Vita és levélváltás Frank Tibor írása kapcsán

2018 április 19 5:12 du.75 hozzászólás

Frank Tibor lapunkban megjelent írása szenvedélyes, feldúlt reakciót váltott ki a nem titkoltan Fidesz-párti Torontói Független Magyar Rádió adásában. Bede-Fazekas Zsolt műsorvezető a program elején hosszasan idézte a KMH-t és véleményezte ingerülten a cikket. (A szegmensre rögtön a nyitó zenei szám után kerül sor, itt hallgathatják meg.) A műsorvezetőt felkereste Maros Zoltán, a Kanadai Magyar Televízió producere és nyílt, minden kérdésre kitérő higgadt vitát javasolt, amelyre akár a televízióban, akár a rádióban is sor kerülhetett volna. A vita ötletét támogatta Frank Tibor, Bede-Fazekas Zsolt azonban úgy döntött, hogy nem él a lehetőséggel. Maros Zoltán beleegyezésével közöljük Bede Fazekas Zsolthoz intézett levelét. Sajnos a műsorvezető részletes válaszát nem közölhetjük lapunkban, mivel nem kíván ellenzéki felületünkön megjelenni.

***

Bede-Fazekas Zsolt producer részére!

2018. április 7.-i adásban elhangzott jegyzetben igen éles bírálat hangzott el a Vancouverben élő dr. Frank Tibor történész, gazdasági szakemberrel ellen a producer úr által.

Miután dr. Frank Tibor úr és a magam is jelenleg Magyarországon tartózkodunk, így egy kedves TV nézőnk hívta fel dr. Frank Tibor úr figyelmét a rádióban elhangzott jegyzetre, melynek hangfelvételét a mellékletben lehet megtalálni.

A jegyzet során a KMTV-ben dr. Frank Tibor úr által mondottak is előjöttek, így fontosnak éreztem, hogy reagáljak az ott elhangzotakra.

Anélkül, hogy részletekbe mennék a jegyzettel kapcsolatban, pár alapvetően téves információra (hazugságra!) szeretnék rámutatni.

-dr. Frank  Tibor úr ellen közölt információ rögtön az elején ott téves/hazug, hogy a jegyzet azt állítja, hogy 8 éven át ekézte az Orbán kormányt.  Nálam a KMTV-ben kb. 5 éve nem szerepelt dr. Frank Tibor úr. A jegyzetíró által kifogásolt cikk is azzal kezdődik, hogy legutóbb több, mint 4 éve, a 2014-es választások előtt irt cikket.  Akkor miről beszél a jegyzet és annak írója? Nyilvánvaló hazugsággal próbálja azt a látszatot kelteni, mintha itt egy folyamatos 8 éven át tartó tevékenységről lenne szó, ami szemenszedett hazugság. Ügy tűnik ez az egyszerű tény nem nagyon zavarja a producer urat.

– a jegyzet dr Frank Tibor úr által említett a TV-ben lement adásban szereplő tényekről említést sem tesz, nyilván nem is tehet, hiszen a jegyzet írója saját bevallása szerint nem nézte végig az említett műsort.

Kérdésem: Melyik szám, adat amelyet dr. Frank Tibor úr említ, nem igaz?

Nyilván a jegyzet írója sokkal magasabb iskolai végzettséggel és nagyobb közgazdasági tudással rendelkezik mint dr. Frank Tibor úr. Vagy tévednék?

– az otthoni adófizetők pénzéből megtámogatott média, (ahol a jegyzet elhangzott is ilyen, kötelessége lenne, hogy ellenzéki hangnak is helyet adjanak. A KMTV-ben kormánypárti és ellenzéki hangok is helyet kapnak. A FMR-ban mikor volt ellenzéki vélemény utoljára?  Nem lenne szabad elfelejteni, hogy a magyar választópolgárok többsége 2014-ben is, és most is az ellenzékre szavazott. A magyar kormány minden magyar kormánya, így az ellenzéknek is, nem csak a Fideszre szavazóknak.

– egy magára valamit is adó médiában a minimum az lenne, ha egy  – a magyar kormányok által különféle magas kormánykitüntetésekkel elismert – magyar szakember (dr. Frank Tibor úr) ekézése helyett, nyílt vitának adna helyet a  FMR . Természetesen én bármikor hajlandó vagyok helyet és időt biztosítani a KMTV-ben egy ilyen vitának.

Eddigi emlékeim szerint dr. Frank Tibor úr korábban is minden esetben felvállalta a vitán való részvételt, amelyet a FMR producere minden esetben elutasított.

Itt lenne az ideje a hazugságok terjesztése helyet, mind a rádióban, mind a KMTV-ben egy kulturált vitaműsor, korrekt keretek között tiszta vizet önteni a pohárba.

Várom a producer úr vitát elfogadó válaszát!

Ezen levelet még megkapják a kanadai magyar média általam ismert képviselői is.

Maros Zoltán, producer

75 hozzászólás

  • Kerekes Sandor

    Tessék mondani, ki és ki között zajlana ez a vita? Hogy Frank Tibor ért ahhoz amiről beszél, azt tudjuk és a levele amely ezt a szánalmas kapálódzást elindította, maga volt a tökéletesen megfontolt és hibátlanul érvelt okfejtés. Vajon mi lehetne az, amit a szegény, elvakult Bede-Fazekes ezzel szembe tudna állítani? Talán megpróbálná megcáfolni? Ugyan mivel?!
    Nekem nincs sok bizalmamam az ő vitaképességében, de mégis érdemes lenne megtudni, hogy vajon mit mondhatna. Talán egyedül ez indokolná azt a vitát. Azonban valóban kétségbeesett őrültnek kellene lennie ahhoz, hogy elvállalja.
    Amíg a Fidesz nem áll ki semmiféle vitára, addig Bede-Fazekas is hiheti magáról, hogy a kétségek felett áll. De, mindketten tévednek.

  • Onnan 6 ezer kilométeres távolságból is ennyire utálják a magyar népet a fideszesek?? Nem gáz dolog náluk, hogy szembemennek a magyar többség álláspontjával és akaratával?

  • A cim nem helyes – vitat nem latok,levelvaltast lehet. A kogazdasz irasa – higgadtan, ahogy feljebb Kerekes ur is irja, mikent tud kivaltani egy ilyen frocsogest? Ez nem vita a radios reszerol, ez egyoldalu gyulolkodes. Megneztem a cikket megegyszer, mit lehetne ebbol cafolni? Mi nem igaz belole? Az, hogy a lengyelek megeloztek hazankat? Vagy a hosszu korrupcios botranylistarol barmelyik eset? A cikk leginkabb a vita hianyat hianyolja, amit ez a boduletes undorito haborgas (az altalam eddig ismeretlen) radio reszerol pontosan alatamaszt. Ezt nevezik ok vitanak? Aztan meg pont o aki nem vallal el egy nyilvanos vitat? Mondjuk Kerekesnek igaza van, mert az adas alapjan en is azt mondom, egy ilyen primitv bunko modorral, indulatokkal, ervek es tenyek nelkul, a magatol elszallo musorvezetonek annyi eselye lenne a Frank tudasaval (es a tenyekkel)szemben mint vizilonak az epsomi derbin. Mindenki tudja, hogy Franknak igaza van, nagyon is, es itt mesterien, higgadtan es bolcsen osszegzi a mostani rezsim sokoldalu buneit. Ezeket egyebkent most a valasztasok utan megjelent vilaglapokban is ugyanigy olvashatjuk a Washington Post tol a francia es nemet ujsagokig. Akkor most a radios ugyanigy orjongve fogja fikazni a NY timestol a Der Spiegelig a sok szaz ujsagot, amelyek mind azt irjak, hogy az Orban rezsim nem demokrata, es egy tolvaj,(jo ok szebben irjak, es nem is magyarul)? Az ilyen demagog honfitarsaink miatt tartunk ott, ahol. Orban se all ki senki ellen, tole vehet peldat ez a hapsi. Masreszt meg ha ennyire ertekeli a kanadai letet, akkor mi francert nem jon haza?

  • Na, annyi már látszik ebből is, hogy Kanadában sem fenékig tejfel a beszélgetés, ha magyarok közt folyik… De nektek legalább a hétköznapi életben van módotok nem magyar, barátságos kanadaiakkal beszélgetni.

  • Mi volt ez a fortermes alparisag? Hogy fordulhatott ez elo? Nagyon kinos volt ezt vegighallgatni, vegig azt ereztem, hogy itt valami nem stimmel, hogy ez itt egy rossz vicc. Zsoltot elzartak a kulvilagtol valamikor a 60-as evekben, valaki beadogatja neki a hireket o meg nem erti, hogy mi ez mi tortenik vele? Szabaditsuk ki Zsoltot!!!! HAHO ez itt mar a 21. szazad apam! Keremszepen lehetne valami modernet csinalni? Vicces amikor a fuggetlenseget keri szamon! Nagyon vicces amikor bekamuzza a telefonalot, de nem tudja felvenni, mert most zene van! Gyalazatos, hogy a lopasra az a valasz, hat hogy ok is loptak! Zsolt az SZDSZ legalabb mar megszunt, ha nem tetszett volna eszrevenni ez azert egy hatalmas tett. Amugy azoknak mit tudsz mondani akik hangott adtak szocik lopasanak es most a fidesz lopasanak is??? Nekik mi a valasz??? Viszont nagyon koszonom, hogy nem fogadtad el a vitat es hasonlo kinos pillanatoktol kimeltel meg. Lehet ideje elkondolkozni, hogy ezt abba kellene hagyni. Meg amig vegkepp nem lesz keso, eljart az ido. Hallgatja ezt egyaltalan valaki? Kinek szol??
    Amugy nagyon progressziv, eloremutato lenne ha egy ilyen vita egyszer osszejonne, ha egyaltalan lennenek vitak elindulna valami parbeszed.
    Szelmalomharc! Hetek oda probalom egy-ket helyi NER egyhazfon keresztul megerteni a fideszes kemenymag alazatos hiveinek a gondolkodasat, latasmodjat facebookos kommenteken keresztul. Eleinte bizakodo voltam, hatha valaszokat kapok, egy masfajta latasmodot melyen keresztul ertelmet nyernek az elmult evek. Ugy gondolom eleg ajtot nyitottam ki, hogy elmondhassam, nincs az ajto mogott semmi. Nincsenek viziok, nincsenek ervek csak a kritikus dondolkodast felhagyo, vele egyutt az autonomiajukat elhagyo emberek szektas osszetertasat talaltam. Az egyutt gondolkodas keresetlen vendeg volt ezzel szemben a hazai propaganda csukott szemmel, elengedett kezzel barmikor marmely pillanatban visszakoszont. Furcsa ezt Kanadabol atelni. Furcsa, hogy a kanadai magyarok tobbsege nem az europai ertekeket valasztja, hanem a szovjet kozep-azsiai modszereket. Azt hiszem Istvan kiralyunk kijelolte az utat, amikor nem Bizanctol kerte a koronat, hanem Romatol.
    Merges vagyok, mert 30 eve rendszervaltas lett mondta de a munka el lett hazudva. Lehet az egeszet elorol kezdeni!

  • Ez a fityeszeSS, rádiónak becézett papagáj ugyan mitöl Független? Mármint a józan észen és a valoságon kivül mitöl? Ha meg ezt tényleg nem fideszes pénzért csinálja, csak ugy ingyen, függetlenül, önszorgalomból, hát akkor viszont ez az arc kaphat egy nobel-csontot a sok eszéért. Ez még Pesten is nagy gáz, ekkora IQ-val tekerni a demagogiát, hát még Kanadábol. Nem is hallottam még ennyi baromságot összehordani, csusztatni s összemosni

  • A fidesznél nem divat a kulturált vita. Orbán Staatsführer kinyilatkoztat, az a szentírás, mindenki azt ismétli.

  • Kerekes Sandor

    Elismerem, hogy hátrányból indultam, mert ismerve Bede-Fazekast, nem éreztem szükségét annak, hogy meghallgassam a tárcáját, mielőtt megírtam a kommentárt. De azután, amikor meghallgattam és elborzadtam tőle, akkor éreztem úgy, hogy kár volt az erőfeszítést erre az ügyre pazarolni. Kár lenne a vitát is megrendezni, kár minden percért, amelyet ezzel a pasassal, ezzel az üggyel és ezzel a mentalitással kell elvesztegetni.
    Nem érdemes.

  • Nem érdemes ezt túlspilázni. Minden fidesz által pénzelt újságírónak feladata nyilvánvalóan nem csak az, hogy a kiadott „híreket” leközölje, hanem az is, hogy támadás esetén úgy csináljon, mintha megvédené a hivatalos álláspontot. Hogy aztán valójában megteszi-e, az nem nagyon érdekel senkit még azon az oldalon belül sem. Hiszen érvek nincsenek, nem is kellenek. Kétharmad van, és kuss… bocsika: szólásszabacccság, ugyebár…

    Amit majd el kell intézni, azt listázással meg ügyészséggel és bíróságokkal (vagy mikkel) Miviktorunk lerendezi. Passz.

  • .. 🙂 És hol van ez még szegény, hülye Drábiktól, Lovastól, Kerényi (MSZMP titkárt elvtárstól, Bayertől..és a többi idiótától… ? 🙂

  • Szomorúan kell tapasztalnom, hogy a gyűlöletpolitikát sikerrel exportálta az orbáni adminisztráció. Miközben Orbán öles léptekkel halad a demokratikus értékrend felől a putyini, erdoğani típusú diktatórikus berendezkedés felé, Kanadában egy magát függetlennek tituláló orgánum ennek a folyamatnak a szolgálatába szegődik.
    De ez azért nem egy előzmények nélküli történés. Hiszen például „félmilliárdot küldött a kormány egy kanadai magyar egyháznak”, de magát a torontói magyar rádiót is több millióval támogatta. Ennyit a rádió függetlenségéről, és ebből adódó objektivitásáról. Aki ezek után más hangvételt várna el ettől a médiumtól, az enyhén szólva is naiv.
    Sokkal több szót nem is érdemel.
    Az FMR adásából a Frank Tiborról szóló részt kivágtam, hogy ne kelljen keresgélni:
    https://drive.google.com/open?id=1ny8REhwamAFZYgjg4b4Ir7Av2N57C3bp

  • Ezek a velős és jogos hozzászólások a folytatásai azoknak a kb. 6 hetes cikkben halmozódott írásnak és hozzászólásoknak, ami Bede Fazekas Zsolt szellemi magasztosságát taglalja.
    Kerekes úr (Tibor, Maros Zoli és Bede személyes ismerőse) fején találja a szöget, csakúgy, mint László és a többi hozzászóló is.
    Kerekes Sándor kételkedik Bede vitaképességében. Pedig az van neki. Pl. a Vaskival és a Győzike szintet kiszolgáló közönségével.
    Kedvenc példám, hogy én is tudok teniszezni, csak nem mindegy, hogy a Federerrel vagy a Manci nénivel a sarki zöldségesből teniszezek.

    Valamiből meg csak megél ez a Független Magyar Rádió:):):) – találó név, mint a Fiatalok Demokratikus Szövetsége:):):) Még hogy hazugság? Már a nevük minden betűje az. Se nem független, se nem magyar, se nem rádió, se nem fiatal, se nem demokrata – de szövetség, nem is akármilyen:(:(:( Maffia!

  • Azért nem ciki hogy egy Kanadában működő szervezet egy középeurópai, eléggé lepusztult gazdasággal rendelkező kis országtól fogad el adományokat, ahol pl. a kórházak folyósóin órákig várakoztatott „sürgősségi esetek” szoktak rendre meghalnak?

    Inkább fordítva kellene működnie.
    Ahogyan pl. a kiútált Soros csiálja hosszú-hosszú évek óta.

    Kedves kanadai Orbán-fanok:
    Nem lenne itt az ideje szorosan a tükör elé állni és beleköpni?

  • Geyza, egy facebook-os forumon sokan felszolaltak a tamogatasok miatt, sokan koveteltek, hogy kuldjek vissza. Zsolt szerint ez nekik jar, es ova intett mindenkit, hogy ne vadaskodjanak, mert meg pereskedes lesz itt.
    En szemely szerint szivesen neznek vegig egy ilyen pert ahol a magyar szervezetek vezetoi azt bizonygatjak, hogy nekik a magyarorszagi adofizetok penze jar. 🙂

    A fuggetlent egy facebookos forumon igy magyarazza Zsolt
    „A „független” ez esetben csak azt jelenti, hogy ez a szombati rádió, eltéröen a korábbi szokásoktól, valamennyi szervezettöl függetlenül jött létre. Tényleg a saját zsebünkböl alapítottuk! Elötte a Rákóczi Alapítvány Rádióját csináltam, de azt megelözöen a Magyar Házé volt a rádió.
    Ez, mindegyiktöl független. Ennyi!”

    Ergo a nev megteveszto azert fuggetlen a neve, mert amugy nem az, ugye ertjuk.

  • Bede ismét bizonnyította, hogy már régen elment az esze, oda való, ahol erre nincs semmi szükség. Fidesztánba!

  • Gyula Bognar
    2018 április 20
    10:20 de.

    Gyula :
    Csak ne próbáld rán tukmálni
    Van itthon nekünk éppen elég hasonszőrü fazonunk

  • Ha már ismét Frank Tibor írása, ami itt a KMH-n április 4-én jelent meg, a rákövetkező napon ott a következő hozzászólást írtam, és az utolsó bekezdésében egy picit tévedtem:

    *

    Magyarország Európa barbár országa. Szokták mondani, az országvezetők a hibásak, és nem a nép. Pedig de. Hibás az a nép, amelyik megtűrte vezetőinek Horthyt, Szálasit és Rákosit éppúgy, mint Kádárt. Hogy sokan voltak ellenzői és elzavarták Rákosit? De nem voltak elegen az ellenzők, és Rákosi után alkut kötöttek a kommunistákkal. Hogy de itt állomásoztak a szovjet csapatok? Na igen, mint ahogyan a török haderő is, de legalább Budát még volt kurázsink visszafoglalni.

    Európában történelmi korokon át barbároknak tartották a magyarokat, talán 1867 után egy kis ideig nézett ki úgy, hogy elszakadunk és becsatlakozunk a Balkánról, de aztán hiába épült Budapest olyanná a zsidók pénzén, mint amit ma büszkén mutogatunk a külföldi turistáknak, csak belerohantunk egy második vesztes háborúba, aztán ismét túlélésre játszottunk a kommunista megszállás idején.

    A szovjet haderőt se mi zavartuk ki az országból, hanem mentek ők már maguktól. Eltelt 28 év, hogy besimuljunk Európába, és nem sikerült most sem.

    Tökéletes látlelet Frank Tibortól ez a nyílt levél, tetszik vagy nem tetszik, ez a valóság, és ezért írtam itt több helyre is az elmúlt napokban, hogy nem lesz kormányváltás, legfeljebb néhány mandátummal marad el az újbóli 2/3-tól a Fidesz-KDNP. A nép szeret túlélésre játszani. Akinek ez kevés és irritálja, az veszi az útlevelét és emigrál. Persze csak azok, akik külföldön is eredményesek bírnak lenni.

  • Drizari
    2018 április 20
    1:29 du.
    Nincs sok kedvem vitazni a multon., de a horthy esa a kovekezo rezsik, azaz a naci rezsik annak a kovetkezmenye volt, hogy a magyar rossz szovetsegbhez tartozott. A nyugat europai orszagok kozul senki sem volt szovetsegese a szovjetnak a II Vilaghaboru alatt, viszont ez hozta ranka a nemet megszallast, majd a szovjet megszallast ami bizony soka tartott! A szovetsegesek a habotuban a Szovjet, Angol es Usa volt a nacik ellen. Viszont az europai orszagok a masikkal voltakk szovetsegben, pl. a nem etekkel. Horthy nem teljesitettea anacik kovteleset a zsidok deaportalasaval, igy minket megszalltak a ne,matek. Ausztriat miert nem? Csak met ok is nemetek oldalan alltak. Furcsa modon, a szovjey megis a magyarokat szallta meg, Ausztrian csak atmentek.

  • A szovjet akkor ment ki mikor megbukott a szovjet rendszer, hala Mr Reagan elnoknek es Khruscsovnak,.

  • FIGYELO;

    Austria semleges nemzet volt. Hitler hadai szaltak meg 1938-ban. Azert a 45-utani megszallok kivonultak 55-ben. Talan Michael Gorbacsov-ot velte volna irni. Nem Nikitat ?!

  • Buszkek lehetnek a canadai magyarok, mert nem megvasarolhatok, hisz olyan kevesen mentek el szavazni , hogy egy mini balba is tobben vannak.
    Akik elmentek azokat kilora megvettek, de ha csak a szamokat nezzuk kozel 50 ezer magyar el Toronto es kornyeken ebbol 356 fo, Ottavaba 94 fo,meg ha 24 oran keresztul szajkoza Bede a mocskait amit ha hallgatnak 30 vagy joindulattal 50 ember abbol is sokan csak a szornyulkodes miatt teszik.mert ilyen itt nincs.
    Egyszeruen jelentetelen pasi, aki csak hangoskodni tud.
    Nem szabad beengedni kultukorokbe, mert csak mocskolodni tud szemelyeskedni. A legjobb modszer elszigetelni, es igy mondhatja a magaet azoknak a szelsosegeseknek akik kovetik.

  • Figyelő
    2018 április 20
    2:18 du.

    „A szovjet akkor ment ki mikor megbukott a szovjet rendszer, hala Mr Reagan elnoknek es Khruscsovnak,.”

    Mi köze a szovjet rendszer megbuktatásához „Khruscsovnak?” (egyébként K nélkül,csak simán Hruscsov) Ő egyébként 1971 szeptemberében meghalt,anélkül, hogy akárcsak sejthette is volna, hogy a rendszere előbb utóbb megbukik!

  • Figyelő ártatlan együgyűséggel, vagy inkább pofátlanul ismét, ki tudja hanyadszorra írja le, hogy
    „…Horthy nem teljesítette a nácik követelését a zsidók deportálásával, így minket megszálltak a németek…” *

    Így terjeszti a történelmi mákonyt a – mégcsak nem is szélső – jobboldal, hogy addig mondja, mondja és csak mondja a hazugságait.., amig aztán a tapasztalatlan és esetleg hozzá hasonló félművelt fejekben egyszer csak végleg megrögzül a dezinformáció.

    Ez a goebbelsi jól bevált módszer érvényesült már 2010. előtt is és azóta méginkább államköltségen, illetve adóforint milliárdokból hivatalosan az ún. „közmédián”, v. a lakáj média és sajtó százain (utóbbiakat egyszerűen állami hirdetésekkel jó alaposan kitömve) a vidéki lakosság felhomályosítása és elhülyítése céljából, a saját parlamenti 2/3 érdekében tett hazaffyas kötelessége címén…

    .

    *Tudni illenék; hogy már 25 évvvel korábban [majd’-10 évvel Hitlernek a megjelenése előtt] Horthy alkotta meg az első, direkte „zsidókra szabott” Numerus Clausus törvényt, valamint az I. és a II. Zsidó törvényt, amit végrehajtási rendeletek százai követtek, melyek szervesen beágyaztak a 44-es gettósításnak és természetesen az azt követő, addig soha nem látott logisztikai gyorsasággal, másfél hónap alatt lebonyolított deportálásoknak, majd a magyar vasutra szervezett ember-transzportok sokaságának.
    – Egy hatalmas, szintén a hazai Zsidó Törvények lényegére épült és a Horthy-rendszer névadójához igazán méltó, annak antiszemita Szegedi Gondolat elméleti alapjára épült akciója során történt alattomos háborús bűn, a már 1941-ben deportálással kigondolt és végrehajtott, állami szervezésben jólszervezett Kamenyec-Podolszki tömegmészárlás is cáfolja
    a mi „kedves” Figyelő nevű horthysta propagandistánk sötéten hazug fenti állítását is…

    .

  • Gyula Bognar
    2018 április 20
    10:20 de.

    ….””””Fidesztánba!””””……
    Te Gyula ez merre van???

  • kedves málnaszőr, Figyelő nem horthysta propagandista, hanem feledékeny öregasszony. A feje pedig tele van azokkal a klisékkel, amelyeket 70 év alatt beszajkózott magának azért, hogy igazolást nyerjen az egész élete. Nekem inkább úgy tűnik, tudat alatt lelkiismeretfurdalása van, és ezért erősködik mindenáron. Kár vele vitatkozni vagy helyreigazítani, tények már nem hatnak rá – ha egyáltalán valaha is hatottak. Egy álom-múltban él, nincs mit haragudni rá.

  • ˙

    Bendegúz69 írja magabiztos fensőbbséggel, hogy

    „…több mint . f é l . évszázados erkölcstelenség, Istentelenség, igazságtalanság rendszere után…”

    utalva Horthyt követő 50, pedig lényegében békés esztendőről…

    No, hát persze. Annak . e l ő t t e . viszont ama, mindössze . n e g y e d . évszázados fenkölt állami-és vallási-etikus és igazságos mellett sikerült az 1945-ösmérleget mintegy: 1 millió magyar halottra; a gyáripar 54%-a; a mezőgazdaság 20%-a; a lakóházak 18%-a követelő háborús veszteség horthypengőben is milliárdokra rúgó mérhető kárra, illetve a zsidóüldözés >magas turáni erkölcsisége<, az volt ám csak az "igazságosság és a kegyesség igazi rendszere" – persze csak Bendegúz szerint.
    – A világszerte hárommillió koldus országaként emlegetett Magyarország árnyékát itt az igazságtalanság kapcsán pedig meg sem említem, mert ez történelmileg már annyira evidens, hogy az már fáj…

    .
    Ps:

    Mondja csak kedves Bendegúz! maga úgy véletlenségből, na és valójában nem az utolsó Horthy unoka; tudja, az a vitéz nagybányai Horthy Sharif [alias:István] ?
    Persze ez a gyanúm csak a fenti, olyannyira "fölényesen magas", inkább önjelöltnek tűnő "erkölcsi magaslata", nameg az itt nap-mint nap megnyilvánuló rendkívül, de kitartóan pocsék, magyar nyelvtudása kapcsán ébredt föl bennem… Mert az ilyen merev kitartás mögött valami tartós külhoni száműzöttségnek, vagy más szubjektív oknak, esetleg mindkettőnek kell lappangania…

    S ha mégis úgy lenne H. Sharif, akkor: Allah akbar ! 😀

    .

  • Almácska!

    Szertem a naiv jóhiszeműségedet, mindenben igazad lenne, csak épp végkövetkeztetésedben tévedsz.
    Ugyanis a jómagam 5:56-os karcolatomban éppen arról írok, hogy az ilyen hamis megjegyzéseit mindig úgy, oly ártatlanul ejti el, mint gólyamadár amikor szárnyal és elejti az ő hatalmas mennyiségű ürülékét, amely aztán valahol, valakin, vagy legalább egy házikó tetején csakcsak éktelen nyomot ejt, amit mégis mindenki lát… E látszólag ártatlan tévedés az „első olvasóban” maradandó emléket hagy, s amíg legközelebb, talán csak évek múlva nem találkozik az igaz ténnyel addig ez, az adott témában így keletkezett első benyomás, vagyis a hamis tudat kövesedik meg benne…

    🙂 Tehát Kedves Almási! Én, hogy úgy mondjam, nem is vele harcolok, hanem a történelem e szégyenletes részében annyira járatlan kezdőkért, vagyis azok és az igazság érdekében… Mert hidd el nekem, ő a jó helyen elejtett dezinformációival bizony tudatosan ezekre a félrevezethetőkre utazik…

    Üdv, üdv neked !

  • Erdekes, hogy bar mi is a tema itt elobb-utobb Horthy lesz a vege.

    Kerem maradjunk a temanal, itt arrol van szo, hogy Bede Fazekas mennyire nem talalja a helyet kanadaban, igy arra tesz kiserletet, hogy a meghonositja a hazai gyulolkodest a kozbeszedben.

  • HUNT* nem tuggya.
    Nem ismeri ki magát térképen.
    Valaki világosícsa már fel őkelmét.

  • Voronyezs
    2018 április 21
    9:32 de.

    Á dehogyis unoka ő..
    Csak egy másik szerencsétlen grafomániás gyűlölködő.
    Nemtudja mi volt és van Magyarországon,de jobban tudja bárkinél

  • Laszlo:
    És sikerülni is fog neki.

    Hogy írja Heller Jóska?

    „Egyetlen egészséges alma egész kosárnyit képes megrothasztani magakörül…”

    Vagy fordítva? Mindegy…

  • málnaszőr
    2018 április 21
    5:56 de
    Sajnalom, de nem tudok hazudni, meg a maga kedveert sem.
    Csak itt kell resztvenni a beszelgetesekben, az ember rajon arra, hogy a magyarok, tobb mint 4O eves szocializmus befolyasara es a magyar tortenelem sikres megvaltoztatasaval, mit ertek el az utokornal.
    Nem haragszom, megertek mindenkit. Sajnos, en olyan oreg vagyok (Alma is errol irt) hogy emlekszem tisztan az akkori korra, a rosszra is es a jora is. Kulonben, csaladom is megszevedte kesobb azt a kort. DE en is megszenvedtem, a szocialkzmus korat.

  • Alma, abban nagyon tevedsz, hogy feledekeny vagyok, bar koszonom a vedelmemet.
    Pl. Sohaa nem felejtem el, mikor a nemetek megszalltak Budapestet, de nem felejtem el a „felszabadulast ” sem.

  • Bendeguz, igaz mindig osszekeverem a nagy testver vezetokeit.

  • Figyelő:
    Pedig a „felszabadulás” az az volt.
    A nácik rémuralma alól.
    Minden nemzetnek az.
    Meg is ünneplik.
    Csak mi nem.

    Lehet hogy szar volt az orosz megszállás, dehát nem ők hívtak minket „vendégségbe”.
    És ami itt csináltak az oroszok, az nyomokban sem közelíti meg azokat a rémtetteket amit a Magyar Hadsereg művelt náluk.
    ez nem blabla, erre bizonyíték a moszkvai hadilevéltár kb 10 milliós akta gyűjteménye, amit Sztálin utasítására gyüjtöttek be a magyarok-megszállta területek túlélőitól, mert Sztálin világosan akarta látni mi is történt ott valójában.
    jópár éve egy magyar történész-csoport előtt megnyitották ezeket az aktákat és volt róla egy kb 1 órás músor a Rádióban.

    Mikor letették eléje ezt az anyagot kivonatos formában, AZONNAL titkosította az egészet !

    Mert jól tudta: ha ez kiszivárog, vége a „Szovjet-Magyar Barátság” projectjének.
    Akkora felháborodás lett volna Szovjetúnió-szerte.

    Szóval…a Jóisten valahogy az akkori Magyarország mellé állt, pedig nem érdemeltük meg.

    Ezzel az erővel az egész magyar nemzetet deportáltathatta volna valahová a sztyeppére rabszolgának.

    Ugyan ki akadályizhatta volna AKKOR meg a győztes nagyhatalmat?

    Amerika? Innen 10 000 Kilométerre?
    Anglia? levoltak csórósodva a sárga földig.
    Franciák? Ugggyan kérem..

    Lehet hogy NEKED éppen kellemetlen volt akkor, de hidd el:
    Sokkal roszabb is lehetett volna.
    A krimi tatárokat pl. kisebb dolgok miatt telepítette át Krimtől jópár ezer kilométerre.

    Úgyhogy be kéne már fejezned ezt a folyamatos sirdogálást.
    Inkább örülöd kéne kollektíve hogy ez a véreskezű diktátor életben hagyott minket.

  • Geyza
    2018 április 21
    12:42 du.
    Nem tehetek rola. Sajat boromon tapasztaltam mindent, az AVH kihallgatasokat, az 1 (egy) eves bortont a Fiatalkoruak foghazaban.
    Csak egy mondatot mondtam a 7-ik gimnaziumban, annyit, hogy „Sztalin nekem nem Isten.”
    Sirassam azt a kort ? NE varja tolem swenki.Diktatura volt a javabol es terror.
    Magyarorszagon addig nem lesz igazi demokracia,amig meg elnek a volt elvtarsak kozul, egy is.

  • Gejza, mellesleg, en nem sirdogalok. Boldogan es szabadon elek Kanadaban. Szep nagy egeszseges csaladom van es itt senkit sem ERDEKEL a multam. Kit szretek, kit nem…stb.
    Sajnos, nem vagyok fiatal es az oregegnek a mult olyaan , mintha tegnap lenne. Csak erre gondolok, ha otthoni magyarokkal levelezek. Elnezest.

  • Mellesleg, azert nem unneplik otthon a felszabadulat, mert meg ma is , sok el aki ugy gondolkodik, mint a szocializmusban.
    Orban sem tudta levetni ezt, hiszen o is abban elt fiatalon.
    CsaK halkan mondom, sok mindent orokolt abbol a korbol.
    Valahol mar irtam, hogy a magyar vezetosegnek, neha nyugatra kene latogatni, hogy tanuljanak , hogy mi is a demokracia iagazan.

  • ….”””” világosícsa””””….
    Te Géyza ezt három csé-vel kell írni!

  • Geyza
    2018 április 21
    12:42 du.

    Világért se kisebbíteném a magyar hadsereg által elkövetett bűnöket, de te is abbahagyhatnád már ezt az ostoba propagandaszöveget.

    A kilencvenezres megszálló magyar sereg egyes tagjai által elkövetett bűnök (partizánvadászat közben civilek üldözése), mekkora visszhangot vert volna a 70 milliós Szovjetunióban? Ukrajnán kívül, azt se tudta volna az üzbég vagy a szibériai paraszt, hogy merre van Budapest …

    A nyolcmilliós Magyarországon megérezte mindenki a Vörös hadsereg kétszázezres csapatainak megjelenését. A háború legnagyobb szovjet-német csatái közé számítható Budapest ostroma, az alföldi tankcsata érezhetően belenyúltak a lakosok életébe. Nem beszélve a megszállásról.

  • Figyelő
    2018 április 21
    9:04 du.

    Te hatvan éve Kanadában élsz, de a demokráciáról annyi fogalmad nincs, mint a tyúknak az abc-ről.

  • NE relativizálj Hazai.
    Ezerszer kértelek foglakozzál a jelenkor eseményivel.
    Azokat többé kevésbé jól meg tudod világítani.

    A múlt homályához már kevés a kanócod hehehe

    Ahhoz levéltári anyagok kellenek.

    Az ódon papírok fényesebben világítanak minden spekulációnál.

  • Geyza
    2018 április 22
    8:11 de.

    Nem volt célom a relativizálás.

    Csupán rámutattam, hogy az a magyarázat bizonyára túlzó, amit arra adtál, hogy miért titkolták el a papírokat (rossz hírét költötte volna a magyaroknak). Szerintem azért, mert a baráti szocialista országok közt nem volt szabad megzavarni a jó viszonyt. Ezért nem lehetett beszélni a Vörös Hadsereg rémtetteiről sem.

  • 2018 április 22
    6:49 de.
    Figyelő
    2018 április 21
    9:04 du.

    Te hatvan éve Kanadában élsz, de a demokráciáról annyi fogalmad nincs, mint a tyúknak az abc-ről.
    Koszonom,.
    Mellesleg, ottthon megsincs demokracia. csak mondom.

  • Ja, hogy neked van fogalmad a demokraziorol?!
    Ami soha nem volt otthon es sokaig nem is lesz.
    Egy egesz nemzedeknek kell kihalnia, es uj nemzedeknek kell jonnie, hogy le tudjuk kopizni a nyugati demokraciat.

  • Mi van, kedves Figyelő Hazai lámpa kitanít téged? Az ő demokráciájáról? 😀 😀 😀
    Hát mit tegyünk, ha ő olyan, mint Bukfenc, aki mindent tud…

  • Figyelő
    2018 április 22
    8:32 du.

    „Egy egesz nemzedeknek kell kihalnia, es uj nemzedeknek kell jonnie,”
    Orbán Viktor eléggé rozoga állapotban van, nem tudni, az orvosok meddig tákolják. Mert ugye az ő generációjára gondoltál? Aki nem kap annyi törődést, azok már hullanak, mint a legyek, megnyugodhatsz.

    A diák önkormányzatban én voltam a pénztáros, tehát azért nem mondhatjuk, hogy semmi demokráciában nem éltem. A demokratikus intézményeket bevezették harminc éve, vagyis a te mostani kedvenced uralkodása előtt. Nagy kár, hogy azokat sikerült kiüresíteni, mire jött a te kedvenc, lángoló népvezéred.

    Nekem már ez gyanús, hogy te mint állítólagos demokrata, egy demagóg népvezér iránt lelkesedsz. A másik, hogy képtelen vagy fölfogni azt, hogy a kisebbségnek is vannak jogai!
    Szerinted a demokráciában a többség dönt, vagyis az „erősebb kutya b.sz.k”, már bocsánat a kifejezésért.

    A hócipőm tele van azzal, hogy a kommunisták gyalázását kell olvasni tőled, aki állítólag 60 éve élsz demokráciában. Képtelen vagy fölfogni, hogy 1947-ben önszántából szavazott egymillió ember az akkori Magyar Kommunista Pártra (MKP). Mert mondjuk a háború előtt nincstelenek és szegények voltak, nélkülöztek.

    Persze, arra senkit nem jogosít föl semmi, sem a többség, sem a kisebbség, hogy a társadalmat terrorizálja.

  • Almási Alma
    2018 április 22
    9:33 du.

    Személyeskedésen kívül valami konkrét véleményed is van?

    Szánalmas, hogy inkább az ördöggel is összeállsz, csak te vagy a pártod mondhassátok a tutit!

    Aki nem ájul el a nagyságodtól vagy más véleményen van, azt üldözöd, mint a vörös posztót! A nagy demokrata …

  • Hazzaykám:
    Tisztázzunk egy dolgot
    Ilyen ügyet SENKI nem tud „kiszopni” az ujjából.

    Éppen kocsiban ültem,
    mikor a rádióban elkezdtem hallgatni
    a riportot a Moszkvában járt történész-csoport vezetőjével.

    Hidd el ,ettől én is teljesen ledöbbentem !
    Azt tudtam hogy a magyarok-megszállta területeken
    voltak „atrocitások” de ilyesmit elképzelni sem tudtam volna.

    Félre kellett állnom a Kerepesi úton, hogy végig hallgathassam a majd’ 1 órás beszélgetést.
    De..azt spekulálsz amit akarsz.
    Engem igazán nem érdekel.

  • hazai lámpa
    2018 április 23
    4:07 de.
    Az altalad irt szoveg, bizoniteka annak, hogy soha nem ;ltel demokraciaban,!
    Mellesleg sehol sem irtam, hogy Orban parti lennek.
    O is kommunista volt, ahogy olvastam az eletrajzat. De fel;bredt azon a temetesen es azota jobboldali lett. Nem allitottam sehol, hogy minden OK. amit csinal.
    Viszont az emlkeimben GYurcsANY ME MEGVAN, O MILYEN VOLT URALMA ALATT. eZ A MAI MAGYAR VALASZTEK, TETSZIK, NEM TETSZYIK, EZ VAN!
    pERSZE, MEG ANNYIT HOZZATENNEK, A MAGYAROK CSAK KRITIZALNI TUDNAK!

  • mEG ANNYIT, A SZOVJET URALOM TOBB MINT 4o EVIG VOLT mAGYARORSZAGON, EZERT TORT KI A FORRADALOM IS, MERT A FIATALSAG- NAK ELEG VOLT.

  • hazai lámpa
    2018 április 22
    6:49 de.
    IRTAM MAR? HOGY A TE FO HIBAD AZ IRIGYSEG? Probald levetni, nem egy szimpatikus tulajdonsag.

  • Göllner András

    @ Hazai lámpa

    Felfigyeltem a Figyelőhöz intézet okos soraira, idézem

    „Te hatvan éve Kanadában élsz, de a demokráciáról annyi fogalmad nincs, mint a tyúknak az abc-ről.”

    Gratulálok. Ez így igaz. Én ezért is hívom a Figyelőt „tyúkanyónak”. A kappant, vagy a kakasherét, én az ABC-ben veszem mert kerülöm a tyúkanyót. Az ÁBC tudomásom szerint egy „dzsender független” hely. Szeretném ha innentől Zsombornak hívna. Kezicsókolom.

  • Göllner András

    Jaj. Elfelejtettem megemlíteni, hogy az előző hozzászólásommal csupán azt akartam jelezni, hogy én se óhajtok mélyen foglalkozni Bede Fatekas ámokfutásaival, amelyek olyan távol állnak a BBC-től mint a tyúkanyó,az ÁBC-től.

  • hazai lámpa
    2018 április 22
    6:49 de.
    IRTAM MAR? HOGY A TE FO HIBAD AZ IRIGYSEG?
    Probald levetni, nem egy szimpatikus tulajdonsag.

  • hazai lámpa
    2018 április 23
    4:07 de.Rosszul tudod, amig Antall Jozsef elt a Kisgazda Partraszavazott a nep. 1948 ban jott be Rakosi Matyas , mikor is a lakossag tobbsege nem is szavazott.

  • Figyelő
    2018 április 23
    11:02 du.

    1945-ben újjáalakultak a pártok a fasiszta, jobboldali pártok kivételével. A Kisgazda Párt után a Kereszténydemokrata és a Kommunista voltak a legnagyobbak.

    A kommunisták szavazóbázisát az előző rendszer nincstelenjei, kárvallottai adták főként. Természetesen legtöbbjüknek fogalma nem volt, hogy mi folyik a SZU-ban. Ezért én megkülönböztetem a kiskomcsit (szavazót) a nagytól (vezetőtől).

    Illetve a társadalmi problémák, amikre a kom. párt megoldást kínált, valóban léteztek. Igaz ugyan, hogy ez a megoldás több sebből vérzett, de magukat a társadalmi problémákat nem a komcsik okozták.

    Érdekes, azon soha nem szoktál fölháborodni, hogy van mélyszegénység (nyomor). Jézus szerint a szegények mindig velünk lesznek, de nyomorról sehol nem beszél!

  • Figyelő
    2018 április 23
    10:41 du.

    Te az állandó kommunista gyalázással mit akarsz elérni? Lehet, hogy jó a szándékod, de szörnyű a következménye.

    Az nem baj, ha leírod, hogy veled mik történtek 56-ig. De a politikai elemzést, ami arról szól, hogy 56 előtt és 56 után után is a magyar népnek élhetetlen volt az országa, több okból is problémásnak tartom.

    Aki (esetleg saját hibáján kívül) az akkori eszmék iránt lelkesedik, az csak fölháborodik a beírásaidon, és csak azért sem változtat! Aki meg harcos antikommunista, az muníciót kap tőled, és még habzóbb szájjal követeli a gurulós járókerettel járó, még életben lévő egy-két komcsi elszámoltatását.

    Tehát te is csak kritizálni tudsz, és lehet, hogy nem direkt, de ezáltal növeled a magyarok megosztottságát!

  • Göllner András
    2018 április 23
    8:40 du.

    Tudta, hogy az abc-t fideszül cba-nak hívják? 🙂

  • Göllner András

    @ hazai lámpa

    „Tudta, hogy az abc-t fideszül cba-nak hívják? 🙂”

    Hogy is ne tudtam volna. Ott voltam amikor átkeresztelték a fiúk. Hívjon Zsombinak. Úgy szeretném 🙂

  • hazai lámpa
    2018 április 24
    4:25 de.hazai lámpa
    2018 április 24
    4:16 de.
    Hazai lampa.
    Nekem ne predikal;j a 5o ewes evek kommunizmusarol, mert
    talan meg nem is elltel, vagy kis gyerek voltal. Hogy az altalad olvasott konyvek miben mostak az agyadat, nem tudom., Amig elek errol a korrol irok, beszeltek . Ha nem tetszik, akkor ne olvasd. MInt atelo jogosnak tartom. Azon kivul a tortenelmi konyvek mind hazudnak amit tanultal vagy ma olvasol.
    Bezzeg a nacizmusrol rengetg irodalom van, ami nagyjabol hiteles. A szocilaizmus idejebol alig van az sem tortenelmileg targyilagos, meg mindig. Azt irod, hogy az allando Kommunizmus gyalasaoddal mit akarsz elerni?”” irod.

    Elnezest, ha te abban eltel volna, te is emlekeznel ra. A masik, hogy nem voltal AVH kihallgatason a Marko utcai foghaz cellajaban sem , sot a verbiro,. Janko Peter tanacselnok sem itelt volna el, agy evre.(Nezz utana a kereson, ki volt akkor Janko Peter)
    Mindig errol irok< Ez volt a fiatalsagom 17 eves koromtol!
    DE en tulelo vagyok , es a gyari munjkasbol , tecchnikus lettem stb.
    Kanadaban is azzal kezdtem, gyari munskent, megis a McGill egyetemen fejeztem be munkas eveiet, mint adminisztrator.

  • hazai lámpa
    2018 április 24
    4:16 de.
    A magyar nyomort nem ismerem kozelbbrol, mert tobb, mint 6O eve elek Kanadaban. Itt is van nyomotr, foleg az indianok panaszkodnak, visont soha nem tanitottak meg oket DOLGOZNI< Itt is vannak sokan , allami segllyen, mint mkindenutt a vilagon. Sok gyer,ekes frnacia csaladok, hiresek errol. A magyaroknal aaazt hiszem, a foproblema, hogy megszuntek a gyarak, es egy nagy iskolazatlan retegnek nincs munkja, allami seg;lyre szorulnak. Itt is. Sajnos, ez vilag je;enseg, mert a kinaiak elleptek az vilagot olcso arukkal, igy a gyarklra nincs szukseg, es mindenki veszi a kinai olcso arut.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Itt is van nyomor, foleg az indianok panaszkodnak, visont soha nem tanitottak meg oket DOLGOZNI”

    Figyelő ! Örüljön hogy nem jelentem fel magát rasszista nézetei miatt Mohikán testvéreimnél, akik több tízezer számban élnek itt a szmszédságomban, és akik nélkül, Észak Amerika legmagasabb felhőkarcolói, hídjai, beleértve a montreáli felhőkarcolókat, nem léteznének. A Mohikánok a világ legtehetségesebb, félelemmentes vasmunkásai. Innen járnak le délre, ki a nyugati partvidékekre, a nagy építkezésekre.

    Az hogy maga itt miket hazudozik össze vissza ide lenn a magyar történelemről, az egy valami, amit a kanadai Indiánokról idehordoz, az egyenesen szégyen és gyalázat. Maga egy olyan liba, akit akár egy kacsának is nézhetnek a kedves olvasók ide lenn.

  • Göllner András
    2018 április 25
    11:45 de.
    Uram, en nem szoktam hazudni. Ket bizonnyitekom van , hogy igazat allitok. Az egyik, hogy van eegy jo inian baratom ,aki elmondta a bajokat, esak/amerikai indian, AzUAeszaki varosaban el. A msik, bizony en voltam egy tarsas utazason anno, aminek kapcxsn . elmentunk a rezervatumokhoz, es voltam a kis varosaikban is. Az a videk teljesen inadian parti. es igu van ,. fantasztikus elegeans hotelben laktam, ami indian tulajdon volt. Az mama mar nem igaz, hogy minden indian eehezik, es boldogtalan. Ez van.
    Ha jobban utana nezek talan megtalalom a feljegyzesemben a helysegek nev;t.

  • Kulonbenm nyugodtyan jelnetsen fel Gollner ur, meert nekem semmi bajom nics az indianokkal. De az igazsag az megmarad. Pl. miert nem tanitoota meg a m,indenkori kandai kormany oket hogyan kell hazat epiteni> Miert kovetelik ezt a kormanytol> Fa van el;g Kanadaban. Csak meg kell csina;lni a hazat. ennyi.

  • Senki nem jelent fel senkit.
    Mindenki sört iszik és dohányzik.
    Jelszó: „FRISS DOHÁNYT MINDEN BÉKEPIPÁBA”

    Uff. Én beszéltem.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Uram, en nem szoktam hazudni”

    Dehogynem. Én nem vagyok az ura.

    Annak, amit pedig az Indiánokról, Kanada alapító népeiről ide hazudik, a történelem szemétdombján a helye. Úgy csapnám ki az osztályomból, ha ott merészelné így gyalázni ezeket az embereket mint egy nmacskát szarni.

    Többek közt a kanadai benszülöttökről terjesztett hazugságai miatt nem érdemel semmiféle tiszteletet komoly emberektől, tyúkanyó. Remélem gyerekeit unokáit nem fertözte meg ezekkel a gyalázatos nézeteivel.

  • Gollner Ur, nem kell engem tisztelmie! Viszont az igazsagot el lene fogadni, akar ki irja, mondja. nekem, semmi bajom nincs indianokkal, csak megirteam az amerrikai tapasztalatomat. Itt be akar allitani engem racistanak, ami soha nem voltam. Persze arra nem valaszolt, hogy a kormany miert nem tanitja meg az iindianokat hazat epiteni.? Egy dolgot tett es tesz a kormany , az indian fonoknek rengeteg penzt ad , hogy csendbe maradjanak. \viszont az indian nep, nem lat abbol semmit.

  • Figyelő
    2018 április 24
    3:27 du.

    „ne predikal;j a 5o ewes evek kommunizmusarol, mert
    talan meg nem is elltel, vagy kis gyerek voltal.”

    Én kis gyerek voltam, de téged meg körberöhögne a magyarok hatvan év fölötti része, ha elkezdenéd nekik magyarázni, hogy ők rosszabbul éltek a Kádár-korban, mint most! Az szdsz is ezt próbálta meg bemagyarázni, hogy itt milyen rossz volt a Kádár-rendszerben, bezzeg mennyivel jobb szerintük, ha a munkanélküli szabadon szavazhat!
    Meg is buktak.

    Ugyanis akiknek a 80-as években a tsz és a háztáji munkát adott, azok közül sokan munkanélküliek lettek a rendszerváltás után, vagy súlyosan elszegényedtek.
    Lehet mondani, hogy a szocializmusban nem volt demokrácia. De tudod, volt fedél az emberek feje fölött és gulyásleves az asztalon.
    A kilencvenes években viszont nőtt a munkanélküliség és a mélyszegénység.
    Tehát a demokrácia megélhetés nélkül olyan, mint a diktatúra leves nélkül. Mindkettő rossz.

  • Hazai Lampa, mar mashol irtam Kadar sok penzt es hitelt kapott., Mindes elfogyott es akkor kezdodott otthon a nyomor Orban viszont abbol tud csakl adni, ami van, Az EU segiti ugyan a tagokat, de az ipar, kereskedelem megszunt a amgayrokna , tobb okbol. Foleg a kainai aruk megjelenesevbel.
    Mr unom, hogy minent Orbanra fog mindewnki, es meg a foldjet es nyaralojat is irigylik tole.
    Aki kritizalja,. de probalja vezetni az orszagot ilyen helyzetben, amiben van . Raadasra a kulfoldi balos magyarok, meg szunet nelkul terjesztik rola kint a rossz hiret, igy a kulfoldi befeketetok is elmaradtak.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2018 április 30
    6:40 de.

    „Én kis gyerek voltam, de téged meg körberöhögne a magyarok hatvan év fölötti része, ha elkezdenéd nekik magyarázni, hogy ők rosszabbul éltek a Kádár-korban, mint most!”

    Kedves Hazai Lámpa, hát épen körbe nem röhögnénk, mert kicsit rosszabbul élttünk, de sokkal nagyobb biztonságban!

    „Ugyanis akiknek a 80-as években a tsz és a háztáji munkát adott, azok közül sokan munkanélküliek lettek a rendszerváltás után, vagy súlyosan elszegényedtek.”

    Sőt, még sokan városi földönfutó csövesekké is váltak!

    „Lehet mondani, hogy a szocializmusban nem volt demokrácia. De tudod, volt fedél az emberek feje fölött és gulyásleves az asztalon.
    A kilencvenes években viszont nőtt a munkanélküliség és a mélyszegénység.
    Tehát a demokrácia megélhetés nélkül olyan, mint a diktatúra leves nélkül. Mindkettő rossz.”

    Pont! És felkiáltójel a végére!

  • hazai lámpa

    Orsós Elemér
    2018 április 30
    3:43 du.

    Igazából azt akartam írni, hogy körberöhögnék azt, aki azt mondaná, hogy rosszul éltek a Kádár-korban.

    Annyival kiegészíteném fenti beírásomat, hogy van egy középosztályi réteg, aki vállalkozni tudott, vagy valamelyik multinál elhelyezkedett. Ez a kevesebb.

    És van a vesztesek rétege, nekik teljesen bizonytalan a megélhetés és munka, vagy egyáltalán nincs. Kb. 3 millió ember. Ők különböző stratégiákat alkalmaznak. Vidékre menekülnek, ahol felveszik a segélyt. Devizahitellel eladósodnak, aztán vagy bírják fizetni vagy nem. Gyerekük külföldre menekül, aztán hazaküldi a pénzt. stb.
    Ennek a rétegnek annyiból jobb, hogy más ma az életszínvonal. Tehát nem kell éveket várni az építőanyagra vagy a kocsira, van telefon, mosógép stb.
    A fogyasztásuk nagyobb, de a jövőjük teljesen bizonytalan, mint írod.

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 április 30
    2:12 du.

    „Mr unom, hogy minent Orbanra fog mindewnki, es meg a foldjet es nyaralojat is irigylik tole.”

    Ki fogott mindent Orbánra? A politikai ellenfelei.

    De ettől még nincs jogod a magyar nép nagy részét gyanúsítani, és azzal vádolni, hogy Gyurcsány kottájából játszik mindenki, aki Orbán bálványodat kicsit is kritizálni merészeli.

    Ha csak egy nyaralója lenne Orbánnak, meg egy kis földje, a sánta kutyát nem zavarná.
    Csak ugye ez itt úgy működik, hogy az új Állatfarm regényt is meg lehetne írni. Olyan fideszesek, akiknek a táskája vagy zakója annyiba kerül, mint a férjem félévi fizetése!, azok magyarázzák a magyaroknak, hogy az ő érdekeiket védik.

    Aki nem teljesen fogyatékos vagy szektás nyugdíjas, annak ez csípi a szemét.

  • Figyelő
    2018 április 30
    2:12 du.

    Asszonyom!

    Sajat bevallasa szerint 60 evvel ezelott kimenekult kanadaba. Utana 40 ev mulva tette be mar talan nem is annyira kecses labacskait Magyarorszagra.

    Elkepzelem, hogy fiatalos kedves bájait ma is orzi, de legyen kedves tartson onvizsgalatot.

    Hogy mereszeli meghazudtolni azokat, akik ateltek azt idoszakot elejetol vegeig, amirol kegyednek fogalma sincs. (Kadar-korszak) Azokat akik benne éltek, akik megélték?

    Vagy nagyon rosszindulatu kegyed, (amit nem tudok elkepzelni) de folyamatosan meg a mai napig is hazugsagokat terjeszt, vagy annyira konok hogy arra szo nincsen.

    Mar megbocsasson, de elszakitotta cernat, amikor azt irja:

    „Hazai Lampa, mar mashol irtam Kadar sok penzt es hitelt kapott., Mindes elfogyott es akkor kezdodott otthon a nyomor…”

    Hat honnan a jo istenbol van mereszessege allitani ezt?

    Esetleg valami szelhamos kegyednek ezt mondta akkor, ott kanadaban? Vagy ezt almodta? Vagy ezt akarja bekepzelni, a sok-sok ev alatt magaban felhalmozott gyuloletbol amivel visszagondolt a rendszerre? (IMAGINATION)

    Mar megbocsosson, de ez beteges, nagyon beteges.

    Ha ezt nem veti ki magából, nem fog tudni valos velemenyt mondani Magyarorszagrol, mert az alap, amin gondolkozik HAMIS!

    Gondolom azert olvassa ezt az ujsagot, hogy kozvetlen erintkezese lehessen magyaorszagi magyarokkal, azok velemenyevel a szulofoldrol.

    De ha TOVABBRA IS HAZUGSAGA VILAGABAN AKAR ELNI – A SZIVE JOGA.
    Csak ertse meg, hogy ha csokonyosen ragaszkodik tovabbra is hazug, teves rogeszmeihez azzal rettenetesen lejaratja magat, amit istenemre mondom, nem akarok. (szivbol mondom, nem szeretnem)

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 április 30
    2:12 du.

    A magyar állam az elmúlt harminc évben is folyamatosan el volt adósodva, ami a Gyurcsány-kormány alatt volt a legmagasabb. Orbánék alatt valamennyivel csökkent az államadósság.

    A munkanélküliség kialakulásáról szintén nem Orbán tehet, bár ő is a parlamentben volt, mikor megszavazták a törvényeket. A szegénységet csak részben okozza az, hogy a könnyűipart kiszervezték Kínába a multik.
    Az okok között szerepel, hogy Magyarországon sokan laknak vidéken, és ők a kilencvenes években elvesztették a földjüket és az állásukat a tsz-ben.
    Másik ok, hogy a nehézipari gyárak bezártak, és Miskolcon és Ózdon stb. megszűnt a munkalehetőség. Ezeket a városokat az EU autópályákkal kívánja bekötni újra a vérkeringésbe.

    Budapesten lenne ipar és munka is, de a munkásszállásokat bezárták és eladták a demokratikus kormányok, és így az emberek pl. Borsodból nem tudnak Pesten munkát vállalni.
    14 éve vagyunk az EU tagjai, de azon kívül, hogy egy kicsit magasabbak a fizetések, mai napig nem történt komolyabb változás se a lakáskérdésben, se a tartós munkahely-teremtésben. Bizonytalan a jövő tömegek számára.

    Na, az Orbán család meg a sleppjük úgy bebiztosította magát, hogy még a dédunokájuknak se kell, hogy a megélhetés miatt fájjon a feje ….