A fiatalokra figyelünk

2018 szeptember 16 12:32 du.36 hozzászólás

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten. Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

A megelőző években a rendezvényt vendégül látó patinás helyszíneket, mint a Fővárosi Műjégpálya, Budapest Felvonulási tér kinőtték, így – tavaly után, most már másodszor is – a budapesti Kincsem Park (1101 Budapest, Albertirsai út 2-4.) lesz a fesztivál színhelye. A gyönyörű, parkosított terület, a Lovasszínház, a „békebeli” régi lelátó hangulata, a minden igényt kielégítő lóversenypálya és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra már-már a müncheni rendezvényhelyszín adottságaival vetekszik! A gépkocsival érkezőket közeli parkolók várják, no de ki megy sört inni autóval? Finoman szólva: nem tanácsos, mikor a helyszín tömegközlekedéssel szinte a város bármelyik pontjáról egyszerűen elérhető és a rendezvény ideje alatt különjáratok is közlekednek majd!

Az Oktoberfest ünnepét első ízben 1810 októberében rendezték meg a müncheni Terezia mezőn. A hagyományt Lajos trónörökös herceg és Terézia hercegnő esküvője teremtette meg, ahová München egész lakossága hivatalos volt. Az ünnepet a későbbiekben lóversenyekkel, mezőgazdasági vásárokkal színesítették. A rendezvényen kizárólag a müncheni sörfőzdék vehetnek részt, kifejezetten az erre az alkalomra főzött sörkülönlegességeikkel. A budapesti fesztivál alternatívát kínál mindazoknak, akiknek személyesen nincs lehetőségük Münchenben megtapasztalni ezt az utánozhatatlan közösségi élményt, de – és ez a színvonalat is jól mutatja – egyre több külföldi látogatóval büszkélkedhetünk. Az elmúlt években a fesztivált több tízezer ember tisztelte meg részvételével. Idén már – mint a Brauerei Gruppe GmbH & Co. KGaA hazai képviselője – a Paulaner saját hatáskörében szervezi a PAULANER OKTOBERFEST BUDAPEST sörfesztivált.

Zsélyi Gábor, a Paulaner Magyarország képviselője elmondta: bár a münchenivel nem lehet – és nem is cél – versenyezni, hiszen az nemcsak a legnagyobb sörfesztivál, hanem összességében is ez a világon megrendezett legnagyobb fesztivál. Az időjárási viszonyok miatt szeptember hónapban kezdődő Oktoberfestet évente átlagosan 6-7 millió vendég látogatja a világ minden tájáról. Mi hét évvel ezelőtt rendeztük meg az elsőt és az idén a várakozások szerint, a négy nap alatt 70-80 ezer ember vesz majd részt rajta. Az elfogyasztott sör mennyiségét csak becsülni lehet. A legjobban a Paulaner 5-600 hordónyi Oktoberfest söre fogy, ez úgy tizennyolcezer literre tehető. Jelen lesznek viszont a kézműves sörfőzdék is, a náluk elfogyasztott mennyiségről nincsenek adatok. A fesztiválra – egyelőre még – belépő díj van, de a cél az, hogy ez megszűnjön és a fesztivál látogatása a közönség számára ingyenes lehessen.

A program rendkívül változatos lesz. Idén először kapcsolódik be a Retro Rádió, de ez senkit ne riasszon el. A csütörtök például kifejezetten fiatalos nap lesz, ekkor főként rájuk figyelnek a rendezők, a kora délutáni órák pedig a családoké. A 12 évnél fiatalabb gyerekek belépése ingyenes és számukra külön foglalkozásokat – vidámparki attrakciót, pónilovaglást, arcfestést – szerveznek, hogy közben a szülők egy kicsit zavartalanul kóstolhassanak. Este hat órakor azután „feltekerik a hangerőt”, kezdődik a buli – egészen éjjel egy óráig. A szervezők remélik, hogy ezen a fesztiválon is pont olyan, vidám, elégedett arcokkal találkozhatnak, mint amilyenek Münchenben szoktak lenni és azért a sörfogyasztás is megmarad kulturált keretek között. A sör mellé felsorakoznak majd az ételek, közöttük bajor ételek is. Akinek kedve van, a Bud Spencer filmekből ismert sör-virsli versenyt is szervezhet magának!

(oktober-6) A rendezvény hivatalos megnyitója szeptember 27-én, csütörtökön, 18 órakor lesz. Ekkor ünnepélyes körülmények között verik csapra az első hordó Paulaner sört. Nyomban utána Curtis fellépése következik, aki szeretné megcáfolni, hogy az ilyen rendezvény csak a negyven évnél öregebbeknek való. Szeptember 28-án, pénteken az esti műsort hét órakor Tóth Gabi nyitja, egy óráig övé a színpad. Őt a következő másfél órában a Beatrice nagykoncertje követi. Ahol Nagy Feró megjelenik, ott igazi házibuli van az első másodperctől. Azt mondta, mindent el fog követni, hogy „lemossák” az összes többi, megjelent zenészeket. Nem lesz könnyű dolga, mert szombaton – mások mellett – színpadra lép a Happy Gang és an Animal Cannibals is. Vasárnap kettőtől viszont igazi német zene uralja majd a fesztivált. A Musikverein Harmonie Gerstetten 50 tagú német fúvós zenekar játszik, kiegészülve a 30 tagú Pilisvörösvári Német Nemzetiségi fúvószenekarral. A sváb zenét kedvelők viszont a fesztivál mind a négy napján megtalálhatják a szórakozásukat, mert egy egész Sramli Sátor várja majd őket.

Révay András

36 hozzászólás

  • Tizennyolcezer liter sör?
    Nektek legyen mondva!

  • Jol kezdik ! A kiskoruakat is boldogan varjak ?

    Fizetet belepo, de akkor a sor ingyenes lessz.

    Vagy inkabb NO belepu dij es mindenki fizet a sorert amit megiszik, persze mielott meginna azt.

  • remenykedjunk hogy csak jo hangulat lesz!!
    -es nem nyilas csurhe randalirozasa!

  • Nem kedvelem az ilyen öszetartásokat.
    Sört tudok inni a helyi ivóban is.
    Pláne hogy -ha jól sejtem-
    a Nagyferó is ott lesz.
    Mer tőle meg hánnom kő.

  • Egy korsó Pauláner sör még palackozva sem az egyszerű prolik és nyuggerek gavallér rongyrázására lett beárazva, ergo ez sem az alsó 9 millió fesztiválja lesz az ottani cirka 1000 forintjával, ezért inkább megspórolok magamnak 4 korsóval és az árából inkább egy jó szinház jegyet veszek. Az izgalmas fesztivál eseményeket meg majd a tévéből követjük, ingyen.

  • Inkább Bibi
    2018 szeptember 16
    5:14 du.

    MindiB:Miért?
    TE -az eddigiek alapján-
    kedveled a náci kiruccanásokat.
    Nem ér meg neked pár darab ezrest hogy
    a kamerádok között, sörrel a kézben zsidózhass egy jóízűt ?

  • SZABÓ LŐRINC:
    Hazám, keresztény Európa
    Útálom és arcába vágom:
    – Száz év, de tán kétezer óta
    őrült, mocskos, aljas világ ez,
    ez a farizeus Európa!
    Kenyér s jog helyett a szegényt
    csitítja karddal, üres éggel
    és cinkos lelkiismeretét
    avatag és modern mesékkel;
    száz év, de már kétezer óta
    hány szent vágy halt meg gaz szivében!
    Hazám, keresztény Európa,
    mi lesz, ha bukására döbben,
    mi lesz, ha újra földre száll
    a Megcsúfolt és Megfeszített,
    s mert jósága, hite, imája
    egyszer már mindent elveszített:
    mi lesz, ha megjő pokoli
    lángszórókkal, gépfegyverekkel,
    vassisakos, pestishozó,
    bosszúálló angyalsereggel?
    Mi lesz, ha megjő Krisztus és
    új országot teremt a földön,
    ha elhullanak a banditák
    s nem lesz több harc, se kard, se börtön,
    ha égi szerelmét a földi
    szükséghez szabja ama Bárány
    s újra megvált – óh, nem a jók,
    de a gonoszok vére árán:
    hazám, boldogtalan Európa,
    ha túléled a harcok végét,
    elbírod-e még te az Istent,
    a Szeretetet és a Békét?
    1923

  • en meg ugy tudtam a magyerik borivo nemzet!!
    honnet ez a nagy sorvedelo mania??

  • Egyszer részt vettem NSZK-ban a sörfesztiválon. Nem iszom sört, de a virsli nagyon jó volt, a hangulat magával ragadott.
    Régi élmény, frissen él bennem, pedig nem tegnap volt. Reméljük ez sem lesz rosszabb.

  • Kerestem, azonban hirtelenjében nem találtam fiatalokról szóló írást, ezért ide illesztek be egy fotót.

    Apropóját az adja, hogy fiatalok láthatók rajta, méghozzá lányok, akik egy oktatáson vesznek részt. A fotó 1969-ben készült valahol Magyarországon, ami készülhetett bármelyik középiskolai, főiskolai, vagy egyetemi tanóráról.

    Nem tantermi képzés látható rajta, hanem egy olyan szabadtéri oktatás, amilyet a jelenleg regnáló kormány is megakar valósítani. Ezzel a fotóval csak annyit akartam mondani, hogy semmi új nincs a Nap alatt:

    http://download.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_141858.jpg

  • bar-lev Miért ne inna a magyar sört? Komoly sörgyártó hagyományokkal bír az ország, és a szomszédunkban világhírű sörgyártás folyik (folyt?).
    A sör és bor két külön kultúrvilág, természetesen mindkettő megtalálható Magyarországon is. Nem hiszem, hogy egy sörfesztivál negatív lenne, ha sörfesztíválnak használják. Aki berúgni akar annak úgyis mindegy, berúghat akárhol.
    A hiba inkább a Nagy Fero társaságok részvétele, nem oda valók.
    Tudomásom szerint a virslihez és kolbászhoz a sör illik, a sör-virsli versenyhez pedig nélkülözhetetlen. 🙂
    (Egyébként nem szeretem a sört. Gyönyörű egy pohárban, de nekem ihatatlan).

  • Inkább Bibi Miért rongyrázás egy 1000 forintos sör akárkinek? Egy üveg bor ára. Ha szereti, megéri. Ha nem szereti, akkor egy forintot sem ér.
    A színházjeggyel pedig kár öszehasonlítani, tortát a sziklával?
    Ne legyetek már ennyire negatívok. 🙁

  • bar-lev
    2018 szeptember 17
    4:57 de.

    https://www.youtube.com/watch?v=WhZtgwcNBbw

    DDDDDDDDDD
    DDDDDDDDDD

  • Kenny

    akkor van amiben egyet ertunk!!
    en csak egyetlen egy uveg sort-(0,33cl)-iszok meg minden 3-ik honapban egyszer!!
    de az is helyi „Maccabee” sor!
    jartam tobbszor a muncheni sorfesztivalon -(theresienwiese park)-de en ott csak azt a nagy sos perecet ettem hozza a „speci”-t ittam!

  • Kenny
    2018 szeptember 17
    9:38 de.

    „bar-lev Miért ne inna a magyar sört? Komoly sörgyártó hagyományokkal bír az ország,”

    Sajnálatosan el vagy maradva a magyar sörgyártás létezéséről, ugyanis az összes, nem tévedés, az összes magyarországi sörgyár, sőt még a magyar földből felbuggyanó ásvány és gyógyvíz is külföldi tulajdonban van! Legelképesztőbb , hogy az egykori kőbányai Dréher birodalom 1991-től 2017-ig dél-afrikai kézben volt, de azóta átpasszolták a japán Ashahi cégnek! De a legvisszataszítóbb az hogy, szegény Dréher Antal, aki büszkén és szigorúan vigyázott terméke minőségére, ma idegrohamot kapna attól a ténytől, hogy az árpa malátáját kukorica(még az is lehet, hogy génkezelt?) darával „javítják” fel és ha ezt még rá is merik írni, akkor mennyi lehet benne az árpa?!

  • bar-lev Szerintem sokkal töb van, amiben egyetértünk, csak a kommentoldalak valamiért a különbségeket keresik, nem a közösseket.

    Szerencsére én ehettem a sültkolbászból, engem nem kötnek vallási parancsok. Így nyugodtan áldozhatok a német-osztrák sültkolbász élvezetének, Rajnai rizlinggel vagy limonádéval és sok-sok mustárral. 🙂

  • Kedves Kenny, ne haragudj a feltételezésemért, de az a gyanum, hogy Te vagy a gengszterváltás előtt evakuáltál hazánkból vagy nem tudtad(vagy akartad) követni a „privatizáció” máig katasztrófálisra sikeredett anomáliáit! 😀

  • Inkább Bibi Sajnos a gengszterváltás után mentem el. Nekem is csalódnom kellett a „rendszerváltásban”. Végignéztem az ország elrablását, és Gyurcsány idején lettünk torkig, akkor szűnt meg minden reményünk. Azóta tudom, a még rosszabb elől menekültünk el, tényleg az utolsó pillanatban indultunk. De úgy gondolom, egy sörfesztiválra azért elmehet egy nyugdíjas, aki az életét átdolgozta (és nem régen ment nyugdijba). Tudom, hogy az ország nagy része nem engedheti meg magának sokszor az 1000 forintos sört, de azért ilyen alkalom egyszer van az évben. Azt is tudom, hogy Magyarországon nem a nyugdíjasoké a világ. De persze lehet, hogy tévedek, akkor megkövetlek, hiszen nem tudom a belépti díjat. Lehet annak az összegnek a fényében visszavonnám állításomat.

  • Kenny

    a borju husbol keszult weisswurst’ot sutve en is kostoltam ott mit senf und klein brotchen!!
    isteni volt egy hofbrau dunkels-el!

  • a „nyilacsurhe” randalirozasrol csak azert irtam fontebb……………mer ugye volt mar pelda a sorozesbol puccskiserletre!!
    tessek belegondolni a,; „Hofbrauhaus keller Munchen’s history”

  • bar-lev A schnitzel is borjúhúsból az igazi, ha lehet, a Figlmüllernél. 🙂 A házi boruk is finom. Teljesen kóser vagy? Mert úgy azért nehezebb.

  • Kenny
    2018 szeptember 17
    2:44 du.
    Nos, igazad van, rádumáltál, egyszer megpróbálom, de majd csak akkor, ha a féloktávos, -magát a „nemzet csótányának” nevező- tahó ripacs semmilyen formában nem lép fel, a zenekara -nélküle- esetleg jöhet! 😀

  • Kenny

    nos en 100% Kosher vagyok!!-(es ugy tenyleg nehez!!de hiszed vagy sem,munchenben volt a fest-en kulon kosher reszleg is!!)-

  • inkabb bibi

    hag sameah-(kovetkezik sukhot es holnap este sabbesz!)-v’sabbat salom haver!

    megertelek!!
    ez a „nemzeticsotany” egy utolso ripacs,egy gyalazatos fereg!!

  • ez rimel a mai orbania-i helyzetre is,;

    -„ungarn erwache aufs deinem kindern grusst!
    die fremden juden aus deinem reich sind raus!
    wir wollen……”-etc-etc!!!!
    a hofbrauhaus-ban kisse maskent uvoltotte ugyan az SA, de mi az orbannak atiratni!!

  • Prosit !!!

    A Müncheni Sörpuccsot is 1923-ban hasonlóan kellemes időben és körülmények között szervezte meg az akkor még kezdő Adolf Hitler tizedes, aki anno még 1920-ban ugyanott, a Hofbräuhaus sörözőben 2000 vendég vidám . u m c a c c á j a . és korsó koccantása közepette került a Nemzetinacionalista Német Munkáspárt [NSDAP] élére.

    Sejjj Hajjjjjjj Rózi !!! Prosit!!! 😀

  • bar-lev Miért ne hinném. Negyven éve járok Németországba. A németek hidegek, az ország gyönyörű. Édesanyám sokat élt ott, én nem tudnám otthon érezni magam. A nyelvük is riaszt.
    De a rendet és a tisztaságot szerettem, az orgonáik pedig gyönyörűen szólnak.
    De a sörfesztivál tetszett.

  • bar-lev
    2018 szeptember 20
    3:22 de.
    Sabbat salom kedves haver, az első mondatodból csak ennyit értettem: „….következik….és holnap este….”. Nem akarlak megtéveszteni, ezért elárulom, a többit azért nem, mert mindenféle szempontból tréfli vagyok, magyarul goj, de azért nagyon örülök a baráti közeledésnek és hogy van amiben egyezik az álláspontunk! 😀
    Sabat salom kedves haver! (Na jó, egy kicsit túloztam, mert 25 évig éltem a Klauzál tér közelében, jobbról, balról zsidó szomszédaim és zsidó barátaim is voltak, ezért egy kis alapfoku jiddis nyelvtudás ragadt rám Tőlük és önszorgalomból!)

  • inkabb bibi

    sukhot kovetkezik!! a sator unnep!!

  • bar-lev
    2018 szeptember 20
    1:38 du.
    Köszönöm és ha lehet ilyet egy kívülállónak, akkor jó, boldog vagy kellemes(csak a megfelelő érvényességével!) ünneplést kívánok, de azért megkérlek egy kicsivel kiméletesebben baszkuráld a ma élő magyarokat, mert hátha a közös visszafogottság és érdek barátsággá fajulhat! 😀

  • Kedves Inkább Bibi,
    minden elismerésem diplomáciai képességeidért.Üdvözlettel OE,én erre képtelen lennék.

  • gyuri10
    2018 szeptember 23
    3:30 du.

    TE sok másra is képtelen vagy.
    Pl. az emberségre.Vagy hogy igazat mondjál.

  • Inkább Bibi
    2018 szeptember 20
    2:33 du.

    Ha egy nép ostoba, akkor csak populisták sulykolják beléje hogy ők a Kárpátok Géniuszai

  • bar-lev
    2018 szeptember 20
    3:20 de.

    Németország leszámolt a náci múlttal.
    Magyarország nem…

  • Inkább Bibi!

    Melyik 25 évben?

  • Geyza
    2018 szeptember 23
    3:51 du.
    Osztán majd ha eztet te szerényen Kéri vagy TGM-féle integrálszámítással bebizonyítod, akkor majd a te kolompod után fognak a átszugerált kétharmadok birkálkodni, Te kis orbánfóbiás? Inkább az asztalra tegyetek valami ehető incsiklandót! Oszt, ha most -nyerés esetén- ugyanezt a fletó csinálná, képes lennél-e fletó-fóbiás lenni? Megválaszolom helyetted, hogy ne maradjon költői a kérdés: NEM!