Kanadai kisnyugdíjasok Bayer Zsolt blogján

2018 szeptember 21 12:11 du.67 hozzászólás

Bede-Fazekas Zsolt úgy döntött, hogy Bayer Zsolt fideszes publicista blogján–a nyomdafestéket nem tűrő, nyiltan rasszista közírónak intézett levél formájában–ír terjedelmes bírálatot a kanadai nyugdíjrendszerről. Bayer rendszeresen ír olyan stílusú és tartalmú cikkeket, illetve tesz hasonlóan nyomdafestéket nem tűrő kijekentéseket, amelyek kanadai lapokban egyszerűen nem jelenhetnének meg. Talán még emlékeznek 2006-os kijelentésére, amely így szólt: „Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba.” 2013-ban ezt a kiegészítést írta: „A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak…”

Amikor ilyen szöveget olvasok, hálás vagyok a sorsnak azért, hogy Kanadában születtem. Akkor is, ha egy igencsak keserves képet fest Bede Fazekas Zsolt a kanadai kisnyugdíjasokról. A kép azonban több szempontból torz és hamis. Mint, ahogy azt a magyar rendszerpártiaktól megszokhattuk, Bayer Zsolt blogján nem lehet hozzászólást írni a bejegyzések alá, de őszintén szólva nem is szívesen irnék oda. Ezért nyújtok  választ a KMH hasábjain.

Tény, hogy Kanadában is vannak kisnyugdíjasok és szerény körülmények között élnek. Ezt nem tankönyből tudom, hanem családi tapasztalatból. Amiután nagyapám a hetvenes években fiatalon meghalt, nagymamám egyedül, szerény nyugdíjából tartotta fenn a családi házat Lavalban, Montreál északi elővárosában több mint 35 éven keresztül. Kisnyugdíjas volt és évekig festményeivel keresett egy kis extra pénzt és az által is, hogy a nyolcvanas éveken mielőtt iskolás korú lettem, sok időt töltöttem vele, vigyázott rám, miközben szüleim dolgoztak. Ruhát magának alig vásárolt, sokkal inkább saját maga varrt. Fodrászhoz nem járt, utazásról szó sem lehetett, nem volt kocsija, étterembe pedig nagyon ritkán ment, kizárólag velünk –évente néhányszor — különleges alkalmakkor. Inkább ő készített nekünk vasárnapi ebédet és ehhez még akkor is ragaszkodott amikor már elmúlt 85 éves. A téli hónapokban a fűtésre horribilis összegek mentek el és a korai hatvanas években épült bungalow fenntartása, karbantartása sem volt mindig könnyű. De valahogy sikerült. Talán úgy, hogy az egyetlen luxus az a kábel tévé volt és pár magazin előfizetés.

De nézzük, hogy Bede Fazekas Zsolt torontói rádiós és könyvesbolt tulajdonos mit ír a kanadai nyugdíjakról Bayer oldalán.

„Szia Zsolt!

Ne haragudj, hogy megint az idődet rabolom, de miközben néztem a tegnapi parlamenti vitát, eszembe jutott valami. Éppen a miniszterelnököt hazaárulózták (ha jól emlékszem a Párbeszéd képviselője) az égvilágon mindenért, többek közt a magyar nyugdíjasok „rettenetes” helyzete miatt. A hazaárulózás pontjai egyenként is megérnének egy misét, de azért a nyugdíjaknál akadtam el, mert éppen aznap reggel mesélte feleségem, hogy tán két napja, hosszan beszélgetett egy kedves barátunkkal, aki elmondta mennyi a kanadai nyugdíja (…) A balos civilek azt gondolják itt kolbászból van a kerítés, a balos megmondóembereknek meg egy liberális paradicsom vagyunk; amire lehet jó példaként hivatkozni. Csak hát a hivatkozási pontok többnyire nem fedik a valóságot. (…)

Azt tudom, hogy a kanadai nyugdíj nagyon szar.

De, még ennek tudatában  is meglepődtem mikor feleségem elmesélte, hogy barátaink, egy tervezőmérnök házaspár 1500 kanadai dollár nyugdíjat kap havonta. Ketten együtt!

Ez a mai árfolyamon kb. 320ezer forint. Ha ezt elosztjuk kettővel, akkor 160ezer forint/koponya! 

Persze, hazudnék ha azt mondanám, hogy mindenkinek ilyen szar a nyugdíja, de ha odahaza szabad hivatkozni pl. a zenészek rendkívül alacsony nyugdíjára (aminek nem Orbán az oka), akkor szerintem itt is el lehet csodálkozni, hogy egy mérnök ember, ha csak az állami nyugdíját vesszük alapul, elég szar helyzetbe tud kerülni élete alkonyán. 

Ez a két ember speciel, mindig szabadúszóként dolgozott, magyarán saját kis vállalkozásuk volt. (…)

Győrben élő édesapám nyugdíja, az utolsó emeléssel meghaladta a 200ezer forintot! A Magyar Vagon és Gépgyárban dolgozott. Nem Horváth Edének hívják, tehát nem volt vezérigazgató, de még csak mérnök sem, sőt szakmunkás sem. Szivattyúkezelő, betanított munkás volt! Na, nem ürüléket szivattyúzott, hanem a Rába motorok gyártásánál, a próbajáratáshoz szükséges sok-sok hűtővíz biztosítása volt a szivattyúkezelők feladata.

Mérnök barátunk kanadai nyugdíja tehát 150ezer forint, szemben a magyarországi apám 200ezer forintjával! (…)

Természetesen, badarság lenne általánosítani, de érdemes azon elgondolkozni, hogy ha a 90 éves apám 200ezer+ forintos havi állami nyugdíja több mint a kanadai mérnök barátunk állami nyugdíja, akkor miért is hazaárulózzák le a hazai nyugdíjhelyzet miatt a miniszterelnököt.

Persze, mondjuk a 40ezer forintos (kb. 200 dolláros) nyugdíj tényleg vicc, de ha arányaiban nézzük, akkor Kanadában semmivel sem ér többet a 4-500 dolláros nyugdíj. És, nagyon sok ilyen van! Ez egy nagyon nehéz téma, amit a szerencsétlen ellenzék próbál meglovagolni. Gondoltam, hadd legyen a kezedben pár adat, ha árnyalni kell az őrjöngésüket.”

Én is szeretném árnyalni a helyzetet, illetve kijavítani Bede Fazekos Zsolt tévedéseit. Nincs „nagyon sok” olyan kanadai aki 400-500 dolláros nyugdíjból él. Már csak azért sincs, mert 65 fölött az alanyi jogon járó Old Age Security (OAS) 2018-ban $586.66/hó. Ha egy nyugdíjas valaha is dolgozott bejelentve (bármennyi ideig), akkor ehhez a nyugdíjhoz jön még a Canada Pension Plan (CPP), vagy Québecben a Régie des rentes du Québec (RRQ). A legmagasabb havi CPP nyugdíj 2018-ban $1,134.17, de ez nyilván attól függ, hogy mennyit keresett az illető amikor még dolgozott, tehát mennyit fizetett be munkaadóján keresztül a CPP nyugdíj alapba. Az átlag havi CPP nyugdíj 2018-ban $640/hó.

Az átlag CPP és az OAS együttesen sem sok. Ugyanakkor Bede Fazekas Zsolt nem tesz említést a Guaranteed Income Supplement-ről, amely a kisnyugdíjasok havi összegét emeli. Ennek maximum összege $891.18/hó és ez azokra vonatkozik leginkább, akik nem kapnak CPP-t, mert nem volt soha bejelentett munkájuk, illetve kisvállalkozók voltak és nem, vagy alig fizettek be a rendszerbe.

Ha egy nyugdíjasnak nincsen egyéb jövedelme (például befektetésből származó kamat vagy egy eladott ház, illetve ingatlan utáni nyeresség, illetve egy cégtől vagy állami intézménytől magánnyugdíj), akkor a teljes, államilag fizetett „kisnyugdíj” $1.200 és $1.400 körül mozog. Ez kétségkívül egy nagyon szerény összeg és lakást bérelni ebből nem csak Torontóban, de még Ottawában is nehéz. Azonban mégsem igaz, ahogy Bede Fazekas írja, hogy nagyon sokan élnek 400-500 dollárból. Azt viszont érdemes megkérdezni: Magyarországon mennyi az alanyi jogon járó öregkori nyugdíj?

De nyugdíj ide vagy oda, azt végképp nem értem, hogy egy olyan magyar aki immár 30 éve él Kanadában, egy civilizált társadalomban, miért vágyik arra, hogy Bayer Zsolttal társalogjon, akár kanadai nyugdíjról, akár másról…

67 hozzászólás

  • Igaz hogy keves a kanadai nyugdij de ezert rak akinek van egy csopp esze felre a vallalat segitsegevel sajat nyugdijjat, aki nem teszi az vessen magara, nekem a ferjemmel a nyugdijjunk 1900$ de ehez hozza jon az RSP ez eleg a megelheteshez.

  • Palffy Irországról irt egy gusztustalan cikket valamilyen KDNP-s újságban.
    Nem felejtette el persze lebuzizni a miniszterelnökünket.
    Ballibsizet is, pedig nálunk nincs baloldali liberális párt.
    (Talán ha egyszer józan lesz, észreveszi). Baloldali is csak egy ici-pici létezik. Úgy látszik, új frontokat nyitnak, nincs elég ellenség.

  • Nahát, én budapesti nyugdíjas vagyok, majd 40 éves munkaviszonnyal (fizikus kutató). Az én nyugdíjam például alig több, mint FELE a tisztelt Bede Fazekos Zsolt apukájának (aki állítólag gyári munkás volt) a nyugdíja. De persze az is igaz, hogy Magyarországon a kommunizmus alatt egy gyári kétkezi munkásfizetése is több volt, mint egy nem főnök diplomásé..

  • A magyar „kisnyugdíjasoknál” hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ma már Magyarországon is lehet egy nyugdíjasnak egyéb jövedelme. Pl. megörökölte szülei budai villáját, vagy belvárosi lakását, amiket kiadhat bérbe akár havi 600-800 ezer forintért. Igaz, ilyenek nincsenek sokan, de vannak. És tőzsdézhetnek is, vagy vásárolnak államkötvényeket.

    A magyar „nyugdíjas” énekesek és zenészek, akik között sok a dal és szövegíró is, a valóban csekélyke nyugdíjuk mellé a szerzői jogvédőtől kapnak elég jelentős összegeket a rádióban, televízióban és rendezvényeken lejátszott dalaikért.

    Ami meg Bede-Fazekas édesapja havi 200+ ezer forintos nyugdíját illeti, elképzelhető, de ilyen nyugdíjat a 2,1 millió magyar öregségi nyugdíjasból mindössze 130-140 ezren kapnak.

  • ki az a Bede Fazekas Zsolt? most hallok róla először…könyvkereskedő, rádió tulajdonos? ki hallgatja és ki vesz nála akármit? kimaradt az életemből és már nagyon régen a diaszpóra „kedves” tagjai nagyon régen bebizonyították, hogy -nagyon nagy tisztelet a néhány kivételnek- undok alakok és teremtettek maguknak egy létet amelyben jól tapicskolnak és ez a lét -némi várakozás után- elhozta az ogv érát amire nagyon vártak… de legyenek ettől boldogok …zárt társaság magam részéről egy gittegyletnek nevezném de… minek majd már nem lesznek…és akkor Bede Fazekas sem lesz

    mint az EMMY meg az Oscar a celebek egymást ünneplik és dicsőítik, mert ha nem beszélnek valamelyikről az „meghal” hát ez is valami hasonló a bedefazekaszsolt és csatolt részei

  • „Azt tudom, hogy a kanadai nyugdíj nagyon szar…”

    De szépen fejezi ki magát a torontói magyar kultúrlény!

  • Szeretném látni azt a 200 000 forintos nyugdíjról a bizonyítékot. Egy betanított munkásnak aki 90 éves, erősen mese szerű. Véletlenül van egy 93 éves édesanyám, aki mint szakmunkás kiemelkedő munkát végzett, kiemelkedő bérrel. Őrül a 100 000 forintnak.

  • Magyarországon NINCS ALANYI JOGON JÁRÓ ÁLLAMI NYUGDÍJ!
    Van egy ún.jövedelempótló támogatás,de ezt olyan NEM kaphatja, akinek bármilyen csekély nyugdíja, más jövedelme van. Ennek összege havonta 22 ezer 800 forint.
    Ennyit kap pl. az, aki azért nem tud munkát vállalni, mert otthon gondozza súlyos beteg hozzátartozóját. Ja, és egy családból CSAK EGY EMBER KAPHATJA ezt az összeget. Igaz,ez nemcsak időseknek, hanem munkát nem találó fiatalabbaknak is jár. Tulajdonképpen segély, amit meg is vonhatnak, tehát ez sem jár alanyi jogon.

  • Felrebeszelnek valojaban.
    Mert as nyug-dij, es a kormanyok altal „tarsadalom biztositas”-neven ismeretes alap-let-lehetosegenek a rendszere, amit Bismark kezdte elsokben, az tel;jesen mas.

    Nem egyenlo a vallalatok altali biztositott fizetes egy maghatarozott ido utan.
    Azt ma inkabb „magan nyugdijnak” velik.

    Az allam csupan a beke-megorzese” celjabol alapitotta a tarsadalom biztositast, hogy gazdasagi nehezsegek idejen a lakossak zome ne szoruljon allami tamogatasra. A US-ban a FDR elnok idejen kezdodott a nagy valasag idejen.

    Magyarorszagon 1945 elott a magan-nyugdijjak voltak a biztositasi alapon.(OTI, MABI, stbk) Ma hasonloan a kormanyok is nyujtanak az u.n. „magan nyugdijjakat, a tarsadalom” biztositas melett „tisztviseloiknek” es mas kormany alkalamazottaknak.

    A valosag az hogy mindenki gondoljon oregkorara, amikor majd nem tud jovedelemzni. Ne szorja a penzet, hanem fektesse be hogy megfelelo jovedelem lehessen idos korara. Sot utodainak is.

    Mint a mondas, ‘fiatal koraban dolgozik a penzeert, de idos lorara a penze dolgozzon neki’.

    Tehat az az emlitett oszege, csupan a nemzeti letszinvonal segitysegere van.

    Paersze, amikor az allam ott all megmenteni majd valami fizetessel idoskoraban, hat miert gondoljon onmaga arra az idore ?!

    Az egy igazi „catch 22” formaban megy.

  • Az maga szurrealis, hogy valaki, aki elvezi a kanadai jogrendszert es szabadsagjogokat, egy ilyen rasszista alakkal haverkodik, es ezzel is aktivan tamogatja ennek az autokracianak a mukodeset. Az, hogy tuloz es primitiv hulyesegeket ir, az csak hab a tortan, mivel tenyszeruen nem igaz, amiket irkal. (Itt o a legjobb magyar eseteket veti ossze a legrosszabb kanadaival. Persze, hogy mindket orszagban vannak nehez helyzetben elok, de az atlag itt es ott egeszen mas. Nem beszelve arrol, hogy Kanadaban az emberek tudjak, hogy keszulniuk kell az oregkorra, mert a nyugidj sokszor nem eleg. Magyarorszagon meg megy a mese, hogy majd az allam bacsi eltart, mert ezt is azt is kapod majd. Masik, hogy egy atlag magyar ugyan mi a fenebol tudna felretenni, megha tudatosan keszulne is az oregkorra.) A kerdesem megis az, hogy miert nem huz haza a Bede ur, ha otthon annyira jo? Nincs ballib, hosi szerelme vezeti az orszagot, akit minden nap ejjel nappal egyfolytaban lat a teve keernyojen. Aztan most raadasul mint megtudtuk a nyugdijak is paradicsomi viszonyokat nyujtanak az oregeknek. Akkor miert szenved meg mindig Kanadaban?

  • Bede-Fazekas Zsolt írása, vagyis hogy nevén nevezzük a dolgot a seggnyalással felérő ostobaságának a valósághoz vajmi köze – ahogy Ő maga is megfogalmazza:

    „Természetesen, badarság lenne általánosítani…”

    Akkor pedig mi marad hát Bede Fazekas őrületes összehasonlításra teljesen alkalmatlan hülyeségéből? a seggnyalás és a bődületes nagy ostobaság.
    Bravó, szép volt. Még egy két káromkodás, dühöngés ahogy a torontói rádióadásában szokott lenni és talán kap Ő is egy külhoniaknak járó érdemkeresztet. Az eredeti tevékenysége a rendezvényszervezés, a kultúra ápolása nem kifizetődő, a baromság, a seggnyalás viszont a NER-ben igen. Ki tudja hogy mennyi altájat és mennyi ideig kell fényesre nyaldosni, de hajrá!

  • talalom;

    Az a maga „jovedelempotlo tamogatas” az adofizetok zsebeblo van. Azon osszegek amiket az allamhatalmuk, (de hasonloan minden mas nemzetekben is a vilagaon)az a penz amit szedtek pl. a foldallatti vasutuk fejlesztesere, vagy a mezogazdasaguk, es tobb es tobb mas celokra.

    Azert sulyednek a kormanyok melyebben es melyeben az adosagukban. S azon csak bankarok jovedelmeznek. Mert a bankokat fizetni szukseges a kormanyoknak. Maskent NEM kaphatnanak kolcsonoket holnap, fizetni mas elsibolt osszegek szuksegesegeit.

    S aki ertelemzni kepes, vagy legalabb is gondolkodott a kamat-szamutasokon, az tisztan lathatna hogyan lettek a vilag bakarai a vilag uralkodoi.

    S abban nincsen kivetel sehol ezen a Foldon.

    Az „elvtarsak” mindenutt elkoboztak a bankokat, de ok mind tonkre mentek azzal is. Az a bizonyitek hogy mi oriasian ostobak voltak.

  • Kérdezed: ”egy olyan magyar aki immár 30 éve él Kanadában, egy civilizált társadalomban, miért vágyik arra, hogy Bayer Zsolttal társalogjon, akár kanadai nyugdíjról, akár másról…”
    Válaszom:
    Nincs más, aki szóbaállna vele.

  • ALMASI ALMA’
    Maga mint „kutato fizikus” talan kerdezhetnem hogy gondolta-e valaha, hogy a 40 even at mennyi osszeget fizetet az ottani nyugdijalapba ?

    Az amit onmag es amit amit a foglalkoztatoja is fizetet abba.

    Pl.az en idomben az allam (a Rakosi korban) 10%-ot vett mindenki fizetesebol, s a munkadado (az allam) 43%-ot (allitolag) fizetett az akkori nyugdijalapba.
    Tehat mindenki fizetsenek 53%-a ment a nyugdijara.

    Az 40 even at, egy atlag jovedlmu befektetesben, mit velne, mennyire ment volna mire nugdijba ment ?

    Nem szukseges bankarnak, sem mathematikusnak lenni, de maga mint egy kutat-fizikus, velhetnem, hogy gondolkodna azon.

  • Chris, az álszentség meg a képmutatóskodás se jobb, mint a zsigeri gyűlöletre rájátszás.

    Aki azt mondja, hogy őbenne sohasem törnek elő az indulatok, az hazudik. Ha pl. egy indián, cigány, fehér stb nekimegy a kocsidnak, akkor akaratlanul is bevillanhat, hogy azért vezet ilyen szarul, mert indián, cigány, fehér stb (szóval kisebbségi vagy többségi). És nem azért, mert nem tanulta meg a kresz-t.
    Más kérdés, mikor valaki tényleg rasszista, és tudatosan arra vezeti vissza a dolgokat.
    Mindkettőtől meg kell különböztetni az ilyen publicisztikákat, ami különben is csak azért ismert, mert nagy reklámot csinált neki a ballib sajtó. Én például ezidáig azt se tudtam, hogy Bayernak saját blogja van …

  • Aki 90 éves, az végig be volt jelentve a sokat átkozott kommunista rendszerben! (És ráadásul már 55 éves kora óta nyugdíjas.)

    Ezért van, hogy nyolcvan-hetven éves embereknek magasabb a nyugdíja, mint a most nyugdíjba menő hatvanasoknak! Szüleim is a rendszerváltás után voltak munkanélküliek és kisvállalkozók is. Most hatvanezernél nem kapnak többet. Persze, hogy dolgozni kell mellette, amíg még bírják.

  • Jó lenne ha a kanadai helyett a MAGYAR nyugdíjjrendszerről írna egy dörgedelmest.

    Például hogy miképpen játszák ki azt a törvényt hogy a nyugdíjjakat a mindenkori infláció mértékével kell emelni évente egyszer.

    Azt csinálják,
    hogy a a magyar banki kamatot
    mesterségesen igen alacsonyan tartatják
    a pártkatona MNB elnőkkel és arra hivatkpznak
    hogy nincs is infláció hiszen milyen alacsonyak a kamatok.

    Ezzel óriási pénzektől fosztják meg a legkiszolgáltatottab réteget,a nyugdíjjasokat.

    A sok agy-lágyult nyugger meg térden csúszik kézcsókra Mosthatolmonlévő lábai elé.

  • Kerekes Sándor, talán valóban ez az igazság, én is innen tudtam meg, hogy ez a háromnevű torontói magyar „rabolta az idejét” valamivel.

  • Nyugdij, az lehet majd ami veget vethet Putin elnok nepszerusegenek es azzal politikai karirejenek is.

    Oroszban a korai nyugdijazas volt a szokas.

    Ma az orosz allam bajokban van, sokat kolt az ujharcigep Su-57 es az uj tank, a T-14 kesziteseire.
    Az sokba kerul.
    S nincsen eleg penz fizetni mind as nyugdijasokat.

    Putin elnok bejelentette a nyugdijazasi kor emeleset.
    S azt az oroszok am nem kedvelik.
    Tuntetnek Putin ellen mindenfele.

    Mert Putin emelne ferfiaknak dolgozni nyolc (8)evvel tovann, noknek meg ot (5) evvel tovabb.

    Ami azt jelenti, hogy statisztikailag senki nem kapna nyugdijat eleteben.Az atlag orosz polgar nem el oly sokaig.
    De mi lenne mind a penzekkel amit a Putin kormany szed a dolgozoktol a nyugdijjaikat fizetni, ha nem elenek nyugdijjas korukig ???

  • Kedves Chris – cikked utolsó mondatára; mert hasonszőrűek !
    Minden zsák (zsolt), megtalálja a foltját !

    Különben ez az összehasonlítás sántít mivel nincs megemlítve pl. egy vekni kenyér vagy egy liter tej ára stb, és ezek összehasonlítása százalékba a havi nyugdíj jövedelmekhez.

  • T.C.Adam!
    -Igy tájfun után, remélem jól vagy, és a gyülekezet kis kertje is
    – Megérintettek szïvhez szóló soraid a nagymamádról…
    -Kár, hogy a kötelező,”kritikus” szövegkörnyzetben, találkozhattunk vele !
    -Egy társamnak, tüneményes kanadai magyar nagymamájavan, aki, gyönyörködve szemléli, mikor bravúros lecsóját befaljuk mikor idönként vendégül lát bennünket…
    Szerényen él, és nem kifogásolja, hogy későbbi életemet otthon képzelem el ahol könnyebb egy lecsót elkészíteni

  • Alkapjaban veleve minden „nyugdij”-jak es vilagszerte a „tarsadalom biztossitasi oregsegi jaralekok” altalaban azon vannak szamitva,hogy az illeto hany even ata dolgozot es mentiy keresett.

    Illetve hogy menyivel jarult hozza az alapot penzevel tamogatni.

    Nemi kulombsegek leteznek ugy a Magyaroszagi, Canadai, es minden mas nemetek rendszereiebn azon.
    De lenyegeben egyforma elveken alapozva.

    Tehat amikor egy „mernok”, „tudos-kutato” ,vagy mas magasrakepzelt egyen inkabb sokat „maszekoskodot” az evtizedeken at, amig a „szivattyus elmber” minden-nap dolgozot sokkal tobb even at, hat persze hogy tobbet kap 90 eves korara.

    Az egyszeru mathemetikai alapszamitasa a;apjan.

    Gyakoroljon egy kis logikat, a belepzeltseg helyett.

  • „A stílus maga az ember” – legyen alpári Bayer, v. alpári bárki más.

    Az egyes országokban (Kanada, USA, Magyarország) fizetett nyugdíjakat ostobaság összehasonlítani, tekintettel a nyugdíjasokat érintő költségekre (lakbér, háztartási energia díjak, élelmiszer, stb).

    (Egyik rokonom (74) nyugdíja 280 ezer ft, a magyarországi minimál nyugdíj öszege 28 ezer ft. ezt mintegy 20 ezer személy kapja, akik soha nem fizettek be a nyugdíj-alapba (ez mintegy állami szociális járadék/ajándék).

  • Christopher Adam

    Slapaj, köszönöm szépen, jól vagyok — a város keleti része (ahol lakom) szerencsésebb volt mint néhány nyugati városrész.

  • hazai lámpa
    2018 szeptember 21
    5:01 du. Ne haragudj, ez butaság. A régen nyugdijasok az igazságtalan nyugdijemelések miatt állandó lemaradásban vannak. Sokkal kevesebb volt az átlagbér, hiába volt èrtékesebb a forint. Nem kell bejelentet munka, én nem voltam hajlandó ledolgozni az állam által kiszabott plusz kényszermunkát, de fizettem a járulékot. Természetesen kevesebbet kapok, mint kollégáim akik ledolgozták a kiszabott kényszermunkát, de így is 178 ezer forint a nyugdijam. Édesanyám aki szintén éjjel-nappal dolgozott, örülhet a 100 000-nek, pedig akkor bizony jól keresett. De azóta értékét vesztette a pénz. Bárki folyamatossá tehette a munkaviszonyát fillérekből, egyszerű volt. Nem tudom honnan veszed ezt a magas nyugdij blödlit, sajnos minnél régebben ment valaki nyugdijba, annál hátrányosabb helyzetben van a százalékos emelések miatt. Ez sima számtan. Ha most 10 % emelést adnának, én kapok 17 800-at, édesanyám 10 000. Ezt hivjuk illiberális igazságnak?

  • Kanadában a kisnyugdíjasok is jobban élnek mint itt.Azért ,mert gondolom,hogy ott van kulturált segítségük,vagy anyagi értelemben,vagy egyéb értelemben .Magyarországon ahogy nőnek az árak,úgy romlanak a fizetések,illetve annyit nem tesz rá a magyar kormány,hogy jól éljenek a nyugdíjasok.Sem a dolgozók.Nagyon kevés család az ahol az egy főre eső jövedelem eléri a létminimum szintjét.Egyre kevesebb az olyan munkahely,ahol tudnak dolgoznak,rokkantsági segélyen élők,ezek eléggé elhagyatottak egyébként is ,sokan csak a segélyből tudnak élni,és élelmiszer adományokból,ezek is ritkán érkeznek ,nem hogy évente egyszer,van ,hogy 3 évente egyszer,és kiváltságos rétegnek,vagy csak nagyon rászorultaknak.Egyebek mellett értelmes,rehabilitációs munka főleg vidéken,de nagyvárosokban sincsen Magyarországon általában jellemző a szegénység,és nem feltétlen csak a tudás hiány következtében ,hanem az értelmes elfoglaltság hiánya miatt. A aktív dolgozók is gyorsan lerokannak,megbetegednek ,mert olyan mértékű a szellemi ,fizikai megterhelésük.Gyakorlatilag a kisnyugdíjasokat,és általában a nyugdíjasokat,vagy kisgyerekes anyákat is egyedül hagyja a magyar társadalom .

  • Bayer Zsolt egyébként nagyon alpári ember,én sem kedvelem .Főleg egy újságíró szájából hangzik rosszul ,az olyan jellegű megnyilvánulás mint amit ő szokott elejteni a barátaival,követőivel.Bőven szélső balos,vagy jobbos.De szerintem igazán ő se tudja igazán merre akar haladni eszmei szempontból.

  • Aki ezzel a Bayer nevű csatornatöltelékkel szóba áll, az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.No persze nem anyagi szegénységről, hanem szellemi- és lelkiről….

  • Egyszer irtam a Bede Fazekasnak, hogy ahogy ir es ahogy elore megirja a szovegeit probal a Bayer alpari stilusara hasonlitani. Reszemrol kritika volt de o dicseretnek vette, mondta hogy egyik kedvenc iroja, nagyra tartja. 🙂

  • Christopher Adam

    Laszlo, igen, ezt érezni lehet a stilusán, ami mindig az érzelmekre, a méregre és a sértődésre épül. Csakhogy akinek Bayer stilusa példamutató, az miért üzemel könyvesboltot? Lehetne kocsmát is…

  • Bede fazekas es Bayer ket nyomorult gazember

  • Christopher Adam
    2018 szeptember 22
    3:26 du.

    Kéremszépen.
    Csak ne sértegessük a kocsmát.
    Az egy nagyon tisztességes hely,telisteli úri népekkel.

    Ha valaki pl. úgy szólít meg
    valaki mást mint mongyuk Rodeó asszony,
    akkor ha bár lehet hogy az ajtón jött be,
    de tutti hogy az ablakon át fog távozni DDDDD

  • Részlet, „zsidók a hazai közéletben”, egyik listájából:
    „-Bauer Edit *1946, szlovákiai politikus, Magyar Koalíció Pártja, EP képviselő [73] [74] [75]
    -Bauer Tamás *1946, politikus Apja: dr. Bauer Miklós, ÁVH-s tiszt Anyja: Bauer Miklósné ÁVH-s tiszt Magyargyalázás Bauer módra
    -Bayer Zsolt v *kb 1955 újságíró, publicista [76]
    -Beck György *1954, A Vodafone igazgatója
    -Bede Márton *kb 1978, újságíró, index.hu munkatárs Egy gúnyolódása
    -Beer Iván *kb 1950, vallástörténész, Mazsihisz” stb.

  • Valamelyik nap olvastam egy riportot Jeszenszky Géza fiával (a nevét hál’isten már el is felejtettem), amelyben azt találta írni, hogy amíg a jobboldali keresztény nemzetiek nem veszik fel a gyalázkodó, trágár stílust, addig nem fognak IGAZÁN győzni. Ő állítólag ennek a jegyében csinálja a maga rádiós (vagy milyen?) riporjait, azért olyan vulgárist. Az apjáról meg valami olyasmit nyilatkozott, hogy vén sznob majom…

    Szóval ez a Bayer stílus a modern fiatalság stílusa. Ahogy elnézem, már „győztek” is…

  • Ehhez a derék Jeszenszky riporthoz aztán hozzá se mertem szólni, mert ha engem is le vénsznobmajomoznak liberálbolsi-komcsi létemre, már az hogy venné ki magát… Na, nem igaz?

  • Slapaj

    -es bmost mire akar mutogatni ezzel a „zsidolistaval” itt??

  • slapaj
    2018 szeptember 23
    3:25 de.

    A kis burkolt antiszemitácska.

  • Nincs sok hozzáfűzni való, a lényeget már leírták erről a két hitvány lényről.
    Ők azért ennek a sokszorosából köszönjük szépen igen jól megéltek és megélnek – annak ellenére, hogy mindig kerülték a munkát. Ugye a szennyvíz szivattyúzás is értelmesebb munka, mint a szennyvíz okádás, amit ők csinálnak?

  • Miklos Banfi!! es Mr Christopher Adam!!

    erdekes volna tudnoi hogy a „slapaj” fedonevu vajjon Mire akart -(vagy akar)- ramutatni a fentebbi „zsidolistajaval”??!!
    kezd antiszemita melegaggya valni a „KMH”??

  • bar-lev
    2018 szeptember 24
    3:43 de.
    úgy tűnik a világ telivan entájjal (másképpen írva: Anti)… hogy mik vannak? + világfájdalom és lúdtalp meg agyficam

  • En is kis nyugdijas vagyok Kanadaban, bar ehunyt ferjem nyugdijabol is kapok., Nem tudnek ilyen szep hazban elni, ha gyermakaim NEM segitenenk!

  • Anita Szászy
    2018 szeptember 22
    9:15 de.

    Ehhez annyit írnék, hogy több EU-s támogatás van, amit csak a rokkantakra vagy más hátrányos helyzetűekre lehet költeni.

    Ezért is kontraproduktív, hogy most a „migráncsokat” akarják segíteni, miközben sok a hazai rászoruló, aki az EU nélkül éhenhalna.

  • Kenny
    2018 szeptember 22
    9:15 de.

    Nem kell bonyolult számítás ahhoz, hogy a mostani nyugdíjas lássa, ha nem akar megfagyni vagy éhenhalni, akkor gerincsérvvel is dolgoznia kell.

    Apám éppen ebben a helyzetben van, most vár a kezelésre. Eközben az idősebb nyugdíjasoknak egyelőre megvan mindene, nincsenek napi kenyérgondjaik ugyanannyi munkával (esetleg kevesebb ledolgozott évvel). Amíg a fidesz oda nem lépett a házalóknak, ráadásul ezek a régi nyugdíjasok megvettek minden mágneses matracot meg masszírozós fotelt, amit rájuk sóztak százezrekért!

    Sajnos a magyar politika az elmúlt évtizedekben egy választási fegyverként tekintett a nyugdíjasokra, ami eddig bevált. Ezért tervez Orbán 2030-ig, mert ez a korosztály akkor még tud majd szavazni, esetleg mozgóurnával. Utána már jönnek a pária nyugdíjasok, akik a családjuk segítségével élnek majd.

  • most mar csak azt kene tudni mifasz koze van ennek a fereg Bayernek a kanadai kisnyugdijasokhoz??!!

  • Göllner András

    @ slapaj

    „Részlet, “zsidók a hazai közéletben”, egyik listájából:”

    Figyelj lecsós. Én is rajta vagyok azon a listán, pedig a családom tagjai kb a 16. századig visszamenőleg katolikus/protestáns emberekből állnak. Nagyapám, Szentjóby Elemér, a római Pápával levelezetett. (Ő vezette be a villanyt Csömörre.)

    Menj fel a kurucinfóra, ahol cionista vérzsidóként terjesztik a nevemet, és aztán gyere vissza hozzám csevegni te kis történészke. Majd adok egy másik leckét utána, de az maradjon kettőnk közt jó ?

  • hazai lámpa Akkor csak azt kivanom, olyan életed legyen, mint édesanyámnak lenne a segítségem nélkül. Ha annyira tetszik, megérdemled.
    Pedig nagy valószínűséggel a töredékét nem dolgoztal és szenvedtél mint Ő és a korosztálya. Egy szelet üres kenyérrel 16 óra 20 szővőgép mellett. Ezeket a marhaságokat honnan veszed? Mindenük megvan…. Egy rossz vicc vagy.

  • 1933-ban is ezzel „listazassal” kezdodott,meg plakatokkal………
    ugytunik ma 2018-ban meg mindig vannak itt olyan fasiszta naci erzelmuek-(rodeo,boda,slapaj,orsos,toth,stb)- akik EZT sirjak vissza!!

  • bar-lev
    2018 szeptember 26
    4:18 de.
    vigyázz Jolán jön a kanyar és kilátszok …a lista

    hahahahaha

    hisztérika, menopauza?

  • Göllner András
    2018 szeptember 25
    9:52 du.

    Ne izéljél Csömörön még nincs is villany..

    A jó emberek
    tábortüzet raknak a nappaliban
    és annak a fényében interneteznek.

  • Rodeo11
    2018 szeptember 26
    7:37 de.

    Nagyon ki vagy akadva.
    Megetted a gyantát és most nyekereg a szárazfa ?
    Végül is..érthető.Maduro , aki a gazdád, köztudottan
    rosszul fizet. A nyugdij meg kevéske igaz? Hja a Wágner
    végnélküli hallgatása közbeni herevere helyett inkább dolgozni kellett volna.Csak ahhoz meg nem fűlt a fogad.Ehh „művészek”..

  • T.Göllner Tanár Úr !
    – Köszönöm, hogy megszólított, sorai emberi fogyasztásra alkalmasnak tetszenek…
    – A „lista” részletet, amihez bárki hozzáférhet, érdekesnek gondoltam, közzétettem, – már megbántam…- mert Önt kivéve, idétlen reakciókat váltott ki !
    – Én is „nagy” bringás vagyok, sokat pedálozok, lengyel leánkákkal, a mehívást mérlegelem…A Göllner Család ismeretében, a még csak váci patikánál tatok…

  • slapaj
    azt en elhiszem-(baaar hinni azt a zsinagogaban meg a templomban kell inkabb…..!!)-hogy a lista egy idezet!!
    de Maga milyen apropobol tette be es eppen mostn ide!!!
    ennek ill nekik mi koze ahhoz hogy kanadaban mennyi a nyugdij??
    na ERRE egy ertelmes valaszt!!acsarkodas,melle-bla-bla-bla nem erdekel!!

  • nem tudom mennyi az atlag nyugdij izraelben, nem is erdekel!! en kapok ugy havi 870 shekel-t!
    ez szerintem joval kevesebb mint amit maguk ott kapnak!!ja es en egyedul vagyok mint ozvegy!!

  • bar-lev
    – Az lehetett szerintem érdekes, (rá lehetett jönni) hogy a Bayer és a Bede név, itt, előfordul, egymás után, mint a nyugdíjas cikk „ihletői”…

  • bar-lev
    2018 szeptember 26
    11:25 de.
    Nem sok munkaviszonod lehetett, nálunk még a büdös életben adózott bérért munkát soha nem látott cigányok -a túl pozitiv diszkrimizáció ajándékaként- is több nyugdíjat kapnak, már ha megérik a 65 éves kort, ami nem jellemző, mert -tisztelet az elenyésző kivételnek- marha egészségtelenül és önrombolóan élnek.

  • inkabb bibi

    a hadsereg nem deficites es biztos munka hosszu idore itt………….de nem egy „eletbiztositas”!!
    igy a nyugdij se egy nyugodt gazdagsag!igaz egy csomo kedvezmeny van melle!

  • slapaj

    ha most ezzel a „szarral” azt akarja terelni hogy a zsidok hibasak a kisnyugdij miatt……………akkor kapja be!!

  • Inkább Bibi
    2018 szeptember 26
    2:55 du.

    A cigányság nélkül
    azért ritkábban épült volna
    újjá az Ország példaképeitek, a vén
    tömeggyilkos Horthy által előidézett pusztítás után.
    A cigányok végezték el -természetesen rendes állásban-
    azt az emberfeletti segédmunkát a hatalmas építkezéseken
    amit „fehérember” semmipénzért soha meg nem csinált volna.

    Csak szólok..hogy tudd.

  • @Chris

    Ha van kapcsolatod Bayer Zsolthoz akkor írd meg neki kérlek, hogy Bede-Fazekas Zsolt egy hazudós idióta aki jókorát csúsztatott, mert Kanadában van egy nyugdíj kiegészítés ami személyenként évi cca 17,000 CAD-ra emeli a minimumot (ami kevesebb mint amit Trudeau egy nap alatt költött az adófizetők pénzéből a családi nyaralására mert a saját milliomos vagyonából nem telik rá) ezért a mérnök házaspár úgy kaphat havi 1.500-at hogy személyenként és nem együtt persze csak ha már mindketten betöltötték a 65-öt.

  • Kenny
    2018 szeptember 26
    3:26 de.

    „Pedig nagy valószínűséggel a töredékét nem dolgoztal és szenvedtél mint Ő és a korosztálya.”

    Az én apám szerinted a sok fekvéstől kapott gerincsérvet, nem a mindennapos fizikai munkától? És mégis hatvanezer forintos a nyugdíja, pedig ledolgozott negyven évet. Ő ugyan soha nem csókolna kezet egy politikusnak sem, de kilencvenezres nyugdíjért mások megcsókolnák akár Orbán, akár Gyurcsány kacsóját.

    Anyukád problémáját vélhetően az okozza, hogy egyedül él. De a mai hetven pluszos nyugdíjasok, ha nem egyedül élnek, bizony jobb színvonalon élnek, mint a hatvan pluszosok. Igen sok fidesz támogató közülük kerül ki, amely érdekesség még a tudósok megfejtésére vár …

    A hatvan pluszos nyugdíjasok talán nem olyan „vicsorgó” árokásók, mint a hetven pluszosok, akik képesek a gurulós járókerettel egymásnak menni.
    Természetesen nem azt mondom, hogy Mészáros Lőrinci színvonalon élnek, mielőtt ezt is belemagyaráznád.

  • hazai

    ez a gurulos jarokeretes szovege rettenetesen serto es alpari lett!!
    szegyellje magat!!

  • hazai lámpa Mielőtt szenté avatnád édesapádat, bátyámnak háromszor csavarozták a gerincét, anyósomat operálták gerincsérvvel, és nekem is van kettő, mert fussa. Ez népbetegség aminek több oka van. Például a sok ülés is.
    A guruló járókeretes szöveged annyira aljas, annyira embertelen, hogy nem válaszolnék rá. Nem először mutattad meg „lelked (?)” fekete oldalát. Az ilyen kegyetlen szívtelen undormányok tökéletes jellemrajzok igazi énedről. Szomorú.

  • bar-lev
    2018 szeptember 27
    7:48 du.

    Lehet, hogy alpári, de igaz. Az idős nyugdíjasok a tüntetéseken köpködik, ütik egymást vagyis az ellenfeleiket.

  • Kenny
    2018 szeptember 28
    4:27 de.

    Örülök, hogy te átlátsz még a monitoron is. Olvasni kellett volna inkább …

    Lehet, hogy más okozza a gerincsérvet, mindenesetre apám sok fizikai munkát végzett. Én nem vitattam édesanyád érdemeit.

    Viszont rámutattam, hogy ugyanannyit dolgozó emberek egyre kevesebb nyugdíjat kapnak. Ennek pénzügyi és politikai okai vannak. Egyre több a nyugdíjas, és a politikusok fokozatosan merik csak őket a csökkenő nyugdíjhoz hozzászoktatni. Nehogy elsöpörje őket a népharag.
    Viszont igazságtalan, ráadásul a szavazást is befolyásolják a jobban élő nyugdíjasok, akik imádják ezt vagy azt a politikust.

  • hazai lámpa Én meg arra mutattam rá, hogy a régi nyugdíjak értéktelenednek. Kevesebbet érnek a mai kevesebb nyugdijaknál. Igen, talán a jobban élő nyugdíjasok a Fideszre szavaznak, de a Fidesz hatalmának haszonélvezői biztos. Az elbutitott tömegek is, és az a tömeg nem nyugdíjasokból áll. Felesleges ez a „nyugdíjasozás”, „ballibsizés”, mert félre visz. Ne az érzelmeidhez alakítsd az érveidet, hanem fordítva. Ha kitépik a rovar lábait, nem megsüketül

  • hazai lámpa
    2018 szeptember 27
    8:04 de.

    Undorító egy lélektelen ember vagy te.
    Nem véletlen hogy egy aljas tömeggyilkos mellett
    kampányolsz itt naponta háromszor.Odamehetnél a tükörhöz már…

  • hazai

    remelem ^maga is ra fog szorulni!!kopjek le erte!!