A csapda neve: „Red Bull-verseny”

2018 június 15 9:00 de.6 hozzászólás

A jelek szerint lesz berregés a levegőben, és forgalomkorlátozás a felszínen. Köszönhetően a Red Bull budapesti repülős versenyének. Ami személy szerint mérsékelten hiányzik az életemből. De elfogadom, hogy mások az év fénypontjának érzik majd. Ahogy miért ne érezhetné annak bárki a többi forgalomkorlátozós rendezvény bármelyikét? Nem igaz?

Azért a Red Bull védjegye alatt zajló zajterhelés ellen mégis csak felszólaltak páran. Néhányan pedig a vállukat vonogatják. A kormány pedig láthatóan kiállt mellette. Amit egyébként teljesen meg tudok érteni. Nem csak az anyagi, hanem a kommunikációs szempontokat is figyelembe véve. Ha ugyanis emlékszünk, akkor nemrég még a tüntetési szabadságról szólt a vita. Mármint arról a metszetéről, hogy a tüntetés szabadságát veszélyezteti, ha a környékbeliek nyugalmának a védelme érdekében el lehet tanácsolni egy-egy felvonulás, gyűlés, tiltakozó megmozdulás helyszínét egy bizonyos helyről. Esetleg mindenhonnan. Amely megoldás kétségtelenül nem a demokrácia legnagyobb vívmánya lenne. De Orbániában egyre kényesebb, és ritkább, portéka az a törvény, illetve rendelet, amit a demokrácia épülésére alkotnak. Egy komplexusokkal küzdő örök másodiknak hatalmat adva nem is nagyon lehet másra számítani.

De a repülőverseny kapcsán azért láthatóan kommunikációs előnyt lehet faragni a kialakult helyzetből. Ha ugyanis most nagyon hangosan morognak a zaj, és a környékbeliek nyugalmának a zavarása, a forgalom korlátozása miatt, akkor a tüntetős csatában pontot szerez a hatalom. Mert joggal kérheti számon a kettős mércét. Azt, hogy miért akarnák korlátozni az egyik zavaró tényezőt, ha a másik korlátozását nehezményezik? Ezzel kommunikációs harapófogóba zárva a megszólalók jó részét. S minél jobban morognak, annál jobban szorítható össze a fogó. Erre természetesen mondhatjuk, hogy a gazdasági hasznától függetlenül szimpla provokációnak használja a hatalom a repülős eseményt. De ez van. Az vesse rájuk ezért az első követ, aki nem a politikai haszonszerzés lehetőségeinek a kihasználását várja el egy politikustól. Alkalmasint ilyenek is lehetnek szép számmal. Elvégre az önbecsapás képessége mindenkinek megadatott.

A lényegen, mármint a provokáción, és a harapófogón azért ez sem változtat. Ahogy azon sem, hogy politikailag visszaüthet, ha az ellenzék, és véleményformálóik, most nagyon elkezdenek kiállni a Red Bull ellen. Belesétálva egy teljesen nyilvánvaló, és alig titkolt csapdába. Kínossá, illetve érdekessé téve azt a kérdést is, hogy vajon mekkora lehet az a halmaz, akit bele lehet ebbe a verembe csalogatni. Mekkora a közös metszete annak a két halmaznak, amelyek egyikébe a csendrendeletes tüntetés-korlátozás ellen tiltakozók, míg a másikba a Red Bull rendezvénye ellen felszólalók tartoznak. Mert azok, akik ebbe a közös halmazba tartoznak, azok valószínűleg bátran tekinthetik magukat a politikai naivitás, a kommunikációs csapdák iránti vakok mintapéldányainak.

6 hozzászólás

 • Tevednek amikor velem hogy a “Red Bull” a verseny sponzoraloja ?

 • Tudomasom szerint, evtizedek ota van, minden evben repulo bemutato, akrobatikus muveletekkel.Minden evben megtortent, minden panasz nelkul. Most mi van? NIncs mas okuk valamire , hogy panaszkodjanak?

 • Nem is értem. A Red Bull (igen,az a szponzora), motoros kisrepülő műrepülőverseny, és elég szép rangot vívott ki a világban. Évekig nem lehetett elvenni a világbajnoki címet Bessenyei Pétertől – ahogy a vadászgép-műrepülő vb címet sem Vári Gyulától. (Állítólag a RAF, meg az USAF vadászpilótái dühöngtek – mert a MiG-ek vezetésénél számított az egyéni teljesítmény, a pilóta bele tudott jobban szólni a gép irányításába, ezért a MiG pilótákat műrepülésben nem nagyon lehetett legyőzni.
  A Forma 1 ennél jóval nagyobb zajjal jár, és nem egyszer eyg évben, hanem hatszor-nyolcszor zeng tőle az egész gödöllői dombság
  A repülők nem nagyon törődnek a politikával: az ördö gmellé isodaállnak,ha hagyja őket repülni.

 • ….”””Red Bull Air Race – Tiltakozik az LMP és a DK”””””…..
  István : Az oldalak találkoznak!!
  Ők ösztönöztek e cíkk megírására?

 • Undorodok ettől a repülős eseménytől, pedig sportrepülő voltam nagyon sokáig.

  A Bessenyeit is ismerem, repültem is vele.
  És nagyra tartottam őt annak idején.

  Mostanában már nem annyira… : ( : (

 • Tegnapelőtt jóanyámnál voltam aki a Keletitől visszafelé 500 méterre lakik a Rákozci ut mentén.

  Még ott is zavaróan hangosak voltak a műrepülőgépek.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.