Szárnyal a gazdaság, mégis megbukhatnak a liberálisok Québecben

2018 augusztus 25 11:34 de.17 hozzászólás

A québeci Liberális Párt örök átka, hogy a multikulturális Montreálban túlnyerik magukat. Valószínű, hogy egy „új nacionalista projekt” váltja le a liberálisokat október 1-én, annak ellenére, hogy a legújabb CROP-Cogeco felmérés szerint pusztán 1 százalékkal vezet a jobboldali Coalition Avenir Québec (a Québeci Jövő Koalíció). Az egykor még a szeparatista baloldalon politizáló François Legault által vezetett jobboldali CAQ 31 százalékon áll, a Liberális Párt pedig 30 százalékat tudhat magáénak. (Az esélytelenek között van a szeparatista-baloldali Parti Québécois 12 százalékkal és az ultrabaloldali Québec Solidaire 8 százalékos támogatással.) A lakosság 17 százaléka nem szavazna, illetve bizonytalan.

Pusztán 31 százalékos támogatottsággal, a CAQ simán megszerezheti a mandátumok többségét Québéc 125 fős Nemzetgyűlésében. Ez annak köszönhető, hogy a Liberális Párt elsöprő arányban túlnyeri magát az angol anyanyelvűek, illetve a nem francia anyanyelvűek között, akik viszont elsősorban néhány tucatnyi montreáli választókerületben törömülnek. Montreál szigete egy vörös liberális tenger, miközben a liberálisok többnyire labdába sem rúgnak vidéken. Hogy mit jelent ez konkrét számokban?

A legújabb CROP felmérés szerint a nem francia anyanyelvűek 75 százaléka szavazna a Liberális Pártra és csupán 14 százaléknyian a CAQ-ra. Montreál szigeten (ahol a lakosság 48 százaláka ma már nem francia anyanyelvű), a Liberális Párt 58 százalékon áll, a CAQ pedig 22 százalékon. Montreál belvárosának délkeleti részeiben a verseny inkább a Liberális Párt és az ultrabaloldal között folyik, a sziget belvárosában és nyugati választókerületeiben pedig biztos győzelmet arat a Liberális Párt–mindenki más teljesen esélytelen.

(Választási szimuláció — a mandátumok eloszlása az augusztus 24-ei becslés szerint, Montreál szigeten és az elővárosokban. Forrás: Qc125.com)

Minél messzebb kerülünk Montreál szigetétől, annál kilátástalanabb a kép a liberálisok számára. Az egész tartományra kivetett francia anyanyelvű többség 44 százaléka szavazna a CAQ-ra és csupán 26 százalék a liberálisokra. A franciák között még valamelyest labdába rúg a szebb napokat látott Parti Québécois (18 százalék) és a Québec Solidaire (11 százalék). A tartományi fővárosban, Québec városban például 58 százalékos támogatottságot élvez a CAQ, a Liberális Párt pedig esélytelen: pusztán 16 százalákot tudhat magáének. Vidéken sem jó a helyzet a liberálisoknak (CAQ: 41, liberálisok: 28, PQ: 21, QS: 9).

(François Legault lehet Québec új kormányfője október 1 után.)

A Liberális Párt ellen szól az a tény, hogy az elmúlt 15 év alatt 13 évben ők alkották a kormánypártot. Csupán egy rövid, alig két éves interregnum szakította meg a liberális uralmat 2003 és 2018 között, amikor a szeparatista PQ alkotott egy félresikerült, demagóg lózungokra épülő kisebbségi kormányt.

Philippe Couillard, a halkszavú idegsebész vezette ismét győzelemre a liberálisokat 2014-ben. Alig szokták meg az ellenzéki létet a liberálisok és már megint kormányoztak. Első éveiben Couillard megszorításokba kezdett, annak érdekében, hogy leküdje az államháztartási hiányt. Évi 220 millió dollárral csökkentette az állami költekezést az egészségügyi szektorban. Ez azzal is járt, hogy több mint 1.300-an veszítették el állásukat az egészségügyben, elsősorban adminisztratív munkakörökben. Továbbá magasabb kvótákat vezetett be a kormány háziorvosok számára, akik most már fejenként legalább ezer pácienst kell, hogy szolgáljanak, másképpen elveszthetik bérük harminc százalékát.

A közoktatás is megérezte a liberális párt megszorításait. Összesen 130 millió dollárt vontak el az iskolabizottságoktól, aztán később egy újabb 45 millió dollárt. Az egyetemektől körülbelül 200 milliót vont el a tartományi kormány, az önkormányzatokról pedig 300 milliót.

Ha a québeciek jobboldali kormányra vágytak, pont azt kapták meg a Liberális Párttól az elmúlt négy év során. A megszorításokon és karcsúbb államon kívül a liberálisok fogadtak el olyan törvényt a Nemzetgyűlésben, amely betiltotta az arckendőt a tömegközlekedési járműveken és a kormányzati intézményekben. (Közben civil csoportok az intézkedést bírósági úton megtámadták.)

(Philippe Couillard Québec liberális kormányfője.)

Ma, a választás hajnalán Québec gazdasága szárnyal. A gazdasági növekedés 2,1 százalékon áll, az éves büdzsében pedig jelentős többlet várható egészen 2021-ig — évente körülbelül 3,4 milliárd dollár. A munkanélküliségi ráta Québecben csupán 5,6 százalék. Csak Ontarioban és British Columbiában mértek ennél alacsonyabb számot.

Mégis, a Liberális Párt valószínű megbukik október 1-én. A CAQ populista ígéretei között van egy olyan terv, hogy minden bevándorlónak kötelező lesz három éven belül elsajátítani a francia nyelvet és átesni egy nyelvvizsgát. Ha pedig megbuknak, egy CAQ kormány kiutasítaná őket a tartományból. (Elég nagy kérdés, hogy egy ilyen intézkedés jogilag egyáltalán kivitelezhető-e vagy sem.) A CAQ több autonómiát követel Kanadától a bevándorláspolitika, illetve a nyelv területein, továbbá azt is elvárják, hogy Québec tartományt hivatalosan is „nemzetté” nyilvánítsák Kanadán belül. Ugyanakkor Legault megígéri, hogy az ő regnálása alatt soha nem tartanának referendumot Québec leszakadásáról.

A kampány a héten hivatalosan is elkezdődőtt. Érdekes öt hét elé nézünk.

17 hozzászólás

  • az a helyzet, hogy ebben a hatalmas nagy piszi ben Kanada elveszíti arculatát (ha valaha is volt olyanja?) az a fajta sokféleség és az ugyanabból fakadó ellentétek is ami mostanában eluralkodik szerte széjjel pontosan az ilyen „szélhámos” ígérgetős nemzetpárti gagyi felé vezeti az embereket akik valóban keresnek valami „egyéniséget” és karaktert de ebben a dumában találják meg

    ugyanakkor szégyenletes módon a szavakon túl a native törzsek teljesen el vannak hanyagolva, a környezet tönkretéve, az építési vállalkozók által uralt lakásépítési zanza a kaszárnya és koncentrációs táborok hangulatát idézi a legutóbbi (nem első és nem is utolsó) házrobbanás letarolta a környék ártatlan lakóit, mivel a minél olcsóbban épített és többszörös haszonnal árult (nem is igen lehet mást kapni a szabadság ebben sem érvényesül egy kapzsi csilliárdos vállalkozó bezsúfolja az embereket olyan helyekre ahol mozdulni sem lehet fejlődésre lehetőség sincs, a lépcsők járhatatlanok és életveszélyesek

    mindez azon az alapon mert ezek veszik meg a politikusokat akiket pontosan ezek a dolgok nem érdeklik …patyomkin politika folyik

    Európában még ma is érvényes az az építkezési alaprendelet mely szerint egy családi ház árnyéka nem érintheti a szomszéd házat semmilyen irányban azaz ha összedől nem bontja le a szomszédokat

    mindez a választók teljes érdektelenségéhez vezet és nevetséges dolgokról assziszik hogy alapvetőek (magam részéről az utcán vonuló álarcosbál, jelmezbál nem kedves, elítélem azt is jelenti, nem akar beilleszkedni -lehet nincs is hová- de emellett nevetségesnek tartom a homokviharok ellen használt turbánokat és mindenféle lepleket egy mérsékelt égövi országban viselni egészségtelen is… tolatunk a kőkorszakba? )

    most a konzik Ontario ban már kimutatták foguk fehérét személyes bosszúra épülő állami politika az bűntett és köztörvényes valamint a társadalmat tolatásra R be kapcsolva nem érdemes és a one buck beer is röhögény mást meg nem csinál de állandóan labdázik a görögdinnyével mikor dumál ahogy a kezeit használja a csinnbummcirkuszba való és már látszik csak a saját gazdagodására és hatalmára ment a játék hülye szavazói megzabálták a soxart amit dumált

    a társadalmi mozgalmak és fórumok Chris neked a kezedben van egy hatalmas fegyver, használd

  • A politikai esetekben a „legnagyobb ajandek” kisulheto hogy egy nagy atokka is valhat majd. De vajon mi a „BUDZSE”, meg a „RATA” ? Velhetnem valahoft az erelmebol,hogy a „rata” szot az angol „rate” formara abordalta ? A „budzse” szo meg a szotarokban sem letezo. Lenne az a maguk ottani francia kifejezeseukbol ? Nem visszautni ohajtok, de jedves szerzo/cenzor figyelmeztetett az angol, vagy talan mas idegen szavak kevereseinek a megelozeset a magyarnyelvu szovegekben.

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 25
    12:50 du.

    tehát ###gizi igazolod: nemtuccmagyarul (sem) büdzsé az az angol budget magyar átírása, a ráta meg ugye a a szótárban fellelhetően az angol: réjt magyar alkalmazása

    a gazdasághoz sem értesz de furkálócc gizike használd a gőzekét és mennyél szántani hahahahahahaha

    bohóc

  • Nem baj.
    Azé ha nyerek a Lottón, csak veszek egy házat magamnak Kanadában DDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • Geyza
    2018 augusztus 25
    2:19 du.

    egy szép ház az manapság $CAD1,2-2,5 millió + havi rezsi $CAD200 (kerekítve) $CAD=HUF215 azaz a nagyobbik (és emiatt szebb) HUF 540000000

    én alábecsültem (miattad)

    http://www.torontoneighbourhoods.net/neighbourhoods/midtown/summerhill?real-estate

    ezen vannak az igaziak: 1,2 milla az öröklakás havi kötelező költséggel 800 a többi a házak: 2,5-18 milla
    mi HUF ban (lottóra való tekintettel: 3,870,000,000.00)

    melyik lottón játszol, teve szereléssel vagy zölden villogó képernyővel ez nem elérhető

    hahahahahahaha

    nézd a képeket belsőket is mutat

  • Rodeio

    Aztán a végen még a gurlitz barátod a ***gizikét összekeveri a gőzékével.
    (és megszaporítja itt nekünk)

    Bár akkor legalább lekopik a Geyzáról 🙂 🙂 🙂

  • A cikknél maradva – sajnos a nemzeti (nacionalista-soviniszta) szólamok a populizmus ragacsos mázával keverve, világszerte tért hódítanak.

    A receptet a bajkeverők jól ismerik, elég felütni mossulini, hitler idevonatkozó kézikönyveit.

    Rendszeresen hivatkoznak Nitche-re és követőire mint filozófusokra, előszedik még Wagnert is, mindent ami „népi nemzeti eszmét” hivatott szolgálni.

    De az egész mögött a nemzeti széf kulcsának a megszerzése lappang, semmi más.

    Az újabb generációknak pedig nincsenek igazi, kézzelfogható élményeik az ezek okozta háborúk borzalmainak – ezért siman beveszik a cuclit, és nyelik a levét.

  • LOTTO ????

    Az nem kizsakmanyolasa embertarsadnak ???

    Ohajtod penzet zsebelni anelkul hogy bar mit is produkalnal ,vagy nyujtanal neki ???

    Az nem csak a veres rablo kapitalizmusotok, hanem meg a rablo facista es kommunista modszereinel is kegyetlenebb !!!

  • rodeo

    hogyan van keped osszehasonlitani az egeszet egy „koncentracios taborral”??!!
    voltal benne 1933-45 kozott!? Nem?? akkor ne beszelj boduletesen nagy baromsagokat!!!

  • Örök rejtély, hogy lehet,a minden szempontból teljesen széttagolt, Kanadát politikailag moderálni…
    Valaki, fentebb, nacionalizmust, sovinizmust stb. emleget, itt, minden mást jelent mint ezek a dohos már-már elfeledett lózungok…
    – Ontárióban, már kaptak a liberálisok egy nagy maflást, most ezt várják Québec-ben is !
    A választási törvényt is átalakítják, hogy a külföldi beavatkozásnak elejét vegyék, nem csak a Sorost kell kizárni, furcsa erővonalak jelentek meg, az országos politika színterén is…
    Mi nem érthetjük meg Őket, de nem várhatjuk el azt , sem, hogy Ők a tegerentúlon, megértsék, az Ő érzékelésük szerint a rothadás bűzét árasztó
    Európát…

  • slapaj

    „kulfoldi beavatkozasok elejet vegyek…”
    te el is hiszed ezt a marhasagot?ha igen surgosen menj orvoshoz vele!!!
    epp hogy orban kerte a beavatkozast elobb torok majd-(mikor az csodot mondott!!)-orosz reszrol!!

  • kivancsi vagyok az eredmenyre?

  • kivancsi vagyok az eredmenyre?

    NEM AKAR BEENGEDNI A KANADAI MAGYAR HIRLAP; MAR IROK IDE < MIOTA MEGINDULT! CHRISTOPHER, TEGYEL VALAMIT!

  • slapaj
    2018 augusztus 26
    8:09 de.

    Elképesztő..

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 25
    5:14 du.

    Ezeket a hülyeségeket magadtól találod ki, vagy pediglen van egy nagy kézikönyved és abból olvasod ki ?

    Mert az a Lottó-röfögésed már a hülyeségnek arra a magaslatára emelt, ahol csak csodálni lehet tégedet.

    Ekkora hülyének lenni nem ám akármi !
    Átlagember nem képes ilyesmire, vagy ha igen akkor ki kell járnia a Hülyeség Egyetemét.
    Lehet te ott vagy tanszékvezető ?

  • Geyza

    a hulyeseg mertekegysegei!!
    1 hulyeseg = 1 Bend.
    10 hulyeseg = 1 kilo-Bend.
    100 hulyeseg = 1 mega-Bend.
    1000 hulyeseg = 1 Bendeguz!!!

  • En kedvelem a mai qyebeci miniszterelnokot! Remelem, hogy a liberalisok ismet bejonnek Quebekben!