A kanadaiak 76 százaléka bojkottálni fogja az amerikai termékeket

2018 június 16 9:40 de.105 hozzászólás

Egy Ipsos felmérés szerint, a kanadai lakosság 76 százaléka kerülni fogja az Egyesült Államokból importált termékeket, amiután Donald Trump amerikai elnök és adminisztrációja először tarifákat vezetett be a kanadai alumínium és acél ellen, utána pedig Justin Trudeau miniszterelnököt támadta személyeskedő módon. A kanadai lakosság 84 százaléka támogatja a Trump adminisztráció által támadott 1994-es Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), az amerikaiak pedig 72 százalékos arányban támogatják ezt. Kanada az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere és a kanadai bojkott negatív hatását megérezheti az amerikai gazdaság, elsősorban az ipar és az amerikai farmerek, a kaliforniai bortermelők, valamint a jelentős részben kanadai vásárlóktól és turistáktól függő határmenti észak New-York állami régió.

A felmérésből az is látszik, hogy a kanadai lakosság nagy többsége (72 százaléka) helyesli, ahogyan Trudeau kezelte a helyzetet Trumppal. De ami ennél is érdekesebb: az amerikaiak 57 százaléka szintén Trudeauvel ért egyet, nem pedig saját elnökükkel. A kanadai lakosság 80 százaléka aggódik, hogy megsérültek a kétoldalú kapcsolatok, az Egyesült Államokban ez az arány 70 százalék.

A kanadaiak 79 százaléka támogatja a Trudeau kormány bejelentését, miszerint július 1-én — Kanada nemzeti ünnepén — megtorló tarifákat vezetnek be amerikai termékek ellen. Mint ahogy ismeretes, Trudeau elmondta: „A kanadaiak udvariasak, ésszerűek, de nem fognak bennünket ide-oda lökdösni.”

Illusztráció: Orangeville Banner – Chris Halliday

Kanadában egyre több étterem dönt úgy, hogy a bojkottálják az amerikai termékeket, különösen a kaliforniai borokat. Például Gatineau városában, nyugat-Québec tartományban, egy bisztró pénteken bejelentette: törölte a kaliforniai borokat a menüről. „Lépnünk kellett, mert elég volt!”–mondta a LALA Bistro tulajdonosa, Carole Lajeunesse. Az étterem hangsúlyozza, hogy italokat és élelmiszert elsősorban Québec tartományban, Ontarióból és New Brunswickból szereznek be. „Megszeretnénk nyugtatni vendégeinket, hogy egyetlen esetben sem kerül a menüre olyan étel, aminek összetevői az Egyesült Államokból származnak”–jelezte a tulajdonos. Itt érdemes hozzátenni, hogy egy Abacus Data felmérés szerint a kanadaiak több mint fele bojkottálni fogja az amerikai, tehát elsősorban a kaliforniai borokat.

Bár nem lesz könnyű minden esetben kerülni az amerikai termékeket Kanadában, a legtöbb esetben mégis megoldható. Például az Ontario tartományban készített borok egyre jobban állják meg helyüket az ismertebb és régebbi bortermelő vidékekkel szemben. Továbbá a Heinz termékeket könnyű bojkottálni, hiszen a kanadai French’s nevű cég az ontarioi Leamingtonból hasonló termékeket gyárt és ezek Kanada szerte, a legnagyobb láncokban kaphatóak.

A legtöbb kanadai abszolúte sajnálkozva kényszerül erre a lépésre–Kanada egyáltalán nem az ágaskodó Amerika-ellenességéről ismert. De nem csak a felmérésekből, hanem a mindennapi beszélgetésekből is egyértelműen érzékelhető, hogy most valami nagyon elszakadt. Olyanok, akik rendszeresen jártak át az USA-ba, vagy akik alig követték a politikai fejleményeket hoztak eltökélt döntést arról, hogy ahol lehet, kerülni fogják az amerikai termékeket és kevesebb alkalommal, vagy egyáltalán nem utaznak az Egyesült Államokba.

105 hozzászólás

  • meglepődtem tegnap a Loblaws ban velem együtt mindenki!!! a címkéket nézte vásárlás előtt, és kerültek vissza termékek a polcra vagy a hűtőkbe

    ez korábban nem igen volt, néhányan az összetevőkről érdeklődtek de általában nem az eredetről…én magam Niagarai borokat esetleg Spanyol portugál, austral, francia, olasz de a déli szomszédból származókat régóta elkerülöm, mert nagy csalódás voltak számomra

    a zöldség és gyümölcs ontario, canada mexico, délamerika és europa a déli szomszéd termékei kosaramba nem kerülnek

    nem tegnap kezdtem mert néha utólag megnéztem mi az ami tényleg nem ízlett és akkor kiderült… és azóta…sokkal egyszerűbb minden

    másoknak is és a környéken egyre több kanadai zászlót sőt olyat is látok I am Canadian a zászlóra nyomtatva és kiteszik az erkélyre bejáratra háztetőre, zászlórúdra és érdekes módon nincs az nagy őrület a VB zászlók kapcsán mint korábban

    „falami fan” (Arkagyij Rajkin után szabadon)

  • Hurrahhhh !

    Telenkent egy millioval kevesebb „snow-birds” az utainkon akik azt majd nem parkolova teszik minden telen. A „hospitality” ipar es azokbol eredo adok elmaradnak, de hasonloan a nagy koltsegeik is. Mert nekunk Floridai adofizetoknek kellett ki-izzadni mind az utak, viz, gaz, szennyviz, lakotelepek, korhazak, iskolak, kormanyszervek,stb.stb. eredeti koltsegeit.

    Mi egy „orszag” lettunk 1845-ben. Lakossag kozel NULLA volt. 1970 mar 6 millios, ma 21 millios.

    Sokkal tisztabb, egeszsegesebb es boldogabb elet lenne ha azon korulmenyeket ismetelhetnenk. Boldogan kuldenenk mind az „illegal”-okat is Canadaba.

  • Christopher Adam

    Rodeo, én is pont ugyanezt tapasztaltam tegnap a helyi Loblaws-ban, kelet-Ottawában. A templomomban pedig a plébános azon morfondirozott, hogy vajon mit mondhatna vasárnapi homilijában, ami ugyan nem nyers politika, de mégis egy kicsit a bojkott felé ösztönzi a hivőket…Az biztos, hogy eddig ilyen közhangulatot Kanadában még nem tapasztaltam.

  • Julianus barat

    Rodeo meglatszik az irasodon, hogy nem amerikai borokat iszol. Haromszor kellett elolvasnom, hogy megertsem. Kicsit a ragozasoddal baj lett. :-)))

  • Ez a jelenség valóban érdekes : akad egy minden ízében vitatható amerikai elnök, akinek a sok közül az egyik balog intézkedésére és kijelentésére válaszul a kanadai polgárok megbüntetik az amerikai farmerokat, ipari munkásokat, kereskedőket. Végül is igaz, minek választották meg maguknak Trumpot?

  • Úgy látszik semmi sem bírja megakadályozni, hogy a nazismus hamarosan világjelenséggé váljon. A sovinizmus már dúl. A vallásosság újra reneszánszát éli.

    Az alap-tényezők amik a háborúk kirobbantásának elkerülhetetlen szükségszerűségei. Csak hallgassuk a bendegizit, hogy felélednek a soviniszta eszméi, és ez egyre nagyobb tömegeket mozgat meg.

  • Julianus barat
    2018 június 16
    10:57 de.

    mely hibákra utalsz? leírnád? és a végén megvilágosodtál?

  • Drizari
    2018 június 16
    11:11 de.
    gondold ezt át még egy párszor! a szankciók (mert ezek pontosan ugyanolyan szankciók, mint amit másoknak (ellenségeinek) csinál…sajnálatos, hogy a törvényhozók és az elnök nem látja a betűk és számok megett az embert. Bloomberg írja, hogy öngyilkosság és nincs vele egyedűl.

  • Bendeguz79
    2018 június 16
    10:26 de.
    a snowbird -ök ugyanolyan hülyék mint te magad!
    az usa ahogy van egy dög unalom és leginkább Florida (én hosszú éveket éltem trópusokon azok csodaszépek) de Florida egy papírmassé patyomkinn város és a környéke? sokkal szebb tengerpartok léteznek szerte széjjel és sokkal gazdaságosabbak és a vendéglátók is sokkal kedvesebbek!

    nem csak a snowbird -ök, mások is szépen elmaradnak, és bekeríthetitek magatokat és kidobhatjátok a kulcsot

    majd megtudod…a gazdaságotokat szépen tönkrevágja! (pláne a sok háborús kiadás, meg a felfuvalkodottság is sok pénzbe kerül)…, még a mai szar helyzetnél is szarabb lesz, bár teszerinted tejjel mézzel folyó kánaán

    dehát te nem olvasol nem írsz és sohasem tanulsz semmit sem, mint a Pató Pál úr kisonokája… és kitalálsz dolgokat egyre inkább elhatalmasodik rajtad az agylúdtalp…
    kezeltetned kellene magadat szakemberrel és szedjed a gyógyszereidet, nagyon meglátszik, hogy nem szeded rendszeresen

    hahahahahaha

  • Rodeo36-11,

    arra mondtam véleményt, amit itt olvastam. Eszerint Trump „tarifákat vezetett be a kanadai alumínium és acél ellen” – és cikizte a kanadai miniszterelnököt.

    Válaszul lehetne Kanadában is bevezetni tarifákat az amerikai alumínium és acél ellen, mert készül náluk is ilyen félkésztermék. De nem, helyette eszkalálódik a „büntetés”. De talán egyszerűbb volna védővámot kivetni minden amerikai termékre, ezzel lenne bevétele a kanadai költségvetésnek és ebből importálhatnának magyar borokat. 😀

  • Christopher Adam

    Kuba tengerpartjai csodaszépek, Havanna pedig lenyűgöző város, ahol volt szerencsém eltölteni egy hetet pár éve. Lehet, hogy a snowbirds-öknek Florida kényelmesebb és „biztosabb” (de nem biztonságosabb) desztináció. Számomra viszont Kuba nagyon szimpatikus volt.

  • Christopher Adam
    2018 június 16
    11:56 de.

    remélem nem csak Varadero n voltál, hanem Marea del Portillo ban Holguin ban az előző fekete aprószemű sóder (vagy murva?) azaz nem ragad a lábadra mint a sós homok bármilyen fehér is az, a Playa del Este ami Havana tól egy köpésre van az is szórakoztató, Cienfuegos és tengerpartja (a Disznóöböl benne) is nagyon szép…és remélem kipróbáltad Habana Libre ben El Polinesio t aminek a füstölt (indián recept) csirkéje utolérhetetlenül zamatos és a sörök meg a kalózfej formájú egy literes korsók amiben rumos koktélokkal várhatod a sorodat (mert bejelentés ellenére is várni kell olyan híres és valóban jó) de ha kimész Atabey be ott is van egy nagyon híres étterem
    a Quinta Avenida n kell végig hajtani és utána balra befordulva pár száz méter la Giraldilla, ennek a disznósültjei nagyon jók…de Oriente ben Marea del Portillo ból felmenni mondjuk Pilón ba a Sierra Maestra ba és ott szabadtűzön készített pulykát enni goaba val és yuccaval sok isteni sült fokhagymával (nem olyan édes mint az itteni, hanem mint a régi magyar fokhagyma (ördögűzésre is használták) és Hatüey sört

    egészségedre

  • Drizari
    2018 június 16
    11:52 de.
    mindegy minek hívjuk szvsz: ez a Kiba Szás A (tudod az orosz alexander beceneve a Szásenyka)

    minden államnak szüxége van revenue re, de nem mindegy milyen áron …ez amit a krump lee csinál(na, mert már vakaróznak a Kong Jesszus meg a Szen Átor OK) bizonyos, hogy öngyilkosság…máshol és másnak szólóan részletes elemzéseket közöltem erről a süsülandiai szaksajtóból -csak Bloomberg és hasonló hiteles szakemberek nem CNN és FOXNEWS- és abból szörnyűek a számszerű eredmények pedig még el sem kezdődött igazán Christia Freeland Kanada Külügyminisztere bejelentett kés a csomag Július elsején Kanada Day kor kezd (nehogy lekésse a csatlakozást)

  • Szerintem, sajnos kulonboznek a velemenyek. Pl. vancouver igen kozel van Kaliforniahoz es rengetegen mennek at kanadaiak italt, es mas holmit OLCSOBBAN vasarolni, mint amit Kanadaban kapnak.
    Emlekszem meg, ferjemmel, mikor meg elt, mennyiszer mentunk at a hataron, olcsobb holmikert, a quebec-i hataron.

  • Christopher Adam

    Szerintem a Vancouveriek leginkább a határos Washington államba mentek át vásárolni. Az évek folyamán én is átmentem sokszor New York és Vermont államokba, az elõbbi tõlem csak másfél óra kocsival. De nem csak vásárolni, hanem kisebb kirándulásokra, egy-egy koncertre, illetve nyaralni. Sokan valóban vásárolni mentek. A NY állambeli Watertown nevû város bevásárlóközpont — a Salmon Run Mall — parkolóján a kocsik több mint harmada mindig ontarioi vagy québeci rendszámtáblájú volt. Ha mûködik a bojkott, az ilyen települések meg fogják érezni.

  • nem lesz ebbol semmi ,megyunk floridaba es az osszes barat is minden evben ott vagyunk egyutt ,a mi bajunk ha nem megyunk oket nem erdekli,legfoljebb 20% fog bojkotalni,es a sok jo es olcsobb gyumolcstol sem fosztom meg magam .

  • Figyelő
    2018 június 16
    12:27 du.

    saccperkábé Vancouver és Los Angeles távolsága ugyanannyi, mint Toronto London Nagybritanniában (nem az ontarioi London)…azaz autóval nem igen próbálkoznék…és mások sem, a Washington állam az más, de oda meg minek (Vancouver nagyon drága város) a Washington állam sem sokkal olcsóbb… és ha igazi szép túrát akar valaki akkor Vancouverből északkeletre utazik és nem délre

    de majd nézd meg a Földgömbön

    nem tudom mi jó lehet a kaliforniai borokban ami más borokban nincs meg? illetve mi nincs bennük ami másokban buké

    már megint olyan jól tájékozott vagy?

  • JULIANUS;

    Rodeo onmaga sem tudja hogy mit firkal.
    Csupan big-mouthing ertelmek hianyaban.

  • Igen csodalkozom a Candaiak magatartasain es megjegyzesein.

    Valahogyan ertelmesebbeknek veltem a Canadaiakat.
    Talan a KMH olvasoik csak „all-Kanadaiak” ?!

    Nem tudnak,hogy Canada ketszer anmyit exportal a US maint amit importal a US bol ?

    Tehat ketszer annyit veszitenek.
    Azert irtam HURRAH Canadaiak.
    Ne vasaroljatok US tejtermekeket, azzal itten sokkal olcsobb lessz majd minden tejtermek.
    S jogunk lessz semmit vasarolni Canadabol.

    Billiokat nyerunk azzal.
    De az „itteni Kanadaiak” azt keptelenek felfogni.
    Bravo !!!

  • Chriss Adam;

    Azon mar tettem megjegyzesemet, hogy a hatarhoz kozeli Canadaiak az USA-ba jonnek at vasarolni, sot meg feltankolni is.
    Hasonloan a hatarkozeli korhazakban is igen sok Candaiak reszesulnek egeszsegi kezeleben.

    Egeszsegi eljaras ami Canadaban tobb honapos listar-jutason mulik, mert a koltsegeit az allamnak beutemezni szukseges, a US-ban „azonnal” letezo a szukseges eljaras.
    Persze akinek az elete fugg azon az nem varhat honapokat a minszteriumi koltseg beutemezesere.

  • A tegnapi hirekben volt,hogy a State of California elismerte a 400 ezer plusz folyamodok alairasait, ami tultett a szukseges 365 ezren, az orszag tobb orszagga valasara.

    Tehat November 6-an a Californiai szavazok hataroznak, hogy orszaguk harom orszagga valik-e.
    A tervek alapjan lehetne „California” a tengerparti LA resze, a „Del-California” es „Eszak California” letrehozasa.

    Ha azt a lakosok megszavazzak, a US Szenatus dont hogy elfogadnak-e azokat a tag-orsagokat, vagy nem.
    Tehat a mai US lehet hogy majd 52 csillagos zaszloja lessz.

  • Julianus barat

    Most nem mindegy, hogy egy elnok mit mondott egy masik elnoknek? Es miert vallal ezert huseget a nep a kormanynak, vagy az elnoknek? A nep nem azonos a politikai vezetessel. A kanadaiak szivesen vasarolnak Amerikaban es Kanada gyonyoru, az amerikaiak szivesen mennek el Kanadaba. Ennyire egyszeru az egesz. Mi meg itt a forumon nem fogjuk tudni megoldani a ket orszag kozott most jelenleg fennallo feszultseget. En meg nem voltam Kanadaban, csak hallottam rola, hogy ismerosok mit meseltek, milyen szep a termeszet, de egyszer majd elmegyek, nem szamit melyik elnok mit mondott egymasnak. Es ha most oszinten belegondolunk, ki huzna a rovidebbet? Egy 30 millio ember altal lakott Kanada aki Amerikabol el, vagy Amerika ahol 350 millioan elnek? Trump nem haragszik meg csak ugy..nyilvan tortent valami amit a Kanadai elnok , Justin Trudeau elnok mondott .

  • Chriss Adam;

    Nem ketelhednek, hogy neked Cuba igen „szimpatikus” volt.

  • Julianus irta;

    „..trump nem haragszik meg…nyilvan tortent …valmit..a… Kanadai elnok mondott.”

    Treudo tett egy kijelentest ami persze nem serto, de igen analphabetikus kijelentese volt a gazdasgi ugyon.
    Amikor Treudo kijelentette, hogy :”Canada nem veszelyezteti a US nemzetvedelmet…”.

    Ketsegtelenul Canada nem is almodhato hogy biztonsagilag lehetne veszely a US-nak.

    De az import ado az acel es aluminiumon az szukseges a nemzetvedelmi celokbol a US-nak.

    A US volt a vilag acel-gyartasi csucspontjan.
    De mivel vilagszerte az olcso munkero, Japan, Del Korea, Taiwan, majd Kina, India, Mexico, Canada olcsobb munkabereken produkalt acel es aluminiumokkal elarasztottak a US piacot.

    A US acel es aluminium keszitok csodbe jutottak.

    Azsiaban ma is 25-50 centes oraberekert dolgoznak a gyarakban a munkasok. A US-ban az $35 oraber. Tehat a versenyges lehetetlen az olcso berekkel szemben.

    S ma US -ben csupan egyetlen (LTV) acel-uzem letezo.
    S az fenyegeti a nemzetbiztonsagot !

    Acel es aluminium nelkul nem letezik nemzet-vedelem !
    Az import ado emeli az arait, s a helyi iparok kepesek lesznek ismet a szabad-versenyzesre es termelni.

    Canada PM-je nem lenne kepes azt ertelmezni ?
    Az ami volt meg-dobbento abban.

    Na de soha nem volt uzlet-ember, csupan drama oktato es ideglenes si-oktato.

    Velnem hogy azon alanyokon tudatosabb es gyakorlattabb lehetne mint Trump.

  • namost már mindenki tudja, hogy…: @bendegizi…soxor hozzászól…és a bölcsek kövét a fejében … élévezitek? nagyon remélem… olyan …”gizi”

  • 30/350
    The Mouse That Roared …!!!

  • 76% Meshuge!!

  • Bendeguz79
    2018 június 16
    3:23 du.

    gizi, újra: a szarva közt a tőgyit! hajrá, hurrá, …

    kérdésem: ki fizeti a +25% adó után és profittal terhelt árakat?

    csak nem a süsü fogyasztó? ez szépen „begyűrűzik” mindenhova, még a te hálószobai rozsdamentes bilid is drágább lesz 25% +profit+profit+profit+profit …+profit, azaz a gyártásának minden lépésében ráadódik ez a 25%…annyi pénzed nem is volt nem is van és nem is lesz amennyibe az acélbilid kerül, azaz beszarsz

    ez lesz a süsü iparnak azon részeivel amelyek acélt és aluminiumot használnak!

    azaz ? ja, hogy máris elveszítetted a fonalat (Cassandra meg nincs kéznél, inkább horgol, mint hogy neked adjon sorvezetőt)

    ugye nem érted és azt fogod erre mondani, hogy: „ostobaság” és hogy „paranoid”

  • Julianus barat
    2018 június 16
    2:03 du.

    gondold át ezt mélyebben és „análizéld” többször!
    ídézlek Óh Nagy Guru:

    „Es ha most oszinten belegondolunk, ki huzna a rovidebbet? Egy 30 millio ember altal lakott Kanada aki Amerikabol el, vagy Amerika ahol 350 millioan elnek? Trump nem haragszik meg csak ugy..nyilvan tortent valami amit a Kanadai elnok , Justin Trudeau elnok mondott .”

    az a 350 az 334, amiből 46,32% a nyomorszint alatt él (süsü saját statisztika, nem hamis)
    Kanada sohasem élt a süsüékből, a süsüéknek „szőrplasszuk” van jelentős mennyiségű $$$$ billiókban kifejezhetően

    Trudeau nem mondta azt amit Robert de Niro a Tony Award gálán, de egész Canadá ugyanazt gondolja

    és kinek lesz gyereke attól, hogy egy pojáca ( a legutóbbi a hosszú sorban) a fehér házban mit karattyol? )

    nem hívnak téged -titokban- @bendegizijunior nak?

  • NAGY István
    2018 június 16
    4:16 du.

    hic Rhodas, hic salta

    a pudding és a kása megevésének népies törvényei érvényesülnek, valamint Cyril Northcote Parkinson törvényei

    jaaa és mi van akkor ha az egér bebújik az elephant ormányába?

    mert most „az” van: Figyeld -no nem Március Ídusát- Canada Day 2018-at

    ugye Herr Groß (esetleg Herr Grün?)

  • Bendeguz79
    2018 június 16
    3:23 du.

    és mondd gizi,
    EXW, FOB, CIF (VAGY EGYÉB) paritáson műxik ez a +25 „Boarder Tariff”?

    elregélnéd?

    válogathatsz:
    EXW – ExWorks (2000 and 2010)
    This term represents the seller’s minimum obligation, since he only has to place the goods at the disposal of the buyer. The buyer must carry out all tasks of export & import clearance. Carriage & insurance is to be arranged by the buyer.

    FCA – Free Carrier (2000 and 2010)
    This term means that the seller delivers the goods, cleared for export, to the carrier nominated by the buyer at the named place. Seller pays for carriage to the named place.

    FAS – Free Alongside Ship (2000 and 2010)
    This term means that the seller delivers when the goods are placed alongside the vessel at the named port of shipment. The seller is required to clear the goods for export. The buyer has to bear all costs & risks of loss or damage to the goods from that moment. This term can be used for ocean transport only.

    FOB – Free On Board (2000 and 2010)
    This term means that the seller delivers when the goods pass the ship’s rail at the named port of shipment. This means the buyer has to bear all costs & risks to the goods from that point. The seller must clear the goods for export. This term can only be used for ocean transport. If the parties do not intend to deliver the goods across the ship’s rail, the FCA term should be used.

    CFR – Cost and Freight (2000 and 2010)
    This term means the seller delivers when the goods pass the ship’s rail in the port of shipment. Seller must pay the costs & freight necessary to bring the goods to the named port of destination, BUT the risk of loss or damage, as well as any additional costs due to events occurring after the time of delivery are transferred from seller to buyer. Seller must clear goods for export. This term can only be used for ocean transport.

    CIF – Cost, Insurance, Freight (2000 and 2010)
    The seller delivers when the goods pass the ship’s rail in the port of shipment. Seller must pay the cost & freight necessary to bring goods to named port of destination. Risk of loss & damage same as CFR. Seller also has to procure marine insurance against buyer’s risk of loss/damage during the carriage. Seller must clear the goods for export. This term can only be used for ocean transport.

    CIP – Carriage and Insurance Paid (2000 and 2010)
    This term is the same as CPT with the exception that the seller also has to procure insurance against the buyer’s risk of loss or damage to the goods during the carriage. This term may be used for any mode of transportation.

    CPT – Carriage Paid To (2000 and 2010)
    This term means that the seller delivers the goods to the carrier nominated by him but the seller must in addition pay the cost of carriage necessary to bring the goods to the named destination. The buyer bears all costs occurring after the goods have been so delivered. The seller must clear the goods for export. This term may be used irrespective of the mode of transport (including multimodal).

    DAF – Delivered At Frontier (2000)
    This term means that the seller delivers when the goods are placed at the disposal of the buyer on the arriving means of transport not unloaded, cleared for export but not cleared for import, at the named point & place at the frontier – but before the customs border of the adjoining country. To be used when delivering to a land frontier.

    DES – Delivered Ex Ship (2000)
    Seller delivers when goods are placed at the disposal of the buyer on board the ship, not cleared for import at the named port of destination. The seller bears all costs & risks in bringing the goods to the named port before discharging. This term can only be used when the goods are to be delivered by ocean.

    DEQ – Delivered Ex Quay (2000)
    This terms is the same as DES with the exception that the seller is responsible to place the goods at the disposal of the buyer, not cleared for import, on the quay (wharf) at the named port of destination. Seller bears all costs & risks as in DES plus discharging the goods on the quay. This term can only be used in ocean transport.

    DDU – Delivered Duty Unpaid (2000)
    This term means the seller delivers the goods to the buyer, not cleared for import, and not unloaded from arriving means of transport at the named place of destination. The seller bears all costs & risks involved in bringing the goods to the named place other than „duty” (which includes the responsibility for customs formalities & payment of those formalities, duties & taxes) for import into the country of destination. Buyer is responsible for payment of all customs & duties & taxes.

    DDP – Delivered Duty Paid (2000 and 2010)
    This term represents maximum obligation to the seller. This term should not be used if the seller is unable to directly or indirectly to obtain the import license. The terms means the same as the DDU term with the exception that the seller also will bear all costs & risks of carrying out customs formalities including the payment of duties, taxes & customs fees.

    DAT – Delivered at Terminal (named terminal at port or place of destination) (2010)
    Seller pays for carriage to the terminal, except for costs related to import clearance, and assumes all risks up to the point that the goods are unloaded at the terminal.

    DAP – Delivered At Place (named place of destination) (2010)
    Seller pays for carriage to the named place, except for costs related to import clearance, and assumes all risks prior to the point that the goods are ready for unloading by the buyer.

    Incoterm (international delivery terms), what’s in it?
    The incoterms define the role between seller and buyer at an international transaction. Who has to do what en at what time? In the contract between the seller and the buyer, the following is determined:
    • The duties of the buyer and the seller
    • Who takes care of the insurances, licences, permissions and all other formalities
    • Who arranges the transport untill which point and who is responsible for this
    • The point where the costs and risks pass on from the seller to the buyer.

    There are thirteen different incoterms in Incoterms 2000 and 2010. These incoterms take care of the international rights and duties from the buyer and the seller. Six of of the thirteen incoterms are about ocean freight. The remaining seven incoterms are regarding all transport modalities. The Incoterms are being prepared and published by the International Chamber of Commerce (ICC).

    ugye -mivel már beszartál- már pelenkáért rohangálsz?

  • bar-lev
    2018 június 16
    5:09 du.

    76% Meshuge!! > משוגה azzzazzz: misogínia
    pero a cual cosa de que es misogínia?

    mert ha nem válaszolsz, akkor te vagy 99,9999% משוגה

    hahahahahahaha

    apád hogy van? régen nem…tam!

  • 3:23 d.u.
    Még a L/C rejtelmeiről nem lettünk kiokosítva !
    Jut eszembe, pár éve (mint csóró magyar) egy Niagara-i kirándulás kapcsán leruccantam az USA-határhoz, s megdöbbenve láttam, hogy a kanadai kis öcsikék (nemzeti büszkeség ide, nemzeti büszkeség oda) műszaki cikkekkel megpakolt autókkal jöttek vissza Buffalóból az olcsóbb nagybácsitól. Ilyenkor a határnál melyik paritás érvényesül?

  • 7:41
    Ez a kommentelő minden erkölcsi normán tul teszi magát. Az még elmegy(?) , hogy belegázol a hozzászóló kollégákba, de hogy egyikünk halott édesapjával idétlenkedhet… ez nem csak gusztus dolga! 4

  • NAGY István
    2018 június 17
    3:38 de.

    Herr Groß a „marketing” meg a hit nagy erő, és assziszik

    1 h 28 min (148,1 km) via Queen Elizabeth Way/QEW azaz 2,5 óra oda vissza csak vezetni min 30 liter üzemanyag az már önmagában minimacalcula: $CAD 120,00 vagy 250(?) mert eszik is meg bolyong is összesen 6-8 óra már nem éri meg az árkülönbség néha pozitív azaz kevesebbért itthon vagy negatív de az meg nem CAD$250,00

    de assziszi

    láttam már ilyeneket és akkor nem tudja visszavinni mikor a Bestbuy ban Mississauga ban vagy Walmart Etobicoke ban Costco Scarboro sokkal jobbat és olcsóbbat lát vagy a heverja elárulja neki mikor látja mert olyan kedves a hever
    azon kívűl Made in China

    szóval ismerek ilyen kanadaiakat és sokat röhögtem rajtuk olyan is volt aki Texas alsóra ment steak et zabálni Bud dal és nem a KEG ben Black Angus ból és Guiness szel CAD$65-85 ért a guiness ek mennyiségétől függően és nem 3500,00

    hahahahahaha

  • NAGY István
    2018 június 17
    7:35 de.
    nem láttad az eredeti bejegyzést (nem volt halott egyébként is semmi közöm hozzá) hisztis vagy és a kákán is csomót keresel ahelyett megértenél dolgokat de az meg nem megy

  • NAGY István
    2018 június 17
    7:35 de.
    _______________

    Gondolkodni is kéne. Amit „ifj.” barlev itt eljátszott a fórumon, az enyhén szólva is kegyeletsértő. De ez nem az én dolgom. Viszont talán a tied sem.

  • Nem kritizalom Canadat, sem senki Canadair !
    De neha kerdeore jonne nemi valosag.

    Nem vallom azt hogy amikor a Canadaiak atjonnek a US-ban es kocsiaikat tele tomik a US-ban vasarol cikkkel, koztuk meg Canadai cikkeket is vasarolva olcsobban mint amibe az kerul hazajukban Canadaban.
    Mint itten ebben a rettenetes atkozott kapitalista US-ban.

    Csupan csodalkozom hogy nem kepesek gondolkodasra jonni hogy vajon mi okbol leheto az ?

    Hiszen az amaerikai termelo-dolgozok nagyobb fizetesket kapnak mind azt termelni, hogy nem hajlandok, vagy talan nem lennek kepesek csodalkozni es kerdore venni hogy vajon miert is van az ugy ???

    Valami nem stimmelhet amokor minden olcsobb a gragabb orszagokban mint otthon a nagyszeru, boldog es liberalis Canadaban.
    Hmm???

    Probalt valaki is gondolkodni, vagy kerdezni azr ?

    Nem latnak abbol hogy valami nem khosher Canadaban.
    De nagyon hasonlo az Magyarorszagon is.
    Mi a ami stimmel a ket orszag (Canada es Magyar) kozott ?

  • Az elobbi soraimhoz kenytelen vagyok hozza-adni, hogy Canada 100 szor mas mint Magyarorszag.
    De valami okozza azt mi kenyszeritett a fenti megjegyzesemet tenni. Talan valaki majd latna azt ?

  • almási
    Legeslegutoljára kérem, hogy töröljön ki unatkozó életéből…

  • Bendeguz79
    2018 június 17
    9:36 de.

    nambőr van: kik is azok akik átatautóznak (mit tudnak a kereskedelemről és vámokról, egyéb járulékos költségekről…és arról mikor rájönnek, hogy nem is volt olcsóbb ???
    No duty is payable on goods imported for personal use, if it is marked as „made in Canada, the USA, or Mexico”, or if there is no marking or labelling indicating that it was made somewhere other than Canada, the USA, or Mexico.
    Most imported goods are also subject to the Federal Goods and Services Tax (GST) and Provincial Sales Tax (PST) or, in certain provinces and territories, the Harmonized Sales Tax (HST).

    Personal exemptions do not apply to same-day cross-border shoppers.

    nambőr tú:
    találkoztál e már ugyanezekkel a vásárlókkal azután, hogy a canadai pénzügyőrség megvizsgálta őket a canadai oldalon?

    én soha semmit sem vettem ottjártamkor, mert csak azért, hogy azt mondhassam: na pedig „ott” vettem azért nem veszek semmit, pláne nem ha nincs is szüxégem rá

    a vásárlás az egyfajta betegség is

    hahahahahaha

  • rodeo te fereg!
    az apam egy honapja halt meg!!

  • Julianus barat

    Rodeo Te hidd azt amit Te akarsz en hiszem azt amit en tudok es latok, az, hogy Te ugy meg tudsz serteni hozzaszolokat, hogy en meg csodalkozom, hogy ezek egyaltalan ide mernek jonni es kifejteni a velemenyuket….aztan bemasolsz valahonnan egy csomo jelentektelen dolgot amitol senki nem lett okosabb csak esetleg csodalkozik, hogy vakn mitol??? az Albertaban tarto esze veszett hidegnek koszonheto ez, hogy igy viselkedsz a forumokon, vagy netan az ott termelt bor hatasa ez? Nem is ertelek. Geyzanak oriasi humora van, szivesen olvasom minden hozzaszolasat, de Bendeguzet is es mindenkiet. Nem lehetne a sajat erosen kritikus velemenyedet a sajat irasaidra inkabb kiterjeszteni? Mert lenne ott is kritizalni vslo. Koztudott, hogy a legrettegetebb hely Kanadaban Alberta, ahol mar az ott elok, ha meg nem fagyott meg a kezuk a hidegtol akkor minusz negyben foknal mar tapsolnak, hogy milyen jo meleg es enyhe a tel. A nyar rovid es az is elegge hideg. Ott csak a legszegenyebb kanadaiak laknak, szoval nem kene ilyen nagy melennyel itt irogatnod. Csak fogd vissza magad mindenki kedveert, ha lehet.

  • Julianus barat

    Rodeo

    Albertaban oriasi a munkanelkuliseg es embertelen korulmenyek kozott elnek az ott lakok. Talan nem kene azt hinned, hogy masok annyira tajokozatlanok, hogy errol nem tudnak… szoval az amerikaiakat nem kellene minositened, hogy mennyi a szegeny es raszorult ember aki itt el. En csak kozoltem veled amit en gondolok, Te mar kesz idiota statisztikaddal felfegyverkezve rogton tamadtal engem. Szoval huzzuk meg a demarkacios vonalat es ne ugraljunk at rajta, mert fejre eshetunk.

  • bar-lev
    2018 június 17
    10:41 de.
    sajnos nem érdekel, te említetted hogy én csináltam ugyanazt az apáddal (sohasem ismertem és nem is érdekel a családod sem)

    mai napig nem jöttem rá minek hoztad be a blogra? és mi közöm nekem hozzá?

    most nézz tükörbe, és a szokásos…

  • Julianus barat
    2018 június 17
    12:35 du.

    Albertát a hosszú ideig ott uralkodó konzervatív párt tette azzá ami ma! ti imádjátok a konzervativizmust, én meg -tapasztalataim alapján- nem kedvelem őket és itt nem használom a szokásos „szóvirágaimat”

    süsülandiában a két párt (hülye vetésforgó két tolvaj banda között szépen beállítva 8 éves ciklusokra) egyaránt ugyanaz és ugyanúgy teszi tönkre a népet amelyből él…

    Albertában megbuktak a konzik és most az NDP nyakába szakadt a nyomor…

    de az a megoldás, hogy folytassák a természet tönkretételét és kifosztását valami emberi megoldást kellene találni, még nem sikerült, olcsóak, hülyék, és kapitalisták az ő számításaik alapján sohasem lesz jólét …, esetleg valami fiskális szép számhalmaz meg tőzsdei számok amik eleve semmit sem jelentenek a tőzsde a világ átvágása és a semmi körüljárása

    nyugodj bele az albertai gazdagok egyetlen centet sem veszítettek ugyanúgy mint süsülandiában, de a nép egyre inkább a kőkorszak felé hátrál, lassan már a yemeni és szomáliai állapotok is felismerhetőek lesznek és ez RENDSZERHIBA, JÉZUS ELJÖNNE VILLÁMOKKAL ÉRKEZNE, ÉS MARX MEG RÖHÖG OTT AHOL MOST VAN ÉS HAHOTÁZIK AZON, HOGY MÉG A BRONZ SZOBRAITÓL IS RETTEG A SOK SENKIHÁZI

  • bar-lev
    2018 június 17
    10:41 de.

    az alábbiakat a KMH-n egy másik bejegyzésben írtad nekem, én sohasem ismertem sem a családodat sem téged! és nem is akarom megismerni! miért írtad ezt a baromságot? és utána miért sikoltozol?

    bar-lev
    2018 június 15
    3:28 de.
    rodeo-stb

    ezt Apammal eljatszottad mar………….velem NEM fog sikerulni!!
    te egy nyomorult kis senki vagy Canada-ban!!

  • Elgondolkoztató, hogy valahogy Barlev édesapjának szófordulatai és stílusa egytől egyig megegyezik Barlev Junior stílusával. Mintha…

  • NAGY István
    2018 június 17
    9:51 de

    Sajnálom. Ha valaki ide jár írogatni, az itteniek – magam is – véleményt alkotunk a gusztustalanságairól. Hogy kívánhatná bárki, hogy a véleményemet visszatartsam?

  • Orsós Elemér

    szocdem89
    2018 június 17
    1:16 du.
    Teljesen elképzelhető, hogy nagy hatással voltak egymásra, ha egy háztartásban laktak, ugyanazt a számítógépet használták és szoros rokoni kapcsolatuk miatt egymás gondolatait és kommentjeit is ismerték és feltételezem még a foglalkozásuk és hobbijuk is ugyanaz volt.

  • szocdem89
    2018 június 17
    1:16 du.
    volt neki olyanja?

    és tudnál idézni milyen álnéven volt? kis csipcsipcsóka ez a #@Bar ne Levne

  • Almási Alma
    2018 június 17
    1:36 du.

    van e valami ötleted ki is lehet ez &Gróß?

    nagyon gyanús, hogy már valahol máshol is hallottam róla, ott a „kanyarban”

    na jó most holland sörök és Samba (Sampából is) + Doxa párharc lesz, ki ha nem..

    hadd lengjenek a fülbevalók

  • Kedves Rodeo, én sohasem találgatok, és nem is töprengek ilyesmin. Nekem elég, amit konkrétan olvasok, én arról mondok véleményt.

  • Susu Rodeoka;

    Legy jo minden Albertaiakhoz,es mind a KMH olvasoihoz, es fogadd el azt a mar OTODIK es utolso ajalmlatomat , kerlek fogadd el.

    Csak csomagolj es ertesits hogy mikor ohajtasz repuli Cubaba vagy Venezuelaba.
    Persze a repulojegyed csak egy-iranyu lessz, csak a Passportotad kerem elleneben.Semmi mast.

    Cubaban vagy Venezuelaban boldogan rikacsolhatod majd elkepzeleseidet es gyuloleteidet.
    Talan majd kituntetest is kaphatsz ottan azert.
    Egy nagy voros csillagot a melleden.
    Hadd „vigyorogjon” ott mindenki rajtad.
    Onnan nem lessz web vagy e-mail lehetoseged !

    Bon vojage, adios amigo.

  • bar lev jr, ‘mint az apa szajjabol kopot gyerek’.

    De az apja elhunyt, tehat hagyjatok tiszteletben, nem kepes tovabba reagalni.

  • Rodeo

    Sampában a MBL járja – habár az is Rióból ered.
    A szamba mellesleg a baianó-k szerint az övék, a carióca-k csak „kisajátították”.

    Amit amúgy utálok az a „forro”

    Na de mindez csak kekeckedés…..

  • Elnezest kerek a hibamert, mert Vancouvert Washingtonhoz kozelinek irtam. Valoban , Californiat akartam irni.
    Masik pont, a mai canadai miniszterelnok, nem annak valo, nem en valasztottam meg. Elismerem, hogy csinos, jokepu fiatalember, de sajnos nala lermaradt az apja esze valahol. Masik, az USA -val valo targyalasa is egy tevedes volt. Mr. Trump ezt jol latja, (mondta is) es eszerint alakul Canada. Usa uzleti kapcsolata a jovoben. Sajnos. T.i valoban , Canadanak volt egy hatarozott megallapodasa az USA-val, mar hosszu ideje.

  • Bendeguz!

    Sajnos az emberek sem Cubaban sem Venezuelában „””nem vigyorognak”” a vörös-csillagon – hanem menekülnek.
    Ha Floridai vagy tudhatnád, hogy mindenfele lélekvesztőket barkácsolnak, hogy átkelhessenek az öbölön.

    Venezuelából pedig Columbi-aba es Brazilba. Inkább alszanak a szabad ég alatt, mert legalább kajához hozzájutnak és még gyógyszer is van néha.
    Bar az a bandita diktátor mar lezárta a határokat!
    A kifele-vezető utakat, hogy a népe, akin diktátorkodik, el ne szokjon.

  • Vancouver Washington állam (State) szomszédja (Capital: Seattle)

    Ebből következik, hogy bevásárlásra nyilván odaszoktak átjárni és nem Californiába. Los Angeles 2000 kilométerre van Vancouvertöl.

  • Bendeguz79
    2018 június 17
    4:08 du.

    nem veszem igénybe utazási irodád szolgáltatásait, magam szoktam utazásaimat szervezni, és az útiterveimet nem szoktam publikálni..

    a hülyeséged meg nem érdekel, pukkaggy meg!

  • gabriel
    2018 június 17
    4:29 du.

    kkk én „csak” egy gyors kontrapunktot akartam „samba”-val adni a Doxa-nak a VB meccs alatt

    ugye Brazil egy nagy sajátos világ: Sampa és Floripa meg Rio valamint a többi részei külön kis mikrovilágok és vagy elfogadom (én azt teszem: na terra onde vieres ter faz como vires fazer) vagy utálom… de amit meg utálok azt el szoktam kerülni

    érdekes ahogy (sajnos te is) sokan a „más” rendszereket a legmélyebb gyökerek ismerete valamint az okok nélkül értelmezik

    én nem teszem ezt… nem kellene beavatkozni a …. na hagyom, mert túl hosszú lenne és egyébként is jobb egy jó pofa sör mint @#bendegizi amint gyógyszerei elgurultak

    az azért kibújik belőlem: a trójai háborúk történetét nem Offenbach Szép Helénája és a kánkán alapján, hanem Homéroszt olvasva „szoktam” megpróbálni megérteni azt írja az egyik „sajt Óh” hogy a süsüék meggyilkolták Hugo Chavez t

    mese vége tréfák és móka következik kis kacagással és holnap a VB folytatódik

  • Julianus barat
    2018 június 17
    12:30 du.

    hozzá kell szokni, hogy télen tél van nyáron nyár van és éjjel nem süt a Nap kivéve ha igen a Sarkkörön túl…
    Alberta Weather Centre jelentése szerint jelenleg +29 C° van és nap közben ennél magasabb lesz (rettenetes ez a hideg!, nemdebár?)

    a blog -szvsz- azért van, hogy vitázzunk és adjunk annak a vitának zamatot és humort, meg kristály tiszta megállapításokat…ez nem mindenkinek megy… én magamat már lekritizáltam (most törölgetem magam) tudod mint Cyrano…

    mesélj már arról a sokat szenvedett usa ról valami szívhezszólót… hogyan is van az? nem teljesen kristálytiszta? ugye #@bendegizi azt írja, hogy ilyen jó még sohasem volt ott és most krump lee első uralkodásának ciklusában még jobb lesz …te meg az ellenkezőjét rebeged…akkor most mi is a valóság?

    beesik az eső? nincsen ernyő nincsen kas? és a romacsávók potyognak kordéról? 15000 gyereket most börtönöztek be, mert ma már az nem érvényes amit tegnap érvényes volt… érdeklődve várom hozzátételedet… tudod a Berboulli tétel meg a Julianus tétel és a Katzenjämmer

  • Julianus barat

    Rodeo en soha nem mondtam semmi rosszat Amerikarol, de Kanadat sem szeretnem ocsarolni,
    En csak annyit mondtam a januari es februari hideget ( -30 -40 celsius fokot )esetleg tul lehet elni, de megszokni aligha, de ha Te ezt szereted akkor csak eljel ott. Eddig minden Albertaban elo ismerosom az idojarasra nagyon panaszkodott. Egyebkent igazad van, az olyan snassz, hogy itt karacsonykor rovid gatyaban megyek karacsonyfat vasarolni es torlom a verejteket a homlokomon es a gyerekek nem ismerik a feher karacsonyt mert soha sem esik a ho, a vegen meg neked lesz igazad. Helyette Karmelbe kell lemennem ahol azt mondjak a vilagon a legszebb a naplemente es az Ocean part, ahol Clent Estwood volt a polgarmester es le szoktam ulni a selymes barsonyos homokba es nezem a naplementet ami megannyi csillogo csillamokat szor az ocean vizen, ez tenyleg undorito es kozben a nappai vilaghiru borokat szopogatom mikozben nezem a tengert. Ahelyett, hogy nezegethetnem a futesszamlat, hogy ezt megis mi a granatbol fogom kifizetni? Ja ez mind olyan unalmas dolog ugye, hogy itt nem kell futeni? Hat gazad van en is mint Cyrano de Bergerac kigunyolom magamat es levonom a tanusagot, legkozelebb szerenyebben fogok viselkedni. Mea culpa, which means „through my fault” in Latin,

  • Julianus barat

    Ja es itt nincsenek romacsavok, nem potyognak az egbol a ciganygyerekek. Hat ez is olyan snassz dolog. Semmi kulnleges, ha kirugnak az egyik munkahelyrol, csak atsetalok mint a kcsmabol egy masikba es kapok masik munkahelyet, tenyleg igazad ban. Ez mind olyan unalmas.

  • Julianus barat

    Gabriel, igen igazad van, menekulnek be ide Amerikaba Del Amerikabol a szegeny menekultek, pont ideje egy nagyon eros keritest epitenie az USA nak. Egyebent levelben gratulalt az ameriai elnok Orban Viktornak, csak most sajnos, hogy ujra megnyerte a valasztast es egyben elismerte Magyarorszag Euroapa foldi paradicsomava valt Orban Viktornak koszonhetoen. Na ? Most mi van , becsorog a hole? Hat ja es a magyaroktol vette at az amerikai elnok az eros kerites epitesenek a technikajat. Koszonheto ez a magyaroknak, Toroczkai Laszlonak es Orban Viktornak.
    https://t.co/4S4OYZQVwI

  • Julianus barat
    2018 június 18
    9:53 de.

    a „lét” meghatározza a tudatot

    egészségedre (én éltem minden lehetséges éghajlati területen és a mérsékelt égövi nekem az igazi (4 évszak) a két évszak nem természetes számomra a decemberi (karácsony ideje) egyik óráról a másikra télből nyárba ….

  • Nagyszerű ez az ámerikai Elnök : Trumpi!

    Egységbe kovácsolja a kanadai népet!
    Gondolom kis idő múlva a nagy hevület elmúlik,az emberek elfelejtik.Ha csak nem fogják őket hergelni.
    Legnagyobb üdvözlettel.

  • Julianus barat

    En ahol elek orok tavasz van. Az ocean felol ejszaka ideerkezo szel kisepri a napi forrosagot es kellemes huvos levegore csereli azt. Nagyon jol lehet aludni nyitott ablaknal. A haz hatamogott termeszetvedelmi terulet van es ejszaka a preri kutyakat hallom sirni vagy eppen veszekedni amikor a kolykok anyja hoz nekik valamilyen vadat enni. Bagoly huhog hajnalban , arra szoktam felebredni es a kozeli erdoben mindennap setara indulok. Telen is nyaron is , hivatalsan negy evszak van, de mindig tavaszias az ido itt San Carlosban . Ha sielni akartam akkor a gyerekekkel felmentem a sierrai erdokbe sielni. Nyaron legtobbszor Hawaiira vittem oket, de voltunk otthon is a Balatonnal es Budapesten . En soha nem panaszkodom, en tudok barmilyen korulmenyhez alkalmazkodni, ha kell. De az igaz , a vilag legkedveltebb helyen elek, mindenki ide akar koltozni Kaliforniaba.

  • Julianus barat
    2018 június 18
    12:08 du.

    sohasem vágytam oda … számomra (annak alapján amit tapasztaltam) az egész izé dög unalom

    az erdőt és a tengert szeretném de az máshol is van

  • Figyelö!
    California közel van Kanadához, h oda menjenek át olcsobban vásárolni a kanadaiak?!

    Iiiiiiiiiii! Na! Ennél azért többet hittem Figyelöröl!!!
    Nézze már meg azt a nyomorult térképet, mert nemcsak elsirom magam, hanem el is kaparom!

  • RIDEO;

    NEM, NEM, nem az „utazasi irodat” adom neked, csak egy repullo-jegyer Cubaba, vagy Venzielaba.

    Persze csak egy-itanyut, csupan a passportod ellenebsn.

    Hogyan lennel kepes azt nem orommel venni?

    Felszabaditani Albertat Rodeotol !!!!

  • Bendeguz79
    2018 június 18
    5:49 du.

    továbbra sem érdekel semmilyen ajánlatod! pláne hogy akarod az én útlevelemet

    persze ha elküldenéd a repjegyet postán, mielőtt bármi…, (én meg cancellál nám és visszakérném az árát jó lesz sörre)

    és melyik országot preferálod a kettő közül? csak, hogy tudjam mennyi saját ismereted van róluk, feltételezem keresztül kasul utaztál bennük, és éltél ott elegendő ideig, hogy a saját élményeidre alapozva ajánljad nekem?

    vagy csak CNN? vagy FOXNEWS? esetleg te is CIA ügynök vagy ???

    elő a farbával… lássuk az ajánlatot akkor komoly amikor megkapom a repjegyet

    ja, és honnan tudod honnan indulnék? mert anélkül nem állítanak ki repjegyet

    és mivel te nem olvasol, nem írsz (amit itt elkövetsz az nem írás hanem krixkrax) nem tudsz egy csomó dolgot és már előre kuncogok miatta…

    ja, úgy látom még mindig gyógyszerhiányos vagy

  • Rodeo

    Azt hiszem tudom elvezni pontosan mindegyik tájat a maga kis külön világában.

    Pontosan ezert szeretem sampát is flóripát is, szeretek brazilban egy olyan világot, ami nem közismert – Goias – de kedvelem Uruguayt, Paraguay-t.
    és ráadásnak éppen nem ezeken a helyeken élek most.

    Kedvelem Magyarországot, benne Pestet is, Budát is, szeretem zalát, szeretem szatmar-bereget, erdelyt.

    De szeretem croaciat, bulgariat, switzerlandot, hellaszt.

    Mindegyik helynek meg tudtam találni valahogy a maga varázsát – a kultúrájával hasonulni bírtam.
    Ha azt mondom hogy Isztambulban is szívesen csatangoltam, barátokra szert teve, az nem jelenti azt, hogy bármelyik ottani rendszert, vagy kormányzatot kellene kedvelem.
    Moszkvában is olyan helyeken aludtam, amely házakban a bőrömön ereztem az évszázados kultúra leheletét.

    Egyszerűbben, az embernek az ottani emberekre kell nyitottan lenni, és nem azzal foglalkozni, hogy hozzam az mennyire passzol.
    A libanezekkel is remek barátságot lehet kötni, főleg ha rájövünk hogy mennyi ételünk közös, akkor jön hogy elkezdjük egymásnak megmutatni az apró különbségeket, amiből aztán mennyi mindent ki lehet hozni.
    Csak egy példa-étel – hány tucat variációja van a töltött káposztának, hány fele töltelék szinte napokig lehetne sorolni.

    Vagy meglátod a jót valamiben és akkor vele tudsz elni, vagy a rosszat keresed.
    De akkor minek indultál el valahova?

    Igaz, mondtam, hogy a forró-t nem szeretem, azért mindent nekem sem kell szeretnem.

    Bár mondjak hogy ez a nordestino zene igazából valami régi portugál és amcsi katonák által behozott ritmus-mix (a szótáradban süsüéknek itten a VH-k ideje alatt „tám-pontjaik” voltak, nyilván sok laktanyával, ami sok kis vegyes süsü-brazilt is eredményezett. Edward, Wellington és hasonló nevek arrafelé mindennaposak.)

    Szóval sok helyen több ideig is ott is laktam, és akkor meg nem is soroltam el mindent.

  • Julianus barat

    Hahaha Peter, ez tetszett nekem:-)) Trump egysegbe kovacsolja a kanadaiakat:-)))

  • Bendeguz79
    2018 június 18
    5:49 du.

    a világ legnagyobb, legbölcsebb, legszebb, és legszeretőbb süsülandja:

    am nyomor és a reménytelenség>

    http://www.informationclearinghouse.info/49670.htm
    http://www.informationclearinghouse.info/49671.htm

  • gabriel
    2018 június 18
    6:21 du.
    túrista is lát valamit, de ott élve lehet igazán megismerni

    érdekes események az ilyenek mindenki életében aki meg és átélte

    kösz, hogy megosztottad

    a forro és hasonló dolgok számomra olyanok, hogy nem „fogyasztom”

  • Julianus barat

    Rodeo

    Beverly Gologorsky cikket vegigkinlodtam, de ilyen szegenyseget amirol ez a ferfi mesel soha eletemben nem lattam. Patkanyok egerek egy hatszintes haz alagsoraban es az anyja meg hozott egy macskat amitol kiujult az asztmaja?
    Itt Amerikaban a legjobb a welfare, vagyis az allam altal adott segely es menedek helyek vannak mindenhol, ahol adnak enni , ruhakat es szallast. A recesszio a vilag barmelyik reszen, de foleg az amerikai foldreszen, mindenhol hasonlo volt, a hiteleket nem tudtak fizetni es a kiakoltatas valoban mindenhol mindennapos jelenseg volt. Ezzel nem a cikkel Rodeo nem tudsz Amerikarol valos kepet adni, mert ez a jelenseg Europa es Amerika teruleten mindenhol fellelheto volt. Persze akik a Rodeo driven Beverly Hillsben , Bellairban laknak azok nem mennek welfarera:-))

  • Julianus barat
    2018 június 18
    11:13 du.

    apologetika? minek! a két cikk és sok más hasonszőrű arra világít rá, hogy mindez rendszerhiba
    a foodbank, a welfare, hajléktalan szállók, kábítószer injekciózáshoz biztosított biztonságos (nem fertőző) helyek és ingyen eszközök azok mind az extra profit töredék százalékából megoldható pofátlan és ugyanakkor aljas szemenköpések!

    egy kicsivel többért a teljesen központilag finanszírozott egészségügy és oktatás is megoldható de nem, miért? mert csak!

    az alacsonyan tartott azaz 25 éve befagyasztott bérek és az infláció viszonya a bérrabszolgaság fenntartása és a pofa be egyirányba mosoly és a lebutított népoktatás (vannak elitképzések ugyanennek fenntartására) és soroljam

    Madách -ot javaslom olvasásra és Zbignyew Brzezyinsky t vagy néhány más hasonsonszőrű guru helyett…jaaaa, meg Marx -ot

    aszongya a FO9XNEWS tennap előtt, hogy a gyermekek akiket leválasztottak menekült szüleikről és ketrecekbe zártak azok jobb körülmények között vannak, mint ott ahonnan elmenekültek (lásd Honduras és a Bahamák meg a Doninica i Köztársaság stb )

    puerto rico magára hagyva olgya meg a katasztrófa utáni helyzetét és az süsü tartomány

    én nem eszem meg eme maszlagot (a maszlag egy nagyon erős mákszármazék) és mindenki azt nyel amit akar vagy amit adnak neki

    az ájtatos manó jut eszembe erről

  • javítom az elgépeléseimet:

    Madách -ot javaslom olvasásra és Zbignyew Brzezyinsky t vagy néhány más hasonsonszőrű guru helyett…jaaaa, meg Marx -ot

    az első „és” után egy: „nem” van a ZB után felesleges a „t” „hasonszőrű” -be egy „son” -nal több került és Henry Kissinger neve kimaradt

    a „FOX9NEWS” felesleges a „9”

    fentebb: „bérrabszolgaság fenntartása és a pofa be egyirányba mosoly ” > „és” előtt „,” „be” után „,” egyirányba (állítólag kötelező különírni de akkor nem azt jelenti, mint amit mondani akarok)

    volt egy nyomdásztréfa a nyomdászok kisördöge is éber ugye, megoldották többszöri lektorálással nem volt nyomdahiba a könyvben de ki is akarták ezt írni az első oldal előtt: „ebben a könnyben nincsen nyomdahiba” azóta ezek a próbálkozások mind csődbe jutottak

  • Julianus barat

    Rodeo , ha Madachot javaslod olvasni csak, akkor az „es ” kotoszo sem kell . A berrabszolgatartast a mexikoiak csikartak ki, hiszen ok dolgoznak Mexikoban orankent egy dollaros munkaberert, Amerika csak segitett nekik megvalositani eletuk almat, hogy orankent kapjanak annyit mint amennyit keresnek Mexikoban ket het alatt. Nalam egy hetes munkaert kapott egy mexikoi ferfi otezer dollart amikor egy ablakot cserelt ki es keves komuves munkat vegzett hozza a furdoszobakban. Itt ennyit kernek San Carlosban a fizikai munkaert. Amerikaban mindig a hely hatarozza meg az oraber es a fizetes nagysagat. Ahelyett, hogy a mexikoiak otthon teremtenenek maguknak egy normalisabb orszagot, idejarnak at dolgozni, de majd leszoknak errol es elkezdenek gondolkozni. Kicserelik majd a kormanyt, es az uj kormany majd odafigyel a nepre. Egyebkent egy dolgos es szorgalmas nep . A hataron ha atjonnek akkor szamolhatnak azzal, hogy bezarjak oket. Meg ilyen szigor sosem volt bevezetve ellenuk. Majd megtanuljak, hogy nincs ertelme atjarni az USA ba.

  • Julianus barat

    Ja es ha az ut egyiranyu, akkor egybe is kell azt irni. Keep smiling az a vesztes vietnami haboru utan volt a jelszo az amerikaiaiknak. „Keep your head high, keep your chin up, and most importantly, keep smiling, because life’s a beautiful thing and there’s so much to smile about. ”
    Emeld fel a fejed, szegd fel az allad, es ami a legfontosabb, mosolyogj. Mert az elet csodalatos, és annyi minden van, amin erdemes mosolyogni. Ez persze egy jo tanacs, minden nehez helyzetbem alkalmazhato.

  • Julianus barat
    2018 június 19
    10:41 de.

    kiderült, hogy volt $5000-ed, nagyon jó, az egy szép, nagy, kerek szám!

    minden egyéb maradt úgy, ahogy volt… az a fajta „keepsmiling” nem az igazi, annak magyarul más a meghatározása: „kínos vigyor”, így különírva!

    kösz, hogy felfedezted Madách ban az „és”-t és kihagytad a „pedig”-et

    most pedig… „milliók egyért” (ez az egyiptomi színből való)

  • Julianus barat
    2018 június 19
    10:41 de.

    „az élet szép, neked magyarázzam?”

    ez honnan szóló idézet? ezt meg én szeretem és a Szőr Dzsón Falstaff monológját a becsület ről… olyan igazi sexpíri mélység csak nem elég „Vihar”-os

  • „Az élet szép, TEnéked magyarázzam?” 😀
    (Heltai: Néma levente)

  • Almási Alma
    2018 június 19
    4:08 du.
    nem tudtad megvárni amíg a &@{juli_ánus$B_Arát bevallja?

    most kereshetek mást te kivel láttad a Vígben? én a Ruttkai val még hátulgombolós koromban

  • Julianus barat

    Rodeo, mar este nagyon faradt voltam amikor olvastam a cikkeket amiket betettel, igy nem vettem eszre, hogy a ber rabszolgasagban meg kovetem a Te hibadat, azt viszont kulon kell irni. Nincs ennyi aprosagra idom . Igy maradok inkabb lelkes olvasoja a KMH nak es nem irok velemenyt, ha ennyi idot kell itt eltoltenem es mindenbe bele fogsz kotni. Miert ne lehetne 5 ezer dollarom? Mert neked nincsen? Akkor mar en dicsekszem, hogy nekem van ennyim? Vagy mar gondolkodni sem tudok?

  • Almási Alma
    2018 június 19
    4:08 du.

    csak neked rébusz:
    hol, mikor és miért?
    „…pace, pace, pace la pace dei sepolcri”…

  • Almási Alma
    2018 június 19
    4:08 du.

    a nyomda ördöge nekem is

    szóval (ki, hol, és miért?):
    …”pace, pace, pace orrenda pace la pace dei sepolcri”…

    ha kigúglizod akkor valld be! de akkor mondj többet

  • Almási Alma
    2018 június 19
    4:08 du.

    mai napig megàll! és egyre kevésbé hangzik el így eme nyerseségében, pedig megelőlegezte Marx-ot

    …..
    Volgi un guardo alle Spagne!
    L’artigian cittadin, la plebe alle campagne,
    a Dio fedel e al Re un lamento non ha!
    La pace istessa io dono alle mie Fiandre!

    …. (con impeto)
    Orrenda, orrenda pace! La pace è dei sepolcri!
    O Re, non abbia mai
    di voi l’istoria a dir Ei fu Neron!
    Quest’è la pace che voi date al mondo?
    Desta tal don terror, orror profondo!
    È un carnefice il prete, un bandito ogni armier!
    Il popol geme e si spegne tacendo,
    è il vostro imper deserto immenso, orrendo;
    s’ode ognun a Filippo maledir, sì, maledir!
    Come un Dio redentor, l’orbe inter rinnovate,
    v’ergete a vol sublime, sovra d’ogn’altro Re!
    Per voi si allieti il mondo!
    Date la libertà!

  • Julianus barat

    Rodeo ezt mindenki ismeri „az elet szep Teneked magyarazzam?” Heltai Jeno A nema Levente bol van.

  • Julianus barat
    2018 június 20
    10:58 de.

    szerencsétlen

    ezt már megoldották helyetted

    a többi?

  • „te kivel láttad a Vígben? én a Ruttkai val még hátulgombolós koromban”
    Én is. A levente a Ladányi Ferenc volt… De én már nagylány voltam akkor.

  • Rejtvényeket nem fejtek, nem guglizok. Ami nincs a fejemben, az már kívül is marad. Punktum.

  • Almási Alma
    2018 június 20
    12:58 du.

    punktum!
    kkk

  • Alberta volt a leggazdagabb provincia Kanadabanm meg nem is olyan reg,.! Miota Justin a miniszterelnkunk van bajban, T.i. az olaj kitermel;lsen gazdagodtak meg, de az uj miniszterelnok politikaja maskep intezkedett!

  • Figyelő
    2018 június 24
    2:04 du.

    szóval milyen is az az olaj? folyékony? és miért nem tudnak olyan okoskák lenni, hogy csinálnak valamit ahelyett, hogy kirabolják a természetet meg az indiánokat?

    gyötör a kérdés te meg nem értesz hozzá, már megint kőkorszakban élsz

  • Rodeo36-11
    2018 június 24
    4:17 du.
    Az olaj, vagy ha jobban tetszik a benzin, ma mar eletszukseglet a vilagon, Minden jarmuhoz az kell, de a gazdasagban
    is!
    A foldben vAN, es a termeszet nem sajnalja, ha elveszik, mert allandoan uj jon utana.

  • Ja, es az indianokat senki sem rabolta ki. Nincs mibol. Dolgozni nem akarnak, az allam tartja el oket, az USA ban is.

  • Figyelő
    2018 június 25
    1:51 de.

    jól van na! szenilitás és agyficam keveréke

    150-400 millió év alatt alakult ki ott a mélyben az elhullott szerves anyagból ha elfogy (és elfogy!) kell megint ugyanannyi ha van elég temető amiből…. de neked magyarázni olyan, mint lóval zongorázni

    a lóvasúthoz sem kellett és az elektromos járművekhez sem kell még kenőanyagnak sem, mert van elektromágnes (lásd még MAGLEV)

    a műanyagok meg szüxégtelenek van más megoldás de ez most menő figyelőéknél még van hátra éveid…alatt de nem iható..

    gondolkodni??? nem figyelő sorsa

  • Julianus barat
    2018 június 19
    7:37 du.

    ez egy cikk részlete: nem kommentálom!

    Americans are so poor that 41 percent of the US population cannot raise $400 without borrowing from family and friends.

  • Julianus barat

    Rodeo:-)) Nagyon erdekes cikkeket talalsz Amerika ocsalrasarol, biztos lehet benne valami, en azert inkabb elek ebben az orszagban, mint megfagyjon a hatsom Albertaban.

  • Julianus barat

    Rodeo „Gyoztes gyoztes gyoztes „ez valamelyik operaban hangzott el, Augustus csaszar gyozelmevel kapcsoatban, de persze nem tudom igazan, azert elmagyaraznad miert aktualis ez es mit jelent?

  • Julianus barat
    2018 június 26
    10:23 du.

    ilyen operát Augustus császárról sem ismerek és nem csak ezért de sok másért sem tudom miért lenne aktuális amikor szvsz nem aktuális mert…nem aktuális!
    ha idehozod az általad citáltat akkor mondok róla valamit

  • Julianus barat
    2018 június 26
    10:20 du.

    pedig még csak te hiányzol Albertából, hogy a nagy freskó teljes legyen…sok ötletem lenne, de ha -tényleg- olyan hideg lenne foglalkozhatnának hóember exporttal vagy segíthetnének a felmelegedő világot lehűteni nagy ventillátorokkal leküldeni Texas ba némi hűs fuvallatot amikor 54 C° van a nap alatt és kisűl, hogy besűl

    nem kell kiírtani az őserdőt lehet házat téglából is építeni és akkor nem járnak úgy mint a délközép a süsülandiában ahol ugye kivágták mert kulipintyókat csináltak belőle most meg átfúj rajtuk a térdig érő passzát szél, meg a 300 km/ó hurrikán és a tölcséres levegőről akkor nem is volt szó mindezt ők maguk csinálták és hogy sírnak mint a fürdős kurvák, hogy báncsák krahácsot

    rablógazdálkodás valós eredményei kapitalizmus Óh

  • Rodeo36-11
    2018 június 25
    7:49 de.

    Rodeo, sajnos , zavaros es buta beirasodra nem erdemes valaszolni. Voltal Indian videken? En Kanadaban is, es az uSA ban is voltam.
    Mellesleg, mikor az amerikaiak bementek az indianok koze nagyon szep penzt adtak nekik a foldekert! Persze azt az indian fonok zsebre tette.
    Ma is igy van. Az „okos” miniszterelnokunk csomo penzt adott az indianoknak, a mi adonkbol, amiben nem volt koszononet! Azota is tovabb zsaroljak a kormanyt!