Rétvári szájába vette az egyházakat, és szájára az oktatást

2018 november 6 3:14 du.124 hozzászólás

Aki rég hallott Rétvári Bencéről, és nagyon hiányolta, annak az államtitkár igazi hiánypótló megnyilatkozással kedveskedett. Ami akkor is figyelemre méltó, ha valószínűleg nem arról szól a történet, amiről Rétvári beszél. Beszélni ugyanis arról fecsegett, hogy az egyház mennyivel jobb gazdája az iskoláknak, mint az állam. Ami legfeljebb akkor igaz, ha az állam nagy ívben beletojik az oktatásba.

Mert ahhoz nyilván nem kell fejben számolni egy zárt görbe menti integrált sem, hogy az állam mindenki pénzén tartja fent az iskolákat. A különböző istenekben hívőkén, és az ateistákét egyaránt. Amikor tehát az állam nekiáll egyoldalúan támogatni bármelyik iskolatípust, akkor nem tesz mást, mint diszkriminál. Holott a recept baromi egyszerű lenne. Egy adott feladatra X Ft-ot kap egy iskola. Akárki is a fenntartója. A többit meg oldja meg a fenntartó. Ha az egyházi iskolában arany bizgerentyűt akarnak csillárosítani, akkor tarhálja össze a hívektől. Ebből a szempontból az egyházi iskolák pont úgy működhetnének, mint bármelyik alapítványi iskola. Amikor tehát Rétvári arról beszél, hogy az egyháznak átadott vagyontárgyak megőrizték funkciójukat és a vagyont gyarapították, akkor érdekes lenne tudni, hogy az utóbbit miből gyarapították. Ha a perselypénzből, akkor rendben van. Ha üzleti tevékenységből, és az után vállalkozási szinten adóztak, akkor is. Ha azonban kiderül, hogy térítésmentesen átadott közvagyon akármilyen hasznosításából, akkor könnyen értelmezhető a vagyonátadás diszkriminatívnak.

Rétvári szerint lehet, hogy az iskolák egyházi fenntartása jobb garancia a megmaradásra, mint az állami fenntartás. Ez azonban nagyon komoly szegénységi bizonyítvány azokra nézve, akik az állami apparátusban felelősek az oktatásért. Miniszterelnöktől az utolsó apparatcsikig bezárólag. Mert azt jelenti, hogy az állam alapvetően nem látja el azt a funkciót, amire az adót, többek között beszedik. Rétvári egyházajnározós szövege mögött pedig az sejlik fel, hogy ezt előre megfontolt szándékkal folytatni is kívánják. Ami egyben azt is jelenti, hogy a Hoffmann Rózsa által már megkezdett úton menetel tovább a pártegyházi állami rendszer. Mármint azon egyházak, vallás-frakciók pártelvű támogatása, amelyek képviselői kellő intenzitással nyalják a fenséges politika fenséges képviselőinek fenekét.

Mert kár lenne elfelejteni, hogy már annak az eldöntése is átpolitizált, hogy mit tekintenek hivatalosan egyháznak. Na meg az is, hogy kinek adnak baksist az Erdő Pétertől Köves Slomóig terjedő talpnyalói csapatból. Nem csak iskolára, hanem általában is. Miközben szinte számolatlanul került eddig is pénz az olyan látványbaromságokra, mint például a „minden kertvégébe stadiont” mozgalom támogatására.

Ugyanakkor aligha csak a számára hivatalos egyház, illetve egyházak felszopása volt Rétvári mondandójának kizárólagos célja. Valószínűleg igyekezett olyan gumicsontot dobni a médiának, ami fedősztori valami aljasabbhoz.

124 hozzászólás

  • Nem tudtam mi hiányzott eddig az életemből, az elmúlt pár hétben.
    Hátmostanmártudom: Ez a név.Amitől idegborzolódásom szokott lenni.
    Dehát mindegy..ki kellett gyönnie ennek a névnek, hát kigyött.
    Inkább ez a név gyöjjön ki mint a tűzoltók, nemiga ? .. : )

  • Egy jo nehanyszor mar feltettem a kerdest az olvasoknak, hogy miert nem velnek a legdemokratikusabbnak hogy a szulok, az az minden iskola-keruletben a szabad valasztas alapjan donteni hogy kik igazgatnak, vezetnek az iskolak mukodeseit.

    Talan nem ertette semki meg a feltett kerdest ?
    Persze az sem lenne mehlepo.

    Miert maig is ottan a „csorda-elmelet” ;etezik, semmi mas.
    Ertve azt hogy mindenki csak az allami kis-isteneket velik az egyedull kepesnek es megbizhatonak valamit intezni.
    Soha nem a lakossag a sajat donteseik alapjan.
    Soha nem lesznek a keletiek kepesek a dobozbol kimaszni ?

    Mert meg ha az egyhazakat bizzak meg a kozoktatast kezelni, persze az is csak egy-ket burokrata dontese lehetne.
    A lakossag nem megbizhato semmivel ???

  • A cikkhez, tudomasom szerint, a gyerekek szulei fizetnek tandijat, a gyerekukert, nem kell aggodni!
    NEM csak az allam tartja fenn. Ertem is fizettek a szuleim, es en is fizettem Montreaban a lanyaimert!

  • Meg annyit! a zsido vallasu iskolakert eppen ugy, mint a katolikus iskolakert!

  • B79 „tájékozott és empatikus” hozzászólásai felérnek egy komplett USA elleni kampánnyal. Az egész putyini adminisztráció nem képes akkora ellenérzést kelteni az Egyesült Államokkal szemben, mint B79 ostoba és gőgös klapanciái. Lehet, hogy Putyin fizeti?
    Figyelő! Nem a fizetős iskolákról van szó. A KÖZoktatást dobta martalékul a papoknak ez a rezsim, és tömi őket a mindannyiunk pénzéből. Vannak vidékek, ahol már egyáltalán nincs ingyenes állami közoktatás, csak egyházi.
    Érthető, hiszen az ember szívesen ül föl a meséknek. Márpedig a teremtés mítosza sokkal egyszerűbben elhihető, mint az evolució hosszú és kacskaringós útjának megértése.
    Járulékos haszon, hogy kisebb közösségekben – falvakban, kisvárosokban – illik templomba járni. Nem mintha akkora lenne hitbéli meggyőződésük – de megszólnák a többiek. Így hát hisznek a papbácsinak (tiszteletesnek, rabbinak, mindegy), aki megbízhatóan szállítja szavazatukat.
    Ennek a cinikus, számító hatalomnak ez a lényeg.

  • Figyelo,

    Az ugyan biztos lényeges információ egy zalai zsákfaluban működő iskolával összehasonlítva, hogy Te Montreálban fizettél tandíjat, vagy sem. Azonban gyanítom, hogy erősen irreleváns az összehasonlítás.

    Az, hogy Magyarországon jelenleg egy szűk egyházi lobbi fenekét nyalja a hatalom, az viszont tény kérdése. Ezek az egyházak egyáltalán nem úgy működnek, hogy a hívek teszik be a pénzt, hanem az állam felcicomázza épülettel, adókedvezménnyel és minden mással.

  • Egyébként a magyar állami bürokrácia illetve az állampárt tele van orálkeresztényekkel.
    Harrachtól Rétváriig

  • Geyza!

    Az ember úgy lesz vele mint az egyszeri szőlősgazda:
    Gondolom még emlékszel rá mikor a nagy jégverés kellős-közepén megragadta a legnagyobb támkarót, aztán nekiveselkedett minden erejéből!
    Mondván: Na lássuk Uram-Isten mire megyünk ketten!

    Lassacskán már a tűzoltó kijövetele is „nagyobb szerencse” mint ez a hiénabanda!

  • „A kereszténység teremtette meg azt a világnézeti alapot, amely az emberek egymás közötti viszonyát és az európai gazdasági életet meghatározza, és minél inkább eltávolodik Európa a keresztény alapoktól, annál inkább veszélyezteti a világban betöltött gazdasági és kulturális szerepét” – vélekedett Rétvári államtitkár kedden Budapesten, a piarista rend konferenciáján.

    Ebben a mondatában benne foglaltatik mindaz, amit ma a főnöke, Orbán Viktor képvisel. Nem kezdek bele ennek a részletezésébe és a magyarázatába. Aki rendszeresen olvassa a magyar-nyelvű honlapok újságcikkeit, az úgy is tudja, mikről szól.

    Arról viszont szívesen mesélek, hogy született ateista vagyok. Ugyanis határozottan emlékszem gyerekkori estéimre, amikor kínkeservesen kezdtem bele lefekvés előtti kötelezően felmondandó imáimra, amit a szüleim erőszakoltak rám. Az elejét mindig elkezdtem: Én Istenem, jó Istenem, lecsukódik már a szemem … álmos vagyok, jelentettem ki – és nem voltam hajlandó folytatni, amiért rendszeres dorgálást kaptam, és ami miatt másnap este csak azért se mondtam tovább az imát, amit ma is csak eddig ismerek.

    Mindez nem az állami óvoda „agymosásának” volt a következménye, mivel édesanyám mint főállású feleség és anya, akkoriban ez nevesítve: „háztartásbeli” státuszánál fogva nem is lehettem emiatt óvodás. Az iskolában meg a hosszúra nyúlt téli szünet után (1957-ben) az újra bevezetett hittanoktatás első óráján a pap kizavart a tanteremből azzal a megjegyzéssel, hogy többet az óráján nem vehetek részt. Emiatt semmiféle megrázkódtatásra nem emlékszek, egészen kellemesen éreztem magam az iskola folyosóján, be-be hallgatózva más osztályok tanóráiba.

    Érdekes lenne egy lapon olvasni azoknak a neveit, akik kimagasló értékeset alkottak a magyar tudományos, vagy művészeti területen, és bevallottan ateisták. 🙂

  • Jah, s ha már szóbahoztam a kimagasló és értékeset alkotókat, lehet még mindig szavazni a 2018. évi Prima Primissima díjazottjaira tíz kategóriában. Érdekességként jegyzem meg, hogy a harminc jelölt közül mindössze csak ketten MMA (Magyar Művészeti Akadémia) tagok: Katona Szabó Erzsébet textilművész és Kiss János (ex)balettművész. Ezt csak azért említettem meg, mert a 250 tag (havonta életjáradékot kapnak az adófizetők pénzéből) zöme fideszes. Emiatt mondott le tagságáról és havi járadékáról a szintén a díjra jelölt Korniss Péter fotográfus.

    Akinek kedve van megismerni a jelölteket, itt megteheti és akár szavazhat is:

    http://www.primaprimissima.hu/szavazas/

  • – Magyarországon 1.699.000 fiatal, részes, valamilyen, közoktatási intézményben.
    – Ebböl csak 220 ezer gyerek jár valamilyen egyházi fenntartású köznevelési intézménybe,(ebben benne vannak a hagyományos vallások, és szekták) miközben a rendszerváltoztatás előtt mindössze tíz felekezeti – nyolc katolikus, egy református és egy zsidó – középiskola működhetett! – Jelenleg Magyarországon nyolc jelentősebb zsidó oktatási intézmény van.

  • Azt hiszem , ide nem valo nekem irni, sajnos legtobbszor felmegy a vernyomasom , ha itt olvasgatok.Hirtelem 7O evvel fiatalabbnak erzem magam, es Rakosi Matyas orszagaban erzem magam, t.i. akkor volt az , mikor lecsuktak, mert azt mondtam, mertem mondani, hogy Sztalin nekem nem isten!
    Ugy latszik , Christohert NEm zavarja a fenti beirasok es hagyja megjellenni! En mindenkinek tiztelettel irok, meg egy ateistanak is! viszont, ugyan ezt elvarom azoktol velem szemben is!

  • FIGYELO;

    Persze hogy valakinek fizetni szukseges a kozoktatasokert.
    Mindenert fizetni kell valakinek.
    S az a valaki csak a lakossag.

    Az eletben SEMMI sem INGYEN.
    Mint a mondas; az legutolso ami ingyen volt talan az „anaya-tej”

    De a kerdes hogy milyen formakban fizet a lakossag a kozoktataosokert?
    Kozveteln, a tanulok szulei, vagy az adok formajaban, amikor mindenki fizet jovedeleme es tulajdona alapjan.

    De a kerdest amit tettem fel az olvasoknak, hogy miert nem onmagukat, a lakosokat, a szuloket hatalmazan fel a kozoktatas ugyein donteni.
    Ami a lakossag alatal szabadon valasztott „Iskola bizotsag valasztott tagjai”.

    De amikor azt jeleztem minden alkalommal a multban, a tobbseg azt „marhasag”-nak velte.

    Tehat csupan az allami politikusok, burokratak, vagy a papasag alatl leheto az.

    Amodon a szuloknek, sem a valaszto lakossagnak, akik az adofizetok, semmi hatarozati jogaik nem letezik !!!

    De hat mivel jobb es demokratikusabb lehetne az ???

  • „talalom” ismet ugrott az alkalmon a „gogos” es „ostoba” ok es cel nelkulli ragalmaival.

    Vajon miert nem volt hajlando, sem kepes megnevezni HA lett is volna valami oka ellenzni a megjegyzesemben levo estet a szabad-vilagban?
    Ahol a szavazo-lakossag, az az a szulok es adofizetok valsszak szabadon az iskola-keruletek donto-joggal rendelkezo egyeneit.Az iskola bizotsag gatjait.

    Igazan kivancsi lennek, hogy mi ellenezni-valot tallana abban „talalom” ???

    Bizonyara kivanja hogy azt inkabb fideszes politikusok, vagy burokratak, vagy talan a papasag intezze minden leheto felugyeletk es beavatkozasi jogok hianyaban a szulok, ill. alakossag alatl, akik valoban fizetik annak minden koltsegeit.

    Nem csodalkzom azon hogy „talalom” ellenzi a demokratikus modszert, s csak az Ajatohlak alatali rendszert kovetelne.

    Tehat most mehet es elvezze a zaszlok-egeteset is.

  • slapaj,

    de az állam (az adófizetők pénzéből) kifizeti az egyházi iskolákban tanulók után járó „fejpénzt” is, úgyhogy az adófizetők szempontjából érdektelen a számuk, mivel a papos iskolákban járó gyerekek szülei is adófizetők.

    Azonban az nem lesz mindegy, ha a „szabadon választható” oktatási formából kötelezően egyházi forma lesz, vagy a világi iskolákat engedi lerohadni a kormány, mint azt teszi a közegészségüggyel.

  • Drizari! „…de a Tiéd nyitva Atyám, egész éjjel vigyáz reám.”
    Én sem jártam óvodába, később napközibe sem: Anyu htb volt hármunk mellett, később ezért vállalt otthon végezhető házmesterséget.
    Hittanra ugyanúgy jártam, mint az osztálytársaim zöme. 1954-ben! Izgatottan készültünk az elsőáldozásra. Úgy szerettem volna hinni! Még hajnali rorátéra is elmentem, de a faragott szentek némák maradtak. Nem válaszoltak a kérdéseimre. Ahogy a hittanos pap se: csak azt hajtogatta, hogy bűnösök vagyunk e Földön, mert bűnben fogantunk, és emiatt egész életünkben bocsánatért kell esedeznünk. Én meg 8 évesen nem értettem, mi az az „eredendő bűn”? Kész szenvedés volt a pénteki gyónásokra valami bűnt előásnom: szelíd, csöndes kislány voltam, kitűnő tanuló. Hazudnom sem kellett senkinek, lopni meg eszembe se jutott.
    Nagyjából tízéves koromra jutottam oda, hogy az egész istenkedés egy ámítás. Abban lehet valami, hogy akkor – 1957 táján ez egybevágott az uralkodó trenddel, tehát nem volt nagy rizikó az ateizmust vállalni.

  • talalom,

    jó, hogy említetted: napközis se lehettem (szerencsémre) édesanyám Htb. besorolása miatt. És kimaradtam az ingyen tankönyvekből is, igaz, kezdetben az iskola adta a padokba süllyesztett tintatartókba a tintát, de amikor „divatba” jött a töltőtoll, a tintát már magunknak kellett megvenni. Korosztályom még elkülönült a lányiskoláktól, csak fiúk lehettek az osztálytársaim az általánosban.

    Jut eszembe hirtelen: ’57-ben mégis volt, amit kaptam én is az iskolában: egy tábla svájci csokoládé, meg tej és kakaópor. Később volt üveges iskolatej is, de azt nekem be kellett fizetni, nem emlékszem mennyibe került.

    Így nézett ki kora reggel egy Közért előtti járda 1962-ben:
    http://download.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_7324.jpg

  • Hogy Orban mit kepvisel, valoban NEM erdekel, ez mindenkinek a maganugye kell, hogy legyen!
    Arrol NEM is beszelve, hogy senkinek sem ART azzal, hogy O most eppen nem ateista.

  • A DRIZARI altal kozolt web-kep.

    Wauuu !!!!
    1962-ben ????

    Mikor ottan jartam 1990-91-ben minden uzletekben a tej csak plesztik tasakokban volt arusitva.
    Persze fele csopogott, s a fene sem volt hajlando vasarolni.
    De az allam emelete a tej arat.

  • talalom

    Tudod a hitet NEM lehet tanulni. Vagy van, vagy nincs! Szeritem szuleidnek sem volt. Mindent otthonrol kapunk. Azt is kire hasonlitunk kulsoleg, pl. melyik nagymamara? Az en Anyam, nagyon vallasos volt, de mar csak akkor lett az, miutan a noverem megbenultt egy eletre!Gyermekbenulast kap[ott es elete vegeig bena maradt! A nagy megprobaltatasok Isten fele forditanak sok embert. Viszont Anyam hite olyan eros volt, hogy noveremet TUDTA apolni egesz eleteben, addig mig noveem elt. SOt, megteritette Apmat is, meg Nagyanyamat.

  • Andrew_s

    2018 november 7
    4:44 de.

    AZt SENKI nem tudja kivulrol megitelni , hogy ki az alkeresztenuy ki nem?! Ahogy irtam, ez mindenki egyeni joga kell, hogy legyen, nem szinjatszas!

  • Nem árt senkinek?
    Nem a fenét!
    A vallás birkává tesz.
    Már csak az a kérdés, 1789 előtt vagy után vagyunk-e. Mikor égetjük Batsányi verseit?

    No, ez talán mégsem magánügy, figyelők!

  • A mai napra való tekintettel megnéztem egy filmet, ami Moszkva védelméről és az ellentámadás megkezdéséről szól. A film 1985-ben készült, tehát a kornak megfelelő képi kifejező eszközökkel. Nem egy kiemelkedő filmalkotás, de eszméletlen mennyiségű statiszta tömeget foglalkoztattak a fővárost védő árok kiásásához, a csatajelenetekhez.

    Mindez 1941 októberétől december elejéig tartott. Történelmi tény, ami meglepte a német hadvezetést is, hogy november 7-én az oroszok megtartották a szokásos katonai díszszemléjüket a Vörös téren. De ehhez az kellett, hogy magukat föláldozva védjék a fővárost, amit meg is tettek.

    Megtörtént vagy sem, azt nem tudom, de a védőknek harci indulót közvetítettek, aminek a szövege valami ilyesmi volt:

    „Fel küzdelemre hős haza, élet vagy halál! Az átkozott sötét hadak, gaz harcra készen áll. Hát dúljon most a harci tűz és forrjon, mint a vér! A nép csatába harcba megy, szent háborúra kél! Mint tűznek habzó áradat, a nép úgy ellenáll, s küzd ellenünk az árny. Hát dúljon most a harci tűz és forrjon, mint a vér! A nép csatába harcba megy, szent háborúba kél!”

    És megállították a német páncélos hadosztály előretörését a nyomukban vonuló gyalogsággal együtt. Mondanom sem kell, hogy rendkívül sok katonaáldozat árán.

    Ez a „nóta” azóta is kiemelt tiszteletnek örvend, amint azt látni lehet az idén készült felvételen:
    .

  • Drizari
    2018 november 7
    4:34 du.
    Figyelmedbe ajánlom Nyikita Mihalkov trilógiáját, a „Csalóka napfényt”!

  • Figyelo
    2018 november 7
    3:15 du.

    Dehogynem lehet megítélni.
    A kereszténység nem azonos a templomba járással. Sőt! Máté világosan leírja, hogy a hittel való hivalkodás ellentétes azzal a tanítással, amit később kereszténységnek hívnak.
    Az pedig garantáltan nem keresztény, aki hivalkodóan emlegeti Jézus tanításait, de a cselekedeti ellentétesek Jézus tanításaival.
    Jézus sehol nem tanította, hogy „gyűlöld felebarátodat”, miközben Erdő Péter segedelmével és támogatásával indult a magyarországi gyűlöletkampány.
    Alkalmasint a hivalkodó papság sem felel meg annak, hogy a hittel ne hivalkodjanak. Jézus egyébként azt sem tanította, hogy az Istennel való kapcsolathoz szükség lenne egyházra, papságra.
    A Bibliának nevezett politikai pamfletben ugyan az szerepel, hogy Péterre bízta az egyházát, ám ezt nem mondhatta. Nem lévén egyháza. Az eredeti kijelentést nem ismerhetjük, de valószínűbb, hogy a „házát” bízta Péterre. Ami a zsidó hagyományok, és a Biblia számos más pontján is világosan azt jelenti, hogy alapvetően a családja, esetleg a tanítványok vezetése, tanítása, illetve a tanítások gondozása lehetett az, amit Péterre bízott. Ha egyáltalán. De ahhoz sem kell papság és a hittel való hivalkodás.

    Javasolnám, hogy olvasd el a Bibliát ahelyett, hogy politikai hivatkozással kezeled azt, amit a tanításokról hiszel. De kétlem, hogy elolvasnád, vagy elolvastad egyáltalán valaha.

  • JichakPerlmutter

    ˙

    Drizari!

    Köszönöm a zenei dokumentumot. Megható . i t t . látni, amint a

    koncert közönsége még ma is felállva . e m l é k e z i k . a

    s z e n t . h á b o r ú . hőseire és a megtámadott ország

    húszmillió civil és ugyananyi katona áldozatára.

    Valahol tényleg ott kezdődött a fordulat, amikor ezzel az

    indulóval az ajkukon fordították meg, a majd Berlinig tartó,

    h o n v é d ő . h á b o r ú . menetét.
    .

    Mégegyszer köszönet! J.P.

    .

  • Inkább Bibi,

    ajánlanám ezt a filmet, amit valami miatt sose vertek nagydobra, és nem nyert „a legjobb idegennyelvű film” kategóriában Oscar-díjat se. Nem hosszú, valamivel rövidebb, mint egy focimeccs:
    .

  • Bendegúz!
    2018.nov.7.12:01

    Lenne szíves leírni, hogy pontosan kit és mivel rágalmazott talalom? Ön kedves floridai állampolgár, valószínű nem ismeri a szó jelentését, azért használja ütre-főre, ahogy eszébe jut, minden ellenvéleményét ezzel igyekszik kiváltani – amit nem ért, nem tud kezelni, netalán nem ért vele egyet az rágalom? Amennyiben nem tudja /akarja tényszerűen meghatározni és válaszba foglalni mit ért Ön a talalom által gyakorolt rágalmazáson, úgy tudomásul veszem, egyben megállapítom, hogy Ön itt az egyik legsötétebb hazudozó – kvázi rágalmazó – és aszerint is kezelem! Ja, és ha kérhetem, mielőtt válaszol, nyomja meg legyen szíves magán azt a gombot, amit akkor szokott alkalmazni amikor „hirtelen megtanul magyarul szövegelni” mert többen többször észleltük, hogy esetenként képes nyelvtanilag és szóhasználatában is értelmezhető mondatokat megfogalmazni!

  • Drizari!

    Az üveges tej volt a pasztőrözött – az volt a drágább, 3.60 ft. – a mellette lévő nagy fémtárolóban (nem tudom a nevét) meg a „kimérős” tej volt, ára 3 ft./liter. A napi tej elhozása nekünk gyerekeknek volt a feladatunk és mindig tejes kannával mentünk a boltba, kétliteres alumínium kanna volt, a közértes asszony abba mérte ki naponta hosszú nyelű mérővel ami félliteres volt, és a mamánk a lelkünkre kötötte, hogy mindig figyeljünk oda, négyszer kell, hogy megmerítse Irmus néni a mérőt! Kedves idős asszony volt, kicsit sokat beszélt kiszolgálás közben, ezért gyakran összekevert dolgokat, utólag jókat nevetett magán – ettől függetlenül mindenki nagyon szerette. A képen látható tejmennyiség alapján ez egy kicsi üzlet lehetett, mert én úgy emlékszem jóval több tej fogyott akkoriban egy-egy boltban, de lehet, hogy csak a „megszépítő messzeség” miatt gondolom így! -:)))

  • Figyelo
    2018 november 7
    2:23 du.

    „Hogy Orban mit kepvisel, valoban NEM erdekel, ez mindenkinek a maganugye kell, hogy legyen!
    Arrol NEM is beszelve, hogy senkinek sem ART azzal, hogy O most eppen nem ateista.”

    Igen, egészen addig a magánügye, míg valóban magánügyeként kezelve a saját hitét, nem él vele vissza, és nem herdálja a közvagyont az épp aktuális dilijére, mert hogy „ő most megtalálta a vallást!” azaz a saját érdekei most épp azt kívánják, miután az egyház politikai támogatásának fejében megveszi őket az adófizetők pénzén – épp úgy mint a külföldön és a határainkon túl élő magyarok szavazatait!

    Ilyenformán tehát nagyon is árt, miután tetemes támogatást élvez az egyház a jelen kormány és annak feje által, jóval több és nagyobb javakban részesül mit az normális körülmények között elvárható lenne! A költségvetésből odanyomott összegekben ugyanis azoknak a polgároknak az adóforintjaik is benne vannak, akik nem hívők, vagy hívők ugyan, de gyermekeiket nem egyházi oktatásban, hanem államilag fenntartott közoktatásban szeretnék taníttatni bármilyen okból. Azt felteszem Ön sem tudta – mint ahogyan itt a hazai adófizetők közül sem mindenki tudja, sokakat váratlanul is ér – hogy az egyházi intézmények háromszoros fejkvótát (normatív támogatást) kapnak gyerekenként, mint az állam által fenntartott közoktatásban – miért is? Miközben az iskoláskorú gyermekek zöme az utóbbit veszi/venné igénybe. Az állam feladata, hogy minden gyermeket normál, államilag fenntartott közoktatásban részesítsen – innen az elnevezés is, hogy „közoktatás” – nyitva hagyva a választási lehetőséget, hogy aki épp egyház által működtetett intézményben kívánja gyermekét taníttatni az megtehesse, de nyilván ehhez a zsebébe kéne nyúlnia és nem az adófizetőket sarcolni illetéktelenül! Ez esetben majdnem mindegy, hogy Ön Montrealban fizetett- e és mennyit a gyermekei oktatásáért, mint ahogy az sem kötelez ma senkit semmire, hogy Önért a szülei anno az 1930-as években fizettek az egyházi oktatásáért! A „köz” attól köz, legyen az oktatás vagy egészségügy, hogy elveben mindenkinek jár, és elérhető kell, hogy legyen, míg ha valaki másra vágyik, az értelemszerűen költségekkel jár!

    Tehát az, ha Orbán az egyház fenekét nyalva a támogatásukat reméli, vagy épp a fociimádatában nem bír magával és minden rigófüttyös településen stadiont épít, az semmi szín alatt nem eredményezheti/hetné az adófizetők forintjainak magáncéloktól vezérelt felhasználását, alias herdálását!

  • Besancon
    2018 november 8
    7:03 de.

    Volt hogy a pasztőrözött tejet is a nagy tejeskannából mérték bele az üvegedbe , de egy viaszkos-kartonból készült kis korongot pattintiottak az üveg nyakában lévő nútba.
    Ezért volt hogy inkább pasztörözetlent szerettem venni ha leküldtek tejért, mert abból útközben hazafelé jókat lehetett kortyolni.
    Meg a kilós kenyér sarkát is kikezdtem hazáig 😀 😀

  • Drizari
    2018 november 7
    4:34 du.

    A náci hadigépezet légiereje KÉPTELEN volt megbombázni Moszkvát.

    A Vörös Térről a felvonuló diszelgő alakulatok egyenesen Volokalamszk meg más határ-községek felé indultak, a frontra.

  • Besancon,

    a jegyes tej meg feleannyiba került, amit a gyerekek kaptak naponta fél litert 75 fillérért. A „fémrekeszek” mellett egy tejeskanna áll, a tartalmát hívtuk „kannás tejnek”, amit a boltosok eladás előtt fölhígítottak néhány liter vízzel.
    Az üveges tejjel ezt nem bírták megtenni.

    JichakPerlmutter,

    nincs mit köszönnöd, ez egy pici „ismeretterjesztés” volt a részemről. Az a vigyázzba állás ezért is, mert rendkívül önfeláldozóan védték a fővárost, egyetlen védő se futamodott meg, pedig itt tényleg nem lőtték volna le a visszavonulókat. Ugyanis nem volt erre a feladatra fölösleges ember.
    Sok lövészárkon áthajtó német tankot az alatta bújó katona robbantotta föl, ezzel maga is meghalt. E miatti ennek az indulónak a kiemelkedő tisztelete.
    Ja, és Zsukov volt (lett menet közben) itt a védelem, majd az ellentámadás főparancsnoka.

  • BESANCON;2018 nov.8, 6;36 de;

    Valaszolva a maga kerdesere, a sajat szavaival;

    ” On itten a legsotetebb hazudozo-kvazi ragalmazo-es aszerint is kezelem.”

    Ha kerdese lehetne a „talalom” ragalmazasain, hat olvassa „talalom” 2018, nov.7, 1;21 de. sorainak elso mondatat !!!

    De ketsegtelenul maganak van sulyos poblemaja megerteni magyar nyelvu sorokat.

  • Andrew_s

    2018 november 8
    3:09 de. Azt en nem tudom, hogy mit epit vagy javit a kormany az egyhazaknak. Valoszinu, hogy egy templpm teto javitast fizeti! Ahogy fentebb irtam, az onallo egyhazaknak hivei sokszor tamogatjak az epuleteket vagy a papsagot! MInden egyhaz tagjai, nem csak a katolikus.!

  • Miklós bá’

    2018 november 7
    4:33 du. Elnezest, csak most vettem eszre, hogy nekem cimezte az irasat.
    Kisse nevetseges, ha a mai kort, a boszorkany egeteshez hasonlitja! Abban a korban pl. lrvagtak a kezet annak aki etelt lopott. Hany szaz eve volt ez az ido?

  • Andrew_s

    2018 november 8
    3:09 de.
    En, nem elek Magyyarorszagon 61 eve, igy NEM tudom, hogy milyen „Gyuloletkampanyt” inditott Erdo Peter!
    En nem gyulolok senkit soha, es meg azt a lanyt sem,aki engem feljelentett es diak evimnek veget vetett, sot: AVHh s kihallgatasokra jartam es egy evre iteltek el az utan! 17 evesen!

  • Besancon

    2018 november 8
    8:13 Ahogy mar irtam fentebb, mindig FIZETNI kellett az egyhazi tanitasert a szulonek! Gondolom, igy lesz otthon is. lEhet, hogy az iskoat az allam tamogatja, de a szuloknek is fizetni kell az ottani oktatasert.

  • Geyza!
    2018 november 8
    8:42 de.

    Besancon
    2018 november 8
    7:03 de.

    „..Volt hogy a pasztőrözött tejet is a nagy tejeskannából mérték bele az üvegedbe , de egy viaszkos-kartonból készült kis korongot pattintiottak az üveg nyakában lévő nútba…”

    Stimmel, és a kis korongra zölddel volt rányomtatva a tartalom, ár, meg gondolom az üzem ahonnan származott!
    Mi is jobban szerettük a „kannás tejet” szerintem természetesebb íze volt,a pasztőrözött egy kicsit mű-ízű volt! A kenyeret pedig naná, hogy megkezdtük, bár anyám szerint ez „nem illendő dolog” és sosem értette, miért nem bírjuk ki hazáig, mi meg azon csodálkoztunk, hogy anyu miért nem érti, hogy az már nem ugyanaz! Pedig egyébként sok mindenben vette a lapot, csak néhány rigolyája volt (mi annak éreztük akkor) amiből nem engedett: pl nem lehetett az asztalnál az ebédhez fogyasztott kenyeret harapni, csak törni. Nemrégiben láttam egy műsort a Tv-ben, ahol ugyanez az elv hangzott el – szegény anyut így utólag is megkövettem! -:)))

  • Bendeguz79,

    ez a fotó 1974-ben készült, és mint látható, ügyesen fogyasztható a tasak tartalma pohár nélkül is:

    http://download.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_138742.jpg

    Eltűntek a fém tejesüveges rekeszek, a söröket is már műanyagból készült rekeszekbe pakolták. Megszűnt a kimért kannás tej forgalmazása is, csak tasakost lehetett kapni.

    Érdekesség: 1974-be sok településen, meg a fővárosi boltokban hamar elfogyott a tej, délután már nem volt kapható. Nem a tehén volt kevés, hanem a műanyag tasakba töltögető gép teljesítménye volt kifogásolható, és országosan a töltőgépből is több kellett volna.

  • Bendegúz!

    Jól sejtettem, Önnek nem sok fogalma van a rágalmazás jelentéséről, ami egyébként büntetőjogi fogalom!

    „A büntetőjogban a rágalmazás egy szabadság és emberi méltóság elleni bűncselekmény. A rágalmazás vétségét követi el, aki valakiről nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ.
    A rágalmazás esetén helye lehet a valóság bizonyításának, ha a tény állítását, híresztelését, illetve az arra közvetlenül utaló kifejezés használatát a közérdek vagy bárkinek a jogos érdeke indokolja.”- eddig a lexikális meghatározás, de ha még ennél is pontosabban szeretné tudni a büntetőjogi tényállását, olvasgathatja a btk.226.§(1)(2) bekezdését!

    Amit talalom írt, az simán véleménynyilvánítás, amit valószínű, hogy többen is osztanak, ha nem is erősítik meg azt minduntalan, az előbb utóbb unalmas lenne – tehát még véletlenül sem keverendő össze a rágalmazás bűncselekményével. Ezért aztán ha lehet, gondolja meg esetenként kit mivel vádol, mert túl azon, hogy igaztalan még kissé nevetséges is ahogy túllihegi a dolgokat!

  • Besancon:
    Éppen tegnap jártam arrafelé amerre laktam 21 éves koromig, a Fehérvári út és Bartók Béla sarkán lévő Közért felé motorral.
    Természetesen már valami bank van a helyén.
    Úgyanígy a Kékgolyó utca sarkán, a Magyar Jakobimusok terén lévő Kékgolyó-étteremből is bank lett, ami pedig 21 éves korom után a napközi..izé..éjszakai otthonom volt 😀 😀

  • Figyelo
    2018 november 8
    2:48 du.

    Szerintem az nem vita, de még csak nem is beszélgetés, hogy mondasz valamit, majd az arra kapott válaszra nem érdemben reagálsz, hanem közlöd, hogy tulajdonképpen nem is itt élsz, és fogalmad sincs semmiről.

    Amúgy, ha elolvastad volna amit írtam, akkor rájöttél volna, hogy sehol nem írtam azt, hogy Erdő indított gyűlöletkampányt. Az viszont tény, hogy kijelentette: nem szabad kinyitni az egyházi épületeket a menekültek előtt, mert Orbán azt mondta, hogy nem szabad, és annyi. Nyugodtan utánaolvashatsz.
    Az is tény, hogy Várszegi megnyitotta Pannonhalmát.

    De mert nem vitatkoztál vele, legalább az leesett Neked is a jelek szerint, hogy bizony nagyon is megitélhető a cselekedetek alapján, hogy ki az aki keresztény, és ki az, aki melldöngetve mondja magáról, de valójában nem az.

  • Besancon
    2018 november 8
    3:18 du.

    A frissen vett kenyér lépcsőházban lecincált serclijénél nincs is jobb 🙂 Ezt minden gyerek tudja. Legfeljebb elfelejti mire felnő 🙂

  • Drizari
    2018 november 8
    9:52 de.

    Idézni fogok Karinthytól, nem szószerint mert a fejem nem káptalan:

    „Robinson Crusoe visszaemlékezései,Kropacseknek hívták szegényt.

    Gyermekkoromban apámnak tejesboltja volt a Rotenbiller utcában de már akkoriban is sokat ábrándoztam a hajókról és végtelen vizekről.
    Gyakran üldögéltem
    a hátsó raktárban a tejes-kannákba bámulva
    és sok sok vizet láttam magam előtt…”

    A következő ugyan nem tartozik ide de nem bírom megállni hogy ne folytassam hehehe

    „A fiatal Krúzó beleesik a vízbe, de később kijön belőle

    Amikor hajónk elsűlyedt és én a vízbe estem,(A dunai Szunyog-sziget magasságában) eszembe jutott hogy már láttam hogyan kell úszni ha valaki vízbe esik:Apám boltjában, egy svábbogártól ami beleesett a tejeskannába:
    Gyorsan mozgatta a lábait és közben büdös volt !
    Én is gyanezeket csináltam , de ekkor jeges rémület töltött el.
    Hiába mozgattam lábaimat, nem haladtam mert valami ragacsosnak ütköztek mindig ! És a kezeim is ! Mi lesz igy velem, itt fogok meghalni a vízben ? „

  • Andrew_s

    Próbáld megfogalmazni indulatok és hadova nélkül, hogy pl. Rákosi idejében (de később is) milyen haszon származott az álkereszténységből?

  • Andrew_s

    Nem árt, ha tudod, hogy nem csak az irgalom, hanem a bölcsesség is isteni tulajdonság. Hátha Erdő Péter bölcsebb, mint gondolnád.

  • BESANCON;

    OLVASSA SAJAT SORAIT;

    ” ON ITTEN A LEFSOTETEBB HAZUDOZO- es KVAZI RAGALMAZO…”

    Meg a sajat soraira sem kepes emlekezni.
    Hat hogy a feneben lenne kepes emlekezni amit mar legalabb fel-tucatszor irtam itten. Azt hogy…

    A szollas-szabadsag demokratikus nemzetekben biztositva mindenki egyeni jogait irni, mondani ,amit csak ohajt.

    Persze a jogokkal jon a felelosseg.

    Nincsen senkinek joga masok jogait korlatozni a jogai gyakorlasaval, sem semmi mas modszerekkel.

    Tehat amikor kart okoz masoknak azert felelosegre vonhato.

    Persze ,maguknak ottan nincsen biztositott egyeni jogaik !!!
    Csupa „elismerese” , s mind korlatozva „sarkalatos torvenyekkel”.
    Tehat nem igen henceghetnek a jogokkal !!!

    Ami az u.n. „becsulet-sertes”-t illeti, bizonyitani szukseges a jury elott hogy letezett „becsulete” ami sertheto lehetne es az kart okozott.

    Akik a maga-fele bunko ocsarkodasokat dobaljak masokra barmi okok-nelku, annak semmi lehetoseguk hencegni hogy barmi elkpezelesek alapjan is kart szenvedett volna becsuleteben !

    De ketsegtelenul nem vette figyelenet a sajat sorainak ertelmet, amikor masolta a „valosag allitasa”-t es a „teny bizonyitasa”-nak a kovetelmenyeit!!!!!

  • DRIZARI;
    Koszi a kepet.
    Tehat legalabb ket-evtizeden at volt az modszer ottan.

    Persze a plesztik tasak volt a leg-okcsobb csomagolasa a tejnek, de amint akkor ottan lattam minden uzletekben, legalabb fele a kiszallitott tejnek vesztesegbe ment.

    A felso-nyitott hutokben a zacskos-tejnek fele a kicsopogott tej alatt volt. S meg ami nem is csopogott, nem igen volt kedve senkinek sem azt vasarolni. Mert legtobb tasakos tej azott alatta.

    Sajnos az volt a helyzet a nagy Szoviet Unioban meg a kenyergabonaval is.
    Rengeteg gabonat termeltek, de a termes fele pocsekba ment. Nem volt megfelelo modszeruk tarolni, szallitani, feldolgozni a fogyaszto lakossag szamara.

    Mert senkinek nem letezett erdeke abban. Hasonloan a plesztik zacskos tej eseten sem.
    Csupan az a rodhatt kapitalozmus serkenti a lakossag erdekeit es elonyeit.
    Azert kell atkozni azt ?!

  • Andrew_s
    2018 november 8
    5:28 du.

    Én nem felejtettem el !
    Akkó most egy őszhajú siheder vagyok ?

  • Geyza!

    Milyen kicsi a világ, és benne mennyi „véletlen!” Nekem az első munkahelyem épp a Magyar Jakobinusok terén lévő bank volt (igaz akkor még OTP-nek hívták őket, más bank nem is volt) és a Kékgolyóba jártunk ebédelni, oda fizettünk be hetente, mert a szomszédban volt! Elég jó helynek találtuk, a vezető akkoriban egy kövér, őszhajú, idősebb fószer volt, mindig ott ült az étteremben valamelyik asztalnál az elszámolásaival, és sosem ment szabadságra – a munkatársai szerint nem mert elmenni, mert félt, hogy közben megfúrják!-:))) Volt ott egy Pisti nevű pincér, meg egy szimpi szőke lány, mindig soron kívül hozták az ebédet, mert hát ugye a hivatalnak működni kellett, nem űcsöröghettünk ott órákig! Szerettem azt a környéket, a Fehérvári/Bartók/Karinthy környéke meg napi életterem volt egykor, sőt még ma is, bár nem ott lakom, de olyan centrum, ahol sűrűn megfordulok, és szinte bárhonnan jövök megyek útba esik! Egyébként a következő munkahelyem meg a Karinthy sarkán volt, a buszról leszállva kis túlzással ugyan de egyenesen a hivatalomba léphettem be, így az autózásnak közel 30 évig nem sok értelme lett volna! Ebédidőben a környék összes üzletében megfordultunk, mikor épp mi volt az intézni való, merre volt dolgunk, és nagyon szerettünk a Fehérvári úti piacra, meg a Skálába járni, főleg így karácsony előtt – sajna ma már annak a helyén is más van, az Allé ami nem egy rossza hely, de nincs meg az a hangulata ami az elődhöz fűzött – de lehet, hogy időközben én változtam, na jó, öregedtem némileg, hogy mindig az elmúlt dolgok hiányoznak! -:)))

  • Figyelő!

    Besancon

    2018 november 8
    8:13

    „Ahogy mar irtam fentebb, mindig FIZETNI kellett az egyhazi tanitasert a szulonek! Gondolom, igy lesz otthon is. lEhet, hogy az iskoat az allam tamogatja, de a szuloknek is fizetni kell az ottani oktatasert.”

    Kedves Figyelő, változatlanul nem sikerült elkapnia a probléma lényegét, pedig elég világosan kiderült az a cikkből is és az érkező hozzászólásokból is! Messze nem az a gond, hogy a szülőknek kell- e fizetni az egyházi működtetésű oktatásért, hanem 1. pillanatnyilag 140 település van, ahol nincs is más, csak egyházi okt. intézmény, kvázi az állam nem látja el a kötelező közoktatási feladatát 2. az egyházi intézményekben tanuló diákok után nagyságrendekkel többet fizet/fő mint a normál állami oktatásban részesülő diákok után, kvázi az egyházi intézményeket előtérbe helyezve, az állami közokt.rovására dotálja agyon őket!

  • BESANCOOOON !!!!

    A szőke pincérleány = Macus 😀 😀
    a Pistvel összejártunk házibulizni !!
    A kövér főnököt a háta mögött „Döbröginek” neveztük kollektívan.Viszont volt egy helyettese de ő nindig délután illetve éjjel zárásig volt.A kisfönökkel dettó összejártunk bulizni.
    Én is odajártam ebédelni, akkoriban egy libazöld Skoda S100-asom volt.
    Este meg, a TV-szerelések után ott ittunk és danolásztunk a haveri körrel.
    Volt hogy zárás után is.Olyankor viszont nekünk kellett felpakolni a székeket, stb…
    Küldök valahogy egy korabeli fotót hátha megismersz 😀 😀 😀

  • Besancon
    2018 november 8
    6:13 du.

    Kedves Besancon. Köszönöm, igen én türelmes vagyok, bár nem végtelenül. A betegekkel máshogy nem is lehet.:)
    A másik cikknél amit írtál azt én is így látom, és Marcsinak én már rég nem bizonyítok, nem akarok semmit bizonyítani. Egyszerűen azért mert nincs abban a tudatállapotban, hogy vitára érdemlegesnek találjam. Viszont amikor erre járok és van kedvem, akkor mindig ki fogom javítani Marcsi irgalmatlan nagy butaságait, ami az alapvető műveltség szintjét is jócskán megkérdőjelezi, és mindig rá fogok világítani arra amikor hazudik, vagy aljas mód másra keni a butaságait. Tudom ez egy mindennapi elfoglaltság Marcsit ismerve, de ezért mondtam, ha erre járok és van kedvem akkor nem fogom szó nélkül hagyni, hogy cáfolat nélkül itt maradjanak az arcátlan hazudozásai, a műveletlenségét pedig mindig ki fogom emelni. Ha már Marcsi saját magából napi szinten bohócot csinál, akkor az had szóljon rendesen.
    Ennek megfelelő az, hogy legutóbb Marcsi Magyarország összlakosságát 8,7 millióra vélte az egy műveletlenség, és másodjára a helyesbítése is nagyságrenddel alul maradt. Utána pedig azt hazudta, hogy „Besancon” írta rosszul és azt vitte Ő tovább.
    Szóval Besancon én mélyebb dolgokról Marcsival nem vitázok. Nem vitázok egy olyan emberrel akinek a 49,6 százalék többséget jelent, pláne gazdasági vezetőként állítja ezt. Aki nem tudja nagyságrendileg, hogy hány ember lakik Magyarországon, aki azt mondja, hogy elismeri ha hibázik ezzel szemben a következő mondatában pedig azonnal másra (Ez esetben rád Besanconra) tolja azt, hogy mekkora baromságokat írt Ő maga. És még folytathatnám a sort, pl. amikor az 56-os szovjet katonákat méltatta a fiumei úti sírkertben tett putyini koszorúzáskor – csak hogy védje Orbán orosz közeledését, akinek a Szulejmán filmsorozat az egy nézésre érdemes és értékes mű, ahol mint tudjuk Szulejmán és serege magyarok ezreinek vérét ontotta. Annál még egyébként a reklám is értékesebb. Aki a budapesti tüntetések alkalmából kivégezte volna, egészen pontosan fejbe lőtte volna a más véleményt megfogalmazó demonstrálókat. De nem is folytatom a gyöngyszemeit :), mert úgy is jönnek az újabb butaságai/aljasságai/műveletlenségei/hazudozásai/jellemtelenségei minden nap. Úgyhogy Marcsi, most maga jön!

  • Allami vagy egyhazi iskolak oktatasai ???

    Hat ha mar tobb mint 100 „telepulesek” (velhetoen varosok/kozsegek,stb.) ahol minden szulo gyermekeit az egyhazi iskolakbna irattak be, hat az nem jelkepezne ill. bizonyitana hogy a szulok a gyermekeik erdekeben a jobb oktatast valasztottak gyeremekeiknek ???

    Mas szoval azt velik jobbnak, nem az allami iskolakat?

    Persze nem elek ottan, s tudom mind az atkozodok jonnek majd a „nem tudod” szloganok ismetlesebel.

    De a jozan gondolkodas (ami itten erossen elnezve a tobbeseg altal) de nem hinnem el hogy barki szulo is a rosszabat valasztana gyermekeinek.

    Az u.n. ‘mindeg a jobb egerfogo fogja meg az egereket’, ami nem csak mondas ,de valosag.
    S ki vasarolna egy egerfogot amely nem fogja meg az egereket ?

    S mi az amit az „allam” kepes sikeresebben vgezni mint az egyenek ?
    Persze, az egyedul a haboruk !!! Sajnos.
    Az „allam” nelkul talan nem is elnnenek haboruk ?!

  • No, föntebb szó esett az oroszok mély múlt tiszteletéről, állva tisztelegnek ma is egy katonaindulónak, mintha az a himnuszuk lenne.

    Úgy tűnik, a szláv népek ilyen érzelgősek, érdemes megfigyelni ezt az ukránok esetében is. Annál is inkább figyelemre méltó az érzelmi reakciójuk, mert ez egy énekes tehetségválogatón történt. Íme:

    https://youtu.be/AKNFqHKwq-c?t=89

  • Besancon

    2018 november 9
    6:02 de.
    Sajnos, nem tudom szemelyesen megite;lni , a videki oktatast, valoszinu NINCS eleg tanar, aki hajlando videki allasba menni es igy kenytelemn a videk a helyi papot maegkerni a tanitasra.
    Mindig igy volt, a vegzett tanarok NEM akartak videki allast betolteni. Viszont a lakossag, azaz a nepessegnek SZUKSEGE lenne ezekre is!
    Nem rudom sajnos a megoldast ehhez a pro
    blemanak. Kanadabol!

  • Bendeguz79:
    „Hat ha mar tobb mint 100 “telepulesek” (velhetoen varosok/kozsegek,stb.) ahol minden szulo gyermekeit az egyhazi iskolakbna irattak be, hat az nem jelkepezne ill. bizonyitana hogy a szulok a gyermekeik erdekeben a jobb oktatast valasztottak gyeremekeiknek???”

    Lehetséges ez is , de nem feltétlenül. A rendszerváltás után született közoktatási törvény még megkövetelte, hogy azokban a településeken, ahol csak egyetlen általános iskola van, ott azt a helyi önkormányzat működtesse. Azóta ezt a törvényt megváltoztatták, tehát az egyházak azokban a falvakban is
    is átvehették az önkormányzatolktól a helyi iskola kezelését, működtetését, ahol csak egyetlen általános iskola van. Az ott élő szülőknnek két választási lehetőségük van: vagy a helyi, egyházi kezelésben lévő iskolába járatják a gyereküket (még akkor is, ha az iskola pl. katolikus, a szülők pedig reformátusok, vagy fordítva) vagy pedig a gyerek naponta átjár egy másik település általános iskolájába.
    Városokban, ahol több iskola is működik, ez a probléma persze kevésbé merül föl.

  • Hun Canada:

    Nono !
    OIM* főiskolát végzett!
    Az úgy van mert ő mondotta volt.
    Akkr meg igaznak kell lennie.Ha ő mondta.

    *OIM = Oldal Idióta Marcsája

  • BELZEBUB;

    Mifele „on-kormanyzat” lehetne az amikor a parlament diktalja nekik hogy mit kotelesek tenni, fokent az ottani gyerekek okatatsain???

    Nem tudhatnam, sot maga sem, hogy mifele iskola letezhetne barmely helysegben.

    De a kerdesem, hat miert nem az egyedulli demokratikus moszdzert alkalmazani hogy mindenutt maguk a szulok, ill. a szavazo lakossag donti azr el a szabad hatarozataik alapjan ???

    Hat nem felnottek ok ???
    Felnottek kepesek lehetnenek szabadon hatarozni a gyermekeik oktatasan es jovojukon. NEM ????

    Hiszen nekik kell fizetni minden koltsegiket. Akar adok formajaban, akar egyenoileg gyermekeik oktatasaert.

    Miert a politikusok uralamat ohajtjak allandoan magasztalni es mindenkit kotelezni engedelmes alatvaloknak lenni mindeg minden ugyekben ???????

  • Miklós bá’

    2018 november 7
    4:33 du.

    ja, igen! Ismerem. Ezt tanitotta Rakosi Matyas is! Emlekszem ra, nagyo jol. A vallas butitja a nepet stb. A kommunizmus is egy vallas, es aki abban hisz, az elnyeri az orok boldogsagot! T.i. Sajnos, nem ta’alkoztam ilyen emberrel , soha!

  • BELZEBUB;

    A masik kerdes, hogy azon esetben, ha a szulok hatarozata alapjan kuldik gyermekeiket pl. a magan (egyhazi)iskolaba, nyujtja a kincstar ugyan azt a koltseget a magan/egyhazi iskolanak mint az allami iskolanak ???

    Mert mind-ket esetben az iskola a polgarok/adofizetok gyermekeit oktatja egyenloen.

    Persze, bar-mely esetben a szuloknek igen keves lehetosegeik letezhet gyermekeik oktatasat befolyasolni.
    Csak remelni a legjobbakat ?!

  • FIGYELO Besancon-hoz irt soratra.

    Persze a megoldas mindeg mindenutt a jovedelem.
    Ha megfeleloen fizetik a tanitokat/tanarokat/oktatokat mennek a vilg-vegere is a fizetesert es a jo let lehetosegeert.

    S miert nem mennenek sokan videkre a nyugottabb, csendesebb, egeszsegesbb eletmodert ?
    Videkeken a fizetes tobbet er. Az az tovabb megy a penz, s tovabb es egeszsegesebben is elhetnek.

  • jani
    2018 november 8
    7:18 du.

    Rákosi idejében, meg kicsit később nem a keresztények szaporodtak bemondásra, hanem az ellenállók és partizánok. Meg a kapcsolt erőforrásként a pártfunkcionáriusok.

    Akik közül mára nem egy megtalálta magában azt, hogy ő tulajdonképpen mindig is istenhívő volt, csak fedősztoriként volt pártfunkcionárius.
    A Fidesz és a KDNP speciel tele van ilyenekkel.

    A másik bejegyzésedre reagálni sem érdemes, mert csak azt árulja el, hogy nagyjából annyit tudsz Jézus, illetve Saulus munkásságáról, hogy volt valami ember, szakálla volt kender.

  • Geyza
    2018 november 8
    5:20 du.

    A Fehérvári szerintem nem keresztezi a Bartókot. Köztük van a körtér.
    Ott viszont egy Keravill volt a sarkon a gimivel szemközt.

  • Figyelo
    2018 november 9
    8:47 du.

    ja, igen! Ismerem. Ezt tanitotta Rakosi Matyas is! Emlekszem ra, nagyo jol. A vallas butitja a nepet stb. A kommunizmus is egy vallas, es aki abban hisz, az elnyeri az orok boldogsagot! T.i. Sajnos, nem ta’alkoztam ilyen emberrel , soha!
    ______________________

    Tévedsz Figyelő, mert TÉVEDNI SZERETNÉL.
    A kommunizmus nem egy vallás, hanem egy társadalomelmélet, amelyik nem működik, két okból.
    1. Az egyik ok, hogy nagyon durva hibák vannak az alapfelvetéseiben.
    2. A másik ok, hogy a társadalom csak az evolució szabályai szerint tud változni, nem egyes emberek akarata szerint. (Ezért nem fog eljönni többek között Isten országa sem, SOHA.)
    Az evolució alapszabálya, hogy MINDEN átmeneti állapotnak életképesnek kell lennie. A kommunizmusba vezető út pedig még akkor sem életképes, ha netán azokat a fent említett alapvető szarvashibákat a filozófusok kijavítanák. Így tehát a kommunizmus szükségképpen csak illúzió maradhat. Pedig a társadalom mai problémáira egészen jó válaszokat adhatna (környezetpolitika, szegénység, egyenlőtlen fejlődés, stb…)

  • A kommunizmus elmélet becsületes, őszinte, gyűlöletmentes kritikája megérne egy vitát, de annyi ideje nincs már az emberiségnek, szerény véleményem szerint…

  • Andrew_s
    2018 november 9
    9:02 du.

    Figyelőnek írt bejegyzéseid alapján úgy tűnt, h Rákosi idejéből tudsz valamit a „hitükkel hivalkodó” álkeresztényekről. De úgy látszik, csak a pofád jár. Egyébként, Jézus nem a hittel hanem a jó-cselekedetekkel való kérkedéstől óvott: „Ne tudja a te jobb kezed, mit cselekszik a bal.. stb”

    Nem tudom honnan veszed, hogy nem ismerem a Bibliát? Pl. rögtön kiszúrtam, hogy nem létező igéket halandzsázol belőle.

  • Almasi Alma;

    A szocializmus, ugy a nemzeti szocializmus, mint a nemzetkozi szocializmus egy politikai erdeku ideologiai elkepzeles, amely egyszeruen a totalitarian diktatura lehetosegenek az eszkoze volt.

    FIGYELO persze parhuzamossagokent velte azt a vallasok ugyanazon alkalmazsaival.
    Alig hinnem, hogy a szocializmusok eszkozeit, celjait es eredmeneyeit nem velhetene bar-ki is parhuzamoskent a vallas-haboruk es a vallashoditassal?!

    Igazn csodallom hogy azt nem ertelemzte Figyelo megjegyzesebol.

    Az „evolucioi” megjegyzesen.
    Mi az „evolucio szabalya” ???

    Az evolucio egy emberi-agybol eredo elmelet.
    Nem letzik sem kepes-energia-ja, sem inteligenciaja,ill.kepessege.
    Sot, mind a vilag osszes evulocionistai soha nem voltak kepesek meg velni sem, hogy mi biologiai mechanizmus lehetet, ill. lehetne kepes megszabni, vagy meg befolyasolni az „evolicios fejlodes” folyamatait.

    Egyszerubben, hogy mi biologiai esemeny okozhatta volna a faj „A”-t, faj „B”-ve valni.

    Maga Darwin kepetelen volt reagalni meg legegyszerubb kerdesre sem.
    Mint kan-zsiraf masabb/hosszab nyakanak lehetosegevel a nosteny-zsirafok let-lehetosegenek evolocios hatranyait okozott.

    Sem hogy barmi feny-erzekeny sejt egy rendkivulli lato-eszkozze (szem)alapulhatot volna az evolucios elvek alapjan.

    S a „gradual evolution” ( a lassu/hosszu), az evolucios tudosok altal reg elvetve volt, csupan mert soha nem leteztek „intermediate” (kozben-levo-fajok).

    Azert fogafva-el el a mai u.n.”rapid acceleration”,(a gyors valtozas)elve, ismerve inkabb mint a Guildism es nem a gradual Drawinism.

    De sem a Guildism sem a Darwinism nem az „elet” eredetenek elve !!!
    Csupan a „fajok” eredetenek, ill.kifejlodesenek elve.

    Csupan a hiten ,s nem bizonyitekokon alapulo elv.
    Tehat igen parhuzamos alapjaban a valssokkal.

    Tehat nem mas mint a hit, ill. vallas.

  • ALMASI ALMA megjegyzesen, a Communizmus elven,eredeten es termesztes lehetosegein.

    Persze a Communizmus nem mas mint a Nemzetkozi Szocializmus vilagszerti hoditasaianka sikere.
    Ami persze soha nem letezheto meg annak lehetoseget sem.

    Tehat vilaghodito celja bedoglott. Mert az egesz eszme a vilag leg-nagyobb hazugsaga volt a kezdettol.

    Nem az emberiseg, ill. a munkas-osztaly erdkeit celozta kepviselni, csupan a vilag-munkassganak a kihasznlasa volt a fo-cel.

    Egyszeruen, mert a munkassagot hasznlat hodito-eszkozenek.
    A dolgozo munkassagnak, soha, sehol, nem letezett vilag-hodito celjai.
    Egyszeruen, mert minden munkas celja a sajat, csaladja es embertarsainak az erdekein kivul, az egyen nem ohajt embertarsat kenyszeriteni semmire !!!

    Az csuoan gyarlo, onzo es bunos erdekeket kovetok celjai volt, vam es lessz mindeg !

  • Bendeguz79
    2018 november 10
    12:40 du.
    __________________

    Boldog karácsonyt! (Orbánnal szólva)… 😀

  • Bendeguz79
    2018 november 10
    12:56 du.
    gizi konzultáljál erről Jézus Krisztussal… és utána…vágd fel az ereidet…Rétvári kartárs annyira be van szarva Karl Marx tól, hogy még a szobrát is kiszedette a Marx Károly Közgazdaságtudományi egyetem aulájából

    hahahahahaha

  • Alma!

    Igaz, hogy a kommunista ideológiát nem vallásnak szánták a megalkotói.

    De a követői „vallást” csináltak belőle, úgyhogy még végül is ebben a megfogalmazásban Figyelönek is igaza van kicsit.

    Mint ahogy a kereszténység megalkotója sem vallásnak szánta a tanításait, de sokan hamar meglátták benne a „bulit” így gyorsan vallást csináltak belőle.

  • jani
    2018 november 10
    11:29 de.

    Taníts óh, pörgő dzsin. Melyik igéket nem találtad, amikről írtam.
    Különösen, mert nem írtam igékről.
    Különösen mert nem írtam Rákosi kereszténységéről sem.
    Ha tudnál olvasni, és még az időbélyegeket is értelmezni tudnád, akkor Figyelő rángatta ide Rákosi elvtársat. Gondolom mert élete nagy eseménye volt, hogy látta Matyi urat.

    Nos, fordulj a problémáddal a trolltartódhoz, illetve Figyelőhöz.

  • jani,

    De még az is lehet, hogy csak te rángattad ide Rákosit. Talán mert annyira hasonlított Orbánhoz. Nem IQ-ban, mert abban messze verte Orbánt, hanem diktatórizmusában. Amiben Viktorod hű követője Matyi úrnak.

  • Bendeguz79
    2018 november 10
    12:40 du.

    A szocializmus alapvetően egy gazdaságpolitikai elképzelés volt a közösségi termelés hatékonyságának növelésére.

  • Bendeguz79

    Mint hívő, nyugodtan elfogadhatod az evolúciót. Az evolúció csak akkor nem elfogadható, ha a véletlennel magyarázzák. Ugyanis a véletlen egyszerre épít és rombol is. Vagyis inkább rombol, mert rombolni könnyebb. A rombolásnak nincs összetett, egymásra épülő bonyolult szerkezete, mint az élő struktúráknak.
    Viszont – ha mint hívő – elfogadod a Gondviselést, akkor azt jelenti, hogy evolúció egy tudatosan irányított folyamat. Ahol a kiválasztódás és a körülmények alakítása is isten kezében van.

  • Bendeguz79:
    „A masik kerdes, hogy azon esetben, ha a szulok hatarozata alapjan kuldik gyermekeiket pl. a magan (egyhazi)iskolaba, nyujtja a kincstar ugyan azt a koltseget a magan/egyhazi iskolanak mint az allami iskolanak ???”

    Nem, bizonyos felekezetek – de nem minden felekezet – iskolái gyermekenként jóval magasabb összeget kapnak, mint az állami iskolák, alapítványi iskolák. A történet kb. a következő:

    A rendszerváltástól a 2011-es Alaptörvényig hatályos alkotmány szerint a különböző egyházak, vallásfelekezetek jogilag egyenrangúak voltak. Az akkori közoktatási törvény szerint
    az minden általános- és középiskolának az állami központi költségvetés az ott tanuló gyerekek létszáma szerint gyerekeként azonos összegű támogatást úgynevezett „fejpénzt” folyósított, amely összeget az iskolát fenntartó önkormányzat, egyház, alapítvány, stb. köteles volt kb. ugyanannyival kiegészíteni.

    1987 végén vagy 1988 elején Horn Gyula akkori miniszterelnök – véleményem szerint komoly hibát elkövetve – a Vatikánnal megállapodást kötött, amely szerint a róm. katholikus egyház által fenntartott iskolák számára az említett kiegészítést a róm.kath. egyház helyett a magyar állam fogja fizetni.

    Ám mivel az akkori alkotmány szerint az állam még világnézetileg semleges volt, a különböző egyházak pedig jogilag még egyenrangúak voltak, a többi – nem róm. katholikus – egyház is joggal kérhette, hogy az általuk fenntartott iskolák esetében is, ne ők, hanem a magyar állam fizesse az említett kiegészítést. Ez az akkori alkotmánynak megfelelően így is lett.

    A 2011-es ún. Alaptörvény, illetve az ezt követő új egyházügyi törvény megszüntette az állam világnézeti semlegességét és a vallásfelekezetek egyenrangúságát. Az állam által kijelölt 8-10 vallásfelekezetet nyilvánították egyháznak, a többitől megvonták az egyház státuszt, és magánegyesületként kellett volna magukat nyilvántatásba vetetni, csak így működhettek volna tovább – ennek hiányában az állam elkobozta, és állam által kijelölt 8-10 egyház valamelyikének adta volna át vagyonukat.
    Később, egy sor alkotmánybírósági és brüsszeli pert követően (amelyekben a magyar államot minden esetben elmarasztalták) módosították az egyházügyi törvényt. Minden vallásfelekezet használhatja továbbra is az „egyház” megnevezést, ám az állam megszüntette az egyházak jogi egyenrangúságát, létrehozta az úgynevezett „bevett egyházi” státuszt, és csak ezek részére biztosítja a törvényekben anyagi-pénzügyi kedvezményeket, ezen belül az iskoláiknak járó kiegészítést.

    Azóta az állam az önkormányzati iskolákat államosította. Pontos összehasonlításokat nem tudok, de azt olvastam, hogy jelenleg az az állami költségvetésből az ún. „bevett egyházak” iskolái gyermekenként több mint kétszer akkora összeget kapnak, mint az állami vagy alapítványi iskolák.

  • Alma!

    Szerintem is megérne többet is mint egy vita a „kommunizmusról”

    Annál is inkább mivel létezik az a „keresett” harmadik út. Ami bizony járható és működtethető, csak Marx nem találta meg a hozzávezető utat; pontosítva kissé eltévesztette.

    Nem Marx szándéka volt a hibás, még-csak nem nem is a végkövetkeztetései, hanem eltévedt kora társadalmi szituációjában.

    Marx zsidó volt – a zsidóságban a közösséghez való tartozásnak sokkal nagyobb a vonzereje, mint mondjuk az általunk nyugati nevezett, de igazából görög hagyományokra alapozó szemléletünknek, ami az egyén önmagától való boldogulását hirdeti mindenekfelett.
    A görögök azért is nem tudtak soha egy országot alapítani, amikor domináltak európát.
    Róma simán leverte a nagy Szirakuzát, benne Archimédesszel.

    Izraelben pedig még a mai napig is léteznek, bár már jócskán leapadt számmal: a KIBUCOK.

    Csak demonstrálni szeretném, hogy a kommuna eszméjét messze nem Marx „találta fel”; az 1871-es commünite idején bizony számos más francia-zsidó és nem zsidó stratégiai elképzelése is teret nyert.

    Abban a korban még a vallásos ideológiai alapokon álló feudális államrendszer jelentette a kereteket, amiben a „CAPITAL” még éppen születőben volt. Ipari forradalmak kora.

    Na innen kellene elindulni szerintem ….

  • Bendegúz! 12:40

    Darwin . f e l t á r t a, hogy az evolució mechanizmusát elsősorban külső (vagyis az egyedeken kívülálló) körülmények és ezek ismétlődő hatásai illetve az ezek miatt bekövetkező gyökeres életmód változások mozgatják. Mégpedig úgy, hogy ezeket, az egyes egyedekre ill. ezek csoportjaira folyamatosan kifejtett, ott mélyreható belső (genetikai) változást, mutációt idéznek elő, s az így létrejött új tulajdonságot – genetikus marker formájában – hordozó egyed, azaz mutáns már egy új megváltozott formában viselve szaporodik tovább, vagyis attól kezdve majd ezek utódai hordozzák a felvett új tulajdonságot. Mely képlethez persze az is hozzátartozik, hogy azok az egyedek, amelyek nem alkalmazkodtak(nak) adott . h e l y . sorsdöntő (küső) változásaihoz, azok az új – nem várt – körülmények hatására elpusztulnak s így az ő tulajdonságaik már nem, vagy csak a markerrel kiegészülve örökítődnek át ezek utódaiba.

    Darwin Híres utazása alkalmával Patagóniában egy magas hegység egyik oldalán megfigyelt „A”típusú lámák „B”típusú m u t á n s a i t, a . h e g y v o n u l a t túlsó oldalán fedezte föl, ahol számukra gyökeresen eltérő életkörülmények uralkodtak a másikhoz képest. A lámák összes fajtája észak-Amerikából vándorolt le dél-Amerikába.

    A Galapagos szk. 7-8 röptávolságon túli s z i g e t é n egyetlen pinty fajtának a s z i g e t e n k é n t v á l t o z ó 7-8 mutációját fedezte föl, mely változatokat a környezet más és más táplálkozási és egyéb körülményei alakítottak át egymáshoz képest is teljesen mássá. Ilyenek a táplálék (mag) keménysége; vagy a virág formája, amelyből ott csőrük változtatásával csak ezek a fajták voltak képesek kiszívni adott növényfaj nektárját; egy másik fajta a csőre lassú alkalmassá válásával csak bizonyos kaktusz fajok tüskéjét hazsnálta hangya fogásra, stb.
    Az egy fajtól származó csőrük formájában mégis eltérő fajták eredeti darvini gyüjteménye a British múzeumban is megtekinthető…

    A bonobó (törpecsimpánz) majmok a csimpánzok leszármazottai, amely változást mindössze kb. 2,5millió éve a hatalmas Kongó folyam . e g y i k . p a r t j á r ó l . valahogy . a . m á s i k r a . á t k e r ü l t . ősök teljesen más életmódra kényszerült csoportja idézte elő. A bonobók a csimpánznál jóval békésebb természetű szexcentrikus faj, stb. 1984-ben fedezték fel őket…(ill. azt, hogy a bonobó különálló faj).

    .

    Megjegyzés:
    Érdekes, hogy amennyire önben az emberi, a társadalmi kérdések iránt tapasztalt merevség nyilvánul meg, legalább annyira rideg a természettudományos kérdésekben is. Biztosan ez az eredeti konzervatívizmus megnyilvánulása. Ezzel kapcsolatban a pannonhalmi Bencés Főapaátság refektóriumi mennyezet-freskói között látható egy kettétört öreg fa ezzel a tanulságos felirattal: AMI MEREV, AZ TÖRIK IS .

  • Ps
    Tehát az Evolució nem csupán elmélet, de gyakorlat is.
    Pl. Ön tisztelturam, anélkül meg sem született volna…

  • FORTIMBRAS
    2018 november 11
    8:29 de.

    Mint ahogy a pudingnak a próbája az evés – az egyedek kialakulásának is valami hasonló a próbája, vagyis;

    A ló és a szamár keresztezéséből létrejött egyed az öszvér … na innen szaporítsd tovább…

    azt meg hogy ki miért született azt most inkább hagyjuk 🙂 🙂 🙂

  • BE:ZEBUB;

    Barmifele szloganokra, egyenekre, magyar allami burokratikus elkepzelesekre is hivatkozik, mind az NEM valtoztatja renyt.
    S a „teny” az hogy a lakossag,ill a nulok szulei, az adofizetoknek semmi hatarozatao, de meg beleszollasai sem letezhet amodon gyermekeik oktatasaiban, tanitasaiban.
    S azt a valosgaot semmifele blah, blah blah nem valtoztatja.

    De koszonom probalkozsat !

  • GABRIEL, FORTRIMBAS, JANI, ALMA, s minden evolucionostaknak ;

    Az „equis” fajok, s hasonloan mas faj-csoportok kozott is letezo a kereztezes.

    De ugy a lo-szamar-zebra kersztezesei csupan STERIL-lenyeket produkal.

    Mert a keresztezes elerte a biologiai lehetoseg veget.
    Nincsen termeszetesen terhes oszver, sem zebra,stb.lovak,stb. altali keresztezese!!!

    Az evolucio legerosebb ellen-bizonyiteka az „OSZVER”.

    Mutass egy termeszetsen terhes oszvert !!!

    Az nem letezheto !!!!
    Mert nem „reprodukalhato’ .

    Az oszver-kancanak nem letezik pete-sejtje, es az oszver csodornek nem letezik ondo-sejtje !!!

    Az „equis”-faj veget ertek el. Nincsen evolucio !!!
    Pont mint Mozes irta; „Minden faj sajat maga utan szaporodik”!

    De meg HA letezheto is lenne, az mindeg csak egy EQUIS lenne. Semmi mas faj.

    Hasonloan mind a kutyak,(az AKC altal elismerve 400+kutyak keresztezett al-fajaik) macskak,(hasonloan 100+ kulombozo macskak) sZarvasmarhak, lovak, sertesek, juhok, stb.stb.tucatjai, de MIND ugyan azon a fajok. Szarcasmarhak, sertesek, juhok, stb.stb. nem egy ujj faj !!!!

    Kutyabol nem lessz macska, Marhabol nem lessz lo, sertesbol nem lessz juh, stb.stb.

    (De meg az „archeopterix” sem volt sem fel hullo es fel szarnyas. Ha valako ohajtana azon vitazni?).

    Barmi keresztezeset ohajtana ,vege de faj mindeg ugyan az marad.

    Ami lenyek, fajok nem leteznek ma, csupan mert termeszeti korulmenyeik altal elet-keptelenekke valtak.

    Mint a „Dinosaurus’-ok. Nem valtak, nem evilultak szarnyasokka !!!

    A redukalo atmosferaban nem voltak legzo-kepesek az u.n. „book-lung” (konyv-tudo)jaikkal.

    A fajok a „bellows-lung”-al (szivo-melkassal mukodo tudejuek) kepesek mardtak meg az alacsonyabb Oxygen tartalmu legkorben is elni es szaporodni.

    Meg a „genetic engeneering” az az a genetikai sebeszettel sem valtoztathato az!!!

    Es ma mar amodon erik el a letezo sertes hust sovanyabba tenni mint a csirke melle.

    Egyszeruen ma a sertes a „lazacc” alacsony LDL genjevel a geneticai engeneering altal produkalva.
    De mindeg csak seretes, es soha sem lazacc, sem hal semmi formaban.

    Tehat „evolucio” lehetetlen meg a genetikai sebeszettel sem !!!

    Emlekezzen a Mendelian genetic-re.
    Gregory Mendel bizonyitotta matematikailag.
    Csak nem tudta hogy az miert volt ugy.
    Nem amig Crick es Watson a DNA-t megoldottak.

    Minden a DNA-ben letezve.A DNA a ‘tervrajz’- szerves lenynek testeinek a felepitesere.
    Sot meg az egy-sejtieknek is a DNA-jukben megszabva minden letuk leg-alapvetobb meghatarozasai.

    Az valtozhatatlan mas fajok DNA-jeze valtoztatni!!!

    DE meg ha az leheto is lenne a tudomany alatal, az lenne a bizonyitek hogy az nem tirtenheto onmagatol, a semmi alatal.
    De azt meg a vvulag tudossainak az osszesegei, minf a leheto technikai kepessgek osszesegei latal sem.

    De meg ha leheto is lenne, az lenne a bizonyitaka .hogy nem torortenheto a semmi altal,a semmibol, a semmiert, a semmi ok es celbol.

    Mint a tudomany alapelevei bizonyoyja a Thermo-dynamic IV. torvrnye is.

    I rest my case !

  • Aki irta hogy; ‘..on tisztelt uram az evolucio nelkul meg sem szuletett volna’.

    Probalja allitani hogy a majmok valohgyan elvesztettek ket cromossomot es maga emberi lenyye lett ?

    En csupan azert szulettem mert szuleim nyujtottak 23 es 23 cromossomot, amit amodon orokoltek szuleiktol, es amodon ev-ezredeken at minden letezheto valtozasok nelkul, csupan a variaciiok keveredesevel lettem EN.

    Minden abnormaliti csak abnormalissagot produkal.
    Azert pl. a rak es mas szerves nyavajak orokolhetok.
    Egyetlen extra cromossome csupan a downsyndromot produkalja. S nem valami rendkivulli zsenit.

    De az a tenu meg maga eseteben is!
    Semmi mas lehetoseg soha nem letezett, es velhetoen nem is fog letezni !

    A majmok mindeg majmok voltak meg evmilliokkkal ezelott is,es lesznek a jovoben is.

    De az emberi leny csak elkorcsosodhat, kulonosen szellemileg !

  • Bendeguz (ha már megint megszólítottál), ahelyett, hogy minden témában szórod a butaságaidat, maradj inkább csak a politikánál. Ahhoz sem értesz ugyan, de az mégis kevésbé feltűnő, mint a biológiai illetve fizikai nemtudásod. 😀

  • Bendeguz79

    Hinni abban hiszel, amiben akarsz.
    Azért pár dolognak akár utána is olvashatnál.

    1. Akkor talán még számodra is kiderülne, hogy az evolúció elmélete(i) nem fajok közti kereszteződésekről, hanem fajok megváltozásáról szólnak. Amiben akár távoli rokonok keresztezése is szerepet kaphat, ám nem törvényszerűen.
    2. Még távoli rokonok hibridjei is lehetnek termékenyek. Nyugodtan olvass utána a hatsoros búza genetikájának és származásának.
    3. A 23-as kromoszóma-triszómia ugyan down-szindromát eredményez, de nem minden kromoszóma-többszörözés down-szindroma. Még egyes kromoszómák hiánya is előfordulhat. Az Y-kromoszóma hiányát pl legtöbbször simán túléli az egyén és olykor még gyermeke is születhet.
    4. A rák többnyire, tekintettel arra, hogy lokális sejtmutációból indul, nem minden esetben örökölhető. A hajlam olykor igen. Az ivari szervekben bekövetkezett mutáció elvben örökölhető lenne, de az így létrejött magzattumor vagy tumormagzat rendszerint annyira gyorsan elvetél, hogy már a zigóta be sem ágyazódik.
    5. A csimpánz valóban régen kialakult faj, az ember is. Egyébként egyre több a bizonyíték arra is, hogy az őseink sokkal inkább összefeküdtek egymással, mintsem megették volna (neandervölgyi, sapiens pl.)

  • „jani” megjegyzesere;

    Az allitolag elismert volt, hogy Marx a Rajna-volgyi szollosokben dolgozianak az eros mankaja mozditotta, amig a nagy jovedelmeket a bor-kereskedok nyertek.

    De Marx semmi otleteket NEM is jelzett ami az eros fizikai munkakat vegzoinek az eletet javitotta volna.

    Seemit NEM jelzett ami azt segitette volna, csupan a jovedelmezo bor-kersskedok ellni usszitasokat jelezte.

    De az elemi valosag, hogy ha a termeles lehetoseget es annak elomozditojat megsemmisited, a termeles esik, a tarsdalom, a fogyaszto tomegek hianyossagokkal alnak szemben, de mind az NEM segiti a dolgozok korulmenyeiot, sem a jovedelmeiket.

    Az tortent vilagszerte a mai napon is ahol az az eszme gyakorolva van.

    Az tortent mindenutt, azert van elelmiszer hianyossag ma minden u.n. szocialista orszagokban.

    A megoldas, a magasabb termeles.
    Munkasok erdekeit kepviselo szervezetek.
    Biztonsagosabb munka korulmenyek.
    Jovedelem osztalek a dolgozoknak mint a befekteto tulajdonosoknak.
    De mind az a mai „kapitalista” rendszerekben letezik.
    S mindenki jobb eletekorulmenyeket elvez.

    A gasdasagi rendszer pusztitasa nem segitett senkit, csak a hoherikat meg a sir-asokat.

    Marx otlete nem segitett sehol senkit soha !
    Azert irtam, hogy a vilag leg-nagyobb hazugsaga volt.

  • GABRIEL erdekes megjegyzest dobott be.
    Hogy vajon a fiatal rabbi 2,000 eve mit is tanitott.

    Hat az biztos ,hogy a fiatal ember egy Hassidic rabbi volt.
    Csupan a Hassid akik gyakoroltak a baptizmust (a vizbemeritest) az uj-elet, ill. engedelmes elet kezdetenek az izraelita tarsadalomban.

    De a Hassid eltunt meg abban a szazadban.
    A XVIII-XIX, szazadi ujja-elesztse a Elizer Ben Tov altal az teljesen mas lett.

    Persze nem letezik ma semmi amit „eredeti” irasoknak velhetnenek.

    A mai gorog-nyelvu adatok , amit Constatine rendelt el az nagyon ketelkedhetos. Vannak adatok amiket egy tudatos zsido rabbi nem igen tett volna.
    De ugyan akkor ismetelve az addatokban hogy csupan a Torah, Navim es a Ketivum-ot tanitotta.
    Tehat ketsegtelenul ellentmondasokat tartalmaz a mai adatok.

    De a mai vallas-szabadsag alapjan az is kerdore vonhato, hogy miert ne lehetne barmi vallasos elv elfogadhato a szabad-vallas-gyakorlasa alatt ???

    A leheto leg-regibb adat nem tobb mint alig ezer eves.
    S az is csak forditas Cyrilik-ban.
    Sot a legtobb hatramaradt adatok az u.n. szemtbe=fobott lapokbol eredok.
    Mert a regi Izraeli irnokok modszervel meg egyetlen betus hiba is a szemetbe ment es az egesz lapva ujja0orva lett.

    A IV. szazadban Constantinus csaszar allam-vallast alapitott a romai birodalom szamara, de a SAJAT valassanak alapjan. Ami MIYRA-izmus volt.

    A mai kerszyenyizmus, fokent a romai katholikus hit a Mitraizmus masolata nagyban.
    December 25, a Mitra szuletesnapja,a szulok nelkul az alapkobol. Azert az apa-nelkulli fogamzas.

    Lasd Betlehemben a Nativity temploma alatti kis barlangban a zarandodkok az alapkoben-levo lukat csokolgatjak mint a fiatal rabbi szuletesenek helye.

    Vasarnap a Tamuz tisztelese, a Babyloniai termeszet istenenet. syb.stb.
    Azert a mondas; hogy minden vallasok Babylonbol eredok.

    Probalatd mar Googolni a „Sianitic weather-god’ esetet.
    Tudod mi a Babyloniai Talmud ?

  • Bemndeguz, koszonom ertekes elemzeset!

  • ALMASI, ALMASI mar megint masok le-butazasaval probalja bizonyitani kivallo kepessget es tudasat. Hm?

    S mi az a „boldog kracsony” ???

    Ha meg-dobbenteni akart emlekeZo-keptelensegevel, hat sikerult. mert meg dobbentett.

    Hanyszor irtam mar itten, sot hosszan vitazva Bar Lev-el, sot meg apjaval is mikor meg elt, mert en Karaita vagyok.
    Ami ma egy igen kis es alaig ismert osi Izraelita hit, amit a mai Talmudistak nem kedvelnek.
    Persze a szocialistak sem, nem csak a nemzeti,de meg a nemzetkozoziek sem.

    Remelhetoen probalna emlekezni nehany egyszeru dolgokra.
    Ami a maga hite vagy elkepzelesei az a maga dolga.
    Es azert en magat, de senki mast sem itelek el, es nem tanusitok soha senki egyen elleni elietelo meglatast.

    Csupan az emberi tetteiket ami elitelendonek bizonyosodik embertarsaink ellen !!!
    De ketsegtelenul maga azt venne figyelembe ugy sem?!

  • JANI,JANI;

    Hogy a feneben lehetne barki ertelmes emberi leny hajlando vagy inkabb kepes „elfogadni” valamit amit az elmult kozel ket evszazad minden tudomanyos kutatasai es probalkozasi a letezo es valo tenyekkel ellnebizonyitja az evolucio elekpzelt aloitasait ????

  • Má’ megin…
    Bendeguz, tőlem azt hiszel, amit akarsz. És azt is írsz, amihez csak kedved van, ez nem az én problémám, legfeljebb Christopheré.
    Mindössze annyit kértem (a te renoméd érdekében), hogy természettudományos kérdésekbe ne merülj bele. Az nem áll neked jól (kövérít)… 😀

    Ja, a „boldog karácsony” az Miviktorunk válasza azokra a kérdésekre, amikre nem akar válaszolni. Voltam bátor ezt tőle kölcsönvenni. Remélem, nincs levédve…

  • ANDREW_S valaszara;

    Igen, NEM minden mutacio valik rakosbetegsegge.
    Egyszeruen mert letezik az emberi testben az u.n. „repair DNA-k”.(javito DNA-k)

    A mutacio torternik a testekben barmi feltunesek hianyaban.

    Csupan amikor a „repair DNA”-k nem kepesek azt felulmunli valik a mutacio rakossa.

    Sot leteznek mutaciok az emberi testben ami az ellenalloszervezetet erositi is.
    Volt az meg a „fekete hahal” eseteben is.

    Sot ma is az u.n. „sickle-cell enemia” ( a sarlo-alaku versejt szegenyseg, ami a feketek betegsegei)ami a „malaria-elleni” kepesseget fejleszti.

    DE azzal senki nem valt soha egy ujjabb elo-fajja !!!!

    Sot ugy a „sickle-sell enemia” mint a „malaria” csupan halalt okoz.
    Tehat hol letezhetne az „evolucio” ???

    Mint hangsulyoztam soraimban, hogy az evolucio a fajok at-alakulasanak az elmelete.

    De semmi biologiai-mechanizmust nem kepes megallapitani ,mert nem letezik semmim olyan.

    Hangsulyoztam azt is hogy meg a mai LEG-moderenabb tudomanyos elohaladas, a „geneticai-operacio” sem kepes azt eloidezni !!!!

    Hasonloan a „selective breading” (a tudomanyos keresztezesek) sem hoznak SOHA egy uj-elo-falt letre!
    Mindeg ugyan az a fajok maradnak. Csupan a felszinti allapotaikat valtoztatva egy mertekig.
    Mit az OSZVER eseeben. Az is az EQUIS faj marad, de steril. A fajanak a veget erte el !

    Minden „hazi-allatok”, gabonak, zoldsegek, gyumolcsok, minden amit az emberiseg letfentartasaira alkalmazva mint elelem, mint sok ev-ezredekkel ezelott elodeink celzatos es tudatos keresztezodesekkel produkaltak.

    NEM leteztek SOHA u.n. „intermediate” az az kozbenlevo fajok. SOHA, SEHOL, SENKI NEM talalt semmi startrakban egyetlen peldat sem arra.

    De hany atmeneti fajoknak kellene lenni, vagy kellett volna lenni, HA faj „A” az elkepzelt evolucio allitasai alapjan molekulaik, sejteke altali atvaltozasai altal lehetttet volna faj „B” ???

    Az soha NEM letezett. Fajok zomei pusztultak ki a „great extinction”-ok altal a valtozo korulmenyek altal, de egy sem evolult mas fajokka !!!!

    Az evolucios tudomany azert tagadta meg Darwin’s gradual evolucios elvet. S elfogadtak az u.n. „rapid excelleration” (gyors -astalakulas) elvet.

    Persze az is elkepzeles volt ,hogy amodon a fajok az egyik-naprol a masikra alakultak at.
    De arra sem letezik semmi bizonyitek, sem tudomanyosan alapozhato lehetoseg.

    Tehat nyugodtan allithato, hogy ugy az evolucio, mint a Szocializmusok elveik nem volt semmi mas mint a vilag kleg-nagyobb valotlansagaik!

    Na de aki vallalosan hinni ohajt abban, az mindenki sajat ugye.
    De remelhetoen hogy valaki kepes lenne tenyekkel bizonyitani hitet, s nem csupan velemenyeiket ismetelni!

    S kulonosen a bunko ragalmazasaikat visszatartani !!!

  • ALMASI ALMA;

    Termeszetem es az altal szokasom is .hogy mindent kerdore veszek az elsokben, s keresem mindeg a bizonyitekokat.

    Maganvelemenyeknek nem gordanak semmi erteket !

    Csupan a meggyozodheto bizonyitekokat velem ertelmesnek !

    Az valassza-el a gondolkodo embert,a bedullo emebrtol !!!

  • Bendeguz79

    Noé és családjának megmentése a vízözöntől, Lót és családjának megmentése a tűzesőtől mi más volt, mint evolúció?
    Ábrahám kiválasztása szintén. Mózest is az isteni gondviselés (evolúció) mentette meg. A pusztában vándorló zsidók története is evolúció.

  • FORTRIMBAS;
    Sajnalom de a maga altal felhozott Darwin Galapagosi fincseire nem reagaltam a sok hozzaszollok melett.

    Darwin 13 kulombozo csoru fincseket figyelt meg, es egy masikat a Cocos szigeten.
    De MIND 100%-ban fincsek voltak.

    Ugyan azon alapon jottek letre a Grizley medvek a jeges-medvekbol a legutolaso jeg-korszak elmultaval.
    De mind ugyan azon fajok es kozosulnek es sikeresen szaporodnak amit lehetoseguk letezik.

    A fincsek a taplalekaik lehetosegei miatt kulombozo taplalekokat fogyasztottak. Mert a Galapagos szigeteken a termeszet a deli clima valtoztai alapjan mukodik.

    Darwin tevesen azt az ev-milliokon valo valtozasaiknak velte.
    Persze NEM gondpolkodott hogy hogyan letezhettek volna amodon az ev-mulliokon at ?

    Azota mar tudomanyosan megallapitva hogy a fincsek csoreinek valtozasat a klimai valtozasok alapjan egy calcifikalo enzyme okozza, amit hasonloan a climai valtozas idez elo.
    Az a „calmudolyn”.

    De barmi csoreik is vannak, ami valtozo a clima befolyasai altal, de mind ugyan azon a fincsek genetikailag.
    Tehat tisztan NEM az evolucio.

    Teljesen megeggyezo a „selective breading” (a tervszeru szapaoritas) eredmenyeivel.

    Hasonloan a climai-valtozason fugges miat meg a parosodasaikat is befolyasolja.
    Amikor az esos-idoszak nem erkezik idejeben, mivel hogy nem lenne elegendo taplalekuk, hat nem is parosodnak.

    Elkpezlheti, a kis fincsek, nem ma aranyom, mert ha teherbe esnel nem lesszunk kepesek tapalalni babainkat ???
    Mind az a termeszet csodaja, de nem az evolucio.
    A kismadar agya meg egy kukorica szemenel is kissebb.
    De a termeszet korulmenyei befolyasolja letuket, nem az evolucio.
    Az evolucio keptele lenne arra meg ha valo is lenne !

  • Sajnalom JANI;

    Maga keveri a tortenelmi leirasokat egy biologiai eszme elkepzeleseivel.

    A Noah esetenek a kerdese hogy az egy telejes Foldet takaro aradas volt-e, vagy csak a Mesopyamiai helyi eset.
    Mert annak teljes adatait talalja regi tortenelmi adatokban is.

    Abraham esetet a hite alapjan a sajat meggyozodesenek fegyelemi kovetese tette lehetove.

    Hasonloan az Egyptomi rabsag, a szabadulas es vandorlasok adatai osi tortenelmi esemny volt.

    Moses szavai ,hogy a Teremto szemtol-szembe oktatta, hat az vitathato, de az ertelmezesei a kerdes abban is.

    Hasonloan a profetak esetei is.
    Lehetne valo „szellemi-ertekezes” a vilagegyetem okozojaval ?

    Persze az elso kerdes lenne hogy mi az az ero amely a vilagegyetem letezeset okozta ?
    Mi lehetett volna az ero/energia forrasa a „nagy robbanst” okozni ?

    Lessz majd az valamikor „egy nagy osszeomlas” ?
    De mi lehetne azt az okozo ero eredete ?

    Egyszerubben mi a vilag-egyetem energiajanak a forrassa ?
    Ami inkabb alpveti fizikai kerdes.

    De az osi emberiseg reg belatta hogy a Fold, a Nap hianyaban csak egy sotet es rem hideg holt egitest lehene.
    Azert imadtak a Napot-istenkent. Az Amon-Ra istent.

    Energia nelkul semmi mozgas/esemeny nem tortenhet.
    A vilagegyetem az atomok electronjaitol a Nebulaek oriasiaig mind allando mozgasban vannak.

    Ahol en utten elek, mi szaguldink a Foldel kb. 1500 km/ora sebeseggel. Maguk eszakobban lasabban.
    Hasonloan az egesz Naprendszerunk, meg a Galaxik is.

    Mi a „kis” es a „nagy ero” forrasanak eredete ami az elctronokat az atom-mag korul allando mozgasban tartja, s nem szaguld el, sem utkozik az atom magba?

    Hasonloan a Hold-Fold, sot az egesz Naprendszerunk esetebn?
    Sot az egesz vilagegyetem eseten ?
    Mi lehetne a szukseges energia eredetenek a leheto forrasa ???

    Valaminek lenni kell !
    Onmagatol semmi nem mukodik !!!

  • Bendeguz79
    2018 november 12
    11:29 de.

    Most őszintén: szedjem félmondatonként apróra, amit félinformációkból összeszedtél?
    „Egyszeruen mert letezik az emberi testben az u.n. “repair DNA-k”.(javito DNA-k)”

    Nem. Ilyen nincs. Minden gén legalább 2 példányban van. DNS-javítás létezik, javító DNS nem. A DNS-javítása elég bonyolult folyamat, mivel a hibátlan template-szálról gyakorlatilag újraíródik.

    „Csupan amikor a “repair DNA”-k nem kepesek azt felulmunli valik a mutacio rakossa.”
    Röviden: nem. Szó manifesztálódik, és nem vezet rákhoz. Még betegséghez sem feltétlenül.

    „Sot leteznek mutaciok az emberi testben ami az ellenalloszervezetet erositi is. Volt az meg a “fekete hahal” eseteben is.”
    Az immunválasz egy másik kérdéskör.

    „Sot ma is az u.n. “sickle-cell enemia” ( a sarlo-alaku versejt szegenyseg, ami a feketek betegsegei)ami a “malaria-elleni” kepesseget fejleszti.”
    Nem igazán. A sarlósejtes vérszegénységet okozó génre homozigáta egyedek korán meghalnak (sokszor meg sem születnek. A heterozigóta egyedek élik meg a felnőttkort. Nem fejleszti a malária elleni képességet, hanem a malária kórokozója nem képes megélni a torzult vörös vértestekben.

    „DE azzal senki nem valt soha egy ujjabb elo-fajja !!!!”
    Nem. Fajok, csak az isteni teremtés lázálmaiban alakulnak egyik pillanatról a másikra. Az öröklési sorok, a genetikai óra azonban kimutatható az élővilágban.

    „Sot ugy a “sickle-sell enemia” mint a “malaria” csupan halalt okoz.
    Tehat hol letezhetne az “evolucio” ???
    Hö? Egyébként még ebben az esetben is létezik. Ott ahol komolya malária-fertőzöttség, ott szelektálódik a lakosság.

    „Mint hangsulyoztam soraimban, hogy az evolucio a fajok at-alakulasanak az elmelete.”
    Nem egészen. Az evolúció az élővilág fejlődésének az elmélete.

    „De semmi biologiai-mechanizmust nem kepes megallapitani ,mert nem letezik semmim olyan.”
    Tehát egy biológiai mechanizmus nem képes egy biológiai mechanizmust reprezentálni. Gratulálok.

    „Hangsulyoztam azt is hogy meg a mai LEG-moderenabb tudomanyos elohaladas, a “geneticai-operacio” sem kepes azt eloidezni !!!! Hasonloan a “selective breading” (a tudomanyos keresztezesek) sem hoznak SOHA egy uj-elo-falt letre!”
    Mit? A Triticale szerinted mi? Gyakorlatilag egy mesterségesen teremtett új faj. Sőt! Nemzetség. De a hatsoros búza is három, különböző nemzetségbe tartozó faj hibridje. Ezek szerint a Triticum aestivum, a termesztett búza nem is létezik?
    Néha nem olvasnál utána annak a soksületlenségnek, amit összehordasz?

    „Mindeg ugyan az a fajok maradnak. Csupan a felszinti allapotaikat valtoztatva egy mertekig.”
    Ja, persze.

    „Mit az OSZVER eseeben. Az is az EQUIS faj marad, de steril. A fajanak a veget erte el !”
    Akkor most faj, aminek vége van, vagy nem faj, mert csak a felszín?

    „NEM leteztek SOHA u.n. “intermediate” az az kozbenlevo fajok. SOHA, SEHOL, SENKI NEM talalt semmi startrakban egyetlen peldat sem arra.”
    A természetes vagy mesterséges hibridfajoknál valóban nincs átmeneti állapot. Ahogy kicsit terhes nő sem. Az allélikus evolúciónál azonban még az ember ősibb rokonait is megtalálták Lucy után. Kevesebb Danikent kellene olvasnod és több genetikát.

    „Az soha NEM letezett. Fajok zomei pusztultak ki a “great extinction”-ok altal a valtozo korulmenyek altal, de egy sem evolult mas fajokka !!!!”
    Jobbára mert a nagy kihalások gyorsan zajlottak. Nem alakultak ki új fajok tézisét azért egy madárral, mint a dinók leszármazottaival okvetlen beszéld meg. Ha nem félsz, hogy lehülyéz.

    „Az evolucios tudomany azert tagadta meg Darwin’s gradual evolucios elvet. S elfogadtak az u.n. “rapid excelleration” (gyors -astalakulas) elvet.

    Nem tagadták meg. Csak felismerték, hogy más folyamatok is működnek párhuzamosan. Ahogy a Newton-féle gravitációs elmélet sem vált igaztalanná, csak az általános elmélet egy speciális esetének bizonyult.

    „Persze az is elkepzeles volt ,hogy amodon a fajok az egyik-naprol a masikra alakultak at.
    De arra sem letezik semmi bizonyitek, sem tudomanyosan alapozhato lehetoseg.”
    Mint fentebb írtam, lehetőség is, példa is van rá.

    Tényleg utána olvashatnál a témának, mielőtt belefolysz egy vitába, ahol az alapokat sem ismered. S mielőtt ráizzanál valami személyeskedésre: kertészmérnökként szigorlatoztam genetikából, illetve biokémiából, nemesítőként pedig dolgoztam is a témában. Az ismereti szinted, ha tényleg az, amit leírtál, alacsonyabb egy átlag anti-GMO aktivistánál.

  • Ma 12-ike van, de nem vagyok kepes tultenni a „talalom” 7-en irott allitasat.

    Vajon hogy a csudaban is kepzelhette a leirt modszeret a demokratikus tarsadalomban a lakossag szabad valasztasai altali hatarozatokat minden ugyon.
    Kozottuk meg az iskolak igazgatasainak a modszereit is.
    Amit „talalom” amerika ellenes Putinista fizetett propahandanak velt.

  • ANDREW_S;

    Tehat csak az egyeni ragalmasaihoz kelett ismet folyamodnia.

    S a „szo-jatekai” nem bizonyit semmi evolucioi allito tenyt.

    Persze hogy NEM minden egyes sejt ujjaepitese rakot okazna.
    De milliok pusztulnak el evente rakkal.
    S maga szo-jateka nem fogja megmente senkit sem.

    A szervezetnek a kepessege a DNA masolatai altal kepoesek azton tultenni egy bizonyos foku mutacio alatal okozott problemakon.
    Az az egyszeru teny, barmikent is facsargatja.

    Az „evolucio” az „Origin of the species”. tehat a fajok eredete. de semmi bizonyittek ami biologiai lehetoseget adna hogy faj „A” amodon faj „B”- ve valhatna.

    „Intermediate species”, a fajik kozotti atalakulo fajok soha sehol nem leteztek, s nem leteznek ma sem sehol.

    „LUCY” a Leaky felfedezes volt az Oldovay gorge-nal.
    Ha ertelmesen hasonlitja Lucy csontvazat a mai homo-sapien-hez, tisztan lathatja hogy Lucy egy egyszeru majom volt.

    De a „1480” egy masik Leacky felfedezes a strata utan nevezve, ami kozel egy mllio (950,000)elobb elt (allitolag) de a teljes human csontvazat abrazolja.

    Tehat hol lett volna az „evolucio” ?
    Lucy tisztan egy majom volt. „1480” meg egy osi home sapien.
    Vagy talan allitana hogy a human-like „1480” 950,000 evvel kesobb egyszeru majomma „evolult” ?

    Az „oszver” nem reprodukalo leny.
    Azt csupan a keresztezessel produkalhatok.

    A keresztezesek , az u.n. „hybridization” NEM hoz letre ujabb fajokat, csupan variaciokat.
    Obama elnok is „hybrid” egyennek mondhato.

    Mint mar irtam minden amit az emberiseg taplaleknak alkalmaz (alat, noveny, stb. mind a ‘selective breading’ hybridizalas altal vpltak eloallitva.

    A paradicsom, burgonya, kukorica osi-amerikaiak (Maya,Aztec, Inca) tarsdalamak altal hybridizalt novenyek eredmenyei.
    Latot mar maga eredeti ill. vad-kukoricat?,vad-paradicsomot? vad-burgonyat ?
    Nem ismerne fel. De mind azok az eredeti novenyekbol keresztezve. De az nem evolucio.
    S azokat a „vad” termekeket a vilagon semmi NEM pusztitja.

    Emlekezne mi tortent az Irekkel 1848-49-ben ?
    A Colorado-bogar a hybridburgonyat elpusztitotta es Irorszag 1/3-a ehenhalt.

    Hasonloan ma is keresztezik a vadallatok zomeiket megmenteni az oriasi pusztitasaiktol.
    Mind a nagy-macskak (tigris, oroszlan, stb.sot a nagy teknozok is hasonloan)keresztezesei serkenteve vilagszerte.
    DE egyetlen uj=faj nem jon letre. Csupan a hubridizlas elonyeit keresve azoka megmentese az elpusztilasaiktol.

    De meg a Sztalinista „szuper-buza” eloallitasa sem ment semmire. Az buza maradt barmilyen formajaban !!!

    Az Archpteoterix sem volt egy atmeneti faj !!!
    Sot „avian”-ok leteztek 5-10 millio evvel elobb is.
    Archeopterix assimetrikus szarnya volt, tehat tudott repulni, mint a pava, emenkulni a rokaktol, meg a keritesen kereszetul. De keptelen volt repulni mint pl. a pulyka. A ‘begyedik” ellenkezo karma nem letezett. Tehat a fara szalni es ulni az agon keptelen volt.
    Amig a vad-pulykak kivallo repulok es a fakon eszakaznak.

    Tehat semmi evolucionista allitast nem bizonyit !
    S nem volt kepes meg az allitott kepzetsege es szakmai allitasai ellenere sem tenyekre hivatkozni!!!

    A GMO a genetic engeneering altal produkalt novenyi fajok. De az sem „evolucios” elohaladas peldaja. Mert a faj marad ami volt, csupan nemi „felszinti-egynisegeik” fejlesztve a magasabb jovedelmek erdeleben.

    Tehat a hencegeseivel sem volt kepes nyujtanu semmi ellen-bizonyitekot!

  • Andrew, te meg akartad győzni Bendeguzt?
    😀 😀 😀

  • Geyza!
    2018.nov.08.5:20

    Besancon:

    „Éppen tegnap jártam arrafelé amerre laktam 21 éves koromig, a Fehérvári út és Bartók Béla sarkán lévő Közért felé motorral.
    Természetesen már valami bank van a helyén…”

    Geyza, ma reggel beugrott, hogy te alighanem a Bocskai és Fehérvári u. sarkán álló közértre gondolhattál, emlékeim szerint ott tényleg egy közért volt a sarkon, és most valóban bank lett, ha jól tudom Raiffeisen! A Bartók/Fehérvári sarok nekem sem jött össze nem csak Andrewnak, törtem is a fejem rendesen, mire gondolhattál, míg egyszer csak megjelent előttem a közért, épp a kifelé menő villamos megálló oldalában, sarok épület, jellegzetes lehúzós ráccsal mindkét oldalon! Ez a két út Bocskai/Fehérvári valóban keresztezi egymást! Stimmel?

  • Kővendég (ex-Belzebub)

    Bendeguz79:
    „Barmifele szloganokra, egyenekre, magyar allami burokratikus elkepzelesekre is hivatkozik, mind az NEM valtoztatja renyt.
    S a “teny” az hogy a lakossag,ill a nulok szulei, az adofizetoknek semmi hatarozatao, de meg beleszollasai sem letezhet amodon gyermekeik oktatasaiban, tanitasaiban.
    S azt a valosgaot semmifele blah, blah blah nem valtoztatja.
    De koszonom probalkozsat !”

    Válasza ismét meggyőzött arról, hogy „próbálkozásom” teljesen fölösleges volt. Az öntelt ostobasággal párosult pimaszsággal fölösleges eszmecserével kísérletezni.
    Válasza viszont valóban bizonyos kétségeket ébreszt bennem az evoluciot illetően. Ahogy Ön fogalmazott, a majmok évmilliókkal ezelőtt is majmok voltak, és ma is majmok – legalábbis némelyek, QED.

  • Bendeguz79

    Én nem keverem a biológiai evolúciót és a bibliai történelmi eseményeket. Ennyire nem vagyok ostoba. Veled akartam érzékeltetni, hogy isten tetszése szerint irányíthatja a „kiválasztást” és a környezeti körülményeket is. Nyilván nem csak belátható emberi léptékben, hanem százezer, meg millió éves távlatokban is.

    Igazad van.Törvényszerű, hogy genetikusan az utódok nem lehetnek mások, mint a szülők. De nem lehet nem észrevenni, hogy pl. az európai ember bőrszíne több tízezer év alatt annyira alkalmazkodott a környezetének a klímához, hogy a változás már öröklődik is. De ettől még megmaradt ugyanannak az emberi fajnak, mint a sötétebb bőrű afrikai rokona. Viszont az apró genetikai változások nagyobb időtávlatban össze tudnak adódni. Így lehetett a neandervölgyi emberrel is, aki a több százezer év alatt olyan változásokon ment keresztül, hogy mire 40 ezer évvel ezelőtt a homo sapiens Európába érkezett, már külön fajnak számított. Hasonlóan a lóhoz és a szamárhoz, a homo sapiens és a neandervölgyi is csak 2-4 százalékban tudott egészséges ivarú utódokat létrehozni. Állítólag ez volt a neandervölgyi kihalásának az oka. De mégsem teljesen haltak ki, mert 0-6 százalékban ma is hordozzuk a génjeiket.

  • Bendeguz79
    2018 november 12
    9:23 du.

    O.K.
    világos, hogy semmit sem sikerült megérteni a leírtakból, esze ágában sincs utánaolvasni bárminek is.
    Ha saját maga számára szóló rágalmazásnak tekinti például, hogy a Triticale a Triticum az Aegilops, illetve a Secale nemzetségek fajainak hibridjeként előállított mesterséges faj, illetve nemzetség, akkor az a magánügye.
    Azt tekinti sértőnek, hogy dolgoztam növénynemeítőként és tanultam biológiát, illetve genetikát, akkor az szintén a magánügye. Ellenben nem pótolhatatlan, mert a tanulás szabadságával is élhetne.
    Vagdalkozás és süketelés helyett

  • Almási Alma
    2018 november 13
    2:39 de.

    Most képzeld 🙂 Ráadásul csupa olyasmit írtam, amit bármikor ellenőrizhet akár a neten is.
    De vaószínűleg csak „rosszkor talált el”. A délinél ugyanis leszólított egy anti-GMO aktivista és rémes volt…
    Ma az emberek éhen halnának, ha nincs nemeítés 8ami szintén genetikai módosítás), illetve akár elevenen elrohadnának, ha nem lennének speciális Penicllium-, Aspergillus-, törzsek, illetve ezek hibridjei, stb. Az Amycolatopsis -ról nem is beszélve (vancomycin).

  • Andrew_s
    2018 november 13
    7:23 de.
    ______________

    😀
    Engem már jó régen a fizikatudásával akasztott ki, azóta nemigen olvasom az okoskodásait. Pedig a fizikában kevésbé merészek a „tudósok”, mivel ott mindenki egy kicsit be van tojva a matektől.

    Nade az evolució? Meg a genetika? Hát azt minden normális ember tudja, hogy nincs is! Ennél már csak az lenne rosszabb, ha nyelvész lennél, vagy pláne történész… Akkor még direkt politikai hazugsággal is meg lennél vádolva… Így csak, hát istenem, félre lettél vezetve…
    😀

  • Kővendég (ex-Belzebub)

    Jani:
    „Én nem keverem a biológiai evolúciót és a bibliai történelmi eseményeket.”

    No, ha jól értem Önt, talán ebben is egyetértünk. Pár kérdésben magam is Bellarmino bíboros (a katholikusok Bellarmin Szent Róbernek nevezik) bölcs véleményét fogadom el a duplex veritasról. )De mert ez egyértelműen hitbéli kérdés, nincs kedvem megvitatani.)

  • JANI 11-13, 4;54 soraira;

    Elsokben, a „teremtes” elven egye arva szot sem irtam es nagyon celzatosan hogy miert nem !

    De olvassa kerem a sajat 11/12,11;56 de sorait.

    Ahol amaga allitotta hogy Noe, Lot, sot meg Mozes „megmentese” is „evolucio” volt.

  • Besancon
    2018 november 13
    3:06 de.

    Igazad van !!
    Mellette volt a Miska-kocsma, szemben a Kispiac.
    Srévizavi pedig valami templom.

    Összekevertem az utcaneveket, holott ott laktam a közvetlenül
    nyíló Eszék utcában.

    Hiába no.
    Így , kilencvenkét évesen már felejt az ember.
    A barátnőm is mondta mikor harmadjára mentem be hozzá éjjel..hja a memóriám..mindent elfelejtek 😀 😀

  • Besancon
    2018 november 13
    3:06 de.

    Nosztalgiából időnként végig motorozok a környéken.
    Kocsival reménytelen.
    Pl. az Eszék utcában, amit gyerekkoromban a helyi Tanács el akart zárni az akkor még nem is létező forgalom elől játszó-utcának, annyi gyerek volt benne,
    szóval ott már 25 évvel ezelőtt sem lehetett kocsi-parkolót találni.

    Megjegyzem a Demszky Gábor is ott lakott.Sűrűn fociztunk annó meg ilyesmi…

  • ALMA, ANDREW, BELZEBUB, stbk.

    Az evolucios elv „natural selection” es a „mutation”
    NEM alakitja at a faj „A”-t faj „B” re. TENY!

    Az meg a „genetic engeneering” altal sem tortenik. TENY!

    Mutaciokank lehet valami elonye, mint a „sickle–cell-enemia”. De SOHA nem vezet egy masik fajja valni.

    Hasonloan ma micro-organism”-ok alkalmazva pl. hydrocarbon-t emeszto szervek mutalva kereskedelmi celokbol pl. hogy a tengereken torteno olaj-szennyezes takatitasara alkalmazva.
    De az NEM egy uj-mas micro organism, csupan adoptalas mas „elemiszer fogyasztasra”.
    Hasonloan kulombozo emberi tarsadalmak kulombozo taplalekokat, elelmiszereket fogyasztanak.

    A deli klimakban (Africa,India, Australia,stb.) az emberi lenyek adoptalodtak a klimai kolulmenyekhez.
    Boruk vedi oket a Nap-ultra-violet-sugaraitol, amig a sotet-bor kepes D vitamint produklalni.
    De MIND ugyan azon homo-sapienek, csak boreik pigmentese sotet.
    Ami orvosilag halvanyithato igen gyorsan. temesete altal ev-ezredewkbe telne. Lasd; Michael Jackson, Oprah Winfrey, stb.
    Sot az Angol Harry herceg felesege Meghan Merkel 50% Afro (anyja 100% afro)apja 100%feher.
    Ma Meghan terhes. A baba ‘herceg’ lehet majd teljes fekete, vagy teljes feher, vagy barmi keveret-szinu a Mandelean genetikai orokles alapjan.

    Hasonloan a Grizle medve, adoptaltak az erdo-elet korulmenueihez. De maig is parosulnak amint talalkoznak.
    De mind ugyan azok a biologiai fajok maradtak amik voltak milleniumokkal elobb is. TENY !

    A „selective breading” eseteben. Mind ugyan az a faj (alatt, noveny,stb.)marad ami eredetileg volt milleniumokkal elobb. TENY !

    Sot a microbok eseteben vissza a Pre-Cambian idok elottig. De mai is leteznek mind azok a fajok.
    Semmi faj NEM evolult semmi mas fajja. TENY !

    Aki azt nem hajlando elismerni, az mindenki sajat ugye.

    De hogy miert az eros es durva ellensegeskedes azok ellen akik azt kerdore vettek es elemeztek minden letazo mai adatokat ?

    Azert a vilagszerti archiologiai kutataok SOHA nem talaltak kozbelevo lenyek fosil-maradvanyait, mert nem leteztek soha. TENY !

    Mindenki azt hihet el amit ohajt. A tobbseg elfogadja amit a fejukbe vertek az allamhatalmak.
    De aki azt, vagy barmit hajlando kerdore venni es az adatokat figyelembeveszi az talalhat valotlansagokat.

    De ugyan az tortent magukkal letuk minden teren.
    Minden elfogadtak es resszeseive valtak mindennek az elmult ezer even at. Meg az is TENY !

    Azert az „egyeniseg’ mindeg, minden rednszereik altal nem csak ellenzve, hanem szigoruan elnyomva es kegyetlenul buntetve volt mindeg. Maig is ! TENY !

    Magan velemnyek, hitek, elkepzelesek jelentektelenek !

  • ANDREW;
    A mai modern vegyi-ipar gazdsagilag, ill anyagilag sikeres.

    De mind azok a termekek jelntik a veszelyt az egesz emberiseg letenek.

    A growth-hormonok es az anti-biotic-ok.

    A regen felelmezett „super-bug” lehtosege napokrol-napokra kozelebb van.
    S a „super-bug” ellen nem lessz az amberi szervezet allenalni! Az lehet majd az jovendo apocalyps.

    Mar is kulombozo nyavalyak amik nem leteztek csupan 100-meg 50 eszdovel elobb sem.

    Szaz-eve, a rak igen ritka betegseg volt.Ma a #1 az emberiseg pusztitoja, majd hypotention, cardiak vesz, diabitis, alzhimer, Ebola, etc.etc.
    Sot a modern Oxytici-nok es mind az opiod-alapu orvossagok a LEG-pusztitobbak.

    Mert naprol-napra erosebb pharmatikai-szerekere van szukseg. S mind veszelyesebbek mint az elobiiek !

  • Gabriel Karikas

    Andrew!

    Ez az ásó meg pajszer minek a jelentése?

    Hidd el nem kötözködésből, hanem őszinte kíváncsiságból kérdem.
    Még sose láttam, tehát valami egyéni dolog?

  • Almási Alma, Andrew_s

    Nem hülyeségek Bendeguz79 ellenérvei az evolúcióval kapcsolatban. Csak egyelőre nem tudja elvonatkoztatni a véletlentől.

    http://pecs.hit.hu/mivel-mond-ellent-tudomany-az-evolucio-elmeletenek/

  • Bendeguz… bánom is én, hogy mit hiszel… 😀

    A dolog úgy áll, hogy én 2000 körül részt vettem evoluciós kutatásokban, még számoltam is őket. És valóban nagyon izgalmas eredményekre jutottunk, még akár a bibliai vonatkozásokat is bele lehet magyarázni, persze szimbolikusan. Viszont halálosan unom a kötekedő stílusodat, így nem kívánok veled társalogni erről, (ki)oktatáshoz meg pláne nincs kedvem… Szóval marad a Boldog Karácsony, Orbán Viktor után szabadon… 😀 )

  • jani
    2018 november 13
    12:55 du.

    Kedves jani, az evolució ténykérdés. Lehet finomítani, de a tudományos gondolkodás szabályai szerint nem lehet TAGADNI. Szóval, hagyjuk egymást, de tényleg…

  • JANI;

    A „veletlensegek” leg0nagyobb reszekeben csak hibak, tevedesel, fegyelmetlensegek es ostobasagok altal okoaott esemenyek.
    De az NEM tudomany !!!

    A csatolt web-lapja persze csupan a vallasok „termetes” elveit kovetok laklamazzak.

    Persze tenyekre es nem valotlan propagandakra hivatkoznak mint az itteni elkepzelesek allitouk.

    A Pasreour alatal bizonyitott teny SOHA nem ellenbizonyitva.
    De az az elet-eredetenk alanyat kepezi.
    Ittne csupan az evolucio elvenek a vallasos lenyeleset beszeltukmmeg.
    Semmi mast !

  • ANDREW_S;

    Mint a mondas hogy „minden kutya visszater az okadasahoz.”

    Maga meg a szo-jatekahoz. Mert csupan a felrevezetes lehetosegeik probalja alkalmazni.

    Pronlkozott bedobni nemi ismert es altalanos novenyek botanikai neveit.

    Persze egy a „keresztezett’ buza es arpa, nem evolultak almava, sem ananassza, hanem maradtak amik voltak evmilliokkal ezelott. Csupan nemi jellegeik kozosulve.

    Hasonlaon az u.n. „kecske-fu” esetevel.
    Az is mindeg fu volt es soha nem lessz kukorica, sem paradicsom a maga elkepzelt „evolicios” lehetosegei alapjan.
    Tudja hogy ugy a „fuvek” mint a kenyer-gabonak, kutyaknak, macskaknak, serteseknek, szarvasmarhaknak, lovaknak, kecskeknek, stb.stb. hany kulombozo keresztezett variaciok letenke vilahszerte ?????
    DE MIND UGYAN AZOK AZ elo-fajik amik voltak mullineumokkal ezelott !!!!!!!

    Azert emlekeztettem Obama elnokre.
    Na meg majd a szuletendo Angol kiralyi sarjra.
    Harry es Meghan 8 honap mulva szuletendo utodaikra.

    Es a kukorica, paradicsom es burgonya eredeteire !!!
    Erti azt ???

    Latom hogy maganak a problema a tenyek felfogasa es ertelmezesei.

    A jovoben probaljon bizonyithato adatokat es tenyeket felkeresni, s azt dobja be !!!

    Reg valotlannak bizonyitott dolgok ismetlesei nem fogja magat , sem senki mast ertelemre vezetni !

  • Sobri Rócsild
    2018 november 13
    11:53 de.
    Szerintem a neve felvett nev, de nem baj!
    En is az Eszek utcaban laktam !945 tol 1957 ig, mikor is kimnetem Kanadaba! En az Eszek utca 2o szamban laktam, talan ismertuk is egymast!

  • Besancon
    2018 november 8
    8:13 de. Azert, valoszinu VAN allami oktatas is otthonn!
    Miert felnek egyesek az ef=gyhazi oktatastol? Felnelk, hogy valamir ranul a gyerek a hitrol is? MI bajuk van azzal? Majd a gyerek donteni fog, ha nagyobb lesz, hogy MIBEN is hisz.

  • Besancon
    2018 november 8
    8:13 de. Azert, valoszinu VAN allami oktatas is otthonn!
    Miert felnek egyesek az egyhazi oktatastol? Felnek, hogy valamit tanul a gyerek a hitrol is? MI bajuk van azzal? Majd a gyerek donteni fog, ha nagyobb lesz, hogy MIBEN is hisz.