Még egyszer a választásokról és az esetleges csalásokról

2018 április 28 10:34 de.89 hozzászólás

Változatlanul azt állítom, hogy a szavazóhelyiségekben nem történt csalás, legalábbis akkora, amekkora a kétharmadot indokolhatná.

De (írtam is) voltak jelek. Például: a voksok számolásakor a bizottság jegyzője rendkívül idegesen és agresszívan követelte, hogy először az egyéni voksokat számoljuk össze, a listással ne törődjünk. Neki az egyéni eredményt azonnal kell közölnie!(?)

A jegyzőt a helyi választási bizottság küldi ki, nem tagja a számláló bizottságnak, szavazati joga sincs: annyi a dolga, hogy kitöltse az okiratokat, jelentse a részvételi adatokat, szóljon a központnak, ha pl. kigyullad a szavazóhelyiség. Vitás kérdésekben az elnöknek van döntő szava (őt a helyi képviselőtestület választja). A mi elnökünk egy fiatal lány volt, akinek szemmel láthatóan nem sok fogalma volt sem a törvényről, sem a feladatáról, így mindent ráhagyott az agilis jegyzőre.

Feltűnt, miért annyira fontos legelőbb az egyéni voksokat összeszámolni? De egye fene – gondoltam – kicsit több meló, mint a megszokott módon, többször kell kézbe venni ugyanazt a papírt. (Még az is felmerült bennem: hát férfi szegény, azoknak meg sose volt erősségük az észszerű szervezés…)

Fontos: mi ott nem tudtuk, hogy a központi rendszer leállt, meg furcsákat művel az adatokkal.

Azóta elgondolkodtam. Miért volt annyira fontos, hogy az egyéni eredményt előbb tudják, mint a listásat? Ismerve a jelenlegi kormányerő gátlástalanságát, szerintem joggal vélem úgy, hogy azért volt fontos, mert valahol készenlétben állt néhány százezer listás szavazat, és tudniuk kellett, mennyit kell bevetniük a kétharmad érdekében. Sőt: szinte bizonyos vagyok abban, hogy a feles többséghez nem kellett volna egyetlen szavazatot sem meghamisítani – ez az, ami miatt az ellenzéki erőknek (pártoknak és nem pártoknak) el kell gondolkozniuk. Meghamisítani nem kellett – a manipulációt meg korábban elvégezték teljes erővel és az erőszakosan uralt eszközökkel.

De legalábbis életszerű feltételezés, hogy a kétharmad érdekében bevetettek hamis szavazatokat. Nagyobb tétben lefogadom, hogyha az április 8-i szavazás szorosabb eredményt hoz, az április 15-i számoláson, – ahol a külföldről érkező szavazatokat számlálták – annyival lett volna nagyobb a résztvétel, amennyi a kétharmadhoz kellett volna.

(MTI Fotó: Varga György)

A manipulálás jól látható évek óta. A csalás viszont a félárnyékban történhetett, a számítógép – sokunk számára ma is titokzatos – parancsainak világában.

Naná, hogy pont ezt nem hagyja a „többség” kivizsgálni.

Óhatatlanul eszébe jut az embernek egy néhány évvel ezelőtti történet. Egy magáncég negyvenes tulajdonosa öngyilkos lett. Köztudott volt: a magát nemzetinek hazudó kormány több ajánlatot is tett a cég megvételére, amit végül a tulajdonos „elfogadott”: majd másnap leugrott az irodaház tetejéről. A kormány meg büszkén közölte, hogy végre az ő kezébe került a választási szoftvert ellenőrző program. HOPPÁ! Akkor ki is ellenőriz itt, és kit?

Hangsúlyozom: a mostani kormány többsége az évek óta folytatott hazug manipulációval elérhető volt. A csalás a kétharmadhoz kellett. (Ennek a kárvallottja a Jobbik.)

Feltehető a kérdés: minek a kétharmad? Hiszen feles többséggel elfogadható pl a költségvetés, továbbra is lehet minden fillért a rokonokhoz, barátokhoz csatornázni, a „nép” megvetett többségét csicskáztatni. Feles többséggel is elfogadható, hogy milliárdok menjenek közpénzből a kiváltságosok csilivili kórházára, a sokaknak szükséges háziorvosi, meg szakrendelői hálózat meg ott dögöljön meg. A választottak fele is eldöntheti, hogy gyerekeinknek a legfontosabb tudnivalója az imádkozás. Ja, persze, nem baj, ha egy másik nyelvet is tudnak: de azt fizessék meg, arra nem telik a közpénzből. És ha nem tudják megfizetni? Hát, így jártak: nem érdemesek a magasabb tudományok befogadására sem. (A felsőoktatásban a felvételi alapkövetelmény egy idegen nyelv ismerete.)

De feles többséggel – legalábbis, amíg némi suska, meg reputáció érdekében muszáj a látszat miatt szónokolnunk -, nem lehet a bármi miatt ellenkezőket lenyomni, elhallgattatni, megölni, ha kell.

Már az SS-törvény is kétharmados. Amúgy is hajmeresztő ostobaság egy-egy személyre szabott törvényeket alkotni – de ezt 2010 óta megszokhatta a magyar közönség. Ráadásul óriási manipulatív hatása van: ha egy écát megszemélyesítünk, nem kell az egyszerű halandónak gondolkodni: itt az ellenség, ezt kell ütni. A fenébe, a migránsok egyre kevesebben vannak! Hát akkor a migránssimogatókat kell ütni-vágni. Az meg bárkiből válhat: pl. legutóbb a Városliget tönkretevése ellen tiltakozókat, akiket a bejelentett, szabályos tüntetésen magán erők konkrétan megvertek – a magyar törvények betartásáért felelős rendőrség szemérmes félrenézése mellett.

Az SS-törvény ennél aljasabb. Nem is nagyon rejtve azt mondja ki: mindenki, aki nem ért egyet a jelenlegi kormány intézkedéseivel, ellenség. Egy magyar-USA állampolgár ügynöke, lefizetettje. Tökmindegy, hogy azért ágál-e, hogy mi a fenének kell tönkretenni a budai várat egy üvöltő bugris kedvéért, vagy az nem tetszik neki, hogy az európai pénzekből épített játszóteret, vadászházat a kormánymameluk saját használatára sajátítja ki: civil, tehát migránssimogató.

A méltán kiröhögött Rezsiszilárd – nem mellékesen a Párt alelnöke – nagyon is fontos bejelentéseket tett az elmúlt hónapokban. Először azt mondta: a választott képviselők dolga a politizálás. Ami igaz is: nekik dolguk. Hanem pár hét múlva megfejelte ezt azzal: csak a választott képviselőknek szabad politizálniuk – ami azt is jelenti: mindenki másnak coki. Ennek a megfogalmazása lenne az SS-törvény, kellőképpen körülbástyázva a civil politizálásnak – vagyis a közös ügyeinkbe való beleszólásnak – a tilalmával. Innen már csak egy lépés a bármi ellen tiltakozók elintézése, és még egy pici ugrás mindenféle – balos, jobbos – ellenzék betiltása. Az SS-törvény ugyanis implicite megtiltja magyar állampolgárok szabad szerveződési jogát.

Úgyhogy én leugranék a választások elcsalásának elsődlegességéről – bár nyilván nem adnám föl ennek nehéz bizonyítását, ami hosszú időt is igénybe vehet. Viszont az elégedetlenkedők tömegeinek figyelmét minden erőmmel arra fordítanám: a kormányzók kétes többségét elnyerők miféle manipulációkkal törnek mindenki más megsemmisítésére. Kétség ne legyen: a jobboldali, konzervatív – ma épp kárörömmel elégedett – honfitársaimat is eltakarítja, ha úgy áll érdekében.

Hogy mi ez az érdek? Öszintén szólva, ennek megítélésében bizonytalan vagyok. Sokakkal ellentétben úgy vélem: a pénz biztosan nem. A vagyon egy pontig fontos: amíg a megélhetést adja. Onnantól fogva hajtóerő lehet ugyan, hiszen a sok pénz pillanat alatt semmivé válhat, ha nem szolgálom minden erőmmel és tudásommal a gyarapodását.

De vajon érdemes-e ennek szolgálni minden tudásomat, erőmet? Szerintem nem, de ez nagyon behatárolja a szabadságomat. Hiába tudok én beosztással megélni, ha a mindent legázolóktól függ a megélhetésem.

Na, ezért kell a mostani kormányerőkhöz hasonlóaknak a gazdagság. A legázoláshoz. A prolik, polgárok, bárkik lealázásához. Ehhez adtatok szabad kezet – akár tudva, akár félve, akár elcsalva.

Rátesi Margit

89 hozzászólás

  • talalom szavai a cikkeben;

    „…a sok penz pillanat alatt semmive valhat,ha nem szolgalom minden erommel es tudasommal a gyarapodasat.”

    Elvtarsno, azert a meglatasaert maga part-tagsagat vesztheti, s megerdemloen am.
    Ugy latszik hogy igen hamar a „kapitalista kizsakmanyolo rendszer” a maga elevi meggyozodeseit megemmisitette. Az az maga behodolt az ellensege propagandajanak.

    Az nem csak az hogy maga „a kapitalizmus csirajat” magaeva tette, hanem a nemzetkozi-szocialista megygyozodesenek teljes elhagyasat.
    S azt nem nevezheti am „nyilt-gondolkodasnak”.
    Nem mvelne ,hogy szegyent hozott a partjara ?

  • Margit, tudod miota van, hogy megszoktam a vadat, a magyarok valasztasarol, legalabb Rakosi Matyas ota.!

  • Margit, tudod miota van, hogy megszoktam a vadat, a magyarok valasztasarol? legalabb Rakosi Matyas ota.!

  • Az ördög a részletekben van.
    Ilyen részlet például, hogy a kutyát sem érdekli a választási informatika. Megjegyzem: joggal.
    Megjegyzem: akkor is joggal, ha múló rosszullétet okozhat. Mondjuk akkor, ha teljes és manuális újraszámolást akarna valaki. El lehetne érni? Valószínűleg el? Ringbe szállt ezért bárki?
    Nem!
    Az ellenzék sem. Jórészt azokon a jegyzőkönyveken pörögtek, amik semmit sem bizonyítanak. Miért nem bizonyítanak? A kérdés költői. Azért, mert azokat az eredményeket rögzítik, amiket ott helyben akárki lejegyzetelhetett. Pártmegbizottként. Meg hiteles másolattal kell rendelkeznie.
    Épeszű választási csaló nem a jegyzőkönyveket hamisítja, hanem az alapadatokat. Az alapadat azonban itt maga a szavazólap.
    Ha ügyesen csinálják, akkor teljes manuális újraszámolás sem hoznak sokban különböző eredményt.
    A választási informatika különben azért nem játszik, mert csak ott teljesen felesleges hamisítani bármit. A cetlikről bármikor visszaellenőrizhető.
    Az átjelentkezős szavazatokhoz valóban bárki, bármennyit hozzárakhatott. Alkalmasint ott, ahol nem volt elég szemfüles az SZSZB, ott a különben szabályos és szabványos urnalezárás mellett bárki bármennyi szavazatot kiszedhetett, illetve betehetett a szennyestartókból/ba. A raktárban. Amíg várják az átjelentkezős szavazatokat.
    Ettől függetlenül a jó csaló nem kockáztat. Eleve olyan körülményeket állít össze, amiből alig tud más kijönni. Pl. szinte a teljes lakótelepi, és nem igazán Fidesz-barát kelenföldi lakótelepet hozzácsapták a XXII. kerülethez. Ahol szintén nem erős a Fidesz, de citadellai, gellérttér környéki jobbosokat nem veszélyeztette innentől a panelprolik szavazata.

    A rendszerszintű és kommunikációs manipulációk ellen viszont lehet nyugodtan újraszámolni. Mondjuk mind a 106-ban megmozgat 1000 szavazatot. Ez szép nagy szám. Elsőre. De sehol nincs ahhoz a 2 millióhoz, ami az adott rendszer keretei között megfordítaná a választási eredményeket.

    A rendszerszintű változtatást azonban nyilvánvalóan a hatalom birtoklása kell. Alkalmasint akárki nyeri a mostani rendszerben a választásokat, a győztesnek kétségesen lenne érdeke a hatalmát bebetonozó rendszert megváltoztatni. Ha tegyük fel, mégis, akkor is nyilvánvaló, hogy a hatalom kell a rendszerszintű változtatáshoz. Ezt a teljes újraszámolás és a tüntetések sem biztosítják.

    Ergo: amíg nem jelentkezik valaki az utcán a rádióban vagy bárhol, akinek konkrét hatalomátvételi ötlete, és ehhez valós tömeges (kb. 2-3 milliós) és aktív (nem fotelforradalmár típusú) támogatója van, addig Orbán nyugodtan elküldhet a következő zacskó szotyiért.

    Márpedig nincs ilyen hatalomváltó erő. Most nincs. Lehet, hogy egy hét múlva lesz. Kétlem, de lehet.Most akkor sincs.
    Lehet azt mondani a tüntetésekre, hogy az képviseli az erőt. Nos: nem képviseli. Százezer embert (nem volt annyi, de legyen) kihívni az utcára egy kis szellemi masztudbációra nagyon derék és dícséretes. levezeti a feszültséget, sé jót tesz gyomorfekély ellen. Főleg Orbáné ellen.
    Százezer, alapvetően passzív, és legfeljebb némi közösségi ökölrázásban önmegvalósuló, ember azonban még Fővárosi viszonylatban sem több múló közlekedési korlátozásoknál. Országosan egy, a fővárosra korlátozott százezres piknik: lófütty.
    Márpedig egy cselekvési program nélkül, érdemi eredményeket el sem akaró, vagy a kormány kegyéből elérni akaró összehívott sokaság óhatatlanul passzív lesz. Kivéve, ha neki nem indul, ha nekiindulásában nem tud kisgömböc lenni és milliósra duzzadni. Ha viszont ez bekövetkezik, akkor a szavazócédula, mint párszor írtam, flaszterből lesz.
    A körúton pedig baráti egyetértésben lesz egymás mellett Orbán és az ellenzéki vezetők jó része. A fákon.

  • Karinthy Frigyes: Magyarázom a bizonyítványom.

    „A csalás a kétharmadhoz kellett. (Ennek a kárvallottja a Jobbik.)”

    Ez az „őszinte” sajnálkozás a legmeghatóbb!
    Mellesleg a Fidesz lett volna a legnagyobb pánikban, ha rákényszerül az általa -a baloldali Európa kedvéért- legjobban leszélsőségesezettebb párt koalíciós kegyeire, ezért még a DK-val és a Mszp-vel is szívesebben ágyba bújt volna. Na persze ez is csak egy olyan fikció mint a fennti rossz bizonyítványt magyarázó összeesküvés elmélet.

  • Csak arra adna valaki valaszt, hogy melyik az az ellenzeki part, ami hasonlo tobbseget tud hozni egy valasztaskor? Ha majds lesz ilyen, akkor majd tuntessenek es valaszak meg azt a partot.

  • Talán maradhatnánk ennél : „… a szavazóhelyiségekben nem történt csalás, legalábbis akkora, amekkora a kétharmadot indokolhatná.”

  • nekem eleg az a TENY -(erre van bizonyitek)- hogy az amugy errvenytelenitett szavazatok kis id utan hirtelen ervenyesse valltak de csak a fidesz javara!!!!
    nem lett volna meg a vart ketharmad!!
    pont!!

  • Andrew_s;
    Alaposan es reszltesen vizsgalta a valasztasi csalasok minden feltelezheto lehetosegeit.

    De mint minden adatok es ragalmak bizonyotottak e-napig, mind azok csupan feltetelezett, inkabb elkepzelt ragalmak voltak.

    De ha barkinek is meg keltsege alna font, a megoldas a ‘szvazo-lapok egyeni identitasai a szavazokkal’.

    Erdekes, hogy tavaly Novemberben hasonloan tortent a US-ban is.
    Volt teljes szavazat „ujra-szamolas” Michigan orszagban.
    Ahol Dr.Jill Stein, aki a szavazatok 1%-t nyerte ( a zold-szocialistak elnok versenyzoje), aki alig volt kepes 1.5 miiliot gyujtemi elveit nyilvanossagra hozni, de az ujra-szamolas celjabol napok alatt gyujtott 8 millio dollart a szavazatok ujra-szamoalsara.

    De az ujra-szamolas bizonyitotta, hogy Trump tobb szavazatot kapot mint az elso szamolas.
    Voltak akik ketszer szavaztak , szemlyesen es postan is.
    Es Detroit varosaban , ahol Clinton oriasi-gyostes volt, tobben szavaztak mint torvenyesen regisztralt szavazok osszesen leteznek. Sot meg nehany elhunyt egyen is szavazott.

    Tehat bizonyitott nemi rend-elleneseget, de mind az a panaszkodo-fel-ellen tortent.

    De igen ketseges, hogy a mai panaszkodok meg-elegedettek lehetnenek egy sok-milliardos koltesegu „ujra-szamolas” eredmenyeivrel is ?!

    Mert a valsztas napja-ota csupan csak feltetelezett vadakat ismetelnek minden letezo es leheto bizonyitekok hianyaban.

  • Nos röviden!: mind az egyéni,mind a listás,mind a kormánypártra szavazás megtörtént, a sorrend melléklékes(!!!),az eredmény ismeretes mindenkinek el kellene fogadni, az eredményt,mivel csalás,szabálytalanság nem történt!!!!!
    Az eredménybe bele kéne nyugodni….Rátasi Margitnak(az állítólag „független” cikkírónak ,..is) azt üzenném,hogy itthon senki nincs hátrányban, elnyomva,senki nem „prolizik „,nem bélyegez meg senkit sem a győztes Fidesz,sem a normális többség részéről!!!!
    Talán ésszerű és értelmes dolog lenne befejezni az értelmetlen,
    valótlan uszítást,aminek semmi értelme és az itthoni többség nem vevő rá!!!

  • Bocs! megint elírtam,nem Rátasi hanem Rátesi Margit…ezer bocsánat…bár ez a véleményemen nem változtat!
    Elnézést kérek…több mondanivalóm nincs,így elköszönök!

  • A CSALÁSUL KEZDETTŐL FOGVA LÁTTJATÓ VOLT! EGYETLÉEN PILLAANTIG SEM TITKOLTÁK!!Elvgr csak a „haza” csalhat nemde?
    Ez viszont meglepő!
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rendkivul_eros_kritikat_kapott_orban_viktor_hazon_belulrol.661501.html

  • Andrew, „..a szavazócédula, mint párszor írtam, flaszterből lesz. A körúton pedig baráti egyetértésben lesz egymás mellett Orbán és az ellenzéki vezetők jó része. A fákon.”
    …….
    Ez valami újfajta megközelítése a liberális demokráciának?
    Akkor inkább maradjon az illiberális, ott nem akasztanak a lincselők.
    Mire fel ez a nagy nekikeseredés? Egy év és lehet javítani, addig is építkezni, fórumokat tartani. Tessék dolgozni.

  • Krokusz:
    Vannak olyan
    szavazó-körzetek például,
    amikben listás szavazáson többséget
    szerzett az MSzP, vagy a DK , viszont egyéniben
    egyetlen egy szavazatot sem kaptak.Ami ugyebár TELJESSÉGGEL elképzelhetetlen. Még a tejjel-mézzel folyó dunatisza közén is

  • Azért nem semmi, Budapesten kívül narancsba borult az egész ország, és ezért egyesek már akasztanának.

    Olvastam több ellenzéki „elemzést” az újbóli kétharmados fideszes győzelem kapcsán. Mindegyiknél hiányérzetem volt. Egyikből se bírtam a legjobb szándékkal kiolvasni, hogyan akarják maguknak megnyerni a falvak lakosait? Állítólag jövőre országos önkormányzati választások lesznek Jelenlegi állás szerint jövőre ismét tarolni fog a Fidesz.

    Előre szóltam.

  • FIGYELO;

    A „koalicios” kormany rendszerben nem szukseges senkinek ,sem egyetlen partnak sem nyerni a szavazok bizalmat es felhatarozasat.

    Csupan a zart ajtok mogotti alkudozasokkal, zsarolasokkal a bele-eggyezesek alapjan minden vesztes tagjava valhat a hatalomra juto kormanynak.

    Azert ellenzik mind az europaia nemzetek a demokratikus tobbseg hatarozatan alapulo dontest.

    Emlekszik, Hitler partja csak 32% ot kapott a szavazo listan.
    A lakossag 68%-a ellene szavazott, de meg is fuhrer lett.
    Persze aki nem alazkodott azt eltuntette.

  • Andrew-hoz csatlakoznék annyiban, hogy önmagában még az esetleges választási csalás sem perdöntő.

    Mint máshol írtam, az őszirózsás forradalomnak nem volt tömegbázisa (1918), ezért bukott el nyom nélkül a Károlyi-kormány. A kakas se kukorított utánuk.

    Őszintén valljuk meg, hogy a fidesz kormánynak (NER-nek) a leváltásához nem volt meg a tömegbázis 2018 áprilisban. Esetleg a tömeg megvan, de súlyos megosztottságban.

    1. Az alsó egyharmad számára nincs mondanivalója az ellenzéknek.
    2. Még aki utálja a fideszt, azok közül is nagyon kevésnek kínál identitást a ballib oldal.

    Magyarország földrajzilag félúton van a liberális és illiberális rezsimek között. A tömegeket a NER sikeresen mozgósítja, míg a polgári pártoknak nincs mozgósítható tömegbázisa. Ha lenne, akkor a DK már holnap elérhetné a választások újra megtartását!
    Mert megbénítaná az országot a sok elégedetlen állampolgár.

    Sokan inkább a főzőműsort nézik, ahol a Győzike felesége bírálja az ételeket.

  • hazai lámpa
    2018 április 28
    6:57 du.

    Liberális alatt itt a többpártrendszert értem.

    Illiberális alatt meg azt, ahol formális az ellenzék, ha van egyáltalán.

  • hazai lámpa
    2018 április 28
    6:57 du.

    Alsó egyharmadon azokat értem, akiknek se lakása, se munkája, vagy nagyon bizonytalan mindkettő. Magyarországon kb. hárommillió emberről van szó.

    A gyerekük felnőve hasonló vagy rosszabb helyzetbe kerül. Az ilyen helyzetű emberek a Kádár-korban jobban éltek. Akár ismerik azt a kort, akár nem, ők örülnek bárminek, amit az állam ad.
    Nekik nem lehet azt mondani, hogy örüljél, mert szabad választás lesz, vagy hogy a középosztály felső része jobban él majd! Mert neki ebből mi haszna?
    Az EU-projektek rajtuk átmenetileg segítenek, mert most kicsit több a fogyasztásuk, és ezt most sikernek érzik. Pl. mert bekerültek közmunkára, vagy béremelés volt, és most több pénzt kapnak. De ez múló állapot, és visszasüllyednek majd oda, ahol előzőleg voltak.

    Az ő felzárkóztatásuk azt jelentené, hogy a középosztálynak csökkennek a bevételei, és nő a konkurencia. Igazságtalan társadalomban élünk, ahol aki lemarad, az kimarad (marad az árok partján).
    Tehát vagy elfogadja a középosztály, hogy az állam lecsendesíti őket segéllyel, vagy borítja a társadalmi rendet, és ő is rosszabbul él majd.

    Arra sem lehet számítani, hogy az alsó osztálybeliek föllázadnak, mert ők féltik a keveset is, amijük van. Nem azt mondom, hogy mindegyikük a fideszre szavazott volna, de nem is belőlük kerül ki az ellenzéki pártok tömegbázisa (hacsak nem kapnak valami jobb politikai ajánlatot).

  • Tavalyi? osztrak valasztasokat megismeteltek, pedig a mienknel sokkal kisebb szabalytalansagok voltak. Azt volt a mondas, hogy nehogy a valasztok bizalma megrenduljon a rendszerben.

  • charlie
    2018 április 28
    4:33 du.

    Nem a liberális demokráciának, hanem a realitásoknak.
    Annak a realitásnak, amikor Orbán közel kerül a neofasiszta barátainak, és nem hagy más utat a diktaturát ellenzőknek. De Te ne tudnád? A gárdapárt nagy barátjaként?
    Ugyan már.

  • 1, Boda! Nem vagyok független, ezt számtalanszor elmondtam. Szerintem egyébként egyfajta „független” sajtó létezik: a tényektől független. De nem remélem, hogy megérted.
    2 Orsós! Nem „sajnálkoztam” a Jobbikot ért kár miatt – csak következményként említettem. A Jobbik is nehéz helyzetbe került. A széljobbról lelökte a Párt – legfeljebb olyanokkal tudja überelni, mint a határőrség katonaság alá rendelése. A katonának ugyanis automatikusan tűzparancsa van, míg a rendészeti szerveknek ezt külön kell elrendelni.
    Az ismét hatalomra került Párt szerintem inkább a mélységi felderítést erősítené. Katonaviseltek tudják, ez mit jelent. A „belső ellenség” megsemmisítését. Listaállítással kezdődik, feljelentésekkel folytatódik és leszámolással végződik.

  • obegattok mindenrol CSAK A LENYEGESROL NEM!!!
    ki mondja el vegre nyiltan -(minden melleugatas nelkul!!!!)-HOGYAN LETTEK ERVENYESEK ES CSAK A FIDESZ RESZERE A KORABBAN MAR ERVENYTELENITETT SZAVAZATOK???!!!!
    -es pont annyi amennyivel kijott a ketharmados tobbseg!!??
    na ERRE legyen valasz, de ne nyilasteso charlie,vagy felreugatos bodamarcsas!!!!

  • Na végre, h meghallották, amit mondunk folyamatosan!
    Elcsalták!
    A tény a fontos, nem is szabad azon vitázni, h mennyire! Midegy, h 30, 50, 70, v 110%-kal%-kal!

    Zéro tolerancia!

    Lecsoba velük!

    Már az uj választás sem lenne megoldás, hiszen csalásuk eredményeként szétverték az ellenzéket, vezetöik lemondtak, belsö feszültséget gerjesztettek a csalok!

    Orbán és bandája törvényen kivüli minden megengedett eltakaritásukban! Aki, amivel nem él, az mind az ország kárára teszi, v nemteszi!!!

  • Ki mondta, h öngyilkos lett a szoftver (volt) tulajdonosa?

    A kezdölökésben orbán kinyujtott keze segitett! Bármilyen értelemben.
    A gyilkos megint ölt!

  • Boda, mint a kényszerüen örökbe kapott mentális törpénk megint brillirozik.
    Persze, persze befogadjuk, elnézön legyintünk…. De mégis, kegyetlenül fáj az értelmi szinvonalának fitogtatása!

    Én vagyok a jobboldali! Én vagyok a nemzeti!

  • Boda még csak nem is jobboldali, csak Boda!

  • hazai lámpa
    2018 április 28
    7:37 du.

    Jól beszélsz…
    (Na, ez a komcsi duma… csak mondom… 😀 )

    Nincs a te dumáiddal mindig baj, csak az, hogy tökéletesen össze vagy zavarodva fogalmilag – de hát ugye, te is a szörnyű komcsi diktatúrában voltál iskolás… 😀

    Na meg, hogy legelső szempontod az, hogy ellentmonhass. Bárminek.

  • Andrew, ez a „neofasiszta” megközelítés annyira banálissá kopott napjainkra, hogy magára valamit is adó ellenzéki már nem is használja.
    Az önkormányzati és az EU-s választásoknak megint ilyen címkékkel akartok nekimenni, ahelyett hogy a társadalom igényeit szondáznátok. Konkrét tervek, példák, megvalósítások kellenek, nem ilyen lózungok.
    Észrevetted, a „komcsizást” mi is abbahagytuk, már senki nem ijed meg tőle, szavazatot sem hoz.

  • Drizari
    2018 április 28
    6:17 du.

    ” hogyan akarják maguknak megnyerni a falvak lakosait?”

    És te hogyan képzeled?

    1. A vidék nem csak falvakból áll, hanem ide tartoznak a kisvárosok is! Illetve a falvak közül jól megy azoknak, amik a nagyvárosok agglomerációjában vannak.

    2. Azt körülbelül lehet tudni, hogy az alsó egyharmadot mivel lehetne megfogni: csupa olyan dolog, amitől a neolib/neokon közgazdászok sikítva tépik a hajukat vagy fogcsikorgatva hörögnek! Kádár-árváknak nevezik azokat, akiknek az állam pénzéből osztanának lakásra és munkahelyre a „populista” politikusok.

    3. Igazából a középosztályt is meg kellene győzni, hogy az ő rovásukra feljebb kéne emelni az alsó hárommilliót. Ha őszinte vagyok (már máskor megírtam), én se örülnék, hogy a közmunkások valami alibi munkáért ugyanúgy minimálbért kapnának, mint pl. én, aki valódi munkahelyen dolgozom ezért az összegért.

    Nyugati országokban ezt meg lehet tenni, mert ott jobb a gazdaság teljesítőképessége! A középosztályt nem veszélyezteti a „nyomorultak” felemelése. Kelet-Európában nincs ilyen gazdasági helyzet (elmúlt harminc évben).
    Szóba jöhetnének még az EU-s támogatások, de azok nem erre vannak kitalálva. Ezekért a pénzekért projektek írásával kell pályázni, amit aztán a kormányzat oszt el. Olyan projekt sajnos nincs, ami megoldaná a válságövezetekből a munkahelyek közelébe történő költözködést.

  • talalom
    2018 április 28
    8:57 du.

    „Listaállítással kezdődik, feljelentésekkel folytatódik és leszámolással végződik.”

    Talán elkerülte a figyelmedet a hírekben, de Oroszországban, Törökországban ez a folyamat már nagyrészt le is játszódott. Ott már a szavazatokat se nagyon számolják. Egyetemi tanárok egy részét börtönbe is zárták, és nem kérdezték meg utána, hogy kivándorolna-e Bécsbe?

    Talán azért történhetnek meg hasonlók az EU területén, mert az EU válságban van és megosztott. Megbukott a felzárkóztatási rendszere, vagyis rossz célokra fordították a támogatási pénzeket.
    Nemcsak azért, mert illiberális rezsimek is kaphatnak pénzt. Hanem azért is, mert súlyos egyenlőtlenségek vannak a nyugati és a keleti rész között. AZ EU a bővítéskor nem vette figyelembe, hogy a volt szocialista országokban a feltörekvő vállalkozói réteg fogja leszívni a támogatások nagy részét.
    Ebből a pénzből az alsó három-négymillió embernek jut majd fogyasztásra, de igazából nem javít a helyzetükön.

  • hazai lámpa
    2018 április 29
    5:01 de.

    „a feltörekvő vállalkozói réteg fogja leszívni a támogatások nagy részét.”

    Kiegészíteném azzal, hogy arra sem számított az EU, hogy majd ennek a rétegnek néhány tagja sz.rik az EU-ra, és az se érdekli, ha az fölbomlik.

    Miért? Hát azt tudjuk, hogy pl. Hitler miért nem ült meg a picsáján, mikor már minden igazságtalanságot kiküszöbölt a harmincas években, ami a németeket érte a párizsi békék során?
    Miért indult el Keletre, hogy a német életteret megteremtse?

    Ezt csak az tudja, aki a szívekbe lát.
    Pl. ambícióból, mert be akarta magát írni a történelemkönyvekbe. Vagy paranoid alkatából kifolyólag, egy hibás elképzelés folytán, amit aztán az államapparátus irracionális módon kiszolgált stb.

  • Laszlo
    2018 április 28
    8:35 du.

    Hát igen, de Ausztria egy „kicsit” civilizáltabb, fejlettebb, élhetőbb, és ez is azt mutatja, hogy kormánya az emberekért van és nem fordítva.

  • hazai lámpa
    2018 április 29
    5:01 de.

    Az EU válságáról.

    Gazdasági szakemberek sokat írnak a bérek csökkenéséről, a középosztály szegényedéséről, a baloldal válságáról stb.

    Az ideológiai válságról írnék pár szót, kockáztatva a nácizó kommentek megjelenését. Hangsúlyozom, hogy a beszélgetés lenne a célom.
    Nevezzük a mai kort a politikai korrektség bukásának. Az elmúlt hatvan évben nem jutott el oda Ny-Európa, hogy kimondja, hogy az 1. vh. teljesen felesleges volt, és mindenki hibás azért, hogy Európa egy véres háborúban megtizedelődött. Ezt már Petényi Judit topikjában se tudtuk értelmesen megbeszélni. Még pár éve is ünnepelték a dicsőséges normandiai partraszállást, ahelyett hogy sírtak volna.
    Biztos a keletiekben is sok a sértődöttség, elfogultság, de nagyvonalúságot csakis a győztes tud tanúsítani.

    A holokausztért is teljesen a kelet-európaiakra nyomják a felelősséget, és arról nagy kuss van, hogy ők vajon mit tettek a zsidó lakosságért?
    Ezen a honlapon is a ballibek miket írnak. Elvárnák a csóró magyar ember szavazatát, de szívük mélyén fasisztának tartják őket.
    Meg kell említeni (bár lehet, hogy ez a PC világában tilos), hogy a hazai ballib pártelit ma is ezer szállal kötődik a pesti zsidósághoz (és Nyugat-Európához). Ez nem lenne említésre méltó, ha nem lenne köze a válsághoz. A válság lényege: nálunk identitás kérdések esetén soha nem áll be a ballib elit a szavazói mögé. Ugyanis a szavazói réteg nagy része nem hajlandó megtagadni a múltját, amit a pártelit viszont elvárna.
    Hangsúlyozom, a szembenézés és a megtagadás két különböző dolog. Sokan hajlandók szembenézni Magyarország szerepével a 2. v.háborúban. De arra a gyűlölködésre, amit a ballib elit produkál, ha a Horthy-korszak szóba jön, kevesen képesek.

  • talalom
    2018 április 28
    8:57 du.

    Máskor vitatkoztam már veled a nemzetközi helyzetről. Kelet-Európa kérdésében megkerülhetetlen az orosz és a török kérdés.

    Érdekes, hogy az oroszok elvileg a győztesek oldalán voltak a világháborúban, a törökök meg a vesztesek vagy semlegesek oldalán.
    Az orosz cár dinasztikus érdekből vitte az országát a háborúba, ugyanis a németek útjában voltak neki, pl. németek építették a Belgrád-Bagdad vasútvonalat.
    A törökökkel sok igazságtalanság történt, pl. fölosztották a gyarmataikat. Nem másért volt ez, mint az arabok olajáért (ezen a területen van a Szentföld is).

    Az oroszok a kommunizmusba estek a háború után, a törökök modernizálódtak. Ma mindkettő el akarja foglalni a világpolitikában azt a helyet, ami szerintük jár nekik, még össze is fognak akár! Amerikának ez persze nem tetszik. Te kinek adnál igazat? Ráadásul ezeknek a nagyhatalmaknak a csatározása Európán csattan, mert az európaiak halásszák ki a tengerből, innen-onnan a nyomorgó menekülteket.

    Ha annak idején az USA nem avatkozik be az első v.háborúba, akkor valszeg nem lett volna német vereség. Hogy mi lett volna, nem tudhatjuk, de maradhattak volna a jenkik a tengerentúlon.
    Ráadásul Európa a 2. v.háború óta nem nagyhatalom, mert a gyarmatbirodalmat még az angolok is elvesztették. Ehhez szokás volt tapsolni az amcsi hippik és a szovjet államok értelmisége részéről is. Ma ezek hol vannak, amikor a volt gyarmatokról özönlenek a nyomorultak Európa felé?

  • Almási Alma
    2018 április 29
    3:41 de.

    „ellentmondhass”

    Rögtön azzal kezdtem, hogy Endrével egyetértek. 🙂

    De pl. az Amerikai Népszaván remek hozzászólást olvastam Nyuszikától. Ő fogalmilag biztos pengébb, mint én, de ugyanazt mondja. Pedig csak azután olvastam a hsz-ét, hogy az enyémet elküldtem.

    Hozzászólása azt boncolgatja, hogy ki a felelős a világ fasizálódásáért? Nem árulok el minden részletet, el kell olvasni.

    egy részlet:
    „A nagyhatalmi “versengésben” való lemaradásért kisebbségi komplexustól szenvedő poszt-szovjet oligarcha-maffiózó uralkodó osztály ( amúgy gazdaságilag társadalmilag zsákutcában ragadt országán ülve ) természetesen megpróbál tőkét kovácsolni riválisai pillanatnyi megrendelüséből. Magyarországnak az “olyan amilyen” értékrendű társadalma és uralkodó osztályai által végigcsinált harminc év elcseszett gazdasági-poltikai fejlődési modelljével annyira futtotta, hogy a putyini Oroszország árnyékában vegetáló oligarcha-maffiózó, fasisztioid kleptokráciákhoz sorolt be, mégpedig valóban példátlan módon az Európai Unió tagországaként … Az igazán fontos – és egyelőre úgy tűnik még nyitott – kérdés, hogy az unió többi országa adja továbbra is a pénzét, nevét hozzá ? …”

    Ez most a nagy kérdés, hogy az Unió mit lép? A német autógyárak nyilván nem akarják itt hagyni a sok kiépített üzemet, mert nagyot buknának.
    Valószínűleg a kétsebességes Európa lesz, vagy valami más formája a bomlásnak. Ezt meg már megszoktuk a szovjet baráti államok idején. A finnyás ballib értelmiség meg mehet megint Nyugatra, azt jónapot. Ha újabb 100 évig gondolkoznak, akkor se jönnek rá, hogy megint mit csesztek el. Nincsenek azon a színvonalon.

  • NHC* nak kínos ha a nevén nevezik őket.
    Ezért megpróbálja ” relativizálni” a kifejezést.

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charlie

  • Laszlo
    2018 április 28
    8:35 du.

    Itt pontosan az a cél hogy megrendüljön az emberek bizalma a választásokban.
    Hogy legközelebb el se menjenek, hisz úgyis minek.

    Megismételni ? Ugyan..

  • Hazai lámpa: a közel kelet széttrancsírozása a trianonhoz hasonló, de nagyobb léptékű volt. A különbség, hogy bár a törökök vesztesek voltak, mégis több maradt nekik (pl. örmény, kurd lakta területek), mint nekünk, akiktől még a vesztes Ausztria is elcsatoltatta az Őrvidéket (a mai Burgenlandot). Mindez azért, mert az akkori magyar felső vezetés alkalmatlan volt az ország védelmére. Beleértve Károlyi Mihályt, majd Kun Bélát a vörös terrorral, és Horthyt is, akinek fontosabb volt a „fehér terror”, mint az ország területi megőrzése. Pedig lett volna lehetőség a cseh és a román csapatokat is megállítani a tiszta magyar lakta a települések előtt.
    Sajnos a mai vezetésünk is csak ront az ország helyzetén. Az autópályán most már velünk mindenki „szembe jön”. Orbán bement abba az egyirányú utcába, ahonnan visszafordulni nem tud. Majd lesz csattanás a végén.

  • hazai lampa

    hiaba irsz itt litaniakat meg idezgetsz innet-onnet a LENYEGROL -(A CSALASROL!!!!)- egy kurva betut se irtal!
    amit irkalsz az csak porba fingas!!

  • a csalas tenyerol mindegyik bertollnok szegyenlosen lapit mint szar a fuben!!
    kenyes tema ugye?? no meg cafolhatatlan teny!!
    ilyenkor jonnek a mellebeszelesek!!

  • Bela Istvan;

    Sirankozol a reg-multon.
    Mind azt a magyar vetke okozta. Mindeg, ezer-even at uralta azokat a nemzeti kisebbsegeket.
    Meg 1848-ban is vissautasitotta elsimerni oket, ami pedig a magyar erdekeben lett volna szukseges.

    Inkabb tanulj a mult vetkeibol, s ne probald ismetelgetni allandoan azt !

  • hazai lámpa
    2018 április 29 7:39 de.

    „A törökökkel sok igazságtalanság történt, pl. fölosztották a gyarmataikat”

    Nem igazan ertem ezt a mondatodat.
    Lehet, hogy Buda visszavetelevel kezdodott a „sok igaztalansag” a „szegeny torokokkel”?

    Azert „kenyszerultek” az ormeny nepirtasra, most meg a kurdok irtasara?

  • Bendeguz!

    Teljesen igaz, Magyarorszagnak legalabb az 1867-es kiegyezes alkalmaval meg kellett volna tennie a nemzetisegeivel valo kiegyezest.
    Amit akkor, anno, mindenki el is vart a magyaroktol.

    Sajnos a magyarok akkor is keptelen voltak ertelmes dontest meghozni.

    Megkockaztatom, lehet hogy el is maradt volna ket vilaghaboru.

    Dehat ez nyilvan a mult, amit visszahozni nem lehet, meg azt sem, ami egy perccel ezelott volt.
    Mint ahogy az ide beirt szoveget sem, ami egyszer itt elment, az tortenelem.

    Ezert kellene TANULNI A MULTBOL!

    Sajnos magyarhonban ugy nez ki, ez nem szokas!

  • Hja ti NŐK, ahol a nőket mindenféle téren, csak cselédnek HASZNÁLJÁK, ott ne várgjatok választ!!!!!!

  • Gabriel
    2018 április 29
    11:51 de.

    Biztosra veszem, ha győz az 1848.-as forradalom,
    akkor elmarad a két világháború.
    Azt is meg merném kockáztatni,
    ha győz a Tanácsköztársaság,
    elmarad a Második Vilháb.

  • Gabriel
    2018 április 29
    11:51 de.

    Tanulni? Múltból? A magyar világbirodalom központjában?
    Doha! Ha beledöglenek a politikusok, akkor sem. Dőt! Ha az egész ország beledöglik, akkor sem.

  • Tudtad? Nem? Pedig ma van a Tánc Világnapja. 1983-tól, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ.

    A mai fiatalok született tánctehetségek, megszólal a gépzene, és a hallgatóság máris pogózni kezd. Pár éve ezt metál-zenére ropták. Borzasztó nehéz a koreográfiája: állsz egyhelyben, elkezdesz rángatózni, a karjaiddal körözni-csapkodni a levegőbe, majd teszel néhány tétova (mintha részeg lennél) lépést oldalra, ütközöl egy másik pogózóval, a fenekeiteket összeütitek, közben rázod a fejed, és közben senkit nem kell táncra felkérned. A tömegben vagy.

    Ezzel szemben a nagyszüleink közül nem mindenki bírta nemcsak tánclépéssel, de szusszal sem a „jampecolást”. A Tánc Világnapján, emlékezzünk szüleinkre:
    .

  • Az, h a vezetőségünk még az általuk diktált szabályokat is páros lábbal tiporja, nem csupán a „választásokra” igaz.
    A valódi kérdés az, h miért teszik ezt ennyire nyíltan, arcpirítóan és miért turbózzák a hatását ilyen média kampánnyal.
    Mire akarják rábírni a korábban beletörődésre kondicionáltakat és azokat akik úgy gondolják, bármit megtehetnek, mert védettségük van.

  • Nos az a helyzet,hogy a választás ápr.8-án rendesen lezajlott, a törvényben előírtaknak megfelelően,szabályosan, és a jogi előírások szerint,!(ezt mindenki elismerte)az eredmény ismeretes ,így innentől kezdve szerintem (de a baloldaliak szerint is!!!!)nincs miről vitatkozni,értekezni kb 4 évig !
    hát ennyi!

  • Előítélet. Milyen is az? Mondhatni emberi, mondhatni hétköznapi. Pedig nem az. Tragédiák hordozója. Néha, mint egy patakocska, ami csendesen folydogál, közben egy-egy kanyarulatával, kis zúgójával meghökkent. Távolabbi szakaszán aztán egyre szélesedik, mélyül, a sodrása erősödik, uszadékot sodor magával. Áradáskor már házakat, állatokat és embereket is, ha időben nem készülnek föl az áradásra.

    Valami ilyesmi az előítélet is. Olykor följelentjük a zsidót, mert bujkál és nem viseli a sárga csillagot, máskor a Pákóra hozzuk rá a rendőröket, mert migránsnak nézzük. Aztán van, mikor csak meghökkenünk, mint ebben az esetben is:
    .

  • Milyen jo idejonni!
    Eppen most kapam egy Videot Svedorszagban mi megy
    10:40
    http://allthatstreaming.com/media/ats/video/sweden-multi-cultural-utopia.mp4

  • GABRIEL:

    Teljesen igazad van !

    Sajnos !

  • Boda Marcsi
    2018 április 29
    3:37 du.

    Maga a jogrendszer egy írott, ezzel jól dokumentált GONDOLAT KONSTRUKCIÓ. Mint ilyen, jól vizsgálható önmagában és a társadalmi környezetében is.
    Ezen nem változtat az sem, h mondjuk most úgy, h (komoly okból és céllal) egy sajátságos, a hétköznapi nyelvet beszélők számára nehezem megérthető nyelvezetet tenyésztettek ki hozzá.
    A jogrendszerünk alapja az, h minden egyes ember a SZEMÉLYÉHEZ KÖTÖTTEN jogosultságokkal és felelősségi kötelemmel (ez ha kárt csinál (akár szándékolatlanul is) jóvátételi kötelezettséget keletkeztet, ami kikényszeríthető) rendelkezik.
    A személyhez kötött jogosultságok (jogszerűen) elvehetetlenek, a felelősségi kötelem alól pedig nincs kibúvó. AZ SEM HA VALAKI UTASÍTÁSRA TESZ ROSSZAT.
    Mindent ami efölött van, jogi nyelven fogalmazva, ÉLŐ, A JELENBEN ÉRVÉNYES szerződések (élő megállapodások)és az egyes emberek cselekedeteinek jogkövetkezmények keletkeztető hatásai határoznak meg.
    A megállapodásban (szerződésben) vállaltak teljesítése feljogosít a megállapodásban rögzített díjazásra (ellentételezésre). A károkozás (a szerződés szegés is károkozásnak minősül) jóvátételi (kártérítési) kötelezettséget keletkeztet.
    KIEMELTEN FONTOS, H MÁS TERHÉRE SENKI SEM VÁLLALHAT KÖTELEZETTSÉGET (hacsak az a másik SZEMÉLYESEN nem adott rá neki felhatalmazottságot).
    A jogrendszerünkben deklarált (meghatározott) a joghierarchikusság is. Ebből adódóan, nem jön létre jogérvényesen olyan szerződés (itt jogszabály) amely nem felel meg a jogi alapvetéseknek.
    Ezt az egyszerű JOG IGAZSÁGOT sokféle eszköz együttes alkalmazásával takarják a nép szeme elől, MEGTÉVESZTÉSEK (hamis LÁTSZATOK GERJESZTÉSE) ALAPON.
    Ilyen a magán és a közjog megosztás is amelyben magán személyek állnak szemben az elvileg közfelhatalmazottakkal.
    Ugyanez más megfogalmazásban a „hatóság” kontra magán személyek. Remek a „szolgáltatóknak” is leosztott hatósági jogosultságok megnevezés is.
    Ebben (ezekben) a „bibi” ott van, h a jogrendszerünkben jogilag nem létezik általános közfelhatalmazottság.
    Mert ugyi, JOGÉRVÉNYESEN mindenki SZEMÉLYESEN csak maga keletkeztethet önmaga fölött kötelezettségeket SZABADON MEGKÖTÖTT MEGÁLLAPODÁSOKKAL (szerződésekkel) és a cselekedeti jogkövetkezmények keletkeztető hatásával.
    Mindannyiunknak EGYENKÉNT joga van a szerződést nem kötésre. Ezt kimaradási jognak is nevezik.
    Ezen az alapon bárkit JOGÉRVÉNYESEN elküldhetek „melegebb éghajlatra” aki megpróbál velem (velem megkötött megállapodás hiányában) hatóságosdit játszani.

  • Hazai Lámpa ! 5:07

    Kérdezi: tudjuk e, hogy Hitler miért nem maradt meg a p…ján, amikor már mindent kiküszöbölt ami a németeket sértette…

    József Attila váteszi szavaival:
    „t ő k e . és . f a s i z m u s . j e g y e s e k ”

    Igen. Pontosan Hitler megszálott egyénisége és zavaros elmélete volt a német (és néhány külhoni) nagytőke (katonai-ipari komplexum) számára a biztosíték a mind nagyobb és mégnagyobb állami megrendelésekre és az ipar modernizációjára, a „pillanatnyi” nyomor felfüggesztéséhez. De ez csak az érem egyik oldala, mert a háború már a legmegbízhatóbb üzleti partner, pláne, ha az állam még ingyenes kényszermunkások milliós seregeit biztosítja . n e k i k. Sok mai, nagynevű német iparvállalat, >igazi nagy márka< akkor és ezzel alapozta meg a mai "jó" hírnevét. Az ő – Hitler – rendszere bizonyította, hogy ebben a folyamatban – mint lehetőség – nincs megállás, az azonban feltétel, hogy permanens és a fenti céloknak megfelelő nacionalista, demagóg és gyilkos propagandával dolgozzák meg a közvéleményt és a "szíveket", építve . a . z e m b e r e k . önző és legalantasabb ösztöneire…

    T. Lámpa! Fenti kérdései alapvetően költőiek. Benne rejlenek a sorolt dillemák s ha fenti elemzésben mégis némi hasonlóságot, vagy 'stenments azonosságot vélne fölfedezni a mai magyarországi valósággal, hát nyugodjék meg; ott még nem tartunk – e g y e l ő r e !

    Üdvözlettel: V

  • Tényleg sajnálom ezt a szépkorú Mr. Bal-Lev-et. Ott élhet valahol Dél-Izraelben egy összkomfortos Hospiceben, s (Gyurcsánnyal kettesben) hinni akar még a választási CSALÁS-ban. (Mert aki nem hisz már ebben az ökörségben, az áruló…) De ha már ilyen karakán, megkérdem csendben: amikor a szerencsétlen 600.000 zsidóembert elhurcolták akkor ő mit csinált? Tiltakozott, ellenállt, Varsóban harcolt a gettóban, vagy Ungváron partizánkodott ? Ez is beletartozna az összképbe !

  • bar-lev
    2018 április 29
    10:27 de.

    A csalásról is írtam.

    Az ellenzék ebben az országban akkor se győzött volna, ha a fidesz minden választási cédulát aranykeretbe foglalva számolt volna meg.
    A kétharmadról. Voltak jelek már előre, hogy Orbán nem mond le a kétharmadról. Tehát részben teljesen értelmetlen az ellenzéki pártok egymás elleni hisztije, hogy miért nem léptek vissza.

    Az azért látszik a választási eredményből, hogy a magyar nép földrajzilag az EU és Oroszo. között van. Tehát itt nem tud az atyuska 70%-os támogatottságot fölmutatni. Ez fontos jelzés az Unió felé.

  • Almási Alma
    2018 április 29
    3:41 de.

    „Jól beszélsz…
    (Na, ez a komcsi duma… csak mondom”

    Szerintem az a komcsi elv, hogy mindenki egyformán keveset keressen. Ez sajnos csak részben valósult meg, hiszen voltak egyenlőbbek az egyenlők közt. Ők öltözködtek a legújabb párizsi divat szerint a szocialista táborban.

    A liberális elv az, hogy a társadalmi osztályok megmaradnak, de legyen egy széles középosztály.
    Kelet-Európában sajnos még nem találták meg a jó módszert a középosztály kialakítására. Itt sajnos a középosztály csak úgy tud fennmaradni, hogy az alsó harmadtól elzárja a felfelé törő utat.
    Ez történt a Horthy-korban is, mikor az úri és a polgári középosztály együtt zárta el a parasztságtól a középiskolába jutást.

  • Gabriel
    2018 április 29
    11:41 de.

    Az örmények kereskedőnép voltak, és sokkal fejlettebbek mint a környező törökség. Ez egy idő után ugyanúgy csípte a helybeli középosztály szemét, mint Kelet-Európában az úri középosztály szemét csípte a zsidók gazdagodása.

    Ez nem felmentés semmire, de az emberi történelemben olyan még nem volt, hogy az egyenlőtlenség ne szülne harcot.
    Illetve Nyugat-Európában ez hogyan zajlott? Ők még a felvilágosodás kora előtt törvényileg kiüldözték a zsidókat, pl. a középkorban. Ahol valamiért sok tehetős zsidó maradt, ott a holokausztban ugyanolyan nagy veszteségük volt, pl. Hollandia.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 április 29
    1:29 du.

    „Azt is meg merném kockáztatni,
    ha győz a Tanácsköztársaság,
    elmarad a Második Vilháb.”

    Ez nagyon valószínűsíthető, DE mégis hogyan tudtak volna győzni az orosz precedenstől való rettegés miatt összefogó Antant és Kisantant ellen, mert az orosz nagytestvér is -akitől az egyetlen internacionalista segítség jöhetett volna- még elég szorongatott, lenyomorodott helyzetben volt?

  • NAGY István
    2018 április 30
    4:49 de.

    Sok a duna idióta,..-

  • Béla István
    2018 április 29
    9:52 de.

    Te határon túli magyar vagy? Mert láthatólag sokkal jobban zavar a határok kérdése, ami érthető, ha te is a határ túloldalára kerültél. Sokat szívtak, akik a szomszéd népek közé kényszerültek.
    Először is az alapelvekben nem egészen értünk egyet. Kissé túlzás Trianonhoz hasonlítani a török békediktátumot.
    Az Oszmán Birodalom az Osztrák-Magyar Monarchiához hasonlított. Mindkettő soknépességű birodalom volt, amelynek megvolt a szerepe sokáig a nemzetközi politikában.

    Az OM-Monarchia feltartóztatta a német és az orosz nagyhatalmi törekvéseket sokáig a térségben. De 1917-ben a németeknek IV. Károly alányalt, az oroszok pedig magukra rántották a kommunizmust. Ekkor határozta el az antant az osztrák sógorok leépítését, mivel nem volt rájuk szükség többé.
    Törökök (oszmánok).
    Az angolok és franciák szerint Törökország volt Európa beteg embere. Ezért papíron rég felosztották maguk között az oszmán gyarmatokat, amely a tengerszorosok ellenőrzését és az arab kőolajmezők (és a Szentföld) feletti ellenőrzést is jelentette.

    Ebben a játszmában a Magyar Királyság csak annyiban érdekelte a győzteseket, hogy a mi területünkből akarták kistafírozni a kisantant államokat (szintén soknemzetiségű államok). Melyek „egészségügyi övezetet” alkotnának Európa és az oroszok között.
    Papíron megrajzolták a franciák a határokat, hogy lehetőleg minél több vasútvonal legyen a szlovákoknál, románoknál, hogy majd tudják mozgatni a hadsereget, ha esetleg támadnak a vörösök.
    Az angolok a Magyar Királyságot nem engedték megszüntetni, mert a helyünket elfoglaló szlávok akkor a franciák barátságába kerültek volna.

    Tehát nem az alapján rajzolták meg a határokat, hogy melyik hadsereg hol állt (pl. románok Budapesten), hanem a közlekedési és egyéb térképek alapján.
    Ettől még jó lett volna, ha van egy jól szervezett hadseregünk, de nem volt sajnos.
    Horthyt ugye kik támogatták? A britek. Bár az is egy önző nép, de nekünk ez sokkal előnyösebb volt, mint a minket gyűlölő franciák uralma. A franciák mind a mai napig büszkék rá, hogy ők mekkora sikert értek el az 1. v.háborúban.

  • Voronyezs
    2018 április 30
    4:18 de.

    Sok fontos dolgot felsoroltál, de ez nem magyarázza meg az életteret. Ugyanis az imperialista nagyhatalom gazdasági eszközökkel hódítja meg a gyarmatot.

    Hitler ebben különbözött a katonaságtól és nagytőkétől, és sajnos többször volt, hogy egyéni ötletei sokáig politikai sikert hoztak neki.
    Ő konkrétan a földet akarta megszerezni, ami látszólag egy elavult elmélet volt abban a korban.
    A németek belebuktak ebbe, de sajnos azóta is mindig föltámad ez a szinte ősemberi ragaszkodás, hogy még több földdarabot kisajátítsanak maguknak egyes országok.

  • Orsós Elemér

    NAGY István
    2018 április 30
    4:49 de.
    Na, Gyulám kezdheted a fehér kakast egy giroszkóp gyorsaságával a fejed fölött keringtetni! 😀 Azaz mégsem, mert rád ez az bűnbocsánatot kiváltó szertartás nem hatásos! 🙁

  • Béla István
    2018 április 29
    9:52 de.

    Érdekesség, hogy az OM-Monarchia felosztásával látszólag a franciák jártak jól.

    De az igazi nyertes az angolok voltak, akik sokkal többet nyertek az oszmán gyarmatokkal. Ugyanis övék lett Irak és a Perzsa-öböl ellenőrzése.
    Palesztina megszerzése az angolok kezébe adta a lehetőséget, hogy Izrael megalapításáról döntsenek.
    A 2. v.háború után a franciák rögtön, az angolok fokozatosan vesztették el világpolitikai hatalmukat. Az USA és a SZU idején volt a kétpólusú világ.

    Ma a többpólusú világ van, az USA ellenében Kína és a többiek. Magyarországot az olvasóra bízom, hogy helyezze a hatalmi palettán, figyelembe véve az ország geopolitikai helyzetét.
    Az egyértelműen Nyugat-barát demokratikus ellenzék politikája már megbukott, mert nem sikerült a felzárkózás.

    Na most, ahhoz még nem tudunk eleget, hogy Orbánt besoroljuk. Abban igaza van, hogy az EU sokszor türelmetlen és figyelmetlen Kelettel kapcsolatban.
    Egy időben sokat áradozott Orbán az illiberális államokról. Ezzel leállt, mert a magyarok nem kérnek az orosz, török viszonyokból.
    Most az új nóta az EU átalakítása. A fidesz szerint van úgymond a liberális EU, aki Soros-zsoldjában senyved, még a néppártiak is. De majd az új EU-ban minden szuper lesz, ha a fideszt és Morvai Krisztinát emelik a magas polcra az eu-s polgárok. 🙂

  • Béla István
    2018 április 29
    9:52 de.

    Személyekről.

    Károlyi nyilván rossz helyre tette a lapját, ugyanis a wilsoni elvekre alapozott. Wilson kivonult a közép-európai kérdések tárgyalásáról. Az angolok és franciáknak adta át a terepet. Azt már láttuk, hogy a francia kisantant felbomlott, és a náci Németország hálójába került.

    Kun Béla. A Szovjetunióra, illetve a világforradalom kitörésére alapozott. A világforradalom elmaradt. A SZU sokáig a saját létéért küzdött.

    Horthy. Angolszász támogatással került hatalomra. Az angolok később kivonultak a kelet-európai régióból, mert nem voltak itt érdekeltek. A gazdasági világválság miatt az ország a náci Németország hálójába került.

    Tehát, akármennyi erőlködés történt, csak a németek lettek az urak a régióban. Ezt az irányt senki nem láthatta előre. Azt se, hogy a náci rendszer mekkorát bukik majd.
    De legalább Horthy annyit elért, hogy nem pusztította a polgárháború vagy az anarchia Magyarországot. Ha a franciákon múlt volna, még ma is a románok ideiglenesen Budapesten tartózkodnának …

    Anyám nagypapája, aki akkoriban volt katona, látta, hogy a román katonák szalonnával etették a zsidókat.

  • Orsóskám:
    Fogalmam sincs hogyan tudott volna győzni a Tan.Közt.
    Az biztos hogy úgy smmiképp hogy miutám Stromfeld, a zseniális hadvezér lemondásra kényszerült a hülye politikusok miatt,
    az új hadvezetés az Antant kezére juttatta a Vörös Hadsereg felvonulási tervét.

    Egy dolog bizonyos:
    Kis államok szabadságharcainál a józan ész nem játszik szerepet.
    És csodák szoktak néha történni.

    Lásd például a finnek példátlan győzelmét az oroszok felett, 1944-ben a „Karéliai Háború” néven elhíresült ütközetben.
    Nézzed meg,tök jó.Már ajánlgattam Hazainak,nemtom megnézte e.

  • Béla István
    2018 április 29
    9:52 de.

    A 2. v.háborúban az angolszászok magukra hagyták Kelet-Európát, mikor a balkáni partraszállást elvetették.

    A kétpólusú világrendben hosszú időre kivonultak innen. Az angolok közben elvesztették világbirodalmukat, az USA meg még egy ideig egyetlen nagyhatalom is volt.

    Orbán sokáig Nyugat-barát volt. Egy ideig volt a keleti nyitás. Mostanság abban reménykedik, hogy majd valamiféle új Merkel lehet egy új Európai Unióban. Ebben reménykednek a hívei is.

    Summa summárum. A történelmi elemzés azt mutatja, hogy Magyarország az utóbbi 100 évben egyáltalán nem tudott a mérleg nyelve, vagy bármilyen kisebb-nagyobb hatalom, meghatározó erő lenni Európa ezen felén. Kérdés, hogy Orbánnak ez miért sikerülne? Hiszen semmi nyersanyagunk vagy gazdaságunk nincs.

    Ellenben azoknak volt nagyon igaza, akik tíz körömmel igyekeztek Magyarországnak legalább az állami létét megmenteni! Horthy és Kádár politikája ezért nagyon tanulságos. Akkor voltak sikeresek, mikor a meglévő állam szuverenitását védték (persze a külpolitikai keretek között).

    Tehát Orbán is sikeresnek mondható, mikor az EU keretein belül sikeres pozíciót harcolt ki nekünk, pl. támogatások lehívása.
    A kalandor politika, hogy majd ő új EU-t csinál az európaiaknak stb, ez felelőtlenség. Semmi mást nem szolgál vélhetőleg, mint az ő saját személyes ambícióit.

  • hazai lámpa
    2018 április 30
    6:47 de.
    Ez az a mi n==NEm igaz tobbekkozott! Horthy korban viragzott a kozepiskola es a falusiak tanulasa. Probald megkeresni, grof Kittewnbergher tanulmanyi mozgalmat Magyarorszagon.

  • hazai lámpa
    2018 április 30
    6:47 de.
    Kittenberger Kalman

  • Figyelő!

    Nagyon hasznos ,ha több és főleg HITELES!!!!forrásból informálódsz,így legalább megtudod mi is az igazság!
    Itthon naponta több csatornán is(!!!)látjuk a valóságot,de nem csak a svédeknél,hanem az osztrákoknál,németeknél,franciáknál,belgáknál… és még sorolhatnám!
    Remélem,most már érted,hogy miért is tiltakozunk az EU migráns politikája ellen,és miért is veszített A BALOLDAL?…..

  • Nos szeretnék helyesbíteni!!!
    Ami Almásy Almát illeti,(bár ő többször hülyének nézett..) tárgyilagosan:őt nem sorolom a megtévesztő,gyűlölködő hazaárulók közé,csupán esetleg a szülei múltja miatt…,vagy mások által megtévesztett embernek,aki sokszor nem gondolja végig mit is ír,és kikkel is kötekedik,ráadásul teljesen feleslegesen!
    Na ezzel tartoztam,neki !

  • Jesszusmária, Marcsikám, mit írtál rólam? Sose izgasd magad, én egyáltalán nem haragszom rád, mert tudom, milyen nehéz a sorsod… És sohasem néztelek hülyének, csak legfeljebb egy kicsit ugrattalak… 😀 De csak barátságból… 😀

  • hazai lámpa
    2018 április 30
    9:29 de.

    ÓRIÁSI tévedés!
    Nem „magukra hagyták” hanem a Jaltai Megállapodás úgy rendelkezett hogy mi szovjet megszállási övezethez fogunk tartozni.
    Földrajzilag amugy sem lett volna semmiféle lehetőség itt az angol megszállásra.

    Tessék tanulmányozni talán a múlt történelmét.
    Abban nem vagy jó.
    Nem győzöm hangoztatni.

  • Geyza, igy volt. Ugy dontottek, hogy a magyarok, a szovjet uralmat kapja.

  • Orsós Elemér
    2018 április 30
    8:19 de.

    NAGY István
    2018 április 30
    4:49 de.
    Na, Gyulám kezdheted a fehér kakast egy giroszkóp gyorsaságával a fejed fölött keringtetni! 😀 Azaz mégsem, mert rád ez az bűnbocsánatot kiváltó szertartás nem hatásos! 🙁

    ???????

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 április 30
    12:04 du.

    Bizonyára emlékszel, hogy én többször írtam itt Klebersberg Kunóról, aki többezer népiskolát alapított. A modern tanterv alapján jó színvonalú oktatás folyt az elemi iskolákban.

    Viszont, mint a Horthy-kormány kultuszminisztere, azt is tudta Klebersberg, hogy a középosztály azt nem fogja elfogadni, hogy a parasztok és a munkások gyerekei továbbtanuljanak a gimnáziumokban és az egyetemeken. Mert nagy volt a diplomás munkanélküliség az országban.
    Az úri középosztály gyerekei még a zsidókat is megverték és kiszorították az egyetemről!

    Hát akkor képzelhető, hogy a „büdös parasztokat” még annyira se engedték volna a diplomás állások közelébe.
    A zsidóság mai napig nagyon föl tud háborodni, hogy őket korlátozták az egyetemeken a 20-as években (6 %-ban).
    De azt elfelejtik hozzátenni, hogy az ország 60 %-a olyan szinten volt, hogy az ő tehetséges gyermekeinek kb. 0 % esélyük volt gimnázium és egyetem közelébe jutni.

    (Voltak tehetséggondozó programok, aminek keretében néhány fiatal továbbtanult, de ők aztán beolvadtak a középosztályba.)

  • hazai lámpa

    Geyza
    2018 április 30
    5:40 du.

    „Tessék tanulmányozni talán a múlt történelmét.
    Abban nem vagy jó.”

    Géza, nem tudom, honnan veszed a történelmi ismereteidet, de megtarthatnád magadnak. Az ország nagyon megosztott, és a magyarok történelmi tudása a szekértábortok szerint módosul, mert a politikai elit többször is szelektálta az anyagot a hatalma érdekében. Ezt tették a demokratikus kormányok is 1989 után, ezért is buktak meg, és ezért van a fidesz hatalmon többek között.

    1943. szeptemberben az angolok Isztambulban előzetes, titkos fegyverszüneti szerződést kötöttek a magyar kormánnyal, amely akkor lépett volna életbe, ha a szövetségesek a Balkán felől elérik Magyarországot.
    1943. novemberben a teheráni konferencián megállapodtak a szövetségesek, hogy Normandiában lesz a partraszállás. De ezt titokban tartották, mert a németek nem tudtak erről.

  • IDÉZET :…..””””Miért volt annyira fontos, hogy az egyéni eredményt előbb tudják, mint a listásat? Ismerve a jelenlegi kormányerő gátlástalanságát, szerintem joggal vélem úgy, hogy azért volt fontos, mert valahol készenlétben állt néhány százezer listás szavazat, és tudniuk kellett, mennyit kell bevetniük a kétharmad érdekében……”””””
    Margitka Néni : ez akkora marhaság,hogy azt maga is tudja ,de nem tud a helyzettel mit kezdeni és hátha ez a kavarás segít a feszültségét levezetni no meg ez egyenértékű a tüntetésen való részvétellel,önnek így nem kell kimennie!
    Persze amikor Önök voltak 2/3-ban ilyeneket nem feltételezett amit itten tetszik írni.Ez a múltba révedező gondolkodás arra kellene késztesse hogy a fiataloknak átadni a terepet hátha jobban csinálnák.
    Ez a pl. gyuriferi köré csoportosultak útkeresése már sehova nem vezet!
    Inkább azon kellene meditálni: miért is nem szeretik magukat az emberek,miért is váltak hiteltelenné pl. az mszp emberei.Miért is vesztették el a kapcsolataikat az emberekkel.?Az szdsz pl. miért süllyedt el olyan mélyen?
    stb.stb.stb. Talán nem hisznek ezeknek az emberek,akik meg hisznek kevesen vannak?Vagy gyuri bácsinak keményebben kellett volna dolgoznia?
    Nahát ezek üdvözletével.

  • hazai lámpa
    2018 május 1
    6:28 de.
    Ezt is megcafolom. T.,i. egy tavoli rokonom, egyik unokatestverem ferje, egy egyszeru paraszt gyerek volt, de kitanitottak a papok, mikor kiderult, hogy okos gyerek. Orvos lett, majd jott a szovjet uralom es magas allami pozicioba kerult.

  • Hazai:

    Minden világos.
    ilyen alapon abban is megállapodhattak volna
    hogyhát valóban.A maci az erdőben szokott kullantani.

  • Orsós Elemér

    Besancon
    2018 május 1
    4:11 de.

    Elnézést, Istvánt lányos zavaromban Gyulára kereszteltem, Ő valószínű érti a lényeget, mert még nem sápítozott. (Egyébként a fehér kakas fej fölötti csóválásáról találsz megfejtéseket a guglin.)

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 május 1
    10:33 de.

    „Ezt is megcafolom.”

    Szerintem olvasd el a hozzászólásomat figyelmesebben!

    Azt írtam, hogy voltak tehetséggondozó programok! De aki oda bekerült, az nem kapott ám olyan dédelgetést mint ma a multikulti világában a bevándorló gyerekek. Hogy jajj, meg ne sértsük, ha nem tartjuk tiszteletben a saját kis önálló kultúráját.
    Aki paraszti származásúként bekerült az urak iskolájába, az onnantól kezdve kiszakadt a családjából, és már mint „úr” került haza. Ha hazajárt egyáltalán.

    Ez értelemszerűen nagyon kevés gyereknek sikerült.
    A jellemző az volt, hogy a paraszt származásúak nem tanultak tovább az elemi után, mert nem volt olyan iskolatípus. A munkások gyerekeinek voltak a tanoncképzők, a kispolgároknak a polgári iskola.
    A gimnáziumba a „jó családból való ” gyerekek jártak.
    Ennek gazdasági ás társadalmi okai voltak, de Hóman Bálint kultuszminisztersége idején ez kifejezetten ideológia is volt.

    A kormányzat egyébként vizsgálta, hogyan lehetne bevezetni a 8 általánost, ami végül a háború után történt meg.
    Akkor kialakult a gimnázium-szakközépiskola-szakmunkásképző hármas a középiskolai szinten.

  • hazai lámpa
    2018 május 1
    7:16 du.
    Ez mutatja, hogy a magyarok mennyire elore voltak, a kulonbozo tanitasi kivanalmaknak. Pl. ilyen nincs ma sem Kanadaban vagy az USA ban,.

  • Ja, es a parasztoknal az is oka volt, hogy a gyerek nem tanult tovabb, mert kiment kapalni az apjaval.

  • hazai lámpa
    2018 május 1
    7:16 du.
    Ez sincs egeszen igy, Anyam a 19. szazad vegen szuletett es naluk, Nagyvaradon volt polgari iskola, amit elvegzett. a POLGARI ISKOLA IS 4 EVES VOLT, CSAK LATINT NEM TANITOTT. aKKORIBAN, EZ FELSOBB ISKOLANAK SZAMITOTT, KAPOTT IS EGY JO ALLAST NAGYVARADON EGY UTAZASI IRODABAN

  • Meg hozza fuznem, hogy ez a korai 20 szazadban volt, vagy az elotti evszazad vegen.