Palkovits Valér az új torontói főkonzul, Kumin Ferenc az ottawai nagykövet

2018 július 13 10:00 de.11 hozzászólás

Palkovits Valér, Magyarország újonnan kinevezett torontói főkonzulja néhány éve azt mondta egy magyar vidéki lapnak, hogy “a diplomácia szakma, nem politikai pálya.” Kicsit részletesebben az akkor Rigában szolgáló első beosztott ezt mondta 2013-ban a Kisalföldnek: “Ugyanúgy köztisztviselők vagyunk, mint akik itthon a közigazgatásban dolgoznak. Igaz, egy diplomata bármikor visszahívható, de az általános gyakorlat szerint a szakmai embereket és a karrierdiplomatákat nem kell hogy befolyásolja a kormányváltás.” Természetesen a 2014-es választás előtt nyilatkozott így, annak eredményét pedig már nyilván ismerjük. Azt is tudjuk, hogy miközben kormányváltás 2014-ben nem következett be, a Külügyminiszérium jelentős átalakuláson ment át–először Navracsics Tibor rövid minisztersége alatt, aztán Szijjártó Péter regnálása kezdetekor. A KÜM személyi állománya mára átalakult.

Az újonnan kinevezett 35 éves főkonzul Szabó Stefániát váltja Torontóban. Palkovits közszolgálati karrierje 2007-ben vette kezdetét Magyarország EU-államtitkárságán, ahol integrációs politikával foglalkozott. Ekkor már a soros magyar EU-s elnökségre készültek, amire végül 2011-ben került sor és ami Palkovits szerint “egyértelmű siker” volt.

(Palkovits Valér)

Miközben az új torontói főkonzul különbséget kíván tenni a karrierdiplomata és a politikai pálya között, Kumin Ferenc, az újonnan kinevezett ottawai nagykövet a politikai pályán, különösen a politikai kommunikáció területén is jártas. Kumin az Orbán kormányban szolgált két évig, aztán New York-i főkonzuli tevékenysége alatt is lelkesebb lojalitást tanusított a kormánypárt felé, és hevesebben bírálta a kormány kritikusait mint ami egy diplomatától megszokott lenne.

Amikor Kumin Ferenc átveszi az ottawai misszió vezetését, elődei — Ódor Bálint és Pordány László — örökségével találkozhat. Míg Pordány László egy diplomatától teljesen szokatlan módon tett sorozatban otromba kijelentéseket rólunk, illetve mindenkiről aki kormányát bírálta — továbbá potenciális szövetségeseket is elidegenített — Ódor Bálint hatékonyabb stratégiát alkalmazott, valamint azon viszonylag kevés magyar diplomata egyik, aki folyékonyan beszélt franciául (ami Ottawában természetesen hasznos). Precedens nélküli költekezéssel egészen grandiózus kulturális rendezvényeket szervezett, amelyekkel ellensúlyozni kívánta a magyar kormányról szóló negatív híreket a kanadai sajtóban, illetve ez által magához vonzott jó kapcsolatokkal rendelkező kanadai személyeket a kulturális, gazdasági és politikai életből, valamint az ottawai zsidó közösségből is. Egy szakmailag felkészült “európai” stílúsú karrierdiplomata képét építette fel, miközben a háttérben rendszerint alárendelte a diplomáciai munkát és a protokollt nem csak a nyers pártérdeknek, de igencsak piti személyes konfliktusainak is. A Hungarian Free Press, a KMH angol nyevű testvérlapjában tényszerűen és mértéktartóan mutattuk be amikor 2014-ben kinevezték, akkor is ha kormánykritikus nézeteink már ismertek voltak. Ennek ellenére Ódor Bálint mindkét lapot és szerzőinket külön-külön nemzetellenségnek tartotta. Voltunk páran olyan naivak (vagy talán túlságosan kanadaiak), hogy kinevezése idején tőle több szakmaiságot és toleranciát vártunk mint elődjétől.

A Pordány László és Ódor Bálint ideje alatt szerzett tapasztaloknak köszönhetően, legalább megszoktuk azt a viselkedésmódot amit magyar diplomaták Kanadába importálnak az utóbbi években.

11 hozzászólás

 • hahahaha, mexoktuk? nem kell “arrajárni” azok meg akik “arrajárnak” úgyis egy bennszülött törzs és csak tábortűzzel, füstoszlopokkal meg sámánokkal lehetne de minek hadd tapicskoljanak benne …ha nincs más vagy pláne jobb dolguk

  a zember nagyon furcsa fehérjehalmaz! az idő múltával képes a zemlékeit olyanná alakítani ami az neki a pillanatnyi érdekeihez megfelelő…itt a blogon is bodáznak és figyelnek meg még kituggya mit csinálnak de olvasható… na ezeknek vannak “ezek” idekűűűddve

 • Az ember azt várná, hogy valami “új korszak” kezdődhet, új emberek, új stílus, netán kéznyújtás….. de látom, hogy a liberális kanadai magyarság előítéletekkel indít. Kár !

 • NAGY István
  2018 július 13
  12:20 du.
  hozott lófaszért kapott lófasz jár

 • György Molnár

  Ettől a Kumintól már 15 éve is hányingerem volt, ez egy talpnyaló Orbán szolga….(Volt viszont egy intelligens felesége, Viktória, aki -azt hiszem- az akkori TV2-nél volt híradós, ki tudja miért vált el Kumintól….. )

 • Fiúk! Úri beszélgetést folytattok. Érveket nem mondotok, csak szidalmazzátok a szerzőt és egymást.

 • Béla István
  2018 július 13
  2:32 du.
  rólad vettünk példát!

  mi is a kifogásod? vagy csak írni akartál és a nevedet látni nyomtatva?

 • NAGY István
  2018 július 13
  12:20 du.

  Nagyon helyeslem ezt a fajta előítéletet.
  Például előítéleteim vannak a szarral szemben is,
  azért nem vásárolok vacsorára,mégha ezüstpapírba is csomagolják

 • A mindenkori kormanyok szerte a vilagban, azt az embert nevezik ki orszag kovetjenek, akit, akiket akar. Temeszetesen, az illetonek a kormanyhoz hunek kell lennie. En a Pordanyi hazaspart ismertem meg kozelebbrol, kellemes, intelligens emberek voltak!

 • Amint erre következtetni lehet, Kumin nem véletlenül került New York főkonzuli posztjáról a jóval kisebb volumenű ottawai nagyköveti székbe! Még az általa ezerrel fényezett kormánynak is kínos volt, amit az USÁ-ban rekedt kétéves kisfiú körül csinált, ill. nem csinált. Feladatát, hivatali kötelességét negligálta, amikor egy hónapon keresztül nem látogatva sorsára hagyta, a gyermek érdekében a kisujját sem mozdította, közvetlen hozzátartozójával a nagykorú nővérrel a kapcsolatot nem vette fel és mielőbbi kiutaztatása ügyében nem lépett! A gyereket ugyanis már jóval előbb “kiadták volna” csak nem volt kinek! Végül is a Magyarországon élő felnőttkorú nővér kiutazott Leventéért, de nem a főkonzul Kuminnak köszönhetően hanem egy new yorki ügyvédi iroda tulajdonosa, Rónai Péter intézkedett. Amint tudomást szerzett az ügyről saját költségén repülőjegyet küldött a nővérnek, valamint szállást biztosított az ott tartózkodása idejére. Nem tudom Kumin milyen “értelmezés” szerint nem tett eleget a hivatalából eredő kötelezettségeinek, politikai vagy diplomáciai értelemben tett- e rá egyet, de ezért felesleges úri luxusban főkonzult tartani, ha épp csak akkor nem lehet hasznát venni amikor szükség lenne rá! Teljes a szereptévesztése, amennyiben főkonzulságának köszönhetően kiskirályként élt New Yorkban az adófizetők pénzén, és szerepét mindössze a kormány fényezésében gyakorolta! Arra vannak elegen a tányérnyalók között, a főkonzul diplomáciai jellegű, hivatalos ügyintézésre szakosodott, az adott ország állampolgárait érintő ügyekben eljáró személy – még akkor is ha a mindenkori kormány maga nevezi ki belátása szerint a “saját emberei közül” de a feladat elsősorban szakmai és nem politikai.

  Most, miután Kumint egyenesen az ottawai nagyköveti székbe röpítették “büntiből” majd jól kiélheti magát: a nagyköveti poszt lényegesen közelebb áll az ő szervilis elképzeléseihez!

 • Figyelő
  2018 július 13
  5:39 du.

  Hát valóban.
  Ami azt illeti,
  túlélői szerint Himmler
  is igen kedves, művelt úriember volt (amúgy).
  Operába járt,ifjú festőket támogatott kellemes ember volt.

  Nem is értem miért akarták
  ezek a bárdolatlan oroszok meg amerikaiak felakasztatni.

 • Besancon
  2018 július 15
  10:29 de.

  Parteingenosse Kumin úgy gondolhatta
  felesleges dolgokra mégse való állampénzt pazallani.
  Mert ugyebár a drága állampénz az tudjukinek a tulajdona.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.