Conteo: Eliostól lőtávolig

2018 november 13 9:29 de.21 hozzászólás

Gyors Elios-ügyi áttekintés gyanánt leszögezhetjük, hogy a Főnix Mozgalom szervezett egy tüntetést, ami nem mozgatott meg milliókat. Ellentétben azzal, hogy még az uniós vizsgálódások szerint is milliárdok mozdultak meg az ügyben korábban. Alkalmasint maradjunk is ennél a szónál: korábban. Mert érdemes talán más szálakon is eltűnődni a korábban történtekről.

Az egyik ilyen szál a tüntetések várható jövője. Nem azért, mert a szervezők elbénázzák, hanem azért, mert a hatalom beszabályozza. Illetve, Semjénnel adatják be törvénymódosítás gyanánt. Talán azért, mert a rénszarvasokból hiány van Budapesten, és valamit mégis kell csinálnia a nemzeti fővadásznak. A kommunikáció szerint az ünnepek méltóságát megőrzendő. Más vélemények szerint a kiemelt, a tüntetések lehetséges helyszíneinek listájából most kiemelt területeket is megvédeni szándékozva. Köztük a Kossuth teret is kiemelve a listából. Amiről a nem egészen napjainkban születettek tudhatják, hogy a Nagy Őszi Pisis Forradalom alkalmából olyan mértékben elszennyezték az ott táborozók, hogy a tér átalakítása meg sem állt a szinte teljes betonozásig. Azt a megmozdulást papíron ugyan nem a Fidesz szervezte, de azért a Kossuth téren megjelentek, beszédet mondani, olyan szereplők, mint a Fideszhez egyértelműen köthető, köztársasági elnökként megbukó nemzeti másolóbajnok, és Wittner Mária. Orbán kordonbontós képét most nem is említve a térrel kapcsolatban.

A még kevésbé most születettek, illetve a történelemkönyvek olvasói arra is emlékezhetnek, hogy volt olyan eset, amikor sortűzzel üdvözölték az itt felvonuló tömegeket. Egyfajta hatalmi pánikreakcióként. Ami nem ritka azoknál a diktatúráknál, ahol a széles támogatottság legfeljebb a különböző erőszak-eszközökkel felszerelt, fegyveresnek látszó erők széles rétegének a támogatását jelenti. Kezdetben. Mert az ellenzők megfélemlítése, illetve elfogyasztása után akár teljes is lehet a látszó, és közvéleményileg kikutatott támogatottság. Az újabb generációk agymosása után pedig már az erőszakra sem, csak a látszata fenntartására is bizton lehet építeni. Amely utóbbihoz nyilvánvalóan meg kell szállni, illetve központi ellenőrzés alá kell vonni az iskolákat, illetve az ifjúsági szervezeteket. Amely központosítás gyakorlatilag folytatólagosan folyik Orbániában.

A nyílt erőszakhoz természetesen nem lehet „csak úgy” folyamodni. Mármint akkor nem lehet, ha a valós társadalmi támogatottság közepesnél kisebb. Ellenben muszáj ehhez folyamodni akkor, ha a vezetési pánik a közepesnél nem kicsit nagyobb. Ebben a cselekvési sávban jelennek meg a szinte már kóros ellenségkép-festések, és az olyan lépések, amelyek a képét is úgy mutatják be, hogy alábeszélik a harci elefántot. Érthető tehát, hogy mi lökte rá már három éve is Orbánt arra a vágányra, amely potenciális ellenséget látott még a keresztény vallású háborús menekültekben is. Látványos gyűlöletet keltve a menekültek felé, miközben a háttérben vidáman üzleteltek a letelepedési kötvényekkel, és a határon túlra játszották a hazai politikai döntések választói lehetőségének egy részét. Megérlelve azt a helyzetet, hogy már 2015 őszére megteremtsék a válsághelyzet kihirdetésének a lehetőségét. A következő év elején pedig már alaptörvényesítették a szükségállapot tetszőleges kihirdethetőségét. Csak emlékeztetőként: a Jobbik és az LMP teljes támogatásával. Annyira, hogy Novák Előd jóvoltából intézkedési terveket is szivárogtattak a köztudatba. Mostanra pedig a honvédelmi törvényig is szétszivárogva.

Az így kialakult kép nem vidám, de laglább sötét. Az egyik oldalon gyakorlatilag leszorítják a feszültséget is levezető tüntetések felett a fedőt. A másik oldalon pedig adottak a formális jognak megfelelő törvényi keretek egy szükségállapot kihirdetéséhez. Mely utóbbihoz még mindig kellhet a casus belli. A migránsozás láthatóan a kezdetektől befulladt ebből a szempontból. Mert növelte ugyan az általános idegengyűlölet mértékét, de még akkor sem váltott ki komolyabb reakciót, amikor Budapesten felduzzasztották a menekültek jelenlétét. Valószínűleg pont a Fidesz hatalmát biztosítani hivatott, az ellenzék megosztására épített stratégia nyal vissza azóta is. A megosztottság nem szült olyan tömegreakciót, ami elegendő lenne a karhatalom, és a velük „spontán” fellépő gárdák, esetleg az ultrák, bevetésére. Nem véletlen tehát a kommunikációs fókuszváltás.

A cafetéria ügyei és társai olyan kérdések, amelyek szinte pártállástól függetlenül alkalmasak az emberek froclizására. Az sem biztosan véletlen, hogy az internetes fórumokon az utóbbi időben elszaporodni látszanak a nyilvánvalóan provokatív, illetve az esedékes gyűlöletszólamokat szajkózó trollok. Eljátszhatunk azzal a gondolattal is, hogy vajon mi tudna megállítani több százezer embert, ha a saját méltóságuk megvédése érdekében elindulnának a Kossuth tér felé. Akár a pártoktól is teljesen függetlenül. A gondolatkísérlet könnyen arra az eredményre vezethetne, hogy leginkább a tömeget üdvözlő lövések. Fejmagasságban. Melynek megelőzésére, természetesen csakis a tiltakozók védelme érdekében ki is hirdetnék azt a rendkívüli állapotot, amelynek a kihirdetése végre, legalább látszatában legitim, teljhatalmat biztosítana az Orbán-körnek.

Valószínűleg alig várják már néhányan, hogy a nyugdíjak, a cafetéria, az Elios-ügyhöz hasonló gyanúsnak tűnő ügyletek valamelyike, vagy bármi más miatt tömegekben pattanjon el a cérna.

21 hozzászólás

  • Hát én még emlékszem 56-ra. Tüntikézni, tüntikézés után szépen hazamenni, az csak addig van, amig el nem sül egy puska… Aztán már más kotta szerint megy a dolog. Szerintem erre kellett a sok aranytégla is. Az utolsó pillanatban felmarkolni, aztán iszkiri…

  • ALMASI ALMA;

    De mikor lenne hajlando a ” a puska elsulese”-nek indito okat vagy celjait oszinten es nyiltan beismerni?

    Hogy mi-ert lovetett a „nep-allama” a dolgozokra meg a diakraikra ???

    A Kossuth teren a tuntetok a Szoviet tankok moge menekultek a halal elol.

    Reszltesen leirva egy igazi Marxista sajto-reporter altal a helyszintol, Peter Fryer altal.
    Sot Miko Imre MTV film-operatore is megorokitette azt filmen.

  • Bendeguz, hagyjál békén a hülyeségeiddel…

  • Egyébként, kedves Bendeguz, te sokkal jobban tudod, mint én, hogy miért lövetett Gerő a nép közé, elvégre te ávós voltál, vagy valami ilyesmi, nem?

  • Az egyetlen járható út: megnyomni a DELETE gombot. A feltételek még nem érettek.

  • Gabriel Karikas

    Kedves Alma!

    Amikor ez megtörténik, onnantól már nem sok jót várhatunk.
    Sem előtte, sem utána ….

    Aztán van egy másik vetülete: az aranytéglákkal nem is olyan könnyű szaladozni.
    „””Szerintem erre kellett a sok aranytégla is. Az utolsó pillanatban felmarkolni, aztán iszkiri…”””

    Emlékszel a jól „megboldogult” Szaddam-ra?

    Állítólag több mint egy tucatnyi volt a kamionok száma, amivel a pénzt, aranyat egyebet megpróbálta „megmenekíteni”.
    Ha nem teszi, még akár meg is úszhatta volna élve

  • Világosan látható
    hogy haladunk valami felé
    ami nem látható világosan.

  • Gabriel Karikas
    2018 november 13
    12:31 du.

    off/
    Itt válaszolok, mert ott már nem tudok.
    Egyéni dolog.
    A Larkinor nevű játék fejlesztésében dolgoztam be anno, de eredetileg játékosként. A karakterem, amelynek ez volt a képe alapvetően egy kincsvadász habitusú karakter volt. Gyűjtött mint a hörcsög, kellett, hogy szerencséje legyen, és ásta a kincseket, feszegette a kincsesládákat ezerrel. Mindez látszik a képen is 🙂

    Na inkább a politikusokra igaz, hogy hörcsögtermészettel baxnak oda az ásóval, és feszegetik a határokat, miközben szerencséjük, hogy nem akasztanak az utcákon. De a képecske majd’ 15 éves 🙂
    /off

  • Almási Alma,

    A tag hülyeséget beszél, as usual. Anno az FM tetején levő padláskibuvóba állított gépfegyverfészekből lőtték be a teret amennyire a visszaemlékezéseknek hinni lehet. Azok a kibúvók a mai napig láthatók az épületen, ha valaki arra sétál.
    Ha onnan, fentről lőttek, akkor aligha bújhatott bárki az akkor még jórészt itt sem volt tankok mögé.

    Attól, még ex-ÁVH-sként persze tehet B79 töredelmes vallomást, hogy kit lőtt le annak idején 🙂

  • Az 56-os forradalomban, mint közismert, az orosz megszállás elleni utálat tartotta össze a forradalmárokat. Enélkül igen gyorsan kialakultak volna az ellentétek, amit kezdetben elfedett a közös ellenség megléte.

    Ez abból adódik, hogy a magyar társadalom igen polarizált, és nincs olyan erő vagy politikai csoport, amelyik összetartaná a többséget. Ez összefügg a ballib oldal gyengeségével és Budapest központúságával, valamint a társadalmi különbségekkel.

  • Gabriel Karikas

    Andrew_s
    2018 november 14
    4:13 de.

    Kösz a válaszért.

    tetszik 🙂

    Most-már értem a kis-hörcsögöt.
    Mert ugye mivel kertészmérnökről van szó az ásó és a hörcsög így együtt másra is asszociálható volt

  • Almási Alma

    2018 november 13
    10:27 de. MIlyen arany teglakrol almodol? Az orosz megszallas alatt Budapest ehezett! csaladom is eegy videki szekerrel erkezo barat latta el. Az orosz megszallas altt en loptam kenyeret az orosz teherautorol!

  • Mar valahol itt irtam, hogy bena nopveremnek egy jo szivu orosz hozott egy levest.

  • Andrew 4:18

    Sajnos pedig így volt.
    A parlament védelmére oda küldött, az Országház tőszomszédságában álló tankok és páncélkocsik személyzete éppen ott lévők egy részével „fratelnizált”*, amikor az FM tetejéről (padlásablakából) megszólalt az ominózus géppuska… Ekkor az ott vitázó magyarok és szovjet katonák behúzódtak a szovjet járművek fedezetébe…

    .

    * Fraternizál: I.világháborús történelmi kifejezés, amikor ellenkező oldalon álló katonák barátkoznak, ill. párbeszédet folytatnak egymással.

  • UI

    Máig nem tisztázott, hogy kik adtak sorozatlövést az FM padlásáról még az ott álló szovjet felségjelű járművekre is…

    Halvány emlékeimben csak dereng az akkori sajtóhír, hogy valamelyik harckocsi a géppuska fészkét, mint célpontot keresve forgatta a tornyát.., majd ilyet nem találván, ezek a járművek elvonultak a térről…

    Az időpont: okt.24.

    .

  • A Kossuth0teri sortuzek adatait a leg-megbizhatobb adatai olvashatok Peter Fryer az anfol Communista Pert „Daikly Worker” lapjanak jelenteseiben.

    Peter jelen volt a Kossuth teren. A sortuzeket maig sem volt megallapitva hogy valoban kik kovettek el, az elpulet tetejerol, vagy a padlas-ablakokbol.

    Szoviet tankok cdetek a Parlament elpuletet a kormany kereleme altal.

    A tuntekok a Szoviet tankok mogott kerestek es talaltak menedeket.
    Az cikk adatai alapjan a szoviet katonak eggyeterteseiekt mutattak a tuntetokkel.
    Tehat nem Nikita elvtars belatta az ottani allaomasozo szoviet cspatok visszahivasat magyarorszagrol.

    Peter Fryer jelen volt 26-an Mosonmagyarovaron is, sot kez-erintes-kozeleben a lyncseles eseteben is.

    Azon is a leheto leg-reszletesebb adatokat nyujtotta.

    Persze az Angol Communista Part oszinte jelenteset kovetoen allasoabol, de meg a partbol is kirugtak.

    ALMASI ALMA:
    NEM tudom „jobban”, csupan nem hazudok tagadni a tagadhatatlan bizonyitott valosagokat !!!

    Na most en mondom maganak; hagyjob beken a maga valotlan es szelszoseges ragalmazasaival , ha nem kepes sem hajlando a tenyek valosgai alapjan reagalni!!!!!!!!!!!!!!

  • Dubois:
    „Az időpont: okt.24.”

    Téved, október 25.

  • Figyelo
    2018 november 14
    4:41 du.

    Almási Alma

    2018 november 13
    10:27 de. MIlyen arany teglakrol almodol?
    ___________________

    Kedves Figyelő sajnálom, ha nem vagy képben a hazai aktualitásokat illetően, de a politikai kérdéseidre válaszolni, az valami olyasmi, mint amikor az ember a viccet megmagyarázza… Szóval hagyjuk…

  • Hazai Lámpa

    Írod, hogy 56-ban „… az orosz megszállás elleni utálat tartotta össze a népet…”.

    Amely megállapítást,azzal egyetértve
    én mindössze annyival egészíteném ki,
    hogy és illetve, amelyet az
    a . h a m u . a l a t t . i z z ó . p a r á z s,
    az a vesztes frusztráltság érzés,
    amit 11 éven át az azt közvetlen
    megelőző, elsöprő „orosz” katonai
    győzelem pszichés . s é r e l m e .
    váltott ki és szított a belőlük,
    amelyet e nem kis tömeg a korábbi
    negyed-századon keresztül direkt
    és indirekt propaganda révén szívott
    magába, és adott tovább az utódoknak.
    Mégpedig egy biztosnak hitt győzelem
    hamis öntudatát, egy nálánál
    „alacsonyabb rendűnek” vélt politikai
    rendszerről sőt, egy ilyen-meg ilyen
    ázsiai, ún.””ruszkik”” néppel szemben.

    Üdvözlettel: B.T.

  • Tüske Zsófia

    a Kossuth téri lövöldözésről Kertész Ákos itt a KMH-n számol be személyes élményei alapján, az írást ma is érdemes elolvasni:
    http://kanadaihirlap.com/2016/10/21/kertesz-akos-otvenhat-szamtalan-arca/

  • Tüske Zsófia
    2.56 [<– ez esetben: nummer est omen]

    Köszönet a Kertész Ákos, ill. KMH idézetért, amely egy autentikus szemtanú vallomása. "Kész libabőr!", hogy egy polgárháború micsoda . d r á m a i . körülményeket és hangulatot képes teremteni.

    Mindehhez még annyit jegyeznék meg, hogy Ákosunk szavai valamelyest az én verziómat (Dubois 6:29) igazlják. Az ott jelen-volt szovjet katonák kontrasztot élező szerepét és azt a máig tisztázatlan kulcskérdést, hogy ki, vagy kik lőttek az ott összegyűltekre és a szovjetekre, mint egy célpontra. De, hogy provokatív céllal az biztos. A provokátor az országos konfliktus további, (fegyveres) kiéleződésében volt érdekelt… De, Cui prodest ?

    Sajnos ez is márcsak olyan örök titok marad, mint 7 év múlva a Kennedy-gyilkoság(ok) és a végrehajtók személye.

    üdv: 🙁