Milliárdos vagyonok – és ami mögöttük van

2018 november 22 11:46 de.53 hozzászólás

Sajtóhír november 18-ról: Elhunyt Princz Gábor. Bécsben, 62 évesen. A „tragikus hirtelenséggel” kitétel arra enged következtetni, hogy talán nem a véletlen áldozata lett.

Princz Gábor a Postabank alapítójaként, elnök-vezérigazgatójaként a magyarországi bankprivatizáció jellegzetes alakja volt, ugyanúgy, mint a ma is sikeres OTP-t vezető Csányi Sándor.

Kettejük életútjának párhuzama a magyar vállalkozói mentalitás két, alapvetően eltérő felfogását tükrözi.

A kezdetek eléggé hasonlóak, bár talán Princznek nagyobb volt az indulási előnye a külkereskedő apával. Nyilván ennek köszönhető, hogy Moszkvában született 1956 márciusában, és ott is érettségizett. Az egyetemet a Lomonoszovon kezdte, de már a budapesti Marx Károly Közgazdasági Egyetemen (MKKE) fejezte be, külkereskedelmi szakon.

Csányi Sándor Jászárokszálláson (hétezres lélekszámú kisváros a Jászságban) született 1953-ban, és bár felmenőiről nem sokat tudni, azért ismert, hogy jászságára igen büszke – néhány éve egy csoportot is szervezett a jászoknak. Ő a Számviteli Főiskolát végezte el elsőként, csak később szerzett diplomát az MKKE pénzügyi szakán. Úgy tűnik tudatosan tervezte életét, hiszen doktori disszertációja a Lakossági hitelezés és betétgyűjtés alakulása, továbbfejlesztésének lehetősége címet viselte.

1980-ban!

Márpedig a magyar lakosság pénzügyein volt mit fejleszteni.

Erre épített Princz Gábor is, aki a postatakarék hálózatára alapozva alapította meg a Postabankot.

Csányi Sándornak viszonylag könnyebb dolga volt, amikor átvette az OTP vezetését 1992-ben, hiszen a korábban a lakossági piacon egyeduralkodó Országos Takarékpénztár hálózata nem sokkal maradt el a postafiókok számától.

A két bankvezető között kemény konkurenciaharc kezdődött.

Alapvető különbség volt kettejük között. Princz Gábor szívesen használta a sajtót – sok újságot támogatott, sőt önálló postabanki portfóliót is kialakított. Sokan máig emlékeznek a reklámokban a pénzintézetet megjelenítő postamacira. Az akkor működő valamennyi pártot támogatta, fontos személyiségek számára pedig kedvezményes hitelt nyújtott a pénzintézet. Beosztottai szerették, a közvélemény is szimpátiával követte életének eseményeit. A Postabank volt az első, amely magánszemélyeknek bocsátott ki papíralapú csekket. (Kanadaiaknak: Magyarországon korábban csak cégek és kisiparosok rendelkeztek ezzel a készpénz-helyettesítő eszközzel.)

Csányi Sándor ezzel szemben nagyon ritkán ad interjút, de ezekben sem beszél magánéletéről. Persze ő is jó kapcsolatokat ápolt/ápol minden kormányzattal. Sőt, bizonyos társadalmi szerepeket is elvállal: 2000-ig a Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke volt, 2002 és 2008 között a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke, 2002-től a Vállalkozók Országos Szövetségének társelnöke volt. 2010 óta a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, az idén pedig a FIFA alelnökévé választották.

Az OTP ún. szórt tulajdonosi struktúrával rendelkezik – vagyis a részvénytársaság papírjait hazai és külföldi magánszemélyek és alapítványok birtokolják, jellemzően kis arányban – 8-10 százalékos részesedés már jelentősnek számít.

Egy alkalom volt, amikor a két rivális összefogott – méghozzá a Horn kormánnyal szemben. A kormányzat ugyanis fontolóra vette, hogy törvényben tiltja meg, hogy egyetlen személy elnök is, vezérigazgató is legyen egy cégnél. Az elképzelésben van logika, hiszen egy részvénytársaságnál az elnökség a tulajdonosok képviseletében jár el, az igazgatóság meg a céget működtető menedzsment testülete. A két csoportnak mások az érdekei – ha ezeket egy személy vezeti, óhatatlanul a menedzsment érdekei kerülnek fölénybe. Különösen egy olyan szórt tulajdonosi szerkezetben, mint az OTP Banké. A két elnök-vezérigazgató összefogott, és sikerült megfúrni az elképzelést.

Hozzájárult szerintem ehhez egy fontos körülmény. A kilencvenes évek elején az OTP Bank mérleg-főösszege (ez nem a profit/haszon, hanem az a pénzmennyiség, amennyi bármely tranzakcióban megfordul a pénzintézet kezelésében) nagyjából kitette a teljes magyar költségvetés harmadát. A bankvezetőnek hát elég volt annyit mondania az aktuális kormányfőnek: Ok, legyen más az elnök, de a bank akkor piacra dob egy jelentősebb mennyiségű állampapírt… Ami egy adósággal küzdő költségvetésnek annyit jelent: súlyosan megnehezül az adósságszolgálat teljesítése.

Fontos különbség a két – immár örökös – elnök-vezérigazgató tevékenységében az alkalmazottakkal való gazdálkodás.

A Postabank a postafiókok hálózatára épült, a kezdetekben az itt dolgozó postai alkalmazottakkal, akik jutalékért végezték a banki munkát. Ennek két hátránya is volt. Az egyik, hogy a munkatársak között irigységet szült a nagyobb jövedelem, így nemhogy segítették, inkább hátráltatták kollégáik munkáját. Ez később sem változott meg, amikor már külön ablak mögött, ám azonos hivatalban dolgozott az immár banki alkalmazott. A súlyosabb hátrány volt, hogy a postáról átigazolt bankosok semmit nem értettek a pénzintézeti munkához. Szerintem ez a körülmény súlyosan járult hozzá a Postabank veszteségeihez. A központi VIP-listás – vagyis kedvezményes hitelhez jutó pártucat fontosember nem tudott volna az összeomláshoz vezető mértékű károkat okozni. Kellett hozzá az is, hogy például egy kisebb településen a Postásmarika különösebb garancia nélkül adjon hitelt Pista bácsinak – hiszen annak szüksége van rá, a banknak meg úgyis van pénze… Annak idején nagy vita övezte a Postabank befektetéseinek értékét. A többnyire írott sajtóból álló portfólió jelentős veszteségeket hozott évről-évre. A bank végül elvesztette teljes saját tőkéjét is. A végkifejlethez az utolsó lökést adta, amikor 1997-ben elterjedt – egy máig nem bizonyított híresztelés szerint egy másik bank alkalmazottjának körfaxa alapján -, hogy a Postabank bedől. Betétesek ezrei rohanták meg a bankfiókokat országszerte: tumultuózus jelenetek játszódtak le.

Csányi Sándor ezzel szemben két év alatt úgy építette le az OTP Bank 15 ezer alkalmazottjának kétharmadát, hogy pisszenés sem hallatszott. Ehhez elsősorban kiléptette a dolgozókat a KPVDSZ szakszervezeti szövetségből, és saját OTP banki alkalmazottak szakszervezetet alapított. Ennek vezetője egy marcsi-szerű, korábbi KISZ titkár lett, akit a titkárságán alkalmazott szép fizetésért. Két üdülőt is megtartott a korábbiakból: egy balatonit és egy mátrait, amit a dolgozók nagyon olcsón vehettek igénybe. Kollektív szerződés is volt – működött tehát a szakszervezet.

A megmaradt alkalmazottak rendes fizetést kaptak – a közvélekedéssel szemben ez nem volt mesés jövedelem, csak tisztes megélhetést nyújtott az alkalmazotti lét minden előnyével – nyugdíj- és eü biztosítással. Ez volt a fiókokban ülő ügyintézők, pénztárosok része. Az egyes besorolások között azonban óriási mértékűre nyílott a jövedelmi olló: nagyjából általános volt, hogy az ember közvetlen főnöke négyszer-ötször többet keresett, az egyéb juttatásokról – autó- és mobilhasználat – nem is beszélve. A felújított, négycsillagos szállodának megfelelő nívójúra fejlesztett lellei üdülőben viszont oktatási központot hozott létre. Ebben az üdülési szezonon kívül, tavasszal és ősszel tanfolyamokat tartottak az ügyintézőknek. A részvétel kötelező volt – de munkaidőnek számított, és végülis nem volt kellemetlen néhány napot jó körülmények között eltölteni.

A lakossági ügyfélkör megtartása nem volt túl nehéz, különösen a kilencvenes évek elején, amikor egymást érték a bankcsődök. A bankvezér ehhez megszerzett egy jelentős ügyfélkört is: az akkoriban önálló költségvetésűvé vált önkormányzatok számláinak 90 százalékát(!) az OTP vezette. És nemcsak azokét, hanem az önkormányzati kórházak, iskolák számláit is. Sokat segített ebben, hogy ekkoriban jött a rendelet, hogy a közszféra dolgozói nem készpénzben, hanem számlára kapják a fizetésüket. (Magyarországon az egészségügyi dolgozók és a tanárok 90%-a közalkalmazott.)

Ehhez a bank óriási fejlesztésekbe fogott. Fokozatosan építette ki számítógépes hálózatát, évekbe került, mire valódi hálózatként tudott működni. Lakossági csekkek kibocsátása helyett azonnal kártyát adott a folyószámlákhoz. Ezekhez azonban készpénzkiadó automaták kellettek: az OTP automaták óriási többségben vannak az országban (például minden kórházban van OTP-s ATM). Folyamatosan fejlesztette a kereskedelmi elfogadóhelyek számát is: ma, ahol van kártyaleolvasó, ott az OTP VISA vagy Mastercard kártyáit elfogadják. Egyszerűen használható a bank netes hálózata is. Mindezek miatt jelentősen csökkenthette fiókhálózatát – ami a legdrágábban nyújtja a pénzügyi szolgáltatásokat.

A különböző tevékenységekre igazgatóságokat hoztak létre, amelyek egy része már önálló társaságként működik, mint pl. a befektetésekért felelős Alapkezelő, vagy az utazási iroda, ami felsőkategóriás utakat szervez. A biztosítási üzletből kiszállt: a Garancia Biztosítót a Groupama vette meg. 1990 előtt kizárólag az OTP kezelte a lakáshiteleket, így az Ingatlan Rt. adódott.

Mindemellett a bank a régióban is terjeszkedett: ma már van romániai, szlovákiai csoporttagja, miközben a cég a magyar tőzsde biztos résztvevője.

Eközben derekasan nőtt az elnök-vezérigazgató személyes vagyona is: egészen tavalyig ő volt Magyarország leggazdagabb embere – tavaly elnyerte az elsőséget a csudálatos gázszerelő, Mészáros Lőrinc.

Akkor most megkérdezném mindazokat, akik irigylik mindenkitől a többszáz milliárdos vagyont: Vajon ki dolgozott meg ezért?

Aki 26 éven keresztül, munkatársaival együtt távlati tervek alapján folyamatos fejlesztésekkel kiépített egy működő cégbirodalmat, amely ma már ismét tízezernél több alkalmazottnak ad jó megélhetést biztosító munkát?

Vagy az, aki kapcsolatait bocsátja áruba: vagyis a „fővállalkozóként” elnyert megbízásokat jókora sáp leszedésével adja tovább – nem ritkán még a szerény díjat sem kifizetve az „alvállalkozóknak”.

Távol áll tőlem a bankvezér dicsőítése. A cégcsoport minden egyes alkalmazottjától feltétlen lojalitást követel meg. De ez sem elég: ismerni kell a szakmát, sőt, folyamatosan kötelező fejleszteni a tudást. Szociális szempontok egyáltalán nem szerepelnek az alkalmazási feltételek között: normálisan ez nem is dolguk a vállalkozásoknak. Ez a költségvetésből gazdálkodó kormányoknak lenne a dolguk.

Csak egy habitust, vállalkozói mentalitást akartam megmutatni, amelynek a végeredménye egy működő gazdasági egység. Sajnálatosan kisebbségben van ez a típusú menedzselés a magyar vállalkozók körében, legyen a cég akár kicsi, akár nagyobb szervezet. Talán a nemrég elhunyt Demján Sándor volt hasonló, vagy a szintén évtizedek óta szisztematikusan építkező CBA vezetői, akik beszerzési társaságból építették ki hálózatukat – sok helyen ma már kemény konkurenciát teremtve a francia (Auchan), angol (Tesco), német (Lidl) kiskereskedőknek.

Pedig szerintem ez a kulcsa, alfája és omegája egy ország gazdasági teljesítményének – ezzel lakói életnívójának.

Rátesi Margit

53 hozzászólás

  • Le a kalappal, kitűnő cikk, (a szükséges erkölcsi tanúlság levonásával)köszönet Rátesi Margitnak és Christopher Adamnek.
    [In English it is simpler KUDOS!}

  • Valaszolva „talalom” kerdesere, hogy ki dolgozott meg a bank jovedelmeztethetosegert ?

    A valasz hogy mind azok akik azt lehetove tettek.
    Persze nem elsokent tortent az ottan, csupan evtizedekkel kesobb, nemi ugyeket mint a betetelezzok csekk-hasznalat lehetoseget ev-szazaddal kesobb masoltak.
    Tehat igen egyszeru cselekedett volt az.

    Persze a CEO fizeteset nyiltan a reszvenytulajdonoaok altal jova-hagyott ‘vezeto bizotseg’ hataskore.

    De mivel a Posta Bank mukodott a Posta Huvatalokban, velhetoen a Postai alkalmazottakat a Posta fizette.

    Vagy lenne mind az ( a Posta es a Posta Bank-OTP)mint egyben mukodo valalat ???
    Tehat az adofizetok zsebebol fizetve oket ?!

  • B79:NEM!

  • Rövidesen változni fognak az erőviszonyok, az állam működteti majd a QR-kódos „pénzforgalmat”. Ezzel az állam megszünteti a készpénzforgalmat, a bankjegykibocsájtást és a pénzérmeverést. Ezzel megszűnik a készpénzszállítás, a kereskedők se adnak föl pénzt postákon és bankoknál, ellehetetlenülnek a pénzmosók, megszűnik a számlaadás, mert az állam kezeli a QR-kódos „pénzfizetést. Így azonnal adatokat kap az egyes személyek pénzköltéseiről, és a kereskedők, de még a piaci kofák bevételeiről is.

    Hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban? Úgy, mint a kínaiaknál:

    http://www.youtube.com/watch?v=A73y3l_leKM

  • DRIZARI;
    Teves !
    Eppen az nyiyja ki az ajtot szelsen a „penmzmosasokra” !

    Mert elektronukusan oda es vissza kuldheti a penzt ahogyan ohajtja.

    A penz erekben letezik nem papirban.

    Barmi tulajdona van ami nem parirpenzben, az nem lenne amaga tulagdona ?
    Nem minden tulajdonanak az erteket penzben hatarozza meg, habar nem a papir-penzt tulajdonozza.
    De penznelkul nem szerezhetne meg semmit. Talan lopassal.
    De az csak bajokat hozna maganak.

  • talalom;
    Maguknak az a meggyozodesuk mutatkozik, hogy ha valakinek valamibol tobb van, akkor azt csak gazemberseggel erhette el.

    De a valosag, hogy a leg-gazdagabb egyen sem tomi penzet a szlmazsakjaba.
    Hanem be kell fektetnie a kozgazdasagban,hogy jovedelmezzen.
    Masknet meg a kis-inflacio altal is elveszetne egyreszet.

    S a befektetsek ami nyujt lehtosegeket a tomegeknek hogy munkajuk altal megelheteseiket nyerhessek es a kozgazdasagot erositik, ami minden ki erdekeit szolgalja.

    Azert van ma ottan is munkas-hiany es nem munka-hiany.
    S a magasabb jovedelmeik a dolgozoknak (11.7% egy eve.)
    Ami az egesztarsdalmat serkenti az elosegiti az atlag dolgozo embert is.
    Sot a tobb adokbol, tobb jut segiteni meg az otthontalanokat es ehezoklet is.

    A penz a kozgasdasagban 8-szorosan fordul kezrol kezre.
    Tehat minden tobb Forint 8-szor tobb ember letet serkenti.
    Ha az nem mukodik csupan amunkanelkuliseg es szegenyseg van.
    Maga irta hogy apja (vagy valaki) havi 900 Ft-ert dolgozott, amikor a krumpli 30 Ft volt.Es egesz-napot jarkalt uzletrol-uzletre a napi elelmiszereket beszerezni.
    Ohajtana azt ismet ?
    Sok penzekbe kerult azon valtoztatni. S ki fizette azt ?

  • Gabriel Karikas

    Kedves Margit!

    Az összehasonlítás nem olyan rossz, csak egy alapvető, és végül is bázikus hiba található a cikkben – amire alapozod az egészet.

    A kiindulás.

    Sem a Printz, sem a Csányi nem „egyedül” találta ki, hogy mit csináljon.

    ők csak az előtérben lévő emberek voltak az induláskor.

    Mögöttük álló politikai csoportosulások döntöttek arról, hogy ki miben turkálhat, és melyik szemétdombon kapirgálhat.

    Nyilván hogy a megjelenésben, abban ami kilátszott már az egyéni karakterek döntöttek – de ez olyan tökmindegy volt a lényeget tekintve.

  • Szép munka Margit!

  • Bendeguz79,

    hacsak nem maga az állam fog pénzmosást végezni, mivel a QR-kódos applikációt maga működteti, így – mint azt írtam – azonnal látja az egyének és mindenki más „pénzforgalmát”. Belföldi állampolgároknál megszünteti a kp. fizetést, vagy nekik is külön applikációt készít az okostelefonra. Megszűnik így a feketemunka is, és a bejelentés nélküli dolgoztatás, a zsebből fizetett munkabér.

    Ma Magyarországon a munkavállalók egy (nagyobb) részénél az állam végzi az adóelszámolást, a QR-kódos rendszernél mindenkinél. Ez azt is jelentheti, hogy korlátozhatja az egyes személyek vásárlási limitjét, meg azt is jelentheti, hogy a vállalkozások/vállalatok egymás-közti pénzforgalmához külön applikációt alkalmazzon, hiszen látja az eladás bevételét a piaci kofánál is.

    (tudom, időseknek piszok nehéz megérteni és felfogni)

  • 2018 november 23
    1:40 de.

    * Belföldi állampolgároknál megszünteti a kp. fizetést, a külföldieknek (meg) külön applikációt készít az okostelefonra.

    (nem szerencsés szöveget utólag javítani, mert így járhat)

  • DRAZIRI:

    Csupan azert mert ottan/nallatok egy kinabol letoltott web-lap mutatta hogyan megy a mai modern fizeto-eszkoz valami rendkuvullinek tunik ottan.

    De csupan az electromos technika a modern.
    A modszer az igen osi!!

    Az Ebla adatok, amit csak egetett agyagtablakaban vesve maradt az utokor szamara bizinyitja hogy meg 7 ezer (igen kb. het-ezer evvel ezelott is letezett es hasznaltak mint pl. a (Creditor’s letters)hitel levelek, ami ma ,nem egy agyag-tabla, hanem egy kis darab plesztik ami vilag-szerte hasznalhato.

    Az a penzt NEM semmisiti meg, csupan kepviseli, hogy nem szukseges egy zsak-penzzel jarni. Kulonosen mint ottan, ahol minden milliokba megy.

    Ma kezpenzt alig hasznal bar ki is.

    Hitel-kartyaval vasarolok es fizetek mindeg mindenutt mindenert, fizetem szamlaimat, vagy kozvetlen elektronikus atutalassal.
    Havonta, a megszbott napon annak osszege elektromosan atutalva a hitel-kartyamat nyujto banknak az en bankombol.
    S mindazok felett a hitel-kartyam bankaja fizet nekem 1.5% jutalmat.

    Hat hulyeseg lenne kezemet a papair-penzzel piszkolni.
    S a bank fizet engem azert. Az jovedelem es kivallo elony.

    Ha nincsen elegendo penze a bakszamlajan, hat akkor az automatikusan figyelemezteti vagy visszautasitja a fizeteset. Hasonloan mint amikor postan kuldene az egyeni csekkjet.
    Persze ha is ertektelen akkor a maga broblemai kezdodnek.
    Egyszeru es alapveto szmtan az egesz.

    NEM, az allam keptelen szemlyzetet tartani azt mind ellenorizni. Csupan az adtok letezzok az allm szamara, HA maga celjukba kerulne.
    De az torvenyeny altal kotelezo ugy is.

    Persze 7 ezer evvel ezelott azt agyag-tablakkal bonyolitottak le. Ma elektronikusan.

    Hat mieret probalja mind az ottaniakat ki-beszelni ami meg ottan is a jovo rendszere fog lenni ???

  • Azzé én be nem mennék egy ABC..botsánat..egy CBA üzletbe semmipénzért.
    Inkább nemeszem aznap.

  • KARIKAS meglatasa ramutat a valosagra.

    Mathy bacsi elkobzott mindent mindenkitol.

    Minmd azt az allami delre-vezetes igen tonkre tette, de az osszeomlasauk idejen egymaskz]ozott osztotttak ami maradek letezett.
    Rehat egyetlen mai „voros-baro” nem a sajat kepessege es szorgalma lapjan gazdagodott.

    Na de ne irigyeljet azt. Mint mar tobb kutatok adatai bizonyitotta, hogy a vilag leg dusabb-fazdagaik vagyonai semmive valnak az atlag harom generaciok utan.

    Rendszerint az „utodok” nem a „gyarapitok”, hanem az „elfocsarlok” minden tarsadalmakban.

  • Csak tudnám, B79 miért ugat bele mindenbe. Ráadásul hülyeségeket,miután láthatóan egy szót sem ért semmiből. Jó NERtárs lenne belőle…
    Gabriel! Pont ezt akartam mondani: a politikai hátszél nem ér semmit teljesítmény nélkül. Pont Princznek volt nagyobb a politikai támogatása.
    Emlékszel még a Vegyépszerre? Rakétaként tündöklött 1998 és 2002 között. Úgy omlott ösze 2002-ben,mint a lufi,amit kiszúrnak.
    Ez a”fenn az ernyő, nincsen kas” kormánya. Piszkosul megszívjuk.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Talalom, sajnos az írás egy kissé eklektikusra sikeredett, s mint ilyen a végére szubjektívba hajló novellából, a teljes képhez mégiscsak nélkülözhetetlen, lényeges részek maradtak ki belőle…

    Amikor a Postabankról (továbbiakban: PB) elterjedt r é m h í r lábra kapott, már ezzel akkor paralelle az is elterjedt, hogy az (akkor még meg nem választott) Fideszből indult ki az, hogy a PB csődbe került…
    Akkor szembesültem végleg azzal a ténnyel, hogy „e z e k” bármi aljasságra képesek… Vagyis azóta tudom, hogy már a Váci-utcai Tisztikaszinó(székház) ügy és PB ügy együtt alapozta meg a mai Mészáros-stróman birodalom hatalmát…
    Tudniillik akkoriban még a vállalkozási számlavezető bankom egy másik nagybankból kivált, jól prosperáló kisebb kereskedelmi bank, a Reálbank volt, amelynek óriási pechére, a portfoliójában ott szerepelt a PB . d ö n t ő . r é s z v é n y p a k e t t j e . is…
    Amikor nem sokkal a fenti hecckampányt követően – ökölvívó szakkifejezéssel – a Postabank „megrendült”, illetve amikor már a Fid-SS hatalomra került(!!!), tehát ’98 II.felének egy hétköznapi reggelén, minden média zajos és izléstelen szenzációként tálalta a hazugságot, hogy a Reálbank csődbe ment, majd még hetekig ezen a rémhíren csámcsogtak. Ekkor ugyanaz játszódott le, mint a PB hisztériakor, de mostmár nem sugdolódzó, hanem nyilvános terjesztés útján. Tény az, hogy itt is betétesek ezrei rohamozták meg a Reálbank épületeit, hogy kivegyék a pénzüket… (Mellesleg a bank minden igényt kielégített.) „Természetesen” a Fid-SS szokásához híven a bank menedzsmentjének a egzisztenciáját furmányos alattomban, koncepciós perben rövid idő alatt tönkretette s két-három év múlva már hiába is bizonyosodott be, hogy azok semmi törvénytelent nem tettek sőt, és az is, hogy csődről a hecckampány előtt szó sem volt, nekik és a Reálbanknak akkorra már annyi lett. Viszont ezen az áron a PB döntő részvénypakettje ennek az immár kormányra került maffia kezébe kerülhetett ahhoz, hogy a PB-kal azt tegyenek amit csak akarnak.
    Az biztos, hogy ilyen bonyolulut összefüggések ismeretében egy csődöt manipulálni, csakis egy előre eltervelt és bűnszövetkezetben kifundált összeesküvés keretében lehetett.

    Üdv t.h.u.

    Utózöngék:
    1. A Postabank kétszáz éves, védett klasszicista épületének a sorsáról 2016-ban a Fid-SS-Vezér veje folytatott üzleti tárgyalásokat, az apósa álatal az országba protezsált (így a magyar cégjegyzékbe is fölvett) Gaith Pharaon már akkor 18 éve nemzetközileg(FBI stb) körözött arab milliárdos terror-mecénással…
    2. A Reálbank központi épülete, ill. helyiségei nem sokkal később a „Magyar Demokrata” nevet viselő Fid-SS szennylap szerkesztőségének a birtokába került.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Geyza 12,37 és Margit !

    Ez a beszéd pajtás, én is így gondolom.

    Az a CBA – egy nyilas bagázs – a Fid-SS hivatásos fogathajtója* … A hálás vazallusok szószólója. Amikor kellett Orbanininak, ők önként s dalolva még választási óriásplakátokat is nyomattak neki az ellenzéket bilincsbeverten(!) ábrázolva… (A teljes, sok-sok-milliós költséget ez az önfeláldozó CBA állta.)

    ÉS – amiben kedves Margit melléfog – amikor a nála ritkaságszámba menő naiv lélekkel pont ezeket, akiket a FidSS elvből a piaci versenyből kivonva menedzsel Fid-SS önkormányzatoktól ölükbe pottyantott helyiségekkel és ál-tenderekkel (akárcsak útépítéseknél és földárveréseken) ingyen-reklámokkal stb apróságokkal, mint vazallusi kedvezménnyel – és ő ezt dícséri. Ezzel az erővel akár az előbb másoktól elcsaklizott, majd hűbéri ajándékként osztogatott, látszólag pályáztatott sokezres Nemzeti 😀 Dohánybolt maffiát sem kellettvolna kihagynia ebből az angyali hozsannából… Ja !

    Üdv mindkettőtöknek: t.h.u.

    * Ezek nemám közönséges szekértolók, hisz egy profi fogathajtó bajnok testvérpár a CBA főrészvényese, akik nagyonis hálásak a Vezérüknek, aki beültette őket az égbőlpottyant jóba, s mindennel ellátja őket, amivel azt a szar idegen konkurrenciát (ld Margit példáit) a háttérbe szorítják… Saját elszólása szerint is így ezzel a módszerrel építi ki Vezérünk a nemzeti burzsoáziát…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ami pedig az OTP és Csányi előnyét illeti Pricz-cel szemben az az egyértelmű. Neki nem kellett egy újat teremtenie… Beleült a készbe, a folyamatosan és hoisszú évtizedek óta működőbe ráadásul, mint bennfentes (osztályvezető) ismerte is a vezetendő birodalmat, mert az már akkor is az volt. Most pedig mint a meccseken a VIP páholy tagja Orbán, Hernádi, Nyerges társaságában különleges előnyöket szerez magának és az rt-nek is.

  • THU! Debizony,újat kellett teremtenie – egy ismeretlen lakossági pénzügyi kultúrát. Pl. Sokan morogtak, hogy nem kp-ben kapják a fizetésüket: naná, hogy a kormányra fújtak. Az OTP másfél éven belül 400 ATM-et állított föl. Így tudta megszerezni az összes eü intézmmény dolgozóinak számlavezetését,tulajdonképpen az akkori kormányintézkedést támogatva.(A Horn-kormány idejében történt.) A vásárlók utálkoztak, ha valaki kártyával fizetett, morogtak, hogy lassú. A bank kiépítette a gyors kapcsolatot – persze a kereskedőktől is szed díjat a terminálokért. Ma már gyorsabb, ha kártyával fizetsz: nem kell a visszajáróval bajlódni. 25 éve fizetek kártyával: soha, egyetlen eset sem volt, hogy ne a számla összegét vonták volna le. Igaz, nem járok étterembe, meg nyilván a kártyacsalókat sem érdekli az én nagyon korlátozott összeggel rendelkező számlám.
    Persze, a bankvezér nem száll szembe az aktuális kormányokkal: nem is ez a dolga. Régebben a Közgazdasági Társaságot alelnökölte – ma a fociszövetséget.(Valószínűleg ad bőségesen a bank adójából is a focinak.) De nincs kétségem, hogy keményen szembeszállna, ha a bank stabilitását veszélyeztetné a kormány. Erre nincs jel: a mai magyarországi első szolga nem teljesen hülye. Sőt:legfontosabb sameszát, a csikkügyi népbiztossá avanzsált Lázárt is leintette,amikor „uzsorázni” kezdett.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 november 24
    4:35 de.

    mindez aláhúzza szerte széjjel a világban a kapitalizmus ezt lehetővé teszi, sőt mindenféle törvényesnek hazudott (adott esetben tényleg törvényesített) módszerekkel műxik! ez megy szerte széjjel a világban, Venezuela, Brazil, sok mindenki más!!! Cuba (na ebben egy kis kurfli is van) a hatalomra törés és maradás az örök lakások a Wallhallában ahonnan azután csak egy világégés tudja őket kifüstölni… és ezért amit Kenny nekem írt, és hogy ebben a „rendszerben” az áldozatok válnak egymás farkasaivá szinte lehetetlenné teszi ezek leleplezését és tönkretételét

    van benne valami globalitás is de ez a kis ország nagy maffia ügy ez el van takarva holmi selejtes politikai „burkákkal” mint a migráncs ügy egyéb felnagyított és kiragadott részletkérdések amivel az ejjujujujujuj is foglalkozik és sohasem lesz megoldás mert a tényleges okokat (lásd a te leírásodban) sohasem teszik terítékre és ez megy világszerte… hogy országokat bekebeleznek mindenféle mondvacsinált ürüggyel (mármint hogy ott az országban eluralkodott a korrupció és most küzdenek ellene azaz MÉG NAGYOBBAT HOZNAK LÉTRE LÁSD BRAZÍLIÁT, Venezuelát, Yement, Szíriát, Iraq -ot, Afganisztánt (ez utóbbi a selyemút megszakítására örökre fenn is fog maradni) és nem is engedik látni a valóságot kevesen vagyunk akik merünk és tudunk látni dehát mint Assange, Snowden és még néhányan le vannak takarva mindenféle media hamisságokkal

    rettenetes aljasság de cui prodest és máris csatlakoznak sokan és lesznek hűséges fidexkft hívők alamizsnáért a kötél helyett

  • a hahahaha tipikus esettye az is, ahogy a zorbáng kurvára élvezi, hogy az a maszlag amit bedobott a nemzetközbe nagyon jól dolgozik!!!! kis cigánysurmó mószer de wörxik!!! bedobta a (persze kellett neki a bannon helyett a Finkelstein (ugyanaz csak másképpen perverz)) Soros horgot bekapták, bedobta a migráncs horgot bekapták, és még van neki sok amit a sok seggfej a píszí nagymesterei bekapnak és még csámcsognak is rajta mialatt kifosztja az országot, és hazahorgya az ejjujujujujuj minden lehető járulékát

    már dibnasztiák épülnek és még a kis gazsi surmó a seggségével, hogy ő az új próféta a sarki budiban és le akarja körözni a hitgyülit meg a többi katlik elmaradottakat az új vallással (a világban nincs ezzel egyedül sok ilyen celeb van csak félmondatokkal operálnak mert a közönségük annál többet nem képes memorizélni kányé west, meg a többi jó el van takarva a hülye nép teljes kifosztása a bolsonaro még azt is ki merte jelenteni, hogy az életet sem érdemlik mert ki ha ő nem majd eldönti pláne ha pallosjoga is lesz)

    szóval lesz még a dinasztiában új pápajelölt a récsöl meg dobálja a szaros pelenkákat szerte széjjel mert az semmire sam alkalmas egy krumplilevest sem tud megfőzni

    a fidexkft hívei meg tapsolnak lásd bodácskát és a sok többit akik…és a bendegizi aki kontráz nekijje mint a bőgős a cigányzenekarban sőt még csujjogtatni is tud

  • O.K. hat tegyuk fel peldaul, HA mind az itten allitott esetek avalok es ugy tortentek volna, a kerdes egyszeru;

    Hat mi a deneert tamogatjak penzeukkel ezokat a mebizhatatlan penzintezeteket ???

    Egyszeruen NEM hiszem el hogy nem letezne semmi magan, jozossegi, vagy kulfoldi bank ottan”.

    S ha nem is ottan helyben,hat nem messze a hataraikon tul is ????

  • Göthe és Gounod kombinációja Rossi Lemeni igaz olaszul de e’vvan és lesz még sokáig!!!! hahahahahaha és a Sátán röhög

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Kedves Margit !
    10:08

    Már elnézést, de amit mondasz az is engem igazol.
    Az OTP már a rendszerváltáskor lényegében éppen egyidős volt a leváltott politikai rendszerrel. Már akkor hatalmas, kiépített fiók és klienshálózattal rendelkező, folyamatosan működő monopol bankbirodalom volt. Ezen lényegében(!) nem sokat kellett megváltoztatni, sőt a kapitalizmus még tovább bővítette a monópólium adta, a százezres nagyságrendekkel felszaporodott cég portfolió adta, akkor még végtelennek mondható lehetőségek tárházát, amiben az egy darabig még élő régi külső és belső szabályok felhasználása mellett is csupáncsak mazsoláznia kelett. Ha valami, vagy valaki neki nem kellett, arra pénzügyi egyedisége révén minden következmény nélkül simán nemet is mondhatott… Ezzel szemben a Postabank lehetőségei, minden eléje terített pirosszőnyeg dacára nagyonis gyerekcipőben jártak. Az az evidens lehetőség, amit a postahivatalokba telepített banktevékenység nyújtott, a magad meglátása szerint is a részleteket (apró emberi és munkahelyi gyarlóságokat) tekintve, akkoriban még inkább jelentett hedikep-et, mint előnyt.
    Ezt a kezdő szárnycsapásait próbálgató új szervezetet legyőznie, vagy inkább a béka s…ge alá szorítani, hogy gonosz híresztelésekkel és rémhírekkel a hitelét veszik, sőt a vezetőjéből meg egyenesen feketes….űt kreálva bárkinek könnyű préda lett volna feltéve, hogy ehhez a művelethez rendelkezik e csupán, mindössze annyi minimális amoralitással, amennyinek a Fid-SS jócskán bőviben van…

    NAMEGaztán, hogy Kedves Margit te elhitted azt néphülyítő komédiát, ami Lázár miniszter és az Orbán-öleb Csányi között előre megrendezve lejátszódott az uzsorázással, nane! Hát én sajnállak, mert ott annyira kilátszott a lóláb, mint szög a zsákból… Az az egész nyilvános melodráma a Fid-SS-ben uralkodó végtelen demokratikus légkört volt hivatott az épp aktuális propaganda irányvonalnak megfelelve demonstrálni. Szóval Csányi a jó szakkáder – na hagyjuk ezt – aki tűzön vízen megvédené a munkatársait, Jajjjjjjj! 😀 Orbánnak e csettintés, annyi se, hogy leváltsa, ha csak bármi is ne stimmelne…

    Eme öko-szubjekt’ stílusúnak mondható és így felépített cikkedben sokallom a közgazdasági tárgyban viszont elvárható egyenlő mércét a két „főszereplő” megítélésében, miközben ugyanakkor hiányolm azt, a cikkeidben általában könnyen föllelhető, néha vehemensen harcos baloldali objektivitást, ahol a kapitalizmus árnyas oldalát szoktad tollhegyedre tűzni… Utóbbi engedékenység terén különösen feltűnt nekem a . c i k k n e k . ez az OTP „saját cégen belüli szakszervezet” 😀 vezérigazgatói alapítású(!) szemben a már létező szakszervezettel támájában tanúsított nemcsak, hogy megbocsátó, de őt, azaz CS.S-t már egyenesen csodálattal bámuló, épphogy csak nem bálványozó, meglepően kultikus, szociális . a t t i t ű d j e.

    .

    Ui.
    Mindezen véleményem persze, nem mond ellent a 70, azaz Hetven(!) éves OTP ma is, mint azelőtt is monopol-birodalom* jelen szárnyalásának, amely a régit a kapitalizmus és az Európai Unió-adta fantasztikus lehetőségekkel kiegészítve egy, az előnyös előzmények (többekközt pl más . m a g y a r . bankok eltiprása) árán, egy elvárható illetve törvényszerű fejlődésen ment keresztül. 🙂

    .

    *Tízezer dolgozó – mint írod. Egy közepes magyar város létszáma.
    Emelett van e pénzintézet,amely ezen kívül még labdába rughatna?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ui.2.

    Csányinak a Magyar Labdarugó Szövetségben viselt megtisztelő elnöki rangja is csupán Orbán privilégiumából és nem az ő tiszteletéből fakad, mely elgondolást a Vezér mindenképp a bankvezér hatalmas pénzösszegek (+ iszonyatos mértékű TAO) fölötti rendelkezése, de semmiképp az iránta táplált bármiféle tisztelet tette lehetővé. Orbán a halott Puskást többre becsüli, mit száz csányit, minden érdeme mellett sem.
    FIGYELEM! Valahol erre figyelmeztetett a Lázár-Csányi álkonfliktus is azaz, hogy ki is itt az úr a háznál…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Rodeo11 11:13-12:17

    Itt komolyabban írsz, így is tudsz(?), mint máskor szoktál. Folytasd inkább így, komolyan. Aki folyton viccel, az valamit nagyon takar. Bár úgy vélem, emögött valami nagy szomorúság lakozik…

    Szóval iganis jók ezek a hsz-ek itt, így komolyan is. A tartalom világos.

    Kérlek folytasd ezt az érthető stílust.

  • Auróra Boreálisz

    Bendegúz! 12’45
    Ezt jól látja.

    Mi itt tényleg nem a helyén kezeljük a nekünk nem tetsző dolgokat se… Csak példaként, nálunk egy színházban sincs – olyan régi értelemben vett – bukás. Mindenki mindenre tapsol :-O , amire a többiek, a mellette, vagy a körülötte ülők tapsolnak… Nem akar kilógni a sorból. Az olyan kabaré féle, nyilvános tévé, vagy rádió produkciókról már nem is beszélve… Ha ott kigyullad a tapsot, vagy röhögést jelző lámpa, akkor ott tapsolni, vagy kacagni KELL. 🙁

    De mi a helyzet az olyan gazdasági szervezetekkel, szolgáltatókkal mint pl.egyes bankok, amelyek valahol nem tetszenek az ügyfélnek…? Szerintem a magyar emberek ezt olyan kötelező lojalitásként, avgy inkább beletörődve fogadják el, valahol úgy tekintenek rájuk, mint afféle megváltoztathatatlan sorscsapásra, amin legalábbis nem az ő dolguk változtatni, vagy odafigyelni… „Mért pont én”, mondják gyakran. Prsze, ha pl. csőd-hír kapna lábra, az más, a pletyka, az álhír, számukra mindig hihetőbb, igazabb mint az alapos odafigyelés, az egyéni cselekvés és önvédelem… Sokan még selejtes áruért sem reklamálnak, meg hogy át kéne menni más kereskedőhöz (?), hát az már életmód és szokás változást igényelne… Ki vállalja az ilyet? 🙁

    Mindez az előző rendszer élő maradéka, ahol anno a valóban megbízható, törvényes hivatalosság intézte a kellemetlenségek orvoslását majdnem az egyén helyett is. Tény, hogy volt fórum, ahova panasszal fordulhattál. Ma már nincs ilyen, max’ csak névleg, tele akadállyal…

  • Ez az ambícióm: hogy fontos kérdésekről beszélgessünk, ne arról, hogy mit böfög aktuálisan a beszari bugris, vagy a vazallusai.
    Ezek a következmények miatt fontosak. Pl. Mo-n direktben egyetlen pénzintézet se kap állami támogatást: sőt, a 2008-ban bevezetett különadó révén többet fizet. Azóta van már „tranzakciós”adó is,ami azt jelenti, hogyha átutalsz a számládról, vagy készpénzt veszel föl, különadót fizetsz utána. Nem a bank – Te, akár, mint magánszemély,akár, mint vállalkozó.
    A banknak ugyanis nincs pénze: a betétekkel gazdálkodik. Az alaptőke lényegtelen a mérlegfőösszeghez képest, bármelyiket seperc alatt tönkre tudja tenni néhányezer kisbetétes, ha már csak az alaptőkéből tud fizetni. A mai rendszer legsúlyosabb gondja, hogy a betett pénzek folyamatosan veszítenek értékükből: a 0,5-2.5 százalékos kamatok ugyanis még a hivatalos – 4% körülire tett – inflációt sem fedezik. Nem beszélve a tőzsdén szereplő társaságokról,ahol a részvény aktuális árfolyama is befolyásolja az alaptőke értékét.
    A „magyar tőkésréteg” támogatása annyit jelent: a strómanom kap kamat nélküli hitelt egy veszteséges bank felvásárlásához: ahogy ez az MHB esetében történt. Nem lesz sikertörténet. Hiába nyomják pl. a kormányhű önkormányzatokat, hogy vigyék át a számlavezetésüket az MHB-ba: a főorvosasszony, meg a tanárné rögtön fújni fog, ha készpénz felvételekor háromszor annyi díjat fizet – merthogy az ATM meg OTP-s.
    Így jártak a takarékszövetkezettel is. Demján bankká akarta alakítani: a szövetkezeti formának vannak adóelőnyei – de a valódi banküzemi működést gátolja. Mi lett? Gányoltak egy izét, ami nem működik.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 november 25
    5:53 de.

    kösz

    a másik bejegyzésen @gábriel karikatúrásshy már újra dícséri a bolsonaro t
    én annyit hiszek el amit Noam Chomsky írt több oldalon át és kizárólag gazdasági szempontból és annak veleje: ekkora korrupció még nem volt soha sehol és az ország meg is fog szűnni nem csak gyakorlatilag elméletileg is… mert már kiárusítása rohamléptekben folyik egy selejtes kis őrmester aki sértődöttségében népcsoportokat máris halálra ítélt és az államot cumbejspíl privatizálta azaz OGV módjára hazahordják…

    az én aggodalmam a hatalmas ekológia katasztrófa amiért az EGÉSZ VILÁG ÉLETÉVEL FIZET AZ AMAZON A VILÁG TÜDEJE, AKI ODA PARADICSOMOT ÜLTET AZ A POKLOT HOZZA LÉTRE ISZONYÚ FÁJDALOMMAL MILLIÁRDOK HALNAK MEG MERT EGY IDIÓTA HATALOMMÁNIÁS SEGGFEJ ELHITETTE A GÁBRIEL KARIKÁSCHYTÚRISTA SZERŰ ALAKOKKAL, HOGY MOST PEDIG JÓ, LESZ

    a gábriel csak azt nem képes egy schlagwortban kifejteni, hogy kinek lesz jó és mikor (25 év múlva???? hahahahahaha ) annyit ért hozzá, mint a én fekete lukakhoz…. annyit tudok róluk, hogy nem feketék és nem lukak…és nem hosszú életűek

    hahahahahaha

  • Gabriel Karikas

    Drizari
    2018 november 23
    1:40 de.

    Hogy is mondtad:
    csak nem?

    Jelenések: 13.17

  • Auróra Boreálisz

    Gabriel Karikas

    „…Az addig megosztott, másokkal szemben bezárkózó társadalom a hazai [és] nemzetközi propagandája ellenében összefogott és leváltotta a rezsimet. Felismerte a szociális hálókban rejlő lehetőségeket – ezen át a kommunikáció egy új dimenzióját mutatta be.”

    Ezek a mondatok még Hitler, vagy Goebbels bármelyik 1933-as kora-hatalmi beszédében is megállták volna a helyüket, de az ilyen demagóg mondatok akár Orbán Kötcsei, avagy bármely Posványosi szájömlésébe is jól beillettek volna… 🙁

    A kevély [ld. a 7 főbűn/1.] fellengzős stílust és hangnemet pedig egy katolikus ország vezetőjétől nem várnánk. Különös tekintettel arra az összfüggésre, hogy 70+x éve hány-és hány németnáci háborús főbűnösnek adott menedéket Brazilia… Igaz legtöbbször egyházi segedelemmel kerültek oda, hogy az atyák kimenthessék őket a Nűrnbergi Nemzetközi Bíróság „karmai” közül. Sikerült is. Ellenben a szonikus nyomaik verbálisan még ma is ott zengenek a szélsőjobb szájnyílásán… Tudtommal (egyelőre) a brazil gazdasági élet területén a „német” befolyás nyomokban mindmáig ott él…

    Jól látod tehát, amikor a végén rámutatsz a várható veszélyekre…

    Kösz a beszámolót.

    .

    Üdvöt rivallva: A.B.

    .

  • Auróra Boreálisz

    Azonban a lelkem mélyén, nekem Brazilia még mindig az Orfeo negro tragikus világa…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Igen Rodeo11,
    Bolsonaro retorikájának a próbája már az elején(!) csak abban nyerhet „igazságot”, amennyiben a nagy nemzetközi favágó és bocs’ a kifejezésért, de „”” óriás faszállító””” társaságok amazonasi példátlan erdőrombolását, illetve ezek globális klíma károsító tevékenységét betiltja. Ha ezt nem teszi, akkor ez az egész népies hablaty mese habbal. Bár effelől azért is lennének még kétségeim, mert nem ismerem a brazil haderő potenciálját, amelyet ez esetben szinte azonnal totális támadás érne – „természetesen” az amerikaiak részéről. Ha viszont meghagyja, avagy még bővíti is ezt a bűnös környezetrombolást, akkor még támogatnák is őt és kormányát az usákok…
    Amennyiben ez a felszabadító konfliktus-lépés formájában mégis előállna, az egyben példás vízválasztónak is számítana a dél és latin-Amerikai államok önállósodása felé.

    üdvözl t h u

    Üdv t.h.u.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 november 25
    1:02 du.

    hahahaha
    a bolsonaro pö…k tudományos felkészültsége negatív!!! az Amazonas vidékének egyetlen évre szóló termőtalaja van ha az erdőt kivágja mert az erdő összesen -írd és mondd- saccperkábé 60 cm vastag humuszt képes produkálni évente ami elúszik az óceánba azaz évente megújul a Sahara homokja táplálja amit a széljárás visz oda az a homok nagyon termékeny de víz hiján halott és ott találkozik a kettő

    bebizonyosodott, hogy ott ahol erdőírtást csináltak az első év bő termése után sívó kőtalapzattal találkoztak azaz seggfejek (a krump lee is másnéven Donald Drumpf ez az eredeti német neve) és … na jó nem folytatom

    megvárom míg a gábriellacsicska a whatsuppal elhúz délkeletre a passzátszéllel és eldugul

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2018 november 25
    1:02 du.

    mint OGV nek Finkelstein a bolsonaronak a hasonlóképpen perverz Steve Bannon a tanácsadója már 3 éve a bolsonaro fia a Bannon és a süsüék „zsoldjában” hülyéskedik

    azért én megnézem az egészet Peru már kínai tulajdon és a selyemút része chile következik, argentina, Venezuela Nicaragua csődben vannak mert ott a 15 évnél hosszabb áskálódás már meghozta a gyümölcseit és argentinában az IMF segítségével a dédunokák pelenkája sem az övék mert kamatos kamatok és tehát marad az adósrabszolgaság

    lásd még Victor Hugo Nyomorultak és a Kitrákotty mesét Kodály Zoltán zenéjével amint a páva felszállt oda és aszondta: Fakalap

  • Mi az hogy semmi penzintezet nem kap anyagi tamogatast ottan?

    Az MNB az allam tulajdona !
    Igen, elvbelileg Reszveny Tarsasag, de az allam az egyedulli es 100%-os tulajdonossa, ill. az allam tulajdonozza az MNB reszcenueinek 100%-at.

    S eredetileg csak elkobzas tetteivel lett 100%-os tulajdonossa, ugy mint minden masnak.

    Oh, bocsnat, a lakossagot, a teremeloket, ill. az adifizetoket nem volt szukseg „elkobozni”!
    Azok mind, mint a jobbagyak szuletesuk, letuk altal automatikusan az allam alavetett alanyai voltak, lettek, es vannak.

  • B79! Nagyon messziről kéne ahhoz indulni, hogy fölfogd: az MNB jegybank,és mivel minden állam kizárólagos joga a pénzkibocsátás, ezért állami tulajdonban vam. A kereskedelmi bankok foglalkoznak pénzkereskedelemmel – hitel, betét,befektetés stb. Ez egy egyszerüsített séma, talán nem haladja meg a felfogóképességedet.
    Persze előfordul, hogy egy állam megsegíti az országában működő kereskedelmi bankokat – pénzintézeteket (biztosító stb.)Ahogy az USA-ban 700 milliárdos támogatást kaptak 2008 után.

  • talalom 2018-11/25, 8;36 de soraira reagaltam de a cenzort lathatoan rossz hangulatban erte.

    De a 2018-11/26, 10;09 de soraira probalok reagalni.

    Persze, bevallom oszinten, hogy teljesen keptelen vagyok felfogni „talalom” elkepzeleseit, logikajat es hogy mi hajtja ot a megallasnelkulli gyuloletes ellenzekskedesere es ocsar kofejezeseire?

    Na az ottani bankrendszerukon.

    Az Osztrak csaszzri es Magyar Kiralyi bank minden 33 grammos arany-tulajdona elleneben kibocsjtotta az u.n. „egy” Osztrak-Magyar Arany Koronat.

    Az megszinteteve 1915-ben a haboru miatt.
    Azon a ket bankon kivul minden bank magan-bank volt.

    Maradvanyat a magyar allam elkobozta 1947-ben.
    Azota a Magyar Nemzeti Bank neven mukodik.

    A vilagon minden bankok a penz-ertek forgalmaval foglalkoznak.

    Kezdodott az evzredekkel ezelott. Persze a mai bank-rendszer az uralkodok haboruskodasainak a kolcsonzeseivel a kiralyok alatl valt nepszerive.

    A penz-kolcsonzes ev-ezredes altalanos szokas. A Biblia adatok is tele azzal.
    Mint jeleztem elobbi soraimban, meg az Ebla-i egetett-agyag tablak is bizonyotjak meg az utazok alatal is hasznalt kolcson-hitel-levelek alkalmazasait.
    Ma az a plesztik-kartyakkal megy.

    De teljesen teves abban hogy minden orszag allami-bankokat alapit.Itt a US-ban egyy orszag sem, sot meg a US (Szovetsegi kormany) is magan penzen, ill. a magan-bank rendszeren mukodik.
    A „Federal Reserve System” a nemzet bankajainak osszsegeti kepviseli. 12 kozpontbol iranyitva, mint egy bank-coop.
    Mind 100%-ban magan tulajdon. A US kormanynak egyetlen cent befektetse sem tulajdona nem letezik abban.
    A penz arany fedezete megszuntetve 1971-74.
    Addig letezett az u.m. „Silver Certificate” (ezust biztositott=fedezetu papir penz). De annak megszunesevel minden Silver Certificate Dollart ezust ertkeben kifizettek. Egy oz/dollar.
    Ma csupan a „Federal Reserve Note” letezik.
    Amely a FRS tag-bankjainak a penze.

    A bank-jegy kesziteset a szovetsegi kormany a bankok szmara szerzodeseben meghatarozott osszegert kezeli.
    (A US Mint).

    Bar ki alapithat bankot, akar a „national” (barmi tagorszagban) vagy a „state” (amely csupan egy orszagban mukodhet) ellenorzese alapjan.
    Minden orszag penzugyeit az FRS bank-jegy-ban intezi.

    Minden bank torvenyes felugyeletek alapjan mukodnek.Mind ado-kotelezettek mint minden kocsma es barmi mas uzlet.

    Voltak itten regen (1984-ig( az u.n Savings and Loan intezetek. A „helyi” utca-sarki kis bankok. Akik csak az ottani lakosok betetit es kolcsoneiket nyujtottak.
    de a nagy kereskedelmi bankok tonkre tettek.

    2008-ban az Obama adminisztracio hitel-allast biztositott a FRS-nek. De azert kamatot fizettek a bankok melynek szuksege volt a hitelt igenybe venni.
    Az nehany even belul szuksegtelenne valt.

    https;//en.Wikipedia.org.wiki/Federal_Reserve_System

    Kattinthatja magyarnyelvre is.

  • http;//hu.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve_System

    Alatt magyarul olvashatja.
    Javaslom olvassa a „Jogallapot” alatt hogy NEM kap semmi anyagi tamogatast a US Congeresszus altal.
    Teljesen magan tulajdon es mukodik mint minden mas magan valalkozasok.
    Az ellenorzeseik a kozozeseg erdekeinek vedelmeben.
    Az is minden mas foglalkozasok es valalkozasok.

  • Gabriel Karikas

    Auróra Boreálisz
    2018 november 25
    10:48 de

    Ja, tökéletes hasonmása vagy bodamarcsinak csak pepitában.

    Akkor posványosodjál csak az Orbán mocskában, látom neked nagyon bejött.

    Ha nem lennének ilyen egyedek, akik a sztálini/rákosi diktatúrákat még mindig foggal-körömmel védve, azokat úgy állítják be mintha ha az „emberi jogokat védenék” akkor Orbán most nem tudna fasiszta diktatúrát építeni.

    Forgasd ki és be magadat, ne pedig az én szavaimat, ok?

    A többi alantas-kicsinyes rágalmaidra és tudatlan okoskodásodra nem érdemes reagálni

  • Gabriel Karikas

    Találom!

    Csak úgy vége felé élve a hozzászólási lehetőségnek

    Amiről én sem szóltam, de mások sem. Nyilván ezert vannak a trollok, hogy elvigyék a cikk és a beszéd-fonalát.

    Sem a Prinz, sem a Demján nem testesítettek semmiféle igazi vállalkozót, még-kevésbé a Csányi.

    Ezek bizony a politikusokkal összefogva megtestesítették a korrupt opportunisták klasszikus figuráját.

    Akik magyar földön a valóságos vállalkozó figuráját megtestesítették, azok a háttérben maradtak, azokról nem ir a sajtó – sajnos a korrupt rendszer a nagyobb részüket ellehetetlenítette, ezért csendben arrébb álltak, bezárták a „boltot” néhányan talpon maradtak, messzire kerülve a Közszereplést.
    Egy fertőben csak ilyen út van.

    Például Bojár Gábor, Kürti Sándor, Pintér József vagy Bogsch Erik, az utóbbit bizony senki sem ismeri – pedig nagyon kellene.
    Azon kevesek közé tartozott, akiknek sikerült megakadályozni, hogy az Antall-álomcsapat elkótyavetyélje egyik ismert gyárunkat, a Richter Gedeont. Keresztülverte, hogy átalakítsák részvénytársasággá, a részvényeket a gyár dolgozói megvásárolhassák. Ma újra Európa egyik legmodernebb és sikeres gyógyszergyárai közzé tartozik.

    Szóval vannak néhányan – de a többségüket elsöpörte ez Prinz, Csányi, Demján féle aljas, mindenre kapható bagázs – összeölelkezve a korrupt kiéhezett hiénákkal, amely utóbbiak ma a politikai palettát jelentik.

    Akik miatt mi itt rágjuk magunkat, egymást … pedig igazából cápaeledelnek lennének a legalkalmasabbak.

  • Kedves Karikás Gábriel, nem ismerem a brazil viszonyokat, de téged már igen. 😀
    Légy óvatosabb a lelkesedéssel, mert érzésem szerint megint egy krrrrrvanagy csalódás fog érni… 😀

  • Rodeo11
    2018 november 25
    8:53 de.

    Már megint túl okos vagy.
    Te kis Holocaust-tagadó senki.

  • Gabriel Karikas

    Találom

    más téma, látom a Bendeguzzal való csörtédet.

    Igen a FED az nem állami bank, az USA-nak nincs központi (vagyis jegybankja)

    A dollár nem az USA kormány pénze, hanem az USA polgárainak az elfogadott „pénzjegye””

    Furcsa ez így, mert ugye a királyoknak volt „pénzverési joga”

    Ezért az USA alkotmánya egy „demokrácia” – vagyis nem lenne egy egyszerű vállalkozás egy diktatúrát létrehozni az államon belül

    Pont ezért „fogadták el” a magán-pénzrendszert, hogy ez ne történhessen meg. Ezért az állam „lemondott” erről a „jogáról”

    Más kérdés, hogy a közvetlen „beleszólás” szabályozása mindebbe hogyan változik – de hát az már az ország magánügye, hogy hogyan oldják meg.

    Mi itt a magunk szénáját kellene, hogy rendbe tegyük.

    Csak rossz itt ilyesmiről szót ejteni, mert mindjárt jönnek a mindenben kötözködök, akik csakis pont ezért települtek ide, az ilyen „Éjjelifényes-borász” féle, meg Rodeio féle trollkodók, (amúgy lehet hogy egy és ugyanazok)

    Azért, hogy ne hagyjanak ezekről, a mások példáiról eszmét cserélni, átvitatni, hogy mi a jó abban, vagy mi nem, hogyan és mit lehetne abból átvenni (honosítani) hasznosítani.

    Majd meglátjuk, hogyan alakul ez a kérdés itt

  • Geyza
    2018 november 27
    4:33 du.
    azt már mondtam neked, hogy: nyasgem?
    hahahahaha

    te kis holdutaztatási alvállalkodzó

  • Gabriel Karikas

    Almási Alma

    Köszönöm igazán, leginkább azért mert érzem, hogy szívből jött.
    Na jólesik, a fenébe … 🙂

  • Almási Alma
    2018 november 27
    4:28 du.
    mivel te engem nem olvasol, nyugodtan mondom:

    KG az „nem” nem: „hanem” és „akkoris”!!!

    a KG aki ír portugálul viszont magyarul a portugál „delinquente” szót NER-esítve: „delikvens” nek ferdíti az nagyon gyanús

    lebolsonárózta magát

  • Rodeo11
    2018 november 27
    5:04 du.

    Látom tanultál valamit Gurltiz barátodtól.

    Hja..ha valaki szereti az análisat..de hapsiktól????!

    Beteg vagy te, de nem kicsit.

  • Gabriel Karikas
    2018 november 27
    5:07 du.

    megoldottál egy problémát: soha többé egyetlen írásodat sem… valami borzalmasan sötét vagy

  • Geyza
    2018 november 27
    6:54 du.

    nem ismétlem korábbi soraimat, de fenntartom, valamint te is a továbbgörgetendők közé kerültél, persze olvasatlanul

  • Gabriel Karikas
    2018 november 27
    5:07 du.

    az öreg ördög seggében lévő sötétség a te búrádban lévőhöz képest az Amapa ban a déli tűző Nap

  • Gabriel Karikas
    2018 november 27
    5:07 du.
    felfuvalkodottságodban nem vetted észre, hogy Alma ugyanazt írta neked rólad mint én soxor! azaz hatalmasat fox csalódni….

    de ha tényleg barzíliában lennél, akkor máris menekülnél tehát nem vagy ott,

    a Nagyfuvaros utca kies gangján szülöd eme borzalmakat mint a NER

    azok bolondítására akik még nem élték át Amapa csodáit

  • Hat „talalom”, talan Gabriel Karikas sorait elhihetobnek velne ?!

    Az Alkotmany nem enged lehetoseget a US allamhatalomnak a penz-veresre !!!!

    Az Alkotmany a felsobbrendu hatarozat,amit csupan az emberi jogok alapjan a lakossag hatarozata.
    Azert az egyenek jogai csupan az allamhatalom szigoru korlatozasaval letezo.
    S nem az igeretek, meg „elismeresek” altal, amit persze maguknal mind korlatozva az u.n. „sarkalatos torvenyekkel”.
    S azt a „fegyverzett lakakossag” hatarozata biztosit. *

    Azert az „Alkotmanyos Koztarsasag” a publikum hatalma, nem a politikusoke !!!!

    Persze a politikusok svihakok vilagszerte es minden hallyal megkent modon probalkoznak barmivel.

    De az Alkotmany a hatar-ado, nem a politikusok ohajai !

    Azt kellene maguknak is probalni, NEM mas-nevu partokat meg masik svihakokat !!!!

    P.S.* Emlekezne(?)vitatak a „szabad-fegyverviseles jogat?
    Miert nem letezik az a vilag minden diktaturaiban ??????

  • Gabriel Karikas

    Rodeio

    Na akkor most mesélj arról, hogy neked milyen érdekeid fűződnek ahhoz, hogy védjél korrupt csavargókat, állami maffiát egy idegen országban?
    Ráadásul amiből ha ismersz is valamit olyan kis részt ismersz, hogy bődületes.

    Nyilván más nem lehet, csak valamilyen anyagi – a többi smafu.
    Na mond el szépen, állj elő a farbával, senki nem fogja felróni.
    Nem szégyelled magad?
    Vagy az Oyapoco-ban aranyat mostál? Vagy gyémántot csempésztél?

    Nekem nem érdekből kell, hogy védjem ezt az országot, hogy egy jobb és normálisabb jövőt akarjak számára.
    Nem magam miatt, hanem egyszerűen azért, mert vannak fiaim, akik brazilnak születtek – és milyen érdekes, a brazilok brazilnak tudják tekinteni őket.

    Ezért kötelezettségem van értük kiállni.

    Jogom és erkölcsi kötelességem, hogy védjem az országot a mocskos, maffiózó tolvajbandától, akik hatalomhoz jutva az utolsó bőrt is lenyúznánk a szerencsétlen nyomorultakról, a brazil népről.

    Neked milyen erkölcsi indíttatásból van jogod kinyitni azt a mocskost, átkozódó szádat, amivel képes vagy számodra ismeretlenek gyalázni, letolvajozni, lefasisztazni.

    Nincs egy hely a földön, ahol igaz lennél, minden szavadból süt a gyűlölet, irigység.

    Már feltettem a költői kérdést barátocskám, hogy vajon miért nem élsz egyik olyan helyen sem, amit istenítesz, na vajon miért nem?

    Ott nem smakkol ugye? Csak jobb a megkapott besúgói pénzért Kanadában hereverészni.

    Egyszerű mert tényleg egy beteg, ferde elme vagy – mindig keresel valakit, akihez éppen behízelegheted magad, – és ezzel az gondolod, hogy nyeregbe lettél?

    Jót röhögtem mindig egy óvodai eseten amikor eszembe jut, amikor is egy kis szánalmas kölyök, aki miután mindenben „kevesebbnek bizonyult” a fiamnál, azt mondta, hogy de az én anyukám magasabb mint a tied!
    Hát te ilyen szánalmas kis senki vagy ma is, te kis hány-éves.
    Vagy állj ki barátom, mond el ki vagy, mit csinálsz, miért harcolsz ebben a büdös nagy-világban, ha meg nincs ennyi a pöcsödben, akkor eljátszhatod ezt a nagy-fiút, amiben egy kis szánalmas senki maradsz.
    Akik itt leírnak cikkeket, ki teszik a nevüket, fényképüket – felvállaljak, hogy kik, és te?

    Aki senki, az csak egy kis senki.
    Blogodban írtál egy két jópofa dolgot, de elbújsz.

    Tudod, nekem is megvolt egy tök ugyanolyan esetem egy egy fehér kuvaszunkkal (akár még meg is gyanúsíthatnálak a történet ellopásával)

    Ma is képes vagyok bemenni idegen helyekre, akármilyen mérges kutya legyen is ott.
    Milyen érdekes?
    Csak hogy ki is állok, fel is vállalom magam – amit mondok, amit mondtam

    Na de tudod mit, így csak a saját ujjaidat szopogassad, ne a másokéval foglalkozzál.

    Almási Alma nem ismeri Brasilt, fogalma sincs, hogy miről beszélünk, csak jóindulatúan figyelmeztetett.
    Vagy azt gondolod, hogy csak cinikusságból? Számodra ez nem jelenthet mást?
    Nem látod, hogy magad felvullalkodottságáról tettel tanúbizonyságot?

    Én is tájfutó voltam, a Tipografiában, igaz csak kölyökkoromban.
    Egy kicsit ismerem a mentalitásukat.

    Jobb lenne, ha te mélyednél magadba inkább egy kicsit .