A Milla-korszak végéhez

2018 június 3 3:40 du.43 hozzászólás

Úgy tűnik lezárult egy korszak a magyar ellenzék működésében. Az a korszak, amit talán majd Milla-korszaknak fognak nevezni. A végét, egyelőre, az Együtt megszűnési szándékának kinyilvánítása jelzi. Egy kicsit sajnálom. Azokat, akik hittek benne, és anyagilag is támogatták.

Ugyanakkor az utóbbiak azért megmutattak egy olyan lehetőséget, ami az összes párt, egyesület és egyház számára is utat jelenthetne. Tartsa el a tagság a szervezeteket, és az állami támogatás egy adott feladat teljesítésének támogatására szolgáljon és ne egy szervezet alanyi létének szóljon. Miközben persze tudom, az Együtt is megkapta a pártoknak szóló támogatásokat. A megszűnés talán egy kicsit emiatt is következett be. Függetlenül attól, hogy amióta a Milla párttá alakult, azóta igen sokat megtettek a levegő elfogyasztásáért maguk körül. Amely folyamatban Juhásznak, és gyanítom, hogy Szigetvárinak is, elévülhetetlen szerepe volt. Mert az sosem volt, és sosem lesz alapja egy együttműködésnek, ha meghirdetik az eleve elzárkózás politikáját.

Márpedig csak a politikai újszülötteknek lehet újdonság, hogy az amikor Juhász annak idején sem a kormány, hanem Gyurcsány leváltását gondolta az első célok egyikeként elővezetni, akkor valójában megalapozta a későbbi aknamezőt. Azt, ami gyakorlatilag az „Együtt senkivel” politikai mozgalmát jelentette. Még akkor is, ha kétségtelenül talált ehhez partnert az ellenzéki szerveződések, illetve ellenzéki politikusok között. Még akkor is, ha a politikai realitás azt mutathatta volna: a megosztás politikája nem az ellenzékiség, hanem a kormány érdekét szolgálja jobban. Ahogy a mostani választások előtt az MSZP színeiben felbukkanó Botka szereplése is eredménnyel fogyasztotta el a legjelentősebb erőforrások egyikét. Az időt. Ahogy a 2014-es választások előtt is ebből volt a legkevesebb. Meg valóban együtt képviselhető programokból.

Amely utóbbiak szempontjából az „Együtt” neve is maga volt a megtévesztés. Amennyiben az MSZP-vel még csak-csak együtt szerepeltek, de még talán van, aki emlékszik Kónyára és mozgalmára. Annak ellenére a partszélre küldték, hogy valószínűleg egy sokkal reálisabb politikai irányvonalat képviselt azoknál, akik végül elhitették magukról: ők jelentik az ellenzék magját. Egyfajta kétfejű, de alapvetően vezérelvű szerveződésként, amiben a vezér-szerep kijelölés útján keletkezik. Amely kijelölés akkor is kijelölés marad, ha az „értelmiség”, illetve egy része a támogatásáról biztosítja. Az utóbbi azonban legfeljebb egy valamire volt jó. Arra, hogy a párt körül kialakult támogatói kör felüljön a saját retorikájának. Egyben be is zárva a pártot egy olyan ketrecbe, amiből láthatóan nem sikerült kitörni. Egy olyan ketrecbe, amin a felirat: „az elitista értelmiség mozgalma”.

Ebből az utolsó kitörési lehetőség talán 2013 nyara lehetett volna. Akkor, amikor a szárszói bulin, azon a bizonyos színpadon, két biciklin illegette magát az Együtt és az MSZP kirakatembere. Mert Bajnai, sajnos, nem volt más. Ahogy Mesterházy sem. Még akkor sem, ha a politikai celeb szerepe, legalább az utóbbinak láthatóan nagyon is tetszett. Akkor a szervező is megtehette volna, hogy mindenkit, aki akkor az ellenzéket jelentette, felszólít a színpadra. Akkor a szereplő páros is megtehette volna, hogy lerúgja a két biciklit, és maga szólít fel mindenkit a színpadra. Ez a gesztus elmaradt. Valójában az idei választásokig elmaradt. Meg is látszik. A választások eredményén. Amely után láthatóan elindult egyfajta konszolidáció az ellenzékben.

Ebből a szempontból az Együtt megszűnése könnyedén lehet, hogy csak az első lépés az úton. Amelyen valószínűleg végig kell mennie a pártoknak. Alkalmasint a kormánypártnak is. Amely út kapcsán valójában, talán, nem is egy-egy párt megszűnése lehet a legérdekesebb kérdés.

43 hozzászólás

  • Az Együtt megszűnésének/kimúlásának okai között első helyre tenném Juhász „túlmozgását” – és elő életét – ami sokakat taszított. Ez nagyban hozzájárult a siralmas 1% alatti választási eredményben.

    A további okokat majd mások elmondják-:)

  • Mint mára történelem, jól vizsgálható az IS, hogyan hajtották végre a DUALIZÁLÁST.
    Azok számára akik rendszer szinten is vizsgálódnak, egyértelmű, h a hivatalosan is bejelentett (régi) új világrend létrehozásához a vezetőségünk RETRÓZÁSBA kezdett.
    Csak idő kérdése, h az álplurál pártokrácia konstrukciót visszaalakítsák a régi „rendi” (területek alapú) képviseleti-irányítási konstrukcióra.

  • A kétharmad abszolútizmusa

    „Tartsa el a tagság a szervezeteket, és az állami támogatás egy adott feladat teljesítésének a támogatására szolgáljon és ne egy szervezet alanyi létének szóljon.”

    Nagyon helyes és boldog óhaj. Mert ez valóban igy lenne igazságos, HA az önmagához fazonigazított választási és egyéb törvények által kizárólag kedvezményezetté tett szervezet [ti. a FidSS] immár abszolút féktelen hatalmi tobzódásában, a kisebbeknél milliószorta nagyobb hatalmi kedvezményeivel és lehetőségeivel nem élne vissza, mint ahogy visszaél ezzel a 2/3-os . v a r á z s s z á m . nyújtotta behozhatatlan előnyével. Ők azt mondják: majd, csak ha hülyék leszünk, majd akkor biztosítunk minden szervezet számára azonos lehetőséget. Így válik aztán ez, a cikkben is hangoztatott demokratikus vágyálom illatos pipafüstté…

    Ugyanis éppen, ez az ún. rendszer?váltás által Nemzett Kerekasztal által beiktatott, egyrészt jóhiszemű weimari naivságra, másfelől galád, alattomos ravaszságra* beépített, de jobban megnézve, tehát látszólag se demokratikus, inkább egy időzített hatalmi atombombává, ez a bizonyos >k é t h a r m a d< a valóságban ma már az abszolút . a k a d á l y a . magának a demokráciának… Mert addig nem is beszélhetünk demokráciáról, amig ez a politikai . a b s z o l ú t i z m u s . rátelepszik az egész társadalmunkra, önmagában a létével fojtogatva a teljes egészet…

    .

    .

    * Ama Nemzett Kerekasztal körül ott ficánkolt a mai Führerünk is. Meg is látszik a mai valóságon, de rajtunk méginkább… 🙁

  • Semmi nem változott:
    Továbbra is várjuk a Messiást,
    de csak a Puklik gyönnek,Juhászok mennek…
    A jónép meg röhög a markába és imígyen szóla:
    „Ugye asszony memmondtam” S bont egy Heinekent.Vagy Borsodit.
    (Politikai állástól függően.)
    Én spec. egyiket sem mer’ a törkölyt szeretem.

  • A Messiás a Jézus nevéhez kötött tanokban van.
    A természeti népek életfilozófiában, amelyet természet/szárazföldi jogként is rögzítettek.
    Míly érdekes, a jogi alapjaink ennek a jogrendnek a gyökere és deklarált a joghierarchikusság is.
    Ebben személyekhez kötöttek az alap jogosultságok és a felelősségi kötelezettség.
    Ezek elvehetetlenek és a felelősségi kötelezettség eldobhatatlan (az utasításra cselekvés sem mentesít).
    Minden továbbit visszaélésekkel nem befolyásolt szabad akarattal megkötött megállapodások (szerződések) és a cselekedetek jogkövetkezmények keletkeztető hatása keletkeztet.

  • Kezdődik : nem tehette le képviselői esküjét a mai napon Kocsis-Cake Olivio (bissau-guineai származású migráns apától és magyar anyától született és Budapesten nevelkedett barna-bőrű gyereke), mert a mentelmi bizottság délelőtt nem ült össze, az okmányokat nem vizsgálta meg.

    Így járt Hohn Krisztina LMP-s képviselő is, egyelőre nem tudni, mikor tehetik le képviselői esküjüket. Ezt szóvá tette Szél Bernadett, amire az elnöklő Kövér Lászlótól azt a választ kapta, hogy:

    „majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.”

    Eskütételre vár még az LMP-s Hadházi Ákos szintén a mai napon, de miatta nem kellett összehívni a mentelmi bizottság ülését.

  • Voronyrezs
    2018 június 4
    3:48 de.

    Ama kerekasztal egyik jellemzője, hogy nem ismerjük a háttéralkukat. Azóta sem….. A többit sem. Kormányról kormányra.

  • Drizari
    2018 június 4
    10:33 de.

    Valamint a korrupció feszegetésére Kövér kikapcsolta a mikrofont……

  • Nagy Gyula
    2018 június 4
    9:13 de.

    Téged nem vártunk.
    Minek jöttél…,

  • A problemat ott latom, hogy tul sok part van MAgyaroszagon.
    Valoban a sok partbol egy sem kepes olyan eros lenni, hogy meg tudna vwerni a Fideszt. Ma sem ertem, hogy minek ennyi part otthon, vagy miert nem allnak ki a ket part mellett.

  • Géza írja
    „Én spec. egyiket sem mer’ a törkölyt szeretem”
    Ebben spec egyetértünk.

  • Andrew, „Ama kerekasztal egyik jellemzője, hogy nem ismerjük a háttéralkukat” …engem Ille kitörölt a rózsadombi paktum emlegetése miatt, de jó hogy ma már szabadon írhatunk 🙂

  • Parács Péter Pál

    „Babla”

    Hová tűnt az MDF és az SZDSZ?

    ???

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2018 június 4
    10:37 de.

    „Ama kerekasztal egyik jellemzője, hogy nem ismerjük a háttéralkukat. Azóta sem….. A többit sem. Kormányról kormányra.”

    Valószínű annak a levét isszuk még most is.

  • Parács Péter Pál
    2018 június 4
    3:45 du
    Megbuktak.

  • Orsós Elemér

    Parács Péter Pál
    2018 június 4
    3:45 du.

    „Hová tűnt az MDF és az SZDSZ?”

    A süllyesztőbe kerültek, mert az MDF dilettánsan akart túl gyorsan túl sokat, az SZDSZ meg túl profin és túl kapzsin mindent.

  • Ismeritek-e a kutyából nem lesz szalonna mondásunkat?

  • charlie
    2018 június 4
    1:17 du.

    Pedig kellett, hogy kegyen valamilyen háttérsuskus. Még akkor is, ha nem kötötték talán a résztvevők mindegyikének az orrára sem. Az MDF-ben így is féltek a provokációtól. Ezért küldték a harmadik vonalból az amúgy is halálosan beteg Antalt. Neki már mindegy volt. Cinikusabban: ha kiderül, hogy provokáció, érte akkor sem kár. Az egész ország megszívta

  • Parács Péter Pál

    Kedves Figyelő!

    Bocsi a „vicces” re álláspontom miatt, de én úgy fogalmaznék, hogy eltűntek, mint Petőfi a ködben.
    „Nesze neked rendszerváltás úttörői”?
    PPP

  • Parács Péter Pál

    Tisztelt Orsós Elemér!

    Köszönöm megtisztelő álláspontját hozzászólásomhoz. Igen elgondolkodtató. Ezek a pártok politikáját tényleg csak a „tőke hozadékára” áhitoztak, mint ahogy régebben mi egyszerű emberek is titokban a Nyugatot „irigyeltük” és azt sem tudtuk mi is az?
    Üdv. PPP

  • Pontosítsunk: A „Milla-korszak” csupán kisegérnek számitott a magyar politika elefántja mellett. Ordító egérnek, mert csupán a botrányai révén lett hallhatóvá. De ha már Juhász Péternél tartunk, sokakat érdekel, hogy a KMH üdvöskéje miként legalizálta az összekoldult több mint száz millió forintot?

  • Látom, már megvan az új bűnbak az elrontott rendszerváltásért. Csak így tovább.

    Ki akarta itt a kárpótlást a kommunisták által elkobzott vagyonokért? Mindenki, akinek az ősei a Horthy világ végén akár egy gyűszűnyi vagyonkával rendelkeztek, és hatalmas mártírnak érezték magukat emiatt.. És végül ki gazdagodott meg rajta, és harácsolt össze a segítségével egy jókora darabot az államvagyonból? Néhány élelmes fickó, köztük nem egy besúgó vagy nagy komcsi volt anno.

    Múltkor belebotlottam egy videóba, Orbán Viktor harsogott rajta, hogy az MSZMP hajdani pártvagyonát osszák szét! Szétosztották > székház ügyek > Orbánbánya.

    Nem, nem Antall József miatt van az, ami, hanem miattunk… Senkinek nem volt használható elképzelése, csak arról, hogyan tudna gyorsan meggazdagodni. Persze úgy, hogy semmit se kelljen érte csinálni.

    A rendszerváltás szimboluma lehetne az az eset, amikor a szerbiai magyarság megsegítésére Csóri jótékonysági bált szervezett. Kérdezték utána Csórit, hol a bevétel? Mire Csóri: A JÓTÉKONYSÁGI BÁL vesztességes volt…

  • Almási Alma
    2018 június 5
    9:26 du.

    Hááát….
    Nézd, a családom megszívta, mert volt vagyona a ’30-as években is, meg utána is. El is vettek mindent. Ki is telepítették Okányba. Dédnagyapám ott is halt meg, mert cukorbeteg volt, és ugyebár a kitelepítetteknek az orvosi eljárás…. Szóval, gyakorlatilag éhen halt.

    Ennek ellenére nem úgy nőttem fel, hogy naponta azt halljam: dögöljenek meg a komcsik, és Kádár. Dolgoztam együtt dr. gróf Csáky -val, tőle sem ezt hallottam, holott mindent elvesztett, és udvartakarító volt a jogi diplomájával.

    Azoktól hallom a folyamatos komcsizást, mártírságot, akik közül sok a pöcegödörből kapaszkodott elő Kádár alatt, és százhuszadszintű senkik lennének a Horthy-korszakban. Orbánnal az élen.

  • Almási Alma
    2018 június 5
    9:26 du.

    „Ki akarta itt a kárpótlást a kommunisták által elkobzott vagyonokért? Mindenki, akinek az ősei a Horthy világ végén akár egy gyűszűnyi vagyonkával rendelkeztek,”

    2-300 hold felett nem járt kárpótlás, tehát az egykori arisztokraták és dzsentrik semmit nem kaptak vissza, ami szerencsére megegyezett az akkori közhangulattal (1990). Vagyis az 1946-os birtokviszonyok álltak helyre. Iparban szintén.

    Más kérdés, hogy a jobb és baloldali politikusok segítségével létrejött egy új oligarcha osztály, amelyik a kezében egyesítette a nagyipart és a mezőgazdaságot is. De már lassan ők is a múlté, mert őket is lecseréli az új politikai rendszer, hehe.
    Tehát az alapelgondolás helyes volt (piacosítás), de a kivitelezés, megvalósítás pocsék (vadkapitalizmus). Ennek okai a személyi alkalmatlanság mellett a tapasztalatlanság lehetett, és a politikai szekértáborok harcai.

    Ez még mind megérthető. De ez a hiszti, hogy ti mindent jól csináltatok, csak azok a csúnya kapzsi emberek rontottak el mindent. Legalább bevallanátok, és elsunnyognátok a balfenéken, Lengyel Lászlóval együtt! És átadnátok végre a helyeteket az eddig háttérbe szorított embereknek … !

    De nem, kapaszkodtok a székbe, és olyanokat mocskoltok, mint például engem, aki csak csak a tényeket próbálom leírni.

  • lámpácska, de még mennyire, hogy kapaszkodok a székbe! Főleg, amikor benyilal a derekam…

    Te pedig elmész a nagyon bús pi…pincébe!
    MOST!

  • A sentkorona tan alapú erkölcsiséget program szerűen tüntették el. jól láthatóan, a két világháború közötti időszakban is. Ebben egyik gyöngyszem a film ipar produktuma.
    A bolsevik időszakban durvábban csinálták.
    Érdemes megnézni, kik nullázódtak le ebben az időszakban.

  • 1 „Vagyis az 1946-os birtokviszonyok álltak helyre. Iparban szintén.” – írja HL,a „tények” embere. Röhej.
    2. „És átadnátok végre a helyeteket az eddig háttérbe szorított embereknek … !” Tessék mondani, miért mindig a más helyére kell ácsingózni??? Mert gőzötök nincs, hol lenne a saját helyetek?
    OK. Szar ügy lehet, ha az ember nem képes gyorsan futni, így
    muszáj a mezőnyt, meg a mezőt hibáztatni mindenért.

  • talalom
    2018 június 6
    9:36 de.

    Nem hibáztatják a mezőnyt, hanem, ha tehetnék, hátba is lőnék. Lehetőleg a Duna-parton

  • Parács Péter Pál

    Kárpótlási jegy?
    Egyáltalán mi lett volna az? Akik kvázi alamizsnát kaptak „jegyrendszer” útján azok nem tudtak jóformán mit kezdeni vele, (elnézést a szóért” de,akár szó argó jelentésén is szólván „kibaszottul jól jött a privatizációhoz a féláron felvásárolt, majd a „tele zsebbel” harácsolók cca. 150%-on hasznosították. Nosza, így lett a nyugati demokráciából olyan megcsonkított ország, melynek jóformán nem is maradt állami tulajdona, sőt gyárak és üzemek stb. zártak be.Mitöbb munkanélküliséget előidézve,miközben a rendszerváltás „nyugati” mézesmadzagjáról elfogyott a méz. A maci, tehát úgy lett bevezetve a málnásba, ahogy „illik”.
    Édesapám például közvetetten lehet egy magyarországi Mercedesz gyár részese, minthogy három évi málenkij robot után kapott és csak kvázi befektetésre használható alamizsnával nem tudott ugye mit kezdeni -maximum az átélt szörnyűségeket idézte fel benne- a népvérték 72%-ában tudta eladni, majd a felvásárló 150%-on tudta beszámítani a privatizációs „programba”.
    Akkor, most apu szenvedését privatizálták és bevezették a medvét a meddő málnásba?

    Bez koment

  • talalom
    2018 június 6
    9:36 de.

    Valami konkrétum, a személyeskedésen kívül?

  • Hazai Lámpa:
    „És átadnátok végre a helyeteket az eddig háttérbe szorított embereknek … !”

    No, Hazai Lámpa reméli, hogy végre eljön az ő ideje. Vajon, milyen pozícióra vágyik? Veritás Történelemkutató (hamisító) Intézet tudományos főosztályvezetői posztja…? Nem biztos, hogy elnyeri, ilyenkor nagy ám a tülekedés!

    Világos, volt már ilyen. Előbb „Őrségváltás 1938-1942”, egy másféle „őrségváltás” 1948-49-ben, aztán „az osztályvezető-helyettesenk forradalma” 1990-ben, majd a végül 2010-től a „fülkeforradalom” és vidéke.

    Mottó:
    „Seregesen senkik jönnek…”

  • lámpa más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem…

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2018 június 6
    6:46 de.

    „Más kérdés, hogy a jobb és baloldali politikusok segítségével létrejött egy új oligarcha osztály, amelyik a kezében egyesítette a nagyipart és a mezőgazdaságot is.”

    Kedves Hazai Lámpa túl diplomatikusan fogalmaztál, mert a „rendszerváltozásra” már látensen bőven megvolt az a bizonyos „új” oligarchia, a benfentes elvtársak a 80-as évek elejétől bőszen készültek a hatalom átmentésére és átkeresztelésére, de akkor még a felhalmozott anyagi vagyont és a konspirált elvtársi urambátyámozást erősen álcázni kellett! Az „új” oligarchia ugyanabból a baloldali ideológia husosfazékból táplálkozva vált bal és jobboldali kövér vadkapitalistává, ezért a jobboldalivá váltak még a gerincüket is elkocsonyásították!

  • Orsós Elemér

    Parács Péter Pál
    2018 június 6
    10:25 de.
    Kedves Uram, a „kárpótlás” és a „privatizáció” köröl sokkal nagyobb anomáliák(ez most nagyon enyhe kifejezés a gazemberségre és a hazaárulásra!) voltak, mint ahogy azt Te elképzelni tudnád! Erről a Nejem és földhivatalos kollégái tragikomédiák ezreit tudnának eldalolni!

  • PPP! A kárpótlás velejéig hamis volt. Aláírást is gyűjtöttünk ellene. De nem sikerült megakadályozni: mer’a komcsiknak má’ nehogy igazuk legyen!
    OK.De hülye nem vagyok: kiváltottam én is, ami járt. NEM VOLT KÖTELEZŐ 72%-on eladni! Részvényt vettem érte, amennyit adtak, meg földeket árvertünk. A részvényeket két éven belül hatszoros áron adtam el (ebből lett a ház a panellakás helyett). A földek pici darabok 200-400 négyzetméteresek, nincs önálló helyrajzi számuk sem. De mind Pesten van. Egyelőre viszik a pénzt: gyomtalanul kell tartani őket.Az egyiket Kőbányán évekig műveltük hobbiból. A szerszámoskamrát széttépték (aluminiumból volt), a szerszámokat elvitték. A termés jó részét ellopták – vagy ami még fájóbb, széttaposták. Hát, nem kínlódunk vele: évente kétszer lekaszáltatjuk, hogy rendben legyen. Lehet, hogy az én életemben már nem veszem hasznát. Akkor majd a fiam, vagy az unokám. Az egyik darabot egy közeli községben pont kétszázszor annyiért adtam el, amennyibe nekem került. Ezzel együtt az összes haszon nem érte el az egymillió forintot a 28 év alatt.
    Nem kellett volna ilyesmire fecsérelni a forrásainkat. Dehát a „többség” már akkor is borzasztó okos volt…

  • Orsós Elemér
    2018 június 6
    3:10 du.

    Tudom, hogy ez a mániád, hogy módszerváltás volt, de én ezt inkább nem kommentelném.

    Én mindenkit kicenzúráznék, aki azt írja a kommentjébe, hogy a kommunisták átmentették a hatalmukat. Mert ez így hülyeség, mégha van is benne részigazság.

  • Almási Alma
    2018 június 6
    8:21 de.

    Lehet engem elküldeni a bús picsába, de attól a tények még tények maradnak!

    Egyre kevesebb embernek kellenek a rendszerváltó pártok. Már a fidesz is csak migránsozással és a viszonylagos stabilitással tartja össze a táborát.

    A hócipőm tele van azzal, mikor Lengyel László-félék és Raffay-félék keseregnek, hogy csak fasiszta/marxista ármánykodások miatt nem kellenek ők a népnek.

  • talalom
    2018 június 6
    9:36 de.

    „Tessék mondani, miért mindig a más helyére kell ácsingózni??? Mert gőzötök nincs, hol lenne a saját helyetek?”

    Sajnálom, ha tőlem tudod meg, de nem a rendszerváltó ellenzékiek szerepeltek legjobban a 2018-as választáson (sem). A Jobbik meg az LMP növelte a táborát, a többi nem.
    Lehetne ezt tudomásul venni, és szépen távozni. De lehet rikácsolva, akár a fidesszel összefogva gyalulni az újakat, kapaszkodni görcsösen a székbe.

    Ez nem valami ármánykodás eredménye, hanem mert emlékeznek még a választók a hideg polgárháborúra (MDF-SZDSZ harc), és az elkúrásokra. Gazdaságilag most inkább stabilitás van, a külföldi támogatások miatt.

  • Belzebub
    2018 június 6
    11:06 de.

    ” Vajon, milyen pozícióra vágyik? Veritás Történelemkutató (hamisító) Intézet tudományos főosztályvezetői posztja…? ”

    A szar helyeket meghagyom neked, te nagyon élveznéd. Alig várod már, hogy új komcsi intézet induljon Pravda névvel, mi?:) A Pravda igazságot jelent, de ritkán írtak le annyi hazugságot egy helyen …

  • Nem tudom, hogy a „rendszerváltó” az most elv, világnézet, jövőkép, vagy eredendő bűn?? Vagy csak korlátoltak önfelmentése, akik még felismerni sem képesek a problémákat, és azt képzelik, ha visszagyömöszölik a fogkrémet a tubusba, a világ újra egységes és érintetlen lesz. Ezzel két baj van: a világ sose volt egységes és érintetlen.
    Mellesleg: a fidesz és a KDNP is „rendszerváltó” párt volt – az utóbbi nyomokban még létezett is. Ha azt vesszük „rendszerváltó” pártnak, amelyik már az 1990-es választásokon indult. Viszont a DK 2012-ben alakult.
    Van egy olyan gyanúm, hogy a mindenért a rendszerváltást ócsárlók a saját gondolattalanságukat takargatják.

  • talalom
    2018 június 8
    10:33 de.

    Nem tudom, hogy a “rendszerváltó” az most elv, világnézet, jövőkép, vagy eredendő bűn?? Vagy csak korlátoltak önfelmentése, akik még felismerni sem képesek a problémákat…
    _________________

    Bűnbakkeresés.

    Sajnos, a politikai fogalmak – amelyek általában egyébként sem voltak annyira megértve a rendszerváltáskor – azóta borzalmasan elhomályosodtak a fejekben.

    A szólásszabadság = szabad, nyilvános, (trágár) gyűlölködés

    Demokrácia = a többség diadala, a kisebbségnek KUSS!

    Liberalizmus = buziskodás, pedofília, fölényeskedés

    Baloldal = ember-irtás, pénzharácsolás

    Nemzet = pirosfehérzöld zászlólobogtatás

  • talalom
    2018 június 8
    10:33 de.

    ” a “rendszerváltó” az most elv, világnézet, jövőkép, vagy eredendő bűn?? ”

    Mondjuk tény? Rendszerváltó pártok, amelyek a Nemzeti kerekasztalban helyet foglaltak. A rendszer nem volt túl sikeres, aminek az alapjait lerakták, és ez látszik a népszerűségükön is.

  • Almási Alma
    2018 június 9
    2:36 du.

    „Bűnbakkeresés.”

    Hát igen, sokan hibáztatják a rendszerváltás sikertelenségéért a nácikat, komcsikat stb. Azt még nem olvastam, hogy a „demokraták” saját magukat hibáztatták volna, pl. hogy nem törődtek a szociális ellentétek növekedésével vagy a rekord munkanélküliséggel.
    Pedig voltak akkor is szakemberek, akik a politikai-kulturális elitet figyelmeztették, hogy ebből baj is lehet. Csak ugye a liberális Európa védőernyője alatt ki gondolt harminc évre előre? Az újságírók által sokat ünnepelt megmondóemberek biztos nem.