Beriozka Nyírfácska Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes a MOM Sportban

2018 november 27 2:21 de.16 hozzászólás

Magyarországon turnézik az orosz Beriozka – vagy ahogyan hazánkban ismeretes „Nyírfácska” – Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes: 2018. november 16. és december 5. között tizenhét városban mutatják be az orosz táncművészet csodáját. Különleges tánclépéseikkel, fantasztikus koreográfiáikkal ismét ámulatba ejtik a magyar közönséget.

A világhírű orosz állami együttest a 20. század kiemelkedő koreográfusa, Nagyezsgyina Nagyezsda alapította 1948-ban. Egyszer egy litográfián látta azt a körtáncot, amelynél a lányok nyírfavesszőket tartanak a kezükben, s ez a kép nem csak érdekes ötletet adott neki a tánchoz, hanem az egész életét megváltoztató ihletet is tartogatott számára. Ezt a képet egy lánykörtánc képében meg is jelenítette,az „Áll egy ifjú nyírfa a réten” című orosz népdal témájára. Ebben a körtáncban a lányok különös, „úszó/lebegő” lépteikkel olyan benyomást keltenek, mintha egy helyben állnának, a színpad pedig forogna alattuk. A nézők szeme láttára így egy egész nyírfaliget kel életre ünnepi öltözetben.

A moszkvai nézők és a sajtó „Berezka-Nyírfácska” névvel illette e táncot, amelyről később az együttest is elnevezték. Ezzel az új tánccal, egyszerre egy új stílust teremtettek az orosz színpadi koreográfia világában. „Nagyezsgyina csodája” abban állt, hogy az ősi néptáncot, a klasszikus tánccal ötvözte,így a színpadról sugárzó belső erő és az orosz tánc szépsége, a költészet képében tükröződik vissza.

A táncmozdulatok mellett fontos szerepe van a jelmezeknek is. Az egyedi stílusú koreográfia megkövetelte a különleges kosztümöket is. A lányok megjelenése az orosz természet képeihez kapcsolódnak, a ruhák színeivel és kellékeivel a napot, az eget, a folyót vagy a tavat szimbólumaként jelenítik meg. Ruháikon a fehér-vörös szín a domináns, amely a gyengédség és tisztaság képe, s amely ősidők óta a vidámságot, a napot és a fényt jelképezi.

A Beriozka együttes azonnal népszerű lett, vendégszerepléseiket hatalmas siker övezte, és világszerte elismerést szereztek. Speciális tánclépésüket a későbbiekben számos körtáncban is alkalmazták, táncaikban dalok, versek, mondák témái köszönnek vissza, melyek mindegyike külön-külön egy művészi alkotás.

Nagyezsgyina élete utolsó napjáig lelkesen vezette gyermekét, az együttest. M.Kolcova, a társulat egykori vezető szólistája követte őt művészeti vezetőként, aki méltó örököse és utóda lett. Nemcsak megőrizte, de gyarapította is az együttes alapítójának alkotói hitvallását: továbbra is az orosz néptánc tarkaságával és eleganciájával lepik meg és nyűgözik le a nézőközönséget.

Az együttes immár 70 éve varázsolja el a közönséget világszerte. 2018-as magyarországi turnéjuk keretében, 17 városba hozzák el csodálatos koreográfiáikat. Könnyed női körtáncokkal, vérpezsdítő, fiatalos és lendületes szóló táncokkal gyönyörködtetik a nézőket, cselekményes táncaikon keresztül mutatják meg az élet szépségeit, s annak bús és lírai oldalát. A „nagyezsgyini” remekművek ma is központi helyet foglalnak el az együttes repertoárjában. Új műsoruk a múltból előhozott tánckompozíciókat tartalmazza, amelyből természetesen nem marad el névadó táncuk sem!

Fotók: Gergely Bea

 

16 hozzászólás

  • Sajnálom, de nekem fizikai fájdalmat jelent megeröszakolni az agyamat, hogy ne csak tudatosan probáljam leválasztani az orosz politikárol, vezetésröl, diktaturárol a tánctársulatot és produkciojukat. És ez szerintem sokakkal is igy van.
    100%-osan nem is lehet, hiszen az orszááguk imázsának, támogatási rendszerüknek része, igy ,ha nem is közvetlenül, de a táncuk összefügg putyinnal és szervezetével. És az pedig sok szálon kötödik az orbánrendszerhez.
    Valoszinüleg ezt érzem a zsigereimben, nem rasszizmust. Már csak azért is igy gondolom, mert alapjába semmilyen kifogásom sincs az orosz lányokkal kapcsolatban, sokan voltak már szimpatikusak.

    Tehát, ha felteszem magamnak a kérdést, hogy a balalajkazenekar, vagy egy brüsszeli néptáncegyüttes müsorát nézném meg inkább, akkor a nemlétezö belga, v piréztáncot nézném meg.

    Na, de mi a helyzet a kedvenc kubai zenekaraimmal, táncosaimmal? Pedig Castroékat sem csipem!

  • Fidel talán emberközeli. Szeret pingpongozni, és falja a nöket. De ugyanakkor valami misztikum is körüllengte.
    A tesvére ilyen értelemben semleges.
    De egy zenekari fellépésük, v méginkább a forro táncosok vérpezsditése bármikor megmozgat….

  • Hasonlo a helyzet egy azeri táncegyüttes, vagy énekes szimpátiája nehezen alakulna ki. Pedig voltam ott, láttam is ilyet. Bezzeg a szomszéd Gruzia táncegyüttesei elvarázsoltak. (Putyin bekebelezte, lerohanta az ország harmadát).

    Azt hiszem ráéreztem a lényegre. A szubjektivitás ilyen háttérismeretekkel azt jelenti, h az ember a különbözö dolgokat másként szemléli. A pozitiv elöitéleteknél a pozitivumokat keresi és látja meg elsöként és talán alapvetöként az ember, amig negativ elöhatások esetében a negativakat veszi észre, már alapvetöen rossz szájizzel közelitve.

    Szerintem pl. Figyelö és Boda , no meg orbán lelkesen, pozitiv várakozással , csillogo szemekkel , felajzva , nagyestélyiben/ szmokingban vonulna megnézni öket….
    De bezzeg a brüsszeli néptáncegyüttest a piréz elöadást, nembeszélve a szir zenés-táncos feldolgozásu nemzeti mondájuk- „az arany orix” elöadását fanyar undorral utasitanák el.
    Igen! Itt kezdödik a rasszizmus.
    Részemröl is, ha bár én ezt sohasem vallanám be!

  • Itt van példaképp a Ákos!
    Most olvastam, h nemzeti seggnyalo paprikajancsi énekesünk uj cdjét osztogatták orbán oktoberi felszolalásán a Müpában, amikor a turizmusunk teljesitményét magasztalta.

    Na! Arrol a figurárol leginkább az orbánizmusban elterjedt lopás, a plagizálás ugrik be.
    Ismertsége arra épült, a Depeche Mode zenéjét, számait koppintotta és énekelte. Akkor sem, ma sem tartom sokra.
    Ma is csak a seggnyalás eredményeként nyomja orbán, teljesitménye egy közepes tehetségü énekesé, aki gyakran énekelget, gyakorol.

    A másik hasonlo az pataki attila, aki nem több, mint 3 hangot tud kiénekelni. Tehetsége sincs, nem is volt. Illetve a tehetségtelenek tülekedésére, kapaszkodására van és volt tehetsége. Az Eddában sem énekelt jol, ott a számok és a zenészek jelentették a minöséget. A hátukon emelkedhetett csak fel….

  • Or+bán666 Hát nem tudom. Többször láttam a Doni kozákokat Bécsben, Putyin eszembe sem jutott. Mikor Gergiev vezényel, akkor sem a „barátjára” gondolok, hanem zenét hallgatok. Ákos és Pataki más, ők simán rosszak még a könnyűzenében is,
    mindegy milyen zászló alatt bazseválnak. Nem is hasonlíthatóak művészekhez.

  • Annyi orosz tancot lattam mar az orosz mrgszallas alatt, hogy semmi erdeklodesem sincs a tancaikhoz! Rosszul ismer.

  • ORBAN+666;
    Tisztan bizonyitottad sajat kijelenteseddel hogy milyen oriasi BIGOT vagy !!!!

    Meg ha semmi nem is tetszene neked az egesz orosz nemzet es tarsdalom, a nemzetuk evszazasos xselekedeik es uralkodoik politikaja, de miert itelned el ezeket a tancolos kleanyokay ????

    Ha itemel is barmit rolluk, csupan a tancukon, semmi mast.

    S mi koze Putinak az egesz alliatsdohoz ????????????????

    Sot meg ha Sztalin es hoherjairol is lenne szo, hat hogy a feneben lehetne mind az kapcsolatban ezzel a tanc-csoporttal ?????????????????????????????????????????

    No de megjegyzeseit, velemnyeit olvasva mas alanyokon is hasonlo magtartasat bizonyitotta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bea kivallo jelenteseket nyujt a Pesti szinhazi eletrol.
    S a kozolt kepeivel nagyszeruen abrazolja a produkaciokat.

    Alig kap elismerest erte az aolvasoktol. Sajnalatos hogy most az is nagyon negativan kezdodott el-itten.

  • Viszont azt is tudom, hogy a klasszikus balett onnan szarmazik!

  • Or+bán666

    2018 november 27
    5:27 de. Viszont Akost a magyar nep imadta es csak jot olvastam rola! Függetlenül attol.
    , hogy kinek a segget nyalja MOST!

  • Figyelő
    nov.27.1:48

    Or+bán666

    2018 november 27
    5:27 de. Viszont Akost a magyar nep imadta es csak jot olvastam rola! Függetlenül attol.
    , hogy kinek a segget nyalja MOST!

    Kedves Figyelő, Ön annyi fontos és valóban meghatározó dolgot nem tud Magyarországról, hogy erősen meglep, épp Ákos az akit „ismer” vagy legalábbis olvasott róla! Sőt még azt is tudni véli, hogy a „magyarok imádják?” Nem így van – Ákost is mint mindenki mást, a magyarok egy része kedveli, másik része nem kedveli, és vannak számosan olyanok is akik egyáltalán nem éreznek sem így sem úgy, mert nem is érdekli őket olyan szinten, hogy véleményt alkossanak róla, sőt még olyanok is akik nem is ismerik annyira, hogy eldönthessék, kedvelik e vagy sem! Természetesen most mint „zenészről” beszélek, teljesen félretéve, hogy kinek a „seggét nyalja” – már ha!- vagy kinek a lekötelezettje! Hogy mit nevez Ön „csak jónak” amit olvasott róla, az persze relatív, mert pár éve ez a zeneileg nem igazán bonyolult fazon tett egy- két gusztustalan, kirekesztő megjegyzést a társadalom bizonyos egyedeire, konkrétan a nők szerepére vonatkozóan, mellyel nem aratott túl nagy elismerést és népszerűséget!

    Tehát semmi nem olyan egyértelmű, mint az Kanadából látszik!

  • Or+bán666

    Nem igazán jó, hogy a témát elviszed a politika irányába, semmi keresnivalója nincs itt sem Putyinnak, sem a „Fidel stílusnak” Ákosnak, Patakinek meg főleg nem! Írásaid lényege, hogy nem tudod – nem is akarod – különválasztani és függetleníteni a Nyírfácska táncegyüttes stílusát a benned kialakult putyini világtól! Oké, ez eddig rendben, számomra nem érthető ugyan, de elfogadom! Ám minden ebből eredeztetett dolog amelyet itt négy hsz.-on keresztül ragozol, agyonüti és tereli a cikkíró eredeti szándékát arra vonatkozóan, hogy bemutasson egy egyébként világszerte ismert és elismert stílust, együttest, egyben felhívja a figyelmet az aktualitásra, azaz a magyarországi előadásokra. Gyakran egyetértek a véleményeiddel, ha nem is fűzök hozzá mindig egyéni véleményt, de most nincs igazad – még akkor sem, ha szíved joga itt azt és úgy megfogalmazni ahogy jónak látod, de szerintem ez a kultúroldal most másról szól.

    Személy szerint eddig három alkalommal volt szerencsém látni, élvezni ezt a fajta művészetet, még gimis koromban egyszer az Erkelben láttam a Mojszejev együttest, (alapítójáról kapta a nevét) – erre még mondhatná bárki, hogy persze, az átkosban „ezek mentek” később vagy tíz éve, majd mikor a 2014-es jubileumi előadásaik (Bp.-i Aréna, Szombathely stb) egyikére sem sikerült jegyet kapni(vajon miért?) Bécsben gyönyörködhettünk bennük, ahova határozott céllal a kedvükért mentünk. Nem bántam meg – óriási siker és tomboló taps mindenhol! Persze nagyon szeretném látni a Nyírfácskát is (egyébként a kedvenc „fám” is a nyírfa, már ha lehet ilyen egy embernek) de kicsit későn kaptunk észbe, már valószínű reménytelen lenne akár Budapesten, akár valamelyik városban a jegyvásárlás, mert valami oknál fogva elkapkodják, de így jár aki nem gondolkodik előre és időben. Kíséreld meg egyszer kikapcsolni az agyadból az alapos munkával beleültetett és berögzült elméletet, és próbáld új szemmel és füllel nézni/hallgatni, élvezni a látványt, és a semmihez sem fogható zenét – hidd el megéri, ritka élményben lenne részed!

  • Igen!
    Igazatok van!
    Tisztelem én is az ehhez hasonlo lelkes és preciz cikkek iroit.
    Természetesen a müvészeti értékét nem nézem le, és nem is kivánom, h bárki azt tegye.
    Egyszerüen más oldalrol világitottam meg az általam is szégyelt helyzetet. Megprobáltam a gyökereit megtalálni. Outcomeing. Szerintem ez lendithet mindenkinek a hasonlo- akár tudatalattiba elnyomott emocioi, véleményalkotási kérdések tisztánlátásában.
    Én csak megprobáltam kideriteni, h a lehetséges zsigeri tiltakozásnak lehet-e alapja, ill.az ténylegesen csak etikai gyengeség, vagy bennem és hasonloan másban lehet-e tényleges logikai kapcsolat a rezsim által támogatott bármilyen dolog megitélésében.
    Azt hiszem másképp kell magyarázzam. Totális averzioim vannak, amikor a rezsim rátelepedik mindenféle pozitiv eredményre, cselekedetre, mert politikai hasznot lát benne.
    Az emberek általában hajlamosak arra, h ezen pozitiv produkciok, eredmények kisajátitása révén a diktátor és rendszere negativumait feledjék, árnyalják.
    Orbán is rátelepszik a sport, de még a kultura eredményeire is! A sportolok teljesitményével takarják be, fedik el aljasságaikat. Közvetlen tapasztalataim vannak erröl. De elég, ha arra gondolunk, hogy az aranyérem átadásakor mindig ott pöffeszkednek, mintha ök dolgoztak volna annak elérésén naponta sok-sok orát.
    Látta már orbánt valaki fényképezkedni a magyar fociválogatott csufos vereségei után a csapattal? Mégha világra szolo válogatottaktol kaptak is ki, mint Szaudarábia, Kuvait, Andora, lzland, a Csatorna -szigetek, v a Feröer-szigetek? (Szerintem a zemberek 99%-a azt sem tudja pontosan, h az hol is van!)
    Na pont amiatt vannak averzioim, h a diktátorok országimázs helyett autoimázst épitenek mások hátán , mások teljesitményéböl.
    Esténként, ha a Dunán átkelek, mindig gyönyörködöm a látképben, de mindig emlékeztetem magam, h eztnem orbán épitette. A Citadella, a Vár, a Parlament, a Mátyás templom elödeink érdeme.

    Ez az averzio amiatt is lehetséges bennem, mert sok külföldivel beszéltem, és a legtöbb esetben olyan érzetem volt, mintha Bp látványa, v a sportoloink eredményei hajlamosak elfedni részben a diktaturánk torzságait.
    És ezt nem szabad engedni, hiszen mások eredményeit csak lefölözi orbán, nem ö okozza!

    Hasonlo elven müködik

  • Hasonlo psichologiai elv szerint müködik a szavazopolgár, amikor a legsötétebb diktátor is gyerekekkel, kutyával, loval fényképezkedik.
    Belefurakodik a zemberek pozitiv megitélésü képeibe, sablonjaiba, hogy azon pozitiv prekoncepcioi lefedjék, elmossák az undorito képet roluk.
    Orbánrol sem aztvolt a képet mutogatják, amikor a feleségét veri, vagy a gyerekének lekever egy nagyot, nem azt, amikor lefejez egy csirkét, elvágja egy diszno torkát, hanem amikor megrendezetten egy ovodában pozol, vagy kedélyesen felvette az erdélyi kamu stoppos párocskát amikor állt a téli forgalom.

  • Figyelő Sajnos rosszul tudod. A klasszikus balett Itáliából és Franciaországból ered. Az első nyomok pedig már az ókorban fellelhetőek pantomim formájában. Nem véletlen, hogy szinte minden francia operában van tánc vagy balett jelenet. Az oroszok onnan vették át, igaz mesterfokon űzik.

  • Az Russian Imperial Ballet-ra valo hivatkozasaban Figyelo a ballet ismertesgenek terjeszteset jelezte.
    S azt valoban a Czarok erdekei volt, mutatani a vilagnak hogy ok valoban nem voltak tulsagosan elmaradt nemzet.

    De a ballet-juk kivallo volt mindeg.
    Persze a balllet eredete reg megelozte a Romanoff birodalmat.