Történelmi választás Québecben — A jobboldal legyőzte a csaknem 15 éve kormányzó liberálisokat

2018 október 2 12:05 de.51 hozzászólás

1976 óta a politikailag liberális-konzervatív Liberális Párt és a szeparatista-baloldali Parti Québécois egymást váltva kormányozta Kanada második legnépesebb tartományát. Ez ma este megváltozott, amikor egy új jobboldali párt, a Coalition Avenir Québec (Québeci Jövő Koalíciója) nyerte meg a tartományi választást és ez által véget vetett a 2003 óta majdnem töretlenül kormányzó liberálisokat. (A kivétel 2012-2014 volt, amikor rövid ideig egy rosszul sikerült Parti Québec kormány vezette a tartományt.) 1976 óta nem a jobboldal és a baloldal közötti harc jellemezte a québeci politikát, hanem a Kanada-párti szövetségiek és a szeparatista-nacionalisták közötti háború. Ebben a világban a jobbközépről kormányzó, határozottan Kanada-párti Liberális Párt a szeparatista veszélyből eredő félelmekre építhette politikáját, különösen az angol és kisebbségi szavazók, illetve a montreáliak körében. Most azonban — több mint negyven éve először — a jobboldali-baloldali dichotómia válthatja fel az eddigi föderalista-szeparatista törésvonalat.

Igy fest Québec 125-fős Nemzetgyűlése a választások után:

  • Coalition Avenir Québec: 74
  • Liberális Párt: 32
  • Québec Solidaire: 10
  • Parti Québécois: 9

A 61 éves François Legault veszi át a kormányrúdat a leköszönő Philippe Couillard liberális kormányfőtől. Az újonnan megválasztott jobboldali kormányfő ígérte, hogy a miniszterek ötven százaléka nő lesz. Legault az üzleti világban kezdte karrierjét. Az Air Transat nevű diszkontos légitársaság társalapítója és vezérigazgatója, aztán 1998 és 2009 között a baloldali-szeparatista PQ képviselője, egy ideig pedig a korábbi PQ kormány oktatásügyi minisztere volt.

(François Legault megválasztott miniszterelnök a választás éjszakáján.)

Kimondottan jó gazdasági állapotban veszi át a tartomány vezetését a CAQ a liberálisoktól. Ha betartják választási ígéreteit, a következőkre számíthatnak a második legnépesebb és francia többségű tartományban:

  • Húsz százalékkal csökkentik a bevándorlók számát. Évente 50 ezer helyett, mostantól 40 ezer bevándorlót fogad be a tartomány, továbbá deportálják azokat az új bevándorlókat akik három év alatt nem tanulnak meg franciául és nem mennek át egy nyelvi vizsgán, illetve egy „québeci értékek” vizsgáján. A québeci értékek alatt elsősorban a szekularizmust értik. Azt viszont senki sem tudja — a megválasztott új CAQ-kormányfő sem — hogy a beharangozott deportációt mégis hogyan oldják meg. Amikor újságírók emlékeztették, hogy a tartománynak nincsen ilyen joga, Legault azt mondta, hogy majd Ottawával, tehát a szövetségi kormánnyal végzik el ezt a feladatot. Az viszont teljesen kizárt, hogy a szövetségi kormány bárkit is deportálna azért, mert nem tanult meg franciául.
  • Az állami iskolabizottságok felszámolását ígéri a CAQ. Az új kormánypárt szerint túl sokba kerül a tartománynak a 72 állami iskolabizottság fenntartása, köztük a 9 kisebbségi angol nyelvű is. Az iskolabizottságok helyett takarékosabb „szolgáltatóközpontokat” hoznak létre. A kisebbségi angol iskolabizottságok már korábban bejelentették: bírósági úton támadnak meg egy ilyen jellegű intézkedést és a kanadai Legfelsőbb Bizottság elé viszik a kérdést, mivel szerintük ez kimondottan káros lesz az angol kisebbség számára.
  • Tömegközlekedési fejlesztéseket ígér a CAQ, elsősorban a montreáli kék és a sárga metróvonalak meghosszabbítását.
  • Égészségügyi kérdésekben a CAQ azt ígéri, hogy kilencven percre csökkentik a várakozási időt a kórházak sűrgősségi osztályain és, hogy négy éven belül minden québecinek lesz háziorvosa. Továbbá: új, modern és légkondicionált idősotthonokat építenek ahol az idős embereket hetente kétszer is fürdetik. Hogy ezt miképpen fogják megoldani ha kevesebb bevándorlót fogadnak be, arra nincs válasz. Ugyanis eddig sem anyagi korlátok miatt fürdették csak hetente egyszer az időseket, hanem azért, mert munkaerőhiány van.
  • Ami a nemzeti kérdést illeti: François Legault megválasztott kormányfő bejelentette: soha nem tartanak referendumot a québeci függetlenségről, tehát a Kanadából való kiválásról. Bár Legault korábban egy szeparatista kormánynak volt a minisztere, ma már így foglalja össze álláspontját: „Québec először, de csakis Kanadán belül. Nacionalista, de Kanada-párti kormányzást ígér a CAQ.

A CAQ mellett még egy párt könyvelhet el komoly győzelmet. A marxista Québec Solidaire — hála szimpatikus és hatékonyan kommunikáló vezetőjének, Manon Massé-nek — 3 mandátumról 10 mandátumra tornászták fel jelenlétüket a Nemzetgyűlésben. Az est igazi vesztese a Parti Québécois. Egyre inkább úgy tűnik, hogy egy generációs pártról van szó, amely képtelen a fiatalabb (a negyven éven aluli) szavazókat megszólítani. Sok szempontból a PQ a nagyszüleink pártja, a fiatal szeparatisták pedig átmentek a radikálisan baloldali Québec Solidaire-be. Vajon a kimúlás felé menetel a PQ?

(Manon Massé, a Québec Solidaire deklaráltan marxista vezetője beszédet mond a választás éjszakáján.)

Ami pedig a Liberális Pártot illeti: ez Québec legrégebbi pártja, immár 150 éve indul választásokon. Már korábban, hasonlóan súlyos verességek után is képes volt önreflexiót végezni és átalakulni. Most is ez lesz a liberálisok kihívása. Komoly gond lehet azonban ha a Liberális Párt most már tényleg úgy tűnik, hogy nem más mint az angol kisebbség érdekvédelmi pártja egy olyan tartományban ahol a lakosság 78 százaléka francia anyanyelvű.

Egy erdélyi magyar hasonlattal élve: nem engedheti meg magának a Liberális Párt, hogy Québec RMDSZ-e legyen. De a választás éjszakáján feltűnt: leginkább a jelentős angol lakossággal rendelkező nyugat-montreáli körzetekben nyert a párt, a francia vidéken és kisvárosokban viszont majdnem teljesen eltűnt.

A választás éjszakáján elhangzott beszédében, Philippe Couillard leköszönő liberális kormányfő néhány mondatot angolul szólt. Kérte, hogy az angol kisebbségiek ne költözzenek el Québecből, mert első osztályú polgárok ők is. „Igen, Québec hivatalos nyelve a francia. De nálunk az angol nem idegen nyelv”–mondta Couillard, aztán gratulált a győztesnek.

Az est tanulsága, hogy Québecben két populista párt szerepelt nagyon jól: a deportációkat ígérő CAQ és a bankok államosításával kampányoló Québec Solidaire. Csakhogy komoly kormányzati kérdésekre kell gyors és hatékony választ találni. Az egyik ilyen ügy ami különösen hátrányosan érintheti Québecet az az új szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada között. Az 5 ezer termelőből álló québeci tejipar komoly kihívás elé néz ha Kanada liberalizálja ezt az iparágat és több amerikai tejterméket lesz kénytelen befogadni az Egyesült Államokból. Couillard leköszönő kormányfő és Legault újonnan megválasztott miniszterelnök egyöntetűen ellenzi a hazai tejipart negatívan érintő, az amerikaik felé tett kanadai kompromisszumokat.

A megválasztott kormányfő gáláns beszédet mondott — a három másik pártvezérhez hasonlóan.

„Soha ne felejtsük el, hogy bár politikai ellenfelek vagyunk és sok kérdést másképpen közelítünk meg, nem vagyunk mi egymás ellensége. A 125 parlamenti képviselőt köszöntöm, politikai hovatartozástól függetlenül”–mondta Legault. A leköszönő liberális miniszterelnökhöz hasonlóan, Legault is szólt az angol kisebbséghez. „Biztosítani akarom Önöket afelől, hogy az én kormányom az Önök kormánya is lesz és együtt egy erős Québecet építünk Kanadán belül”–tette hozzá.

Az átfogó konklúzió, amelyet három minőségi miniszterelnök-jelölti vita után és a választás éjszakáján elhangzott beszédek fényében elmondhatunk: Québec demokráciája civilizált és szilárd.

51 hozzászólás

  • sokkal érdekesebb, mint a nyomor amit a dogford csinál Ontario ban

  • remelhetoleg nem „a la orban” fog kormanyozni az uj hatalom!!
    ez a szo „deportaljuk” meglehetosen ocsmany emlekeket ebreszt!!
    -moi je parle français assez bien je pense -(pourtant je vis pas a quebec)-mais moi je parle du veritable français europeen,et pas cette „soi disent” canadien version!!
    je pu passe sans aucun dificulte de cet connerie la bas!!

  • Kenny
    2018 október 2
    4:25 de.

    bizonyos kulturális és használhatósági tesztet minden bevándorlónak még akkor is ha menekült teljesíteni kell, azaz kötelezni kell rá, mikor be akar lépni
    (vagy van valami bűntudat a kanadai szövetségi kormányban azzal kapcsolatban, hogy hogyan is jött létre az az 50 vagy 40 ezer migráncs?) de ez sem lehet akadálya annak, hogy alkotó és szerves része legyenek annak a társadalomnak amely befogadja őket, „Letheridge Wallace” (másnéven Gipsz Janka) -t nem érdekli az élősködő múltja, nem akarja eltartani, és ehhez joga van!

  • az alőzőmbe véletlenűl került (sohasem fogom megtudni hogyan) Kenny, bocs, ugye nem égeted a faleveleket? nagyon jó humusz

  • Nafta (Lin) környéki aggodalmak (nemcsak) Quebec ben! vannak.
    a NYT imígyen gúnyolódik a nafta2 -n:
    „David Leonhardt
    Op-Ed Columnist
    The main thing to know about the big new North American trade deal is that it’s not actually a new trade deal. It’s a set of modest revisions to Nafta — the old deal — and President Trump is exaggerating their significance so he can claim to have replaced Nafta.
    “I made a wonderful new sandwich by adding Lettuce and Tomato to Bacon and some bread,” the historian Kevin Kruse tweeted. “I’m calling it the LTB!”
    And what about the modest revisions to the deal? They’re a mix of good and bad, as Matthew Yglesias of Vox notes. The bad include changes that make trade more bureaucratically cumbersome. The deal expands some needlessly complex patent rules. It also has a version of a sunset clause, which may force future rounds of trade talks, as Gustavo Flores-Macías and Mariano Sánchez-Talanquer explain in The Times.
    The good include changes to automobile-industry rules that could shift more manufacturing to higher-wage factories, which could help workers. Unfortunately, those new automobile rules also are an example of a widespread problem with economic policy: They do not include inflation adjustments. This sounds like a wonky issue, I realize, but it’s actually a big deal.
    When a policy doesn’t adjust for inflation, it often builds in its own effective demise. That’s why the federal minimum wage has lost a lot of value in recent decades and why alcohol taxes have lost much of their bite. In the case of Nafta 2.0, the deal calls for a larger share of auto jobs to be in factories that pay production workers at least $16 an hour. But as The Times’s Jim Tankersley notes, $16 an hour won’t be worth as much in the future as it is today.
    Related: Annie Lowrey of The Atlantic makes the succinct case for higher alcohol taxes, and the economist Philip Cook has made a much longer case, in an excellent book called “Paying the Tab.”
    ‘Not thinking.’ Trump mocked two female reporters during his news conference on the trade deal yesterday, telling one, “You’re not thinking. You never do.” The insult fits a pattern, Amber Phillips of The Washington Post explains: “When Trump wants to attack women, he often resorts to stereotypes, reducing women to their looks or their intellect (or supposed lack of it) in many instances.””

    megjegyzem az a bizonyos „munkabér” ha a dolgozó abból ott ahol él meg is tud élni és elégedett vele, akkor minek rákényszeríteni a minimum bért ami $16,00 süsüéknél egy röhej a létfenntartási normál költségekhez képest (krump lee elvtárs nem jár a talajon szarni is helikopáterrel jár) Mexico nak meg drága!

    anno saccperkábé 20 éve nem kaptam meg a Mexicoi állást, mert a dolgozók szakszervezete kitalálta azt amit most a krump lee azaz a kanadai vállalat amely oda akarta telepíteni a gyártás egy részét az visszavonult a tárgyalóasztaltól, pedig életem egyik legkellemesebb állás interjúját csináltam… én voltam az a kandidátus akire vártak kanadában…

    hahahahaha

    az élet nem habostorta

    nem értem ha felszbadul a dairy kereskedelem akkor miért „kell” olyasmit importálni amit nem akarunk vagy nem gazdaságos nekünk, az ilyen kereskedelmi szegregációs bigyók nagyon ellene mennek a világ igazi szabadkereskedelmi szükségleteinek

    ágyúval verébre?

  • Christopher Adam

    Tudomásom szerint azért ragaszkodnak Washingtonban a kanadai tejipar liberalizációjához, mert az Egyesült Államokban óriási a túltermelés. Például 2016 első nyolc hónapja alatt annyi el nem adott tejet voltak kénytelenek kiönteni (elpazarolni), ami 16 olimpiai méretű medencét töltött volna fel. Hozzáférést követelnek a kanadai piachoz, hogy ne vesszen kárba az amerikai tej. Ilyen szempontból talán jobb a kanadai supply management rendszer, amelyben a termelés kerete és mértéke kvóták által viszonylag szigorúan meg van szabva.

  • Christopher Adam
    2018 október 2
    8:29 de.
    akkor majd folytatom (én is) ami usa label azt otthagyom a polcon, a nagykereskedő majd nem vesz többet belőle (még akkor sem veszem meg ha -esetleg- a kereskedő olcsóbban adja…az árképzés úgyis egy örök rejtély marad számomra…errefelé nincs árkülönbség a süsü és egyéb eredetű kínálat között… de már régóta olvasok is tolva a „Rolls Royce” -ot tele izével, ami percekkel meghosszabbítja a „küzdelmet”…)

    persze a sok zseni süsü marketinges (ilyen inget sem veszek) nem jött rá, hogy ha a római császár neje Agrippina (ha nem tévedek, az agri biztos igaz belőle) tejben fürdött (ja az szamártej volt?) kozmetikai okokból, meg flancból

    képzeld el a celebeknek meghirdetni és a Lindsay Lohan nak speciálisan amikor már nagyon részeg vagy kábult akkor jéghideg tehéntejben megmártózik és kinő neki… vagy az Angelina Joly nak a bőre és a csontjai közé növekedik valami és Jennifer Lopez meg sellőnek álcázhatná magát benne és van ám talent süsülandiában résztvehetne ilyen balettban…
    világsiker

  • Látod Rodeo.
    Ezért is sokkal jobb az É-koreai rendszer az USA.-nál.

    Ott nincsenek ennyire kihasználva a szegény tehenek.
    Nincs tej.Éhen halnak a gyerekek.

    Örülsz mi ?

  • Christopher, sajnalom a Liberalis partot, hogy vesztett! En kedvelem a volt quebeci Ministerelnokot! Nyugodt, bolcs ember es nem kellett felni, hogy szeparalasrol beszel majd. Eppen tegnap mondta egy magyar baratnom, hogy O is a most gyoztes partra szavazott!

  • Christopher Adam

    Figyelo, én is sajnálom. Rengeteg kérdőjel és probléma elé nézhet az angol kisebbség. Az is zavaró, hogy ezúttal feltehetően egyetlen angol anyanyelvű sem lesz az új kormányban és az angol kisebbségért felelős titkárság sorsa/jövője is kérdéses.

  • Mellesleg Canadaban is volt buza tultermeles egykor, emlekszem ra. Azt Kinanak adtuk el.

  • A mondas valosag; hogya helyi valasztasok a helyi ugyeken valo dontesek !!!

    Tisztan ottan nem a „jobb” es a „ball” nemzetkozi ideologiai alapjan, hanem a „separetists” es a „unionist”-ak kozott zajlott a vita.

    S a „unionistak” sikerEskedtek. A lakossag nem ohajtana elszakadni Canadatol es egy masik francia gyarmatta valni.

  • Chris Adam;

    Maga az 1929-30-as feher-fekete hirado-filmek alapjan alkotta velemenyet.
    Persze a part es ahoz husegesek ma is azon elnek.

    Ma senki , az az a farmerok NEM ontik ki a tejet az utak menten.
    A US agrar politilaja mar 70 eve hogy a termelest korlatozza a farmerok le-fizetesevel.

    Megadoztatja a tejet, s abbol lefizeti a dairy-farmerokat hogy egy meghatarozott mennyiseget teremeljenek.
    Amodon kepesek az arat tartrani ugy a teremelo mint a fogyasztoknak egyensulyban.

    Az megy minden agrar termekek esetevel is.
    Nincsen tul-termeles mar 1930-ota.
    A fermerek fizetve amit nem hasznal termelni.
    Pl. ha van ezer holdja, termelhet 300-an, s fizetve NEM termelni a 700-an.

    De mint Geyza mutatott a valosagra, hasonlitsa azt a „szocialista kozgazdasagokhoz”. Mint Eszak Korea, Venezuela, Cuba, Bolivia, Del-Afrika, stb.stb.

    Nem csoda hogy egyikuk sem hajlando ottan elni, meg amikor az oda-rep[ulesuket ingyen igertem.

  • Érdekes jelenség, hogy a világban egyre több helyen veszítik el vezető pozíciójukat a liberálisok.

    Ma olvastam a neten, a svédeknél sokan szereznek jogosítványt arab nyelven. Mert nem is akarnak megtanulni svédül.

  • Geyza
    2018 október 2
    9:51 de.
    a nagyérdemű a mai friss … geyzat olvashatta… a sok eladhatatlan tejet el lehetne küldeni -mint donations- szenvedő országokba és leírni az adóból… vannak javaslataim erre…
    majd egyszer talán meggyógyulsz, a nagyközönség örömrivalgása közben, még sok ilyenre van szüksége, mint geyza…

  • Bendeguz79
    2018 október 2
    11:53 de.
    gizit a bölcset olvashatták kedves blogtársaim, Deus ex machina…

    egy kérdésem maradt (na jó, ezt írom le)

    te, gizi ugye élőben tapasztaltad eme országokban mindazt amit beletolsz a blogba?
    én „csak” 8 évet töltöttem Cuba ban és nagyon finom a tej (is) még az embargó és a szankciók ellenére is…falun isteni pollo criollo t ettem yucca val és jófajta cubai sörrel öblögetve

    neked is ízlett? vagy te csak úgy a MSM ből ollózol?

  • je voudrais bien voir tout près combien d’entre vous puissent passe travers de ce „teste” Français a Ontario / Quebec!!?
    en dehors de C.Adam……………..evidement!!
    je pense que je peut etre passe sans aucun dificultees!
    et vous…..??!!

  • bar-lev
    2018 október 2
    3:45 du.
    hülye! az akihez kérni megy bárki annak joga van feltételeket szabni a kérés elfogadásához
    azaz jogos a francia és az angol nyelvvizsga mert ezek hivatalosak

    kár törnöd a franciát azért, hogy elegáncsosnak látsszál

    hahahahaha bohóc

  • Rodeo11
    2018 október 2
    2:41 du.

    Majd kérd meg a ruszki barátaidat,
    vinnék el már ilyen izé..csúcs-vadász-gépekkel-
    Mert a tej másképp megalszik a hatezer kilóméteres úton.
    Kapiska te idióta ?

  • Christopher Adam
    2018 október 2
    8:29 de.

    mondjuk csinálhattak volna belőle sajtot – ha akartak volna.
    De úgy látszik jobban megérteni kiönteni, mert az állam biztos hogy kompenzációt fizetett a termelőknek.

    Az egész egy nagy szemét cirkusz

  • Geyza
    2018 október 2
    6:15 du.

    hm…? kinek a teje és miben?

  • v
    kaptam a hírt, hogy többek között elérte a kanadai delegáció, hogy többé semmilyen corporate monstrum nem perelheti be titkos bíróságokon a kanadai államot, mert nem tudta eladni azt a szart amit rá akart sózni…a vásárláshoz két fél kell: eladó és vevő (de manapság divatos egy nepper aki mind a kettővel ki szokott baszni és elviszi a hasznot) na ez mexünt

    és ez vastaps

    a fölösleges génkezelt entájbájotikummal kezelt marhákból kiszivattyúzott fehér löttyöt nem kötelező megvenni de megpróbálják lennyomni …

    csináltam egy gyors fejszámolást mekkora hyperinfláció lesz a krump lee miatt és hány korporeijsőn fog fegyvert és irány a fehér budi benne a rozsdás dilinyós?

    kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    már fenem a röhögő izmaimat

  • gabriel
    2018 október 2
    9:02 du.

    lemaradtál, gábriel te vagy a címzett az előzőben

    kaptam a hírt, hogy többek között elérte a kanadai delegáció, hogy többé semmilyen corporate monstrum nem perelheti be titkos bíróságokon a kanadai államot, mert nem tudta eladni azt a szart amit rá akart sózni…a vásárláshoz két fél kell: eladó és vevő (de manapság divatos egy nepper aki mind a kettővel ki szokott baszni és elviszi a hasznot) na ez mexünt

    és ez vastaps

    a fölösleges és génkezelt entájbájotikummal kezelt marhákból kiszivattyúzott fehér löttyöt nem kötelező megvenni de megpróbálják lenyomni …

    csináltam egy gyors fejszámolást mekkora hyperinfláció lesz a krump lee miatt és hány korporéijsőn fog fegyvert és irány a fehér budi benne a rozsdás dilinyós?

    kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    már fenem a röhögő izmaimat

  • gabriel
    2018 október 2
    9:02 du.

    nem teljesen vág az alapolvasmányhoz, de a „történelmi” miatt érdekes és mégis kapcsolódhat…
    az össze-vissza tologatás mármint politikában és a sokoldalúság megakadályozza az egységes globális rendet amelyre a valakiknek nagyon fáj a foguk!

    a jelenlegi financiális rendszer a hitelpénz alapon műxik, azaz alapeset az, hogy mindenki tartozik… van ugye IMF meg EUB (european united bank?) vagy valami hasonló a rövidítése…

    lényege amit mondani akarok, ha egyesek el kezdik nem fizetni a tartozásaikat, azaz a kötvények kamatai negatívba mennek azaz defláció lesz vagy ugyanannak a fordítottja a hyper infláció akkor anélkül, hogy a petro$$$$ t kiemelten kezelném az egész jelenlegi rendszer fejreáll tartozások behajthatatlanokká válnak vagy pl Olaszok kiadnak saját pénzt (friss ropogósat) kilépve az euro rendszerből és abban térítik a tartozásukat, vagy egyáltalán nem, ugye az új olasz kormány nagyon elégedetlen az EU költségvetésével és annak gazdaságpolitikai következményeivel orbán és a bratankik is rázzák a láncaikat a görögök már … most van ugye megint déleurópai konfliktus, keleteurópai konfliktus és általában európai konfliktus közben süsüéknél időszaki választások azonnal és bármi lesz nem lesz azonos azzal ami ma van és a kétpárti vetésforgó is fejreállhat a szarházi „demokraták” (közük nincs a szóhoz lásd a Feinstein dilis vén banyát meg a többit de konzik sem különbek begyepesedett vén majmok gyülekezete és be vannak hegesztve….hátha most ki lesznek lángvágózva?

    és akkor a világ? meg a nemzetközi pénzügy rendszer szépen fejreáll és sokan (te meg én nem valószínű???) tönkremennek?

    hogyan látod te ezt?

  • R/11

    ou si tu veut „ta geule sale connard”!!

  • Drizari Lehet, hogy így van. Lehet, hogy nem akarnak megtanulni, lehet nem tudnak, de lehet az, hogy még csak most jöttek.
    Nálunk is anyanyelven vizsgázhatsz autóvezetésből, mert ahhoz nem elég a minimum nyelvtudás.
    Feleségem itt tanult vezetni, de szinte tökéletes nyektudása kevés volt, fejlesztenie kellett, mert soha nem érdekelte a vezérműlánc és az olajteknő angolul. Most már tudja azt is.
    Nekem egyszerűbb volt, becsúsztattam a magyart, és kaptam helyette egy írt.
    Egyébként minden hivatalban megkérdezték, hogy ír, angol, vagy anyanyelvi nyomtatványt kérünk. (az állampolgárság után már nem). Örültek, ha az angolt kértünk, az igaz.
    Ha csak tartózkodsz egy országban, milyen jogon kérnék a nyelvtudást? Ez az araboknak is jár, nem csak az EU-s polgároknak.

  • bar-lev
    2018 október 3
    3:42 de.

    mondtam, hogyha nem tucc ne erőltesd…tele helyesírási hibákkal,
    röhögény vagy
    ou si tu veut “ta geule sale connard

  • hiaba torli!!!
    attol ugyanaz!!
    sale batard connard!!

  • bar-lev
    2018 október 3
    2:35 du.
    bucika, te magad vagy egy merő tévedés és helyesírási hiba

    hahahahaha
    nyünyüke meg a nyonyó süterbunger der brützfür kempf das über der hallton gerz lik

  • Rodeo11
    2018 október 2
    10:39 du.

    Amit kitudja honnan fejsz.
    És hogy mikor Hö.Höhö.
    Éjszaka csináljad.
    Akkó nem láttyák.

  • Rodeo11 2018 október 23:00 du. Édes vagy erős chillivel?

  • Rodeo11
    2018 október 4
    5:58 de.

    „Bucika , nyünyüke, nyonyó”
    Tiszta animal-sex ez a pasas

  • Geyza
    2018 október 4
    9:35 de.

    döhöm bucka ketriaccs gildó der hauptschwarz gesundheit ill a ber EKKK ná da ker kütty kimbildzsó

  • Geyza
    2018 október 4
    10:02 de.

    rttoenr y uhm ke dürr gágá kqerza áplrüs stern haus gross daffke séé y hopsrütty

  • Kenny
    2018 október 4
    9:58 de.
    szvsz a csili az erős ami nem erős az „csak” paprika… olyan erősnek kell lennie, hogy a fülem is izguljon rá belülről… ismered a WASSABI -t? az még csak a jó roppanós bécsi virslivel… és a szárazon reszelt fehér torma sem akármi csak nem szabad ecetezni mert akkó’ sz…t sem ér

  • Rodeo11
    2018 október 4
    11:38 de.

    Ne ragozzad.
    Szeretnél egy szép gildót megbuckázni,
    egészen addig mig nem kezd el dürrögve gágázni.

    Tisztára animal-sex ez a pasas DDDDDDDDDDDDDDDD

  • Rodeo11 Ismerem a Wasabit, jó film. 🙂 Ettem is, de nem lett a kedvencem.
    A csipős jó, de a Matula féle erőspaprika nem a barátom. De kipróbáljuk ezt a csirkét, a spanyol ételek idáig mind bejöttek.
    Gyenge vagyok, a tormát majonézzel szeliditem. Alkoholt se iszom 40 fok fölött, óvatosan mérgezem magam.

  • Kenny
    2018 október 4
    12:41 du.
    a jó pia 40 fok körüli de nem azért isszuk, hogy levegőt se kapjunk lenyelés után

    van egy csirke recept az meg indián nem próbáltam ki de aszongyák! a csirkét kibelezik de nem fosztják hanem vastagon beágyazzák jó nedves agyagba hogy semmi se látsszon ki belőle, sőt és az egészet parázzsal vastagon beborítják úgy hogy szítják…mikor kész a cserép akkor kalapács a tollak benne maradnak és a hús állítólag isteni

    van ey másik az egész jól megtisztított csirkét nyárson először felfüstölik te tudod milyen fák gyökértöve jó füstölésre és mikor egy pár napi füstölés után már a színe is megváltozott akkor ugyanazon a nyárson tábortűzön rövid láng fölött ropogósra sütik de előtte tömény sóoldatban a füstölt csirkét alaposan lemossák vagy bennehagyják egy órányira a sólében és utána (nem árt neki ha füstölt szalonnával betöltik a bőre alatt azaz a hús és a bőr között!!! ugyanott yucca gyökeret amit lehéjazva 5 cm es hengerekre darabolva megfőzöl nem túl puhára és disznózsírban (nagyon forró legyen) megsütöd hogy sötét szőke legyen és sült fokhagymával tálalod, spárga vagy/és avocado kíséri és sok Hatüey (európában lehet kapni a franciák megvették a licencet Havannából) megéri megszerezni, jéghidegen jegesre fagyott pohárban

    majd elmeséled

  • Rodeo. Igen, körüli. A hordóerőségű whisky-t több vízzel iszom. Van két Octomorom 62.5 fokos. No az fertőtlenít rendesen.
    Hát ezek nem egyszerű receptek. Nem ígérem. Nincs kerti tűzhelyünk, megszűntettük mert nem használtuk soha.
    Nagyon szépen felszerelt konyhát „örököltünk”, minden igényt kielégít. A hentesünk pedig szintén minden igényt kielégít, csak sütni kell a készítményeit. Átlagban 50 féle készítmény van a választékban, mindig valami újdonsággal. Garantáltan friss, és tartósítószer nélküli. Olyan a bolt, mint egy mezőgazdasági kállítás. Ragyogóan tiszta mindig, és még sosem láttunk gyanús árút. Írország legjobb hentesének tartja a szakma (Joe’s).
    Nagy segítség annak, aki jobban szeret enni, mint főzni.

  • Rodeo11
    2018 október 4
    1:50 du.

    Csirkepálinka mi?
    Attól lettél ilyen…

  • Brasilia vasarnapi valasztasok!!
    erosen ugytunik hogy mar az elso forduloben a szelsojobb nyer jo 60%-al!

  • Kenny
    2018 október 4
    3:15 du.
    szerencsés vagy
    ivoldáról!: magam részéről szeretem a jóízű gyümölcs pálinkákat amiket semmilyen Whiskey nem tud helyettesíteni… elismerem és kedvelem az igazi jófajtákat, a konyak is érdekes tünemény de anno mikor megismertem az alma lepárlatot mint a spanyolok egyik ízletes készítményét a Calvados vitte a pálmát

  • Rodeo11 Szeretem a calvadost, van az is két féle. Konyak is van három, egy rum, két armagnac, es három grappa. Ezek mind XO-k, Van egy üveg birspálinkám, de nem az igazi, nem szeretem, vad. Persze a 180 flaska whisky az igazi gyűjteményem. Egy üveg gint is kaptam Islay szigetéről, vele még barátkozni kell. De a calvadost Normandiában párolják, nem Spanyolországban. Maigret kedvenc itala volt, onnan ismerem.

  • bar-lev
    2018 október 4
    6:26 du.

    Akkó népünnepély lesz a Deáktéren.

  • Geyza Braziliának most pont egy beteg vezetőre van szüksége. De jó lesz.

  • Kenny

    hat ugye LULA sitten van, Dilma Russef leszerepelt,most jon vissza a Junta!!

  • Kenny
    2018 október 4
    7:40 du.

    mellélőttem a Maigret -t megkövetem de a Calvadost megiszom követés után
    az egységsugarú haragvó pókok állandóan előtüremkednek a lukból pedig nem is engedtem a lukba szurkos spárgát

  • Kenny
    2018 október 5
    5:53 de.

    Akkó majd mostan várható
    hogy a Trágyadomb (személyneveket nagybetűvel kell)
    elkezd lelkendezni rajta.Csak sajnos a lelke is trágya-bűzös.

  • A valasztas eredmenye tragikus, az angol nyelvuek szamara

  • A kaanadai valasztas eredmenye tragikus, az angol nyelvuek szamara

  • Kenny
    2018 október 4
    7:40 du.
    nagyon nagyra értékelném ha erről írnál némi akármit (én általában nem találok szavakat erre)

    https://www.youtube.com/watch?v=JteREaN0JNQ

    én meg fogom ismételni számtalanszor magamnak