Richard Strauss: Salome Operabemutató a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2018 június 21 3:35 de.1 comment

Strauss vérfagyasztó zenedrámája tölti be Szent Iván éjének idején a Margitszigetet az idei nyár lehengerlő operabemutatójában, mely Salome egyszerre ártatlan, morbid és tragikus történetét varázsolja színre.

Amikor Richard Strauss témájául Oscar Wilde „botrányos” Saloméját választotta, a korabeli közönség megdöbbent, hogy az operaszínpadon Keresztelő Szent János és Salome történetét erotikus és véres látomásként merik eléjük tárni. A mű azonban már az 1905-ös drezdai ősbemutatón is óriási sikernek bizonyult; Gustav Mahler egyenesen „napjaink egyik legfontosabb műveként” emlegette a századelőn a darabot.

A legnagyobb kihívásokat támasztó énekesi és színészi feladatok egyikébe tartozó Salome címszerepében Sera Gösch, a fiatal, világklasszis török szoprán először mutatkozik be Magyarosrszágon. Az előző évad A trubadúr című nagysikerű operabemutatójának Azucenája, a neves mezzo-szoprán, Komlósi Ildikó is újra látható, ezúttal Heródiás szerepében. A Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

Bemutató előadás a Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház együttműködésével.

(Forrás: színház)

Heródes: Gerhard Siegel 
Heródiás: Komlósi Ildikó 
Salome: Sera Gösch 
Jochanaan: Szemerédy Károly
Narraboth: Balczó Péter 
Apród: Kun Ágnes Anna 
Első zsidó: Horváth István 
Második zsidó: Kiss Péter 
Harmadik zsidó: Megyesi Zoltán 
Negyedik zsidó: Boncsér Gergely 
Ötödik zsidó: Szüle Tamás 
Első nazarénus: Dobák Attila 
Második nazarénus: Kóbor Tamás 
Első katona: Egri Sándor 
Második katona: Cserhalmi Ferenc
Egy kappadókiai
Kőrösi András 
Rabszolga: Rácz Illés

Közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara

Oscar Wilde azonos című drámája nyomán a szövegkönyvet írta: Richard Strauss
Szövegíró Oscar Wilde nyomán: Hedwig Lachmann
Díszlettervező: Csikós Attila
Jelmeztervező: Schaffer Judit 
Koreográfus: Pártay Lilla
Magyar nyelvű feliratok: Horpácsy Balázs
Angol nyelvű feliratok: Adrian Courage / Arthur Roger Crane

Rendező: Szikora János

Karmester: Kocsár Balázs

Ismertető:

Sera Gösch
szoprán

Sera Gösch isztambuli, majd bécsi tanulmányai után 2012 és 2015 között a bécsi Volksoper szerződtetett tagja. 2015-től kezdve szabadúszóként dolgozik, pályájának kezdetén Bécs sokáig központi szerepet játszott karrierjében: 2012 és 2017 között fellépett a Bécsi Zeneegylet Aranytermében, a Konzerthaus Nagytermében, a Bécsi Állami Operaházban, a Hofburg császári palotában, a Jeruzsálemi Tavaszi Fesztiválon pedig a bécsi Opera kórusa kísérte.

Ezek után egyre több országból kapott felkérést, így például 2015-ben Ljubljanában Alben Berg Lulu-szvitjét énekelte a Szlovén Filharmonikus Zenekarral Keri-Lynn Wilson vezénylete alatt, valamint koncertezett a New York-i Lincoln Centerben, Washingtonban és Philadelphiában. A következő évben az Egyesült Államok mellett (Washington, New York, Boston) Kanadában is fellépett, majd Violettaként debütált Verdi Traviatájában a Várnai Állami Operaházban. 2017-ben Reinhold Gliére ritkán hallott koloratúrszopránra írt koncertjét énekelte ugyancsak Ljubljanában, és ugyanebben az évben Moszkvába is eljutott, ahol Mozart-áriákkal lépett színpadra.

Sera Gösch kedvelt szerepe a Szöktetés a szerájból Konstanzéja, akit játszott már a luxemburgi Théâtres de la Ville, az antwerpeni Toneelhuis színházakban és a Mannheimi Nemzeti Színházban. Barokk, illetve oratorikus művekben is gyakran szerepel. Címszereplő volt például Händel Rodelinda című operájában, a zeneszerző Feltámadás oratóriumában pedig Angelót énekelte. Bonnban a Máté-passió, Rómában a János-passió szoprán szólistája volt.

Az idei évben a Calgary Filharmonikus Zenekarral újévi koncertet adott Kanadában, márciusban koncertszerű előadásokon énekelte Szófiában a Salome címszerepét és Khrüszothémiszt az Elektrából. A közeljövő fontos fellépése lesz a Várnai Állami Operaházban a Lammermmori Lucia címszerepe, amelyet a Bravissimo operagála követ a torontói Roy Thomson Hallban.

Fotók: Gergely Bea

1 Comment

  • O, a Margit szigeti eloadasok! Meg ma is emlkszem, az ott latott Aidara! A kornyezet a Szigeten, ad egy extra „valamit” a nyari eloadasoknak!