Csinálják odahaza, a négy fal között!

2018 június 13 9:49 de.17 hozzászólás

Már most hetekre lezárják a Bem rakpart egy részét a Red Bull Air Race miatt, majd a verseny ideje alatt, június végén, az egész rakpartot elzárják a forgalom elől. Mindezért a szervezők hozzávetőlegesen 13 millió forintot fizetnek Budapestnek. Nagy pénz ez egy hajléktalannak, akinek a lakhatatlansághoz való jogát épp most készülnek beiktatni az alkotmányba, ám egy világváros költségvetéséhez képest elenyésző. Mondjuk, Mészáros Lőrinc le sem hajolna ennyi pénzért, persze, neki nem is ez a dolga, van neki megszámlálhatatlan vállalata, azokat igyekszik irányítani.

Megkérdezték Tarlós Istvánt az üggyel kapcsolatban, mit szól ahhoz, hogy ilyen nevetséges összegért haza lehet vágni egy világváros lakóinak életminőségét. A főpolgármester azt mondta, hogy nem tudott a döntésről, és első pillantásra nem tartja jó ötletnek.

Tarlós István fõpolgármester, MTI Fotó: Máthé Zoltán.

Nyilván vannak olyan ötletek is, amelyek már első pillantásra jónak tűnnek. A Bem rakpart több hetes lezárása, 13 millió forint ellenében, nem tartozik ezek közé.

Annak idején, legalábbis első és még néhányadik pillantásra jó ötletnek tűnt a főpolgármester számára, hogy a Római parton mobilgát védje azokat az ingatlanokat, amelyeket tulajdonosaik ártérre építettek. Jó ötletnek tűnt az is, hogy ennek a jelentős környezet-átalakítással járó mobilgátnak az árát azokkal az adófizetőkkel fizettessék meg, akik soha nem építkeztek ártérre, és betartották az építési, valamint más szabályokat. Mostanra persze ez is változott, Tarlós főpolgármester már nincs annyira oda a partra tervezett mobilgátért mint évekkel ezelőtt, nem ragaszkodik hozzá mindenáron, még az is lehet, hogy már egyáltalán nem tartja jó ötletnek, hogy a parton valósuljon meg a sok fa kivágásával együtt járó, és ily módon a környezetet különösen károsító monstrum megépítése.

Azt sem tudjuk, hogy ami a Városligetben zajlik, jó ötletnek tartja-e Tarlós főpolgármester. Hogy a sokat hivatkozott magyar emberek megkérdezése nélkül betonná varázsolják a budapestiek kedvelt pihenőhelyét, akik emiatt sokan egyáltalán nem tartják jó ötletnek, ami arrafelé történik. Lehet, hogy Tarlós úr számára ez sem tűnik túlságosan jó ötletnek, de erről egyelőre nem mondott semmit a főpolgármester. Pedig, a szeme előtt zajlik minden, ha nem tartaná első pillantásra jó ötletnek, már biztosan szólt volna valamit.

A Margitszigeten viszont épül is a teniszpálya, meg nem is. A fákat már mindenesetre kivágták, ezzel legalább nincs többé gond, ám kiderült, hogy az épület nagyobb lenne, mint amit a sziget látképe elvisel, ezért Tarlós főpolgármester jelenleg nem tartja jó ötletnek a teniszstadion építését. Az ügy persze még messze nincs veszve, ha olyan lesz az épület, amely a hatályos szabályozásnak megfelel, akkor mehet a beruházás. Ha nem – és erre gondolni sem merünk – akkor lőttek a projektnek. (Igaz, a fák már kivágva, és a terep elrendezve, ezért jó okunk van feltételezni, hogy sikerül majd olyan teniszstadiont odaálmodni, amelynek már nem áll útjába a bürokrácia.)

Jelenleg annyi biztos, hogy a Bem rakpart lezárását – különösen a fent említett nevetséges összegért – Tarlós főpolgármester nem tartja jó ötletnek. Hogy ezen túl tesz-e valamit Budapest első embere azért, hogy ne nehezítsék ilyen hosszú ideig a fővárosiak életét, vagy, ha már mindenképpen kellemetlenségeket kell okozni az itt lakóknak, akkor a 13 milliónál nagyságrendekkel több pénzért tegyék azt, arról egyelőre fogalmunk sincs.

Amúgy nem lenne baj a Red Bull Air Race nevű bemutatóval, sem pedig a városligeti fák kivágásával, ha az illetők mindezt odahaza csinálnák, a négy fal között.

Föld S. Péter

17 hozzászólás

 • Isten bizony megpróbáltam összerakni, hogy miről is szól az írás. Mármint azon kívül, hogy Tarlós egy barom, amely megállapítással nem is nagyon vitáznék.
  Speciel azzal sincs semmi gond, hogy a Red Bull izét is tiltsák be, illetve ki. Akár azon az alapon is, hogy a főváros, illetve egy város alapvetően az ott lakók élettere. De ez persze a másik 4 fal közé utalt menetelésre is igaz. Meg a futóversenyekre. Meg a tüntetésekre. Tanároktól békamenetig. A Kossuth téri Nagy Őszi Pisis Forradalomra is persze még 2006-ból.
  Mondjuk nem kicsit vicces, hogy a kormánypárt most annyira aggódik az itt lakók nyugalmáért, amennyire 2006-ban ott haknizott a hugyosokkal.
  Cserébe érdekelne annak a két halmaznak a közös metszete akik egyrészt nyöszögneg a Red Bull berregése miatt, illetve azoké, akik kifogásolják a lakossági béke miatti tüntetésbetiltásokat.
  Értem én, hogy a fideszes okostojások kommunikációs satuba fogták Budapestet, de ez olyan átlátszó, mint a tiszta ablak. Legalább néhányaknak lehetne annyi esze, hogy nem ülnek fel a nyilvánvaló provokációknak.

 • Polgarmestereknek bizonyara lehet befolyasaik, de nem a polgarmeter hanem a lakossag altal valasztott tanacstagok, vagy kepviseloik, vagy barminek is neveznek oket pesten, akik dontenek minden ugyekben.

  De biztos vagyok abban hogy semmi hatarozatokat nem a “negy fal kozott” es zart ajtok mogott hozzak. Van am ottan is public hearing, az az nyilvanos ismertetese, hirdetesei, es kozgyulesek altali kozossegi vitak minden donteseiken.

  A kerdes, megy valaha is a szerzo-elvtars azokra a kozgyulesekre, s porbalna jelenteni azok kialakulasain. Ugy hangzik ,hogy a reporter lustasaga miatt az ugy egy masik “eso utan koponyeg” ismet. Csupan igy lehet a hatarozataikat propagandazni. Persze ertelmes jelentese a kozosseg szamara a tervezes kezdetetol lehetne a jovedelmzo es azt befolyasolo tett.

 • Montrealban is lesz autoverseny a nyaron. Mar volt tobb ilyen itt, igy nem ujsag. Nem tudok a fakrol, amiket itt kivagtak. Bereges lesz az biztos.

 • Az autósok fizetik a Város aszfalt-útjainak az építését-karbantartását és után minden jöttment seggfej kitilthatja az autósokat a pénzükön fenntartott városi utakról.

  Majd akkor ugassanak nekem pl. a bringások, mikor akkora marha nagy adót fizetnek az út-használatért mint az autósok.

  Ugyanis a benzinben benne van az útadó.

  A futóversenyekről és más hasonló értelmetlenségekről már ne is beszéljünk.

  A buszsávnak elnevezett szemétségről csak azért nem ejtek szót mert amióta sűrűn járok motorral, nekem spec. jóljön a tök üres sáv.
  De azért nagy szemétségnek tartom.

 • Figyelő múlt héten volt a montreali Forma egyes futam.
  Még írtam is róla.
  Rengeteg ötágú vörös csillagot láttam.
  Vettel nyerte meg.
  Nem a vöröscsillagokat, hanem a futamot.

 • Geyza
  2018 június 13
  6:32 du.

  a bringások assziszik, hogy az utóbbi időkben megháromszorozódott a halálos bringás balesetek száma mert…az autónak nincs útja és a belvároson 2,5 óra alatt lehet átjutni és parkoló sincs a bringás meg…leszarja az autóst azután…koporsóban ébred

  egy zsófolt városban pofátlanság a bringásoknak kihasítani 3/4 autónyi sávot és akkor még a járdán is mennek de ott ha velem találkozik rábaszik mert nem állok félre neki

  ezt híjják demokráciának??? vagy ez valami kiba—Szása…másként Alexander

 • Rodeo:
  Én újabban magam elé terelem őket.
  Jobb ha látom mit csinálnak.

 • A helyzet az, hogy Budapesten nincs a biciklizoknek kulon ut csinalva. A varos sem autoforgalomra, sem bicilizokre nem volt epitve!

 • Andrew_s
  2018 június 13
  10:24 de.

  “Isten bizony megpróbáltam összerakni, hogy miről is szól az írás. ”

  Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű …

  Nekem első szótól kezdve az volt a benyomásom, hogy ez most egy jó cikk, feltehetően Föld. S. tollából. Az írás egy jelenség bírálatáról szól, nem többről (jobboldali fővárosvezetés). Persze ott van benne a kérdés, hogy mi lesz Budapest jövője? De nem lett fölvázolva az Apokalipszis, és ez láthatólag csípi a hivatásos rettegők szemét.

 • Vajon a Monaco-iak is így hőbörögnek az ottani Forma 1 Nagydíj idején?

 • Figyelő
  2018 június 13
  8:16 du.

  mindíg kitalálnak valami mozgalmat a kerékpárgyártók több biciklit akarnak eladni hát nyomják …ott biciklizzen, ahol lehet…k..ra nem érdekel a nyomoruk

  kiszállok az autóból jött egy biciklis rendőr, és aszongya hogy nézzek körül mielőtt kiszállok mert belerohanhat az ajtóba…mondtam neki mit rohangál…és otthagytam kihűlni

 • Julianus barat

  Foldes Peter:-))) amugy nem lenne baj a Red Bull Air Race nevu bemutatoval, sem pedig a varosligeti fak kivagasaval, ha az illetok mindezt odahaza csinalnak , negy fal kozott . Ezen jot nevettem.

  En mar voltam ilyen bemutaton es nagyon tetszett nekem . Azert sok kisgyerekes csaladoknak orom lehet egy ilyen bemutato, meg a felnottek is elvezik.

  Pesten vezetni egy autot szornyen nehez , a kozlekedes, metro buszok viszont nagyon jok es nem kell sokat varni rajuk. En csak ezzel jarok, ha hazamegyek, vagy taxival.

 • Julianus barat
  2018 június 14
  11:58 de.

  Egyetertek, kituno a kozlekedes, nem erdemes Pesten autozni.

 • Geyza
  2018 június 13
  6:35 du.
  Miert nem kerestel meg a telefonkonyvben? Nincs sok Bencsics Montrealban. Sajnalom.

 • Igen, a Red Bull a szponzora a versenynek. Magyar kezdeményezésű verseny – a többszörös műrepülő világbajnok Besenyei Péter kezdeményezte kb. 15 éve. Jó lenne, ha nem ülnének föl mindenféle belvárosi banyák nyávogásának. A Forma 1 miatt két napig zúg a gödöllői dombság, évente hatszor-nyolcszor, mert nemcsak a formulák versenyeznek:motorok, túraautók,kamionok is. Nyilván így próbálnak a fenntartási költségekhez hozzájárulni.
  A magyar műrepülők egyébként az élvonalban vannak a kismotoros gépek kategóriában. És voltak a vadászgépek kategóriájában.A RAF, meg az USAF pilótái állítólag dühöngtek, hogy az F-gépek számítógépei miatt nem tudnak a MiG pilóták fölibe kerekedni, ahol nagyobb tere van a pilóták ügyességének. Utoljára Vári Gyula vadászpilóta volt világbajnok MiG-gel – háromszor egymás után.
  A repülők elég bogaras csapat különben: nem politizálnak, nem figyelnek semmire – csak arra, hogy repülhessenek. Nemcsak drága,hanem macerás sport is – nem csak a gépek repülési engedélyezése bonyolult, hanem minden egyes felszállásé. A sportreptereken szinte minden alkalommal kell a hatósági engedély, ha használni akarják a légteret.Ezért aztán mindig lojálisak az éppen létező hatalommal – az ördög mellé is odaállnak, csakhogy repülhessenek.
  Ha már betiltás: a focimeccseket tiltanám ki lakott területről. Kb. 1 kilométerre lakom a Honvéd-pályától -attól,ahol Puskás focizott: de nem engedték Hemingway-nak, hogy felvegye Puskás nevét, ahogy a Vasas-pálya Mészöly stadion, a Fradi aréna meg Albert Flórián Groupama-stadion.
  Így Bozsik stadion lett. De ne tudjátok meg, mi van itt, amikor meccs van: az meg szezonban minden hétvégén van. Nyolc-tíz személyautó, két-háromrohamkocsi jön.A gyalogos rendőrök szoros sorfalat állnak az utca mindkét oldalán, a pályáig. Külön metrón és villamoson hozzák őket: a villamos nem is a megállóban,hanem az utca torkolatánál áll meg,ahonnan rendőrök szedik le őket. Ordítanak üvöltenek, – mindezt kb. háromezer emberért ennyien mennek ma ki egy elsőligás meccsre. Többször felgyújtották a várost: legutóbb épp 2015-ben, amikor a Keletinél a menekültek zsúfolódtak.A rendőrség azt sem tudta, hová kapjon. A Népligetnél oltsa a tüzeket,oszlassa a dühöngőket, vagy a Baross téren, meg a környékén figyelje a menekülteket. Magyar-román meccset csak zárt kapuk mögött játszanak: de ezeknek mindegy: akkor a környéken törnek-zúznak.
  Ehhez képest a magyar válogatott utoljára 1986-ban jutott ki vb-re. Nyolc év alatt már azért lehetne valami látszata az odaöntött milliárdoknak.

 • Tudom.
  Te Tudod mikor volt ez? Mikor mndegyik Nemetorszagba akart menni! Pontosan akkor ,azon a heten, mikor Merkel meg vacillalt. Vegul, a nyomasra engedett, mert attol felt, hogy ujra Nemetorszagot nacinak hivjak majd!

 • A fenti iras masik linkhez tartozik. Sajnalom.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.