Gazdasági exodus: újratöltve

2018 április 19 9:09 de.22 hozzászólás

A választás eredményének közismerté válását követően röppent fel a hír, hogy az egyik legkeresettebb szóvá a „kivándorlás” vált az interneten. Néhányan erre rácsodálkoztak. Magam pedig a rácsodálkozókon csodálkozom. Legalább annyira, mint azokra, akik most veszik észre, hogy hatalmas bajok lesznek, lehetnek ebből.

A hirtelen megugrás sok szempontból természetes, ami a kivándorlás felvetődését illeti. Azt is mondhatnánk, hogy normális reakció, és önmagában talán nem is lenne komolyabb jelentősége. Az teljesen normális, hogy csalódás esetén megindulnak a kompenzációs mechanizmusok. Ilyen a politikai csalódás is. A túlzott várakozásokkal, illetve a rég megszokott mechanizmusokkal való szakítás kényszerei. Mely utóbbira is bőven volt példa az elmúlt évtizedekben. Még akkor is, ha valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy hányan kaptak nyombél-fekélyt a személyi jövedelemadó bevezetésétől, vagy a rendszerváltásnak nevezett politikai aktustól. Mely utóbbiról éppen az utóbbi Orbán-kormányok bizonyították be a legélesebben, hogy a gazdasági struktúraváltások dacára, alig jelentett politikai szakítást a jó öreg, és kipróbált bolsevizmussal.

Könnyen lehet tehát, hogy amennyiben a Fideszt leváltják a hatalomból, akkor is a „kivándorlás” lett volna az egyik legkeresettebb szó az interneten. Ha mégsem, akkor legfeljebb a szavazóközösségek eltérései miatt. A potenciális kivándorlók többsége ugyanis általában nem az átlagos képzettségben elmaradó régiókból szokott verbuválódni. Alkalmasint igazolva azt, amit korábban egyszer már leírtam: a Fidesz oktatás és szakképzés-politikája komoly részt kap a kivándorlás elleni küzdelemben. Amennyiben a képzetlenség, a nyelvtudás hiánya komoly gát lehet. Miközben könnyebben manipulálható tömeget is eredményez. De ettől függetlenül sem zárható ki, hogy egy kormányváltás komoly csalódási hullámot indított volna el. Talán mégis a kivándorlás irányába.

Mert a kivándorlás kérdése jó ideje a „levegőben van”. Amikor tehát valaki a megélt, vagy várható politikai környezettel érez érzelmi, illetve egzisztenciális konfliktust, akkor könnyebben kerül elő alternatív megoldásként. Miközben tudjuk: a hirtelen felindulásra sokszor alszunk rá egyet. Az emberek esetleg rákerestek a szóra, aztán maradnak. Mert a családi kötelezettségek, a járulékos macera, a kinti lehetőségek racionális felmérése, illetve a várható személyes veszteségek felmérése után mégsem vándorol ki az illető. Marad. Egy internetes keresőszó-statisztikának tehát nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget.

A jelentőségét a tendenciák adják. Azok a tendenciák, amelyek miatt elég érthetetlen lenne a rácsodálkozás még a tényleges kivándorlások megugrása esetén is. Mert korábban is látható volt, hogy:

„Ahogy tehát a nehéz gazdasági helyzetbe került nő kénytelen szociális okokból abortuszt kezdeményezni a következő generációk rovására, társadalmi szinten hasonló helyzet játszódik le a diákság körében. Ami természetesen talán még nem indokolná az említett fogalom teljes körűen kiszélesített értelmezését. Azonban sajnos a globális foglalkoztatáspolitika pontosan ugyanebbe az irányba hat, és nem csak a diákság rétegében. Ha ugyanis eltekintünk a statisztikai kozmetikumoktól, akkor a legutóbbi adatok is a tömeges elvándorlásról, illetve az elvándorlási szándékok széleskörű, társadalmi katasztrófát előrevetítő, terjedéséről szólnak.”

Ez a „korábban” pedig nem tegnapo volt. Az idézet ugyanis egy 2013-as, a társadalom szociális abortuszát leíró írásból származik. Annak fényében, hogy a fiatalok elvándorlása nagyon komoly következményes népességvesztést eredményez. Pont azok körét érintve, akik gazdaságilag és biológiailag is a leghatékonyabb, legtermelékenyebb, illetve legtermékenyebb korszakukban vannak. Egyébként tévedés lenne azt hinni, hogy a kormány ennek ne lett volna tudatában. Tekintettel arra, hogy már egy évvel ezt megelőzően, 2012-ben is komoly neoratkoista hangok hallatszottak a hatalmi gépházból. De valószínűleg Orbán háza-táján úgy döntöttek, hogy a képzetlenül manipulálható tömeg lakosságon belüli arányának növekedése, illetve az elégedetlenek kivándorlása hatalomtechnikailag jobban megéri, mint érdemben tenni bármit is a fiatalok maradása érdekében.

Mármint az üres kampányokon, mint a „pöttyös” népszerűsítésén, és a közmunkától dagadó kebel fétis-értékének a növelésén, illetve hasonlókon túl. Annak érdekében, hogy Orbán kormánya ne úgy vonuljon be a történelembe, mint a gazdasági exodus kormánya. Pedig 2014-re már világosan látszó tendencia volt az egzisztenciális kilátástalanság kivándorlást erősítő volta. Jelezve különben azt is, hogy ez a kilátástalanság már nem személyes, hanem generációs problémává érett. Ami tovább erősítette a gazdasági exodus hatását. Természetesen a politikait is. Többek közt azt is, hogy az ellenzéki véleményeket képviselők, az azoknak tömegbázist biztosító elégedetlenek is jelentős számban távoznak.

A tendenciák tehát már 4-5 éve kirajzolódtak. Ahogy az is, hogy Orbán kormánya, a gazdasági exodus kormánya előre megfontolt szándékkal nem tesz olyan lépéseket, amely a tendenciák ellen hatna. A saját szempontjából logikusan. Mert a hatalmát erősíti. Még akkor is, ha egyébként nemzedékek, ha nem a nemzet elárulásával ér fel ez a hatalomtechnika.

22 hozzászólás

  • ….””Magyarorszag gyozott!…”

    Vagy megsem?

    Magyarorszagot megint legyozte egy ignorans, korrupt, rasszista kisebbseg – amelynek egyetlen celja: – maganak kisajatitani az egesz orszagot.

    Nyilvan, hogy aki teheti huz mint a vadlibak – csak nem ternek vissza mar akkor sem tobbet, ha ujra kozeleg a nyar.

    A kanadaban megtelepedettek is tudnanak errol meselni.

  • Gabriel
    2018 április 19
    9:41 de.

    Magyarország jobban teljesít.
    Nemzedék-Exportban.

    A mostani gazdasági exodus nagyjából a világválság kitántorgásával összemérhető kárt okoz.

    Amíg az ideológiai, vallási alapokon álló kivándorlás a társadalom teljes metszetét érinti, addig a gazdasági exodus (ok) elsősorban a legtermékenyebb éveiben járó, az ország felemelkedését érdemben szolgálni tudó, fejlődőképes, innovatív és széles látókörű réteget érinti.

    A közvetlen lakosságvesztésen túl tényleg az egész társadalom szociális abortuszát okozva.

  • 1) A „kivándorlás” rossz kifejezés. A helyes: külföldön való (rövidebb, hosszabb ideig) való munkavállalás.
    2) A külföldön munkát vállaló fiatalok döntően a 20-40 éves korosztálybeliek. Ők magasan tesznek a politikára. Nem azért mennek külföldre dolgozni, mert Magyarországon „nincs demokrácia”, „nincsenek fékek és ellensúlyok”, „fasisztoid a rendszer”, „Orbánnak 2/3-a van” stb. hanem azért, mert sokkal többet keresnek azonos munkáért. És ez még nagyon sokáig így lesz, addig amíg a kb 50-100 éves kulturális-, gazdasági-, hátrányunkat nem dolgozzuk le.

    ps: Az EU-s csatlakozáskor „megettük” a tőke, a vállalkozások, a munkaerő szabad áramlása jelszót. A csatlakozáskor örömünkben nem fogtuk fel, hogy a szabad munkavállalás egyirányú utca: ami csak és kizárólag Kelet Európából áramló munkavállalók tömegét jelenti „nyugatra” – ami agyelszívás. A nyugati befogadó országoknak képzési hozzájárulást kell fizetni a kibocsátó országoknak. Így igazságos.

  • Maig is vannak ottan sokan akik a „labukkal szavaznak”.

    S az nem csoda am, mindenki a lehetoseget remeli megtalalni valahol.
    S amikor azt szabadon keresheti, azt fogja tenni.

    Tehat miert a csodalkozas azon ???

  • kiss ferenc
    egy turost!!
    egyszeru gazdasagi menekultek mint bakik masok a vilagon! nincs kulombseg azert mert ezek magyarok!!

  • Kis Ferenc
    2018 április 19 1:01 du.

    Most nem tudom, hogy milyen erdekbol hazudozol – penzert, vagy vagy mert tenyleg ennyire ostoba vagy.

    Ha magyarorszagon az elmult 30 evben a partok az orszag valodi felemelkedesenek erdekeben politizaltak volna, illetve ezt tartottak volna szem elott kormanyrakeruleseik eseten – kivetel nelkul, akkor ma nem itt tartanank.

    Ez az orbannal femjelzett bunbanda mar 12 evet – vagyis fel emberoltonyi idejet rabolta el kozvetlenul az orszagnak.
    Nem lehet elvitatni ebbeli dicsosegebol semmit.

    A rendszervaltas nem arrol szolt volna, hogy felzarkozzunk?

    A valosagban mi tortent? Europa jarja tovabb az addigi – a tovabbi fejlodes utjat, – magyarorszag pedig hatraarcot csinalt, es elindult a dél-amerikává válás utjan.

    Hogy nem sul le a kepedrol a bör!

  • Persze senki sem emlekszik arra a tobb mint 4O evre, mikor NEM lehetett kimenni az orszagbol.
    Mindegy, en emlekszem arra. MIota a hatarok megnyiltak, ezrevel mennek ki a magyarok szerencset probalni,
    Az is igaz , hogy en is eljottem, de en menekultem. Az viszont mas kategoriaba tartozik. A mai fiatalok a szabad hatarok lattan, hiszik azt, hogy Becsben, Nemetorszagban, kalacsbol van a kerites. Majd rajonnek a tevedesukre, ha nyelvtudas nelkul allast keresnek, szakmakrol nem is beszelve. Ahogy hallom, Anglia is tele van mar magyarokkal es lengyelekkel. Az ipar meghalt Euorpaban es a tengeren tulon is! Kina betette a labat es olcson kuldi a szukseges keszletet. Sajnalom a magyarokat, hogy hiaba hagyjak el most hazajukat, hogy mosogassanak valahol idegenbe!

  • Ja, Kis Ferenc!

    Egy ertelmezo kiegeszitest csatolnek az elozo bejegyzesemhez.
    Gondolom azok a kepzettek emberek, akik a szinten a kivandorlas mellet dontenek, nyilvan megertenk a beirt szovegemet abban a formaban, ahogy ott van, de gondolom, neked nehezen ertheto.
    Hogy miert dontenek az elvandorlas mellett, es miert fugg ossze ez a politikaval.

    Mert az altaluk kepviselt ertelmi szinten villamgyorsan felfogjak azt, hogy ha tovabbra is egy olyan bunszovetkezet van a hatalmon, aki csak a minel nagyobb korrupcio fenntartasaban es tovabb-fejleszteseben erdekelt, es ezert barmire kepesek – szo szerint – ugy a haza egeszevel, mint az egyes polgariaval szemben – egy ilyen olyan hazanak nincs jovoje.

    Nyilvan maradnak azok, akik – kozuluk is – akik olyan a csaladi szituaciojuk, hogy nem mehetnek. (beteg vagy idos csaladtagok stb.)

    Maradnak a rendszer kozvetlen kedvezmenyezettjei, es a rendszer „aldozatai”
    Akik ehberert eldolgoznak a nemet osszeszerelouzemekben, es a rendszer „baroinak” erdekeltsegebe tartozo vallakozasokban.

    Letre is jott a del-amerikai banankoztarsasag.

    Ahol az oktatas is nuku, – meg azt is megpenditetted, hogy csokkentsuk le ezt is ami van. – mivel a szemetlada, halalatlan nepnek a gyereke pofatlanul elhuz innen.

    Az eu-s csatlakozaskor te „megetted” ezt a dumat, en nem.

    A nyugat euro-milliardokat fizet „tamogatasok, fejlesztesek” cimen, hogy maradjanak mar itt a magyarok, mert az olcsobb ber miatt elveszik a munkat a nyugati polgartarsuktol. (lengyelek, romanok, horvatok) Berfeszultseg.

    Ennyire nem lehetsz vakszamar, azert mondom, hogy a kepunkbe hazudsz te is, az orban-propaganda szoveget szajkozva. Hogy mi okbol nem tudom.

  • Figyelő
    2018 április 19
    4:29 du.
    ” MIota a hatarok megnyiltak, ezrevel mennek ki a magyarok szerencset probalni,”
    Hogyne, hogyne. Mikor éltél utoljára Magyarországon? Ja, régen.

    Nos, egy pár ezres fluktuáció mindig van. Pár tízszer is.
    6-800 ezres egyirányú elvándorlás ettől egy kicsit eltér. Kicsit nagyon

  • Andrew_s!

    Figyelo teljesen „joindulatabol” szol hozza a dolgokhoz, mar ez reg lejott nekem.
    Csakhat ….
    Azon a hazug Antal fele orszagkiarulo es kifoszto Nemzetkozi propagandan „szocializalodott ujra” amelynek az volt a felig-meddig nem is titkolt celja, hogy a „kulfoldre szakadt” „hazankfiain” keresztul, minden gatlas nelkul szetaruljak az magyar nemzet akkori javait. (mivel minden kormanyzati, ertsd allami tulajdonban volt)
    A kormanyzathoz kozeliek keresték barkivel kapcsolatot, akik valamit el tudnak adni ezen a „vegkiarusitasi” akcion.
    Horn Gyula szetvagta a drotkeritest – vasfuggony – ez lenyomtak mint a „szabadsag” cuclisuveget, az elvtars-urak meg a hatterben elmutyiztak az orszagot.

    Szerencsetlensegere mikor Figyelo eppen hazajott eloszor megunnepelni a „nagy 56-ot”, majdnem mi lett belole?
    Majdnem testkozelbol ismerte meg ujra a gumibotot.
    Trauma.
    Hat ezekbol az „elmenyekbol meritkezik ö is, de meg rajta kivul sok-sok kulfoldre szakadt hazankfia.

  • gazdasagi menekult!!
    aki kimegy a jobb megelhetes remenyeben-(vagyis NEM POLITIKAI uldozott!!!!!)-es az adott orszag allampolgarai elol elveszi a munkalehetoseget!!
    ez ugyan az ami miatt az orban kormany oly hevesen obegat honapok ota a magyarorszagra erkezo menekultek ugyen!!!
    nincsen kulmombseg!!
    csak mert „magyar” nem minden elnezendo es megengedett!! nem csoda hogy pl angliaban es europa szamos orszagaban nem nezik jo szemmel a betolakodo magyarokat!!
    izraelben minden evbe,n megjelennek -(az amugy orrba fulbe zsidozok otthon)-hogy feketen dolgozva elvegyek azz izraeli arab allampolgaropk elol a munkat!!!

  • Gabriel

    1) A véleményemet írom, tapasztalatból nem érdekből és semmiképpen nem hazugságból.
    2) Amit írtam az autentikus. Nem tudom, te éltél-e külföldön, vagy nem, én éltem: 11 évig, továbbá öt gyerekem közül kettő is élt 9, és 10 évig és már haza települtek (nekik összesen öt gyerekük van).
    3) A volt szovjet tömb országai sem tudtak felzárkózni. A „gazdasági menekültek” (by Bar Lev) kifejezésével egyetértek ez inclusive azt jelenti, hogy nem politikai menekültek a külföldön munkát vállalók.
    4) A volt kommunista országokból a populáció arányában való külföldön munkavállalók száma kb azonos, de inkább magasabb mint Magyarországról, ez statisztikai tény. Egy példa: Rormániából kb 20 milliós lakosságból kb 3,5 % a dolgozik más országban.
    5) Az EU-s csatlakozásnak voltak/vannak negatív járulékai a pozitívumok mellett – ez is tény.
    6) Fenntartom: A (Magyarországról) külföldön munkát vállalók motivációi elsősorban(!) gazdaságiak és nem politikaiak. Ismerek fiatal személyeket akik politikailag szemben állnak az orbáni NER-el, de eszük ágában sincs munkát máshol vállalni.

  • A híres angol szakácsnak is magyar „cselédjei”, vagyis magyar bentlakó háztartási alkalmazottai vannak.

    Egyik gimnáziumi osztálytársam az érettségi után egy orvos családjánál volt au-pair. Másik, pedagógus végzettségű ismerősöm angol fogyatékosok otthonában dolgozik.
    Ebben van egy kis megalázás, hogy diplomás embereket foglalkoztatnak ilyen munkákra Angliában, mert megtehetik.
    Ugyanakkor, ha népszavazást rendeznének az EU-ból való kilépésre Magyarországon, nem tudom ki győzne.

    A segélyes gettólakók biztos megszavaznák, amit a kormány mond, mert nekik aztán tök mindegy, hogy mások hol nem dolgoznak. De már a nyugdíjasokat lehet, hogy befenyítenék az unokák, hogy Mama, nem lesz több nyugdíjkiegészítés, ha minket hazaküldenek Londonból, így szavazzál a drága Orbán Viktor úrra!

    https://index.hu/kultur/eletmod/2018/04/19/probalunk_normalis_csalad_lenni/

  • Kis Ferenc
    2018 április 19
    1:01 du.

    Biztos, hogy sok illúzió volt az EU-s csatlakozás idején, amire a kampány csak ráerősített.

    Ugyanakkor ez a visítás az EU ellen, elég hiteltelen annak a szájából, aki aláírta a csatlakozást (Orbán Viktor). Mert vagy akkor hazudott, vagy most hazudik. A szlovák, a román, a lengyel munkavállalók ugyanúgy tömegével dolgoznak kint, és egyikük országa se akar kilépni az EU-ból (talán a lengyelek se).

    Egyébként elmondanám, hogy a Soros-féle, vagy a Norvég alapos zöld szervezetek, akiktől most Orbán olyan látványosan retteg, már akkor EU-szkeptikusok voltak, mikor Orbán aláírta az EU-csatlakozást. Merthogy az EU-t is nemzetek feletti (multinacionális) szervezetnek tartották. Azóta lehet, hogy változott a véleményük …

  • Gabriel
    2018 április 19
    5:15 du.

    „Akik ehberert eldolgoznak a nemet osszeszerelouzemekben, es a rendszer “baroinak” erdekeltsegebe tartozo vallakozasokban.”

    Szerintem inkább írjál a kanadai prériről, talán hitelesebb lesz! A német autógyárakban a legjobbak a fizetések, bár az lehet, hogy Nyugaton ez is éhbér.

  • bar-lev
    2018 április 19
    7:23 du.
    „gazdasagi menekult!!”
    Ezt jelzi a gazdasági exodus mint kifejezés a szerző által.

    „csak mert “magyar” nem minden elnezendo es megengedett!! ”
    Pedig tudod hányan hiszik ezt? Aztán amikor Londonban az első héten kivágják, mint macskát, akkor sértetten hazajön szájalni.

    Jobbára ők azok a „hazatelepülők”, akik tizedezrelékes arányával házal a kormánypropaganda

  • hazai lámpa

    Egyetértek Önnel – lényegében!

    Az EU/Soros ellenesség „csak” politikai termék aminek – lássuk be – van „némi” oka/alapja. Ezt az okot kommunikációilag a végletekig és eltúlozva a Fidesz kihasználta – és megnyerte a parlamenti választásokat. (A politikában és a szerelemben minden megengedett-:)

  • Andrew_s
    exactly my dear friend!!!
    „the economic exodus”…………but only economic!! nothing else…….
    and when he must be back to hungary…………….he talk about liars!!

  • bar-lev

    Yep!
    This exodus is based only on the rather chaotic state of possible visions and lack of existence

  • hazai lámpa
    2018 április 20
    6:52 de.

    Te mennyit keresel abban a nemet autogyarban?

  • hazailampa
    szoval te germaniaban dolgozol egy autogyarban es ott is adozol??
    akkor meg mi nyafogsz eppen te arrol ami magyarorszagon van?, ezek szerint nem ott elsz te se!!
    az ilyet hivom en ugy fotel-kritikus!! onnet konnyu!!

  • A fenti urakhoz, en nem megelhetesi kivandorlo voltam, hanem politiokai menekult, miutan a forradalaom megbukott. 57 ben.
    Nagyon nehezen kezdtunk a ferjemmel..