Lebontják az államalapító kanadai miniszterelnök szobrát Victoriában

2018 augusztus 9 11:59 de.83 hozzászólás

Szombaton eltávolítják Sir John A. Macdonald államalapító miniszterelnök szobrát a Victoria Városháza előtti bejáratból, mivel a jelenlegi polgármester szerint az emlékmű „a gyarmati erőszak fájdalmas emlékeztetője.” A Viktória királynő után elnevezett tartományi főváros polgármestere — Lisa Helps — elmondta, hogy Macdonald öröksége nem csak Kanada alapításáról szól, hanem arról is, hogy a tragikus következményeket hozó bentlakásos iskolarendszer egyik atyja volt. Helps szerint a szobor jelenléte a Városháza előtt fájdalmat okoz az Őslakosságnak, amikor az önkormányzathoz fordulnak és kénytelenek elsétálni mellette.

Helps, aki egyébként történész végzettségű, a következő szavakat idézte a néhai kormányfőtől, amelyek szerinte jelzik, hogy mennyire sértő az örökségé (vagy legalábbis annak egy része) az Őslakosság számára:

„Amikor a rezervátumon hoznak létre iskolát, a gyerek még mindig a szüleivel lakik, a szülők pedig vademberek. Ezért bár olvasni és írni megtanul a gyerek, habitusa és gondolkodásmódja indián marad.”

Macdonald aztán hozzátette, hogy a gyerekek „a fehér emberek habitusait ás gondolkodását sajátíthatják el” a bentlakásos iskolákban.

A polgármester elmondta, hogy nem a múlt eltörlése a cél, hanem a történelmi személyek és események teljesebb, összetettebb bemutatása. Ezért Macdonald szobrát megőrzik és akár vissza is kerülhet egy nap (vagy máshol felállíthatják azt), de úgy a kor sötétebb oldalát is bemutatják, nem pusztán nemzeti hősként kezelik az első kormányfőt.

Amiután szombaton elbontják a szobrot, a megüresedett bejáratban az őslakossági spiritualizmusra épülő „tisztító” szertartást rendeznek.

A szerdán bejelentett lépés szokatlanul heves és szinte egységesen ellenző reakciót váltott ki mind jobbközép és balközép lapok olvasóik között. Többszáz hozzászólást olvastam a jobbközép National Post-ban és a balközép Globe and Mail-ben, közülök pedig alig akadt olyan, aki helyesli a szobor elbontását. Többen arra az álszentségre mutattak rá, hogy Victoria város neve és építészete is a gyarmati korra emlékeztet, nem csak a szobor. De legtöbben azt nehezményezték, hogy egy tizenkilencedik századi politikust huszonegyedik századi mércével és elvárásokkal értékelik, miközben abban a korban, aligha találunk olyan közszereplőt aki olyan nézeteket vallott volna, amelyek ma érzékenynek bizonyulnának.

Macdonald 1867 és 1873 között, illetve 1878 és 1891 között kormányozta Kanadát. Skóciában született 1815-ben és Ottawában halt meg 1891-ben. Macdonald regnálása alatt került sor az országalapításra és Kanada nyugatra, illetve keletre való terjeszkedésére. Manitoba, a Northwest Territories (amely akkor Saskatchewant és Albertát is magába foglalta), British Columbia és Prince Edward sziget is Kanadához csalakozott. Az ország eredetileg csak Ontarioból, Québecből, New Brunswickból és Nova Scotiából állt. A vasút fejlesztését is regnálása alatt dolgozták ki. Mind emellett tény, hogy a bentlakásos iskolák célja az Őslakosság kulturájának és örökségének eltüntetése volt, az egykori rendszer pedig napjainkig tartó szociális traumához vezetett.

83 hozzászólás

  • Mi a fene megy mar ottan?
    Nem lehet egyeni tenyek allitasat jelezni mar ?

    A mult torteneneteinek hamissitasa az nem tisztesseges dolog senkik altal.
    Azert torolte megjegyzesemet ?

    Az sem khosher am !!!

  • Teves, kedves szerzo !

    Ma az „indianok” NEM „vadak”, csak szegenyek es gazdasagilag elmarodattak.

    A XIX szazadban gyermekeiket mind az u.n. boarding school-okban (collegiumokban)tanittotak hogy az atlag tarsadalom szokiasait felszedjek.

    De a „reservaciok” mind az adofizetok koltesgeibol fenntartva ahol teljesen onallo jogokat elveznek.
    Igen, meg jogokat is amiert mi, (te es en meg masok) bortonbuntetest kaphat.

  • Erre a cikkre, meg a másik új cikkre (a tanár-diák viszonyról) ugyanaz az igazság vonatkozik az én véleményem szerint: ha nem ismered a körülményeket, ha nem élsz benne egy bizonyos közegben, ne mondj róla KEMÉNY itéletet… Nem lehet egy konfliktust egy egészen más szemszögből feltétel nélkül megítélni és elítélni.

  • Parács Péter Pál

    Ezt úgy tudnám nevezni, hogy a történelmi események mihez képesti viszonyítása.
    Ha, ebből indulunk ki, akkor egész Amerikáról beszélhetnénk és nem csak az őshonos indián bennszülöttekről, hanem az odahurcolt rabszolgákról is.
    PPP

  • Nem ertek egyet a felfogassal.
    Azok a gyerekek, ,lehet hogy megtanultak angolul is, hiszen Kanada nyelve angol, francia vol. DE megtanultak irni , olvasni is.Ami ma divatba hoztak egyes politikusok, nem ertek veluk egyet. T.i. azok a tanulok nem csak keresztenyek lettek, hanem az akkori allamnak osi tagjai lettek, ami egy erdemnek szamit az en szememben.Voltam kanadai korutamon azon a videken is. Egy fantasztikus hotelnben is laktam, ami a benszulottek tulajdona volt.Bizony nem volt olcso. A benszulottek MAI problemaja a munkanelkuliseg. A fiatal embereknek nincs lehetosege fejlodni, mert a szuleik es oseik NEM akartak a regi tartomanyokat elhagyni. Halaszat es vadaszat ma mar a mai fiataloknak nem megy, ok tobbre vgynak, ha van valami tudasuk. Mi tortenik? Elhaggyak az ismert videket es nagy varosokba koltoznek. A szobor temahoz, Nagy butasag lenne a kormanytol, ha zt a szobrot felreteszik. T.i. a multat nem lehet megvaltoztatni es az elso kanadai kormanyzo megerdemli, hogy szobra legyen, barmi volt AKKOR a helyzet.

  • Remélhetőleg egy liberális transzvesztita kerül a helyére,,,

  • Orsós Elemér

    NAGY István
    2018 augusztus 9
    4:29 du.
    Pityú! Ilyet feltételezni illiberális gonoszság! 😀

  • Mint jeleztem elobbi megjegyzesemben ,melyet a cenzor eltorolt, hogy a szobrok es emlekmuvek eltavolitasa valami elkepzelt politikai okokbol mar nagyban ment az USA-ban.
    Fokent a US-polgar-haborus (1861-64) emlekmyveket es szobrok meg a temetokbol is eltavolitottak szazakat.

    Ma az kezdodik Candaban is.

    Vajon fogja az a mozgalom elerni a Romai Katolikus egyhaz templomait es katedralait is ?

    Azok is mind diszitve belul es kivul az egyhaz szentjeiknek a szobraival.
    Fokent hogyan fogja majd az erinteni Del-Amerikaban levoket ?

    Ahol a vallas-terites igen veres eroszakkal is volt kenyszeritve a Spoanyol birotalom hoditasainak idejen ?

    Mikor a szobrok es emlekmuvek eltavolitasa a tortenelmi adatok valtoztatasanak celjabol elindul, nehez am megallitani !

  • gabriel
    2018 augusztus 7
    3:33 du.
    Volt nekem egyszer egy kedves indian „baratom” akinek gyogyito ero volt a kezeben.
    Egy februari hideg napom jott fel jeepen, Montrealba Penzt nem fogadott el, legfeljebb egy vacsorat., Anyam fajos vallat gyogyitani. Rendkivul intelligens ferfi volt. Sokat meselt az amerikai indianokrol.

  • Ezzel az erővel senkinek ne legyen szobra… Amikor a hírekben hallottam, azt hittem ez valami vicc… Errefelé nem szokás az ilyen kényszeres butaság. Lehet, hogy itt is Horthy szobrot készülnek állítani?

  • azert bontjak le mert kell a hely Oban Viktor lovas szobranak??
    ugye megiscsak „felcsut-kulso” miota a felcsuti vonat odaig er!!

  • Íme a mi két kedves üresfejű fórumtársunk véleménye. Alig várom a Marcsit is… (Elemér, minden múltad dacára tőled ennél tényleg többet vártam…)
    _____________

    NAGY István
    2018 augusztus 9
    4:29 du.

    Remélhetőleg egy liberális transzvesztita kerül a helyére,,,
    ________________

    Orsós Elemér
    2018 augusztus 9
    5:00 du.

    NAGY István
    2018 augusztus 9
    4:29 du.
    Pityú! Ilyet feltételezni illiberális gonoszság! 😀

  • Elemér, örülj! Foxa-Maxánk majdnem megdicsért !!!

  • Tisztelet az őshonos legyilkolt, elüldözött, gyarmatosított, alkoholizált népeknek worldwide.

    Az USA (Ausztrália, Franciaország, Nagy Britannia, Belgium, Hollandia, Dánia, Portugália, Spanyolország stb.) mikor kér bocsánatot és követi a kanadai példát?
    Ideje van.

  • Lehet hogy Lisa Helps, indián szavazatokra hajt ?
    Nem hinném, – de mi a baj szegény Sir J.A. Macdonald szobraival…A nevét rengeteg intézmény, pl.iskola, emlékhely viseli országszerte… A tízdollároson ott díszeleg a képe…
    Toronto, és a nagyvárosok, messze vannak Victoria-tól, cca.3500 km-re, messzebb mint Makó Jeruzsálemtől ( cca.: 2100 km )
    De a választások, közelednek ott, is az előjelek
    Nem jók…

  • Az uj vilagban nincs szukseg nemzeti tortenelem es nemzeti kulturara. Az uj vilagban csak egy nemzet fog letezni, az ember nemzet!

  • Joe:
    Jó jó..de hol lesznek addigra emberek?
    Esetleg robotok. De azok meg oly unalmasak..

  • BANFI;

    Talan nem olvasod a KMH cikkeit. Pesten mar van Horthy mell-szobra felallitva.

  • Almási Alma
    2018 augusztus 10
    4:29 de.csak
    Kedves Alma, kérlek ne fecséreld el rám drága tudományosan felsőbbrendű betüidet, mert rajtam kívül még sokan vannak itt agyilag, világnézetileg, és erkölcsileg is primitiv tanulatlanok a porondon!

  • Joe
    2018 augusztus 10
    10:36 de.
    Ezt már Madách is tragédiának tartotta! Isten ments’!

  • Parács Péter Pál

    Mi a meredt fütyfürüty köze van Orbánnak meg Horthynak a kanadai szobor témához.
    Úgy tűnik másrészt, hogy egyesek nem igazán látják át mi is volt Horthynak a terve valójában. Puskázásként a Magyarországhoz visszacsatolt területeket említeném, meg azt a bizonyos „kiugrási kísérletet”.

  • Parács Péter Pál

    Kolombusz tojása! Beugrott, hogy kiugrási kisérletet hajthasson végre!

  • Mind a fent kozolt megjegyzesek ellenere, ha talan oszintenek akarnanak a Kanadaik lenni, hat Kanadat valojaban a „Hudson Bay Company” hozta letre.

    Minden mas csak uatanna valo allitasok.

  • paracs-peter(pal

    a kiugrasrol annyit hogy azt nem horthy kezdemenyezte!!
    csak kesobb szerzett rola tudomast dalnoki-tol!
    ————————————————————
    a „trianoni dontes miatt elcsatolt teruletek visszaszerzese”- irja??!!
    de milyen aron!!?az ott elo nem magyar kissebbsegek szisztematikus kiirtasa aran!!erre horthy hadparancsot is kiadott!!

  • Szobor bontások idejét éljük mostanság.
    Ha az emlékezetem nem csal úgy egy éve lehetett, amikor ezen a bloggon megjelent egy éles hangú bíráló cikk, amiért Budapesten a Szt. István Parkban valami társadalom felforgató firkász szobrát tervezték lebontani és a főkritikus professzor úr eget rengető dörgedelemnek adott hangot. Most meg hallgat. Hmmm.

  • Lalika
    2018 augusztus 12
    11:33 de.

    Firkász?
    Lukács Györy??
    Neked elment az eszed.
    Peg reméltem ha megjössz valamivel több eszed lesz.

  • Geyza
    2018 augusztus 12
    1:41 du.

    hagyd (dehogy!), ez sem olvasott Lukácstól még egy könyvcímet sem, ugyanúgy ahogy a többiek Marx -ot

    a KDNP retteg tőle és kivitette a Marx Károly egyetemről a szoborparkba attól a tanai maradnak

    itt megint sokan arról ömlengenek, hogy milyen jó is volt a rezervátum, mert… dehát nem rezervátumban kell azt csinálni, hanem integrálni de inglishéknél ez nem igen ment sőt máshol sem… élő fülemmel hallottam amint egy fekete afrikába kiküldött magyar orvos akit a feketék fizettek 15 szörösét kapta mint otthon és eccerűan csak úgy jellemezte őket: bozótnéger… és ez nem KDNP ez még az átkos…a fasizmus és az emberi butaság végtelen

    és sorolhatnám

    valaki a portugálokat említi bocsánatkérés címén, jobb ha tuggya a kis butája azok az egyetlen gyarmatosítók akiket szívesen látnak újra és állandóan, mert ők nem viselkedtek mint a többi rabszolga kereskedő
    elvük és követik mai napig szerte a világban:
    na terra onde vieres ter faz como vires fazer

    és ez nekem is életelvem és örömmel tudtam meg nem vagyok vele egyedül

  • Geyza
    2018 augusztus 12
    1:41 du.

    zöld fényekben villog éjjel

    hogyan karmoljuk össze a fotelt és vádoljuk meg vele a kutyát
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156552017644518&set=a.327825554517.150376.501469517&type=3

  • mit nem eretetek itt??
    miota kiderult hogy a „felcsuti vasut Toronto-ig er”…………az csak termeszetes hogy felcsut-kulson legyen Orban Viktor koronas lovas szobor!!
    na ezert bontjak most a masikat!!kell a hely!!

  • Geyza 2018 augusztus 12 1:41 du.

    Megtanultál olvasni blöki? Hmmm. Következő, hogy írni is tanulj meg … értelmesen (_!_)

    Ma voltam a Szt. István Parkban. Mit ne mondjak a Nap ragyogóan sütött és szépen benőte a fű a szobor helyét.
    Tegnap is ott voltam mert volt egy szép Radnóti megemlékezés, de az tőled nem várható el, hogy tudd ki volt Ő!

  • Rodeo11 2018 augusztus 12 2:13 du.

    „ez sem olvasott Lukácstól még egy könyvcímet sem, ugyanúgy ahogy a többiek Marx -ot”
    Naná hogy nem mert én P. Howard alias Rejtő Jenőt olvasom Te kis Fülig Jimmi!

  • A cikkhez: Sajnos ugy nez ki Kanadaban is, hogy baloldal jo munkat vegez , es Kanada is baloldali lesz, vagy lett? Soha nem tudni manapsag. Justin hova tart igazan. MInidig kicsit balos volt a csalasd, mar az apja is az volt..
    Az en szereny velemenyem,hogy szegyeljek magukat, mert Kanada elso kormanyzojat nem becsulik. Vajon a gyerekek tankonyveit is atirjak, mint otthon a kommunista vilagban tettek?
    T//i. a gyerek a highschoolban a kanadai tortenelmet kell, hogy tanulja! en kerdeztem ki az enyemeket a kanadai tortenelembol.

  • Rodeo11
    2018 augusztus 12
    2:13 du.
    Elnezest , de az indian rezervatumban akar elni.Ott sajat fonoke van es mas nem parancsolhat neki. Voltam ott is, az indianok foldjen.
    Persze az allamtol johet a penz. Sajnos, azt viszont a fonok zsebre rakja.

  • Lalika
    2018 augusztus 13
    4:38 du.

    Ne hazudozzál szarházzy

  • Figyelő
    2018 augusztus 13
    6:48 du.

    Na és mit fáj az neked, attól neked nem lesz se jobb se roszabb.
    Ne foglakozz olyan dolgokkal amik meghaladják képességeidet.

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 10
    2:34 du.

    „BANFI;
    Talan nem olvasod a KMH cikkeit. Pesten mar van Horthy mell-szobra felallitva.”

    ELKÉPESZTŐ hogy valakinek ennyire hiányos legyen a szövegértési képessége.

    TE barátom funkcionális analfabéta vagy.
    Tudsz írni-olvasni, a szavakat érted, de a mondatokba leírt fogalmakat képtelen vagy megérteni.

    Miért erölködsz itt ? Menj és nézzél TV.-t.Az való neked.

  • Figyelő
    2018 augusztus 13
    6:53 du.

    te agyament dilis liba!

    nem akar reZűzervátumban élni az övé az egész ország! a tulajdona, ott és úgy akar élni, ahogy az neki tetszik! és ez a joga alapvető és aki megsérti mindenféle erőszakos térítéssel, meg elveszi az életterét a vadász és halász terét az gyilkos útonálló, majd ez szépen kialakul a saját módjukon, nem hülyék, és nem vadállatok ahogy a drágalátos McDonalds le merte írni

    csodálatos emberek de útjában vannak a gyarmatosító tőkének és a rablóknak… és kell az utolsó négyzetcenti tó és folyó meg erdő hogy kivágják és kulipintyókat csináljanak belőle drágán (modern építési technika az nincs csak a kőkorszaki fakalyiba anyag és a természet pazarlásával amely fakalyiba önmagától szétrohad bűzletes döghalált terjesztve a lakóira akik drágán jutnak hozzá mert a vállakozók felvásárolnak mindent és az ven a piacvon amit ők árúlnak ahelyett, hogy lehetne rendelni mint anno Kádár idején milyen házat is akarok és azt én építhessem fel a vállalkozó nélkül szépre és gazdaságosra

    úgyhogy pofa be és mesélj másnak baromságokat

  • Figyelő
    2018 augusztus 13
    6:48 du.

    az miért baj(SIC), ha Canada balos vagy nem olyan, amilyennek te akarod, hogy legyen?
    az első kormányzó a nevéből (titulusából következően is) egy betolakodó gyarmatosító fegyveres rabló (ez a pontos meghatározás…nem véletlen, hogy a dél afrikai unióból menekülnek a búrok, mert bármit is tettek elvették a feketéktől akiké volt és a feketéket rabszolgaként tartották egészen az utolsó évekig és ha a Gaddafy -akit a kapitalizmus gyűlölt- nem segíti a Nelson Mandela t akkor az sohasem lehetett volna elnök hanem egy halott a sok közül a négerek közül … ugyanúgy mint a süsüéknél még a 60 -as években is a néger rabszolga volt és nem lehetett egyenrangú sőt, mert azokat meg becipelték afrikából (jó néhányan már vissza is költöztek szép csendben a szülőfőggyükre) és ingyen korbáccsal hajszolták a gyapot ültetvényeken és a cukornád ültetvényeken ugyanúgy mint amit Cuba ban tettek

    de a te perverz agyament „politikai” rémlátásod az kábítószeres ködöt von eléd és mint a vak ló mész neki a falnak

    nem kellene ennyi baromságot össze vissza irkálnod csak a papírt koszolod össze: az egyik nagyobb seggség mint a másik hsz eiddel

  • Lalika
    2018 augusztus 13
    4:38 du.

    naná… akkó’ már lehet némi fogalmad, mert abban a szocializmus szépen, látensen le van írva és a kapitalista gyarmatosító apartheid meg két tréfa között le van leplezve valamint a „A Tőke”-ből ídéz népszerűen… a Sant Antónió Főherceg a Boldogság Szigetek Uralkodója meg megtanulja a szocializmust ott a kikötői narkó barlangok környékén, mert ott az emberi értékek voltak mérvadóak némi hasissal és mákonnyal bekeverve habosra persze

    és ugye a Szahara homokjában céltalanul baktató szerencsétlenek a társadalom kirekesztettyei a Latourét Őrmester macskabajusza és a többiek… és a 14 karátos autó… az mind mind leleplezés és népszerű felvilágosítás akár szakszervezeti továbbképző szeminárium is lehetne ahol mindíg jófajta szendvicsek és jéghideg sör volt a duma alá

    essetunni? ejnyelalika… hogy mik vagynak

  • Lalika
    2018 augusztus 13
    4:38 du.

    még valami, a Rejtő (péhovárd) Jenő az a XX. század Hyeronimus Bosch-a ő ugye a Pokol bugyrait ábrázolta hajszálpontos társadalmi keresztmetszetet adva az éppen létező társadalomról (hogy ő egy szuperzseni és Marx előtt mennyivel megfestette a valóságot? hát e’vvan) ugye Hérodotos meg Aristótelés (a többieket nem is említem de alá kell húzni Homéroszt) is a valóságot kegyetlen ridegséggel bár van aki ugyanazt Offenbach Szép Helénájából próbálja (és akkor lesz belőlük bodamarcs meg fifgyelő és hasonszőrű krokodilok) két kánkán között az azután örökre el is veszett a rátóti kerek erdőben az árnyékosban az árnyék(os) széken

    hahahahahaha

    ezért nem olvasok fősodratu sajttermékeket mert azok még Offenbach nál is kánkánosabbak és még ráadásul hamisak is (kandúrban és rejszmoll ban bazseválnak nagy kalappal hogy sok fillér eshessen bele)

    Rejtő ugyanezt teszi

  • Rodeókám:

    Tudod mikor olvasott Rejtőt ez a fekália-perverz névtelen senki.
    Azthiszi „parasztvakítással” itt is elérheti azt a célt amit a lepukkant prolik meg cigánysori szerencsétlenek között oly fényesen elértek.

    Idióta FIDESZ-es szócső ez.
    Azt pofázza ami éppen ki van adva neki.

  • Figyelő
    2018 augusztus 13
    6:48 du.

    ez a jobboldali kormányzás eredménye ugye süsülandiában nincs baloldal ott kétféle jobb oldal van, a GOP amely majdnem leesik a térkép jobboldaláról és DNC amely nagyon közel van hozzá az egész baloldalüres a bernie sanders is jobboldali csak nem annyira, mint a GOP és annyira sem mint a DNC de sokkal jobbabbra van mint a Cortez vadiúj nyújorki megválasztott (állítólag obama lelkem korteskedett neki csak, hogy bosszancsa a klitorisznét aki hillári hollári hoppmester is másnéven)

    ehhez milyen hozzávalód van, lelkem? és mi a véleményed a gulyás Gergely legújabb alakításaihoz mint szószék nyersen?

    süsü-landia ahogy a saját lakosaik látják és tapasztalják:

    „At this rate Ukrainian Railways is on-track to emulate that most profitable and modern of national railway systems from the home of capitalism, Amtrak. Complete with 1970s rolling stock and VST’s (Very Slow Trains) that can get you from Boston to Miami down the busy eastern corridor in under two days, mostly…..
    You should see Interstate 81 from Canada to Virginia! Pothole country. I even rnin over a Toilet and messed up my car….
    I was behind a garbage truck in the middle of Manhattan in a rainstorm, and it ran over one of those concrete pothole fills which came out of the road and over we went in a VW Beetle. Moved all the engine mounts and cooling. But no worse than the downtown bus with a hole blown through it the other day by a bursting steam pipe. Consistent from coast to coast. A gigantic decaying garbage dump…..”

  • Az ameikai demokratak mindig baloldaliak voltak. Ez nem ujsag senkinek sem.

  • ERdekes a panaszomat viszont azonnal kihuztak innen.Ha libanak is hiv egy beiro, mert nekem mas a velemlnyem, az megvan.

  • Nem lehetne visszatérni a magyar vagy az angol nyelvhez?

  • Lalika Ha már idézel, akkor pontosan illik. Fülig Jimmy.

  • „Fülig Jimmi”

    Aszongya.Mert ő olvasta.

  • Geyza 2018 augusztus 14 7:21 de.

    Vau vau vakkantókám, már megint részeg vagy?
    Esetleg a bolháid partiznak a füleidben?

  • Geyza 2018 augusztus 13 7:13 du.

    „Szép öcsém, be nagy kár, hogy apád paraszt volt, s te is az maradtál” és ez nem földmívelőt jelent a te esetedben bodri.

  • Geyza 2018 augusztus 13 7:37 du.

    „Ne foglakozz olyan dolgokkal amik meghaladják képességeidet.”
    Fogadd meg szépen a saját tanácsodat és húzz be a sarokba nyüszíteni. Az a te világod és a képességeidnek a non plus ultrája.

  • vajon mit szolna mindehhez az a „piszok alfred” nevezetu lezullott hajoskapitany?
    az igazi Trebirsch-rol es vucli tobias-rol -(az „onmukodo villamosjegy” boldog feltalaloja!!)-nem is beszelve

  • lalika

    azert ne ajulj el magadtol te se!!
    mer te se vagy egy igazi trebitsch!! kis szellemi nincstelen te!!
    van egy oriasi kulombseg a „Geyza” es kozted!!
    a „geyza” oksan hulyeskedik itt!!!
    te kis lokott, viszont hulyen okoskodsz!!
    oriasi kulombseg a ketto kozt!!

  • Laliboy idézi Rejtőt:

    „Fülig Jimmi” Mert ő művelt.
    És olvasta DDDDDDDDDDDDDDDDD

  • Lalyboy:

    Úgylátom szenilis lettél.

    Nem tudom korrelációba hozni az általad megadott időpontokat az általad idefirkált idézetekkel.

    Szedd össze magad kisfiam.
    Így ki fognak téged vágni a FIDESZ és JOBBIK trollok dicső csapatából DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD.
    Akkor mihez kezdesz ?
    Megint anyádnak kell majd eltartania téged?

  • bar-lev 2018 augusztus 15 3:57 de.

    Magyarázd el nekem hogy miért ütötted bele az orrodat a blökivel folytatott társasági életünkbe. Gondolod, hogy szükségünk van a belekotyvalékoskodásodra? A korodra való tekintettel nem küldelek el oda ahova kellene de tartsd magad távol tőlem. Én is ezt teszem veled. OK?

  • Geyza 2018 augusztus 15 5:02 de.

    „Úgylátom szenilis lettél.”

  • Geyza 2018 augusztus 15 5:02 de.

    „Úgylátom szenilis lettél.”
    Blökikém ez nem kizárt, de nekem legalább volt hét józan évtizedem, amit sajnos te nem mondhatsz el magadról, mert te már szenilisen születtél. Mamikádnak nem lett volna szabad annyit innia, amitől agysérüléssel jöttél a világra. Alkoholista is ezért lettél.

    Szegény Vau!

  • Rodeo11 2018 augusztus 13 10:27 du
    és
    Rodeo11 2018 augusztus 13 10:39 du.

    Nagyon hosszú vagy és unalmas. Hozzád képest Blöki egy észlény pedig neki sincs egy grammnyi sütnivalója sem. Fogd a mondókáidat sokkal rövidebbre, mert itt nincs szükség CEU székfoglaló előadásokra. Írd meg a lényegét annak ami senkit sem érdekel. Legalábbis engem nem, ezért nyugodtan el is hagyhatod az egészet.

  • lalika

    sheket!!
    ez egy nyilt forum!! menjel vissza a kurucra ha nem tetszik a programunk!!

  • Bar Lev :

    ÁÁÁáááá … én butta vok DDDDDDDDDD
    Mert leállok ilyen ladybo..izé Lalyboyokkal tárgyalni.

    Na mindegy mostmár.
    Legalább boldog lett ez az idióta.
    Valaki szóbaállt itt vele.A kis hülye kardvitézzel.

  • bar-lev
    2018 augusztus 15
    2:10 du.

    ez a Ladybo..izé..Lalyboy egy echte idióta.
    Abban a téveszmében él hogy bárkit is érdekel a mormogása itten.
    Leszámítva ilyen Boda-féle ostobákat meg a Neocsárlit aki a lábai előtt csúszkált ennek itt.

    Ezenkívül valami különös agyi torzulás révén azthiszi hogy ha ide beír egypár leányos kötekedő szót, attól mindenki hasraesik majd.

    Szegény ember ez.
    Lehet hogy otthon azt szokta meg,
    hogy ordítozik az annyjával az meg meghunyászkodik neki.

    Dehát itt nem otthon van.
    Csak nem veszi észre.

  • bar-lev 2018 augusztus 15 2:10 du

    Szegény értetlen aggastyán. Ha már nem sikerült megértened, hogy nem kellene beleverned a heftidet a mások társasági életébe akkor legalább próbálj megfelelő tisztelettel viselkedni és a hozzászólásaidat ezen a „nyilt forumon” az egymás kölcsönös tiszteletben tartása mellett megtenni. A baj az, hogy egyesek (és sajnos te is ezek közé tartozol) intelligencia hiány következtében a szabad szólást összetévesztik a szabados szólással és az írásaikban hemzseg a másik sértegetésére irányuló ocsmányság.

    Azt meg a te korlátozottságod következtében még nem sikerült felfognod, hogy engem abszolút nem érdekelnek ezek a sunyi beszólások, és leperegnek a sértegetések rólam, mint a falra hányt borsó. Te azért csak nyugodtan erőlködj, de készülj fel arra, hogy amit tőlem kapsz azt sem fogod a vitrinedben tenni.

    Utolsó béke ajánlat, hogy hangolj le a hullámhosszomról és hagyj minket a blökivel enyelegni a segítséged nélkül te vén majom Í(ez volt a legfinomabb kifejezés amit elvárhatsz a jövöben).

  • Geyza 2018 augusztus 15 3:21 du.

    „ … én butta vok „ Blökike nem tudod, hogy a folyamatos jelenidőt a ’vagyok’ szóval kell írni.
    Nameg ez az újonnan feltámadt szerénység „buta” amikor az már a születésedkor is túlhaladott volt és azóta csak súlyosbodott.

    Na látom új gazdira találtál és most neki nyelvelsz. Megértelek, mert minden bizonnyal nagyon magányos dolog az odúd sarkában egyedül vonyítani. Legyetek boldogok egymással. Áldásom rátok.

  • Geyza

    igazad van!!-mit iszol??
    most csak „Pashower Sligowitz” van keznel, de ez jo 76°-os 100% szilvorium!!
    es ami fontos 100% KOSHER!!

  • lalika

    te engem osszekeversz Apammal aki par honapja halt meg!!

  • magyarorszagon is itt lenne az ideje hogy elbontsak az allamalapito Istvan kiraly szobrokat!!
    ott van az uj onkenyallam alaito!! tessek felallitani az onkenyallamalapito Orban Viktor koronas lovas szobrat!!
    nem is ertem hogy erre meg nem gondoltatok!!odaterdelhetne naponta 5-szor-(Sharya)-imadkozni ahitattal az itt lebzselo orban troll sereg is!!

  • bar-lev 2018 augusztus 16 12:37 du.

    „te engem osszekeversz Apammal aki par honapja halt meg”
    Te meg engem keversz össze valakivel akit érdekel a véleményed és eltűri, hogy beleüsd az orrodat a dolgába.
    Ajánlatom még mindig áll, a békesség kedvéért szállj le rólam és én sem foglak bántani! Win-win! OK?

  • Lalyboy
    2018 augusztus 17
    6:19 de.

    Temeg kisapám összekevered ezt az oldalt azzal a szaros állatkerttel ahonnan ideszabadultál.

    Mars oda vissza. Ott a helyed szarházi.

  • Geyza 2018 augusztus 17 8:52 de.

    Cicuska!
    Hazavágysz az állatkertbe? Jó választás, ott a többi állat között el tudsz vegyülni.

  • Lalyboy:
    Peched van neked is mint Gyuri10 barátodnak.

    A csajokat kedvelem.
    De vele elcicázhatsz DDDDDDDDDDD
    Addig is próbálj meg kifacsarni valamit a saját
    csöppnyi agyacskádból.Ne az én poénjaimat ismételgessed.
    Olyan vagy mint egy meghibásodott szócső:
    Már nem csak gazdáid véleményét hajtogatod hanem mindenkiét.
    Szellemi prostituált lettél.Mennyé pihend ki magadat.
    Te idióta.

  • Az államalapítók szobrát nálunk is lebontaná az ellenzék, ha lehetne. Szent István királyra célzok, aki egyesek szerint véreskezű diktátor volt.

    Nagy botrányt kavart Alföldi Robi rendezése. Nem azért, mert szar volt, mert abban nem volt semmi meglepetés. Hanem azért, mert Szörényi szerint ez volt az eredeti koncepció, csak a komcsik nem engedték műsorra olyan formában.

    Na a Robika nemcsak ledöntötte jelképesen a szobrot, de meg is taposta.
    Szent István bűne szerintük az, hogy katolikus államot csinált. A vicc az, hogy akkor még nem is volt katolikus egyház …

  • hazai lámpa
    2018 augusztus 18
    8:11 de.

    „Szent István bűne szerintük az, hogy katolikus államot csinált. A vicc az, hogy akkor még nem is volt katolikus egyház …”

    Hát már hogyne lett volna !
    Krisztus után 450 körül már mint „KAtolikus Egyház”.-ként emlegetik a kereszténység legnagyobb felekezetét.
    Akkor még a mogyorik valahol a belsőázsiai pusztákon vágtattak mokány lovaikon, hátrafelé nyilazva és közben kancatejes mámorban fetrengtek mint ma a cocacolától.

  • hazai lámpa Megtaláltad Alföldit is? Mindenkit utálsz, aki okosabb és tehetségesebb nálad? Nehéz életed van.
    Esetleg Te tudsz valamit Szent Istvánról? Nem volt véreskezű diktátor?
    Ha Alföldi „ledöntötte” Szent István szobrát, akkor az azt jelenti, hogy az „ellenzék” le akarja dönteni Szent István szobrát? Így együtt a Jobbik, MSZP, DK és ki tudja még ki? A szavazói is, vagy csak az összes politikus? Toroczkai azért lépett ki a jobbikból, mert nem döntötték elég serényen István szobrát? Sosem akartam ledönteni Szent István szobrát, tehát nem vagyok ellenzéki? De ettől még tarthatom véreskezű diktátornak, vagy a szemkiszúratás, ólomöntés és négyfelé vágás csak elsőáldozási ceremónia volt? Szent István tömeggyilkos volt (akkor ez volt a divat), és ezért szenté avatták. Az, hogy szükséges volt e a fenmaradáshoz, azon lehet vitatkozni, de azon nem, hogy könyökig véres volt a keze.
    Jut eszembe, hány Alföldi rendezést láttál? Egyáltalán, jársz színházba? A szobordöntögetés pedig a Te kedvenceid elfoglaltsága, nem az ellenzéké. Félek megszédültél saját magadtól, egyre több marhaságot írsz.

  • hazai

    tortenelembol 1 es!! ulj le hulye vagy!!

  • istvan kiralyrol azert illene tudni, hogy tuzzel vassal ki irtotta az osei vallasat-(samanok es taltosok)-kovetoit!!
    nem kimelve meg a gyerekkori-(amikor meg vajk volt a neve)-nevelojet bese urat sem!!
    az anyjat sarolt-ot megtagadta,mert az nem azt a keresztenyseget vallotta amit o felvett!! sarolt ugyanis bizanci gorogkeleti volt!
    vagyis az „allamalapitas”, ott tuzben terdig verben,MAGYAR Torzsfok vereben gazolva ment vegbe!!!
    es mindezt azert hogy a papa a bizanci abroncs koronara „keresztpantot” kuldjon,es elvehesse egy bajor herceg lanyat gizellat!!
    egy oltan herceget akinek az apja resztvett a magyarok elleni utkozetben lemeszarolva a magyariak javat a csata utan!!

  • Bar-Lev :

    A szentté avatott István király
    kereszbe törte a büszke magyar törzseket.
    Utána aztán kiszolgáltatott és kirabolt megalázott
    jobbágyakká váltak a szilaj magyarok.Kiknek a feleségét is
    joga volt a nászéjszakán megdugni a földesúrnak.Jézus nevében

  • Geyza

    pontosan!!
    ime az a kurvanagy es agyon-keresztenyi alap amin nyugszik az orban-allam!!!

  • Bar-Lev:
    Légy erős :
    Van ma Mo.-n egy réteg, aki EHHEZ az áőorodott világhoz akar visszatérni.

    Ezek már úgy beszélnek magukközött mint a régi nemes urak :

    „Szervusz kérlekalássan kedves Dunántúli Főkapitány uram, hogy szolgál a méltóságos asszony egészsége ? ”

    Ezt kremássan BIZTOS forrásból tudom.

    Ha ezeken áll, majd valami szar dumával megindokolva, egyéni képviselői indítványra megszavaztatják azt hogy a közmunkások körében az ispánnak vagy attól felfelé lévő „közjogi méltóságoknak” joguk van az „első éjszakához”

    És ezeknek tapsikálnak az ostoba helyi horthysták.
    Gurltizzel az élen.
    Azt hiszik, ha majd beköszön a dzsentri-világ akkor a hatalom csúcsán lesznek.
    A barmok.

  • orban a -csuti mini-Duce,mondott regebben ilyeneket is!!
    -„vissza kell allitani a foldesuri es jobbagysag viszonyt”-
    na kerem!!a foldesurakat mar tudjuk kik azok!! most jottok ti,; jobbagysag

  • Almási Alma
    2018 augusztus 11
    8:46 d

    Elt egy csaladdi baratunk, aki ornagyi rangban volt a Horthy korban, hivatasos kataona volt. 1944 ben , ot kuldte Horthy Moszkvaba egy levellel, hogy a magyarok ki akarnak LEPNI a haborubol.A level, soha nem ert el Moszkvaba… Van az illetotol egy konyvem is a temarol, Budapesten mmekaphato , konyuzletekben. A cime: Horthy futara voltam…
    .

  • Ajánlok én egy jó tanácsot a kanadaiaknak.

    Valahogy mutassák ki, hogy legalább két arabtól megtagadta a kanadai elnök a belépést. Vagy harcolt valahogy az iszlám ellen.

    Mindjárt megtartják a szobrát az ellenzők, de még ki is fényesítik!:) Az indiánok meg nézhetnek az ujjuk között …