CEU: lehet egy egyetemmel kevesebb?

2018 október 26 8:39 de.134 hozzászólás

Néhány évvel ezelőtt a legtöbb magyar azt sem tudta, hogy létezik a Közép-Európai Egyetem, a CEU, amely magyar és amerikai diplomát ad az oda beiratkozó hallgatóknak. Maga a kormány tette fel a politikai térképre a CEU-t azzal, hogy mintegy negyedszázados működése után hirtelen rájött, hogy az egyetem papírjai nincsenek rendben, s működése nem felel meg a hatályos magyar törvényeknek.

Az egyetem amint tehette, intézkedett, hogy megfeleljen minden előírásnak. – nem mellesleg, ezeknek korábban is megfelelt, ám a magyar kormány utólag változtatott a működéshez szükséges követelményeken. Ám az ügy még így sem oldódott meg, mert Orbán Viktor kormánya nem hajlandó aláírni az amerikaiakkal már jó ideje előkészített szerződést. Indokot nem mondanak, az ezzel kapcsolatos kérdésekre homályos, semmitmondó utalásokkal válaszolnak. Az egyetem működik, így az egyik válasz, míg a másik így hangzik: a törvények mindenkire vonatkoznak.

Michael Ignatieff, a CEU rektora csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, amit már egy ideje sejteni lehetett: a CEU elköltözik Bécsbe. Hogy ez kinek jó – mármint az osztrákokat leszámítva, akik ingyen és bérmentve kapnak tőlünk egy nagyszerű egyetemet – nem tudni. Néhány hónappal ezelőtt nagy vihart kavart, amikor az új amerikai nagykövet, David B. Cornstein Orbán Viktorral történő találkozása után úgy nyilatkozott: Magyarországon sajtó- és szólásszabadság van, az emberek pedig, akikkel találkozott, elégedettek és boldogok. A CEU jövőjével kapcsolatban többször is kijelentette, hogy mennyire fontos neki és az amerikai kormánynak, és reményét fejezte ki, hogy minden akadály elhárul a további magyarországi működés elől.

Az máig nem világos, hogy Orbán Viktornak – mert hát nyilvánvaló, hogy az ő tudta nélkül kormányzati döntés nem születik ebben az országban – miért érdeke, hogy egy nemzetközi hírű, jól működő egyetem elköltözzön Magyarországról. Túl azon, hogy Orbánék nem túlzottan lelkesednek a tudásért, ezt látjuk a többi magyarországi egyetem, valamint az MTA-hoz való hozzáállásban, de önmagában ez nem indokolja, hogy egy jó nevű és sikeres egyetemet elüldözzenek az országból.

Sokáig azt lehetett gondolni – és ez még ma sincs másként – hogy a CEU adu ász Orbán kezében. A magyar miniszterelnök ugyanis emberemlékezet óta pedálozik, hogy valamelyik amerikai elnök fogadja őt, ám az amerikaiak, akiknek több okuk is van nem kedvelni őt, idáig nem tették meg neki ezt a szívességet. Donald Trump megválasztásával felcsillant egy reménysugár Orbán számára, hiszen az elnök mind politikájában, mind habitusában sokban hasonlít hozzá, ám egyelőre kevés jele látszik annak hogy Trump hajlandó lenn fogadni Orbánt.

A CEU tehát megkezdte a költözést Bécsbe, de még nem intett végleg búcsút Budapestnek. Mint mondják, a magyar főváros az otthonuk, ezért adnak még egy bő hónapot Orbán Viktornak és kormányának, hogy aláírja az amerikaiakkal az egyetem működését biztosító megállapodást. A labda tehát, ahogyan eddig is, a magyar kormány, illetve Orbán Viktor térfelén pattog. Hogy a magyar miniszterelnök mit lép, nem tudni. Lehet, hogy még reménykedik abban, hogy Trump hajlandó lesz találkozni vele, de az sem kizárt, hogy lemondott már erről.

Utóbbi esetben a CEU magyarországi sorsa megpecsételődött. Ha így lesz, annak nem az egyetem, és nem az amerikaiak, hanem a magyar emberek lesznek a valódi vesztesei.

Föld S. Péter

134 hozzászólás

  • „Lehet egy egyetemmel kevesebb…?”
    Lehet.

    Ez a kulturkampf része: (ultra)liberalizmus vs. konzervativizmus.

    Kb olyan, mint a bolseviki kommunizmus vs. kapitalizmus – kizárják egymást.

  • Kis F,: „Ez a kulturkampf része: (ultra)liberalizmus vs. konzervativizmus.”
    Ez érdekes. A „konzervativizmus” Ön szerint bunkó maradiság, aminek halálos ellensége a megismerés (CEU, Corvinus és a többi), a tudomány (MTA), a civilizáció (StopSoros törvény) és a kultúra (kulturkampf)???
    Régóta mondom: a beszari bugris a legnagyobb kárt a magyar konzervatív, polgári gondolkodás esélyének eltaposásával okozza.

  • Kerekes Sandor

    A törvény mindenkire egyformán kötelező. Különösen, ha mi magunk készítjük. És természetesen mindenkire, kivéve engem, aki kikényszerítettem.

  • György Molnár

    Trump családjáról épp tegnap este láttam egy közel 1 órás dokumentumfilmet a „ZDF info” csatornán, amely film nem sokkal az elnökké választása után készült. Az volt a szerencséje, hogy a nagyapját Fridrich Trumpot, aki 1869-ben Bajorországban született és 16 évesen illegálisan emigrált az USA-ba, ahonnan 32 évesen már elég gazdagon visszaérkezett Bad Dürkheim-be, és a több mint 8 évi távollét alatt elvesztette német állampolgárságát (többek között azért is, mert nem teljesített katonai szolgálatot mielőtt az USA-ba szökött…)Szóval ezért 1904-ben kiutasították Bajorországból és visszaküldték az USA-ba, így lehetett az unokája elnök…Most nem térek ki Donald Trump apjának és a fiának piszkos ügyeire, mert az hosszú lenne…..De…Tudunk mi valamit Orbán nagypapáról? Hogy ki és mi volt? Pedig a fia már 1998-ban miniszterelnök lett, azaz 20 évvel ezelőtt…..Donald Trump még Orbánnál is bunkóbb, és gazdagabb is apjának köszönhetően, nálunk viszont a papa lett gazdag a fia bűnöző cselekedeteiből….

  • Valaki már tegye helyre a témát! Itt valami óriási szereptévesztésről/tévedésről van szó…
    A CEU nem szerepel a földkerekség egyetlen mérvadó felsőoktatási rangsoroló Intézményénél sem az első ezerben. A magyar tudományos élet valószinűleg tul fogja élni, ha netán Bécsbe távoznának. De valamiért nem igen akarnak…

  • Valoszinu az elobbi beírónak van igaza!
    Soros es Orban nem jon ki egymással es itt latom a bokkenot!

  • Kerekes Sándor 9:26

    .

    ))))))))))))))))) hehehehe 😀 hehehehe (((((((((((((((((((

    .

  • .

    Ma egy Klubrádiós telefonáló hallgató szerint
    Orbanisztán arra játszik,hogy a Vezér amerikai
    meghívást csikarjon ki, és akkor majd aláírják.

    A műsorvezetővel fogadtak is a jóslat
    pro, vagy kontra kimenetelére.

    .

  • A tudás hatalom, ezért kell a tudást elüldözni. Így, a bunkó, aljas, korrupt rablóbanda vezér megtarthatja hatalmát a sok, tudás nélkül is érvényesülhető, opportunista fenéknyalók közt.

  • Legelsoben a cikk jelentesen;

    Mi jogon lepkozbe az allamahatalom a magaboktatas dolgaban ???

    Persze az is csak valami Alkotmanu-alap-nelkulli helyen tortenhet.

    Masodik, hogy a fenben nyujthat a US-ban elismert diplomat, ha nem angol-nyelvu oktatasokat nyujt ?

    Harmadik, barmi diploma jelentekteleen barmi hivatalosan felugyelt foglalkozasoban, amig az illeto nem kepes megfeleloen atesni az allam-vizsgan.

    Pl.Holary Radam (Mrs. Clinton keoptelen volt sokereskedni a DC allamvizsgan.

    John Kennedy Jr. ketszer bikott meg azzal.
    Annelkul csak mint „alkalmazott” dolgozhat barki is valaki mas alkalmazasaban.

    Negyedik. Miert nem kepez az CEU az ottani szuksehlegleteknek megfeleloen. Orvosokat, mernokoket, vegyeszeket,biologusokat, stb.stb.

    Otodik, amit a cenzor tiltott a HFP-n feltenni, mi a feneert NEM mentek egyeni alkudozasokba az Orban es Soros az ugyon ?
    Az a normalis kodszere minden ertelemesebb dolgok kezelsenek.

  • Bernstein
    2018 október 26
    10:09 de.

    Ez így megint nem helyes Bernstein. Gondolom a kormányzati propaganda média mondta ezt a hülyeséget. Azért nincs a TOP1000-es listán a CEU, mert a legjobb ezer egyetem között az alapképzéseket végző egyetemeket mérték. A CEU viszont mester- és posztgraduális képzéseket indít
    Ellenben, a különböző tudományágakat vizsgálva nemhogy ezer, hanem a top 100-ban van öt területen is: http://eduline.hu/felsooktatas/2018/2/28/QS_rangsor_CEU_YVR38V
    Érti a világ legjobb száza között.

    Másrészt ha nem is lenne olyan sikeres és mérvadó egyetem a CEU mint amilyen AZ, akkor azt gondolja Ön, hogy el lehet játszani egy jogállamban azt, bármilyen szereplővel, hogy a kormány feltételeket szab amiket ez esetben a CEU teljesít (kampuszt nyitott New York államban), majd miután teljesíti, akkor a kormány egyszerűen azt mondja, „jól van jól van szép volt, de nem írom alá a megállapodást ahhoz, hogy aztán működjetek”? Azaz lét és jogbizonytalanságban tartja az intézményt?
    Valóban ez egy helyes és jó eljárás? Ne vicceljen!

  • MOLNAR GYORGY;

    A nev „TRUMF” volt. De az apja az „F” et elhagyta.

    Lenne jo ertesiteni minket ,hogy mifele „piszkos ugyek”-et ertesitett a TV jelenteseben, s hogy ki produkalta azt.

    Ha lopta volna vagyonat, kilonosen egy szegeny nemet menekult, hat nem hiheto hogy sikereskedhettet volna.

    Persze az ingatlan az mindenutt kivallo es sikeres foglalkozas lehet, hasonloan epitkezesek is, kulonosen egy helyen mint NYC. A lakossag allandoan es oriasian novekedett a XIX es XX szazadban.

    Mint a mondas, a Teremto reg abbahagyta a fold-teruleteinek termeteset.
    Tehat naponta tobb es tobb emberileny versenyez kevesebb es kevesebb teruletekert.

    Donald, apjatol egy millios kolcsonnel kezdte.
    Igen jo uzleteket bonyolitott, legalabb is a penzugyi problemak kezdeteig.
    Legalabb harom (3) nagy hotel kolcsonenek a fizetesein bajokba kerult.
    De ugyesen, rabeszelte a bankokat, hogy ha visszavennek a hoteleket, azok Donald vezetese es neve nelkul teljes kudarcot jelentene a bankoknak.
    Yehat a bankok adtak idot neki a fizeteseket utolerni.

    Latja, a maguk Orbanja meg Sorossal sem kepes sikeres alkura jutni. De meg szeretett partjuk sem volt hajlando bekesen alkudozni a magyar neppel 56-ban.
    Amit meg Ferenc Joska is hajlando es sikeres volt Deakkal.

    Mint a mondas; a fuzfa hajlik, a tolgyfa az eltorik, mint az ostoba ember.

  • talalom

    „…konzervativizmus” Ön szerint bunkó maradiság, aminek halálos ellensége a megismerés (CEU, Corvinus és a többi), a tudomány (MTA), a civilizáció (StopSoros törvény) és a kultúra (kulturkampf)???”

    Nem ezt írtam.

    A CEU által markánsan képviselt (ultra-) liberalizmusnak és a konzervativizmusnak is kell, hogy helye legyen bármely „normális” társadalomban ahol az állampolgárok kiválasztják melyik ideológia jobb számukra. A mai magyar társadalom nem normális (nem konszolidált) még évtizedekig. Soros György és az ő CEU-ja nyíltan hirdeti a mai magyar kurzussal való szemben állást ezért Orbán „csak” annyit mond: ha harc, hát legyen harc.

  • György Molnár
    2018 október 26

    Tudok Trump nagyapjarol , aki kocsmat nyitott , de hogy a vagyonat onnan szerezte volna ketlem.!

  • Kis Ferenc
    2018 október 26
    12:40 du.

    Ez mind blabla „mérnökúrr”

  • Bernstein
    2018 október 26
    10:09 de.

    Igaz.
    Nagyon igaz.
    Dehét nem lehet minden kis
    kócerájt a FFA* .-val egylapon emlegetni!

    *FFA = Felcsúti Football Akadémia

  • Kis Ferenc
    2018 október 26
    8:59 de.

    És még ez állítja magáról hogy mérnök.Vagyis tanult ember.
    Ekkora ostobaságokat…

  • Tovabba, Trumpnak nagyon Rossz indulatu a sajtoja az USA -ban! Valoszinu ezt Mrs. Clinton fizeti a „nagy” ellenfelerol”, bosszububol!

  • Már lassan mindenki költözik innen elfele.

    A Suzuki is , ami pedig a „Miautónk”
    és ingyenből aszfaltoztatott neki jó hosszú magán-utat
    a Kormány, hogy úgymond
    „a gyártmányok zökkenőmentesen hagyhassák el a gyárkaput”
    (persze az adófizetők pénzén)

    nostehát a Suzuki már jópár hónapja valahová Szlovákiába költöztette az alkatrész-raktárját.

    Ma, ha kell a Miautónkba egy féltengely, azt Szlovákiából (vagy honnan a fenéből) hozzák meg.

    Gondolom tudnak valamit.
    A jappcsiknak jó szokott lenni a szimatuk.

    Ha Mo.-t kipaterolják az EU.-ból, akkor a Suzuzki többé nem lesz Európai Úniós termék , így borsos vámot kell majd fizetni utána a kedves EU.-s vásárlóknak.

    Mert az senki nem gondolhatja komolyan hogy majd a hazai piac fogja felszívni a gyár rengeteg „konfettijét”
    (Miautónk ide, Miautónk oda).

  • Bendeguz79:
    „Masodik, hogy a fenben nyujthat a US-ban elismert diplomat, ha nem angol-nyelvu oktatasokat nyujt?”

    Mondja Mr Lout, maga mi a fészkes fenének dumál bele ilyen határozottan minden olyan ügybe, amelyekről a leghaloványabb ismeretei is hiányoznak? A budapesti CEU-n – amit van szerencsém egy picurkát ismerni – az intézmény létrejöttétől máig kizárólag angol nyelven folyik az oktatás.

  • Kis Úr! A sunyi,aljadék,lopakodó hatalomnak mindig ellensége a tudomány: különösen a társadalomtudományok, amik a társadalmak szerveződésének metódusaival,az egyes csoportok viselkedésével, befolyásolásának módszereivel foglalkoznak.
    Nagyobb összegben lefogadom, hogy a Magyar Tudományos Akadémia beszántását követi az MTA kutatóintézetek felszámolása: elsősorban a társadalomtudományokkal foglalkozóké.
    Ami a „harcot” illeti – a kormányfő szívesen öblöget súlyos közhelyeket. De csak a szájával: egyébként még egy kérdés elől is úgy elfut mint a nyúl, nemhogy felemelt fegyverek elől.

  • BE:ZEBUB;

    Tehat azert nem ervenyes az idegen nyelvu diploma magyrorszagon !!!

  • Bernstein
    2018 október 26
    10:09 de.

    Gondolom a te gyakorlatodban egy kondásképző iskolának nagyobb értelme van.

    Mivel a malacokat nyilván nem érdekli se a nemzetközi presztízs, még kevésbé, hogy a kormányzat betartja-e a szabadságjogokat

    A szégyenről és a gyalázatosságról meg halvány lila fingjuk sem kell hogy legyen

  • Kis Ferenc

    aki ilyet lebír írni, idézlek:

    „Orbán “csak” annyit mond: ha harc, hát legyen harc.”

    az bizony tanúbizonyságát adta annak a bunkó, aljas romboló indulatnak, ami bele szorult.

    Mindenesetre arról legalább tanúbizonyságot szolgáltatott, hogy nemhogy nem szocializálódott, hanem mindennel hadilábon áll ami a kulturált európát jelenti.

    Amikor egyértelműen kijelenti, hogy egy állam kormányának nemcsak, hogy joga van megsemmisíteni a vele nem azonos véleményeket, hanem azok ellen fizikai harcot is „köteles” vívni.

    ÁTALAKÍTOTTÁTOK A HAZÁMAT ÚJRA EGY BUNKÓK, SENKIHÁZIAK FÖLDJÉVÉ, BALHÉRA ÉHEZEL A SAJÁT HONFITÁRSAIDDAL?

    Ki vagy te ember??

    EMBER, tényleg?

  • Egy civilizált világban a kormányzat az egész ország kormánya- akinek az lenne a feladata, hogy azért dolgozzon, hogy az abban lakók és élők személyiségjogai, véleménynyilvánítása biztosított legyen.

    Gondoskodjon az emberséges életviszonyok feltételeiről – az esélyegyenlőségről.

    Ha nem így cselekszik, nem az népesség szabadon választott kormányáról beszélünk, hanem egy meghódított népen zsarnokoskodók gyülevész bandájáról.

    Akik pedig kiszolgálják ezeket az előbbieket a népességből azok a cinkosok, a vazallus haszonlesők, az adott népesség elárulói.

    Uff, én beszéltem

  • Egy kis kiegészítés, kedves Bognár Gyula! (Bár úgy gondolom, Ön ezt ismeri, tudja.)

    Ez az ember 1993-ban Szárszón nem tudott felelni érdemben György Péter felvetésére, miszerint hogyan tudja összeegyeztetni erkölcsi felfogásával a székház eladását. Megsértődött, mert nem vették be a „bandába” (értsd: kultúra). Attól kezdve módszeresen küzd ez a „befejezetlen jogász” minden ellen, ami nála több, és főleg jobb. Kapott ehhez még egy lórúgásnyi segítséget 2002-ben, ahol elferdült agymenése termékeként azonosította magát a hazával („a haza nem lehet ellenzékben”). Azóta módszeresen rántja le a saját disznóóljának szintjére az országot, mert képtelen elviselni, hogy tőle bármiben is különböző emberek egyáltalán létezzenek. Ahhoz nem elég ostoba, hogy ne tudta volna a hatalmat megragadni; ezzel a hatalommal él most, miközben szó szerint belerondít abba a fészekbe, amelyik lehetővé tette neki, hogy egyáltalán labdába rúghasson.

    „Ha a ‘kultúra’ szót, hallom, előveszem a revolverem!” (Hans Jost náci dramaturg)

    Nos, ez a pártfunkci-ivadék – nem mintha tehetne őse/i/ kilétéről, mivoltjáról! – most bosszút áll a kultúrán. ’93-ban kapott egy ejnye-bejnyét, 2002-ben elővette a revolverét. Most az egészet lelöttyintve valamiféle, a világot már egyszer vérbe borított nacionalista mázzal meghülyíti a buta népet. Nyitott társadalom? Még mit nem! Azok a csúnya liberálisok semmibe veszik a magyar szuverenitást, elárulják nemzetünket!

    Nem tudja „szeretett miniszterelnökünk”: az állam nem azonos a nemzettel, a nép nem azonos a nemzettel. Amikor nemzetállamról gagyog, akkor árulja el hamis, aljas célját. Mert akkor Szlovákia is nemzetállam, Ukrajna is nemzetállam, Románia is nemzetállam, Szerbia is nemzetállam, Horvátország is nemzetállam, Szlovénia is nemzetállam, Ausztria is -juhé, ez már kabaré? – nemzetállam, „oszt” egyikben sincs ezek szerint helye más nemzetnek!

    Egy állam, egy nemzet – egy nemzet, egy állam. A nemzetállam fogalma ezt jelenti. Ezt már megpróbálta egy osztrák „befejezetlen” piktor is …

    No de vissza a témához: ez az ember ahelyett, hogy kiművelte volna magát, a hatalmat megragadva ki akarja nyírni a kultúrát.

    Ez az ember tönkre tehet egyéneket, tönkre tehet egész nemzedéket, nemzedékeket, de a kultúrát nem tudja kinyírni. Radnóti Miklós, Mécs László, Vörösmarty Mihály úgy rúgja valagon ezt az embert, hogy arról koldul. (A vulgáris szóhasználatért elnézést a kultúrától; azért használom, hogy ez a Hungaro-Mussolini is értse.)

    Ennek az embernek a CEU a kultúra. Ha nem az lenne, nem akarná minden áron elüldözni, nem törődne vele.

    Ez az ember fél.
    A sarokba szorított patkány is fél … „Oszt jó napot!”

  • Miklos bá’

    nincs sok mindent hozzátenni a fenti beszédedhez – a kórkép kerek-perec diagnosztizálva van.

    Néhány patkány innen a pirinyóból sivítva menekülhetne

  • HunCanada
    2018 október 26
    12:15 du.

    Tényszerűen igaza van.
    De….
    Ha egy egyetem nem indít alapképzést, akkor tipikusan lefölöző stratégiát folytat. Mert ugyebár az alapképzést valakinek csak el kell valahol végeznie hozzá….

    Az csak írói munkásságom része, hogy pont az ilyen típusú státuszegyetemek miatt kényszerítették ki azt az osztott képzést, ami pedagógiailag egyébként ostobaság. Viszont gazdaságilag tök jó az egyetemnek, amelyik jó pénzért rá tud telepedni a másutt alapképzett csemetékre.

    Most abba nem mennék bele, hogy az USA oktatási rendszere a néhány állandóan emlegetett csúcs-intézményt leszámítva mekkora katyvasz és oktatási csődtömeg, mert nem ide tartozik. Eléggé jellemzi az a tény, hogy a sablonorientált, tesztkitöltésre szelektált, középre masszírozott rendszer gyakorlatilag kiírtja a valós innovációt, és emiatt az amerikai kutatás gyakorlatilag satufékkel állna meg, ha az agyszivattyú leállna.

    Az ne tévesszen meg senkit, hogy baromi sok pénzért meg lehet számolni egy ösvény fűszálait, és tudományos dolgozatok ezreit lehet publikálni a fűszálak szőrözöttségének alakulásából. Ehhez ipari szinten robotoló, piszok sok pénzen alkalmazott „diplomás” segédmunkások is elegendők. Új ösvényt nyitni a dzsungelben, az a tudományos innováció teljesítménye. Ha az ilyen publikációkat megnézzük, akkor kiderül, hogy a valós munkát kimondhatatatlan nevű kutatók végzik, akiket egészen máshonnan vettek meg. Lehetőleg onnan, ahol az amerikai mintára kialakított osztott képzésű, nálunk bolognainak hívott agyzsugorítás még nem terjedt el.

    Összességében: az orbanista, diktatórikus módszertant rühellem, és diktatórikusan szemétnek tartom. De hadd ne essek hasra a CEU és a hasonlók előtt sem. Nekem személy szerint tök mindegy, hogy a CEU létezik vagy sem. Ettől pont lesz…nám, hogy mi van vele. Az egyetlen, amiért hajlandó vagyok tiltakozni az a dacc.

    Miközben csendben megjegyzem: Középeurópa egyik legrégebben működő, speciális alkalmazott tudományterületét művelő egyetemét (a Kertészeti Egyetemet) úgy végezték ki, hogy a kutya nem köpött feléje. Nemhogy tiltakozott volna egy nagyon szűk körön kívül bárki is.
    (Hozzácsapták a Corvinushoz, majd lecincálták és jelenleg a gödöllői katyvasztanászok egyik szatellit-intézményévé silányították. )
    A T. jelenlegi szerző most, hogy divattá vált a CEU-t siratni, krokodilkönnyekbe tör ki. De hol írt a Corvinus-darabolásról mély elítéléssel? A vidéki egyetemek kiüresítéséről? Azokról, ahol alkalmasint az az alapképzés is megtörténik, amire a CEU is alapoz, mint üzleti vállalkozás.

  • Miklós bá’
    2018 október 26
    4:46 du.

    Sajnálom, ha tőlem tudod meg, de ha Orbán nem egyenlő a magyar néppel, akkor a volt SZDSZ sem!

    Azt hiszed, hogy az emberek elfelejtették, hogy az SZDSZ-nek (magas társadalmi támogatottság mellett!!) minden társadalmi problémára az volt a válasza, hogy „nincs ingyen ebéd”?
    Na hát akkor, most az embereknek, ha ugyanezt a logikát alkalmaznák, az lenne a válasza, hogy aki a versenyben nem tud megmaradni, az kihullik. Lehetne mondani, hogy a régi ballib oldal megbukott a szabad versenyben, mert nem tudta eladni a portékáját.

    Csakhogy a liberalizmus nem egyenlő a szadesszel, a baloldaliság a szocikkal. A magyar emberek nagy része még mindig demokratikus értékrendű, de nem kér a leszerepelt képviselőikből. A CEU ügye nyilván nem az oktatás elleni támadás, ahogy a gagyi ellenzék próbál érvelni, hiszen a nemzeti egyetemek rengeteg pénzt kapnak, ami a felújításokból is látszik.
    Ahogy a szocializmusban a Lomonoszov Egyetem volt a szovjet rendszerű országokban az oktatás csúcsa, az egypólusú világban meg az amerikai egyetem.
    Tehát ez inkább külpolitikai kérdés.

  • Andrew_s
    2018 október 26
    9:01 du.

    Andrew_s. Köszönöm a hozzászólásodat. Sajnos abba a hibába estél, hogy azt gondolod: én orientállak, hogy hasra ess bármitől is. Nem. Nem így van, felőlem a CEU-t utálhatod/szeretheted. Én nem adtam érzelmi töltetet a CEU felé, mindössze pontosítottam Bernstein felületes hozzászólását a világ TopEZRES egyetemeiről – hogy miért nem szerepel azon a listán, aminek Ő egyáltalán nem nézett utána, ezzel szemben viszont milyen TopSZÁZAS listákon szerepel. A kiegészítésemmel lett tárgyilagosság és érzelmi töltet nélküli az adott téma (azaz Bernstein Top 1000-es egyetemek, contra CEU).
    A mondandóddal többnyire egyetértek, én még a Kertészeti Egyetem kapcsán is felkaptam a fejem, de ez már más kérdés. Az is vitathatatlan, hogy a CEU Magyarország számára inkább érték, mint sem. Persze a CEU távozásába sem halunk bele, de ezekből adódóan ismét egy értékkel kevesebb lesz Magyarország, és a módszer sem európai – hanem középázsiai, igaz oda is kívánunk tartozni. Úgyhogy „minden oké”.

  • Hazai Lampa

    A Miklós bá’ véleményére való reagálásod is csak még inkább megerősíti azoknak a tipikus esetét, hogy ami kerek azt viszik, ami meg szögletes azt gurítják.

    Mert ha kegyed nagysága abból a bejegyzéseböl azt volt képes leszűrni, hogy egy „szabad gondolkodású” egyén bármilyen rendszert is azért tartana jónak vagy rossznak, mert az azt éppen propagáló politikust „imádná” – aki csak éppen lehet, hogy mint álcát vette magára az általa „hirdetett” ideológiát, alóla meg kilóg a lóláb, – az szomorú, de nagyon

    Pont ezek azok, amik bizonyítják a mérhetetlen ostobaságodat mint felnőtt, vagy éppen nem vagy még közel sem érett.

    Szabad-gondolkodású egyén az tud lenni, aki nem a másik szájából issza befele az igét, vagyis éretten tud gondolkodni, megítélni a tényeket.

    Nem az adott személyiséget kell ítélgetni, az le van tojva, a lényeg hogy mit képvisel – vagy éppen hazudja, hogy képviseli.

    Ti még mindig összekeveritek a focimeccset a politikával, az egészet annak fogjátok fel hogy kinek szurkolok.

    Mintha az valami jó hétvégi buli lenne.

    Már megbocsáss, de ezzel feltetted az „I-re a pontot” – persze ha érted, hogy ez is mit jelent.

  • Andrew_s

    A probléma lényege valóban nem a kormány által megtámadott egyetem tematikája – hanem az oktatási szabadság

    Nyilván ha az egyetem publikus, vagyis a kormány által finanszírozott, bele is szólhat hogy finanszírozza vagy nem.
    De ha az egyetem partikuláris, és ha a kormány megtámadja, akkor az oktatasi szabadságot, a vélemény-nyilvánítási szabadságot támadja, vagyis nem kell nyilvánvalóbb bizonyíték a diktatúrára.

    A többi „nem játszik”

    Más kérdés ha górcső alá vesszük az elmúlt és jelen kormányok oktatás-politikáját, akkor nemcsak hogy sírni, ordítani lenne kedve az embernek, hanem még az a híres bugylibicska (vagy metszőkés 🙂 ) rögtön és magától kinyílik az ember zsebében.

    Az általános lopásokat (az államkincstár széthordása) leginkább az oktatáson, aztán az egészségügyi ellátáson próbálták megspórolni.

  • gabriel

    1) Nyugodjon le, kérem!
    2) Nem azt írtam, amit „számba ad” – azok az ön víziói.
    3) A CEU nem azonos „a” kultúrával. A CEU csak egy fajta – nem túl jelentős és mulandó – világnézetet képvisel. Az egyetem súlyát Soros pénzügyi befektető jelenti akinek a világnézete és minden törekvése szemben áll az orbánizmussal. Így nem lehet csodálkozni azon, hogy Orbán is használja a maga eszközeit Soros ellen.
    4) A CEU áldozat egy ideológiai csatában.

    ps: Szerintem jó lenne, ha a CEU maradna Bp-en, de ezt csak úgy tudom elképzelni, hogyha Soros kiáll mögüle. Ez utóbbit nem gondolom így marad a „harc”

  • Kis feri

    bemásolom ide a bizonyítékát annak, amiért a hozzád hasonló tahó bunkók miatt az országomat Balkánná változtattátok.

    4) A CEU áldozat egy ideológiai csatában

    Ha te ideológiai csatatérré akarod változtatni a te lakhelyed, akkor szedd fel az orbant a magad pereputtyával és menjetek valami olyan helyre, ahol kiélhettek az aberrációitokat.

    Az ország az értelmesebbik fele semmiféle csatateret nem akar, hanem békésen szeretne élni, dolgozni, tanulni – de az ilyen bajkeverék, balhéra vágyakozók miatt nem lehet nyugodtan élni, az ország lepusztul a ti ideológiai harcotokban.

    Az Orbán hülyét csinált belőletek, azért hogy közben a markába röhögve megszedhesse magát, amíg a nép egymás torkának ugrik. Ehhez kellenek ilyenek akik a lelkük mélyen vén f@sz létükre se bírnak normális emberre válni.

    Ne add elő nekem a jópofát, hanem inkább menjetek be a stadionokba, amiket az Orbán dühöngőknek épített, ott kiverhetitek egymást, meg egymásét és a normális embereket pedig hagyjátok végre békében!

    Nem VESZED MÁR VÉGRE ÉSZRE – hogy abba kellene hagyni, amire 100 éve uszítanak, mint valami veszett kutyát?

    Hogy ne a Hazatársaddal viaskodj?

    Nem hát, mert a sehonnai bitangoknak milyen hazája van?
    Nem hát, csak minden este kapd meg a csontot, akkor minden jó?

  • KIS FERI

    Annyira bunkónak tetszik lenni, hogy képes is leírni, hogy az Orbán a Sorossal harcol a maga eszközeivel.

    Az Orbán vajon azért lett kormányfővé választva, hogy a haza lakosságát partikuláris ideológiai háborúba vigye egy képzetes ellenség ellen?

    Sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség

    Vagy bunkósságod ezért választotta?
    – de akkor viszont bandavezérnek

    Mert egy kormányfőnek nem ez a dolga

    Ha viszont az a Soros nevű egyed megítélése valóban kárt okoz az országnak, akkor mint kormányfőnek a kezében vannak az eszközök, hogy eljárást indítson ellene, TÖRVÉNYESEN – és ha bűnösnek találtatik el is zárják.

    Sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség

    De pontosan nem erről szól, hanem arról hogy egy élő cirkusszá változtassa az országot, ahol mi vagyunk benne a bohócok, uraságoddal az élen

    Sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség sötétség

  • Kis Feri

    hozzátartozik ehhez az ocsmány alávaló játékhoz, hogy ferdítenek, a bandavezéred és a kutyafalka is.

    Hol és ki mondta volna, hogy a CEU a kultúra?
    Pontosan „urásogad” akarja az én számba adni – hát adja a harapós lóéba.

    Viszont mint oktatási intézmény egy picsányi kis része a kulturális intézményeknek..

    És mint ilyent, aki támadja, az visszaállítja a Rákosi és Horthy világot, amikben megmondták hogy mi a kultúra.
    Az éppen aktuális despoták, diktátorok.

    Neked mi hiányzik jobban a csendőrkard, vagy az AVO-s bocskor?!

    Lehet ezek után engem utálni, nyugodtan – ezerrel
    (persze ha Chris átengedi)

    De az őszinteségemet nem rejtem véka alá.
    Nem vízió, hanem az igazság.
    Mert ugyan a magatok-fajtája egyelőre leönti egy kis mézes mázzal a keserű valóságot – hogy édesebb legyen benyelni – hogy EGY ÖRÜLT FASIZMUST ÉPÍT éppen.

  • Kis feri

    A legsúlyosabb részére a mondandódnak nem is reagáltam.

    De ha még ezt is megnézzük, akkor tulajdonképpen össze is áll minden.

    „”Az egyetem súlyát Soros pénzügyi befektető jelenti akinek a világnézete és minden törekvése szemben áll az orbánizmussal. Így nem lehet csodálkozni azon, hogy Orbán is használja a maga eszközeit Soros ellen.”‘

    Tudod öcsém, nem kérünk ORBÁNIZMUSBÓL.
    Világos mint a vakablak?
    Se sztálinizmusból, se hortizmusból, hitlerizmusból, leninizmusból, – semmilyen IZMUSBÓL!!!

    AMIBŐL A MAGYAR NÉP KÉR azt PETÖFI jó 150 evvel ezelőtt már összerakta – kicsit nyersecskén – kicsit butácskán
    de a lényeg, hogy:

    Nem akarunk kutyák lenni a saját hazánkban!

    Ha te csak úgy bírod elképzelni a nyomorult életét az unokáidnak, hogy valamilyen IZMUSTA lerágott csontjaiból bírjanak csámcsogni az asztal alól, hát akkor vidd el őket ahova akarod ebből a hazából olyan akolba amit te elképzelsz nekik.
    Ne az enyéimnek kelljen kényszerböl elmenniük a rühes kutyák miatt.

  • Nos ez a kétes,kártékony (Soros féle egyetem) valóban „Elhúzhatna” Bécsbe,remélhetőleg nincs más választásuk!
    Kiss F.nek igaza van,nem érné veszteség az országot,sőt…..!
    Itt távolról sem az oktatásról szól a dolog,sokkal inkább a burkolt…politikai uszításról, törvénytelen beavatkozásról!
    Nekünk szerencsére vannak sikeres és értékes,valódi képzést nyújtó egyetemeink,politikai mellékzönge…nélkül!

  • A lényeg : valóban lehet egy egyetemmel kevesebb,semmi veszteség
    nem érné a magyar képzést,eddig is megvoltunk nélkülük,és a magyar diplomások nem csak itthon,de sok államban elismertek, keresettek,és bizonyítottak!!!!!

  • Kis Ferenc
    2018 október 27
    12:42 du.

    Aztán mi a bajod Sorossal?
    Bántott tégedet?
    Enstandolta az üveggolyóidat?

    Te Kis Nemecsek Feri.

  • hazai lámpa
    2018 október 27
    4:02 de.

    „Az állam én vagyok ! ” … /XIV Lajos/

    Csakhogy ezt sokan
    félreértették/értik még ma is.
    Mert a Napkirály ezzel csak azt akarta tudtára adni
    a Teremtőnek hogy ő azonos az állával és nem kívánja
    azt hogy az Úr naponta szakállal lássa el.Állandósult
    kényelmetlenségeket okozva ezzel neki, holott őt rendkívüli
    módom foglalják le az Állam ügyei.
    És akkor még az álla is
    borotválást kíván nap mint nap..

    /Idézet-magyarázat Karinthytól/

  • BodaMarcsi

    te kis diplomás, te majd megmondod
    te kis haszonleső éhenkórász

  • Andrew_s
    2018 október 26
    9:01 du.

    Tegnap a buszon két gimnazista arról beszélgetett mögöttem, hogy ki hova megy továbbtanulni?

    A lánynak még fogalma sincs, pedig februárban le kell adni a jelentkezést. A fiú azt mondta, hogy Debrecenbe ne menjen, mert ott az oktatás és a hallgatók színvonala is alacsony …

    Én nem értek hozz, hogy melyik egyetem jó és miért. Ezeket a földarabolásokat és összevonásokat se követtem túlzott figyelemmel. Ezek a változások még jók is lehetnének, főleg hogy annyi EU-s pénz van, mint a szemét.

    De nyilván ha az érintettek is panaszkodnak, hogy a Palkoviccsal nem lehet tárgyalni, mert mindig kész tervekkel érkezik, az nem jó. Talán ami jó Kínában meg Azerbajdzsánban az ottani központi nemzeti egyetemen, az nem biztos, hogy nálunk is jó. Attól, hogy szárnyal a kínai meg az azeri gazdaság, nálunk nem biztos, hogy a kőolajkitermelés lesz a húzóágazat (most csak a hasamra ütve mondtam egy példát).
    De ez fordítva is igaz, nem látom, hogy a magyar népességnek mit hozott a sok CEU-s híresség vagy az összevonások előtti egyetemek? Ez is olyan, mint a Nobel-díj, aminek igazából nem látszik a hatása a magyar oktatás vagy gazdaság egészén (mivel a legtöbben nem is itteni munkáért kapták).

  • HunCanada
    2018 október 27
    10:29 de.

    Nem is arra gondoltam, hogy orientálsz, vagy érzelmileg akarsz befolyásolni.
    Írtál valamit, és arra válaszul leírtam azt, ami annak kapcsán eszembe jutott. Szerintem ez belefér egy beszélgetésbe akkor, ha valaki nem csak adok-kapok koordináták közt gondolja a hozzászólásokat.

  • gabriel

    „Tudod öcsém, nem kérünk ORBÁNIZMUSBÓL.
    Világos mint a vakablak?
    Se sztálinizmusból, se hortizmusból, hitlerizmusból, leninizmusból, – semmilyen IZMUSBÓL!!!”

    1) Egyet értek a fentiekkel – minusz „tudod öcsém”. Egy izmust kifelejtettél ezért helyetted néven nevezek: ultra-liberalizmus. Ebből sem kérek.

    2) Folyamatosan félre magyarázol: én csupán társadalmi-politikai folyamatokat objektíven írok le, állásfoglalás nélkül. Persze vannak (mint te is) akiket az objektivitás zavar, de ez legyen a te problémád.

    3) Világos, mint a vakablak?!

  • Andrew_s
    2018 október 28
    8:27 de.

    Persze, hogy belefér! Nincs problémám. Köszönöm amit leírtál. Én is leírtam a gondolatomat az írásod kapcsán.
    Ez alábbi mondatod tűnt úgy számomra, mintha az én hozzászólásomat úgy értetted, hogy „hasra kéne esni”. Ezt akartam tisztázni, hogy ilyesmire egyáltalán nem utaltam.

    „De hadd ne essek hasra a CEU és a hasonlók előtt sem.”

    Akkor ezt megbeszéltük, ahogy kell egy diskurzusban, kulturáltan.

  • Kis Ferenc!

    Kössz a kiegészítésért, de nem felejtettem ki, hanem nem írtam ki mindent.
    Hanem azt írtam, hogy:
    „semmilyen „izmus”-ból nem kérünk, amibe még ultra-liberalizmuson kívül is számtalan hasonló fajta beletartozik.

    Sorolhatnánk napestig őket, amely ideológiagyártások mind arra valók voltak a történelem folyamán, (ugyanúgy mint napjainkban), hogy igazolásul szolgáljanak a magukat az adott sz@rság képviselőjének arra, hogy féljogosítást vindikáljanak maguknak az azt ellenzők háttérbe szorítására, üldözésére, végezetül a likvidálásukra.

    Nagyon boldoggá tettél a szavaiddal, ha valóban nem sorolod magadat semmilyen „izmus”-hoz tartozónak, azok képviselőjének.

    Példának okáért a katolicizmus is „izmus”! És még sorolhatnám.

    Bármilyen csoport elkezdi a kirekesztést, magát feljebbvalónak deklarálva mint a másik, azzal elkezdte a „GYŰLÖLET” TERJESZTÉSÉT!

    Számomra csak egyféle mérce létezik:

    – A Morál

    Ami annyit jelent, hogy hogyan viszonyulsz embertársaidhoz.

    Ezek után kérlek „Uram-öcsém” hogy az objektivitást értelmezzük úgy – hogy mondjuk ki konkrétan, hogy miért „írjuk le” azt a tényt, amit jellemeztünk.

    Ez a kis ablakocska itt, amit a Christopher Adám biztosít számunkra belepötyögni gondolatainkat, pontosan arról szól, hogy véleményünket tegyük benne közé.

    Nehogy úgy járjunk a végén, mint a „Jancsika” aki félrebeszélt a Juliskának, aztán az ahelyett hogy az felmászott volna hozzá a szénás-szekérre inkább „megsértődött” – jogosan bizony, ugye öcsém-uram?

    Tehát ami ide írva volt – azt én véleménynek értelmeztem és értelmezem – bocs, viszont hogy most már megkaptam a használati útmutatót, már másképp kezelem. (esetedben)

    Viszont ha már idáig eljutottunk, mondjuk ki már az alapvető társadalmi igazságot, aminek a gyakorlásával „igen jól” megtudnánk élni egymás mellett.

    Olyan rövid és egyszerű, hogy szinte fáj.

    De pont így van mindennel, ami tiszta és igazságos az egyszerű:

    Hagyjuk most a 10 pontot vagy parancsolatot, már az is komplikált.

    Egy, egyetlen mondat elmond mindent:

    — „Az én szabadságom pontosan ott végződik, ahol a szomszédomé elkezdődik.” —

    Így már érthető – „öcsém-uram”?
    És szent a béke?

  • Nos nem olvastam el a cikket,(jó vetélkedőt nézek…)de valóban lehet egy egyetemmel(pláne a Soros félével )kevesebb,különösen,ha az kétes…..van elég normális képzéssel rendelkező magyar egyetem!!ha lesz időm,majd a cikkre is reagálok!

  • Nos ismét benéztem,az említett egyetem nem felel meg a normális
    magyar követelményeknek,az állítólagos „oktatáson” kívül sajnos egészen másról is szól….ténykedik,így nincs rá szükség,sőt káros és jó,hogy Bécsbe költözik!
    Na erről ennyit….!

  • Bár már régebben is olvastam,de nem mélyedtem bele a cikkbe…ÚGY GONDOLOM,hogy előzőleg és most
    ismét igyekeztem kellően reagálni,a véleményem megírni,amit továbbra is fenntartok!

  • Boda Marcsi
    2018 október 27
    3:47 du.

    Megint hazudsz

    Ha egy magyar kiment pl. az USA.-ba automatikusan egy tudományos fokozattal kisebbet ismernek el neki.
    Ha érvényesíteni akarja a hazai megszerzett fokozatát, vizsgát kell tennie.

    Természetesen kivételt képeznek a nemzetközileg ismert és elismert szaktekintélyek de TE olyanokat még messziről sem láthattál soha.

    Te idióta.

  • gabriel
    2018 október 27
    1:43 du.

    És még ez a Kis Feri meri magáról azt állítani hogy vill.mérnök.

    Csak egy kis adalék hozzá:

    Mikor kétségbe vontam primitívsége miatt a végzettségét,
    a következöt válaszolta:

    „Ott szereztem diplomát a BME Mikrohullámó Tanszékén, kérdezz nyugodtan”

    Ezen spec kissé elcsodálkoztam mert diplomázni karon szoktak és nem tanszéken, de mindegy.

    Feltettem neki egy kérdést amire CSAK OLYAN EMBER ISMERHETI A VÁLASZT aki párszor megfordult a Mikrohullámú Tanszéken.

    Erre mit válaszolt az ipse??!
    Hát csak annyit hogy akkor többé nem áll velem szóba hehehe

  • gabriel

    1) Én nem békétlenkedtem sem itt, sehol (a gorombáskodást nem én kezdtem, és nem folytattam) ergo a béke szent veled is.
    2) Az izmusokhoz: Valahová tartozni kell, enélkül „a” morálnak nincs alapja. Én is azt mondom: Mindenki véleményét (izmusát) v. orientációját tisztelni kell amíg az más embert nem sért.

    ps: Itt lejjebb van egy hozzászóló (meg se nevezm) aki neked írt, de rólam és marhaságokat. Szakmám távközlési villamos mérnök, mikrohullámú szakon végeztem. (Azért neked írok erről, mert a szóban forgó figurának a provokációira soha nem fogok válaszolni ha fejre áll is.)

  • Geyza Marcsinak van igaza. Ha megnézed a kormány Soros ösztöndijasait, akkor miért kell nektek ilyen kétes egyetem? Nem volt elég belölük?
    Persze ez nem azt jelenti, hogy bármi fogalma is lenne a CEU-ról, de a vaktyúk is talált egy szemet. 🙂

  • Bendeguz79
    2018 október 26
    12:06 du.

    „Pl.Holary Radam (Mrs. Clinton keoptelen volt sokereskedni a DC allamvizsgan….”

    Legalább a tulajdonnevekre figyeljen oda, ha már mindenképpen okoskodni óhajt olyan témában melyről fogalma sincs! Nem elég hivatkozni valakire, a nevét RENDESEN LE KELL TUDNI ÍRNI, ha erre nem képes inkább hagyja a fenébe, és nem is hivatkozzon rá! Az amerikai demokrata politikus nevének helyes leírása ugyanis nem függ össze azzal, hogy Ön mennyire „töri a magyart” vagy tud – e, ért- e egyáltalán magyarul!

    Tehát helyesen HILLARY RODHAM és nem Holary Radam!
    Érthető?

  • Csak „halkan”… kérdezem meg Földes S Pétertől,a másik „Felelni fogsz..” című cikke kapcsán,hogy A SOROS nevű emberszabású élőlényt(a hazaáruló magyar,a zsidóság szégyene,árulója)akit ráadásul a 2002-ben több milliárdos gazdasági csalás,több mint 2 millió eurós jogtalan haszon,bírósági tárgyalás -első,másod és harmadfokon,,később ügyészségi végzés,ítélet 2 millió euró megfizetése,2 év letöltendő börtön büntetés kiszabása(Franciaországban,ahová be sem teheti a lábát,de több más országban sem kívánatos..)mégis mikor fogják elítélni,netán nemzetközi elfogatóparancsot kiadni ellene?????Vagy ezt is megússza….,mint a napokban levélcsomagban kapott robbanószert,amit egy alkalmazottja vett át és kivitt a közeli erdőbe,majd a hatóság intézkedett,hatástalanította……
    Rá nem vonatkoznak a törvények?!!!!!!
    Egyébként ez az alak még az ÖRDÖGNEK se kell?ezért kell….csupán ezért van még életben!!!!!
    Eközben Európában ártatlan emberek ezrei halnak meg miatta…..
    Amit írtam,az igaz,több újság is megírta,több TV.csatorna közölte!!!!!!!

  • Az,hogy miért nem a „Felelni fogsz te is…”cikkhez írtam a véleményem,azt ugye már régebben „elragoztam”….ott már nem lehetett nekem.(!!!)…hozzászólni!

  • Föld S.Péter!

    Nos a magyar emberek biztosan nem lesznek vesztesei a kétes CEU egyetemnek,(meg főleg a távozásának…. és ezt maga is tudja!)
    Vannak saját magyar egyetemeink szerencsére,és kiváló képzéssel!
    Na le kéne végre állnia!

  • Kenny
    2018 október 29
    6:44 de.

    Hehehe télleg… 😀 😀

  • Kis Ferenc úr akkor járt a Mikrohullámú Tanszék közelében mikor én a holdon.

    Egy igen egyszerű és jól körvonalazott kérdésre sem tudott semmilyen választ adni.

    Mégpedig azért mert halovány lila fingása sincs a Mikrohullámú Tanszék belső életéről.

  • Boda Marcsi:
    „Nos a magyar emberek biztosan nem lesznek vesztesei a kétes CEU egyetemnek,(meg főleg a távozásának…. és ezt maga is tudja!)
    Vannak saját magyar egyetemeink szerencsére,és kiváló képzéssel!”

    Arról nem is szólva, hogy „Burundiban a nincs egyetem, mégis egész jól megvannak”.
    (Bokros Lajos 1995)

    (Valójában 1995-ben már négy egyetem is volt Burundiban.) Igaz, Burundiban CEU nincsen. És mégis milyen jól megvannak… talán mert kb. tíz éve megették az akkori kormányukat. 🙂 🙂
    Még 15-20 év Fidesz-kormányzat, és Magyarország akár el is érheti Burundi 1995-ös színvonalát. 🙁 🙁

  • Bendegúz79 Tehát kedves Bendegúz, az a történeted, hogy 3/4 évszázada elmentél Magyarországról. Ez hihető.
    Nem érdekelt Magyarország, nem foglalkoztál a nyelvvel sem, tehát olvasni sem olvastál magyarul. Majd egy éve hirtelen eszedbe jutott szülőhazád, és elkezdted ostorozni volt honfitársaidat és fényezni saját hatalmas tudásodat, egy nem létező nyelven? Ez nehezen hihető.
    Tudásod az egeket veri, mindenkinél mindent jobban tudsz, de egy helyesírásellenőrző programot képtelen vagy beállítani. Értem.
    Egy viszont tagadhatatlan, mikor valakit személyesen akarsz szidni, akkor hirtelen érthetővé válik az írásod. Ez nem hihető.
    Bendegúz, lehet ostoba vagyok és nincs élettapasztalatom, de te akkor is sumákolsz. Azt még megmagyarázhatnád Te mindentudó, hogy a neveket miért nem tudod helyesen leírni, még az angolokat sem? Mert ha nem sumák vagy, nem tiszteletlen, akkor beteg, de akkor ne játszd itt a mindentudó zsenit, kedves Bendegúz. Akkor ismerd el, hogy fogyatékosságod miatt nem tudsz írni, és akkor mindenki elfogadja nyelvújításaidat. Ilyen egyszerű, kedves Bendegúz.

  • Kedves Kelly, hagyjuk már Bendeguzt. Ő egy igazi provokátor. Legegyszerűbb nem olvasni. Én néha beleolvasok, ha nekem címezi az írását, de akkora csúsztatások vannak benne, olyan állításokat ad a klavimba, hogy csak nézek a szememmel…

  • Almási Alma Kedves Alma Még egy-két hozzáfűzni valóm lenne hozzám intézett szavaidra.
    Egyetlen egy másodpercre sem voltunk bizonytalanok. Egyetlen másodperc sem volt, mikor eszünkbe jutott volna visszamenni. No way.
    A másik. Itt is, és otthon is tagja vagyok bizonyos társaságoknak. Például a Kertitó kedvelőknek. Minden nap 30-40 ember „dicsekszik” a kertjével, és én örömmel olvasom és nézem a képeket, mert átérzem a posztoló boldogságát. Tudom, ez a lap nem az örömről szól, hanem a politikáról. A kommentekből folyik a gyűlölet, ami megerősítene elhatározásunkban, ha szükség lenne rá. Tanulhatnánk a kertitó kedvelőktől, akik irigység nélkül tudnak őrülni más örömének, pedig magyarok. Sajnos igazad van, ez nem az a forum, ahol tudnak örülni más örömének. Megkövetek mindenkit.

  • Kenny
    2018 október 30
    10:43 de.
    te csak írjál a kertitó club körüli boldog valóságról meg hasonlókról amint a sás zöldülését lesed egy dolgos nap délutánján egy kis jófajta mellől… bende gizi nem érdemel sok figyelmet, mert a hülyesége is olyan kusza, hogy még a kaszáspók is eltéved rajta…egyébként is ilyenkor a természet még egyszer kivirul és teljes pompájában mutatkozik a nyár ehhez képest dög unalom és ilyenkor a békák kara is részt vesz a hattyú ropogósra sütésében a Carmina Burana ban

  • Kenny
    2018 október 30
    10:43 de.

    még valami: ugye gábriel ecsém betette a vídejót aminek az címe, hogy: „ligou” azaz felhítta és a két Csimbók Riki van a képen… a gazdi megaszongya a kutyuskájának, hogy ezután ne harapdálja a pórázt… és lazán elhúz a délkeleti fuvallattal egy golfparty ra… mindez persze az összes brazilok jobblétre szenderülése és a világbéke kitörése előtt egy nanosecund… daloskedvű volt a babám????

  • HunCanada (a mindent tudó…. és minden valóságot tagadó)

    Én itthonról(!!!!!)valóban tényeket,igazságot írtam,amit egyes kintiek nem képesek elfogadni…..
    Egyébként csak nem képzeli,hogy azzal töltöm az időm,hogy a rakás
    hivatkozásait olvasgassam?Majd lehet,hogy belenézek egy kettőbe…Egyébként nincs nyomtatóm,ha lenne akkor sem tölteném
    ilyen haszontalan dologgal a szabadidőm!
    Alma viszont itthon él,talán olvas újságot?néz TV-t? …ha igen tudnia kell a Soros féle ügyről…!
    Ő is mindig osztja az észt,most például Balog Zoltánnal kapcsolatban,aki vissza ment lelkésznek…..már nem politikus!
    Na majd belenézek a mellékelt anyagba….A cím (Balog szerint)a migránsok is Isten teremtményei,ezen kár vitatkozni!!!majd elolvasom!

  • Alma!

    Balog lemondott,és most …..elmondja,hogy mi nem tetszett neki,de ugye nem verekedett,nem jelentget fel senkit?ugye ez
    Fidesznél,pláne egy lelkésznél nem szokás szerencsére!
    Amúgy a nyugati országokban szinte naponta derülnek ki migránsok által elkövetett bűncselekmények,amit ugye nevetséges lenne tagadni….persze vannak fokozatok:papírok nélkül érkeznek,megtámadják még a rendőröket is,verekszenek,a békés lakosságot is fenyegetik,egy kis nemi erőszak,és a legrosszabb esetben terrorcselekmény,gyilkosság!
    Minderről gyakran ÉLŐ riportok(!!!!!)jelennek meg a TV-ben…
    Ezeket sem látja??????
    Az sem mellékes,hogy egyre több környező ország is jogosnak tartja a határzárat(főleg a fentiek ismeretében)és követi a példánkat,nem véletlenül!!!!
    Az tény,hogy a Fidesz választási győzelméhez ez nagyban hozzájárult,de ugye nem csak emiatt győztek 3x????történt „egy pár” más pozitív intézkedés is!
    Na erről ennyit

  • Ami pedig az itthoni egyetemi képzés színvonalát illeti,még a nyugat európai országok is elismerik!

    Megvagyunk a kétes működésű CEU nélkül is!

  • Kiegészítés:

    Amúgy egy lelkész eleve megértést,elfogadást,segítséget hirdet,ami természetes(bármilyen vallású),de egy kormánynak
    az ismert veszélyek tudatában az egész nép biztonságát kell
    garantálni,ami nagy különbség.
    Tisztelem és becsülöm a Pápát,de a Vatikánban ugye ő is „gondosan átvilágított”..migránsokat simogatott,megmosta a lábukat…..stb.
    Na próbálj meg kicsit gondolkozni!

  • Távolban lévők -hazánktól- mit tudtok ezekről? mi az igazság?Hátha Ti tudjátok!

    A Bard College a posztgraduális központjának a létrehozását Soros György első feleségének, Susan-nek köszönheti. Ő a Bard Graduate Center alapítója és igazgatója. Az egyetem több szálon is kötődik Soroshoz, 2011-ben a Bard College 60 millió dollár támogatást kapott Soros Györgytől.

    Leon Botstein, a Bard College elnöke évek óta szoros kapcsolatban áll Soros Györggyel, illetve a CEU Igazgatótanácsának is elnöke. Jonathan Becker a Bard rektorhelyettese valamint a CEU amerikai képzési programjáért felelős igazgató.

    A CEU – Bard College együttműködés tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy Soros György kötött egy – feltehetőleg színlelt, valódi tartalom nélküli – megállapodást saját magával.

  • tóth péter

    Amit eddig tudtam , hogy baloldali bealltrottsagu es Orbant meg akarja buktatni. Ami elkepzelheto!
    ITT olvastam a Soros egyetemero, ami viszont erosen liberalis. Ugy tudom, hogy most at megy Asztriaba! Isten aldja, megvoltak a magyarok eddig nelkule is!

  • tóth péter!

    Köszi a részletes tájékoztatást, és a tárgyilagos hozzászólást!

  • Figyelő!

    Egyes a csaló,bűnöző és a börtön elől menekülő embereknek biztosan nem fog sikerülni Orbán megbuktatása,akkor sem,ha sok kétes emberrel ,esetleg befolyásos és még hatalmon lévő maffiózókkal szövetkezik!
    Magyarország független,szabad ország,(nem európai egyesült államok…)így szabad és törvényes választásokon a magyarok döntenek!

  • Kenny
    2018 október 30
    10:43 de.
    „Tanulhatnánk a kertitó kedvelőktől, akik irigység nélkül tudnak őrülni más örömének, pedig magyarok. Sajnos igazad van, ez nem az a forum, ahol tudnak örülni más örömének.”

    Én tudok örülni a Ti kerti tavaitoknak(pedig magyar vagyok!), ezért remélem Te is örülsz az én földszinti műhelyemből saját magam által átalakított és elszeparált nyári konyhánknak, mert mi a nejemmel végtelenül örülünk, hogy a főzések és befőzések miatti penetráns ételszag most már nem járja át az egész lakást! 😀 (Sajnos a mi telkünk olyan kicsi, hogy irigységet kiváltó tavacska már csak az unokáim homokozója és hintája rovására létesülhetne, annak ellenére, hogy mindig akkorára vágytam, amibe még fürödni is lehetne, aki meg ezért irigységre vetemedne, az le van sz..va! 😀 )

  • 2018 október 27 4:02 de.

    ‘hazai lámpa’!

    „Sajnálom, ha tőlem tudod meg, de ha Orbán nem egyenlő a magyar néppel, akkor a volt SZDSZ sem!” – olvasom.

    Ha viszont Orbán mégis egyenlő a magyar néppel, akkor az SZDSZ is egyenlő a magyar néppel; – e „logika” mentén ez nyilvánvaló, nem?

    Sajnos, a hazai fényviszonyok közepette nem látok érdemi reakciót a nemzetállamokról leírt gondolataimra, nem látok érdemi reakciót Radnótira, Mécsre, Vörösmartyra (ez a névsor , gondolom, te is tudod, nem teljes!); –

    Szárszóról tán nem is tudsz?

    Amúgy pedig: írtam én olyat, hogy az SZDSZ egyenlő a magyar néppel? Írtam én olyat, hogy a liberalizmus egyenlő a „szadesszel”, a baloldaliság a „szocikkal”? (Írt olyat néhai barátom, Kiss Kálmán, hogy „gumicsizmás paraszt”?)

    Egyébként ajánlom mindenki figyelmébe Emma Goldman Hazafiság: a szabadság veszélyeztetése című írását. Nem kötelező vele egyetérteni, de azért csípőből szétlőni talán mégsem illendő (és nem is biztos, hogy hasznos).

  • Boda Marcsi
    2018 október 30
    2:13 du.

    Jól mondja Marcsi, egyáltalán nem képzelem, nem tudom elképzelni, hogy az agymosáson kívül bármit is olvasgat, vagy néz. Végre belátta, beismerte, hogy csak propagandát nézi/hallgatja… Ha más infó jut el Önhöz, akkor arra az a válasza, hogy: „t csak nem képzeli,hogy azzal töltöm az időm,hogy a rakás hivatkozásait olvasgassam”…

    „Valóban, tényleg milyen nyitott” a többféle forrásból való tájékozódásra Marcsi. 😀 Ez az iménti mondata is azt bizonyítja… „CSAK NEM KÉPZELI….STB” 😀

    Egyébként még a hozzászólásomat sem értette meg. 😀 Nem olvasni kell, hanem nézni 5-6 hivatkozást, ami mögött képek vannak – odaírtam, hogy kortárs művészi alkotás. De nem kell semmit néznie, elég a hozzászólásai minőségét és milyenségét olvasni, mindent elmond a szerény képességeiről.

  • gabriel
    2018 október 26
    3:49 du.
    EzzEL A BEIRASSAL NEM ERTEK EGYET ! T>I> SOROS es egyeteme kezdettol fogva Orban ellenes volt! Orban valasza jogos volt, a hazzal kapcsolatban.

  • gabriel
    2018 október 26
    3:49 du.
    EzzEL A BEIRASSAL NEM ERTEK EGYET ! T>I> SOROS es egyeteme kezdettol fogva Orban ellenes volt! Orban valasza jogos volt, a hrcal kapcsolatban.

  • Kedves Figyelő, Soros teszi, amit tesz, nem ORBÁN ELLEN, hanem a MI ÉRDEKÜNKBEN.

    Itt Soros György és a magyar érdekek együtt állnak szemben Orbán személyes érdekeivel és hiúságával. Én így látom.

  • És, kedves Figyelő, ez teljesen független attól, hogy a CEU milyen minőségű egyetem.

  • Figyelo
    2018 október 30
    3:35 du.

    „Amit eddig tudtam , hogy baloldali bealltrottsagu es Orbant meg akarja buktatni. Ami elkepzelheto!
    ITT olvastam a Soros egyetemero, ami viszont erosen liberalis. Ugy tudom, hogy most at megy Asztriaba! Isten aldja, megvoltak a magyarok eddig nelkule is!” – írta Ön

    Kedves Figyelő, mikor szokik már le arról, hogy úgy általában a magyarok nevében nyilatkozzon? Honnan a fenéből veszi a bátorságot és a jogot, hogy valakit „kitessékeljen” Magyarországról – még ha csak szerencsére képletesen teszi is – és arról értekezzen mi hiányzik majd a magyaroknak és mi az ami nélkül eddig is megvoltak, kvázi ezután is meglesznek? Honnan tudja, hogy itt nálunk mire van igény? Nem kéne ezt inkább azokra a képzést igénybe vevő, és ezután is igénybe venni szándékozó hallgatókra és jövendő hallgatókra bízni aki úgy egyébként mindent megtesznek/megtennének, hogy ezen az egyetemen képezzék magukat és szerezzenek végzettséget, melynek eredményeként a világban bárhol elboldogulnak a tudásukkal? Tudja,amikor az én korosztályom tanult, még értelemszerűen nem voltak ilyen jellegű egyetemek itt nálunk, mi az akkor elérhető hazai egyetemeknek is örültünk, de bízvást mondhatom, ha ma lenne aktuális a képzésem, kezem-lábam törném, hogy egy ilyen helyre bekerüljek! Hát ha ennyire nem tudja, nem ismeri a felsőoktatási rendszert, azon belül magát a CEU működési rendszerét, képzési irányát, minősítését, akkor miért nyilatkozik róla úgy mint szakavatott, felkent ítész? Ezeket, a minden valós ismeretet nélkülöző, abszolút szimpátián/un-szimpátián alapuló megjegyzéseit inkább mellőzze, hagyja meg Bodának, ő kiváló abban, hogy minden olyasmiről megmondja a tutit amiről lövése sincs, nem kéne Önnek is felvállalnia ennyi bornírtságot!

  • Inkább Bibi Fene tudja. Rengeteg kicsi, egy-két négyzetméteres tavacska van az oldalon. Sok ötletet lehet szerezni.
    Persze minél kisebb, annál nehezebb az egyensúly tartása, és minél nagyobb, annál több fizikai munkát igényel. Egy tó mindennapos munka, meg kell dolgozni az örömért.
    Némelyik pici olyan szép, hogy kedvem lenne a kert sarkába még egy pici tavat is telepíteni. De még tartom magam. 🙂
    Fürdőmedencére itt nem vágyok. Néhányszor bemásztam az Óceánba, de jégkockaként jöttem ki. Ez nem az az éghajlat.
    Miért ne örülnék az örömödnek? Tudom, romantikusan hangzik, de az ember akkor lehet igazán boldog, ha boldog elégedett emberek veszik körül. Ezért is bátorkodok Magyarországot rossz élettérnek nevezni.
    Remélem lecsót is tesztek el, az lenne az igazi.
    Tudod, nagyon furcsa élettér az internetes újság. Minden nap találkozunk, a legtöbben titkolják vagy hazudják kilétüket, és hát mit ér az a vélemény, amiről nem tudom miben fogant?
    Nem fogadhatok el véleményt egy autóról, ha az írója csak a parkolóban látott olyat.
    Minden nap összegyűlünk, és szidjuk a pártokat, a cikkírót és egymást, anélkül, hogy tudnánk egymásról valamit. Ha másról írsz, ne „offolj”. Tudom, érdemes titkolni magunkat, sok embernek van veszteni valója. Lásd a magyar ügyészt, akit Facebook bejegyzése miatt rúgtak ki. A nagy testvér figyel, gondolom ez is a demokrácia része.
    Négy éve történt, a Skoda boltban odajött egy teljesen ismeretlen hölgy, és újságolta a feleségemnek, hogy most rendelt meg egy Fábiát, ami zöld lesz és fehér a teteje, és olyan régen vágyik rá, és végre sikerült megrendelni és, és, és. Repkedett az autó körül és körülöttünk. Olyan boldogság sugárzott róla, hogy senki nem tudta kivonni magát a hatása alól. Olyan jókedvűen autóztunk haza, és most négy év múlva is örömmel tölt el, mikor visszaemlékezem rá. És akkor megérkezem Ferihegyre, találkozok a búvalbxxxxxx vámossal (tiltva van a mosoly?), elkopott, rosszkedvű, fásult, agresszív emberekkel, és elmegy az ember kedve mindentől. Hiába mondjátok, hogy nem így van, aki nem szokott hozzá, az látja a folyamatot. Persze, hogy örülök, ha örülsz.

  • Rodeo11 Nekünk néma békáim vannak. Itt kimondottan kérik az embereket, hogy kerti tavakat telepítsenek, mert a békáink veszélyben vannak a csapolások miatt.
    http://www.ipcc.ie/a-to-z-peatlands/frogs/
    Nekünk annyira sikerült a tenyésztésük, hogy kénytelenek voltunk sétálóösvényeket létesíteni, mert sötétedés után nem tanácsos a füvön mászkálni, ha nem akarunk balesetet. 🙂
    De sajnos hangjuk az nincs.

  • Miklós bá’
    2018 október 30
    6:10 du.

    Írtam én olyat, hogy Orbán egyenlő a magyar néppel?

    Nemzetállamokról annyit, hogy Anglia meg Spanyolország is nemzetállam volt, aztán most azt se tudják, hogyan szakadozzanak széjjel! Hirtelen előkerült mindenféle kisebbség, akiknek jóformán a létezéséről se tudtunk, vagy legalábbis, hogy önálló országra lenne szükségük.

    A nemzetállamokat Kelet-Európában francia mintára hozták létre a Habsburg Birodalom romjain. Franciaország a fő mintapéldája a nemzetállamnak. A liberalizmusba francia mintára került bele az egynyelvű nemzetállam.
    Szerintem a volt szdsz-nek bele kéne nyugodnia, hogy a nemzeti jelszó felhasználható arra, hogy egyesítse a magyar népet. Más kérdés, hogy rossz célra is lehet használni, mint bármit.

    Magyarországon a nemzeti jelszót nem csak a két világháború eseményei járatták le, hanem az, hogy alig volt kormányképes baloldal, amelyik értelmet tulajdonított volna a szónak.

  • hazai lámpa Ez most komoly? Nem tudtad, hogy a Britek es Spanyolország sosem volt nemzetállam? Azokra jelentéktelen csoportokra gondolsz, mint az ír, skót, wales-i, katalán, baszk? Azért róluk lehetett hallani.
    Bretagne is köztudottan geal (kelta) ahogy akarod. Ez nem volt soha titok

  • HunCanada!

    Ne erőlködjön valahonnan …kintről,mint írtam több csatornát nézek,több újságot olvasok és vannak netes források is és ITTHON!!!
    Figyelő!

    Jobb ha tőlem tudod,hogy a Soros egyetem 12 x (!!!!!!)nagyobb
    uniós forrást kap,mint a Corvinus,(magyar egyetem)amely valódi és szinvonalas képzést folytat,míg az előbbi a CEU célja csupán burkolt politikai beavatkozás,uszítás lenne itthon a
    részeges Junker és a „jellemes” Gyuri bácsi puszilkodásának köszönhetően.
    Frissen festett kis faházikó képe látható az újságban a Bard College területén,a CEU szerint… itt biztosítják a törvényben előirt külföldi képzési feltételeket?…..
    Előjogokat akart itthon biztosítani…de még az alapvető törvényi előírásoknak sem felel meg!

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi, mikor jelezte a HunCanada hogy „kintről” írna? Ezt Önnek valamikor esetleg megerősítette? Ha nem, akkor talán jobb lenne ha kevesebbet foglalkozna HunCanada lakhelyével és többet a tényekkel és pontos adatokkal amelyeket sok-sok türelemmel közöl az Önnel folytatott beszélgetések során.

  • Boda Marcsi
    2018 október 31
    12:43 du.

    Marcsi nem erőlködöm, maga nagyon el van tévedve.

    Christopher kérdése jogos Öntől. Mindig is furcsállottam ezt a „kintről”, meg „bentről” alibi terelését, amit minden egyes nap előhoz valakivel szemben. Én soha nem jeleztem, hogy éppen most honnan írom a hozzászólásomat, „kintről”-e, vagy „bentről”. Ez egy nagy butaság, ha ilyen gyermeteg dologgal próbálja alátámasztania, hogy Ön „bentről” jobban tud mindent, akkor eleve elveszítette a bárminemű kérdésben a hitelességét. És ez csak egy a sok-sok butaságai közül.

  • Christopher Adam
    2018 október 31
    12:50 du.

    hahahaha a bodácskát ki kellene tüntetni Ő a blog papagájkommandója

    hahahaha

    csak kicsit karcos mert az a lemez amit feltesz már megkopott és a tű sem az igazi nem egy Shure vagy AKG

    most írjam meg neki hogy WAM Symphia Concertante ját Esz dúrban teszem magam részévé és reklám nincs is Santiago de Chile ből

    még majd belesápad?

    hahahahaha

    nagyon szórakoztató lehetne ha nem lenne kicsit meghibbanva 3 oscar díjas közé beszorult és nem tud kikecmeregni onnan

  • C.Á!

    Amíg HunCanada rendszeresen és minden alap nélkül okít,ok nélkül lekezel,mint egy hülye gyereket….addig úgy gondolom,hogy nekem is jogom van erre reagálni,amit minden esetben a nálánál jobb modoromban teszek.Nem kell őt védeni,nem olyan gyámoltalan….
    Aztán a tőle kapott hiteles”infók” tartalma alapján feltételezhető,hogy bizony nem itthon él,ahogy maga sem!
    Inkább a több kötözködő,alaptalanul sértegető és persze tájékozatlan kinti és itthoni hozzászólókkal kellene időnként foglalkoznia (pld.gabriel,Geyza)akkor is,ha ez egy közismerten szélsőbaloldali fórum!Egyeseket nem ártana moderálni is!
    Bízom a tárgyilagosságában!

  • Christopher Adam

    Boda Marcsi,

    én nem járok szélsőjobboldali lapokra és végképp nem szólok hozzá az ilyen portálokon megjelent cikkekre. Ön miért jár egy közismerten szélsőbaloldali lapra? Miért ír kommenteket naponta immár hosszú évek óta egy számára hiteltelen és politikailag nem szimpatikus lapban megjelent cikkek után?

  • Kiegészítés:C.Á!
    Rodeo11-t kifelejtettem,ugye nem teljes „listát” írtam……annyi időt nem pazarolok rájuk….!
    Amúgy többen nem csak engem,hanem pld. Bendegúz79.t,vagy a szintén nem fiatal kint élő Figyelőt(mint idős nőt) is sértegetik,”próbál
    ják”kiosztani,aki a régi időkről hitelesebb hozzászólásokat írnak,mint akiket soha semmi sérelem nem ért,meg nem is itthon éltek,élnek…Kennyt is kifelejtettem,de ő azért az „észosztásában” is igyekszik aránylag kulturált lenni!!!

  • Kisboda:

    TE vagy kisanyám a kártékony, nem pedig a CEU.

    Fernstéhen idióta ?

  • C.Á!

    Akinek vannak érvei,mondanivalójának valóságalapja,azt vajon miért nem tudják elviselni? Most maga is elismerte,hogy ez egy baloldali fórum,de ugye nem kerekasztal? meg ugye a KMH állítólag a kinti és itthoni magyarokat tájékoztatja,akik természetesen nem mind baloldaliak !
    Mellesleg a parlamentben is minden küszöböt elért párt képviselői
    felszólalhatnak!Egyébként be ismételgesse a sok vádaskodó hozzászóló állításait,nem vagyok elvakult jobboldali és többször( talán 100x is leírtam) nem voltam soha és most sem vagyok egyetlen párt tagja sem!!!!,hogy több hiteles forrásból tájékozódom(nem csak kormányinfóról)meg ugye ITTHON ÉLEK!!!!!!
    Remélem megértettük egymást?!
    Üdvözlettel:Marcsi

  • Boda Marcsi
    2018 október 31
    12:43 du.

    Mo. is csak a tatárjárásig volt „nemzetállam” (talán).
    De utána már jött ide mindenféle náció,talán csak jappcsik nem.
    Vannak pirézek is. Legalább 1 : én 😀 :d

  • Fenntit nem a féleszű Bodának szántam hanem Kenny.-nek.
    Az idióta banya fel sem fogná miről írtam.

  • Egyébként arról nem én tehetek,hogy itthon az ellenzéki,baloldali pártok ennyire lecsúsztak(sőt a Jobbik is)ezt kizárólag maguknak köszönhetik,amiben több itthoni „távolról sem”jobboldali ismerősömmel,barátokkal is egyetértünk!
    Hogy miért szólok hozzá a cikkekhez?Azért mert úgy gondolom,hogy több kinti magyarnak joga van egy itthon élő tapasztalatait,a valóságot megismeri,amit ez a fórum gyakran nem közvetít,képvisel!
    Csupán ennyi,én nem uszítok…..!

  • „A liberalizmusba francia mintára került bele az egynyelvű nemzetállam.”

    Jézusmária…A nemzetállam liberális fogalom?
    Jó,hogy mondod, lámpa!
    Mer’ hát akkó’ miféle libernyák vagyok én, aki rühellem a nemzetállamot…

  • Boda Marcsi
    2018 október 31
    2:23 du.

    „Egyébként arról nem én tehetek,hogy itthon az ellenzéki,baloldali pártok ennyire lecsúsztak(sőt a Jobbik is)ezt kizárólag maguknak köszönhetik”

    No, azért a jóságos Fidesz konspirativ aknamunkája legalább annyit segíthetett rajtuk mind a saját töketlenségük! 😀

  • Rodeo11
    2018 október 31
    1:24 du.

    Nem a B.M. védelmében:

    De az ellen-kommandó se piskóta…. tömeges berepüléssel

    kkkkkkkkk

    Szajkózod a latin-amerikai helyzetről amit az internacionális irán/putyin tengely ad a szocial-fasiszta sajtó szájába.

    A legnevesebb képviselője szép bajuszkát hordozott, te nem?

  • Boda Marcsi
    2018 október 31
    1:43 du.

    Marcsi, magának mindenhez van joga. Ahogy Ön fogalmazta, akár hülyegyerekként viselkedni is van joga. De ha így viselkedik előfordul, hogy hogy-hogy nem hülyegyereknek nézik. Bár én ilyet nem mondtam Magáról, ezt maga fogalmazta most meg. Mindazonáltal az Önhöz intézett szavaimat mindig alátámasztom, akár példákkal, olykor linkekkel, amire Önnek az a válasza, hogy

    „Csak nem képzeli,hogy azzal töltöm az időm,hogy a rakás hivatkozásait olvasgassam?”

    Így persze, hogy nem hallja meg a saját buborékán kívüli véleményt, kritikát és ehelyett csak támad, alibi „kintizik” és eltér mindig a tárgytól, ahogy most is elkezdett a parlamenti pártokról, ellenzékről, jobbikról beszélni meg a mások hozzászólásait előhozni.
    Marcsi jegyezze meg valahogy, hogy én nem a „mások vagyok”, Engem ne azonosítson a fura agyjárása alapján mások hozzászólásaival egy kötegben, és ne vegyen mindenkit egy kalap alá. Magyarul, hogy értse ne általánosítson aszerint. Ha megnézi én nem pártok, vagy nézetek alapján írok Önnek (Mert odáig el sem jutunk Magával), hanem pusztán csak kijavítom a butaságait, ahogy előbb is elmondtam példákkal, linkekkel, olvasnivalókkal alátámasztva… Ja, hogy Maga ezeket észre sem veszi,

    „Csak nem képzeli,hogy azzal töltöm az időm,hogy a rakás hivatkozásait olvasgassam?”

    ..hát hogy képzelem én azt, hogy a saját maga szavain kívül bármit is meghall, elolvas..igaz?! Magyarul ez a beismerése az Ön véleménycsere módjáról, egyáltalán az információk begyűjtéséről és osztályozásáról azt jelenti, hogy Ön egysíkú, kiegyensúlyozatlan, elfogult, szubjektív, részrehajló személy. A személyes attribútumait vizsgálva, olykor gonosz is, és egyáltalán nem képes önmérsékletre, hát még önvizsgálatra. Pedig másoktól ezt olyan szeretettel elvárja, De Önnek nem megy, mert a saját kis buborékjában él. Kívánom, hogy egyszer meglássa a tágabb valóságot, és ne csak azt amit a saját kis buborékjában létező TV-k és a média maga köré vetít, mint ahogy Truman Burbank is rájött a turpisságra. Igaz, Ő törekedett is rá, Ön még ezen a ponton sem jár.

    Na de most ezzel ajánlottam is egy JÓ FILMET Magának. Hisz nagy filmrajongó: Truman Show.
    Ha gondolja eszmét cserélhetünk a filmről is, ha megnézte, hogy miképpen illeszkedik ez a maga valóságára.

  • Inkább Bibi!

    Nem kellett és nem volt aknamunka…..saját magukat nyírták ki,pártokon belül is jelentgetnek ,sőt verekszenek a másik baloldalt rágalmazzák,szidják,meg ugye a múltjuk?…..
    Különben törvényes,kiirt választásokon döntött az emberek többsége,hogy ki is legyen kormányon,méghozzá 2/3-dal.
    Jelenleg is magasan vezet a Fidesz,míg az áprilisi választások óta még alacsonyabb %-on áll az ellenzék!
    Nem kell a púder,ez az igazság,se programjuk,se összefogás,csupán hiteltelen vádaskodás!Szánalmasak!

  • Geyza
    2018 október 28
    8:00 du.

    Geyza, én 1987-90-ben együtt dolgoztam néhány témában az intézettel, amikor még szerintem, bár lehet, hogy tévedek, igazíts ki – még úgy hívták, hogy Távközlési és Híradástechnikai intézet.
    Néhány projektet ültettünk a megvalósításba.
    Sajnos a legnagyobbat – amibe a legtöbb munkát öltük – elfújta a rendszerváltás szele.
    Sok pénzt igényelt volna a gyártás – megcsináltam egy OMFB fejlesztési tanulmányt is rá, amit ugyan elfogadtak, de aztán jött a hír, hogy az OMFB-nek még éppen kifizetés előtt vége. A Bankokat privatizálták akikkel addig együtt dolgoztam, úgyhogy ott is fuccs…

    Egy év múlva véletlenül találkoztam a felelős illetőkkel az OMFB-böl – és kérdőre vontak, hogy miért nem veszem fel a pénzt?
    Ott várja az átutalást, nekem kell rendelkeznem róla.
    Néztem mint Rozi …
    20 millió pénz volt (akkor)

    DSL-kártyát fejlesztettünk – a mintapéldányok készen voltak, kiállításon sikert arattak, csak gyártásba kellett (volna) vinni.
    A cégemet úgy hívták, hogy Standard Elektronic kft 🙂

  • Amúgy Geyza állapotáról,”hozzám „szólására írt írt válaszom,ismét
    nem jelent meg,de ő kitett magáért,mint a fórum „szószólója”
    Nem az én szégyenem ez az ürge szerencsére,az meg hogy delériumában mit is lefetyel….nem érdekel!Fő hogy,a fórum hűséges alattvalója…

  • Boda Marcsi
    2018 október 31
    4:05 du.

    „Nem kell a púder”

    Bizony nem! Na jó, akkor a konspirativ aknamunkaként csak a leglátványosabb -szerintem megjátszott- pálfordulást majd egyre jövedelmezőbb pálvisszafordulást emelném ki a sorból, a gerinces Simicska Lajcsiét, aki kezd ismét -csodák-csodájára!- erőteljesen vissza térni a lojális kedvezményezetti körbe! 😀

  • Boda Marcsi
    2018 október 31
    4:05 du.

    Marcsi, de mennyire demagóg Maga megint. Nem kell a púder, ezt írta? Hát akkor Ön mit púderezik folyton? Ez hazugság, hogy nem volt programja a többi pártnak. Éppen a Fidesz az az egyetlen párt amelynek nincs programja, nem volt sem a tavalyin sem az azt megelőző választásokon. Minden pártnak volt bárki által elérhető programtervezete a hivatalos oldalukon. A Fidesznek pont azért nem volt, hogy ne lehessen számon kérni Őket, hiszen a kormánypárt cselekedete nem következetes, hanem épp az aktuális szélirány határozza meg EZÉRT nincs és nem is volt programja a Fidesznek. Tényleg azt elnézem, hogy visszafogottak az ismeretei, de a hazugság megbocsájthatatlan amit maga itt előad ismét és szemrebbenés nélkül.

  • gabriel
    2018 október 31
    4:05 du.

    A rendszerváltás idején is BME Mikrohullámú Tanszéknek nevezték.
    Nem lehet hogy a TÁKI.-val kevered?
    (Távközlési Kutató Intézet)

  • tóth péter
    2018 október 30
    3:01 du.
    Ezek szerint senki nem lakik ámerikában
    köszönő üdvözlettel

  • HunCanada!

    Hát most már biztos,hogy nem itthon él,!!!,mert akkor ismerné a programot és azt is,hogy mi minden valósult meg!(én tudom és az itthon élők is)
    De oda se neki,nincs kedvem tényeken vitatkozni,meg ugye most
    ünnep van,ma Mindenszentek,holnap Halottak napja,gyertyagyújtás
    megemlékezés!
    Sok szeretett személyt elvesztettem(szülök,barátok,ismerősök…)így most rájuk emlékezem mint sokan….kint és itthon is!
    Mindenkinek kívánok szép meghitt ünnepet,jó pihenést!

  • Amúgy megint „próbál” sértegetni,fölényeskedni…holott nem az én ismereteim hiányosak és nem én hazudozok,pláne nem felsőbb utasításra…….!
    Na elég volt,befejezem,mert ha magát olvasom attól csak leépülök!

  • Inkább Bibi!

    Simicska egy jellemtelen,csaló alak ,aki rég levizsgázott,amire általa az utóbbi időben a Jobbiknak törvénytelenül juttatott temérdek pénz tette rá a koronát!!!!!!
    Nem hinném,hogy a kormány ezt valaha is elfelejti..megbocsájtja?
    Az ilyen szemét alakokra nincs szükségük!
    Ugye a Fidesz azért nem annyira hülye,mint az ellenzék ,amely hol
    összeborul(a hatalom megszerzése érdekében…)hol feljelenti,sőt volt rá példa,hogy meg is veri a párttársát,vagy a másik párt tagját!

  • HunCanada
    2018 október 31
    5:06 du.

    Pedig OIM* púderszakra jár.
    Puderelésből vizsgázott jelesre.
    És mégis únja….semmi nem jó neki.

  • tóth péter
    2018 november 1
    8:21 de.

    Azzal nincs baj hogy magadban beszélsz, de ha nyilvánosan teszed, az már jelent valamit.
    /Géjza megállapítása arra nézve hogyan kezdődik az agylágyulás/

    Lélekbúvári hatalmassal : G.

  • Boda Marcsi Nehogy kiderüljön, hogy Simicska feladatot teljesített, a jobbik szétverését. Mert ha igen, akkor jó munkát végzett, és akkor kiterjesztheted a jellemtelen csaló alakot a megbízóira is.

  • Boda Marcsi
    2018 november 1
    12:43 du.

    Ebben egyetértünk.
    Simicska adó-csalással és korrupcióval tette pénzügyileg naggyá a pártját.
    De nem értem miért kell ezért ócsárolnod?
    Tán nem jól tette ?

  • Süket Geyza!

    Simicska nélkül is győzött a Fidesz,nem ő tette naggyá…(rázd meg a bogyódat….)és azóta is vezet!
    A csalást,korrupciót és a bűnelkövetést a Jobbik törvénytelen támogatásával követte el……
    Na most jó krimit nézek,nem érek rá téged okítani…..

  • Amúgy ő használta ki „anno” a Fideszt,élősködött és ő kaszált.,gazdagodott meg…de ugye ennek vége,megmutatta az igazi
    arcát,amit Orbán nem felejt el.. !!!!!

  • Kiegészítés:
    Aztán amikor a Fidesz megelégelte a haszonlesését,törvénytelen lépéseivel történő meggazdagodását és „rászólt”…na akkor esküdött bosszút és szövetkezett
    a rivális jobbikkal,amelyet törvénytelenül finanszírozott stb.
    Szerencsére kiderültek a „dolgai” és nem sikerült megbuktatni a
    2/3-os győzelemmel jelenleg kormányzó pártot!
    Óriási különbség!

  • Boda Marcsi
    2018 november 1
    11:57 de.

    Milyen programot? Marcsi? Egy választási program az olyan amit közzé tesz egy párt, és ismerteti a terveit az emberekkel. Amit később pontról pontra el lehet számoltatni vele. Mutassa meg legyen szíves a Fidesz legutóbbi, 2018-as HIVATALOSAN KÖZZÉTETT választási programját. Ha nem tudja akkor pestiesen szólva MAGA ma is EGY HAZUG ̶D̶I̶S̶Z̶N̶Ó̶ ember.
    Azt meg megint nem értem, hogy hogyan jön ide, hogy én hol élek és hol nem, de maga tudja.

  • Boda Marcsi
    2018 november 1
    11:57 de.

    Megint megfutamodott Marcsi a válasz elől? 😀

    Azt mondja:

    „Nincs kedve vitatkozni”

    meg ugye

    „Ünnep van”,
    „Halottak napja”, és
    „mindenszentek”.

    Igen Marcsi, maga nem csak hazudik, hanem gyáva is, aki megfutamodik mindenféle hülyeségre hivatkozva, pont úgy ahogy szokta. Nincs kedve, meg ünnep van stb…
    Sajnálom a szeretteit, akiket elveszített, de ezzel nincs egyedül. mindegyikünk elveszített sok hozzátartozót. Én nem olyan rég veszítettem el a közeli hozzátartozómat, de nem menekülök emögé gyáván, csak azért, hogy ne válaszoljak vagy kitérjek a témából, mint Maga.

  • Boda Marcsi
    2018 november 1
    12:43 du.
    Lajoska az egyik legjobban visszatejelő pártfinanszírozó
    kedvenc volt, addig amig túl telhetetlenné váló követelőzővé és zsarolóvá nem pofátlanodott, de az is lehet( szerintem biztos!), hogy az már közösen betervezett fedőakció volt! Az, hogy a Jobbikot is sikerült bepalizva tönkre tenniük, csak azt prezentálja, hogy mindenhol -nemcsak a Fideszben és a KDMP-ben- vannak Janus-arcu, anyagi vagy hatalmi baksisért kollaborációra vetemedtethető megélhetési politikusok!

  • Boda Marcsi
    2018 november 1
    2:50 du.

    Это идиот

  • Boda Marcsi
    2018 október 31
    4:18 du.

    Biztosan valami éktelen baromságot írtál.
    Így aztán ki lettél húzva mint galandféreg a betegből 😀 😀

  • Almási Alma:
    „Balog páterrel interjú…
    https://hvg.hu/itthon/20181030_Balog_Zoltan_A_migransok_Isten_teremtenyei?fbclid=IwAR1cOrmtoFrwecn4vhZ-tFN5Q1MqZhIUzItexBEiGtgYNde1ndrQcigI9OA

    Hmm… Kései beismerés, de egy hajszállal talán mégis több a semminél; az elkövetőtársak egyike önmagát is terhelő beismerő vallomást tett. 🙂

  • Látod Rodeo ?
    A kínai példa ragadós.
    Még alig múlt el pár hét hogy kiderült
    a kínaiak mocskos kis terve, itthon máris rábuktak
    mint gyöngytyúk a takonyra.

    https://nepszava.hu/3013763_a-sajat-alaptorvenyet-serti-a-kormany-a-gigaszi-megfigyelo-rendszer-kiepitesevel

  • Buda Marcsi:
    „…csak nem képzeli,hogy azzal töltöm az időm,hogy a rakás hivatkozásait olvasgassam?”

    „Ha mestert látok, már futok,
    Eb, aki más nyomába lép!
    Én mindent magamtól tudok!”
    – Olyan is épp!

    (J.W.Goethe)

  • HunCanada
    2018 november 1
    3:51 du.

    Megint megfutamodott Marcsi a válasz elől? 😀
    Azt mondja:
    “Nincs kedve vitatkozni”
    meg ugye
    “Ünnep van”,
    “Halottak napja”, és
    “mindenszentek”.
    _______________________

    Jajmá’… Hát épp most kezdődött a tv-ben a REKLÁM! Hát ezt meg lehet érteni, nem? 😀

  • Geyza
    2018 október 31
    6:10 du.

    Nem emlékszem pontosan, Geyza. Lehet. Inkább a fiuk jártak ki többet hozzánk, akkortájt mi a fehérvári út elején voltunk.
    Csak olyanokkor, amikor csoportos fejösszedugásokat tettük, akkor mentem a tanszékre.
    Az épületre biztosan emlékszem, de hát ez nem segít 🙂 🙂
    Aztán egy lengyel mérnök srác ki is települt állandóra hozzánk (Janek) nagy koponya volt.

    Akkor mutatta be, hogy a lengyelek mennyire mások, mint a magyarok.
    Az összetartás.
    Hiába sokkal többen vannak (lélekszámban) az országon belül és a nagyvilágban, ha egy lengyelnek valami kell valahol a világban, elég hogy csak telefonál, bemutatkozik hogy lengyel és a másik rögtön segít. És mindenhol vannak…

    Mikor össze kellett állítanunk az alkatrészeket gyártásra, nélküle nehezebb lett volna mindenből a legmegfelelőbbet beszerezni jó áron. Nyilván az anyagokat gyárakból rendeltem be.
    Boltokból nem lehet sorozat-gyártani és termék-minőséget garantálni.

  • Belzebub
    2018 november 1
    6:26 du.

    De jó ez, találó!

    Almási Alma
    2018 november 1
    7:10 du.

    🙂

  • Inkább Bibi
    2018 november 1
    5:00 du.

    „Az, hogy a Jobbikot is sikerült bepalizva tönkre tenniük, csak azt prezentálja, hogy mindenhol -nemcsak a Fideszben és a KDMP-ben- vannak Janus-arcu, anyagi vagy hatalmi baksisért kollaborációra vetemedtethető megélhetési politikusok!”

    Úgy van kedves Elemér, de a helyes szó szerintem a vetemedő, és nem az általad használt szerkezet (vetemedtethető) mert azzal már előre felmented a társaságodat, mondván „nem is tolakodtak, őket csak lökték” – tudod, mint a tömött buszon szokás! A napnál világosabb volt, hogy Simicska – aki alapító Fidesz tagként megtanulta, sőt olyan fokra fejlesztette, hogy ő maga tanította az érdekek szerinti képmutatást – csak kamuzott, és egy előre egyeztetett stratégia szerint használta fel a Jobbikot, hogy rendesen megroppantsa, bár ennek ellentmond az Élios ügy nyilvánosságra hozatala és az 1300 milliárdos bolt Kósán keresztül. Mint ahogyan az sem kizárt, hogy valóban berágott valamiért Orbánra, és ez esetben is a Jobbik tűnt a legkézenfekvőbb eszköznek, így már értelmet nyer az imént említett két botrány, ami a jelek szerint nem vezetett eredményre, mert nem szólt akkorát, hogy megrengesse az Orbán-birodalom falait, arra viszont elég volt, hogy a Jobbikot padlóra tegye és egyszersmind önmagát is felfedve a választások után lehetetlen helyzetbe kerüljön! Bármelyik variáció is az igaz,jobb híján nem volt más választása, mint bűnbánó megtért bárányként alkut kötni valamiféle fegyverszünetre a kollégista társak főnökével, és elhitetni a külvilággal(is) hogy tulajdonképpen ő ezt így akarta! Mint az agresszív kislamalac, aki biciklizés közben egy murva nagyot perecel az árokban landolva, és a segítőszándékkal, sajnálkozva odarohanó nyuszira nyersen ráordít: „kussss, én így szoktam leszállni” – hát valahogy így! Ám a Jobbikot – Vonát és társait – semmi nem menti amikor azzal kell szembenézniük, hogy önös érdekből végül is elhitték, hogy Simicska aki egy Fidesz berkekben szocializálódott alapító „agymen” (minden tőle eredt, mindent ő talált ki, koreografált meg, Orbán szerint a legokosabb ember közülük) majd épp velük óhajt bosszút állni a rajta esett sérelmek miatt! Még hogy megszólalt a lelkiismerete „nem erre szerződtünk Viktor…”
    módozatban…! Te jó isten! 25 évig semmi nem zavarta, most az RTL oroszok általi megvásárlása vajon miért ütötte volna ki a biztosítékot? A Jobbik pedig rendesen „meglett vezetve” és voltak olyan ostobán hiúak, hogy befeküdtek S. mesternek, most pedig nyalogathatják a sebeiket, mutogathat egyik a másikra, szedegethetik össze a még maradék méltóságuk cserepeit, mert ott a következő trónkövetelő, a minden eddigieknél sötétebb és erőszakosabb „hittérítő” a mélymagyarnak(látszó) Toroczkai!
    Simicska valószínűleg egy lapra tett fel mindent: vagy-vagy ha nem jön be, hátraarc! De – a Jobbiknak tudnia kellett volna, hogy vesztés esetén S. felszívódik és nekik annyi!