Latorcai: kezeljék Orbánt a helyén

2018 június 26 9:40 de.17 hozzászólás

Magyarország legnagyobb cirkuszi porondján Latorcai János levelező, izé levezető, elnök játszotta a mindenható porondmester szerepét. Mert, valószínűleg úgy gondolta, hogy mindenható az, akinek a kezében van a mikrofonokat szabályozó gomb. Talán igaza is van. Különösen, ha Orbán Viktor cimzetes tekintélyének megvédése a tét.

Rendben is van, hogy egy kormány fejét nem lehet, „hé, te, ott” megszólítással illetni. Tordai Bence, a Párbeszéd (de, kivel), politikusa nem is sülyedt idáig. Ami még abban az esetben is dícséretes, ha tudjuk: amennyiben megmaradt volna az a rendszer a háború előttről, amit Orbán annyira fényez, akkor ennél komolyabb megszólítást aligha kapna. Latorcai a hírek szerint leginkább azon akadt fenn, illetve ki, hogy a Fidesz elnökét pártelnöknek titulálták. Ami részben furcsa, de leginkább nagyon árulkodó. Mármint akkor, ha komolyan vesszük a túlteljesítő portás pillanatnyi agymenését.

Az egyik olvasata lehetne annak, hogy kikérték az országgyűlés nevében a pártelnöki titulust, az lehet kétségtelenül az, hogy a miniszterelnök, az valóban a nemzet szolgáinak az elnöke. Kellene, hogy legyen. Ebben a minőségében lehetne kérdezhető, illetve számon is kérhető. Pártelnöki tevékenységéhez éppen úgy nincs köze az országgyűlésnek, ahogy az ellenzék egyes pártjai esetében sincs köze. Így, bárki érdeklődéssel várhatja, hogy amikor bármelyik párt elnökét pártelnökként, és nem képviselő úrként szólítja meg a Fidesz, netán a kormány, bármelyik tagja, akkor milyen gyorsan lesz a mikrofonja hangtalan. Mi tagadás, magam eddig nem figyeltem ezeket az eseteket. De talán ezt követően érdemes lesz. Az ellenzék frakciói pedig bátran kérjék ki maguknak, ha bármely megszólításban nincs kellő tisztelet.

Ugyanakkor lehet, hogy Latorcai tud valamit. Mármint a valós hatalmi viszonyokról. Arról, hogy Orbán ugyan a pártelnöki arc, és torok, de a tényleges hatalom más, illetve mások kezében van. Így a párt ügyeit valóban felesleges lenne Orbán Viktoron számon kérni. Miközben az, ha így állnak a dolgok, egyvalamit biztosan megmagyarázna. Azt, hogy a kormányfő olykor a saját kezdeményezéseinek a szavazásáról is távol marad. Esetleg csak a függöny mögül drukkol. Elvégre akkor, ha nem az övé a tényleges hatalom, illetve a tényleges szándék, akkor aligha érzi a sajátjának ezeket a döntéseket. Pusztán parancsra cselekszik. Legfeljebb azt találgathatjuk, hogy kiére, kiékre? Ha a Nagy Egyszarvú-szellem, netán Jahve személyes parancsára, akkor nagy baj van. Ha valamelyik, háttérben ólálkodó királycsinálóéra, akkor sem biztos, hogy kisebb a baj. De legalább számon kérhetőbb. Talán.

Azonban talán arról sem ártana megfeledkezni, hogy a hazai országgyűlésbe valójába miniszterelnököt nem választ a választó. Képviselőkre, és pártlistákra szól a voksolás. A pártot képviselő személyként kerül felkérésre az, akire a kormány megalakítását bízzák. Ennek köszönhetően a párt elnöke, aki bírja a tagság közvetlen, valamint a választók közvetett bizalmát, tulajdonképpen fokozott, kettős legitimitással rendelkezik. Voltaképpen erősebb pozíciónak is tekinthető, mint a miniszterelnöké. Latorcai lehet, hogy csak erre szerette volna, a sorok között, felhívni az ifjú padavan figyelmét. Azzal, hogy figyelmeztette: túltiszteli Orbán Viktort.

Legközelebb az esedékes levezető elnöknél tesztelni kellene, hogy a „Pannon Géniusz” megszólításra miként reagál. Ha pedig kikapcsolja a mikrofont, akkor Orbán reakciója lenne az érdekes. Mert könnyedén lehet, hogy ő ugyanúgy Európa Császára ott belül, ahogy a zsebebek lelke is egy-egy farkasé.

17 hozzászólás

  • Ha mondjuk Hiller szólna be Orbánnak, vagy bármely más, létező párt politikusa, annak azért nagyobb hírértéke lenne.

    Vonának voltak jó beszólásai, és azon nem is talált fogást a fidesz rögtön. Ez a Tordai-féle megmozdulás amatőrnek látszik, biztos a liberálisok találták ki.:)

  • nem olvaslak el többé!

  • Ha Horthy marad, akkor Orbánéknál minden reggel elhangzana nagyon hangosan, hogy „jó reggelt méltóságos úr!”
    Orbán köszöntené így a gazdáját. De lehet, hogy az intézőt!

  • A pannongeniusz hatalma illegális, csalással szerezte „gyözelmét”, ezért illegitim és sulyos törvénytelenségei miatt törvényen kivüli a bünszervezetével együtt!
    Megszolitása legjobb esetben is: 666-os rab!

  • Orsós Elemér

    tóth péter
    2018 június 26
    10:43 de.

    „nem olvaslak el többé!”

    Én már a cím alapján ráismertem, majd biztonság kedvéért a vezércikk végére görgettem, annyi elég volt belőle! A tapsoncok majd reagálnak! D:

  • Orsós Elemér

    Fáj az igazság? Vagy tudsz valamit? Pl. birtoklod netán az Orbán személyiségprofiljáról készült jelentést? Magam azt sem tudom létezik-e. De hátha Te ismered….

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2018 június 26
    7:24 du.

    Tisztelt Uram, Orbánt le se sz….m! Engem a koszorús szerző hamis magyarság féltése és a nem baloldali emberektől való, kiválóan érzékelhető hányingere flusztrál!

  • Tordai szándékoltan idéntlenkedett, így akarta/akarja felhívni magára a figyelmet – ezt ő maga mondta el.

    Tordai kontra hülyéskedése produktív (volt). Sem ő, sem a jelenlegi ellenzék így soha nem fogja leváltani az Orbán-rendszert. Tessék valami komolyabb dolgot kitalálni Orbán ellen.

  • Érdekes látni az öreg bértollnok cikkeinek VÁLTOZÁSÁT.
    Nyílt titok, hogy GYÁRTOTT valóságban élünk.
    A valóság gyártás alap eszköze pedig az INFORMÁCIÓS HATÁS, a MÉDIA.
    Ehhez a politikai SZÍNPADON is előadást tartanak.
    Figyelemre méltó, h az öreg bérpropagandista a cikkében erre a lehetőségre is felhívta a CÉLKÖZÖNSÉG figyelmét.
    Orbánt (is) kettős szerepben JÁTSZATJÁK.
    Az egyik a nemzetközi viszonylatban kiemelkedő szabadságharcos reformer államfő.
    A másik a bukófélben levő közkártékony diktátor.
    Orbánt és a háttér támogatókat dicséri, hogy még nem bukott bele teljesen a rá osztott feladatba.

  • Az Orbán-fanok nyivákolnak.

    A cikk elérte célját.

  • A fentiek korrekciója, helyesen:
    „Tordai hülyéskedése kontra produktív volt”

  • Elgondolkodtató, hogy a (bal)liberális szerzőink Orbánon kívül más témát egyáltalában képtelenek előráncigálni, – de legalább a (bal)liberális kommentelőket így meg tudják heherésztetni… (Még Orbán ovis korszakából nem olvastam itt valami leleplezőt…). Legalább valamiféle – középiskolás szintű – elemző cikk iszonyúan hiányzik.

  • Geyza
    2018 június 27
    8:58 de.

    Abszolúte 🙂

  • NAGY István
    2018 június 27
    10:49 de.

    Valószínűleg, ha más lenne a szolgák elnöke, akkor más lenne a téma. Ki kellene próbálni, hogy Orbánt visszavonultatva mi lenne a téma. Momentán Nemecseklelkű orbán van a hordón

  • NAGY István
    2018 június 27
    10:49 de.

    ´Há mijéé jársz át a kurucinfóról ide?

    ott olvashatsz sok-sok fasiszta uszító dumát!

    Vagy máá azon se bírsz élvezkedni?

  • ˙
    Szegényt nem kezelhetik a helyén,

    mert Lipótmezőn már rég

    bezárt a Sárgaház . 🙁

    .

    Majd az új helye, egy ugyancsak sárga ház leszen odfönn,

    a Budai Várban, s ha majd oda felszáll, olyan pávatáncot mutat

    be, hogy még a fizetős migráncsok is szétrebbennek attul… Ja!

    .

  • Orsós Elemér

    FORTIMBRAS
    2018 június 28
    7:38 de.
    A „Sárgaházat” előrelátó önvédelemből Fletóka záratta be, de azért bőven megérdemelne egy gumiszobát, amiért nem nézett utána, hogy az alapítók bebiztosították, hogy ne lehessen csak elmegyógyintézetnek használni! Most ott rohad ezért kihasználatlanul, a gyurcsányok és orbánok meg nyugodtan hülyíthetnek szabadlábon milliókat!