Ki kicsoda a negyedik Orbán-kormányban?

2018 május 19 8:26 de.16 hozzászólás

A miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (egyben tárca nélküli miniszter) mellett tíz miniszterrel és két tárca nélküli miniszterrel kezdi meg működését a negyedik Orbán-kormány. Az alábbiakban rövid, mondjuk úgy, vázlatos áttekintést adunk a kormány most hivatalba lépő tárcavezető munkatársairól.

A szűkebb pátriájába visszatért Lázár János helyett Gulyás Gergely lesz a Miniszterelnökség vezetője. Utóbbi Gulyás azon három személy egyike, akikre a kormánypártok az új alkotmány megszövegezését bízták, ő volt a frakció vezérszónoka az alaptörvény előkészítéséről szóló parlamenti vitában. A jövőben ő celebrálja majd a Lázár János által bevezetett csütörtöki kormányinfókat, ahol valódi újságírók is tehettek fel valódi kérdéseket, és még az is előfordult, hogy valódi válaszokat kaptak.

Gulyás Gergelyt sokszor láttuk a televízióban nyilatkozni, egyszer azt is bemutatta, hogy a futball labdával is ügyesen bánik, ha a szárnyaló magyar labdarúgó válogatottból kiesik valaki, rá biztosan számíthatnak a szövetség vezetői.

Rogán Antalt nem kell bemutatni, mindenki ismeri, hiszen fiatal kora ellenére régi motoros a szakmában. Orbán Viktor negyedik kormányában akárcsak a harmadikban a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti, de bizonyára továbbra is foglalkozik majd a letelepedési kötvények ügyével. Helikopteren nem fog utazni, ezt a nagy nyilvánosság előtt ígérte meg, még a feleségét is megkérte arra, hogyha legközelebb lakodalomban mennek, az utazásnak valamilyen más, a nagyközönséget kevésbé irritáló módját válasszák. Várhatóan folytatódik a nemzeti konzultációk sorozata, például a demográfiai fordulatról, vagyis arról, amiről már Orbán Viktor is beszélt, hogy 2030 évre szóló átfogó megállapodást akar kötni a magyar hölgyekkel. Hogy ebben igán Antal miként tud tevékenyen részt vállalni, az egyelőre a jövő zenéje.

Szijjártó Péter marad külügyi és külgazdasági tárca élén, vagyis, továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát. Várhatóan az elkövetkező években is sok dolga lesz, megküzd Magyarország ellenségeivel, megállítja Brüsszelt, s még az eddigieknél is több nagykövetet rendel be. A hírek szerint május végén az új amerikai külügyminiszterrel találkozik, amire magyar viszonylatban évek óta nem volt példa, ha hinni lehet az előrejelzéseknek, az amerikaiak most még megússzák komolyabb feddés és fejmosás nélkül, de ha kihúzzák a gyufát, például a vízummentesség belengetett megszüntetésével, Szijjártó nem fog sokat hezitálni, és gond nélkül hadat üzen nekik.

Pintér Sándor már többször megszellőztette, hogy távozik, ám egyelőre belügyminiszter marad. Még Rogánnál is régebbi motoros, az első Orbán-kormányban is belügyminiszter volt, majd, miután Orbán Viktor 2010-ben visszakerült a hatalomba, közölte, hogy bízik Pintér szakmai tudásában, és abban, hogy két hét alatt felszámolják a bűnözést. A magyar emberek ez utóbbit saját bőrükön tapasztalhatták, a bűnözés mint olyan, megszűnt Magyarországon, ha lenne, akkor Polt Péter legfőbb ügyészsége már egy sor súlyos ügyben nyomozást rendelt volna el. Pintér Sándor mindenesetre bizonyította, hogy tudja a leckét, miniszteri meghallgatásán a migráció megállításának fontosságáról beszélt.

Trócsányi László is marad helyén, igazságügy miniszterként szolgálja a hont, ami egy fontos poszt Magyarországon, mert a bíróságok függetlensége is hozzá tartozik. Trócsányi egyébként 2000 és 2004 között diplomata volt, Brüsszelben képviselte a magyar érdekeket, ily módon a saját bőrén tapasztalhatta, hogy milyenek a no-go zónák, valamint hogyan hanyatlik és rohan a megsemmisülés felé a migránsok miatt élhetetlen Nyugat.

Varga Mhály nem új fiú, de új miniszterséget kap. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis Pénzügyminisztérium néven folytatja, nyilván nemcsak az intézmény neve változik, de a feladata is. Mielőtt új kormányának tagjairól döntött volna, Orbán Viktor kijelentette, hogy neki olyan pénzügyminiszter kell, aki garantálni tudja, hogy a gazdasági évi növekedése 4 százalék, vagy annál magasabb lesz. Feltehetőleg Varga volt az, aki mindenki másnál szebben és hihetőbben ígérte meg ezt a miniszterelnöknek.

Az emberi Erőforrás minisztériumot (Emmi) Balog Zoltántól Kásler Miklós veszi át. A kiváló onkológusként elkönyvelt Kásler hamar letette a névjegyét, mikor közölte, hogy a halálos betegségek mintegy háromnegyede elkerülhető lenne, ha az emberek betartanák a tízparancsolatot. Ez a felfogás váratóan jelentős előrelépés lesz a várólisták rövidülése és az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése terén, és remélhetőleg az ugyancsak az Emmi alá tartozó oktatásügy is profitál az ilyen és ehhez hasonló, tudományos megfogalmazásokból.

Palkovics László az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezeti majd. Ő a kormányban amolyan szürke eminenciás, ismertebb balhé, necces kijelentés nem fűződik a nevéhez. Korábban az oktatásért volt felelős, de ott már nincs rá szükség, mert az oktatással minden rendben van, például elegendő mennyiségű kréta van az iskolákban, és az utóbbi időkben arról sem kaptunk hírt, hogy valahol egy iskolaépület összedőlt volna.

A mezőgazdasági minisztériumot Fazekas Sándor helyett Nagy István vezeti majd a jövőben. Épp jókor jött a váltás, emlékszünk még, hogy Fazekas úr azzal riogatta a magyarokat, hogyha az országot elözönlik a migránsok, akkor a magyar emberek majd hús helyett kénytelenek lesznek grillezett skorpiót enni. Ezzel szemben Nagy István más minőséget képez, ő már miniszteri meghallgatásán is egyértelművé tette, hogy a hazánkban újból jelentkező sertéspestist a migránsoknak köszönhetjük, az elhullott vaddisznó ugyanis azért dobta fel a talpát, mert megevett egy migráns által eldobott fertőzött szendvicset.

A honvédelmi tárcát az eddigi vezérkari főnök, Benkő Tibor vezeti. A rendszerváltozás óta ő az első olyan honvédelmi miniszter, aki nem civil, hanem katona. Ami egyébként érthető, a civil kifejezés az utóbbi években szitokszóvá vált Magyarországon, ráadásul Benkő úr viszonylag szálkás termetű, kisportolt, katonás ember benyomását kelti, ami azért jó, mert Orbán Viktor miniszterelnök néhány évvel ezelőtt kijelentette, hogy nem szereti a pocakos katonákat. Benkő úr oly módon alakítaná át a hadsereget, hogy amint azt miniszteri meghallgatásán elmondta, alkalmas legyen a migránsok megállítására.

Nő is lesz Orbán Viktor negyedik kormányában, mégpedig a nemzeti vagyonért felelős Bártfai-Máger Andrea személyében. Róla az feltételezhető, hogy jó kezekben lesz a nemzeti vagyon, mert amikor kiderült, hogy miniszter lesz belőle, több lap is megírta, hogy volt férje által használtlakásban olyan vállalkozásokat is működtetett, melyek utóbb százmilliós tartozásokat maguk mögött hagyva szűntek meg. Az új miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ő nem tudott ezekről az ügyekről, amit gond nélkül elhihetünk, mert nemcsak életszerű, de nincs is más lehetőségünk, mint hogy elhiggyük.

Csendben, szinte mindenki által ismeretlenül, de már a harmadik kormányban is a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter volt a most újrázó Süli János. Nem csoda, hogy keveset tudunk róla, magáról a paksi bővítésről sem tudunk sokat, legalábbis ahhoz képest, amennyit beszélünk róla, és amennyibe mindez a magyar adófizetőknek belekerül. Miniszteri meghallgatása sorén elmondta, hogy az új paksi blokkok 2026-27-ben állhatnak kereskedelmi üzembe, ekkortól adnak áramot, energiát, és minden mást, amire szükségük van a magyar embereknek.

A végére hagytuk az általános miniszterelnök-helyettest, Semjén Zsoltot, aki a nemzetpolitikáért felel a kormányban. Vagyis, várható, hogy amint azt korábban is megtette, fehér lovon üget be Kézdivásárhelyre, de ha igény lesz rá, más külhoni magyar településeket is meglátogat. Semjén Zsolt a választás előtt kisebb vadászati kalamajkába keveredett, kiderült róla, hogy Svédországban házi rénszarvasra vadászik, mely tevékenység nem elhanyagolható költségét egy baráti vállalkozó fizette. Semjén úr és minisztériuma először azzal védekezett, hogy rokonai élnek Svédországban, később, lányos zavarában viszont arról beszélt, hogyha lenne rá módja, jegesmedvére is vadászna.

Orbán Viktor régi-új miniszterelnök érdemeinek méltatásától ezúttal eltekintünk. Őt mindenki ismeri, munkásságát, ha akarnánk sem tudnánk néhány sorban összefoglalni.

Föld S. Péter

16 hozzászólás

 • kicsoda, miért van közöttük valaki? Én csak egy rakás műveletlen paraszt-suttyót látok! =))

 • Pintér nélkülözhetetlen, mert ő maga is rendőr volt, és a rendőrök is rá hallgatnak. Előtte valamennyi civil belügyminisztert megvezették.

  Ezt tudta Orbán, ezért ragaszkodik Pintérhez, de azt is látta, hogy rendkívüli hatalmi lehetőségek összpontosultak a kezében. Ezért hozta létre rendelettel (nem törvénnyel) a saját védelmi rendszerét a TEK megalapításával. Így a titkos megfigyelések fölötti rendelkezés megoszlik közte és Pintér között. Lepapírozva (törvény szerint) a TEK a belügyminiszterhez tartozó szerv, de Hajdú Jánost, a régi személyi testőrét tette meg főigazgatónak, aki csak neki számol be közvetlenül, és az ő utasításait hajtja végre. Vagyis papíron Hajdú főnöke Pintér, a gyakorlatban viszont nem az. Hajdúék bírói végzés nélkül is végrehajthatnak titkos megfigyeléseket és telefonlehallgatásokat. Mindezt ráfogva a terrorizmus elleni harcra.

 • Teee…Kik ezek ????

 • Wauuu. Micsoda oriasi burokracia egy csopp kis orszag ,alig kilenc es fel millios igazgatasat intezni.

  A “nagy” burokracia am igen draga es rem sokba lerul az adofizetoknek.
  A nagy burokracia, kevesebbet kepes intezni es sokkal tobbe kerul. Rengetegbe kerul a dolgozo-adofizetoknek.
  De miert ? Valoban lehetne szukseg egy olyan oriasi brokraciara ?

  Az en hazam , 21 millios orszag de a kormanyzo kivalloan intez mindent alig egy maroknyi egyenekkel melette.

  Csupan egy nehany Department Secretary-k.
  1. CFO (Chief Financial Officer=penzugy),2. Secretary of State (allam-miniszter),3. Attorney general (Fo-allam ugyesz), 4. Secretary of Agriculture and Consumer Affairs(Agrar es fogyasztok).
  Nehany Departmentok DEP (Department of Envoronmental Protection=termeszetvedelmi).
  A tobbik mind mint Agency-k, az alatuuk levo osztalyok.

  8-10 millios varosok , sot sokkal nagyobb megyek ,gyakran csupan egy City, vagy Coubty Manager-ek altal vezetve. Akik kepzett alkalmazottak a valasztottak iranyitasai altal vezetik a szukseges teendoket.

  Magyaroszag is sokkal jobb alapotban lenne es sokkal kevesebb koltsegek ellenere egy alkalmazott ‘Nemzet Igazgato’ altal.

  S akkor “politikai” nem jatszana semmi szerepet. A nemzet sikeresebb es boldogabb is lenne. Mindenki elete es anyagi lete jobb lehetosegekkel elnenek.

 • Orsós Elemér

  Drizari
  2018 május 19
  9:17 de.

  “Pintér nélkülözhetetlen, mert ő maga is rendőr volt, és a rendőrök is rá hallgatnak. Előtte valamennyi civil belügyminisztert megvezették.”

  Szerintem Pintér rendőri mivolta a legutolsó szempont, nem a szakértelmére kell felnézni, hanem az általa letétbe helyezett, gázolaj szőkítéssel kapcsolatos kompromitáló dokumentumaira, mert anno nem csak ő halászott a zavarosban, de neki van a legtöbb bizonyító papirja a cimboráiról, ezért bármely kormányba visszautasíthatatlanul bekéredszkedhet!

 • Nos a cikk bemutatta az Orbán által ismét megválasztott régi minisztereket és az újonnan kinevezetteket az új kormányban(némi bírálattal,ami persze felesleges erőlködés…)ezt mindenki tudja,aki újságot olvas !
  Orbán értékelte az eddigiek munkáját,tevékenységét és a sikeres működés érdekében,ha kellett változtatott,joga volt hozzá!
  Az,hogy ez egyes ellenzékieknek ez nem tetszik,vagy bírálják az az ő dolguk, bajuk…..,talán magukkal (az erősen lecsúszott ellenzék megújulásán kellene munkálkodniuk…)kellene foglalkozniuk,a saját érdekükben,hogy ne tűnjenek el végleg, nos van rá 4 évük…..!

 • Orsós Elemér

  Bendeguz79
  2018 május 19
  2:13 du.
  Kedves uram, maga annyira elfogult, annyira megvezetett és annyira nincs képben, hogy mérsékelhetné mindenhatóságát!

 • Orsós Elemér,

  aki nem ismeri belülről a rendőrséget (felső parancsnoki szinten), azt belügyminiszterként megvezetik.

  Pintér kiépítette a maga stábját, és szilárdan tartják pozícióikat.

  Államhatalmi gépezetben hatalmi pozícióban lenni nem egyenlő egy országgyűlési képviselőséggel, vagy egy polgármesterséggel, de egy bankvezérséggel sem. Ez utóbbiak csak a kiskakasok szemétdombjai, ahol addig kukorékolhatnak, ameddig az államhatalomból engedik. Pintér hatalmi helyzetben van, hozzá képest ez az új miniszter, ez a Kásler Miklós sehol sincs.

  Magyarországon ez évtizedek óta így működik, ma is így működik, és a jövőben is így fog működni.

 • ORSOS ELEMER;

  Na hat mi a fene “elfogult”-sag letezjetne abban hogy logikusan es a dolgozo-lakossagot sulyto, illetve bunteto es szuksegtelen koltsegekkel gyotrik a nemzet igen gyatran mukodu es lerobbant kozgazdasagat ?

  Tudna valami ertelmes ellentmondast nyujtani azon ???

  S mi abban a “megvezetett” dolog?
  Vagy hogy legalabb is mit ohajtott azzal mondani ?

  Garantalom hogy vannak nagyobb nepessegu es sikeresebb vallakozasok is sokkal de sokkal kevesebb, ill. kisebb szemlyzet alatal es kevesebb koltsegu szervezetek is mint magyarorszag.

  De ha maguk boldogan egetik a penzuket, hat az a maga dolga. Amig nem az en zsebembol ered az. De vannak ottan sokan akiknek meg egy csipp kis osszge is let-kerdeset jelenthetne.

  De maskor nem letezne joga panaszkodni hogy sikat kolt az a kormany jelentektelenul. Vagy hogy nagy isszegej tunnek el eredmenyek nelkul.

  Wmlekzzen arra majd ! Mert nem lehet joga azon panaszkodni !

 • Julianus barat

  Pinter Sandor egy igazi uriember. Semmi sem rohato fel neki, ezert kerult a negyedik Orban Kormanyba. A tobbiekerol semmit sem tudok, de biztos vagyok benne, hogy Orban Viktor most mar sokkal jobban megvalogatta a korulotte levo embereket.

 • Julianus:
  2018 május 20
  11:49 de.

  Há most frankón
  majdnem magamra burítottam esti utolsó koffimat.
  Legközelebb mérsékeld magadat heheeeheheehehe

 • Kalocsai Miklós

  Drizari
  2018 május 19
  9:17 de.

  A belügyminiszter nem irányítja a rendőrséget, hanem felügyeli. Az irányításra ott van a főkapitány akit nehéz lenne megvezetni. Nem véletlen, hogy demokráciákban többnyire a fegyveres erők miniszterei nem tagjai ezeknek a testületeknek.

 • Kalocsai Miklós,

  rosszul tudod. Belügyminiszteri hatáskör egyes tiszti rendfokozatokba az előléptetés és beosztásokba történő kinevezés (mondanom se kell, nem mindegy hogy kiket) és a kormányt képviselve irányít. Benne a rendőrségi törvényben, keresd ki. (segítségül: 4.§ (3) bek.) A belügyminiszteri rendeletekből készülnek az országos főkapitányi parancsok, mint végrehajtási rendeletek, amikből meg a megyei főkapitányi parancsok születnek.
  A belügyminiszter javaslatára és előterjesztésére nevezi ki az országos főkapitányt a miniszterelnök, szintén nem mindegy, kit javasol.
  A belügyminiszter irányítja a NVSZ-t, és TEK-et is, de utóbbit csak papíron, a gyakorlati irányító Hajdú János, aki egykori testőre Orbán Viktornak. A TEK esetében csak akkor ír alá bármit Pintér, ha azt a nemzetközi protokoll megkívánja.

 • Orsós Elemér

  Geyza
  2018 május 20
  2:51 du.
  Geyza, én is majdnem így jártam Pintér dicsőítése hatásától, majdnem félrenyeltem a szöllő pálinkámmal(nem tévedés, nem elírás, nem törköly, direkte szöllőből készült pálinka!) ami megbocsáthatatlan lett volna, mert mennyei elixir! Egyszer kóstold meg és garantálom leszoksz a füsttel ízesített viszkiről!

 • Orsóskám
  írod_ekkor Drizarinak
  2018 május 19
  2:44 du.

  “…Pintér…ezért bármely kormányba visszautasíthatatlanul bekéredszkedhet!”

  De nem yól yrod!! “Rákéredzkethet”..ygy a heyes a kyfeyezés
  Ydézem ys :

  Két rendőr barkohbazik.
  Aszongya az egyik:
  -Gondoltam..
  Mire a másik:
  -Rákéredzkethetek ? …

This site is protected by Comment SPAM Wiper.