Veszélyben a jogállamiság Kanada legnépesebb tartományában?

2018 szeptember 18 2:44 du.46 hozzászólás

Káosz van az október 22-én esedékes torontói önkormányzati választás körül, amiután Doug Ford, Ontario tartományi kormányfő a kampány kellősközepén csaknem felére csökkentette a városi közgyűlés mandátumainak számát, most pedig hatályon kívül helyezné azt a bírósági döntést, amely szerint egy ilyen intézkedés sérti az Alapvető jogok és szabadságok kanadai chartáját, azaz Kanada alkotmányát.  A tartományi törvényhozások és Kanada szövetségi képviselői is egy rendkívüli jogi baltával rendelkeznek: az alkotmányba épített úgynevezett „notwithstanding clause” használatával szinte bármilyen bírói döntést ideiglenesen (öt évig) figyelmen kívül hagyhat egy kormány egyszerű többségi szavazással, akkor is ha bizonyos, hogy az intézkedés alkotmányellenes. A felülírás bevetése egy politikai atomcsapással egyenlő és alig volt példa arra, hogy ezt valaha is használták, hiszen joggal félhet egy adott politikus a „népharagtól” és a diktátor jelzőtől. 1982 óta öt alkalommal folyamodtak ehhez a megoldáshoz, például Québec tartományban a francia nyelv megvédése érdekében.

Fotó: Doug Ford miniszterelnök „a népért.”

Doug Ford, a júniusban megválasztott progresszív-konzervatív tartományi miniszterelnök az elmúlt hetekben jelentette be, hogy 47 képviselő helyett 25 képviselőből áll majd csak Toronto önkormányzati testülete és a különböző választókerületek határai is megváltoznak, lényegében a tartományi választásokon használt határokkal lesznek azonosak. A gond viszont az, hogy az október 22-ei kampány már elkezdődött, 47 képviselőjelölt kampányol, most pedig sem választópolgár, sem pedig politikus nem tudja, hogy létezik-e még egyáltalán választókörzete.

Edward Belobaba, a Legfelsőbb Bíróság részéről kijelentette: nincs olyan történelmi előzmény Kanadában, hogy egy választási kampány alatt változik meg ilyen radikálisan a választás egész szerkezete és a választókerületek számai és határai. Belobala szerint a Ford kormány aláássa a szabad és igazságos választás elvét, tervezett intézkedése alkotmányellenes.

Erre jelentette be Ford hibásan, hogy Belobala bírót egyik tartományi liberális elődje jelölte ki és ezért pártpolitikai vetülete van a döntésének (egyébként a szövetségi kormány jelölte a bírót, nem pedig a tartományi). Ford mindenáron végig viszi a radikális választási reformot még az október 22-ei dátum előtt. Ekkor jelezte, hogy hatályon kívül helyezné a döntést az ominózus klauzussal.

Kedden viszont úgy néz ki, hogy valamilyen kompromisszumot keresne a kormány, hogy ne kelljen bevetni a politikai atomcsapást, ugyanakkor mégis sikerüljön átalakítani az önkormánzati rendszert a szavazás előtt. A kormány is látta a Mainstreet Research felmérést Torontóban, amely szerint a torontóiak 65 százaléka elutasítja az alkotmány felülírását, 56 százaléka pedig „erélyesen elutasítja” ezt az opciót. Továbbá 55 százalék ellenzi a mandátumcsökkentést. Ami érdekes: itt nem csak Toronto „balos” belvárosáról van szó, hanem az elővárosokban is elutasítják az új jobboldali tervet. Elég nehéz nem arra gondolni, hogy Ford egy ilyen lépéssel próbál bosszút állni azért, mert évekkel ezelőtt néhai testvérének botrányos polgármesterségét „megkeserítette” az akkori városi testület. A hivatalos indok természetesen a költségek visszaszorítása és a „hatékonyabb” népképviselet Torontóban.

A mostani eset egy fontos figyelmeztetés minden kanadainak: ne felejtsük el, hogy az önkormányzataink, városaink sorsa teljesen a tartományi kormány kezében van — bármikor, bármilyen irányba átalakíthatják a helyi kormányzást.

46 hozzászólás

  • Ket dolog nagyon tiszta a jelentesbol.

    1., A conservativok ottan is ugyesen labba-lovik magukat.

    2., Hogy a „tartomanyok” nem fuggetlenek, hanem valoban „tartomanyok”.

  • BELA ISTVAN;

    Mi az hogy; „Orban athallas”???

    Semmi koze ennek a maga Orbanjahoz !

    Maga Orban-o-phobiaval szenved!!!

  • Annakidején, a „kommunizmus alatt” nem foglalkoztam politikával. Sem az itthonival, sem a nemzetközivel. És érdekes módon, akkor „minden rendben volt mindenütt”… 😀 De a rendszerváltás óta, mióta odafigyelek… hajaj…

    Papám jut eszembe: ő mondta mindig, hogy őt SOHA nem csapják be a Közértben. Merthogy nem nézi meg a számlát, és nem számolja meg a visszaadott pénzt… Hja, úgy könnyű…

  • jobban kellett volna gondolkodni, vagy „csak” gondolkodni abban a pillanatban amikor voksoltunk! Számomra a Ford dinasztia egy hatalmi tébolyban szenvedő ellenszenves milliomos bagázs, amely eddig kizárólag óvodai homokozó szintű bürokratikus intézkedéseket képes „hozni” azaz a szakmai hozzáértése nulla, és mint a szentek keze az övé is önmaga felé hajlik, azaz a gazdagok meggazdagodása az eredmény és a többi a populitás azaz a nép arculköpdösése és kiröhögése (teccettek volna forradalmat csinálni? nem emlékeztek?) a „buckabeer” az egy akkora bullshit hogy égig ér mint az égig érő vasküküllő és a szijjártó frizurája amikor túlzselézi…a sexedu visszatolása a kőkorszakba máris beindította a passzátszelet diákok akik erőteljesen érintettek az ügyben és persze nagyon hátrányosan máris szerveződnek! hogy a szülők véleménye? mely szülők? azok akik még porronggyal a fejükön járkálnak a nyílt utcákon trópikus hőségben és a buszon a tetőtől talpig fekete lepedőbe a feje búbja is benne és még a kis rést eltakarva kinézett az ablakon sohasem tudtam meg 25 perc alatt, nő e férfi e vagy a Belfegor… ezek jöttek be a Red Lobster be és hangosan hogy mindenki hallja „rendelt” az „úr” (mint otthon a napiparancskihirdetése) ásványvizet akarok és nem lehet benne buborék érti? semmi buborék, érti? a pincér téblábolt már tudta borravaló nuku és dupla szalvétát kérnek meg pelenkát a gyereknek és szívószálat a kávéhoz és megszagolják megízlelik majd visszaküldik ha nem éppen az amire „gondoltak” életükben először ettek tengergyümölcseit és nem tudták mit és hogyan…de olyan jól festett az egész… mivel 3 asztalnyira ültem nem kellett túl nagy figyelmet fordítanom de nem lehetett nem, mert a gyerek meg el kezdett „viselkedni” oktatás nuku, mert ugyi nő mint a dudva majd lesz valahogy vele persze kanada az nem Núbia

    na ezekre hallgat a Ford diktátorka és a saját zsebére és a hatalmi tébolyára

    a bicskanyitogató ahogy beleröhög a galérián ordibáló közönség arcába és kiviteti őket a rendőrrel a biztonságiakkal még az ellenzéket is kikísértette mert szólni mertek

    elegem volt és van belőle nem is szavaztam rájuk dehát egyedül a demagográcia őserdejében

    e’vvan

    hogy hogy útálom és akkor holmi dilinyós Richmond Hill i szövetségi képviselő nem adta viossza a madátumát mert őt a választói a Liberálisokba választották és nem a Konzikba erre mint elszabadult hajóágyú a constituent jei megkérdezése nélkül szépen átvonult a másik oldalra és nem lehetett kizárni Ottawa ból és Ontario ból…, persze ha ez lehetséges akkor az egész egy kalap szar és demokráciához semmi köze

    mit képzel egy képviselő mikor megválasztják azután szabadon szétverheti a saját választókörzetét és meg sem lehet büntetni

    van ám dili

    a diktatúrák legalább bevallják és aszongyák: kuss e’vvan! de itt rablómese van és a végén az a sok rohadt azt tesz amit személyes érdekei diktálnak neki a nép meg mennyen cirkuszba még van kenyere???

  • most kaptam: NDP
    Over the last few weeks, we have seen the anger folks across the province are feeling about Doug Ford and his violation of people’s Charter Rights. From over 500 people showing up at Queen’s Park to try and attend the midnight sitting of the Legislature, to handmade signs at the International Plowing Match protesting the historic use of the notwithstanding clause, people across the province are standing up to make their voice heard.

    This Wednesday, join the movement to stand up to Doug Ford.

  • Almasi Alma;

    Bizony az elmult 30-45 ev alatt a vilag sokat valtozott mindenutt. Valojaban nem a vilag , hanem az emberiseg.

    S az nem a dicso bolsevizmus bukasa altal tortent am.
    Maguk csak kesve erkeztek a „vilagba’.

    Az emeberi erkolcsok es a koz-magatartas az nagyban elfelejtett.

    De sajnos nem javul am az sehol sem.Imkabb rohan gyorsabban es gyorsabban lefele a lejton feknelkul.

    De mi var a lejto vegen ???

  • Clara Bencsics Figyelo

    Egyik lanyom torontoi lakos, nem kedveli a Ford dinasztiat.

  • Kanadai illiberalizmus kezdete?!

  • Almási Alma
    2018 szeptember 18
    5:16 du.Kedves Alma, azt irod, hogy Valoban igy volt.
    ” a kommunzmus alatt minden rendben volt.”
    Csak egy mondattal mondtal velemenyt a helyzetrol, maris bortonben voltal!
    Mint en is.

  • Kedves Figyelő, ez így volt Rákosi alatt, és még talán közvetlenül 56 után is. De 1960 után már NEM ÍGY VOLT. Persze voltak diktatórikus lépések, és sokan önként féltek is, de alapjában véve dumáltál, amit akartál, ha nem szidtad az oroszokat, akkor csak legyintett rá a hatalom. Szidhattad Kádárt, szidhattad a kommunizmust – na jó, nem újságban, de egyébként akár nyilvánosan is. Hát ez az, amit te nem tudsz. Más világ volt itt, mint amit te tapasztaltál, és amit mostanáig hiszel. De persze nem csodálkozom, mert a rendszerváltás után mindenki összemosta Rákosit és Kádárt, mert erre játszottak rá az újmódi népnemzeti hősök. Pont te lettél volna tárgyilagos?

  • Clara Bencsics Figyelo

    Kedves Alma, tudod hogy akkor jottem el eppen, De, itt is olvasok magyar hireket , es a KMH t is. Csak egyre valaszolj: KI aksztatta fel Nagy Imret, aki jo, meggyozodese Magyar kommunista volt?

  • Clara Bencsics Figyelo

    Ja, es a 300 ember koruli magyar forradalmárt?

  • Clara Bencsics Figyelo

    Vannak itteni beirok is, akik Kadar korat dicserik, pl. hogy mindenkinek volt mit enni stb. A memoriam nem csal! Emlkszem szep osszeget kapott Kadar Nyugattol, csak ne legyen meg egy forradalom.

  • Clara Bencsics Figyelo
    2018 szeptember 20
    11:38 de.
    _____________________

    Írtam, hogy a 60-as években… De mondjuk a teljes amnesztia után – az valamivel később volt – Kádár tudott normális vezető lenni.

    Az 56 utáni megtorlások Kádár neve alatt folytak, és ő vállalta is. De hogy ki forszírozta, azt nem tudom, de leginkább Titora és a kínaiakra gyanakszom, mert nekik volt legfontosabb a példa statuálás. Ez sajnos az akkori idők szellemében történt, tudod, akkoriban a politikai ellenfelet ki szokták nyírni mindkét részről. Én aztán igazán nem kívánom ezt a gyakorlatot helyeselni, de az amerikaiak vagy az európai hatalmak sem jártak el másképp a „háborús bűnösökkel” – akik szintén politikai vádlottak voltak – és az még csak alig több, mint 10 évvel 56 előtt volt.

    Mostanság éppen Orbánék kreálnak pereket az ellenfél félreállítására, pedig hát eléggé benne vannak a hatalomban, nincs félnivalójuk. Igaz, a vádlottakat ma nem végzik ki, legfeljebb „öngyilkosok lesznek” a rendőrautóban. Pedig hát hol vannak már azok a háború utáni véres évek?

  • Figyelő, hadd legyek udvarias veled! Szép kort megéltél a nagyszerű kanadai demokráciában, de az emlékeidet a mai hazug fidesz propaganda szerint alakítod. Sebaj.
    Csak tudod, Boda Marcsi is különb nálad, mert ő legalább a legkorszerűbb hülyeségeket mantrázza, és bizonyára sok dicséretet is kap a BECSÜLETES baloldali meg a TISZTESSÉGES zsidó barátaitól (mert ilyenek is vannak ám, na, nem sok, de NEKI vannak…) a TV reklámok alatt.
    De téged ki a fene dicsér meg?

  • Clara Bencsics Figyelo

    Almási Alma

    2018 szeptember 20
    12:10 du.Tudod, hogy oreg vagyok, tuleltem a nacikat es a magyar kommunizmust is. Minden, tortenelmi konyv nelkul tisztan emlekszem, hogy a kommunizmusban, minden komunista kinyirta az ellenfelet! Mar Sztalin „Atyánktól” kezve, pedig o csak elmebajos volr. O kinyirta Beriat es tobbi rlvtarsat. Ez ” divatba” jott a magyaroknal is, ahogy mar feljebb jeleztem. Volt egy film Nagy Imre eleterol en azt is lattam idekint. Tudod mit modott az itelete kihirdetesenel? ” Elvtarsak, most elitelnek, de majd a siromra viragot hoznak!” NEMM IGY LETT>>>
    ERRE VALASZOLJ !

  • Clara Bencsics Figyelo
    2018 szeptember 20
    11:38 de.

    …Csak egyre valaszolj: KI aksztatta fel Nagy Imret, aki jo, meggyozodese Magyar kommunista volt?
    ___________

    Nini, vannak (voltak) még rendes, jó kommunisták is szerinted? Akkor ezek szerint, ha Nagy Imre lett volna Kádár helyett, akkor szeretted volna a kommunizmust? 😀

    Tudod, Figyelő, valahol írtad – de elsiklottam felette, most viszont mégis válaszolok – hogy bárcsak Orbán kivinne minket az EU-ból…
    Akkor ezek szerint te azt szeretnéd, hogy Magyarország teljes mértékben az oroszok csicskása legyen? Te szereted az oroszokat? De akkor meg miért voltál olyan lelkes, hogy Orbán kikergette őket anno? Most inkább Nyugateurópa helyett orosz gyámságot akarnál szegény kis hazádnak (amelyet annyira imádsz), mint jó hazafi?

    Szóval Nagy Imre derék kommunista ember volt, Oroszország príma protektor… Tényleg, te tudod, miket írkálsz?

  • Kedves Figyelő, tudom, mit mondott Nagy Imre. Azt is, hogy mit tett, azt is, hogy mit tettek a kommunisták.

    Most te jössz, te HAZAFI: Tudod, mit mond, mit tesz Orbán Viktor? A volt HAZÁDDAL? Vagy az már nem érdekes onnan Kanadából, csak a kommunisták dögöljenek…?

  • ALMASI ALMA;
    Figyelo egyetlen kerdest tett fel maganak, vagy barki masnak is valaszolni arra.

    Maga mejdnem egy konyvet irt valaszkent.
    De valojaban nem valaszolt neki.

    Minden elkepzelhetoket, amiknek semmi koze sem a kerdesere, sem a maga valszahoz.

    Miert nem volt kepes valaszt adni ???

    Pedig igen egyszeru lett volna.
    A szeretet kommunista elvtarsaik.

    Hasonolan kik gyilkoltak meg Kirovot, Trockijt, Kun Belat, Rajk Lacit, meg tobb masik verbeli meggyozodott kommunistak elvtarsaikat viklagszerete szazezreivel, s velhetoen tobbeket is ???

    Na arra adjon egy egyszeru, oszinte es valosagos valaszt !!!

  • Clara Bencsics Figyelo

    Kedves Alma, Nagy Imre volt a legliberalisabb kommunista miniszterlnokunk. ne felejsd el, hogy en tobb mint 4o evet eltem ezekben a rezsimben. A forradadalom utan Kadar vette at a hatalmat. Ki is jottem azonnal onnan. Apam irta, hogy egy het mulva 2 civilruhas ur keresett!

  • Clara Bencsics Figyelo

    Igen, tudom mikor irkalok, Ha TE sokat elsz Rakosi es tarasi kormanya alatt, akkor, Nagy Imre szérinted egy „angyal” volt! pl. A fold reformot is igazsagosaban itelte meg es talan meg ma is halasak eset a foldtulajdonosok, uralkodasa alatt sok ember kiengedett a bortonbol, igazsagtalan itelebol. Ha nem tunad, O egy MAGYAR ember volt, nem moszkovita!

  • Clara Bencsics Figyelo

    Akkor ezek szerint, ha Nagy Imre lett volna Kádár helyett, akkor szeretted volna a kommunizmust? Ezert a fenti vélemény Se magyar erzelmu volt. Kommunizmusban EVEKIG OROSZORSZAGBAN ES EZ A SZELLEM IRANYITOTTA.

  • Clara Bencsics Figyelo

    Almási Alma
    Tito es kinara akartak, ez valoban nevetseges, rafogni

  • Figyelő, félreértettél. Én nem mondom, hogy Kádár, Nagy Imre vagy Rákosi ugyanolyan volt. De azért, ha ismernéd az életrajzát, hát elég sok ÉRDEKESET találnál benne. Ami az 56-os szerepét illeti, az is eléggé ellentmondásos. Az egyedüli, ami teljesen pozitív nála (a TE szempontjaid szerint), hogy a végjátékban következetes volt és erős lelkületű.

    Magyar érzelme pedig nem csak neki volt.

  • Clara Bencsics Figyelo

    ALMASI, higgye el , hogy fogalmam sincs arrol hogy mit akar.

  • Kedves FIGYELO;

    Egyben felreertetse letezik, legalabb is a keressett kerdesre nem talalni ma elfogadhato valaszt.

    Azt en is itten es mas magyarorszagi kerdesekben kerestem, de nincsen ma bizonyitek ra.

    Elsokben, Nagy Imre meggyozodott szivbeli kommunista volt fiatal srac koratol.
    Es PRO-szoviet huseges meggyozodesu volt mindeg.
    Talan nem annyira veres-kezu mint a tobbiek.

    Hogy valoban mi tortenhetet 1956 Oktobereben vele, ill eszmeivel az talan kerdore veheto lenne.

    De en 1956 Novembereben a Salzburgi taborban voltak kek-AVO-sokkal, aki a „benti-korokbol” leptek meg.
    S allitasuk volt hogy Nagy Imret fegyveres eroszakkal kenyszeritettek a „Warswai szerzodes” felmondasara.
    Az akkor semmi szempontbol nem volt globalilag jelentos semmire sem.

    De azzal ketsegtelenul ongyilkossagot volt kenyszeritve elkovetni.
    Kadarek es tarsai azzal mentetek meg a sajat nyakukat.
    Mert ok is MIND tagjai voltak a Nagy Imre forradalmi kormanyanak.

    Az osi ” eggyet felaldozni a tobbseget megmenteni” elvet gyakoroaltak.

    Saknos ma mar tul keso eredeti szemtanut talalni Nagy Imre kenyszeriresenek arra.

    De az logikus valosag lehetett akkor.
    Nagy Imret mint az „aldozati kecske”-t aldoztak fel.
    N de nem az elso volt am elvtarsaik altal.

  • P.S.

    Nikita, az oreg ravasz-roka, bizonyara atlatott azon, s azert volt ki-kotese hogy Kadart szemtanunak szabta meg Nagy Imre meggyilkolasanak.

    Orokre emlekeztetni hogy nem Nikita, hanem Kadar volt az igazi gyilkossaganak okozoja.
    Mondhatnanak az u.n. „honor among thieves” talan ?

  • Almási Alma
    2018 szeptember 20
    1:30 du.

    TE egy kicsit keversz! Senki sem akarja az oroszokat, gondolom Orban sem.
    Nagnjabol is,mmerem Nagy Imre a z eletrajzat, mert a filmet lattam, es az anyagot a filmhez lanya asdta.

  • MI otthoni magyarok Ugy ereztuk, hogy Nagy Imre a forradalmarok melle allt. Ezert is halt meg.

  • Almási Alma
    2018 szeptember 20
    1:30 du.

    TE egy kicsit keversz! Senki sem akarja az oroszokat, gondolom Orban sem.
    Nagnjabol is,mmerem Nagy Imre a z eletrajzat, mert a filmet lattam, es az anyagot a filmhez lanya asdta.
    Miert nem megy at ? Felnapja kuldtem az utosot. Semmi „azponos” nincs ebben!

  • Clara Bencsics Figyelo
    2018 szeptember 20
    3:32 du.

    Almási Alma
    Tito es kinara akartak, ez valoban nevetseges, rafogni
    ________________________

    Klára, nehézfejű vagy. Írtam, hogy Kádár felvállalta a közvélemény előtt, tehát NEM FOGTA RÁ senkire.
    Kínáról ugyebár azóta hallottunk egyetsmást vérengzés ügyben, Titonak pedig példára volt szüksége, mert neki Jaltában különleges szerep jutott, és azt nem szerette volna egy belső konfliktussal eljátszani. (Ugyebár arrafelé is vótak rendes kis vérengzések a rendszerváltás után…)

    Nevetséges sajnos inkább te vagy, mert nem gondolkodol, nem figyelsz, csak nyomod a süket dumát.

  • Másrészt viszont, kedves Figyelő, ha te félzsidó létedre minden nap kiállsz itt Horthyért, és látványosan megbocsátod neki azt a többszázezer magyar halottat, akkor én miért ne bocsátanám meg kommunista létemre Kádárnak azt a 300-at, annál is inkább, mert noha nyilván volt sok ártatlan jó kommunista is köztük, de gazemberek is voltak azért szép számmal. 😀

  • Nem csak hogy miert tiportak el a moszkvai elvtarsak a magyar 56-os forradalmat ?

    Az nem „anti-szocializmusi” volt.Hanem annak eszmei alapjan valosagga tenni.
    PM Nagy Imre is elvtarsuk es kommunista volt.

    S miert jutott ugyan olyan helyzetbe a „Pragai tavasz”?

    Feltek a Moszkvai elvtarsak hogy az elveik talan majd valahol emberibb format vett volna fel ???

    Hat arra inkabb boldogok es buszkek lehettek volna.

    S hat akkor miert rohantak le vilagszerte a munkas-nep szocializmusert valo kuzdelmeiket es elohaladasaik lehetoseget ???

    A valasz arra egyszeru.
    Mert nem lettek volna kepesek megemeszteni hogy nem az ok hatalmaik alatt torternhetett volna.

    Az ONZES, a korlatlan hatalom vagy.
    De „nem az olte meg a macskat”, a mondas szerint?

    Hitler is ugyan ugy a sajat csapdajaba esett.

    Nincsen soha sehol „vilaghodito”.
    Ez a vilag meghodit barmit es bar kit is.

    Tegyenek veget alamaiknak meg a mai globalistak is!!!

  • FIGYELO;

    Talan elfelejtette, hogy Nagy Imre a Rakosi alatt a Mezogazdasagi miniszteruium eggyik vezeto egyene volt.

    Nagy Imre volt a „beszolgaltatasi” fonok. Hivatalosan „betakaritasnak”evezte Nagy Imre.
    Az igazi 1930-as Szoviet modszeret alkalmaztak.

    Nagy Imre igen messze alt liberalisnak nevezni.
    Nagy Imre alatt , az adatok leten,nem kevesebb mint 400 ezer mezogazdasagi termelok ellen inditott a rendszer torvenyes bunteto-eljarast.

    Az mar reg kutattam,de nem letezik adat hogy talan hanyat iteletek volna halalra.
    De sokakat tettek tonkre mert nem voltak kepesek a kivetett „beszolgaltatast” megtenni.

  • OH come on Alamacska. Titonak semmi koze nem volt yaltahoz.
    Az egyezmeny alapjan az 50 eves megszallason megegyeztek a 3 szovetsegesek. Tito ismertelen volt !!!

    Csupan mert az orosz zonaba esett Yugoslavia.

  • Bendeguz, pihenj…

    Titonak (és Jugoszláviának) különleges szerepe volt Jaltában. Ez az ország ugyanis – éppen Tito partizán mivolta következtében – NEM került teljesen szovjet befolyás alá, hanem részben nyugati felügyeletet is kapott. Ezért aztán Jugoszlávia kicsit „kapitalistább” volt, mint a többi szovjet befolyás alatti ország. Aki járt Jugoszláviában a rendszerváltás előtt, az pontosan tudja.

  • ALMACSKA;

    Igen en pihenek amikor valotlan elkepzeleseit szukseges korrektalnom.

    A Yaltai talalkozo idejeben TITO ismeretlen volt, akkor az erdokben bujkalt.

    Teljes anyagi tamogatast elvezett Moszkvatol a haboru idejen, es huseges „elvtars” is volt.

    De Tito 1948-ban NEM-et mondott Sztalin koveteleseinek.
    Nem volt hajlando meg-hodolni Sztalin alatvalojanak lenni.
    Volt a sajat ambicioja, onmaga uralni a Balakan nagyreszet.

    Igen jartam a volt Yuigoszlaviaban is, Sot egyeni adataim, s gyakorlataim is volt a sok „deli-hataron keresztul levo fegyveres osszetuzeseken”.

    Mert annak idejen kedves Rakosiekja, a Moszkva erdekeben Titot „aggressziora” probaltak kenyszeriteni.

    Tito azzal tisztaban volt es kapott nemi nugati anyagi segitseget akkor.

    Minden Yaltai adatok nyiltan olvashatok magyarul is ma.

    Olvasson !!!!

  • Bendeguz!
    Jugoszláviáról és Jaltáról speciel Kissinger külpolitika-könyvében olvastam. Lehet, hogy maga jobban tudja, de amit én a maga írásaiból itt tapasztaltam, én mégis inkább Kissingernek hiszek… Nem bánom, akár vessenek a vad mókusok elé… 😀

  • ALMASI ALMA;

    Ha hajlando olvasni magyarul es veli hogy hajlando is lenne ertelmezni, itt van a teljes esemenyek adatai magyarul;

    http;//hu.wikipedia.org/wiki/Jaltai_konferencia

    Na maga adja hogy mit allitott volna Kissinger Tito jelenleterol a Yaltai conferencian ?

  • Bendeguz maga kis hamis. Én természetesen nem azt állítottam, hogy Tito ott volt a jaltai konferencián, hanem azt, hogy Jugoszláviának különleges státuszt határoztak el a jaltai konferencián. De talán maga nem is tudja értelmezni AZTAT…? 😀

  • Bendeguz79 (Almási Almának):
    „Ha hajlando olvasni magyarul es veli hogy hajlando is lenne ertelmezni”

    Iiigen… Szerintem közösen és személyenként külön-külön is szépen meg kellene kérnünk Bendeguz79 urat, hogy legyen olyan szíves, vállalja el, hogy – esetleg on-line óraadásokkal – megtanít bennünket magyarul. Remélem, elvállalja.

    Köszönöm Mr Bendeguz79, régóta nem nevettem ilyen jót!

  • ALMASI ALMA. 2018 Sept 22, 2;51 du. irta;

    „..Titonak (es Jugoszlavianak)kulonleges szerepe volt Jaltaban…”

    9/23, 8;50 du. irta.;

    „..nem azt allitottam hogy Tito ott volt a jalatai konferencian, hanem azt hogy Yugoszlavianak kulonlkeges sztatauszt hataroztak el a jaltai konferencian.
    De talan maga nem is tudja ertelmezni AZTAT ? ”

    Sajnalom Alamasi;

    De most legalabb beva;lja hogy elismeri azt hogy Tito NEM letezett a Jaltai konferencian.

    A maga allitasait igen furcsan teszi.

    Hogy a feneben lehetett volna „kulonleges szerepe” Titonak Jaltaban, ha nem lett volna ottan jelen.

    Al;litana hogy ma a magyarok olyan ossze-vissza formakban ertelmeznek es fejezik ki magukat.
    Az az KET ERTELMUEN ?

    Persze hogy Tito nem volt ott !
    Tito partizan csapatot vezetett a Dinari hegyseg erdeiben akkor.

    Jugoszlavia szoba sem kerult, sem kerulhetett Jaltan, mert nem letezett 1944-ig.

    A Jaltai eggyezmeny az europai hadi-elfoglalt teruletek megszallasait es Berlin felosztasat szegzte le.
    Senki nem tudhatta Jugoszlavvia esetet hogy majd mit tortenhetett volna.

    De olvashatja hogy Kissinger mit mondott. a

    http://www.Fordlibrarymuseum.gov/document/0314

    Hasonloan mind a Kissinger-Nixon-Ford mukodeseinek adatait Titoval;
    arck.srce.hr/file/171118

    Tito 1953-ban lett Jugoszlavia elnoke.

    De Ford elnok latogatott Belgradban 1975 Aug.3-4-en.

    Tito visszautasitotta Sztalin koveteleseit es „fuggetlen” lett 1948-ban.
    A US anyagilag segitette Titot.
    De Tito Israel ellenes volt.
    A PLO koveteleseit tamogatta a Nicon es Ford ideje alatt is.

    Maga nagyon szeret felrebeszelni. Az az felre-magyarazza sajat allitasait miutan kisul hogy teves alliatst tett.
    Persze az a maga „nevjegye”.
    Felre beszel es aztan masokat ,ez esetben engem, vadol ertelemtlemnseggel. Habar az a maga tette most is.

  • Belzebub es Almasi;

    Maguk tanuljanak meg oszinten es tisztan adni amit allitani probalnak !

    Ne utolag hivatkozzanak hogy mas ertelmet akartak kifejezni soraikkal.

    Ha tevedett allitasban, az tortenhet es ertheto.
    De valjak be az valosagot.
    S NE tagadjak es NE masokra probaljak kenni eroszakos modoraikkal !!!

    Na hat azt ertsek meg magayrul !!!

    P.S.
    Mind a vitatott adatok talalhatok magyarul a web-en.

  • Bendeguz, leülhetsz.

  • Mr.Adam;

    A tartomany tanacs alapveto valtoztatasa nem igen tunne a leg-megfelelobb idonek a valsztasok alatt, de bejelnteni a tervet nem azonnalli tevekenyseg.

    Persze nem jelezte hogy tartomanu-tanach tagjainak a leszallitasa a 47-rol a 25-re elonyosebb, vagy hatranyosabb lehetne a lakossag es a jobb kormantozas celjabol ?!

    Mi a maga meglatasa azon ???

    P.S.
    Mukodik az EP az 500+tagu szervezettel jobban vagy gyatrabban ?

    Hogy mukodott a Franciak forrdalmi nagy-tanacsa ?
    vagy barmi tulmeretu szervezet ?
    Fokent amikor a lakossag nem hatarozhat !