Európa tömeges orbanizálódása: egyre többen utánozzák

2018 június 11 8:05 de.48 hozzászólás

Orbán Viktor a Kárpát-medence Donald Trumpja. Az európai politikai elit nemcsak falazott a populistáknak, hanem jócskán besegített a migránsellenes hangulat kialakításába. Beigazolódott, amit Orbán Viktor jósolt: a földrészen az történik, ami előzőleg Magyarországon, mint kísérleti laboratóriumban lejátszódik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléjét olvashatják…

Spiegel

A lap úgy látja, hogy a német kancellár nehéz helyzetben van, de harcol, ezért is ment el az este az ARD köztévé egyórás talk show-jába, közvetlenül azután, hogy hazatért a G7-es csúcsról. A baját nem kis részt az olyan, tekintélyelvű egoisták okozzák, mint Trump, Putyin, Hszi Csin-ping, illetve azok európai miniatúrái, Orbán Viktorral az élen. Úgy tűnik, hogy a kormányfő egyre kevesebb eszközt tud felsorakoztatni azzal a rombolással szemben, amit ezek a politikusok okoznak a liberális rendnek. Ennek megfelelően a műsor egyik üzenete az volt: Európa az első. Azaz hogy meg kell erősíteni az integrációt, ami azt jelenti, hogy a vezetők mindenekelőtt a saját országuknak tartoznak hűséggel, de lojálisaknak kell lenniük az EU-hoz is. Azaz a tagállamok nem köthetnek külön megállapodásokat Amerikával, Kínával vagy Oroszországgal, mert különben felmorzsolódik az unió.

A másik fontos mondandója az volt, hogy valamennyire megérti a bírálóit. Abból azonban nem enged, hogy 3 éve be kellett engedni a menekülteket. Egyébként pedig fontosnak tartja, hogy a migrációra együttes megoldást találjanak, ideértve a normákat és közös európai hatóságot. Mint mondta, máskülönben veszély fenyegeti a földrészt. Még Orbán Viktor számára is tartogatott némi dicséretet, amikor kifejtette, hogy Magyarország bizonyos fokig Németország érdekében jár el a szerb határon. Vagyis összefoglalva: újfajta keménység a német külpolitikában, ugyanakkor ölelés a kritikusoknak, tehát Merkel láthatólag azon van, hogy támadásba menjen át.

The Times

Európa már nem bízhat az Egyesült Államokban, annál is kevésbé, mivel a trumpi politika, Steve Bannonnal, mint karvezetővel az élen terjed a kontinensen és gerjeszti a támogatást a szélsőjobbos pártok iránt, lásd Magyarországot. Az elnök egykori főtanácsadója azt írta a minap a Spectator-ben, hogy Orbán Viktor újraírja a demokráciát, és ez igaz, már abban az értelemben, hogy felszámolja azt. Putyinhoz hasonlóan valószínűleg a magyar kormányfőnek sincs szüksége választási csalásra, teljesen értelmetlen szükségtelen ilyen kockázatokat vállalnia. Az EBESZ szerint a választást megfélemlítő és idegengyűlölő hang, a sajtó elfogultsága, homályos finanszírozás, valamint az jellemezte, hogy jelentős átfedés volt az állam és a Fidesz anyagi forrásai között. Ezt úgy is meg lehet ragadni, hogy az orbánizmus a trumpizmust jelenti a Duna partján. A hatalom szóvivője úgy gondolja, hogy amikor meg nem választott emberek vagy szervezetek lobbiznak, vagy felszólalnak a kormány ellen, az az ország ellen irányul. Világos: az állam mi vagyunk.

A washingtoni adminisztráció ellenséges a fennálló európai renddel, annak normáival szemben. Ebből az következik, hogy az Egyesült Államok többé nem megbízható partner. Trumpnak elege van a se íze, se bűze-demokráciából, az erős embereket kedveli. Azaz olyan benyomást kelt, hogy számára kedvesebbek Amerika ellenségei, mint a barátai. Pl. amikor követelte, hogy Oroszország ismét jelen lehessen a G7-es tanácskozásán. Rossz hír, hogy valószínűleg újra fogják választani. Ennél fogva meg kell őrizni a tiszta fejet Londonban, Párizsban és Berlinben. És főként azt kell látni, hogy a tengerentúli vezetők már nem Európa barátai.

Guardian

A migránsok elutasítása már rég nem a politikai margó programja, vezető politikusok jó ideje segítenek terjeszteni a félelmet a „másokkal” szemben, Európa összejátszott, hogy erőd legyen. A szerző a lap kommentátora, aki véleményét a minap egy budapesti előadásban is kifejtette. Rámutat, hogy messze nem csupán a Pegida, vagy Magyarország, illetve Orbán Viktor a bűnös, amiért megfosztják emberi mivoltuktól azokat, akik nem olyanok, mint mi. Amit szélsőjobbos, illetve populista, bevándorlás-ellenes figurák hirdetnek, az nem a semmiből bukkant elő. Ezek az elméletek azért váltak elfogadhatóvá, mert az alapokat lerakták és a nézeteket a politikai fő áramlat politikusai, elemzői hirdetik. A liberálisok szívesen mondják, hogy a bevándorlás ügyében választó vonal van a Nyugat és a Kelet között. Ám a régi tagállamok politikája és hangvétele hozzájárult a keleten hangoztatott ellenségesség legitimálásához.

A politikusok általában véve úgy közelítettek a bevándorlás kérdéséhez, hogy az mára az elfogadhatatlan változás jelképe lett. Hiszen egyrészt elismerik, hogy szükség van az újonnan érkezőkre. Másrészt viszont megvetésüket fejezték ki azokkal szemben, akiket nyugtalanít a jelenség. Sokszor bigottságnak és rasszizmusnak minősítették az aggályokat. Ezek után senki se csodálkozzon azon, hogy sokan miért csapódtak a szélsőjobbhoz. Hiszen maguk is kivették a részüket a migránsok megbélyegzéséből, és abból, hogy a tömegek megvetik a liberális elitet, amiért az figyelmen kívül hagyja a véleményüket. Schengen megvédésének jelszava csak súlyosbította a helyzetet. Mármint hogy meg kell óvni a földrészt az inváziótól.

Az Európa-erőd valósága az, hogy politikusok és hivatalosságok teljesen megszállottak az illegális migráció ügyében és emiatt elvesztették a képességüket, hogy felismerjék: alapvető kötelezettségeik vannak a bajbajutottakkal szemben. Inkább hagyják az embertársaikat odaveszni a tengeren. A hivatalos szintre emelt embertelenség azután átterjed Európán kívülre. Az EU nagy pénzeket fizet azért, hogy a környező térségben feltartóztassák és lecsukják azokat, akik a földrészre igyekeznek. Magyarország kerítést épített, de valójában ugyanezt teszi az unió is, Törökországban, Líbiában, Nigerben és Eritreában. Macron ma azt csinálja, amit Orbán javasolt nagy felháborodás közepette: központokat létesít a földrészen kívül a menedékkérelmek elbírására. És amikor politikusok arról beszélnek, hogy jobban ellenőrizni kívánják a beáramlást, akkor egy követ fújnak a magyar kormányfővel. Utóbbinak nincs kétsége afelől, hogy ő nyerte meg a vitát.

Die Welt

A német Alkotmánybíróság elnökét nyugtalanítja a tekintélyelvű populisták megerősödése. Vosskuhle úgy gondolja, hogy nem lehet ugyanúgy folytatni, mint idáig, a demokráciának és a jogállamnak lökésre van szüksége. Úgy gondolja, hogy a jogállamiságba vetett bizalom a működőképes igazságszolgáltatáson múlik, amihez elegendő, jól képzett jogász szükséges. Mint rámutat, az intézményrendszer és az elit vizsgázik, mert sokfelé a társadalom kifáradását tapasztalni. Ezt pedig állítólag új erők kiaknázzák, hogy populista módon aláássák a rendfenntartó erőket. Azt kell eldönteni, hogy miként akarunk élni: szabadnak és egyenlőnek egy nyitott, demokratikus rendszerben, vagy inkább egy zárt, tekintélyelvű rezsimben?

Hogy a lakosság kezd elfordulni a demokráciától, annak egyik okát az alkotmánybíró abban látja, hogy halványul a háborúk, a nagy válságok, a totalitárius rendszerek emléke. Épp ezért fontos a történelemoktatás. Azon felül az egységet a sokszínűségben kell megteremteni. Ami a magyar és a lengyel Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását illeti, arról Vosskuhle úgy véli, hogy ha valaki tartós hatalomhoz akar juttatni egy populista mozgalmat, az nagyban megkönnyíti a saját dolgát, ha először kikapcsolja az Alkotmánybíróságot. Az ugyanis a természetes ellensúlyt képez mindazokkal szemben, akik fel akarják rúgni a demokratikus államot.

Euractiv

Európa tömeges orbanizálódása rajzolódik ki a horizonton. A magyar miniszterelnököt egykor rossz fiúnak, huligánnak tekintették, aki bolond módon megpróbál nekimenni a politikai korrektség mozdíthatatlan intézményének. Napjainkban azonban az ő elmélete rendíthetetlen, a politikai korrektség viszont megkérdőjeleződött. Egyre több vezető utánozza Orbánt, aki nem csak hogy a politika fő áramlat részévé válik, hanem a jelek szerint az egyetlen, akinek távlatos elképzelései vannak. Módszerét koppintják, pl. Olaszországban, ahol az új belügyminiszter szintén be akarja börtönözni a migránsokat támogató civileket. Az olasz kormány ugyancsak deportálni akar minden illegális bevándorlót. Azon kívül mind több állam támogatja, hogy Európán kívül legyenek táborok a menedékkérők számára.

A CSU vezetői az osztrák kancellárral együtt Orbán igazi rajongói. A kormányfő nem riad vissza attól, igazi politikai gyám módjára támogassa szövetségeseit Szlovéniában és Macedóniában. 6 éve úgy nyilatkozott, hogy Magyarország Európa laboratóriuma, és ez tényleg így is lett. És úgy néz ki, hogy még sokáig hatalmon marad. Tudja, mi kell ahhoz, hogy újraválasszák. Egykor néhányan úgy gondolták, hogy Orbán tehertétel az Európai Néppárt számára, napjainkban viszont sokan tartják úgy, hogy valójában nagy nyereség.

Szelestey Lajos

48 hozzászólás

  • A járványos fertőzést a kezdetben kellett volna megállítani. Most már Európának sokba fog kerülni az infekció. Nekünk meg a gatyánk is rámegy. Hacsak valaki, bátor ember, meg nem nyomja a Delete gombot.

  • Na ja, Der Spiegel: A Staatsführer mélységesen egyetértene az európai népek/nemzetek/államok integrációjával, ha ő lehetne az Egyesült Európa elnöke. Be is tiltana minden ellenzéki/okoskodó médiát, meg bezáratná az összes oknyomozó újságírót. Akárcsak ma, itthon.

  • Nem kétlem: kívülről lehet akár megváltónak is látni a magyarországi kormány fejét. Itthon elviselhetetlen
    Ahogy a piperkőc is csak otthon dobja az asztalra a szagos zokniját, és csak takarásban fingik. Akkor is csendeset – az a büdösebb.

  • Tisztázzunk valamit : magyarul a migráns szó lakhelyét elhagyót, más országba költöző embert jelent. Semmi köze nincs a menekülő emberekhez.

    Az emigráns magyarul kivándorlót jelent az anyaországból, ennek a szónak sincs semmi köze a meneküléshez. A magyar beszédben általában ezt a szót használjuk, ha a honfitársaink közül valaki tartós időre, vagy véglegesen hagyja el Magyarországot. Amikor ezt a magyar törvények büntették, disszidálásnak neveztük, ami tkp. szökést jelent, vagyis amikor engedély nélkül valaki kiszökik az országból.

    Ma ilyen gondjaink nincsenek, EU tagország állampolgára szabadon költözhet egyik tagállamból a másikba, nem számít migrációnak, de bármikor hivatalosan emigrálhatunk is egy harmadik országba.

    A más országba költözést mindenki hivatalos úton megteheti, ha megfelel a célország befogadási politikájának és előírásainak. Azok, akik ezt megszegik, azok mind illegális, azaz törvényellenes bevándorlónak minősülnek, Sorsuk minden esetben visszatoloncolás abba az országba, ahonnan elindult. Ezt teszi velük a Föld valamennyi országa.

    Tessenek a migráns szót mindezek tükrében értelmezni, és mindezek figyelembevételével cikket írni, hozzászólni.

  • Guardian:
    „Inkább hagyják az embertársaikat odaveszni a tengeren.”

    Útnak sem lett volna szabad elindulni szerencsétleneknek. A vízbe fúlt szerencsétlen nyomorultak halála azoknak a politikusoknak (és NGO-oknak) lelkén szárad, akik felelőtlenül felbiztatták őket, hogy jöjjenek a tejjel mézzel folyó EU-ba.
    Majd számoljanak el ezzel az végítélet napján!

    Euractiv
    „…Orbán) bolond módon megpróbál nekimenni a politikai korrektség mozdíthatatlan intézményének. Napjainkban azonban az ő elmélete rendíthetetlen, a politikai korrektség viszont megkérdőjeleződött.”

    Nincs mit hozzátenni.

  • Mar itt tobbszor irtam, Merkel problemajarol. Idovel engedett a „nyomasnak” es befogadott 1.5 millio emigranst. A jelek szerint, ezt alaposan megbanta!

  • talalom, erdekes amit irsz, de megis valamit jol csinalhat aminiszterelnok,, ha a magyar nep tobbseggel ujra valasztotta!

  • -„a magyar nep tobseggel ujravalasztotta…”
    meg egy kis csalassal!!

  • figyelo
    a menekult es migrans az ket teljesen kulombozo fogalom!!!
    ne keverje!!

  • „Hogy a lakosság kezd elfordulni a demokráciától, annak egyik okát az alkotmánybíró abban látja, hogy halványul a háborúk, a nagy válságok, a totalitárius rendszerek emléke.”

    Hát majd most lesz. Háború is, meg totalitárius rendszer. Felfrissítjük a memóriánkat…

  • BAR-LEV;

    A magyarorszagi szavazasi modszer teljes esztelenseg, de az egyedulli aki „csalast” allit az Aprilis 8-i valsztasok alkalmaval. Voltal szemtanuja valami „csalas”-nak nevezheto tetteknek ? Lennel jo adatokat nyujtani azon !

  • Alma!

    „Hát majd most lesz. Háború is, meg totalitárius rendszer. Felfrissítjük a memóriánkat…”

    Ezt világviszonylatban értetted?

  • A német Alkotmánybiróság elnöke meg engem nyugtalanit….

  • Sokunk kedves médiamunkása, Lovas István az este meghalt.
    Emlékét, becsületét, munkásságát megőrizzük.

  • Gabriel: IGEN…

  • charlie
    2018 június 11
    5:33 du.

    És most szerinted milegyen?
    Verdessük a földhöz magunkat a bánattól. hogy 1 véresszájú propagandistával kevesebb van?

    Mi kisapám azért járunk ide, hogy ne is halljunk ilyen alakokról mint amilyen ez a te Lovasod volt.

    Akkor meg minek hozod utánunk?

    Béke poraira oszt jónapot.

  • NAGY István
    2018 június 11
    5:05 du.

    Nehéz éjszakáid lehetnek..
    Azzé a Német Alkotmánybíróság Elnökének a
    gondolata igazán súlyos dolog.Főleg itt Árvalányhajlandban..,

  • gabriel
    2018 június 11
    4:58 du.

    Végül is…
    A világ fegyverarzenálját időnkénr reszettelni kell….
    Mert különben a fegyverszállítók éhen döglenének.
    Kis szépséghiba, hogy esetleg mindnyájan beledöglünk. De kicsire már akkor sem adtak, amikor az olasz fronton megfordult a szél, és visszafújta a klórt.

  • Igen, jonnek a fasisztak es a nacik. Helyesebben mar koztunk vannak. Ideje lenne elpaterolni oket valami nagyobb szigetre, ahol szivuk kedve szerint gyulolkodhetnek.

  • Alma!

    Köszönöm!
    Már nem érzem annyira hülyén magam, hogy egyedül vagyok ezzel …

    (sajnos, hogy így van)

  • charlie
    2018 június 11
    5:33 du.

    Sokunk kedves médiamunkása, Lovas István az este meghalt.
    Emlékét, becsületét, munkásságát megőrizzük.
    ________________

    Valóban sokat tett az ország mentalitásának a tönkretételében. De én megbocsátom. Senki sem lépheti túl a saját árnyékát. Most már nyugodjon.

  • Merengés : vajon melyik oldalon állt?

    http://download.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_138521.jpg

    (1990 taxisblokád, Szalay Zoltán fotója)

  • Bendeguz79
    voltam tanuja!!
    egy csomo szavazatott ervenytelenitettek -(mind az ellenzeke volt)- majd egy kis ido utan hirtelen mégis ervenyesitettek de mar a fidesz jeloltek javara!!
    ezt ugy hivjak mindenutt,; valasztasi csalas!!
    jaaaaa hogy ott nalatok ez igy rendjen is van?

  • „Épp ezért fontos a történelemoktatás.” – nyilatkozza a Die Welt-ben az alkotmányjogász.

    Nem kétséges, hogy az én kottámból játszik, és Almási Almánál bekerül a fekete könyvbe.:)
    Ugyebár Almási Alma szerint magunknak kell összerakni a történelmet, ami nem lenne baj, de szerinte lehetőleg történészek nélkül. Még egy németnek is, ami azért meglehetősen furcsa lenne, ha egy német csak a nagyszülei mondókája alapján tájékozódna.

    Szerintem Magyarországon elég jól áll a történettudomány, és enélkül még rosszabb is lehetne a helyzet. A történelemoktatáson még lenne mit javítani.

  • charlie
    2018 június 11
    5:33 du.

    „Ne ítélj, hogy ne ítéltess”

    Ki lennék én, hogy halála után ítélkezzem felette. Biztos a kutyákat is szerette. Még akkor is, ha az emberek jó részét kutyába se vette.
    De most már megnyugodhat a kedvetlen médianáci ott, ahol elég könnyű lesz neki a föld..

  • Fentebb, egy retardált, aki fájóan gyakori vállalhatatlanul magyartalan ptyögéseit iróniának képzeli, amaga tahó módján, Lovas István halálhírét ” kommentálta”…
    – Annak a Lovas Istvánnak, aki a montreali McGill University-n, tanult, szerkesztője volt, a Menora c.kanadai zsidó folyóiratnak, rosszakarói, „antiszemita zsidó”-nak kiáltották ki…
    – Híve volt annak a politológiai nézetnek (aminek itt Kanadában is tanuja vagyok) hogy a világ szerencsésebb területein a túllihegett, önveszélyes liberelizmust radikalizálódás fogja követni..
    – Ez látjuk, több jobboldali mozgolódásban, sok helyütt, és erről a tőröl fakad az orbanizáldás is!

  • Kedves Gabriel!
    Az emberi gondolkodás evoluciója túl gyors, ezért aztán könnyen lengésbe jön. Jelenleg a liberalizmus és a nemzetállami eszme között libikókázunk. Ha Bismark idejét vesszük alapul a „nemzetállami eszme” csúcsmagasságának, majd Hitlert, akkor a teljes lengésidő 70 év, vagyis a nemzetállami eszme kb. a 40-es évekre fog kicsúcsosodni. Hacsak nem gyorsul a lengés, amire erős esély van, mert a muszlmok is mostanában lelkesedtek be nemzetállam ügyben. Sajnos ez az eszme egyben háborút hoz magával. Mi, akik a II. világháború óta egy liberális hullámban éltünk itt Európában, szerencséseknek mondhatjuk magunkat, hogy 70 évig béke volt.

  • Javítok, kedves gabriel. Fenti hozzászólásomban liberalizmus helyett „globalizmus” értendő. Vagyis a „nemzetállamok” és a „globális világ” az a két társadalmi modell, ami között imbolygunk.

  • Almási Alma
    2018 június 12
    12:31 du.

    Orbán a globális modell adta lehetőségekkel és pénzekkel (uniós pénzek), gondolja a nemzetálmát álmodni.

  • Bar Lev.
    A 2016 valasztasok eseten csupan Michigen-ben volt re-count.

    Ahol kiderult hogy Trump tobb savazatot kapott mint elsokben szamolva.
    Deitroid-ban meg tobb szvazott mint szavazok leteznek.
    Nehanyak ketszer szavaztak, egyenileg es postailag is.

    Caloforniaban szavzahattak driver-licens-el.
    Tehat ki tudna hany millio illegal szavazott.
    A cenzus-alatt nem szabad kerdezni hogy allam-polgar-e vagy nem. Mit velsz miert nem ?

    De mindenutt, magyarorszagon is voltak minden valaszto-helyen minden partbol az ellenorzok.
    Tehat allitasod remes botramyt okozott volna.
    Nem gondolnad ?

  • Andrew_s
    2018 június 12
    7:41 du.

    Almási Alma
    2018 június 12
    12:31 du.

    Orbán a globális modell adta lehetőségekkel és pénzekkel (uniós pénzek), gondolja a nemzetálmát álmodni.
    ________________

    Pláne!
    Az imént válaszoltam Orsós Elemérnek egy másik cikknél ugyanerről a témáról. Ne hagyd ki! („A megmondók féligazság parádéja”)

  • Bendeguz79
    a fidesz altal mar elore atszervezett -(kizarolag a sajat erdekeik szerintire!!!)-valasztasi torvenyek lehetove tettek!!
    mellesleg eppen EZT a csalast szelloztette meg az ellenzeki medi kozvetlenul a valasztasok utan!! ki is vonultak az utcarta pesten tobbszaezren napokon at!!
    nem lattad ugye??

  • Charlie:
    „Lovas István az este meghalt.”

    Baruch Dajan ha-Emet!

  • Lovas Istvan elhunyt!
    Baruh Dayan h’Emet………..

  • „A járványos fertőzést a kezdetben kellett volna megállítani. Most már Európának sokba fog kerülni az infekció.”

    Szerintem a fertozes mar reg tortent. Csak most kezd Europa lassan gyogyulni a proggresziv infekcio utan.

  • keso!!!!!!!!

  • Orsós Elemér

    Az azért roppant érdekes hogy, Merkel mostanra eljutott arra a felismerési szintre -és egyből, kitalálóként melldöngetve hajtogat- amit a patás, illiberális és populista diktátor Orbán már 3 éve túlhaladott! (Mellesleg érdekes módon Orbán is egy telavivi meghívás után lett hirtelen ilyen megvilágosodott.)

  • Orsós Elemér
    2018 június 14
    2:15 du.Tudod en meg emlekszem Merkel vacililalasara > Volt egy het amikor NEM tudta mit kene tennie. Az elso napokban azt mondta, szo se lhet a menekultek befogadasara, A het kozepen meg gondolkozott, aztan ” tart karokkal ” befogadta a menekulteket. Arra kellett gondolnom, hogy Merkel attol felt, hogy ismet nacinak hivjak majd Nemetorszagot!!

  • Bar LeV;

    Allitod hogy szemtanu voltal a valasztasi csalasnak.
    Jelen voltal mint valasztasi ellenor, megfigyelo, vagy bar mi mas capacity ?
    De hat akkor mit tettel ?

    Nem lenne allampolgari kotelesseged cselekedni azon ?

    Itten sirankozni ertelmetlen.

  • bendeguz
    ismerek olyant aki jelen volt mint EU-ellenor!
    neki jobban hiszek mint neked floroidabol!!

  • OK Bar Lev, hol az adatai ?

    Az „EU ellenor” neked nyujtotta a bizonyitekokat, de nem tenne azt a EU-nak es nyilvanosan ?

    Talan most majd probalod elhitetni itten hogy az EU a csalo.

    Bar Lev, kezdesz delirious lenni allitasaiddal, nem csak Isten nevenek gyuloloje.

    Persze mint az osi mondas; ‘a bun talan megbocsajthato, de az ostobasag az orokke valo’.

  • Sehol, senki NEM utanozza Orbant !

    A lakossagok, nemzet utan nemzet kezdi latni hogy a vonat lecsuszott a sinekrol. A dolgok nem mennek jol.

    A vak is lathatja hogy magyaroszag jelen helyzete alig jobb allapotokban mint pl. a Gorog allam, meg Ukrajna, stb. anyagi allapota.

    Anglia tavozik, Lengyel, Szlovak, Magyar, Osztrak, Olasz, sot Spanyol Parlament eltavolitott PM-jet.
    De meg Merkel sajat partja is hatarozott a koalicio eseten, ha az elnok uj-valasztast hivott volan, Merkel nelkul ohajtottak lenni.
    Tehat Merkel asszony utban tavozni.Politikaja csodott mondott meg nemetben is.
    Az tortent vilagszerte, Orban nem erdemel hitelt azert !

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 június 16
    11:53 de.

    „Tehat Merkel asszony utban tavozni.Politikaja csodott mondott meg nemetben is.
    Az tortent vilagszerte, Orban nem erdemel hitelt azert !”

    Kedves Bendeguz!
    Nehogy azt higyje, hogy Merkrel önmagától ilyen „hülye” és Orbán önmagától ilyen „okos”!

  • Figyelő
    2018 június 14
    9:48 du.

    Már megint csak arra emlékszel, amire te akarsz, véletlenül sem a tényekre. A mi kedves Orbánunk ugyanis odaterelt nekik ezres létszámban menekülteket anélkül, hogy egyetlen papírjukat megnézte volna. Keresztül Magyarországon, Budapesten, vonatot biztosítva, majd leszállítva róla őket, szóval a legeslegnagyobb cirkusszal, amit csak tenni tudott a szerencsétlen migránsokkal. Merkel mit tehetett volna? Jó képet vágott a dologhoz. Orbán pedig ma is abból él, hogy milyen ügyes volt ezzel a cirkusszal…

  • ORSOS ;

    Hat mitol „hulye” vagy mitol „okos” ? Hmm ?

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 június 18
    8:22 du.
    Hát bizony attól, hogy láthatóan eléggé befolyásolhatóak és sajnos nem meghatározóan a hatalomra segítő szavazóiktól!

  • bar lev;

    Ismet lev, vajon melyik allitasod volt valosag ?

    Szemtanu mvoltal a valasztasi cslasnak, vagy ismerosod aki EU valasztasi megfigyelo ellenor volt ?

    Ismet ellentmondo allitasokat teszel.
    Vajon miert ?
    De NE feledd letezik am a Torahban a IX. Parancsolat.(NE hazudj !)

  • Almási Alma
    2018 június 17
    10:54 de.

    Sajnos, a magyarorszagi hirek hozzam Ezen a lapon erkezik. Merkel mukodesere jol emlekszem A keletiben volt egy csomo kivandorlo akik vartak a nemetek valaszat, hogy befogadja e oket vagy sem. Egy hetig vacillalt! tobbszor leirtam mar, hogy azon a heten en ot figyeltem. EGY het utan dontott ugy, hogy igen! Johetnek. NEM Orban varatta a Keletiben oket, hanem Merkel!