Pótcselekvéses Trianon-kesergő

2018 június 5 7:36 de.175 hozzászólás

Közhely, hogy a történelmet a győztesek írják. Az meg egy kocsmai verekedésben is igaz, hogy a vesztesek megszívják. Az I. világháború vesztesei is megszívták. Hazánk a bot rossz végén volt, és a háborút lezáró diktátumban rögzített új határokon is meglátszott. Ez nem kell, hogy tessen bárkinek. Az sem, hogy a világháború második felvonása végén sem lett jobb a helyzet. Igaz, akkor sem a győztesekhez sikerült csatlakozni.

De ebben sincs semmi meglepő. A hazai politikai elit szinte évszázadok óta, mintegy hagyományőrzésből, köszönő viszonyban sincs a nagyléptékű, világpolitikai realitásokkal. Alkalmasint azt követően, hogy lépten és nyomon a trianoni diktátum feletti kesergést hallgattam, az az érzésem támadt, hogy ez megmaradt. Mert a határokat átjárhatóvá tevő uniós elképzelések közelebb hozzák a szerteszakított közösségeket, mint bármilyen Trianon-kesergő. Amely jelenséggel kapcsolatban egyre inkább az az érzésem támadt, hogy a kesergők jó része azt sem tudja mi felett kesereg. A kesergésből is hagyományt formálva.

(Altered Doll – Queen in Exile – Woe is Me | Thicketworks)

A határok akkori meghúzása mára történelmi tényként kezelhető. De ez csak az egyik oldala a történetnek. Az akkori diktátum nem Magyarország ellen, hanem jobbára a vesztes Monarchia ellen íródott. Mármint abban, ami hazánkat is érintette. Mert amiről, szerintem, a nagy-magyarországos matricával öklöt rázók, illetve kesergők megfeledkeznek az az, hogy az a kép egyfajta mini-unió részére igaz csupán. Tekintettel arra, hogy a török hódoltság után a Habsburg-ház itt felejtette magát. Így aztán előállhat az a helyzet, hogy a trianoni, majd párizsi, majd a későbbi szerződéseket revízió alá helyezni akarók valójában a Monarchiát szeretnék visszaállítani. Egy olyan államszövetséget, ahol egy idegen ország császára volt a magyar király is.

Valójában sokkal kevésbé demokratikus megoldásként, mint amit ma az EU kínál. Alkalmasint úgy, hogy a Habsburg örökösödésbe legfeljebb a mély rábólintás szintjén volt magyar befolyás. A nagy revizionisták ugyanakkor, nem egy esetben meggyőződéses EU-szkeptikusok. Így aztán úgy ellenzik egy európai államszövetséghez tartozást, hogy eközben egy múltbeli államszövetség iránt nyilvánítják ki olthatatlan nosztalgiaérzésüket. Legalább azt, ha már realitásérzékük nem feltétlenül van. Azért persze lehet keseregni a múlt felett. Hosszan, bő lére eresztve.

Elvégre a dicső múlt elvesztése nyilván sokkal inkább tehet a pillanatnyi problémákról, mint a saját személyiséghez kapcsolódó tehetségtelenség, lustaság, felelősségpánik, döntésképtelenség, és megannyi más önsorsrontó állapot. Mert az a legolcsóbb mentség, ha mindenről más tehet. Más emberek, más korok, más vallások. A kesergés tehát egyfajta önfelmentésnek is beválik. Bele lehet búsongani a jövőbe. Addig sem kell mást csinálni.

175 hozzászólás

  • A jobboldali történészek szerint a marxista-liberálisok uralják az akadémiát és a középiskolai tanárképzést, akik kihagyják a pozitívumokat.
    A baloldali történészek arról ismertek, hogy önostorozó, mindenért saját magunkat okoló történelemszemléletük van.

    Aztán vannak, és olvasottak és népszerűek a pluralista történészek.
    Talán azért, mert rendszeresen meginterjúvolják őket a népszerű lapokban?
    Talán azért, mert a könyveik nagyobb példányszámban jelennek meg?
    Vagy esetleg azért, mert több szempontú történelmet írnak?

    1914 óta minimum öt rendszerváltás volt az országban. A 2. világháború előtt a parasztság nagy része ki volt rekesztve a politikából, a kommunizmusban a társadalom nagy része.
    A többszempontú történészek nem csak egyes társadalmi osztályokat emelnek ki, akiknek aztán egyoldalúan értékelik a sikereit vagy kudarcait.

    „a hazai politikai elit szinte évszázadok óta, mintegy hagyományőrzésből, köszönő viszonyban sincs a nagyléptékű, világpolitikai realitásokkal.”
    A cikk fenti sorai igazi, tőről metszett baloldali megállapítások. Nyilván korszakokra le kéne bontani, hogy melyik korban milyen volt a magyar külpolitika. 1848-ban például a Népek tavasza volt Európában, és Anglián múlott, hogy a kelet-európai liberalizmust eltapossák-e?
    1918-ban legalább három kormány volt, és egyik sem tudta a külpolitikáját sikerre vinni, a szocdem, a kommunista és a konzervatív sem.

    Az EU önkéntes társulás, a Monarchiát erőszakkal tartották össze. Ez a lényeges különbség, nem a politikai szimpátiák.

  • Csak aláírni lehet a Endre rövid, de annál hitelesebb összefoglalóját.

    A Trianon és az elátkozott „szent koronánk” jelentését.

    És legfőképpen a magyarság „identitástudatában” rejlő pszichépatikus önmeghasonulást!

    Ezert egy „elveszett” nép a magyarság mar sok-sok generáción keresztül.

    Hasonlóan az egyszeri szűzlányhoz – aki szexelni is akart, de mégis szűz maradni.

  • Bandy, nagyon szanalmasak az ide oklendezett perverz karorvendezgeteseid!

  • Az EU kétmillió eurós kutatást csinál a Monarchia felbomlásáról (bomlasztásáról?). Ez elvezethet az 1. világháború európai átértékeléséhez is. Épp itt volt az ideje …

    https://24.hu/kultura/2018/02/24/nem-csak-az-magyar-akinek-faj-trianon/

  • gabriel
    2018 június 5
    8:26 de.
    Fogadjunk, hogy onimado, kielegitetlen honvagytol bosszuallo, dekadens, depresszios ertelmisegi vagy!

  • Régi etnikai térképeket nézegetve magam is gondolkodóba esek, hogy ma miért is ez a fölhorkanás Raffaytól, és milyen területeket akarna történész létére visszaszerezni?

    http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/nemzetisegek_a_tortenelmi_magyarorszagon/pages/images/017_irodalom_clip_image002_0002.jpg

    Ezt a térképet nézve, amibe utólag beretusálták a mai Magyarország területét is, tehát a II. világháború utáni módosításokkal, szinte majdnem „eltalálták” a magyarok lakta területet.

    A Trianon előtti időkről az ismeretem csupán annyi, hogy a magyar uralkodott, és a többinek kuss volt a neve. Néha eljátszom a gondolattal, hogy a világháborúk győztesei meghagyják Nagy-Magyarországot is úgy, hogy az ország kommunista uralma csak a Gorbacsovi időkkel szűnik meg, és a nemlétező Jugoszlávia helyett nálunk tör ki polgárháború a 90-es években.

    Képzeletben eljátszhatok ezzel a gondolattal éppen úgy, mint Raffay Ernő 70 éves történész ma a „határkiigazításon”.

  • hazai lámpa
    2018 június 5
    8:23 de.

    „Az EU önkéntes társulás, a Monarchiát erőszakkal tartották össze. Ez a lényeges különbség, nem a politikai szimpátiák.”

    Ezek szerint a jobboldal az erőszakkal létrehozott államszerkezetek nagy barátja? Szegény Sztálin hogy irigykedhet. Elveszed tőle a diktátorságot?

  • K. Béla
    2018 június 5
    9:12 de.

    Ha ennyire ismered a szerzőt, hogy lebandizod, akkor a közt tiszteld már meg azzal, hogy kifejted:
    Az írásban mi felett kárörvend bárki? Meg mi benne a perverz?
    A Monarchia létét vonod kétségbe? A Habsburg uralom sok-sok évét?Az azt megelőző oszmán megszállást?

    Egyébként mit szólnál egy török csoportosuláshoz, amelyik nagy-török matricával jelenne meg? Északi határaként Esztergommal.

  • 2017-es interjú arról, hogy valójában az 1947-es békekötésen alapulnak a mai határok. Földrajzilag ugyanúgy hagytak mindent, de a nagyhatalmak a lakosságcserét is hozzávették.

    Ezért került haza pl. a sok német „telepes” az anyaországba. Pl. a svábok nagy része, akik megúszták, túlélték a Gulagot, és akiket Csárli annyira szimpatikusnak talál.
    Magyarországnak akkor sem, és most sincs olyan lakosságszáma és súlya, hogy a szomszédokra nyomást gyakorolhasson.

    https://szegedma.hu/2017/02/romsics-ignac-nem-ugyanaz-nekunk-erdely-mint-a-nemeteknek-elzasz-lotaringia

  • Hm ?
    Meg a Horthysta siralamassagok ellenzese is torolve itten, csupan mertem egy szoval is hivatkozni a lakossok emberi jogaira.

    Ugy tunik csupan a Hitler magasztalasai a kedvelt megjegyzesek itten, amelyben a trollok vadoljak az aldozatokat Hitler tomeg-gyilkossagaert.

    Nem hinnem hogy a lap financirozoja tudatban lehetne annak.

  • O.K. Lampa, hogyan mult 1848-ban Anglian hogy Kossuth remesen elszurta a Marciusi sikereket a hadseregtoborzasaval.

    Tortenesz-tanar lettere emlekezhetne hgoy petofi szavalata utan a fellelkezdet ifjak mentek a Nador hivatalahoz aki minden ellenzekeskedesek nelkul elfogadta minden koveteleseiket.
    Hasonloan Lipot csaszar is.
    Az orszagnak lett sajat parlamentje, teljes fuggetlenseget nyertek.
    Csupan Kossuth onzosege okozta annak kudarcait.
    Mi a fenert kellet neki menni es toborozni egy 200 ezer fos hadsereget ?
    Az egy nyilt haduzenet lett Ausztria ellen.

    Sot Gorgeivel valo allando ellensegeskedesei is csupan kudarcba vezette a nemzetet.

    Mindeg balami, valaki onzo ,bekepzelt, hatalomra-vagyo szurta el a nemzet lehetosegeit ezere even at.

    S nem Anglia, hanem szeretet oroszbirodalom amely veget vetett
    minden remenyeiknek.

  • Ki-Bella Béla!

    Ha nem tudnám, hogy sajnos a hasonló alakok miatt jutott ilyen sorsra az ország, és nem tudnám hogy a hozzád hasonlók miatt, akik mindig csak a balhét keresik, sajnos a jövője is valahol a beláthatatlan térbe is időbe távolodott, még sajnálnálak is.

    De hát mit lehet tenni? Viszálykodjak egy jó nagyot én is?
    Persze ez minden vágyad, a balhé keresése.
    Ahhoz ész és értelem kellene, hogy felfogjak a mélymagyarkodók, hogy a németek es franciak pont azért ragaszkodnak minden erővel az unió fenntartásához, hogy az évszázados ellenségeskedésüknek, háborúskodásaiknak véget vessenek. Mert ok valahogy beláttak, hogy nincs más út, mint eltorolni a „nemzeti” határokat.

    Milyen csoda, nem? Így mar nem is vált olyan megoldhatatlan kérdéssé hogy Salzburg hova tartozik.
    De a keleti – balkáni – tahók, söpredék népek, azoknak olyan nehéz mindezt felfogni.
    Es mint ahogy nyugaton sajnos minket is beleszámolnak ebbe a kategóriába, képes lettem felfogni, hogy a járható út nem a nemzetieskedés, hanem a nacionalizmus elvetése.

    Hat bizony ehhez legalább egy gyertyát kellene gyújtani abban az üres sötét üregben, amit a tested tetején hordozol. Ha már lámpára nem telik. Persze az is lehet, hogy neked még a …”Petró sem dzsal a dróton”… hogy következetesek maradjunk a szellemi szinted kifejezésénél.

  • Julianus barat

    Tisztelt ujsagiro ur! 1921 december 14 en dontottek Magyarorszag nyugati reszenek hovatartozasarol. Ezert ez a nap Sopron szamara a huseg varosa cimet kapta, vagyis a magyarok nem igazan szeretnek barmely, idegen uralkodo uralkodasa ala tartozni. Franciaorszagban a Trianoni szerzodest ket budos paraszt irta ala, magasabb nyugdij remenyeben. Sajnos otthon is elnek gerinctelen csuszomaszok. Akkoriban sirva enekeltek a magyarok ezt az eneket: A Szent Mihály-templomban tartott istentiszteleten sírva énekelték a hívek:

    „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga,
    Ki voltál valaha országunk istápja.
    Hol vagy István király, téged magyar kíván,
    Gyászos öltözetben teelőtted sírván.”Trianon utan pedig azt a moslek Hortyt kuldtek be Ausztriabol Magyarorszagra leverni az 1917 es Tanacskoztarsasag resztvevoit.
    A kormanyzo akinek szobrot emelteg az elmebetegek Magyarorszagon egy vereskezu szadista volt, nyilvan az osztrakok erdeketnezte es Nemetotszaggal szovetseget kotott belerangatva a szegeny magyar nepet, hogy majd esetleg vissza tudja szerezni a trianoni szerzodes miatt orszagunktol az elcsatolt teruleteket. Neki volt koze a nemet halalgyarakba elkuldott zsidokhoz es ciganyokhoz es a Don kanyarnal megolt kozel 200 ezer magyar katonahoz. Szoval nem szeretnem ont megcafolni, de igen igen melletrafalt amikor a trianoni bekeszerzodesrol irt ebben a cikkben.

  • Christopher Adam

    Bendeguz, ezt már többször elmondtam: ha olvashatatlan amit ír és ha még a cimzett nevét sem írja le helyesen, akkor törlöm hozzászólását.

  • bocs egy javitas az elozo bejegyzesemhez (1:12)

    … Strassburg helyett Salzburgot irtam …

    A helyes nyilvan Strassburg vagy Strasbourg.

  • Julianus barat

    A magyarok sakkban tartottak az oshatalmakat Krisztus utan 900 evig. A franciak erre emlekezhetnek, mert ok is a romai birodalombol erednek. Mar Napoleon arrol almodozott, hogy vegyek el a tortenelmet es a teruletuket a hunoknak,vagyis a magyaroktol es ezzel bosszultak meg, trianonnal a magyarokat. A mai napig is aki magyar az emlekszik es emlekezni fog mindig is a magyar tortenelemre, akarhol akarhol is el a viagon. Sajnos a Soros nem vasarolja vissza a magyar teruleteket a magyaroknak, de majd a Marson elo magyarok majd visszasegitik egyszer
    az elcsatolt teruleteket:-))

  • Julianus barat

    Tisztelt Gabriel, a franciak mindig jatszottak minden oltalt , mint peldaul a wishi washi kormany a nemetekkel allt ossze. Charles Degaulle elment Londonba , hogy akarki fog gyozni, ok is a gyoztesek oldalan maradhassanak. Nem beszelve arrol, hogy ok kuldtek a Szabadsag szobrot Amerikanak, ugyanakkor millio magyart nyomorba dontottek. A mai napig nem valtozott semmi, ami lathato az eletszinvonal kulonbseg kozott is, ami van a franciaknal es a magyaroknal.

  • Julianus barat;

    A Franciak egy resze ellanalt es harcolt a nacik ellen, masok meg csatlosakodtak, nagyon hasonloan mint a Horthystak.

    Hasonloan a Lengyelek is ellentaltak. Akik meg az Oroszkezebe kerultek mind kivegeztette Sztalin es a Kathin erdoben temettete.

    Az minden nepekben tortent.
    S a magyarok sem voltak kuvetelek abban sem.

    De hogyan dontottek a magyarokat nyomorba ?
    Hat nem jobb eletet elveztek meg Benes uralma alatt is ?

    Mibol velne hogy mind azok a nemzetisegek akik onnalo nemzetekke valatal, hogy sorsuk rosszabb let volna ?

    Mit velne,talan boldogabbak es szabadabbak voltak a magyar kiralyok es a becsi csaszarok uraloma alatt ?

    Azoknak is ugyan az az erdekeik letezett mint minden magyarnak, szabadon elni.

    Mifele nepzeg ohajtana mas nemzetisegek uralma latt elni ?

    Minden allati lenyek elso celja szabadon elni, onalloan.

  • Orsós Elemér

    Julianus barat
    2018 június 5
    2:31 du.
    A francia politikusok csak a románokat nem tudják túlszárnyalni!

  • Julianus barat;

    Talan remeli hogy Soros vasarol mas nemzetek teruleteit es a magyaroknak adna ?

    Kik aruljak szulofoldjuket es hazajukat ?

    Magyarok hazaja elado ?

    A maga megjegyzese pont azt az otletet javasolja.

    Honnanm szed maga olyan elkepzeleseket ?

    Mifele alapon veli hogy barkinek is joga lehetne masok hazajat, szulofoldjet, hazajukat tulajdonozni ?

    Lehetne barki masnak barmi joga a maga feltelezesei alapjan a maga szulofoldjet, hazajat tulajdonozni ?

    Come on man, legyen oszinte es gondolkozzon embersegesebben!!

  • HAZAI LAMPA;

    Rakosi apukaja kirugta a Swabokat mert a Csehek kirugtak azokat akik ottan magyarnak allitottak magukat.
    Igen , 100 kilos tulajdonaikkal, 24 ora alatt.
    De Ny. Nemet karpotolta a Swabokat.
    A magyar semmit tett a Csehorsagbol kirugott magyaroknak.

    Hol volt a „hazafiassag” ? A testverieseg ?

  • Lesz még nagyjából olyan alakú Magyarország mint amilyen Trianon előtt volt.

    Kár hogy a mostani államhatárokon belül.

    Ha sokáig folytatódik ez az értelmetlen és idiótikus irredenta szájtépés meg ökölrázás.

    A Második Világháborút lezáró Párizsi Békeszerződésben Magyarország, cserébe a szövetségesek kezéből a békéért, vállalta hogy területéről SOHA TÖBBÉ nem indul ki irredenta propaganda vagy kivánalom.

    Ehhez képest mondhatni ma állami magaslatokra emlkedett az irredentizmus.

    A Második Világháborút még megúszta Magyarország, több – kevesebb kárral. de az Ország megmaradt.

    Nem biztos hogy ez így lesz mindig.
    Csak hepciáskodjatok idióta gyobberek.

  • Julianus barat
    2018 június 5
    1:18 du.

    „Akkoriban sirva enekeltek a magyarok ezt az eneket: A Szent Mihály-templomban tartott istentiszteleten sírva énekelték a hívek:”
    Az utóbbiról talán van tudósítás. Az előbbihez egy kérdés. Ott voltál?
    Amúgy régi igazsáég, hogy a múltat nem elfeledni kell, hanem meghaladni.
    Lehet nyavalyogni hosszasan. De az aki hátranéző nyakkal akar előre haladni, összetöri magát, mert elesik.
    a magyar politika a múltbarévedéssel elég sokszor ejtette pofára az országot ahhoz, hogy meg lehetne próbálni előre nézni.

  • Julianus barat
    2018 június 5
    1:18 du.

    A Kis-Trianon palotába folyó tárgyalásokkal nem nagyon lehet mellélőni, mert jegyzőkönyvezték, és máig megtekinthető a terem, ahol aláírták a béke-okmányokat, amire aztán Párizsban került rá a véglegesítés.
    Sopron, ha nem tűnt volna fel, mint írta vala, nyugaton van. Ausztria felé. Ott nyugodtan lehetett szavazgatni, mert a győztesek szempontjából a két vesztes civakodása volt. Ergo, nekik teljesen mindegy volt, hogy Sopron hova tartozik.

  • Azzé úgy kíváncsi lennék mihez kezdene Magyarország ha úgy hirtelen pl. Erdélyt vagy más területeket „visszacsatolnának”.

    Mire menne az ott élő többségben lévő idegen ajkúakkal?

    Ráadásul minden „elcsatolt” területen mostanra magasabbnak tűnik az életszínvonal mint itthon.

    Na?
    Naaaa??
    Nagyokosok ???

    kb 25 éve láttam egy riportot egy nickeldorfi magyar paraszttal.
    A fószer megállt a földje mellett a Ford Sierrájával és készült átülni a traktorjába mikor elkapta az MTV1 riportere.
    Pár mondatot váltottak, aztán a hülye riporter megkérdezte :
    -És mondja gazduram nem hiányzik a Hazához való tartozás?
    MINDEZT A MAGYAR HATÁRTÓL 10 KILOMÉTERRE !
    A pofa olyan sajnálkozó tekintettel ránézett a riporterre és csak annyit szól:
    -Nézze uram nekem dolgom van.Ilyen hülyeségekkel ne terheljen.

  • Julianus barat

    A Soros, hogy felvarasolja a trianoni teruleteket azt epugy ertelmeztem, mint a Marson lako magyarok segitseget.

  • HAZAI LAMPA irta;

    „,,, mert tobb szempontu tortenelmet irnak,”

    Az magyarul azt jelenti hogy kiforgatjak a tortenelmi valosagot a sajat edekeik, vagy akaik erdekeit szolgaljak.

    A tenyeknek , az az igazsagnak csak egy oldala lehet.

    Mas szempontok csak a valo tortetet elferditeseit nyujtja.

    De hogyan tudhatja majd az utokor a valosagot ?

  • Geyza
    2018 június 5
    4:50 du.

    most nyitottam meg ezt a bejegyzést…és tetszik! pláne a zamatos hsz-ekkel…

    hogy ne menjek messzire, saját kútfejemre támaszkodva arra a kérdésre visszamennék e ma (ez már sok éve „ma”) mindíg az jön ki, hogy: NEM! látogatóba sem! pláne azzal a teherrel, hogy volt anno infóm a szamizdatokról és a „nonokisszakállas” kisbüdös nagypofájú, senkiházi és bandájáról és megjósoltam a kimenetelét majdnem hajszál pontosan

    pláne a repüléssel járó középkori tortúra és időveszteség valamint kényelmetlen 12 órák meg az átszállások és az ismételt tortúrák…szóval csinálja az akinek 7 anyja van meg elég perverz ehhez!

  • Gyulabarát.A magyar Tanácskötársaság 1919-ben volt, nem 1917-ben.
    2007 óta közös hazában élünk Erdéllyel, a Felvidékkel, Burgelanddal és a Délvidék egy részével is.
    Aki ezt nem képes fölfogni, ócska megélhetési magyar.

  • Geyza
    2018 június 5
    4:50 du.

    A POFÁTLANSÁG CSIMBORASSZÓJA! ELŐSZŐR SZÉTGÓRJÁK A TÖRVÉNYES államvezetést, helyére egy korrupt hazaáruló bag ázst tesznek erővel és pénz nélkül csak nagykamatú kölcsönökkel (IMF) és most: (naugyi a demagográcia kilóg a pata)

    https://varosikurir.hu/korrupcioellenes-birosag/

    bruhahahahaha és vegyenek süsüpalagázt amit majd gondolatátvitellel küldenek nekik 5 szörös áron…nagy a szerelem csak úgy dúl

  • Geyza
    2018 június 5
    4:50 du.

    Nem kell idegen hatalom. lassan az országon belül is megoldja a sok barom, hogy mindenki ellenség legyen. Majd lesznek városállamocskák. A katasztrófatúristák meg majd idejárnak röhögni.

  • Bendeguz annyiban téved, hogy az Antall Józsi apukája vezette – a „nosztalgikus” kisgazdapart nevében a sváb kitelepítéseket. Persze ez is „földszerzési manőver” volt anno akkor, „nemzeti és antifasiszta” álarcba bujtatva, mint ahogy általában mindenfele hasonló politikai akciót szokás. Merthogy a sváb parasztjaink „nyilván” fasiszták/nyilasok voltak merthogy Hitler is az volt, az akkori propaganda szerint.

    Magyarországon nem sokkal azelőtt a mély-magyarok kiirtottak a zsidóságot, akik ugyan mar magyaroknak vallották magukat, kitelepítettek a svábokat, akik mar szinten magyarnak ereztek magukat – mindezek az ipar, a kultúra élén jártak – hát kurva jót tettek az országnak vele. Nem volt elég, hogy az ország nagyobb része is odaveszett.

    Közben a megmaradt mély-magyarok siránkoznak a mai napig az ország egykori „nagysága” iránt.

    Nem az az érdekes, hogy a franciák milyenek voltak, hanem az, hogy mi milyenek vagyunk.

    Pontosan jól passzol össze ezzel a Sváb kitelepítés – Mert az Antall Józsika, Isten ne nyugosztalja, meghirdette, hogy kormánya az egykori kisgazdapart, az egykori édes-apukája szellemi es erkölcsi irányzatát fogja képviselni, es Magyarországot ebbe az irányba elvinni.
    Ehhez választotta ki a Raffay-kat es hasonló amúgy kétszínű, bármire kapható, erkölcsileg, szakmailag nulla embereket a kormányába.

    Itt vagyunk bőven benne a XXI. században es a „legfőbb problémája” a mélymagyarság hordájába tartozóknak Trianon!
    Az országot belesüllyesztették egy nacionalista, soviniszta mocsárba (pöcegödörbe) kereszténység mázával jól bekenve. De a bűze elárulja az egészet. Lehet magát Julianus barátra festeni,
    a charlyk, boda marcsik, orsósok hagymázgőzös világának masszája gyúrja egybe az egész fertőt.

  • Bendeguz79
    2018 június 5
    8:27 du.

    „Az magyarul azt jelenti hogy kiforgatjak a tortenelmi valosagot a sajat edekeik, vagy akaik erdekeit szolgaljak. A tenyeknek , az az igazsagnak csak egy oldala lehet.”

    Talán konkrét példát kéne írni, mielőtt vádaskodsz. Pl. Horthyt gyilkosnak tartják a kommunisták a fehérterror miatt. 1919-ben a kommunistákat üldözték a tiszti különítményesek a Tanácsköztársaság miatt. Bírósági ítélet nélkül kivégeztek kommunistákat és civileket is, akik gyanúba keveredtek. (Zsidókat is.) Horthy tudott ezekről, de nem adott rá parancsot.
    Eddig a tények.

    Na de az értelmezések!
    A nacionalista jobboldali történészek szerint ez nem árnyékolhatja be Horthy munkásságát, mert nem ő adta parancsot.
    A baloldali történészek szerint ez gyilkosság, mert tudott róla a fővezér.
    Na, kinek van igaza szerinted? A jobbosoknak vagy a balosoknak?

    Ugyanez van Kádárral az ’56 utáni megtorlásokért. A baloldal országmentésnek tartja a tevékenységét, a liberálisok és a jobboldal szerint meg gyilkos volt.

  • Geyza
    2018 június 5
    7:10 du.

    „Mire menne az ott élő többségben lévő idegen ajkúakkal?”

    Majd Orbán nemzeti konzultációt tart nekik a Kossuth Rádióban!:) Orbán mindent el tud adni, a szlováknak is eladná a Nagy-Magyarország matricát, mint máshol írtam.

    Pl. egységbe kovácsolja őket a migránsok elleni harcban. Nyilvánvalóan hülyeség, amit Endre állít, hogy nyílt erőszakot alkalmazna bárki, mint a Monarchiában. Majd csinál egy fülkeforradalmat, azt jó napot. Én nem kívánok senkinek rosszat, de azon jót fogok kacagni, mikor a budapesti Héja-várban teázik majd a V4.:)
    Különben már a dualizmusban rengeteg ilyen terv volt, hogy a Magyar Királyság gyarmatosítson más népeket. Nem egyszer a zsidó gyárosok voltak ennek szorgalmazói, a piacok miatt.

    Egyébként, ami az országnak jó, én annak nem vagyok ellene. Ha megvalósulna a valódi piacgazdaság, és nem egy szűk politikai elit gazdagodna. Illetve a vadkapitalizmust is kerülni kéne.

  • gabriel
    2018 június 6
    6:06 de.

    Mi a franc bajod van a Kisgazdapárttal?

    Meg tudnád mondani, vagy csak hablatyolsz össze-vissza?

    A svábok se mind parasztok voltak. Pl. Szabó Dezső szerint mindenki sváb volt a magyar közéletben, aki nem volt zsidó.

    A kultúrgróf Klebersbergtől kezdve, a leszbikus írónő Szeszil néniig és a sok vezérkari tiszten át, akikből elkötelezett német pártiak lettek.
    Bár a történészek szerint nem a svábságuk miatt lettek németpártiak, hanem a meggyőződésük miatt, hogy rendre van szükség.

  • Mr.Adam;
    Megjegyzesemet NEM cimeztem senkinek.
    Csupan mert egy altalanos meglatast fejeztem ki azzal, ami nem csak Canadaban, hanem vilagszerte jelzi a politikai ideologiai fordulatot.
    A szavazo lakossag nemzetek es nemzetek utan Europatol Azsiaig tavolodnak a bel-liberalis elveket instigalo politukusoktol.

    Csak kovesse a vilagszerti hireket, a vak is lathatja es meg a suket is halhatja mind azt !

    A maga durvasaga es megjegyzeseim eltuntetesei nem valtoztat azon. Inkabb tanulnanak a tenyekbol.
    Inkabb lenneke liberalisak mint tevesen es valotlanul allitjak.

  • HAZAI LAMPA soraira;

    Halas koszonetemet fejezem ki a Maga altal nyujtott bizonyitasaval elobbi megjegyzesemnek.

    Minden erdek a sajat szelszoseges erdekeinek alapjan a teljes valosagot ferditve fujjak a sajat erdekeiket alatamszto formakban jelenteni a valosagtol eltero tortenteket.

    Mindenki a sajat erdekeit, celjait terjeszti, s masik oldalon levo tenyeket takargatni es valtozztatni,meg tagadni igyekszik.

    Ugy van a valaosag eltemetve.Legalabb is a figyelemktol elvonva.
    Na,azt lehetne nevezni tisztesseges es oszinte, valosagnak?
    A reszrehajlas celja es gyakorlasa,a valosag elforditasa !

  • Gabriel:

    Magyarorszagrol a Svabok kitelepitese 1945-49 kozott tortent.
    Kezdve azt meg az u.n.”Ideglenes Magyar Kormany” es Nagy Ferenc kezdetevel. Aki allitotta hogy Vorosilov kovetelesere kezdte.
    De Rakosi aki azt befejezte miutan teljes hatalmat szerzett.

    „Antal Jozsef apukaja” nem volt semmifele hatalmi ponton azt tenni.
    S hogyan lehetett volna foldszerzesi lehetoseg ?
    Az elvtarsak elkoboztak mindent mindekitol.
    Elfelejtette, meg „talalom” apukajatol a kocsmai pultot is.

    Csak ird a brouserodban a „Svabok kitelepitese Magyarorszagrol” es kattinsd a Search gombot, kapsz 17 ezer + weblapot teljes adatokkal, ha ketelkedsz.

  • HAZAI LAMPA;
    A magyar kiralyok „gyarmatisitottak” amikor elfoglaltak a kornyezo nepek szulofoldjeit.
    Azok csak trianon utan nyertek fuggetlenseguket.

    A Habsburgok buszken hirdettek hogy ok „hazasaggal epiettek birodalmukat”. Azert volt sok szellemi-fogyatekos kozottuk.

    A Hansburg hatalom ipari videke Bohemia, a mai Cseh-terulet volt.
    Gyarmatositas soha nem halott cel volt !

    A Csehorszagi ipari termeles meg a Becsi birodalmat sem latta el ipari-termekeivel. Nem volt nagy piac-szukseglete.
    Az mind „gyerek-cipoben” jarkalt meg akkor.
    Nem jelentett konkurenciat a nemet iparnak, azert volt a „szovetseg” es Becs Berlin erdekeit szolgalat az 1914-es haduzenettel.

  • Bendeguz79
    2018 június 6
    9:13 de.

    „Mindenki a sajat erdekeit, celjait terjeszti, s masik oldalon levo tenyeket takargatni es valtozztatni,meg tagadni igyekszik.”

    Mi volt a fehérterror története szerinted? Korrekt tényekkel leírtam.

    A balos és jobbos értelmezésekkel úgy vagyok, hogy azok kiragadnak egy szempontot, és azt értékelik. A többszempontú történészek viszont nem nyalnak egyik irányba sem.

  • Julianus barat

    Erdely magyar terulet , az ott elo magyarok buszkek magyarsagukra . En voltam ott Csiksomloi bucsun ahol es amikor nagyon kedvesen fogadtak az ott elo szekelyek. Ok is Magyarorszag allampolgarai szerettek volna lenni, csak Gyurcsany elvtars ur nem jol fogalmazta meg a szavazas tenyet, miszerint az erdelyi magyarokat kellett volna emlitenie, hogy magyar allampolgarok akartak lenni, nem pedig romanok akarnak magyar allampolgarok lenni. Mivel a magyar nep nem szereti az idegeneket es egy kornyezo orszaggal sem tudunk kijonni, igy nemmel szavaztak a hulyen megfogalmazott szavazasra. Minden termeszeti kincsekben gazdag teruletet elcsatoltak Magyarorszagtol. Erdely gazdag asvanykincsekben. A jelenkori Erdely Romania gazdasagilag egyik legfejlettebb resze. A terület asvanykincsekben gazdag (szen, vaserc, olom, mangan, arany, rez, gaz, so és ken). A masik ertekes nyersanyag a fa.

    A legfontosabb gazdasagi tevekenysegek koze tartozik a mezogazdasag (allattenyesztes, boraszat és gyumolcstermesztes), valamint az acél-, vegy- és textil

    Tisztelt Geyza , ha meg is alakult az EU, azert megsem mehetunk oda banyaszni es fat kivagni, mert megszuntek a hatarok. Meg a legeloire sem terelhetunk allatokat, hogy egyek meg az ottani fuvet.

    Gabriel a nagyon okos hozzaszolsodban kozlod, hogy a magyarok oltek meg a zsidokat, megis megemlitenel egy halaltabort? A parizsi egyezmeny elott volt egy becsi szerzodes is amelyben Erdelyt az osztrakok visszacsatoltak Magyarorszaghoz. Akkor megis igazsagtalannak iteltek a trianoni szerzodest. Janos Pal papa is ofazsagtalannak nyilvanitotta ki a trianoni bekeszerzodest es mondta egyszer meg vissza fognak kerulni Magyarorszaghoz az elcsatolt teruletek. A magyar nep nem egyenlo a politikai vezetessel, megis amit Horty csinalt aki az osztakok csahos ebe volt osszemossatok a magyar neppel. Osztrak magyar monarchia nem a magyarok tortenelme, csak addig ameddig gyarmatositottak minket. Az, hogy a magyar nep tobbsegeben egy depresszios nep lett, annak az az oka fillerekert kell dolgozniuk, nincs megfizetve a munkajuk es a tudasuk, de nem lusta nep a magyar, mindig s egy dolgos okos nep volt.

  • Bendeguz79
    Magyarorszagrol a Svabok kitelepitese 1945-49 kozott tortent. Kezdve azt meg az u.n.”Ideglenes Magyar Kormany” es Nagy Ferenc kezdetevel. Aki allitotta hogy Vorosilov kovetelesere kezdte.

    Mr Bendeguz79 jó szokása szerint semmit sem tud, ám „mindent tud”. Feceeg, fecseg összevissza, de még ahhoz sincs képessége, hogy klikkeljen egyet…

    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/kitaszitottsag_a_magyarorszagi_nemetek_sorsa_a_masodik_vilaghaborut_koveto_evekben/

    Bendeguz79:
    „De Rakosi aki azt befejezte miutan teljes hatalmat szerzett.”

    Mr Bendeguz tévedni akart, de ezúttal nem sikerült neki. A magyarországi németek „kitelepítése” valóban csak Rákosi teljhatalma idején szűnt meg teljesen és végleg, a 84/1950.Mt. sz. rendelettel.
    http://udgeschichte.hu/quellen-einzeln/ (56.sz. alatt)

    Bendeguz79:
    “Antal Jozsef apukaja” nem volt semmifele hatalmi ponton azt tenni.”

    Id. Antall József 1945 május 24-éig volt a magyarországi németek kitelepítésére létrejött Népgondozó Hivatal (de szép név!) vezetője, szavai szerint:
    „Nemzetpolitikai szempontból nem kétséges, hogy Magyarországnak érdeke: minél nagyobb számban hagyják el a németek az országot. Soha nem lesz ilyen alkalom, hogy megszabaduljunk a németektől.”
    Azonban a tényleges „kitelepítés” 1946.januárjában megkezdett gyakorlati „munkájában” már valóban nem vett részt, újjáépítési kormánybiztos lett.

  • Köszönöm, Belzebub, a részleteket eddig nem tudtam… Valójában a svábok (németek) kitelepítése is egyfajta kirekesztés végeredménye. Ne felejtsük el a sváb gúnydalokat, még mi is énekeltük kirándulásokon. De sőt, még valamelyik klasszikus mesekönyvemben is volt egy történet a hét svábról, akik nagyon buták és nevetségesek voltak…

  • Julianus barat

    A magyar nep soha nem kovette a politikai propagandat. A svabokat azert telepitettek ki, mert kulakok voltak. Az en anyam elbujtatott egy zsidot ezzel kockara tette a csalad eletet amikor az apam hazajott mondta , hogy ha megtalaltak volna azt a zsidot mindannyiunkat megoltek volna a nyilasok. Amikor mar az oroszok bejottek es egy nemet katona kersett menedeket az anyam ot is elbujtatta. Szoval csak ennyit a politikarol. Trianon az nagyon fontos nekem , mert az en apam Beregszaszon szuletett, ma ez a varos Ukrajnahoz tartozik. Akkor meg magyarok lakta terulet volt, igy szulethettem meg en. Kukonben nem tallakozhatott volna az en anyammal.

  • Alma és Belzebub:

    Ugyan .. ez a Bendeguz csak ek egy locsogó-fecsegő önjelölt polihisztor akinek állandósulni látszik a szájmenése*

    *Szájmenés: fordított diaré.Nem alul hanem felül ürítkezik.
    Modern időkben a kéj-bordja segítségével.

  • A trianoni dontes, valoban nagy csapas volt a magyarsagra.
    A tortenelmi cselekdetek sokszor igazasagtalanok. T.i. a magyarok a Habsburg monarchiahoz tartoztak evszazadok ota, es azI. es II. Vilaghaborut alaposan megsznvedte, mind ember vesztessegben, mind Budaoest ostromakor.
    Es mindig veztett a szovetegeseivel egyutt. DE neha, el kell gondolkodni. MIERT buntettek a legjobba a magyarokat a vesztessguk miatt? Pl. Burgandland is nemet volt, de oket nem szalltak meg az oroszok evtizedekig. Nemetorszagot sem, nem gyedul az orosz birtoklta vesztes haboru utan. Mit vettek el toluk peldaul?
    A II. vilaghaburban sem kaptuk vissza az elvett teruleteket. Pedig, szerencsetlen Horthy ennek remenyeben szovetkezett a nemetekkel.
    Nekem inkabb az faj, hogy a magyar kapta mindket haboru elvesztese utan a „buntetest”, senki mas, a nemzetkozi politikaban.

  • Az elvett teruleteken is jartam ketszer.
    T.i. a velemenyem az, hogy a magyaroknak szinten meg kene latogatni ezeket a teruleteket is. NEM csak „Olaszba menni” vagy Parizsba..Tudom, a magyarok rengeteget utaznak kulfoldre, miota a hatarok megnyltak.
    Prespektivajuk, jobban kinyilna, megismernek az erdelyi, es szlovekiai honfitarsaink eletet.
    Romaniaban, jobb a magyarok helyzete valamivel, mint Szlovekiaban.
    Ott magyarsagukat is jobban tartjak.

  • Julianus barat
    2018 június 6
    11:40 de.
    Valoban, ott jartamkor voltam ezeknel a kutaknal, ahol csak oda kell menni es megnyitni a csapot, fanraszrikus gogyvizet kapnak. Lattam, egy sor embert akik egy ilyen kutnal alltak az uvegeikkel.Aztan, van kenes gyogyvizu furdojuk is, ahol a gyogyitas eleg uzletszeruen megy. Viszont, ha az erdelyiekbem lenne kis uzleti erzek, mar millioan jarnanak a vilag minden reszerol a gyogyulasert.
    Van ott is egy korhaz ugyan, de nem tudom, mennyi ember el abban.

  • Almási Alma
    2018 június 6
    12:18 du.
    Tudod kis iskoas lany voltam de rem sovany.sAkkor alakirtottak pestigyerekeknek a falusi „hizlalast” a Kisgazda part. Engem is beszerveztek a tobbi gyerekkek egyutt, tobb heti falusi ‘hizlalasra” . Azt hiszem a falu neve Vitnyed volt, svab falu. Mindenkit elhelyeztek egy-egy parasztnal . En is ott volts=am a kiszabott ideig es ott kosztoltam, es figyeltem a falusi eletet.
    Minden jo es szep volt ,a kajat is megettem, csak, a tejlevstol undorottam.

  • Velemenyem a svabokrol:szorgalmas, tiszta emberek, akik kozul mar ott szulettek emberek, szerettek ott elni, es vallasos , jo emberek voltak. Mind beszelt persze, magyarul is.

  • Julianus barat
    2018 június 6
    2:37 du.

    Az en anyam is bujtatott egy zsido lanyt, egeszen a felszabadulasig. Bizony, felnott fejjel gondoltam, hogy a csaladja es az O eletet kockztatta. Akkor volt csak erdekes a helyzet, Budapest ostroma alatt, a harmdik szomszed bunkereben eltuk at, es a mi hazunkba katonak koltoztek, magyar csendorok es nemet tisztek. Mikor elesett Budapest, akkor Anyam atkuldott megnezni mi van a hazunkkal.Az ebedkoben 3 halottat talaltam, a nemet tisztet, egy magyar csendort es egy oroszt. 12 eves voltam akkor.

  • gabriel
    2018 június 6
    6:06 de.
    Egy fontos pontot elfelejtett. A magyarok, nem voltak szabadok akkor. Nemet megszallas alatt voltunk, es ok dirigaltak. Pontosan tudom, hogy Horthynak azert kellett mennie a kormanybol, mikor Szalasi lett a kormany elen, mert Horthy NEM deportala a pesti zsidokat. Valahol mar irtam, hogy Kanadaban megismertem egy magyar zsido gyarost, aki ezt konkretan allitotta. Horthy, amig lehetett vedte a zsidokat.

    Persze az utokor, most mindent ra akar kenni.
    Ahogy mar irtam mashol, Horthy remenye a naciktol az volt, hogy visszaadjak az elveszett terulertunket.

  • Almási Alma:
    „Köszönöm, Belzebub, a részleteket eddig nem tudtam…”

    Kedves Alma:
    Ezt a rövid, uszító hangú 1946-os Magyar Filmhíradó részletet talán még érdemes meghallgatnia:
    https://www.youtube.com/watch?v=V-aMlzdCWS8

    A magyarországi németek kirablását és elűzését 1946-ban Mindszenty (nem tartozik a kedvenceim közé, de ami tény, az tény) és néhány szociáldemokrata kivételével minden számottevő politikai erő támogatta.
    Érdekességként: Horthy – feltehetően abban a hiszemben,
    hogy ő még valaki – 1945 májusában levelet írt VI.György angol királynak és Churchillnek: „Leghőbb vágyunk lenne megszabadulni a német nemzetiségű magyar alattvalóktól, akik a leghálátlanabbul viselkedtek. Ugyancsak magyarokra lehetne kicserélni az összes többi nemzetiséget”

  • hazai lámpa
    2018 június 6 7:32 de.

    Lámpacska!
    Lehet hogy megint kiégett a lámpa?

    Nem is a sváb értelmiséget telepítették ki, hanem főleg a vidéki sváb kisbirtokosokat!

    Akiknek a földjeit bele lehetett „illeszteni” a kisgazdapart földosztási programjaiba, ami miatt akkor a párt nagy népszerűségnek örvendett, ma populistának mondanánk. Igazából „rendszerváltáskor” a magyar politikai, erkölcsi irányvonal ezekhez – az akkori eszmékhez – nyúlt vissza, amit ma a „Zorban” nevű illusztris magyar hipnotizőr meglovagol megkeverve a korábbi „polgári” tömjénezéssel!

    De egy teljesen más vonatkozásban mar említettem, — akkor amikor a Keresztes Ur választási ámokfutása volt a téma, – hogy Kelenföldnek a Gellert-hegy es Sas-hegy közötti része anno virágzó kertészetekből állt,amit gyakorlatilag svábok gyakoroltak. Bizony az ottani gazdaságbeli svábokat mar főleg a Rakosi kormányzat alatt telepítették ki, a kisajátítások után a házakat kiosztva az „elsőosztályú” elvtársak között.

    Ezeket első kézből tudom, az érintettektől, mind a vidéki földosztásokat, mind a budapesti kitelepítésekét. Ok?

  • ALMASI kerdezte;

    „Mi volt a feher-terror szerinted ?

    Mi volt a „feher terror” eredete, talan kerdezted volna .

    Annak eredete a Viros Terror volt.
    A reakcio a Voros terrora.
    Egy resze persze a ‘torvenyes modon tortent’. A birosagok altal.

    Mar nem csak egyszer targyaltuk azt itten.
    Lukacs 8 artatlan magyar katonat parancsolt meggyulkoltatani.

    S a szazadparancsnok aki azok eletet pusztototta 1919-ben, csupan 8 evi bortonre lett itelve.
    Nyolc ev, nyolc fiatal artatlan ember eltenek pusztitasaert ?
    Az majd nem kituntetes.
    Nem a halal buntetest erdelemte vcolna ? Hm ?
    Volt az „Feher Terror” ?
    Vagy csak egy legyintes ?

    Valamint hasonloan Rakosi es Kadar hasonlo modszerei alatal.

    Se miert csak az u.n „feher terrort’ emlegeted ?

    Mikor lennel oszinte es tisztesseges adni a valosagot, hogy a „Voros Terror” reaakcioja a „Feher Terror” lett.

    Ketsegtelenul a Voros terror nelkul nem lett volna Feher terror.
    A magyarok TERRORISTAK barmi szinekben.

    Az aki Hitlert dicsoiti es tomeggyilkossagaert az aldozatait vadolja, es masoknak meg a levegot is megtagadni ohajtja.
    Mifele leny az ??? Hm ?
    Mifele terror az ?

  • Bendeguz hazudsz.Amikor kérdezel akkor is csak hazudsz.

    Mindig lebuksz de mindig előlről kezded.

    Miértnem adod fel

  • Gabriel:
    „Nem is a sváb értelmiséget telepítették ki, hanem főleg a vidéki sváb kisbirtokosokat!”

    A hajszálpontos adatokat most nincs kedvem a flash driveimben keresgélni, de emlékezetből, legföljebb százas nagyságrendű tévedéssel:
    A magyarországi népi németek tulajdonában 1941-ben 64.000 (+valahányszáz) ingatlan volt. A németek elűzésével ebből 62.000 (+valahányszázat koboztak el. A népi németek 1945-ös lélekszámát kb. 350-380.000 főre becsülik, közülük kb. 185.000 főt űztek el (Kb. 130-135.000 főt a nyugat, 50-55.000 főt a szovjet megszállási zónába.)
    A fentiekből én azt a (lehet, hogy megalapozatlan, elhamarkodott, téves) következtetést vonom le, hogy az elűzésre kijelölésnél legalábbis szempont volt, hogy az elűzésre kijelöltnek lehetőleg elkobozható ingatlana, birtoka legyen. (A pilisi „sváb” bányászokat „érdekes módon” nem érintette a kitelepítés, pedig…)

  • A magyarországi népi németek tulajdonában 1941-ben 64.000 (+valahányszáz) ingatlan volt.
    A számokat természetesen Magyarország mai területére vetítve

    Annyit azért tegyünk hozzá, hogy magyarországi németek elűzése az kismiska sem volt ahhoz a gyalázathoz képest, amit Csehországban, elsősorban Prágában (de pár más városban is) műveltek velük.

    Hogy mi a hivatalosan csak 1945 szeptemberében felszámolt
    Volga Német Autonom Szovjet Szövetségi Köztársaság 475.000 (1939), és a Szovjetuniő más területein élt kb. egymillió némettel, arról nem sokat tudok.

  • Figyelő
    2018 június 6, 5:41 du.

    Kedves Figyelő, tekintettel a korodra, válaszolok Horthyval kapcsolatban, bar mar sokszor és sok helyen – itt is – elmondtam, hogy nem méltatom annyira se, hogy érdekeljen, hogy mi lett vele.
    Így hogyan tudna engem érdekelni, hogy mit gondolt valójában, és utólag mit állított arról, hogy szerinte akkor ott mit is gondolt? Egy olyan ember, aki az országot ténylegesen egy olyan erkölcsi, etikai katasztrófába vezette, aminek ma is isszuk a levét. Egy hazaáruló, tömören.

    Es mi bizonyítja ezt legfényesebben?
    Maga az élő unokája, akit fia halála után valójában ö nevelt.
    Na ettől biztos hogy én is begárgyultam volna.

    Az a szerencsétlen is muszlimmá lett tőle.

    Tessek elolvasni azt amit állít, itt van:

    ….”Horthy Miklós unokája szerint azonban az Iszlám Állam harcosai nem igazi muszlimok, hiszen embert ölni bűn.
    Sharif azt sem tartaná különösen nagy problémának, hogyha száz év múlva minden magyar muzulmán hitre térne át”…..

    A fentieket Horthy István jelentette ki, persze mint muszlim, es mar nem István, hanem Sharif, egy igazi vérbeli hithű muzulmán! Muszlim migráncs!

    Nem Soros György akarja muszlim hitre téríteni a magyarokat, hanem Horthy István – alias Sharif – aki 26 éves korában tért át muszlim hitre, és a repülőszőnyegen napi hétszer Mekka felé hasal!

    Imádjátok, kedves viktori imádók!
    Horthy nagy ember volt bizony, meg Mossulini is, a Zorban-vezir követi is őket. Ja ha jól emlékszem Mossulini unokája is muszlim.

    Nem lehet, hogy ok hívják be a muszlim-testvéreket europaba?

  • Julianus v. Julio!

    „Gabriel a nagyon okos hozzaszolsodban kozlod, hogy a magyarok oltek meg a zsidokat, megis megemlitenel egy halaltabort?”

    Amúgy úgy mégis, hova küldték el a magyarországi zsidókat, amikor a marha-vagonokba begyömöszölték őket?
    A Hawaii-szigetekre nyaralni?

    Hogy most azokról ne is beszéljünk akiket fizikailag valóban lelövöldöztek, mint kutyákat, a jeges Dunába lőttek Pesten, és hogy maradjunk a Beregszásznál, a jeges Tisza partján se tettek sokkal másabbakat.
    Aztán a „munkaszolgálatokról” ne is beszeljünk, vagy úgy mégis de csak „nagyon okosan” kitudnád magyarázni hogy a nagyon-nagyon sokak között Rejtő Jenő, vagy Radnóti Miklós hogyan lett Hitlerék áldozata?

    Ne fessük mar át az eget akármilyen más színre, ok?

    Mit gondolsz, hogy ott Magyarország észak-keleti csücskében – köztük a Beregi vidékeken is – miért volt valamikor minden kissé nagyobb községben zsinagóga, és vajon hova lettek?
    Persze, ha mar Beregszász is szoba esett, akkor beszélhetünk a szászokról is, mivel nem véletlenül neveztek „szász”-nak

  • A swavok kitelepiteset meg az ideglenes magyar kormany 1935-ben kezdte.Nagy Ferenc PM vallomasa alapjan Vorosilov parancsara.

    Na minden burokratat vadolnanak azert aki annak a kormanynak alkalmazotta volt ?

    Rakosi teljesitette a tomek kitoloncolasaikat 1949-50.
    Persze Rakosi es elvtarsai mostak kezuket !

  • FIGYELO;
    A Trianoni hatarokat az 1910-es nepszamlalas alapjan dontottek.
    Burgenland magyarorszag resze volt meg a Habsbyrg uralom alatt is, mert magyarorszag hoditotta meg sokkal a Habsburg uralom elott.
    De Burgewnland lakosagga tulnyomoan nemet-ajku volt.

  • Bocs. 1945 re hivatkoztam.

  • Az első világháború után a világon senki semmit nem vett el Magyarországtól.
    Az Osztrák-magyar Monarchiát – a Habsburg birodalmat -, amely a háborút kezdte és elvesztette – osztották föl részekre. A másik vesztes Német Császárságtól elvették Elzász-Lotharingiát, keleten Sziléziát, északon egy széles tengerparti sávot. Danzig (Gdansk) „nyílt” város lett. Ausztria köztársaság lett, a Habsburg család összes vagyonát elvették, tagjai évtizedekig nem léphettek osztrák földre.(Úgy emlékszem,ötven évig,így pl. Habsburg Ottó hamarabb járt Magyarországon a hetvenes években, mint Ausztriában.)
    Erdély csak néha, és rövid ideig tartozott a Magyar Királyság (korona) birtokaihoz – Magyarországhoz soha -, többnyire önálló fejedelemségként létezett. Időnként -pl. Mátyás idejében – a magyar korona birtoka volt Bohémia (Csehország), Morvaország Brünn (ma Brno, és szintén Csehország) központtal, és a Felvidék, beleértve az Alacsony-Tátra vidékét.
    A legitimisták tudták, ha elveszik a Monarchia a Magyar Királyság is elveszti birtokait. Ezért akarták visszahívni V. Károlyt -, de ezt Horthy leverte az Antant parancsára.

  • Bendeguz meddig rontod itt a levegőt?
    Nem gondolod hogy kár beléd a levegő?
    Az a probléma a levegővel hogy már nem gyártják.
    Elmehetnél példál a víz alá.
    Ott a halak között te lehetnél az ész.
    Csak néznének rád gülü szemekkel mikor éjjel-nappal
    magyaráznál nekik hülyeségeket.

  • gabriel
    2018 június 6
    6:15 du.

    „Nem is a sváb értelmiséget telepítették ki, hanem főleg a vidéki sváb kisbirtokosokat!”
    Pl. Lagzi Lajcsi is sváb felmenőkkel büszkélkedhet, és az előző rendszerben zenészek voltak a felmenői. Ha nem is telepítették ki őket, de a szocializmusban ismeretlen volt ez a sváb kultúrdömping, ami a rendszerváltás óta van. Nem valami nagy szám, a táncaik és népzenéjük olyan, mint egy bajor sörfesztivál.:)

    Egyébként Julianus baráttal értek egyet ebben a kérdésben. A svábok nem nagyon illeszkedtek be a paraszti társadalomba, mert szinte mind kuláknak számított. Miközben a parasztság nagy része szegény kisbirtokos vagy nincstelen agrárproletár volt. Pont az a szomorú, hogy a svábok vagyonát hasznosítani tudta az ország, mert szükség volt rá.

  • Bendeguz79
    2018 június 6
    6:17 du.

    Tök mindegy, hogy melyik részét veszed elő a magyar történelemnek, előveheted bármelyik eseményt. A jobb és a baloldali történészek a saját szempontjukból fogják értékelni!

    Én történetesen azért vettem elő a fehérterrort, mert az sokkal ismertebb, mint a vörös terror.
    De elővehettem volna a vörösterrort is. A jobboldali történészek azt tartják, hogy a fehérterror egy szükséges rossz volt abban az időben. A baloldaliak szerint szükséges rossz volt a vörös terror, hogy a társadalmi reformokat vagy a honvédelmet meg tudják szervezni a kommunisták.

    Nézzünk egy többszempontú történészt, pl. Romsics Ignácot. Ő el szokta mondani, hogy az ország nagy részét sokkolták a tanácskormány intézkedései, pl. eltörölték a Himnuszt és az imádkozást az iskolákban. Lecserélték a nemzeti lobogót. Ezek az intézkedések sokkolták a korabeli, hagyománytisztelő embereket.
    Olyat nem mond, hogy szükséges lett volna bármelyik terror, viszont következett az eseményekből és a háborús körülményekből.

    Tehát melyik történész a szimpatikusabb? Nyilván a politikai szektásoknak megvan a maguk kedvence, jobb és baloldalon. Ezek az olvasók utálják a pluralistákat, és belefojtanák őket egy kanál vízbe.
    A nagyközönségnek szerintem a pluralisták a kedvencei, és a politikusok és híveik ezt nagyon nehezen bírják elviselni. Vannak udvari történészek, azok egy kanál vízbe megfojtanák azokat, akiket szeret a közönség.

  • gabriel
    2018 június 6
    6:15 du.

    „a kisgazdapart földosztási programjaiba, ami miatt akkor a párt nagy népszerűségnek örvendett, ma populistának mondanánk”

    Ha nincstelen lettél volna, akkor te is örültél volna a földeknek! Akkoriban nem volt szociális segély meg családi pótlék, vagy ingyenes gyógyszer, tankönyv a rászorulóknak. Sokan szereztek egy kis mellékest azzal, hogy bekocsiztak vagy bebicikliztek, vonatoztak a városba egy kis portékával, pár tyúk, egy lovaskocsi szalma stb. (Nem a háború utáni nélkülözésről beszélek, hanem a megszokott állapotokról még az ötvenes években is!)

    Nehéz kérdés már a Horthy-kortól kezdve, hogy az alsó egy-két milliót támogassa az állam, vagy megpróbálja kiépíteni a független középosztályt? A Kisgazdapárt érdeke az önállóan gazdálkodni tudó középparaszt lett volna. A kommunisták érdeke a sok törpebirtokos volt, aki beviszi a földjét a tsz-be. Mivel az oroszok bent voltak, ezért a kommunisták szempontja érvényesült.
    Teljesen fölösleges ezért a Kisgazdapártot támadni.

    „Igazából “rendszerváltáskor” a magyar politikai, erkölcsi irányvonal ezekhez – az akkori eszmékhez – nyúlt vissza,”
    A rendszerváltáskor hivatalosan az volt a célkitűzés a jobboldalon, hogy visszaállítják a (közepes) családi gazdaságok rendszerét. Csak aztán sajnos az oligarchizálódás felé fordultak a dolgok. Ezért nem értem, hogy miről hablatyolsz. A Kisgazdapártnak, már csak nevéből is adódóan, nem lehetett célja, hogy a zöldbárók vigyenek el minden földet. De végülis így történt. Orbán 2010-ben még a családi gazdaságokat propagálta. Azóta tudjuk, mi lett a földből pl. Fejér megyében. „Családi” gazdaságok lettek …

    A baloldalról mindig tudni lehetett, hogy a mezőgazdasági nagyüzemet támogatja. Na, ezért vesztették el a támogatásukat vidéken! Mezőgazdasággal foglalkozó baloldaliak körében (100 ha alatt) nagyítóval se találsz mszp-st. A több tízezer hektáros mezőgazdasági vállalkozók között volt néhány mszp-s (naná, mert tőlük kapták a földet), azóta átmentek a fideszhez, hehe.

  • gabriel
    2018 június 6
    6:15 du.

    „Kelenföldnek a Gellert-hegy es Sas-hegy közötti része anno virágzó kertészetekből állt,amit gyakorlatilag svábok gyakoroltak. ”

    Város közelében mindenhol jobb módúak voltak a parasztok, mert közel van a piac. Pl. a Szeged környéki parasztok a paprikatermesztésből olyan életszínvonalat tudtak kialakítani, hogy polgárosodni kezdtek már a dualizmusban. Pedig az alföldi tanyákon svábot nagyítóval sem találsz. Az Alföldön fejlett mezővárosok voltak, és kevesebb nagybirtokos.

    Csak sajnos ez ritkaság volt, a magyar lakosság földrajzi elhelyezkedése okán. A dualizmusban az ipartelepítés és városfejlesztés nagyon rosszul történt országosan. Volt egy nagy vízfej Budapest, míg pl. Békés megyében aratósztrájkok voltak, mert nyomorgott a parasztság.
    Ráadásul a magyar parasztság a magasabb iskolázottság felé se tudott menekülni, mert számukra még a polgári iskola se volt nyitott. Ugyanis elkülönültek a közép és az alsóbb osztályok.

  • Belzebub
    2018 június 6
    6:15 du.

    A potsdami konferencián megegyeztek a győztes nagyhatalmak, hogy a németek szervezett kitelepítése szükséges.

    Nem engedélyezték ugyan a kirablásukat, ahogy a szovjet megszállást sem, de benne volt a pakliban.
    Különben meg mondtam már, hogy könnyű a magas erkölcsi lóról leesni? A csóró kelet-európain lehet szörnyülködni, hogy azt a kicsit is félti, amije van, vagy éppen nyugati életszínvonalon szeretne élni.

    A kommunista miniszterek ugyanúgy megszavazták a kitelepítést, mint a többiek, tehát az ő propagandájukat is érdemes lenne megnézni.

  • talalom
    2018 június 6
    10:52 du.

    Arról nincs vita, hogy Erdélynek sajátságos helyzete volt, ezt Móricz is megírta a Tündérkertben. A három uralkodó nemzet a magyar, székely és szász volt a történelmi időkben.

    1920-ban a Romániához csatolásban a román lakosság nagy száma volt az igen hatásos érv. (Valójában a vasútvonalak elhelyezkedése, és a francia érdekek döntöttek.)
    Felmerül a kérdés, hogy egy multietnikus országból miért kellett új multietnikus országot csinálni?

    Illetve a Habsburgokat személyes sérelem nem érte, mint a Romanovokat. Az orosz cárhoz hasonlóan, a kisebbségek sokkal nagyobb szenvedésnek voltak kitéve az új államokban, mint a békés 19. századi időkben.
    A legitimista katonatisztekről írtam a másik topikban, hogy azok közül több is részt vett a fehérterrorban. Szóval ha Horthy gyilkos, akkor Károly király micsoda szerinted … ?

    Prónay, Lehár, Moraveck-Ostenburg stb.

  • talalom
    2018 június 6
    10:52 du.

    A románok Gyulafehérváron mondták ki az egyesülést Erdéllyel, még a Károlyi-kormány idején.

    Gyulafehérvár fejedelmi város volt, ha jól tudom, és a magyar kultúra egyik fellegvára.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyulafeh%C3%A9rv%C3%A1ri_rom%C3%A1n_nagygy%C5%B1l%C3%A9s

  • HL! Mindez mennyiben cáfolja, hogy nem Magyarországtól vették el Erdélyt???

  • Tortenelmi konyvben olvastam, hogy a romanok Erdelybe eloszor a Popajukat, azaz a vallasuk embereit kuldtek Erdelybe, majd kovettek oket a roman hiveik. Es a magyar eszre se vette, hogy lassan TOBBSEGBEN vannak az ott elo romanok.

  • Lámpa!

    En a te hozzászólásodat nem minősítettem hablatyolásnak, mivel reagáltam rá. Ha máskor ez enyémet annak tartod, kérlek ne minősítsd magad azzal, hogy hablatyolásokra reagálsz.

    De ha csak bodamarcsihoz hasonlóan Te is fújod a magadét, mit ne mondjak, nem igazan van miről „eszmét-cserélnünk”

    Szóval hogy ne essünk a „cseréljük bodamarcsira” effektusba, jobb lenne hogy a „Gizikét se tévesszük össze a gőzékével” Ugye nem mindegy melyikkel megyünk agyba?

    Magyarul ne keverjük az időpontokat és az eseményeket – ennek megfelelően a szereplőket térben és időben „tetszés szerint”

    Igaz, hogy a rendszerváltáskor mindjárt lett hirtelen néhány kisgazdapart, amiket az „a vitéz-elvtársurak” rögtön ki is csináltak, maradt csak a Torgyán-féle (kétszemélyes) Kisgazdapart, akiből a Timár György ügyvéd urat volt szerencsém személyesen ismernem. Öket ne mondjuk mar kisgazdapartnak. Hol van másik a mai korunkban????

    A sváb kitelepítésék a háborút követően történtek, ami a témánk volt. Arról az időről beszélünk, az akkori kisgazdapartról.

    És sajnálom, hogy nem tudsz elszakadni attól valójában Te sem azoktól a régi beidegződéséktől.

    Bár mint nagyon látható, sajnos az eseted nagyon nem egyedi.
    Sokan, nagyon sokan meg a mai napon is úgy élnek a múltban, hogy közben múlt az időszakokról a fejükben, lelkükben rengeteg keveredés van. Emiatt vonnak le mindenfele elfuserált következtetést.

  • Figyelő
    2018 június 7
    10:44 de.

    Szép dolog a történelmi romantika, csak ettől nem lesz igaz.
    Erdély fejedelemség volt nagyon sokáig. Amellett kifejezetten tranzitnépességű terület volt, és maradt. Valójában még Csau nagy népességkeverésének a hatására sem vált homogénné.
    Elég tekintélyes német származású lakossága volt, és maradt. Az örmény közösség évszázadok óta élt, és él ott. Nem egy nemessé vált a családok közül. Bár nagyon fogod utálni, de még a hunyadiak sem voltak tisztán magyarok. Az öregfiú, Mátyás apukája egyszerű zsoldosvezér volt. Ami akkortájt nagyjából sem a kalandvágyó, és tisztakezű ficsúrt jelentette.
    A déli területekre betelepül törökökről, és az északon nem kevés lengyelről talán kár is beszélni, mert közismerten ott éltek.

    Erdély kapcsán származásalapon mellett döngetni legalább akkora baromság, mint a jelenleg Magyarországon. Legfeljebb arra jó, hogy néhány neofasiszta ürügyet találjon arra, hogy utáljon másokat.

  • Andrew_s
    2018 június 7
    11:30 de.
    AZ erdelyi magyarokhoz kell elmennie, es azok erzelmeit, eletkorulmenyeit mefigyelni. Igen, tudok a szaszokrol azaz a nemet lakossagrol is, de ok nagy Magayrorszagon is szep szammal voltak, hosszu ido ota!
    Olvasni kene Marai Sandor irasait, mikor elvesztettek magyarok Kassat T.i. Marai ott szuletett es edesapjat is kitelepitettek anno.

    Erdelyben ketszer voltam, Felvideken egyszer. Tehat van egy keves kepem az elvett orszagreszek eleterol.

    Mar feljebb irtam, minden magyar allampolgarnak el kene menni ezekre a helyekre es nem csak az iskolai tortenelem konyvek alapjan itelnek meg a magyar tortenelmet. T.i. a tortenelmi konyvek mondanivaloja, a kiadas idejetol fugg, mikor adtak ki azt a konyvet? Anacizmusban, a II>Vilaghaboruban, a szocializmusban? Minden poitikai kor MAS es Mas kepe allija be a magyar multat!

  • gabriel
    2018 június 6
    6:06 de.
    Hogy Horthy unokaja izlam lett es veluk szimpatizal, annak semmi koze nincs a II> Vilaghaborus szerepe a Nagyapjanak.
    Lehet , hogy majd az en unokaim kiternek a vallasukbol, vagy a kommunizmmust eltetik. Ki tudja elore? Azt tudom hogy az egyik fia Miklos, elment kozejuk. A masik fiat lelottek a II. Vhaboruban, a vadaszgepen.

  • Figyelő
    2018 június 7
    1:22 du.

    Horthy István nevű pilótát nem löttek le a II. Világháborúban.
    Itt van előttem a Magyar Repülés Története.
    Ilyen nevű lelőtt magyar pilóta nem szerepel benne.

    Erről itt pár hónapja írtam egy kisebb dolgozatot.
    Úgytűnik hiábavaló volt.
    Legalábbis a TE szempontodból.

  • Hazzay:
    Nem Károlyi a gyilkos.
    Horthy és a sleppje.Azok voltak a gyilkosok.

  • Figyelő!

    En nem kétszer voltam Erdélyben, hanem jó néhányszor, hogy nem is tudom a számát. Ok?

    És úgy mellesleg Csauseszku „uralma” idejében Kolozsvár főterén énekeltem a székely himnuszt, – nem egyedül persze – a székelyek „elmenekültek” közelünkből, mert ezért abban az időben nem 7 hónapot osztogattak, hanem „eltűnést” a román AVO-sok – a Securitate – kezei között, valamelyik kazamatáikban.

    Ne beszéljünk arról az apróságról, hogy apai ágon szatmári a családom eredete, anyai ágon szilágysági.
    Ami ugyan Erdély, de nem székelyföld.
    És beszélem az erdélyi nyelvet. Erdélyi ételeket főzök, erdélyi zenét, énekeket, táncot, művészetet, tudományt ismerek; egyszóval kultúrát.

    Arról se beszéljünk, hogy a Felvidéket is bejártam, és még Kárpátalját is, elsősorban Bereg és Ung vidékét.

    Más kérdés hogy Budapesten pedig a hajdani gettó területén cseperedtem fel, így az iskolákban is azontájt rontottam a levegőt.

    Szóval Figyelő, olyan „ártatlannak” tetszik magát mutatni, mint a ma született bárányka, de inkább arról van szó, hogy Magyarországgal kapcsolatosan is és a magyar kultúrával, mentalitással valamilyen nosztalgiája van mindössze.
    Attól hogy Erdélybe elment turistáskodni, azzal nem ismerte meg magát Erdélyt, meg kevésbé az erdélyi embereket.

    Nincs ezzel semmi baj, elvetődött a világ egy másik felére, idős-korára előjött a nosztalgiája, így leginkább egy régi magyar bölcsességgel tudnám kifejezni az állapotát: – ..”Ne a disznó mondja mar meg a böllérnek, hogy hova szúrjon” … –

  • Almasi Alma, a „Voros terror „az elso vilaghaboru UTAN tort ki, amiben sok hazatero katona is resztvett. Apam meselt errol a hangulatrol, O az olasz fronton volt az I. haboruban, 18 evesen vittek el, epp, hogy leerettsegizett. A leszerelt , megmenekult katonak is resztvettek ebben a forradalomban.Elso jele volt a kommunista megmozdulasnak.Kun Bela volt az egyik vezetojuk.Hiaba, az oroszok forradalmanak hire(1917) levegoje elert a magyarokhoz is.
    A forradalmarok sok ertelmisegi magyart egyszeruen megolt.
    Pl. falusi jegyzot, tanitot stb.

  • Geyza
    2018 június 7
    2:00 du.Sajnalom Geyza, de hidd el nem az ujjambol szoptam, emlekszem ahogy a radio bemondta, Az is lehet, hogy nem pilota volt, hanem csak a repulon ult, bar azt mondtak vezette a gepet, az is leht hogy masod pilota volt. A
    lenyeg, hogy lezuhant.

  • Hazudni nem szoktam Geyza!

  • gabriel
    2018 június 7
    3:51 du.
    Jo, maga erdelyi, gratulalok!
    Na es? Hany ebert ismer Budapesten akik 2-3 hetre elmentek Erdelybe, hogy megnezzek es megismerjek Erdelyt? A darga utazasi kiadasrol nem is beszelve, mert Montrealbol elobb Pestre keellett repulnom, hogy csatlakozzak tarsasghoz. Minden egyes utam 1000-1500 dollaromba kerult, csak turista koltseg, 2-3 het helyi lakassal, a helyi parasztoknal volt megszevezve! NEM hotelben.
    En itt egy magyart sem ismerek aki elment volna,!

    a tarsasag nagy resze amerikai volt.

    Az utamrol, kiadtam egy utikonyvet 65 fenykeppel illusztralva!

  • Figyelő:
    Ha valamit állítasz nézzél utána.
    Ha nem tudod biztosan mondd azt:
    „Emlékeim szerint ez vagy az de nem vagyok benne biztos”

    Te viszont ÁLLÍTASZ dolgokat amiknek közük sincs a valósághoz.

    Ilyen alapon azt is mondhattad volna Ifj. Horthyt holdutazás közben érte esemény* azért halt meg.

    *Esemény:
    Pilóták nem szoktak „lezuhanni”. Civil-duma.
    Pilótákkal a következők szoktak történni:

    1 . „Leesik”. Ez azt jelenti hogy a gépet le kellett tenni valami mezőre , vagyis kényszerleszállás. Gép nem törött.

    2. „Görbítette a gépet”.Lásd mint fennt, de kicsit törött a gép.Javítható.

    3. „Gépet tört”.Lásd mint fennt, de a gép javíthatatlan.Pilóta lábadozás után ismét röpképes.

    4. „Rep-esemény történt vele” Lásd mint fennt.A ekipázs elkíséri a tagot az utolsó útjára.
    (Már ha maradt valami belőle).

    Még van az a kifejezés hogy „beleállt a földbe” de ezt inkább ejések használják ha esemény történik náluk.
    Ejtőernyősöknél értelmetlenség másról ejteni szót.

    Na hát ifj. Horthy egy HÉJA típusú, Olaszországból vásárolt (Reggiane 2000) licensz alapján gyártott (az olaszok meg az USA-tól kapták a harmincas évek elején a vadászgép licenszét) addigra már meglehetősen elavult és ROSSZINDULATÚ, nehezen repülhető géppel szenvedett rep-eseményt.

    Ha valamit felhozol, nézzél utána.
    Köszike.

  • Geyza kis gyerek voltam, csak a radio bemondta azert emlekszem az egeszre. Kulonben mar regen volt es errol nem erdemes vitazni.

  • talalom
    2018 június 7
    9:36 de.

    „Mindez mennyiben cáfolja, hogy nem Magyarországtól vették el Erdélyt???”

    Szerintem Magyarországtól vették el, de nem ez a lényeg.

    Az elvételbe még bele lehetne törődni, ahogy az önálló Erdélyi fejedelemségtől se mentek falnak a kortársak. Azt viszont, hogy pont a románok kapták meg Erdélyt, akik sok igazságtalanságot elkövettek az összes kisebbség ellen, azt sokkal nehezebb földolgozni.
    Föntebb belinkeltem egy kutatócsoport eredményeit. Egy erdélyi magyar vasutas 1937-ben panaszkodik, hogy a románok kitették az állásából. Tehát az vélhetőleg nem okozott neki törést, mikor elcsatolták Erdélyt 1920-ban, bár biztos fájdalmas volt. De mikor a románok tönkretették az egzisztenciáját, akkor az életlehetőségeit vették el.

    Ugyanez volt a Felvidéken, ahol volt magyar lakosság egy tömbben, ma meg el vannak szlovákosodva.
    De még ezen is túl lehetne lépni, ha muszáj. De a mai napig azt kell hallgatni, hogy az antant csak a kisantant természetes megalakulási folyamatait vette tudomásul, és a trianoni döntés tulképp. jó volt (a franciák szerint). Ez azt mutatja, hogy Nyugat-Európa még annyira sem számolt el a történelmi bűneivel, mint a keletiek.

  • gabriel
    2018 június 7
    11:25 de.

    Mi a kérdés?

    Az 1946-os földosztásról írtam, hogy a Kisgazdapárt és a kommunisták csinálták közösen, bár inkább a kommunisták szempontja érvényesült. (Jelképesen Ópusztaszeren kezdték meg, az egykori Pallavicini birtokon.)

    Az 1990-es Kisgazdapártról írtam, hogy nem állították vissza a nagybirtokrendszert. A zöldbáróság úgy alakult ki, hogy (főleg a szocik idejében) szétverték a tsz-eket (ami akkor már önkéntes társulás volt!), és a vállalkozók fölvásárolták a sok földet a tönkrement gazdáktól.

  • Geyza
    2018 június 7
    6:16 du.

    Még egy repülős történet a 2. v.háborúból.

    Férjem nagyszülei egy tiszántúli faluban laktak. Mikor bevonultak az oroszok, megjelent két német Messerschmidt, és az orosz katonák lőni kezdtek rájuk. Férjem nagymamájának apukája kikapta a trágyából a kapanyelet, és ráütött az egyiknek a puskájára, mert ha a németek visszalőttek volna, akkor ott a civilek is meghalhattak volna. Csodával határos módon túlélte az incidenst a nagypapa, mert bemenekült a góréba.

    Egyébként az én nagymamám apukája is szót értett az oroszokkal, mert megjárta az orosz hadifogságot az 1. v.háborúban. Persze nem volt mindenki ilyen szerencsés.

  • Kedves Figyelő, bevallom, a „vörös terrorral” kapcsolatosan ambivalens érzéseim vannak.

    Egyrészt, mert nem éltem abban az időben.

    Másrészt, mert nagy rendszerváltás utáni történészek annyit hazudoztak a komcsikról és azokról az időkről, amiket magam is átéltem, hogy végképp elvesztették nálam a szavahihetőségüket.

    Harmadrészt, mert nagyanyám – aki kisgyerekkori nevelőm volt, és aki utálta a komcsikat – bár Horthyt még sokkal jobban utálta – sohasem mesélt nekem vörös terrorról. Mesélt arról, hogy mint csecsemő-védőnő gyerekeket nyaraltatott Sződligeten a „komcsik” idején, mesélt arról, hogy Kun Béla hogyan repült az oroszokhoz, és vitte a kincstárat, mesélt Horthy gaztetteiről, fehér terrorról és Hothynak a később Boldoggá avatott IV. Károllyal szembeni disznóságairól, szóval sok érdekeset mesélt, de vörös terrort nem.

    Negyedrészt pedig ugyan miért gyilkoltak volna a háborúból megmenekült katonák falusi jegyzőket meg tanítókat? Nem igazán logikus.

    Hiába, no, ezeket a borzalmas kommunista bűnöket Hazai Lámpával kell megbeszélned, én nem vagyok rá vevő… 😀

  • Almási Alma
    2018 június 8
    4:43 de. Kedves Alma, errol van egy konyvem is, amiben benne van a nevsora azoknak akiket felakasztopttak a forradalmarok, foleg videki jegyzok, tanitok voltak. Tehat nem mese ez sajnos. Azonkivul, ahogy emlitettem, akkor apam is mar katopnaviselt volt, es emlitett egy tiszti vacsorat, mikor valaki elkialtotta magat, „Akasszatok fel a kiralyokat!”
    Az illeto 5 ev bortont kapott!

  • Almási Alma
    2018 június 8
    4:43 de.
    Tudod , egy forradalomban, sokszor nem is gondolkodik sok ember. Lehet, hogy szemelyes bosszu is volt, ha mod van ra.
    A konyvben amit emlitettem nincs partoskodas, nem derul ki, hogy a szerzo mit erez, csak adatok egy forradalomrol.

  • En sem eltem abban az idoben, csak emberi tapasztalatokrol tudok, es a konyv amit emlitettem.

  • Mar irtam, en sajnos , nem hiszek a torteneszeknek, akik a XX. szazadrol irtak. Minen rezsimben, mas es mas tortenelmet tanitottak az iskolakban, Attol fuggott milyen rezsim volt epp akkor!

  • Hazai Lámpa:
    „Különben meg mondtam már, hogy könnyű a magas erkölcsi lóról leesni?”

    Óh,de sajnálom Önt! Biztos rettenesen megütötte magát!

    Most – nem azért, mert Ön homo unius libri, nem is azért mert kissé buta és nagyon tudatlan (tanítok én szívesen kissé butákat is), hanem a mindehhez társuló Himalája méretű Ego-ja, arcátlan és agresszív stílusa – végleg befejezem Önnel a társalgást.

    Búcsúzóul azért Önt (és az Önhöz hasonló kapacitású Bendeguz79-et is), bár tudom, hogy annyit ér Önöknek, mint halottnak a csók, még megkínálom ezzel:
    http://www.rev.hu/hu/node/141

  • Figyelő:
    „Hazudni nem szoktam Geyza!”

    Elhiszem. Ahhoz, hogy valaki hazudni tudjon, legalább valami halovány sejtelme kell lenni arról, hogy mi volt a valóság.

  • „A zöldbáróság úgy alakult ki, hogy (főleg a szocik idejében) szétverték a tsz-eket (ami akkor már önkéntes társulás volt!), és a vállalkozók fölvásárolták a sok földet a tönkrement gazdáktól.”
    ________

    Akkor gondolkodjunk.
    SZÉTVERTÉK… (ami akkor már ÖNKÉNTES társulás volt) Hmm… ha én önkéntesen társulok valakivel úgy, hogy „összedobjuk valaminket a közösbe” (jelen esetben a saját földünket), akkor KI A FENE verheti ezt szét?

  • Figyelő:
    „Hany ebert ismer Budapesten akik 2-3 hetre elmentek Erdelybe….”

    Sokat ismerek, hiszen Budapestről 2-3 hétre Erdélybe utazni, ott megszállni alig drágább, mint 2-3 hét Szabolcs-Szatmár megyében vagy Debrecen környékén. Sőt…

    Figyelő:
    „En itt egy magyart sem ismerek aki elment volna,!”

    Ezt is elhiszem. Hogy mást ne említsem, én sem jártam Kanadában. Pedig milyen közel van Kanadához, és milyen sok ember – kanadaiak – árt ott… 🙂

  • „árt” helyet „járt”

  • Almási Alma:
    „bevallom, a “vörös terrorral” kapcsolatosan ambivalens érzéseim vannak.”

    Kedves Alma!

    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/vary_albert_adatai_a_voros_terror_aldozatairol/

    Váry kir. főügyész teljes könyve itt:
    http://mtdaportal.extra.hu/books/vary_albert_a_voros_uralom_aldozatai.pdf

    Almási Alma:
    „ugyan miért gyilkoltak volna a háborúból megmenekült katonák falusi jegyzőket meg tanítókat? Nem igazán logikus.”

    Az 1910-es népszámlálás szerint Magyarország lakott településeinek száma 12.542 volt, ebből 8558 település lakosságának száma haladta meg az 500 főt, 4576 lakossága pedig az 1.000 főt. Ha jól emlékszem, nagyon durván 6.000 körüli olyan település létezett, ahol valamiféle állami vagy önkormányzati hatóság müködött. A Károlyi időszak alatt állítólag utóbbiak kb. harmadából vagy közel feléből érkezett jelentés a belügyminisztériumba, hogy a frontról hazatérő, a övészárokban hónapokat, éveket eltöltött katonák – akik gyűlöltek minden épkézláb falubeli férfit, aki otthon megúszta a frontszolgálatot – a jegyzőt, falubírót, esetenként a boltost elzavarták, kirabolták, pár esetben megölték.

  • Tüske Zsófia

    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teleki_P%C3%A1l_1910-es_etnikai_t%C3%A9rk%C3%A9pe.gif Ez Magyarország 1910-es etnikai térképe. Az elcsatolt területeken a magyar lakosság részaránya csak a Székelyföldön volt 50 %-nál több. Mára ott megmaradt a 90 % körüli magyar nemzetiség, másutt, a Partiumban és Bánátban sosem haladta meg az 50 %-ot, és a Felvidéken is csak a jelenlegi határ közelében laktak többségben magyarok.

  • Tüske Zsófia

    Geyza: https://www.honvedelem.hu/cikk/32808/tisztaztak-horthy-istvan-fohadnagy-halalanak-korulmenyeit Azt nem tudom, hogy ez a vizsgálat el van-e ferdítve, de a site a szakmában hiteles.

  • Pótcselekvés, ez igaz, de mit pótol ???

    Add vissza a hajasbabámat! Ez már semmit nem hoz vissza, hacsak egy újabb nagy háborút nem… Pedig Orbanini nem is nagytitokban, de már ezen töri azt a tuskószerű, bikányi homlokcsontját…

    Pedig lássuk be, a magyar népnek ilyen széles lehetőségei még nem nyíltak Trianon óta… Nyitott határok, az a rengeteg határállomás… Oda mész unión belül ahová csak kedved szottyanik sőt, még vállalkozhatsz is, és ha neked úgy tetszik, akármely nosztalgiát ébresztő magyar múltat idéző vidéken városban, vagy faluban nyithatsz céget, boltot és egyéb vállalkozást… Minthacsak a tied, újra miénk lenne az egész. Mi ebben a rossz a Horthy-rendszerhez, vagy a szocializmusnak nevezett próbálkozáshoz képest ???!!! Nagyszerű lehetőség a javából.
    ˙

    Egyszóval, B Ö L C S . E Z . A . C I K K, D E . N A G Y O N. 🙂
    ˙

    Kalandor politikusaink MA úgy utazgazgatnak értekezgetnek az egykori nagymagyarország városaiban és avatkoznak bele ama >baráti< (pl.ld: V4-ek) országok belügyeibe, mintha máris az övék lenne az egész, pedig ha még sokáig ugrálnak, előbb, vagy utóbb oda se engednek majd be bennünket. Oszt a mese a végén Orban-vezér is ülhet majd a stadionos putrija előtt a repedt teknőjét foltozgatva*. Mellesleg máris megérdemelné… Úgy mint, ahogy anno, nagy példaképe Horthy fővezér és kormányzó Portugáliában, már száműzöttként álmodozhatott a végsősoron általa aláíratott Trianon reviziójáról.

    .

    * Orosz népmese az Aranyhalacskáról, az öreg halászról és az ő telhetetlen asszonyáról…

  • Belzebub
    2018 június 8
    4:01 du.
    Koszonom ezt a beirast. Azt hiszem ez a konyv van meg nekem! Most nem akarom leelleorizni mert 3 nagy konyvespolcom van, de az iro neve is ismeros.

  • Figyelő
    2018 június 7 5:34 du.

    Figyelő!

    Gratulálok! Ügyesnek tetszik lenni. Bar nagyon „ravasz”
    Eltetszik sírni, hogy, idézem:

    —————————————————
    Minden egyes utam 1000-1500 dolláromba került, csak turista költség, 2-3 hét helyi lakással, a helyi parasztoknál volt megszervezve! NEM hotelben.
    ___________________________________________________

    szóval: mivel az utazás drága volt, ki-, es felhasználta, kétszer.
    Es mint írja:
    —————————————————

    Az utamról, kiadtam egy útikönyvet 65 fényképpel illusztrálva!

    —————————————————

    Hát gratulálok! Jó pénzt tetszett az utazással csinálni.

    Az előtt meg sajnálnunk kellett volna, hogy „Istenkém, milyen sok pénzt „áldozott” – nemzeti célokra”

    Remélem, hogy megérte, és Isten latja lelkemet, hogy így kívánom.
    En ismerek személyesen sok „utazót” akik így élik életüket. Beutazzak a világot, es az útleírásaikból szerzik hozza a pénzt. Nincs ebben semmi baj, mint ahogy Khon bácsi is elismerően nyilatkozná.

    Csak kérem szépen, ne legyünk hipokriták!

  • Trianon!

    Milyen szépen is hangzik!

    Közel száz éve lehet vele uszítani!

    Amikor monarchiák uralkodtak Európában, akkor értelme volt „nemzetállamoknak”
    Egészen addig a pontig, amikor egy-egy uralkodócsalád csak „nemzetnyi területen” tudod kiskirálykodni, illetve hűbéreseket (vazallusokat) szervezni.

    Amikor egyes monarchiák átleptek a nemzeti határokat, nyilván az az érdek vezérelte őket, hogy az uralkodási határaikon belül elő népek egymással békében meglegyenek.

    1848-ban két szlovák (egyik politikai, a másik kulturális irányból) belesodorta a magyar polgári átalakulásért indult „forradalmat” „nemzeti felkelésbe” Amiben legalább annyi nemzetiségi vett reszt a hatalmat gyakorló monarchia (királyi-ház) ellenében, mint ahány magyar.
    Mint ami jól jellemzi az aranyt, a 13 Aradi Vértanú között csak 5 magyar volt – mint mar sokszor elhangzott – mindhiába.

    A végén emiatt a magyar polgárosodást végleg elbuktuk, mivel a 67-es kiegyezés kénytelen volt a felével beérnie annak a megegyezésnek, amibe a monarchia mar azelőtt az angol királyi ház mintájára belement.

    Mély-magyar, isten-verte tudatlan, sötét bunkók! Menjetek ti a tenger mélyére, a magyar hazát pedig hagyjatok a magyaroknak!

    Ennyit Trianonról tömören, és velősen.

  • Tuske ZSofinak is koszonom a targyi beirasat!

  • Belzebub
    MEg annyit a magyarok erdeklodese Erdely, Felvidekrol, , csak penzen mulik. Ha van psokkal termeszetesebb lenne, ha sajat
    orszagukat vagy a tortenelmi helyeket, mint KOlozsvar meglatogassak!”olaszba menni” vagy Parizsba,

  • Amíg mi itt Trianon siránkozunk a világ éppen egy újabb konfliktus fele rohan.

    A magyar Európa közepén esküszöm, hogy elzártabb népség mint az indiánok az Amazonas mélyen.
    Legalábbis agyilag.

    https://www.instagram.com/p/Bjz0RKtAMFp/?utm_source=ig_embeol a fold

    Ahelyett, hogy „bölcs nemzetként” azon cserélnénk eszmét, hogy hogyan illeszkedjünk bele ebbe a folyamatba vagy tartsuk távol magunkat, amennyire csak lehet – mivel a jövőnket kellene meghatározni, ehelyett néhány gazember acsarkodásához asszisztálunk, mint rühes kóbor-mácskák. Akik azon veszekednek, hogy ki hágja meg az éppen bagzó nőstényt.

    Primitív emberek, primitív vénasszonyokat behülyítenek, akik persze viszik magukkal a sötét iszákos vénembereiket is. Ez vagyunk mi.
    Nem is art nekünk egy végső megoldás. Mar csak egyharmadot kell szétosztani, Trianonban 2/3 mar elment.

  • Figyelő
    2018 június 9
    10:26 du.

    Belzebub
    ” MEg annyit a magyarok erdeklodese Erdely, Felvidekrol, , csak penzen mulik. Ha van psokkal termeszetesebb lenne, ha sajat
    orszagukat vagy a tortenelmi helyeket, mint KOlozsvar meglatogassak!”olaszba menni” vagy Parizsba,”

    Miért gondolja kedves Figyelő, hogy a magyarok „érdeklődésébe” nem fér bele Erdély vagy akár a Felvidék? Hogy ez a briliáns ötlet csakis, és kizárólag Önnek jutott eszébe?
    Miután tőlünk nem több ezer kilométerre találhatóak az említett területek, ezért nekünk, honi magyaroknak abszolút természetes az, hogy oda (is) menjünk, de ez nem zárja ki, hogy „Olaszba” vagy Párizsba is ellátogassunk, sőt a világ egyéb pontjára is, ha épp a pénztárcánk, érdeklődésünk stb megengedi. Sokan már a rendszerváltás előtt is többször jártak/tunk pl Erdélybe – igaz akkor kicsit macerásabb volt – de mentünk, azóta meg még többen és gyakrabban jönnek-mennek a határon túlra is mint azt Ön gondolná! Többször írt már itt a 2-3 hetes erdélyi útjáról, és úgy gondolja, hogy ez valami olyan kuriózum amit senki magyarországi magyar nem képes Ön után csinálni, senki nem engedheti meg magának, Ön az a különleges tejbetök aki 2-3 hétre elutazik Erdélybe vagy egy felvidéki körútra, nekünk meg eszünkbe sem jut, csakis Olaszországig vagy Párizsig terjed itt mindenkinek az „érdeklődése? Téved, csak épp mi, ha megyünk, nem biztos, hogy 2-3 hétre (bár az sem ritka) miután elérhetőbb a távolság mint Önnek Kanadából.Így aztán gondolunk egyet és ha időnk, és pillanatnyi kapacitásunk is úgy akarja, már megyünk is, és úgy ítélem meg kicsit gyakrabban is mint Ön, bár ebből nem csinálunk versenyt, hogy ki hányszor hol járt. Személy szerint ha össze kéne számolnom, hogy az elmúlt 50 évben hányszor jártam pl a Hargitán, Székelyudvarhelyen, Kovászna megyében, vagy egyéb „történelmi helyen” nem biztos, hogy a két kezem elég lenne, igaz én könnyebben beszélek, hisz itt is ott is ismerősök, távoli rokonok élnek, volt/van hova menni – de legutóbb pl úgy mentünk a barátnőmékkel négyesbe Parajdra, hogy előtte egy héttel elhatároztuk, hogy most megyünk, és kész! Szállást nem nehéz találni – az időt összeegyeztetni pl sokkal problémásabb volt, hogy egyikünknek se jöjjön közbe semmi- és egy remekül sikerült hetet töltöttünk ott! Hál’ Istennek nem olyan rendkívüli az, hogy mi magyarok is cikázzunk ide oda, mint ahogy gondolom Önnek sem kizárólag Erdély vagy a Felvidék jutott az elmúlt 61 évben, felteszem másfelé is járt, és nem csak erdélyi élményei vannak. De – egyik a másik mellett remekül megfér! Szép és derék dolog, hogy az érdeklődéséből erre is futotta, beruházott és részt vett egy-két szervezett úton – olyan távolságról ahonnan Ön ment, nem is nagyon lehet másképp csak szervezetten – de higgye el, mi magyarok is szeretünk és szoktunk is utazni. Más kérdés, hogy sajnos különböző okoknál fogva nem mindenkinek van rá módja, lehetősége de aki pl nem jut el Erdélybe, vagy más határon túli „történelmi” helyre, az „Olaszba” sem igen, sőt nekik sajnos Párizs is elérhetetlen marad!

  • Sokan.
    Nagyon sokan járkáltak ki Erdélybe.
    És onnan is ide ! A Rendszerváltás előtt is !

  • Gabriel
    2018 június 9
    9:51 du.
    Uram , a konyv nekem kerult penzbe! sajat kiadas volt es csak a torontoi m. konyhvuzletbe kuldtem parat, de soha nem irtak, hogy eladtak volna.
    Egy peldanyom van a polcomon. Nem tudja, milyen sokba kerul kepekkel illusztralt konyv kiadasa.
    Penz, dicsoseg elmaradt, csak a szep emlekek vannak meg.

  • Gabriel , lemaradt , hogy ha meg akarja nezni a konyvet, a pesti Szechenyi konyvtarban megtalalja, mert nekik kuldtem egy peldanyt.

  • Besancon
    2018 június 10
    10:31 de
    Nagyon orulok, hogy magyarpk is mennek Erdelybe. Koszi az informacioert.

  • Gimis történelem-tanárom egyszer azt találta mondani, hogy nagyon sokba kerülne nekünk, magyarországi magyaroknak, ha Erdélyt visszacsatolnak úgy hirtelen, mert az életszínvonal biztos megsínylene. A turma egésze felháborodott – senki sem értett egyet a „tanár úrral” – érettségi fele járó nagy-kamaszok voltunk.

    Valahogy olyan természetes volt, hogy Erdély Magyarország része.
    Fiatalon általában a dolgoknak csak az egyik részét latja az ember. Felnőtté kell ahhoz válni, hogy tudjunk reálisan gondolkodni.

    De ettől függetlenül nem kétséges, hogy sok-sok erdélyi varosnak az utcain, erdőségekben kóborolva soha nem ereztem azt, hogy másik ország talaját taposnám, az mindig magyar föld maradt számomra.

    Ez ma már egyáltalán nem jelenti azt hogy a „”szőröstalpú”” románok ellen egy minden románságot elpusztító hadsereg toborzására uszítanám honfitársaimat.
    Vagy a szlovákok elleni „végső-megoldáson” filozofálnék.
    A horvátok önállóságáért tevőlegesen tettem, de valahogy ott a horvátok között meg sem fordult bennem, hogy az Magyarország trianoni része.

    Na ezert nem kérek semmilyen nacionalista kéjgőzben tobzódó partcsoportosulásból az ORSZÁGOMBAN.
    Persze mindig lehet találni 20-30 százalék könnyen befolyásolható, gyenge karakterrel bíró személyt egy országon belül, akiket mindig lehet uszítani nemzeti, vallási eszmékkel.
    Amely beetetett népség szavazatával hatalomhoz, kormányzáshoz lehet jutni, ezáltal pedig a nemzeti trezor kulcsához hozzáférni – és abból nem nagykanállal, hanem vödrökkel meríteni.

    A nacionalista érzelmek félszitása, a vallási tudat félspékelése pontosan erre valók.

    Az emberileg gyenge, határozatlan karakterekkel bíró egyedeknek mindig kapóra jön hogy most lehet valami „nemes-nemzeti” eszmerendszerhez tartozni.
    És lőn a „csoda”, a mély-magyarok megteremtődtek!

  • Kimaradt egy fontos dolog – az előzőekből

    A nemzetiségi keveredés össze-tartozást tud teremteni a népek, nemzetiségek között.
    Mint ahogy fel-, és kilehet használni viszálykodásra amit aztán
    egyesek meglovagolva és jót röhögve hatalombirtoklásra tudnak felhasználni.

    A szerb-horvát harcok során történt a következő eset, amihez tudni kell hogy mivel „hivatalosan” nem két ország hadserege harcolt egymással, milicista szabadcsapatok kószáltak és válogatás nélkül gyilkoltak, erőszakoltak nőket és fosztogattak.

    Egyik horvát faluba beért egy ilyen milicista banda, házról házra járva a vezérük az egyik házban felfedezte, hogy ott a saját húga él, összeházasodva egy tetves „horvát usztasával”.

    Úgyhogy rögtön „meg is szabadította a fenevad karmaiból” lelőve azt, és természetesen, hogy írmagja se maradjon, mindjárt a „porontyait” is.
    Hát így sikerült – a saját sógorát és a saját unokaöccseit és unokahúgát legéppuskázni. A saját anyjuk szeme-láttára.
    Ezek után elvárta, hogy őt pedig „szabadítóként” ünnepelje a testvére, és rettenetesen meglepődött, mikor az elkérve egy pisztolyt tőle, ott a szeme láttára öngyilkos lett.

    Aki szeretne trianoni revíziót, mi előtt bármit kiokád a száján, gondolkozzon el a fentieken.

    A trianoni revízióról prédikáló emberek nem „csak simán pótcselekvésből teszik” Nyilván azért is kicsit, mert egyébként mar impotensek.
    De ami az igazi ok az az, hogy érdekből – hasonlóan a Raffay-fele emberileg nyomorult szélhámosokhoz, akik a kommunista időkben az akkori rezsimhez dörgölőztek és nyaltak, most pedig az épp aktuális nótáját fújják.

  • Almási Alma
    2018 június 8
    2:46 du.

    „ha én önkéntesen társulok valakivel úgy, hogy “összedobjuk valaminket a közösbe” (jelen esetben a saját földünket), akkor KI A FENE verheti ezt szét?”

    Nem a föld volt a közös, hanem a gépek és az épületek.

    Különben meg ha olyan okos vagy, akkor mondd meg, hogy a parlamenti váltógazdaságot hogy verte szét Orbán? Hogy lett a hasonló erősségű pártokból „centrális erőtér”? Minek hagytátok?

  • Almási Alma
    2018 június 8
    4:43 de.

    „Negyedrészt pedig ugyan miért gyilkoltak volna a háborúból megmenekült katonák falusi jegyzőket meg tanítókat?”

    Már máshol írtam, hogy a frontról hazatértek egy forrongó országot találtak, ahol nem volt munka, megélhetés, élelmiszer és fűtőanyag. Sokan halásznak ilyenkor a zavarosban, és ez a Károlyi-kormány és a vörösök alatt egyaránt így volt.

    A vörös terror a Tanácsköztársaság ideje alatt létezett.

  • Figyelő
    2018 június 8
    1:49 du.

    „Mar irtam, en sajnos , nem hiszek a torteneszeknek, akik a XX. szazadrol irtak.”

    Vannak olyan történészek, akiket kitüntet a rendszer és sok ünneplést kapnak.
    Vannak elhallgattatott történészek.

    Akiket én kedvelek, azok nem gazdagodtak meg, de cserébe mindkét politikai szekértábor két kézzel szórja rájuk a mocskot. Pl. a pluralista történészeket Almási utálja, lenézi, rendszeresen rágalmazza őket, hogy pénzért hazudoznak a komcsik ellen.
    Ugyanőket Raffay, az ismert jobboldali történész marxista-liberálisoknak csúfolja.

    Nehéz elképzelni, hogy valaki hazudna akkor, ha nem fizetik meg, és támadják is.

  • Belzebub
    2018 június 8
    2:11 du.

    Van arra valami példád, hogy hol írtam butaságot, vagy mikor kötözködtem ok nélkül?

    Örülj neki, hogy te nem vagy egykönyvű, bár neked mindenki buta és aljas kelet-európai, aki nem újmarxista és nem romkocsmából vagy Nyugat-Európából kommentel.

  • Almási Alma
    2018 június 8
    4:43 de.

    IV. Károly boldogan elfogadta a legitimista katonatisztek segítségét a trónja visszaszerzéséhez, akik nem mellesleg a fehérterrorban és Sopron megtartásában is szerepet játszottak.

    Egyébként a Habsburgokat az arisztokrácián és a nagymamádon kívül senki nem kívánta vissza. A legnépesebb akkori párt, a Kisgazdák ún. szabad királyválasztók voltak.
    Horthyt azért is lenézte az arisztokrácia, mert felkapaszkodott senkinek tartották. Ilyen mély társadalmi különbségek voltak abban az időben, és te „komcsi” létedre ezt kívánod vissza? Vagy annyira gyűlölöd Horthyt (aki pedig segített a családodon), hogy bárki jobb nála neked?

  • „Pl. a pluralista történészeket Almási utálja, lenézi, rendszeresen rágalmazza őket, hogy pénzért hazudoznak a komcsik ellen”

    Tuhéj, lámpa, és ezt a mondatot hogy jellemeznéd? Ki tapasztalt az én részemről – beleértve a legszélsőségesebb jobbikos fórumozókat is – utálatot, lenézést, rágalmazást?

    Gyerekorunkban ezt úgy mondtuk, ne osztogasd a névjegyedet…

  • Gondolom, mindjárt sírni fogsz, hogy „Alma már megint személyeskedik”… 😀

  • Almási Alma
    2018 június 12
    9:51 de.

    „Ki tapasztalt az én részemről – beleértve a legszélsőségesebb jobbikos fórumozókat is – utálatot, lenézést, rágalmazást?”

    Itt föntebb is Horthyt gerinctelennek nevezted, és megrágalmaztad alaptalanul, hogy elárulta Károly királyt. A vörös terrort elsumákoltad, merthogy te állítólag nem hallottál róla.
    A történészeket állandóan rágalmazod, főleg a rendszerváltás utániakat.
    „nagy rendszerváltás utáni történészek annyit hazudoztak a komcsikról és azokról az időkről, „

  • Almási Alma
    2018 június 12
    9:52 de.

    Személyeskedni az szokott, akinek nincs más érve a vitában, csak a másik ócsárlása.

    Én viszont dátummal ideírtam neked a tőled vett idézeteket, vissza is keresheted!
    pl. június 8. 4:43

  • Zsófia:
    Igen, jó dolog ez a „bizottságosdi” biztosan szép summát martak fel a Horthy-fiú esetének áltudományos „utólagos kivizsgálásáért”

    Mikor peg mindenki tudja repülőberkekben hogy baleset volt.
    A repülés már csak ilyen játék.
    Elcseszte és kész.Mit kell ezt ragozni?

    Vérbeli pilóta egyébként, mikor rázós helyzettel találkozik,
    nem azért imádkozik hogy meg ne haljon, hanem azt mondja magában:
    „Add istenem hogy ezt most valahogy el ne csesszem.”
    Meg se fordul a fejében hogy akár meg is halhat.
    Annak a pilótának annyi, aki úgy ül be egy replába hogy esetleg meghalhat.

    De egy dolog vigasztaljon minden hozzátartozót:
    Olyan még nem fordult elő hogy egy gép örökre fennmaradt volna.

  • A Becsali csárdában
    ecet ég a lámpában.
    Jaj, de homályosan ég!
    Nem lát semmit a vendég…

  • Figyelő 5:41 !

    Felháborító a maga . h a z u g s á g m ű v é s z e t e – meg még néhány itteni, többi siránkozó honfitársé, mint padre Julianus is… Márpedig véletlenül senki sem hazudik !!!

    Maga és hasonló kollégái a történelmet nem véltelen csak „Nettó” közlik, az „apró” mellékzöngék szándékos kihagyásával… Tehát kegyetlenül és durván hazudnak. A szót használják gyilkos eszközül, amikor letagadnak vagy mellőznek fontos tényeket.

    Az egyikük – itt Beregszászról zengedezi, hogy milyen jó volt ott, maga a béke szigete csak azt hagyja ki, hogy élt ott még ott 5-6000 zsidó, a városért rengeteget tett honfitársunk is, akiket gyerekestül, szülőstül – egyszóval az utolsó szálig – a magyar csendőrség és MÁV-ság stb segítségévdel pár hét alatt elvittek a vágóhídra. – Horthy alatt.

    Aztán meg maga, akinek ezt már százszor, ha nemn ezrszer, bebizonyítottuk hogy Horthy nem mondott le a német megszálláskor, mert úgy értelmezte, hogy ez részükről szövetségesi lépés… Ugyanakkor az ezt követő nyáron magyar logisztikával, szinte példás gyorsasággal vittek 450ezer embert nyaktiló alá.

    Maga ITT már nem is tudom hányszor hozta fel Horthy védelmében állítva, hogy ő megmentette volna meg a pesti zsidóságot. Maga nagyon jól tudja, hogy ez így nem igaz, vagyis a maga részéről ez is egy szemenszedett hazugság. A pesti zsidóság kérdését Eichmann á’lá szakkkérdés, vetette föl, hogy tudniillik logisztikailag egyszerűbb, ha először a vidékieket viszik, s csak aztán a pestieket.

    A nyilasuralom is a 25 éves Horthy-rendszer végterméke volt.

    Ha valakiről állíthatjuk, hogy megmentette a pesti gettó és 300 csillagosház lakóit, az a szovjet Vöröshadsereg volt.

    Így, és ez a Bruttó történelem Figyelő! Maga pedig egy álnaiv hazug, nem pedig egy kis álbuta némber, mely szerepet itt a KMH-n folyamatosan alakít… 🙁

    .

  • Horthy – persze nem a szó zoológiai értelmében – valóban gerinctelen volt, és valóban felesküdött IV. Károlyra, majd elárulta, sőt lövetett rá.

    Utóbbival kapcsolatban ugyan igaz, hogy IV. Károly visszatérését se az Antant, se Magyarországon kívül – a többi utódállam nem tűrte volna el, felléptek volna az országgal szemben.

    Ez azonban nem menti fel Horthyt az árulás vétke alól; egyrészt lemondhatott volna, másrészt volt fegyvere, tehát egyszerűen és gyorsan megóvhatta volna a becsületét.
    Egyiket sem tette. (Bár ez a mulasztás lett volna a legnagyobb bűne.)

  • Lámpácska!

    Ahogy végig olvasgattam a utóbbi itten tett bejegyzéseid, hirtelen nálam is rövidzárlat állt be.

    Gondolom a körte is azért égett ki újra a lámpádban.

    Bár mindegy, a lényeg annyi, hogy hű de sürgősen be kellene csavarni egy új körtét – mielőtt teljesen olyan ingoványos területre tévedel, ahonnan már nincs visszaút.

    Most nem tudom, hogy hogyan nevezzük el azt elveket amiket teljes mellbedobással terjesztesz és védesz.
    Csak had másoljak ide néhányat egymás melle, sorrend nélkül:
    ——————————————————————————————————-
    tsz-ékről: – „Nem a föld volt a közös, hanem a gépek és az épületek.”
    Hogyan? – lehet, hogy összekevertem az országokat? Én eddig azt hittem Magyarországról beszélünk. A tsz-ek vajon nem arról szóltak, hogy mindenüket, amijük volt a gazdáknak, azokat be kellett vinni (szolgáltatni) a közösbe????? Nemcsak a földeket, hanem az eszközöket is! Vagy mit gondolsz mivel gazdálkodtak a tsz-ek? Jani-bácsi farkával szántottak?
    ———————————————————————————————————-
    horthy-rol: – „Horthyt azért is lenézte az arisztokrácia, mert felkapaszkodott senkinek tartották. Ilyen mély társadalmi különbségek voltak abban az időben, és te “komcsi” létedre ezt kívánod vissza? Vagy annyira gyűlölöd Horthyt”
    Horthy valoban nem egy „uri-korok”-bol jovo valaki volt. De mit erdekes ez? Horthy nem ettol volt horthista-fasiszta. Hanem a rendszeretol.
    Erre mondta volt nagyapam – „”Egy ur, gatyaban is ur””
    Amúgy valóban azzal került hatalomra, hogy mivel mint császár nem lephetett többet a birodalom területére, a szerencsétlen megbízva benne, kinevezte a megbízottjának (helytartójának) Csak, mikor megszűnt hivatalosan létezni a birodalom, (aláírták trianoni szerződést) attól kezdve mar a magyar királyság területére, mint magyar király belephetett volna, csakhogy Horthy elfogatta, vagyis elárulta.
    Ha tinálatok ezt másképp nevezik mint árulás, akkor kezdek felni tőled.
    Elvileg az egy katonatiszt lett volna, akinek a szava az úri becsülete. Hat ennyit ért.
    Ezt irod: (Almának) – „Itt föntebb is Horthyt gerinctelennek nevezted, és megrágalmaztad alaptalanul, hogy elárulta Károly királyt”.
    ———————————————————————————————————
    történészekről: – „Akiket én kedvelek, azok nem gazdagodtak meg, de cserébe mindkét politikai szekértábor két kézzel szórja rájuk a mocskot. Pl. a pluralista történészeket Almási utálja, lenézi, rendszeresen rágalmazza őket, hogy pénzért hazudoznak a komcsik ellen. Ugyanőket Raffay, az ismert jobboldali történész marxista-liberálisoknak csúfolja.”

    Raffay nem jobboldali történész, hanem egy szélkakas. Abba az irányba áll be ahonnan a „jó”szél fúj! Vagyis ahonnan a „lét” kapja. A összes hasonló az oldalán.
    A múlt rendszerben a kommunisták seggét próbálta nyalni, azokat jelentgette fel, akik „a szocialista rendszert kritizálták” Erről mar írtam tényeket.
    Nyugodj meg, most is az elsők között lesz mint feljelentő csak most a Soros-törvény (Lex-soros) alapján.
    De ennek mi köze van Almához?
    ——————————————————————————————————–
    Hogy egy diktátor nemzeti-szocialista, vagy szocialista-nemzeti, oly mindegy.
    Mindegyik a „szegény” „kizsákmányolt” emberek, a nincstelen parasztok és bérből, fizetésből élők szamara ígérgette az eljövendő kanaánt, és a nagy nemzeti önrendelkezések szlogenjét zászlajára tűzve kalapozta össze az imádatot (vagyis a voksokat) maga szamara. (Hitler, Horthy, Mossulini, Lenin, Csaucseszku, Rakosi es hosszan sorolhatnánk)
    Hasonlóan a mai orban-vitézhez és bandájához.
    A szomorú az csak annyi, hogy ennek a viselkedés formának van neve, a pszichológia és a szociológia művelői úgy hívjak hogy a kisebbségi komplexusból kinövő irigység.
    Es egy idő után az ezzel a kórral fertőzött személy mindent ezen a szemüveg kezd látni, és ezen keresztül értékeli a történéseket, és ítéli meg a személyeket. Ez a júdás effektus

    Lámpa!
    Mindig, mikor a kiégett körte helyere újat tekersz be, akkor a világot normálisan tudod látni.
    Felejtsd el a szegényparaszti múltat, és minden más sérelmeket – azok csak benned élnek, de csak akkor, ha teret engedsz nekik.

  • Voronyezs:
    „…ITT már nem is tudom hányszor hozta fel Horthy védelmében állítva, hogy ő megmentette volna meg a pesti zsidóságot.”

    Valóban a kis-budapesti (az akkori főváros 14 kerületből állt, a mai külső kerületen nem tartoztak hozzá, utóbbiakból deportálták a zsidókat) deportálását leállította. A Horthy-mosdatók és neohorthysták azonban fülsértő csöndben hallgatnak arról, hogy augusztus elején azonban ismét hozzájárult „korlátozott számú” fővárosi zsidó deportálásához; a terv szerint koncentrálásukat a m.kir. hatóságok augusztus 25-tól végezték volna el, az elszállításuk pedig augusztus 27-ától folyt volna. Az első nap hat vonat indult volna 20.000 zsidóval, majd napi 3-3 vonat 9000-9000 zsidóval. Nem kerülhetett volna deportálásra a kormányzó által névszerint mentesített 3000 zsidó.

    Augusztus 23-án Románia átállt a Szövetségesek oldalára, ezért úgy a németeknek, mint a magyaroknak hirtelen kisebb gondjuk is nagyobb lett a terv végrehajtásánál.

    Augusztus 24-én délután a kormányzó magához kérette Veesenmayert, közölte, hogy napokon belül megkezdik ugyan a budapesti zsidók vidéki táborokba történő koncentrációját, de a továbbiakban nem járul hozzá az országból történő elszállításukhoz.

  • Itt egy térkép amely a pontosan kidolgozott terv része volt!
    „logisztika”

    http://hdke.hu/files/images/maps/3_terkep.jpg

    Aki azt bírja állítani, hogy a babuska Horthy-cica semmit se tudott erről, az sajnos nem egy egyszerűen hazug, hanem egy emberileg utolsó, alávaló nyomorult.

    Bizony első kézből tudott róla pontosan mindent – vagy nem o volt a kormányzó????

    Ja, az még lehet hogy Ausztria kormányzója volt, így a magyar titkosszolgalatok nem neki jelentettek.

    Rosszindulatú, hazug emberek, akik letagadjak a napfelkeltét is.

    Horthy azért állította le a deportálásokat, mert az amerikaik partra-szálltak, és közvetlenül Roosevelt-tol kapott világos -(Roosevelt jegyzék) üzenetet a deportálások azonnali leállítására.

    A Teréz-anyának meséljetek el, hogy a menyecskéje levelecskéjéből tudta meg, hogy –…”szegény zsidó testvéreinkkel a németek milyen szörnyű módon bánnak, néha bántják is őket, bizony”…. –

    – Hogy ennyire barmok, vagy ennyire aljas hazugok tudnak lenni, akik ilyeneket képesek terjeszteni, az mindennek a teteje.

    Mire másra volt jó, hogy Magyarország Horthy idején visszakapta az elvesztett területek egy részét?
    Kiirtotta belőle a zsidókat, mar akkor elkezdte kiűzni a svábokat, és totálisan irtani kezdte az egyéb ott levő nemzetiségeket.

    Aki Horthy élteti, az maga is gazember.

  • gabriel
    2018 június 6
    6:06 de.

    Hosszabb lélegzetű írásodban Raffay E.-ről is szót ejtesz, és nem igazán pozitív színben láttatod. Egy kis adalék a „jobboldali történész” Trianon szakértőhöz – még emlékszem egy, R.körüli meghökkentő botrányra, amikor is azzal vádolt meg embereket, hogy az „életére törtek!” Történt ez úgy, hogy a gépkocsija kerekeit „lazították ki” az ellenségei, és csak a véletlenen meg az ő „szemfülességén” múlott, hogy nem történt nagyobb tragédia! Hogy ebből mi igaz, és ha az, akkor mi volt a célja, azt nem tudhatjuk, de állítólag egy szerviz munkatárai látták, ill. megfigyelték, amint az államtitkár úr, a saját autókerekei körül ügyködik!

  • Figyelő

    (2018 június 10 11:45 du.)

    „Nem tudja, milyen sokba kerül képekkel illusztrált könyv kiadása.”
    ———————————————-

    Hogy Kanadában mennyit költött el mint amatőr a kiadott könyvre tényleg fogalmam sincs.
    De hogy Magyarországon mennyibe kerül egy könyvet kiadni, arról van némi fogalmam.
    Volt egy kiadóm.

  • gabriel
    2018 június 13
    11:07 de
    URAM, en nem erzem magam gazembernek, sajnalom. Mar a szarmazasom matt sem. Csak szeretek az igazsaghoz ragaszkodni.
    Amit a „szocialzmusban” tanultak, talan az nem ragaszkodott az igazsaghoz. Mellesleg , vannak zsido baratiam is akik atelok, ok is meseltek arrol az idorol.
    Ismetlem, nem szoktam hazudni.

  • Besancon!

    Raffayval kapcsolatosan:

    Raffay – mint Antall belső bizalmi embere – a kormány honvédelmi minisztérium politikai államtitkára lett. Volt III/III-sok egymás közt. Amúgy „történészek”.

    A szerb-horvát háború kitörése után az aláírója a 10.000 kalasnyikov eladását engedélyező horvát-magyar megállapodásnak.
    Meg is jelent egyik hajnalon az egyik Váci-utcai irodaházban ahol az Astra magyarországi irodai voltak. Nyilván a szerb titkos-szolgalat kereszttűzebe került rögtön.

    Hogy valós volt-e a a „kerék-úgy” nem tudom, a fentiek fényében igencsak lehet, de az is lehet, hogy csak egy kis további bánatpénzt akart kicsikarni a történet miatt Antalltól.
    Mivel jutalékot az ügyletért senki sem kapott, és nem mellesleg minden közvetlen résztvevőnek „nyoma veszett”

    Egy korábbi HVG cikk is ir az ügyről: (minden média tele volt az üggyel anno, nyilván)

    „A NIN című belgrádi hetilap (1991) február 15-én megjelent száma hevesen támadta Raffay Ernő magyar honvédelmi minisztériumi politikai államtitkárt. Raffay neve már korábban felmerült az ügyben, a Magyar Nemzet (MN) szerint „egyike volt azoknak az államtitkároknak, akik októberben aláírásukkal engedélyezték a Kalasnyikov-exportot”. Először egyébként az MN-nek sikerült megszólaltatnia Raffayt február 13-án. Amikor a lap arról kérdezte, hogy fontolgatja-e a lemondását, így válaszolt a politikus: „Eszembe sem jutott, hogy lemondjak. Nem fontolgatom, különösen a fegyvereladás kapcsán nem.” Raffay egyébként 1993-ig maradt honvédelmi államtitkár.
    Mindezek után még számtalan egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett az Antall-kormány, illetve a magyar haditechnikai exportot bonyolító Technika Külkereskedelmi Vállalat több illetékese, egészen pontosan talán ma sem lehet megmondani, hány „magyar Kalasnyikov” került 1990 októberében Horvátországba. Jugoszlávia felbomlása ekkor azonban már feltartóztathatatlan volt. (Erről keretes írásunkban olvashatnak.)”

    A teljes cikk pedig:
    http://hvg.hu/tudomany/20110221_kalasnyikov_botrany_visegradi_csucs_1991

    Egyébként senkinek nem szúrt szemet hogy mar 1989-ben a parlamentbe delegálta a „Hazafias Népfront” – vagyis még a rendszerváltás (szabad választások) előtt???

    MSZMP ejtőernyős volt, az Antallal együtt. Mint ahogy a kormánya nagy része.
    Majdnem a Geyza kollégai 🙁 🙁 🙁

    Magyarországon nem volt rendszerváltás. Csak színe-váltás, vagyis köpönyeg forgatás.
    Egy olcsó, mocskos, szégyenteljes színjáték volt az egész – erre jött rá fiatalon az orbánvezér – felfedezte, hogy így is lehet politizálni. Es be is jött neki.

  • Andrew_ 10:11

    Nevetni fogsz… (Vagy nem.)
    Az ISIS 1-2 éve már be is nyújtotta ezt a területi igényét, amikor az általa tervezett új iszlám világkalifátusba már be is sorolta – térképeken bejelölte – Magyarország anno 150 évig oszmán fenhatóság alatt élő területeit is.

    Nacionalista és vallásfanatista körökben márpedig ez úgy hangzik, mint a játszótéri dombról lökdösős gyermekjáték mondókája :

    . E N Y É M . A . V Á R, T I E D . A . L E K V Á R !

    E gyermeteg ám vad hitvallóknál – akár magyar, akár török – nem számít, hogy a mai rendszerben oda utazik és bármikor, amikor akar és ahová csak tetszik neki… Ama buta és begyepesedett, korlátolt agyukban az . E N Y É M . szó képez hangsúlyosan meszes plakkot és rögöt…

    .

  • Gábriel 10:13-kor írja:

    „Trianon! Milyen szépen is hangzik. Közel száz éve lehet vele uszítani.”

    Bizony így volt, mégpedig Horthynak önmaga – mint aláíró – megnyugtatására és a közvélemény tudatos félreveztésére, és becsapására, azaz a permanens nacionalista és antiszemita uszítása céljából.

    Horthy már Trianon küszöbén sem mondta, hogy „nem megyek és nem küldök senkit a Trianonba, akkor inkább lemondok”… Nem. Ehelyett viszont elküldte megbizottját gr. Apponyi Albertet, hogy írja alá az imperialista békediktátumot, majd innen egészen 1944-ig folyamatosan hirdette, hogy Trianon a kommunisták és a zsidók bűne, amikor aztán a német megszállást követően szintén nem mondta azt, hogy „akkor inkább lemondok”… Nem. Ehelyett viszont konzekvensen a 25 év uszító és lélekpusztító propagandájához hűen, 3 évvel korábbi Kamenyec-Podolszk-i logisztikai főpróba, valamint az Újvidéki mészárlások után, tehát még javában az ő kormányzói, illetve legfőbb hadúri regnálása alatt gettóztatott be, majd küldetett a halálba majd-félmillió vidéki zsidó csecsemőt, gyereket, öreget, asszonyt és családapát is…
    Hát íme Horthy nem is teljes mérlege, ti. a ténylegesen háborús ember és anyagi veszteségekről már nem is beszélve…

    .

  • gabriel
    2018 június 13
    8:54 de.

    Már sokadszor nem érted meg az írást.

    A tsz-ek nem 1990-ben szűntek meg! Hanem az azt követő 3-4 évben. Ízlelgessed ezt a tényt, mert bőven átnyúlik az mdf kormányzástól a drága szdsz és Horn Gyuluska miniszterelnökségére is.

    Ha majd tudod értelmezni a beírásaimat, akkor visszatérhetünk a beszélgetésre.

  • Belzebub
    2018 június 13
    8:30 de.

    „Ez azonban nem menti fel Horthyt az árulás vétke alól; ”

    Kit árult el, téged?

    „IV. Károly visszatérését se az Antant, se Magyarországon kívül – a többi utódállam nem tűrte volna el”

    Sőt, az arisztokrácián és fehérterroros, legitimista katonatiszteken túl az ország nagy része se kívánta vissza. Pl. a legnagyobb akkori párt, a parasztságot képviselő Kisgazdapárt szabad királyválasztó volt.

    Mivel a társadalom valamennyi osztályát elnyomta a nagybirtokos-nagytőkés réteg, érthető módon senki nem kívánta vissza az uralmát.

  • Figyelő
    2018 június 13
    10:03 du.

    Én nem címeztem direkt kegyednek ezt a bejegyzést
    Csak hát ….
    akinek nem inge, annak nem bugyija
    Ha pedig be is gombolta, ne legyen már az én hibám.

    Még kevésbé az, hogy tömeggyilkosokkal, nemzet-rontókkal sorsközösséget soha nem akartam vállalni, és engedje meg, ha kérhetem, hogy hátralevő életemben se kelljen ezt meg tennem.

    Mar csak a múltam, és őseim múltja miatt se!
    Ha a nagyapám felvállalta az ellenszegülést úgy a csendőrök ellenében, úgy a kommunisták ellenében, akkor hogy jövök én ahhoz, hogy gerinctelen legyek?

  • FORTIMBRASZ

    Tökéletesen így volt, sajnos.

    Horthy bevállalta a piszkos munkát, (Trianon aláírását) aztán megtetszett neki a kormányzóság, miért dobta volna el magától?
    Ehelyett a régi jól bevált trükkel eladta a „haza-megmentő” maskaráját (álarcát) hogy megörizhesse a kormányzóságát.

    De mivel nemcsak a keze volt piszkos, és hogy a német megszállás után se kelljen lemondania – bár tökéletes tudatában volt a háború elvesztésének – még a „utolsó leheletével” végül teljesítette Hitler régi követelését a „zsidó-kérdés végső megoldását’. A hatalmon maradása érdekében.

    Választhatta volna az ellenállást, a kiugrást is. A hadsereg örömmel engedelmeskedett volna ennek.
    Nagyon is jól tudta ezt a piszkos gazember.
    A németek semmit sem tudtak volna tenni, hasonlóan a románok esetéhez.

  • hazai lámpa
    2018 június 14
    10:10 de.

    Sajnálatra méltó hogy még utólag sem értettél meg semmit az akkor történtekből …..
    Sajnos nem tudok mást mondani.

    A törvényeket a tsz-ek felszámolásáról – vagyis a jóvátételekről az Antall- kormány alatt hoztak.
    Csakhogy kellett idő, amíg az összes vonatkozó rendelkezést kialakítják.
    Ez így működik egy elvileg demokratikus törvényhozásban.
    Ráadásul a főbb cél igazán az időhúzás volt, azért volt hogy ezen is a bennfentesek (vagyis csókosok) keressenek.
    Ezáltal jöttek létre az első nagy vagyonok, hogy hogyan?!

    Kar hogy már elfelejtetted, hogy kárpótlási jegyeket bocsátottak ki, amiket az újonnan kreált tőzsdére bevezettek, amit leértékeltek 2%-ra, aztán aki bennfentes volt igy fillérekért felvásárolta.
    Nagy csomagokban. Amikor feljebb ment az ara, akkor kezdtek a gyakorlati megvalósításhoz, vagyis a TSZ-ek átalakítására, de természetesen a karpótlási jegyekért nemcsak földet lehetett licitálni, hanem felhasználhatóak voltak egyéb banki ügyletekre, állami vállalatok megvásárlására, mint például OTP és egyéb bankok, épületek.

    Kar, hogy ezeket az összefüggéseket nem akarod megérteni. Nem az baj, hogy akkor, anno, nem láttad át – valóban kevesen értették akkor is a célját, de az a szomorú, hogy meg ma sem akarod megérteni.
    Azt sem hagyod magadban tudatosulni, hogy az Antallék ugyan ahhoz az „elvtársi-körökbe” tartoztak, mint az Antall jóskáák.

    Előítéletek… előítéletek … előítéletek…
    Aztat írtam azt megelozoen, hogy ne hagyd magad az előítéletek uralma alatt élni. Egy új, boldogabb, bekes BELSŐ VILÁG tárul fel életedben…
    Lehet hogy nincs jogom mások életébe így „betolakodni”, de jó indulatból mondom, értsed is így.
    (vagy küldj el a picsába)

  • Lampa!

    Helyesbítés!!!!!!!!!!!!!!

    Bocs, az egyik Antall helyen Hornékat akartam írni az előző bejegyzésemben.
    Vagyis így hangzik helyesen :
    Az Antal Józsiék ugyan azokhoz az „elvtársi-körökhöz” tartoztak, mint a Horn Gyusziék.

  • gabriel
    2018 június 14
    11:37 de.

    „A törvényeket a tsz-ek felszámolásáról – vagyis a jóvátételekről az Antall- kormány alatt hoztak.”

    Szerintem nem létezett ilyen törvény, de ha idehozod, akkor elhiszem. Én úgy tudom, hogy önkéntes alapon a tagok tudták feloszlatni a tsz-t. Tagok azokból lettek, akik a tsz-ben dolgoztak a szocializmus idején, és a ledolgozott idő arányában vagyonjegyet kapott mindenki. A tagságnak nem volt feltétele a bevitt föld, pl. ha egy fiatal 1975-ben kezdett dolgozni a tsz-ben, akkor is teljes jogú tag lehetett!

    A feloszlás tömegesen a Horn-kormány idején történt, mikor látták a tagok, hogy a kormányzatnak nem célja megmenteni a tsz-eket. Valószínűleg nem akart a szoci kormány se egy önálló gazdasági érdek-képviseletet maga mellett. Később létrehozták a tészeket, de azok közül sok tönkrement.
    Nagy botrány volt a Mórakert-csőd a szocik idején.

  • Almási Alma
    2018 június 12
    11:32 de.

    „Nem lát semmit a vendég…”

    Nyissa ki a szömit …

    Még a Horthy-témához. Károlyi is fölesküdött a királyra és másnap kikiáltotta a Köztársaságot. Ő nem áruló?

    Szerintem egy állítólagos balostól igencsak álprobléma a királykérdés előráncigálása.

    1. Károlyit akarod védeni.
    2. Ha Horthy már 1920-ban áruló volt, akkor abból levezethető a zsidók elárulása 1944-ben, vagy ilyesmi.

    Mindkettő esetében szerintem hajánál fogva előrángatott érv, hogy Károly király úgymond elárulva érezte magát.

  • hazai lámpa
    2018 június 15
    4:16 de.

    En nem fogok nekiállni és kifejteni kikeresgélni neked a további részleteket, következtetéseket és semmilyen ehhez kapcsolódó egyebet.

    Itt a két törvény – aminek az alapján a továbbiak történtek:

    1992. évi II. törvény a szövetkezetekről szóló 1992. évi I. törvény hatálybalépéséről és az
    átmeneti szabályokról

    1993. évi II. törvény a földrendező és a földkiadó bizottságokról

    Annyira nem akarok vele foglalkozni, hogy sem apám sem anyám után nekem járó földterületek után nem mentem, semmit vissza nem igényeltem – egy négyzet ölet sem. Vagyis mindket nagyapám földjeit hagytam odaveszni.

    De ha a szemed nem szúrja ki, akkor láthatod, hogy a törvények 1992-ben es 1993-ban születtek.
    En a törvényeknek ellene voltam azok megalkotása idején , mert azok szélhámos törvények voltak.
    De akkor senki nem is ágált ellene, vagyis senki nem támogatott abban, hogy a törvények megszuleteset ilyen módon meg akadályozzuk. Egyedül egy fecske se csinál nyarat.
    Mit lehet tenni, ha az érdekeltek bunkók hozza hogy felfogjak hogy a saját érdekükben akkor kell cselekedni, amikor még lehet.

    Babám – a rossz törvényeket nem akkor kell kritizálni amikor mar megszülettek, hanem megakadályozni hogy létrejöhessenek.
    De persze akkor amikor csináljak azokat, akkor leszarjatok magasról.

    De te babám, is mint egyik érdekelt ebben a kérdésben, csak akkor ébredsz fel, amikor mar késő, amikor mar megfogant!
    A nem kívánt terhességet is úgy lehet legegyszerűbben elkerülni, ha nem húzod le a bugyit.

    Ráadásnak utána azt állítani, hogy valaki másik csinált fel, szégyen nem?

    Mennyiben más ez a példa ahhoz, amikor azt mondod, hogy a Horn verte szét a tsz-t?

    Szerintem, jobb lenne, ha előbb utánajárnál – sok máshoz hasonlóan – annak amit állítasz, aminek a büv-körében élsz!

  • Lámpa!

    Meg egy egy példa, a feje-tetejére állított látásaidhoz:
    Amit te szolgáltatsz:

    Irod Almának:
    ———————–
    „Még a Horthy-témához. Károlyi is fölesküdött a királyra és másnap kikiáltotta a Köztársaságot. Ő nem áruló?”
    _______________________

    Horthyról beszeltünk, ha nem csalódom.
    Tudod hány különféle áruló létezett csak magyarföldön a történelem során?
    Es a nagyvilágban?
    És hányat mégcsak felelősségre sem vontak soha?
    De ennek mi köze ahhoz a valakihez, akiről éppen szó van?

    Erre is van egy jó példa-beszed a magyar viccek gyűjtemények tárházában:

    Gazsi az utolsó szó jogán:
    – de hát naccságos biróurno, a Zsiga is lopott, és me´ nem is csak a malackát, hanem a biciklit is hozza! Oszt mégis szabadon van!
    – nem baj Gazsi, majd ő is sorra kerül, de most te vagy a soron!

    (egyébként csak úgy mellesleg, zárójelben: Károlyi felesküdött a királyra meg a bibliára, úgy alkotmányosan mint kormányfő. Mert akkor az volt a törvényes módi, csak közben megszűnt a Habsburg monarchia. – a Horthy pedig esküt tett, úri becsület-szavat adta a királynak személyesen. A téma pedig éppen arról szolt, hogy Horthynak becsülete sem volt, mégkevésbé úri.)

    A Gizike és a Gőzeke effektus.

  • Valoban, a tortenelem szerint, Horthy szervezett egy hadsereget !V> Karoly ellen, ami leverte a kiralyi kuldottseget. Ez teny.
    Ezert ment el Ksroly kiraly emigracioban, ahol elt es meghalt.

  • Akit érdekel:
    Engem IV. Károly sem érdekel.
    Azt kell, hogy érdekelje, aki katolikus és vallásos, mert őt Boldoggá avatták.
    Én azért példázódom vele, mert az ő félresöprése nyilvánvaló árulás Horthy részéről, másrészt meg az én nagymamám emiatt nagyon ki volt mindig akadva, mivel az ő felmenői stájerországiak voltak, és ezért nagyon a szívén viselte a Habsburg ház sorsát… 😀

  • Julianus barat

    Voronyezs
    2018 június 13
    6:28 de.
    Figyelő 5:41 !

    Felháborító a maga . h a z u g s á g m ű v é s z e t e – meg még néhány itteni, többi siránkozó honfitársé, mint padre Julianus is… Márpedig véletlenül senki sem hazudik !!!

    Ezt nem ertem. En mit hazudtam? Volna szives megmondani?

  • abriel
    2018 június 15
    12:07 du.

    Szerintem nem volt törvény a tsz-ek felszámolásáról, hanem a tagok oszlathatták fel önmagukat.

    Persze, olyan politizálás folyt közben, hogy a kis gazdák bíztak abban, hogy majd megélnek a mezőgazdaságból kisebb családi gazdaságaikban. Ez nem volt hiú remény, mert az igényesebb zöldség-gyümölcs termesztés és az állattenyésztés akkoriban elterjedt volt.

    Tipikusan a kelet-európai kisember tragédiája következett be, akit nem védett meg az állam, mint oly sokszor az elmúlt 150 évben. Magyarországon a mindenkori gazdasági-politikai elit egy vagy két esetben tudta megvédeni a polgárokat a kapitalizmus kialakulása óta (1848). Hát, az 1990-es rendszerváltó elit nem tartozott ezek közé …

    Bevitték a népet a málnásba, és ott hagyták …

    Száz éve 1918-ban abba bukott bele a Károlyi-kormány, hogy a nagyvárosi liberális polgárság ugyanúgy sz.rt a kisember problémáira, mint a földbirtokos arisztokrácia!
    Ezt kellene megérteni végre, és nem a dzsentrire mutogatni! A Károlyi-kormány liberálisai és szocdemjei ugyanúgy cserben hagyták a népet, mint a Horn Gyula-féle mszp-szdsz kormány. Mert a könnyű meggazdagodás vonzóbb volt, mint az ország érdekében dolgozni.

    Horthy nem gazdagodott meg a kormányzósága alatt, nem lett belőle több tízezer holdas arisztokrata. Itt az EU csatlakozás után műkörmös bal és jobboldali bankárok földmilliomossá váltak.
    Ezért kapkod az EU, és az új közös agrárpolitikában már annak akarják adni a támogatást, aki ténylegesen műveli a földet. Kicsit későn ébredtek …

  • Almási Alma
    2018 június 16
    2:04 du.

    Szentté nem avatják a közeljövőben, mert ahhoz szükséges, hogy bizonyítottan csodás gyógyulás fűződjön a nevéhez. Az egyéb problémákról nem is beszélve.

    Szerintem Károlyi ugyanúgy „elárulta” a királyt, mivel másnap kikiáltotta a köztársaságot a közvélemény egyetértése közepette. Horthyt az arisztokrácián kívül egy politikai párt sem tartotta árulónak, tehát nekem fontosabb az ő véleményük, mint a maroknyi gróf és herceg sirámai.

    Egyéni vélemények persze sokfélék lehettek abban a korban is, ezt nem vitatom.

  • Figyelő:
    „Ezert ment el Ksroly kiraly emigracioban, ahol elt es meghalt.”

    IV. Károly nem „ment” emigrációba, hanem Horthyék foglyul ejtették,
    elszállították Bajára, és ott átadták az antant katonai hatóságainak. Az antant hatóságok onnét vitték egy Madeira szigetén lévő faluba, ahol 1922 tavaszán – állítólag nem teljesen tisztázott okból – meghalt.

  • Hazai Sötétség!

    Belzebub:“Ez azonban nem menti fel Horthyt az árulás vétke alól; ”

    Hl.: „Kit árult el, téged?”

    Hát, ha ennyire ragaszkodik ahhoz, hogy a fórumnak prezentálja, hogy Ön milyen ostoba, obskurus és rosszindulatú niemand , ám tegye, tőlem éppen teheti.
    Aztán ne felejtsen ám el sértődötten gágogni, hogy Önnel szemben ki mindenki személyeskedik.

  • Gabriel:
    ———————–
    HL.:
    “Még a Horthy-témához. Károlyi is fölesküdött a királyra és másnap kikiáltotta a Köztársaságot. Ő nem áruló?”
    _______________________
    G:
    „Horthyról beszeltünk, ha nem csalódom.”

    Hazai Ködgránát bevett szokása szerint olyanról fecseg, amiről halovány segéd-gőzekéje sincsen. (Vagy tudatosan és szándékosan hamisítja a történelmi tényeket?)

    A királyt képviselő József főherceg (mint homo regius) 1918.okt.31-én bízta meg Károlyit a miniszterelnökséggel, amit ő el is fogadott. Másnap benyújtotta a lemondását József főhercegnek, akitől felmentést kapott megbízatása és esküje alól, majd az akkor már de facto főhatalmat gyakorló Nemzeti Tanács ismét őt bízta meg a kormányalakítással. A Nemzeti Tanács a (nép)köztársaságot november 16-án kiáltotta ki, Károlyit választva meg ideiglenes köztársági elnöknek. Ezzel egyidejűleg Károlyi helyett Berinkey Dénes lett az ideiglenes miniszterelnök.

  • Lemaradt.
    A Nemzeti Tanács november 16-án kiáltotta ki a (nép)köztársaságot, majd január 11-én választotta Károlyit ideiglenes köztársasági elnökké, s ekkor bízták meg Berinkeyt a miniszterelnökséggel.

  • Belzebub:
    Az a helyzet hogy
    én már belefáradtam Hazzay
    Horthykorszakkal kapcsolatos általános
    történelem-hamisítási „élv-rohamainak” a korrigálásába.

  • szegény lámpa – petróleum lámpa –
    füstös az üvege, szenes a kanóca

    A XX. századi történelmi tényeket profi hamisítók (magyar, román, francia, szerb, szlovák történészek) ki tudja hányszor már oda-vissza írták (nemzeti, ideológiai alapokon) ebből hazai lámpa is kreálhatott egy „olyan neki tetszőt”

    A TÉNYEK pedig csak arravalók ebben a történelem-szemléletben, hogy zavarják a véleménynyilvánítót.
    Ezert nagyvonalúan Hazay is „átlépi” az „apróságokat”

  • Belzebub
    2018 június 22
    10:35 de.

    És ha maradt volna a köztársaság, hova jött volna vissza Károly király?

    Rosszindulatú viselkedésedet nem kommentálnám, de ha neked ez örömet okoz, hogy másokat hülyézzél … Anélkül már ki se tudod fejteni történelmi nézeteidet?

  • Lámpa!

    Bar nem nekem szólt a válaszod, de mivel egy nappal előtte én tettem egy megjegyzést, ezzel a megjegyzésemmel pontosan es kifejezően összevág amit Belzebubnak írtál.
    Söt, egyszerűen magad igazolod a többiek igazat, bizonyítod, hogy mennyire tévutakon jársz.
    Irod:

    ……..”… Anélkül már ki se tudod fejteni történelmi nézeteidet?”…….

    A történelmet írni – AMIKOR A TÖRTÉNELMET HITELESEN ÍRJÁK PERSZE – nem lehet „NÉZETEK”-böl.

    Azt csak a történelem-hamisítók gyakorolják.

    Ilyenekből sajnos több akad – es akadt mindig – a nagyvilágban, mint azokból, akik a történelmi tényeket hitelesen írták le.

    Ezert nem érdemes veled sem vitatkozni ilyesmiről.

    Magad aláírtad, hogy a történelmet meghamisító „szándékaid” vannak.

    Köszönjük az őszinte beismerő vallomást, de ha lehet kerni ezekután ne ostorozd az itteni hozzászólókat történelmi „nézeteid” kifejtésével.

    En tudom, hogy anno a kommunista világban azt tanították az iskolában, hogy van „marxista” történelem-szemlélet, meg ilyen, meg amolyan.
    Hogy maradjunk a cikk témájához szorosan kötődve, például egy mai „trianoni történelmet átíró” történész a Raffay marxista emlőkön cseperedett fel, vérészszájú marxista történészként jutott el egyetemi docens titulusához.
    Ma megváltozott a rezsim, úgyhogy ma véresszájú anti-marxista(sicc).

    Ez az ember mindig azt írja ami az „előmeneteléhez” adekvát.

    Az antimarxismusát viszont legkönnyebben o is csak az antiszemita uszításban bírta megtalálni, mondván hogy a „szabadkőműves zsidó világösszeesküvés” hozta el Trianont.

    Hat ez a TRIANONI ÁTOK!

    LÁMPA – ES EGYÉB ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET GYÁRTÓK!

    ELÉG MAR ABBÓL, HOGY ÁLLANDÓAN A BALHÉT KERESITEK – USZÍTJÁTOK AZ EMBEREKET.

    A megoldást kellene keresni a JELENRE – es nem a MÚLT CIVAKODÁSAIT – egyre mélyebbről előásni!

    Ezzel lehet ébren tartani a megosztást, a gyűlöletet, és ezzel lehet uszítani.

    Ha ehhez hozza-keverünk egy kis fűszert a korabeli maszlagból, mint migrancsok és soros, akkor mar kész is a sátáni főzet!

  • gabriel
    2018 június 24
    8:54 de.

    Mik a tények?

    IV. Károlynak volt két sikertelen trónfoglalási kísérlete, sikertelenül.

    Ezt a király és a körülötte csoportosuló arisztokraták és tisztek borzasztó nagy sértésnek vették. Ugyanezen tisztek Károlyit egy mocskos árulónak tartották, aki átadta a hatalmat a kommunistáknak.

    Na ezek a tények, és ezért nem rajtam kéne elverni a port a t. olvasótársaknak.

  • gabriel
    2018 június 24
    8:54 de.

    Még annyit az előző hozzászólásomhoz, hogy én nem álltam neki teli torokból sikítani, hogy Károlyi ilyen-olyan ügynök, áruló, sőt még akár „libsi-bolsi”, szabadkőműves ügynök stb.

    Annyit írtam, hogy szerintem Horthy „árulása” nem kicsit túl van dramatizálva. Aztán ezért mindenki rajtam veri el a port, és ti (Géza, Belzebub, te) miben különböztök Raffay történész úrtól … ?

  • hazai lámpa
    2018 június 25
    10:29 de.

    Bocs, de álmaimban sem merészeltem gondolni, hogy most „nekünk”, bárkinek is itt Raffai „úrral” kellene nézeteket ütköztetni.

    Nem jó helyen jársz.

    A cikkíró és mi sem kívánunk semmiféle „történészi vitába” keveredni senkivel, pláne ilyen alja emberekkel.

    Arról a mocskos közhangulat elítéléséről szól a cikk, és bírja a mi támogatásunkat, egyetértésünket, ami újabb katasztrófába kívánja vezetni az országot.

    Mivel a „revizionizmus” politikája volt a kirobbantója, illetve az ürügye a II. Világháborúnak, azért nem kívánjuk újra sem magunknak, de meg kevésbé a fiaimnak.
    Okes?

    Jó ha tudod, hogy nem kívánnék se szegfűt, se semmilyen virágot a sírjukra hurcolni ősz fejemmel, csak azért mert egyes mocskos megélhetési politikusok ebből nyerik szavazatukat.

    Te pedig semmi mást nem teszel, mint adod alájuk a lovakat, és bedőlve ennek az értelmetlen uszításnak, képes lennel újra vérbe és lángba borítani a magyar fold maradékát is.

    Dugulj el!

  • Hazai Lampa!

    Bocs az utolsó mondatomért, de sajnos végigjátszódott az agyamon és a lelkemben mindaz a szörnyűség, amit ez a felújított trianoni mocskolódás újra elindított az országban.

    Es ez a Raffai, akit ha mocskosnak nevezek, akkor az csak egy bók a számara, mivel már odáig jutott, hogy a zsidó-összeesküvés okozta trianont, aztán mindennek a teteje. Ö és a hasonlok álltak lényegében Magyarország „szellemi irányításának” az élére a rendszerváltás után.

    Az hogy idesüllyedt az ország mindennek az egyenes következménye.
    Es te vénségedre képes vagy beleállni ebbe a nyomurúságba, arra nincs mentség.

    Senkinek nem lesz, aki ezt a biciklit tolja, de sajnos ez nem fogja kisebbé tenni a tragédiát.

  • Gabriel! Az a legszörnyűbb, hogy HL életkora szerint nem vén – nincs még 40 éves.
    Csak a az agya van elvízkövesedve.

  • Hazzaykám megint nagyon bele vagy feketedve abba hogy véded a védhetetlent.

  • Találom!
    Geyza!

    Akkor pedig még szörnyűbb!

    Hogy ilyen lett a „közgondolkodás” a mai generáció széles rétegeiben, nem is tudom.

    Ilyenkor az az érzés kerít hatalmába, mintha elvesztettem volna a fonalat.

    Tényleg semmi sem jelenthet bocsánatot a magukat „rendszerváltóknak” kinevezett aljas gazembereknek.

  • gabriel
    2018 június 25
    1:17 du.

    Nézz már tükörbe ember! Te mit csinálsz itt, a gyűlöletkeltésen kívül!?

    Találom néni az egyik legnagyobb gyűlöletiparos a honlapon, és ő szegény ráadásul hülyeségből teszi! Annyira hasznos idiótája a DK-nak, hogy ingyen, pénz nélkül terjeszti a gyűlöletet, és a pártközpontban felnyalt apró hazugságait. És észre sem veszi, és büszke rá! De azért néha leírja, hogy ő amúgy a rendszerváltás nyertese, a kilencvenes években telkeket vett, és ma is jobb a nyugdíja, mint sok dolgozó fiatalnak!

    Én, aki a rendszerváltás vesztesei közé tartozom, létminimum alatt élek évtizedek óta, én bezzeg a gyűlölet céltáblája vagyok itt. Olyanok piszkolnak engem, akik kurva jól eléltek, szocialista (vagy bármilyen párt) nyugdíjasok, seggnyalók, mikor az ország nagy része tönkrement körülöttük!

    De én azért nem gyűlölök senkit, hanem próbálok még ilyen helyzetben is utánajárni a dolgoknak, keresni a megoldást, de nem bűnbakokat keresni. Szerintem a farizeusokat, akik elcseszték a rendszerváltást, de azért kurva jól éltek belőle, el kéne felejteni. Azokat, akiket a rendszerváltók háttérbe szorítottak, azokat kéne végre előre állítani!
    A politikusok és oligarchák helyett lehetne pl. a társadalomtudósokra hallgatni, akik csendben, félreállítva tették a dolgukat.
    Akik azzal próbálnak magyarázni mindent, hogy pl. Horthy fasiszta meg áruló volt, azért sz.r ma Magyarország, oszt jónapot, azokat el kéne végre felejteni! (Másik oldalon ugyanúgy a Kádárt démonizálók, akik elég jól elvoltak abban a rendszerben.)

    De ha te ezeknek a seggét akarod nyalni, akkor megteheted. Ezek ugyanazok.

  • gabriel
    2018 június 25
    1:17 du.

    ” hogy a zsidó-összeesküvés okozta trianont, aztán mindennek a teteje.”

    Másik oldal szerint meg a katolikus összeesküvés okozott mindent, oszt jónapot.

    Tudod, a kultúrharc engem nem érint, nem vagyok olyan pozícióban, de amúgy meg szarok rá! Találom néni büszkén kiáll a ballib barikádra, míg a főnökei a háttérben röhögnek szegény, hülye szocialista öregasszonyon.

    Ugyanígy a szerencsétlen jobber nyugdíjasok, nem is tudják, hogy az Orbán-félék könnyesre röhögik magukat a pártközpontban, mikor a hülye, szerencsétlen nyuggerek összeütköztetik a barikádokon a húzós bevásárlókocsikat és gurulós járókereteket. Mert annyira félnek, hogy a migránsok megerőszakolják őket. Ezen csak röhögnek a fideszes pártközpontban a propagandagyárosok.

  • gabriel
    2018 június 25
    1:17 du.

    „Ö és a hasonlok álltak lényegében Magyarország “szellemi irányításának” az élére a rendszerváltás után.”

    Végre valami, amiben részben egyetértünk. Csak azt ne felejtsd el, hogy a rendszerváltás után szabadult el az a típusú közbeszéd is, hogy Horthy „náci-tömeggyilkos-áruló”, és a magyarok zabálják a moslékot!
    Ez tudod, sokkal több embert zavar, mint az, hogy a libsi-bolsi ügynökök csinálták Trianont.

    Különben meg tévedsz, mert nem ezek irányították a szellemi életet, legfeljebb a médiát és a politikát. A legtöbb ember nem olvasta ezeket a „remekműveket”, én pl. Raffay úrról nem is hallottam, amíg reklámot nem csinált magának az idei Trianon-évfordulón. Ahogy Kertész Ákos bácsiról se hallottam egy mukkot sem „nagyívű” moslékos beszédéig.

    Szerintem csak a szerencsétlen szektás párttagok követték ezeket a vitákat. A politikai szekértáborok annyira telítve voltak gyűlölettel, hogy azokat a normális többség elkerülte, erre bizonyíték a rendszerváltó pártok táborának fogyatkozása! Még a fideszé is stagnál, ráadásul már teljesen kicserélődött.

    Ezért jönnek föl az új pártok, mint az lmp és a (néppártosodó) jobbik. Az embereknek elege van a gyűlölködésből, és a náci-komcsizásból régóta.

  • Geyza
    2018 június 25
    4:41 du.

    Gézám, te is gondolkodhatnál már, ha van mivel!

    Neked ugye a Horthy-gyűlölet pavlovi reflex, amire beidomítottak egy egész életen át. Nem kívánom, hogy megváltozzál, de fogadd el, hogy a magyar társadalom nagy többsége nem úgy gondolkodik, mint a holokauszt sérültek. Nem azért, mert gonoszak, hanem mert nem érintettek abban a traumában.
    Horthyt a magyarok nagy többsége nem a krematórium füstjén át látta és látja.

    Szóval, ha ezen a részen túljutottál, akkor megláthatnád, hogy Horthy és Kádár népszerű volt az akkori lakosság nagy többsége szemében. Pl. mert az ország lehetőség szerint kimaradt a háborúból (Horthy), vagy mert az alsó középosztály anyagi biztonságban élt (Kádár).

    Orbán alatt nem él jól a középosztály alsó, széles rétege. Valamint a migráns-válság kellős közepébe viszi bele Orbán az országot, mikor olyan szépen, csendben ki is maradhattunk volna a cécóból. De Orbánnak mindenáron nemzetközi karriert kell befutni, lehetőleg a mi hátunkat használva ugródeszkának … Orbánnak nincs relatív népszerűsége a lakosság körében. Neki szektás rajongói vannak, illetve neki kiszolgáltatott szerencsétlenek.

    Megjegyzem, a liberálisok kreálmánya Orbán, aki addig csodazseni, csodagyerek volt, amíg a liberálisok markából evett. Most meg köpködik ezerrel, hát ez csak az ultraliberálisokat minősíti … Kádár, Horthy szar volt a liberálisoknak, a kis Orbánka, akit ők csináltak meg, még annyi népszerűséggel sem bír, mint a kormányzó meg a párttitkár … no comment.

  • Hazzaykám.

    Ha mindenkit hülyének nézel magadkörül,
    akkor ideje tükörbe nézni.