Tüntetés, mint messiás-casting?

2018 április 22 10:21 de.10 hozzászólás

Volt egy, a fiataloktól indult kezdeményezésből szerveződött, újabb tüntetés. Nem is írtam előtte semmit, mert akkor már előre a fejemre olvasták volna, hogy azért nem ért el semmit. Nyilván! Mert nyilván egy cikk tehet mindenről. Miközben a messiást várják. Amivel nem szolgálhatok.

A tüntetés örvén felszólaltak a felszólalók. Mondván: „Mi vagyunk a többség”. A fiatalok képviseletében beharangozták Gyetvai Viktor diáktüntetőt. Majd a többi néma csend. Nem azért, mert nem akartak beszélni. De kezdetektől sem értettem, hogy az ellenzékiség nagy dicsőségére megválasztott Márki-Zay Péter mi a jó fenének kell kiemelt beszélőnek. Legyen jelen. De még jobb lett volna, ha egy, Hódmezővásárhelyen induló szolidaritási tüntetés vezetését vállalja. Az az ő terepe. Ott ismerik, ott híre van. Nem, nem féltem én tőle a fővárost. Nem is szeretném a fővárosi nimbusz rombolását látni benne. De jól jelképezi, hogy a tömeg vezérért kiált, és ő lesz az, akire rászakad ez a szerep. Ha minden városban lennének, lehetnének nagy tüntetések egy helyben ismert, és elismert, vezetővel az alighanem hatékonyabb lenne.

Annál biztosan hatékonyabb, mint a fővárosban, éppen az említett különállást sugalló, izolált feszültséglevezetéseket tartani. Olykor összejőve, majd egyre kevesebb tevőleges támogatóval meghalasztva a reményt. A tanártüntetéseken, annak idején Pukli volt az, akit pajzsra emeltek, és aki örömmel mászott be az ismertségbe a tömeg hátán. A most felszólalók közül talán Márki-Zay Péter az, aki számára ez megadatik. Ha él vele, elveszti a saját városát. Ha nem él vele, akkor elveszti a tömeg bizalmát. Sajnálom. A szervezőket is. Az eredeti kezdeményezőket is. Akik kezéből láthatóan csúszik ki a történések irányítása. Ahogy halványulnak az eredeti célok, csökkennek az indulatok, és aztán a többi: néma csend.

Mert minden sajnálatom azé, akit bántalmaztak. De a békemeneten való bántalmazás nem közösségi érdem. Nem Krisztus sebeinek felmutatása az, ami előre visz. Ahogy újságírónak lenni sem alanyi érdem. De a netadós tüntetések szervezése láthatóan sem vált dicsőségére senkinek. Tüntetést szervezni egy tervezet ellen szép dolog. A volna viszont nem történelmi kategória. Ott egy talán bevezetett akármi ellen fárasztották a tömeget. Itt egy megtörtént választási eredmény ellen kellene tudni hatékonyan fellépni. Kicsit más. Kicsit nagyon más. De sebaj, mert felszólalókban nincs hiány.

A tervezetteken kívül jöttek az előre be nem harangozottak. Csupa érdemes személyiség. Élőben, vagy videóról. A lényeg a szereplés. Mert egy színpad az olyan valami, amit meg kell tölteni. Fellépőkkel. Taps helyett világító telefonokkal üdvözölve üdvözülten a fellépést. Állítólag lesz még egy demonstráció. Elindítva az egész kezdeményezést azon az úton, amitől korábban féltettem a fiatalokat. Úgy, hogy az egésznek egy haszonélvezője marad. A regnáló hatalom.

(Budapesten tüntettek szombaton.)

Ezt természetesen lehet károgásnak minősíteni. Lehet azt állítani, hogy az egyet nem értők alapvetően a verőlegényekkel azonos szintet képviselnek, és le lehet minden más, a hurráoptimizmustól eltérő, véleményt mindezzel lesöpörni az asztalról. Mert természetesen egy az igazság. Az övék. Minden más hazugság. Az, hogy ez a fajta hozzáállás ugyanaz, mint Orbáné? Az, hogy pontosan ugyanazt a kollektív ellenségképzést jelenti, amit Orbán képvisel? Az, hogy pontosan ugyanúgy az agyonmanipulált véleménydiktatúrát jelenti, amit Goebbels nyomdokaiban haladva a kormány csinál? Az nem számít kérem. Mert éljen a plurálisan egysíkú véleménymetszet. Ha nem Orbáné, akkor a messiást váróké.

Lehet, nem is kéne szervezni, csak kitenni egy színpadot. Aztán meghirdetni a casting-ot. Messiásoknak, és az őket felkenő véleménydiktátoroknak.

10 hozzászólás

  • Simay is felkérezdkedhetne arra a színpadra mint egyetemi oktató! Gyetvai diáktüntetőnél biztosan okosabbakat tudna mondani. (Nem is szólva a többi nyeretlen kétévestől…)

  • NAGY István
    2018 április 22
    5:41 du.

    Nem nyeretlen kétévesek. Pap Réka profi celeb. Az újságírók vagy profik, vagy senkik. A netadós fickó profi tüntetéselvetéltetők.
    Nem nyeretlenek, de a saját személyes előnyükön kívül semmi nem érdekli őket. Éppen úgy, mint Pujkit.

  • Az írásban egy nagyon figyelemre méltó gondolatot látok.
    Ez a színpad, a SZÍNHÁZ, mert ebből sokminden következik.
    A gondolat nem új, a Shakespeare név alatt publikáló is megírta, h színház az egész világ és színész benne mindenki.
    Az is egyértelmű, h a nép(ek) ebben a színházban hitetett hittel élő, a hiteiken keresztül mozgatott STATISZTÁK.
    Jópár HIVATALOS forrás is azt mutatja, h a tervezettség, szervezettség az egész Föld méretű (ez valójában nyílt titok és már egyre kevésbé nem ildomos erről is beszélni).
    Hivatalosan publikus foglalkozások a geopolitikusok, geo stratégák is.
    Hivatalos forrásokból is megismerhető az a nagy forgatókönyv amely szerint a világunk vezetői területi és célcsoportokos bontásban irányítja az emberiséget.
    A Biblia is nézhető forgatókönyvként is. Úgy, h tartalmazza a Föld szintű forgatókönyvet és ezen belül kiemelten, a „fehér ember” területekkel kapcsolatosakat.
    A kérdés az, hol tartunk a nagy forgatókönyvben.
    És az is, h a Hazánk, az itt zajló események (úgyis, mint rendezvények) hogyan illenek bele (cél beteljesítő módon) a nagy forgatókönyvbe.
    Tovább bontva azt is megláthatjuk, h a cikkben szereplő rendezvény hogyan illeszkedik bele a nagyobb (Hazai) képbe, az időbeliségében, moziba.
    Már egy ideje propaganda (általánosan, média) hatásokkal is gerjesztetten, alkotmányos válság helyzetben vagyunk.
    Ehhez még nagy erővel hozzáadták a vezetőségünk hatalmi illegitimitásának kérdését. A választási csalások propagandával is.
    Mindezt úgy, h nincs olyan „tiszta kezű” csapat aki (felső) vezetői pozícióba ültethető (ehhez elegendő köztámogatottsággal bírna).
    Tervezői, rendezői szempontból az is kiemelkedően fontos kérdés, h (2006 után) mivel lehet még nagy tömegeket megszólítani, utcára vinni, ezzel CÉLOKAT BETELJESÍTENI.
    Ezen belül kiemelten, a közgondolkozást célirányosan formálni. Nagyon erős média hatással viszik már egy ideje a közgondolkozást az emberség és a bioszféra konformság (szükségességének) irányába. Emellett egyre több csatornán keresztül fordítják a figyelmet a múlt, és ebben a hagyományainkban levők felé.
    Mire tudunk következtetni mindezek figyelembevételével?
    Mi felé manőverezik, mi felé visz bennünket a vezetőségünk?

  • „I come to bury Ceasar not to praise him !” Többen tanultuk a gyászbeszédet. Antonius arra felé settenkedett a Forumon , felment a pódiumra s felhergelte a tömeget. Gr.Zay Péter is így csinált, felment a színpadra s elmondott egy (klerikális beütésű) szöveget, amiben – borzalmak-borzalma! – olyan is elhangzott, hogy „Legyen békesség köztünk mindenkor!” No, ezzel elásta magát liberáliséknál ! Lefogadok bárkivel, hogy heteken belül maguk a „demokraták” fúrják meg otthon Hódmezővásárhelyen : lemond az egész Képviselőtestület egységesen, uj választás,- s szegény idealista Péter mehet vissza Kanadába ismét, ügynökösködni…
    Szinte röhej, hogy a „tüntető” majálisozók a vesztes baloldal erejét, szavazótáborát erodálják. (Gyurcsány meg hallgat és kivár…)

  • ˙
    Tisztelt Endre István Simay !

    Érdemi ellenállást csak az a tömeg képes kifejteni, melynek alkotó elemei olyan emberek, akik már „kézzel fogható” vesztenivalót sem képesek felmutatni. Mert akinek akinek van még vesztenivalója, vagyis egérútja, munkahelye, jövedelme, vagy egy külföldi állás, az többségében azt választja, mert az még mindig kisebb kockázattal jár, mint egy a hatalom által igért totális bukás, erőszakos számonkérés, vagy egzisztenciális tönkretétel. Akinek már tényleg nincs választása, az is végsősoron nyúl csak a macskakő után. – pedig úgy tűnik itt már nem használ más… Hacsak…

    Persze Ártunk és Ormányunk mindent elkövet, hogy a számára kockázatos – vesztes – személyek is hozzájussanak legalább ahhoz a minimumhoz, amiért még ők se ragadtatják el magukat erőszakos cselekedetekre, esetleg „forradalomra”. Mindegy mivel, de csak befogja a potenciális pofákat…

    Mi az, ami lehetővé teszi Orbanisztán számára ezt a kiszámított lavírozást a flaszterkő és a meghunyászkodtatás között ?

    Meggyőződésem, hogy a Vezér által oly sokat szapult Európai Unió. Azon belül is a német nagyipar – jórészt autógyárak – akik a . k ü l ö n . k e d v e z m é n y t . élvező összeszerelő üzemeik és gyáraik révén képesek nyomást gyakorolni a Kancellár asszonyra, hogy az ővele szemben is tanúsított minden szemtelensége dacára hagyja csak békén ezt, a számukra igenis kedvező, magyar Führert.

    Az eddig tulajdonképpen zavartalanul Cipolla zsebébe juttatott, ill. a minimális szájbefogó és elhallgattató szociális juttatások, és munkahely fenntartó európai „konvergencia” alapok kritika-mentes áramoltatása tartotta fenn ezt a látszat-harmóniát a tömegek és az ő Hungaro-Führerük között.

    Mostanában az Unió konvergencia alapjai felett – tul lassan, de mégis – gyülekező viharfellegek azért már ki-kihozzák az Orbánrendszer sötéten őszinte, igazi maffiózó stílusú reakcióit, amivel végsősoron mégiscsak kibökik, hogy a . r e n d s z e r ü k . l é t é t . fenyegeti ez, az EU-s pénzek kilátásba helyezett m e g v o n á s a. Konkrétabban az egykori papagálykommandós bunkó, ma már persze külügyminiszter durva hangvételű szónoklatok formájában, mint mikor a kutya beleharap az őt életben tartó táppal ellátó gazdája jóságos kezébe. Csak ugyanúgy mint az ő főnöke, aki a Sorosnak köszönhető uborkafáját – tudniillik, amin idáig felmászhatott – egy fejszecsapással felérő gyalázatos gyűlöletkampánnyal hálálja meg… Azaz ezzel a nékik márcsak genetikus természetükből is fakadó suttyó-tempóval. Az ilyen senkik, akinek tartoznak, azt már az első perctől fogva gyűlölik. Régi magyar hagyomány ez…

    Üdvözlettel:

    .

  • Hozzáfűzném még;
    hogy fenti tömeg-analízisembe nem tartozik bele a fizetett provokátorok által működtetetett macskakő, mint pl. az Orbán által személyesen felbérelt Fradi B-közép csőcseléke sem 2006-ban…

  • SchumackerLady

    A fotó, nem tudom kinek a műve,de fantasztikusan: g y ö n y ö r ű

    A címe lehetne akár:

    Galaxisok fúziója

    Megjegyzem: jó is lenne már egy nagy fúzió.

    .

  • SchumackerLady

    ˙

    Nevében is szimbólikus hely : S z a b a d . S a j t ó . Ú t j a

  • Tisztára mint egy UFÓ-támadás DDDDDDDDDD

  • Törökörszágban (Példaképünk nekünk)
    már nincsenek szabad Május Elsejék.
    https://nepszava.hu/cikk/1158833-szetvertek-a-majalist-a-torok-rendorok