Élsport — Az ilyen hazaszeretet fabatkát sem ér!

2018 augusztus 10 8:50 de.73 hozzászólás

Amikor először írtam az olimpiával kapcsolatos ellenérzéseimről (itt 2015-ben, az Amerikai Népszavában 2012-ben), azt hittem, népharag követi a szavaimat. De nem. Sőt, amint a későbbi Nolimpia sikere is mutatja, sokkal több ember képes megőrizni a józan eszét, mint gondolható lett volna.

A legtöbben persze a várható magas költségekkel érveltek, de ez szerintem csak az érem egyik oldala. Ráadásul a magyarországi viszonyok között hatása sem lett: azóta is százszám szórja a milliárdokat a kormányerő sportberuházásokra, amiknek nem az a legnagyobb bajuk, hogy sose térülnek meg – egy tanteremtől sem azt várja az ember, hogy nominálisan növelje a GDP-t. Még csak azt is belenyugvással vesszük tudomásul, hogy a tervezett költségek kivétel nélkül a duplájukra emelkednek, és az sem okoz lelki traumát, hogy tudjuk: e költségek 20-40 százaléka magánzsebekben landol, magánvagyonokat hizlal.

Kanadaiaknak: Magyarországon a sportberuházások döntő része közpénzből, illetve eu-s támogatásból valósul meg. Az elenyésző kivételek legfeljebb egy-egy klub 1-1 szakosztályát érintik, mint pl. Hemingway úr igyekezete a Kispest Honvéd – Puskás Ferenc valamikori anyacsapata,–- labdarúgó szakosztálya fellendítésére.

Az eddig elkészült létesítményeket tényleg már csak a leggárgyultabbak képesek a népegészségügy eszközeinek említeni.

A legkirívóbb példa a Duna Aréna esete. Az úszó vb-re a Dagály strand helyére a tervezett 60 milliárd helyett 120 milliárdból építették. A fővárosi népnyelv csak Néplavórnak hívta az angyalföldi nagy területű strandot –, ebből is látható hogy népszerű hely volt, ezrek hűsöltek a medencékben, meg az árnyas fák alatt. Az ígéret az volt, hogy a vb elmúltával ismét a közönség használhatja majd, az – ismétlem – KÖZPÉNZBŐL épített komplexumot. A vb egy éve befejeződött: hosszú hónapok veszekedései után „megnyitották” a Duna Arénát a nagyközönség előtt: naponta reggel 8 és déli 12 óra között használhatjuk… Hogy végülis ki használja majd, rejtély: Hosszú Katinka éppen a napokban jelentette be, hogy megszünteti az ott működött úszóiskoláját.

De épült kisvárosban 95%-ban eu-s pénzből sporttelep és sportpálya – amit kizárólag sportolók használhatnak, még a telepen épült játszótérre is 500 forintos belépőt szedett a fenntartó.
A nagyobb baj, hogy ez a jelentős pénz – a GDP akár 2-3%-ról is szó lehet – egy ótvaros bizniszre megy, amit eufemisztikusan „élsportnak” nevez a publikum.

Hogy sikerült egy valaha nagy presztizsű tevékenységet a korrupció ragacsos szálaival összekent vacaksággá zülleszteni?

Amikor a XIX. század végén Coubertin báró ismét felfedezte az olimpiát, a szó mai értelmében nem létezett sport. Viadalok persze voltak: az erős emberek cirkuszi sátrakban emelgették a súlyokat, a porondok homokjában püfölték egymást. A gyorslábú, keménykötésű „amatőrök” meg alkalmi népünnepélyeken vágtattak a lovukkal, emelgették a rönköket, futottak, ugrottak a legmagasabbra kitűzött lepényért, dobáltak célba a fokosukkal. A ”felsőbb osztályok” tagjai kifejezetten büszkék voltak arra, hogy nem kell fizikai erővel dolgozniuk – egy XIX. század közepi szépségideált egy mai szépészeti guru azonnal súlyos fogyókúrának vetne alá. Mozgékonyabb egyedeik párbajokon lőttek célba egymásra, vagy kaszabolták egymást szúró-vágó eszközökkel. Csak a legbátrabbak (és a legkisebb növésűek) ülték meg a lóversenyeken saját lovaikat: a többség a tribünön izgulva, vagy a páholyában pezsgőzve nézte, hogy a béresei által fölnevelt lovai a fizetett zsokéval – vagy hajtóval -, hányadiknak érnek célba.

Az ”ép testben ép lélek” jelszava kifejezte: addigra már az orvostudomány is felfedezte: az ember fizika és pszichika állapota függ egymástól, sőt, az élethez elengedhetetlen a mozgás, az erőkifejtés.
Élhetett valamiféle békevágy is az olimpia felélesztőiben – hiszen az ókorban is volt bizonyos levezető szerepük a viadaloknak, amikor csatamező helyett nézőközönség előtt csaptak össze a versengő felek. Igaz, előfordult, hogy a második helyezett az életével fizetett, de a nézőközönség azért megúszhatta.
Az olimpiai mozgalmat felélesztett idealista báró és követői fontosnak tartották, hogy ne a porondok és arénák hivatásos mutatványosai, hanem a mozgás örömének-hasznának propagátorai mérjék össze erejüket: az amatőrök. Akik kedvtelésből futnak-úsznak-ugranak – nem a győzelem a fontos…

Megszületett a XX. század egyik jellegzetessége: a sport.

Ezt sikerült mára ócska biznisszé süllyeszteni. Kár ezért a „politikát” hibáztatni: ha kiteszel egy darab májat a napra, nem hibáztathatod a döglegyet, hogy rácsap.

Döglégy alatt itt nem annyira a hivatásos politikusokat értem, mint az elvakult drukkerek harcias hordáját, amit aztán jól fel lehet használni mindenféle alantas célokra – például a saját horda dicsőítésére.

Tiszta röhej. Mivel lesz „jobb” az a nemzet, amelyiknek pártucat idomított tagját felcicomázzák valami fényes csüngővel? Szerintem semmivel. Mindössze annyi történik, hogy ügyes sürgölődők jól megélnek a harci hordák pénzéből. Megkockáztatom: ma legalább háromszor annyian élnek jól ebből a csúf üzletből, mint maguk a szegény idomítottak.

Igen, kell sok-sok munka, szorgalom az egyéni teljesítményhez. De. Minek? Várom már, hogy egy sprinter mikor ér mínusz 10 másodperc alatt célba… Másrészt egy rövidlábú egyénből sose lesz jó atléta, ahogy egy alacsonyból se élenjáró kosaras. Egy futballszakértőtől hallottam minap, hogy kb. 12 éves korra eldől, testi felépítésében ki alkalmas focistának.

Magyarországon viszont ma az a gyerek kerül be sportklubba, akinek a szülei meg tudják fizetni a mezt, a sporteszközt, sporttábort stb-t. (Egy ismerősöm panaszkodott, hogy a vívó gyerekének 90 ezer forintba kerülne egy egyhetes sporttábor…) A sok százmilliárd nem a testmozgás lehetőségeinek építésére megy, hanem fennhéjázó stadionokra, sporttelepekre. Amik jórészt üresen állnak, mert a település lakossága be se teheti a lábát, nehogy tönkretegye a fűthető gyepet, meg a „világszínvonalú” pályát. Az egészből kizárólag az építtetők kasszíroznak – leadva persze a 20-40 százalékos sápot a döntéshozóknak. (Mellékszál: errefelé kellene keresgélni az 1340 milliárdos „örökség” forrását.)

De a nemzetközi élsportban se jobb a helyzet: Magyarország legfeljebb abban tűnik ki, hogy közpénzből fordítja erre a galád színjátékra a milliárdok százait, elvéve a levegőt a valódi közszolgáltatások – oktatás, infrastruktúra, eü., tömegsport – elől. Többé-kevésbé nyílt titok, hogy a nemzetközi szervezetek vezetői táska pénzekért ítélik meg egy-egy, nagyobb érdeklődésre számot tartó esemény megrendezésnek jogát. Többnyire diktatúráknak – ami nem véletlen. Egyrészt azoknak van szükségük kedvezőbb „imázsra”, másrészt viszont azokban tudják elérni, hogy a nép fegyelmezetten dühöngjön a lelátókon, és ne jussanak eszébe szabadság, egyenlő jogok, esélyek, meg efféle „bűnös” gondolatok. Különben is a „cirkusz” mindig olcsóbb, mint a „kenyér”.

Lelepleződni látszik azonban az élsport álságossága, pont a legérzékenyebb ponton. Nevezetesen a „nemzetthy” büszkeség pontján.

A különböző felkent szakértők ugyanis ma már centire ki tudják számítani, melyik emberi izomcsoportot kell, mennyi ideig és milyen irányban terhelni, hogy kialakuljon az állóképesség, és az adott sportághoz szükséges mozgásforma. Persze csak akkor léphet az illető a mezőny elejére, ha a testi felépítése is alkalmas erre. Márpedig azt még a magasságos „árják” sem bírták elérni, hogy „életterükön” kizárólag gyors, ügyes egyedek jöjjenek világra.

Mivel a gyengébbek – vagy csak ügyetlenebbek kiirtása nemcsak, hogy nem hozott átütő sikert és népszerűséget, de nem volt elég hatékony sem. Így hát – az addigi „minden idők legnagyszerűbb” berlini olimpiáján is simán lefutotta a ”felsőbbrendűt” egy gyors néger.

Ezért mára változott a metódus: a gazdag államok egyszerűen megveszik az idomításra legalkalmasabb egyedeket. A legfeltűnőbb ez a csapatsportokban, ahol a „nemzeti” válogatottak jónéhány tagjának nemcsak a születési helye miatt, hanem élete, neveltetése okán is legalábbis kérdőjeles a „nemzeti identitása”. De vajon melyik nemzet „sikere”, ha egy egyéni sportoló nem a szülőhelyén, hanem külföldön építi föl egész sportszakmai életét, gyermekkorától kezdve külföldi edzők útmutatása alapján, külföldi helyszíneken és külföldi sportszereket használva?

Ez egyébként az élsport nevű iparág globalizációja – természetes folyamat. Ami károssá teszi, az az elvakult indulat, amelyet nagyon jól hasznosítanak a politika kufárjai. Akik szívesen sulykolják: többet érsz, ha egy másik ember a Te szülőhelyed jelképe alatt fut, úszik, labdázik stb. a legjobban a felvonult mezőnyben. Hangsúlyozva egyúttal: az ő személyes közbenjárása hozta a dicsőséget.

Az ilyen hazaszeretet fabatkát sem ér. Aki csak csillogó mütyürökkel felékesítve képes a hazáját szeretni, arra büszkének lenni, az ócska képmutató, nem hazafi.

Rátesi Margit

73 hozzászólás

  • Nem olvasom el még egyszer (pedig tényleg értelmezni kellene), ahhoz túl hosszú és sok témát érintő, ezért csak a címre koncentrálok.

    Élsport és hazaszeretet. Ez a párosítás csak olyan világversenyeken jöhet szóba, ahol az élsportolók kizárólag állampolgársági alapon képviselhetnek egy országot. Ezek a világversenyek lehetnek szaksportági és általános versenyek, utóbbira példa az olimpia, előbbire a labdarúgó világbajnokság. Ebből máris kitűnik, hogy a szaksportági a gyakoribb, épp nemrég ért véget az úszó Európa-bajnokság, ahol nem is szerepeltek nagyon rosszul a magyar válogatott úszói.

    Vitatható, vajon milyen lehet annak az állampolgársági jogon indult élsportolónak a hazaszeretete, aki csak néhány éve él a rajta keresztül képviselt országban? Atlétikában a nemzetközi szövetség pont ezt szeretné megakadályozni, hogy történetesen mondjuk (ez csak elképzelt eset) egy szenegáli futónő a hollandokat képviselje nemzetközi viadalokon. Mert a hollandok (mondjuk) adtak neki állampolgárságot pont a sporteredményei miatt.

    A magyar bajnokságot nem hozom szóba, mert nevetséges egy-egy magyar klub (legyen az akár női-férfi kézilabda, vagy labdarúgás) a csapatnévsorban alig található magyar név.
    Na, emiatt történik meg az a csúfság, hogy a világ legerősebb női kézilabda bajnoksága a magyar, de a nemzetközi porondon szinte sehol nincs ma a magyar női kézilabda. Ugyanis a világ legjobb kézilabdázói magyar klubokhoz igazolnak, mert a Tao-pénzeknek (állami támogatásnak) köszönhetően nálunk bírnak legtöbbet keresni ezek a világklasszis kézilabdázók.

    Adtam volna választ a címre? Nem hiszem. De azt lehet látni a világversenyek díjkiosztóin, hogy a dobogó legfelső fokán állók többnyire elérzékenyülnek hazájuk himnusza hallatán.

  • Szándékosan változtattam az avataron, hátha többen olvassák el mondandóm.

  • az az útonálló banda arra levédiabasznádon asszitte nekik üzlet belőle azon felül, hogy a többszörös „beruházási” árak nagy része a saját zsebüket tömi…igenám de nem lett üzlet mert a szart senki sem akarja megnézni (még lehúzás előtt sem) hadd vigye az öblítő víz…

    a többi országban ahol az un. „versenysportok” azok semmi más mint a panem et circenses jól fizető változata két legyet egy csapásra ha nem többet…a tömegek el vannak foglalva drukkolással addig sem látják (nézik) hogy hogyan vannak átb…va a palánkon, sokat költenek tehát hatalmas profitból könnyen fizetnek egy írástudatlan köpködő senkiházinak milliókat mialatt az igazán dolgozók ki vannak zsákmányolva éhbérért robotolnak és örülnek, hogy a nagy stadionok lelátóin ők az urak mert az az úr aki fizet az utolsó fillérjéért is megveszi eme illúziót

    ugyanez levédiabasznádon nem jött össze mert mert azok akiknek pont ugyanerre lenne szüxégük befogni a sok dumás száját nem képesek olyat létrehozni amire a közönség hajlandó pazarolni

    kör bezárult

    és még aljasok is

  • MAXIMÁLISAN osztom a cikkben leírtakat.
    Csak egy baj van vele:
    Megint feldühödtem, főleg a „Néplavór-kérdésen”
    Hát hogy a bánatos francba’ lehet egy istenverte strandot délig tartani nyitva ??!
    És ki az a hülye aki hajnali nyolcra megy ki a strandra családilag?

    Margit.
    Elcseszted a napomat.
    DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • EN meg eml;kszem a nagy dicsosegekre, amit a fociban PUSKAS Kocsis es tarsai kaptak, bar soha nem kerultek Vb be. 1954 ben a kocsis, puskas es tarsai, nemzeti dicsosege es elismeresbe reszesultek mekkora unneples fogadta oket ! Azota sincs hasonlo elsportolo otthon,Az is igaz, hogy a korabeli politikai allpotnak SZUKSEGE volt nemzeti hirnevre, hiszen a sport volt az egyetlen amibe kitunhettek a magyarok , a legsotetebb komunista idokben.
    akkoriban sok penzt fektettek tehetseges sportolok javara, ez volt az egyetlen vonal, mi kiemelhette’ a nepet es a kulfoldvelemenyet a magyarokrokl.
    Az 5O es evekben, rengeteg penz ment ezeknek kluboknak.

  • mINDEN NEp a legjobban a sportban akar kitunni a tobbi nemzetek kozul. Ez nagyon regi hagyomany, talan az oreg olimpiaig megy vissza!

  • eyza
    2018 augusztus 9
    6:54 de.
    Valoszinu az az uszoda CSAK a versenyzok szamara van nyitva es nem a nagy kozossegnek !

  • … „a „cirkusz” mindig olcsóbb, mint a „kenyér”.”

  • Geyza
    2018 augusztus 9
    6:54 de.
    Valoszinu az az uszoda CSAK a versenyzok szamara van nyitva es nem a nagy kozossegnek !

  • Figyelő látom nem olvastad el a cikket.

    Ajánlom figyelmedbe fennti cikket.

  • Mar azt sem szabad kerdeznem hogy valoban ki es miert fizettet Christiano Rolandonak 326 millio US dollaros evi fizetet ?
    Ami majdnem napi egy millio dollar !

    Hany sportolo kap magyarorszagon 300+milliard Forint napi fizetest ???
    De nem az adofizetoktol am, hanem a Real Madrid Sport Club tulajdonossatol.

    S vajon moert hajlandok a magyar adofizetok adoiakt kolteni amit a magan jovedelmezok fizetnenek.

    Vajon miert igyekszik oly erossen a kedves cenzor az Orban regimet dicsoiteni ?

  • Parács Péter Pál

    Ez a cikk összekuszálja a sportberuházásokat és a tantermeket illetve a sportot a hazaszeretettel.
    Ezek fontossági sorrendjében különbséget kellene tenni. Még akkor is, ha felvetődött a „beruházási zsebpénz”, ami ha már feltételezésre került, nem zárható ki egyik esetben sem.
    -Gazdaságpolitikailag igen, de egyéb iránt nem feltétlen a megtérülés a „perdöntő”!
    *Főleg nem a tantermek vonatkozásában, gondolok itt a torna és edzőtermekre vagy esetleg technika termekre az iskolákban.
    Azaz, utóbbiak megtérülése pénzben közvetlenül nem kifejezhető, mint az oktatás és testnevelés sem.
    -A hazaszeretet pedig nem igazán vonatkoztatható az élsportra. Nézzünk már például egy focicsapatot! Hány csapatban játszik „idegenlégiós”?

  • Parácskám.
    Nem a cikk kuszálja össze.

  • Figyelő 12:26. Kösz. Ékesen illusztráltad, hogy elősorban a diktatúrák öntik a közpénzt az élsportba.

  • Parács Péter Pál

    Tisztelt Figyelő és Drizari!

    Szerintem a további hozzászólásoknak értelemszerűen mattot adtatok. Nincs mit cáfolni vagy vitatni ezek után, mivel valós tények, amit írtatok.
    PPP

  • FIGYELO felhozta az 1954-es foci vilagbajnoksagot.

    A politikai botrany amely a nemzet vesztesseget okozta kozel forradalom lett akkor. Legalabb is igen hangos tomeg lazadas.

    Mert politikai celokbol szurta el a vezetoseg a bajnoksag lehetoseget. A magyar csapat a fel-donyoben megverte a nemeteket, a Puskas nelkulli csapatttal.
    De a dontoben a vezetosege hatarozata altal Puskas ornagy elvtarsnak a csapat tagjakent kellett lenni.
    De az a valogatott vesztett a nemetekel szemben.

    Puskast toltak a nagy bajnoksag unnepelt kapitanyanak lenni.
    De nem lett unneples mert vesztett a csapat.

    A publikum Pesten fellenduloben volt amiatt.

    Elszurta a vezetoseg az egyedulli lehetoseget a foci-vilagbajnoksahon.

  • talalom irta Figyelo 12;26 soraira;

    „Elesen ilusztraltaf hogy elsosorban a fiktaturak ontik a kozpenzt az elsp[ortba.”

    Hm. Az igen elesen hangzott, hat felkerestem Fugyelo jelzett sorait.

    De Figyelo megjegyzese volt az 1954-es foci vilagabanoksaggal kapcsolatyban, hogy:

    ” .. akkoriban sok penzt fektettek tehetseges sportolok javara…”

    Reszben igaz volt, az akkori es ottani anyagi korulmenyek miatt.
    A sport lapok gyakran hisdettek ,hogy a part Puskas Ocsi jatekat egy ‘kis poros sport kovsdival jutalmazta ‘.

    Soha nem volt kozolve a kocsi neve sem keszitmanye, lehetett talan egy olcso ocska kocsi is. Ki tudhatta volna.
    De az igazi kivaltsag volt azokban az idokben.
    Az elelmiszer-jegyrendszer alaig szunt meg a Koreai haboruval.

    Semmifele „diktatirakat” nem is emlitett.
    De legalabb „talalom” elismerte hogy magyarorszag allapotat.

  • Tisztelt PPP! Úgy tűnik, amit félre lehet érteni – meg amit nem azt is, – Te félreérted.Az írás nem arról szól, hogy NEM voltak sportsikerei pl. Magyarországnak. (Mellesleg, Figyelő abban is téved, hogy az aranycsapat nem volt VB-n. 1954-ben Bernben a VILÁGBAJNOKSÁGON szereztek ezüstérmet. A fociban a magyar válogatott sokáig olimpiai bajnok volt: még Alberték idejében is.)
    Gyengébbek kedvéért: az élsport mára nem nemes küzdelem, meg hasonló fennköltség.
    Ótvaros biznisz, amit a politika kufárjai kihasználnak, a biznisz értői meg jókat kaszálnak az elvakult drukkereken.
    Szegény idomítottak meg sok esetben törölhetik a szemüket, ha meglazulnak az izmaik, úgy 35 éves korukra. És a doppingról még nem is beszéltem.
    B79 focis példát hoz a nagy pénzekre. Persze dumál a közpénzekről. Mintha – sokakkal együtt nem tudná, hogy az adók elköltéséről minden országban a többségi kormány dönt. Magyarországon olyan kormány van, ami tojik a magyar érdekekre meg a magyarok jövőjére is.
    Az élsport meg látványpékséggé vált. Mutatja, hogy miközben mr a „cerling” – is sportággá „nemesült”, aközben az a sportág, ami a legtöbb képességet és a legváltozatosabb mozgásformákat jelenti, vagyis az öttusa, lekerült az olimpiai számok közül, mert nem eléggé látványos. Nesze Neked fennkölt elvek.

  • „talalom” megjegyzesere;

    Gratulalok !!!
    Vegre kezdi az elet valosagait belatni.

    A „hazafiassag” csak egy eszkoz/szerszam a fiatalokat serkenteni a kulombozo sportokban valo erdeklodeseiket es annak uldozeset serkenteni a „nemzeti-buszkeseg” celokbol.

    De a VALOSAG ,hogy a sport az vilagszerte oriasi uzlet.
    Uzlet mint minden mas az eletben.

    Igazan fejlodik azt vegre belatni!

    S az „uzlet” am nem szegenletes dolog. Az az igazi serkentoje minden tetteknek.

    Mit kepzelt meglatasa elott ???
    Miert kapnak sok millio dollaros szerzzodeseket a sportolok ?

    Persze abbol nagy adokat is fizetenek a kormanyoknak,sot igen sok uzleteket es azok dolgozik abbol jo eletmodot nyernek.

    Tehat az nem erkolcstelenseg, sem bun.

    A „jovedelem” , a maguk altal elitelt „profit” ami az emberiseg minden cselekdeteinek a mozdito ereje.

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 11
    2:02 du.

    zsuzsika ez olyan megható… az egész egy szar átverés: panem et circenses a tömegeknek be kell fogni a pofáját ordíccsák csak azt, hogy éljen Butafejű Kőkorszaki Köpködő James a nagy baseball játékos aki naponta képes egy kiló rágógumit is végigcsámcsogni nyitott szájjal mert van neki nevelése

    és ne azt ordíccsák? hogy kenyeret munkát és normális életet

    a süsülandia lakosságának 45% -ka nyomorszint alatt létezik

    míg a lebronjames kacsalábon forgó villában szagolja a büdös lábát és fingik nagyokat

    profit előtt és az után is van élet nem is akármilyen

  • vALOBAN Tevedtem, volt a VB BEN IS A CSAPaT. AZ angol magyar nyereseg viszont nagy esemeny volt.Akkor az angolok voltak a vilagon a legjobbak, es a magyarok megvertek oket!
    Ez volt az a tortenet, mikor a mecccset kozvetitte a radio, mindenki ablakaban szolt a radio,es az utcan az emberek megalltak azt hallgati. A magyar csapat 4-1 re verte meg az angokat!

  • Az utolso-elotti beiras csak a cikk cimet ismetelte, mert valami baj volt a gepemen.

  • Ne is haragudjon, lehet, hogy a nemet csatabanm veztessek letett a valogatottnak, de bizony az elobbi foci gyozelmeknek volt koszonheto. PusKAS CSAPATABBAN vOLT KOCSIS FErenc, akkinek a „fejesei” hoztak a golokat a csaptnak.. Grosics meg jo kapus volt, ha jol emlekszem.

  • A vizipolobabn is jok a magyarok, mar hozott errol is kepet a kanadai TV>

  • Drága Figyelő! Miről beszélsz??? Senki nem vitatja, hogy 1-2 sportágban valamikor nyertek a magyarok. Te nem emlékezhetsz, mert 56 után volt. De szerintem a korosztályom minden tagja emlékszik Balczó András nagy futására. Az 1969-es budapesti öttusa vébén a csapatarany biztos volt. De egyéniben az első négy szám – lövés, úszás, lovaglás, vívás – után Balczó és a szovjet Novikov fej-fej mellett álltak. A futás az öttusában 4 kilométeres terepfutást jelent. Ezrek álltak a Hármashatárhegynél kijelölt pálya szélén. Sokan futottak Balczóval együtt a pályán kívül, egy-egy szakaszon. A biztatás szinte beemelte Balczót az első helyre.
    Az írásban nem azt vitatom, hogy a sportteljesítménynek van felhajtó ereje. Hanem azt állítom, hogy a mai szisztémában az élsport parasztvakítássá vált: szennyes eszközzé, amit már az élsportolónak idomított egyedek kiválasztásánál átsző a korrupció.

  • A magyar sprtolok kivalloak voltak a vizi-olo es a kardvivasok sportjaiban.

    A kis nemzet sportoloi az 1936, 1948 es az 1952-es olympian a harmadik heltey eltek el.

    A focival is az 1954 VB, a masodik helyet.
    De politikai celokbol elszurtak a bajnoksag megnyereset, mint fentebb irtam.

    De a sport is minden mas az eletben. „Hol kerek, hol talp” !

    A hosszu idok utan ma majdnem minden csak talp !
    De vajon miert?
    Az maguknak tabu !
    Karcsi bacsijuk elmeje tiltja az egyenek onallosagat ?!

  • talalom;
    De hogy is nem, van am a „pentatlon” es a „decatlon” is az olympiakon maig is.
    Csak nem nagyon nepszeru a sport uldozese mert igen bonyolult 5 es 10 kulombozo sportban kepesen versnyezni.

  • talalom
    2018 augusztus 11
    11:07 du.Draga talalom
    tudod, kisse furcsan hhangzik egy magyartol, mikor lebecsuli annak eredmenyeit!
    Nem tudom mit kivansz a politika vonalon, gonolom Gyurcsanyt, aki mar megbukottegyszer. Gazdasagilag, tujuk, hogy sirankozni mindig lehek, a magyarok kok ebben.
    DE mar irtam azt is, akarki lenne kormanyon,az se tetszeme a magyaroknak.

  • szereny velemmenyem az, hogy ma is vannak meggyozodeses kommunistak otthon es ez az egyik oka, hogy barki lenne a kormanyon, egyik sem felelne meg egyes embereknek!

  • Van-e értelme egyáltalán ezt a mai szigorúan teljesítmény és profit orientált bérrabszolga tartást sportnak nevezni?

  • ORSOS ELEMER;

    Nem szertenel egy tobb milliardos „rabszolganak” lenni ?

    Aki kozel napi egy milliot kap csak a ficit rugdalni, hogy lehetne az „rabszolga”.
    Valojaban aki fizeti oket azok a szolgaik !

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 13
    8:55 du.
    Na jó, így is lehet értelmezni, de a fő kérdés, hogy nevezhetjük-e még sportnak?

  • Gabriel
    2018 augusztus 13
    9:23 du.
    Még egy szerencsétlenül naiv költői kérdés:
    Vajon, ha a -csak kiválságosoknak profitáló- élsport helyett, mézesmadzaggal kormányzó nagyjaink a régen(az „átkosban”) jól és hasznosan bevált tömegsportot, természetjárást szponzorálnák, nem kellene-e kevesebbet költeni az egészségügyre, psichiátriára, mentális felvilágosításunkra és gyógyszerekre?

  • ORSOS ELEMER es mind masok is.

    A kerdest amit mindeg tettem fel az olvasoknak, hogy miert az allam az adofizetok verejtekkel nyert penzukbol finansirozzon bar mit is ???

    Ha lehetoseget biztosit az allamhatalom a lakossagnak minden tehetseguk es ambicioik altal azt tenni, azon mindenki jovedelmezni fog.

    Mindenki boldogabb es megelegedettebb is lessz.

    Sot mindenki gazdagabb is lessz.

    S a jovedelmeiken fizetnek majd adot a tarsadalom szuksegeseegeit fianszirozni. Nem az esztelen es szuksegtelensegeken pocsekolni a kozosseg penzet !

    Hat nem az ellen panaszdotok ma ???

    De hat akkor miert ohajtanatok annak nagyobb meretu esztelseget novelni ???

  • Kedves elemér, Felelős idevágó miniszterünk szerint sport helyett erre a buzgó bibliaolvasás a megfelelő gyógymód…

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 14
    2:55 du.
    Én balga csak arra gondoltam, hogy ha az államnak van mihaszna, kihasználatlan stadionokra, 40 centis kilátókra és játékvasutakra „önként adott” adóforintunk, akkor azt sokkal hasznosabban is elfecsérelhetné a hülyének nézett „jószágjaira”, akikre 4 évenként csak egy hónap tejben-vajban lubickolásra tud melldöngető ígéreteket adni, majd a sikeres átverés után 4 évig jobbára ismét csak a saját és ultraloyális(azaz lelkiismeretesen visszaosztó) klientúrájának a pecsnyéjét sütögeti.

  • Van stadion.
    Nem elég az?
    Ott a sok stadion.
    Tessék bemenni, izmosodni.
    Hazának, Királynak. Istennek.
    (De nem akarnak.Az istennek se..)

  • ORSOS ELEMER;

    Ugy veltem hogy egy igen egyszeru kerdest tettem hopzzad.
    De arra NEM valaszoltal am.

    Inkabb igen eros hangon megismetelted amit kerdesem celzott.

    Masokhoz nem tettem volna kerdesmet mert tudom hogyan reagalnak ,a kerdest teljesen figyelemen kucul hagyva, csak bunko ellensegdskedeseket ismetelnek naponta.

    Igazan kivancsi voltam hogyan valaszoltal volna a kerdesemre.

  • Orsós úr! Az első alkalom, hogy maradéktalanul egyetértek. De hozzátenném: iskolai tornatermeket építtetnék elsősorban. Egy kisebb, 6 milliárdba kerülő stadion árából 100 (SZÁZ!) darab, egyenként 60 millió forintos tornaterem került volna ki. Ebből már jól felszerelt, öltözővel, zuhanyzóval ellátott tornaterem lehetett volna, hogy a gyerekeknek ne izzadtan kelljen kötelezően(!) délután négyig az iskolapadban ülniük. Ma az általános iskolák többségében egyáltalán nincs tornaterem – nemcsak falun. a szintén kötelező(!) mindennapi tornaórához a városokban sincs elég. A gyerekek a zárt lépcsőházakban futkoznak fel-le, meg tördezett betonú udvarokon.Holott a mozgásigény 6-12 éves korban alakul ki.
    Ehhez képest Kisvárda (16 ezer lakos) 1,5 milliárdos focistadionjában két (azaz KETTŐ DARAB) magyar focista játszik: a csapat többi tagja sokfelől összevásárolt labdakergető. Nesze neked, hazafiság, meg nemzeti büszkeség!
    Még jó, hogy úrhatnám első szolgánknak (prime minister) nem a tengeri búvárkodás a hobbija: akkor az egész Kárpát-medencét kellene telihordanunk tengervízzel…

  • Nem baj Margit, 3-4-en megértettük a cikkedet, ami alapos munka.
    Figyelő és B79 hozza a szokásos formáját. Egy értelmes mondat leírására is alkalmatlanok. Halvány lila gőzük nincs semmiről. Még a 6:3 is 4:1 lett.
    Igaz, hogy végre megtudtuk B79-től, hogy miért is buktuk el a berni döntőt:):) A németek 3. gólját a ruszkik lőtték be Grosicsnak:)

  • Kösz Miklós. Én is akartam szólni, hogy 1953 november, London, Wembley stadion és 6:3.
    De ez érdekes: ugyanis 3:6-nak kellene emlegetnünk, hiszen mi voltunk a vendégek. Úgy emlékszem, a 4:1 Budapesten jött össze az angolok ellen, valamivel később.

  • talalom
    2018 augusztus 15
    12:23 de.

    „Orsós úr! Az első alkalom, hogy maradéktalanul egyetértek.”

    Ez nálam már többször is előfordult, ha nem is mindig maradéktalanul! 😀 (Megjegyzem és már nem először, hogy BÁRKIVEL hajlandó vagyok nagyon szívesen egyetérteni, ha igaza van, még antagonisztikus ellentétek ellenére is, csak sokak bánatára a tabu kérdések kibeszélhetőségének tilalma vagy félreterelése (vagy naiv tájékozatlanságom) szokott nálam visszatarthatatlan gátlástalanságokat kiváltani. No, de ez mellékvágány!)

    Sajnos, tényleg az iskolai testnevelés fontosságát kifelejtettem, pedig talán a legfontosabb, de szerintem a hazafiságot és nemzeti büszkeség érzését ne várjuk el még az echte magyar „élsportolóktól” sem, arra ők a kemény munkaidejük alatt nem érnek rá, mert a gondolkodás lecsökkenthetné a teljesítményüket és az érte járó arányos munkabérüket, amit marhára nem irígylek, sajnálok tőlük. (Mellesleg a legnagyobb lányom is élsportoló volt, de Ő még nem pénzért csinálta, hanem hiúságból, a dicsőségért.)

  • Banfi meglatasa, hogy B-79-nak meg „lila goze.. ” sem letezik.

    Nem csodallom hogy a ” a kedvenc es onmagat kepviselo szin a „lila”. Sot meg a kozolt arckepe is megnyeroen mutatja azt.

    De azon csodalkozom hogy ,it nem kepes erteni megjegyzeseimbol ?

    + ami positivet irok,a bizonyitott meggyozodeseim alapjan adom.

    _ ami negativat irok az amit tagadhatatlanyl az ottani mai allapotokat jelzi a ti allitasaitok alapjan.

    + 1. Hogy az Alkotmanyos Koztarsasag ami biztosit demokratikus alapu nemzet-lehetoseget.
    a., Ami megszabja a kormany szerkezetet es mukodeset.
    b., amely biztositja minden egyen jogait,lehetosegeit,sikereit.
    c., amely csak a szavazo lakossag altal letrehozhato,s amodon altaluk modosithatva,
    d., amely biztositja minden egyen jogait.lehetosegeit, sikereit, nem az igeretek, elismeresek, hanem az allamhatalom mukodesenek tiltasaival.

    -1. A Parlamrntary Koztarsasag, csupan egy maroknyi egyenek kezeben levo allamhatalom, ugy mint a csaszar, kiraly, diktator, part-titkar, stb.

    +2. A lakossag korlatlan jogai, lehetosegei,kepesseguk es szorgalmuk alapjan valo lehetosege ami ugy az egyen mint a kozosseg minden erdekeit es sikereit teszi lehetove.

    -2., az uralkodok alatl tervezett,iranyitott kozgazdasag soha, sehol nem mukodott sikeresen.

    +3., csupan a lakossag altal korlatozott allamigazgatas a kissebb, olcsobb kormany szervek altali,a sikeresebb, olcsobb es sikeresebb mindenki szamra.

    -3., az authokratikus kormanyzas mindeg dragabb,lassubb, korlatozatlanabb es serti mindenki erdekeit es jogait.

    Csak azt a 3 alapveto ugyet amit irogatok.
    Mivel nektek az csak „lila goz”, hat sajanalattak kell irnom,hogy igen sokaig azzal kell am majd nektek ottan boldognak lenni !!!

    Elvezd es ne szidakozz !!!
    Az amit valoban akartok.

    Ha nem erted, vagy nem vagy haljando ertelmezni, elvezd a „lila gozt” !!!

  • Orsod Elemer;

    Az adatok alapjan ami itten reszltesen es tobbszor meg volt vitatva, hogy az alcsuti kisvasut, az ottani 3 ezer fos foci stadium nem a magyar hanem az EU adofizetok penzebol epult.

    Mind azok, 2014-ota, az Altus Zrt. altal javasolt EU adomanyozas volt.
    Az Altus Zrt. 2021-ig van ervenyes szerzodese mint azt kezelni mind a 28 EU tagallamokban.

    Sajnos mivel jelentekteleen koltekezese volt az EU-nak, de a magyar adofizetok koltsegen fentartva.

    Meg a hosszu vitak utan sem vettek ertelmezeset hogy ami NEM hoz jovedelmet az NEM befektetes, hanem csak penz-szoras.

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 15
    3:23 du.

    kedves #gőzeke

    írád vala, hogy „alkotmányos köztársaság” mondanál rá egy példácskát hol van ilyen a Föld nevű bolygón a Naprendszerben majdnem középen és a Tejút szélső bugyraiban? és ha igen mitől az aminek te hiszed?

    várom becses soraidat, hogy felbecsülhessem…

    vehetnél egy emberméretű klaviatúrát a cell phone odhoz akkor nem ütnél le a tömpe újjaiddal eccerre 3-4 betüt

    hahahahaha

  • B79!
    Az Altus Zrt. NEM előzetesen bírál el pályázatokat, hanem UTÓLAG AUDITÁLJA a megvalósult projekteket, és javaslatot tesz a kiírások változtatására – azzal a céllal, hogy az eu-s támogatások jobban célba érjenek.
    Az összeférhetetlenség elkerülése miatt az Altus NEM VIZSGÁL MAGYARORSZÁGI PROJEKTEKET, SEM ELŐRE, SEM UTÓLAG.

  • A „hahahaha” kerdesere;

    A vilag legtobb szabad nemzetei melyek nem a parlamenti kormanyzas rendszeret gyakoroljak.

    Ahol ertelmes es demokratikus elvek alapjan alkotott Alkotmany szabja meg a kormanyzas mukodeset es a kormany alkotasat, biztositva a lakosssag alapveto eberi jogait.

    Tudom, orjongeni fogsz ha en a US-t, es minden tag-oszagagokat listaznam az elsonek abban.

    Minden ev November honap elso Keddje, az elso Hetfo utan a valaszats napja.
    S az ez evi valasztasok „elozetes” valasztasai Marciustol minden honap elso keddjen folynak orszagokkent.

    S igen erdekes dolgok alakulokban , hetenkent.

    Bizonyara az Alexandra Osario Cortez esetet a vilag Marxistai hirdetik hangosan.
    Ketnappal ezelott, Main orszagban a kormanyzoi jeleoltre egy „transvestite” valasztottak a demokratak.
    Minnesota orszagban egy fiatal becsomagolt feju Musulman no, aki 8 eve erkezett ide menekulve Somaliabaol, US kepviseloi jeleote valsztva. Azok bizonyara fognak nyerni is Novemberben, mert otta a Demokrata Part kovetoi a lakossag 3/4-ei.

    S az tortenik mindenfele, csupan mert az ALKOTMANY-ban biztositott lehetoseg.

    S mit velnel a Muller kivizsgalasrol ???
    Trump sajat kormanya, az igazsagy-ugy minisztere felhatalmazta Bob Muller-t kivizsgalni az allitolagos Trump ossze-eskuveset az oroszokkal.

    Mind az tortenik, mert az tortenhet csupan az Alkotmany alapjan.
    A US Alkotmany a vilag leg-regibb Alkotmany. El, mukodik kivalloan. S csupan a tag-orszagok 2/3-is tobbseg szavazat alapjan modosithato.

    Hasonloan minden orszag Alkotmanyai is, csupan a lakosssag kesdemnyezesei es tobbseg-szavazatai altal modosithatok

    Na probald azt a Parlamenti Koztarssagokhoz hasonlitani !!!

    Ahol csupan egy maroknyi kivaltsagos politikus dont mindent, mert ok a kiralyok, a mindenhao istenek.
    Ki valasztotta Orbant, Merkelt, Jeunkert, Hitlert, Rakosit, Sztalint, stb.stb.stb ???
    Csupan a Parlamentben levo part-tagjaik, s nem a lakossag.

    Na gondolkodaj azon, mielott kezdedd ertelmetlen ha ha ha ha-da-dat ismet!!!

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 16
    11:36 de.

    szóval beismered, hogy halvány hupi zöld fingod sincs az egészről

    kösz gizi nyugoggy békében

  • talalom;

    A magyar adatok ugy mint az EU adatai ,sot maga Gyurcsany Ferenc, ugy mint Dobrev Klara sajat nyilvanossagra hozott es kozolt adataik a tagadhatatlan tenye.

    Sot orban regime folyamofott az EU elnok Jeunkerhoz felbontani a szerzoddeseket. Ami persze teljesen figyelemen kivul hagyva Jeunker altal.

    Mind azt itten mar kozelve volt, sot tobbszorosen megvitatva,s adatok kozolve azon.

    Maga allitas azt nem valtoztathat. Azt meg Orban sem tudta tenni.
    A szerzodes 2021-ig van ervenyben.Mindket egyen (Gyurcsanu es Dobrev) nyilvanos allitasai azon kozolve voltak.

    Az egyedulli valtozas tortent (allitolag ?) hogy a Czegledy Csaba ugye ota, allitolag Dobrev Jlara a ceg 100%-os tulajdonossa.
    Biztos vagyok hogy maga tudataban van mindannak.
    S barki az adtokat felderitheti problemak nelkul.

    P.S. „Utolag” csupan az OLAF vizsgalja a penzugyi (fokonyvelest) koltekezesek adatait.

  • ha ha ha ha;

    Reszletes magyarazatot adtam kerdesedre.Sot neveztem is azt.

    Ha olvasnad es ha ha ha kepes lennel ertelmezni, most nem lehetne semmi kifogasod.

    Sot nagyon figyemedre is hoztam „gondolkodj” az adottakon „mielott kezded ha ha ha -idat ismet”

    Tehat teljesen keptelen vagy arra.

  • B79! Minekutána halvány segédfogalmad sincs a választási rendszerünkről, így arról sem lehet, hogy az Altus projekteket vizsgál, és nem cégeket.
    A parlamenti köztársaságokban a választók a parlamenti képviselőket választják, (már az EU parlament működését se érted).
    A legtöbb szavazatot (EGYÉNI, KÖZVETLEN VOKSOT, ÉS NEM ELEKTORIT) kapott parlamenti képviselőcsoport (egy, vagy több párt koalíciója) alakíthat kormányt.
    A törvényhozás a parlament dolga, a törvények végrehajtása a kormányé.
    Az államelnökök szerepe változó, van ahol erősebb az EU-tagállamaiban, mint pl. Franciaország, ahol közvetlenül választják az elnököt, van ahol a parlament választja, mint pl. Magyarország: itt az elnöknek kiegyenlítő szerepe lenne az egyes társadalmi csoportok között, és nem túl jelentős a befolyása a törvényhozásra.
    Van ahol egyáltalán nincs köztársasági elnök, mert királyság – alkotmányos monarchia -, ilyen EU-tagállam pl. Svédország és Dánia. (Norvégia is királyság, de csak társult tagja az EU-nak.)

  • Az USA-beliek meg 200 éve szopják az erős felhatalmazású elnöküket. Igaz, némiképp fékentartja a szenátus, meg a képviselőház, de nem ez az igazi ellenerő: hanem az, hogy a szövetségi államok kormányai erősek, sok kérdésben önállóak. Ettől még, ha egy USA elnök úgy viselkedik, mint egy elszabadult hajóágyú, azt nem csak Európa, Ázsia, hanem az USA-beliek is előbb-utóbb megszívják.
    Európában egy ilyen szövetséges állam van: Németország, ahol a tartományi kormányzatok sakkban tudják tartani a központi hatalmat.
    Tömegdemokráciában – ahol sok-sok millió ember együttélését kell szabályozni, nincs túl nagy jelentősége annak, hogy közvetlenül, vagy közvetetten (képviselőik útján) szólhatnak bele a választók a közös ügyek irányításába (politikába).
    Sőt. A közvetlen választásban mindig nagyobb szerepe van a személyi kultusznak.

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 17
    12:00 de.

    háááááááááááááááát ha te dr@@{&#@@Bubó76,17 „azt” válasznak tekinted, akkó’ régen rossz… nálam le vagy húzva a k….n a soxar között amiket ide is biggyesztesz

    hahahahahahahaha

    egyébként pontosan ezt vártam tőled de megvártam, hogy igazold meggyőződésemet: teljesen kifejlett agylúdtalpad van…kezelhetetlen

  • talalom;

    Maga szokasa hogy reszben ismeteli allitasaimak, mint az Altus Zrt. a szerzodese alapjan az EU bizotsagaval.

    Az Altus NEM cegeket vizsgal, sem projektokat. Csupan javasolja az EU=nak azt. S miutan az EU jovahagyja azt ellenorzi is.

    Azt irtam mar jo nehanyszor, sot olvashatja a ceg weblapjan, ugy mint a szerzodeset az EU-val.
    Ami magyarul azt jelenti hogy Gyurcsany elvtarsa javasolta mind azokat a projektokat magyarorszagon es mind a mas 27 orszagokban 2013-ota. Az 2021 ugy is lessz !

  • talalom;

    „nem erti, nem erti” irja ahanyszor az magat dicsoiti,mint a kisgyerekeket.

    A tagadhatatlan teny, hogy az europai parlamenti rendszerukben, vagy barmi masnak is ohajtana azt nevezni, senki nem onmaga,egyenileg a sajat ohaj es neve alapjan versenyez politikia pozicioert, amit ohajtana.
    Sem valaszt senki egyenileg a neve alapjan.

    Sem Orban, Merkel, Jeunker, Hitler, Rakosi, Sztalin, stb.stb. neve soha nem volt a szavazo listan a szavazoknak azt valasztani reajuk szavazni vagy barki mas veresenytarsara.
    Csupan a partokra.
    Azert nem leteznek ELOZETES valasztasok ottan.
    (Az „elozetes valsztas” szukseges itten, mert tobb jelentkezok vannak minden partok, szervezetek, elvek nevei alatt, es mind a fuggetlen remenykedok).

    Az ottani vaszatasi rendszeruket neveztek a „demokratikus centraliazmus”-nak. Pont az ment most Cubaban. A nepnek semmi valasztasi lehetosege nem letezett, mert csak egy part letezhet. Csak part-egyseg nevezte ki kuldottet, S azok meg mind a Castro szavait hagytak jova.

    Az NEM kozvetlen demokracia. A lakossag hatarozata lehetetlen.

    A kozvetlen demokraciakban a lakossag kozvetlen torvenyhozasi jogot gyakorolhat. Alkotmany modositast csupan a szavazo lakossag tehet.
    Barki megvalasztotatt vissza hivhat.

    A maguk rendszereben a Parlament az UR. A parlament dont, hataroz mindent. Valaszat mindenkit. Senki mas nem ellenorizi, sem felulvizsgalhat, senki nem hivhat a lakossag „vissza”.

    Emlekezne hogyan lett Arnold California kormanyzoja ???
    A lakossag nagytobseggel megvalasztotta Davis-t kormanyzonak. De negy (4) honappal azutan az evi koltsegvetsel a tomeg megelegedetlen volt.
    Egyszeruen a lakossag kezdemnyezesen „visszahivo” szalasztast szerveztek. Davis-t „visszahivtak” (ki-rugtak)es Arnoldott valasztottak meg. Sot ketszeresen is, Arnold 8 evet szolgalt.
    Ugy mukodik a DIREKT DEMOKRACIA !!!
    A lakossag valasztasa altal.
    Nem jobb lehetne az mint amit maga imad ???

    Ha masnak nevezik barhol is, de a rendszer valtozatlan.
    A Parlament az egyedul a legfelsobb hatalom. Barmely partra is szavazott volna.
    Remelem nagyon elvezik a kovetkezmenyeit.
    Imadja hatarozataikat, ugy Orban Viktort is, s mind a tobbit amit maga oly orjasian magasztal.

    Remelnem talan azt hajlando lenne elismerni?!

  • talalom
    2018 augusztus 17
    7:55 de.

    te is megetted a kefét a krump lee ről szóló vadszamár kabaré elterelő hadművelet a teljhatalma semmi és a többi meg rablómese
    a hatalom megosztása annak álcázása hogy a háttérben a gazdagok azt csinálnak amit akarnak mialatt a szenátus a kongresszus és a kormányzók a legfelsőbb bíróság és az elnök kavarognak a semmiről azt nézd mit csinának ne azt amit a fősodratú rebeg hazug aljas szemét rohadt banda

  • talalom;
    Kivancsi vagyok hogyan reagalt az en 9;09 de soraimra a maga ugyan az napi 7;55 de soraival ?

    De hogy a feneben velne hogy a „kozvetlen valasztasokban” a „szemlyi kultusz” leheto lehetne ???

    Az csupan a teljes es legszelszosegesebb diktaturakban letezhet.
    Hitler, Sztalin, Mao, Kim csalad, meg a Castro fiverek.

    Ahol a lakossag barkit kirughat barmely napon amint nem elegdettek tetteivel, hat hogy a fenben lehetne „szemelyi kultusz” meg elkepzelheto is ????

    Talan egy teves szot talalt a part-brosurajaban. Hm?

  • 1. A politikai rendszerek felépítése, azok különbözősége, előnyei, hátrányai és veszélyei nem brosúrákban találhatók.
    2. Amit „előválasztásnak” hív, az nálunk jelölés valamilyen tisztségre, és létezik.
    3. Úgy tudom, az USA államaiban a helyi választások szabályai eltérők. Nem tudom, Kaliforniában hogyan van, de teljesen lehetetlennek tartom, hogy a kormányzót népszavazáson hívhassák vissza. Valószínűbb, hogy Schwarzi hívei a kaliforniai törényhozásban képviselőként buktatták meg Davist, aki lemondott, és új szavazást kellett kiírni, ahol Schwarzi kapott többséget. Ez nálunk is létezik: bizalmatlansági indítványnak hívják, és a törvényhozás szavaz erről, és ha az indítvány többséget kap, akkor új választást kell kiírni.(Ez kicsit bonyolulabb, függ attól, hogy a parlament csak a kormányfőtől, vagy az egész kormánytól vonja-e meg a bizalmat.)
    4. „A Parlament az egyedul a legfelsobb hatalom. Barmely partra is szavazott volna”. Ez a lehető legnagyobb baromság. A parlament a pártok és függetlenek képviselőiből áll. Nem valami szubsztancia.

  • Bocs, az utolsó mondat: Nem valami mindentől független szubsztancia.

  • Ez a Bendeguz a „rosszultájékozottság”
    álarca mögül terjeszt hazugságokat Magyarországról.

    Nem véletlen hogy rühellem ezt a csirkefogót.

  • talalom irta;

    „..az amerikaik 200 eve szopjak az eros felhatalmazasu elnokuket…”

    Senki nem „szopja” az elnokoy. Monica es Clinton esete torvenyes eljarast kovette az Alkotmany alapjan. S a Kepviselo haz bunosnek talalta. De a Szenatus megdorgalassal buntette.Nem eltavolotassal.

    Az elnoknek csupan megszabott Alkotmanuos kotelessege van.
    Ha azt nem megfeleloen tenne,ugy jathat mint Nixon,vagy Clinton.

    Irta; „..de nem az az igazi ellenero…”
    Az Alkotmany es a lakossag az igazi ELLENORZO es korlatozo ERO.

    Irta; „..a szovetsegi allamok kormanyai erosek,sokban onalloak..”.

    Mind fuggetlenek es teljesen onalloak a sajat ugyeikben.
    Minden allam kulombozo Alkotmanya alapjan mukodik.
    Onallo kormanyaik, torvenyeik, birosagaik, sajat hadseregeik (State National Guard), legieroik (Air national guard), teljesen figgetlenek minden tekintetben.
    Sot volt rem veres haboru is kozottuk. (1860-64)

    Rendszerint a Parlamenti rendszerben nehol letezik a miniszter-elnok bizalmatlansagi kerdese. De MIKOR es kit hivot vissza amodon a magyar allam parlamentje ???
    Egyszeruen kivegeztek, fobelottek vagy akasztottak idegen fegyveres erokkel.

    Ha barmit maga nem kedvel, az a maga ugye, de en nem hivtam magat, sem senkit hazugnak. A multban szoszerint tette, most meg kijelentesevel.

    Ha keteljedne, talalhato minden adatot Arnoldtol barmely orszag Alkotmanya es torvenyei is sot magyarul is.

  • Itten olvashato hogyan lett Arnold Swartzenegger California kormanyzoja 2003 Oktober 7-i kormanyzot visszahivo- valasztasaval.

    http;//en.Wikipedia.org/wiki/
    California_gubernatorial_recall_election

    A kormanyzoi postert Arnold, Cruz Bustemante es Tom McClintok versenyeztek a visszahivott Davis kormanyzoi postra.

    Hasonlo, de sikertelen „visszahivo valszatas” volt Pat Brown, Ronald Reagan, Jerry Brown, es Pete Wilson kirmanyzok ellen is.

    A fenti cim alatt minden adatok reszletei olvashatok.

  • Az alatti cimen olvashato Arnold ujja-valasztasa California kormanyzojanak 2006-ban.

    Minden rewszletes adatok, szavazatok, szazalekok, megyek alpjan, lakosok eredetei es borszinei es minden mas leheto alapokon adva.

    http;//en.Wikipedia.org/wiki/California_gubernatorial_election_2006

    Az elozetes valsztason 9 ellenfelel alt Arnold szemben.
    A donto valasztason (1)Paul Angelides,(2)Peter Camejo,(3) Janice Jordan,es (4) Art Oliver ellen sikereskedett Arnold.

  • T. szerző megint eltalálta … szarva közt a tőgyit.

    Nem fogom újra elismételni, hogy az újkori olimpiák nem csak a görög ideálhoz igazodnak, hanem a római Kenyeret és cirkuszt a népnek! elvhez is. Azt is többször leírtam már, hogy a hazai fociakadémiákon a szegény focitehetségek is szinte luxuskörülmények között tanulnak. T. szerzőről leperegnek a tények, mint a víz az úszó kacsáról …

    1. Azért amit a múlt századbeli uralkodó osztályokról ír, az erősen nem fedi a valóságot. A munka valóban távol állt tőlük, de a testmozgás nagyon is úri dolog volt: lovaglás, kocsikázás, golf, vadászat stb.
    A 20. században a modern hírközlés lehetővé tette, hogy egy kiemelkedő sportsikernek sok millió ember drukkolhasson, ne csak egy szűk kör. Olyan sportok váltak elfogadottá az úri osztályok tagjai számára is, mint a futball vagy az ökölvívás, amik azelőtt közönséges sportágak voltak.
    A fidesz valóban nem érte el az áhított sportsikereket, amik a stadionokba csalogatnák a népet. Nincsenek feltörekvő társadalmi osztályok, mint mondjuk a Rákosi-korban. A legszegényebb rétegek elemi gondokkal küszködnek a rendszerváltás óta, ezért nincsenek a gyerekeik abban a helyzetben, hogy kitörjenek a mélyszegénységből pl. a sport segítségével.
    De ettől még lehet az új uralkodó osztály a sportklubok tagjaiból.

    2. Az elmúlt harminc évben aktív sportolás gyakorlatilag nem létezett a középosztálytól lefelé. A szocializmusban voltak az uszodák, strandok és faluszéli focipályák, amik elvileg bárki előtt nyitva álltak. Nem kellett már a beugráshoz húszezer forintos fürdőruhát meg ötezer forintos papucsot venni. Igaz, a pályákra se költöttek túl sokat akkoriban.
    Ahogy Almási szokta írni, a 2. vháború előtt a szocdem pártok szerveztek túrázást a tagjaiknak, esetleg sportegyesületet. A rendszerváltás óta már ez a lehetőség sincs, még a szakszervezeti tagoknak sem! Kiárusítottak minden gyári futballpályát a szent kapitalizmus nevében, aminek a szerző is nagy híve általában.
    A szakszervezeti üdülőket némelyik gyár átvette, de a többség nem.

    Képmutató dolog az iskolai sportpályákon jajgatni, mikor a ballibek iskolákat zártak be. A fidesz valóban gyalázatosan becsapta a pedagógus híveit. De azért annyit megjegyeznék, hogy a falunapokra és a falvak köztereire nagyon sokat költ (az EU)!
    A vidéki embereknek ez egy nagyon jó lehetőség, hogy a falunapokon felélesszék a régi vásári játékokat, amikről szerző is ír. Kötélhúzás, célbadobás, táncolás stb.
    Vagyis: a fidesz miközben elvon és megszorít, megint nyitva hagy egy kis lehetőséget, ahol a gőz kiáramoljon. A szocik meg csak gyűjtögették a társadalmi problémákat, de még forralták is …

    T. szerzőtől a jajgatáson kívül, meg a fideszre mutogatáson kívül várható, hogy korrektül tájékoztassa az olvasóit a valós tényekről? Főleg a kanadai olvasókat, akiknek elég annyit írni, hogy Orbán takarodj!, és már aléltan tapsolnak.

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 17
    1:34 du.
    bucika, csak nem azt akarod itt elhinteni, hogy süsülandiában (mások usa nak is híjják gyengébbek kedvéért) vannak választások? a két nagy párt vetésforgója megy (8 évente kicserélik a jester t), és amíg a „hatalom” négy ága egymással folytat szélmalom harcot meg rágják a gittet addig az ötödik hadoszlop azaz a gazdagok azt csinálnak amit akarnak mert ugye a „töke” (van töketlenke?) szabad áramlása címén egyik zsebből a másikba a dolgozó meg eszi a kefét, és arra ébred hogy megint átbaszták és bilibe lóg a keze

    erről is mondhatnál valami eszement bölcselmet, próbálkozzál pirézzel mert a magyar nem igen megy neked…

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 17
    1:34 du.

    ugye Floridában élnek azok a Cuba i milliomosok akiket elhajtottak a bánatba és most onnan áskálódnak mert nincs battistizmus a battistát ki is választotta? meg a Pinoche-t?

    hallgattál volna bölcs maradtál volna hahahahaha

  • Figyelő
    2018 augusztus 10
    12:26 du.

    Rákosiék ideje alatt nem volt az országnak sok pénze, csak látványberuházások voltak, de azok se készültek el.

    Inkább olcsó propagandafilmek voltak a sportról. Viszont volt egy feltörekvő munkás-paraszti réteg, amelyik tehetséges volt, és tíz körömmel harcolt, hogy a gyerekeit jobb pozíciókba juttassa. Közmondásos, hogy az Aranycsapat több tagja a pesti grundon focizott, igen szerény körülmények között.

    Az 1990-es rendszerváltozás a kezdeményezőkészséget kiölte az emberekből. A szülők elvesztették a reményt, hogy bármi lehet a gyerekükből. A sportolók évtizedek óta az egykori sportolók gyerekeiből lesznek. Nézd meg bármelyik mostani hírességet, már a szülője is versenysportoló volt vagy edző! Ezeket már szinte tenyésztik, hogy szórakoztassák a népet …

    Már az a meglepő, ha némelyiknek több az IQ-ja, mint az életkora, és képes tíz értelmes összetett mondatra. Tisztelet a kivételnek!

  • hazai lámpa
    2018 augusztus 18
    7:12 de.

    „Az 1990-es rendszerváltozás a kezdeményezőkészséget kiölte az emberekből. A szülők elvesztették a reményt, hogy bármi lehet a gyerekükből.”

    Ez egy netto hülyeség.Csak szólok.Hogy ne röhögtessed ki magadat.

  • Rodeo 7:06

    A legundorítobb személyi kultusz még, amikor utólag akarják az USA által támogatott Pinocetet, és a Hitler által támogatott másik fasisztát, Franco-t is rehabilitálni.

    Most viszont éppen az említett „vetésforgó” keretében, végre jogosan, és valahára, az aktuálisak Franco-t ki akarják ebrudalni a mauzóleumából.

  • Ui:

    USA nélkül Batista se lett volna…

  • málnaszőr
    2018 augusztus 19
    7:32 de.

    kösz…. magam részéről a süsüéket kétféle érzéssel kezelem
    nambőrvan: sajnálom a népet akikkel fizettetik és szenvedtetik az aljasságaikat
    nambőrtú: a rohadt ….. süsüék nagyon kevés ország van a Föld nevű bolygón amelynek ügyeibe nem avatkoztak volna bele fatális következményekkel az országra tekintettel!

    de van remény…tudod azt a halat szeretem a „reményhal” meg uccsónak… szép csendben keletkezik az a tsunamival kombinált hurrikán ami majd attól fosztja meg őket amiből most a gazdagjaik nagyon jól élnek a világ valóságától teljesen elválva egy légüres térben

    (régóta foglalkoztat az a kérdés, hogyan lehet rávenni egészséges embereket arra, hogy katonának menjenek és életüket, egészségüket adják mások jólétéért és még le is legyenek sajnálva…ennyire nem lehetnek buták…beadni egy egészséges kanadai férfiembernek, hogy a hazáját védi Afganisztán hegyei között meg Szíriában gyilkolva…)

  • hazai lámpa
    2018 augusztus 18
    7:12 de.
    A s;porthoz sok penz kell. A rakosi korban abba fektattek a penzt, hogy tehetseges sportolokat segitettek. Eppen, ahogy az elejen irtam, hogy a magyarokrol valami JO is elterjedjen a koztudatba.