A Fidesz mellett levegő után kapkodó Jobbikról

2018 június 7 11:06 de.98 hozzászólás

Nem lehet pontosan tudni, mi lesz a Jobbik sorsa a belső törésvonalaik felerősödését követően. Még mindig nem világos, hogy a választási kudarc után sikeresnek ítélik-e a Jobbik vezetői és szimpatizánsai a pár évvel ezelőtt kezdődött „cukiságkampányt” meg „néppártosodást” vagy megpróbálnak újra-radikalizálódni, vagy valami mixtúrát csinálnak ebből, legyen az ő dolguk, nem ehhez akarok hozzászólni.

A Jobbikra egyszerre két dolog is rászakadt, amelyek külön-külön is válságos helyzetet idéznek elő egy politikai pártban, nehogy egyszerre. Egyrészt a választási vereség, az újbóli ellenzékbe kényszerülés keserűsége bármely pártban képes belső feszültséget, megosztottságot, felelős- vagy bűnbak-keresést indukálni. (Itt ráadásul nemcsak arról van szó, hogy a Jobbik vereséget szenvedett, hanem arról is, hogy a Fidesz nagyon-nagyon nyert, a választók nem leváltani akarták a kormányt, hanem nagyobb felhatalmazással a folytatásra biztatni. Az ellenzéki pártok nem erre készültek, hittek az Orbán-rendszer leválthatóságában, nem csoda, hogy még nem tudtak magukhoz térni a voksoláskor kiosztott kapott sallertől.) Másrészt egy szélsőjobboldali, radikális mozgalom, vagy abból kinőtt politikai párt természetes velejárója a folyamatos belső feszültség, gyakran kísérik az ilyen alakzatokat kiválások, szakadások, régi „bajtársak” szembefordulása stb. Ez nem meglepő, hiszen a radikálisok jellemzője, hogy saját pártjukban sem éreznek soha eléggé radikálisnak másokat. Vona Gábor pártjából is voltak már kiválások (Magyar Hajnal, Bertha Szilvia stb.), új – a kiváltakra jellemző módon: sikertelen – pártkezdeményezések, amelyek jobbikosabbak akarnak lenni a Jobbiknál. Ez a két dolog 2018 tavaszán egyszerre jelentkezett a pártban, és okozott válságot, amelynek kimeneteléről ma csak sejtéseink lehetnek. (Véleményem szerint akárhogy próbálják a válságot kezelni, a Jobbik csak tovább fog veszíteni népszerűségéből.)

Illusztráció: Suffocation / Jeane Nevarez

Egy dolog azért szöget ütött a fejembe: a Jobbik hangnemében, szóhasználatában az elmúlt években bekövetkezett, kétségtelenül gyökeres fordulat, a „néppártosodás” szerintem nem elsősorban a Jobbik stratégiai döntésének a következménye volt. Egyszerűen belekényszerültek egy szerepbe, és az előre menekülést választották. (Nem jött be, az imázsváltás eredményeként ugyanannyian mentek, mint jöttek a párthoz, vagyis nem tudtak sikeresebbek lenni.) Szerintem ugyanis a Jobbik „barátságos” arculatának kialakítása jórészt a Fidesz által létrehozott politikai rendszernek köszönhető, az egykori radikális nacionalisták kényszerpályára sodródtak, és ha már így alakult, meg akarták lovagolni. Az Orbán-rendszer centrális pártját, az azzal összeforrott kormányzatot ugyanis nem lehet jobbról előzni. A már ellenzékben is populista Fidesz alighogy kormányra került, gőzerővel sajátította ki a „tipikus” szélsőjobboldali témákat, és tette hivatalossá a radikálisnak számító kommunikációt. A nemzeti jelleg túlhangsúlyozásában, a határon túli magyarok ügyének harsány felkarolásában, az Európai Unió értékeinek elutasításában, az azzal szembeni propagandában, majd 2015-től a bevándorlás- és idegen-ellenességben, a kereszténykedésben a Fidesz teljesen szélsőjobboldali, radikális politikai útra lépett. Ha kellett, még az ősmagyarkodó attitűdtől sem riadt vissza, hogy elszívja a levegőt jobboldali riválisától. A Fideszt egyszerűen jobbról nem lehetett és már nem is lehet túllicitálni, az autópályán jobbról súrolta a szalagkorlátot, előzhetetlenné tette magát. Egyszerűen középre zárta a Jobbikot, amely kisebb toporgás után megpróbált a középső sávba indexelni, ezen az úton elindulni. Majdhogynem helyet is cseréltek a „mérsékelt jobbközép konzervatív” illetve a „szélsőjobboldali radikális” pozíciók. Persze maradt valami a régi, mozgalmi jellegű, Magyar Gárda körül bábáskodó Jobbikból, elsősorban a Fidesz által jó érzékkel alig bolygatott cigányellenesség, de ez mára teljesen háttérbe szorult.

Mindez persze azt is jelenti, hogy ma Magyarországon egy szélsőjobboldali radikális, ultranacionalista párt van hatalmon, és bírja a magyar társadalom többségének szimpátiáját. A Fidesznek semmi köze a nyugati demokratikus politikai rendszerekben létrejött kereszténydemokrata pártokhoz, csak ezt utóbbiak még mindig nem vették észre. A Fidesz szélsőjobboldaliságát nemcsak az általa tematizált, tipikusan radikális politikai témák leplezik le, hanem a politikai kommunikáció, a szóhasználat, az alapvető demokratikus magatartásminták hiánya is. (Utóbbira ld. például a nyilvánossághoz való viszonyt, és sokminden mást is.) A kizárólagosság-tudat mellett érdemes még megemlíteni a társadalom átrendezésére és átnevelésére irányuló szándékot, valamint az ilyen alakzatokra jellemző vezérkultuszt is. (Jellemző, hogy Vona körül pártjában távolról sem alakult ki olyan miliő, mint Orbán esetében.)

Azáltal, hogy a választók többsége a Jobbikot ugyanúgy elutasította áprilisban, mint a baloldali demokratákat, lehetőséget teremt a pár éve még „nemzeti radikálisoknak”, hogy a középutas konzervativizmus imázsát tartósan magukra öltsék. Más kérdés, hogy tudnak- és fognak-e élni ezzel az eséllyel – szerintem erre kevés az esély. Ez a párt önmaga foglya lett, beleragadt az egykor EU-zászlót égető, holokauszttagadó, cigány- és zsidóellenességében nyíltan náci beszédmódot is használó múltjába, mint egy mocsárba. Egyszerre akar és nem akar ebből kilépni, ebből pedig a belső viták felerősödése és a további hitelvesztés lesz a következmény. A Jobbik az Orbán-rendszer lebontásának jelszavával kampányolt, pedig erős volt benne az igény, hogy ne leváltsa, hanem beleüljön abba. A Jobbik nem tudta meggyőzni arról a közvéleményt (e sorok íróját sem), hogy partner lenne egy demokratikus fordulat elindításában, mert attól félt, hogy ezáltal elveszíti régi törzsszavazóit. Ez a félelem még most is erősebb, mint egy demokratikus jobboldali, konzervatív alternatíva felmutatása iránti igény. Utóbbi pedig a szélsőjobboldalra került túlsúlyos kormányzópárt mellett előbb-utóbb meg fog fogalmazódni. A Fidesz mellett levegő után kapkodó Jobbik megújulása mostani ellenzéki pozíciójában legalábbis kétséges.

Fazekas Csaba

98 hozzászólás

  • Vizbefojtani mindet!! Ott a Duna e nemes celra!!

  • Persze hogy az Orban kormany levalthato volt. Sot demokratikus modszerek alkalmazasaval minden kormany levalthato, ill. cserelheto.
    Pont azert vannak a szabad valasztasok. Sot a magyaroknak is volt minden leheto joguk alig egy honappan ezelott levaltani, cserelni a kormanyt.

    Persze a szavazo lakossag hatarozata volt maradni az elobbi kormannyal.

    Persze Alaptorveny-uk, meg azon is nema. Mondhato az is hogy mind akik a „kormany levaltasra” remnykedtek, tul ostobak, vagy teljesen keszuletlenek voltak a lehetoseget alkalmazni. Mas szoval nem kotottek fel a gatyajuakat a szabad valsztas lehetosegere. Talan tul onteltek voltak, vagy csak lustak !

    Na de most lessz majd kozel egy masik negy ev hatarozni hogy tanultak-e hibaikbol, vagy tovabba kovetik kudarcaikat.

  • Bendeguz79
    2018 június 7
    11:24 de.
    AZ az orszag, ahol 23 ellenpart van, az ne
    remenykedjen abba, hogy levaltson egy kormanyt.
    T.i. egszeru matematika alapjan. A 23 part megossza az ellenzeket, es valosziu, mindegyik a sajat partjat szeretne hatalomba juttatni.
    Az USA ban Kaadaban 2 nagy part van, akik versenyeznek egymassal. Kicsit nagyobb orszagok, es lakossagu az emlitett orszagok, de a magyarknak megis 23 part mukodik.

  • Kozsonom megjegyzeset Kedves Figyelo;

    A valosagra mutatott. Mind nagyon onzok es onteltek.
    Sot ostobak is, mert keptelenek voltak felmerni a lehetoseget es belatni hogy a 23 part kozzul nem letezhet egynek sem sikeres levaltani egy tobbsegi tamogatassat elvezo kormanyt.

    Hogy volt az a regi magyar mondas a kapzsisagrol, mar sajnos elfelejtettem, de volt egy ami pontosan ra mutatott.

    Sajanos meg a 1/4 evszazad utan sem voltak kepesek mind azt azok a zsnialis magyarok belatni.

    Minden, barmi partnak csak egy ellenzoje lehetseges. Ha annal tobb lenne az csak mint „spoiler” lehet, s nem gyoztes.

  • Figyelő
    2018 június 7
    12:41 du.

    Főleg ha informatikai módszerekkel „alakítanak” a választás végeredményén.

  • Nos a napi hírek(TV riportok,újságok stb.)szerint a Jobbikban
    nagy harcok dúlnak,pártszakadás van,ami jelentősen rontja a további esélyeiket.(van szélsőjobb és a „cuki” Vona ….)
    Ugyanúgy irtják egymást,mint az LMP-ben,a füttyös Juhász Péter
    pártja az Együtt,meg bejelentette a megszűnését(koldul a szimpatizánsoknak…..hogy vissza tudja fizetni a felvett állami támogatást.Az MSZP meg ép,hogy létezik….elmélkedik,hol is rontotta el?…Gyurcsány meg alkoholba fojtja a bánatát!
    Na ha így megy tovább lassan nem lesz ellenzék…..amit ugye nem a többség bánata!
    A Fidesz meg egyre erősödik,egyre több jelentős külföldi politikus szerint is,meg az itthoni közvélemény kutatók felmérései alapján!
    Na van 4 évük gondolkozni,hol rontották el…..!

  • Tudom Geyza, ezek mindig „csalnak”!

  • Ez az idióta OIM* azt képzeli csak ő birtokolja a tutti híreket.

  • ott ahol a kormanyzo part eltorli a demokracia minden alapjat nem lesz kormanyvaltas!! ez van tetszettek volna jobban figyelni arra amiket orban beigert!!
    -(bar-Lev-jr)-

  • Magyarországon mindig is volt úgy kb. 5% olyan ember, aki utálta a zsidókat. Ők ezt a szüleiktől tanulták, és koronként hangoztatták, ha pedig nem lehetett – például Kádár idejében – akkor ők kommunistaellenesek voltak, mivel „a kommunisták mind zsidók, akik rengeteg becsületes embert eltettek láb alól. Például Rákosi kivégeztette Rajkot.” Ez utóbbin én mindig csodálkoztam gyerekkoromban, hogy miért sajnálták annyira a vadkommunista Rajkot, de aztán rájöttem, végül is azt mégse mondhatták (akkor az még nem lett volna sikkes), hogy kivégezte Szálasit…

    Ezt az 5%-ot, akik a rendszerváltás előtt a perifériára voltak szorulva – mert Kádár nem volt hülye – a rendszerváltás után az új jobboldali ellenzék mindenképpen be akarta söpörni a maga táborába. De Antallék azért még tudták, hogy nemzetközileg mivel jár ez, ezért ők nem próbálkoztak, illetve próbálkoztak Csurka révén, de őt kitették az MDF-ből, amikor túlzásba vitte az igehirdetést. Én még emlékszem (öreg vagyok, hiába!) hogy amikor Antall nyilvánosságra hozta Csurka besúgó aktáit, a hívek kórusban skandálták az utcán: „Nem baj, Pista!” És gyorsan ki is lett magyarázva, hogy nem is súgott be, csak kényszerből, és különben sem jelentett semmit.
    Ennek ellenére a Miép nem szerzett soha jelentős támogatást. De ahogy az idő múlt, a zsidóellenes propaganda hangosodott, sokaknak egyre inkább eszükbe jutott, hogy tényleg, a nagypapa is mennyit zsidózott annakidején… Egyre többen engedték el magukat (ha már ugyebár nem tilos a zsidózás), és egyre erőszakosabbak lettek a Gárdákkal. A politikusoknak már bűn lett volna kiengedni a kezükből ezt a társaságot, ezért a „keresztény jobb oldal” kezdte őket magáénak tekinteni, hiszen hát Krisztus is haragudott a zsidókra, kiűzte őket a templomból, meg minden…

  • Figyelő!

    nem történt csalás,minden szavazatszedő bizottságban a szavazó körzetekben ,több párt képviselői (bal,jobb..)ott ültek,ügyeltek a törvényességre,összegyűjtötték a leadott szavazatokat,ezen kívül pedig mind hazai,mind külföldi erre jogosult szervezetek
    ellenőriztek és az eredményt hitelesítették!Nekem is van baloldali ismerősöm (a házban lakik,ő MSZP-és)aki többször is volt bizottsági tag és mindent rendben talált
    Az a baja az ellenzéknek,hogy leszerepeltek és ebbe nem tudnak belenyugodni!

  • Egyébként itthon nincs 23 ellenzéki párt(jóval kevesebb van)és
    szavazás törvényességét az is bizonyítja,hogy több párt és annak
    országgyűlési képviselőjelöltje bejutott a parlamentbe,mandátumot szerzett,persze a „törpék” kiestek,mint például az „Együtt”.
    Ez van ez az igazság(minden TV.csatorna minden újság szerint!!!)

  • Mivel Orbán ellen elég nagy az ellenérzés, Magyarországon nagyon nagy hiány van konzervatív jobboldali pártban, olyanban, amire a hajdani baloldaliak is szívesen rászavaznának. A Jobbik eddig visszafogta magát, és mostanra sikerült kb. 10%-ra feltornázni a hívek számát, de ez csak látszat, ami az antiszemitizmus hangosodásával ismét ki fog fújni, és visszaáll az 5%-alá.

    A cigányozás sokkal inkább elfogadott, tetszetősebb rasszizmus, ráadásul most már van muszlimellenesség, arabellenesség, négerellenesség, migráncsozás, és minden, ami a szem-szájnak ingere… Csak az a baj, hogy ezt Orbán is tudja, és hatalmon lévén még sokkal jobban ki tudja használni. Bezzeg hogy ott sürgölődnek a Köves Slomóék, a „becsületes” zsidók körülötte!!

    Lássuk be, a Jobbik most nem tudja, melyik ujjába harapjon? Ha erős rasszista arculatot mutat, elmegy tőle a normálisabb 5% (pláne ha előkerülne egy valódi konzervatív párt valahonnan a sutból, aki még a fidesztől is nyugodtan elszipkázhatná a levegőt.) Ha pedig ellágyulna a zsidók és a cigányok irányában, akkor emez az %5 megy vissza Orbánhoz, mert ott mégis remélhető valami kis agresszió ha más nem, de Soros és a migránsok ellen.

  • Szerintem több tévedés is van a cikkben.

    A Jobbik és az LMP növelte támogatottságát a választásokon. Az ellenzéki pártok összesen több vagy legalább annyi szavazatot kaptak, mint a fidesz. A kétharmad a győzteskompenzáció miatt van.

  • Csak gratulálni tudok a Szerzőnek, egy ilyen normális elemzésre vártak már itt sokan a KMH-on ! Nagyon kiváncsi vagyok, hogy a jobb sorsra érdemes Dúró Dórával (aki egyébként férjével együtt személyes jósmererősöm) meddig tudnak még sakkozgatni…? És érik a „botrány”: a STOP SOROS-t 135-ikként Dóra fogja megszavazni (a Jobbik ellenében).

  • Kalocsai Miklós

    Remélem, hogy azok a liberálisok akik a baloldal erősítése helyett a Jobbik pozicióit igyekeztek erősíteni, most rádöbbennek orbitális ostobaságukra! Mikor lesz már annyi eszük, hogy megértsék, Orbánt csak egy egységes balliberális tömörülés győzheti le? Mikor mondanak le arról a tarthatatlan szándékukról, hiedelmükről, hogy a baloldal lenyomásával ütőképes pártot buherálhatnak. Ezzel jól elszórakozhatnak, míg Orbán kihal, de erre már ráment nyolc keserves évünk, meg Magyarország! Még mindég nem látták be, hogy míg ők a baloldal ellen hadakoznak, addig Orbán röhögve nyírja ki őket?

  • LEV-Jr.
    Sajnalom apja elhunytat.

    Veltem hogy valami tortent,mert mar kb. mas-fel ket honapja nemaa volt itten.

    RIP.

  • A ma reggeli hirekben, hogy Orban bejelntette a kovetkezo 12-18 honapot az Aalaptorvenyuk teljes valtoztatasara forditjak.

    Mernek fogadni hogy azzal nem lessz Magyarorszag egy Alkotmanyos Koztarsasag.

    Ha Erdogan veszitene a Torok valasztasokon a kartyavar omloban lessz. Csupan Russ-Putin maradhat hatalmon.
    Az olaja-arak emelkednek jelentosen, az a tronon tartja majd Putint.

    De Europa osszeomlasat meg Szoros is ismetelten josolja.

  • Furcsa, hogy egyre többen aggódnak a Jobbik sorsáért..
    – Itt a kommentelők között néhány aberrált, szinte minden esetben „nácizik”, szinte örömöt okoz nekik néhány dohos, múzeumba való szólam pufogtatása…hogy ezzel bizonyítsák ellenzékiségüket vagy a hazai lakosság iránti gyűlöletüket…
    Magyarországon minden párt nyerni akar és minden politikus Orbán babérjaira tör….
    – Ha vesztenek meghasonlanak, mint a Jobbik is és új arculatot keresnek… vagy megszünnek…stb.
    Mindenki kormányozni akar, ellenzékben lenni szégyen! Az Orbán ellenesség, a fasisztázás, tolvajozás, stb.
    ma már nem politikai kategória, ezzel a legprimitívebb rétegeket sem lehet mobilizálni!

  • Simicska G. Lajos házi pártjának nem lehetett más a sorsa, mint ami: Bukás és szétszakadás.
    A cuki párt egyértelműen bal-liberális hamis dallamokat fuvolázott a „g-nap” óta (Simicska utasítására és Csintalan tanácsára) de a bal-liberális oldalon már van/volt néhány párt. Talán sok is, ergo a cuki párt ott nem rúgott labdába.

    A szakadás most már bizonyos, a Toroczkai-féle Mi Magunk mozgalma igazi kihívás lesz a fidesznek, amennyiben megerősödik.

  • Boda Marcsi
    2018 június 8
    3:59 de.
    Itt szamoltam ossze a partokat, ahol feljeb felsroltak, nem az ujjambo szoptam a 23 ellenpartot!

  • Bar Lev írja.

    „Vizbefojtani mindet!! Ott a Duna e nemes celra!!”

    Politikai megfontolásokból már fojtottak embereket a Dunába – 1944-ben.
    Ez soha többé nem ismétlődhet meg! Soha és semmilyen ideológiára hivatkozva nem! Sem zsidókat, sem mást.
    A vízbefojtás felemlegetése felháborító!

  • Kedves moderátor, szeretném a zsidók renoméját védve felhívni a figyelmét barlev nevű holokauszt-túlélő fórumozó bejegyzésére, ahol emberek egy csoportját politikai meggyőződése miatt „vízbefojtaná”.
    Szerencsére az ide járó fórumozók önuralma híresen példás, de mégis érdemes lenne ez ügyben megnyugtatni a törléssel az aljas provokációra gondolókat.

  • A jobbikos témához: két lehetőség áll a párt előtt, „elfideszesedik”, és hasonló nyelvezettel, de lopás nélkül próbálja magához édesgetni a kiábrándultakat, vagy marad a régi markáns nemzeti vonalnál, de abban meg nincs növekedési potenciál. A Fideszre az előbbi, a „cuki” Jobbik a veszélyesebb, ezért ajnározza Toroczkait, és még talán a Gárda-vonulásokat is engedélyezi majd nekik.

  • Alma 3:53, most már a számokkal is hadilábon állsz:
    „A Jobbik támogatóinak 59 százaléka, a Fidesz-hívek 41 százaléka, az MSZP szimpatizánsainak 24, az LMP-t és a Demokratikus Koalíciót pártoló embereknek pedig 18-18 százaléka bevallottan antiszemita.
    A vélt vagy valós ismereteken alapuló antiszemitizmust erősen vallóké 41-ről 42 százalékra nőtt 2016-ban.”
    (Tett és Védelem Alapítvány)

  • Kalocsai, „…Orbánt csak egy egységes balliberális tömörülés győzheti le..”
    – elfelejtetted leírni, hogy ezek a ballibek milyen nemzetiségűek lesznek, mert magyarokkal ezt az eszmevilágot még egyszer nem etetitek meg.

  • Bocsanat .
    „Informatikai modszereket” ohajtottam volna irni.
    Nehezen megy nekem ez a furcsa nyelv mar.
    Tul sok ertelmezhetelensegeket olvasva nehanyaktol.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő, Geyza és Bendegúz

    Lefogadnám, hogy az a huszon-akárhány ringbeszállt párt nagy részét a „szolgálatok” lökték be a szorítóba, de a régi boxolók sem nélkülözték a rájuk küldött szarkeverőket… Biztosan ilyen volt pont a Fid SS második feltámadásakor szorítóba lépett LMP is, amely az immár (2018-ra) edzői szerepben álcázott Schiffer mester a sportszerűtlenség minden eszközét ringen kívül vetette be, hogy a már kezdetben lezsírozott mérkőzés mindenképp Orbán javára döljön el. Az ő kesztyűbáb társelnöke, Szél-vész királyisasszony a legegyértelműbb helyzetekben is – honnan, honnan nem vett – kigyalt történetekkel okolta meg, hogy a””Legyen Mása Politika”” miért is nem lép vissza senki javára az ellenzékből… AZTÁN: Amikor sikerült a terveket nyélbeütniük, Schiffer a Tréner bedobta a törölközőt, mint „a mór”, aki megtette kötelességét (vagyis teljesítette a Vezérnek tett ígéretét) és ment is.

    .

    Ui:
    Az LMP – tisztelet az egyetlen kivétel Hadházy Ákosnak – rövid története során bizonyította, hogy már eleve egy szarkeverésre létrehozott alakulat. Többekközt ezt bizonyítja már az első választási ciklusukban megalakulásuk után 3; parlamentbe kerülésük után már 2 évvel történt súlyos pártszakadás. Ennek kiváltó oka alapvetően, hogy Sciffer alapító elnök már akkor kihúzta magát a valódi, csoportos ellenzéki megnyilvánulásokból – olyankor eltűnt, ill. félrevonult… Ezért lépett ki a párt fele 2012-ben, amikor Sch. hozzányúlt az egy csöppet sem ravasz, pláne nem is okos, ám annál formálhatóbb Bernikéhez és megtette őtet – a szintén kilépett, addig harcosan ellenzéki Kaufer Virág helyett – az LMP társelnökévé…

    És még egy megjegyzés: Ennek az „””ellenzéki””” 😀 pártnak Schifferhez igazán méltó vezető tagja, a most listán(!) parlamentbe került Ungár Péter, Orbanini legfontosabb ideológiai Főtanácsadójának, Schmidt Mária fiacskája…

    Hát nem átlátszó ???

  • „A vélt vagy valós ismereteken alapuló antiszemitizmust erősen vallóké 41-ről 42 százalékra nőtt 2016-ban.”
    (Tett és Védelem Alapítvány)”

    Charlie, csak szeretnéd…
    Én is olvastam az „alapítvány” közlését, alapos csúsztatásokat tartalmaz. De ha azt akarjuk, hogy mindenki antiszemitánk vallja magát, akkor kétségtelen, hogy ebben a hamis statisztikák terjesztése hasznos módszer…

    És még csodálkozol, ha egy átlagos normális embernek émelyeg tőletek a gyomra…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Magyarázat/1:43

    Schiffer „…bedobta a törölközőt és ment is”.

    Vagyis kilépett a maga és a Vezére alpította provokatőr pártból –

    miután a rábízott feladato(ka)t már elvégezte.

    Ezen az alapon nem is beszélhetünk ” a M ó r – ról”, sokkal

    inkább egy típikus J a g o – ról …

    .

  • Kiss úr:
    Látom te sem érted az iróniát.
    Mint általában a gyobberek.

  • Slapaj:

    A nácikat nevükön nevezni hoghy ők nácik,
    egyáltalán nem ‘avítt dohos ódon” dolog.

    Sőt.
    Mostanában kezd igazán értelme lenni megvilágítani azoknak a szitut, akiket a neonácik, azzal hogy ugyan Hitler elméleteit követik, de letagadják hogy ők nácik, megpróbálnak átverni.

    Csak nem netán te is ezeknek az „új rohadékoknak”* a csoportjába tartozol?

    /* Idézet Eisenhower tábornoktól, későbbi USA elnöktől, aki előre látta ezeket a történéseket.És szóvá tette./

  • Az LMP a FIDESZ „balszárnya”.
    Csak a sok vak hülye nem ismeri fel.
    Mintahogy a Jobbik meg a jobbszárnya neki.

    A FIDESZ bebiztosította magát ál-ellenzékekkel.

  • Géza (úr)!

    Nem vagyok „jobber” – csak egy semleges, nézelődő állampolgár.
    Az iróniát értem, ha az valódi.

  • Amúgy egyébként a francot sem érdekli az,
    hogy a nác..izé..”radikális hungarista fiatalok”
    hogyan marakodnak.Persze rajtuk és szimpatizánsaikon kívül.

  • charlie
    2018 június 8
    12:10 du.

    Kalocsai, “…Orbánt csak egy egységes balliberális tömörülés győzheti le..”
    – elfelejtetted leírni, hogy ezek a ballibek milyen nemzetiségűek lesznek, mert magyarokkal ezt az eszmevilágot még egyszer nem etetitek meg.
    _________________

    Hmm… Ezzel azt állítod, hogy a te hőn szeretett magyarjaid elvárják, hogy a szegényemberek éhenhaljanak, vagy legfeljebb éhbérért dolgozzanak valami közmunkán, szolgálják ki a „középrétegeket” meg a kormányköröket, ne kapjanak nyugdíjat, megfelelő orvosi ellátást, hanem ha eljön az ideje, önként és lojálisan pusztuljanak el. Szerinted tehát a te kedvenc magyaremberedben irmagja sincs empátiának, szolidaritásnak, más emberek megbecsülésének, legszívesebben legéppuskáznák a migránsokat, zsidókat, cigányokat. És ezért aztán nem is lehet eladni nekik a baloldali meg a liberális eszméket, amelyek az emberi szabadságról, egyenlőségről, megélhetésről szólnak.

    Kétségtelen, hogy ezen dolgoztok gőzerővel, de én mégis azt gondolom, a magyar ember nem az a nulla gondolkodású szolgalélek, akinek ti szeretnétek.

    De lehet, hogy tévedek. Akkor viszont örülök, ha nem veszel be engem is a TE MAGYARJAID sorába, mert én valóban egészen másmilyen vagyok…

  • Almasi Alma
    teved
    az a „5szazalek” tobb mint 70!!
    a szonda ipsos szerinti szam!

  • Alma, szerintem ezt ne erőltessük, most azt írod, hogy a zsidók – társadalmat szemléző, az Antiszemitizmus Elleni Globális Küzdelem Fórumának Izraelben rendszeresen beszámoló – alapítványa csúsztat.
    Milyen megfontolásból tenne ilyet egy magyar közpénzből is működő, köztiszteletért küzdő csoport?

  • Figyelő!

    Én itthon élek (!!)rendzsresen informálódom,de ennyi pártról nem tudok…persze vannak olyanok(önjelölt szavazók nélküli) pártok is, akik még az 1 %-ot sem érik el,így senki nem jegyzi őket,de szerencsére a magasabb %-on álló és egyáltalán TV-ben,újságokban
    szereplő, jegyzett vagy megemlített pártok sem rúgnak labdába!
    Erről kár vitatkozni,pláne,hogy sok dologban azonos véleményen vagyunk és egyikünk sem baloldali!

  • Kiegészítés:

    Lehet,hogy egy ősrégi pártlistát néztél (2006,sőt esetleg 1990 előttit…)akik már rég nem léteznek (pld.MSZMP,vagy liberálisok,stb) én meg a jelenlegiekről írtam,de sebaj!

  • BAR LEV Jr
    Ha édesapja elhunytáról tudósit, akkor kérem fogadja részvétemet.
    Önnek pedig vigyáznia kell a normális stilusra!

  • Figyelő!

    Nem akarok vitatkozni,de nem tudom ,hol soroltak fel 23 pártot,mert ebben a cikkben nem és máshol sem találtam nyomát….
    egyébként ha léteznének sem számítanának,de ugye a szavazólistán
    sem szerepelt ennyi…
    ha ennyi ellenzéki lenne,és ilyen eredménnyel zártak volna,az még nagyobb szégyen lenne számukra!
    Én jobboldaliként a Fideszre szavaztam,mint a többség,mert egyedül ők garantálják az ország biztonságát,remélem megérted?

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi,

    Nem tudom, hogy honnan tájékozódik, de Ön rosszul tudja. Összesen 23 párt volt a 2018-as országos pártlistán. Amikor a Fideszre szavazott, akkor mégis milyen pártlisát kapott kézhez? Mert az igy nézett ki és 23 párt szerepelt rajta:

    https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/493144_lepedonyi_lesz_a_szavazolap_23_part_szerepel_rajta

  • Charlie, engem a legkisebb mértékben sem érdekel, hogy miféle szervezet, meg ilyesmi… Csak elolvasom, mit ír, és véleményt mondok arról az írásról. Én már csak ilyen eccerű lélek vagyok, nem cicózok azzal, hogy ki mondja, meg tekintély, meg hűha… 😀

  • bar-lev
    2018 június 8
    2:50 du.

    Almasi Alma
    teved
    az a “5szazalek” tobb mint 70!!
    a szonda ipsos szerinti szam!
    ____________________

    Kedves bar-lev, nem vitatkozom, és erre megvan a jó okom. Az egész „magyar antiszemitizmusnak” annyi furcsa körülménye van, amit egy fórumon nem vitatok meg. És ennyi.

  • Chris!

    Én magával ellentétben itthon élek és szavaztam is,de ne hazudtoljon meg, ha ad magára, a becsületére…..(és ne vezesse félre hiteltelenül a kint élőket!!!)a szavazólapon jóval kevesebb ellenzéki párt volt megjelölve!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Tudom,hogy kinti fanatikus ellenzékiek, és maga(a családja múltja ellenére,szégyenére)mást állítanak,de azért nem kellene ekkora valótlanságot,sőt HAZUGSÁGOT
    állítania,pláne mint a fórum szerkesztője!
    Ezek után nem csodálkozom,hogy a a sok tájékozatlan,hiteltelen és főleg bunkó hozzászólót pártolja!
    Felháborító a megjegyzése,azt hittem nem érhet csalódás,de tévedtem,persze túlélem….
    Talán sorolja fel a 23 pártot…ha szabad kérnem?!!!!

  • Ebből is látszik hogy OIM*

    1 nem tud semmit.
    2 nem i”informálódik” sehonnan
    3 nem tud semmiről amik történnek
    4 kapásból hülyeségeket állít állandóan
    5 el se ment szavazni csak verdesi a mellét.

    Az idiótája.

  • Almási Alma
    2018 június 8
    2:28 du.

    Akkor ezek Döbrögik ?

  • Kis Ferenc
    2018 június 8
    2:18 du.

    Akkó lyó.
    Akkó mevvaok nyugodva.

    De honnan ismerszik meg a „valódi” irónia?
    Lehet az irónia pártállástól függően valódi vagy hamis?

  • egyébként utána néztem a neten……azt írták,hogy várhatóan ennyi párt szerepel majd a listán,de ugye sokan nem jutottak el odáig,hogy netán szerepeljenek a listán és jelöltjük is legyen……!!!!!
    A végeredmény a lényeg,ha a fórum állítása igaz lenne(de nem az)
    akkor meg pláne dicséretes,mindent elsöprő lenne a Fidesz magas
    győzelme!
    Törődjenek vele szépen és vonuljanak fedezékbe!

  • Mellesleg!

    A szavazás eredményét (amely egyébként törvényes,igazolt és érvényes!)minden itthoni és kinti, ellenzéki párt elismerte,meg a hazai és külföldi ellenőrző szervek is,így
    nincs értelme a további vitatkozásnak és főleg az értelmetlen,hazug érvelésnek!
    Le lehet vonni a tanulságot,megújulni, vagy.. netán megváltozni,programmal előjönni…(hitelessé válni)…van rá 4 évük!

  • Christopher Adam

    Marcsi, komolyan mondom–a valóságot miért próbálja letagadni? Huszonhárom (azaz 23) párt szerepelt az országos pártlistás szavazólapon. Pont. Ez tény. Elég elképesztő amit most itt előadott.

  • 😀 😀

  • TISZTELT BAR LEV JR. !

    R é s z v é t e m . az általam is igen nagyra tartott . é d e s a p j a , a köztünk élő emlékoszlop halála . m i a t t . 🙁

    .

  • ˙

    TISZTELT BAR LEV JR. ! F O L Y T A T S D !

    .

  • Tüske Zsófia

    http://www.valasztas.hu/orszagos-listak

    Bodának talán a NVI-t csak nem vádolod hazudozással.
    [én igen, de nem ezen a téren]

  • „Tisztelthölgyeimésuraim”! 1,43 és 1,54

    Nekem is mindig összeszorul a szívem akkor, amikor az átverősdi Legyenmásapolitika blöffentyűnek bedőlt „értelmiségi” palimadarakkal kell találkoznom. Ezt a hiszékenységet már az elején leleplezte az a néhány eszméletre tért LMP-és politikus, akik mindjárt, melegiben faképnél hagyták ezt a sötét vircsaftot…

    Már első megjelnésük és pillanatok alatt történt, megtámogatott parlamterizálásuk is elárulta, hogy itt valami túlságosan is manipulált svindliről van szó. Shiffer személye már önmagába véve is fémjelezte ezt a fals viszonyt az állítólagos ellenzékiségéhez, amit jó korán az LMP megalakítása előtt az is megmutatott, ahogy az ugyancsak vezér-ihlette szinté mesterségesen szélsőjobbra orientált udvari ellenzékhez, a Jobbikhoz ő – a baloldali szerepet kapott ingatag hintapolitikus – szinte folyamatosan törleszkedett. Sok náci rendezvényükön is nyilvánosan tette „tiszteletét” Vona Gábor megtisztelő személye iránt.
    Arról már nem is beszélve, hogy eleinte, amikor ellenzéki pártelnök szerepében nyilatkozott, ki nem ejtette volna, még véletlenül sem Orbán Viktor, mint a „kritika tárgya” nevét…

    Ami a ripsz-ropsz parlamentbe jutásukat illeti, senki se felejtse, azokat a napokat 2010-ben amikor a 2-3 %-os előjelzések ellenére Ők váratlanul mégis 7 %-kal, azaz 2 %-ponttal meghaladva a parlamenti küszöböt jutottak be a gótikus házba. Ez az akkori hihetetlen ugrás is, igazán csak a 2018-as fidSS-LMP választási manipulációk ismeretében nyert valódi megvilágítást, már majdnem megvilágosodást az LMP (vezetése, Hadházy kivételével) tényleges pártállásáról.

    .

    Fortimbras 🙂

  • Géza írja
    „De honnan ismerszik meg a “valódi” irónia?”
    Erre nincs definíció.

    Vagy felismeri valaki a valódit, vagy nem.

    ps: „Az igazat mond, ne csak a valódit”

  • Bar Lev irta;

    „Vizbefolytani mindet!! Ott a Duna a nemes celra”.

    Ketsegtelenul Szalasi es berenceinek a tanitvanya vagy, ma is azt ohajtod ismetelni.

    De vajon miert ?
    Arra lennek kivancsi !
    De talan meg mas is, aki nem ohajtana azt ismetlodni ottan, de sehol sem.

  • Kis Ferencno en eppen azokat fojtatnam vizbe es ugyanott akik azt az eszmet hirdetik, elesztgetik, mosdatjak amelyik miatt az a bizonyos 1944-es esemeny megtortenhetett!!
    magyarul en eppen,hogy az ujnyilas csurhet fojtanam vizbe!!

  • C.Á

    Nyugodjon,meg én lehet,hogy nem lapoztam végig több oldalt……de feltűnt volna,meg ugye közülük a „nagyobb” ellenzékiek sem érdekeltek.A TV-ben újságokban ennyiről soha nem tudósítottak!!!!
    Amúgy nem sorsdöntő kérdés,én nem izgultam és persze nem töltöttem órákat a szavazóhelyiségben…..!
    Meg ugye a parlamenti közvetítésekben (TV egyenes adások,több csatorna…) sem hallottam ennyiről!

  • Egyébként én csak arra reagáltam,hogy Figyelő azt hitte 23 ellenzéki párt versengett,vagy ült a parlamentben…..
    Sok önjelölt új vagy a már rég megszűnt pártok nem osztanak szoroznak a politikában.
    Jelenleg 7 bejutott és önálló frakcióval rendelkező párt van:
    Fidesz,Jobbik,Kereszténydemokrata Néppárt,Magyar Szocialista Párt,Demokratikus Koalíció,Lehet más a politika ,Párbeszéd + a Liberálisok akiknek nincs frakciójuk.
    És vannak a pártokon kívüli független képviselők!

    A rég megszűnt pártokról,mint például az MDF,SZDSZ,Kisgazdák,stb.

    Amúgy az MSZMP-és Thürmer Gyula nagyon korrekten nyilatkozott
    Orbánról,nem csodálkozott a győzelmén,mert elismerte,hogy egyedül ő képes (és főleg akarja…!!!) garantálni az ország biztonságát a nagyon is valós migránsáradat megállításával!
    Ezt ITTHON!!!élőben mondta a TV-ben.
    Na erről ennyit,elmentem,mert ugye nem izgulok,nem politikából élek,meg szép Oskar díjas film megy!!!
    kár vitatkozni!

  • Kiegészítés:a rég megszünt pártokról nem érdemes vitatkozni!

  • EN is 23 partot szamoltam meg, Marcsi.

  • Ja es mar irtam az USA- nak es Kanadanak csak ket partja van.
    Pedig Kicsit tobb letszamu orszagok, mint a magyar.

  • Almasi Alma

    ne is vitatkozzon…………..en tudom jobban!! tobb mint 70% egyetert vagy fennen hirdeti is az antiszemita nezeteket!!
    szonda ipsos felmeres 2012-ben magyarorszagon!

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 június 10
    1:38 de.

    Kedves Bar-Lev, ha igaz lenne az a 70% -pedig messze nem az- akkor nem Hollandiából menekültek volna el mind egy szálig a gyémántcsiszolók, hanem tőlünk az állítólagos kiutáltak, akik az alijázás helyett ebben a szörnyű turulbűzben inkább egyre jobban gyarapodnak és szaporodnak !

  • Fortinbrass
    5,44
    És akkor ott van még az az LMP általad nem is említett – a Fidess hűbéri ajándékaként* átvett – ZÖLDPÁRT BLÖFFJE. Tudniillik addig, vagyis 2010-ig ez az úgynevezett >fiatal demokraták szövetsége<, stipp-stopp az enyém alapon – mögötte semmi konkrét tett, csak a CÍM és jelszó a lényeg. Ezt a hagyományt követte e legyen más 😀 a politikának elhazudott, igazából pszeudo-fidesz is.
    Az eeemúúúttt nyóóóccc év alatt pedig, ennek a hazug szolgapártnak az égadta világon semmi környezet és klímavédelmi megmozdulásáról nem tud senki. Mindebből, még a legevidensebb polgári (vagyis civil) Ligetvédelmi megmozdulások igazán látványos tiltakozásaiból is, melyekkel legalább bizonyíthatták volna, hogy ők igenis egy ZÖLDPÁRT, Ők kimaradtak. Na persze ennek ellenére, minden minden egyéb megmozdulásukkor, interjúkban és cikkekben cégérként odafityegtették ezt kamu – Orbántól átvett – zöld hitbizományt, és a jobboldali média, mint egy papagály, ezt a nem is létező, csupán ajándék érdemet csatolta a nevükhöz, amely igazából NEM ZÖLD ÉS a lényegét tekintve még csak NEM IS volt BALOLDALI…

    .

    * Mivel Orbán tudta, hogy ez a ZÖLD BLÖFF – kormányra kerülés esetén(!) – a tömegek számára ELADHATATLAN, (pláne. hogy előre tudta többek közt azt a rengeteg erdőnyi fa kivágását, amit Ők azóta véghezvittek) így aztán jó kereszapa módjára, 2010-ben ezt, a "zöldpárt" propaganda trükköt is odalökte Schiffer kamu pártjának… Miért is ne, ha neki már úgyse kell…

  • bar-lev
    2018 június 10
    1:38 de.

    Almasi Alma

    ne is vitatkozzon…………..en tudom jobban!! tobb mint 70% egyetert vagy fennen hirdeti is az antiszemita nezeteket!!
    szonda ipsos felmeres 2012-ben magyarorszagon!
    _______________

    Ez hülyeség, kedves Bar-lev. De ha magának ez jólesik, tőlem hirdetheti bátran…
    Gondolom, ez a cionista propaganda része, minél több fiatal zsidó embert megijeszteni, hogy aliázzon… Kell ott a katonaság…

  • Engem, kedves bar-lev, ez az egész nem érdekel már. Bebizonyosodott, hogy a magyar emberek ostobák. Miért lennének a magyar zsidók okosabbak? Ők ugyanúgy eszik a propagandát, mint a keresztény népnemzeti marhák. Nagykorúak, tegyék, amit jónak látnak. Engem legfeljebb az aljas módszerek zavarnak, de azok is csak egy kicsikét… Mindaddig, amig bodamarcsik, orsóselemérek bizonygatják tei szájjal, hogy dejódolgukvanamagyarzsidóknak, addig ez csak propagandaháború, és – mi tagadás – a cionisták sokkal hihetőbben csinálják…

    Az más kérdés, hogy én azt sem hiszem el…

  • Alma:
    Nincs már „cionizmus”.

    Izreal létrejöttével okafogyottá vált a cionista mozgalom.

    Merthogy annak az érdekében, az azért való küzdelem jegyében álmodta meg egy magyar, bizonyos Hertzl Tivadar.
    Még a Dohány utcában.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 június 10
    9:02 de.
    „Ez hülyeség, kedves Bar-lev. De ha magának ez jólesik, tőlem hirdetheti bátran…
    Gondolom, ez a cionista propaganda része, minél több fiatal zsidó embert megijeszteni, hogy aliázzon… Kell ott a katonaság…”

    A TEV-nek lenne elsőszámu feladata a magyarországi antiszemitizmus felturbózása, ennek ellenére ezt érthetetlen okokból mégsem teszik, sőt a felméréseikkel a nagyon művelt nyugatnál sokkal kedvezőbb skatulyába helyeznek bennünket!
    Logikusan majdnem jól gondolod, de mégsem, mert nagyságrendekkel többen települnek be hozzánk, mint ahányan alijáznak innen! Lehet ellenőrizni a ferihegyi és a debreceni repülőterek utasforgalmát, különös tekintettel az Izraelből ide érkező és visszautazó utasok létszámát illetően! Én meg úgy gondolom, nem kell senkinek a hivatásos dezinformátoroknak és „közvélemény kutatóknak” bedőlnie!

  • Geyza
    2018 június 10
    10:08 de.

    Alma:
    Nincs már “cionizmus”.

    Izreal létrejöttével okafogyottá vált a cionista mozgalom.

    Merthogy annak az érdekében, az azért való küzdelem jegyében álmodta meg egy magyar, bizonyos Hertzl Tivadar.
    Még a Dohány utcában.
    ___________

    Ne légy hülye, Geyza…

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 június 10
    9:51 de.
    „Mindaddig, amig bodamarcsik, orsóselemérek bizonygatják tei szájjal, hogy dejódolgukvanamagyarzsidóknak, addig ez csak propagandaháború, és – mi tagadás – a cionisták sokkal hihetőbben csinálják…”

    Te azt hiszed, hogy a tudományosan mindenhatónak magadbamagyarázott naiv jóhiszeműséged okosabb álláspont, mint a bevallottan buta orsóselemérek -gyávának látszó, tudományos fokozatoktól mentes- csak ösztönös elővigyázatossága? Nem akarlak elkeseríteni, de már többször bebizonyosodott, hogy a józan paraszti ész sokkal többet ér az életbenmaradáshoz mint tucatnyi begyűjtött diploma és tudományos fokozat és mindig az egyszerű emberek kezemunkájából álltak talpra porig lerombolt vagy alázott országok, nem a fennkent értelmiség kibickedéseitől! 😀

  • „orsóselemérek -gyávának látszó, tudományos fokozatoktól mentes- csak ösztönös elővigyázatossága?”
    ________________

    Kedves Orsós Elemér, te miféle veszély miatt vagy „elővigyázatos”, amúgy józan paraszti ésszel? Vagyis magyarán szólva, mi a fenét akarsz mondani?

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 június 10
    4:08 du.
    „Kedves Orsós Elemér, te miféle veszély miatt vagy “elővigyázatos”, amúgy józan paraszti ésszel? Vagyis magyarán szólva, mi a fenét akarsz mondani?”

    Túl hosszú voltam, tömörebben:
    butaság nem emberszámba venni a plebszet.

  • Té Álámér..
    Hát esztetet hogyán szédtéd összve illen szépen?

    Mennyi szó..mindnek van jelentése..egymásután rakva őket
    súlyosan igyekeznek közölni valamit.
    Valami nagyot.Valami fontosat.Valami igen komolyat.

    (Bazzéé dé lyót röhögtem rajta DDDDDDDDDDDDDDD)

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 június 10
    4:08 du.

    Geyza
    2018 június 10
    5:01 du.

    Na jó, töredelmesen vallok! Az illuminált bejegyzés egy hosszú, kerítés szaggató lére eresztett vidám nyugger buli után készült! 😀
    Igérem, máskor ilyen borigazságos állapotban még a laptop közelébe se megyek! 😀

  • Bendeguz79
    koszonom!!

  • Fortimbras
    koszonom sorait!!
    -es fojtatom ott ahul Apus abbahagyta!! eszmeletlen az ur amit hagyott!!nagyon hianyzik Apuka!!
    a sirko most lett kesz ez all rajta,;
    Asher bar-Lev
    1926 Beregszas – 2018 Israel

  • Fortimbras
    koszonom sorait!!
    -es fojtatom ott ahul Apus abbahagyta!! eszmeletlen az ur amit hagyott!!nagyon hianyzik Apuka!!
    a sirko most lett kesz ez all rajta,;
    Asher bar-Lev
    1926 Beregszas – 2018 Israel
    nyugodjek bekeben!
    ——————————————————–
    igen igy magyarul mert Apuka arra buszke volt nagyon!!

  • kedves Christopher Adam Ur!
    ki lehetne-e javitani a nevet „bar-lev” arra hogy bar-lev-junior?
    ha igen kerem tegye meg!!
    halas koszonettel!!

  • barlev gyerek, tudom hogy különleges anyagból vagytok gyúrva, de elmagyaráznád nekem, hogy a tudomány mai állása szerint miként lehetséges ugyanazokat a helyesírási és fogalmazási hibákat elkövetned, mint a hadifoglyokat tarkón lövöldöző „apuka”?
    „ott fojtatom, ahol apuka abbahagyta” szöveg is sántít, hisz az öreged állítólagos karaktere holokauszt-túlélő volt, ami ugye te nem lehetsz, habár ismerve a találékonyságotokat…

  • charlie
    2018 június 11
    5:22 du.

    TE mot tulajdonképpen mi a jó lóf….szt akarsz ?

  • Orsós Elemér
    2018 június 11
    12:10 du.

    Na azzé !
    Most itten 23 : 48 van.
    Egész nap egy 30 kilós általam tervezett és épített analitikai műszer előlapján dolgoztam, marógépen.
    A viz szakadt rólam.
    Ezzé most, 16 óra izzadás után behaggyintottam olyan kettőt a jóféle barackból.
    Mert megérdemeltem.

  • Almási Alma
    2018 június 10
    11:50 de.

    Há má mé ne lehetnék hülye?
    Még MARRRHA is lehetek, nemhogy hülye !

  • Barlev (junior):
    „a sirko most lett kesz ez all rajta,;
    Asher bar-Lev
    1926 Beregszas – 2018 Israel
    nyugodjek bekeben!”

    BDE!
    ברוך אתה ה’, אלהינו מלך העולם, דיין האמת

  • Lassan mindenki, akinek legalább kamasz ésszel volt valami tapasztalata a II. világháborúról és az akkor történt borzalmakról, meghal. És akkor már semmi akadálya, hogy mindent letagadjunk, és újra kezdjük. 🙁

    Az ókori rómaiaknak volt egy ünnepük, amit csak 100 évenként egyszer tartottak meg, mert az volt a lényeg, hogy ne legyen ember, aki kétszer részt vett ezen az ünnepen. Egyszer azonban – úgy tudom – valami szabályt elvétettek, és ezért rövid időn belül kétszer is megtartották az ünnepet. Mert kivételek mindig vannak…

  • En meg itt vagyok egyelore nem megyek sehova. En tudok sokat meselni a kamasz eveimrol, mi is tortent akkor Magyarorszagon.

  • charlie gyerek!
    Apukam is es en is ugyanarrol a PC-rol irtunk irok most is!! majd eppen a kedvedert veszek masikat!
    mellesleg helyesirasi hibakat te tobbet ejtesz mint en aki mar itt szuletett Israel-ben es NEM a Magyar az anyanyelvem!!!!
    orulj annak hogy tudok ennyire magyarul!
    de tudod mit rem egyszeru,; NE OLVASD!!!!!

  • Hollósy Gerti

    Nincs hangulatom visszakeresni, de charlie egyszer valahol azt írta nekem, hogy majd meglátom, hogy annyira jó dolgokra készül a Jobbik, hogy még én is sok mindent elfogadhatónak találok majd belőle.

    Hát egy dologban nem csalódtam a Jobbikkal kapcsolatban, a saját megérzésemre, hogy kutyából nem lesz szalonna.

    Hol van az a sok remek dolog? Mekkora ellenzékben is volt a Jobbik? Máris simul, megszavazták az Alaptörvény (nem Alkotmány) módosítást és a Stop Soros törvényt is simán.

    Azóta meg már szakadnak is. A cukis Vona leszavaztatott, Torockai alelnök úr pedig megszervezte, majd már párttá is alakítja a régi új radikális szárnyat, lesz itt szésőjobb a javából, csak győzzük kapkodni a fejünket.

    Ez lenne mindaz a jó dolog, ami akár még nekem is teszhetne? Na, jószagú rezeda, ez aztán a siker Jobbik módra!

    Az tetszik, hogy szakadnak, mert gyengülnek, csökken a bázisuk, a csalódottak kihátrálnak és persze az is jó, hogy ismét mutatják igazi arcukat.

  • Kalocsai Miklós

    Hollósy Gerti
    2018 június 23
    3:41 du.

    A Jobbik a Fidesz nyúlványa. Orbán nem azért hozta létre a pártot, hogy cukiskodjanak, hanem azért, hogy törjék az utat a szélső jobbra, hogy ő masírozhasson utánuk. Vona megfeledkezett a feladatáról, a sok balek pedig elhitte, hogy a fehérre meszelt farkas máris bárány lett.

  • Hollósy Gerti

    Kalocsai Miklós, valóban így is lehet nézni…én csak azt mondom bőven elég volt ennek az országnak a Vona Jobbikja, nem hiányzik a Torockai vezette még szélsőségesebb, én nem szoktam ezt kimondani, de igazán náci vonal…Torockai már átnéz Orbánék feje felett…

    nem szeretem az Index írásait, de ezt érdemes elovasni:

    https://index.hu/belfold/2018/06/23/asotthalom_zaszlobontas_duro_dora_toroczkai_jobbik_szakadas_tortenet/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

  • Kalocsai Miklós

    Hollósy Gerti
    2018 június 24
    8:45 de.

    Nem vennék rá mérget, hogy ez nem tetszik Orbánnak! Neki kell egy nála szélsőségesebb párt, hogy ő középen látszódjon, hogy mondhassa, egyaránt küzd a szélső jobb és a szélső bal ellen. Ócska trükk, de sokan megeszik. Nem csak itthon!

  • Hollósy Gerti

    Kalocsai Miklós, valószínűleg igazad van, Orbánnak biztos tetszik a szakadás, egyrészt a viszály miatt, másrészt jól jön egy radikálisabb Jobbik is… Mindettől függetlenül nekem nagyon nem tetszik az új csapat!

  • Kedves barlev jr.
    ha apukád 1926-ban született,nem számoltál utána,hogy lehetsz -e holokauszt túlélő.Hacsaknem genetikai alapon számolsz,de abba már a nagypapa is beszámítandó.Kérlek,hogy a jövőben igyekezz utána számolni és ne alázd meg halottaink emlékét hazudozásokkal.Ha tényleg Cfáton élsz kérdezd meg a Ronitól,melyik volt az utolsó évszám amikor holokauszt túlélő született.

  • @gyuri10
    😀
    Rég vót… ki emlékszik már ilyesmikre…
    😀

  • Almási Alma,
    valóban rég volt,de nem annyira,hogy az évszámokat se tudnánk ellenőrizni.Tudod,hogy én csak azért tudok jól számolni,mert a Magdoldi Mária nevű tanító néni kétszer is megbuktatott az első osztályban,1943-ban. Sőt az utolsó padba is ültetett.Persze a fő probléma nem a számtan volt.