Parragh László megnyilvánult irritálástanból

2018 május 2 6:18 de.51 hozzászólás

Most, hogy Orbán Viktor legújabb kormány-statisztériája véglegesedni látszik, akár megnyugvással pipálhatjuk ki a holdudvar morális változatlanságát. Esetleg fokozódó önleleplező hajlamát. Elvégre ura hatalmának biztossága a csicskást is bátrabbá teheti. Ehhez hasonlók juthatnak az ember eszébe ekkor is, amikor a Parragh-interjúból olvas szemelvényeket.

Szemelvényeket, mert a teljes szöveg nyomtatásban lesz olvasható csak a jelek szerint. De a részletekből is látszik a cseppben megcsillanó lenézés tengere. Kezdve attól, hogy szerinte a világ talán legtermészetesebb dolga, hogy a felesége az MNB Monetáris Tanácsának tagja. Még akkor is, ha néhányan talán morális összeférhetetlenséget vélhetnének felfedezni. Mondjuk azért, mert a közel hárommilliós fizetéssel állást birtokló nején keresztül esetleg hatni lehet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökére, illetve azon keresztül a kamarára. Amely kamara tagjainak esetleg nem mindig esnek egybe az érdekei a hatalommal. Normális esetben. Normális országban. Normális demokráciában. Bárki választhatja a neki legszimpatikusabbat. Akár Parraghot is, aki egy ideje a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak is tagja. Úgyhogy senki ne féltse attól, hogy a feleségén keresztül tartják esetleg sakkban a vállalkozók kamaráját.

Már csak azért sem, mert a kamarai kamraelnök egyébként sem sokra becsüli az asszony keresményét. Elvégre ő a családfenntartó, és az MNB-től kapott három millió csak aprópénz. Parraghról legalább nem tudjuk, hogy mennyit keres. Azért persze érdekes lenne tudni, hogy miért gondolja irritálónak annak az elárulását, hogy a családi kasszába mennyit tesz be. Mert erről nyilvánvalóan két felé elroboghatnak a gondolatok. Az egyik az „irritálóan kevés” kategóriája. Mármint az, ha a felesége keresményénél nagyságrenddel tesz be a közösbe kevesebbet. Mert akkor, figyelembe véve, hogy mindenki a saját szintjén nyomorog, alig jobb firma, mint bármelyik olyan suttyó, aki a kocsmában „családfenntartó”, de valójában elvárja, hogy az asszony keressen pénzt. Amolyan futtatós mentalitással.

Parragh esetében valószínűleg nem erről van szó. Ugyanakkor aligha érthető, hogy amennyiben a keresményével kapcsolatban tiszta a lelkiismerete, akkor miért ne vállalhatná? Egy jól menő vállalkozó, aki piaci bérekkel százakat, esetleg ezreket, foglalkoztat, kiváló menedzser, és tiszta, bármikor ellenőrizhető üzletekkel keres sok pénzt, akár vállalhatná is a jövedelmét. Nyilván lennének irigyei. Ahogy valószínűleg most is vannak. A személyes biztonságát sem veszélyeztetné jobban, mint az idézett ködösítés. De mi is veszélyeztethetné a személyes biztonságát egy olyan országban, ahol két hét alatt rendet tettek annak idején? Nem igaz? Marad tehát az, hogy a ködösítés mögött más ok húzódhat meg. Lehet, hogy Parraghnak a lelkiismerete nem egészen tiszta? Vagy csak egyszerűen nagyképüsködik? Netán csak szimplán lenézi a leendő olvasóit?

Ahogy tulajdonképpen lenéz másokat is. Leginkább azokat, akiknek azt javasolja, hogy: „Először igenis szakmát kell tanulni, hiszen ma már az összes szakma keresett”. Kiegészítve azzal a kitételével, hogy „ha valaki tehetséges, akkor később lépjen tovább”. Mert azért ő sem kapáló emberként, hanem az egyetemi padban ülve gondolta az életnek való nekifeszülést. Ugyanakkor még abban is lehetne valami, hogy nem árt egy szakma, és általában a munka világával való ismerkedés. Mármint azt megelőzően, hogy diplomát szerezzen valaki. Esetleg rögtön azt követően. Akkor, ha az iskolák, illetve az iskolatípusok között létezik átjárhatóság. De ugyebár emlékezhetünk még arra, amikor alig egy évvel ezelőtt még a képzési gettósítás kapcsán emlékezhettünk meg Parragh Lászlóról. Aki gyakorlatilag már 2016-ban feladta a megrendelést a kormánynak, a csak a vállalkozóknak hasznos szolgák kinevelésére.

Parragh tehát az egyik oldalon megszakérti az oktatást, és ennek keretében gyakorlatilag hozzájárul a szakképzés zsákutcává alakításához. A másik oldalon szemközt is köpi azokat, akiket a hatalommal odatereltet. Azzal, hogy „emelkedjetek ki, ha tudtok”. Amihez azért pofa, és azon bőr kell. De nem kell félteni. Orbán hatalmi holdudvarában mindez alapfelszerelés.

51 hozzászólás

  • Göllner András

    Parragh már 2006-10 között, Demján Sándorral együtt fejest ugrottak Orbán farvizébe, pontosabban, annak forrássába. A fasizmus elvégre a nagytőkések és a politikai hatolom különleges összefonódásáról szól, ezt a stratégiát Orbán 2002-es választási veresége után agyalta ki, ahogy mondta, nem kell mást tennie, mint lepaktálni 6-10 nagyon gazdag bankárral, üzletemberrel, a többi már magától megy. Ehhez a játszmához csatlakozott Kanadából Munk Péter is. Kapta is a kitüntetéseket, a koncessziókat. Úgy fejik az országot, mint egy tehenet az istálóban.

  • @Göllner

    Fejik. De ez engem szinte már nem is érdekel. Ami igazán érdekel, hogy ezt a gyűlölet-irígység-rettegés háromszöget hol lehet megbontani. Mert szegényen lehet élni és túlélni, de ezekkel a mentális betegségekkel nem hiszem…

  • Sajnos, a társadalomtudományokhoz nem értek. És korántsem vagyok nagyígényű… talán voltam, egyszer, rendszerváltáskor. Sosem voltam azonban hívő lélek, és látva a tényeket, a demokrácia nekem már nem ígéret. A gazdagság még annyira sem. De ha egy szakértő megmondaná, hogy az ország mentális állapotán hogyan lehet segíteni – tartok attól, hogy ehhez Orbán elzavarása már kevés – az talán megnyugtatna. Arra a pár évre, amíg még élek…

  • Alma kedves:
    Érjük be annyival hogy
    mindezeknek dacára az ÉLET
    szép és izgalmas.A ködkamra rejtelmes pászmái
    vagy az én esetemben a zölden foszforeszkáló képernyők
    haloványan rezgő fénypontjai adják meg a végső igazságot.

    Minden más csak smafu.

  • Almási Alma
    2018 május 2
    11:16 du.

    A hatalomtól való kellő távolság esetén az egyénnek gyakorlatilag mindegy, hogy demokrácia vagy akár királyság van. Kicsit hosszú:
    http://endresy.blogspot.hu/2016/02/horda-velemeny-legitimaciorol.html

    Eredetileg egy ÉS-cikkre született válasz volt ugyanis (nem jelent meg)

  • hazai lámpa

    Göllner András
    2018 május 2
    6:10 du.

    Ez mekkora hülyeség, már bocsánat.

    Az oligarchák jóban voltak az mszp-vel is. Mindig azokhoz állnak, akiktől remélik a stabilitást. Nem érdekük, hogy káosz legyen az országban meg tüntetések.

  • hazai lámpa

    A hvg-interjú nyilvánvalóan gumicsont, hogy szörnyülködjön rajta a szegény magyar „proli”.

    Az egyébként tényleg jó kérdés, hogy ha a népnek kelet-európai bér jár, akkor a felső vezetés miért tartja magát többre?
    Parragh úrnak se keleti módra vágják a haját vagy veszik ki a vakbelét, hanem nyugati színvonalon. Viszont az ő működése keleti módszerekre hajaz, mégis nyugati fizetést kap érte … Ki érti ezt?

    Szakmáról és diplomáról. Én sokszor leírtam már, hogy az elmúlt harminc évben a sztárgimnáziumokat kivéve, inkább alacsony volt a gimnáziumok színvonala. Nyelvoktatás, informatika és közismeret nem volt jó színvonalon.
    Egy ilyen érettségi helyett sokkal jobb egy szakközepes érettségi. Ugyanis akkor jó az érettségi, ha legalább egy nyelvvizsga a kezében van mellette a végzős diáknak. Illetve van használható nyelvtudása és számítógépes ismeretei.
    És az érettségivel el tud helyezkedni a munkaerőpiacon, ami az elmúlt harminc évben nem volt jellemző. Vagy csak nagyon alulképzett munkakörben.

  • hazai lámpa

    Magyarország a szociológus szemével.

    http://hvg.hu/itthon/20180326_kovach_czibere_tarsadalom

  • Göllner András

    @ Almási Alma

    Sajnos nincs jó hírem az Ön számára. Magyarország mentális állapotának („politikai kulturális” állapotának talán szerencsésebb kifejezés) helyreállítását 1990-ben kellett volna elkezdeni. Ezt az alapvető feladatot hagyta ki a magyar politikai elit, illetve azok szellemi holdudvara, akár a jobb, közép vagy bal oldalon. Rátettek mindnyájan egy lapáttal, teszik azt mindmáig. Jól látja, sajnos: „Ehhez Orbán elzavarása már kevés.”

    Ezt hiszem ezzel akkor most én is távozom. Jöjjön a Vicks tábornok, a Csányi őrmester, és a többi lidércnyomás, melyeket mind egytől egyig el lehet kerülni, ha átmegyünk egy másik dimenzióba. Elég nagy a választék az Alfa és az Omega közt. Kezicsókolom.

  • Sehogy:
    Egyszer egy uriember azt talalta mondani,hogy:
    Egy uj tudomanyos igazsag soha nem ugy jut gyozelemre, hogy az ellenfelek azt elfogadjak, hanem ugy, hogy az ellenfelek kihallnak es a felnovo uj nemzedekek mar automatikasan az uj igazsagot valljak.
    Az uriembert Niels Bohr-nak hivták, aki megalkotta az alapjaiban ma is elfogadottnak tekintheto atommodellt. Elotte meg maganak az atomnak a letezeset is tagadta, sok mas neves tudos kortarsaval egyetemben.
    Az emberekbe bele-ivodott szokasok, meggyozodesek nehezen valtoznak. Ez a hit.
    Ezert nincs olyan – hogy hitetlen.

  • A stadionok épitesenek otlete pont azert jott be es jon be, mivel tokeletesen adaptalja ezt a szisztemeat. A nemzet felosztasa fidel (hüséges) szurkolotaborokra. Akik mindegy hogy a „csapatuk” nyer vagy veszit, huek maradnak, es „kitartanak”
    A valasztaskor csak ez szamit. Miert? Mert nem kormanyprogramot kell adni; semmit.
    A valasztas egy meccsé válik, ahol ok „A CSAPAT” aki kiall a mecsre, es a szurkoloknak az a dolga, hogy mellettuk alljanak. (ha kell tuzon, vizen)
    Mint ahogy a meccseken is mindig van egy „kemenymag” akik osszeverekednek, balhet csinalnak, mig nyilvan a tobbseg „probal kulturaltan” szurkolni.
    Ez a kemenymag a meccsek koztes szakasziban is folyamatosan fenntartja a huseg „szellemet”, demonstral, tor, zuz, osszecsap a masik tabor „kemenymagjaval”.
    Nalunk ez most nem annyira divat, mivel keves az igazi fociszurkolo. De spanyolban, angliaban, brazilban ezek minennaposak.
    Nalunk a politikai csatarozasok szinteren ez sokkal meggyozobben mukodik. Ebbol pedig jon a gyulolkodes logikusan.
    A fenti analogiajara ezek a kemenymagok kepesek a meccsek kozti (valasztasok kozti) idoszakban folyamatosan fenntartani a harci allapotot.

    Aztan meg ha a „csapat” kepes is mindig ujabb es ujabb gyujtost dobni tuzre, akkor nem is lankad egy percre se. Lásd a KAMPANYOK, NEMZETI KONZULTACIOK ….

  • Es most fejeljuk meg valamivel:
    Magyarorszagon tortenelmi leptekkel – csak ha az elmult szaz evet nezzuk – olyan surun valtogattak egymast a gyulolet-taplalo, a gyuloletbol karriert épito politikai mozgalmak es hatalmak, hogy lehetoseg sem volt arra, hogy ez „kivesszen” a gyakorlatbol.

    Es mivel ebben a szisztemaban mar szinte az a lessz a legkevesbe megfoghato, hogy ki kit, mikor es mennyivel korrumpalt, a korrupcio, a szabadrablas kerdese masodlagossa valik.
    Majdhogynem természetessé.

    Persze most ha „visszamegyunk a sor elejere”, ennek az ordogi rendszernek a kialakitasa es fenntartasa nem pont ezert erdeke a „CSAPATOKNAK”????

  • krókusz
    2018 május 3
    7:45 de.

    Mi lenne?
    Nem lesz semmi.
    Minden marad a régiben.
    Én nagyjából-körülbelül erre számítottam.
    Az egész szavazás csak egy bábszínház volt.És marad is.
    Van ilyesmire sok példa :Azerbajdzsán meg a többi szar hely

  • Es hogyan jonnek a fenti gondalataim (elozo bejegyzeseim) a cikkhez?
    Azt hiszem szinte mernoki pontosaggal illeszkedik.
    A vallakozok nem egyszeruen a politikusok holdudvarai, pont nem – HANEM A CSAPAT RESZEI!
    Nelkuluk a fenti rendszernek semmi ertelme nem volna.
    Mint ahogy a kluboknak is vannak vezetoi, technikusai, jatekosai es mint legfontosabb: managerei, ugyanugy vannak ennek „A CSAPATNAK”
    Felreertes ne essek, a VALASZTOK A SZURKOLOTABOR, nem a CSAPAT(KLUB) tagjai, ok?
    A CSAPAT tagjai a klub (part) vezetoi, a part technikusai (a miniszterek, mediafelelosok es koreik) a jatekosok (allami, helyi adminisztricao) es A MANAGEREK – A CSAPAT FINANSZIROZOI!
    Akiken keresztul megvalosul a nemzet javainak a megfelelo csatornakba valo terelese.

    Mint ahogy akarmelyik klubnal, pl. egy BAYERN MUNCHENNEL is folyamatosan valtoznak a jatekosok is, a MANAGER KÖR is folyamatosan valtozhat. Nyilvan meg a technikusok is.
    Aki mar ritkabban valtozik az maga a tulajdonos.

  • hazai lámpa
    2018 május 3
    4:35 de.

    Micsoda hulyeseg, mar bocsanat 🙂 🙂 🙂

    Egy „vallalkozonak” sokkal inkabb erdeke a zurzavar a politikaban, mint a stabilitas!

    Ne keverjuk ossze a sarki fuszerest azokkal a vallaLkozokkal akik abbol szereznek busas, szamolatlan jovedelmeket, hogy bekerulnek a csapatba. Meg ha akár ha csak rovid idore is.

    A „sarki fuszeres”, vagy az audi beszallitoja (helyi kovacsuzem) nem gazdagszik meg egyik naprol a masikra!
    Hanem megprobal TULELNI!

  • hazai lámpa

    A szociológus mondandójához írnám.

    Volt itt a KMH-n, hogy a pártok nem oszthatnak ételt nyilvános helyen. Ez azt is jelenti, hogy csóró kis falvakban sem rendezhetnek ételosztást, de kérdés, hogy másként hogyan jelenjenek meg a segélyes falvakban?
    Erre akkor kellett volna gondolni az ellenzéknek, mikor még kormányon voltak.

    Van egy vidéki felső-középosztály, ami a bálozós-vadásztársaságos stílusával olyan, mint a fidesz vezérkara, csak kicsiben. Jó példa rá az izsáki polgármester, aki vadászházban lakik, de valahol a Balaton mellett is van vadászkastélya és földjei. Gyerekeik a helyi egyházi gimnáziumba járnak, utána a Pázmányra vagy az új nemzeti egyetemre mennek.
    Ezek az emberek kb. húsz éve még lelkes szocialisták vagy mdf-esek voltak. Az a béna konzervatív elit bűne, hogy ez a réteg átment tőlük a fideszhez.
    De akinek nem szimpatikus a fidesz, az is magára hagyva küzd a végeken, mert a pesti ballibektől ugyan föl is fordulhat itt mindenki (miután a voksát leadta rájuk a választáson).

  • krókusz

    2018 május 3 7:45 de.

    Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én

    Góg és Magóg fia vagyok én,
    Hiába döngetek kaput, falat
    S mégis megkérdem tőletek:
    Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?

    Verecke híres útján jöttem én,
    Fülembe még ősmagyar dal rivall,
    Szabad-e Dévénynél betörnöm
    Új időknek új dalaival?

    Fülembe forró ólmot öntsetek
    Legyek az új, az énekes Vazul,
    Ne halljam az élet új dalait,
    Tiporjatok reám durván, gazul.

    De addig sírva, kínban, mit se várva
    Mégiscsak száll új szárnyakon a dal
    S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
    Mégis győztes, mégis új és magyar.

  • hazai lámpa

    Gabriel
    2018 május 3
    7:50 de.

    A szomszéd országokban is így van, csak nekik van egy szerencséjük. Itthon a felső tízezer, a középosztály és az alsó rétegek kénytelenek ütni egymást.

    A szomszédban viszont ki tudnak vetíteni minden ellenségképet a magyarokra, esetleg a Habsburgokra. Cseheknél az elmúlt száz évben Benes volt ennek a mintaadója. Telesírta a párizsi szalonokat, hogy itt a kacagányos magyar urak mindenkit elnyomnak, sőt még az 1. vháborút is a magyar arisztokrácia robbantotta ki szerinte! Tehát azzal, hogy az antant égisze alatt elvették a magyarok vagyonát, ki tudták elégíteni a többieket.
    (Most Orbán megint elérte azt, hogy ránk mutogatnak, de már az Unió összes kudarcáért mi vagyunk felelősek, ami csak részben igaz.)

    Magyarországon nem volt ilyen lehetőség az 1920-as években, tehát a nagybirtokos-nagytőkés réteg föl volt háborodva, hogy nehogy már az ő vagyonukhoz bárki egy ujjal hozzányúljon!
    Persze a náci és a kommunista mozgalmak ezt „megoldották”, mert előbb a zsidó, majd az összes gazdag vagyonát államosították.

  • György Molnár

    Ez a Parragh a Nemzet Bunkója, hasonló Németh Szilárdhoz, Kósa Lajoshoz, Halász Jánoshoz, Zsigó Róberthez és a többi fideszes tahóhoz…..Intelligens, tehetséges, főleg művelt emberük ezeknek nincs és nem is lesz soha…..

  • Lampacska!

    hazai lámpa
    2018 április 27 4:09 de.

    Gollner Andras cikkehez jegyezted, de itt szolnek hozza, mert nagyon ideillik
    Irod:
    „Göllner úr mindenkin túltesz, mert ő egyformán utálja a komcsiknak és náciknak titulált magyar történelmi szereplőket!”

    Nem szallnek vitaba Gollner Andrissal ebben a kerdesben, de nehezen hiheto, hogy nalamnal jobban utalja….
    MARMINT A „FELKENT” IDEOLOGUSAIKAT ES VEZEREIKET

    A tobbiek az aldozatok (A KOVETOK) csak szerencsetlen megvezetettek.

    En meg nem lattam szegeny kommunista vezert, mint ahogy naci vezert sem.
    Amikor epp bujdokolas, szokes idejeben voltak, vagy eppen bortonben az mas kerdes. Na de amikor megszereztek a hon ahitott hatalmat??!! ….
    Mindannyian a masokra valo megnevezhetetlen merteku irigysegbol es gyuloletbol cselekedtek.

    Engels, Lenin, Moussilini es igy tovabb …

  • hazai lámpa

    Gabriel
    2018 május 3
    7:44 de.

    A stadion van ahol bejött.

    Másutt pl. a katolikus egyház kap hihetetlen pénzeket, és folytat építkezéseket. Ennek én katolikusként örülnék is, ha azt látnám, hogy mások is kapnak valamit.

    Én azt figyeltem meg, hogy szaporodnak a zarándokutak, kápolnák, megújulnak a régi keresztek, visszanevezik a köztereket és közintézményeket. Kommunista hírességek helyett visszakapják régi neveiket az utcák, terek. A helyi újságok minden apró eseményről tudósítanak, pl. ha a helyi repcetermést megáldja a plébános, arról már féloldalas fotó megjelenik.

    Rossz látni, hogy régebben ezek voltak akár a legnagyobb kommunisták. De hát változnak az idők, változnak az emberek (tisztelet a kivételnek!).
    Az ellenzék persze megsirat minden megszűnt intézményt, ha az magyar-, család- és vallásellenes eszméket hirdetett.
    Ha valahol véletlen a jónép valami demokratikus hagyományt szeretne ápolni, akkor azt kormány és ellenzék karöltve tapossa.

  • Almási Alma

    Mr. Göllner írta:

    „Magyarország mentális állapotának (“politikai kulturális” állapotának talán szerencsésebb kifejezés) helyreállítását 1990-ben kellett volna elkezdeni. Ezt az alapvető feladatot hagyta ki a magyar politikai elit, illetve azok szellemi holdudvara, akár a jobb, közép vagy bal oldalon.”
    ___________________

    Hja… ŐK, jobb, közép és baloldalon… Kivéve természetesn a gyevi bírót… !!!!!!!!!!!!

    Énhajlovics Tevadar, énniszteri tetkár,
    Tehajlovics Ővadar, teniszteri ötkár,
    Őhajlovics Mivadar őniszteri mitkár,
    Mihajlovics Tivadar, miniszteri titkár…

    Ja, mi nem…

    Hát kérem, bevallom, én már egy jó ideje belecsaptam a polgári engedetlenségbe. Derűsen járkálok az utcán, mindenkire rámosolygok, mindenkit kedvesen megszólítok, mindenkivel őszinte beszélgetést kezdeményezek. Aki visszagorombáskodik, istenem, annyi neki… Akárki megmondhatja, itt is igyekeztem, de itt nehezebb, mint az utcán. Mer’ itt mindenki sokkal jobban tuggggya a tutit… 😀

  • Alma:
    Memmondom a tuttit:

    Tegnapelőtt én dönök
    Tegnaputner Te dönsz
    Mautner Ödön…

  • hazai lámpa
    2018 május 3
    9:21 de.

    Az „A KLUB” analogia a csapatra vonatkozik.

    A szurkolotabor osszetettebb kerdes, amiben „A STADION” kozonséget kéne elemezni.

    Ez mar egy hosszabb elemzes, vagyis tul megy egy hozzaszolas keretein, de az lenyegre ratapintottal most, a masikat pedig mashol emlitetted mar sokszor.
    Errol szol az egesz „ellenzeki” sajto, a tuntesek, es a mi vitaink is.

    Roviden a magam kisse butus megfogalmazasaban:

    Egy klub akkor sikeres, ha nagy a szurkolotabora, szinten a csapat (a part) akkor sikeres nagy a valasztotabora.

    Orban sikeresen felmerte, kik vannak a legtobben az orszagban es csak azt celozta meg. Teljesen folosleges parat megnyerni a gondolkodok kozul, azokra annyi energiat kell szanni, amennyivel egyszerubben szazezreket lehet megfogni.

    Ezert ment el az „orokos” ved- es dacszovetsegbe a KNDP-vel.
    Azok hozzak a „hivok” nagy szazalekat. Tehat a legnagyobb kotelesseg ezt a tomeget fejleszteni, apolni, es kiszolgalni.
    Egy ugyes huzassal Nemeth Sandorral is lepatkalt, onnan is fixen jon 100 ezres nagysagu szavazat. (a hitesek)

    Jonnek az o tabora (akiknek a beszerzeseert a propaganda stabja felelos):
    A csapathoz tartozo vallalkozok holdudvara, a hozzajuk kotodo egyeb vallakozok, a „nemzeti” (kormany) adminisztracio jo resze (a kozalkalmazottak), es nem utolsosorban azok a tomegek amelyeknek a lete (nem a jo lete, hanem a napi marek rizs) a fideszes apparatustol fugg.
    Aztan jon a kulonfele media manipulacioval megfelemlitett, mondjuk ugy, hogy alulinformalt tomegek.
    Akiket mindig el lehet hitetni valami AMUGY NEM LETEZO RÉM VESZELYEVEL, ANNAK A FENYEGETESEVEL – amitol aztan majd a JÓ, „HÖSIES” kiralyfi majd megvedi oket.

    A vallas oldalarol (tehetosek) es a fuggoseg oldalarol (szegenyseg) Ez a ketto ami a legnagyobb tomeget adja.
    A tobbivel minek foglalkozna?

  • GABRIEL;
    Teljesen eggyetertek abban hogy a foci-stadionok nem jelntettek semmifele gazdasagi elohaladast az orszagnak.

    DE, a foci-stadionokat az adatok szerint az EU penzekbol epitettek.
    S az nem a magyarkormany kerelme, sem dontesei alapjan.
    Hasonloan az alcsuti kisvasut eseten.

    Az EU bizotsag altali „fejlesztesi koltsegek” egy magan vallalat javaslataira es felugyeleti alatt trortent 2014-tol 2021-ig szerzodes alapjan az EU bizotsagaval.

    A KORMANY PROGRAMMOK amiket ismtelgettek, az tette tonkre az orszagot 1945-ota.

    Az orszag elohaladasa csupan a lakossag szabad lehetosege alapjan, a sajat kepessegeik es szorgalmaik altal sikereskedhet.

    Az az eggyettlen ki-ut adott lehetosege az emberisegnek „Adam-Eva” idejetol.
    Persze a kepesebb es szorgalmasabb nepek sikeresebbek voltak mindeg.
    Azert probalom jelzni hogy csupan a tarsdalami es gazdasagi elohaladas hozhat jobb eletet a magyarnak ottan.

    De ti mind vehemesn ellenzitek azt allandoan.

  • Lampa!

    Az igaz hogy a kozvetlen szomszedainknak konnyu minket tenni bunbaknak a multbeli hibakert.

    Az en meglatasom viszont pont az, hogy nem kellene mar vegre elfelejtenunk nekunk is?

    Es vegre egyszer a jovovel foglakozni?

    A sirokra meg akar lehet is viragot hordani (bar ettol se kelt fel meg senki) en tobbre tartom azt aki a hozzatartozoit a sziveben viseli.
    Valoban vannak nekunk nagyon is szep es becses kulturalis hagyomanyaink, oroksegeink amiket apolni illik.

    Mindenfele politikai kontosbe bujtatas nelkul (ami a kisajatitas kiserlete)
    Es mivel amugy a Karpatmedence egy MULTIKULTARILAS terulet, ha ezzel az osszetartozast szimbolizalnank, az mindenki javara mukodne.
    Ha ez egymas elleni uszitasra, hja kérem?

    Viszont mit lehet arrol mondani, aki a multat egyeni es alantas érdekekbol „épiti”?

  • Bendeguz!

    Idezlek:
    ——————————————————-

    „DE, a foci-stadionokat az adatok szerint az EU penzekbol epitettek.
    S az nem a magyarkormany kerelme, sem dontesei alapjan.
    Hasonloan az alcsuti kisvasut eseten.

    Az EU bizotsag altali “fejlesztesi koltsegek” egy magan vallalat javaslataira es felugyeleti alatt trortent 2014-tol 2021-ig szerzodes alapjan az EU bizotsagaval.”
    ——————————————————-

    Atyauristen! Lehet, hogy ma a szomszed gyogyszereit szedted be?

    Hiaba irja itt le neked akarki, hogy tanuld meg elobb, hogyan mukodik MA MAGYARORSZAG, kepes vagy ekkora ostobasagot papirra vetni?

  • Geyza
    2018 május 3
    8:16 de.

    Ez a fajta szavazás mindaddig szinház marad, amíg:
    a/ a népfelség saját kezébe nem veszi az ügyeket.
    b/ a pártoknak nem lesz erejük egy aktív bojkottra.

    A két előző nem zárja ki egymást…..

  • Ja pontosan errol beszelunk, hogy mennyi ilyen szerencsetlen ember van – akik koze a Bendeguz is tartozik – akiket el lehet hitetni annyira, hogy utana teljes meggyozodessel hirdetik tovabb a megteveszto propagandat a nagyvilag fele!

  • GABRIEL;

    Mielot masokat kezdesz gyalazni valotlam allitasaiddal, miert nem olvasod a letezo es elerheto jegyzokonyvi adatokat.
    Mr.Gyurcsany, es felesege Dobrev Klara is tett esku alatt torvenyes ugyek kezelse folytan.
    Sot azt mar itten reszletesen vitatuk a Czegledy ugy eseten.

    Es az Orban kormany folyamodvanya eseteben az EU Bizotsag elott.

    Egyeni gyalazkodasoddal nem bizonyitasz seemi allitasodat. Csupan sajat bunko magatrtasodat !

  • Tizemotperc alatt ketszer kozoltem a valaszt Gabriel ragalmara.

    Am,i Dobrev Klara sajat kijelentese volt a miniszterelnokseg fejlodespolitikai nyilatkozata, 2015 Aprilis 19-en.
    Mely tisztan jelentette hogy Altus Zrt. ceg szerzodest nyert az EU bizotsag altal 11 nemzetkozi cegekkel szemben nyert tendert mind a 28 nemzetek eseten az kb.300 fejlesztsi program kezelesen 2014-2021-ig.

    Az adatokat es a web-cimet Mr.Adam rigton torolte mind ket esetben.

    Celzatosan nem engedve az olvasoknak azt tudatoikra jonni, hogy valoban ki van hivatalosan es szerzodses altal azokat a gazdasagi fejlesztesei programokat javasolni,felulvizsgalni es ellenorizni.
    Mint a kisvasut es a focistadionok epitesi koltsehei az EU altal.

    De vajon miert nem ?

    Mi celja van Mr.Adamnak

  • http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/dobrev_klara_az altusz_tanacsadasa_az_osszes_tagallamokra_kiterjed.596621.html

  • hazai lámpa

    Gabriel
    2018 május 3
    9:16 de.

    „En meg nem lattam szegeny kommunista vezert, mint ahogy naci vezert sem.”

    Csakhogy ma a liberálisok mindenkit nácinak vagy komcsinak titulálnak, aki valamit számított a 20. sz-i magyar történelemben.
    Liberálissal nem lehet vitatkozni, mert nekik minden fekete vagy fehér a történelemben.
    Orbánnak csak annyi a dolga, hogy mindenben ellentmondjon nekik, és bizony néha így igazságot is kimond véletlenül. Az a baj, hogy a liberálisok álláspontja is sokszor védhetetlen, és ez miatt sok szavazó vakon rohan az illiberalizmusba. (vagy ahogy újabban nevezik: keresztény demokrácia).

  • hazai lámpa

    A fenti cikkhez.

    Elolvasva a hvg cikket, abban a fizetés csak egy mellékszál. A lényeg, hogy Parragh Orbánékkal egyidős. Szájerral járt együtt egy soproni középiskolába. Ennyi.

  • HAZAI LAMPA meglatasaira;

    Barmi kifejezeseket, propaganda szloganokat is fujnanak, a teny hogy Karcsi-bacsi konyvenek publikalasatol bizonyos erok a vilag-hatalom szerzesenek celjat kovetik.
    S azt elerni semmi sem akadaly.
    The end justify all means.
    „A cel elerese jova tessz bar mi modszereket”.

    Barmi szinekben is volt, vagy van ma is csomagolva, lett volna az nemzeti szocializmus, nemzetkozi-szocializmus, vagy barmi mas nevek allat is, de a cel a VILAG HATALOM elnyerese.
    Az igazi Cain es Abel tortenete.

    Akar a „Ma nemetorszag, holnap a vilag”,
    Vagy a „Vilag proletarjai egyesuljetek”,
    Ugyan azon modon ma a „Vilag bankarjai egyesuljetek”.
    Mert csupan a penz uralja a vilagot.

    A cel mindeg a vilaghatalom, az az uralni mindenkit a Foldon.

  • Már megint ő itt a főokos.
    A szellemi übermencs.
    Még magyarul sem tud.
    De azt is magyarázza.

  • A kiralyi udvarokban volt az „udvari-bolond”.
    A KMH-nak van egy kancsi-piros-tokfej, de egyaltalan nem nevetseges es ketsehtelenul nem szorakoztato.

  • ANDREW_S;

    Dehogy mindegy ha elnek egy kiralysagban vagy demokraciaban.

    Mind azok az europai orszagok amelyk boldogan gyakorolnak demokratikus eletuket, allamformajuk valojaban kiralysagok.

    Sot, a sokasag mindeg azokra a kiralysagokra hivatkoznak , mint az idealis demokraciak. Sot igen humanisak is.
    De kormanyaik nagyon szocialista politikat folytatnak.

    A nagy problema hogy a magyarok nem hajlandok semmibol, sem senki sikerebol tanulni.

    Csupan ostobasagaik alapjan a multuk butasagait ismetelik !
    Hat nem szegyenletes az ?

  • A Lampa es Krokus altal csatolt web-lapok teljesen jelentektelenek a minosegeik miatt,ill. barmi letezo,ellenorizheto adatok hianyaban jelentektelenek.

    A ket „szocioligus” csupan panaszaikat listaztak.
    De semmifele otleteket, meglatasokat, javaslatokat nem kepesek meg emliteni sem.
    A „szocial-politika”-i elvekre valo hivatkozasaik, az csupan az,mint a kobor kutya az egre ugatasa.
    Sot, a sok evtizedes „szocial-politika” ami okozta a nemzet problemainak eredetet, sot nagyban novelte a kozgazdasag sulyedeset.

    A masik allitas, hogy 1,2 milliard volt el-lopva a koraszulottektol.
    Csupan allitas. Semmi kovetheto, kutathato adatokat nem ad.

    Ismerve a mai magyarorszagi helyzetet, ugy mint itten a KMH es HFP allitasai is, az lehet hogy valosag, de ugyan annyira lehet hogy valotlansag.
    Tehat hogy hatarozhatna barki is hogy mi a valosag azokban.

    Panaszkodasok csupan a sikertelnseg es elkeseredes bizonyitvanya.
    Bizonyitatlan allitasok meg csupan csak a ketelkedesek inditoja.

    Tehat mind nem tobbet er el, mint a kobor kutya ugatasa az egre.

  • Bendeguz

    Nem ragalmaz teged senki, hanem csak temagad magadat jaratod le.

    Az europai unio a magyarorszag szamara atuatalt penzeket a MAGYAR KORMANY kezelesebe kuldi.
    Hiszen KORMANYZATI PENZEKROL VAN SZO!
    Az EU kormanya es a egy tagkormanya kozotti ugylet.

    ENNYIRE HULYE NEM LEHETSZ, HOGY EZT NE TUDNAD FELFOGNI.

    A tamogatasok irant benyujtott palyazatokat a Szechenyi alapkezelo tarsasag ertekeli, es osztja ki, amely 100%-ban allami (kormanyzati) tulajdon, a Magyar Nemzeti Bank kezeleseben mukodik.

    https://www.palyazat.gov.hu/

    A velemenyed a dolgokrol ennyit er – a hulyesegeket a DRABIK ES A KOREINEK IDIOTA TANULMANYAIBOL VESZED.

    Osszeskuves elmeletek.

    Kozben pedig a VADKAPITILIZMUST tartod az egyedul udvozitonek.

    MOST PROBALTA EPPEN NYILT LEVELBEN 1200 PENZUGYI SZAKEMBER, KOZTUK 23 NOBEL DIJAS KOZGAZDASZ FELVILAGOSITANI, HOGY A PROTEKCIONISTA GAZDASAGPOLITIKA EGYSZER MAR EGY GAZDASAGI VILAGVALSAGHOZ VEZETETT – AMINEK EGYENES KOVETKEZMENYE VOLT A II. VILAGHABORU.

    Hagyjuk a hulyesegeket, ok?

    A ragalmazassal pedig ne vadolj meg, hogy mereszelsz ilyet kiejteni a szadon?
    Megiscsak egy nyilas menekult vagy te is, nem? Azok hasznaltak rogton ilyen kifejezeseket azokra, akik nem ertettek egyet veluk, anno.

    Ahogy veded a korrupciot, azzal te ragalmazod peldaul Lampat es Krokuszt.

    Mivel sokszor elmondtam, hogy szamomra nem letezik „valasztott, kedvelt” partocskak, csapat, semmi. Csakis becsuletes, vagy becstelen. Gyurcsany ugyanugy beletartozott a becstelen bandaba, mint Kerekes kedveltje, a Boross is ugyanabba.
    Ezt kimondani, igen, ez lehetne ragalmazas, dehat nem en mondom, hanem a „volt tarsaik” vallanak rajuk.

    Amiket mondasz magyarorszagrol az egyebkent mar teljesen kimeriti azokat a fogalmakat, amik valoban ragalmazasok.

    Van egy csodalatos magyar gyogyszer, ami valami kiveteles szerencse folytan magyar maradt – ugy hivjak, hogy CAVINTON.
    Melegen ajanlom.

  • Bendeguz!

    A fenti beirasombol kimaradt a „TRUMP Elnok” megnevezes, a tobb mint 1200 kozgazdasz hozza intezte a levelet!
    Bar mindegy, ugysem erted az egeszet….

  • GABRIEL;

    Gyalazkodasaiddal csupan a sajat szellemi novodat vizonyitottad !

    A Szecsenyi palyazatok olly messze vannak az EU 28 orszagaira forditott gazdasag fejlkesztesi adakozasaival mint az eg a foldtol.

    Igazan sanlallak hogy nem vagy kepes annyit felfofni,hogy mi a kulombseg a ketto kozott.
    Sot meg a Szecsenyi „palyazatok” is messze a magyar-kormany koltsegvetesetol.

    Majd HA valaha elerned a pontot ertelemzni alapveto ugyeket es tisztesseges modorban reagalni,csupan akkor reagalj soromra.
    S addig ne varj reagalast tollem sem !!!

  • Gabriel:
    Add kölcsön nekem a szellemi novódat.
    Az enyém egy ideje a Zaciban van.
    Kellett a pénz konyakra.

    Csak ne legyen felvizonyisoditott..sodítva..zivi..a novo.
    (Rövídítem : ne legyen zivi a novo).Mert tudod :
    Borban az igazság de konyakban a pénzem.

  • Bendeguz irománya az én egyszerű gondolkozásom vakító fényében:

    Szecseny messze van a palyazatoktol.Kb 28 EU országnyira.
    De a fordított fejkesztési foldtól nem mint az eg.

    Felfofni pedig elernedt sanlallak révén nem lehet az eg-re.

    De most felcsavarom a tollem kupakját mert egy jonö ment erre riszálva a kulombseg -jét

  • HAZAI LAMPA may 4 -i soraira Gabrielhez cimzetten;

    A mai „liberalisok” nem masok csupan a baloldali elvek haszanalatval mukodok a „globalista hatalomert”.

    Fokent a vilag bankarai es tozsde uraloi.
    Belattak a Szoviet bukasanak okaval,hogy a hatalom elnyerese gazdasagi lehetosegen mulik. Mint minden mas is.
    Csupan gazdasagi kudarcok miatt omlott ossze Moszkva hatalma.

    Ma azt belatva alkalmazzak a vilagszerti penzugyi lehetosegeket a vilaghatalom szerzesere. Azert a „globalistak”.

    De fokent mind Istetlenek, sot telejes merteku Isten tagadok.
    Tehat nevetseges azokat „kerszteny demokratak”-nak nevezni.

  • Felesleges, minden szó felesleges.

    Gyalazkodas… ragalmazas….

    hasonlo kifejezesek ropkodnek

    Pont azok szajabol, akik maguk teszik masokkal.

    Erdekes.

    Csak annyit, hogy ha valakit ugy komolyabban erdekel a magyarsag demografiaja – ajanlok kezdetnek egy nagyon egyszeru, rovid kis osszefoglalot. Nem „annyira” tudomanyos melysegu, de szakszeru bar nyilvan hibakkal. De semmikeppen olyan sokkal, hogy alapnak ne lehetne felfogni.
    Iskolas tananyag.

    Aztan ha ez meg van, lehet bujni a reszleteket mashol, az idezett szerzoktol, es masoktol is. A vegeredmeny csak kis mertekben fog elterni.

    Egyszer mar bedobtam egy kerdest, a magyarok szarmazasarol. Senki meg sem kiserelt valaszolni rá.

    Ha mar annyi „igaz magyar” futtatja itt magat.
    Bar még maga a magyar kiralyi haz is kihalt kozel 7 evszazada.

    https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_547_Demografia/ch13s04.html

    P.S.

    (ez is csak egy pelda, mint ahogy a szechenyi-alap is az a fejlesztesi penzek szetosztasara, amelyeknek a fo forrasa az EU-s penzek. Ezek a mind tiszta kormanyzati szervezetek vagy alapok. Kozvetlenul vagy attetelesen a kormany kezeleseben vannak, amelyeknek a forrasa joreszt EU-s penzek)

    P.S.2.

    Nehéz….