A mostani proteszt egy nagy semmi

2018 április 27 9:58 de.117 hozzászólás

Ez a fiatal közönség pont ugyanazt mondja, mint eddig az öregedő liberálisok: politika nem érdekel, az ellenzék fogjon össze akármilyen áron, és tüntesse el helyettem Orbán Viktort. Ezt halljuk nyolc éve a néniktől és bácsiktól, a mostani protesztnek csak a dallama más – ezt nyilatkozta a többi között Tamás Gáspár Miklós filozófus Bódis Gábornak, a Független Hírügynökségnek. Szó volt még orbánista és antiorbánista magyarokról, nemzetpolitikáról, baloldalról…TGM ajánlásával osztjuk meg az interjút a Kanadai Magyar Hírlap olvasóival.

A választási kampányban a végsőkig kiéleződött az anyaországi és a határon túli magyarok közötti feszültség. Viszont az eredmény nem igazolta ezt a nagy „felhajtást”. Megérte?

Nem hiszem, hogy a választók között éleződött volna ki a feszültség: egyszerűen a határon túli magyar nemzeti kisebbségek – akár bizonyos nyugat-magyarországi területek – a mai kormánytábor és a negyedik Orbán-kormány tartós, szilárd hívei. Az ellenzék és az orbánista jobboldal között pedig rendkívül éles az ellentét. Erdélyben az Orbánnal nem rokonszenvezők (akik nem szavaznak, mert a legtöbben közülük soha nem vették föl a magyar, a „kettős” állampolgárságot) és Orbán hívei között épp akkora a kölcsönös utálat, mint Budapesten vagy Pécsett. Ez nem kisebbségiek és magyarországiak ellentéte, hanem az orbánista és az antiorbánista magyarok közötti általános, elkeseredett konfliktus. Magyarországon és egyebütt.

Mindezek után a magyarországi baloldalnak nem kellene újragondolnia a nemzetpolitikáját, vagy már mindegy, mert hosszú távra mérgeződött meg a magyar-magyar viszony?

A magyarországi baloldal nem Gyurcsányból áll, sőt: Gyurcsány egyáltalán nem baloldali, hanem a jobboldal „neoliberális” vagy „neokonzervatív” változatát képviseli, különösen gazdaságpolitikai fölfogásában. Jellemző a magyar politikai műveletlenségre, hogy őt – ismert ultrakapitalista kormányzása ellenére – „balos”-nak nevezik. Ez hajmeresztő. A kisebbségi magyarok elleni akcióit én többször is elítéltem – hadd utaljak ezekre az írásaimra: ― , minden álszerénység nélkül állíthatom, hogy én inkább reprezentálom a magyar baloldalt, mint Gyurcsány Ferenc; ezeket az írásokat sokan vitatták az olvasók közül, de a külhoni magyarok választójogtól való megfosztását a Fidesz és a Jobbik választói is támogatják, ami sajnálatos. A baloldali vezetők (Gyurcsány kivételével, ha őt ugyan mégis odasorolnánk) egyetértettek velem, bár választóik nem: itt a magyarországi állampolgárok és a mindenoldali politikai vezető csoportok között áll fönn ellentét, nem a bal- és jobboldali tömegek között, amelyek (majdnem valamennyien!) az összes külföldiek mindenfajta jogaival szemben (tehát a külhoni magyarokéival szemben is) bizalmatlanok. A hivatalos magyar baloldal (MSZP, Párbeszéd, LMP, Együtt) nagyjából egyetért Orbánnal „nemzetpolitikai” tekintetben, ahogyan egyetért avval is, hogy a menekülteket („migránsokat”) nem szabad beereszteni Magyarországra. (Jellemző, hogy a félreinformált közönség ezt nem is tudja. Mint ahogy az erdélyi magyarokat is csak most tájékoztatják róla értelmesen, hogy még Soros György se azt mondja, amit neki tulajdonítanak tévesen, lásd Fayk Emese ritka világos cikkét. Én magam is erdélyi magyar vagyok, természetesnek tartom, hogy a mindenkori magyarországi parlamenti többségnek támogatnia kell a külhoni magyar nemzeti kisebbségeket politikailag, gazdaságilag, kulturálisan, diplomáciailag. És küzdenie kell az összes kisebbségek jogaiért mindenütt, különös tekintettel a magyarországi és Duna-medencei cigányságra.

A baloldal mintha történelmi vereség előtt (után) állna Magyarországon, hiszen alig kétszámjegyű a támogatottsága?

A baloldal (a balközép) az egész világon – olyan apró kivételekkel, mint Portugália – mindenütt pokoli rosszul áll. A szélsőjobboldal befolyása nő egész Európában, valamilyen formában mindenütt kormányon is van már (főleg úgy, hogy a konzervatívok is szélsőjobbra hajlanak, és szövetkeznek a „hivatalos” posztfasisztákkal), s ahol meg nem, mint Franciaországban, ott a hagyományos, „bonapartista” típusú antidemokratizmus uralkodik az egészen kivételesen kártékony Emmanuel Macron elnöksége alatt. Magyarországon még nem tartunk ott, mint Lengyelországban, ahol formailag sincs baloldal a parlamentben egyáltalán. De miféle baloldal Ivica Dačić, Robert Fico vagy Liviu Dragnea „szociáldemokrata” vagy „szocialista” pártja? Ezek csak címkék, az említett pártok meg konzervatív, nacionalista, szexista (antifeminista), tipikusan jobboldali pártok, akárcsak Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM). A név: az semmi. A gyakorlati, konkrét politika számít. A baloldal kisebb, főleg fiatal értelmiségi csoportok és a sztrájkoló munkások között található. A parlamenti baloldal (középbal) jelentéktelen, nem jelentene alternatívát akkor se, ha több mandátuma lenne. Vannak árnyalatnyi különbségek és ritka kivételek, de velük nem fárasztom az olvasót.

A választások után már kétszer is tömegtüntetés volt Budapesten. Úgy tűnik azonban, hogy pontosan nem lehet tudni merre terelődik az elégedetlenség. Lehet ebből valamilyen új ellenzékiség?

Ez az elégedetlenség nem politikai jellegű. A tüntetők (szerintem joggal) utálják az Orbán-rezsim zsarnoki jellegét, médiauralmát, mindenre kiterjedő abszolút hatalmát, a balkáni országokénál is rettentőbb korrupcióját, sok vezetőjének pimasz fönnhéjázását és dilettantizmusát – mindez erkölcsileg helyes, de ez nem politikai gondolat, hanem (ismétlem: indokolt) fölháborodás. A tüntetéseken európai és árpádsávos lobogók lengenek, balos meleg hippik és náci meg irredenta szimbólumokkal tetőtől talpig tetovált újfasiszták együtt tiltakoznak Orbán ellen. Ezt a megmaradt, csonkolt ellenzéki sajtó mulatságosnak, olykor egyenesen meghatónak találja. Ez a fiatal közönség pont ugyanazt mondja, mint eddig az öregedő liberálisok: politika nem érdekel, az ellenzék fogjon össze akármilyen áron, és tüntesse el helyettem Orbán Viktort. Ezt halljuk nyolc éve a néniktől és bácsiktól, a mostani protesztnek csak a dallama más. Egyébként nagy semmi.

117 hozzászólás

  • Ki a cikk szerzoje ?

    Miert bujkal az olvasoktol ?

    Ha ir valamit legyen ember megnevezni onmagat,nem csak allitolagos fenykepet(?), meg ha csupan a „user-nevet” is adna.

  • Christopher Adam

    Bendeguz,

    Nem tudunk Önnek segíteni. Sajnálom.

  • Ket megjegyzesem tunt el egy perc alatt.

    A cenzor ruham-munkaban dolgozik ma reggel ?!

  • Christopher Adam

    Akkor szóljon hozzá, ha legalább sikerült értelmeznie „a cikk” első három mondatát.

  • Mr.Adam; pont azt jeleztem soraimban.
    Ha talan olvasta volna torlese elott, azt belatna ?!

    Latom ma az „agy rosszabbik oldalan kelt fel”talan ?

  • Bendegúz.. ott a cikkben egy link az eredeti cikkhez, azonkívül ebben a cikkben is ott a neve, és az is, hogy ki és kivel készítette a riportot. Hmmm, most akkor mi az ami nem világos?

  • NE nyivákolj márrrrrrr

  • Hun Canada:
    Csak terelni akar.
    Hogy vele és ne a cikkel foglakozzunk.

  • HUN-CANADA;

    Az kozolt szoveg hivatkozik a Gaspar es Bodis kozotti szo-cserekre, DE NEM adja a kozolt cikk szerzojenek nevet ! Lattal mar barmi hiteles (nemzetkozi) sajtoban barmi jelentest ami nem adta volna a szerzo, vagy a reporter nevet? Rendszerint minden leheto elerhetoseguk kozolve az olvasok reszere. Az a nemzetkozi norma !

  • Geyza…
    Azt hiszem, ezt kihagyom…
    TGM-ről jót, vagy semmit… 🙁

  • Göllner András

    Köszönet a szerkesztőségnek, hogy közölte ezt a fontos interjút Tamás Gáspár Miklóssal. Az utóbbi fején találta a szöget mondanivalójával. A Bendegúznak viszont az egész csak egy szöget ütött a fejébe. Ez már olyan sokszor előfordult vele, hogy beállhatna egy süninek akár idelenn, vagy valamelyik környéki kis erdőben.

  • Bendeguz79
    2018 április 27
    11:28 de.

    Tényleg próbálom megérteni a problémát. Szóval akkor ezek szerint Bendegúz az a gondod, hogy név szerint nem tudod ki nyomta meg a „publish” gombot amikor közzétette a cikket? Vagy ki pötyögte be a klaviatúrájával a betűket?

  • Ezen a valasztason nem szavaztam. Egyszeru oka vanm ha valaki 6 ezer km.re el az orszagtol, nincs JOGA szavazni, se igy, se ugy.

  • Tavasszal es osszel szeretnek a fiatalok tuntetni. Ez mar igy volt mindig a magyaroknal. A masik, hogy senki es semmi nem tokeletes. Igy van ez a mai magyar kormannyal is. Vannak hibai, mulasztasai stb, de ki tudja azt biztositani, hogy az ellemnek jobb lenne?

  • Figyelő
    2018 április 27
    12:12 du.

    Kedves Figyelő. De pontosan, hogy JOGA az éppen van mert a jogalapot megteremtette hozzá a Fidesz. Akkor ezt mondhatjuk egy elhibázott, rossz törvénykezésnek a kormány részéről?

  • Tavasszal es osszel szeretnek a fiatalok tuntetni. Ez mar igy volt mindig a magyaroknal. A masik, hogy senki es semmi nem tokeletes. Igy van ez a mai magyar kormannyal is. Vannak hibai, mulasztasai stb, de ki tudja azt biztositani, hogy az ellenzek jobb lenne?

  • Mindig joga volt az emigracionak szavazni. 61 eve elek itt kint es altalaban szavaztam is.

  • Christopher Adam

    1990 után azok a kanadai magyarok szavazhattak akik bejegyzett lakhellyel rendelkezhettek Magyarországon. A lakhely nélküliek azonban nem.

  • Hat ezt nem tudom, de utolso valasztasnal is szavaztam A bejelentett otthoni lakcim, nem kellett, ha jol emlekszem.

  • Figyelő
    2018 április 27
    12:30 du.

    Ahogy Chris mondja, ’90-től csak azok szavazhattak akiknek Magyarországon volt lakhelyük. 2014-től viszont a kormány lehetővé tette, hogy bárki szavazhasson aki magyar állampolgár, az is aki életében nem is élt egy percet Magyarországon – ráadásul nekik levélben is lehet.

    Akkor még egyszer a kérdés: Akkor ezt mondhatjuk egy elhibázott, rossz törvénykezésnek a mai magyar kormány részéről, hogy ezt lehetővé tette és JOG-ot adott erre?

  • Kedves Figyelő gobózzuk már ki ezt a kérdést, mert érdekel.

    Azt írta: „Ezen a valasztason nem szavaztam. Egyszeru oka vanm ha valaki 6 ezer km.re el az orszagtol, nincs JOGA szavazni, se igy, se ugy.”

    Aztán ezt mondta:
    „61 eve elek itt kint es altalaban szavaztam is.”

    Korábban nem élt 6 ezer km-re Magyarországtól, vagy korábban miért volt más a szitu? Miért érezte máskor JOGOSULTABBNAK azt, hogy szavazzon. Őszintén érdekel, mert itt egy kis ellentmondást érzek és szeretném megérteni a hogy régebben miért szavazott, ellentétben a mostannal.

  • HunCanada
    2018 április 27
    1:20 du.
    A helyzet az, hogy az 57 es menekultek, azonnal kaptak kanadai allampolgarsagot, tehat azota mindig szavaztam , ha kellett. Emlekszem meg Pierre Trudeaura is szavaztam ferjemmel egyutt. Ez van.

  • Alma:
    Én nem vok annyira leájulva TGM.-től.
    Megszoktam hallgatni de…

  • HunCanada
    2018 április 27
    1:20 du.
    Valasz a kerdesere, nem eltem azelott Kanadaban, Tehat nemszavtam, ez egyszeru. Magyarorszagon eltem 57 november vegeig, amikor is elveszett a magyar forradalom, es kijottunk a ferjemmel , bevallom, akkor, az izgalmas volt, a hataron atjonni.

  • Geyzám… Leájulva? 😀
    Szeret „ütőseket” mondani, naná…
    De az értelme?

  • Figyelő
    2018 április 27
    2:02 du.

    Köszönöm a válaszát. Értem. De én a Magyarországi választásokról kérdeztem, mert fentebb arról írt, hogy JOGtalannak tartja, hogy 6 ezer kilométerről szavazzon. Így most nem értem P.E. Trudeau-t, hogy miért mondja.. :\ :O

  • Nincs velemenyem TGM rol nem ismerem, Bevallom, nem is erdekel.

  • Christopher Adam
    2018 április 27
    10:50 de.

    micsoda igények…. Mindjárt 3-at is….

  • „Ez a fiatal közönség pont ugyanazt mondja, mint eddig az öregedő liberálisok: politika nem érdekel, az ellenzék fogjon össze akármilyen áron, és tüntesse el helyettem Orbán Viktort. ”

    Ezt más is írta. Várom, amikor TGM-et ugyanazok lehordják mindennek…. Szkeptikus a fiataloknak nem hitelben bizalmat szavazó csibésznek….

  • Hmmmm…. ezt nehéz félreérteni.
    „ezt nyilatkozta a többi között Tamás Gáspár Miklós filozófus Bódis Gábornak,”
    Csak Bendegúznak sikerült

  • Geyza
    2018 április 27
    2:10 du.

    TGM sem több egy gondolatkísérleti töprengőnél. Ráadásul ügyes mert meg tud belőle élni. Másnak dolgoznia is kell gondolkodás, és a töprengve teoretizáló gondolatkísérletezés mellett.

  • Christopher Adam

    a gond ott van -(es ennek bizony van nyoma is!!!!!)- hogy azt mondtak bizonyos szazaleknyi szavazat ervenytelen volt!! viszont kicsinyke ido multan ezekbol hogy -hogynem lettek megiscsak ervenyesek de csak a fidesz javara!!
    vagyis ott az igen eros gyanu hogy bizonyos mennyisegu szavazatot mintegy „talonban” tartottak arra az esetre ha neaggyistenke megse nekik kedvezne a sors! akkor ezeket hozzacsapva kijon a gyozelem!!
    nos ezt mindenhol ugyhivjakl VALASZTASI CSALAS!! tetszik vagy sem!!

  • TGM véleményét többnyire érdemes meghallgatni. De ez a határon túli szavazás úgy beakadt neki, hogy képtelen a tőle megszokott elemző szemével nézni.
    Szerintem az alap van elhibázva. A nemzet és az állam két annyira különböző fogalom, hogy együvé gyömöszölésük jó alkalom a szemforgatás sztahanovistáinak a vámszedésre. A nemzet nyelv, kultúra, érzelem, már-már szakrális fogalom.az állam meg maga a racionalitás: keret, szabályrendszer az egy területen élőknek. A határon túlról érkező szavazatok mindegyike sérti a Magyarország nevű állam szuverenitását. Ez vajon miért nem tűnik fel a „szuverenitást” védőknek, amikor vért hánynak, ha az önként vállalt államközi szövetség(unió)más tagjai számon kérik a szövetség elveinek, törvényeinek megsértését?
    Miért nem elég a határon túl élőknek, hogy ennek a szövetségnek (uniónak) a képviselőire szavazhatnak ők is?
    A jogállam egyik alaptétele, hogy a döntéseket azok hozzák
    meg,akikre vonatkozik: ezt az elvet is keresztbeveri a határon túliak szavazati joga.
    Úgy szeretnék már ezekre választ kapni! Mint ahogy a kisebbségekkel kapcsolatos TGM-i nézetekre is, amik gyanúm szerint abból táplálkoznak, hogy maga is megélte a kisebbségi létet. Mintha nem venné emberszámba a kisebbségeket: azoknak semmi dolguk,majda többség megmondja, mit akarjanak. Pedighát valamilyen vuszonylatban mindannyian kisebbségek vagyunk.

  • Alma:
    Kiskegyed félre értelmez engem..
    Honnan veszi hogy bármi értelme lenne amiket írok?

  • Barlev, ezen kár izgulni. Természetesen választási csalás volt, mégpedig elefántméretű. De azt kell megérteni, hogy ez fidszéket nem érdekli, a szemedbe néznek és mosolyogva megkérdezik, na és?
    Egyszerűen nincs erkölcs, nincs tisztesség. Csak erő van.
    Míg másutt elég nagy tüntetés alkalmas arra, hogy a kormány lemondjon, itt ilyen már nincs. Becsület? Nincs.

    Majd a lámpavas…

  • A vilagsajto kozli a heti magyarorszagi tunteteseket hetenkent a valasztas napjatol.

    A vilagsajto olvasoi csodalkoznak hogy mi a fene bajuk lehetne a magyaroknak?

    Aprilis 8-an volt az latalanos valasztasaik.
    Nagyon magas eredmenyekkel, ill. a lakossag oriasi szazaleka ment szavazni. Sot sok helyeken orakig sorban latak a szavazasra.

    A nemzetkozi megfigyelok jelentettek hogy az szavazas „fair and square” volt.
    Senki NEM talalt okot az utan-szamolasra.
    Sehol semmi rendellenesseg nem jelentve.

    A szavazo lakossag tulnyomo mennyisegben hatarozott valasztasaval.
    De utanna tomegek tuntetnek minden heten a valasztas eredmneyi ellen.

    A vilag csodalkozik, s en magam is, hogy mi a fen bajuk van a valasztas eredmnyeivel ma ?

    Talan nem tudtak olvasni, s a ma tunteto-tomegek nem arra szavaztak akire ohajtottak volna?
    De az a sajat vetkeik, az nem elfogadhatp ok a valsztas eredmmenyet megsemmisiteni.
    Ha szavaztak akkor kuss, ha nem , akkor is kuss.
    Varniuk kell a kovetkezo valasztasra. Pronto !

    Egy hettel a valasztasok utan tuntetesekkel ohajtjak az ellenkezojere forditani a valsztas eredmenyet ?

    Volt szabad valasztas !
    Vege !

  • HunCanada
    2018 április 27
    2:21 duAzt hittem a kanadai magyarok valasztasarol kerdez.
    Ahogy irtam, most a magyarokera nem szavaztam.

  • Szerintem, nincs senki mas akire szavazhattak volna. Gyurcsany egyszer leszerepelt es ma igazi aspirans nem volt. Viszont azt tudom, aki nem megy szavazni, az megerositi a tobbseg szavazatat.

  • Figyelő
    2018 április 27
    5:59 du.

    Oké… Én csak az Ön megjegyzésére reagáltam, amit a magyar választások kapcsán írt, hogy nincs „joga”. Máskor meg volt „joga”. Ezt nem értettem. Mindegy fogalmam sincs hogy sodródtunk a kanadai választásokhoz ebből… lényegtelen.

  • Tamás Gáspár Miklós a regi onmaga.

    Nagyon jol „megszakerti” a helyzetet, megallapitja hogy senki sem alkalmas semmire, sem politikailag, sem eszmeileg.

    Ugyanezt fujta 25-30 evvel ezelott is, es aztan ennyiben is maradt.

    Koszonom szepen, „kedves Miklos” de akkor is a „falnak mentem” a hulye szovegezesedtol, es most is.

    Kulonbseg csak annyi, hogy akkor, mint az SZDSZ vezetosegenek tagjatol, az ember elvart volna valami racionalis cselekedet is, de akkor sem volt „receptje” semmi.

    Aki tesz valamit, azt konnyu kritizalni, aki soha nem tesz semmit, azt meg „mitol erhetne” valmilyen kritika.
    Tehat inkabb nem csinal semmit, hogy „nehogy szo erje a haz elejet”
    Es milyen jo pofa azt mondani, hogy azok akiknek nincs semmilyen programjuk, milyen bénak!
    Csak nem magara gondolt?

    Soha, soha nem irt le, vagy mondott alkalmasint valamilyen programot, soha nem vazolt fel valami hogyan tovabbot!
    Ugyes, nagyon ugyes – radasul meg ven f@sz letere, meg nagyobb okos.

    Persze tudom, hogy filozofus. Akkor meg mit keresett ott az SZDSZ vezetosegben, a sok penzen kivul?

    Erre mondta megboldogult nagyapam, hogy aki tudja csinalja, aki pedig nem, az tanitja.

    Ettol leszunk egyre inkabb „banankoztarsasagga” az ilyen „intellektuelekbol, ertelmesigiekbol” van az orszag padlasa teli, a masik oldalrol pedig ott vannak az alulkepzett tomegek.

    Soha, soha nem fognak tudni szot erteni egymassal.

    Bar csak zarojelben megjegyeznem, hogy cinikus is.
    Idezem:
    A választások után már kétszer is tömegtüntetés volt Budapesten. Úgy tűnik azonban, hogy pontosan nem lehet tudni merre terelődik az elégedetlenség. Lehet ebből valamilyen új ellenzékiség”

    BARATOCSKAM OTT A BICIKLI,LEHET TOLNI!

  • Bendeguz79
    2018 április 27 5:47 du.

    Ahhoz hogy megertsd, kicsit gondolkodni is kellene tudni!
    Persze bele kellene melyedned a magyar valasztasi torvenybe, ami NEM DEMOKRATIKUS!

    Ezt mar itt ennek az ujsagnak hasabjain – cikkirok, hozzaszolok millioszor taglaltak, faraszto, hogy nem akarod felfogni!

    Azok akik szavaztak, azoknak tobb mint a fele valamilyen „ellenzeki” partra szavazott. 30% nem ment el szavazni.

    Vagyis 30% kozvetlen szavazattal a kormanypart megszerezte a kepviseloi helyek 2/3-at.

    Igy „minositett tobbsegben” van a parlamentben. Olyan ez mint amikor egy „societ” tarsasagnak a reszvenyeit 30%-kal birok, 2/3-os tobbseggel ulnek a taggyulesben!

    A valosagos kisebbseg minositett tobbsegben van, AZ ATHAMISITOTT VALASZTASI TORVENY MIATT, VAGYIS „LATSZAT DEMOKRACIA VAN!”

    Amit ki is mondott az orban: ILLIBERALIS…

    Hulye: NEM AZ ORSZAG KETHARMADA SZAVAZOTT RAJUK, HANEM FORDITVA!

    VAGY ORDITVA AKAROD HALLANI?!

    Az orszag 2/3-a nem ker a fasiszta kezivezerlesbol, EZERT VAN A NEP AZ UTCAN!

  • Csak egy helyesbites a „Gabriel, 2018 április 27 9:31 du.” bejegyzesemre:

    Amit ideztem a riporter feltett kerdese volt, es a valaszat ertekeltem a CINIZMUS iskolapeldajanak.

    Ismetlem: lehet tolni a bringat!

    De hogy en is hasonloan fejezzem ki magam, mint TGS: – ha mar hajtani ugyse tudja!

  • Gabriel! Erre szokták mondani, hogy tojást sem tudsz tojni, mégis kritizálhatod a rántottát…
    B79-cel meg ne vitatkozz: szerintem egy gép, amibe betáplálták a Petőfi összest, meg a Lenin összest, így aztán csak ezeken belül tud mondatokat generálni.
    TGM-nek (meg a hasonlóknak, pl. nekünk itt) az a dolga, hogy elmondja, mit gondol. Mire Te (vagy én), vagy azt mondjuk, hogy: „de baromira igaza van'”. Vagy azt: „ez így hülyeség, ahogy van”. De mindenképpen elkezdünk érveket keresni, mindegy, hogy ellene, vagy mellette – elkezdünk gondolkodni.
    Ez a katalizátor szerep pedig nagyon fontos. Hidd el, még egy gödör kiásása is nehezebben menne, ha nem lennél ember, aki gondolkodik.

  • orban be-betonozza a hatalmat!!
    ne legyen igazam de eros a gyanum NEM LESZ TOBB kormanyzas valto valasztas!! az elkovetkezo 4 evben lesz ra torveny hjogy ne lehessen!!
    kovetkezik a DIKTATURA!!

  • Ma a világ vezető irányzata a kapitalizmus, és az uralmon lévő vezetők mindenhol a kapitalizmus nyerteseit képviselik, nem a veszteseket.

    Sajnos TGM se tudja, hogy mi lenne a helyes baloldali gazdaságpolitika, mert olyan egyelőre még nem született. Az tény, hogy ennek a mostani rendszernek sok a vesztese, és még nem látjuk a végét.

    Orbán Viktort egyre kevesebben szeretik a normális szavazók közül, de az a káosz is rossz volt, amit a bukott rendszerváltás létrehozott Magyarországon.
    Orbán rendszere egyelőre stabil, mert a nyomorgók nem lázonganak, sőt szeretik Orbánt.
    Mondjuk Orbán is használhatná jobbra a hatalmát, mint ez a primitív szintje a migránsozásnak, amit ő vezetett be a magyar politikába.
    Ez valami olyan primitív politikai marketing, hogy ehhez képest Rákosi propagandaszövegei intellektuális minőséget képviselnek. Manapság a cigány szavazók rettegnek a szakállas araboktól, ami egy vicc.

    Szóval TGM egyrészt örülhetne, mert ma az államnak olyan lehetőségei vannak a kétharmaddal, mint Kádárnak volt utoljára. A sunyi pártok csatározásai fölé lehetne emelkedni. Más kérdés, hogy Orbán a neolib közgazdászok álma volt, és a Bod Péter Ákos-félék Orbántól remélték, hogy bevezeti a pénzes egészségügyet meg az eurót.

    Orbán ehelyett arra használta a hatalmát, hogy a rendszerváltás veszteseit a hatalma alá vonja. Na nem a polgárosítással, hanem rabszolga hadsereg megteremtésével.

  • Figyelő
    2018 április 27
    6:26 du.

    „Szerintem, nincs senki mas akire szavazhattak volna.”

    Szerintem csak a legszektásabb DK-s, MSZP-s nyugdíjasok akarták, hogy az ellenzék uralomra jusson, meg talán a Jobbikosok reménykedtek. A többiek a kétharmadnak mondtak nemet, és persze az új pártokat támogatták.
    Akik az új pártokat támogatják, azok azt képzelik, hogy az egész magyar társadalom polgárosodjon, pl. ez az LMP, Jobbik programja.

    A DK, Együtt az tulajdonképpen ugyanaz, mint a fidesz, csak nemzeti máz nélkül.
    Vagy itt van ez a Bod Péter Ákos és más régi MDF-sek, most a hódmezővásárhelyi polgármester körül osztják a jótanácsokat.

    Ezeknek a magánegészségügy és az euró az álma, és Orbán mindent megígért nekik, csak hogy megválasszák. Aztán az elmúlt nyolc évben Orbán osztogatott az állam pénzéből, hogy magához édesgesse a tömeget.
    Nem kérdés, azért majd a közeljövőben Orbán is be fogja vezetni az eurót meg a magánegészségügyet. Tegnap a Csányi már be is jelentkezett egy nagy szeletre az új tortából!

    A DK és a fidesz között abban nincs különbség, hogy csatlakozni kell a világfolyamatokhoz. Az egyiknek a liberális közösség az ideálja (Amerika), a másiknak az illiberális országok szövetsége.

    Az egyikben a szegény népet le se sz.rják, a másikban meg erős kézzel, állami segéllyel beintegrálják a rendszerbe. Nem kérdés, hogy a csóróknak a mostani rendszer a jó, ezért nem lázadnak Orbán ellen.

  • hazai lámpa
    2018 április 28
    8:07 de.

    Kiegészítés

    Ezeknek a magánegészségügy és az euró az álma, és Orbán mindent megígért nekik 2010-ben , csak hogy megválasszák. Aztán az elmúlt nyolc évben Orbán osztogatott az állam pénzéből, hogy magához édesgesse a tömeget.

    Tehát 2010-ben Orbán neokonzervatív volt.
    Most illiberális (2018).

    Szerintem az eurót meg a magánegészségügyet be akarja vezetni, mint az EU-ban most látható. Az ott látható liberális demokráciát nem kedveli. Ez a szegénységnek jó hír, ugyanis az illiberális rezsimek dédelgetik a tömeget. Ez látható a keleti nagyhatalmaknál, Oroszo, Töröko.
    Viszont a nyugati értékek szempontjából természeten halálos, ugyanis a nyugati kapitalizmus és szabad versenynek nincs esélye ezekben a rendszerekben.

    A kereszténység szempontjából egy harmadik lenne a legjobb, méghozzá a konzervatív EU. Ahol nincsenek nyomorgó tömegek, de a tőkések is szárnyalhatnak. Viszont ezt csak a gazdag centrumországokban lehet megvalósítani, aminek a lényege, hogy a periférián csórók maradjanak.
    Ez a mai világválság oka, és ez okozza Orbán tündöklését, nem az ő zsenialitása.

  • talalom
    2018 április 27
    3:02 du.
    „TGM véleményét többnyire érdemes meghallgatni. ”

    Bárki véleményét érdemes lehet meghallgatni.
    TGM közel van, és az évek múltával egyre közelebb van a professzionális semmitmondáshoz. Ugyanakkor baromira irigylem. Mert ebből évtizedek óta meg tud élni.

  • talalom

    „Erre szokták mondani, hogy tojást sem tudsz tojni, mégis kritizálhatod a rántottát…”

    Hat igen, valahogy en is igy gondoltam:
    Tojt megint egy tojast, de kikolteni mar nem tudja, megsutni sem … ugyhogy inkabb mindent masokra hagy.

    Ugyhogy suthetjuk.

    Mindenesetre ha csak ennyi lenne, mondjuk azt, hogy „gondolkodasra is kesztetne.

    De nem, mert o azert ismet velemenyt formalt. Cinikusan, nihilista modon, semmi esetre sem épito kritikaval.

    Pontosan elgondolkodtam, – ha nem is latszik ki – a vegkovetkeztetesen –
    „egyebkent nagy semmi”

    Ha neki ez egy nagy semmi – akkor rajta, mondjon olyat ami nem semmi. De nem nem mondott, mivel valoszinu nem tud. Mivel eddig sem tudott soha.

    Ja hogy nagy kenyelemesen, kivulrol szemleljuk a dolgokat, vigyazva arra, hogy nehogy megbantsuk a hatalmi oldalt- mivel meg a vegen meg rakerulhetunk a „Figyelo” listajara, nem????

    Ha innen nezem, meg szegyelheti is magat.

    Viszont azokba, akik vettek maguknak – ebben a helyzetben nem kis kockazattal a batorsagot, hogy kimenjenek az utcara a hazaert, azokba rugjunk mar bele egy kicsit…

  • Bendegúz 79!
    A „nagyokosok” már megint kiokítottak,de oda se neki!!!!
    Némi keresgélés…után meg lehet találni,hogy Frank Tibor (kicsoda is ő?…)a cikk szerzője,aki Tamás G.M -al készített riportot (egyszerűbb lett volna rögtön közölni!)aki megint „ragozza”..az ellenzéki összefogás hiányát,de minek?itthon mindenki tudja,hogy a hatalomvágyuk miatt nem voltak képesek összefogni!Bele kéne hosszú távra (minimum 4 év!)törődniük!
    Az a mondat meg ,hogy a „baloldal nemzetpolitikája”….egyszerűen
    röhejes…nekik nincs!

  • Szerintem tévedsz, Gábriel.Nem rúgott bele semmiféle tüntetőbe, csak szólt: nem egészen célravezető a mondandójuk. Ahogy éb is kifejtettem az aggályaimat a Levélatüntetőkhöz. c.írásomban.

  • Na Andrew!

    Most teljesen igazad volt,azért meg ,hogy Frank Tibor baloldali
    újságíróról nem hallottam a baloldali ellenzéktől” elnézést kérek”,ilyen tájékozatlan,műveletlen vagyok… (egy ismerősömtől hallottam,hogy baloldalnál ismert újságíró…)
    Na ennyi!

  • – mivel meg a vegen meg rakerulhetunk a “Figyelo” listajara, nem???? Most mirol beszelt> A „Figyelo” ujsagrol, vagy rolam? T.i. nekem nincs listam.

  • György Molnár

    Hááát, ha nem akarjuk, hogy megszűnjön a magyar nép, nem ártana Orbánt már végre eltüntetni…..De jó mélyre, nehogy visszajöjjön……

  • Figyelő,!!!bizonytalanok,félretájékoztatottak,és a normális többség!
    a véleményemet még a tárgyilagos és persze normális baloldali ismerőseim,barátaim is osztják,aminek örülök!
    Bele kéne törődni az ellenzéknek a nem véletlen (!!!!)…..vereségbe,levonni a konzekvenciát,és főleg le kellene nyugodni,netán visszavonulni,amíg a változásra,megújulásra képtelenek!

  • El kell keserítenem György Molnár!

    A magyar nép fennmaradását Orbán és pártja garantálja az ellenzéki EU s….nyaló,hazaáruló,leszerepelt ellenzékkel szemben!

  • talalom GABRIELhez cimzett soraibanm tett megjegyzesen rollam.

    Persze talalom, vitatkozni, parbeszedbe keveredi lehettelensege valami ertelmes es emberseges elvek es tenyek hianyaban.

    Csupan maga csak allandoan ragalmazni es gyulokodo megjegyzeseit kepes dobalni. Semmit mast nem.
    Habar tudom hogy tud ertelmesen fogalmazni es irni.

    De hat akkor mi az ami magat a „dobozban tartja” ?
    (Ertve gondolkodasat).

    Sot meg kozel egy evvel elott feltet kerdesemre sem volt oszinten egyszeru valaszat adni.

    Vajon miert nem ?
    Mert talan nincsen! Hm???

  • talalom
    2018 április 27
    3:02 du.

    “TGM véleményét többnyire érdemes meghallgatni. ”

    Jó darabig én is így gondoltam, oda is figyeltem rá mert érdekelt miről mit mond, mihez mit szól stb aztán pár évvel ezelőtt észrevettem, hogy folyamatosan ellent mond önmagának (is) de másoknak főleg. Tök mindegy, hogy épp kivel beszélget, mit képvisel a szemben ülő, vagy kérdező, a lényeg, hogy az pont rossz úton jár! Kitartóan figyeltem még egy darabig de miután kétszer ugyanarról a dologról egyformán nyilatkozni nem hallottam, elvesztettem az érdeklődésem iránta.
    Ezúttal azonban sokban egyetértek vele amit általában a válaszaiban megfogalmaz(kivéve a határon túliak ügyét)de – mi a gond azzal, ha per pillanat Orbán és különítménye eltakarítását tartja a tüntető „sokszínű” tömeg a legfontosabbnak? Lehet addig bárkinek is elképzelése, valamiféle ideológiája – kialakulhat bármiféle arculat?

  • TGM az életét is odaadná, hogy egy meghökkentő mondatot leírhasson. Ezért nem érdemes figyelni rá nagyon. Persze néha mond jókat is, mert jól ráérez arra, hogy mit vár a tisztelt közönség tudat alatt. Ez a két trükkje van, hogy zseninek tartsák. De elvei nincsenek.

  • Figyelo!

    Gondolom nem veszi komolyan, hogy onre gondoltam, mint listazora.

    Van arra egy igazi „AVH”-s ugynok, Schmidt Maria szemelyeben, aki a figyelo nevu ujsagja hasabjain elsokent kozzetette a „listat”

  • Besancon! Az „eltakarítás” célnak elég soványka, de mivel tömegtüntetésről van szó, elfogadható. Csakhogy – mint részletesen ki is fejtettem – belebódultak az „ellenzékváltó” hangulatba, és nem veszik észre, honnan jött az éca.
    Nem azért, mert az ellenzék jól tette volna a dolgát, és mindegy hogy milyen körülmények között – a választások eredménye minősíti – tehát nem kerülhető meg az okok megkeresése, és a tanulságok levonása. Csakhogy ún. értelmiségi körökben – alkotói közösségekben, szerkesztőségekben – felsőoktatásba járt emberek bodamódra viháncolnak, hogy: majd most jön az elszámoltatás! (Nem mondanám tanultaknak, legfeljebb tanítottaknak.) Milyen elszámoltatás? Az ellenzékkel szemben??? És tudod milyen könnyen lesz az „elszámolásból” leszámolás? Teljesen világos: a leszámolás a kormányzati akarat. Lehet ehhez asszisztálni a nagy „ellenzékváltó” hangulatban.

  • Gabriel
    2018 április 28
    7:53 du.
    gondoltam en is, bevallom. Tenyleg, nem vagyok besugo vagy „jelento”

  • bodamarcsa
    apr;28 /3,55de

    -” a magyar nep fennmaradasat orban es kormanya garantaljak,az eu s…….n,yalo..”-
    irtad te!!
    de akkor ne fogadja el aze EU-s penzeket se!!!! mert az orszagotok tobb mint 12 eve abbol letezik!!!!!anelkul reg vegetek lenne gazdasagilag!!
    orab egy kepmutato fereg! a nepe fele igy ugat-az eu fele megint maskent bruxellesben! meg egyszer se hallottam olyat hogy ott helyben azt mondta volna ‘nem fogadjuk el az eu penzeit majd onerobol mi magyarok megmutatjuk hogy tudunk…..”-
    no akkor es adddig viszont a pofat zabalasra!!!!!

  • mert kurva konnyu ugy pofazni hogy attol jonnek a sulyos euro milliardok akik ellen pofazunk!!!!!-…………..nem de bar orban ur??!!
    -konnyu volt sorosozni,plakatolni is ellene ugye? antiszemita ize volt nagyon!! de persze az eszebe se jutott hogy fizesse vissza az oxfordi evek alatt kapott soros oosztondijait!!!-………..nem de bar orban ur??!!

  • helyesbítés:Bódis Gábor neve is szerepel a cikkben,de teljesen
    mindegy,hogy T.G.M kinek és mit nyilatkozott…..

  • Besancon, talalom…
    Most, hogy ennyire komolyan vettétek a vitát, még egyszer elolvastam a cikket – eredetileg csak lazán átfutottam, ahogy TGM-mel szoktam.

    Jézusmáriaszentjózsef!

    Tényleg elolvastátok, mit ír?
    A magyar állam – mint nemzeti intézmény? – KÖTELES a külhoni (erdélyi) magyarokról gondoskodni… És szavazhassanak is nálunk! Vagyis a magyar állam állam az államok felett?

    A fiatalok meg, hát istenem, utálják Orbánt, de ez NEM POLITIAKI dolog. Mer’ ugye – gondolom én – nincs mögötte határozott baloldali tudatosság…

    TGM-nek néha vannak jó cikkei, de ez most itt, ez minden szint alatt van…

  • talalom, bármilyen soványka is jelenleg nincs ennél fontosabb – te is írtad tömegtüntetésről van szó – mint Orbánék eltakarítása! Én ellenzékváltásról nem írtam. Azt is sejtem, hogy az „elszámolás” milyen szoros mezsgyén jár a „leszámolással” A fenti feladathoz azonban mindenkire szükség van,a TGM által leszólt fiatalokra és nyugdíjas nénikre- bácsikra ugyanúgy – de a neves filozófus azonkívül, hogy folyamatosan fikáz mindent és mindenkit még egyetlen egyszer sem foglalta értelmes szavakba (vagy csak én maradtam le róla) hogy szerinte mi lenne a megoldás? Azt már tudjuk, hogy becsületes és demokratikus úton nem lehet leváltani a jelenlegi rezsimet (utalok itt a legutóbbi cikkedre is, melyben a választások óta magadban lefolytatott gondolataidat és kétségeidet foglaltad össze) még akkor sem, ha az ellenzék abszolúte felismerte volna, hogy a jelen választásoknak mi lett volna az elsődleges célja. A tegnap esti Célpont-ot felvettem, ma kora reggel visszanéztem kétszer is, vissza tekerve egy egy részletre és elképedtem a látottakon – ahol a kormány propaganda akkora pusztítást és lebutítást tud véghez vinni emberek agyában (közpénzből ráadásul) mint a „nekünk Magyarország az első” szólamot hirdető bagázs tette, ott változatlanul elsődleges a takarítás – ez a feladata mind a pártoknak, civileknek, öregeknek és fiataloknak, mindenkinek,de – szerintem az úgy nem megy, hogy miközben feljelentést teszünk (joggal) aközben legitimáljuk, kvázi elismerjük a „győztest” azzal, hogy a mandátumainkat átvéve beülünk a parlamentbe „kérlelhetetlen” ellenfélként, hiszen Orbánnak csakis ez kell, a látszat demokrácia, miközben láthatja aki akarja, hogy mi mindenre képesek!

  • Besancon
    2018 április 29
    6:02 de.

    „a kormány propaganda akkora pusztítást és lebutítást tud véghez vinni emberek agyában ”

    Lósz.rt mama, már ha nekem is szabad klasszikust idéznem!

    Az elmúlt harminc évben ezeknek az embereknek nem volt munkája, segélyből éltek! Te is leépültél volna a helyükben ilyen zsákfaluban! Iskola, orvos nincs helyben. Közösségi ház akkor, ha valami civil megcsinálja. Ellenzékit még papíron se láttak, nemhogy élőben!
    Az egyetlen értelmiségi köztük talán a polgármester (fideszes).

    Illetve azok a civilek, akik hajlandók voltak közéjük menni, mint az Igazgyöngyösök. Még abban a faluban is a fideszre szavaztak nagyrészt, ahol ott voltak a civilek.

    Na nem azzal kell közéjük menni, hogy neked a demokrácia milyen jó lesz! Demokráciával nem lehet jóllakni.

  • Besancon
    2018 április 29
    6:02 de.

    A megoldást én se tudom, de a történelem az élet tanítómestere, már akit érdekel. Nem neked írom, mert te finnyás vagy, személyválogató.

    Kertész Ákos az AN-n fontos cikket írt az 1. vh. kitöréséről 1914-ben.

    Szerintem inkább a végéről kellett volna írni, 1918-ról! Hihetetlen káosz uralkodott Európában. A győztes államok azt kitték, hogy most gazdaságilag eltapossák örökre a vesztes államokat.

    A vesztes államokban anarchia, forradalmak, polgárháborúk törtek ki, éhínség volt.
    Pesten a békevágy a tömeg élére dobta Károlyit és a békepártot. Károlyi hozzálátott a magyar demokrácia és kapitalizmus kiépítéséhez. Akkorát bukott ebben, mint az ólajtó.

    A Károlyit támogató szocdemek és polgári radikálisok nem láttak tovább Budapest közigazgatási határain kívül. Nem érzékelték, hogy most a tömeget meg lehetne fogni azzal, ha megkezdik a földosztást, mivel megélhetés nélkül tengődtek az emberek! Ehhez kellett volna minél hamarabb az általános választójog, az új pártok.
    Az országban nem volt személy és vagyonbiztonság, fosztogató bandák járták a kastélyokat, gyárakat, raktárakat.

    Az elmúlt 100 évben kétszer volt még hasonló eset, hogy a magyar demokrácia kiépítésére lehetőség nyílt. 1945-ben és 1989-ben.

    Az elsőt eltaposták az oroszok. A másodiknak a végnapjait most éljük (2018).
    Ennek a másodiknak a történetét mindenki ismeri, aki akkor már 10 évesnél nagyobb volt. Tömegek váltak munkanélkülivé, vagyontalanná, a kevés szerencsés mellett.

    Tehát: vagy kitalál valamit sürgősen a neokon/neolib elit, hogy hogyan lehet integrálni az alsó hárommilliót (úgy hogy közben a termelékenység is megmaradjon).
    Vagy mennek tovább a diadalmenetben az illiberális rezsimek, akik betömik a szegények száját közmunkával (a közmunka eredetileg egy neoliberális javaslat volt Keynes-től.)

  • hazai lámpa
    2018 április 29
    9:05 de.

    Az integrálás a társadalomba.

    Nyilván nem azzal kell kezdeni, hogy pozitív diszkriminációval megpróbálják beültetni a mostani középosztály helyére a csórókat.
    Olyan megélhetést kell keresni, hogy az érdekek kevésbé ütközzenek.

    Szerintem ehhez a közmunka értelmes átalakítása lenne egy olyan lépés, amit egyelőre elfogadna a középosztály is érdeksérelem nélkül. Ne árkot kaparjanak 50 ezer forintért, hanem brikettet meg vályogtéglát gyártsanak.

    Ehhez ugye az kell, hogy a Gyurcsány is bepiszkolja a nadrágját, és elmenjen ilyen falvakba, fölkarolni a jó példát mutató családokat. Ne csak a menekültekkel fényképezkedjen!
    Ezt az ötletet ingyen átadom, mert úgysem fog megvalósulni! 🙂

  • GABRIEL valaszara;

    Persze, hogy mit ismetelgetek itten kb. egy esztendeje, azt olvasni ,ertelmezni es emlekezni szukseges.

    Most irod, hogy meglatasod alapjan az ottani valasztasi modszer nem demokratikus.

    SOHA, semmi mast nem allitottam, mint hogy az europai valsztasi es kormeny rendszer teljesen NEM demokratikus, sot UN-demokratikus !.

    A KOALICIOS kormanyzas, sem annak valasztasi rendszere NEM lehet demokratikus.

    Csupan mert NEM a valaszto lakossag tomeghatarozata sem meghatalmazasa donti el hogy ki lehet a valasztott.
    Azt a politikusok zart ajtok mogotti alkudozasaik alapjan dontik el, s NEM a szavazo lakossag dontese.
    Hat hogy a feneben is lehetne azt „demokratikus”-nak velni?

    Amikor meg a legnagyobban visszautasitott egyen az szavazok alatl, gyozteskent foglalhat helyet a kormanyban.

    Ha emlekeznel, az tortent Hitler-esetben is. Aki soha nem is letezett a valszto-listan. Csupan a ‘nemzeti-szocialista-munkas-part’. Amely a szavazatok 32% kapta 1932-ben.
    Tehat 68% ellene szavazott. De halotti agyan Hindeburg kinevezte Hitlet kancellarnak.
    Tehat Hitler csupan Hindenburg valasztasa alapjan, s NEM a nemet szavazok dontese alapjan lett fuhrer.

    Ugyan az megy Europa-szerte mindeg.

    De amikor jeleztem,hogy a demokratikus modszer a lakossag tobbseg-hatarozatan alapszik, s NEM a partok, hanem a kandidatusok, egyenileg-nevszerint valasztva minden letezo es leheto poziciok betoltesere, az egyedulli demokratikus modszer.

    De azt a KMH es a HFP olvaso azonnal es minden alkalommal rogton ,bunko megjegyzeseikkel visszautasitjak.

    Hat mit velnel, mit jelent az ?

    Mindenki ellenzi a demokratikus modszert. Csupan a jelenlegi burokratikuis-koalicios rendszert ohajtjak.

    I rest my case !

  • HAZAI LAMPA elemzeseire az „integralas”-elven.

    Megfelelon elemzte a kerdest. De mind a sikertelensegeinek az indito okait ki-hagyta.

    1919-ben a Kallay kormany teljesen impotens volt.
    Mikor a Vick-jegyzeket kezhez kapta, amit ellenzet, de reagalasa volt, „hogy majd a kovetkezo kormany regal arra”.
    Tehat Kun Bela tette azt. Mert semmi mas lehetoseg nem letezett.

    De nem az „integralas”, sem semmi mas elkepzelt politikai maszlagok nem helyettesithetik a leg-szuksegesebbeket.
    Ami a tomegek lehetosege a sajat ohajaik, kepessegeik alapjan sikereskedni az eletben.

    De az nem igen sikereskedhet, ha az allamhatalom nem biztositja a tomeg minden tagjanak a sajat ohajai, szuksegletei, kepessegeik alapjan azt megvalositani !

    S azt senki mas nem kepes megvalositani senki-mas-szamara.
    Csupan minden egyen a szabadlehetosegei alapjan.
    Az allamhatalom elso kotelessege azt biztositani mindenki szamra.
    Minden mas „helyettesito”-probalkozasok az allam burokracia altal , csupan a tarsadalom koltsegeit noveli, ami mindeg pont az ellenkezo eredmneyt okoz.
    Az tortent mindeg, s mindenutt vilagszerte.

    Magyartorszag eseten, az sokkal sikertelenebben mindeg, mert a nemzet szegeny. Minden gazdasagi lehetosegei igen korlatozottak. Adva ahoz a politikai korlatozasokat, a vegeredmeny mindeg teljes kudarc lett !

    Tehat csak a kudarcok lettek „integralva” mindeg.
    Ami soha nem segitette a leg-segitsegre szorultabbakat !

  • bar-lev!

    Maga egy idióta,hazaellenes,söpredék…volt magyar!!!
    Nem tudja mit is beszél!…..
    Mi az EU tagjai vagyunk és díjat is fizetünk(nem keveset),mint mások,így lehetnek elvárásaink,a pályázatok összegeivel pedig elszámolunk!Na nyugodjon le szépen és ha lehet és képes rá gondolkozzon,a hasonló idiótákkal együtt,bár tudom,hogy magának ez nagyon nehéz……
    Nincs több időm és kedvem az ilyen szerencsétlenekkel(mint maga)vitatkozni,nem vagyunk azonos szinten(hála az égieknek…)

  • Bendeguz79
    2018 április 29
    12:17 du.

    Kelet-Európában sajnos ez általános dolog, hogy a társadalmi osztályok csak egymás rovására tudnak följebb emelkedni!

    Itt nem működik úgy a jóléti állam, mint a nyugati demokráciákban.
    Ezért nagy tévedés, mikor a nyugati elveket bevezetik kritikátlanul. Sajnos az Orbán-kormánynak abban igaza van, hogy a nyugatiak sokszor igaztalanul és türelmetlenül követelik rajtunk a saját értékeiket.

    De mondjuk Orbán közben pofátlanul jó, nyugati színvonalon él, miközben állítólag a magyar nép érdekeit képviseli Brüsszelben. Akinek nyolc általánosnál többje van, és nem szektás nyugdíjas, az látja, hogy itt micsoda házakban laknak az elit politikusok, mennyi autójuk, jachtjuk, balatoni vitorlásuk van. (az egész politikai elitről beszélek.)

  • Horthy79 5:47! & Figyelő 6:26!

    „Gyurcsány már egyszer leszerepelt…”

    Önök, mint a „demokrácia” nagyhangú horthysta védői… Mondják már; a maguk olyannyiszor védelmezett H o r t h y . M i k l ó s á t . h á n y s z o r . választotta meg az az itt hivatkozott „t ö b b s é g” ??? …És, volt ott szabad választás ??? N e m.

    Ezen kívül, Orbán korábban hányszor szerepelt le ? N é g y s z e r … És ?

    .

  • HAZAI LAMPA es VORONYEZS mejegyzeseikre;

    A Parlamenti rendszerben a lakossag csupan a partok iranti preferenciaikat fejezik ki.
    A Parlament tagjait a partok,ill.azok vezetoi allitjak pozicioikban.
    S a Parlament tagjai valaszak a kormanyfot.

    Ottan, 1920-44 kozott a Parlament az „allamfot” valasztotta, aki a kormanyfor , a miniszterelnokot jelolte ki.

    Ma a Parlament dont a kormanyfo es az allamfo kijelolesen.
    Az volt a „rendszer”, akent mukodik az ma is !

  • Horthy regen meghalt, es az o kora is mrgvaltozott. Mellesled, csaladom NEM volt Horthy party, en meg gyerek voltam. Szoval a mai napokban sem lehetekl Horthy parti.
    Az viszont igaz, hogy baloldal elleni vagyok mert sok evet to;ltottem fiatal;on a baloldal uralma alatt, es emlekeimbe meg ma is el.

  • Figyelő!

    Ha lehetséges és van rá módod,lehetőséged…. arra kérlek,hogy próbálj mindenkit helyrerakni….!,főleg akik megérdemlik!
    Ennyit megtehetsz a volt hazádért!

  • Valaki irta;

    „Onok, mint a „demokracia” nagyhangu horthysta vedoi…”

    Oh boy, mifele ostobasagot volt az a valaki kepes irni.

  • Orsós Elemér

    Boda Marcsi
    2018 április 29
    3:05 du.

    „bar-lev!

    Maga egy idióta,hazaellenes,söpredék…volt magyar!!!”

    Soha nem volt magyar és ezt még ő is többször -jogosan- kikérte magának! A többi stimmel, de az sem magyar vonatkozásban!

  • Boda Marcsi
    2018 április 29
    3:05 du.

    marcsikam!
    En mint tozsgyokeres magyar mondom neked, hogy te a magyarok sopredeke vagy, mivel senkinek nincs jogaban ebben az orszagban sem torvenyesen sem torvenyellenesen megkerdejelezni senkinek a magyarsagat. Akik ezt megteszik, azok egyszeruen bünözök!

    Magyarorszagon meg van alkotmany, ha toredekeiben is, tehat ez alapjan a rasszizmust buntetni rendeli.

    Idezem a BTK (bunteto torvenykonyv) idevago passzusat.
    „216. § (1) Aki más valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy az adott csoport tagjában riadalmat keltsen, büntett miatt három évig terjedö szabadságvesztéssel büntetendö.”

    Ha majd a szeretett partod megtalalja az alkalmat es modot arra, hogy ujra „fajvedo” torvenyeket alkosson, akkor befogom a pofam.
    Es befogott pofaval harcolok majd a haza-gyalázók ellen.

    De azert jó ha tudjuk azt is, hogy pontosan a jelenlegi kormany alkotta a kovetkezo bunteto tetelt is:

    — „A nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása”
    – 269/C. § Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja
    vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. —

    Csak a jog tudatanak a kedveert: a Budahazy nevu vadlott, vadlott maradt. Nem felmentest kapott, hanem az uj eljarast szabadlabon varhatja. (es egyesek miheztartasa vegett)

    Ugyhogy jó lenne kedves nemzettarsak, ha mersekeltebbre allitjuk egymas gyalazasat, amig nem keso.

  • Bendeguz79
    2018 április 29
    11:47 de.

    Nagyjabol egyetertek veled a „demokratikus valasztasokrol” tett analiziseddel.

    A listas szavazasok elferditik a valasztok akaratat. Semmikeppen sem lehet demokratikus – magyarul nepkepviseleti.

    Magyarorszagon is igy nyert Rakosi, aztan atirtak az alkotmanyt – bevezettek a kommunista rezsimet. Mintahogy Hitler a nemzeti szocializmust.

    Orban meg egy lapattal is ratett erre, a sima tobbsegi rendszerrel, es az utani valo korrekcios tablazattal.

    Ettol lessz neki mindig ketharmados tobbsege.

    Es innentol csak rajta mulik, hogy hitlert jatszik, vagy rakosi matyast.

    Vagy „megelegszik” mussolini módra, hiszen az a legnagyobb peldakepe – favoritja.

  • 1526. augusztus 29.
    A leggyaszosabb napja tortenelmunknek. Legalabbis utolag nagyon sokan ezt a napot tartjak a magyar kiralysag osszeomlasanak.

    Vagy talan megsem egeszen igy volt? Hiszen ezek utan nem hogy csak egy, hanem majdnem rogton ketto kiralyunk is lett.
    Csak egy rovid osszefoglalot szeretnek kozzetenni arrol a tevhitrol, hogy a mohacsi csata utan az orszag harom reszre szakadt. Hiszen ez a ket kiraly 12 evvel kesobb meg a „varadi beke” megkotesevel szentesitette is az orszag kettojuk kozotti felosztasat:
    —————————————————————————————-
    „Szapolyai Janos 1526-ban, a mohácsi katasztrófa és II. Lajos halála után jelentette be trónigényét szembekerülve I. (Habsburg) Ferdinánddal. Szepesváron született 1487-ben Szapolyai István nádor és Hedvig tescheni hercegnő gyermekeként. 1505-ben a köznemesi párt jelölte a trónra, 1511-től erdélyi vajda volt. 1514-ben Temesvárnál megsemmisítő vereséget mért seregével a Dózsa György vezette paraszti hadra, majd kegyetlen kínzások közepette kivégeztette Dózsát és alvezéreit. 1526-ban azon a címen jelentette be trónigényét, hogy az 1505. évi országgyűlés határozata alapján többé idegen királyt nem lehet választani. Ennek alapján hívei az 1526. októberi tokaji országgyűlésen királlyá választották, majd november 11-én Székesfehérvárott meg is koronázták. Szembekerült I. (Habsburg) Ferdinánddal, akit decemberben szintén királlyá választottak hívei, 1527. november 3-án pedig megkoronázták. Magyarország két részre szakadt, ettől kezdve állandóan harcban állt I. Jánossal és az őt támogató törökökkel az ország teljes területe feletti uralomért. 1528-ban I. Ferdinánd hadai megszállták az ország nagy részét, I. János Lengyelországba menekült és a török szultántól kért segítséget. 1529-ben Szulejmán Bécs bevételére indult, hadjárata eredményeként visszakapta I. János a Ferdinánd által elfoglalt területeit és Buda várát. A két király egymás ellen folytatott váltakozó sikerű küzdelmét – V. Károly német-római császár ösztönzésére – az 1538-ban megkötött váradi béke zárta le. Elismerték egymás királyságát, az országot a birtokukban lévő területek határán osztották meg, valamint megegyeztek abban is, hogy I. János halála esetén Ferdinánd örökli a királyságát. 1539. végén Erdélyben összeesküvést szőttek I. János ellen. A lázadókat halálra ítélte, de az ítéletnek már nem tudott érvényt szerezni. 1540. május végén agyvérzést kapott. Nem sokkal halála előtt értesült arról, hogy fia született. Követeket küldött a török Portára, hogy fia, János Zsigmond (II. János) királyságának elismerését kérje. Székesfehérvárott temették el.”
    —————————————————————————————-
    Vagyis a torokok 1540-ben, mint Janos Zsigmond kiraly (Szapolyai Janos fia) protetoktorai vettek birtokba Magyarorszag Szapolyai birtokanak reszeit. (Es nem 1526-ban)

    MORAL DA HISTORIA: nem a torokok nyertek meg az orszagot, hanem a magyarok egymas kozotti marakodasanak eredmenyekent talcan kinaltak fel konczkent egy-egy akkori nagyhatalom szamara!
    Felet az osztraknak, felet a toroknek. (az erdelyi reszt torok-vazalluskent megtudtak tartani a fejedelmek, reszben onnalonak)

    Csak egy icipiciket, nem hatborzongatoan hasonlatos az akkori eset az elmult szaz ev tortenetehez?
    Es a mai politikai csatarozasokat elnezve senki sem vél felfedezni parhuzamot?

  • Sharif79 & Klára

    A . s z a b a d . választások alapfeltétele az >általános választójog< kiterjesztése minden osztályra és rétegre a felnőttkorú lakosságon belül.

    Adatok bizonyítják, hogy "c s a k" ez a feltétel . h i á n y z o t t . a Horthy rendszer hamis parlamentarizmusából, amelyet maguk ketten itt föntebb pillanatnyilag éppen azzal védelmeznek, hogy "hát istenem, az egy olyan rendszer volt, ma meg már máshoz alkalmazkodunk", oszt kész…

    .

  • Voronyezs 5:48 és 1:56 folytatása

    .

    Egy-két érdekes ízelítő a Horthy féle demokráciából.

    „1922-től (azaz még 22 éven keresztül) már . c s a k .
    a 24 éven felüli, 4 elemi iskolát végzett férfiak és
    a 30. életévüket beltöltött, 6 elemit végzett nők
    . s z a v a z h a t t a k.”

    Ezen kívül „a választás . c s a k .
    Budapesten és annak aglomerációjában
    és a törvényhatósági városokban volt
    . t i t k o s .”

    Ezek szerint a többi,
    t ö b b – e z e r . m a g y a r .
    h e l y s é g b e n, városban
    a szavazásra egyáltalan jogosult
    alattvalók is . c s a k . n y í l t a n .
    szavazhattak.

    No komment.

    .

  • GABRIEL:

    Mar legalabb egy tucatszor irtam,hogy igazi csatlos nep a magayar !

    Csatlos volt mindeg.
    Huseges csatlossa lett mindeg minden elozo ellensegenek.

    Ugy a Jagilleo-knak, a Toroknek,a Habsburgnak, Hitlernek, Moszkvanak, most meg Brusszelanak, NATO-nak, s az fog menni talan orokke.

  • HAZAI LAMPA irta;

    „…mi lenne a helyes baloldali gazdasag politika, mert olyan meg nem szuletett…”

    Dehogy nem szulettek, sot igen regen am.
    Figyelemen kivul hagyta mindeniket, mint Lenin, Sztalin ,Mao, Kim, Fidel, Raul, Maduro, stb.stb. mind sikeresen gazdasagi kudarcokat ,osszeomlasokat okoztak rem gyorsan, s elelmiszer-hianyokat,ami mindenutt ahol csak leheto volt a lakossag nagyszamu menekuleset.

    „Kelet Europaban sajnos ez altalanos dolog,mert a tarsdalmi osztalyok egymas rovasara tudnak emelkedni…”

    Az csupan a politikai vonalon torteno „elohaladast” ertemezi, s nem a gazdasagi elohaladast a termeles emelese altal.

    Az atlag emberi leny dolgozni, termelni es produkalni ohajt, s ugy munkajaval elobrehaladhat. Ha csak lehetoseguk letezhetne. Az amit maguk nem ohajtanak.

  • VORONYEZS irta;

    ” a Horthy fele demokraciabol…”

    Nyilvan velheto hogy paprikas-bort ittal !

  • Almási Alma!

    Nem tudom honnan veszed,hogy a fiatalok utálják Orbánt?…..
    Sőt a még épeszű idősek többsége sem!
    Lehet,hogy a lumpen,se tanulni,se dolgozni nem akaró,pártok által felbérelt primitív csőcselék,igen,meg az esetleges kétes múltú(ÁVH-s…leszármazottak) igen,de a normális többség nem!!!!
    Na megint nagyon „nagyot” mondtál!
    Pá!

  • Almácska!
    Csak nem a Momentum nevű (egyébként a parlamentbe be sem jutó…)
    lefizetett csőcselékre gondoltál,akik ma is vonultak,de ugye minek,(??)le sem tojják őket a normális fiatalok!

  • Almási Alma

    Marcsikám, az utóbbi évben nagyon sokan fordultak el Orbántól, és a fidesztől. Neked, aki itthon élsz, és állítólag figyeled a helyzetet, már rég észre kellett volna ezt venned, már csak azért is, hogy idejében menekülhess…

  • Alma!

    Nekem és a többségnek nincs okom menekülni,de akinek valamiért igen…,az az egyébként igaztalan,és nevetséges rémhíreknek bedőlve sürgősen
    tegye meg! Nem kéne a „naív és hiszékeny”többséget ilyen butaságokkal rémisztgetni,bár az értelmesebbek úgysem veszik be!

  • Alma!

    Csak azt szeretném tudni,ha már voltál olyan kedves,hogy figyelmeztess….te ugyan hová is fogsz menekülni a „szörnyű”
    jövő elől?!!!
    Én már a pár hátralévő…évemet itthon szeretném eltölteni,az Anyukám is itthon temettem el,egy közeli templomban van az urnája…és mellette e helyem is….ha időszerű lesz! Ha lehet őszinte és részletes választ várok!

  • Boda Marcsi
    2018 április 29
    3:05 du.

    Ne hazudozzál idióta

    Méghogy „elszámolunk”…te idióta

  • Göllner András

    @ Bendegrúz

    „Ket megjegyzesem tunt el egy perc alatt.”

    Gratulálok ezért a nagyszerű eredményért.

  • Almási Alma

    Marcsikám!
    Ezt írod:
    Csak azt szeretném tudni,ha már voltál olyan kedves,hogy figyelmeztess….te ugyan hová is fogsz menekülni a “szörnyű”
    jövő elől?!!!
    Én már a pár hátralévő…évemet itthon szeretném eltölteni,az Anyukám is itthon temettem el,egy közeli templomban van az urnája…és mellette e helyem is….ha időszerű lesz! Ha lehet őszinte és részletes választ várok!
    __________________

    Én mindig őszinte, és a körülményekhez képest részletes választ szoktam adni, ha már válaszolok. De most zavarba jöttem. Mit szeretnél tudni rólam részletesen? Hogy hány ÁVÓ-s volt az őseim között? Hány zsidó? Hány német? Esetleg a lakás címét (és kulcsát) kérnéd, ahol a millióim hevernek a kredencben?

  • Göllner András
    2018 május 1
    7:31 du.

    Látod Bandi, szorgalmas egy gyerek ez a Bende.
    És hogy stíröli az agymenéseit !

    Ha én azt figyelném melyik hülyeségemet nem engedi ki Chris, hát éhenhalnék a gép előtt heheheeehehehe

  • Almási Alma!

    Na ez a Ti bajotok,nem bírjátok elviselni a más véleményen lévőket,pedig bőven vannak,veled és egyes hasonlókkal ellentétben(mint Hun (is él?)Canada,vagy bar-lev,vagy Geyza nekem
    nincs titkolni,rejtegetni és főleg szégyelleni valóm !
    Nem vagyok kíváncsi részletes „önéletrajzokra”,a lényegre magamtól is rájöttem!……
    Nyugodjatok le szépen,jó ideig nincs miért izgulni…..
    Na persze mindezt a reklám alatt,mert ugye szórakoztatóbb műsor is van,mint ez a fórum!

  • Meggyőzni nem tudtok (és sok más hasonló embert sem…)az erőszakot meg elutasítom,szerencsére nincs is rá lehetőségetek,
    az utcán meg lehet hőbörögni,(mert demokrácia van),de ugye minek és kinek?….aki megunja az majd hazamegy szépen!

  • A kancsi-piros-sutotok ket oszinte bevallast tet egyetlen mondataban.

    Azy hogy „hulyesegeket ir” es hogy azon jovedelmezik.

    Csupan aert fizetik a troll-okat.

  • Bendeguz79!
    Egy dologban nagyot tévedsz : ugyanis se BRÜSSZELNEK,se a leszerepelt ellenzéknek nem dőltünk és dőlünk be,nincs mitől félnünk,kitartunk a jogos igazunk mellett!!!!

  • Orsós Elemér

    Boda Marcsi
    2018 május 2
    5:05 du.

    Csak halkan, jóindulatulag szólok, hogy a „kitartás” szó minden változata tiltott, az „igaz, igazság” meg főleg! Várományos még a család, nemzet, szuverén, fehér de legfőképen a haza és a hazaszeretet!

  • Boda Marcsi
    2018 május 2
    4:06 du.

    „az erőszakot meg elutasítom,szerencsére nincs is rá lehetőségetek,
    az utcán meg lehet hőbörögni,(mert demokrácia van),de ugye minek és kinek?….aki megunja az majd hazamegy szépen!”

    Aha, milyen szépen hazudozik, mondhatni rutinból 😀 mert, hogy két hete még fejbe lövésről ábrándozott a tüntetőkkel szemben Marcsi.
    Az pedig egyenesen szórakoztató, hogy úgy beszél mint Gyurcsány és mint Thürmer Gyula jobboldaliként 😀 Nagyot fordult a világ igaz Marcsi? észre sem vette, hogy szép csendben pólus csere történt jobb vs. bal oldalon!? 😀

  • Boda Marcsi
    2018 május 2
    3:53 du.

    „Na ez a Ti bajotok,nem bírjátok elviselni a más véleményen lévőket.”

    Marcsi, mondok egy „újat”: Téved, ebben is. Én pl. a másfajta véleményeket kifejezetten szeretem megismerni, hiszen attól csak tágul a Világról alkotott képünk, a gondolkodásunk, a tudásunk. (jól látszik, hogy Önnél nem tágul semmi, hisz meg sem hall semmilyen más véleményt). Ön nem is rendelkezik semmilyen saját véleménnyel, csak és kizárólag propagandaanyagot játszik le mintegy végtelenített szalagként, ami inkább ostobaságra vall mint vélemény közlésére. Na látja az ostobaságot viszont valóban sokan nem bírják elviselni. De én még a maga együgyüségét is szeretem, szeretek hahotázni rajta. 🙂 Kikapcsolódása után majd holnap kapcsolódjon azért be, vagy vissza. Jó az ingyen vígszínházasdija! 😀

  • Bende:
    Neked nincs életed.
    Itt dekolsz és mindenre VALÓDI hülyeségeket firkálsz.
    Észrevehetnéd végre magadat.Te mindentudó nagyokos idióta.

  • HunCanada:
    OIM* nem tudja mit beszél.
    Az emlékezete tipikus FIDESZES emlékezet:
    kb. három napig képes csak eltárolni bármit is.

    Méltó társa Bendeguznak.
    Aki meg a Gugliból szedi az okosságait.
    Mert önmagától annyit tudna előadni mint egy pár
    bűzölgő rendőr-csizma másfél hetes járőr-szolgálat után.

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • Orsós Elemér
    2018 május 2
    5:24 du.

    Igen Orsóskám,
    ezeket a szavakat ti szarrá koptattátok és lejárattátok.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 május 2
    6:49 du.
    A „ti” egy hatalmas marhaság, a többi igaz.

  • Marcsikám, ezt írod:

    Almási Alma!

    Na ez a Ti bajotok,nem bírjátok elviselni a más véleményen lévőket,pedig bőven vannak…
    _____________

    Atyaisten! Még ennél is jobban kellene tolerálnom téged? Nem mondod komolyan…
    Hiszen úgy beszélek veled, mint anya a gyermekével…

  • @Orsós Elemér

    Elemérkém, a TI a fő része ennek a mondatnak. Már amennyiben a TI a jobboldalra vonatkozik, legyen az középjobbtól szélsőjobbig.

  • Jó ottegye a fene, módosítok:

    „TIK”

    Remélem most elgédettek vagytok

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 május 2
    11:32 du.

    Kedves Alma, a „TI” nem a bal, közép vagy jobboldalra értendő, hanem azokra akik agya már elborult a „modern globális nézetek” befogadásától és ezért nem tud, nem mer vagy -a legfertőzöttebb már- nem is akar politika és globalizáció mentesen a saját szive szerint családban és nemzetben IS gondolkodni.

  • Boda Marcsi
    2018 május 2
    3:53 du.

    „Na ez a Ti bajotok,nem bírjátok elviselni a más véleményen lévőket,pedig bőven vannak,veled és egyes hasonlókkal ellentétben(mint Hun (is él?)Canada,vagy bar-lev,vagy Geyza nekem
    nincs titkolni,rejtegetni és főleg szégyelleni valóm !”

    ********
    Ez az idióta már
    tisztára ugy beszél mint Whitecomb tizedes.

    Heller Jóska minden félkegyelműről
    felállított egy közös, irónikus jellemzést.
    Itt az élő példa OIM* személyében,mennyire beletrafált DDD

  • Almási Alma

    Kedves Marcsi, bevallom, igen aggódom a saját sorsom miatt. Tudod, a nyugdíjam éppen 111milliárd havonta. Igen, nem tévedés! 111milliárd. Fabatkában. Na most mi lesz, ha ezt elveszi Miviktorunk? Márpedig tudjuk, hogy gyűjti a fát, mert azzal fűti a kastélyait… Ezért is haragszom azokra, akik haragudnak rá, hogy minden fát kivágat. Csak nem akarják, hogy szegény megfagyjon? Arról nem is beszélve, hogyha nem vágatja ki a fákat, akkor nyilvánvalóan a fabatkákra kerül sor. És nekem oda a nyugdíjam.

  • Almási Alma

    Gyengébbek kedvéért:
    111milliárd = 111 000 000 000 fabatka.

  • Ertekelem a humorodat, Alma!