70 ezer otthon van áram nélkül — Tippek ottawaiaknak…

2018 szeptember 23 12:07 du.15 hozzászólás

Vasárnap délben, két nappal a pénteki tornádó után, körülbelül 70 ezer otthon van áram nélkül Ottawában, elsősorban a belvárostól nyugatra. A Merivale-i elektromos transzformer állomás lényegében megsemmisült, ezért még napokig áram nélkül maradhatnak sok tízezren. Ma reggel segítettem egy barátnak a város legsúlyosabban érintett kerületében – Nepean-ban – és még közlekedni is nehéz, hiszen a közlekedési lámpák nem működnek (mindig négy irányú stop-ként kell kezelni az ilyen kereszteződéseket).

(Dunrobin község nyugat Ottawában megsemmisült.)

A következő tippeket osztjuk meg azokkal az olvasókkal, akiknél még mindig nem jött vissza az áram.

  • Ottawa Városháza nyitva tart mindazok számára, akik mobiltelefonjaikat szeretnék feltölteni. Továbbá az önkormányzat jelzi, hogy a Minto Recreation Complex-ben (3500 Cambrian Road) és a Jim Durrell Recreation Centre-ben (1265 Walkley Road) lehet fürödni, tisztálkodni illetve mobilkészülékeket feltölteni.
  • Amennyiben van árama, vagy visszajött Önnél a villany, igyekezzen takaréson használni elektromos készülékeket otthonában, mert az Ottawa Hydro szerint az eletromos hálózat instabil.
  • A GoodLife Fitness tornatermek mindenkit szivesen fogadnak, akik fürödni, illetve telefont feltölteni szeretnének.
  • A Brookstreet Hotel (525 Legget Dr, Kanata) az érintett családokat és kiskorúakat egy játékokkal felszerelt teremmel várja.
  • A Bronson Avenue-n lévő McDonald’s-ban százak sorakoznak, ha lehet kerülje. Az étteremlánc extra alkalmazottakat próbál szerezni.
  • A Drummond’s Gas (Bronson Avenue-n) nyitva van és itt bezin még kapható. Nyugat-Ottawában a legtöbb bezinkút zárva van, keleten pedig több helyen kifogytak bezinből. Benzin még a Terry Fox and Campeau környékén kapható, az Petro-Canadaban és az Essoban.
  • A bevásárlóközpontok közül nyitva van a:
    • Bayshore
    • Rideau Centre
    • Billings Bridge
    • St. Laurent
  • Az önkormányzat könyvtárai zárva vannak.
  • Élelmiszert a belvárosban, illetve az érintett nyugati-déli részeket itt lehet vásárolni:
    • Real Canadian Superstore Westboro
    • Loblaws (Centrum — Kanata Lakes)
    • Sobeys (Metcalfe Street)
    • Loblaws és Walmart (South Keys)
    • Loblaws (Isabella)
  • Propán, generátor, gyufa, viztartály és száraz élelmiszer a Cabela’s vadászati boltban kapható (3065 Palladium Dr.)
  • Zárva van az összes Farm Boy szupermarket nyugat-Ottawában.
  • A River Ward lakosság számára élelmiszert osztanak a Hunt Club Riverside Community Centre-ben (3320 Paul Anka Dr.)
  • A város egy úgynevezett „welcome centre” krizisközpontot hoz létre a lakosság számára ma a Knoxdale-Merivale wardban. A Hunt Club-Riverside városrész lakosságának a Canterbury Recreation Complex-ben működik krizisközpont (2185 Arch St.)
  • Az áram fokozatosan jön vissza szombaton az Ottawai Kórház Civic kampuszán
  • Az ottawai repülőtér már üzemel, de a legtöbb étterem és üzlet zárva tart.

(Greenbank / Hunt Club)

15 hozzászólás

  • Sajnos ez a termeszet serteseinek a vissza-vagasa.

    A keprol itelhetoen kb egy 400 labas szelessegu tornado volt. Az kepes sok katokat es pusztitasokat okozni.

    De nem egy 400 merfoldszelessegu hurrikan.

    Puerto Ricoon meg maig is sokan villanyenerigia nelkul vannak tobb mint egy ev utan.
    Persze az az ottani „on’kormanyuk” altal okozva.

    A FEMA kuldott egy vilany-valalatot azonnal az egesz szigeten azt helyrehozni, de ket nap utan San Juan kormanyzoja kurugta azt a valalatot, politikat jatszani a Trump adminiszracioval.

    Hasonloan mind a segelyseg ott halmozodott fel a rakodo-partokon, s rohadt mielott kepesek vagy inkabb hajlandok lettek volna szetosztani es alaklamazni.

    Remelhetoen a Canadaiak ertelemsebben latnak hozza a problemak megoldasahoz.
    Persze idobe, penzbe es problemakba kerul am az.

  • Mint egy háború…

  • Borzalmas pusztítást végzett a tornádó. Dunrobin község légifotóját nézve, a károsultaknak van reményük az újrakezdésre? Fizet a biztosító, vagy kapnak valami segítséget házaik újjáépítéséhez?

  • Szörnyű hírek….az semmi ehhez képest,hogy itthon a tegnapi viharos szél több fát is kidöntött,de sajnos nálunk is volt pár helyen az országban áramszünet,amit igyekeztek elhárítani!(szerencsére nem történt személyi sérülés)
    Itthon holnap jön a jóval markánsabb hidegfront,esővel,széllel,ami még a fiatalabb és egészséges embereket is megviseli!
    Kint a biztosítónak fizetnie kell,meg remélhetőleg máshonnan is kapnak segítséget a bajbajutottak?….!

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 23
    12:20 du.

    mondd gizi, mikor beszéltél utoljára a „természet sertéseivel”?

    ugye építészmérnök, meg építőmérnök, meg várostervező mérnök sohasincs jelen amikor a developer (hogy halna meg annyában mielőtt kirángattyák) eldönti, hol és hogyan lehet a legnagyobb profittal „nagyszilárdságú és „teljesen hőálló” fakalyibákat -anno nálunk a disznóól is téglából készült, hogy mikor a gyesznó vakaródzik ne tudja kidönteni a deszkát és ne tuggya kitúrni a főtartó sarokdeszkát- amelyek így viselkednek a szilárdsági teszt alatt, mint az a sok szerencsétlen aki megvette és ki is fizette … a delejt sem lehet kábelcsatornába tenni a talajszint alá, mert akkor a városkép ugye sokkal szebb lenne és a sok derót nem tudna összedőlni a nagyszilárdságú faoszlopokkal együtt amikre a nagysúlyú transzformátorokat is rászerelik, hadd legyen szilárdságtani noncence… eleve egyirányba húzz a trafó súlya kisebb kutya nekedől máris magától kidől a „nagyszilárdságú” és hőszigetelő faoszlop ami ugye erdőírtásból származik…aminek a kiírtása hozza létre…

    szóval hogyan hagytad a természet sertéseit?

    Óh gizi lécci mesélj valami üde bájos mókásat ide nekünknek

  • Christopher Adam

    Drizari,

    igen, ilyenkor elvileg fizet a biztositó, de akinek gyorsabb segitségre van szüksége a megrongált vagy megsemmisült ház és annak költségei kapcsán, az a tartományi kormányhoz fordulhat. Éppen ma jelentették be, hogy egy, a vészhelyzetekre létrehozott alaptól kaphatnak az érintettek segitséget.

    A legtöbb biztositó fedezi a szélvihar vagy tornádó által okozott károkat. Továbbá, ha lakhatatlanná vált a ház, akkor a tulajdonosok/lakók visszatéritést kaphatnak ha közben hotelben keresnek szállást és igy újabb költségeket halmoznak fel. A gond viszont az, hogy hetek és talán hónapok telhetnek fel, amire az érintett pénzt lát a biztositótól. Éppen ezt tapasztaltam én is, amikor februárban belémszaladtak és kocsit kellett vennem. Két hónap eltelt, mire fizetett a biztositó.

  • RODEO36;
    Sajnalom, de talan probald meg a szilvapalinka elfogyasztasa elott mondani-valodat osszeszedni es irni.

    Semmit nem ertek hogy mit probaltal mondani.

    Hogy a feneben jott a falszigeteles a „stud”-ok kozott a utility pozanakhoz ???

  • Embertelen…

    Eddig úgytudtam az ilyen tornádók nem mennek fel Északra.
    Úgylátszik tévedtem. Akkor viszont itthon is
    várhatóak lesznek ilyen események.

    Pár éve azthiszem Törökbálinton alakult ki egy ilyen tölcsér, de szerencsére csak pár percig élt, aztán széjjel oszlott.

  • Remelhetoleg letezik Canadaban is A FEMA-hoz hasonlo kormany hatosag amely letezesenek a celja a lakossag azonnali segitsege a katasztrofak idejen.

    A US-ban a FEMA (Federal Emergency Management Agency)
    amely azonnal megjelenik es nyujtja a szukseges segitsdegeket.
    Mint pl. egy evi ingyenes elszallasolasait akik otthonaikat veszttetek.

    Minden mas anyagi segelyek,azonnali fot, friss meleg etelosztasok, epuletek,felszerelesek azonnali vedelmezesei.

    Ami meg a pusztitasok elott kezdodik, a ki-lakoltatatottak elhelyezese biztonsagos helyeken.
    Sajnos, a tornadok nem nyujtanak elore leheto figyelmeztetest.

    Letezik Federal segelyek, keszpenzben, meg az orszagok szerveit altal.
    Abiztosito vegleges megoldas, de az idobe kerul, az ujja-epitesekre es a vesztessegek potlasara alkalmas.

    Mint irtam az elobbiekben, legyenek kesz hasonlo teremeszti csapasokra. Mind fokozodoban vannak.
    A meterologusok nem ijjeszgetnek !.

    Az idojaras maga bizonyitja azt vilagszerte.
    S mivel a vilag tobb lakossal all szemben a termeszettel, a pusztitasok novekedesei elkerulhetetlenek.

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 23
    3:26 du.

    te -akkor- írástudatlan lettél? kár

    a FEMA -egyébként- világhírhedt! kérdezd meg Brad Pitt-et Luisiana ból, az a kedves kis hurracan ami tönkre vágta és mai napig magánszemélyek adakozásaiból próbálják élni mindennapi életüket és ez nincs is egyedül a San Juan -i polgármesternek nem az volt az indoka, mikor kivágta a FEMA rablóit mint macskát szarni…nagyon jó általában a charity is the most lucrative business lásd még a Clinton volt elnököt +++

    LOL

  • Christopher Adam,

    ezt olvasatomban úgy értelmezem, hogy nagyobb pénzkiadás vagy hitelfelvétel nélkül, a károsultak újra felépítik házaikat és folytatják életüket.
    Köszönöm a választ.

  • Bendeguz79
    2018 szeptember 23
    3:26 du.
    gizi, a mechanika (benne a szilárdságtan kiemelten!) a fizika törvényei nem arra valók, hogy te és hasonszőrű hozzá nem értők pofán röhögjétek őket!
    múltkori bejegyzésed, miszerint az égő kerozén -szabad térben, azaz nyomás nélkül- képes a nagy szilárdságú acélszerkezetet „megpuhítani” az (a Martin kemencéről még nem hallottál?) akkora seggség, hogy azóta sokan azon röhögnek, ha nem gyakoroltam volna autogén hegesztést és általában hegesztést valamint lángvágást hanem „csak” tanultam volna róluk,

    akkor is hasamat fogva röhögnék ezen a legújabb fizikai felfedezéseden, amelyet be kellene nyújtanod valamelyik komolyabb tudományos (a Sorbonne is megteszi?) akadémia fizika mechanika részlegébe PhD re… és figyelni amint a bírálók néznek rád amint előterjeszted eme tételt…

    az én tapasztalatom az ilyen 2*4 lécekből gányolt „fasszerkezetek” és a pozdorja valamint gipszlemezek (na jó be vannak ragasztva pappundekli lemezek közé, mármint a gipsz… elhelyezett) üveggyapot hogyan rohasztja szét a teljes falat, el kellett költözzek egy bérleményből, mert a tulaj kénytelen volt lebontani (!!!!) az egész házat, mert lakhatatlanná nyilvánították, a belső falburkolat 15 cm (cca 6 inch) mély lavór nagyságú hullámosodása és a szögekről lerohadt, azaz leesett a lécekről rá a lakókra és a bútorokra…

    na erről ennyit és az a ház hivatalos adatok szerint csak 15 éves volt…

    én meg laktam 60 évesnél öregebb döngölt agyag falú házban ami száraz volt és a döngölt agyagpadló is száraz, (na jó be kell vallanom a parasztember aki saját kezével építette, volt annyira építőmérnök, hogy megkereste a telken a legmagasabb pontot és oda rakta, nem pedig a legmélyebbre, ahol az esővíz összegyűlik és szétmossa az egészet az első nagyobb esőzés) nyáron hűvös télen meleg, mert ugye a mennyezet ami deszkákból volt ácsolva azaz nem szögelve, felülről le volt burkolva szintén agyaggal amit rádöngöltek és efelett volt a 80 cm vastag sátorszerkezetű nádtető, a legjobb szigetelő a levegő ha zárt térben van azaz amikor több rétegű téli ruhát hordasz (Miamiban nem igen) akkor a rétegek közötti levegő szigetel jobban mint a légzáró posztó vagy selyem

    dehát neked a tudomány smafu…

    próbáld ki lángvágóval átvágni az acélgerendát utána írd meg hogyan is puhult meg az egész gerenda a koncentrált lángtól és abból deriváld azt az esetet mely szerint a te leírásod alapján a kiömlött és lángoló (lángok a filmeken nem látszanak sehol) kerozin hogyan puhítja meg az 1400 mm gerincmagasságú „I” gerendát…és az hogyan hajlik mindettől

    várom…addig pálesszel áztatom a gigámat, akkor lassabban röhögök rajtad

    várostervezésről, és úgy általában természetgazdálkodásról azaz az erdők, mezők, tavak, folyók (még a nagyon hasznos mocsarak is benne vannak a listában) gazdálkodásával nem foglalkozol és nem is hallottál ezekről mint tudományról?

    szerencsétlen egy pudvás lélek vagy, gizi

  • Talan a Canadaiak nem igen elorekeszultek szemben alni hasonlo termeszeti csapasokkal.

    Itt a US-ban, kulonosen delen, ahol a hurrikanok rendszeresek, nem csak az allamok, hanem a maganvallalatok is eggyuttmikodnek.
    Fokent az energia szolgatatas helyreallitasan.

    Tavaly, mikor Irma, majd Maria puswztitoyt itten,a mi helyi vilanyaszolgaltatasunkat egy Del-Caroliniai valllat allitotta helyre.

    Most meg mielott Florence kozelerkezett Carolinahoz, az itteni energia valalataink szolgalati szervice felszerelesei a szak-szemlyzeteivel hosszu sorokban ,entek az I-95-on, mielott a hurrican erkezett oda.

    Azt peding a termeszeti csapasokkal gyakorlott orszagokban letezo elokeszuletek teszik lehetove.

    Remlhetoen Canada is keszul a jovoben a termeszeti csapasokra.

  • Már átéltem egy 6 napos áramkimaradást egy egész városban.

    A házban semmi kár nem esett ugyan, mert nem vihar volt az oka, hanem csak „egyszerű baleset” (a két hegesztő, akik okozták a balesetet volt a két áldozat is egyben – nyilván)
    A harmadik napon elfogyott mindenhol a benzin, a negyediken már víz sem volt.
    Mivel a szivattyúk árammal működnek.

    Viszont a város kapcsolata is megszűnt a külvilággal se ki, se be mivel az egyetlen híd ami összeköttette a kontinenssel gazrobbanás miatt megsérült.

    A robbanás okozta az áramhiányt is, hiszen a robbanás leszakította az egyetlen 4oo KV-os fövezetéket.

    2 nap után már nem volt hús kenyér, minden ami fagyasztást (hűtést) követelt természetesen megromlott.

    Rá két-hónapra a várost éppen csak elkerülte egy ciklon tropikál, 50 km-rel délebre zúdult a szárazföldre, az utjaban levő Crisciuma nevü várost hagyta a földdel egyenlővé.

    Rodeio ha elolvasta, számára kiderülhetett, hogy éppen Florinapolisban laktam (Floripa), ami egy sziget, amúgy Santa Catarina állam fővárosa

    Ha belegondolok, hogy jó száz évvel ezelőtt kezdődött az elektromos energia térhódítása, ma pedig az élet elképzelhetetlen nélküle. Vagyis nem működik.

    ….. Vagy mégse??…

  • Geyza
    2018 szeptember 23
    3:29 du.

    Gyerekkoromban vidéken láttam ilyen tölcséreket, igaz messze sűrűn lakott területektől.

    Valóban csak pár percig éltek, de ahol átgázoltak szélvédő erdősávokon, ott bizony megtépázták a fákat (a podvasát ki is)

    abban az időszakban bizony minden évben robbantgatni kellett a zajló dunai-jeget is.

    Az időjárás folyamatosan változik.

    Hol hidegebb, hol melegebb korszakok.
    Alma ugyan nem asztro-fizikus, azt hiszem, de azért mint fizikus megmondhatója, hogy a nap változásai sokkal jobban befolyásolják az idejárást, mint bárminemű földi tényező.

    A holdjárás is hatással van – árapályok.
    A földkéreg az egy vékonyka, össze-vissza töredezett burok, ami alatt folyékony többezer-fokos lötty van.

    Ami ráadásul mágneses. Folytassam….?

    A földi klíma úgy ki van hegyezve az élettérre, hogy eszelős.