Aki tud, imádkozzon Magyarországért!

2018 december 5 2:39 du.60 hozzászólás

Magyarország hagyta elmenni a CEU-t. Nem kellett, mert túlságosan jó volt nekünk. Magyarország Mucsát választotta, az árvalányhajas, hátrafelé nyilazós, urambátyám világot. Ez az ország arra szavazott, hogy Semjén Zsolt a jövőben is gond nélkül vadászhasson Svédországban. És persze nem csak ott, hanem bárhol, ahol kedve tartja, mert a magyar adófizetők, ahogyan eddig, a jövőben is készséggel kifizetik ezeket a drága kiruccanásokat.

Magyarország nem a versenyre, hanem a mutyira szavazott. Nem a teljesítményre, hanem arra, hogy Kósa Lajos, aki egy csengeri háziasszonyként elhíresült szerencsétlen ezerháromszázmilliárd forintját kezelte, még mindig szabadlábon lehessen. Hogy a Nemzet Veje és saját lábon álló neje tovább gazdagodjon, és Matolcsy Györgynek még a mostaninál is több unokatestvére lehessen, akiket bőkezűen támogat.

Magyarország arra szavazott, hogy az legyen, ami most van. Hogy a legfőbb ügyész a bűnt ne üldözze, hanem bátorítsa, az adófizetők pénzéből fenntartott közmédia pedig a mi pénzünkön a mi képünkbe hazudjon.

Magyarország azt választotta, hogy a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor megvédje a hazát azoktól a migránsoktól, akiknek eszük ágában sincs idejönni, még kevésbé velünk együtt élni.

Boldog és elégedett alattvalói vannak Magyarországnak, akik elégedetten böfögnek, amiért egy jóságos és igazságos uralkodót választottak maguk fölé. Olyan embert, aki mindig tudja, hogy mi a jó, és mi az, ami nem. Ő mondja meg, hogy ki a jó polgár, családapa, dolgozó, hazafi, ember.

Magyarország nagyon beteg. Aki tud, imádkozzon Magyarországért!

Föld S. Péter

60 hozzászólás

  • Göllner András

    Jaj Istenem, az ilyen fajta szövegekkel már tele a tenger (és a hócipőm). Ez a jajgatás folyik már 2002 óta a magyar csapból – azzal hogy valaki(k) vagy jól odabasszanak ezeknek – pl csináljanak egy forradalmat – vagy létrehozzanak egy hatékony, ütőképes tömegpátot, a kutya se foglalkozik. Arról most nem beszélve, hogy végre elkezdjünk nevelni egy új nemzedéket arra, hogyan kell járni az igazságosság, alkotmányosság, fenntartható társadalmi jólét felé vezető úton.

  • Göllner itt azt írta egy másik bejegyzés kommentjében, hogy az előadások és a kutatás maradt, csak a diplomaosztás került át Bécsbe. Vagyis Budapest lett az egyik előadóterme a bécsi CEU-nak.

  • @Göllner… Hát igen, a siránkozás… a TÖBBIEK tehetetlensége miatt… ja, meg az ostoba NÉP miatt…

  • Nem Magyarország beteg. A lakói sem betegek. Nem tökéletesek, kevesekben egyesül a lollói-dávidi szépség az einsteini iq-val, a hamleti morállal és a Teréz anyai empátiával.
    Aki azt hiszi, hogy mindenki beteg, aki mást és másképp gondol-akar – maga sem mentes a láztól.
    A láz nem mindig jelent szervi elváltozást – van, hogy csak a mentális állapot jelzése. De mindenképpen emészti a szervezetet, haladjon akár árvalányhajas ösvényen, száguldjon sztrádán, vagy ténferegjen plázák puccos placcain.
    E lázat felkorbácsolni ótvaros közhelyekkel – galádság.
    Az ima meg csak az egészségügyért felelős, ám tehetetlen ner-cselédek (Kásler) szerint jelent gyógyulást.
    Az emésztő lázat csillapítani sokkal nehezebb – ráadásul vigyazni kell: 36 fok alatt a megdermedés veszélye fenyeget.
    Tömegpárt? Épül. De nem látványos egyelőre. Vigyázni kell az ösvényt szegélyező virágokra, a sztráda szabadságának biztonságára, és ablakot kell vágni a plázák placcain a csiricsáré kirakatok helyébe.

  • Nem ohajtanam vagni Soros George-ot csupan mert anyagilag rem sikeres, s az altal igen befolyasos es kivaltsagos lett a sajat kepessegen.

    De mivel egy bokezu phylontropistakent magasztalva par vilagreszen, csupan kivancsisagom miatt szeretnem a valosagot felfedezni, hogy valoban adakozott nagy osszegeket jotekony (humanitarian) celokra?

    Mind az ismert penzugyi ‘koltekezesei’ csupan a sajat politikia ohajainak az elosegitesere koltott.

    Ugy az „Open Society” de meg ez a „CEU” is csupan annak az erdekenek az elomozditasara.Ami nem humanitarian tett!

    Nem emlekeszem egyettlen phylotropista aki sajat erdekeinek a celjara, s nem minden reszrehajlo hatarozataik alapjan adakoztak volna.
    Az u,n, „no strings attached” modon.

    Persze a Koch testverek oriasi osszegeket nyujtottak politikai celokra, de kulontartva a humanitarian adomanyaiktol.

    Tudna az olvaso emliteni bar kit is aki azt tette volna?

    Velem A.B.Gollner fog vadalmazni, HA az ifju cenzort engedne kozolnim a feltett kerdesemet?!
    No pun intended !

  • Nos a magyar többség imái,kérése szerencsére meghallgatásra találtak „FENT” ( némi földi segítséggel….)”Segíts magadon,és az Isten is megsegít….”nagyon igaz!
    Természetesen nem a hazaáruló,nemzet ellenes baloldalé,akik ugye
    nem igazán tartoznak a „hívők” közé…..

    Drizari!

    Én úgy tudom,hogy az oktatás (uszítás…) meg az előadás( „tananyag” az előbbiekről) is megszűnik!!!!

  • Ez a mucsaizás (bő gatyázás, barackpálinkázás) kontra produktív, de nagyon.
    Az ilyen szövegek csak az „árkot” mélyítik. Van akinek ez a célja?!

  • Boda Marcsi
    2018 december 6
    11:53 de.

    Megjött a mai gyöngyszeme is, drága Marcsi 😀 Óriási!! 😀 Maga megint letért az igaz bibliai keresztényi útról és ördögien megtéveszti a tudatlanokat egy maga által „isteninek” vélt mondással. De a BIBLIA sehol nem mond ilyet:

    „Segíts magadon, az Isten is megsegít”.

    Ez csupán egy szimpla népi közmondás, semmi köze a kereszténységhez, a Bibliához. Jó lenne ha látna egyszer közelről is legalább egy Bibliát, hát még ha lapozná.

    Tegnap virgácsokat akart osztani jó krampusz (ördög) módjára. Ma pedig hamis idézetekkel akarja megmutatni, hogy mennyire keresztény és hívő maga Marcsi. Hát már sokszor letette az asztalra a bizonyságot hogy gőze sincs mi fán terem az Úr szava. Ma megint hibás, ha tetszik álkeresztényi mivoltát fényezi. Tisztára Lucifer style maga.

  • Gabriel Karikas

    talalom
    2018 december 6
    9:34 de.

    Gratula Margitka a megfogalmazásért

    Nagyon jó stílusú, irodalmi formára sikeredet!

  • Gabriel Karikas

    Göllner András!

    Nagyon igazad van sajnos.

    De amikor egyszer egy ilyet mondott a sorstársam a gimiben az osztály-főnökünknek, akkor akkora pofont kapott jutalmul, hogy alig bírtam elkapni a falról való visszapattantában 🙂 🙂

    Amúgy pontosan egy az iskoláért megígért kollaborációt kért számon kettőnkön, amit elmulasztottunk megtartani.

    Egyikünk sem felejtette el – azt hiszem nem vált kárunkra.

    Azért had magyarázkodjam, ha nem veszed rossz-néven:

    Magyarországon MA nincsenek arra tömegek, hogy „ellenzéki” tömegpártot létrehozzanak.

    Még arra sem, hogy baloldalit – arra pedig elenyésző számú honpolgár leledzik, hogy egy valódi, „liberális” demokráciában gondolkodó pártot összegründoljanak.

    Forradalmat összehozni?? – még kevésbé – egy megosztott országban, ahol valójában az egymást maró két fél lelkiekben, szellemiekben teljesen rokonok, csak külsőségekben térnek el…

    Egy nemrég lezárt vitalapon, ahol keményen neki mentem a Marxizmusnak – nagyon jól bebizonyosodott.
    Viszont boldogan konstatáltam, hogy vannak néhányan akik értik – nyilván – hiszen ők közöttük én vagyok itt a legkisebb .

    A liberális demokráciát – a felvilágosodást vallók és gyakorlók jelentős része már az országhatárokon kívül van, (nem előszörre a történelemben) hiszen a két diktatórikus oldal harapófogóba zárta a maradék demokratákat.

    A harapófogó tengelye (szára) a feudális-dzsentri világ – a két pofája pedig a fasizmus és a marxizmus.

    Nem véletlen hogy a volt nyilasok tömegével álltak át ÁVÓ-snak, amikor átfestették a dolgot vörösre.

    Verőlegény az verőlegény, mindkét oldalon a diktatúráért kell kínozni, gyilkolni – csak mundért cserélnek – ingyen adja a hatalom.

    Ideologisták (értelmiség aki megideologizálja) pedig könnyen akad mindkét oldalra.
    Veszélyes pozíció viszont, a diktátoroknak bevett szokása, hogy azokat akik ezek közül valamiben kitűnnek, előbb utóbb kicsinálják, mert félnek hogy a fejükre nőnek. (történelmi tapasztalatból)

  • Nem ertek eget Fold

    em ertek egyet Fold Peterrel!
    IMadkozni mindig lehet, de Magyarorszag nincs olyan bajban azert!

    Egyetlen bajt latok csak , hogy az orszag teljesen kette szakadt, ket elv es ideologia hatasara!
    Ez a jelenseg régre megy vissza! Egeszen az orozs megszallasig!

  • Tüske Zsófia

    van még valaki itt rajtam kívül, akit zavar boda folyamatos hazaárulózása?

  • Tüske Zsófia

    drága Figyelő, de jó neked, hogy csak egyetlen bajt látsz nálunk és az is ideológiai lenne…. szerintem van olyan, hogy az embereket egészen konkrét dolgok [lopás, csalás, hazudozás, korrupció, négymilllió ember létminimum alá lökése] zavarnak teljesen függetlenül az ideológiáktól.

  • Tüske Zsófia

    2018 december 7
    3:04 de.
    Kedvves Zsofia! Tudod hova megy vissza a lopas a munkasoktol, egeszen 1953 ig. Legalabb is, akkor voltam gyari munkas es nagy szoveg volt arrol allandoan hogy a munkasok hogyan lopnak! állítólag, volt olyan aki hazavitte a szerszamokt a gyárból, hazai fusizáshoz! Szerintem, a „lopas” mar magyar hagyomany! DE nem hiszem el a vadat Orban ellen. Miert? Mert neki nincs szuksege ra!

  • Szerencsétlen HunCanada!

    Megint lebőgött….én egy szóval sem írtam,hogy a sokak által ismert és idézett mondatot a Bibliából idéztem……..!
    Az viszont tény,hogy a magához hasonlókat az Isten szerencsére
    nem igazán segíti,meg ugye magukon sem tudnak…….talán nem véletlenül…!
    Talán le kéne vonni a tanulságot!
    Na pá,részvétem!

  • Boda Marcsi
    2018 december 6
    11:53 de.

    „Nos a magyar többség imái,kérése szerencsére meghallgatásra találtak “FENT” ( némi földi segítséggel….)”Segíts magadon,és az Isten is megsegít….”nagyon igaz!
    Természetesen nem a hazaáruló,nemzet ellenes baloldalé,akik ugye
    nem igazán tartoznak a “hívők” közé…..

    Drizari!

    Én úgy tudom,hogy az oktatás (uszítás…) meg az előadás( “tananyag” az előbbiekről) is megszűnik!!!!”

    Chris:
    Elárulnád minek kell ez a büdösbanya ide nekünk?
    Gondolom az „esettanulmány”-.odhoz kellőképpen elég anyag gyűlt össze idáig. Mostmár kirakhatnád a szekáns banyát, mint macskát szarni.

  • Figyelő!!!!!!!!!!!!!!Lehet,hogy régen a munkások kénytelenek voltak lopni(nem véletlenül…rákényszerültek,nem fizették meg őket)ma ez már nem divat,meg az sem igaz,hogy Orbán lop…miért is tenné????nincs rászorulva! Loptak az elődök,(a szocik és maguknak!!!)nem is keveset….amire fokozatosan és biztosan fény derül!!!!!!!!!!!!!!!
    Amúgy az sem mellékes,hogy itthon a notóriusan (vajon mennyiért?…)hazudozó Tüske szerint:4 milliÓ
    ember létminimum alatt él…..El ne hidd ezt a hazugságot!!!!
    Ha így lenne,akkor ez a kormány már rég megbukott volna, mig nem véletlenül az előző szoci banditák!!!!!!!!!!!!!!!

  • Christopher Adam

    Marcsi:

    Advent van, a szeretet ünnepét várjuk. Az ünnepre való tekintettel, kérem, most az egyszer írjon valami szépet, jótékonyat a magyar ellenzékről.

  • Boda Marcsi
    2018 december 7
    1:50 du.

    Valóban, hogyan is feltételeztem, hogy maga „keresztény” létére tudna a Bibliából idézni. Tényleg, igaza van, hogy hogy is képzeltem ezt. Viszont ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy mondjuk: egyik kutya másik eb, vagy aki másnak vermet ás maga esik bele. Kb. az Ön közmondásának is annyi köze volt a cikkhez és a kereszténységhez. Úgyhogy a lebőgést kicsit gondolja át. 🙂

  • Kedves C.Á!
    Igaza van!
    Nálunk valóban Advent van….(méghozzá MAJDNEM EGY HETE..)és bárhogy is igyekszem teljesíteni a kérését,a mai itthoni és főleg a fórumon uszító,hit nélküli ellenzékről
    nem igazán jut eszembe semmi szép dolog,de igyekszem….!
    Az tény,hogy több itthoni és baloldali ismerősöm,barátom méltó az ünnephez,és nem acsarkodik,uszít (ünneprontóan),mint ezen a fórumon többen!
    Jó lenne,ha a fórum híveinek is felhívná erre a figyelmét….!
    ÜDVÖZLETTEL:Marcsi

  • C.Á!

    Egyébként már múlt vasárnap kezdődött az Advent,gyertyát is gyújtottam és koszorút is helyeztem az ajtómra,(és nem formaságból…)mint a házban sokan,vallástól függetlenül!!!!!!
    A közeli templomban is voltam(mint minden vasárnap),meg azért is, mert az édesanyám urnája ott van….
    Ha lehet figyelmeztesse erre többek között pld. HunCanadát,Tüskét is!……

  • Egyre aljasabb a büdös banyája…

  • Bodaidióta afféle „melldöngető keresztény”.
    Számára ismeretlen fogalom a „szeretet”.
    Csak fröcskölődni képes.
    Már alig lát az értelmetlen és céltalan gyűlölködéstól..

  • Lemaradtam valamiről?

    Tudtommal idén áprilisban volt utoljára szavazás, és azon a fidesz ugyanannyi szavazatot kapott, mint az ellenzék. A győzteskompenzációval lett meg a kétharmad. Szóval az ország megosztott, amiért a rikácsoló, bérrettegő újságírók sokat „dolgoztak” …

  • Tüske Zsófia:
    „van még valaki itt rajtam kívül, akit zavar boda folyamatos hazaárulózása?”

    Kedves Tüske Zsófia, úgy vélem, hogy Ön erősen túlértékeli Boda Marcsit. Engem Boda akkor zavarna, ha szóban adná elő, mert nem szeretem a puszta, üres zajt a fülben. Ám így, a folyamatos, értelmetlen betűhalmazok? Secko jedno.

  • Mellesleg…Advent december 2-án kezdődött a gyengébbek és főleg
    a hitetlenek, és a „képben nem lévők „tájékoztatására!
    Talán jelent ez valamit a balliberális,esetleg minden hit nélkülieknek is?
    Ettől függetlenül biztosan írogatni fognak,amire én időm,és lehetőségeim függvényében válaszolni is fogok!(bár meglennék nélküle…)

  • Boda Marcsi
    2018 december 7
    3:35 du.

    „kérem, most az egyszer írjon valami szépet, jótékonyat a magyar ellenzékről.” – írta Chris magának

    „Ha lehet figyelmeztesse erre többek között pld. HunCanadát,Tüskét is!…” – írta Boda Marcsi.

    Kedes Marcsi, mi az hogy figyelmeztessen engem is, Tüskét is a főszerkesztő úr? Írjak én is szépet és jót az ellenzékről? 😀

  • Szerencsétlen HunCanada!
    Tudnék a Bibliából idézni,de ugye magának minek?…. nem fogná fel fel!(egyszer már megírtam….)

    Kővendég!

    Én szóban,írásban adtam elő a véleményem!!!!Az nagyon sajnálatos,hogy se olvasni,se értelmezni nem tud!
    Gyógyíttassa magát sürgősen…!
    Na pá,elmegyek mielőtt elkapom egyesek súlyos elmebaját!

  • Boda Marcsi
    2018 december 7
    4:40 du.

    Magának is legyen áldott az adventi időszak, és Boldog a Karácsony! :))

    (Nem kell idéznie a Bibliából, elég volna ha „CSAK” alkalmazná a szentírás tanításait az életében.)

  • Tüske Zsófia

    kedves Figyelő,
    azért a lopásnak nemcsak munkások voltak az elkövetői és nemcsak 1953 óta, hanem már a középkorban is, kiterjedt pénzhamisítás folyt, 1925-ben a magyar frankhamisítási botrányra, vagy gondolj csak a 2. magyar hadseregnek szállított papírtalpú bakancsokra.
    Pont a rákosi rendszerben a munkások nemigen mertek lopni, de Kádár alatt tudok ilyesmiről.
    viszont sajnos az orbán által elkövetett ipari méretű lopás sajnos nem hit kérdés. Mára az államháztartás hiánya 1842 MILLIÁRD-ra nőtt, és ahogy egy neves római jogász kollégám volt szíves közölni, a kormány külhoni fociakadémiákra az elmúlt időszakban nagyjából annyi pénzt költött, mint amennyi az ELTE egyéves költségvetése.

  • Kedves Zsófia!

    Eddigi írásaid alapján úgy gondolom, a véleményeid alapból nagyon közel állnak az én elképzeléseimhez,amikor olvaslak gyakran érzem úgy, hogy ezt mintha magam írtam volna, de – ezúttal Kővendégnek adok igazat, amennyiben Bodát nem tekinti tényezőnek semmilyen tekintetben sem, ezért aztán zavarni sem tudja! Az üres, semmire sem jó céltalan uszításai, a magából kivetkőzött,semmi újat érdemlegeset nem tartalmazó szidalmai csak egy célt szolgálnak, a határtalan unalmának elűzését! Tévedés azt feltételezni, hogy Boda bármilyen, akár jobb oldali, akár baloldali – neki édes mindegy kit szid, kit ajnároz, ha holnap változás lesz, Boda megfordítja a sapkáját, és menetel tovább amerre a tömeg megy, számára egyetlen ideológia létezik, a „többség”- szolgáljon, vagy jelentsen az bármit is! Egyik legnagyobb tévedése, hogy ő keresztény – dehogy, ő semmilyen, hisz láthatóan a kereszténységről a saját vallásáról sincsenek ismeretei mélyebb fogalma, azt hiszi,az elég, hogy elmegy időnként a templomba, és kinyilatkoztatja a hitét! Tudatlan, ostoba, önálló gondolkodásra képtelen egyed, akit bárki bármilyen „eszmével” meghülyíthet,egyetlen szempontot lát maga előtt, az adja számára az erőt,és ez mint már írtam a többség, ill. az arra való értelmetlen, de folyamatos hivatkozás! Ez általában a valóban jellemtelen, műveletlen, de a figyelmet maga iránt felkelteni próbáló személyek jellemzője, de úgy őszintén, nem teljesen mindegy, hogy mit gondol,vagy ír Boda? Már mindenki próbálkozott vele, magyarázott neki, próbált az értelmére hatni – de ha neki ilyen nincs akkor nem is lehet eredményes a küldetés, abba kéne már fejezni a Boda „nevelését”mert ez tényleg nem más, mint a tengerbe vizet hordás!Vannak oldalak, ahol semmi másról nem szól a beszélgetés, mint Boda 15-szöri gyalázkodásának a visszautasításáról, felesleges győzködéséről – miért? Mi értelme? Ennek a szerencsétlen teremtésnek minden cselekedete kimerül annyiban,hogy bizonyos emberekbe akiknek a bokájáig nem ér fel beleköt, leszerencsétlenezi, meg jellemtelenezi a fél fórumot, és két pofára ordítja, kéri számon a szólásszabadságot meg a demokráciát, ha átmenetileg megvonják tőle a szót – azt a demokráciát, melyről egyébként fogalma sincs, hogy mi fér bele vagy mi nem, és van egy olyan ferde elképzelése, hogy „őt mint az igazság hangját” próbálják elhallgattatni! Boda, mint a félelmet keltő igazság, akit ellenérvek híján el kell hallgattatni? Hazaárulózik? Igen, miután fingja sincs, az mi fán terem, bármikor képes egyik szavával agyonütni a másikat, óra, vallás és kalendárium nélkül élő, unatkozó senki! Tényleg téma az egyetlen értelmes ember számára is, hogy mit irkál össze két sör között? Érdemleges véleménye volt valaha valamiről? Bármiféle információt tartalmazott valaha is egyetlen ideröffenése? Nyilvánvalóan az a feladata, hogy minden oldalt, témát -kivált az érzékenyebbeket! – elvigyen másfelé, belerondítson, mindegy mivel csak gátoljon: nem véletlen, hogy vannak cikkek ami alatt Boda nem vagy alig tűnik fel, pl olyanok ahova végképp nem illeszkedik senkinek a pocskondiázása, más egyebet meg nem tudna szólni a témához, ilyenkor szenved, és alig várja, hogy megint rácsimpaszkodhasson valakire! Máshol meg 15-20 „hozzászólással” örvendezteti meg a népet, de elég egyet olvasni, pontosan tudod a többit, sőt akár az egy is felejtős. Nem ért semmihez, de azt látja hogy bárki tájékozottabb, műveltebb, vélemény megfogalmazására képesebb személy, és ez ellen nem tud semmit tenni, mint újra és újra elővezeti az „idióta alkoholista Geyza és a jellemtelen nagyokos Tüske, HunCanada” c. rigmusait… stb Téma hogy mit ír? Az a te meglévő intelligenciádon, információbőségeden, szellemi háttereden semmit nem változtat, hogy Boda ugrál a konyhakövön, mert nem éri el a magasabb polcot, vagy amit éppen akar! Mert ez a baja semmi más, hogy a lövése sincs miről folyik itt a szó, nem érti a negyedét sem annak amit olvas ( már ha olvas egyáltalán) a kötőszavakon kívül semmihez nem konyít, még az imádott írásjeleit is összevissza, ex has alkalmazza de szeretne tényező lenni, ezért fröcsköl, piszkoskodik, vádol, rágalmaz olyan „tényekkel” melyeket ha bizonyítania kéne bajban lenne, de ezt sem fogja fel, pedig már jó néhányszor elmagyaráztam neki, hogy egyszer nagyon megütheti a bokáját a szószátyár hülyesége miatt, beszél összevissza, de láthatóan ezt sem fogja fel! Ne törődj vele te sem, más sem, hogy Boda szerint ki a hazaáruló, mert az ilyen embernek nincs hazája – a haza ugyanis sosem kívánta, hogy elvtelenül, mások mocskolásával, és hangzatos melldöngetéssel áldozzanak neki! Egyszerűen szeretné, ha foglalkoznának vele, ezért kényszerközlendőkbe bocsátkozik, beszámol arról, hogy mikor mit néz- mellesleg annyi reklám az összes adót együttvéve nincs mint amennyit ő ide ír „azalatt” – majd közli hogy mikor fekszik le, mit csinált aznap mennyire fáradt ki, vagy advent alkalmából mit akasztott az ajtajára ment e templomba és miért stb – mind mind üresjárat,jobb híján a kutyát sem érdekli, de ő csak ezt tudja, ha a „jó oldalát” akarja mutatni, és csodálkozik, ha nem kelti azt a visszhangot melyet elvárna! Ő a tipikus „bezzeg ember”, rajta kívül itt mindenki lecsúszott, jellemtelen, reménytelen, és hazug – de ő B.Marcsi bejglit szokott sütni, és különben is elment a templomba, meg amikor kell kitűzi a kokárdát, mert ő aztán igaz magyar! Kb ennyi a logika és a következetesség a hozzászólásaiban! Vele nem az a gond, hogy „másként gondolkodó” -rájuk nagyon is szükség van, ahogyan C.A. is írta, később majd jól visszakereshető, és így dokumentálható egy adott kor szellemisége,egyébként meg a vélemények megoszlása nagyon is belefér egy szabadelvű fórumba – Bodával azonban az a gond, hogy ő a nem gondolkodó! Tök mindegy kit és hányszor hazaárulózik le, senki nem attól lesz hazaáruló, hogy Boda azt mondja rá! Nem tudok mást javasolni, mint, hogy „engedd el a Boda szálat” görgess tovább, van akit nem lehet és nem is kell győzködni semmiről, mert nem az értelmes párbeszéd a célja – ezt a fogalmat nem is ismerik! Ha többen is ezt tennénk, magában füstölöghetne, míg előbb utóbb elég és kész!

  • Boda Marcsi
    2018 december 7
    4:40 du.

    Te idióta.Én régen
    láttam egy embert a TV-ben
    aki fejből képes volt elmondani a MÁV menetrendet.
    A TE Biblia-ismereted még annyit sem ér mert ő legalább
    tudta mit beszél.Remélem fel bírod fogni amit írok te idióta.

  • „Aki tud, imádkozzon Magyarországért”

    Én tudod, imádkozom.

  • Tüske Zsófia

    Kővendég: dehogy értékelem én túl a bodát, találkoztam a fajtájával eleget hosszú munkával töltött éveim során, pontosan tudom, milyen ez a karakter, amit gyerekkoromban a gangon láttam,virágos pongyolában, hátrakötött kendővel a fején, alibi-porrongyot lengetve. Járt a szemük, mint a sublótfiók, éberen lesve minden szabálytalanságot, amit aztán illetékes helyen jelenthetett, mert predesztinálva volt mindenki felett ítélkezni és szankciókat foganatosítani.

    Azok a szavak zavarnak, ami már nálam régesrégen a stopszavak kategóriába kerültek (könyvtárosul ez azt jelenti, hogy ilyen tárgyszavakat nem adunk) és amit a kvázi-jobboldal már régen ronggyá silányított: keresztény, hazaáruló, komcsi, magyargyűlölő, idegenszívű…. stb, van még néhány ilyen, ami undorító és gusztustalan nyálkával vonja be mindazt, ami valaha magasztos és szentnek számított.

    Kedves Besancon,

    megint csak nem tudok mást mondani, csak azt, hogy köszönöm, hogy leírtad és egyetértek.

  • A GYENGÉBBEKBNEK!!!!!Vannak egy páran….akik nem tudnak olvasni…
    Ismételten írom,hogy nem a Bibliából idéztem,hanem egy közismert
    mondást írtam!
    Egyébként én úgy gondolom,hogy Advent idején nem igazán illik
    uszító cikkeket írni,és ha netán valaki reagál rá….el kellene
    fogadni,és nem sértegetni,kötözködni,azoknak sem ,akik nem tisztelik az ünnepet,meg „pláne” imádkozni sem szoktak,nem tudnak,….az utóbbi persze nem kötelező,mindenkinek a magánügye!

  • HunCanada!

    Kiegészítés:Igen írjanak valami szépet és jót,meg pláne igazat a jobboldaliakról,akik azért jóval többen vagyunk, mint a baloldali
    gyűlölködők Adventkor akkor is ha egyeseknek a Karácsony csupán
    „Fenyőfaünnep”……

  • Boda Marcsi
    2018 december 8
    10:57 de.

    Marcsi, vigyázzon, nehogy átlépje a trollkodás mezsgyéjét ma is. Mert a „jóval többen vagyunk” hazugsága és semmire nem jó hivatkozása trollkodásnak számít ha minden egyes nap leírja 😀

    (Am Chris azt mondta Magának írjon egyszer jót az ellenzékről…aztán ezt kérte tőlünk is (Tüske, HunCanada), most meg a jobboldalt mondja! Döntse már el 😀 )

  • OIM* a megtestesült semmi…./ By Laszlo /

    De a mi drága jó kedves nagytudású Slapajunknak ő egy jobbsorsra érdemes szolíd idős hölgy, akivel mi itten méltatlanul bánunk.

    Ő maga,
    a mi Slappantyúnk slappantotta ide ezt a slappadékot hehe

  • HunCanada!
    Fogja már fel,1./hogy én nem trollkodom
    2./senkinek nem szolgálok,nem vagyok pártfüggő
    3./A részemről fárasztó(elhiheti!!!)ismétlések

    oka egyesek értelmi szintje….!
    4./Ha „képben” van(???)akkor pontosan tudja,hogy
    itthon mi is a valós helyzet: a jobboldaliak
    vannak döntő többségben (ez is igazolja,hogy
    miért is van jobboldali kormány)

    5./nem én,(mi!)vagyunk erőszakosak,meg szerencsé
    re az itthon élő kulturált több baloldali
    ismerősöm,barátom sem
    6./Nem mi akarunk mások fölé kerülni,regulázni!
    Próbálja megállni a felesleges „észosztást”,sértegetést ha
    van némi önkritikája ez mind a maga által képviselt
    baloldalra,mind magára jó fényt vetne……..!Ugye az erőszak
    erőszakot szül…..,de sem az ellenzék,sem maga miatt nem vete
    medem ….ilyenre!
    Békés Ünnepeket kívánok!
    Azt hiszem mindent leírtam,amit akartam!

    bn

  • Boda Marcsi
    2018 december 8
    12:52 du.

    Köszönöm Marcsi, Magának is újfent kellemes adventi időszakot.

    MArcsi látom párbeszédre alkalmas állapotba hozta magát.

    1) Hogy érti, hogy nem trollkodik? Akkor csak álmodtam, hogy jópárszor kitiltották innen mert trollkodott?! Tehát akkor ne hazudozzon! Semmikor, de főleg adventkor, ugye.. xd.

    2) Persze, hogy nem pártfüggő. Csak ugyan azt mantrázza amit a pártállam propagandája sulykol magába. Szóról-szóra. Véletlen lenne? Nyilván véletlen egybeesés, hogy Ön hajszálra pontosan az állampárt szócsöve itt minden következetesség nélkül. De „hihető” biztosan nem pártfüggő.. aha. Egyébként felőlem lehet pártfüggő, csak ne hazudozzon kényszeresen ezzel kapcsolatban, hogy nem az. A hazudozásai még a butaságainál is kínosabbak magára nézve.

    Ön azt mondja, hogy a jobboldal van döntő többségben?

    Ha így is lenne, akkor mi van? Akkor lehet szabadon lopni, csalni, hazudni, munkavállalókat rabszolgává tenni német multik érdekei miatt? az ország többi fele aki szintén magyar az meg pusztuljon el? Ők le vannak szarva, ha magán múlik? Fogja fel, hogy nem érdekel sem jobb sem baloldal. A magyar emberek és azok érdekei számítanak egy jogállam keretei között. Ez most nincs. LESZAROM hogy ki mondja magát jobboldalinak és a ki baloldalinak, hiszen egyik párt sem képviseli a klasszik értelemben sem a jobb sem a baloldali értékeket réges-régen. Valójában pólusváltás is történt a jobb és baloldal között az utóbbi évtizedekben. (baloldaliak nyugati demokrácia hívei, jobboldaliak pedig szovjet-orosz és keleti rajongók lettek Orbánnak hála) Fogja az adást?! Próbáljon más érveket hozni, mint az üres frázisai az ön által elképzelt többségről. Egyedül a PARLAMENTBEN van többségben a Fidesz. De ezt már százmilliószor sem értette meg egykori gazdasági vezetőként. Most sem fogja felfogni.

    Ha így hivatkozna a jövőben a hozzászólásaiban, hogy a Parlamentben többségben van a kormánypárt, akkor biz Isten nem szólnék magának (mert ez esetben nem hazudna). DE amíg folyton azt írja tévesen, hogy a magyar emberek kétharmada megválasztotta, meg ilyen marhaságokat hazudozik, akkor számíthat a megvetésre és arra, hogy feltételezze a szerkesztő, hogy TROLLKODIK – hiszen el lett mondva, így joggal feltételezi, hogy megértette a Parlamenti és a lakosság szerinti arányokat.

  • Marcsi, egyetlen problema az, hogy indulatosan irsz az ellen velemnyezoknek! Szerintem, ezt akarta C.A., is mondani! Tobb szeretet, vagy megertes , hasznos tanacsado. Mindenkit el kell fogadni , akinnek mas a velemenye. Mellesleg, ez valoban a szolas szbabadsag lenyege! Azert lehet vitazni meg es megprobalni a masikat meggyozni, Arrol amit te hiszel!

  • Amúgy Geyza!

    Ha nem vetted volna észre(az állapotod miatt..)én valóban keresztény vagyok és képzeld tudom mi is a szeretet,de tény,hogy hogy te semmiben nem hiszel(kivéve a piában…)ami pedig a szeretetet illeti te csak az előbbit szereted…..
    Na dugulj be és fordulj orvoshoz,amíg nem késő!
    Azt sem vetted észre,hogy többször nem reagálok a bunkó szövegedre?,amit valószínűleg ittasan „nyomatsz” …..?
    Na ezt hívják kritikus állapotnak!
    Remélhetőleg kapsz segítséget?(ezt őszintén kívánom!!!!)

  • Figyelo
    2018 december 8
    2:06 du.

    Köszönöm kedves Figyelő a szavait! Végre valaki, akire talán hallgat Marcsi. Hogy megfogadja-e, az majd eztán kiderül. A más vélemény önmagában egyáltalán nem probléma. (ne párosuljon hazudozással és nyilvánvaló butaságokkal, ill. elemi tudatlanságokkal.)

  • Figyelő!

    Elfogadom,hogy próbálsz csitítani,de ugye nem engem kéne,ugyanis
    először normálisan szólok hozzá a cikkekhez,meg a beírókhoz,akik rendszeresen „próbálnak”ledorongolni,szidalmazni és többen nem akármilyen stílusban….na én erre reagálok!és jogosan!
    Egyébként azt hittem,hogy az itthoni helyzettel hasonló a véleményünk,a hitet,az Adventet illetően meg különösen(????)
    Nem osztanak szoroznak a hitetlen,és hazug gyűlölködők,szerencsére tudom mit is beszélek és itthon a többség
    (ismerősök,barátok pártszimpátiától függetlenül!!!)engem igazolnak!
    Amúgy Te jobban viseled,ha „beléd taposnak”….okítanak gyakran,de ugyan miért?!
    Mindent jót és szép ünnepeket kívánok,bár addig biztosan írunk még!

  • Amúgy Kedves Figyelő!

    Te sokkal nyugodtabb,béketűrőbb ember vagy,mint én aki „ami a szívemen a számon”ez tény(!!),de nem vagyunk egyformák,én nem tűröm el a jogtalan sértéseket,nyilvánvaló hazugságokat(mert ugye itthon élek!) és főleg egyesek primitív stílusát……Talán ez az oka,hogy Téged
    még nem függesztettek fel,nem korlátozták a hozzászólás lehetőségét!
    Azért ezt próbáld végiggondolni….!

  • Tüske Zsófia:
    „Azok a szavak zavarnak, ami már nálam régesrégen a stopszavak kategóriába kerültek (könyvtárosul ez azt jelenti, hogy ilyen tárgyszavakat nem adunk) és amit a kvázi-jobboldal már régen ronggyá silányított: keresztény, hazaáruló, komcsi, magyargyűlölő, idegenszívű…. stb,”

    Tisztelt Tüske Zsófia! Igen, magam is azt gondolom, hogy ideje lenne Klemperer LTI-jének (Lingua Tertii Imperii)
    mintájára egy hozzáértőnek nyelvi napló vezetésébe fogni annak a folyamatnak a dokumentálására, ahogy 2002-től a Fidesz, majd a jelenlegi mutáns fasiszta rezsim szétrothasztja nemcsak a politikai, hanem fokozatosan a köznapi magyar nyelvhasználatot is.

  • Ideges a büdösbanya DDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • En megbunhodtem azert, mert ami a szivemen, az volt a szajamon , egy ev a Fiatalkoruak bortoneben! Itt tanultam meg, a fenti bocsesseget!

    hal Isten, ez a kor elmult mar!

  • „hal Isten, ez a kor elmult mar!”
    Biztos vagy ebben ott a kies „Canadaban”, kedves Figyelő?

    Merthogy éppen most tiltottak be egy színházi előadást azért, mert állítólag a rendezője MAGÁNLEVÉLBEN szidta Orbánt… Látod-látod, még a magánleveleket is olvassák… Ebbe’ a szép világba itten…

    Persze, lehet, hogy ez hamis hír (a betiltás az IGAZ, hamis csak az lehet, hogy MIÉRT), de ilyenkor bennem mindig felmerül az, hogyha képes elterjedni egy pletyka, akkor bizony az emberek úgy általában ezt így érzik.

  • Meg aztán, miért is tilthatanak be egy színházi előadást?

  • Almási Alma
    2018 december 9
    1:53 de.

    Azt érzem, hogy Figyelő úgy véli, hogy megtörtént a rendszerváltás 1990-ben, és azóta Magyarország olyasmi állam mint a nyugati országok. De 2010-ben történt egy újabb rendszerszintű váltás, amely nem véletlenül azzal kezdődött, hogy az ország hivatalos elnevezését is megváltoztatták Orbánék Magyar Köztársaságról – elhagyva a „köztársaság” megnevezését – Magyarországra. (Majd ugye pár évvel később az illiberális megnevezést nem is titkolta Orbán miniszterelnök, amely egy olyan kormányzati rendszer, melyben ugyan szabad választásokat tartanak, de a polgári szabadságjogok hiányosságai miatt a nép hatalma korlátozott.)
    A nevezett színházi előadás valóban azért lett betiltva és ez csak a jéghegy csúcsa, mert a napi életben mindenütt tetten érhető az, hogy jobban jár az ember, ha nem jár a szája és nem hangoztatja azt amivel nem ért egyet. Sajnos ezek az idők, ezek az ideológiák visszajöttek kedves Figyelő… sajnos 🙁

  • Hun Canada, mindig irtam, hogy Orban a kommunizmusban nott fel, apja is az volt.Azt is tobbszor irtam mar, hogy jo lenne nehany evet külföldön töltenie, hogy megtanulja , mi az igazi demokracia! Ha valkaki nem ismer mast, mint diktaturat, akkor o is hasonlo hibaba esik, ha vezeto lesz „!Kutyabol nem lesz szalonna”

  • Almási Alma

    2018 december 9
    1:54 de.
    Egy szinhazi eloadast TOBB knol be lehet zarni.Pl. a a tedezo nem tetszik, de esetleg a sznhaz temaja sem. GOnolom, egy miniszterelnöknek jogaban all, mas okbol is.

  • Figyelo
    2018 december 9
    12:50 du.

    Hun Canada, mindig irtam, hogy Orban a kommunizmusban nott fel, apja is az volt.Azt is tobbszor irtam mar, hogy jo lenne nehany evet külföldön töltenie, hogy megtanulja , mi az igazi demokracia! Ha valkaki nem ismer mast, mint diktaturat, akkor o is hasonlo hibaba esik, ha vezeto lesz “!Kutyabol nem lesz szalonna”
    ____________________

    Hogy lehetséges az, hogy a nagy hősi NÉPNEMZETI ORBÁN nem tudja, a csúnya komcsi pufajkás HORN GYULA pedig tudta?

    Az itt a kérdés!

  • Figyelo
    2018 december 9
    12:50 du.

    Igen, ezt írta kedves Figyelő. Van is benne igazság, valóban abban nőtt fel, ami akkor már csak egy halovány kis szocializmus volt ha egész pontosak akarunk lenni. De én nem szeretnék megelégedni ezzel a magyarázattal és a homokba dugni a fejem, hogy miben szocializálódott Orbán. Ráadásul tőle Két okból sem fogadom el. Egyik, hogy az angol liberális filozófiát tanulmányozta és élt Oxfordban azaz külföldön ráadásul a demokrácia őshazájában. Másodszor pedig a rendszerváltáskor valahogy még tudta és értette ezt a „demokrácia izét”, hogy mi az, és akarta. Most teljhatalmú vezetőként viszont mást tesz mint mondott anno a rendszerváltáskor. De ezt ő is elmondta, és azóta is vallja: „Ne azt figyeljék amit mondok, hanem amit csinálok”. Azaz a szava nem ér egy garast sem. Nem szabadna megelégedni azzal, hogy komcsi időkben nőtt fel – és akkor ezt hozza az országra továbbra is. 🙁

    Almási Almának írt sorain megint felhúzom a szemöldökömet. Hogy lenne jogában egy miniszterelnöknek? Semmi köze nincs hozzá egy elvileg szabad országban ahhoz, hogy milyen darabot játszik egy színház, és hogy a rendezője milyen értékeket képvisel.
    Ne csináljuk már, hogy az ilyen történések (is) rendben vannak, mint a „jó kis” pártállam korában, vagy a jelen kor tekintélyelven vezetett országaiban.

  • Figyelo
    2018 december 9
    1:01 du.

    Almási Alma

    2018 december 9
    1:54 de.
    Egy szinhazi eloadast TOBB knol be lehet zarni.Pl. a a tedezo nem tetszik, de esetleg a sznhaz temaja sem. GOnolom, egy miniszterelnöknek jogaban all, mas okbol is.
    _______________________

    Kanadában olyan a demokrácia, hogy a miniszterelnök betilthat egy színházi előadást, ha nem tetszik neki a rendező?

    Chris, kérlek, világosíts fel, konkrétan miről beszél Figyelő? 😮

  • a kanadai minielnök Trudeau ezzel minden el is van mondva… kesztyűbáb de megpróbál ugrálni de az összes ugyanilyen kivéve a Jean Chretieén t aki önjáró volt és nem vette fel a telefont a most eltemetett és annak fia csörgéseikor és nagyon jól megvoltunk sokkal jobban mint manapság am ikor összabruggyan a Trudeau de végülis bedől és széttarja de a másiknak meg nincs mivel és csak …drágám bent van? NINCS érdekes, kint sincs van

    és most ez passz zöld terített rebetli makk ultival megkontrázva

  • Kedves Figyelő!

    Ön büszke rá, hogy 62 éve egy szabad levegőjű demokratikus világban él – ugyanakkor azt teljesen rendben lévőnek találja ha a miniszterelnök betiltatja ill. letiltatja annak az írónak a darabját, szereplését stb aki bírálni merte a személyét, politikáját, rendszerét? Milyen más „egyéb okokat” talál arra, ha ezt egy minie. önös érdekből megteszi? Ön szerint bármivel is menthető ez a húzása? Az Önök „szépfiúja” ott a szabadelvű demokratikus Kanadában ezt teszi? Ha igen akkor minden okuk megvan, hogy ezt visszautasítva leváltsák! Tudja kedves Figyelő, a diktatúra nem csak 70 évvel ezelőtt volt az, amikor egy 17 éves tinilányt meghurcoltak azért mert előbb járt a szája mint az esze – a diktatúra bárhol és bármikor felütheti a fejét, ha az emberek időben nem ismerik fel,és nem tesznek ellene!

  • Figyelo
    2018 december 9
    12:50 du.

    Hun Canada, mindig irtam, hogy Orban a kommunizmusban nott fel, apja is az volt.Azt is tobbszor irtam mar, hogy jo lenne nehany evet külföldön töltenie, hogy megtanulja , mi az igazi demokracia! Ha valkaki nem ismer mast, mint diktaturat, akkor o is hasonlo hibaba esik, ha vezeto lesz “!Kutyabol nem lesz szalonna”- írta Ön!

    ———————————

    Ezzel a „kutya – szalonna” hasonlattal Ön gyakorlatilag azt állítja, hogy senki sem bújhat ki a saját bőréből, azaz meghatározó hogyan töltötte a fiatalságát, ezért sosem tud átállni gondolkodásában, elveiben egy másfajta, demokratikus gondolkodásra, mert az alapnevelést/szocializálódást semmi nem írja felül – ebben az esetben tudomásul kell venni, hogy ez bárkinél igaz lehet, pl Önnél!
    Orbán ugyan fiatalabb korában a rendszerváltáskor úgy tűnik nagyon is tudta mi a demokrácia, hiszen szabadelvű demokrataként kezdett politizálni, az egyetemi évei, külföldi tanulmányútjai,az „oroszok kiűzése” nagyon is arra utalnak, hogy a rendszerváltás megérintette, és úgy érezte ebben a szellemben kell politizálnia, ezért aztán megalakították a Fiatal Demokraták Szövetségét,(röviden Fidesz) és jó darabig nem volt gond a „demokrácia értelmezésével” Míg nem hatalomra került, és megérezve annak szagát, ízét na meg a hozzátársuló „vagyoni/gazdagodási lehetőségeket” lassan felejteni kezdett, szinte mindent amit addig vallott, megtanult, amit addig hirdetett, és korlátlan hatalomra törekedett, és törekszik ma is! Gyakran szembesülünk vele, hogy mit mondott, gondolt egykoron ugyanaz az Orbán Viktor, aki ma, 55 éves korára mindent felrúgva egy totális államhatalmi berendezkedésben, és tekintélyelvűségben gondolkodik – hogy hisz- e, azt nem tudni, mert jó ideje kétszer egymás után ugyanarról a dologról egyformán nem nyilatkozik, mást mond itthon, mást mond külföldön, és előszeretettel bújik ki minden konkrét kérdés, azaz a rá mint miniszterelnökre szabott felelősség alól! Ő maga mondta, hogy ne azt figyeljék mit mondok, hanem, hogy mit teszek, sőt a híres „pávatánc” effekt is az ő agyszüleménye, és milyen büszke volt rá! Önnek (is) módjában van különböző oldalakon utánanézni, olvasni, jól lekövethető a homlokegyenest változása – nem az előnyére! A valamikori Orbán V. ma szembeköpné a mai Orbán V.-t, és ezen nem segítene semmit, ha mint azt Ön javasolja „néhány évet külföldön töltene, hogy megtanulja mi az igazi demokrácia” – most 55 éves korában kéne megtanulnia, 30 évvel a rendszerváltás után? Hát eddig mit csinált? Nem késő az már egy kicsit? Úgy gondolja Ön, hogy gyökeresen át lehet alakítani valakinek a gondolkodását, meg lehet változtatni valakit ebben a korban, miután harmadik ciklusát tölti egyhuzamban a kormányrúdnál totál megittasulva önnön hatalmától? Nála nem az a gond, hogy nem tudta, abszolút „fogalmatlanul” állt neki összevissza kormányozni, ám egy jól irányzott „átképzés” nyugaton majd helyrebillenti a becsontosodott, megrögzött despota énjét! Ilyen még a mesékben sincs, hát hány évet és ciklust kellene még várni ennek a szerencsétlen országnak arra, hogy az „örökös miniszterelnöke” végre megtanulja, volt egy rendszerváltás, amikor az emberek -elvben – egy másik, szabadabb, demokratikusabb világra szavaztak(volna)de álmukban sem gondolták, hogy az ennek megvalósítására és továbbfejlesztésére „kinézett és megszavazott társaság” + annak a feje abszolút alkalmatlan a feladatra, és erősen visszafelé kormányozza a hajót, nem a gyümölcsöző száraz partra, hanem a minden eddiginél sötétebb, mélyebb mocsárba, a legteljesebb kilátástalanságba!

  • Besancon
    2018 december 10
    9:48 de.
    „Nála nem az a gond, hogy nem tudta, abszolút “fogalmatlanul” állt neki összevissza kormányozni, ám egy jól irányzott “átképzés” nyugaton majd helyrebillenti a becsontosodott, megrögzött despota énjét! Ilyen még a mesékben sincs, hát hány évet és ciklust kellene még várni ennek a szerencsétlen országnak arra, hogy az “örökös miniszterelnöke” végre megtanulja, volt egy rendszerváltás, amikor az emberek -elvben – egy másik, szabadabb, demokratikusabb világra szavaztak(volna)de álmukban sem gondolták, hogy az ennek megvalósítására és továbbfejlesztésére “kinézett és megszavazott társaság” + annak a feje abszolút alkalmatlan a feladatra, és erősen visszafelé kormányozza a hajót, nem a gyümölcsöző száraz partra, hanem a minden eddiginél sötétebb, mélyebb mocsárba, a legteljesebb kilátástalanságba!”

    Tisztelt Besancom!
    1. A „jól irányzottnyugati átképzés” már akkor elkezdődött, amikor elkezdte az ország gazdaságát és javait nyugati „stratégiai” haverjainak átjátszani, tehát az „átképzés” csak nekünk volt káros!
    2. Nem volt rendszerváltás !!!!!!
    3. Orbán a látszólagos kuruckodása ellenére a legideális populista labanc stróman, mert még a saját népét is hipnotizálni tudja!