Kinek fütyül a forint?

2018 július 3 9:59 de.37 hozzászólás

A magyar hivatalos fizetőeszköz zuhanórepülésben van. Ehhez a megállapításhoz nem kell látnoki képesség, mert napok óta szólnak erről a gazdasági hírek. A politikaiak meg arról, hogy egyes hatalmi tényezők szerint spekuláció folyik a forint ellen. A kormányszóvivő, illetve a jegybank meg elkezdett egymásra mutogatni. Az igazság meg valahol a sok bába között látszik elveszni.

A hétköznapi kommunikációban szinte biztosan. Részben azért is, mert az átlag országlakónak nincsenek felesleges euró-milliói ahhoz, hogy akárcsak elképzelje a kockán forgó milliárdokat. Amelyek forgásában, természetesen akár spekulációs hatások is lehetnek. Gazdaságiak és politikaiak egyaránt. Ahogy annak idején, amikor Szijjártó, illetve Kósa döntött a forint-döntés mellett, szintén lehettek politikai célok, amelyek megalapozták a 2010-es árfolyampottyantást. Talán gazdaságiak is. De aligha a lakosságé, amelynek nem egy tagját érintette a deviza-hitelek törlesztőrészleteinek ugrásszerű növekedése. Némi demagógiával talán az is megkockáztatható, hogy a deviza-hiteleseket azért tudta Orbán megsegíteni a későbbiekben, mert előtte olyan helyzetbe hozták őket az emberei, hogy rászoruljanak a segítségre. Kicsit úgy, ahogy a hazai, unortodox workfare is működik. Jobbára azok zsarolhatók közmunkában szerezhető elég fékezett jövedelemmel, akiket előtte a hatalom taszított a nyomorszintre. Vállalkozások tönkretételével, kirúgásokkal, meg ami a palettán még előfordul.

A jelenlegi zuhanórepülés hosszabb távú hatásait majd szintén utólag fogjuk, talán, megtudni. Ami azonban könnyen előfordulhat, az az, hogy talán nem véletlenül dobta a hatalom a lovak közé a gyeplőt. Az import drágulása, a gyenge forintra rárepülő bevásárló-turisták felvásárló-ereje, például, meglökhetik az inflációt. Ezzel megnöveli annak az esélyét, hogy az nagy kommunikációs felleghajtásokkal kísért jövedelemnövekedések egy része visszakerüljön a költségvetésbe. Miközben a valós értékét is csökkenti a jövedelem növekedésének. Ezzel szinte egy menetben értékteleníti el a lakossági megtakarítások jelentős részét is. Azt a részét, amely forintban pihen a fiókokban, illetve a kamat szempontjából alig különböző folyószámlákon. Márpedig a lakosság nagy része nem a korábban említett, és már akkor sem létező euro-milliárdos számlák kivonatait nézegeti a hónap elején. Arra pedig talán még többen emlékeznek, hogy a magánnyugdíjak államosításakor volt egy kisebb pánik, hogy a következő tétel a lakossági megtakarítások lenyúlása lesz.

Egy jelentősebb forint-zuhanás ezt feleslegessé teheti. A számlák elértéktelenednek maguktól. Miközben az embereket a meglóduló infláció a tartalékok felélésére, a megtakarítási lehetőségek csökkentésére kényszerítheti. Nem elfeledve persze azt, hogy az, akinek jelentősebb tartaléka van euróban, az jobban jár. Nem az, aki külföldön dolgozva őrzi a valószínűleg csak a közmunka-bérhez képest nem szerény megtakarításait. Az azonban mindenképpen, akinek tényleges lehetősége van, illetve volt olyan üzleteket kötni, olyan forrásokhoz hozzáférni amelyek alapján jelentős mértékű, lehetőleg a hazai bankrendszertől függetlenül vezetett eurós számla-megtakarítása van. Amikor tehát azt hallgathatjuk, hogy spekuláció zajlik, akkor talán érdemes lenne azt a kérdést is kibontania egy kormányközeli szóvivőnek, hogy ez kinek az érdeke.

Így sokkal megnyugtatóbb lenne, ha biztosan, tényekkel alátámaszthatóan láthatnánk, hogy a letelepedési kötvényekkel üzletelés, az állami beruházások, a Mészáros-birodalom építése-szépítése, az Orbán-gyerekek köz-sajátlábon taposása, és hasonlók nyomán egy kormányközeli embernek, illetve a baráti, ismerősi körükből senki másnak sincs eurós, svájcifrankos, vagy más, ezekhez mérhető, és velük erősödő valutában vezetett számlája. Valamint a jelenleg inkább toporgósnak tűnő nemzeti bank prominenseinek sem. Sem belföldön, sem belföldön. Mert kínos lenne, ha kiderülne: a forintromlás legnagyobb haszonélvezőit az erre leginkább hatni tudó hatalom környékén kell keresni. Még akkor is nagyon kínos lenne a hezitáló jegybankot látva, ha tudjuk: másutt is igencsak mozgásba lendültek a valutapiacok a nagyvilágban.

37 hozzászólás

  • Bar mit is a politikusok keze erint az mindeg,mindenutt csodbe jut.

    Az alapveto lecke ebbol is hogy az allami-kezet el kel, tavolitani a bakolastol es a penz-alap-rendszeretol.
    Hasonloan mint a kozgazdasagtol.

    Az allam csupan esz-seru politikaval serkenthjeti, elolenditheti ugy a kozgazdasagot mint a penzugyeket.
    Minden mas tettei csak halalosra fertozi azt.

    A fuggetelen penz-rendszer es fuggetlen-bankolas az egyedulli leheto megoldas.
    Csupan az serkenti es nuujtja a szabad lehetoseget a kozgazdasag mukodese es fejlodesenek.

  • jaaaaaaaaaa spekuláció de nem soros hanem matt olcs Y és tsai.

    ugyanannyi devizáért több fakaurit kapnak a többi nem érdekli őket és az infláció az egekig? kit érdekel napi 100 milliós bevétel mellett?

  • Most éppen kicsit erősödött a forint. De még mindig messze van onnan, ahonnan indult, és állítólag a tendencia marad a gyengülés.
    Matolcsy meg nem megy el a parlamenti bizottságba.
    Úgy látszik kicsit sáros, és fél, hogy kiderül.

  • Ma:15:59 (Portfólió)
    Ahogy az elmúlt napokban valóban a gyengülés irányába nem látszott megállás, most a forinterősödést követik újabb és újabb hullámok, így már 326,5-nél jár az euró meg, azaz 4 egységgel került lejjebb reggel óta.
    Ez 1,1%-os forinterősödés! Szégyen amit
    Simay Úr, itt aljas szándékból elkövetett!

  • – Ma:15:59 (Portfólió)
    Ahogy az elmúlt napokban valóban a gyengülés irányába nem látszott megállás, most a forinterősödést követik újabb és újabb hullámok, így már 326,5-nél jár az euró meg, azaz 4 egységgel került lejjebb reggel óta.
    Ez 1,1%-os forinterősödés!
    Szégyen amit (egy kis orbánozásért,)
    Simay Úr, itt aljas szándékból elkövetett!

  • Mind ezt csak egynek koszonhetik! Na, itt a talalos kerdes:
    MINEK?

  • Kerekes Sandor

    A korábbi esetek mintájára a Nemzeti Bank ismét hasznot fog húzni a forint romlásából. És persze vele a benfentesek, akik mmajd időben értesülnek a közelgő kiigazításról. Minden egyes forint romlás profitot hoz a Banknak, ugyanis amikor magasabb értékű forintért megvették a devizatartalékot akkor kevesebb forintot fizettek minden egyes valuta egységért, mint amennyit most kapnak majd érte, amikor azt eladják. Az 1gy keletkezett többlet forintot ”eredmény”-nek hívják és azt a törvény szerint a Bank az Államkincstárba tartozik befizetni.
    A korábbi esetben, Matolcsi bankelnök megtartotta a többletet, kettőszáz hatvan milliárd forintot, (mellékesen a devizahitelesek veszteségét,) és abból négy fél-magán alapítványt alakított, amelyek teljesen kontrolálatlanul, az ő kénye kedve szerint költik el azt a pénzt.
    A pénz egy részét állampapírba fektették, ami az Unio szabályai szerint tiltott állam finanszirozásnak számít, míg más összegekkel ingatlanspekulációba kezdtek. Ez mind törvénytelen.
    Amikor pedig a parlamentben kérdőre vonták, Matolcsi azt kiabálta a kérdezőnek: ez mind csak blöf, blöf és blöf!

  • Slapajkám kisapám már majdnem 400 Ft 1 liter 95.-ös.
    A környékem legolcsóbb kutján.

  • Az orszag kozgazdasaga nem erosodik, de az allam kolcsonzesei novekszik.
    Tehat a penzuk ertekenek semmi mas lehetosege mint ertekeben vesziteni.

    De hogyan kepzeli barki is (Kerekes Sandor) johu az MNB (az allam bankja) nyerhetne azon ???

    Hiszen penzenek kevesebb az erteke.

    Csupan tobbet kell majd kolteniuk tobb papir es festek vasarlasara. Tehat meg az is vesztsseguk.

    Koszonhetik mind azt az ostoba ertelmetlen politikkusok altal igazgatott kozgazdasaguknak.

    Talan nekik is szukseguk lenne egy „uzletember” altali allamigazgatasara ?!

  • Oh ,ez a Geyza a mostani „hot rider” a volt piros-kancsi-sutotok.
    Aki par oraval ezelot az arctalan, fejtelen, agytalan oriasi nagy szaj volt ?

    Orankent valtozik mint a camelianok.

    De legalabb most az uzemanyagra hivatkozott, nem a sorokre, meg barmi mas pia-jara.
    Talan kezdene jozanodni ?
    Igazan ideje.

  • Egy Liter 95 octanos gaz ottan 400 Ft.
    De abban kb. 250 az allam altal zsarolt ado.
    A vilagpiaci ara circa. 700 Ft egy Gallon (3,8 liter)

  • slapaj,

    Mint parizerért küldött segédújságíró-gyakornok. Ismered azt a fogalmat, hogy átfutási idő? Ja, nem.
    Amúgy, ha az elmúlt napokban Orbán et Matelcsy és haveri köre már megszedte magát, akkor az erősödés hasznot hoz.

    Tudod, öcsisajt, először kevés euróért sok forint, aztán ezért kicsit több euró.
    Közben megszalad az infláció, a gazdaságot megbízhatatlannak ítélő tőke menekül, de az orbanistákat nem zavarja. Amúgy sem látnak ki a farpofák közül

  • Kit érdekel, a benzin ár !
    Amivel hajtok, electric car…

  • Bendeguz79
    2018 július 3
    4:46 du.

    A nagyokos.
    Mindent tud.
    Sőt. Jobban tud.

  • Andrew_s
    2018 július 3
    5:11 du.

    Slapaj papának annyi az esze mint a hintalónak.
    Ő jövő hazai értelmisége.
    Szegény haza..

  • Kerdesem minden KMH kozgazdasagi szakertoihez.

    Mi a feneert ti nem fektetiek be a sajat osszegeiteket ottan HA annyira nagy a lehetoseg ottan profitalni ???

    Mint a mondas; Put your money where your moth is !
    (Kovesd penzeddel a szadat ).

  • slapaj
    2018 július 3
    5:23 du.

    szvsz.: rongybicikli amid van csak szikrázik mikor a delej átfut az égnek álló hajadon a 40000000 kulonb(!) nem különb a te ótód sem a rollernál csak rongosabb

  • Bendeguz79
    2018 július 3
    8:50 du.
    neked is ajánlom a mészaroslölö részvényeit, nagy pénzeket lehet azok forgatásával…csinyányi

    próbáld ki ha van elég fakaurid…megtudod hová tedd a szádat

  • György Molnár

    Matolcsy beteg, Orbán beteg, a forint csak beteg lehet….

  • Nem csoda hogy az orszaguk csupan a csodfele kepes iranyt venni.

    Tvaly osszel irtam itten amikor „talalom” Mezzokovesdre ment az uzem-anyag arakat ertelmezni.
    Akkor a ko-laj ara $ 48-49 volt.
    Tegnap meghaladta eloszor 2013-ota a $ 75-t.

    Ti csak pofaztatok a semmin.

    A kozgazdasagok „melegedesei” altal az inflaciok novekednek.
    A befektetok az ipari-reszvenyek helyett a bond-market (kotvenyekbe) teszik penzeiket. Mert penz ara emelkedik.
    A kormanyoknak tobbet es tobbet kell kolcson venni az emelkedo koltsegeiket fedezni.
    De annak is van am hatara.
    Amikor a penz erteke allandoan csak lefele megy, mit gondolsz hol fog az kikotni ?
    Igen a pince padlojan.
    Nemzetkozi gazdasagi csod.

    Halas vagy azert a szocialaistaknak ?
    Azok egyedulli kepessege az allando es emelkedo koltekezeseik.

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2018 július 3
    11:16 de.

    „Matolcsy meg nem megy el a parlamenti bizottságba.”

    Kedves Uram, Matolcsit nem lehet csak úgy a parlamentbe rendelni, mert nem sok közük van hozzá! Tessék elolvasni a MNB jogállását, őt csak az Európai Központi Bank utasíthatja, bármíly hihetetlen is! Bizony! Lásd, gogli: az MNB jogállása címszó alatt!
    https://www.mnb.hu/letoltes/jegybanktorv-hu.pdf

  • ORSOS ELEMER;

    De ha olvastad a kozolt adatokat az tisztan adja;

    „Az MNB elnoke a Parlamentnek irasbeli es szobeli beszamolassal tartozik”

    Tehat tisztan alavetve a Parlament hatorozatainak is.
    A Parlament az „ur”.

    Az egyuttmukodese az EU penzugyi intezmenyekkel szukseges mivel elismerik a pemzintezmenyeiket es penzrendszeret.
    Az „elismereseik” az egyedulli amivalami erteket nyujt a papirpenzuknek.
    Maskulomben nem erne meg a papir arat amire nyomtatva van.
    Maskulomben semmi mas nem letezik erteket jelenteni.

  • Orsós Elemér
    2018 július 4
    4:33 du.

    És jó isss hogy ez így van, mert így

    A,
    elveszíttetheti a közpénz „közpénz” jellegét ha ez szükségessé válik

    B,
    abból a közpénzből, ami már elveszítette „közpénz-jellegét” vásárolt műtárgyakat és egyébb műkincseket szépen haza viheti.

    Ilyen csip-csup dolgokkal nem fog foglalkozni az Európai Izé..(írtad hogy mi de már elfelejtém..)

  • Szentgráli Emerencia

    Orsós Elemér
    2018 július 4
    4:33 du.
    https://www.mnb.hu/letoltes/jegybanktorv-hu.pdf
    Úgy látom, az 1. pont a lényeg, az utána következők csak elterlő szófosás!

  • Simay úr, szólok a Varga Misinek, éppen egy profi helyettes államtitkárt keres. Feltétel: feddhetetlen előélet, sikeres C-tipusu átvilágithatóság, megfelelő végzettség. No poblem !

  • NAGY István
    2018 július 5
    4:06 de.
    a simay úr az megfelelne, de aki méginkább az #&@°˘###bendegizi őszencsége ő lenne még csak az igazi majdnem matt olcsy magasságokba’ a bányász béka segge alatt négy emelettel

  • Szentgali Emerencia;

    Maga is kozolte a web-lapot amit Orsoso Elemer kozolt.

    Reagaltam, sot tisztan jelentve Orsos Elemernek az adott torveny kevetelmenyet.

    Ha olvasta volna azt, lenne hajlando reagalni azon „torveny” kovetelenyen ?
    Ami bizniyitja hogy az MNB NEM fuggetlen penzugy szervezet !!!

  • Kerekes Sandor elvtars;

    Hohu van az a regi magyar mondas,hogy az oreg papp is tanul mindeg ?

    Nem vagyok papp, de bevallom oreg vagyok, de mind azok ellenere szertenek tanulni a maga megjagyzasebol.

    Lenne jo ertesiteni hogyan jovedelmezhet az MNB a Forint ertekenek esesen ?

    Remlnem az MNB fonokei es alaklmazottai NEM lenne lehetoseguk „put”-okat vasarolni/fogadni a furure market-on. Legalabb is nem a kozpenzeken.

    Talan annyi eszuk es tisztesseguk meg a magyar allamnak is letezne ???
    On the second thought….hm ????
    Nothing would surprise me !!!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 július 4
    5:25 du.

    “Az MNB elnoke a Parlamentnek irasbeli es szobeli beszamolassal tartozik”

    No és akkor mi van, mert parlament által irányítani és befolyásolni meg nem lehet, azt csak az Európai Központi Bank teheti!? Az MNB-nek csak beszámolási kötelettsége van, ami egyenlő egy megmásíthatatlan tájékoztatással, amit meg a mindenkori kormány dísznek a kalapjára tűzhet az árvalányhaj és a turul toll mellé!

  • ORSOS ELEMER;

    Az MNB a magyar allam tualjdona. Azert felelos a Parlamentnek, csupan azert torvenyesen felelos a Parlamentnek. Semmi masnak.

    Nem az EU sem semmi mas nemzet vagy egyseg tulajdona.

  • ORSOS;

    Az MNB a magyar allam tulajdona.

    Az ECB-vel (European Central Bank)harmoniusan egyutt mukodni koteles, mert magyarorszag NEM TAGJA a Uri-zone-nak, de elismerik a Forintot kozos megeggyezeseik alapjan.

  • Bocs. My typo hiba. EURO-ZONE penz-egyseg .

  • NAGY István
    2018 július 5
    4:06 de.

    „Simay úr, szólok a Varga Misinek, éppen egy profi helyettes államtitkárt keres. Feltétel: feddhetetlen előélet, sikeres C-tipusu átvilágithatóság, megfelelő végzettség. No poblem !”

    Kedves „Nagy uram!”

    Ön alighanem elírta: a fentiek nem feltételek,inkább szigorúan kizáró okok – tekintettel a jelenlegi potentátok összetételére!

    Egyébként nem „átvilágíthatóság” hanem átvilágítás – mindenki átvilágítható ugyanis, kérdés milyen eredménnyel!
    Ahol nyilvánvaló a dolgok „végkimenetele”, ott általában tök véletlenül „el szokott maradni” – mondjak rá példákat vagy megy egyedül is?

    Tudom, tudom – meghúztam magamnak a lófarkamat, és már húzok is a sarokba Alma mellé térdepelni!

  • ORSOS ELEMER;

    Persze a kalapjara tuzheti az arvalanyhaj melle azt is hogy a Forintot Rakosi alapitoota meg 1949-ben, csupan az elkobzott ertekek elleneben.

    A nemzet arany-fedezetet reg aldtak az adosagokat fizetni.

    Az allam valuta fedezete nem igen lehet jelentos, mert az orszag igen sokat importal, es kevesebbet exportal.
    S mind az import arucikkekert pedig „valutaval” kell fizetni.

    A Korona es a kornazasi cikkek nem tudom mit erhetnek.
    Az arany ara ma $ 1,300 per Oz.
    A draga-kovek erteket szakertnek kellene felbecsulni.
    Talan erhet 1/4, vagy fel millio USD-t.

    Az ellen kolt a kormany 70-80 billiot evente es vesz kolcsont kb. 4-5 billiot.
    De a penz ara emelkedik, tehat az allam koltsege is emelkedni fog a kamat miatt.
    Azert esik a Forint erteke.
    De a kormany kolti a penzt mint ha az menne-ki a divatbol.

    Persze nam a sajat penzuket koltik, csupan a masoket.
    A [politikusok azt meg veszik mint ha szmet lenne.

    De mivel mindeg az adofizeto lakossag tartja a penzes-zsakot, hat a politikusok nem sokat torodnek azzal.

    S az nem csak hogy maguknak megfelelo, de meg abbol mindeg tobbet es tobbet ohajtanak.
    Az a szocializmus egyedulli kepessege.

    A munka, a termeles, a gyarapodas, a sikereskedes az csupan az atkozott kapitalizmus jellegei.

  • Besancon
    2018 július 6
    11:29 de.

    Ne írjá’ ilyeneket Nagyúrnak.
    Még krokodilkönnyeket fog hullajtani
    és elkezd rikoltozni az alpári beszéd miatt.

  • Bendeguz79
    2018 július 6
    1:38 du.

    El tudod mondani hogy itt mit mondasz ?

  • Besancon

    Nagy Pityuka elvtárs egy bal, izé jobbfax. Szóra sem érdemes.
    Volt itt már Pintér nagybácsijának a másod-padtársa is.
    Igény és pártutasítás szerint