Elpirult a Szürkebarát

2018 április 21 8:12 de.11 hozzászólás

Több volt szokásos borbemutatónál a hetedik „Nagy Badacsony Kóstoló” a budapesti New York Palotában. A korábbiaknál nagyobb területen zajlott és a rendezőknek arra is volt gondja, hogy felhívják a látogatók figyelmét néhány érdekességre. Lesz például az idén a hegy táján három Bortriatlon, lesz Pünkösdi Eljegyzés, Rózsakő Fesztivál, Badacsonyi Szüret és Márton-napi Vigasság. Akit érdekel a szép táj, a jó bor, a finom ételek – akár minden hónapban talál ott szórakozást!

A legfontosabb persze mégis csak a bor és kitűnő borokban arrafelé nincs hiány. A tavasz egyik hírnöke a köznyelv által Aranyesőnek nevezett, szép virágú Aranyvessző, ám a Borbély Családi Pincészet háza táján ezen túlmenően is valódi aranyeső köszöntött be. A Veszprém-megyei Palackos Borok Versenyén Nagy Arany érmet nyert a 2015-ös évjáratú Olaszrizling jégboruk, mellette aranyérmet kapott a késői szüretelésű Olaszrizling és az ugyancsak késői szüretelésű Zeusz is. A jégbor a magyar piacon kedvelt és keresett, édes desszertbor, az előállítása viszont nehéz. Egyre ritkábban nyílik rá lehetőség az éghajlat melegedése következtében. Az egészséges, ép szőlő a tőkén kell megfagyjon hozzá! Ehhez pedig legalább 5-6 napon át -6 C fok alatti hőmérséklet szükséges. Fagyottan kell szüretelni, préselni, nagyon tömény, édes, de kevés must lesz belőle. Ennek lassú erjedéséből születik a jégbor. A két másik aranyérmes bor is 2015-ös évjáratú. Az Olaszrizling jól ismert, a Badacsonyi Kutatóintézetben nemesített Zeusz még kevésbé, bár az utóbbi években kezd elterjedté válni a borvidéken. Készítenek száraz bort is belőle, de ezt kifejezetten késői szüretre alkalmasnak nemesítették. A magas cukortartalom mellett szép savakat is őriz. Az Olaszrizling nem csak a borvidék egyik legfontosabb fajtája, de a Borbély Családi Pincészetben is az. Ebből a könnyed, gyümölcsös bortól kezdve, a válogatásokon át az édes desszertborokig minden készíthető. Most a töppedt, koncentrált szőlőből nagyon finom, harmonikus hatású bor lett.

Először csak a régies hangzású nevükkel hívja fel magára a figyelmet az – együtt dolgozó – Tilia Badacsonyi Borvendéglő és a Hotel Neptun Badacsony. A „Tilia” a hársfa latin neve és az étterem valamikor Hárskert néven működött. Itt húzódott egy római út, így a „latinosság” illik a helyhez. A vendégek is kedvelik. A hotel egy 1905-ben épült kúria-épületben helyezkedik el, eleve szálláshelynek épült, ez volt az első badacsonyi hotel. Az idők során később volt családi nyaraló, kórház, SZOT üdülő, a „Badacsony festője”, Egri József is itt betegeskedett a háború alatt, a szerelmével is itt ismerkedett meg. Jelenleg 16 szobás, háromcsillagos – de a négyhez inkább közelebb álló – szálloda, nagyon kellemes kis wellness részleggel. Igazi kis romantikus „elbújós”, felnőttbarát szálláshely. Az étteremben, a téli szezonban a vadhúsokból készült ételek, nyáron inkább a halak bő választékát kínálják, a badacsonyi borokhoz társítva. Télen 20-30, nyáron akár 60-80 féle borból válogathatnak a vendégek.

Az A’Capella Szőlőbirtok nem csak a nevében őrzi a régies hangzást. Az egyik palackján – bár az palack és nem szelence – a „Burnot” szó olvasható. Nem is dohány van benne, hanem a Pinot Blanc szőlő bora. Ábrahámhegy települést kettévágja a Burnót patak, ami a Káli-medence egyetlen természetes vízlefolyása. Ez alakította ki a Balaton északi partjának egyetlen fövenyes strandját. A Pinot Blanc pedig burgundi fajta, így a szójáték és a terep adottsága éppen egybevág. Ez a bor kissé naturálisabb, illata nem annyira intenzív, hivalkodó. Más borvidékeken kiváló pezsgő alapborként dolgozzák fel. Itt, mivel szinte mediterrán viszonyok között termelnek, igencsak tüzes bort ad. Teljes érésben szüretelik, ez magasabb alkoholtartalmat eredményez. Hoztak a bemutatóra még Rajnai Rizlinget, 2015-ös, Olaszrizlinget, az Iniciálé, pedig Olaszrizling alapú Pinot Blanc, Rajnai Rizling, Zeusz házasítás, mindegyik új, kis fahordóban 7-8 hónapig érlelve. Nyári estékre a Rajnai vagy éppen a Burnot, a kicsit komolyabb eseményekhez, tartalmasabb ételekhez az Olaszrizling vagy a házasítás illene leginkább.

A Szegi Családi Gazdaság asztalán, ezen a bemutatón kilenc – különféle ízesítésű – friss sajt és kétféle, pincében érlelt sajt sorakozott. A frissek közül most éppen a medvehagymás idénye van, alapanyagát a saját területükről szedik. A sajt készítéséhez ecetsavas kicsapást alkalmaznak, így a sajt már másnap fogyasztható, grillezhető. A tehenek nagyon szeretik a medvehagymát, ha azt legelik, jól érezhetően medvehagymás tejet adnak, de a sajt másként készül. A jól megmosott leveleket felaprítják, és azt teszik a sajtmasszába. Az érlelt sajtok közül a vörösboros érlelésű a legérdekesebb. A 2017 októberében tehéntejből oltóanyaggal készült sajtmasszát melegítik, szűrik, formázzák, préselik. Utána sófürdőben nyeri el a kérgét. Majd pár napig lubickol a saját termelésű vörösborban és ettől még sajátos ízanyagokkal lesz gazdagabb.

Rácáfolt a nevére a Badacsonyörsről érkezett, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, mert az asztala körül igen élénk társalgásba merültek a vendégek. Ennek egyik oka az volt, hogy valóban kitűnő borok sorakoztak az asztalon. Három fő fajtával foglalkoznak, ezek az Olaszrizling, a Hárslevelű és a Kéknyelű, ez utóbbiból övék a harmadik legnagyobb egybefüggő terület Badacsonyban és 2015-ös évjáratú boruk az idén Düsseldorfban ezüstérmet nyert. Szép ásványos, kissé sós utóízű ez a Kéknyelű. Minden boruk legalább egyéves palackos érlelés után kerül forgalomba, ezért minősége most még tovább fog javulni. A Hárslevelű „kuriózum” náluk, Badacsonyban is viszonylag kevesen foglalkoznak vele, pedig minden évjáratban nagyon szépen terem, akár a mennyiségét, akár a minőségét nézzük. A reduktív eljárás mellett rövidesen hordós erjesztésűt is készítenek, a könnyedebb borok kedvelő számára pedig a 2017-es évjáratból habzóbort is állítottak elő belőle. A birtokon mostanában vendégházat is nyitottak egy tökéletesen tájba illő, tornácos épületben. Három apartman van benne, az aljában pedig egy télen is látogatható kóstolóterem kapott helyet.

A Váli Pincészet meglepetéssel jött a bemutatóra. Rosénak látszó bora valójában héjon áztatott, 2016-os Szürkebarát, amelyik félig fahordós, félig reduktív eljárással készült, így nyerte el ravasz, sokakat megtévesztő színét. A szürkebarát, ha beérik, a bogyó héja nem fehér, majdnem olyan, mintha kékszőlő lenne, ám a kipréselt lé fehér. Itt viszont 36 órát még rajta hagyták a héjon, ahogy azt a vörösboroknál teszik és ettől lett a szép hagymahéjas színe. Elpirult a Szürkebarát! Íze, illata gyümölcsös, de a bor száraz maradt. Hoztak ezen kívül Budai Zöldet, amit ma már Badacsonyi Budainak hívnak, ugyanis eredeti helyén, az Etyek-Budai Borvidéken a filoxéra vész idején kipusztult. A badacsonyi Kutatóintézet honosította meg Badacsonyban. Bora könnyed, friss, citrusos, gyümölcsös hatású. Azt mondják, hogy annak idején Krúdy is a híres fröccsét (9 dl bor 1 dl szóda) ilyen borból itta. A bemutatón ezt senki nem próbálta ki, de a kóstolók véleménye egyöntetűen kedvező volt róla.

Révay András

11 hozzászólás

 • Tényleg nem értek a borokhoz, nagyon ritkán ittam és iszok belőlük, az ízlelőim valahogy nem találtak hozzájuk utat.

  De egyvalamit észlelek, nevezetesen azt, hogy a bortermelőink is jól elvannak egymásközt, mint a futballcsapataink. Világviszonylatban sehol nincsenek, talán nyernek néha egy-egy érmet, de nem hallottam róla, hogy mostanság fizetne is valaki egy üveg magyar borért, átszámolva forintra, másfélmilliót.

 • Christopher Adam

  A magyar borok valóban nem rúgnak labdába nemzetközi porondon–de ez nem feltétlenül azért van, mert minőségük nem lenne megfelelő szinten. Talán inkább arról lehet szó, hogy roppant drága külföldön hatékonyan reklámozni a magyar borokat, úgy hogy a helyi vásárlókhoz tényleg eljusson az a hir, hogy Magyarország komoly bortermelő ország. A másik gond pedig esetleg az lehet, hogy nem biztos, hogy a magyar borászatok megfelelő volumenben tudnának termelni jó és külföldön versenyképes áron eladott borokat. A Kanadában árult magyar boroknak — jelentős részben a magas kanadai adók, illetve a tartományi monopóliumok miatt — esélyük sincsen. Itt legfejebb a nagyon alacsony minőségű szerkszárdi kékfrankos és az egri bikavér valamelyest népszerű–mert azon kevés borok között vannak, amelyeknek ára tiz dolláron aluli, vagy tiz dollár körüli. Például ime a szinte összes Ontario tartományi tulajdonban lévő alkoholboltban megtalálható Kékfrankos:

  http://www.lcbo.com/lcbo/product/jaszbery-szekszardi-kekfrankos/371583

 • Teljes megeggyezeseben vagyok Mr.Adam meglatasaval. Persze a Kanadai adokrol nem vagyok kepes nyilatkozni. De kerdesem lenne,hogy aljak a versenyet a magyar-borok magyarorszagon ? Hiszen ma mar nincsen korlatozas az europai bor-behoztalal ellen. Mind a nemet, francia es olasz borok, melyekkel szemben a magyarborok szemben versenyeznek. Vagy a “hazafiassag” tul tesz a bor izen es minosegen.

 • A sokbor után csendesen bedűlök DDDDDD

 • Christopher Adam,

  ismereteim a borokról mindössze annyi, hogy vörös és fehér borokat készítenek, és van köztük édes is. Gyerekkoromtól hallottam emlegetni bordói és burgundi borokat, nem különösebben foglalkoztattak. Azt hiszem, jóféle borok lehetnek, ha egy magamfajta is emlékszik a nevükre.

  Most egy kicsit tájékozódtam a neten, és az egyikük vissza is köszönt, egy burgundi, amit a magyar honlap Burgundy-nak írt. Utána Franciaország megnevezése következett, innen sejtem, egy borvidék boráról lehet szó.

  Nevesítette magát a bort is, Romanée-Conti Grand Cru, és azt írta a borászati honlap, hogy évente alig 5000 palackot készítenek, viszont egy palack bor ára átlag 3,96 millió forint. A legdrágább ebből a borból az 1990-es évjáratú, aki hiányolná az asztaláról, az vihet egyet 5,23 millió forintért.

  Szóval ilyesmire gondoltam, nem pedig egy 9 dolláros borra.

 • DRIZARI;

  Igen, a nev a Burgundia borkeszitese utan eredt. De az ma sokfele keszitve. S igen izltes es jo Burgundit arulnak 8-10 dollaros araktol felfele. Az “iz” es az “ar” nem mindeg egyesitok. Sot, az olcsobb borok egeszsegesebbek. Mert magasabb a “rezvretol” tartalmuk.

  A dragabb borokat nyujto szollok permetezve nagy-meretekben. S a “rezvretol” a termeszetes vedo-mechanizmussa a szollonek. Tehat az “olcsobb” borok szollojenek kevesebb a vegyszerek altali permetezesei. Onmagukat szukseges vedeni a tamado organizmusok ellen, tehat tobb rezvretolt kell produkalniuk. A “rezvretol” ami ved a sziv-betegsegek ellen.

 • DRIZARI;

  Persze. A boraszati szak-lapok tobbet nyernek mint sok esetekben maguk a borok keszitoi. Amikor bort vasarolsz minden azzal kapcsol;atos koltsegekert fizetsz. A legkevesebbet magaert amit a palack tartalmaz. A tiz dollaros ital eseten, kb. 25-50 centet fizetsz annak tartalmaert.

 • Bendeguz79
  2018 április 21
  10:11 de.
  Szerintem a magyar borok exportalasa Kanadaba igen rossz. Ontarioban, csak, csak vannak magyar borok, de pl. Montrealban egyen kivul nincsen semmi.

 • a mai magyar borok meg a nyomaba se ernek egy baron rotschild-nek,vagy egy eskol-nak egy kedem-nek!!

 • Drizari
  itt van elottem egy uveg “Elysee Palace-merlot 1967-es”, es egy “Pertuis 1922-es”
  volt alkalmam kostolni vendegsegben egyszer egy 1880-as evjaratu Porto-t is!!

 • Revay Andras cikkehez gratulalok, feludulest jelentett szamomra elolvasni , ahogy bemutatta a hazai borokat es szamban ereztem a borok izet. A hazai sajtokrol mar nem is beszelve. Szivesen elmentem volna egy ilyen bemutatora az O tarsasagaban es szivesen hallgattam volna meg a beszamolojat borozgatas kozben. Nagyon ritkan volt alkalmam eddigi eletemben ilyen jo cikket olvasni. En csak dicserni tudom a magyar borokat , akkor amikor meg en is gyerek voltam, a nagybatyam neha a pincejeben nekem is adott egy poharka bort. A szurkebarat szora emlekszem, volt ilyen nevu bora is. Itt Amerikaban is lehet kapni magyar borokat, a Napa es Szonoma Walley ben szolot termesztenek, voltam ott es vegigjartam a pinceket, megkostoltam ott az ottani borokat, de nekem a hazai borok sokkal jobbak voltak. Ez itt a leghiresebb borvidek. A Nappa Walley t egy magyar kalandos eletu honved tiszt alapitotta , a neve Haraszti Agoston. Evente tobb millioan latogatjak , talan csak a korulmenyek teszik, hogy nagyobb a hire az itteni boroknak mint a hazai boroknak.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.