Vanier – Francia katolikus örökség kelet-Ottawában (videó)

2018 május 7 8:28 de.114 hozzászólás

Immár öt éve Ottawa belvárosától körülbelül négy kilométerrel keletre lakom. Első lakásomat Ottawa Vanier körzetében vettem. Ez egy olyan környék, ahol a utcanevek, a szobrok, a parkok és a templomok erősen utalnak a körzet francia és katolikus örökségére. A korábbi Vanier városa–amelyet 2001-ben csatoltak Ottawához–az Eastview nevet viselte 1969-ig. Ekkor döntött úgy Gérard Grandmaître polgármester, hogy ideje lenne a településnek egy olyan nevet adni, amely jobban tükrözi a demográfiai valóságot–nevezetesen azt, hogy a város akkor még francia többségű volt. A város és ma pedig a körzet Georges Vanier (1888-1967), Kanada első francia anyanyelvű főkormányzója után lett elnevezve.

Vanier azért is volt találó elnevezés, mert a korábbi kormányfő, úgy mint a település, katolikus vallásosságáról volt ismert. Vanier-ben — úgy mint a francia-Ontario-i közösségekben általában – kulcsfontosságú társadalmi szerepet játszott a katolikus egyház, az iskoláktól és ifjúsági szervezetektől kezdve a nőegyletekig, illetve az egészségügyig. Vanierben 1938-tól egészen a hetvenes évekig jelen voltak a Fehér Atyák, akik afrikai misszionárius munkára készítettek fel fiatal katolikusokat. Manapság egykori földjeiken üzemel a helyi önkormányzati könyvtár, Vanier történeti múzeuma és egy közösségi központ, továbbá itt található egy csodás juharfa erdő is. Nem messze innen találhatjuk az 1908-ban alapított és mai napig működő Notre-Dame-de-Lourdes zarándokhelyet, ami egész évben látogatható.

(Szűz Mária szobor a Fehér Atyák körábbi földjein… Felvétel: C. Adam)

A nyolcvanas években a francia anyanyelvű lakosság aránya még 63 százalékon állt. Mára viszont a 17 ezer fős lakosság kevesebb mint 40 százalékát teszik ki. Mégis, kelet-Ontario egyik erős francia gyökerekkel rendelkező településéről van szó, ami egyben évek óta az otthonom.

Ezért most olvasóinkat egy kis túrára viszem, az alábbi általam készített 5-perces videóval (A videó vasárnap, május 6-án készült.)

114 hozzászólás

  • Koszonet a munkajaert, s mind a csatoltakert. Igazi regibb suburbia. Nem valtozott sokat a jelenben. Legalabb is nem oly gyorsan mint a US-ban levo helysegek.

    De ha kerdezhetnem, csupan a felvilagositas celjabol, mi a misticism eredete a Romai hitben? Mert az nem Biblical eredetu. S latva a „Mother of God” felirast, hogyan alapozhatna azt az elso, es masodik Parancsolatokhoz ?

    A Negyedik nem letezik, csupan a Tizedik kette-valasztva a nemek alapjan. (Romai Katolikus Miser-book, page 1049).

  • A montreali Vanier Collegeban tanit a menyem mar evek ota, de soha nem mutatott arra a mai College hogy Katolikus emlekei lennenek. Sajnos!

  • Micsoda nyugalom! Látom, alig leveleznek még a fák: itthon tegnap 31 fok volt. A sárga futórózsám virágai reggel kinyílnak, estére le is hervadnak.
    Egy ilyen városrész – vagy körzet, ahogy említed – olyasmi, mjint Budapesten egy kerület: viszonylag önálló önkormányzattal, stb.?

  • Christopher Adam

    Talalom,

    A 2001-es városi összevonások után, eléggé centralizálták a hatalmat Ottawa Városházán, illetve az ottawai városi közgyűlés korül. Ez azt jelenti, hogy mindegyik körzetben (kerületnek) van egy képviselője a városi közgyűlésben, ugyanakkor nincsenek kerületi polgármesterek, de még kerületi tanácsok sincsenek. Annyi van, hogy a kerületben az egyetlen helyi képviselőnek van egy irodája és a helyi lakosság itt találkozhat vele. Elvárt, hogy a helyi képviselő saját körzete érdekeit képviselje a központnál. Nálunk Vanier-ben a képviselőnk egy kanadai francia fiatalember – Mathieu Fleury – aki például a francia közösség és a francia eredetű intézmények „hangja” a városházán, és ezen felül olyan ügyekben is felszólal, amelyek fontosak Vanier lakossága számára, helyenként pedig szembemegy a központ döntéseivel, ha azok vélhetően hátrányosak az ő városrészének. Nincsenek önkormányzati pártok, ilyen szempontból a közgyűlés valamennyi képviselője „független.” Tehát párt fegyelem sincs.

    A központi ottawai közgyűlés 23 képviselőből áll, Ottawa városa pedig 23 körzetből. Angolul ezeket „ward”-nak hívjuk, ami magyarul inkább „körzetet” jelent, nem kerületet, hiszen szinte nincsen semmilyen önállóságuk.

  • Talalom:
    Én nemtom mitörtént de tagnap a garázsbejáróm előtt leltem egy juharfa-levelet.
    Peg errefele híre hamva sincs ilyen fának.
    Tán valaki a Tengerentúlról küldte ezt a levelet?
    (Majd lefotózom és kirakom)

  • Chris:
    Régen, a Kádár rendszerben itthon is így volt (elvileg)
    A képviselők a kerületekben vagy vidéken közismert emberek voltak és igaz hogy egypárt-rendszer volt, de sokan pályázhattak a képviselői helyre.
    Ezek gyűléseket hirdettek és reklámozták magukat a lakosság körében.Hogy szavazzanak rájuk mert majd ők jóóól képviselni fogják az adott kerölet vagy közet érdekeit a parlamentben.

    Az elv nem lett volna rosz de emlékeim szerint nem nagyon voltak parlamenti ülések.

    Az más kérdés hogy a képviselők tudtak érdekeket érvénysíteni Parlamenten kívül is.Ha akartak.

  • Christopher Adam

    Geyza,

    igen, egy ilyen rendszerben nagyon sok múlik az adott képviselő hozzáállásán. Az én esetemben, munkám miatt elég rendszeresen kapcsolatban vagyok kerületi képviselőnkkel és ő tényleg szembe szokott menni a polgármester akaratával, vagy a közgyűlés többi képviselőjével, ha ez szolgálja a helyi, kerületi érdekeket. Például a polgármester és a közgyűlés többsége megszavazta, hogy hozzánk (tőlem 400 méterre) költözzön egy 350-fős menhely. A terv botrányt okozott a kerületben, ahol nagyon sok az idős, nyugdíjas francia. Egy részt a közbiztonság rosszabbodásától féltek, másrészt pedig szóvá tették, hogy az adott intézmény szinte kizárólag angolul működik, ami nem passzol a körzet francia örökségével. Ezért helyi képviselőnk erőteljesen ellenezte az ottawai polgármester tervét és most ő is részt vesz a megazavazott döntés jogi alapon történő megtámadásában, helyi aktivistákkal együtt.

    Bár nekünk éppen szerencsénk van egy ilyen helyben ismert, lelkiismeretes képviselővel, én alapvetően a decentralizáció híve vagyok. Jobb lenne egy rendesen működő kerületi önkormányzat, bizonyos helyi feladatkörökkel.

  • Geyza! Nem jól tudod: régen is voltak kerületi tanácsok, Bp-n, de csak viszonylagos önállósággal: pl. segélyezés, lakáskiutalás, kisebb fejlesztések stb. Nagyobb fejlesztésekről – lakásépítés, közlekedési és úthálózat a Fővárosi Tanács döntött. Minden kerületi tanácsnak volt hivatala.
    Nagyjából így épült fel 90 után az önkormányzatok rendszere, de sokkal nagyobb kerületi önállósággal:pl. helyi adókat is kivethetnek. Itt is 23 kerület van, 23 polgármester, 23 hivatal + a főpolgármesterség a fővárosi közgyűléssel.
    Ez elég kétélű dolog, mert a kerületek gyakran egymást akadályozzák. 2010 után államosították a kórházakat, meg iskolákat – kivéve az egyháziakat, meg néhány alapítványit. Néhány terület – pl. Margitsziget, Vár, Városliget fővárosi kezelésben van: így lehet, hogy verik szét a Várat (eddig múzeumok, pl. a Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár voltak ott: most szétverik, mert ov oda akar költözni. A Városligetet meg szétdúlják, hogy oda építsenek monumentális múzeumi negyedet. Most kb. 1,7+1,8 millióan lakunk itt. De a forgalom sokkal nagyobb, mert az ország majdnem közepén van a város, az úthálózat meg sugaras: a Dunán pl. Budapesten kívül alig pár helyen lehet átkelni.
    Ráadásul az összes fejpályaudvar itt van, így ha vonattal akarsz eljutni pl. Egerből a Balatonra, akkor a Keletibe érkezel, onnan kell átvágnod a városon a budai Délibe, vagy Kelenföldre. Ezért építették a 4-es metrót – amit a vidékiek örökké szidnak, a Keleti és a Kelenföld közé. A Déli lebontása régi terv, még 90 előtti, mert az alagút (Márvány utcai, nem a vári) miatt a Délit nem lehet fejleszteni.
    A kerületek nagyon eltérőek: a legkisebb I.-ben (Vár) tán tizenezren laknak,míg pl. a XVIII.-ban (Lőrinnc+Imre) százezren vagyunk.

  • Talalom:
    Félreértettél:
    Én arra reagáltam (talán félreérthetően)
    hogy a helyi lakosság egyéni problémáin tudtak segíteni.

  • hazai lámpa

    talalom
    2018 május 7
    5:36 du.

    „Ezért építették a 4-es metrót – amit a vidékiek örökké szidnak,”

    Van itt egy kis félreértés.

    Én a többi gigakomplexumot is megkritizálom, pedig nem fogok nap, mint nap a Várban sétafikálni vagy a Városligetben, vagy Szilvásváradon.

    A 4-es metró nem azért zavar, mert azt a pénzt nem vidéken költötték el. (Bár érdemes lenne megnézni az akkori vidéki beruházásokat is.) Azért zavar, mert a szakmai szervezetek szerint, azt másképp is Budapest közlekedésére lehetett volna fordítani. A metrót a ballibek erőltették.

    Pl. Vitézy Dávid közlekedési guru, Orbán unokatestvérének féltestvére a gugli szerint, sokat kampányolt azért, hogy a felszíni közlekedést tegyék rendbe abból a pénzből.

  • OK Geyza, bocs. De szerintem van egy közkeletű félreértés – ami pl Chris soraiban is tetten érhető. Amíg a helyi (önkormányzati) képviselő dolga a helyiek érdekeinek érvényre juttatása, addig a fővárosi és országgyűlési képviselőnek a nagyobb közösség szempontjait is figyelembe kell venniük. („Önkormányzati pártok” nálunk sincsenek, nem tudom, az milyen. Az országos pártok helyi szervezetei indítanak képviselő-jelölteket, de itt már nemcsak pártok, civil szervezetek is jelölhetnek képviselőt, sőt egyéileg is indulhat bárki, függetlenként.)
    Hanem: van itt egy érdekes kérdés. Chrisről tudjuk, hogy empatikus, vallásos, aktívan részt vesz a helyi jótékonysági munkában…
    De hoppá! Lelkiismeretes a képviselőjük, mert aktívan ellenáll a városi (ha jól értem ottawai) tervnek, ami szerint egy 350 fős menhelyet létesítenének Vanvier-ben. Ok persze mindig van – közbiztonság, nyelvi gondok – de mi legyen a rászorulókkal? Menjenek oda, ahol nem látom őket, csak, ha ebédet osztok? Menjenek a szegényebb külvárosokba? Aztán majd szörnyülködöm, hogy micsoda hely lett, ahol „ezek” egymás hegyén-hátán zsúfolódnak?
    Nem vagyok farizeus:én is örülök, hogy a környékemen folyamatosan számolják föl az önkormányzati tulajdonú telkeket, amelyeken egy udvarban 4-5 „ház” is zsúfolódott – „érdekes” lakókkal Amúgy jó terület: a Belváros 30-40 perc alatt elérhető busszal-metróval (autóval kicsit nehezebb), de a környéken is van minden: iskola, rendelő, olcsó bevásárló helyek. Falusias beépítésű. A házam értéke kb. 20%-kal ment följebb, csak a bontások miatt.
    Szóval, értem én. De mikor”jó” a képviselőm? Ha a nagyobb közösség – pl. Ottawa – érdekeit is figyelembe veszi, hogy ne alakuljanak ki no-go zónák? Vagy bármi áron, de neekem kedvez?

  • Hazai: Nyilván kiskunbürgözdön meg lehet oldani egyszinten napi párszáz közlekedő gondját. De itt NAPI 300 ezer utasról van szó! Ez annyi,mint Győr és Debrecen teljes lakossága! Csupán jelezni próbáltam, hogy a 4-es nyomvonalát pl. a fővároson keresztülutazó többiek igényeit is figyelembe véve alakították ki.Meg kell nézni pl. az 1-es villamos menetidejét – aminek a helyén előszörre a metróvonalakat összekötő körmetrót terveztek, de mivel az drága, maradt a villamos. Ennek nemcsak az a következménye, hogy hosszabb ideig lehet eljutni az Árpádhídtól a Lágymányosiig, hanem az is, hogy – mivel a villamos kb. három sávot elfoglal a körútból, a maradék helyen a forgalom bődületes, környezetszennyező, parkolónak nincs hely, így az üzletek is halódnak, élni meg nem lehet az ordító forgalom, meg az üzemanyaggyilkos dugók miatt.
    De túúúdom: az a szép, ha mindenki marad a s…ggén, legfeljebb ballag az ökör után. Azúr meg maj’ megmondja, hová mehetsz és mikor, mit tegyél és ne tegyél. Az Óccsó! Pedig egy frászt – az a legdrágább.

  • talalom panaszai bizonyara a valosagokat jellemzi.

    Bizonyara mert a politikusok befolyasai tul-megy a szakertok meglatasain.

    Amit talalom reszletezett,az bizonyitja hogy a urban planner-ek
    (varos-tervezok)hatranyokat szenvednek a politikusokkal szemben.

    A politikusok csupan a sajat erdekeiket szolgaljak barmit is dontenek a kozosseg celjara. Az ujja-valasztasaikat.
    A szakekepzett varos tervezok meg tanult szakmaikat kovetik.
    Ami alig eggyezhet a politkusok caljaival.

  • A vitazok ismtelten emlitettek az „on-kormanyzat”-okat.

    Igazan kivancsi lennek ha valaki (a ket udvari bohocok kevetelevel) lenne jo valami felvilagositast nyujtani, hogy valoban mennyi ON-allosaguk letezik azoknak az „onkormanyzatoknak?!

  • Mr.Adam magyarazata a kozelebe tervezett „menhely” leterol.

    Tehat a nemzetisegi vagy a vallasi ellenzekeskedesek letezok a Francia es az Angol nyelvuek kozott Kanadaban
    .
    Mert amint adta valaszat, csupan az angol-nyelv hasznalata van ellenzve, s nem hogy a „menhely” talan befolyasolhatna a lako-negyed minoseget, vagy a lakosok eletet, de leginkabb az ingatlan ertekek romlasat, vagy az ottani lakossag biztonasgat.

    Csupan az hogy hogyan beszelnek majd az az egyedulli ellenzeke a menhely elllen.

    Az inkabb az Orbanista szloganok viszhanga lehetne, mint talan az arabokkal kapcsolatban. Nem ?

  • Én nemtom.
    Ahogy ezt a Bendét olvasom..
    valahogy majnem aztat olvasom hogy
    „ellenzéki illemmenhely” hehehehehee
    Valami van evvel a Gúzzal.Ilyen izéket sugall.

  • T.Cristopher Adam!

    Na őszintén ezt a kegyhely videót a dobogókői ún.csakrás-Mária kegyhelyről ollóztad. Pont így néz ki…

    .

  • B79! Az önkormányzat a szubszidiaritás elvén alapszik. Vagyis azon az elven, hogy a döntéseket azoknak kell meghozniuk, akikre az majd vonatkozik. Ennek határai mások a különböző államokban: diktatúrákban jellemző a „centrális erőtér” érvényesítése, még a legkisebb, helyi ügyekben is.

  • talalom;
    Koszonom valaszt ado probalkozasat.
    De HA jol ertem, mert csupan annak „elvet” jelezte, hat valoban csak nevben ON-alloak a megyek, varosok, kozsegek, faluk, iskola-keruletek, viz, meg vilagito keruletek,es mas helyi szervezetek, stb.srb.

    Valojaban a Parlament, vagy a Miniszter-tanacs a donto hatalom szamukra is. Nem ?

    Az Alkotmany nem lehetne a hatarvonal. Mert nincsen Alkotmanyuk.

    S az Alaptorveny nem nyujt meghatarozo jogokat sem korlatozasokat azon.

  • Voronyezs
    2018 május 9
    5:46 de.

    Egy szép Karl Marx fotó jobban tetszene?

  • talalom
    2018 május 8
    9:15 de.

    „De itt NAPI 300 ezer utasról van szó!”

    Van három metrója a fővárosnak, és annyira hiányzott a negyedik, mint Felcsútnak a stadion!

    Én is tudnék bunkó lenni, hogy pl. ha a pesti DK-s segge alatt nincs légkondis metró, akkor már 300 métert nem képes megtenni a legközelebbi villamosmegállóig, vagy mi a franc?

    De én nem állok le a te primitív szinteden városozni, ahogy te elkezdtél vidékezni. Annyit mondok, hogy az az ellenzék, amelyik úgy védte a 4-es metró beruházást, mint Rákosi az ötéves tervet, az most nem képes kivonulni a Ligetbe vagy a Várba. Persze, mert nem ők vezényelik az építkezést!

  • Hazai Lámpa:
    Láttál Te már olyan Marx-mellszobor ábrázolást,
    amin egy dór oszlopfőn foglal helyet és jobbról-balról egy egy munkásmozgalmi vörös zászló leng, az egészet két oldalról pufók szárnyas angyalkák tartják és másik kettő angyalka egy arany koronával lebeg Marx megőszült feje felett és éppen készülnek rátenni ?

    Mert én már láttam ilyet.
    Mikor Prágában dolgoztam az ottani Ürktató Intézetben.
    A helyi srácok valami bolhapiacon zsákmányolták az 1900 körüli évekből származó , korabeli vasipari szakszervezet által kiadott aláírt pecsétekkel ellátott körbe szépen kicirkalmazott oklevelet.

  • Chris, nagyon hangulatos, szép és nyugodt, nagyon profi videó. (A papám 1962-től amatőr kisfilmezett, és mindig ideges volt attól, hogy a legtöbben kapkodnak és rángatják a képet, ezért én is elég háklis vagyok ilyesmire…)

  • A magyar Dobokonel nincs ilyesmi, ertem azt hogy szobor stb.. Az igaz, hogy a magyaroknal is van olyan hely amit a fold „kozpontjanak” hivnak es annak tudjak be . En egyikben sem hiszek A franciak valamikor igen vallasos katolikusok voltak. Lehet, hogy Christofernel is hasonlo hiedelmeket terjesztenek a franciak.

  • HL teljesen reménytelen. Viszont jól jellemzi azt a zsigeri bunkóságot, amire bármely magyarországi politikai erő bizton számíthat.
    Tehát a 4-es metróval nem az a baj, hogy nem ideális a nyomvonala. Vagy, hogy itt is történtek túlszámlázások, amiket szerintem is ki kéne vizsgálni – a közvilágíítási pályázatok mellett – függetlenül attól, hogy melyik beruházáson, mekkora pénz folyt el.
    Neeem. Az a baj, hogy valakik – hajjaj, egy utált párt vezetői!!! – is utazhatnak metrón.
    Megnyugtathatom: a BKV (BKK) járművek megállói nem 300, hanem 500 méterre vannak egymástól, a metró megállói ennél persze távolabbra, és vannak eltérések helyi adottságok miatt is.
    Azt nem tudom, hogy a DK vezetői mivel közlekednek, de az biztos, hogy nem légkondícionált metrókocsin, ha a központba igyekeznek, az ugyanis a 3-as metróval közelíthető meg (kb 700 méterre), amit éppen felújítanak, mert naponta gyulladtak ki a metrókocsik, vagy a sínpálya.
    A napi 300 ezer utas csak egy metróvonalra vonatkozik: a négy vonalon kb 700-800 ezer ember jár naponta.
    De értjük: nyugodtan dögöljön meg akár mind, ha legalább egy általunk utált személy is áldozatul eshet.
    Csak a mi libalegelőnkön legyen fűthető a gyep…

  • talalom
    2018 május 10
    2:16 de.

    Te nagyon nagy tévedésben vagy, mert nem írtam a DK-s vezetőkről!

    Én az agresszív, szektás DK-s nyugdíjasokról írtam, akik Gyurcsány egy szavára átharapnák a másiknak a torkát, aki nem velük ért egyet.

    A 4-es metróról a véleményem még egyszer megpróbálom leírni egy-egy mondatban, csak neked!
    Úgy hiányzott a 4-es metró az országnak, mint a felcsúti stadion!
    A négyes metró ötletét úgy védte a ballib elit, mint Rákosi Mátyás az ötéves tervet.
    A ballib ellenzék ellenzi a gigaberuházásokat. De csak akkor, ha nem ők vezénylik az építkezést!

    Kétlem, hogy ezeket megértenéd, de hát a remény hal meg utoljára …

  • Geyza
    2018 május 9
    10:46 de.

    „Láttál Te már olyan Marx-mellszobor ábrázolást,
    amin egy dór oszlopfőn foglal helyet”

    Ez valami hibrid?:)

  • Úgy hiányzott az országnak… ez ám az érv – szerinted. Csak gózöd nincs, hogy Dél-Budának szinte nem volt kapcsolata a várossal, holott felépült ott két lakótelep (Gazdagrét, Kelenföld),fejlődik a budafoki, nagytétényi agglomeráció – végülis „vidékről” is be kell jutni valahogy.
    Tényleg nagy kár: az egész Alföldet le lehetett volna térkövezni az árából…
    És még egy: a főváros lakói és dolgozói naponta 2 milliárd forint adót fizetnek. Ha ennek csak a 10%-a itt maradna, már rég kész lenne akár az ötös metró is, ha szükség van rá. Vagy régen kiépülhetett volna az elővárosi vasutak és a fővárosi tömegközleedés integrációja. Elfogadom, hogy a helyzeti előnyt élvezőnek támogatnia kell a gyengébbet, és a fővárosban beszedett adókból juttatni kell azokra a helyekre, ahol képtelenek adót fizetni. Nem kell ezért „hálásnak” lenni. Deminimum nem szimpatikus az illiberális korlátoltság sem.

  • talalom irta valaszaban (2918,May 9,7;10)nekem;

    „… a donteseket azoknak kell meghozniuk, akikre majd vonatkozik”.

    Az lenne az igazi demokracia!
    Amit mi itten a „direct legislation” neve altt gyakorlunk.
    Jelentve, hogy maga a szavazolakossag hozza a torvenyt, es az Alkotmany modositasokat.

    De sajnos az nem tortenhet ottan.
    Sot amit az „Alaptorveny”-uk nyujt a 8. Cikk alatt, az is semmisitve a masik „cikk” teljes szovege altal.
    Igazi „nesze semmi fogd meg jol”.
    De Mr.Adam allitotta ,hogy van Alkotmanyuk.

  • talalom
    2018 május 10
    10:03 de.

    Szóval Budapest tartja el az országot?

  • Hazai :
    Mondom !!
    Nem hülyéskedek !
    Egy 1900 körüli cseh vasas-szakszervezeti oklevél volt.
    A prágai GFU (GeoFizikalniij Ustav ) Magaslégkörtani Intézetében a folyósó végén, ahová cigizni jártak a kutatók, meg a koffigép is ott állt, (nagyon barátságos intézmény )
    a falon mindenféle ilyen furcsaságok voltak kitéve.
    Ezen a képen hülyére röhögtem magamat.
    Aztán mondták hogy a bolhapicon vette valamelyikőjük.
    Kár hogy nem fotóztam le.

  • talalom, nem ertek sokat a vitabol, de azt tudom mondani, hogy a kulfoldi latogatok igen becsulik a budapsti kozlekedest, azaz amit villmosok es autobuszok forgalma ad!
    Talan ez a lehnagyobb erdeme a magyaroknak, a fovarosi kozlekedes kituno! Aki kulfoldi nagy varosokban jart, vagy elt, nagyra becsuli a budaoestu=i logikus, gyos es sokoldalu kozlekedeset!

  • hazai lámpa
    2018 május 10
    10:34 de.

    talalom
    2018 május 10
    10:03 de.

    Szóval Budapest tartja el az országot?
    __________________

    Körülbelül. Ez köztudott. Vagy mondjuk, NAGYON jelentősen járul hozzá az ország költségvetéséhez.
    A lakosságnak legalább egy ötöde itt lakik, nincs nagy munkanélküliség, és a lopós kiskirályok is kevesebben vannak.

  • „Szóval Budapest tartja el az országot?”
    Nagyjából igen.

  • Alma és Talalom:
    Ezért aztán gyűlölik Budapestet.
    Mintahogy Bajnait is mert kihúzta az Országot annó a válságból

  • Talalom 2:16

    Csak úgy egyébként egy Metró nyomvonal teljes hosszában és környékén szaporodnak az építkezések és a meglévő ingatlanok értéke is emelkedik, ill. magasabb, mint ahol nincs Metró.

    .

  • Geyza: Az nagy baj, hogy így van, gondolom Alma sem örül ennek a ténynek. Az tán még nagyobb baj, hogy nemcsak az anyagiak tekintetében van így.
    Szociológusok, táradalomkutatók hada kutatta ezt a jelenséget, de többnyire csak addig jutottak, hogy statisztikai tálázatokba szedték a bizonyítékokat. Ezekből az derül ki pl., hogy az anyagi jobblét (nem merek jólétet írni, mert nálunk csak utólag divat sírni a „régi szép” időkön”) sem változtatott ezen.
    Egyszerű példa: ha az avart takarítod a járdádról, a „városi” szembeszomszéd is söprűt fog, hogy a maga szakaszát rendbe tegye. A már évek óta itt lakó, de „vidékről” jött szembeszomszéd átjön,és kedvesen jóindulatúan megfogja a kezed a lombszívó fogantyúján: Nem így kell ezt – mondja, és egy mozdulattal átkapcsolja a gépet a szívó üzemmmódról a fujó módra. És átfújja az avart a mellettem lévő járdájára. Tiszta haszon: nem nekem kell tipródnom az összeszedett avar eltüntetésén. (Az avarégetés évek óta tilos.)
    És ez nem kitalált történet.

  • hazai lámpa ! 10:32

    Nagyon kedves, de a csakrás-Madonna, vagy egy csakranyakkendős uriember fotója mégiscsak egyre megy. Ugyanis közszemlére kifüggesztve mindkettő bálványimádás. Így aztán azt sem kultiválom. 🙂

    Üdvözlégy Lámpa, malaszttal teljes: V

    .

  • Geyza
    2018 május 10
    6:46 du.

    és Alma, talalom

    Én örülök, hogy kiderült, hogy a pestiek egy része mennyire gyűlöli a vidéket! Remélem ezután felnyílik a szeme annak a néhány kanadainak, aki eddig illúziókba ringatta magát! Magyarországon mély társadalmi megosztottság van, nem csak a pártok mentén, hanem lakóhely szerint is.
    A pestiek egy része gyűlöli a vidéket, mely szerintük parazita és élősködő. A vidékiekben szerintem nincs gyűlölet, csak nagy becsapottság-érzés és magukra hagyottság, ami a rendszerváltás után alakult ki.

    Azt kívánom a vízfejet imádó pestieknek (tisztelet a kivételnek!), hogy éljenek abban a tudatban, hogy mások elől veszik el a lehetőséget. Pl. azzal, hogy az Uniós támogatás nagy részét ők húzzák le, főleg a Viktorka segítségével, akit annyira gyűlölnek.
    Minden alkalommal, mikor a DK-s nyugger a négyes metrón hűti a valagát a légkondiban, akkor gondoljon arra, hogy Borsodban egy cigánygyerek éppen éhezik vagy megbukik az iskolában, és több százezer ilyen gyerek van vidéken. Vagy gondoljanak a kreatív vidéki fiatalokra, akik kivándorolnak, mert nincs vidéken munkalehetőség, a vidéki városokba meg nem tudnak beköltözni.
    Vagy a magyar kisgazda társadalomra, akit a baloldal magára hagyott, és a fidesz karjaiba lökött.

    Jó metrózást vízfejűek!

    Na pá!

    https://m.portfolio.hu/gazdasag/kitalalod-mennyire-vizfeju-magyarorszag.235903.html

  • K.Figyelő! 12’12

    Az én 5:46-kor kelt hsz-emben a „Szépség,Kaland,Felfedezés/1.” c. KMH cikkünkhöz, a t.lajos kommenttársunk melléklette videó egy pillanatát idéztem, ahol a magyar földcsakrás-Madonna – talán kisebb méretben, de – forma és színvilágában – pontosan megegyezik a Lourdesi, ill. a Vanieri Mária kegyszobrokkal…

    Üdv’: V

  • Egyetértek Figyelővel, a közösségi közlekedés sokat fejlődött és minden egyes fejlesztést (Metró építés, bővítés, fonódó villamoshálózat kiépítése) sok milliárdos Európai Uniós támogatással valósíthattunk meg.
    Viszont autóval egyre szörnyűbb közlekedni Budapesten, a belvárosba teljesen felesleges kocsikázni, a külvárosi részen pedig balkáni vagy épp québeci minőségű mellékutak szétroncsolják a futóművet. Szóval aki teheti közlekedjen BP-en tömegközlekedve. Mondjuk lenne mit átvenni még, jó lenne úgy utazni egy jeggyel mint Montreálban (Busz-Metro kombó), vagy a pesti metró jegyellenőrző rendszere hasonlíthatna már olyanra mint bármely más városé, és ne köszönni nem tudó unottképű szakadt ellenőrök végezzék ezt manuálisan a bejáratoknál. Ilyen elavult nagyvárosi rendszer már csak Budapesten van. Apropó erre az elektronikus jegyrendszerre is 17-20 milliárd forint elment, és már üzemelnie kéne de sehol sincs nyoma. 🙁 Szóval van fejlődés Uniós pénzből és nagyon jó a fonódó villamoshálózat.

  • hazai lámpa 10:34

    „szóval Budapest tartja el az országot” füzi hozzá Talalom

    elemzéséhez, afféle kételkedő és maliciózus beletörődéssel.

    .

    Pedig Budapest – a KSH adatai szerint – 1 . n a p i .

    hozzájárulása a GDP-hez, azaz a nemzeti jövedelemhez . 1 8 . m i

    l l i á r d . forint,amely még nem is foglalja magába az szja-t.

    Ergo; Talalom túlságosan szerényen fogalmaz akkor,amikor csak az

    Szja-nak tulajdonítja azt a tényt, hogy zömében a budapestiek

    m u n k á j a . határozza meg Magyarország gazdasági erejét.

    .

  • Kedves Geyza!

    Ama bizonyos oklevél-grafika megértéséhez – tod, amellyel Lámpa alá már megint adtál egy magas lovat – talán ez esetben egyszer figyelmesen olvasd el Tóth Árpád: >Az új isten< című versét.

    Mert az költemény pont arról szól, amit az a naiv "cseh" oklevélkészítő grafikus-művész, vagy nyomdász ki szeretett volna fejezni. Na persze nem Marxról mint személyről, hanem arról a komplex, az ő nevéhez fűződő tudományosan megalapozott programról és világnézetről amelyben ott és akkor – a szervezett vasas munkások – nagy reményekkel lelkükben megbíztak.

    Nagybüszkén írod még aztat is, hogy
    "ezen a képen . h ü l y é r e . r ö g h ö g t e d . magad"…
    És eme hamisan őszinte, inkább – megmondom – behízelgő strébrséggel akarsz Te dörgölőzni hazai lámpa lábaihoz, az ő irányodban már amúgy is elleséges mentalitása ellensúlyozása végett ? Mert ha valóban így lenne Geyza, hát akkor azt kék mondjam; sajnos úgy is maradtál kedves barátom. 🙁

    Olvtársi üdvözlettel: V

    .

  • Utószó:

    Egyébként minden – de minden! – mozgalomnak megvan, bekövetkezik a maga messiás váró korszaka.

    .

  • Voronyezs:
    Ne lihegjük túl a kérdést.
    A Prágai Magaslégkörtan-kutató fizikusai is csak brahiból rakták ki azt a képet.

    Végy fel laza lelki tartást és élvezd azokat a vicces hülyeségeket amiket az Élet képes produkálni.

    Lámpa-kérdés:
    Ha baromságot ír, megvilágítom Lámpának hogy baromságot ír.
    Ha nem ír baromságot akkor nem.
    Mi ezzel a baj?

    Írtam én már verset is ennek a Lámpának pár éve.
    Aztán mégsem dőlt össze az elvekből felépített templom hehe

  • @lámpa…

    „Magyarországon mély társadalmi megosztottság van, nem csak a pártok mentén, hanem lakóhely szerint is.
    A pestiek egy része gyűlöli a vidéket, mely szerintük parazita és élősködő. ”

    TE GONDOLOD ÍGY. TE GYŰLÖLÖD BUDAPESTET. TE üldözted ki innen Gertit (ezt elkönyvelheted sikernek is akár), és most talalomot és engem is megpróbálsz kiutálni. Miért?

    Lenyűgözve állok az előtt a hatalmas rosszindulat előtt, ami belőled kisugárzik…

  • Ez a mániátok HL! Ez a gyűlölet, ami érzelmi állapot, és lényege a gyűlölet tárgyának teljes elutasítása, utálata.
    Na most: a nem városban lakókat se nem utálom, se nem utasítom el (ez hülyeség).
    Nem érzelem, tény, hogy Magyarország gazdaságának számottevő részét adják a városok, ezen belül is a főváros. Ezen nincs mit szeretni sem, gyűlölni sem.
    A ‘vízfej”-hez. A hatvanas-hetvenes években az ország dollármilliárdokat költött a vidéki ipartelepítésre, hogy falun is legyen munkahely, fizetett szabadság, biztosítás, nyugdíj. (A kilencvenre összegyűlt adósság 80%-ának ez volt az oka.)
    Ez úgy ment, hogy nagyvállalatok átadták a munka egy részét. Többnyire gépállomásokat, más kócerájokat fejlesztettek műhellyé, üzemmé. Betanították az embereket, és kínlódtak azzal, hogy háztáji munkák idején kihalt a üzem, mindegy, hogy szállítani kellett volna a terméket, meg olyasmivel, hogy pl. az exportra varrt szoknya alját nem lehet ökörhugyozás módra felvarrni, mert nem veszik meg. Ha menetet vág a gép a vasra, pontosan kell beállítani, különben nem lesz anya, amibe belemegy. Ennek fejében mélyen gyűlölték, aki odament, hogy megtanítson a munka csínára-bínjára, mert többet keres, és hétvégeken hazamegy Pestre.
    A nagy cégeknél a teljesítményt üzemenként is mérték – de csak egyenesen: kaptak ennyi vasat, szövetet ennyiért – lett belőle csavar, szoknya, amit ennyiért vettek meg. A különbség a nyereség…
    De nem szerepelt benne a beruházás ára – amortizáció, amit később be akartak vezetni, de nagy felzúdulás lett belőle: hát a gépek, amin dolgozunk, ingyé’ vannak, ha elromlanak, a pestiek dolga javítani, cserélni!. Nem volt fejlesztési költség, (még a műszaki rajzokat, snitteket is készen kapták) marketing, kereskedelem – ezt mind a központokra számolták el. Naná, hogy az utolsó szögegyenesítő sufni is nyereségesebb lett, mint a „központi vízfej”.
    Meg is sértődtek erősen, amikor ’90 után az új tulajdonosok bezárták ezeket. Persze ez is a „pestiek” bűne. Néhány jobb vidéki gyár volt képes talpon maradni: Győrben a vagon-és gépgyárra az Audi épített céget, Székesfehérváron az aluminium feldolgozás, – az Ikarus meg a Videoton halódik,pedig Széles kormányzati hátszelet is kap évek óta: képtelen volt leszállítani a buszokat a fővárosnak: így aztán használt kínai buszok jelentik a „modernet”. Debrecenben a Tevan ráncba szedte a Biogal-t: működik is rendesen, és nagy örömömre úgy tűnik, újraélesztik a Helia-kozmetikumokat. (Az volt az utolsó krém, ami nem verte ki a bőrömmet.)
    A beruházók egy idő után inkább a zöldmezős építkezést vállalták, minthogy megkínlódjanak egy örökölt „munkakultúrával” -, ahogy a Mercedes Kecskeméten, vagy a Bosch Egerben. (Bár ez utóbbi kínlódott pár éve, nem tudom most mi a helyzet.)
    A legnagyobb bűnük a vidékieknek az ugyan nem világszínvonalú, de elég jó szintű mezőgazdaság teljes szétverése. De ez hosszú történet…

  • Hazaikám:
    Ne foglakozz a múlttal.
    Foglalkozz csak a jelennel.
    Abban jó vagy.Múlbéli ismereteid meg hiányosak.

  • hazai lámpa
    2018 május 11
    5:07 de.

    Az kimaradt, hogy aki majd turistáskodik a Várban, az mindig gondoljon rá, hogy annak ki fizette meg az árát!

    Az a sok külvárosi és vidéki ember, aki pár koronából vagy krajcárból élt azokban az időkben. Manapság is több millió magyar ember él a létminimum környékén és alatta, és ezt nem fedi el egy palota.
    Akik majd a Ligetben járják a múzeumokat, gondoljanak a sok százezer vidéki gyerekre, akiknek leépül az iskolája. Mennyi kultúrát lehetett volna abból a pénzből vidéken terjeszteni, amit néhány építész meg népzenész a saját hobbijára elkölt. Aztán lehet, hogy a növények is kipusztulnak majd körülötte.

    Vannak a világban más fővárosok, minden nép tiszteletben tartja a nemzet fővárosát. De ilyen, hogy a főváros mint egy vízfej, agyonnyomja a fél országot, ez csak Londonban van meg Magyarországon. Csak ugye London egy világbirodalom fővárosa volt valamikor, Budapest meg egy mesterségesen fölfújt képződmény.

  • Hazai Lampa!

    Azert a „videket is fejlesztik” (ezerrel 🙁 )

    Mar minden valamire valo varosban stadiont epitettek, elsonek persze felcsuton!

    Aztan helyenkent milyen szep vadaszkastelyok epulnek! Meg loversenypalyak!
    Mi kell még?
    Igy leszunk szép harmadik vilag!

    Csak a bendeguzolónak el ne mondjad!

  • talalom
    2018 május 11
    9:44 de.

    Ezekben van némi igazsag. De nagyon némi.

    Ha mar az ikaruszt is szobahoztad, akkor had kerdezzem meg, hogy evi tobb mint 10 ezer autobuszt legyartani es exportalni a vilag szamtalan orszagaba, azt is elfecserelt penznek nevezed?

    Az, hogy nehany tsz-mellekuzemagban is gepgyartasrol almodtak, azt ne hasonlitsuk mar ossze az Ikarusszal, meg a Raba-val.

    Es csak hogy a peldaidnal maradjunk, en jol ismertem a Biogalt, hidd el nyugodtan, es emesszed jo sokaig, hogy TEVE verte tonkre a Biogalt.

    Istenem, hogy lehetett ennyire „felremenni”?

    A trabit szeretted? hova lett? a sor vegtelen lehetne.

    A videket a Kadar kor vegere iparositottak, tele volt korszeru gyarakkal – mindet, mondom mindet felszamoltak. Az elelmiszer-iparral egyetemben, ami foldre dontotte a foldmuvelest is.

    Mindez a „hires-neves” nemzeti-kerekasztal lovagjainak koszonhetok!
    De mar tul sokszor ismetlem, de hiaba.

  • Talalom

    Meg beakartam vagni egy cikket az ikarusz-rol, csak ugy nagyvonalakban, ne en mondjam.
    De hasonlot mondhatnek temerdek mas uzemrol, gyarrol is.

    https://index.hu/belfold/budapest/2010/05/26/a_magyar_buszgyartas_fenykora/

    Es mint a rovid fenti par mondatom logikajabol is kovetkezik, nem olyan hosszu es mas tortenet, hogy miert van szegenyseg videken.

    Csak annak lessz hosszu, aki melle akar beszelni.

    Illetve csak annak komplikalt, aki nem fogja fel, hogy egy gazdasag is egy organizmus. Csak akkor mukodik, ha komplex.

    Egyebkent csak ugy megsugom, videk nelkul nem letezhetnenek nagy varoskozpontok, es a varoskozpont nelkul sem a vidék. Mert az elobbi hogyan enne, az utobbi kinek adna el a termeket?
    Nem mai kerdes, ugy 5 ezer eves, minimum…

    Csak hat, ha kozben olyan kormanyzatunk van ami ennek ellene megy? Mert, hogy olyan okrok hozzá, hogy még bogni se kepesek….

    Akkor löttek …..

    De ezzel mar megint messze mentunk a cikk eredeti temajatol – ami kulturalis es nem gazdasagi.

    Csakhat – mibol lehet a kulturat apolni, ha a penz nincs ra?

  • HunCanada
    2018 május 11
    5:36

    Budapesten NEM szabadna autot hasznalni egyaltalan. A varos NINCS szemelyes auto forgalomra epitve! Az utcak keskenyek es nagyon nevetseges a jardakon valo parkolas. Csodalom, hogy a rendorseg engedi. Meg nagyon keves parkolo hely epult ki , a belvarosban van egy nagy haz ami erre a celra szolgal, de ott meg draga a parkolas. Egyaltalan nem ertem, hogy Pesten miert kell autot hasznalni. Ugyan az lehet, hogy vannak dolgozok akik videkrol jarnak be, ez valoszinu.

  • hazai lámpa
    2018 május 11
    5:07 de.
    A videk sajnos az mindenutt halodik, Kanadaban, az USA-ban is> T.i. a mezogazdasag lassan teljesen megszunik, miota igen olcso kinai portugal stb. aruk erkeznek a vilagba. Legyen az bar mi. Konzerv, ruha, szerszam, butor stb.kanadaban hatalmas tehenezt volt pl. mikor idejottem,. A farmer nagyon nehezen el meg, nem kell sem a diszno sem a foldben noveztett elelem.

  • Meg annyit, nem tudom honnan veszed, hogy a magyar videk gyuloli a fovarost es az is oket.Inkabb annak tudhato be, hogy a videki fiatal tovabb tanul, vagy akar tanulni es sok penzt keresni es elmennek a varosokba, vagy kulfoldre.A foldet nem akarja tobbe”turni”!

  • lámpa!

    Budapestet pedig a XIX. században az egész Kárpátmedence számára tervezték ilyen nagyra. Akkor most sírdogálj egy kicsit Trianon miatt is.

    Nem mellesleg pedig azért hízott még nagyobbra, mert a vidékiek tömegesen költöztek fel ide, otthagyva a mezőgazdaságot, amelyből már a kádár-időkben sem lehetett megélni. A végén már betelepedési tilalom is volt (ezt nem is tudod, gondolom). Ahhoz, hogy valaki ide állandóra bejelentkezzen, tartós vegzálásnak tették ki a hatóságok. Ezért nőtt meg annyira az agglomeráció (Érd, Diósd, stb…)

    Na most akkor szerinted ezek a vidékiek – illetve utódaik – szintén gonosz vidék-gyűlölők?

    Esküszöm, lámpa, te IGAZI magyar vagy, az irigységedből ítélve.

  • Nnnna. Ez ám a logika! (Londonországot nem is értem.) A főváros népének nagy többsége a Vár és a Liget tönkretétele miatt IS zavarta el a dölyfös nagyurat. A nemzeti múlt emlékeinek a nyárikonyhák stílusában való átalakítása miatt.
    Budapest 18 választókerületéből TIZENKETTŐBEN az ellenzéki jelölt győzött. Ez pont fordított kétharmad.
    Az izgága libacsapat felháborodottan gágog.

  • Tudod, lámpa, egyszerűen nem tudok megbirkózni az irántad való együttérző sajnálatommal. Pedig már észre térhettem volna.

  • Gabriel
    2018 május 11
    11:08 du.

    Budapest vízfejjé fölfújása legkevesebb 150 éves trend! Ehhez nincs sok köze a fidesznek. De ahhoz igen, hogy a dualizmus összes jelképét renoválják, pl. a Budai várat vagy Tisza István szobrait.

    Egyébként a budapestiek se örüljenek annyira maguknak! Itt van egy cikk, hogy a nagyvárosok is visszacsúszhatnak. Detroit pang, amíg New Yorkban csillogás van.
    Budapest nem áll túl jól a nemzetközi rangsorban az innovációban.

    Ehhez képest sajnos a vidék még rosszabbul áll, aminek egyik oka, hogy az EU-s pénzt, amit felzárkóztatásra adnak, annak egy részét is Budapest szívja le!

    https://index.hu/gazdasag/2013/01/22/gdb_budapest_vs._videk/

  • ” Budapest Budapest Te csodás..”

    /Aki mást mond az festi magát/

  • Gábriel 11:31

    Engedd meg, hogy mondanivalóddal egyetértve némileg pontosítsak, még helyesebben, helyesbítselek. Azt a „híresneves” kerek bútordarabot nem „nemzeti”, hanem >ellenzéki< kerekasztalnak becézték. Ami azért nem mindegy, mert az ott bejelentkezett, ill. valahogy helyet kapott személyek ezt féltéglával a mellüket verve állították magukról, hogy ők "az ellenzék"…
    Köztük volt az az Orbanini is aki kiszagolva az idők – szükség vagy inkább menetrendszerű – változását már akkor és ott a maga néhány évtizddel későbbi Duce-i hatalmát érlelte és hízlalta. Mindezt nemcsak ama ifjú és fenenagy "demokrata" lánglelkében, de ilyetén tervei megvalósítását illetően, már a lelke legsetétebb, ördögi szegleteiben is ezt tervezte… Hogy ezt mégis hogyan érhette el, arra a választ az ő baromi "tehetségétől" ájuldozó weimarista környezet – a koleszos nevelők és társak, ellenzéki öregfiúk és más írástudók, de még a pártállam egyes vezetői is – permanens igyekezettel gondoskodott a kérdéses intervallum távlatában…

    Üdv: V

  • Talalom 9:44 !

    Minden szavaddal egyetértek 🙁

    Aranyszájú Talalom.

  • Ui:

    A 🙁 nem a kivitelnek, hanem a szomorú tartalmi igazságnak szól.

  • Gábriel!

    Írod, hogy „vidék nélkül nem létezhetnének nagy városközpontok se”

    Hát persze. Nem gondolod, hogy ezzel a mondatoddal tulképp’ a spanyolviaszt tanáltad fel ?

    Mert a vidék – a mezőgazdaság – gépesítésével már a hatavanas években vált sokféle, addig élő, vagyis kézművelésű munka fölöslegessé, amelyből – és ez talán nem is baj – egyedül az iparosítás, ezzel együtt a városi lakosság felduzzasztása jelentette a kiutat. Bizony az akkori rendszer mindent elkövetett – igenis a kor szavának – az ilyen megoldására.

    Tehát nem arról van szó, hogy „a . v i d é k”, hanem az ottani lakosság automatikus és vészes csökkenéséről, ami nem akarat, hanem gazdasági és történelmi szükségszerűség* kérdése. Talalom jól mondja, hogy a Kádárkor ahol csak lehetett megpróbálta >helyben< feloldani a súlyos dillemát úgy, ahogy lehetett az objektív és a begyepesedett szubjektív feltételeket is legyőzve… Aztán meg, közbegyütt az ún. rendszerváltás és a rezsim tovább már nem bizonyíthatott. – Amelyet mint azóta látható Antallok, Csurkák, Torgyánok és Orbánfélék vertek szét…

    .

    .

    * Jelenleg már az ipari automaták vészes forradalma jelenti immár városi mnkahelyek százrei számára a veszélyt.

    .

  • Gábriel 11:31

    Tisztelettel ajánlanám még szíves figyelmedbe a magam – a Fideszes troll mozgósítás c. cikkhez e témában írt 4:08-as hsz-emet is.

    🙂

  • talalom
    2018 május 12
    2:06 de.

    „Ez ám a logika! (Londonországot nem is értem.)”

    Ha nem szeretsz cikkeket olvasni, akkor összefoglalnám a fent belinkelt táblázat lényegét. Van egy rangsora az európai fővárosoknak, hogy nélkülük mennyivel csökkenne a GDP. Első helyen Budapest áll, és utána kisebb országok fővárosai következnek. Az első nagyobb ország, ami követi a listán, az Anglia.
    Ez azzal magyarázható, hogy itt a főváros elnyomja az ország többi részét.

    „A főváros népének nagy többsége a Vár és a Liget tönkretétele miatt IS”
    Engedd meg, hogy kacagjak!!! Ez ugye valami költői túlzás kart lenni?! Ti nemhogy elzavartátok volna az illetőt, hanem még be is betonoztátok 12 évre!
    Ha a bukott, pesti ballib pártok végre eltűnnének a balfenéken, akkor beszélhetnénk valami jövőképről.
    Ha nem indultatok volna vidéken, akkor a vidéki nép (ellenzéki része) már rég elzavarta volna őket, de legalább nem lenne kétharmad!
    Érdekes, mikor tüntetni kell, akkor csak Karácsony szokott a Ligetben lenni az ellenzékiek közül.

  • Almási Alma
    2018 május 12
    1:33 de.
    lámpa!

    „Budapestet pedig a XIX. században az egész Kárpátmedence számára tervezték ilyen nagyra”

    Nahát, mit nem mondasz? A brit Parlament nagyságával vetekedő magyar Országházat is ezzel lehet magyarázni? Több volt a képviselő a Kárpát-medencében, mint a több földrészre kiterjedő Brit Birodalomban? A királyi Várról nem is beszélve, amiben soha nem lakott király. Mindezt hitelből fizették az élelmes építési vállalkozók, mérnökök, politikusok. Presztízsberuházások, amik eladósítják az országot, nem is tudom honnan olyan ismerős …

    Kíváncsi lennék, hogy neked ki a megfelelő kommentelő? Az, aki a te félinformációkból összefércelt történelemképedet elfogadja?

  • Almási Alma
    2018 május 12
    1:33 de.

    „Nem mellesleg pedig azért hízott még nagyobbra, mert a vidékiek tömegesen költöztek fel ide, otthagyva a mezőgazdaságot,”
    Mit nem mondasz. A nagyvárosok úgy alakultak ki mindenhol, hogy vidékről beköltözött a nép.

    „amelyből már a kádár-időkben sem lehetett megélni.”
    Egymillió embert élt meg a mezőgazdaságból a Kádár-korban. Az igaz, hogy akkor volt állami támogatás. De nem költött segélyre az állam, és jobb volt a közbiztonság is!

    „Na most akkor szerinted ezek a vidékiek – illetve utódaik – szintén gonosz vidék-gyűlölők?”
    Honnan tudjam? Ide a topikba csak olyan pestiek írtak, akik Bpesten születtek.

  • Voronyezs
    2018 május 13
    3:39 de.

    A Nemzeti Kerekasztalban benne voltak a kommunisták is, az Ellenzékiben magától értetődően csak az ellenzékiek.

  • Voronyezs
    2018 május 13
    4:24 de.

    Jó öreg Horn Gyulát kihagytad a mezőgazdaságot szétverők közül!

    „súlyos dillemát úgy, ahogy lehetett az objektív és a begyepesedett szubjektív feltételeket is legyőzve… ”
    Mondtam már neked, hogy felejtsd már el, amit a foxi-maxin tanultál 70 éve a zsíros parasztról, aki nem akar fejlődni!
    A Kádár-korban volt egy 2-3 millió szegényparaszti, munkás réteg, aki a vállán vitte a korszakot! Megvolt az érvényesülési vágyuk, és a kulturális alaptőkéjük, hogy följebb kerüljenek! És a rendszer rájuk tudott építeni.

  • Szerintem nem Horn Gyuláék hanem a Torgyán-féle Kisgazdák verték szét a hazai mezőgazdaságot.

  • Geyza!

    Sajnos legfokeppen ez is a MDF lelken szaradt, az abban osszegyult sok horthysta érát visszaalmodo gazemberekkel. A Torgyan, mint a nemzet volt politikai bohoca nem sok vizet zavart, vagyis semmilyen velemenyet nem vette senki soha figyelembe.

    Amikor a 8 ev utan vegre sikerult az ahitott miniszteri szekbe is bekerulnie, az Orban megette uzsonnara.

    Az MDF-es idiot elmebetegek jeloltek ki a visszautat a multba, a dzsentri vilagba. Ebben HATALMAS TAMOGATAST ADOTT a bekamforozott, a multat visszaalmodozo emigracioban eldegelo EMIGRANS MAGYARSAG – AKIK MIND UGY EREZTEK HOGY MOST ELJOTT AZ IDEJUK A KARPOTLASRA.

    Sajnos mielott az ujra kormanyzasra juto Horneknak sikerult volna visszaforditani az iranyt, jott az Orban.

    Sajnos az orszag nagyobbik fele meg mindig a multert abrandazott, a jovorol tudni nem akar.

  • Gabriel
    2018 május 13
    8:11 du.

    „az abban osszegyult sok horthysta érát visszaalmodo gazemberekkel.”

    Ez így csak részben igaz. Az 1990-ben indult földosztás az 1945-ös állapotokat állította vissza. Vagyis nem a háború előtti, hanem a háború utáni állapotokat. 1945-ben elvették az arisztokrácia földjeit, ami egyébként szükséges volt a társadalom fejlődése érdekében, és azt nem adták vissza 1990-ben!

    Az más kérdés, hogy szétverték a tsz-eket, amik a gazdák önkéntes társulásaként működhettek volna tovább. És megszűnt az állami támogatás a szent liberalizáció jegyében.
    Ez így együtt arra mutat, hogy az összes parlamenti párt a zöldbáró réteg kialakulásában volt érdekelt.
    Egyébként európai példákat nézve, lehetőség lett volna egy kis és középgazda réteg kialakítására 1990-től kezdve. 200-250 ezer család, családtagokkal együtt egymillió ember, aki meg tud élni a mezőgazdaságból. Ezt elmulasztotta mind az mdf, mind az mszp kormány. Torgyán József csak az i-re tette föl a pontot.

  • Gabriel
    2018 május 13
    8:11 du.

    „EMIGRANS MAGYARSAG – AKIK MIND UGY EREZTEK HOGY MOST ELJOTT AZ IDEJUK A KARPOTLASRA.”

    Ismétlem, a kárpótlást az 1945-ös állapotok alapján csinálták, tehát 300 hektárnál többet esélyük sem volt visszakapni a volt birtokosnak. A Festetics, Eszterházy-féle több millió hold visszaadása az arisztokráciának szóba sem jött.
    A nagy biznisz az 1990-es években inkább a kárpótlási jegyekkel és egyebekkel történt.

    „Sajnos mielott az ujra kormanyzasra juto Horneknak sikerult volna visszaforditani az iranyt, jott az Orban.”

    A volt tsz-elnökök a Horn Gyula idejében hordták szét a tsz vagyonát, mikor látták, hogy itt a szocialisták a nagyüzem fenntartásában érdekeltek. A nagyüzemi mezőgazdaság a szocialisták mániája, de nem ám a dániai típusú, ami a gazdák önkéntes társulása. A nagy cégek, vállalkozók által fenntartott nagyüzem igen működőképes a „szocik” szerint, láthatjuk Dél-Amerikában ennek hatékonyságát …

    „Sajnos az orszag nagyobbik fele meg mindig a multert abrandazott, a jovorol tudni nem akar.”
    Ez így egyszerűen nem igaz. Itt a politikai-gazdasági-kulturális elittel vannak komoly bajok. Az ország talán egy új fejlődési pályára tudna állni, ha az elit, amely görcsösen ragaszkodik a beidegződéseihez, nem húzná vissza. Ilyen pl. a görcsös ragaszkodás a nagyüzem kizárólagos fenntartásához, amit könnyű belátni, hogy nem a lakosság érdekét szolgálja.

  • Gabriel
    2018 május 13
    8:11 du.
    _____________

    Igaz. De én még arra is emlékszem, hogy Torgyán a kisgazdákat „kiléptette” az MDF koalícióból. Nagy bajban is lett volna a többség, ha néhány öreg kisgazda képviselő nem alakítja meg a „tizek” (vagy hogyhívták?) frakcióját, Oláh Sándorral az élen (ezt a néhány öregurat sajnálom, ők valóban bizonyos hagyományokat képviseltek, na, persze köztük is volt kakukktojás, úgy emlékszem…). És a ciklus végére Csurka is „zseniális politikus” lett a MIÉP-pel…

    Az a baj, hogy a hatalomba került jobboldaliak közül alig volt olyan, akit az ország dolgai is érdekeltek volna.

  • Geyza
    2018 május 13
    7:07 du.

    Szerintem meg megbukott az elmúlt 30 év nagyrészt. Ha voltak jó kezdeményezések, akkor azok búvópatakként éltek, de nem igazán támogatva.

    Úgyhogy ezen nem vitáznék, hanem inkább a holt lelkekre hagyom a holtakat, temessék el magukat! Az élőknek azt javaslom, hogy ezekkel a holt lelkekkel ne vállaljanak közösséget, mert csak őket is visszahúzzák. Akik itt mindentudónak és nagyon okosnak teszik magukat, lehet hogy csak nagyképűsködnek. Akik valóban tettek valamit, talán nem híresek, de látszik a munkájuk eredménye.

    Na pá.

  • Gabriel:
    Igazad lehet de Dr.Torgyán, a „sztárügyvéd” (SIC) adta a nevét az egészhez.

  • Az világosan látható hogy a mai Mo. jelentős része az izzadságszagú áporodott „urambátyám” világba áhítozik vissza.

    Ahogy itten olvasom ezeknek a Lalikáknak meg miegyebeknek a röfögéseit.

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2018 május 13
    8:11 du.

    „Sajnos mielott az ujra kormanyzasra juto Horneknak sikerult volna visszaforditani az iranyt, jott az Orban.”

    Szerintem Kuncze Gábor, Suchman Tamás és Magyar Bálint „áldásos” közreműködése nélkül még simán legalább 4 évet kapott volna! Ezzel a baklövéssel soha vissza nem térő lehetőséget szalasztott el az MSZP!

  • Voronyezs
    2018 május 13
    3:39 de.

    Na, most én írom, hogy minden szavaddal egyetértek!

    Sütit sajnos nem tudok iderakni, mert azt még mindig nem tudom,hogy kell – pedig Alma egyszer mintha ezt magyarázta volna talalomnak, de nem jegyeztem meg sajna – a lényeg, hogy jár neked a 10 pont! -:))))

  • Besancon:
    IDE A SÜTIT DE IZIBE !!!

  • Rendben Geyza, milyet parancsolsz: édeset, sósat, mákosat, mogyorósat – netán gömbölyűt hogy elguruljon? Ezekben én mind profi vagyok, csak azt nem tudom az ügyes fórumozók honnan varázsolják ide ezeket a vidám,szomorú,kaján kis figurákat (alias sütiket) – mert ezen az oldalon a rendszer nem kínál fel ilyet? Te tudod?

  • Beaancon:
    Mindet ide !
    Így, ebben a sorrendben
    😀 😀 😀
    🙂 🙂 🙂
    🙁 🙁 🙁
    😉

  • Besancon:
    A fenntieket
    igy kell, csak szóköz nélkül :

    : ) : ) ez ilyen lesz: 🙂
    : D : D ez ilyen : 😀
    : ( : ( ez meg igy néz ki : 🙁
    Az utolsó pedig :
    😉 az ilyen : 😉

    Lehet variálgatni az írásjeleket.

    .)

  • Elcsesztem.
    Az utolsó
    ; ) ilyen lesz : 😉

    erre semmi nem jött : .)
    Egyet még kipróbálok : 8 ) szóköz nélkül: 8)

  • És a csodálkozós: kettőspont, kis o betű
    😮

  • Almási Alma
    2018 május 14
    4:01 de.

    „Az a baj, hogy a hatalomba került jobboldaliak közül alig volt olyan, akit az ország dolgai is érdekeltek volna.”

    A ballibeket bezzeg annyira érdekelte az ország dolga, hogy mai napig azt nyögjük! Bár ne csináltak volna semmit, csak hagyták volna a dolgokat a maguk rendjén menni! A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, és ez duplán igaz a világmegváltó bölcsészekre és simlis közgazdászokra.
    Tehát a jobboldaliakra is az jellemző, állításoddal ellentétben, hogy a kevesebb több lett volna.

    „Torgyán a kisgazdákat “kiléptette” az MDF koalícióból.”
    Elég rövid az emlékezeted. Torgyánnak az volt a „legnagyobb” tette, hogy Orbán Viktort a hatalomba segítette 1998-ban, és ezzel aláírta a saját politikai karrierjének a végét. Akkoriban a kisgazdapártnak szinte komolyabb bázisa volt, mint a fidesznek! A több százezer szavazó ott állt mögötte, tehát volt Torgyán mögött tömeg.
    Az más kérdés, hogy ez a tömeg átment azóta a Fideszhez, de az FKGP végét nem ez jelentette. Az történt, hogy a fidesz mellett bukkantak fel a 2002-es vereség után a mezőgazdasági felső és középvezetők, és ezzel végképp elolvadt a kisgazdák bázisa. Mindenki emlékszik a 2002 utáni gazdatüntetésekre. Ott volt a sok ágazati vezető.

    Azóta persze az ágazat is kettészakadt, egyesek a fideszbe simultak, mások országos közellenségek lettek.

  • hazai lámpa
    2018 május 15
    5:47 de.

    Még annyit ehhez, hogy akik 2010 előtt a jobboldalhoz tartoztak, mint mezőgazdasági szereplők, azok a családi gazdaságokat képviselték. A nagyüzemi lobbi a szocialistákhoz kötődött már a Horn-kormány idején is, pláne Gyurcsány alatt.

    Vidéken a szocialisták egyáltalán nem építettek ki tömegbázist, még az esetleges érdeklődőkkel is lekezelően, bunkón bántak. A családi gazdaság szerintük egy életképtelen szervezet, ahogy az itt hangosan kiabáló pesti, nyugdíjas „szakértőktől”, pl. fizikusoktól és könyvtárosoktól olvashatjuk igen gyakran. Az MSZP-kormányok alatti híres gazdatüntetéseket értelemszerűen a családi gazdaságok szervezetei rendezték, pl. MAGOSZ.

    Azért tüntettek, mert az európai támogatások nyertesei a nagyüzemek voltak. 2010-ben a fidesz ezeket a nagyüzemeket sikeresen lenyomta. Na nem úgy, hogy helyettük a családiakat támogatta volna, hanem inkább helycserés támadással … Még a Csányi tartja magát valahogy, de Mészáros már ott liheg a sarkában, a többiről nem is beszélve.

  • Voronyezs
    2018 május 13
    4:24 de.

    „egyedül az iparosítás, ezzel együtt a városi lakosság felduzzasztása jelentette a kiutat.”

    Te is föltaláltad ám a spanyolviaszt. Dél-Amerikában is városiasodnak, ha a nyomor lakótelepeket, a bádogvárosokat városnak tekinted! Azért azt nem nevezném megoldásnak, hogy az emberek százezrei munka nélkül tengődjenek a város szélén, mert a munkájukra már nincs szükség vidéken, máshoz meg nem értenek. Megnézném a finnyás pestit, ha holnap valami hatalom kiürítené a szabolcsi gettófalvakat, és Újpest alá beköltöztetné a lakókat …

    A kelet-európai országokban az iparfejlesztés nem volt kielégítő, és nem követte a lakásépítés, ezért a vidéki népesség jelentős része helyben maradt. Ez nem maradiságból történt, hanem történelmi adottság. Nekik a bérlakás építés jelentene egyfajta megoldást, vagy a munkahelyek vidékre költöztetése.
    Ehhez jött a képzetlenek falvakba menekülése a rendszerváltás következményei miatt. Mert ott legalább segélyből meg tudnak élni valamennyire. Ők még magyarországi összeszerelő üzemekben se tudnak elhelyezkedni, mert még ahhoz sincs meg a képzettségük, munkakultúrájuk!
    Számukra jó megoldás lenne helyben a mezőgazdaság támogatása, mert visszatérnének ezzel a munka világába, és másoknak is példát nyújtanának. Akármit okoskodnak erről a posztmarxisták íróasztal mellett ülve.

  • lámpa, minden hiába… 🙁
    megint megszántalak… Szóval én nem 1998-ról, hanem 1990-ről beszéltem. És igenis, akkor leginkább az MSZP akarta Magyarország felemelkedését. A liberálisokat meg ne keverd össze velük. (Bár tudom, hogy ez neked magas, de próbálj meg disztingválni.)

  • Geyza
    2018 május 11
    7:47 de.

    Most olvastam Voronyezs eszmefuttatását, ami talán egy kis üldözési mániáról tanúskodik.
    Ezúton üzenem, hogy inkább neked van igazad, mert a kis történetedbe én sem, és szerintem a nagy többség sem magyaráz bele többet, mint ami. Ti. egy anekdota.

    Egy szállóige a Kádár-korszakból.
    A falusi lagziban zavarban van a vőfély, hogy hogy nyissa meg az ünnepi ebédet? Mikor ott van a párttitkár és a falusi pap is. Végül ezt mondja:
    – Elvtársak, imádkozzunk!

    Szállóige a kilencvenes évekből.
    Régen azért verték a parasztot, hogy belépjen a tsz-be, most meg azért verik, hogy kilépjen onnan!

  • Almási Alma
    2018 május 15
    8:22 de.

    A maroknyi mszp-s 1990-ben a parlament hátsó padsoraiban ült, és örült, hogy egyáltalán bejutott. Ezzel esetleg hozzájárultak a felemelkedéshez …

  • Almási Alma
    2018 május 15
    8:22 de.

    Ja igen, szánalom.

    Elég lenne, ha megcáfolnád az állításaimat, és akkor nem kéne állandóan személyeskedni.
    De mivel nincsenek érveid, ezért a személyemet kritizálod.

  • Almási Alma
    2018 május 15
    8:22 de.

    ” A liberálisokat meg ne keverd össze velük. ”

    Mivel összeálltak egymással, több koalícióban is, ezért hívják őket ballibeknek.

    Persze te úgy hívod őket, ahogy akarod. Neoliberálisok s.ggét nyaló szocialistákat is írhatsz, ez egy szabad fórum.

  • talalom
    2018 május 11
    9:44 de.

    Szerintem te szándékosan nem akarod érteni a kérdést. Itt van pl. Kanada fővárosa. Nem a legnagyobb város, főleg nem ipari centrum. Ti valamiféle avítt város-falu ellentétre próbáljátok kihegyezni a kérdést.

    Itt valójában arról van szó, hogy Pest elszívja az erőt a többiektől, legyenek azok városok vagy bármilyen település. Ez nyilván a városvezetés hagyományain alapul, ami generációkon átível. Uralni akarjátok az országos politikát.
    Hogy van az, hogy a fejlesztéseket még most is a legfejlettebb Bpest. fölözi le?
    Más országokban a politikai főváros nem uralja az országot, hanem irányítja.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Ottawa

  • Hazzaykám:
    Azzé ne essél negaítiv túlzásokba .
    Az 1990 évi parlament összetétele:

    Az 1990-es hatpárti parlamentben az MDF 165, az SZDSZ 94, az FKGP 44, az MSZP 33, a Fidesz 22, a KDNP tagú frakciót alakíthatott, és 7 független képviselő volt.

  • lámpa, mivel em mondasz semmit, illetve mindig az ellenkezőjét az előző mondatodnak, mi a fenét lehetne benned cáfolni? 😀

    Inkább mondd nekem bodamarcsisan, hogy PÁ! És fejezzük be… 😀

  • Lampacska!

    A „varosiasodasnak” semmi koze a politikahoz!

    Az emberek hasonloan a kiscsirkekhez a nagyvarosokba igyekeznek!
    Mint ahogy a kiscsibek is egymast melegitik, ugy az emberek is.
    Oda mennek, ahol „TORTENIK VALAMI”
    Ahol remenylik, hogy munkahoz jutnak, ahol tanulashoz es szorakozashoz is „konnyedseggel” hozzaferhetnek. Legalabbis elso latszatra.

    Azert duzzadnak fel a kormanyzati szekhelyek is, mert elviekben ott „kozelebb lehet kerulni” a „husosfazekhoz”. Feltehetoleg.

    Mindenesetre a szolgaltatasok zome a varosokban van, mivel az egysegnyi teruletre juto emberszam sokkal magasabb, tehat a hatekonysag sokkal nagyobb.

    Valoban leteznek „fovarosok” (kormanyzati szekhelyek) amelyek kisebbek az orszag mas nagy varosaitol, politikai megfontolasbol.
    De ez miben modositja azt, hogy az adott orszagban vannak nagy varosi centrumok, peldaul kanadaban Montreal?

    Vagy Braziliaban Sao Paulo 20 millios lakossal, amikor az europanyi orszag lakosagga 200 millio?

    Ahol politikai, tortenelmi okokbol egy-egy kisebb varos volt a kormanyzati varos, akkor is kialakultak metropoliszok. Pl. a volt NSZK-ban Bonn volt a fovaros.

    Ez a vilag minden tajan, minden tortenelmi idoszakban igy volt, sehol semmilyen kormanyzat nem tudta ezt soha megvaltoztatni. Vagyis hogy ne legyenek nagy varosi centrumok.

    Ajanlhatok egy regi konyvet – talan a mai napig a legjobb szakirodalom ebben a kerdesben, koznapi nyelven.

    Wolf Schneider: Városok Urtól Utópiáig
    Szakmai vegzettsegem a varosepites- varosgazdasag.

    Voronyeshez irtad:
    „Te is föltaláltad ám a spanyolviaszt. Dél-Amerikában is városiasodnak, ha a nyomor lakótelepeket, a bádogvárosokat városnak tekinted! Azért azt nem nevezném megoldásnak, hogy az emberek százezrei munka nélkül tengődjenek a város szélén, mert a munkájukra már nincs szükség vidéken, máshoz meg nem értenek. Megnézném a finnyás pestit, ha holnap valami hatalom kiürítené a szabolcsi gettófalvakat, és Újpest alá beköltöztetné a lakókat …

    A baj az Lampa, hogy a kormanyzatok nem tudnak mindent megoldani az emberek helyett. Az emberek ha menni akarnak – mennek, es ottragadnak – ezert lessz favella.
    Volt idoszak amikor Pesten is majdnem majdnem bekovetkezett ez – ezert kezdett el valoban ezerrel iparositani a kadar-rezsim videken.

    De ehhez viszont mar „NEM DEMOKRATIKUS” RENDSZER KELL! Kezivezezerleses – ahogy finam hivtuk, nem hasznalva a diktatorikus szot.

    Na most eppen az Orban valami ilyesmi bevezetesen tori a fejet, viszont a vadkapitalizmust eresztve a tomegekre – vagyis ujra kezivezerles, de a TOKE KEZI ELOSZTASA! (fasziszta allam)
    Puff – zsakutca.
    Kinaban a PART ezerrel (teljes gozzel) harcol a videk felemeleseert – de az emberek ott is inkabb (szivesebben) koltoznek a metropoliszokba.
    Mert mar „nyugati szintu” az elet!

  • Ottawa egy ket nyelvu fovaros. erre azert volt szukseg mert Kanada ket nyelv ]u orszag. Meg ma is a helyi tortenelem szerint az angol, vagy a francia az elso bevandorlo. Meg ma is nincs eldontve egeszenm ki fedezte fel vegleg Kanadat. T.i aztan 1812 ben volt egy haboru is koztuk. Sajnos , az sem dontotte el a nagy kerdest. Ma pl. ha a gyerek montreali iskolaba jar attol fugg, hogy angol vagy franciaba van. Mindket oldal maganak indikalja az elsoseget.

  • Budapestet semmifele magyarazattal nem lehet Ottawahoz hasonlitani. A beiroknak illene Budapest tortenelmet tanulmanyozni es utana kiertekelni. Mellesleg Budapest sokaig NEM volt az, hanem kulon volt Pest es kulon volt Buda. Obudara kell csak menni es tanulmanyozni a regi szokasokat es emlekeket.1896 ban egyesult Buda Pesttel a milleneum eveben..
    Ferjemnek egy epitesz nagybacsija volt, aki valamikor a 18_19. szazadban epitette Obudat peldaul.

  • gabriel
    2018 május 15
    10:10 de.

    Értem én, hogy véded a mundér becsületét, de azért nem kéne hülyeségeket írni.

    „A “varosiasodasnak” semmi koze a politikahoz!”

    A középkorban a király támogatta a városok létrejöttét, azért, hogy a polgárokra támaszkodhasson a földesurak ellenében.
    Az újkorban annyira alul voltak fizetve a munkások az ipari forradalom kezdetén, hogy csak igen nagy kényszer hatására mentek nyomorogni a városszéli gyárnegyedekbe. Ehhez az kellett, hogy megszüntesse az állam a jobbágyságot, és elvegye a termelőeszközeiket.

    Mi ez, ha nem politika?

  • Figyelő
    2018 május 15
    12:13 du.

    Budapest történelméhez tartozik az árnyoldal, az is, hogy egy vízfejként uralkodik az országon.

    Pl. egy pesti szocinak Botka, a szegedi szocialista polgármester már vidékinek számít! Hiába állna Botka mögött a fél ország mszp szavazója, ha a pesti öreg rókák nem mondják rá az áment, akkor nem lehet miniszerelnök jelölt. Kíváncsi lennék, hogy van-e Kanadában ilyen, hogy aki montreali, az nem érvényesülhet az országos politikában?

    Nem árulok el titkot, hogy Orbán többek között a vidék-Budapest ellentét hagyományos szításával is sok szavazatot szerez. Itt nem a falu-város ellentétről van szó! Itt arról van szó, hogy vidéki városok másod-, harmadrendűnek érzik magukat Bpest mögött.
    Más kérdés, hogy Orbán nagyon jól érzi magát Pesten, hetvenéves kora előtt nem is szándékozik visszavonulni az alcsútdobozi dácsára.

  • Almási Alma
    2018 május 15
    9:23 de.

    Tudnál mondani példát, hogy hol mondtam az ellenkezőjét az előző mondatomnak?

  • Ha azt hiszed, hogy bajlódom még veled, meg az ömlesztve idelöttyentett ellentmondásos nézeteiddel, akkor tévedsz (volt még olyan is, hogy konkrétan szóltam. Keresd ki. 😀 ). Hosszú ideig próbáltam veled szót érteni, de nem sikerült. Most már Marcsi és Bendegúz kategóriájában vagy nálam. Igazán sajnálom.

  • Almási Alma
    2018 május 16
    8:03 de.

    Ha nem olvasod, akkor mi alapján minősíted, amit írok?

    Ha úgysem érdekel, akkor minek idegesíted magad? Ha szerinted olyat írok, ami nem közérdekű, akkor úgysem olvassa senki.
    Ha meg szerinted sokan olvassák a hsz-eimet, akkor cáfold meg az állításaimat, ha nem értesz velük egyet!
    Az ellentmondás látszata talán abból ered, hogy megpróbálok következetes maradni, vagyis nem lehet a történelmet az angyalok-ördögök küzdőterepeként leírni.
    Válaszoltam helyetted, de nem kell megköszönni.

  • Alma:
    Na igen.
    Az örökösen okoskodó és
    polihisztorkodó önjelölt tudós-lány
    Tele van a Világ ilyen önjelölt prófétákkal.
    Az Életben meszire kerülhetik őket unalmas szócsépléseik miatt.

  • @lámpa

    A papámnak volt egy jó barátja, ő volt olyan vitatkozó típus, mint te. Egyszer például Arany János Toldija kapcsán hosszasan kifejtette, hogy a költő erősen elfogult volt, mert Toldi György (a rókalelkű bátya) nem volt annyira gonosz, mint ahogy be van állítva, hanem igenis egy rendes magyar nemesember ember volt…

    (Hogy mi aztán vita után mennyit röhögtünk ezen, lám, még most is – 60 év után – megmosolygom…)

    😀 😀 😀 😀

  • Almási Alma
    2018 május 16
    2:10 du.

    Én ezt pár éve egy komoly, irodalomtudományi kötetben olvastam, amiben Ady-tanulmányok jelentek meg.

    Valami olyasmi volt, hogy a századfordulós értelmezés szerint Toldi Miklós a zsidókat és a liberálisokat képviseli, míg Toldi György a régi nemességet. (Valóban elég nagy gyűlölettel ír róla a költő, semmi pozitív vonás nincs benne.)
    És Ady is egész pályáján a „legkisebb fiú” volt, aki követelte a jusst, ami neki jár, írja a tanulmány szerzője. A „pénz, paripa, fegyver” az őt megillető rész, amit a bátyjának vagyis a régi nemességnek ki kellett volna adni.

    Hogy aztán ennek mennyi valóságalapja volt, az már erősen kérdéses. A reformkorban a köz és kisnemesség volt a liberális. Az arisztokrácia és a nagybirtokosok a konzervatívak. Tehát valószínű, hogy Arany János korában mindkét Toldi a nemességet képviselte.

  • Geyza
    2018 május 16
    9:48 de.

    Vakok közt a félszemű a király. Itt sokan a középiskolai tananyaggal sincsenek tisztában, ezért nekik magas tudomány a középiskolai történelemanyag …

  • Hazaikám:
    Lehet de a vakok
    nem nagyon látják meg a félszeműt.
    Ha meg bedumálja nekik mit látnának ha látnának,akkor únják.

  • Geyza
    2018 május 16
    9:48 de.

    mindennek te vagy az oka, miattad kinyitottam ezt a bejegyzést, kellemes egy szép temetőben sétálni, de vannak más helyek is amiket szeretek RIP

    namost ez a toldi gyuri meg a miki és a köréjük húzható gőz, az agnoszkálás (hullarablás), és minden hasonló izé is az …

    majd ha lesz időm kitalálom amit már kitaláltak hogy a két fél gömb tulajdonképpen a szerelmespárok egyesülésének tökéletességét ábrázolja és amikor a két félből egy egész gömb lesz akkor van a delej meg a kilövelllés és ez mindez ógörög

    szóval a cserebogarak halhatatlansága és arról szóló érdemtelenségek inkább valami jófajta amitől legalább szédülök

  • @lámpa
    „Én ezt pár éve egy komoly, irodalomtudományi kötetben olvastam, amiben Ady-tanulmányok jelentek meg.”
    ______________
    Ha jól tudom, Aranytól származik a mondás: „gondolta a fene”…
    😀 😀 😀

  • Almási Alma
    2018 május 17
    8:59 de.

    Nem is gondoltad a nagybácsiról, hogy nem hülyeségről elmélkedik, hanem egy korabeli divatos meggyőződésről (40 évvel Arany halála után), ugye? Hány ilyen van, hogy a félműveltséggel, vakon beletaposnak itt a „demokraták” mások kommentjeibe, miközben fensőbbségesen küldik a vigyorgó szmájlikat …
    Ha kéred, szívesen előkeresem neked a könyv címét, csakhogy a nagybácsi ne maradjon kicsúfolva örökké.

  • hazai lámpa
    2018 május 16
    4:47 de.
    NNekem cimezted a kerdesedet. Tudod Kanada nagy terjedelmu, de aranylag meg mindig sok resze nem sok lakossal bir.
    Tobbnyire, a nagy varosokban elnek sokan, Toronto, Montreal, de a fovaros Ottawa. a nep, ha valasztas van, arra szavaz, aki a legtobbet igeri, nem mindig a legjobb emberre.A szavazatok szama szerint, jon be az orszag vezetoje. Igy mukodik a demokracia,
    A fovaros Ottava.
    .