamerádjaidon kívül persze.
    De arra is megvannak a megfelelő oldalak.
    Döngetnéd inkább azkon a melledet.
    Mi addig dolgozunk a Hazáért.

  • Drizari
    2018 április 18
    11:18 de.
    (nyelvtan-nácinak tetszik lenni?) Ha ebben a kérdésben nácizni akarsz, akkor inkább javasolnám a „nyelvhelyességi náci” bélyeget, de nem értek vele egyet. Ugyanis nálad eddig nem tapasztaltam ilyen elírást (persze az is lehetséges, hogy figyelmetlenül olvasom a bejegyzéseidet)
    Viszont a felvetésemre, miszerint nem lenne szabad a jelenség, az ilyen jellegű listázás mellett szó nélkül elmenni, csak a következő pár szót írtad: „Ellene bármit tenni, nehéz”
    Az meg különösen érdekes észrevételed: „A kormány részéről sem emeltek ellene kifogást.” Hát mi a fittyfene kifogást emelne a kormány, a szája íze szerint íródott cikkre? Talán megbüntesse az újságot még több kormányhirdetés rátukmálásával, hadd fulladjon bele az újság a támogatásba? 🙂 🙂
    Egyébiránt a helyesírási hibákat eddig sem említettem, és ezután sem szándékozom szóvá tenni senki emberfiánál. Viszont, ha nyelvhelyességi hibára akadok, ami hál’istennek nem sűrűn fordul elő, akkor, kíméletlenül megjegyzem. 🙂 🙂

  • charlie
    2018 április 18
    12:06 du.

    Hitlernek nem tíz, de százezreket megmozgató, jól kidolgozott politikai víziói voltak. Többé-kevésbé a világ árjáinak a kulturális, gazdasági, politikai stb összefogására.

    De abban igazad van, hogy Hitler nem decibel-germán volt. El is indult megvalósítani. Ellenben ettől még nem volt kevésbé tróger.

  • charlie
    2018 április 18
    4:14 du.

    Kedves hölgyeim, kazalnyi irodalma van a Budaházy-Toroczkai megálmodta Hunnia Mozgalomnak, nem szeretnék senkit untatni a részletekkel. Speciális időben született – a 2006-os eseményekre válaszul – mára elvesztette aktualitását programjának nagy része
    _________________________

    Tegyük fel, a „hölgyeim”-be én is beletartozom…
    Akkor tehát ez a gondolat a párhuzamos hatalomról akkor született, amikor ORBÁN MEGBÍZÁSÁBÓL a kopaszok megpróbálták szétverni az államrendet, hogy Miviktorunk végre elfoglalhassa a trónját. (Ahogy Vona be is vallotta, de ha nem vallotta volna be, akkor is világosan látható volt azoknak, akik nem voltak vakok.) Merthogy ez történt 2006-ban.
    Mi tagadás, ettől nekem ez a párhuzamos eszme egy pirinkót sem lett szimpatikusabb.

    Kedves charlie, tényleg nem tudom, gondolkodni jársz ide, eszmét cserélni vagy éppen ellenkezőleg, hülyíteni? És azt sem nagyon látom, komolyan képes vagy ilyen baromságokat elhinni, vagy csak megjátszod magad?

  • Alma, a hölgyekbe beletartozol,
    „ORBÁN MEGBÍZÁSÁBÓL a kopaszok megpróbálták szétverni az államrendet, hogy Miviktorunk végre elfoglalhassa a trónját. (Ahogy Vona be is vallotta,…” – na erről újfent kérnék egy linket, remélem ezúttal, tizenhatodszorra sikerül.
    …….
    A párhuzamos hatalomgyakorlás elnyomott, kifosztott népeknél gyakran előforduló, a túlélésért alkalmazott politikai technológia, lásd Hegyi-Karabahtól az Észak-Írországi Sinn Fein-ig, az egyiptomi Muszlim Testvériségtől a török kurdokig, az afgán táliboktól Korzikáig, vagy Katalóniáig.
    A Hunnia Mozgalom ilyen eszmeiség alapján született.
    Mivel láthatod, alátámasztott példákkal próbálom védeni az igazam, a „hülyítés” jelzőt igaztalannak érzem.

  • Mostantol a NER valosagosan mukodni kezd majd:

    A vegen a miviktorunk csak megvedette a „mi kutyank kolykét”

    Budaházy szabad!!
    http://nepszava.hu/cikk/1157903-budahazy-ugy-hatalyon-kivul-az-elsofoku-itelet

    Most pedig kovetkeznek majd a listak

    Elegtetel lessz boven.