Nyomozás hiányában megszűnt a bűncselekmény

2018 november 10 7:50 de.14 hozzászólás

Most nem arról írnánk, ami nagyot szólt a héten. Vagyis, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az OLAF jelentés kapcsán az Elios-szal és a cég volt tulajdonosával, Tiborcz Istvánnal szemben. Nem erről írnánk, mert bár sokakat felháborított, írtak már erről az elmúlt napokban eleget.

Kiderítették, hogy nem történt bűncselekmény. Igaz, a siófoki polgármestert meg sem kérdezték, pedig ő, ahogy hírét vette a nyomozásnak, összekészítette az anyagokat, őriztette, nehogy (saját) lába keljen valamelyik dokumentumnak, hogyha majd jönnek a nyomozók, átadhassa nekik hiánytalanul az összeset.

De nem jöttek a nyomozók, mert ők már mindenki másnál hamarabb tudták, hogy nem történt bűncselekmény. Akkor meg ugye, minek nyomozni.

Nem szabad felelőtlenül szórni az adófizetők pénzét, márpedig egy alapos, mindenre kiterjedő nyomozás sok pénzbe kerül, mely összeget más hasznos célra is lehetne költeni. Stadionra például, vagy, teszem azt, magánrepülőgépre.. Ugye, emlékszünk még, mit mondott Áder János, amikor elősz9r államfővé választották? Azt mondta: száz jó törvényből százat aláír, száz rosszból százat visszaküld. Arról meg már tényleg nem ő tehet, hogy szinte kizárólag jó törvényeket toltak elé aláírásra.

Polt Péter is így lehet, bár ő nem mondta, hogy száz bűncselekményből százat kinyomoz, de ahol nem történt bűncselekmény, ott lezárják a nyomozást, vagy el sem kezdik.

Egyébként pedig idézzük Lánczi Andrást, Orbán Viktor egyik kedvenc ideológusát, aki azt mondta, hogy amit az emberek korrupciónak gondolnak, az Orbánék kormányzásának a lényege. Vagyis, akik ma a kormány intézkedéseit kritizálják, fordítva ülnek a lovon. Azt hiszik, hogy a lopás bűn, miközben csak akkor az, ha csak kevesen lopnak. Attól kezdve, hogy a lopás mindennapos gyakorlattá válik, többé már nem bűn, hanem ujjgyakorlat.

Az is ezen a héten történt, hogy az Alkotmánybíróság kimondta:

jogellenesen vették el a rokkantnyugdíjasok járandóságát. Tudtuk ezt persze nélkülük is, nem kellett ehhez tanult embernek, mi több, alkotmánybírónak lenni, de így mégis sokkal jobb, hogy mostantól jogászilag is ki lett mondva. Igaz, akiket érint, kenhetik a hajukra.

Mindez csak azért érdekes, mert szintén a héten derült ki a közvélemény-kutatásokból, hogy a magyar lakosság több mint hatvan százaléka a Fideszre szavazna. Ez nyilván úgy lehet, hogy a megkárosított rokkantnyugdíjasok és a meg nem segített devizahitelesek közül is sokan a Fidesszel szimpatizálnak. Mert bár elvették tőlük, ami nekik járt, és az ígéret ellenére ott hagyták őket az út szélén, legalább megvédték őket a migránsoktól.

Akiknek persze eszük ágában sincs idejönni hozzánk. Aki még mindig nem érti az összefüggéseket, annak ingyen és bérmentve eláruljuk: ezt hívják politikának.

Föld S. Péter

14 hozzászólás

  • Nem, kedves Péter! A politika szó eredeti jelentése szerint „az állam irányításának módjára tett ajánlat” – tehát nincs se pozitív, se negatív tartalma.
    Általános és titkos választási rendszerekben a többség által választott irányítás módjában jelennek meg az előnyök-hátrányok, értékítéletek stb. Becsüljük meg a szavainkat, ne engedjük lejáratni. Főként azért, mert az használja a politiká-t a szemétség, az úri huncutság szinonimájának, aki azt szeretné: ne törődjön senki a viselt dolgaival, ne kérjük számon, mit csinált. Vagyis hagyjuk a „politikát” az okosokra, nincs közünk a saját sorsunkhoz, elég, ha parírozunk a többség által elfogadott ajánlat irányítóinak. Ugyanez vonatkozik a társadalom részeinek szerveződéseit jelölő „párt” – pars – szavunkra.
    Túúúdom, hogy ez egyelőre kisebbségi vélemény. És????

  • Hat az bizonyos ,hogy „buncselekmeny” tettenek hianyaban mit is nyomozhatna barki is ?!

    De az OLAF nem egy bunugyi nyomozo szervezet.

    De OLAF nem csak jelentette magyarorszagnak a tulkoltes osszget egy EU financirozott project eseten.
    S az OLAF kovetelte magyarorszagot visszafizetni a feleslegesen koltott osszeget.
    Az magyarorszag kotelezettsege !!!

    Ketsegtelenul, ugy nez ki most, hogy a kormany az adofizetoket tervezi terhelni visszafizetni a hianyzo osszeget.

    De ne felejtsd, van am lehetoseg a hivatalos eljarast a torvenyes uton kezdeni. S az valoban barkinek is a joga.
    Persze arra penz ,kepesseg es cselekedetek szukseges.

    De vannak ottan nem kevesebb mint 22 ellenzeki politikai partok, vezetoik nagyresze ugyvedek, sot nem hianyozsak anyagiakban sem.

    Hat mi a feneert nem hajlandok tenni valamit hazajukert es polgartarsaik erdekeben ???

    Ne vard hogy a roka, amely a tyuk-olat orzi, hajlando lenne at megtenni !

    Mint a mondas; tedd tetteidet oda ahol a nagy-szad van!

  • Hirtelenjében – miután elolvastam FSP írását – eszembe jutott Pangloss mester elhíresült mondása, miszerint „ez a világ a lehető világok legjobbika”. 😀

    Jutott eszembe azért is, mert olvastam mai írását Friss Róbertnek, aki a Népszavában elmélkedett: Hogyan legyünk nácik? Bevezetőjében írja: „Nem volt háborús bűnös jogi értelemben, úgy élt, ahogy a legtöbb német, nem tudott, mert nem akart tudni semmiről, ami nem rá tartozott.” Aztán kibontja Brunhilde Pomsel történetét, aki Joseph Goebbelsnek, a náci Németország egykori propagandaminiszterének volt titkárnője 1942–45 között. Tényleg nem tett semmi olyat, amiért elítélhették volna, így végül békésen megöregedve, 106 éves korában hunyt el müncheni lakásában.

    Ezután bevillant mai kirándulásom a Mammut bevásárló- és szórakoztató komplexumban. Úgy kezdtem, mint mindig, beütöttem a navigációba a címet, és …. és piszok szerencsém, hogy létezik ilyen kütyü. Hiába vagyok született pesti, hiába az 50 éves gyakorlatom, először jártam itt. A bazi nagy autóforgalmat és a sok új épületet nem is említem.

    A kütyü egyből a mélygarázs bejáratához navigált, ahol kijelző tájékoztatott: üres parkolóhely még 348. Összesen 1200 gk. fér be. Óránként 350 forint a parkolás, kis plasztik kártyát kap a pilóta, rajta a kezdő időponttal, amit a végén bedug a fizető automatába. A kijelzőn látni a fizetendő összeget, én egy 500-as bankjeggyel etettem meg, a visszajáró 150-et két darab fémpénzben kiköpte.

    Hanem! Csak pislogtam, hogy a kétéves autóm már veteránnak számít, csupa P és R betűvel kezdődő rendszámok vették körbe. Fölliftezve az árusítószintre, mondhatni elég sok nézelődő fogadott, na persze nem annyian, mint amennyit a 60-as években látni lehetett a Corvinban, de nem lehetett ma panaszuk a „boltosoknak”.

    No de, miért is írtam le mindezt? Mert semmi jelét nem láttam, hogy bárkinek kifogása lett volna a kormányzat ellen. A Fidesz ellen se tiltakozott senki. Sokan párban nézegették a kirakatportálokat, be-be térve az üzletek egyikébe-másikába. Biztosan csúsztattak vagy szabit vehettek ki, mert ma dolgozós nap a szombat. Talán így járhatott kelhetett Brunhilde is, aki aztán hétfőn leült az írógépe elé, és legépelte főnöke diktátumát.

  • talalom, Gratula! 😀

  • Találom

    Azt hiszem nem az én feladatom, hogy szóljak, meg teszik azt nálam okosabbak – de a Föld S. Péter cikke pontosan arra hajaz, hogy foglalkozzunk a politikával – vagyis az „állam ügyeivel”.

    Merthogy a politika szó jelentése az állam ügyeinek (az ókori görög világban minden állam polisz volt, ami ugyan város is, de állam is – mert város-államok voltak)

    Tehát szó sincs arról, hogy csak az irányítás „módjáról” lenne szó.

    Aztán meg nem is a „mi szavunk” hanem görög, ugyanúgy mint „párt”, ami „részt” jelent, ahogy mondtad is – bár ez nagyon európai (latin-görög ha úgy tetszik)

    Magyarban a pártoskodás szónak a „régiek” szemében nem is volt pozitív kicsengése.

    Talán azért is van a mai napig ez a sok „félreértelmezés”.

    Summa: én a cikknek egy sorában se azt vettem észre, hogy a politikában való részvétel ellen buzdítana, hanem pontosan az ellenkezőjét teszi.
    Igaz kesernyés humoros megfogalmazásban, de hát Péterünk már csak „ilyen”.

    Idézném tőle:
    „”Mert bár elvették tőlük, ami nekik járt, és az ígéret ellenére ott hagyták őket az út szélén, legalább megvédték őket a migránsoktól.””

  • Drizari
    2018 november 10
    10:36 de.

    Valóban, Drizari tök igaz:
    ….”Talán így járhatott kelhetett Brunhilde is, aki aztán hétfőn leült az írógépe elé, és legépelte főnöke diktátumát”….

    Mi lenne velünk, ha állandóan „forradalmárkodnánk”

    Azért illene az adandó alkalmakkor sokkal jobban átgondolni, hogy mit választunk, kire szavazunk.

    Az emberi nem is, mint egyed – hasonlóan bármilyen élőlényhez – elsősorban túlélésre van beprogramozva.
    Minden más csak maximum másodikként jöhet.

    Azért ne feledjük, hogy az embernek az egyéni vetületén túl létezik egy társadalmi vetülete is – vagyis erre is vannak beprogramozott cselekvési kényszerek, mivel mint társadalomnak is túl-élésről szól a programja.
    Na innentől lesz a kérdés kicsit nehezebb.

    Nézd meg például a méh-társadalmat, ahol ennek a második aspektusnak a programja mindenekfelett megelőzi az egyénit.

  • Gabriel,

    végül is FSP írása erről szól. Csak most a „tömeg” nem a „kristályéjszakára” tekint közömbösen, hanem az OLAF jelentés kapcsán az Elios ügyre se mozdítja a füle-botját. Az emberek túlélésre rendezkedtek be, és ezt jól tudja Orbán Viktor is.
    A „tömeget” az érdekli, hogy legyen üres parkolóhely a Mammut mélygarázsában, és megvehesse azt, amit kinézett magának.

    Szóval, sikerélményem volt nekem is. 😀

  • Talalom,

    A „politika” persze nem az állam, hanem alapvetően a város (polisz) , és így az emberi közösségek „működésével” foglalkozó izét jelentette. Az, hogy az idők során meg lett a maga evolúciója a fogalomnak is, az más kérdés. Az, hogy önjelölt szellemi martalócoknak kitalálták a politológiát, mint önálló „tudományterületet” az is egy külön tészta.
    A hétköznapok értelmezése azonban inkább hajaz az emberi izékkel foglalkozó izére. Egy szóra, amit sokan használnak sokminden összefüggésben, és legtöbbször annak sincs fogalma, hogy mi a fenét beszél, aki mondja.
    Jól mutatja ezt az, amikor pl. komoly arccal megnyilatkozó szakértő kezd beszélni oktatáspolitika címén valamiről, aminek legfeljebb érintőleges érintkezése van, az oktatás érintőfelületeivel. Aztán tüntetést szervez a saját nagyszerűségének kidomborítására.

  • Arra, hogy mindez politika e, csak Ghaith Rashad Pharaon független szaudi milliárdos tudna válaszolni, ha hirtelen meg nem hóóóttt vóóna, amint mögszorúúúútt az Inerpol és FBI* hurka [lehet, hogy evett abbú a felcsútti véreshurkábú is, pedig a vallása títtya nekijje..] ott a Sváb [az egykori Szabadság] hegyi villában, ami a jótékony Orbán familia szomszédságát és tulajdonosa személyes barátságát is élvezi.
    Persze bárki megkérdezheti azt is, hogy mi van ugyane’ hirtelenjében eltünt** szaudi terror-szponzor József nádor-téri 300 éves műemlék [volt Postabank] palotájával, amelyet még életében magától Vezérünk Őfelsége Veje-őméltóságától vásárolt meg, illetve legalábbis ők ketten tárgyaltak ama műemléképület sorsáról, mely biznisz miatt az egész teret 30 élete delében zöldellő fa kivágása árán is föl kellett túrni***. Vajh ez utóbbi építkezés, mint feltétel , ugyancsak benne volt a megállapodásban ?
    Automatice tevődik hát fel a kérdés, ugyan fizetett é ama már 18 éve körözött, most is éppen láthatatlan fantom és palackba zárt dzsinn – az 1001 éjből – ezért tárgybeli, többtízezer négyzetméteres klasszicista közkincsért, amit Tiborcz Istvánnal – aki mindaddig csak akácfa lopásból tengette szolid életét – volt szerencséje letárgyalni, vagy váratlan köddéválás miatt végül ezek is megszakadtak volna… ?
    Történt e itt is bűncselekmény ? Ennek csakis P.P. nemzett fővádlónk, avagy inkább főfejes fölmentő (FFF) őméltósága a megmondhatója. Feltehetően nem történt, mert hiszen a közvélemény nem tud ilyen vádindítványról… 😀

    .

    .

    * Magyarul: túlságosan képbe került ahhoz, hogy nyilvánosan tovább szerepeljen.
    ** Állítólag meghalt. Honnan is tudhatják ezt, ha a palit eddig csupán körözték…?
    *** Mélygarázs telepítése a J.n.téren, közvetlenül a kérdéses épület előtt.

  • Gabriel! Akkor minek ez az utolsó mondat: „Aki még mindig nem érti az összefüggéseket, annak ingyen és bérmentve eláruljuk: ezt hívják politikának.” Van olyan önfelmentés íze is a mindenkori Brunhildéknek: á, én nem foglalkoztam a politikával…
    És miért kell pont a csökött, ártalmas közhelyeknek bedőlnünk a „népi” hagyományok közül?

  • Ps

    Az is gyanús, hogy az ominózus, kivágott 30 (több tonna ) fatörzs kinek a birtokába is kerülhetett…

    Nem látott valaki ott a Józsfnádor téren egy piros vontatót (traktort) felcsúti rendszámmal ? Tudniillik Tiborcz gazda az egyszeri öregnéne akácosát is azzal hordta haza… 🙁

  • Ps

    Az is gyanús, hogy az ominózus, kivágott 30 (több tonna ) fatörzs kinek a birtokába is kerülhetett…

    Nem látott valaki ott a Józsfnádor téren egy piros vontatót (traktort) felcsúti rendszámmal ? Tudniillik Tiborcz gazda az egyszeri öregnéne akácosát is azzal hordta haza. 🙁

  • Gabriel Karikas

    Találom!

    Az utolsó mondat FSP esszéjében a bűnszövetkezet manipulációit elemzi, amit úgy adnak el népnek, (szavazóiknak) hogy ezt hívjuk politikának.

    Vagyis mint minden mást eltorzítanak. Ezt írta FSP, bár meg lehetne öt is kérdezni, de én így értettem.

    A példára pedig amit a Drizari hozott csak reflektáltam, hogy-bizony igaz hogy a társadalom egy idő után – biológiai önvédelemből, – kezd belefásulni.
    Még a haláltáborokat megjártak is beszámoltak arról, hogy egy idő után „belefásultak”

    A nagy többség nem képes és nyilván nem is akar állandósult stresszben élni.
    És ezt pontosan tudják ezek a fatolvajok. Azért nem állnak egy percre sem uszítással, mert ezzel felerősítik a társadalom védekező önreflexét. (beburkolózás)

    Pont ezt használták ki a rendszerváltás csibészei (a kormányfőig bezárólag) mivel tudták, hogy a kádár-éraban gulyáskommunizmus idejére a társadalom nagy részében kialakult egy „politikai fásultság”
    Mire felébredt az „alvó társadalom” az ország ki volt fosztva.
    Tudod, mint a „hol a piros, itt a piros” ártatlan kis csibészségben.

  • Drizari:

    Mert mi a LEHETŐ ÉS LÉTEZŐ VILÁGOK LEGJOBBIKÁBAN ÉLÜNK !!

    (Mondjuk én pesszimista vok és ezért tartok is ettől)

    /Az aforizma alapja a Murfi-Törv-Kv.-ben olvasható/