Nyissa ki tágasra!

2018 szeptember 30 10:31 de.115 hozzászólás

A New York állambeli Watertownban volt alkalmam megtekinteni egy roppant elgondolkodtató kiállítást szeptember 29-én. A szervezők nemes egyszerűséggel a “Disturbed” (magyarul “megrázó”) elnevezést adták neki. Arra kértek tucatnyi helyi művészt észak-New York államból, hogy mutassák be művészetükön keresztül, hogy mi számukra a leginkább megrázó, vagy zavarba ejtő jelenség kortárs társadalmunkban. Tracy Spencer, a Watertown-i Focal Point galéria tulajdonosa Cesar A. Cruz ember jogi aktivista egyik ismert mondatára kivánt reflektálni e pusztán egy napig tartó kiállítással: “A művészetnek az a szerepe, hogy zavarba ejti azokat akik elkényelmesedtek és kényelmet nyújt azoknak akik zavarban vannak…”

A kiállított festmények, szobrok és tárgyak közül pont az hagyott rajtam leginkább nyomot, amely mellett majdnem elsétáltam. A bejárat mellett, egy alacsony kávézóasztalon volt kiborítva egy doboznyi reggeli cereal. Amikor közelebbről megvizsgáltam Shannon Walter alkotását láttam, hogy ennél jóval többről van szó. Az alkotás elnevezése: “Open Wide” (nyissa ki tágasra). Angolul ezt szokták mondani szülők kisgyerekeknek amikor valamivel etetik őket, illetve fogorvosok, amikor a páciens szájában készülnek dolgozni. Shannon Walter viszont két megrázó jelenségre kívánt rámutatni, nevezetesen: mennyire meggondolatlanul vagyunk hajlandóak szájunkba valamint fejünkbe is mindenféléket betenni. Ezt ábrázolja a cereal mellett a szétszórt gyógyszer, vitamin-pirulák, a cigaretták és az újságpapír.

“Mélységesem megráz amit fogyasztunk. Feltöltjük testünket és fejünket az egészségesség illúziójával, miközben szándékosan mérgezzük önmagunkat. Ez méreg bennünk rohad és lassan a társadalmunkon szivárog át. Mindannyian korhadunk”–magyarázta Walter.

(Fotó: C. Adam)

115 hozzászólás

 • hris, csak a tréfa kedvéért a disturbed -tudtommal- arra is vonatkozik aki meg van zavarodva azaz hiányzik egy kereke vagy agyficammal él

  “ezektől” a cereal -októl engem a hideg kiráz és hányingerem támad, mi -anno- a disznóinkat etettük ezzel, hogy virgoncak és ne túl zsírosak legyenek de kaptak hozzá kaját is (szeméttel sohasem töltekezek, ezek a bedobozolt gyanús “esetek” kimaradnak az életemből ha nem tudok farmers market ra menni akkor a superstore ezen “aisle”-jeit el szoktam kerülni… a többi: “majd én megetetlek benneteket” című cheap shit very expensive!!! átverése a gyanútlan és HÍVŐ vásárlóban aki assziszi: namost ettől most istenigazábúl! mikor látom az erről szóló hirdetéseket akkor már tudom milyen hosszú időre behunyom a szemem… két hirdetés között egy harmadik

  de a fogyasztói társadalom csimborasszója: a szívószál, nem volt kiállítva? az már akkor szemét amikor valaki elgondolja, hogy…: na, most aztán jól leszopom magam

 • bocs: kimaradt az elején egy “C”

 • Mi ez, egy anti-abortion reklam ?

  Hat nem a havi “contraception” (fohamzasgatlo)pirulakat mutatja az asztalon?

  S mia problema a cereal-val?

  A regi “tejbe-kenyer”.
  Kismacskak ma is azt fogyasszak.A cereal-t nem eszik meg.

  Tehat a kismacskak okosabbak, vagy legalabb is more health conscience-sebbek.?

  De ha jol emlekeznek “disturbed” az ‘zavart’, ‘zavarosodott’, es a ‘shocking’ a megrazo, felrazo,dobbento , meg a szotarok szerint is, s az mind azok altal osszeallitva akik sok kulombozo betuket irnak neveik utan.

 • Nos a cikkel maximálisan egyetértek!!!!!
  Sajnos sok káros dolgot megetetnek velünk!
  Nemrég mérgező alapanyagot tartalmazó vérnyomás csökkentőt vontak vissza…..,aztán pezsgőtablettákról derült ki hasonló…..egyes
  tejekben kártékony baktériumok voltak……átcímkézett lejárt szavatosságú húst próbáltak a vevőkre …sózni stb.
  Szerencsére minden gyógyszert,terméket visszavettek…..
  A legfelháborítóbb,hogy a vérnyomás csökkentőt több hónapig szedték az emberek…..(jó pénzért!!!).
  Egy kis humor!!!!!!!
  A jó hír (aminek itt többen nem fognak örülni…)én szerencsére egyik dologban sem vagyok érintett,bár sok vitamint szedek,változatosan étkezem,de szerencsére alacsony a vérnyomásom,így reggel kávéval és egy kis kupica konyakkal gyógyítom!(Na nem annyival,mint Geyza…..!!!)
  Azért komolyra fordítva a szót,nagyon felháborító,hogy csak utólag derülnek ki ezek a dolgok!

 • Egyébként igyekszem természetes( minél több gyümölcs!) illetőleg bevizsgált
  és természetes alapanyagú vitaminokat szedni,amit mindenkinek javaslok!
  Gyógyszert csak annyit szedek,amit a betegségeim miatt okvetlenül muszáj,ugyanis egyes szerek felsorolt mellékhatásaitól, már eleve rosszul leszek,amivel nem vagyok egyedül!

 • Bár nem vigasztaló,de elgondolkoztató ,sajnálatos az,hogy ezek a negatív és sajnos rossz dolgok nem csupán nálunk fordulnak elő!….
  Azt hiszem felesleges és egyben szánalmas lenne e téren bármilyen politikai eszmecserét folytatni,konzekvenciát levonni!

 • Bendeguz79
  2018 szeptember 30
  12:10 du.

  gizi, te mint ugrómókus (agronómus Lajosmizsei beceneve) megint eltaláltad a szarva között a tőgyit!

  a cereal -ok amit a Kellogg és a többi pofátlan dobozol azok a gabonatermesztés hulladékai (anno decibelben a paraszt “kiszellentette” ezt gabona tisztítás közben és állati takarmányt vegyített ezzel, hogy kevesebb értékes takarmány fogyjon, de a jövő karaja és tarja érezze magát jóllakottnak és az emésztőrendszert is kipucolja mint egy WC kefe…hahahahaha)

  mi a moslékba szoktunk ilyet keverni…szép sötétrózsaszínű lett a gyesznóhús…nem kellett más “vegyi anyaggal” szép gusztusos színűre festeni -a polcratétel előtt beleinjekciózva- a gyesznóhúst, ami anélkül a mostani tömegtermelés és génkezelés következtében fehér mint a csirke következésképpen gusztustalan

  neked ebből is van PhD-d vagy csak l’art pour l’art az ujjadból szopod az ilyen agyficamokat?

 • Tulajdonképpen mi a baj a Kellogg’s kukoricapelyhével és a Flahavan’s 100%-os zabkészítményével? Miért is szemét? Esetleg a mazsola vagy a méz minősül szemétnek, amit bele teszek?

 • Boda Marcsi Ha egyszer össze tudod hasonlítani a ridegen tartott ír marhát vagy birkát a magyar boltban vásárolt “hússal”, megtudod, hogy a nyugati szemét és a magyar szemét mennyire más kategória. Amikor a magyar húst fogyasztani képtelen már Bécsben fél disznókat tud az arcába tolni, gond nélkül.

 • Én az ilyen “művészeket” arra ítélném, hogy egy évig éljen magyar minimálbérből. Aztán majd meglátjuk, hogy tovább hisztizik-e az olcsó gabonapelyhen meg az ingyenes online újságokon.

  A gabonapehely tejben még mindig jobb, mint a puliszka, ami a román parasztoknak sokáig az egyetlen tápláléka volt. Aztán pellagrát kaptak tőle, ami nagyon súlyos hiánybetegség. Magyarországon a kenyér, káposzta és krumpli volt a szegényparasztság alapétele. Hús és tejtermék nélkül ez is komoly betegségeket okozhat. Szalonna meg zsír sajnos a szegényebbeknek nem mindig jutott az asztalára.

  Szóval elsősorban a jóléti társadalom (a fogyasztói társadalom) azért alakult ki, hogy az a nyomor megszűnjön, ami ma már Nyugaton ismeretlen.
  Újságok: hát én szívesen küldtem volna az “alkotónak” egy “blikket meg egy sztorit”. Magyar olvasók tudják, mire gondolok. Még a legpropagandistább ingyenes hírújság is több valós információt tartalmaz, mint ezek a sztárok életét kipletykáló színes szemetek.

 • Törött csészében cigaretta: állítólag a dohányzás jó a depressziósoknak, mert emeli a szerotonin szintet. Persze, elsősorban gyógyszerre van szükségük a betegeknek.

  Az egészséges életmódról apám kedvenc vicce:
  Orvos kérdezi a beteget, hogy dohányzik, iszik, nőzik-e? Amikor mindenre nemleges választ kap, visszakérdez: Akkor minek él?:)

 • Még annyit a fentiekhez, hogy természetesen mindenki szívesebben fogyasztana minőségi kaját, minőségi híreket.

  De ennek nem az az útja, hogy egyes sztár gazdák, sztár újságírók megélnek a gazdag megrendelőkből. Eredetileg a jóléti társadalom azt jelentette, hogy az állam beavatkozik a gazdaságba, munkahelyeket teremt, ami növeli a keresletet. De nem okoz túltermelési válságot.
  Pl. a Kádár-korban a háztáji ezt szolgálta. A tsz gépeivel és szakértelmével a dolgozók rengeteg, jó minőségű élelmiszer alapanyagot állítottak elő. Nem is volt ez a fajta nyomor meg éhezés akkoriban, mint a rendszerváltás után!

  Akkor gulyáskommunizmus volt, ma meg legfeljebb gulyás-leveskocka …

 • Kenny
  2018 október 1
  3:47 de.
  gusztustalan és undorodok tőle,
  és engem se a Kellogg se más agyafúrt ne akarjon etetni, majd én eldöntöm mit és hogyan… ennyike

 • Kenny
  2018 október 1
  3:47 de.

  szegény anyám…megtudta…a kölök ült az asztalnál és anyu adta neki a tejbegrízt, a kölök telezabálta pofazacskóját, majd amikor már nem fért több, akkor szépen ráfújta anyura

  többé soha sem volt tejbegríz…sem

  én má’ csak ilyen vagyok ( a spenóttal is megcsináltam ugyanazt)

 • Rodeo11 Ez elég szubjektív. Azért mert undorodsz tőle, attól nem egészségtelen. Én a pacalt utálom és a körömpörköltet. No látod, az egészségtelen, nem csak gusztustalan.

 • Rodeo11 A kamillatea-üreskenyér reggelik után boldogan faltad volna a tejbegrízt vagy a spenótot, garantálom.
  De nem is nagyon fújkáltál volna, mert a hadifogságban megkeményedet apám úgy vágott volna szájon érte, hogy elfelejtetted volna a fújkálást egy életre. 🙁
  Az étel megbecsülése alapkövetelmény volt nálunk. Máig nem felejtettem el.
  Egyébként én is olvastam Fehér Klára írását a spenótról. Ennek ellenére szeretem (Klárát is meg a spenótot is).
  Volt nálunk leányom egy barátnője, aki nem evett húst. A harmadik szelet hús után megkáérdeztük, most mi is van? Szegény nem vegetáriánus volt, hanem az anyja pocsékul főzött.
  “és engem se a Kellogg se más agyafúrt ne akarjon etetni, majd én eldöntöm mit és hogyan… ennyike”
  Azt hiszem, ez már nagyon a ló másik oldala.

 • Nem hinnem ,mind a panaszkosadok alapjan, hogy ottan letezne valami szerv mint a US-ban a FDA ,a Food and Drug Administration.(Elelem es orvossag ellenorzo szervezet.)

  A torveny alapjan, csak a vitaminok nem ellenorizve altala.

  De minden mas elelmiszer es orvossag.
  S termekekben letezo minden tartalmai feltuntetve.

  Persze akik figyelemt fordotanak azok szokasa azt elolvasani m,egvasarlasa elott.
  De a tomeg csak amit ohajt azt dob a vasarlokocsijaba.
  Na de mindenki emberi joga hogy trehany es ostoba legyen sajat ohaja alapjan, ha azt ohajtja.

  Az oriasi panaszkodas az hogy barmi ujtermeket a piacra hozni az FDA, sok eveket. neha 5-10-15 evet is tolt azt elemezni, vizsgalni, mielott javahagyja a paiacra.

  pl, orvossagok eseteben. Gyakran evtizedekbe kerulo kutato-munkakat, majd a vizsgalatokat, es ismetelet ellenorzo vizsgalatokat kovetelenk.
  Mind azok utan megy az “allati probakra”.
  Azon hosszu evei utan,az u.n. “emberu probakra” valahol a “harmadik vilagban”.

  Kb. ket-evtizede, nejem az eggyik gyogyszerkeszito egyetlen termeket Novosibirskeben tettek az “emberi-probait”.
  Persze minden onkentes jol fizetett volt, s hasonloan a hatosagok es a kormany is.

  De az okozza a lakossag turelmetlensegeit akik minden nyavajakra azonnali megoldast ohajtanak.

  Magyarorszag nem igen lehetne kepes arra, s az EU sem torodik sokat a keletiek letevel. Amelyek gyakran csak a problemak okozoi.

 • hazai lámpa A depressziósoknak nem dohányzás kell, hogy még betegebbek legyenek, és nem gyógyszer a bajok elfedésére.
  Az életmód megváltoztatása a depresszió egyetlen gyógymódja. Hát, az a legnehezebb. Így marad a gyógyszer és az öngyilkosság.
  Nem kell a hiánybetegségekért elmenni Romániába, a legfejlettebb országokban is jelen vannak. Nem a pénzhiány miatt, hanem mert a gyerekek pénzt kapnak reggeli és ebéd helyet. Ők természetesen ezt ott költik el, ahova a többiek mennek, ahol a társaság van, a gyorséttermekben. Kismértékben azokkal sincs semmi baj, de minden nap a leggazdagabb gyereknél is hiánybetegséget okoz.

 • Ez azzé van me’ az EMBER még gyerek.
  Mindenfélét képes a szájába venni.

 • Azt hiszem, túl aprólékosan kritizáljuk a “művet”. Gondolom a kitalálója gondolatébresztőnek szánta, a tárgyak behelyettesíthetők szinte bármível.

  De ezután a “művész” beszállt az autójába, elfüstőlt az összkomfortos lakásába, evett egy jó borsos steaket, vörösborral.
  Mert lehet, hogy mindenki korhad belül, de azért mégis csak élvezni kellene az életet, ha már arra vagyunk ítéltetve, hogy éljünk.
  Tehát éljünk módjával, és mértékkel mérgezzük magunkat.
  Például ma azért is egészségtelen túrót fogok enni a lengyel boltból, mert túroscsúszára támadt kedvem. És azért is a zsíros tejfölből, zsíros túróval.
  Inni is szörnyűséget fogok, vagy fehér bort (fúj), vagy Dr Peppert (2x fúj).
  Mindenkinek el kell dönteni, hogy 90 évig él aszkéta életmódban, vagy 80-at élvezve. Ha jön a villamos akkor úgyis mindegy, mintha elvágták volna.

 • Kenny
  2018 október 1
  9:42 de.

  Azt olvastam pár éve,
  hogy akik mértéktelenül rákaptak
  a gyorséttermekre,agresszívvá válnak.

 • Kenny
  2018 október 1
  9:59 de.

  Nono !
  Az igazi művészek hónapos padlásszobában tengődnek
  és a saját,csészébe sírt könnyeiket fogyasztják tea gyanánt.

  /By Frigyebácsi Mr. Karinthy/

 • Geyza Lehet, nem tudom. Nagyon ritkán járunk. Nem elvből, kiesett az életvítelünkből. Ha valamiért ott kell ennem autópályán utazáskor, nem esek kétségbe. A mértékletesség figyelmen kívül hagyása még a szexben is veszélyes, az pedig igazi kitolás az ember gyermekével. Döntött a feleségem, Sauvignon Blanc-t kapok a túroscsúszához Kalksteinből. Adok a egészségnek. 🙂 Orvosi előírásra csak nem árt?

 • Fárasztó élete lehet annak, aki egész nap különb és okosabb akar lenni másoknál. Mert Ő mindent jobban csinál, mindent jobban tud, és mindig más akar lenni másoknál. Még az ételeket is maga “termeli” egy kis hegesztés és zenélés közben. Szegény pincér rendelésnél. És ez a karaj mit evett, és hol? A salátaöntet miből van, honnan vették a hozzávalót, és biztos onnan származik? A krumpli biztos bio, mert a Földön már nincs egészséges krumpli a savaseső miatt? Tanu van rá? Nem köszönöm, nem kérek inni, hoztam magammal, nem bízok senkiben. Tudja mit, ne hozzon semmit, már csak a napfényben bízok. De az meg rákkeltő. Basszus, jól nézek ki. Most akkor fényt sem ehetek? Most hova megy ez a nő? Mi az, hogy ciki velem megjelenni? Ki érti ezt?
  Egy kicsit ostorozzuk a fogyasztó társadalmat, majd ostorozzuk azt, aki melléktermékből ételt csinál, pedig kidobhatná.
  Rodeo, Te látod mit csinálsz?

 • Nálunk kedvelt étel volt a főzelék. (Ma is szeretem.) Igaz Anyu nem rántotta, hanem habarta: tejföllel – spenótot tejjel. A kelkáposztát nem szerettük. Anyu ledarálta a feltétnek szánt pörköltmaradékot, tett hozzá kis pároltrizst, fűszereket, és rakott kelkáposztát csinált tejföllel:úgy már szerettük. A finomfőzelék se volt kedvenc. Egyszer, már idős volt, egyedül élt – mentem hozzá, hát finomfőzeléket kanalaz. De Anyu,Te sose főztél finomfőzeléket! Persze, mert nem szerettétek. De nekem a kedvencem…

 • Kenny!

  Azért próbálj meg tájékozódni…meg legalább nem cáfolni a cikket,ami egyértelműen bizonyítja,hogy Ti is esztek szemetet…ill..minőségileg kifogásolható termékeket.
  Nálunk általában ráírják,hogy az adott termék honnan származik,összetevők..esetleg káros szinezékek,segédanyagok felsorolása (laktózt,glutént tartalmaz e-?vannak mentesek is!)
  Aztán pld,van bio tej,bio tojás,szabadon tartott tyukok által tojt mélyalmos tojás…stb.
  Meg ugye Te sem tudod igazán,hogy a tehenet hol és hogy tartották…?bem kell a púder!
  Egyébként mi még mindig sok országba exportálunk megbízható termékeket,míg nyugatról gyakran érkeznek kétes eredetű,minőségű bóvli áruk amiket az ottani áraknál jóval magasabb összegért akarnak ránk sózni.. egyre jobban ellenőrzik
  az illetékes hatóságok!!!!

 • Kiegészítés (a teljesség igénye nélkül…)
  Amúgy nálunk a piacon közvetlenül a termelőtől is lehet minőségi
  húst,pld,sonkát,kolbászt stb. vásárolni,aki áldoz rá,(!)nemcsak a a boltokban kapható előrecsomagolt kétes eredetűeket…!

 • Kenny
  2018 október 1
  9:29 de.
  tehát -kenny szerint- aki valamit nem szeret az már jó ember nem lehet… mint gyermek nem ismertem az éhezést és jó kajákat ettem, mert sok gyümölcs és az összes többi nem volt hiánycikk egész kommunista és szocialista létem alatt

  és az én szabadságom az smafu, mert valami gyártók rám akarják sózni a termékeiket…akkor sem veszem meg, ha csődbe mennek nélkülem…
  valahogy “ezek” az egészségesnek kikiáltott becsomagolt izék kimaradtak az életemből és semmiféle hiányt sem érzek miattuk

  ez a sok rettegés a mi is van benne és mennyi az is egy marketing fogás az aljasabbikból

  te meg azt eszel amit akarsz (nálunk a -majdnem- ateista családban főétkezések előtt kötelező volt a: “aki ételt italt annak neve legyen áldott” számomra a kaja sacrosanct azaz a magyar kaja=élet alapelven nőttem fel és amit ma látok a pazarlás és a hülyébbnél hülyébb beidegzettségek…na jó …szóval nem kérek belőle és ha mást nem elfordulok amikor a mai kölkeket látom … az én tejbegríz és spenót történetem a még beszélni is alig tudó lurkó önkifejezése volt

 • talalom!
  Nos ma hasznosat…szellemeset…. és főleg kedveset…írtál!
  örültem neki!

 • Rodeo11
  2018 október 1
  8:38 de.

  Kenny
  2018 október 1
  3:47 de.

  “szegény anyám…megtudta…a kölök ült az asztalnál és anyu adta neki a tejbegrízt, a kölök telezabálta pofazacskóját, majd amikor már nem fért több, akkor szépen ráfújta anyura

  többé soha sem volt tejbegríz…sem

  én má’ csak ilyen vagyok ( a spenóttal is megcsináltam ugyanazt)”

  Nahát, ez majdnem félelmetes: a családi legendárium szerint én is ugyanezt követtem el a spenóttal – lehet, hogy ez általános gyerekszokás? Párhónapos voltam mikor kísérletezett anyám, hogy vajon mit szólok majd a spenóthoz, állítólag engedelmesen nyitogattam a számat, anyám oda volt, hogy milyen szépen eszi ez a gyerek a spenótot – ám egyszer csak fújtam egyet és az egész addig “begyűjtött” spenóttal beborítottam anyámat, még a szemben lévő nagytükörre is komoly mennyiség jutott! Ám nem biztos, hogy ez a “nem ízlik” jele volt, lehet, hogy anyám a sikertől felbuzdulva egyszerűen túl gyorsan adogatta a kiskanállal- ezt eszemben tartva, mikor a saját fiacskámnál próbálkoztam új dologgal, mindig lassan, kis szünetekkel adogattam a szájába, meggyőződve a “fogadókészségéről”

  Viszont mind a spenótot, mind a tejbegrízt imádom, – Fehér Klárát meg főleg! -: ))))

 • talalom
  2018 október 1
  1:10 du.

  A kelkáposzta meg a finomfőzelék a kedvenc főzelékeim közé tartozik, majdnem annyira szeretem, mint spenótot! Nem is értem, hogy van ember aki ezeket nem imádja? Nemrégiben spenót készítéskor vettem észre hogy nincs tej, de akkor már nekikezdtem – mitévő legyek, hát volt egy doboz bontatlan főzőtejszín, azzal oldottam meg a “helyzetet” – viszont olyan krémesen finom lett, hogy azóta csak úgy csinálom. (tény, hogy én 20%-nál zsírosabb tejszínt nem használok semmihez, bár azt mondják a “hozzáértők” hogy 30%- alatt nem tejszín a tejszín, de én ezt inkább hanyagolom!)

  De, hát minden relatív – van aki él hal a pacalért,én még sosem ettem, de már többször elhatároztam, hogy egyszer megkóstolom – ám mindig halogatom valamiért! -:)))

 • Geyza
  2018 október 1
  10:12 de.

  Kenny
  2018 október 1
  9:42 de.

  “Azt olvastam pár éve,
  hogy akik mértéktelenül rákaptak
  a gyorséttermekre,agresszívvá válnak.”

  Nos,( figyeled milyen szavakat használok ?) én biztos azért vagyok ilyen galamblelkű, mert szinte sosem járunk gyorsétterembe, valahogy így alakult!

 • Boda Marcsi Nagyon nem kell szenvednem, elég kinéznem ablakaink valamelyikén, és látom a legelőkön a marhákat, bárányokat, és lovakat. Van szerencsém olyan városkában lakni, ahol a főutcától 100 méterre már tehenek legelnek.
  Nálunk ridegen tartják az állatokat, nem nehéz kitalálni, mit esznek. Nálunk is ráírják minden termékre a származását és a tartalmát, szigorú a szabvány. Mindenki olyat vesz, amire futja, vagy amire kedve van. Nálunk a nagy áruházláncok a megyéből veszik amít lehet. Természetesen nem lehet mindent, hiszen nem lehet egész évben málnát, epret vagy spárgát termelni Írországban. Azt mindig onnan hozzák, ahol éppen megterem. Igen ilyenkor vállalom a kockázatot, hogy nem úgy termelik ahogy kívánatos. Chile messze van, ki tudja mi van a spárgában? Az élet veszélyes. De a kagyló, hal, marha, bárány, kenyér, tejtermék mindig donegali.
  Valószínűleg nem fogok otthon lisztet és cukrot gyártani, így megveszem a boltban.
  Nálunk is sok farmbolt van, akinek fontos, vásároljon ott.
  Magyarországra olyan termékeket visznek, amít el tudnak adni. Miután a magyarok zömében az olcsó termékeket keresik, a minőséget kevesen keresik, tudjuk miért. Nem a multik miatt rosszak az ételek (ha rosszak), hanem azért mert ha sokkal jobbat visznek, nem veszik meg.
  Megint ott tartunk, hogy olcsón akartok sokkal jobb minőséget.
  Ennyiért ez jár.
  Azért mert Rodeonak gusztustalan, attól nem szemét. Sem a Boyle völgy méze, sem az aszaltgyümölcsök, sem a gabona nem szemét. Az, hogy esetleg nem a legnemesebb részeit használják fel, attól nem szemét. Mitől lenne a zab szemét? Mert a lovak szeretik? Ami nem a legjobb, azt kidobjuk? Ezt csinálják a gyümölccsel, zöldséggel, millió tonna számra dobják ki, mert nem egyformák. Normális? Én szeretem a mézes, mazsolás Kellogg’s-t, Rodeo nem. Én örömmel fogyasztom, másnak ne fájjon.
  Nem eszünk kifogásolható ételeket, mert van pénzünk megfizetni a jót. Szemetet otthon ettünk, ahol a hentesnél csak szemét húst lehet kapni, a tejnek nem sok köze van a tejhez, a kenyér órákig ehető és sorolhatnám.
  Nem vásárolunk itt az “olcsó” áruházakban, a Lidl és a Aldi nem a mi játszóterünk. Arról nem tudok nyilatkozni, de nem hallok panaszt.
  A Tesco gazdaságos itt nem szemét, hanem a sikeres terméket megveszik, és Tesco névvel árulják. Ugyan arról a farmról érkezik, más matricával. Mindig szerepel rajta a farmer neve, ellenőrizhető.
  A hentesünk véletlenül megnyerte Írország legjobb hentese címet, nem szeméttel dolgoznak.
  Természetesen megcáfolhatjátok vakon, de attól nem változik a helyzet.
  Vannak ügyeskedő cégek? Vannak. Mindig is lesznek. Ettől nem lesz halálfélelmem, ezzel együtt kell élni.
  De lehet éhségsztrájkolni, egy darabig működik. Nem azért van annyi daganatos ember, mert szemetet eszünk, hanem azért, mert megéljük azt a kort, amikor daganatosok leszünk. A “szemétevés” csak egy pici, kikerülhető tényező.

 • Boda Marcsi Tudod, mar évtizede elhangzott a hír, hogy a termékek között lehet különbség, országonként. Ezt akkor tudomásul vették. Még a Dr Pepper sem egyforma, nem mindegy, hogy a Coca vagy a Pepsi palackozza.
  Most a Fidesz harcot hirdetett a nyugat és a multik ellen, így most minden Fideszes szidja a nyugatot és a multikat.
  Kiderûlt, minden szemét ami onnan jön, csak az nem, amit Magyarországon gyártanak.
  Ha annyira félsz, ne egyél “E” betűt, csak amennyit feltétlen muszáj.
  De szerintem az alkotásnak ennél mélyebb értelme van, ez csak egy szelete.

 • Kenny
  2018 október 1
  3:38 du.
  namost aztán igazán…szóval én a gonosz és hülye!
  a zab nem azonos a zabpehellyel a zabpehely az a zabszem “héja” és azt mi annó a disznókkal etettük… vessél a gyilkos mókusok elé de az amit te leírsz a saját szokásaidról az az én szokásom is… kivéve azt, hogy a zabpelyhet nem keverem össze a zabbal

  ja, és nem is hegyezem!

 • Rodeo11 Nem, szerintem Te nem azért vagy rossz ember, mert nem szeretsz valamit. Lehet nem is vagy rossz ember, de itt sikerült elhitetned, hogy az vagy.

 • Rodeo11 Nem keverem. De mint fent jeleztem, Flahavan’s puliszkát is eszünk. Az pedig préselt zab. 🙂

 • Besancon Minden főzelék finom. Itt nem csinálnak, viszont olyan leveseket fõznek, ami se leves, se fõzelék. Először idegenkedtem tőlük, de azután megkostoltam. Vajas szódakenyérrel tálalják. Nem gondoltam, hogy valaha megkostolom, azt pláne nem, hogy megszeretem.

 • Besancon
  2018 október 1
  3:36 du.

  Én is talán
  ha ötször voltam
  az emútt 25 év alatt.
  Lehet ezért vok ennyire szolíd,
  megértő és jóságos az embertársaimmal ?

 • Besancon
  2018 október 1
  3:32 du.

  És tessék mondani
  a “finomfőzelék” az tényleg
  fínom, vagy csak elírás van a nevében ?

 • Rodeo11
  2018 október 1
  8:38 de.

  Jól is tetted mert egyébként kár beléd.

 • Kenny
  2018 október 1
  4:22 du.

  szóval a hitrege… meg a vese: hitvese, kedd vese…, bal vese, jobb vese…

  háááát, tudod mit, ha mindezek után továbbra is hiszed az én gonoszságomat? tedd azt, hinni bármiben lehet, még jahvé ban és allahban meg a szentséges háromságban, buddhá ban… asszem ezzel a monoteizmus hitregéje le is zárult marad a politeisztikus arzenal ami sokkal emberibb és sokkal vidámabb és még egyikben sem jött létre “ott a magasban” diktatúra de olyan metoo-s meg széphelénás és Ganümédészes csinnbummcirkusz a legemberibb a Valhalla és annak albérlői meg a portás és a londíner és a mosónő meg a bába és a harcosok (érdekes módon nincs közöttük kopaszra borotvált eccse) amint ott tépik az oltárterítőt rongyosra és ordibálnak és az egészben rengeteg financialitás rejtezik… ééés ami a legfontosabb van benne Götterdämmerung is ami az összes többiből valahogy kimaradt, mert azok mind assziszik,

  hogy a zabpehely az finom és ha még be is dobozolják és kékre lefújják akkor tejben ehető…

  hahahahahaha

  üdv innen az egyre csodálatosabbá váló őszből, amikor a természet még egyszer -utoljára?- megmutatja minden bűbáját és van betakarítás

  aláírás én aZ EGYIGAZ GONOSZ MARADOK MEGÁTALKODVA csak úgy cum trucc

 • Kenny
  2018 október 1
  5:10 du.
  azaz nem zabpehely LOL

 • Rodeo11 Az ősz hozzánk is beköszöntött. Tegnap elültettük az utolsó babérbokrokat (40 db), el kell rakni aludni az óriáslapukat (9db), a rózsák és fák metszése, még vár 300 tő nárcisz elültetésre, és többszáz méter sövény lenyírása is hátra van. Utána hadakozás a lehulló falevelekkel. Munkás az ősz nálunk is. A halak is elmennek lassan aludni, már ritkán jönnek a felszínre. Szépen gyarapodott a kertünk.
  Szerencsére nálunk enyhe szokott lenni a tél, bár idén fenyegetnek egy igazival. Remélem tévednek.
  De közben van idő lóbálni a lábamat a kis gloriettünkben (gasebo), nézegetni a tavat, a kertet és a faligetet reggeli közben. Azzal a szomorú tudattal, hogy szemetet reggelizek a nézelődés alatt. Hiába, vannak kegyetlen dolgok, amível együtt kell élnem. Az élet tényleg nem habostorta. Egyébként natúrszínű szemetet reggelizek, háromféle mazsolával és vegyes aszaltgyümölccsel, rá szemétdombon gyűjtött vegyesmézet csorgatok a Boyle mezőről, és 4% zsíros hideg donegali tejjel tálalom. Fúj, kegyetlen sors. 🙁 Nekem bevált, a disznójelmez nem az én műfajom. Erre a kis időre már így marad.

 • Kenny
  2018 október 2
  4:25 de.
  a gloriettet irigylem a “többi szemét” mint itt idézlek:

  (a kedvenceim) nekem “csak” 3,25%-os tej jutott de a kávémba 35% -os a tejszín

  veremben teleltetsz? én várom -végre- az igazi és hosszú telet

  háromféle mazsolával és vegyes aszaltgyümölccsel, rá szemétdombon gyűjtött vegyesmézet csorgatok a Boyle mezőről, és 4% zsíros hideg donegali tejjel tálalom.

  hahahahaha és összekevered a mezőt a szemétdombbal? a méz nagyon egészséges

  gyönyörű lehet az a táj

 • Rodeo11 Mély a tó, az alján alszanak. Nálunk ritka a mínusz, ritkán fagy be a tó. De van befagyásgátlónk.
  A gloriett tényleg jó, ügyesen tervezték. Két fa fotel van benne, és esőtől széltöl is véd. Klassz, tetszik. 🙂
  Tejszínt csak az ír kávémba teszek, a kávét sűrített tejjel iszom.
  A táj gyönyörű itt, de Ti sem panaszkodhattok Kanadában. De a teleteket nem irigylem. Utálom a havat és a mínuszokat.
  Javasolnàm, ugorjunk a reggelik problémájáról, már megbeszéltük.

 • Rodeo11. Természetesen nem égetünk el semmit. Van egy kis Bosch aprítom, azt használom. Aprítás után szétterítem a kicsi erdőnkben. Az egész “erdő” faforgáccsal van felszórva, és telepítettünk aljnövényzetet.
  Égetni már a füst miatt sem.
  Még csak tanulom a kertészkedést, de jól haladok. 🙂
  Lassan magamra sem ismerek, de nem bánom.

 • Kenny!

  Reméltem, hogy mostanra kiderül mi az a szódás kenyér, de miután senki nem kérdezett rá, hát megteszem én! A vajat értem, de milyen a szódás kenyér? Arra tippelek, hogy a tésztáját tej, tejföl, vagy sima víz helyett szódavízzel készítik? Érdekes gondolat a leveshez vajas kenyeret enni, pláne ha sűrű az a leves, de nem lehet rossz!
  Egyébként igazad van, minden főzelék finom, de a kifejezetten “finomfőzeléktől” mégis sokan idegenkednek, pedig az összetevőit (zöldborsó, sárgarépa, karalábé)külön külön majd mindenki szereti, de így együtt mégis sokaknak nem jön össze! Azonban a legeslegfinomabb a tökfőzelék, zsenge tökből, és sok kaporral!

 • Kenny
  2018 október 2
  9:15 de.

  a reggelin én is túl…már pihiztem is utána… igen errefelé is de én -ez valami személyes vonzalom- a nagy vastag hóbundás teleket szeretem a hideg sok károkozót kipusztít a kiserdődnek sem ártana (egyéb hely híján egy klassz verem is megfelel téli gyümölcs zöldség tartósításra csak sok és szitált homok kell bele szárazon és az egész készülhet faácsolatból amit vastagon földdel burkolunk és rá füvet ültetünk)

  menek sziesztázni olyan jólesik

 • Kenny;

  Olvasva dietatokat, vajon mi a cholesterolod ?
  Az LDL es az HDL ?
  Vernyomasod ugy a sostalic es a diostalik, meg a pulze?

  No, ne ird meg, csak csodalkoztato sorod.

  Zoldsegeket fozve csak a rostokat eszitek, mind a taplalo reszei a gozbe megy-el.

  De orommel olvasva hogy kerteszkedsz es a szerves modon, mindent vissza teszel a foldbe.

 • Bendegúz79 Köszönöm kérdésedet, napi megfigyelés alatt állok, évente teljes kivizsgáláson veszek részt, koromhoz képest sokkal jobb állapotban vagyok, mint várható lenne, minden értékem határon belüli. Még ma is kirándulok gond nélkül 30 km-t, vagy kerékpározok 50 km-t, és otthon sem kaptam még elégedetlen szavakat. Kedves, hogy aggodsz, de szerencsére nincs okod rá.
  Táplálkozásunk megfelel az egészségügyi előírásoknak és az élvezeteknek egyaránt. Én 190/92 vagyok, feleségem 170/58. Mindketten tökéletesek vagyunk, csak Ő még szép is. Ígyekszünk
  így maradni.
  Tény és való,a hatalmas kertünk építése és karbantartása nem csak a szemnek és a léleknek jó, hanem az izomzatot is karban tartja.
  Persze én is mérgezem magam, de mindig mértékkel, csak nemes mérget veszek magamhoz. 🙂

 • Kenny!

  Örülök,hogy ilyen szép helyen laksz és a legelő állatokat is látod…kicsit irigykedem,de ha én az ablakomból nem is látok teheneket,az a lehetőségem (mint írtam) megvan,hogy hiteles,becsületes gazdáktól vásároljak!
  de ugye nem vagy tárgyilagos,mert mint felsoroltam itthon is van kétes összetételű gyógyszer,vitamin meg élelmiszer…mint a cikk szerint kint is!
  Nem kell ebből politikai következtetést levonni,mert egyrészt az itthoni termékekkel kapcsolatos dolgokat sem tagadják le az
  ellenőrző szervek sőt figyelmeztetnek(ha kell betiltják),így az is jogos,hogy a kinti minőségileg akár megfelelő,akár kifogásolható termékeket
  nálunk drágábban,esetleg “púderolva” kívánják értékesíteni!
  Sajnos mindenhol vannak ügyeskedők,csalók,felelőtlen emberek!

 • Bendeguz79
  2018 október 2
  12:48 du.

  gizi, te sohasem főztél még életedben? a zöldséget párolni vajban, vagy mint a még akkor Magyarországon a sok leves és főzelék az neked smafu?

  az én diétám hasonló a Kenny-éhez és az én -általad kért adataid- a háziorvosom leletei alapján egy 24 éves sportolóéval vetekszenek

  persze a zöldség és gyümölcs természetes módon való nevelése alapvető

  én anno nem ismertem a sok szószt amivel itt észak amerikában mindent tönkretesznek tele mindenféle gusztustalan izékkel…(az itteni ún. mesterszakácsokat én a vérmókusok elé vetném…), a csirke nem kíván mást, mint sót (beáztatni tömény sóoldatba és leöblíteni sütés előtt a disznó és a marha -borjú is- meg a kecske és a birka sem fokhagyma és hagyma hozzá meg sok zamatosra elkészített krumpli sok salátával)

  dehát te csak tudományoskodjál olyan jó mulatság és móka

 • Boda Marcsi Semmit sem tagadok amiről tudok. Miért tenném? Azért mert itt rossz valami, azért ott nem lesz jó.

 • Boda Marcsi
  2018 október 2
  2:51 du.

  Ebben igazad van.
  Ha “peer to peer” akarod látni ezeket,
  fáradj be a Parlamentbe DDDDDDDDD

 • Besancon
  2018 október 2
  10:08 de.

  Kapros tökfüzelékkel szerencsére csak háromszor kellett találkoznom az eddigi életemben:

  1: Anyám jól elvert mert nem akartam megenni, tekintve hogy a hideg rázott tőle.

  2: A Orion gyárban elfelejtettem szólni hogy csak a fasírtot kérem, a kapros tökfőzeléket nem. Aztán szakvétával jól tisztára törölgettem a fasírtot, a többiek röhögtek.

  3: A Néphadseregben este kiképzés után piszok fáradtan nem vettem észre mit loccsantanak a tányéromba. Aztán gondokoztam hogy most nekiálljak törölgetni a fasírtot? Ááá nem..
  Nagy levegőt vettem, befogtam az orromat és megettem.
  A többiek erősen röhögtek…

 • Kenny!

  Igazad van,mint írtam mindenhol vannak hibák,selejt,sajnálatos
  visszaélések,amire a vásárlók érdekében,az emberek egészsége miatt fényt kell deríteni,intézkedni!

 • Kenny
  2018 október 2
  9:35 de.
  Calgary ban tegnap éjjel óta hatalmas hófúvás van 35 cm körüli néhol 65 cm vastag és még esik és az odavalósiak már ródliztatják a gyerekeket és a kutyákat és nem törődnek néhány útszélen bedöglött autóval… máshol manitobában meg egy erdei lakó (mint te lehetsz?) a biztonsági kamerái 7 darab jól megtermett fekete medvét örökítettek meg amint a szaletlije és a terasza felhasználásával “hancúroztak” a szemetes kuka megbánta…de egyéb más nem történt errefelé holnaptól várható némi 10-25 cm hó

  végre eltakarja

 • Besancon Pedig megírtam a választ, most nem látom. Nem küldtem el, vagy rossz helyre írtam? Öregszem, no.
  A magyar ír kenyér receptek csalnak.
  Szó nincs finomlisztről, teljes kiőrlésű lisztből, sötétbarna kenyér lesz. Szódabikarbonával és íróval készítik. Itt az írót olyan kiszerelésben lehet kapni mint a tejet, nagyon finom és akár hónapokig eláll, hiszen már újkorában romlott a tej.
  Háborús kenyér, a nélkülőzés ihlette. Az állaga a száraz kalácshoz hasonló, törik. Az íze érdekesen édes, megszerettem.
  Pl. https://nagybetuselet.cafeblog.hu/2018/05/15/nem-mersz-kenyeret-sutni-probald-ki-az-ir-szodakenyeret/

 • Rodeo11 No way. A háromnapos hideglelést inkább. Túl sokat vezettem hóban, jégen. Tudod, milyen érzés, mikor megindul alattad a 30 tonna kétszáz emberrel a fedélzeten, pedig a kerekek állnak, és nincs menekülési útvonal? Nekem az jut eszembe a hóról, egy életre elegem lett belőle.
  Nagyrészt ezért esett ki Skandinávia. Ha többet nem látok havat, az se baj. Itt ritkán esik néhány centi, annyi bőven elég, sőt!
  De ha esik egy kicsit több, akkor iskolaszünet van, és a városka apraja-nagyja elindul hóembert építeni. Jópofa. 🙂

  Nem, sajnos nem vagyok erdei lakó. Azért tettem idézőjelbe az erdőt, mert a kertünk sarkában van egy apró 500 négyzetméteres kis lugas, azt hívjuk nagyképűen erdőnek. Az egész kertben ha van 200 fa. Lakik benne egy borz, egy szarkacsalád és számos számomra ismeretlen madárka. Itt északon a tengerpart környékén nincsenek erdők, olyan vékony a talaj, hogy nem tud megkapaszkodni. Néhány fenyőerdő folt van, rengeteg legelővel és tőzegfölddel. A pici erdőnk is telepített. Legnagyobb állataink a róka és borz. Bocs, ha félreérthető voltam.

 • Boda Marcsi
  2018 október 2
  4:05 du.

  Látom JOÓL
  megtanultad a leckét,
  még a Rákosi-korszakból:
  “Efftassak,a hibák azért vannak, hogy kijavítsuk őket”

  Csak éppen ráhúztad a jelenlegi szitura.
  Kis párt-pamflet-zabáló pártkanca hehehe

 • BESANCOM;

  Mia szoda-kenyer ?

  kenyer ami nem elesztovel hanem szodaval, az az “baking-soda”-val van keszitve.

 • Kenney;

  Orommel olvastam hogy aktive eletet elsz, s elvezed a kerteszkedest. Az aldas ‘ugy a testnek mint a leleknek’.

  De megdobbenve ugrottam fel a szekembol, amint a vernysaitokat adtad.

  Tudom hogy nagya-apa-sag kezdeten alsz, abbol veleve korodat az 140/70 a veszeley kezdetenek a jele.
  De 190/92 ? Oh my God !!!

  Mikor volt cardio-caytherizaciod ?
  Candidatus lehetsz egy sziv vagy agy trombosisnak.

  S meg feleseged eseten is valami problemat jelez. Velhetoen, leve orvos (mint jelezted a multban), a sostalic igen magas, s a diostalic nem aranyban van, habar 58 az ohajtott.
  Velhetoen a felesged koraban is 130-140/58 az egyensuly lenne.

  Fogyasztatok sok allati eredetu zsiradekokat ???
  Tobb novenyi-eredetu zsiradekok is nagyon veszelyesek, mint a coco-nut es a palm-oil.

  Jelezted elobboejben a 4%-os tejfogyasztasat.
  Ott a problema, a cholesterol !!!!

 • Bendegúz79 NEM. Nem vérnyomás. Magasság-súly arány! Azt írtad, ne írjak orvosi adatokat. Nem írtam. 🙂

 • Az elmebeteg Geyzának nincs mit mondanom,csupán annyit,hogy kezeltesse magát….!de sürgősen!

 • Boda Marcsi
  2018 október 3
  3:54 du.

  Mér én vok a zelmebeteg?
  Azé me TE 35 éves, már akkor is hülyeségnek számító szlogeneket használsz a jelen helyzetre és azt képzeled mindenki hülye körötted ?
  Nézzél magadba idióta.

 • KENNY;
  Ah, thanks, now I can sleep better.
  De meg alj egy percre, az lenne 190 font es 92 col magas,vagy a metricben 190 cm magas es 92 kilo?

  Megjegyzesemmel csupan az egeszsegi erdekeket ohajtottam digyelembe hozni, s nem volt celom semmi egyeni adatokat nyilvanitanod.

 • Kenny
  2018 október 3
  10:04 de.

  érdekes ez az eszmecsere… magam részéről mint aki a mérsékelt égövön született és nőtt föl a hó teljesen normális és (mint írtam gyermekkori emlékeimet) és nagyon vidám is a tél és megtalálom ebben is az örömteli oldalát… persze olyan nagy járművet sohasem vezettem (próbából mikor kamion dealerként is funkcionáltam kellett mozgatnom de az nem az igazi) de szmélyautóval átéltem “izgalmas” helyzeteket a kellemetlenséget azzal szűrtem ki, hogy a felfelé kapaszkodó utcán ami éppen jegesre fagyott a hó alatt időben megfordultam és kerestem másik útvonalat a városban…

  de a ródlizás és egyebek nem maradhatnak ki életemből és a kandalló tüze mellől nézni a kinti havas kertet és a tájat…
  ráadásul sok sok évet éltem a trópusokon és a sok érdekességük mellett nagyon unalmasnak tartottam a szinte sohasem változó (ez így hazugság de a többihez hasonlítva igaz) napokat évente egyszer december 20,21,22 körül egyik estéről a másik reggelre nagy hirtelen a “télből” nyár lesz átmenet nincs…bár a trópusi záporokat és általában az esőt nagyon szeretem

  szóval oka -ha ezt lehet mondani- ez és ezzel együtt mondom amit mondok a trópusokon havas tájakkal álmodtam
  LOL

 • Rodeo11 Jó poén lett volna, ha bemondom a lassú hetesen, hogy most más útvonalon megyek, mert megint nem szórták fel az utat. Nem mindegy, hogy Bosnyák tér, vagy Csömör? 🙂
  Hamar a Néphadseregben találtam volna magam.

  Komolyra fordítva. Leszánkoztam a magamét, hógólyoztam, építettem hóembert, csináltunk hóangyalt felnőtt fejjel Újpesten, elég volt a hóból.
  Kandallónk három is van, a szobait (living room) használjuk mikor kedvünk van, a konyhait csak Szenteste, az enyém pedig (music room) elektromos, mert a Hi-fi nem bírná a nagy hőt és a hamut. Most is világít, nekem hangulatos a lobogása. Elég a kandalló mellé a zuhogó eső, azt nagyon szeretjük. Jobb is, mert az esőnek hangja van, és nem kell lapátolni. A két szoba egy nagy télikertre nyilik, aminek üvegtetején nagyon barátságosan tud dobolni az eső.
  Nekünk nagyon jó ez az időjárás, nyáron maximum 26-27, télen alig mínusz, az is éjjel. A kert pedig mindig zöld. Nyáron már nem is megyünk át Európába, nem bírjuk elviselni a hőséget, nem élvezzük az utazást. Most tavasszal Spanyolországban a 32 fok volt a még elviselhető csúcs, de januárban volt a tökéletes Rómában. Átkoztam magam, hogy nem vittem rövidnadrágot. Érdekes az ember szervezete, régen a buszfülkében nyakkendőben is elviseltem a nyári hőséget. A régi Ikaruszokban vasat lehetett olvasztani nyáron, télen pedig megfagyni a cúgban. Már nem kívánom, elkényelmesedtem.

 • Kenny
  2018 október 4
  8:44 de.

  irigylésre méltó az a ház!
  tehát te BKV? na arra sohasem gondoltam, Ikarus -okban volt fűtés, nyáron…meg meleg de a 200 -asokban már lehetett jól kinyitni az ablakokat és akkor huzat…dehát… szóval az a doboló eső az jó lehet…már a római látogatásodkor tudhattad, hogy olyan helyekre mindig télen kell menni… így fordult elő, hogy a a földigérő nagykabátban sálban és meleg sapkában dideregve néztek bennünket a helyi lakók amikor mi berohantunk az Indiai óceán habjaiba Madagascar – északi részén augusztusban… ott lakva már mi sem csináltuk… és a Dzsibuti reptéren hajnali 5 kor az öltönyöm átázott az izzadságtól azalatt a pár perc alatt míg a géptől a büféig sétáltam az is augusztusban volt (azaz télen)
  hahahaha

  ha a hifi elég potens akkor az erősítővel be is lehet fűteni…

 • Rodeo11
  2018 október 4
  7:03 de.

  Miért hazudik művészkém? Még “Rodeo36”
  nick alatt azt tejesztetted maga hogy
  a kies Caracas városában roncsa a levegőt.
  Mostmegmán a harmadik helyszínet színezed ide nékünk

 • Rodeo11 Sorozás után eldöntöttem, hogy nem akarok katona lenni. A vonatvezetőket felmentették, megyek vonatot vezetni. Mire odaértem, megszűnt. Maradt a buszvezetés. Akkor oda. Szerződés, ha maradok 29 éves koromig, akkor csak három hónap kiképzés, és öt évenként egy év korkedvezmény. Hol az a papír? Azután megszerettem.
  A ház tényleg jó vétel volt. Két évig béreltük, mikor felajánlották megvásárlásra. Nagyon olcsón adták, mert a másik házukat is árulták, költözni akartak sürgösen spanyolba, a hölgy nagyon beteg. Jóval félár alatt vettük, nem panaszkodhatunk.
  Az élethez jár egy kis szerencse is.
  A hifim nem melegít, Rega-Linn-KEF láncot használok.
  Egyik sem csöves, csak csöves hangzású. Klasszikus zenére tervezve. 🙂
  Kerozinos kazánunk van, kielégítő a fűtés, így a kandallók csak kedvtelésből használtatnak.

 • Kenny
  2018 október 4
  11:24 de.

  Én sem akartam de aztán -utólag- nem bántam meg.

 • Kenny
  2018 október 4
  11:24 de.
  húha aszta jebuzeussát neki: KEF meg Linn és még REGA érted te zamattyát

  én annak vagyok híve, hogy a kazánt kitelepíteni a házból min 15 méterre és szigetelt csővel bevezetni a padlófűtéshez a nem több, mint 27-28 C° os vizet -keringtető szivattyúja zsebben is elfér de a kazán mellé való-… és a fűtőanyag ha folyékony talajba süllyesztve és leföldelve (csak a töltő ajtó nyitható) és lefüvezni ennél gazdaságosabb nincs de ha mint Aquincum ban van termálvíz akkor -mint a rómaiak- ott csak keringtetni kell

 • Geyza
  2018 október 4
  10:34 de.

  én nem vagyok földhözragadt, mint “egyesek” Marea del Portillo o Las Palmas Islas Canarias Gran Canaria nem papagáj…
  hókuszpók és a delletonto batty gurz seh pour lass herm dü gózé

 • Kenny
  2018 október 4
  11:24 de.
  nálatok nincs lehetőség geotermikus fűtésre?

 • Rodeo11 A hőszívattyút nem tudjuk, utánanézünk.
  A fűtéskorszerűsítés három év múlva van betervezve, már vizsgáljuk a kérdést. Nagyon ráér, a kazán újszerű, a belső szerkezet felújított. Itt nincs nagy divatja ennek a módszernek, mert olcsó a kerozin, lehet nincs is szakértelem.
  Az egész évi fűtésünk a melegvízzel alig több mint 2000 euró “spór” nélkül.

 • Rodeo11 Ha nem is 15 méterrel, de a házon kívül van a kazán. Halk, a házban nem hallani semmit. A tartály messzebb van, de a felszínen. Nem tudom, el lehet e ásni, mindenhol felszín felett van. Az új elhelyezése tervezés alatt, lehet csak egy szép kerítést kap, körülötte hortenzia bokrokkal. Termálvíz nincs, de jó sok szikla van, ha arra tudnál megoldást, az lenne az igazi. 🙂 Minden ásónyomban több kő van mint föld. Nem semmi itt az ásás. 🙁

 • Geyza Nekem a három hónap is kibírhatatlannak tűnt.

 • Kenny
  2018 október 4
  2:10 du.
  ha egyszer utánaszámolsz ez az összeg is magas! gúglizzál levédiabasznádon sok elfekvő, nagyon jó szakember van a padlófűtés témában… a kazán az egy teljesen fölösleges elem a házon belül, értéákse és másra nagyon jól felhasználható teret foglal el, mialatt egy melléképület ami multifunkcionális egyik sarkába betelepíthető (ajánlatos olyan kazán ami mindenevő(!!!) azaz a háztáji és másra nem használható szemetet is hasznosítja még a kerozinnal keverve is a kerozin (ismereteim szerint csak egy lángbefúvó szinte semmi helyet nem foglal, mellette az égőtérben sok minden megsemmisíthető… és szinte teljesen füstmentessé lehet beállítani)
  ha jól sejtem ez egy bungalow stílusú ház, amibe egyszerű és olcsó könnyű és könnyen lefektethető hőszigetelőt terítünk a meglévő padlóra és a műanyagcsőspírálokat szobánként hőszabályozó csappal ellátva lehet beépíteni könnyű pernyebetonba és arra közvetlenül kerül az új padlóburkolat, bármilyen lehet

  laktam ilyenben is, isteni és semmi helyet nem foglal, de a geotermikus az meg egy csoda, bár a ház szerkezete módosul hozzá mert ugye “alagutakat” kell létrehozni amiben kering a meleg de szintén megoldható a padló alatt és a fizika törvényei szerint más nem is kell csak egy rácsos nyílás amin “feljön”
  szinte nullázni lehet az éves költséget a karbantartási költség szinte nulla csak a kazán ígényli a geo meg tényleg nulla…

  errefelé divatbajött kikapcsolni a házat a mindenféle hálózatokból a tetőket napelemekből csinálni és minden egyebet mert a nagy monstrum elektromos hálózatok monopolhelyzetben rabolnak $CAD1,25/kw + mindenféle nyalókák és sohasem csökken (ez az árak egyetlen törvénye) itt sokan a világ legócskább és legdrágább HVAC rendszert használják mert az hatalmas karbantartási szükségletével folyamatos munkával látja el a rablókat és ez szabvány (kb kőkorszaki energiagazdálkodás nem nyúlnak hozzá szabványmódosítást ígényelne és az építési vállalkozók számára terüljterüljasztalkám az egész a lakónak bankcsőd

 • Akkor hallgassunk egy kis bakelitba zárt zenét

 • Kenny
  2018 október 4
  11:24 de.
  hahahaha

  én egyszerűbben oldottam meg…lefüveztettem magam 3 nap után…kórház visszaigazolta ha egyenruhát látok azonnal felmegy a vérnyomásom 220/125 re seduxen t kidobtam, még az hiányzott volna, szakmámból adódóan beszabszerelő lettem volna tankokhoz azok meg nem kaphattak máshová útlevelet csak a KGST be de azt is szelektálták… így oldódott meg a sok kellemes szerte széjjel akármerre

 • Geyza
  2018 október 4
  3:16 du.
  b+
  nem aggya…olyan mint a geyza nevű bakmacska
  kettyentyüttyő bahtagumó dertingloss und berda bombom kish rashirbu rekete kutyykurutty

 • Geyza Ha még egyszer bakelítnek hívod, lemezjátszóimra mondom nem ismerlek többé. Vinyl, aki a polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerjéből készül. Nahát. 🙁

 • Kenny
  2018 október 4
  2:23 du.

  imádnivaló telek! ásd el amilyen mélyre csak tudod és a tetejéte ültessél hortenziát

  sziklák? görög módszer! ki kell szedni türelmesen és kerítést meg mindenféle hasznos dolgot (borpincét??? mélyen leásva és kőből kirakva) malter nélkül csak rakni megáll, ha ügyes vagy!!! minél kevesebb kő van a talajban annál kedvezőbb a vízháztartás (mintha Cuba -t látnám de azok sem értenek hozzá nekem kellett megmutatnom még a padlóbeton simítását és vízszintezését is néztek rám, mint Marslakóra és örültek)
  de a sziklák:
  gyönyörű sarokkövet csinálni a házhoz, a bejárathoz vezető utat azzal kövezni és oldalát is és közéje kőrózsát meg hasonló dolgokat és buxusokat (örökzöldet) és a kapudat leváltani kő és fa kombinációra varázslatosan szépre lehet csinálni

  sok de gyönyörű munka és megéri
  kis taljgéppel sokat tudsz magadnak segíteni vedd kölcsön és azzal 2-3 hónap alatt meg lehet oldani minimum 80-120 cm mély termőtalaj kell ennyire a kisgéppel (vannak ilyenek Honda?) könnyedén le lehet ásni annak kismillió ügyes funkcija van már kigondolták a mérnökök…
  a borpince sok minden más tárolására is jó az a hentes és csodálatos lehet azzal itt El Gaucho a menő marhahús ügyben ő igazi argentin a pampákról ettem olyan marhát tőle faszénparázson 5-8 perc és vajpuha és nem véres de szaftos
  chimminchuri (gúglizzad ki) kell hozzá

  egészségedre

 • Rodeo11
  2018 október 4
  4:17 du.

  Büdös Holokauszt-tagadó vagy

 • Kenny
  2018 október 4
  2:33 du.

  Minden kezdet nehéz…mondják.
  Mindenesetre egy érdekes dolgot figyeltem meg,
  amiról utóbb kiderült hogy nem csak velem történt meg anno sűrűn:

  Mikor havonta vagy másfélhavonta “hosszú-eltávot” kaptam és hazautaztam Zalaegerszegről, az első nap igen jól tellt.
  De a második napon olyan furcsa érzéseim kezdtek kialakulni és alig vártam már hogy indulhassak vissza.
  Valahogy nem éreztem “komfortosan” magamat az addigra már idegenné vált otthoni környezetben.
  Hiányzott szigorú napirend szerinti élet.

  Persze a leszerelés napjától ez megszűnt 😀 😀

 • Rodeo Igen. Bungalow. Sosem szerettük az emeletes házakat.
  A pernyebetont azt nem tudom, de a többi olyan amit írtál. Utólagosan plusz szigetelés a padláson és a falak között.
  Mint írtam, a kazán egy külön kis kamrában van elhelyezve, a házon kívül. Méter x méter, oda beférne némi szerelési anyag. A padlót úgyis kicseréljük mindenhol, fel lesz tárva alatta. Könnyű lenne átdolgozni. Igen, a lángbefúvó egy kicsi doboz, most hét éves. Akkor cserélték, mikor ideköltöztünk.
  Nekünk tényleg nem összeg ez a 2000 euró, nincs vele bajunk, de
  átnézünk minden lehetőséget. Szerintem napelemet biztos szeretnék, mondta a feleségem. A többi képlékeny még.
  De nem loptuk a napot, már írtunk egy cégnek ajánlatért, egy ilyen hőbefúvásos rendszerért. Egy próbát megér.
  Nem panaszkodhatunk az árakért, itt szépen mentek le.
  A kerozin most 33%-al olcsóbb mint hét éve, de volt 45% is. Az üzemanyagárak is csökkentek 20%-kal, és a villanyáram is jelentősen csökkent, valamint egyszer volt váratlan áramszünet egy rövid ideig.

 • Geyza
  2018 október 4
  5:10 du.
  azmijaz? hogy tuggyam, mit is tagadok? én Aristótelés szerint a dialektikát azaz a tagadás tagadását Voltaire szerint

  te mivel kezeled amid kinőtt ott a …szóval arrafelé ott a bugyidban?

 • Kenny
  2018 október 4
  5:25 du.

  na akkó’ nekiveselkedek… szóval ha padlót cseréltek akkor tegyetek le (miután az egészet szépen felszedtétek) egy könnyű, salakkal kevert -szürke salak- és nem sóder meg kőzúzalék cementet ami ugye így is betont alkot!!! könnyű és szinte csak a cement árából kijön a többi ipari hulladék és örülnek ha valaki elhordja! ebből 10 cm + vastag réteget szépen lesimítva leraksz…nem baj ha lukacsos! vagy nem olyan mint a szokásos simított beton!!! erre lehet teríteni bármiféle nagy mennyiségben kapható hőszigetelő anyagot aminek a megosztott terhelése 2-3 kg/squerfoot ez lehet bármi de kb 2-3 cm vastag és ez fogja adni a sima felületet is, na most van üzletben olyan 1-1 1/2 collos belső átmérőjű műanyag cső amit oldalnyomásra megerősítenek azzal a bizonyos mátrix hálóval és kibír max 100 C°-ot (nem kell mert amit keringtetsz benne max 30 C°) de ennél olcsóbb nincs(???) és ebből kell majd ezen a szigetelésen olyan spírált formálnod ami nem ad 30 cm nél nagyobb távolságot am spírál ban azaz jó sűrűre kell spírálozni és valami műanyag bilinccsel lerögzíteni szögekkel az alapszigetelésbe…ezutá jön a salakbeton ennek nagyon könnyűnek kell lenni a salak szemcséi 10-25 mm és a legolcsóbb cementet használd a kötéshez ezzel az egész izét le kell takarni, a csövek nem látszhatnak ki azaz 2-3 mm a tetejükön!
  erre már a padlóburkolat kerül gusztusod szerinti bármilyen de nagyon vékony ragasztó réteggel én a parkettát tartom tökéletesnek tölgyfából…namost az egyedi hőszabályozási kényelem miatt (2-8 C° lehet a difi két szoba között gusztus szerint a csőhálózatot el kell látni csapokkal amit egy egy sarokban beszorítsz ne foglaljon helyet … a csap az átmenő folyadék mennyisége, azaz a hőmérséklet szabályozására jó) ezután a munka kész és lehet locsolni pezsgővel vagy amivel akarod én Calvadost javaslok 25 évest a gégédet masszírozva vele és zászlófelvonást

  nem javaslok szőnyeget bár a hőátadást csak késlelteti és egyszer átment már ott is marad

  megnézted a görögök hogyan csinálják a szikláikat már 5000 éve? Teesaloniki és környéke vagy Athen környéke ??? a nehéz görög bork a padlózás utánra ajánlatosak nehéz argentin marhasülttel és yucca val

  ???????????????

 • Geyza Ezt az érzést mostanában érzem. Az első napokban jó Pesten, de a harmadiknál már csak lézengünk a lakásban, nem találjuk a helyünket. Pedig ott éltünk 15 évet együtt, meghagytuk a berendezés is, otthon vagyunk. De mégsem. Nem érti a család sem, hogy nem oda tartozunk, elmúlt. Fegyelmezett pedig otthon is lehetsz, napirendet is tarthatsz. Ahhoz nem kell laktanya, elég a belső kényszer.

 • Rodeo11 Igazából nincs kerítés. Sövény van sok fával, bokorral, és két kis bambuszligettel. Az jön be aki akar, de nem akarnak. Itt nem szokás.
  Itt azért más mint Kubában, a sok eső miatt. A hátsó kert másfél méter mélyen kővel van bedrénezve, mert kúlönben mocsár lenne a kertből. Arra jött 20 centi föld, fűvel bevetve. Itt nincs olyan, hogy száraz föld. A telek lejtős a vizelvezetés miatt, az aljában lapulevelekkel és tavi!!! növényekkel itatjuk fel a vizet.
  A faépitmények is kővön állnak (gloriett és egy faház). Ez Írország, nálunk szinte minden nap esik. Ráadásul az Óceán és a tenger találkozásánál lakunk, a levegő páratartalma sokszor 90-100%. Van egy kis levegő a vízben. Nem panasz, imádom, de itt nem lehet csak úgy lyukakat ásni, rögtön tó lesz belőle. 🙂 Azért van a tavunk körül (is) kö és sziklakert, különben sártenger lenne. Így tehát a borospince helyet borhűtőt használok. Így sem rossz.

 • Kenny
  2018 október 4
  5:25 du.

  ha én bevallom? akkor te is elárulod ki a kedvenc klasszikus zeneszerződ?
  nekem Berlioz és Saint Säens… de Verdi a Gioseppe

  a hangszer ezek után jöhet…

 • Bendegúz79 Bocs, persze amerikai vagy. Metrikus természetesen mi abban mérünk. Bár itt északon inkább kevertben, még többen használják a collt is. Így a kertész szerint négy láb mély a tavunk, szerintem egy méter húsz. 🙂 Ebből fakadhat, hogy négyszer akkora tavat csinált, mint kértük. Most már örülök, de akkor kerekedett a szemem. Az autók sebességmérője is mutatja egyszerre a km-t és a mérföldet. Hiába, határvidék.
  Tehát 190 centi, és 92 kilo, illetve 170 centi és 58 kilo.
  Ezek nem személyes adatok, ezek szemmel láthatóak, tagadni sem érdemes.

 • Rodeo11 Régen volt, most már zavarban vagyok, nincs kedvenc zeneszerzőm. A No 1 a Manon Lescaut. Azt bárhol és bármikor. Verdi szorosan mögötte, nála hármas holtverseny Az álarcosbál, A végzet hatalma és az Othello. Hasse operái is előkelő helyet foglalnak el, és Sosztakovics Kisvárosi Machbetje. Rossini Borbélya, Mozart Szöktetése, Wagner Hollandija és Mesterdalnoka, Giordanotól Andrea Chenier és Haydn Patikusa. Nincs sorrend.
  Ha kórus, akkor Haydn miséi, illetve a No 1 a Krisztus hét szava a keresztfán. Az mind a négy hangszerelésben. (Volt szerencsém meghallgatni Eisenstadtban mind a négyet, névnapi ajándék volt).
  Beethoven Karfantáziája (op 80), Monteverdi Madrigáljai, és Prokofjev Alexander Nevsky darabja. Szeretem nagyon a Gregoriánt.
  Salzburgban van egy templom, ami ketté van osztva egy fallal, a tető alatt réssel. Bóklásztunk a templomban, mikor felcsendült a másik oldalon a kórus. Tényleg misztikus volt. 🙂
  Nem lehetne inkább egy százas lista?
  Akkor most hangszerest nem írok. De hangszerben a gordonka a hegedű és trombita.
  Könnyebb kit nem. Liszt és Sibelius az nem. Pedig nagyon akartam, de nem kell.
  Persze ha a lakatlan sziget játék, akkor Beethoven.
  Kering az interneten egy rajz, ki a kedvenc zeneszerződ, Beethoven után. Valahogy így vagyok vele én is.
  Saint Säens? Mikor felbúg az orgona a harmadikban, annak a gondolatától is megborzongok. Felejthetetlen élmény. Ezért kell a KEF. Csodálatos mélyei vannak. Nem csak tudom, hogy basszus, hanem hallom és érzem is. Most ezen oknál fogva, Charles-Marie Widorral kezdek barátkozni. Csak tegnap fedeztem fel Őt.

 • Rodeo11 Te azt gondolod, hogy szaktudás nélkül nekiállok lapátolni a padló alatt? Túlértékelsz. 🙁
  Állítólag van olyan rendszer, amit egyszerűen rákötnek a mostani rendszerre. Ez nekünk szimpatikusabb, mert jó a fűtőrendszerünk. Úgy kellene, hogy csak a kazánt cseréljük hőbefúvásra, állítólag lehet. Erre kértünk ajánlatot egyenlőre. Napelemmel kombinálva tökéletesnek tűnik, nagy a tetőfelületünk.
  Nem igazán érdemes itt barkácsolni. Idáig azt tapasztaltam, ha a mester hozza az anyagot, akkor a munkadíjjal együtt jobban járok mintha én vásárolnám.
  A nyomásrásegítő telepítéséért annyit fizettem összesen két ember egész napi munkájával együtt, mint amennyibe nekünk került volna a szerkezet. Nem tudom, hogyan, azt hiszem nem is tartozik rám. A kő és kavicsszállítmányokat is sokkal olcsóbban hozza a kertész, nem beszélve arról, hogy Ők mozgatták meg a sok tonna követ kavicsot. A gerincemnek tetszik. Az anyagok is egészen mások mint Magyarországon, nem veszem hasznát az otthoni tudásomnak. A villanyt is más anyagokkal és módszerrel szerelik, gondolom a sok víz miatt. Sajnos a háznak nincs tervrajza, így nem tudom mi hol helyezkedik el pontosan. A régi tulaj az öreg Tommy elég szétszórt emberke, az emésztőt is keresni kellett a kertet elfoglaló dzsungelben anno. A központi porszívót például lezártuk, mert a saját porszívóink sokkal jobbak, nem tudom pontosan hol szaladnak a folyosók. (Mindig Karchert használunk, nagyon bevált nekünk, mindenben minőségi a gyártmányuk). Jobban járunk ha szakember csinálja, bár az írek nem a szorgalomról és a precizitásukról híresek. De azt olyan kedvesen megmagyarázzák.
  🙂 Egyszer például majdnem akkor jött a kertész, amikor ígérte.

 • Geyza 2018 október 4 3:16 du. Az enyém ilyet nem tud. Rosszat vettem?

 • Kenny
  2018 október 4
  7:50 du.

  Ha meg vissza érkeztem a laktanyába,
  sóvárogva vártam hogy megint haza mehessek.
  Fura lény az ember.Semmi se jó neki…

 • KENNY;

  Igen “lathato”, de mi nem latunk teged !

  Miota magyarorszagot elhegytam minden meretek minden cikkeken ugy a CGS mint az SEA mutatva mindenen.

  Ma azt a Universal neven emlegetik, de az Angol nyelvu tarsadalmak ragaszkodnak, legalabb is teljesen hozzaszoktak az SEA rendszerhez.

  De a valosag hogy annak eredete a “termeszetes”-segen alapozott.
  Nem elmeletileg tervezett.
  De amig barmi rendszer mukodik, nincsen problema.
  Azert van itten is mindenen a metric rendszeri adatok mutatva.

 • Bendeguz79
  2018 október 5
  10:18 de.
  a GM + azért beismerte, hogy “természetessége” ellenére használhatatlan a gépiparban (is) mert hogyan lehet megadni és mérni egy olyan méretet ami: 12/179″ ehelyett kitalálták -természetesen a decimális inch et 0,0258″ használtál már tolómérőt? netántán “into”-t? micro métert?

 • Bendeguz79 Miután van aki itt ismer fényképről, és olyan is aki személyesen látott minket, így ha akarnék se hazudhatnék. Hova vezetne ez?

 • Bendegúz79 Tulajdonképpen miért is normális a természetes százféle mérföld? Hánynak tudod a méretét méterben?
  Akkor négy a százon felüli mérföldből.
  Egy ír mérföld = 2880 m.
  Egy magyar mérföld = 8353,6 m (régebben 8937,4 m és 8379,0 m).
  Egy svájci mérföld = 4800 m.
  Egy angol mérföld (mile) = 1760 yard = 1609,3 m.
  Ez tényleg egyszerű és természetes?

 • Rodeo11 Akkor az új irányelvek miatt vége. Nem építkezünk tovább, és zenei képzetlenségemet sem tudom bebizonyítani, mível ezek nem férnek majd bele a cíkkek keretébe. Boda és Figyelő kioktatása pedig nem olyan vonzó. Jó éjt.

 • Kenny
  2018 október 5
  6:02 du.
  sohase’ add fel! Chris nem akarja a lapot tönkretenni, de meg akar szabadulni bizonyos elemektől, részben mert nagyon sok és felesleges munkát adnak neki (bár én imádnám az összes eredeti bendegizit úgy ahogy megszüli, még véresen…) azok amelyek meg bármi hangzik el ugyanazt a ….t írják, részben mert nem is tudnak írni, részben meg “műveltségük” nem terjed túl a “varrjunk rá gombot akkor is ha zippzáras” valamint szeretnek -mármint ugyanezek az elemek- valami másnak látszani, mint amik a valóságban …de ez sem sikerül nekik, és akkor hisztérikák lesznek… azért majd még beszélgetünk a Calvados ízeiről és a sziklák sziklakert építő tulajdonságairól és hogyan lehet a borpince sziklafalú megfelelő ablaküvegek alkalmazásával (acélkeretben) előterét második szaletlivé varázsolni kecskelábú asztalokkal és székekkel valamint polcokkal és élő láng használatával aminek fénye mellett az italok varázslatos színei előnyösen megszemlélhetők

  én nem szoktam -csak úgy- feladni…én bízok az olyanokban mint Chris

 • Kenny
  2018 október 5
  6:02 du.
  a bodát hagyni kell, hadd keresse az otthonkáját és főzőkanalat két reklám között amíg a -legalább- 12 oscart nyert csodafilm a Hamupipőkéről és a Nagyszarvú Szengevitézről megkezdődik, és kiderül, hogy beborul vagy hogy a Szenge nem is olyan nagy vitéz… a figyelőt meg hagyni kell hadd “fideljen” még akkor is ha csak azt nem fideli ami van…mert szeret ébren álmodni és mindig a jobboldalán mert baloldala nincs is (el tudod képzelni nagyestélyiben amint a baloldalt seprűzi kifelé a valóságból?)

 • Kenny soraira, HA a cenzort jo kedvben talalna.
  Mert elobbi ket reagalasim torlve lett.

  Minnden mertek egysegek meg az osidoktol kezdoen a termesztes alapokon volt meghatarozva.

  Persze az is mas tarsadalmak mas alapokon alklamaztak.

  A “metric” az feltetelezett,ill lepzeletbeli megallapitason alapozva.
  Senki nem kepes mm-alapon merni a Fold egyenlitojet.
  a Holdra vetet arnyek meretenek megallapitasa is semmi mas mint saccolas.Mert ha meg csak egy mm. tevedese eseteben is ervenytelen.

  Pl. a “coll” vagy a tumb, meg az arasz, a huvelyk, a lab, stb. mind az atlagokbol eredo mertkek, de ma pontosan meghatarozva mind.

  A Fajreinheit hofok a tengervize, s nem valami elszigetelt lombikban tarolt viz alapjan megszabva.

  Miota hasznalkatak a magyarok az “olt”? az az a “negyszogolt” (36 negyzet-lab),sokkal praktikusabb mint az orosz “hektar”.
  De amig atszamitasa letezo masokszamara,hat mi a fene lehetne a problema???

 • Rodeo11 Remélem. Tudom, hogy politikai lap, de annyi minden értékesebb van a magyar politikusoknál. Vagy csak értékesebb van?
  Egyébként fogom a magyar műholdas adásokat, de elvétve találok benne jó filmet nem tudom Boda mit nézhet. Ha nem lenne a Mezzo, le is szerelném azt a baromi nagy tányért, mert az ír és angol adásokat félméteres antennával veszem HD-ban.

 • Kenny
  2018 október 6
  9:42 de.

  nem szoktam filmeket meg szappanoperákat nézni, majdnem soha… a sportból a kosárlabda és a latin és európai foci, austral foci, és néha az NFL ha nincs más a többi kimarad persze a F1 is benne van híreket nem igen nem fárasztom magam velük tele van gyilkosságokkal meg olyan marhaságokkal amik nem érdekelnek a dumasó kat sem azok meg mindig el akarnak adni valamit… és marad a zene ami az internet rádióm és a youtube meg persze a saját lemezeim

  a MSM meg halálosan fel szokott bosszantani tehát elkerülöm

 • Rodeo11 Szeretem a filmeket. Főleg a régi fekete-fehéreket. Saját filmtárból, nem TV-ből.
  Sportot már nem nézek. Ha Donegal játszik akkor gael focit vagy hurlinget szívesen felvételről, és néha kijárunk a Finn Harps meccseire. Inkább a társasági élet miatt. Amatőr foci, de van szív és lélek.
  Nagy Arsenal fan vagyok 1971-óta. Mikor Eduárdo lába leszakadt, akkor megszakadt bennem is valami, és elment a kedvem a versenysporttól. Persze dobog értük a szívem, örök szerelem, egy álom valosult meg a Highbury-ban. De mérkőzéseket nem nézek azóta.

 • Kenny
  2018 október 6
  9:42 de.

  a Voigt nem Birgit Nilsson, de nem is akárki a Thomas Moser sem Jon Vickers de nem is senki és Thielemann a bécsiekkel adja hozzá Wagnert (érdekes módon ebben nincs más csak szerelem, azaz semmi holló és semmi kausztika a hisztérikák nagy bánatára)

  EHHEZ KELLENEK A KEF -ek

  8:01 pm
  Tristan und Isolde
  Richard Wagner
  Thomas Moser [Tristan] | Deborah Voigt [Isolde] | Petra Lang [Brangäne] | Peter Weber [Kurwenal] | Robert Holl [König Marke] | Markus Nieminen [Melot] | Michael Roider [Ein Hirt] | In-Sung Sim [Ein Steuermann] | John Dickie [Ein junger Seemann] | Vienna State Opera Chorus | Vienna State Opera Orchestra | Christian Thielemann (conductor)

 • Kenny
  2018 október 6
  9:42 de.
  és nem csalódtam magamban… letöltöttem a partitúrát… a szerelmi duett is e-moll (Wagner varázslatos E-dúr e-moll varációi)
  most még a végét?
  ott a modulációk csodái: e-moll, Esz-dúr (az Eroica vezérhangneme), és még cisz mollba is modulál…

 • Kenny
  2018 október 6
  9:42 de.
  hozzáadva ahhoz amid már van
  “a” Trisztán megostromolja és legyőzi a diatónia határait… (mintha Heisenberg szólna benne?) néha nem tudni, hogy a moll hangzatok hová is térítenek el? kigyalogolunk a Tejútrendszerből és mint szokásos mindennapi sétánk… tovább sétálunk… hallgasd az utolsó 40 percet belőle??? kár lenne, mert az előzmények nélkül nem lehet… az egész az ami mint anyád karja felemel, ringat és nem enged, mert szeret és a szeretet a világ legerősebb mérge… mindenre képes!
  de az utolsó hangzatok a “Mild und leise…” kezdettel elvisznek olyan helyekre amikről sohasem hallottál, de nem akarsz visszatérni??? miért is? mert ott jó?
  hahahahahaha
  és a klarinétok hangjai?

 • Ma ennek kellene zárva lenni.
  (mégsem automatikusan zárul?)

 • Rodeo11 Nem értem Wagner varázsát, de minden operája után úgy állok fel, hogy már vége? Nem tudom ilyen szépen szavakba foglalni a csodát mint Te. De nekem Wagner nem annyira meghatározó, mint Neked.
  Sosem értettem, a ruhatárba tóduló népeket.
  Én elsők között érkezem (megnyugodni, átvenni a milliöt), és utána is idő kell, hogy lecsengjen a csoda. Pedig ha valakinek sietni kellet volna, az én vagyok mert másnap 2.45-kor csörgött a vekker (AM).
  A hangolás muzsikáját kimondottan szeretem, akkor már otthon érzem magam.
  Két Ringem van, egyik Stuttgartból egy a MET-ből. Egyik rendezése sem tetszik, egyk túl modern, a másik túl meseszerű, így még keresem az igazit. Fischer Müpa előadása nagyon tetszett, de sajnos nem jelent meg lemezen idáig.
  Érdekes a skandinávok milyen jók Wagnerben. Svéd, norvég és finn énekesek az élen. Furcsa? Nem tudom.
  Siegfried Wagner meseoperáit hallgattad már?
  Nincs bajom a klarinétal. Majd minden hangszert szeretek,
  csak az üvegzongorát nem tudom elviselni (konkrétan kimentem a Zeneakadémián). Még a doromb is jó, de ahhoz tényleg jó rendszer kell, különben az is kibírhatatlan tud lenni. Koncerten élőben még nem sikerült hallanom.
  Albrechtsberger dorombversenyét nagyon szeretem.
  A Bolerot azért szeretem, mert végigmegy a hangszereken. Nem lehet megunni.
  De inkább a mélyeket szerettem mindig, közelebb állnak a fülemhez.
  A Magyar Nemzeti Filharmonikusok fagottosa felajánlotta, hogy pótolja hiányos zenei nevelésemet és megtanít fagottozni (szerinte még én is (a hülye is) megtanulhatok egy év alatt), de éppen készültünk emigrálni, így passzolni kellett ezt a nagyszerű felajánlást. Pedig most lehetnék TV maci.

  Tudod, engem is nagy zavar a Holokauszt kigúnyolása, szándékosan bosszantasz?

This site is protected by Comment SPAM Wiper.