Sajtó és Simicska: üzlet a hatalommal?

2018 augusztus 6 9:08 de.22 hozzászólás

Az internet terjedésével sokszor megtapasztalt jelenség, hogy a gondolatok jönnek, majd mennek. Az általam leírtak is nem egyszer máshol köszöntek vissza. „Természetesen” forráshivatkozás nélkül. Nem akarván elkövetni ugyanezt, mindenképpen elolvasásra ajánlom Földes András írását az Index.hu oldalán. Ráadásul a legtöbb gondolatban igaza is van. Kínos.

Kínos, de nem neki, hanem az államilag megtámasztott propaganda szempontjából. Mármint akkor, ha elolvassa arrafelé valaki. Talán elolvassa. Mármint akkor, ha a hatalom propagandafelelőseinek van annyi esze, hogy olykor a saját termékein kívül mást is olvas. Az is igaz persze, hogy egy írás elolvasása nem jelenti annak megértését. De még a megértés esetén sem biztos, hogy nem indul be az a mechanizmus, ami a saját döntések felmentését szolgálja. Akár a valóság, a realitás, az ésszerűség ellenében is. Ez utóbbi nem a média specialitása, hanem az emberi viszonyulások általános jellemzője. Alkalmasint Orbán csapata is ismeri, mert manipulálja. Elég belegondolni abba, hogy hány alkalommal használta a propagandában céltáblának mindazokat, akik lövöldözése felmentést ígért a személyes hülyeség alól. Alkalmasint a hatalmi baromságok leplezésére is. Mint az első békemenet környékén. Amikor kirohanásokat rendeztek a bankok ellen a devizahitelek miatt. Holott előtte a Szijjártó-Kósa páros segített bedönteni a forintot.

Földes írására visszatérve, azért is érdemes elolvasni, mert világosan levezeti, hogy miért van a valós sajtóban ellenzéki, ha tetszik ballib, túlsúly. Véleménye szerint azért, mert a sajtóval kapcsolatos elvárásoknak a hatalom által támogatott szócsövek nem igazán felelnek meg. Márpedig akkor, ha a hatalom csak propagandacsatornákat működtet, akkor a valós média valóban csak „túloldalon” fog előfordulni. Az pedig külön érdekesség, hogy az az Index.hu adott helyet az írásnak, amelynek az egyik nagy dobása annak idején a teljes fórumrendszer Orbán-hitet sugalló felforgatása volt. Olyan megoldásokkal, amely számos, Orbánt bíráló topik törlését, illetve több felhasználó tiltását is magukba foglalták. Az Index ellenzékisége, amely olykor nem is tűnik annyira ellenzékinek, hajaz arra, hogy megpróbáltak gesztust gyakorolni a hatalom felé. Csak aztán valamiért ez nem jól sült el. Illetve nem úgy, ahogy a tulajdonos gondolta.

Ami erős párhuzamot jelenthetne a hírTV sorsvonalával. Mert a múltba tekintve még bőven emlékezhetnek arra, hogy korántsem volt annyira ellenzéki, de még csak objektív sem, amíg Simicska látványosan jóban volt Orbánnal. 2006-ban még szinte örömkönnyek között vergődve tudósított lelkesen a hírTV tudósítója a TV-székház felgyújtásáról. Aztán Orbán az első jelek szerint egy saját oligarchia kialakítása mellett döntött, és a TV-csatorna megtalálta az újságírást. A mostani átrendeződés tehát alig több, mint egy drasztikus visszarendeződés. Az alapvető üzenet nem is annyira tartalmi, mint szemléleti. Kőkemény, háttéralkuktól sem garantáltan mentes tisztogatást üzen. Valójában nem is azoknak, akik nem egyeznek ki Orbánnal, hanem éppen azoknak, akik kiegyeznek. Nem kellene ugyanis elfogadni, hogy a TV-csatorna munkatársai között éppen akkor indult el tisztogatás, amikor az visszakerült a Fidesz hatókörébe. Így sokkal inkább azoknak üzen, akik a szakmaiságot akarják előtérbe helyezni. Akár szimpatizálnak a hatalommal, akár nem.

Mert az elsődleges szelekciós szempont a párthűség lett. Idősebbeknek akár ismerős is lehet a recept. Volt már olyan a magyar sajtó történetében, amikor a párthűség mindent vitt. Valójában az elhíresült G-napig Simicska birodalmában is ismerős lehetett ez a szempontrendszer. Miközben talán érdemes arra is emlékezni, hogy Simicska távozása is lehetett egy előre lefektetett forgatókönyv része. Még akkor is, ha azt a forgatókönyvet esetleg nem Orbán írta. De az sem kizárt, hogy a régi harcostársak üzletet kötöttek. Simicska egy kisebb vagyonnal, de tulajdonképpen mentességet kap. Arra az időszakra, amelyről az üzlet keretében hallgatni fog. Arra az időszakra, amikor Simicska a Fidesz érdekében, azt hatalomba segítve ténykedett. Mert azt ugyebár tudjuk, hogy volt egy sejtetés egy videóról, amit már majdnem látott valaki. De amely mégsem igazán forog közkézen. Holott a köz informálása talán mégsem lenne érdektelen. Mármint akkor, ha Simicska valóban leváltva szeretné Orbánt látni.

De valahogy ebben sem vagyok teljesen biztos. Ahogy abban sem, hogy nem az említett üzlet része volt a Jobbik-Fidesz vadházasság. Amennyiben a Fidesz elindult a szélsőségek, a Jobbik pedig a centrum felé. Valójában egy hatalmi monolitot alkotva. Kisebb dudorokkal. Melyek egyike lehet az LMP is. Ha sok vizet nem is zavarnak.

22 hozzászólás

  • Miert NEM erheto el ez a link tobbet az interneten? ERtem ezalatt a KANADAI MAGYAR HIRLAPOT?

  • Kedves FIGYELO;

    Ha registralsz with the Hungarian Free Press and the Kanadai Magyar Hirlappal akkor kapod automatikusan minden bejegyzeseket.
    Habar a valasztasok utanni panaszok elmultaval nagyon le-lassultak a jelenteseik. Hasonloan a hozzaszollasok is.
    Talan mind ketto haldoklik mint mind az allitolagos nyomtatott es electronikus lapok is.
    Vadoljak Orbant azert, de velhetoen az erdekeltseg es az elofizetesek nem elegendoek.
    Hasonlo az eset az ottani TV-adokkal is. Csupan az allamiak letezok. Kicsi az orszag, szegeny a nep fizetni.

    Csupan kattintani szukseges a bejegyzeseket kinyitni es olvasni.

  • Nekem simán elérhető a http://kanadaihirlap.com/

    De Neked is kedves Figyeklő, mert különben nem tudnál kommentelni sem… 🙂

  • György Molnár

    Orbán egy tahó és mágnesként vonzza minden szakmából a hozzá hasonlókat…A tahókat….

  • Figyelő!

    Igazad van,én már többször leírtam más cikkeknél,hogy az utóbbi időben több hozzászólásom nem jelent meg,csak másodszorra vagy harmadszorra,valami gond lehet a kapcsolattal….
    Ehhez a cikkhez még nem írtam semmit,mert csak belenéztem és most
    nincs időm figyelmesen elolvasni,véleményt formálni,de ha lesz
    akkor megteszem!

  • Amdreq_s;

    Figyelo ketsegtelenul ugy jutott megjegyzeset kozolni.
    De bizonyara nem kapja a megjeleno cikkeket.

  • Molnar Gyorgy megjegyzesere.

    Maga bizonyara szemlyesen ismeri a „kis kopcost” amikor kepes szemlyesen velemnyet nyilvanitani. Maskent az lehetetlen !

    Kormany igazgatasan persze lehet igen melyen velemenyt alkotni.
    Hasonloan az egesz magyar allam es kormany mukodesen.
    Sot meg torvenyeiken, Alaptorvernyeukun ami a rendszer es a nemzet funfamentuma.

    A gazdasagi es penzugyi elveiken es annak mukodesen is amin a nemzet es a lakossag let-kerdese a jovoje fugg.
    Az a leheto legsulyosabb ami jelentos kritizalast erdemelne.

    De sajnos azon igen figyelemtlen a tomeg. S az am a problemak igazi okozoja.

    A negyedik megvalasztasa poliyikai stabilsagot tukrozott a nyugati kozgazdasag szamara.
    A vallalati ado-leszallitasok erossen befolyasolta a kulfoldi befekteteseket.
    Saknos a magyar lakossagnak nincsen befektetheto penze. Tehat csak a kulfoldieken leheto a remenykedeseik. S az tortent is.
    Azert meg a nyugati palyaudvaron is hirdetik a munka lehetosegeket. S ma inkabb a munka keresi a munkast.
    Nem a munkas a munka lehetoseget.
    A kerdes fognak-e majd sporolni a befektetesek lehetosegeire ?
    Tanulnak-e majd a lehetosegekbol?
    Vagy csak megy majd minden a regi modon ?

    A panszkodasok hogy a berek alacsonayak, hat az adja a lehetoseget. A szegeny kinakiak (kulik)semmiert dolgoztak a kezdetben. S csak ugy gazdafodott meg Kina es ipari nagyhatalomma valt. Tanulnak abbol ?

  • Boda akkor ne írj ide többet.
    Neked is jobb lenne hidd el..Néha olyan ideges vagy,
    láthatólag remeg a gyomrod meg minden.Majd még felfordulsz:D

  • Szerintem szánalmas volt, ahogy Kálmán Olga vitte magával a leszerepelt ballibeket a HírTV-be.
    Simicska meg a ballibek a bosszú kedvéért ölelgették egymást, előtte meg kígyót-békát kiabáltak egymásra.

    Lehet a Jobbikot meg LMP-t savazni állandóan, csak éppen ez hiteltelen azok szájából, akik méginkább kilógnak a hatalom seggéből.

    Ez ahhoz hasonlít, mikor a Horthy újratemetéskor ment a földhöz verés és sikítás, hogy „antiszemitizmus meg föltámasztja a dzsentri világot”.
    Most Orbán visszaállította a dualizmus összes emlékművét, amely a keresztény arisztokrácia és a zsidó iparmágnások teljhatalmát képezte a magyar társadalom többi része fölött. Liget, Budai vár stb.

    Úgy kussol erről a ballib „elit”, mint az a bizonyos a fűben.

    Na, ennyit a gerincről, ami ellenzéki oldalon van … A fideszes vezetéssel, akik anyjukat eladnák két forintért, éppen jó társaságban vannak.

  • B79! „Lelassultak” a cikkek, hsze-ek. Augusztus van: Magyarországon meg két hete 33-35 fokos hőség – 80%-ban légkondi nélküli lakásokban.
    Remélem elmagyarázod, hogy milyen elmaradott nép vagyunk, hogy nem használunk klímát.
    Holott a klíma éppen az egyik legnagyobb energiafelhasználóvá lépett elő, az energiatermelés meg gyorsítja a Föld felmelegedését,attól van az, hogy pl.Magyarországon nem 2-3 napig van 30 fokon felüli hőség – ahogy korábban is volt – hanem 3-4 héten keresztül, frissítő zivatar nélkül.

  • Hazzaykám
    Ballibek mi? Te nagyokos.

  • Bendeguz visszajött – hiányoltam.

    Örülök hogy ír, mert tudomásul kell vennünk, hogy az idő halad, és bizony a korral az egészség fordítottan működik.
    Ezért hiányoltam.

    De sajnos, nem tudja változatlanul elfogadni, hogy egy kormány emberekből áll – azoknak az embereknek, akik éppen kormányoznak vannak indulataik – jók, rosszak – vannak meglátásaik – buta, vagy okos – és az sem mindegy, hogy mi az eltökélt céljuk, amire a kormányzást fel akarják használni.

    Sajnos nem érti, hogy a személy aki eldönti hogy mit tegyen egy kormány.

    Még inkább igaz ez egy olyan rendszerben, ahol úgymond parlamenti demokrácia van, ráadásul egykamarás.

    Az USA-ban külön választanak elnököt, és két kamarás a parlament – két ház van – szenátus és képviselőház.

    Ahol jól elhatárolhatóak a pártok működőse.

    Somma-sumarum: A legtöbb jelentős döntésre nézve, ami az ország jelenét, jövőjét befolyásolja komoly consesus szüksége.

    Magyarországon a pártlistás szavazással már minden el van mondva.

    A szavazók pártra szavaznak, ami egyszerű többséggel nyertes lehet. Sót a végen még korrekciós coficient-et is applikálnak, ami további plusz helyeket biztosít a „nyerteseknek.

    A nyertes párt visz mindent.

    A nyertes párt vezetője automatikusan miniszterelnök lesz, vagyis a kormány egyszemélyi feje.

    A nyertes párt megválasztja a parlament elnökét, az ország elnökét, akinek a valós működése szigorúan reprezentatív, semmiféle valós hatalma, döntési jogköre nincs, mivel a többségi párt választottja.

    Logikus, hogy a magyarok azt az egyszemélyt kritizálják, aki a választások után teljhatalommal lett felruházva – mivel mást nem tehetnek.

    De Bendeguz – már kértem, hogyha van valami más ötleted, ne titkold el a magyar nemzet elöl, Isten kegyelmére kérlek, könyörgök – tudasd a balga néppel!

    Ezért akkor már megsértődtél – most is megfogsz?

  • Peg milyen jó volt míg nem járt ide ez a félkegyelmű.
    Dehát…egyszer minden jónak vége szakad..

  • talalom soraira;

    NEM, nem a lakossagot kritizalom megjegyzeseimmel, habar azokra is juthat elegendo vad.

    Foleg a nemzetet uralo hatoalmat vadoltam mindeg. S azt az elmult ezer (1,000) esztendore visszamenoleg jogosan ,tenyek alapjan tettem mindeg.

    A jelen ho-hullamert persze nem leheto az energia es a hutesi szervket vadolni.

    Talan tudna, hogy a Foldnek volt mar sokszor magasabb homerseklete es sokkal magasabb CO2 tartalma, meg az emeberilenyek jelene elott is.

    Sot emlekzhetne arra az egyszeru tenyre is hogy a vilag emeberiseg lakossaganak a ‘robbanasa’ ami okozza a termeszet minden foku egyensulyanak a veszteset.

    Mar irtam azt is, hogy mikor en fiatal srac voltam, a Fold ossz-embei lakossaga a 2 milliard kuszoben alt.
    Ma, het es fel (7.5) milliard.
    S duplajara jut a kovetkezo 40 evben.
    Az az hogy 2058 , 15 milluardan fognak elni a Foldon.

    De a „szakertok” allitasa, hogy a Fold maximum 10 milliardon folul nem lessz kepes eltartani.
    S azt el fogjuk erni a kovetkezo 16-18 even belul.
    Tehat mit fognak majd akkor tenni ???

    NE FELEDD; minden eberi leny ,csupan lelegzesevel produkal naponta egy koilogram CO2-t.

    Az nem kevesebb mint 7 es fel milliard kilogram CO2 minden eggyes nap !!!
    Vagy het es fel millio tonna CO2 minden nap.
    Egyenlo egy Egyptomi pyramid sulyaval.

    NEM szamitva abban minden ipari, gyari, eromuvek, automobilok, repullogepek, hajok, mozdonyok, stb.stb. altal prodikalt CO2.

    Igen, a Fold atmoszferaja melegedik, a tengerek vizei melegednek,a vilag eso-erdoi naponta es celzatosan loe-egetve kozel mint magyarorszag terulete naponta. A tengerek vizeben tobb a szemet mint a halak.
    S a mu-anyagok evtizedek alatt sem bomlanak alkoto reszeirekre.

    A termofoldek pusztitva naponta vilagszerte.
    Atlagban 30-40 ev alatt a mu-tragyak a foldben levo mikro-szerveket teljesen elpusztitja, s az asvanyos anyagok oxydalodnak. Egyszerubben szikes-koves talajja valnak.
    A naponta pusztitott erdok nem produkalnak Oxigent tobbe es nem hasznlanak Carbont a legkoben levo CO2-bol.

    Tehat az emberiseg a teljes es celzatos on-pusztitasan szorgalmakodik.

    De csupan az emberi lenyek a termeszet egyedulli pisztitoi.

    De nem csak a termeszetet, foldet, levegot, vizeket, minden mas elolenyeket, de meg a sajat embertarsait is celzatosan es tomegesen pusztitva allandoan politikai es anyagi celokbol megallas nelkul. Nem csak anyagilag de a haborukkal.

    Irtam mar mind ezt nehanyszor, de az olvasok tobbsege ellensegessgeskedessel reagalt mindeg.

  • GABRIEL soraira;

    Amit irtal a beszmolot az ottani kormanyrendszer mukodeserol az amit en mar sokszor kritzizaltam megjegyzeseimben.
    Piontosan amint leirtad annak ottani mukodeset.
    Persze, azt a tobbseg ellenzte, es valotlannak allitotta.

    Az a rendszer alapjaban, minden letezo emberi elvek alapjan NEM demokratikus, sot meg RE-publiknak, KOZ-tarsasagnak sem
    celheto. Mert az allam vezetes szerpe NEM a PUBLIKUM, az az a lakossag, ill. tarsasag kezeben letezik.

    De mindeg, kivetelnelkul mazert engem a hozzaszollok tomegei vadoltak, sot durvan mocskoltak.

    Kerdezte azt is hogy vajon mit is javasolhatnek.

    Az emberi tortenelem soran rengetegen javasoltak mar igen sok es mindenfele elveket a kozossegek letet iranyitani.
    Voltak tobb philozofiai, vallasi, erkolcsi, pchychologi befolyasokat alkalmazo eszmek ,javaslatok es tobb gyakorolva is, de mind csodott mondott a valasoagbeli alklamazasai alapjan. Csupan mert mind a tomegek vezeteset es kihasznalasait celoztak, Legalabb is alkalmaztak.

    Az egyedulli amit mar tobbszor is irtam itten a tarsadalom minden eggyes tagjanak a biztositott lehetoseget a sajat eletenek , jovojenek az iranyitasara biztositani.
    Nem masok altal, senki mas altal.

    Persze a rewalis kerdes lenne hogyan biztosithato az amikor gyilkosok, rablok, tolvajok, gazemberek kihasznalnak mind azt a lehetoseget.

    Az egyszeru valasz arra hogy csupan abbol a celbol letezhet a kozosseg alotal szervezett on-hatalmi, on-biztonsagot, lehetoseget vedo es biztosito szervezet.

    Abbol jott lretre az „ONKORMANYZAS” elve. Es az „onkormanyzottak” altal, szabadon hatarozott szervek mindenki letenek, jogainak, szabdsagainak, lehetosegenek es tulajdonanak a biztositasara. Az lett nevezve „onkormanyzat”, az on=hataorozataik alapjan. Egyszerubben a demokratikus onkormanyzas.

    Az legelosszor gyakorlatra jott az eszak-amerikai angol gyarmatok lakossai ,egelegedetlensegei alapjan.

    Tovabba a kovetkezokben.

  • Gente!
    o velho bendeguz um salvador do mundo
    Novo messias!

    Bocs emberek, complikált.
    Hát igen BENDEGUZ – nagyon jó lenne így ahogy irod, mi is szeretnük de mennyire, higgyed el!

    Valahogy úgy, ahogy gondolnád!

    Csak az a kérdés most-már, hogy hogyan vegyük el a játékszerüket mindazoktól, akik nem eresztik!
    — A HATALMAT! —

    Tudom, olyan Gárdonyisan, nem tudom, hogy tudsz-e erre asszociálni:

    TÖRÖKÖT FOGTAM, DE NEM ERESZT!

  • A „Tovabba a kovetkezokben” es a valaszom a 10;43 du. soraira eltuntetve lett a cenzor altal.

  • talalom elobbi megjegyzeseire amit nem jeleztem.

    Veli hogy az (air conditioning) a leg-hutes a leg nagyobb energia fogyaszto.

    Teves talalom !

    Az en 3.5 tonnas air conditioner-om egy 20 amperes vonalon mukodik, csupan mert van benne gy 10 K futo resistor coil a teli futes celjabol. Neha ejszakankent hasznalva.

    De a lakasokban a futes a legnagyobb-energia (villany-ero) felhasznalo.
    S eszakon ahol a gaz vagy olaj alkalmazva futesre az meg sokkal tobb CO2-t produkal.

  • GABRIELhez.

    Amint valaszoltam kerdesere ket megjegyzesemben, de csak az elsot engedte at a cinzor

    Hat masodszor, de csak dio-helyban.

    Ha nem csupan a HATALOM SZERZEST celoznatok, hanem minden emberi leny letenek, boldogsaganak es sikereinek a lehetosegeit vennetek celnak , akkor minden mas lehetne.

    Ne feledd, minden egyen a sajat letenek az elolenditeset remelne.
    S sikerei eseten, ami az egyennek jo es javait serkeni, az az egesz tarsadalomnak/nemzetnek jo es elohaladast okozza.

    Ami persze az egyenek jogai es lehetosegei hianyaban nem tortenhet, az nem serkentheti a kozosseg erdekeit sem.

    Probalj azon gondolkodni, s nem a HATALOM elrablasan masok eletet, jogait es lehetosegeit es sikereiket korlatozni !!!

  • ORBÁN VIKTOR UNOKATESTVÉRE FELTÁRJA A LAKÁSMAFFIA NAPRAKÉSZ BŰNTÉNYEIT ÉS GYILKOSSÁGAIT‼️‼️‼️😱
    https://www.facebook.com/ilona.feherne.1/videos/1643855642406652/UzpfSTQyMDIzMjc1MTczNTQ2NDo0OTkxMTY1NDA1MTM3NTE/

  • na harmadszor!

    Ismét egy szegény(dúsgazdag!)jellemtelen, magyar „menekült”
    távozott Amerikába(ott jobban elférnek…)és nem rontja itthon
    a levegőt!
    Remélhetőleg nem ő az utolsó „hazafi”,aki távozik?

  • Boda Marcs
    2018 augusztus 29
    2:26 du.

    TE is eltávozhatnál már.
    Legalább csak innen
    Mindenki megkönnyebbülne,elhiheted.