Nem leszünk Európa Kínája!

2018 december 14 12:15 du.123 hozzászólás

Emlékeznek? 2011, megérkezik az új Munka törvénykönyve. A kormány azzal érvelt, azért kell lepusztítani a munkavállalói jogokat, mert munkanélküliség van és a „rugalmasítással” majd új munkahelyek jönnek létre. Most 2018 van, teljes munkaerőhiány, és a kormány megint azzal érvel, hogy a „rugalmasítás” a megoldás. Bármi is van, ők a dolgozót húzzák le. Mert félreértés ne essék, a „rugalmasítás” magyar verzióján azt kell érteni, hogy „azt csinálnak a melóssal, amit akarnak – ahogy ezt a tüntetéseken is hallottam.

Amióta ez a rémálom beindult és majd rádöntöttük a Házat Kósára, Lezsákra, folyamatosan az érintettekkel konzultálok és minél mélyebbre megyek, egyre inkább azt látom, hogy az új szabályozás-egy ördöglakat.

Ott van például a fából vaskarika, az elrendelhető „önként vállalt túlmunka”. Ahogy egy szakszervezetis fogalmazott: „nálunk önkéntesség a véradásnál van, a munkavégzést elrendelni szokták”. Hiába mondja a kormány, hogy a munkavállaló és a munkáltató majd szépen megegyezik egymással a túlórákról, erről szó sincs, a munkaviszony természete nem ilyen. Mennyire lesz például önkéntes az a túlóra, amibe amiatt megy bele valaki, mert különben nem kap jó féléves értékelést és nem lesz bónusz? De a munkavállaló „hozzájárulásával” is lehetséges a munkarend-módosítás a javaslat szerint: ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a dolgozó dönthet úgy, hogy lemond a túlórapénzről, a beleegyezése ugyanis azt jelenti, hogy ugrik a pótlék — na most mutasson nekem Kósa Lajos olyan dolgozót, aki önként és dalolva lemond a túlórapénzről! Mi ez, ha nem a munkáltató érdekeinek a gátlástalan kiszolgálása? Ezzel ellehetetlenítik a szakszervezetek azon törekvését is, hogy megdrágítsák az így elrendelt túlórát azzal, hogy súlyos pótlékot harcoljanak ki érte. Pedig kezdettől arról beszélnek, hogy ez a javaslat növeli a túlórával szerezhető pénzt, ennek éppen a fordítottja igaz: többet kell majd túlórázni, de kevesebb pénzért.

Egyébként ezzel az „önkéntes túlóra” javaslattal önmagával is szembemegy a Fidesz — pár éve az új Munka törvénykönyvénél még az volt a mondás, hogy erősíteni akarják a kollektív megállapodásokat. Ehhez képest most épp az ellenkező irányba mennek. A Törvényalkotási bizottság módosítója szerint a 400 óra túlmunkára „egyénileg” lehet majd leszerződni, ami áttöri a kollektív megállapodások rendszerét. Rettentő veszélyes vizekre eveznek ezzel, mert olyan szintű kizsákmányolás előtt nyitnak utat, amivel szemben épphogy védelmet kellene nyújtaniuk. Ahogy az egyik szakszervezetis fogalmazott: kiszolgálóország lettünk, ahol a tőke mindenáron való kiszolgálása a cél.

A munkaidőkeret 3 évre emelése is arról szól, hogy lehetne még jobban játszani a túlórákkal. A szakszervezetek teljes megrökönyödéssel beszéltek erről: szerintük már az egy éves keret vagy elszámolási időszak is teljesen követhetetlen és a munkaidő végtelen variálására ad lehetőséget. Mivel a munkaidőkeretben tömbösített a munkabeosztás, ha a pihenőnapokat „lecsúsztatják”, akkor nem is kell túlórapénzt fizetni. Ennek a lehetőségét tágítaná a végtelenségig a 3 éves munkaidőkeret. Ráadásul, ha mégsem adnak ki minden pihenőnapot, akkor sem kell a keret végéig, azaz 3 teljes évig kifizetni a túlórapénzt. Ez is tehát egy olyan dolog, mintha Kósa Lajos beleírta volna a törvénybe, hogy a munkavállalók megegyezhetnek a munkáltatókkal úgy, hogy lemondanak a túlórapénzről. Megintcsak azt kérdem: ismer Kósa Lajos olyan dolgozót, aki belemenne, hogy 3 évig kelljen várnia a túlórapénz kifizetésére? Én nem. És nem is reális, egy dolgozó átlag egy évet tölt egy munkahelyen, ahogy azt a szakszervezetek mondták.

Készült egyébként egy kiváló felmérés, az Audi Hungária Független Szakszervezet végezte és egészen elképesztő eredmények születtek – amik, gondolom, más vállaltoknál is hasonlóak lennének. Például, hogy a munkaidő-beosztással már most gondok vannak, sok a túlóra, kevés idő jut a családra és a pihenésre, a dolgozók 70 %-a kimerült, folyton fáradt. Már az sem ritka, hogy a dolgozók azért vesznek ki egy nap szabadságot, hogy végre valamennyit pihenhessenek. Mindenhol halljuk, régi munkatársak is fontolgatják azt, hogy elhagyják a céget és külföldre mennek, mert nem bírják és mert egyszerűen nem tudnak időt tölteni a családjukkal. Fiatalok mennek tömegével külföldre, mert ott nemhogy többet kell kevesebb pénzért dolgozni, hanem kevesebbet több pénzért. És a kormány ahelyett, hogy ebbe az irányba menne, egyre csak ront a helyzeten. Kinyírja például a cafeteriát: az adómentes lakáscélú támogatással először belehajszolta az embereket a hitelekbe, most meg egyszerre kivezeti, ahogy az albérlet-támogatást vagy az egy évig élt diákhitel-törlesztési támogatást is. Mindig ugyanaz az átgondolatlan, felelőtlen kapkodás, amire nem lehet jövőt építeni.

És nem is akarnak, mert ha akarnának, beszélnének az érintettekkel. A nulla társadalmi párbeszéd, vagyis az a tény, hogy semmibe vették az embereket, legalább olyan felháborító, mint ez a javaslat maga. Ha valamit meg akar tanulni Kósa a németektől, az inkább az lehetne, ahogyan a szakszervezeteket a kezdetektől bevonják a folyamatba, de úgy, hogy a végén sokszor egységes javaslat születik az érdekképviseletek részéről – nem azért, mert egyik elnyomja a másikat, mint itthon, hanem azért, mert egyik partnernek tekinti a másikat. Ezt tanulja meg, illetve azt, hogy az ember nem robot: hogy gondolja Kósa, ha egy targoncás 12 órázni fog 3 napig, elfárad és baleset történik – olyan súlyoknál és értékeknél nem kis dolgokról beszélünk! – akkor mégis ki lesz a felelős?! Szerintem az a cég, amelyik egy ilyen törvényt alkalmazni mer, sőt, adott esetben lobbizik is érte – és nem az agyonhajszolt munkás.

Kiszolgálni a tőkét, mindenáron – nekik ez az irány. Ez a törvényjavaslat erről szól. Arról, hogy az az Orbán Viktor, aki azt mondta a magyaroknak, megvédi őket és harcolni fog a tőkével, most lazán odadobja a dolgozókat a nagy cégek kénye-kedvének. Mert azt akarja, hogy mi legyünk Európa legolcsóbb és legkiszolgáltatottabb munkavállalói, az az ország, amelyik képes mindig aláígérni. Most már ott tartunk, hogy a miniszter nem is szégyelli bevallani, hogy mindent odadob a tőke kedvéért. Így persze lehet, hogy egy ideig még itt kötnek ki az összeszerelő-üzemek, de már nem sokáig, mert kiürül az ország. Én egyébként nagyon kíváncsi lennék, hogy mit gondolnak a nagy német cégek erről a törvényről – vajon érvényesnek tartják-e a saját belső elvárásaikat a magyar „piacon” is – merthogy a nagy vállalatok nemes egyszerűséggel „piacokként” beszélnek az országokról. Mi azonban nem robotok vagyunk, és nem akarjuk úgy végezni, mint a kínai munkások, akik egy általuk legyártott 12600 forintos baba után 3,6 forintot kapnak.

A felelős kormányzati politika csakis a bérek emelése, a munkavállalói jogok erősítése és a magasabb hozzáadott értéket termelő munkafolyamatok bevonzása lehetne – a kormány ezzel ellenkező irányba megy. Egy szinte apolitikus ismerősöm mondta: Orbán itt karácsony előtt egyszerűen kiárusította a népet. Így kívánt ő most nekünk boldog karácsonyt. De nem dőlhet hátra, mert ezt nem hagyjuk annyiban. Hosszú távon nem lehet a nép ellenében kormányozni. Ma a tüntetés egy első lépés volt annak érdekében, hogy megmutassuk, minket nem lehet semmibe venni, nem fogjuk lenyelni a békát. Ki kell állnunk magunkért – mindenkinek ott, ahol van!

Szél Bernadett

123 hozzászólás

  • 2014-ben, amikor épp az araboknak árusította ki az országot és a magyar munkaerőt Orbán, akkor azzal házalt Szaud Arábiában, hogy idézem:

    „a minőségéhez képest meglepően olcsó” munkaerőt ígért, valamint azt hangoztatta, hogy a magyar munka törvénykönyve rendkívül rugalmas.

    Magyarországon „befektetőbarát kormány várja önöket” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az arab befektetőknek a szaúdi fővárosban.

    Nem hazudott Orbán, betartja a külföldi érdekeknek tett ígéreteit rendre. Immár az Unió második legszegényebb országa lettünk, azaz tényleg maradt az olcsó bér – ahogy a szaudiaknak felajánlotta a magyar embereket olcsó bérezését, és a héten munkatörvény könyvét is a házszabályt megszegve szabálytalanul, meglepő (aljas) módon az ő megfogalmazásában rugalmasan átalakította mindenféle egyeztetés nélkül az arab befektetők, német és más külföldi multiknak érdekében. Nem meghallgatva a magyar munkavállalókat és azok képviselőit sem! Mindeközben még a letelepedési kötvénnyel illetve a honosítással több ezer bűnözőnek adott magyar állampolgárságot a magát „Nemzeti” kormánynak nevező bűnszövetkezet.

  • „””Ma a tüntetés egy első lépés volt annak érdekében, hogy megmutassuk, minket nem lehet semmibe venni, nem fogjuk lenyelni a békát.”””
    Netán a cikk írója a nép?
    Kiket szolgál Ön ki?
    Talán papol Ön itt?
    Talán forradalmi parancsot kaptak az illetőtől,vagy a lépések fokozataiban megtanulták és most már maguktól csinálják?
    Netán forradalmat akarnak?
    A népet nem úgy kell önmaguk mellé állítani,hogy fel hergelnek embereket,utcára viszik őket rendőröket lökdösni?Az illető ezt így tanította?
    Üdvözlettel

  • HA magyarorszagon az Alaptorvenyuk altal lenne „szabad-alkudozasi joga” a munkasnak, vagy a „munkahoz valo joga”, amit tobbszorzori kerdesemere senki nem volt kepes valaszt nyujtani.

    De barmly esetben is mi alapon lehetne a kormanynak joga abba beleavatkozni.?
    Kiveve az alapveto biztonsagi intezkedeseken.

  • HA magyarorszagon az Alaptorvenyuk altal lenne „szabad-alkudozasi joga” a munkasnak, vagy a „munkahoz valo joga”, amit tobbszors kerdesemere senki nem volt kepes valaszt nyujtani.

    De barmly esetben is mi alapon lehetne a kormanynak joga abba beleavatkozni.?
    Kiveve az alapveto biztonsagi intezkedeseken.

  • „Magyarorszag Europa Kinaja”.

    Az abszolut bizonyos hogy Magyarorszaf SOHA nem lessz Kina peldajat kovetoje !!!

    Kina ma a vilag masodik ipari nagyhatalma.

    De hogyan, mi felaldozasok aran jutottak oda???

    Kina alkalmazta a rabokat , igen a bebortonzotteket, ipari termelesre.
    S a munkassaik zome a rizsfoldekrol atszallitott fital dolgozok zomei. Mind „munkas otthonokban” tomegesen elszallasolva egymas tetelen levo agyakban.
    Felszolgalva egy csesze fott-rizst naponta a vallalti konyhaikon. Ami persze le vonva a fizetesukbol.
    A honap vegen a munkasok panaszodnak, hogy nem kapnak eleget fog-pasztat vasarolni fizetesukbol.

    A „World TV” repotjan latva az eggyik Shnaghaj-i garment uzemben, amely uzem a Shanaghaj-i rendorfonok tulajdona.
    Pl. egy „blue jean” keszitese 19 es fel centbe kerul.

    Az exportalo $ 4 dollart fizet azert, ami a nyugati piacokon $20-40 arusitva.
    De azokban a nemzetekben a „blue jean” es mas cikkek keszitoi tonkre mennek. DE KINA vilaghatalomma valik !!!

    Az eletben semmi nem jon konnyen senkinek, talan a rabloknak, na meg az elvtarsakanak is amodon ment.

    A munka, yermeles es gyarapodas hianyaban csupan elmaradottsag es nyomos a leheto.

    A siker utja a : sweat,blood and tears?
    (Izzadas, verijtek es ver )

  • Ms.Szel irta cikkeben: „..tobbet dolgozik de kevesebbet keres…”

    Amikor a jelen torveny a;apkan a napi 8 ora utanni munkaert 50% tul-ora fizetest, es a „szabdnapi” munlaert meg 100% tulora fizetest kotelezve fizetni a munkaltato. HAT hogyan keresjeten a dolgozo kevesebbet a tobb munkajaval ????

    Az mar reg- elismert es bizonyitott teny ,hogy bizonyos ido utan a fizikai es a szellemi munkas termelo kepessege csokken jelentosen.

    Igen Ms.Szel, minden termelo celja a „piacokat”, ill. a fogyasztokat barhol is kielegiteni.
    Maskent masik termelok sikereskednek folotte.

    Szokjon hozza, mert az a valosag, es NE igyekezzen valami regi kepzeletbeli elvi-eszmek feltetelezeseit ahoz hozza adni !
    Egy-ket tul-orai munka utan a dolgozo termelo kepessege anyagi vesztessege a munka-adonak !!!

    Persze ma magyarorszagon munkas hianyossag letezik. De a termeles szukseges, amig az altalanos kozgazdasagi korulmenyek kedvezoek.

  • HUNCANADA;

    Magyarorszagon a kormany, vagy uralkodohatalmak soha nem bizonyitottak logikus gondolkodasaikat es tetteiket!.

    Persze ma szerncsejere, meg ha a „szabad kifejezes joga” csupan „elismerve” de „sarkalatos torvenyekkel” korlatozhato, de mind azok dacara szabadon velheti a kormanyt „bunszovetlezet”-nek.

    S azert , szerencsejere ,nem lessz kenyszeritve a Sztalin ut 60 pincejeben szenvedni egyettlen percet sem.

    Tehat valamiert igazan halas is lehetne!

  • ” Nem leszünk európa Kínája”

    Nyugi.
    Már azok vagyunk.
    Hála-többek között- az LMP
    „áldásos” és szorgalmas asszisztálásának.

  • Bendeguz79
    2018 december 14
    3:07 du.

    Bendegúz, de bizony ha nem is oda, de a Gyorskocsi utcába azért bezárnak olyanokat is, akik nem csináltak semmi szabálysértőt, és olyanokat is akinek más a véleménye. Tegnap például agyba-főbe vertek egy diákot miután rázárták az ajtót a rendőrök, pechükre a srác felvette a telefonjával.

    Szóval ha ez meg fog szűnni fogok örülni, de ezeknek szerintem ha maga jóérzésű ember biztosan nem örül. Gondolom, remélem.

  • A saját pártjából is kiutálódott Berni most megjelent itt a KMH-on. „Pártonkivüli….” lett, ez azért minősít, lefelé. A baba árával blöffölni meg gyermetegség. Érdemes most élőben (online) rámenni az Index-re, s elgondolkodni, hogy az általa is felcukkolt borozgató, dobálózó bohóckodók életükben összesen hány tulórát dolgoztak le…

  • Göllner András

    Orbán Viktor már 1998-ban belekezdett a magyar dolgozók átverésébe, kizsákmányolásába. Nekem ekkor gyűlt meg vele a bajom. Nekem is esett, mint tót a nyagymamájának de képtelen volt elhallgattatni.

    2002 útán, amig nem volt a hatalomban, csak egymás ellen hergelte a népeket – neki köszönhető hogy meghalt Magyarországon a józan ész, a racionális vita, a társadalmi párbeszéd. Amit 2010 óta művel népemmel az vérlázító. Sajnos már a parlamenti rendszert is úgy elszabta, hogy azzal már Á-tól B-re se lehet jutni. Remélem egyszer, és minél hamarabb, vasvillával zavarja el a nép a magyar nemzeti szégyenfoltot a hatalomból. Isten segítse, áldja bölcsességgel azokat akik utána jönnek mert azt a szemét dombot amit a nemzeti szégyenfolt maga mögött hagyott, nagyon nehéz lessz eltakarítani. Az orság politikai kultúráját úgy lezüllesztette, az ország lakosságának a felét meg úgy meghülyítette, hogy jóformán semmit se lehet tenni azért hogy a magyarok visszatérjenek a racionalitás, az igazságosság, az alkotmányosság, a fenntartható gazdasági jólét felé vezető útra.

    Hajrá Magyarország, hajrá tisztességes magyarok, csináljatok már rendet végre a házatok táján, hogy a világ újra tisztelhessen bennünket, hogy gyerekiteknek jusson egy jobb, és szebb jövő, hogy visszanyerjük becsültünket amit ezek a csirkefogók úgy elherdáltak mint az egykori urak a vagyonukat a tisztikaszinóban.

  • Göllner András

    Bendegúz ! Te is pakolhatnál már ebből az alúljáróból, ahol te vagy a legocsmányabb, legfelelőtlenebb szemetelő. Jó lenne ha vinnéd magaddal a tyúkanyót meg azokat libákat is, akik ide lenn hápognak arról hogy milyen kóser Orbán disznó óljában lakni.

  • Bernstein
    2018 december 14
    4:58 du.

    Mi a baj azzal, hogyha egy képviselő kilép abból a pártból, ahol az elnökségi tagok között ott ül a NER (Értsd fidesz rezsim) egyik prominens tagjának a fia?! Lehet, hogy volt gerince és a kilépésével ebből a kettősségből, az LMP mint a Fidesz fiókpártja lépett ki közösséget tovább nem vállalva? Talán ez inkább felfelé bukás emberileg! Ja az emberiesség az ma már a rezsimben és hívei között egyáltalán nem érdem – értem én ezt. Azért ne hajlítsuk már ki a valóságot.

  • Göllner András
    2018 december 14
    5:05 du.

    Orbán Viktor már 1998-ban belekezdett a magyar dolgozók átverésébe…
    ______________

    Orbán Viktor hajszálpontosan 1989-ben kezdett bele a magyar nép átverésébe…
    (amint azt azt az Ismeretlen Festő jó érzékkel megföstötte kaméleon képében…)

    http://nemzetikonyvtar.kormany.hu/download/5/ce/40000/tn726c406.jpg

  • Kedves jó Bernike, munkaerő hiány az abnormálisan alacsony munkabérek miatt van!!!!! Namármost a magyarországi munkáltatók -az állami szférát kivéve- 80 %-ban multinaciolálisak! Ismételten namármost, erről Önök nem tehetnek? Tettek-e ez ellen valamikor valamit?

  • Tüske Zsófia

    tóth péter, nem kell a tüntetőket Szél Bernadettnek felhergelni, mert tudnak gondolkozni és látják az elmúlt napok törvényeinek következményeit.
    Nem utolsó sorban elegük van a fidesz és az Orbán-klán milliárdos rablásaiból, a belengetett felsőoktatási szűkítésből, a szomszédos országoknak nyújtott kórházépítésekből és házvásárlási támogatásokból, a stadionokról nem is beszélve, míg itthon rohad az egészségügy, családokat lakoltatnak ki és fokozódik a prés a munkavállalókon is.
    Hogy a maga szűk agyába nem jut el semmi ebből, az sajnálatos. A maga fajtájától szolidaritás vagy együttérzést hiába is várnánk.
    De a sosem dolgozott függetlenített KISZ-titkár, az ifjúgárdista gajdics is a kínaiakat hozza fel példaképnek, akik szó nélkül dolgoznak 10-12 órát is. https://hvg.hu/itthon/20181212_A_kormanylap_megmagyarazza_a_rabszolgatorvenyt_a_kinaiak_12_orat_dolgoznak
    hát hajrá, kövessük mégis a kínaiakat. Gajdics, meg a sosem dolgozott fidesznyikek szívesen vállaják a hajcsár szerepet.

  • Göllner András
    2018 december 14
    5:05 du.
    Tisztelt Göllner Úr!
    Mindenben maximálisan igaza van, DE legyen szíves mesélje már el, hogyan lehet ezt a 80 %-ban nyugati kézbe „átprivatizált” országot újra, legalább 51 % magyar tulajdonba visszaprivatizálva rendbehozni? Ezt most halál komolyan, minden alantas gúnyolódás nélkül, segítséget könyörögve kérdezem!

  • Almási Alma
    2018 december 14
    5:47 du.
    „Orbán Viktor hajszálpontosan 1989-ben kezdett bele a magyar nép átverésébe…”

    Kérlek ne komolytankolódj, mert akkor még csak naívan félreismert hátulgombolós -kétes eredetü- igéret volt, akit az ilyen tapasztalt, előrelátó diagnoszták hada mint mi félrepöckölhettünk volna, ha nem hagyjuk magunkat elkábítani az elénk lógatott hamis lépes méztől! 😀

  • Inkább Bibi
    2018 december 14
    5:54 du.

    Vannak jó észrevételek amit írtál. De kicsit ál kérdésnek illetve megint terelésnek tartom, mert valószínűleg Bernike nem tett semmit, mégpedig azon egyszerű oknál kifolyólag mert nem volt hatalmon vagy olyan pozícióban amely miatt ezen a kérdés valódi lehetne, és megállná a helyét. 8 éve kormányoz a jelenlegi kormány, talán illene már rajtuk számon kérni egyes, s többes dolgokat. Úgy nehéz ellenzéki képviselőként, jelenleg függetlenként érdemi vitát folytatni, ha a mikrofonját kikapcsolják, ha előterjesztéseit lesöprik – akár neki akár más biodíszletnek a Parlamentben.

  • Göllner András
    2018 december 14
    5:05 du.

    Majd 50 év múlva.
    Talán.

  • GOLLNER;
    Canadaban joga letezik barmit is irni a weben, de csodalkozom hogy Concordia nem tett meg semmit a maga modoraval szemben.
    Mert amit kepvisel azt gyalazza, s nem engemet !!!!!!!

  • tóth péter
    2018 december 14
    1:52 du.

    Látom szedsz valamit hülyeségre.
    És jól is hat.

    Maradj meg ilyennek.
    Sőt..,-

  • Göllner András
    2018 december 14
    5:05 du.
    magánvéleményem: azt a taknyos kis buzigyereket 1984-ben addig kellett volna pofozni, amíg azt nem mondja fapapucs és el nem megy dolgozni valami állami gazdaságba gépszerelőnek… a Soros-nak meg ajánlani más romacsávót ha már ennyire bele volt esve a „nonokisszakállasba”??? és még sok mindent amikor én anno hallottam a szamizdatról meg a kis nonokisszakállasról…akkor úgy döntöttem, hogy… és nem bántam meg

    a többi történelem alulról seggnézetben

  • Göllner András

    @@ Inkább Bibi

    Hogyan lehetne 51% magyar talajdonba helyezni a magyar gazdaságot ? Nem ez a fontos kérdés, Bibi, hanem az, hogy hogyan lehetne a magyar gazdaságot a magyar emberek érdekében működtetni, és olyan módon, hogy a magyar tulajdonosok ne próbálják a külföldi tulajdonosokat lepipázni a magyar munkások fosztogatásában.

    Az első lépés: Elzavarni a csirkefogókat, akik beengedték a szart a magyar nép vérkeringésébe. A második: a hatalomba ültetni egy olyan erőt amely nem a tőkés kofákat hanem az évszázadok óta átvert Magyarokat szolgálja. A harmadik lépés pedig az, hogy egy olyan politikai kultúra neveltetés irányába tereljük ezt a népet amely tiszteli az igaz beszédet, és nem szarja le az igazságosság, a jogállamiság és a fenntartható gazdasági fejlődés követelményeit.

    A fenti válaszomnak van egy rövidebb változata: Jól tökön kell rúgni Orbán Viktort és kitartani a Kossúth téren.

    Remélem hasznosnak találta tanácsomat.

  • Göllner András

    @ Almási Alma

    Sajnos téved, de most engedékenyebb leszek magával asszonyom, mert elvégre közelednek az ünnepek, meg minden.(Az egyik fiam, a Misi, az előbb azt mesélte hogy tegnap este átrepült egy kisanyngyal az ágya felett, és teljesen evette a lábáról. Megkérdeztem hogy milyen szinű volt haja ennek a kisangyalnak. Megkérdezte hogy ez mér érdekel engem. Azt montam, hogy azér. Erre azt monta, hogy fehér. Én erre csak azt tuttam mondani, hogy hoppá) Na, szoal, az a helyzet Alma, hogy a Zorbán még nem volt a hatalom birtokában 89-ben, akkor még nem tudott nagy kárt okozni az emberek lelkében, még nem volt a kezében a hatalom, a fosztogatáshoz szükséges eszköztár. Akkor még csak az átverés első szabályát tudta követni, ami paradoxon módon az igazmondás, a hitelesség bizonytásával jár (Nézzen bele Arthur Finkelstein, a Fidesz és Trump mocskos kampánytanácsadó törvénykönyvébe, aki azt tanítja, hogy csak úgy lehet valakit jól átverni ha először igazat mondunk neki és ezzel elnyerjük a bizalmát. Csak ezután, és a szeretet látszatkeltésével lehet bárkit alaposan átverni, rávenni arra, hogy ne csak bekapja, hanem lenyelje a csalit. teccik érteni Alma?

    Kellemes ünnepeket kívánok magának és szeretteinek. Legyen óvatos és körültekintő. Csak lélekben menjen ki a Kossuth térre, de kérem támogassa erkölcsileg azokat akik el akarják zavarni a csirkefogókat a hatalom páholyaiból. Én nagyon szurkolok a magyar fiatalságnak a két kézzel dolgozó, becsületes magyar munkásembereknek, az évszázadok óta átvert, meghurcolt, kizsákmányolt honfitársaimnak. Bárcsk képesek lennének egy tisztességes forradalmat csinálni, és egy olyan rendszert működtetni amelyik az igazságosság, az alkotmányosság és a fenntartható gazdasági jólét mezején tartaná őket.

  • Szél Bernadett nagyon megbölcsült miután erősen hozzájárult a „harmadik 2/3-hoz”.

    Szél Bernadett! Egye/egyék meg amit főztek.

  • T.Szerző szerintem egy nagyon fontos aspektust kihagyott az írásából. Magyarországon ma nem a multi a legnagyobb munkáltató – sőt,szép csendben húznak el a magasabb képezettséget foglalkoztatók (Sanoma, Nokia).
    Hanem az állam: a köztisztviselőkön kívül a közalkalmazott orvosok, tanárok, rendőrök, tűzoltók. Az állami cégek dolgozói: MÁV, MVM, Paks, tömegközlekedési dolgozók stb. A 360 ezernyi közmunkás. Az önkormányzatok dolgozói. Az államosított közszolgáltatások (víz-, csatornázási művek, szemétszállítók stb.)
    A 4 millió dolgozóból legalább 2,5 millió.
    A cselédtörvény elsősorban ellenük irányul, őket akarja cselédsorba kényszeríteni ez a banda. Ezek azok az ágazatok,ahol egyáltalán létezik kollektív szerződés, és van potenciáljuk sztrájkra pl. A 2010 előtti sztrájkokat vasutasok, tanárok szervezték.
    A 800 ezernyi túlélésre vállalkozó minicég alkalmazottai.
    Mutltiknál legfeljebb 300 ezer ember dolgozik – legtöbben a kiskeskedelemben. Nyilván nekik is tetszik,ami itt zajlik. Eddig Magyarországon multiknál volt a legjobb dolgozni -, de naná, hogy azok is kihasználják az itteni felháborító munkaerő-szabályozást.

  • Ne köntörfalazzunk Olvtársaim 😀 !!!

    A . T ő k e . nemcsak árut, de önmaga . f o r r á s á t,

    a . k i z s á k m á n y o l á s t . is . e x p o r t á l j a.

    Ez ilyen egyszerű. Itt legföljebb az a „furcsa”, hogy ezt

    nemcsak távolkeleti, de a közelebbi, bár ugyancsak keleti

    szövetséges államok dolgozó állampolgáraival is bármikor

    megteszi. Lássuk be, a Tőkének nincsenek skrupullusai.

    De hát be kell látnunk azt is, ha . m ű k ö d ő . t ő k é r ő l

    . beszélünk, annak mechanizmusát nem elvek, hanem a valóság

    mozgatja, és törvények fékezik, ha vannak erre megfelelők.

    És mi a valalóság, Olvtársak ?

    A nemzetközi (azaz a globális) kapitaizmus.

    Lehet ezen búsongani – tökésnek pedig örülni – hát ez van.

  • Inkább Bibi
    2018 december 14
    6:40 du.
    ________________

    Te nem ismered a derék magyarembört? Nem olvastad még Figyelőtől,hogy feldobogott a szíve a gyönyörűségtől, amikor meghallotta, hogy egy bátor fiatalember végre elkergette az oroszokat?
    😀

  • Nem szívesen teszem már, de mégis felelősségteljes kötelességem felvilágosítani és ezzel természetesen fejemre haragítani a tisztelt fórumközönséget. Bocsika…

    Szóval… A kádári szocializmus után a legfontosabb kérdés az volt, hogyan lehet létrehozni azt, ami nekünk addig hiányzott, a kapitalista vállalkozó réteget.

    Antallék – naivitásból, illetve személyes érdekekből – úgy gondolták először, hogy ha visszaadják a hajdan elkobzott vállalatokat a régi tulajdonosok unokáinak, akkor majd ők fogják ezeket működtetni. Csakhogy ez téves gondolat, mert abból, hogy valakinek a nagypapája jó üzletember volt, nem következik, hogy 40 éves semmittevés után az unoka is majd jó üzletember lesz.

    Gondolták erre, hogy akkor olcsón odaadják bárkinek (na nem bárkinek, hanem haveroknak) akik majd jó hazafias kaptalistáink lesznek. Ez is befuccsolt, nyilvánvaló okokból: a haverok azok csak haverok…

    Akkor – vagy már előbb is persze – jelentkeztek a globális multik, akik szívesen működtetnek jól bármit, csak legyen rajta haszon. Mivel sajnos tényleg szükséges a normális társadalomban egy kapitalista réteg, amely működteti a gazdaságot (megtapasztaltuk már, hogy milyen szar az, amikor nincs – és NEM a munkahelyek hiánya miatt, hanem a termékek HIÁNYA miatt), tehát a kormányok innen kezdve beadták a derekukat a globális multiknak.

    De NEM EZ A BAJ. A multi is csak olyan, hogy addig megy el, ameddig elmehet. A mindenkori kormányoknak kellett volna (talán) jobban szabályozni ezt a kérdést, de hát sajnos ebben semmi tapasztalatuk nem volt. Ezzel szemben nagy tapasztalatuk volt a protekciózásban és a korrupcióban. Hát erre indultak, ki-ki lelkiismerete szerint erősebben, vagy gyengébben. Tartok tőle, hogy akármelyikünk ezt tette volna azon az ismeretlen talajon.

    A mi mai ügyes ifjaink sokmindent elértek a maguk hasznára, de a gazdaságot ők se tudják működtetni. Meg nem is akarják, mert az fáradságos, hasznot pedig lopással sokkal könnyebb szerezni.

    Hát most ez van. Ne a multit hibáztassuk a saját hülyeségünk miatt. Szégyen is lenne, ha végül ŐK HÚZNÁNAK KI MINKET a carból… ugyebár…

  • Alma 5:47: PONTOSAN!
    A törvénynemhogy aljas, de csalással, konkrét bűncselekménnyel szavazták meg:

  • Gabriel Karikas

    Inkább Bibi
    2018 december 14
    6:40 du.

    Most tettél tanúbizonyságot nagy adag naivságodról….. 🙂 🙂 🙂

    Pontosan így kezdi minden gaz ….

    Valahogy nem kellett volna addig várni, míg a dudva nagyobbra nő, mint paradicsom ….

    Akkor hol volt a kapa? Hiába téptem a pofámat „neked” is meg az „Almának” is …

    Most süssétek meg a Bernikét, mert ez maradt …

    Most ott van biciklin neked a náci toth péter meg a bodamarcsi

  • Gabriel Karikas
    2018 december 15
    8:08 de.

    Hahahha ez jó! 😀 (y)

  • Göllner András
    2018 december 14
    11:44 du.

    „…Én nagyon szurkolok a magyar fiatalságnak a két kézzel dolgozó, becsületes magyar munkásembereknek, az évszázadok óta átvert, meghurcolt, kizsákmányolt honfitársaimnak. Bárcsk képesek lennének egy tisztességes forradalmat csinálni, és egy olyan rendszert működtetni amelyik az igazságosság, az alkotmányosság és a fenntartható gazdasági jólét mezején tartaná őket…”
    _________________

    Úgy legyen!

  • Göllner András
    2018 december 14
    11:00 du.
    Előre jelzem, nem kötekedni akarok, csak vitatkozni és ha meggyőz, még a legmakacsabb(laikus) véleményemet is az Önére változtatom.
    Szerintem a legalább 51 % nemzeti tulajdon akkor kellene, egy minimális szuverenitáshoz, ha nem töténne meg az EU teljes és mindenkire nézve egyenlő integrációja, viszont a felvázolt gatyába rázásról minden esetben egyezik a véleményünk. A első lépéssel maradéktalanul egyetértek, a második és harmadik lépést figyelemre méltó fixa ideának tartom, mert ilyen magyar embereket csak több évtizedes, következetes, kínai tipusu átprogramozás után lehetne legyártani és talán hasonlókat még a legszuperebb nyugati példaképek sem tudnának kiállítani.

  • Gabriel Karikas
    2018 december 15
    8:08 de.
    _____________

    Na ne… Te oda voltál a válasdztás előtt Bernikéért, aki aztán szépen seggbe rúgta az ellenzéket, és hősiesen biztosította Viktornak a kétharmadot… Szóval mit is magyaráztál te nekem a Bernikéről, akit most elvesztettem, és úgy kell nekem?

    (Ilyen gyorsan vált az eszed… izé… az emlékezeted? 😮 )

  • Inkább Bibi
    2018 december 14
    6:40 du.

    Mivan apuskám, mitől savanyú a szőlő?
    Csak nem beleszart a macska a ventillátorba ?

  • Göllner András
    2018 december 14
    11:44 du.

    Nézzen bele Arthur Finkelstein, a Fidesz és Trump mocskos kampánytanácsadó törvénykönyvébe, aki azt tanítja, hogy csak úgy lehet valakit jól átverni ha először igazat mondunk neki és ezzel elnyerjük a bizalmát. Csak ezután, és a szeretet látszatkeltésével lehet bárkit alaposan átverni, rávenni arra, hogy ne csak bekapja, hanem lenyelje a csalit. teccik érteni Alma?

    Bár magát ezt a tudatos trükköt nem ismertem, viszont ez alátámasztja azt a kijelentésemet, hogy Viktorunk már 1989-ben is… lásd még: kaméleon. Ha jól értelmeztem a szavait, ezt a kaméleonos kijelentésemet igazította ki. De hát akkor nem kiigazította, csupán csak ELMÉLETILEG alátámasztotta. Ez így helyes, hozzánk, tudósokhoz ez így illendő… 😀

  • Gabriel Karikas
    2018 december 15
    8:08 de.

    „Inkább Bibi
    2018 december 14
    6:40 du.

    Most tettél tanúbizonyságot nagy adag naivságodról….. 🙂 🙂 🙂

    Pontosan így kezdi minden gaz ….”

    Meglehet, de soha nem mondtam, hogy szakértő vagyok és sajnos mi vagyunk szánni való többségben! 😀 Most akkor én gazember várományos vagyok?

    „Most süssétek meg a Bernikét, mert ez maradt …”

    Tiz éve még bőven megsütöttem volna, de ma már nem a fogamra való! 😀

  • Geyza
    2018 december 15
    9:51 de.

    „Inkább Bibi
    2018 december 14
    6:40 du.

    Mivan apuskám, mitől savanyú a szőlő?
    Csak nem beleszart a macska a ventillátorba ?”

    Az enyémbe nem! Te vagy szeplős! 😀

  • Gabriel Karikas

    Almási Alma
    2018 december 15
    9:29 de.

    Alma!

    Nem tudom, hogy hogyan tudnám világosabban leírni, így újra becopyzom

    #…”Most süssétek meg a Bernikét, mert ez maradt …#

    Mi más maradt a felhozatalból? – tehát ellenkezőleg:
    nem „elvesztetted”, hanem „megnyerted”

    Vagy van még más:
    – álljunk össze mindannyian, mosdassuk ki a Gyurcsányt – így próbáljuk újra eladni az embereknek?

    Én benne vagyok ebben is, de akkor ne legyen a félúton megállj!
    Komolyan!

    Vagy van valami más nyerő a felhozatalban? – keressük, benne vagyok – vessük fel őket

    Csak még egy adalék:

    Most fejből nem emlékszem a nevére, de volt egy görög bölcs (akkortájt minden tudóst „filosz”-nak, filozófusnak, vagyis gondolkodónak hívtak) aki a következő tételt hozta le:

    … „képzeljük magunk elé a tudást, mint egy gömböt. Mindenki a gömbön belül van, vagyis amit tud az a gömb, az ismeretlen pedig kívül van, amit a gömb felszínének látunk, természetes belülről. A gömb nagysága természetesen a sugarával jellemezhető. Nem kell mondani, gondolom számodra természetes, hogy a tudás növekedésével a gömb sugara is nő, és a felszíne is. Természetesen négyzetesen. – Akinek kevés az ismerete, annak logikusan a gömbje is kicsi, tehát amit a világból ismeretlennek lát az is nagyon kevés. Sajnos, ahogy a gömb a megismerés által növekszik, négyzetesen nő az ismeretlennek látott dolgok mennyisége is a világról – ezáltal egy valódi bölcs szerénysége, alázata is hatványozottan növekszik, legalábbis kell hogy nőjön. Hatványozottan tárul fel előtte a temérdek ismeretlen a világról … ”

    Ugye nem tévedek, a fentiekben egyetértünk?

    Alma!
    Te egy kicsit rokonléleknek tartottál engem, de naivnak.
    Én ezt jólesően nagy megtiszteltetésnek vettem, de most-már látom, hogy a legelső amiben „rokonlelkűek” vagyunk a naivság.

    Ha lehet, akkor Te sokszor naivabb vagy mint én. Ez persze nem megvetendő azok számára, akikben van alázat, és azt nem tartják szégyennek. Enélkül nincs indíttatás tudásra, kutatásra – „tudod ez az a feneséges tudás-szomj”

    És ez bizony sokszor (nagyon sokszor) saját magunkra kellemetlen, mert a gőgösek megvetően visszaélnek vele.

    De tudod, valamit valamiért, mindennek ára van. És az árat senki sem fizeti meg helyettünk.

    Na messzi mentem – a témától (is)

  • Gabriel Karikas

    Inkább Bibi
    2018 december 15
    9:25 de.

    Először meg kell változni – meg változnia a nemzetnek!
    Ami nem is annyira marha nehéz – átlag 25 évente új generáció nő fel.

    Na ezután lehet azon ügyködni, hogy a külföldi tökét magyarra (majdnem kínait mondtam) váltsuk.

    Ahogy a kínaiak csinálták 🙂 🙂 🙂

    Mi más út maradt?
    Forradalom?

  • Gabriel Karikas

    Inkább Bibi
    2018 december 15
    10:56 de.

    #…”Most akkor én gazember várományos vagyok?”#

    ilyen következtetést én nem vontam le sehol …

    Más:
    „olyan vonatkozásban” meg amúgy meg van neki férjecskéje – az legyen az ö fejfájása 🙂 🙂 🙂

    Mint politikus vonatkozásában pedig fentebb Almának címezve már kifejtettem

  • Gabriel Karikas
    2018 december 15
    11:50 de.

    Kedves Gabriel!
    Tőlem lehet Bernike is bárki kedvence, de az enyém nem, az biztos. Mert ő vagy buta, vagy helyezkedő, ezt már kifejtettem. De még akár meg is változhat, ha egyszer nem díjazták a szorgoskodását, és kiutálták az LMP-ből, és végre kinyílt a szeme. Meglátjuk.

    Persze lesz néhány másik „régiúj” politikus is, aki megjárja a Damaszkuszi utat hamarosan. Most épp a szegedi polgármester illegeti magát, hát rajta! Lesz még Lázár Jani is balliberális eszmék híve, majd meglátod… 😀

    Nekem is van jelöltem, de azt titokban tartom egyelőre. Annyit elárulok, hogy az illető NŐ. A nők nem annyira hiúak, nincs annyi presztizs-problémájuk, józanok, és az isten toleránsaknak, empatikusnak, de határozottaknak, és vezető egyéniségnek alkotta őket, és ha gyerekkorban nem nyomták el ezeket a jótulajdonságaikat, akkor kiváló vezetők.

    Ami a „naivitásomat” illeti. Ebben annyi igazság van, hogy én mindenkiről alapvetően jót feltételezek, és ebben kitartok még néhány botlást látva is. Senkit sem lehet szidással és büntetéssel megjavítani, jót feltételezve viszont szinte mindenkiből ki lehet hozni valamit. Ritka az olyan szerencsétlen, eltorzult egyéniség, mint Viktor, akiből már semmi jó sem sugárzik…

  • Gabriel Karikas
    2018 december 15
    12:07 du.

    „Inkább Bibi
    2018 december 15
    9:25 de.

    Először meg kell változni – meg változnia a nemzetnek!
    Ami nem is annyira marha nehéz – átlag 25 évente új generáció nő fel.”

    Most nagyon nagy igazságot mondtál, DE ahhoz, hogy ez eredményes lehessen Nektek is, mármint a magyar értelmiségi szellemi elitnek( Neked, Almának és prof. Göllner Andrásnak is és még nagyon sok aktivkoru patrióta elhivatottnak!), legalább akkora áldozatára és önzetlenségére lenne szüksége mint a reformkor krémjének, azaz a hozzám hasonló, tanulatlan, de előbbre vágyó buta szignifikáns többséget Nektek kellene szakszerűen, szeretettel ráirányítani a helyes útra, úgy hogy nekünk se legyen megalázkodó és Nektek se legyen leereszkedő látszatu! Magyarul: meg kellene találni a mindenkinek kedvező és barátságosan kivitelezhető végcélt és annak testvéri összefogásu módszerét, mert az nem vezet semmire, hogy a „buta plebsz” és a „felsőbbrendű szellemi elit” egymásra mutogat! (Most lehet hogy kissé durván fogalmaztam, de szóból ért a magyar!)

  • András minden szava ismét mélyen vág és csak csatlakozni tudok hozzá. Almának is igaza van, hogy Orbánt már 89-ben is bűnös gondolatok fűtötték, de akkor még hatalom hiányában ezzel csak a szellemiségét vezette be 89-től.
    Megdöbbentő, hogy egy ember egy egész országot kerékbetört 29 év alatt.
    Zsófi és akik még reagálnak a Tóth-Boda-Bendegúz-Figyelő-Bernstein trollok ökörségeire, kicsit hasznosabb lenne falra hányni a borsót.
    Inkább Bibi: Andráshoz intézett kérdésedre van egy saját válaszom: Hidd el, hogy nem a tulajdonviszony nemzeti hovatartozása számít. Ha nem lenne külföldi tulajdon Magyarországon, akkor mi lenne ott??? Még a Mészáros művek se működnének – bár az már egy komoly haladás lenne… Itt Kanadában idegen tulajdonú cágekkel semmi baj. Ezektől működik a gazdaság és az egész ország.

  • Inkább Bibi
    2018 december 15
    11:00 de.

    Apuskám most mivan??!
    Nem én jajveszékelek hanem TE !
    Hogy nem erre számítottál és kéred vissza a babaruhát.

  • Kalocsai Miklós

    HunCanada
    2018 december 14
    5:12 du.

    Nem akarok tolakodni, nem engem kérdeztél, de mivel a cikk elolvasása óta ezen rágódom, megpróbálok válaszolni. Az a baj vele, hogy választásról választásra következetesen elárulta azokat, akikért most kiállni látszik. Látvány politizálásban korábban sem volt hiány, de a sorozatos kétharmadok az ő lelkén is száradnak, amit nem lehet feledtetni még oly hangzatos írásokkal sem! Most az LMP-ben ő volt a mór! Megtette amit elvártak tőle, aztán kiebrudalták! Most itt próbál fórumot találni magának, de addig amíg nincs nyilvános megbánás, addig nem lehet bűnbocsánat sem.

  • Kalocsai Miklós
    2018 december 15
    3:54 du.

    Kedves Miklós, én ezzel tisztába vagyok, és mérges is rá – ha lehet ilyet mondani – Szél Bernadettre. Amit írtam az megint csak a valóságról szólt, válaszul a nemtelen vádakra. Ez nem neked szól, de észre lehet venni tőlem, hogy az, hogy kiigazítok valamint, egyáltalán nem azt jelenti, hogy szimpatizálok Bernivel, vagy azzal akiről szól a kiigazításom. Visszatérve a témára, nagyon nagyon eltolták a választásoknál az LMP-vel a dolgokat és a kétharmadot bizony megtudták volna akadályozni. De egy halovány pozitívum, hogy már nincs abban a pártban.

  • Kalocsai Miklós
    2018 december 15
    3:54 du

    IGEN.

  • Miklos Banfi
    2018 december 15
    1:22 du.
    Kedves Miklós, először is szívből örülök, hogy ismét beszélő viszonyba ereszkedtünk, másodszorra meg az a véleményem, lehet hogy, igazad van, de mi(legalábbis az átkosban felnövekedett, még ősemlékezettel rendelkező kövületek) ahhoz még mindig nem szoktunk hozzá , hogy a saját autóbusz, a saját távcső, a saját trolibusz, a saját cement, tégla, cukor,csokoládé, sör, konzerv, a saját edény és hűtőgép, a saját teherautó, traktor, a saját üveg, a saját bab, alma és krumpli után mindezeket most külföldiektől kell megvásárolnunk, valutáért és az emlékeinkben élőknél sokszor a mienkénél silányabb minőségben vagy ízben és számtalanszor drágábban, az itteni felettesinket nem főnök úrnak, hanem misternek, herrnek vagy chefnek kell szólítani, mintha nem mi lennénk itthon, mert ők pofátlanul éreztetik velünk, hogy ők gyakorolnak kegyet nekünk! Azt persze elismerem, hogy hülyék lettek volna, ha azt a lehetőséget elszalasztják, hogy szarért-hugyért egy kis megfelelő kézbe juttatott baksisért ilyen vissza nem térő lehetőséget kihagyjanak! Legszomorúbb az az egészben, hogy ezek a rendszervátó spontán privatizátorok a gyanutlan és svihákságra érzéktelenített szemünk láttára játszották át az országunkat szamaritánus nyugati befektetőknek! Namármost igazándiból nem biztos, hogy ez előfordulhatott volna, ha lett volna egy igazi, nem megjátszott, puccs-szerű rendszerváltás. Arra viszont nem voltak megfelelő embereink, mert ők még a tűz közelébe sem kerülhettek! Viszont akkor adjál tippet, hogy kivel lehetne ezt az országot kihúzni a szarból, mert az összes lehetséges Orbán rivális, vele együtt a régi nomenklatúra kinyújtott keze és az olyan IMF által delegált úgynevezett szakértői kormányok mindenhol nagyobb károkat okoztak, mint a helyükre állított saját zsebre játszó maffiózók!

  • Geyza
    2018 december 15
    1:49 du.
    Geyzuka, nem neked jajveszékeltem, ha nem vetted észre, akkor minek zárattátok be az OPNI-t!

  • Gabriel Karikas

    Inkább Bibi
    2018 december 15
    7:01 du.

    Most akkor csak egy szerény kérdés, akkor hol voltál, amikor a csibészek szétlopták és kiárusították az országot?

    Akkor is azt vártad, hogy majd mások fogják le a rablók kezét?!

    Amikor én akkortájt szóltam mindenkinek, hogy ezt nem lehet hagyni, akkor a válasz az volt rá, hogy „nem az én dolgom”

    Úgyhogy most „szabad a sírás”

    De ha lehet, akkor hangosabban !!! A hüpppp.hüpp.ppögéés se maradjon el!

  • Gabriel Karikas

    Inkább Bibi
    2018 december 15
    1:16 du.

    Csak kiegészítve az előző bejegyzésemet, akkor kell hallgatni az emberre – mármint aki az igazságot mondja, amikor annak az ideje van.

    De úgy nem megy, hogy előbb annak hiszünk, aki mézes-mázosan behízelkedik a hazugságaival – mert ugye az ígéretek ….

    Csakhogy hiába a régi a mondás, hogy azzal a padlás már tele van.

    Egy Jézus-Krisztus nevű faszit idéznék, aki úgy kétezer évvel azt mondta, hogy a fülnek édes a hazugság – minél nagyobb, annál inkább….

    Tudjuk

    Most a helyzet szarabb, az ország sokkal nagyobb pöcegödörben van mint 30 éve volt.

    Miért? Pontosan azért, amiért leírtál fentebb Miklósnak.
    Mert ugyan az ország nem a „legmodernebb” volt, de minden ami volt a nemzeti vagyon része volt, tehát nemzeté.

    Ma mi a nemzeté? Maradt kinek a pöcse, kinek a puncija.

    Persze kiút mindig van, csak most nagyobb összefogást igényel, vagyis nagyobb önkorlátozást egyesek részéről …

    Nem kell másoktól várni semmit – minden helyen meg kell szervezni a kis helyi magot, A VÁLTOZTATÁSRA!

    Ha ilyenek nincsenek, akkor senki nem tud semmit összefogni!

    VAGY LÁTTÁL TE MÁR FOLYÓT VISSZAFELE FOLYNI???

    Nem a kis források vize gyűlik a patakokból az egyre nagyobb és nagyobb folyókba?

    Vagy várjuk inkább egy messiásra? Meddig?

    Hány önjelölt lépett már színre?

    És logikusan melyik a megfelelőbb?

    Látod, hogy az Alma ma sem szűnik meg a Bernikéért engem szapulni?¹

    Neki is van saját messiás-jelöltje úgy látszik 🙂 🙂 🙂 csak még tudjuk melyik 🙂 🙂 🙂

    Messiások nem váltották meg a világot eddig, Jézust olyan gyorsan keresztre húzták, hogy csak úgy füstölt!

    Na ja, A TÖMEG AKARATÁRA! Mielőtt valaki elfelejtené

    Ergo, nekem nem voltak, nem is lesznek – nem hiszek messiásokban.

    Hanem csakis és csakis az alulról építkező, önszerveződő mozgalmakban

  • Gabriel Karikas

    Almási Alma!

    Nem értettél meg még mindig!

    Nem hiszek a megváltókban – sem Bernikében, sem Gyurcsányban, sem a feleségében, sem másokban

    Miért? Mi a kifogásom ellenük?

    Semmi és nagyon sok. Egyszerűen annyi, hogy ugyan olyan halandó emberek mint mi magunk, legalább annyi jó és rossz tulajdonsággal.

    Nyilván persze nem mindegy, hogy a tulajdonságok közül melyek kerülnek dominánsan a felszínre.

    Mint a Viktor esetében például, aki anno elindult egy úton, nem hezitált, és most-már akkor se tudna visszafordulni, ha akarna

    Tehát a megváltókban nem hiszek – abban viszont igen, hogy vannak olyanok, akik képesek felismerni és élére állni pozitív alulról szerveződő mozgalmaknak!

    De ha ilyen mozgalmak nincsenek, akkor KI ÉS MINEK ÁLLNA AZ ÉLÉRE??!!

    Alapok, pillérek nélkül semmi nem áll meg egy szemvillanásra sem!

    Társadalmi vetületre formálva, szükséges valami tömegbázis!

    Na itt jön a veszély – és ezért kezd a világ is sikamlós lejtőre állni, mert ha a pozitív szándékú (indíttatású) emberek nem képesek kialakítani egymás közt egy megegyezést, akkor jön a negatív – amelynek egyre több előjelét látok.

    Vakoknak kell lennünk, ha ezt nem fogadjuk el.

  • Gabriel Karikas

    Nemcsak Almának, (de neked is Alma) még hozzátennék valamit:

    Ma Magyarországon nincs egyetlen párt sem, a szó klasszikus értelmében.

    Rengeteg párt van ugyan – de mindegyik egyforma.

    EGY PÁRT ATTÓL PÁRT, HOGY VAN EGY JÓL KÖRÜLHATÁROLHATÓ PROGRAMJA, AMELY MELLETT PÁRTOSKODIK!

    Part=rész (a szó jelentése)

    2018-as magyarországi választásokon egyetlen, de egyetlen párt sem lépett fel valamilyen magát meghatározó és valakiket képviselni szándékozó programmal, csakis arról beszéltek, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor éppen majd ők hogy oldják meg az aktuális problémait az országnak.

    Ami egy nonszensz.

    Ami viszont még ettől is elképesztőbb volt, hogy pár százalékra esélyes pártok (gyülevészek) is miniszterelnökjelöltet állítottak!!

    Vagyis valóban egy volt a lényeg, hogy odaférkőzni a „közös kondérhoz” amiből kanalazni lehet.

    Úgyhogy a Viktor, aki nem is titkoltan mestere a böllérségnek, ebben a versenyben tuti nyerő volt – ÉS AZ IS MARAD!!!

    Nincs mondjuk egy Zöld-Párt, egy szocialista, egy kapitalista, egy paraszt-párt – akik bevállalnák, hogy ők a parasztságot képviselve mondjuk nyerhetnek max. 10 százalékot, merthogy max annyi földmíves van, akik szavazhatnak rájuk, hogy a kereskedők pártjára max. 20 százalék – és így tovább.
    Mint valamikor a céh-mozgalmak képviselői – nem tudom.

    Csak leírom, hogy mit jelent PÁRTNAK LENNI – VAGYIS PÁRTOLNI VALAMIT – HA ÚGY TETSZIK, PÁRTOSKODNI VALAMI/VALAKIK MELLETT.

    MAGYARUL A MAI MAGYAR POLITIKAI PALETTÁN EGYETLEN, DE EGYETLEN EGY MAGÁT PARTNAK NEVEZETT SZERVEZET SE LÉTEZIK AKI VALÓBAN KÉPVISELNI AKARNA VALAKIT/VALAKIKET – HACSAKNEM ÖNMAGUKAT!

    Ezt már leírtam, amiért fejmosást nyertem – dehát az élet csak ilyen

    Tessenek rámutatni, hogy hol nem igaz ez!

  • Csatlakozom Almához a bizodalom kérdésében. Sőt, szerintem a valaha fiatal, valaha demokrata szövetségnek nemcsak a szavazói, hanem a tagjai között is van jóindulatú, értelmes ember. Legkésőbb februárban, az SS-törvényjavaslat szövegének nyilvánossága után rá kellett jönniük, hogy mire játszik a becsavarodni látszó beszari mágus. Úgy számítottak: ezek után legfeljebb a feles többség biztos, hiszen 18-ig még nem minden törvényt alakítottak a terror bevezetése érdekében, márpedig ezek kétharmadosak. Tehát koalíciós partnert kell keresni. A Jobbik nem jöhet számításba – ez végét vetné a beszari bugris európa ambícióinak.Jobb lenne az LMP. Ott meg úgy gondolhatták, hogy majd koalíciós partnerként megfékezik az elszabadult hajóágyúkat, meg a némethszilárdságú elméket. tévedtek. Ennek lett a következménye, hogy legjobb erőiket el kellett zavarniuk, és ott is győztek a Sallai R.Benedek(némethszilárd mutáció)félék. Ez felettébb kedvező fordulat a magyarországi kormányfőnek: Nem hiányzik neki a korrupciót következetesen feltáró Hadházy, meg a keményen bíráló Szél.
    A mű kész, a terror bevezetésének immár semmi akadálya – az alkotó mégsem pihen. Reszketve vár: mikor vezetheti be a rendkívüli állapotot. Emlékeztetnék:hat déli megyében 2015 óta rendkívüli állapot van – nem hallottam arról, hogy feloldották volna.

  • Gabriel Karikas

    talalom
    2018 december 16
    10:24 de

    A levezetésed tökéletes, pontosan beleillik abba az eltévedt világképbe, aminek van egy szomorúsága, az hogy az egész egy olyan novella (tragikomédia) – ahol van két világ:

    1.) Egyik az általad (is) pártoknak hívott politikusok különféle csoportosulásai – ezek akik a játéktéren vannak vagyis a tényleges szereplők;

    2.) és van a másik: a „népnek” nevezett (bagatell módon választóknak is hívott) közönség, inkább mondjuk, szurkolótábor.

    Ezen utóbbiak a „fellépést” követően szavaznak – ami a sikeresebbeket feljogosítja arra, hogy 4 éven keresztül Magyarország nevű államszerű alakulat javait szabad-rablóként kényükre-kedvükre használhassák!

    TERMÉSZETESEN SZIMPÁTIA ALAPJÁN, A CIRKUSZI BEMUTATÓT KÖVETŐEN,

    A JÓ SZEREPLÉSÉRT JÁRÓ DÍJAZÁS FEJÉBEN

  • Gabriel Karikas

    Találom:

    Sajnos, mint ahogy levezetted, az utolsó nyertes szereplő már talán nem is akarja többet ezt a szép cirkuszi-játékot ismételgetni, valószínű hogy a négy éves érvényességét ki-tolja meghatározatlan idejűre.

    Elrontja a „rendszerváltó generáció” népének nemes játékát – csúnya vég.

  • Gabriel Karikas
    2018 december 16
    8:09 de.

    „Most akkor csak egy szerény kérdés, akkor hol voltál, amikor a csibészek szétlopták és kiárusították az országot?”

    Na jó, csak Neked szégyenkezve bevallom, hogy havi 300 órát dolgoztam útépítőként vidéken kizárólag vidéken, mert a különélési és kiküldetési díj is számított, Csehszlovákiában és Algériában, hogy a GYES-en levő nejemet és a három gyönyörű kislányomat normálisan eltarthassam. Sajnos akkor -önzőn- csak erre koncentráltam és nem a politikai esemémyekre, amiket -igazad van- csak későn, utólag tudok reálisan kritizálni! Sorry!

  • Gabriel, az, hogy te azt nézed, ki melyik megváltóban hisz, abszurd módon azt mutatja, hogy neked megváltó kell.

    Nekem nem kell semmiféle megváltó – ateista vagyok – hanem józan gondolkodású emberek együttnűködése. Vagyis én olyan politikusokat keresgélek, akik képesek más – nem pontosan ugyanolyan gondolkodású – politikussal aktívan együttműködni. Együttműködésen pedig azt értem, hogy MINDENKI hozzáadja a saját hasznos ötletét és munkáját, és ebből alakul ki az eredmény… Legalább is én így tanultam a közösségben való együttműködést.

    A pártok pedig alapjában véve le vannak ejtve. Nem egy csoport érdekeit kell képviselni, hanem MINDENKIÉT.

  • Gabriel Karikas
    2018 december 16
    7:55 de.
    Mindenben igazad van, de ne haragudj rám azért, hogy lassúbb felfogásúként sokkal később jutottam el a hozzád hasonló felismerésekre, feleszmélésekre! (Viszont engem megnyugtatón vigasztal -bár szégyenkezem is miatta-, hogy a hozzám hasonló kaliberüek még mindig csak a nosztalgia szintjéig jutottak el! 😀

  • talalom
    2018 december 16
    10:24 de.

    Kedves Margitka, szerintem a Fidesz szemszögét vizsgálva briliáns a meglátásod, de ezt a „demokratikus” ellenzék is sejthette volna, mert akkor ráébredhettek volna, arra is, hogy a belső ideológiai, hatalmi acsarkodások és a simicsa-féle átverés miatt gazdaságilag is tönkretett cukipárt -mely akkor még elég nagy szavazóbázissal rendelkezett- egy kis baksisért -mint mára bebizonyosodott- bevonható lett volna a „szuperellenzék” koalícióba, amivel aztán alaposan meg lehetett volna fingatni a Fideszt, minimum a 2/3-ad elveszítéséig.! (Persze, utólag könnyű okosnak lenni! 😀 )

  • Tüske Zsófia
    2018 december 14
    6:07 du.
    Nagyon kedves Zsófika!
    Minden kedves jelző,amit e hozzászólásában leírt : —- nagyon illik magára!!! eltalálta,ismeri önmagát ,gratulálok üdvözletével.
    Az , hogy egy kicsit mellébeszél,meg régi-régi gondolatokból táplálkozik—sebaj,ne törődjön vele.Magácska már nem tud változni.

  • Geyza
    2018 december 14
    8:56 du.
    Úgy látom fejedből nem sikerült a kereket felfújni,mert levegő kellett volna bele—-de hát ott az sincs.
    Nagyon szeretett üdvözlettel.

  • Inkább Bibi
    2018 december 15
    7:12 du.

    1 nem én zárattam be
    2 neked is jól jött hisz szabadon mászkálhatsz

  • tóth péter
    2018 december 16
    2:24 du.

    Mivagyte valami Lohengrin?
    Hogy rébuszokban beszélsz?

    Írj érthetően.
    Érthető ??!

  • tóth péter
    2018 december 16
    2:21 du.

    Amint öregszel,
    egyre inkább silányul
    a szövegértési képességed.
    Ez a trend jól megfigyelhető volt
    az elmúlt évek alatt.Ha azt írom hogy szar kis
    náci vagy, akkor nem azt válaszolod hogy „valóban”
    (holott ez lenne a jó válasz) ha te gerinces ember lennél,
    hanem igyekszel alávalóságodat ráhúzni udvarias kritikusodra

  • Inkább B: Nem fidesz szemszög: a választásokkor történt KONKRÉT ESEMÉNYEK alapján következtetés. A LMP a baloldali demokratikus pártokat erősebben vágta, mint a kormányt. Egyetlen ellenzéki párt vezetőivel találkozott: a Jobbikéval, ami egyébként a parlamentben jelentette ki, hogy nem demokratikus párt.
    Gábriel! Hetek óta adós vagy a válasszal: ha nem pártok, akkor ki, és főleg hogy??? Nyolc millióan kimennek a Nagyalföldre, és megvitatják a költségvetést, adórendszert stb.??? (Számítógéppel ne gyere: kb.40%-nak van otthon ilyenje, és a fele használja tájékozódásra.)
    Alma: „Nem egy csoport érdekeit kell képviselni, hanem MINDENKIÉT.” Ezt Tőled nem vártam:logikusan szoktál gondolkodni. NINCS MINDENKI ÉRDEKE! Az egyénnek hol ez az érdeke, hol az. Ami az egyiknek előnyt jelent, a másiknak hátrányt okoz – ezért nincs többségi (bolsevik) demokrácia. A többség is ezért nem működik: mert nem állandó. Hol ennek a kérdésnek van többsége, hol annak. A MINDENKIÉ AZ SENKIÉ! Más vonatkozásban ezt mi megtapasztalhattuk!

  • Almási Alma
    2018 december 16
    12:41 du.
    Kedves Alma! Úgy látom, Te még szánandóbb idealista vagy mint én, pedig én még betegesen jóhiszemű is vagyok! 😀

  • Karikás Gábor!

    „Látod, hogy az Alma ma sem szűnik meg a Bernikéért engem szapulni?¹

    Neki is van saját messiás-jelöltje úgy látszik 🙂 🙂 🙂 csak még tudjuk melyik 🙂 🙂 🙂

    Messiások nem váltották meg a világot eddig, Jézust olyan gyorsan keresztre húzták, hogy csak úgy füstölt!”

    —————————-

    Bocsánat, kissé hosszú lettem…

    Nagyon sok mindenben igazad van – de sok mindenben tévedsz, vagy talán nem egészen látsz tisztán! Nem kizárólag a fenti idézetet is tartalmazó hozzászólásodban leírtakra gondolok, hanem úgy általában az okfejtéseidre, végig olvasván az írásaidat. Nem hinném, hogy Alma valamiféle Messiásban gondolkodik, ez nem vallana rá, én pl abszolút realistának ismertem meg, ez meg szerintem ellentmondana a Messiás elméletednek. Hogy nem „Bernikében” gondolkodik, az elég valószínű, mellesleg ezt egy percig sem „lebegtette” ám, úgy tűnik neked valamiért ő jelentené a megoldást, amihez persze jogod van – kérdés mire alapozod. Azt írod, Messiás még nem változtatta meg a világot,és nem is hiszel bennük – oké, eddig egyezik a véleményünk. Máshol meg azt kifogásolod, hogy túl sok a párt, némelyik kicsi, jelentéktelen, nincs elfogadható és átfogó programja (senkinek – ebben biztos vagy?) csak a húsos fazék mellé tülekedik mind! Azt vajon észrevennéd ha lenne? Mert az általánosításnak az a veszélye, hogy nem látsz ki mögüle, és az esetleges célirányos szerveződést is besorolod a tülekedők közé!

    Azt is kifogásoltad – némileg joggal – hogy a sok kis pártnak mind miniszterelnök jelöltje volt, ezzel láttad bizonyítottnak a húsosfazék + nagykanál elméletedet! Hát, csak szólok, hogy az abszolút esélytelen kicsi pártok egyike, és annak minie. jelöltje épp Szél Bernadett volt,aki hatalmas elánnal készült a nagy szerepre, még a választások előtt néhány hónappal is folyamatosan Szél-kormányról beszélt, terveik, programjuk között nagyon sok minden szerepelt, kivéve a koordinált „együttdolgozást” mely elengedhetetlen feltétele lett volna annak, hogy bármilyen nevű kormány alakuljon csak ne Orbán kormány! Hogy magában mit látott és gondolt, az persze így utólag kérdés, de egy jottányit sem engedett pártja „hitvallásából” hogy senkivel nem közösködnek, önállóan mérettetik meg magukat,úgy egyébként meg tűnjön el mindenki a térfélről aki az elmúlt 20-25 évben bármit is képviselt a politikai életben, és egyáltalán a friss új arcok, és politikusok határozzák meg a közéletet, a jövő politikáját. Ez az elképzelés már egyszer megbukott 2014-ben, de nem tanultak belőle! Nagyjából rendben is lett volna, ha vannak számszerűen elegen, az új, még sehogyan sem kompromittálódott arcok és tisztakezű politikába igyekvők közül,akik kb tudják is mit akarnak, és van kellő számú támogatójuk, szavazóik is! Az LMP-nek már a választások előtt is nagyjából 4-5-6 százalékokat mértek, és hiába volt Sz.B.a népszerűségi lista elején, ha ebből a pártja semmit nem profitált!Egy idő után látnia kellett volna, ha valóban olyan reálisan gondolkodó és rátermett, keményen küzdő egyéniség,hogy ez így nem vezet sehova, csodák nincsenek, a pártja támogatottsága messze nem adott okot a reményre,tehát abba kellet volna hagyni a mutogatást, hogy ki mindenkinek kellene „hátrébb lépni” és kinek kellene eltűnni a politikai palettáról,hogy ők, már mint a tisztakezűek érvényesülni tudjanak. Tudod én is megnyerek akármilyen ralit, csak előtte ürítsétek le a Rákóczi utat, és úgy fogok győzni mint a pinty! Megoldás lett volna, ha jobban, hitelesebben politizálnak, ha olyan programmal és kommunikációval próbálják megszólítani az embereket, erőt, időt, fáradtságot nem kímélve, hogy benne higgyenek ne a nemkívánatos ellenfélben, de ez valahogy nem ment, a folyamatos kritika mások iránt annál inkább! Nálam már ez kiütötte a biztosítékot – az már csak hab volt a tortán, hogy amikor a vége felé már látható volt, hogy nem igen alakul Szél kormány, akkor lehetséges partnerként a Jobbikot(!)nevezte meg, és a Momentumot, mindenki más mehetett a levesbe. Úgy diktált mintha legalábbis 20-30 százalékos párt lett volna. Aki nem ismeri fel a különbséget a Jobbik és mondjuk az MSZP vagy DK között, nem fogja fel, hogy a Jobbik esetén – miután jelentősen megosztotta volna a szavazókat – éppolyan kevesen vannak, és éppúgy szanaszét megy a szavazat, hiszen az ellenzéki oldal többi pártjának a szavazói nem igazán kértek volna ebből a fajta összeborulásból, az mégis miben reménykedett? Bernadett mindezt nem ismerte fel, azt sem hogy a háttérből – sőt talán nem is annyira a háttérből – Schiffer, Orbán kétarcú vazallusa mozgatta a bábokat! Nem tudom elképzelni, hogy ha ő valóban lépni akart a visszaléptetések ügyében, akkor mint társelnök ne tudott volna odahatni, hogy legalább abban a 2-3 budapesti v.körzetben, ahol nagyon kevésen múlt az ellenzéki győzelem ne tudott volna komolyan hatni a többiekre – kivált ha az LMP-is a kormányváltásban érdekelt! Itt vált világossá, hogy az LMP bizonyos prominenseinek még véletlenül sem ez a szándéka,az akkor már elég szedett vedett társaságnak köze sincs az 2010-ben 16 fővel parlamentbe került egykori LMP-hez! Tudomásul kell venni, hogy 2018-as 2/3 azaz a Fidesz ilyen mérvű győzelme sajnos nagy mértékben az LMP-n múlt,nem mentve persze a többi ellenzéki párt legkülönbözőbb melléfogását, mert a dolog úgy lett elcseszve, ahogy kell – ám a választások után egy ideig B. még magyarázkodott, ahelyett hogy elismerve a saját felelősségét(is) rögtön lemondott volna – az ugyan rajtunk már nem segít, de legalább tiszta vizet öntött volna a pohárba, és jelzés értékű lett volna,tisztában van a helyzettel. Ám ő csak azután dobbantott,hogy kiderült, mindenki mindenki ellen eljárást kezdeményezett, többek között őt is csuklóztatják. Hogy ebben a pártban hogy működnek a dolgok, kikből áll az „etikai bizottságnak” nevezett inkvizíció akinek a döntése mindent felülír, azt nem tudom, de már nem is érdekel!A kényes ízlésű LMP-be, aki sem az MSZP-fel, sem a DK-val nem óhajtott még a cél érdekében sem együttműködni, még akkor sem mikor borítékolható volta végeredmény, most egy olyan vegyes tagokat számláló párt lett, ahol a nemrégiben közéjük csapódott kis pösze milliárdos diktál a Fidesz érdekeltségű anyjának közvetítései szerint, és ahol nincs már egyetlen épkézláb alapító tag sem, az első ciklusból senki, a másodikból is csak egyetlen egy, és mit ad úristen, ez nem más, mint Medgyessy Péter egykori környezetvédelmi államtitkára,Shmuck Erzsébet akiről az a hír járja, hogy a választások előtt is, után is telefonon többször egyeztetett Schmidt Máriával! Továbbá ott van még a volt MSZP-s Demeter Mártika aki az első ciklusát töltötte az MSZP-ben (listán került be 2014-ben)ám nem sokkal a félidő után rájött, hogy rossz lóra tett, ő tulajdonképpen nem is emeszpés érzelmű, és legott kivált a frakcióból, hogy aztán félévnyi függetlenkedés után felfedezze magában az elempést! Kicsit későn jött rá,csak azután, hogy a szocik mandátumát átvette, és amelyet az előzetes írásos megállapodás ellenére nem volt hajlandó visszaadni az őt delegáló pártnak, talán pontosan tudta, hogy ha visszaadja, saját jogán soha be nem kerül a parlamentbe. Azért az aranyos, hogy kilépése indokaként azt jelölte meg, hogy rájött, az MSZP valójában nem is akar kormányt váltani…. – megkérdezném Mártát: az LMP igen? Az LMP gyakorlati idiotizmusát jól példázza, hogy bár pár hónapja Demetert „nem akarták felvenni a pártba” végül mégis, aztán most épp a távozó Szél helyére került és megszavazott társelnök!

    Ott van még továbbá egy vendégművész Hohn Krisztina, a gödöllői pm. Gémesi csekélyke pártjának koalíciós tagja, aki a parlamentbe beülni nem szándékozó Gémesi helyett került be, és ott volt még egy másik „vendégművész” is, az azóta megszűnt Együtt színeiben
    egyéniben bejutott Szabó Szabolcs, aki Szél Bernadettel együtt lépett ki! Azért ezek sokat elmondanak. Az erős ember, a pofozkodó Sallai Benedek állítólag kizárattatott, de hírek szóltak arról is hogy visszavették, a Fideszből jött Hadházy szintén nincs már ott, vele szemben is etikai vizsgálatot kezdeményeztek, ám ő válaszlépésként kilépett a társulatból! Alig több mint fél év után így néz ki az a párt melynek képviseletében Szél Bernadett hülyét csinált magából, és bár készséggel elhiszem, hogy menet közben sok mindenre rájött, és most pattog ezerrel a többiekkel együtt, de azt gondolom ez a minimum, hogy legalább most amikor már nem köti senki és semmi,tolja ezerrel, mert sokat kell még rugóznia, hogy feledtesse a fiaskót melyben sajnos akarva vagy akaratlan része volt!
    Amint hallom, most épp a TV székházban vannak, a Momentum által szerkesztett petícióval, több képviselő bejutott a tüntetés után, és most megy a harc: Szél,Bősz Anett, Varjú L., Kunhalmi,és Vadai Ági. Meglátjuk! Szurkolok! nekünk aztán nagyon nem mindegy, mi hogy sül el!

    Azt azonban végképp nem értem, mi szüksége volt az ellenzéknek erre az elmúlt szerdai parlamenti napra, a totális anarchiára, hogy végre rájöjjenek, eszköztelenek azzal a barbársággal szemben ami a „kormányzópártokból” árad, és muszáj összefogniuk, mert bár lerágott csont már, de egységben az erő!

  • Geyza
    2018 december 16
    2:52 du.
    Gratulálok! Ha ezekre magadtól rájöttél, akár 50 éven belül meg is gyógyulhatsz, minden esetre -lehet hogy- még nem vagy reménytelen!

  • talalom
    2018 december 16
    3:08 du.

    „Inkább B: Nem fidesz szemszög: a választásokkor történt KONKRÉT ESEMÉNYEK alapján következtetés. A LMP a baloldali demokratikus pártokat erősebben vágta, mint a kormányt. Egyetlen ellenzéki párt vezetőivel találkozott: a Jobbikéval, ami egyébként a parlamentben jelentette ki, hogy nem demokratikus párt.”

    Jaj Margitka, de most szemérmetlenül őszintén: a politikában a szent cél érdekében, számít-e, hogy egy párt demokratikus-e ha odaadja a szavazóit a győzelemhez? Másik: függött-e az MSZP a jelentéktelen LMP-től, hogy nem tudta öket kikerülni? (Most igazándiból tényleg pártfüggetlen magánvéleményt kérnék Tőled, azzal a mazochista prémium önvallomással alátámasztva, hogy bevallom, egy éve még én is Jobbikos(de nem fanatikus, csak megvezetett!!!) voltam!)

  • Bibőcze:

    TE „jóhiszeműséggel” leplezed a roszhiszeműségedet.

  • Alma: Nem egy csoport érdekeit kell képviselni, hanem MINDENKIÉT.

    talalom: Ezt Tőled nem vártam:logikusan szoktál gondolkodni. NINCS MINDENKI ÉRDEKE! Az egyénnek hol ez az érdeke, hol az. Ami az egyiknek előnyt jelent, a másiknak hátrányt okoz – ezért nincs többségi (bolsevik) demokrácia. A többség is ezért nem működik: mert nem állandó. Hol ennek a kérdésnek van többsége, hol annak. A MINDENKIÉ AZ SENKIÉ!

    kedves talalom!
    Nincs igazad. Igenis, létezik nemzet, ország, amelynek van érdeke, és az mindnyájunk érdeke is egyben. Igenis, a munkások érdeke egyben a vállalkozók érdeke is. A szegényemberek érdeke egyben a gazdagok érdeke is. Mert mindnyájunknak jobb, ha senki sem éhezik, ha mindenkinek van megélhetése, fedél a feje fölött, ha mindenki tanulhat kedve és tehetsége szerint, ha mindenkit tisztességesen gyógyítanak a kórházban, ha mindenki tisztességesen adózik, ha a mezőgazdaságban jól megy a termelés, ha nem szennyezett a környezetünk, ha a vállalkozók (sőt, a multik és a bankárok is) jól keresnek. Kisebb kérdésekben lehet ellenérdekeltség, de minden főkérdésben egy az érdekünk. Az, hogy az emberek, a vadon élő állatvilág, a növényvilág, az energiatermelés, EGYENSÚLYBAN van. Senkivel se fusson el a ló, de senki se essen le róla…

    Az, hogy az embereknek, csoportoknak más az érdekük, egyszerű politikai ámítás. Többek között ez volt a létező szocializmus egyik politikai ámítása.

    Gondold végig. Be fogod látni, hogy igazam van.

  • Ha majd az alapvető érdekeink rendben lesznek, akkor lehet ezt cizellálni, hogy kinek milyen személyes érdekeit egy picikét jobban megtámogassuk. Voltaképpen egy jó kormány az ilyesmivel hangolja be finoman az egész ország olajozott, jó működését. Egyelőre azonban az alapvető érdekeink nem teljesülnek, és éppenezért vagyunk a béka feneke alatt.

    Szoktam hivatkozni sportoló múltamra. Ott sem csak az az érdekem, hogy én győzzek. Hanem inkább az, hogy olyan helyezést érjek el, ami a képességeimnek megfelel. Hogy a többiek is „fussák ki a formájukat”, hogy a versenyek zökkenőmentesen, hiba nélkül menjenek végbe. Hogy mindenki jól érezze magát, jó legyen a hangulat.

  • Ha az állatok nem éheznek, ha nincsenek közvetlen életveszélyben, még különféle fajok egyedei is tudnak együttműködni, kölcsönösen lemondani a saját egyéni érdekeikről. Ehhez tényleg csak a facebook giccses videócskáit kellene nézegetni, hogy megértsük… Mi emberek sem vagyunk alábbvalók!

  • Gabriel Karikas

    Almási Alma!

    Na azért ezt valahogy egymás között kéne megbeszélnünk, de hát csak nyilvános fórum van, így marad itt mindenki előtt

    Ezt írtad nekem:

    #..Gabriel, az, hogy te azt nézed, ki melyik megváltóban hisz, abszurd módon azt mutatja, hogy neked megváltó kell….#

    Én pedig előtte, mondom előtte, ezt írtam, Neked:

    #…Nem értettél meg még mindig!

    Nem hiszek a megváltókban – sem Bernikében, sem Gyurcsányban, sem a feleségében, sem másokban…#

    Oksi, de bocs, akkor hogy is van ez?

    Ha én azt a kijelentést teszem, hogy nem hiszek megváltókban, hogyan tudod abból azt kikövetkeztetni, hogy én megváltókban hiszek, vagy megváltókat keresek??

    És pont azt ecseteltem ezután a mondatom után több soron át, hogy nem „fölülről”, vagy mit tudom én honnan kellene a megváltást várni, hanem alulról nekünk, választóknak kellene szerveződni???

    Na de bocs, megint le kell másznom a surulókeféröl – pedig már azt hittem, hogy na… 🙂 🙂 🙂

    Pont a fentiek miatt próbáltam ironizálni is kicsit, vagy mondjuk viccelődni, kihangsúlyozva ezt hangulat-jelekkel is, amit Besancon vissza is idézett.

  • Tudod, Gabriel, amikor Bernikén összevesztünk, nekem egy percig sem jutott eszembe, hogy Bernikét megváltónak tartod.
    de amikor azt írtad:
    „Látod, hogy az Alma ma sem szűnik meg a Bernikéért engem szapulni?¹
    Neki is van saját messiás-jelöltje úgy látszik 🙂 🙂 🙂 csak még tudjuk melyik 🙂 🙂 🙂 ”
    azóta a fejemhez kaptam, hogy tényleg, neked a Bernike az vót…

  • Gabriel Karikas

    Találom!

    Nem hiszem, hogy nem válaszoltam meg egyszer, hanem többször is már.

    Nem tudom, hogy hogyan mondjam el, szótagolva esetleg?

    Nem azt mondtam, hogy nincsen szükség semmilyen képviseletre, szervezetre, organizációra, nevezd pártoknak, mindegy.

    Arról beszéltem, hogy a magyar földön jelenleg a magukat pártoknak nevező szervezetek nagy többségében nem képviselnek senkit, és senkit – saját magukon kívül.

    Pontosan beleillik a képbe Besancon által részletesen, nagyon objektívan leírtak pl. az LMP-röl.

    De semmiben nincs ez másképp az MSZP kapcsán, és akármelyik ismertebb, magát párnak aposztrofáló szervezet kapcsán.

    A Gyurcsány esetében más ez, mert az ö szervezete pedig semmi más, mint a maga köré kiépített követők köre, egyenlően a Viktorral!

    Mielőtt még azt értenéd ki belőle, hogy a Viktorhoz hasonlítom, szólok, hogy a szervezete milyenkéntjére értettem. (D.K.)

    Voltak ilyenek azelőtt, pl az elhíresült Torgyán féle szervezet, vagy a Csurka, amikor önállósította magát. (a híresebbek/hírhedtebbek közül)

    Magyarul a pártok nem arra épülnek, hogy képviselnek egy nagyjából elhatárolható réteget, fel és bevállalva azoknak az érdekeit, hanem megpróbálnak TV-sztárt játszani, vagy éppen futball-csapatot, nevezd amiknek akarod, követőket, híveket (fan-okat) toboroznak maguk köré, aztán a nevükben, uzsgyi neki, indulnak parlamentárnak.

    Pont ennyi.

    Ha ezt nem érted meg, akkor nagyon sajnálom, beálltál abba a sorba Te is, amit a Viktor óhajtott megvalósítani, hogy a választók legyenek a „követői” valaminek, és nem fordítva.

    Pedig kellene látni, hogy a Viktor közben ez alatt kiválasztott magának egy jól „körülhatárolható” réteget – a mély-magyarok, az alulműveltek rétegét – akikkel el tudja fogadtatni a maga köré szervezett csalók és svihákok csoportját. (akiknek valójában az érdekeit képviseli a magáé mellett)
    Felmérte, hogy ha jól alakítja át a választási rendszert ez a tömeg képes öt sokáig újraválasztani.
    A kereszténynek nevezett szósszal lelocsolva (vagyis egyes kiválasztott vallási-szervezetek megvételével) további tömegeket tudott maga mellé fordítani.

    A „fides” (fidesz) szó hűséget jelent.

    Mivel Magyarországon a Horthy-rendszer már lejáratta a pártokat, a kommunista rendszer pedig a következő generációból kinevelte (kiverte) a pártokról alkotott fogalmakat/ismereteket – Orbán gyönyörűséges táptalajt talált minderre.

    Lehet hadakozni a pártok mellett – te milyen színre hívsz: zöldre, makkra, tökre vagy pirosra?

    Lejátsszuk?
    … betlit mondok …

  • Gabriel Karikas

    Alma!

    Bocs, az „is” szócskával „rontottam el” a mondandót.

    Én nem magammal akartam hasonlítást tenni, hanem úgy szólt volna igazán érthetően, hogy „a többség mellett még az Almának IS van!” (messiás-jelöltje)
    Nem én mondtam, hanem a Te szavaid, és még hozzá is tetted hogy egyelőre titokban tartod!

    A másik pedig, nem összevesztünk, csak vitatkoztunk – úgy érzem.
    Nem hiszem, hogy nekünk a Bernike miatt össze kellene veszni.

    És még mindig emlékszem, hogy akkor is azt mondtam, (a választási hajrában) hogy a felhozatalból senki sem alkalmas „megmérettetésre” az Orbánnal szemben – mert a többség már leszerepelt.

    Csak forszíroztál, hogy akkor mégis ki jöhet szóba, és leírtam hogy kizárásos alapon a Vona és a Berni közül inkább a Berni.

    Mivel a szocialisták nem szocialisták, a Gyurcsány pedig az ismert okokból az ország többsége számara elfogadhatatlan.
    Egy hónappal a választás előtt hogyan mosható ki?

    Azért tartottam volna jobbnak, ha egy időre bölcsen visszavonul.

    (én csak úgy gondoltam, hogy számodra nem szükséges szájbarágósan írni – de most jövök rá, hogy a politika kettőnk közül egyikünknek sem szakmája, tehát erről nem tudunk félszavakból diskurzust folytatni 🙁 🙁 🙁 – sajnos, pedig szeretnék)

  • Gabriel Karikas

    Besancon!

    Tényleg köszönet a kimerítő elemzésért úgy ám-blokk az LMP-vel kapcsolatosan.

    És amint már fel is használtam (magamévá is tettem belőle részeket) hozzáfűzném, hogy ez nemcsak az LMP-re igaz.
    Hanem alapjában majdnem minden pártnak nevezett „érdekszerveződés” hasonló alapokon épül fel ma Magyarországon.

    Ez a legfőbb magyarázata annak, hogy 30 év után a rendszerváltás után idáig jutottunk.

    A pártok nem mások, mint egy vállalkozások, amelyek úgy mellékesen, fanyalogva ellátnak valami szociális (köz)funkciót is, mert hát a működési alapszabályuk amúgy erre kötelezi őket.

    A vállalkozásuk pedig abban merül ki, hogy mennyi embert tudnak elámítani, (hívekké tenni) mert az ország kasszájából való részesedéshez ezek alapján jutnak ( a tortából ennek alapján bírnak részesedni)

    Ebben a vállalkozói tevékenységükben, – mindaz ami a BTK-ban egyébként a szélhámosság büntette kategóriájába van sorolva -számukra szabad gyakorlat.

    Tökéletesen képben vagyok a létrejöttükkel – akkor 3 millió forintot kaptak azok a szervezetek, akik kiállítottak 30 főt. A bejegyzés után pedig székházat. … a többit ismerjük ….

    Igen, látszatra ismétlem a szövegem, hogy egy párt sem és így tovább …

    Nem Besancon, hanem bizony!

    A jelenleg a porondon levő egyetlen párt sem képes elérni semmit, mert ahogy írtam, nem lelhetőek fel bennük semmilyen érdek-képviseleti hajlam!

    Amikor a parlamentbe bejut egy párt ott kell hogy megegyezést keressen az ország más rétegét képviselőkkel, (másik párttal) és akkor ki bír alakulni egy valóságos „össznépi” kormányzat!!!

    Hát hogyan lehet elvárni egy alakulattól hogy mindenki érdekét képviselje!?
    Ez nonszensz és a legátlátszóbb hazugság!

    Aki mindenki érdekeit akarja egyszerre képviselni, az senkiét sem képviseli. (a magáén kívül)

    Egy normális társadalom összetett!

    Azt csak a fasiszták és a kommunisták akarták mindig egyívásúra faragni. Szó szerint; karddal-géppuskával-kötéllel.

    A marxizmus ennek az alapelmélete, amely a Hitler Mein kampf-jában csúcsosodott ki!

    A feudalizmus elmélete pedig anno a pápaság hitvallása volt, amelynek annyi köze volt a Jézusi tanításokhoz, mint a annak az elhíresült Makó-vitéznek Jeruzsálemhez.

    Úgyis mondhatjuk, hogy Marxizmus a kasztrendszer újra-feltámasztása volt, amit Hitler kiegészített rasszizmussal.
    De a Sztálin ugyanúgy gyakorolta, mint a Csauseszku.

    Most a pártoktól ne azt várjuk már el – hogy megmondják a választópolgároknak, hogy hova tartozzanak.
    Amíg a választók ilyen rendszert bírnak elképzelni, addig nem is lesz Magyarországon sem demokrácia, sem szabadság.
    Még-csak felvilágosodás sem!

    A társadalomnak meg kell tanulnia képesnek lenni önszerveződésre – és meg kell tanulnia a legalapvetőbb emberi igazságot – hogy az én érdekem ott ütközik falba, ahol a másik embertársamé elkezdődik!

    Ez a respektre, a másik tiszteletére épített szabadság.

    Vagyis a demokrácia. Ami csakis liberalizmusban értelmezhető.
    Szigorúan megkülönböztetendő a szabadosságtól. A szabadság-jogokat csak akkor kérhetem számon másokon, ha oda-vissza elfogadom.

    Ebbe pedig nem fér bele a SZABADOSSÁG ugyanúgy mint az AUTOKRÁCIA!

    Innentől kezdve automatikusan létrejön a szociális érzékenység – mert az a másik tisztelete.
    „Ma nekem, holnap neked”.
    Erre nem kell törvényeket kitalálni.
    Arra kell, hogy ha valaki áthágja a másik szabadságát, akkor mi a teendő vele.
    Mert a társadalmi normák azok végül is szerződések. A tagok a normatívák mentén kell hogy játszanak!

    Érdekes, hogy egy hülye focimeccs során a normatívákat mindenki tudja, és senki sem kételkedik, hogy a bírónak joga van kiállítani a játékost aki nem tartja be a szabályokat.
    Vagy nézz utána, hogy természetes volt-e Fülig-Jimmy-nek hogy cinkelt kártyák használata esetén lőni illik?

    Lehet, hogy úgy tűnik, hogy közhelyeket pufogtatok?!
    De édes-istenem ezek nélkül az egész bizony nem képzelhető el!
    Hát akkor ne ódzkodjunk már ezekkel kezdeni (vagy nem ezért
    közhelyek, mert az alapok?)

    Vagyis ne a jelenleg rendelkezésre álló pártokban (felhozatalban) keressük a bűnbakot, hanem abban hogy nem vagyunk képesek megszabadulni a tőlük.

    Olyanná vált az ország mint valami megbabonázott, bedrogozott gyülekezett.

    Nem bírunk megszabadulni a viciótól – mert azzá váltak.
    Fel kell nöni Besancon.

    Nagyon tisztelem azért Orsós Ferit, hogy kiáll és kimondja, süssétek meg én nem értek hozzá, de adjátok iránymutatást!
    Ez férfias hozzáállás.

    Mindenkinek el kellene kezdeni a saját környezetében az önszerveződést, hogy kialakuljon az amire vágyunk. És akkor menni fog. Addig semmi más nem marad, mint a saját levünkben forogni és föni.

    Ami rossz volt el kell vetni, ami elhasználódott nem foltozni kell, hanem elvetni!

    Marxizmust, fasizmust, dzsentri-mentalitást.

    Ma mi mást tudunk mutatni mint vén faszok a gyerekeinknek?
    Ennyi telik a nagy bölcsességünkből? Mire fel vagyunk akkor büszkék?
    Arra hogy a lekorhadt, annyi szenvedést, vért hozott szokásokat hozzuk vissza?
    Szégyen és gyalázat.

  • Göllner András

    @ Bendegőz

    „csodalkozom hogy Concordia nem tett meg semmit a maga modoraval szemben.”

    Én csak azokat kezelem vaddisznóként, akik vessző és ész nélkül járnak egy tisztességes magyar közösségi fórum alúljárójába szemetelni. Vaddisznókám !!! Próbáld megérteni, hogy ez a hely nem egy szemétlerakodó. Tudom, mert figyelünk, hogy amikor Floridába kitolnak a bícsre, ott bezzeg nem halyigálod észnélkül szanaszét a lerágott csontjaidat. Mond, akkor mér csinálod azt idelenn? Hmmm ? Különben megsúgom neked, a mi egyetemünkön aki vessző és ész nélkül járatja a száját, azt úgy kicsapjuk a teremből mint a macskát szarni.

    Ne haragudj, de most a Bibinek kell válaszolnom, mermár régóta vár rám

  • Göllner András

    @ Inkáb Bibi

    „Előre jelzem, nem kötekedni akarok, csak vitatkozni és ha meggyőz, még a legmakacsabb(laikus) véleményemet is az Önére változtatom.”

    Jaj, necsinájja má’ !!!

    Bibi. Inkább lerajzolom az ábrát. Laikussan.

    Az általam javasolt harmadik lépést csak úgy lehet végrehajtani, ha megtettük az első kettőt. Ez mit jelent ? Az egyharmadhoz kétharmad kell. Világos?

    A harmadik lépés – az egyharmad – valóban időigényes. Erről a harmadik lépésről (amit Arisztotelész úr, a társadalmi jólét legfontosabb alapfeltételének tartott) nagyon megfeletkeztek a kedves liberális, szocialista és konzervatív magyar politikusok. Azt hitték hogy ha jó olcsón magánkézbe, külföldi magánkézbe, helyezik az állami vagyont és bevezetik a piaci mechanizmust, az majd mindent elintéz, ők hátradőlhetnek, lemehetnek a balcsira csajozni, a piac majd kihúzza a magyarok 17. századhoz illő eszement politikai kultúráját a szarból.

    Tudja mit húztak ki a szarból ezek a magyar politikusok? Túrót.

    A lényeg az Bibi – nem elég elzavarni a szarjankókat a hatalomból. Nem elég magyar kézbe helyezni a tőkét. A fejünkben kell rendet csinálni. Ki kell képezni magunkat hogyan járjunk az igazságosság, az alkotmányosság, a fenntartható jólét felé vezető úton. E nélkül minden magyar vágta az árokba fogja végezni. Ezt csináljuk mi nagy okosok már Isten tudja mióta. Ezért énekeljük ezt a „balsors ami régen tép” féle nótát könybe lábadtt szemekkel már több mint száz éve. Ezt fogjuk énekelni még nagyon sokáig ha nem szedjük össze magunkat, nem lépjük meg a harmadik lépést. (Halkan mondom, nehogy a gyerekek rosszat álmodjanak – mi csinálhatunk bármit, a nagyhatalmak, a narancsbőrű Trump, a lepedős húsdaráló, a kleptokrata Putyin, a kis koreai rakétaember és kinai barátjai mindeközben úgy felrobbanthatják a bolygónkat mint ahogy Matuska Szilveszter a levegőbe repítette azt a vonatot Bánhidánál, vagy hol.)

    Vigyázzon, nehogy inkább egy nagyobb bibibe keveredjen. Halllgasson a Geyzara. Vegyen magának egy kínai biciglit. Én azzal járok.

  • Nem mondom,van gondom. Ez se lesz rövid.
    Inkább B és kicsit Gabriel: Nem tudom, honnan veszitek, hogy minden párt és azok tagjai, vezetői egytől-egyig kizárólag suskáért tesznek bármit is. Sok olyan pártpolitikust!) ismerek, aki nem feküdt a hátára, még jelentős megvesztegetés fejében sem.
    Úgy tartom:ha az ember felelősséget érez a hazájáért, nem elég dumálni, tenni is kell valamit. (Ma már szégyenletesen kevésre maradt erőm.)
    A nyolcvanas évek közepén léptem be az MSZMP-be – akkor, amikor erőteljesen szidták a „politikát”. Néhány barátom szólt, hogy ha annyira jártatom a pofám, lépjek be, változtassunk. 1989-ben még tanácstag jelöltséget vállaltam, – képzelhetni, milyen népszerű lettem. Feloszlattuk a munkahelyi szervezetet, a kerületben jelentkeztem a ún. „reformkommunista” alapszervezetbe. Ekkor léptem át az MSZP-be. Talán 20-an voltunk. Hazamentem a munkából, mentem szórólapozni, meg kísértük a jelöltünket kerületszerte. Írtam szerkesztettem egy hat oldalas kis lapot: általában havonta tudtunk pénzt összekaparni papírra, meg nyomdára. Lakossági fórumokra jártunk.93 végén jött Horn Gyula – beültünk a fórumra kérdezni úgy, hogy ne kelljen neki ígérgetni. A 94es választásokra plakátoztunk: éjfélkor ültünk le a járdaszélre egy másik pártból való kollégával, hogy őrizzük a plakátokat – a jobbosok már akkor is előszeretettel rongálták meg a másik anyagait. Nemcsak én, a többiek sem kaptak egy fillért sem. Két ember kapott csekély fizetést: a képviselő-jelöltünk, aki a helyi szervezet elnöke is volt, és az irodavezető, aki az irodában vette föl a telefonokat, hozta a szórólapot, plakátot a központból, kávét főzött nekünk, ha beestünk a plakátragasztásból. Gondoskodott, hogy legyen ásványvíz, meghívta a meghívandókat, értesített minket taggyűlésről, egyéb eseményről. „Ünnepi” összejövetelre szervezett szendvicset, üdítőt, Van egy pék tagunk, ő hozta a szendvicshez a kenyeret. Piát mi vittünk egyikünk a saját borából egy demizsonnal (Még nem volt internet – telefonált, mindenkinek, egyenként.)
    Tisztséget nem vállaltam – a munka mellett nem tudtam volna tisztességgel ellátni. Amikor munkanélküli lettem, a régi főnököm keresett nekem munkát, mert nem tudtam volna olyan csekély fizetésből élni, amennyit az apparátusban tudtak ajánlani. (Egyedül voltam, akkor még a fiam iskolás volt.) A képviselőnk persze akkor is jól keresett, meg kapott autót, telefont az országgyűléstől. 94 óta egyfolytában képviselő, és nem gazdagodott. Annyi, hogy elcserélte a panellakását egy kisebb házra – két, ma már felnőtt gyereke van, és van saját kocsija is.
    Elköltöztem másik kerületbe, így már nehézkesebb volt a kapcsolattartás – ráadásul beléptem a „reformplatformba”, amiből 2002-ben lett Demokratikus Koalíció, amibe már az új lakóhelyemen léptem be. Itt már a taggyűlésen is belépődíjat kellett szednünk, mert nem volt irodánk, ki kellett fizetni a bérleti díjat. Pár éve végre kaptunk irodát – ez minden országgyűlési pártnak jár: de a fenntartását nekünk kell fizetnünk. Itt van 6-7 olyan tagtársunk, akik minden szombaton – ha összejön, szerdán is – ott állnak a piacnál, és a lakótelepi kispiacon is, Nyolc éve – most már kilenc – minden hétvégén! (Nem véletlen, hogy itt 10% fölötti a DK támogatása.) Sajnos, nagyon keveset tudok tenni: nem tudok órákig állni már tüntetésen, meg lótni-futni, hogy más helyi szervezeteknek segítsek. Itt az a szokás, hogy időközi választásnál megyünk (mennek) segíteni vidékre is.) Valószínű, hogy a felsőbb szinteken előfordul kéz*kezet mos: de jellemző, hogy eddig az összes 2010 előtti ügyet megnyerték a baloldaliak, bár sokakat aszaltak hónapokig előzetesben. Czeglédi ellen két éve nem tudnak egy vádat összekalapálni, ami megállna a bíróág előtt. Érdekügyben külön válaszolok Almának és Gabrielnek.

  • Tüske Zsófia

    ma van az 1989-es temesvári vérengzés évfordulója, ami komoly lépés volt Ceausescu bukása felé.

    https://eurocom.wordpress.com/2014/12/18/1989-december-17-a-nap-amikor-a-hadsereg-ripityara-lotte-a-nepet-temesvaron-lattam-a-fejbelott-anyamat-apam-ossze-volt-kucorodva-haslovest-kapott-adevarul-temesvar/

    és ma történt meg az, hogy biztonsági őrök dobták ki a köztévéből Hadházy Ágnes és Szél Bernadett ellenzéki országgyűlési képviselőket.
    https://444.hu/2018/12/17/az-mtva-ban-ejszakazott-a-13-ellenzeki-kepviselo?fbclid=IwAR3smiIB753suub1l_WbsqjKf65hTG3Gdyr7VhhDOC9cuizV8TOABzLV5DE

  • Tüske Zsófia

    tóth péter, csak szólok, hogy értelem nélküli és maníros jelzők alkalmazásával nem lesz régimódi úriember a Horthy korból, csak egy alázatos és bokacsattogtanó kollaboráns lakáj az alcsúti vályogban született vezére mellett.

  • Göllner András
    2018 december 16
    10:09 du.

    Kedves Göllner Úr, a hülyegyereket kioktató és lekezelő hangnemen kívül most már mindenben egyetértünk, tehát nem engem, hanem a „tudatlan” 2/3-ot kell átnevelni -és persze nem így, mert az ellenkező hatást váltana ki-, én már magamtól, autodidakta módon a saját megtapasztalásaim hatására átnevelődtem: 😀
    (Az állandóan kárörvendéseken kielégülő kedves Geyzának meg már előre üzenem, hogy nem sértődtem meg, azt maximum csak akkor tehetném, ha Göllner úr válaszra sem méltatott volna!)

  • talalom
    2018 december 16
    10:48 du.

    Kedves Margitka, sajnos késő bánat, de tisztséget kellet volna vállalnod és a hozzád hasonló túl szerény lelkiismeretes hazafiaknak is, mert akkor most valószínű nem hatalmi anomáliákon, hanem kellemesebb problémákon, mondjuk az unokáink aranyos csínyeinek a túllicitálásán évődhetnénk! 😀

  • Göllner András
    2018 december 16
    10:09 du.

    Mert Bibenyő nem akar kötekedni.

    /Géjzabá’ a térdit csapkoggya a röhögéstől/

  • Gabriel Karikas

    Margitka!

    Minden tiszteletem, igen valóságosan a tied!
    Minden amit tettél, és azok is akik melletted güriztek hősies munkát végeztek.

    De.

    Had kérdezzem meg – hogy tulajdonképpen mit is képviseltetek?

    Mert ebből a felsorolásból nem tetszett ki – és a többiből sem amit eddig halottam.
    Elmondom, hogy az ország nagy-része ma sem tudja, hogy a Gyurcsány Ferenc mit képvisel.

    A te általad leirtakból gyönyörűen kiderül az az emberfeletti erőfeszítés, hogy betoljátok a biciklijét a parlamentbe…
    És?
    Persze tudom én a választ, majd ha kormányra kerül, akkor ö jobban fogja csinálni … persze, miért ne hinném el.

    Na de mit?

    Anno láttam magam körül az SZDSZ-nél is ugyanezt, aztán megkérdeztem, na de fiuk, mégis mit?

    Liberális eszméket hirdetnek és közben a Hack Péter meg a Mészáros István az autokráciáról beszélnek – akik meg megvárják Németh Sándor iránymutatását az igazságról!!

    Megmondtam, hogy mit képviseltek – semmit

    Az Orbánék pont ezek miatt tehették meg – és teszik meg, hogy szemérmetlenül lopnak.

    Azt a hősies „harcokat” amit végigcsináltál a semmiért én tisztelem, mint egyéni erőfeszítést – de ne vedd rosszindulatúnak, mert NEM abból mondom, – többet nyertünk volna vele mindannyian ha nem csinálod (leginkább Te magad)

    Cél nélkül, nincs eredmény – a cél csak annyi volt, hogy kinek a biciklijét toljátok be, de a biciklin nem volt semmi, csak maga az ember …

    Erről tépem a számat …

  • Gabriel Karikas

    Margitka!

    Bocs, ha úgy tetszene ki hogy csak az SZDSZ-röl beszéltem, és ráadásul azon belül a „hites” személyeket emeltem ki – de volt olyan SZDSZ-es is, aki személyes barátomként miniszterségig vitte. Pontosan azért emeltem ki a ezeket a személyeket, mert hogy akkor, anno liberálisnak nevezték magukat, akikért persze tízezrek tolták a biciklit – de hogyan fér össze a víz a tűzzel? (a liberalizmus az autokráciával?)
    Talán nem is olyan véletlen, hogy ma ezek a az Orbán talicskáját tolják.

    Maradjunk abban, hogy nem volt semmi épkézláb program soha, legfőképpen az MSZP-nél, hacsak nem az olajszőkítés, az ÁFÁ-zás, a banki hitelek felvétele és soha vissza nem fizetése, a székházak kiárusítása – hosszan sorolhatnám.

    Hogy a Te általad tolt képviselőd mindebből kimaradt?

    Kár, mert akkor éppen Ö volt az ügyeletes balek.
    Vagy ha pedig látta, mert látnia kellett, hogy mi folyik körülötte, akkor miért nem szervezett valami normálisabb egyletet?

    Azok a „nemes” cselekedetek amiket Ti mind felsoroltál, azok a volt Hazafias Népfront kereteiben anno csodálatosan elképzelhetöek voltak, mert akkor arról szólt a politikai munka!

    Fentebb meg eldöntötték, hogy mi legyen …

    Ma ugyanazt látom, és még azt sem mondhatom jó szívvel, hogy pepitában.

    Nagyszerű, hogy mindezt leírtad, mert ennél nyilvánvalóbban nem is lehetett elmondani, hogy miért volt ilyen könnyű munka az O.V.-nak a hatalmat megragadnia.

    Miért volt olyan könnyű az ország teljes leépítése, lenullázása, a választ saját példádon elénk tártad.

    Ne érts félre, a jó istenre kérlek – egy percig sem téged kárhoztatlak.

    Mindannyian bűnösök vagyunk benne.
    Azok, talán mink, akik még annyit sem tettek mint Te, és viszont tudták hogy mit kellene, még sokkal inkább azok….

    De; amikor azt kérdezted, hogy mi a hiba, és mit kellene cselekedni, és én elmondom, akkor a válasz a Részedről az, és más „mozgalmisoktól” is az, hogy ma is megvéded ami nem volt jó.

    Márpedig nem volt jó, mert a ház összedőlt!!!

    Vagy még a fel is kellene égetni, és sóval bevetni?

  • Geyza
    2018 december 16
    2:59 du.
    Nagyon kedvellek Kedves Barátom!Szeretem „tiszta” fejedet” ” tiszta ” gondolataidat.Igazán örülök,hogy mindig ” őszinte ” vagy . Csak egy baj van mindig ugyanazt tudod mondani!
    Beszélj inkább egy kicsit „kisnyilas”múltadról,mely összefonódott a ” komenistákkal”. Gondolataid ma is ebből erednek,mivel itt leragadtál,ajkad ebből fröcsög! De szépen csinálod ! ,mint a dömper kerék felfújását.
    Ezért szeretlek,kedvellek,és felnézek rád,mert amikor lehet azt teszem,,de már fáj a nyakam annyit kell lefelé néznem.Imádlak üdvözletével.

  • Tüske Zsófia
    2018 december 17
    3:22 de.
    Kedves Zsófika!
    A vályogház falun nem volt szégyen,mert abban az időben nem jutott másra,az emberek ezt efogadták ezzel együtt éltek és neveltek gyerekek tucatjait.
    A mai napig a pantallós városi „úriemberek” ,”vasaltaszoknyás” lányok, különbnek érzik magukat a vidékiektől.Ez látszik meg ma is a pesti értelmes értelmiségiek létén ,meg nyilvánulásain,világképén , ez látszik ma is a ” komoly ” tüntetéseken—-mert ők fölötte valók mindenkinek.A vályogházat Ön és a kapcsolódó most ellenzéki hírportálok,sajtótermékek le alacsonyítóként állítják be !
    Képzelje el az 50-es hatvanas évek falusi házainak nagy része vályogból készültek,—mert akkor ez volt az építőanyag,ezt szakmai kérdésként ha utána néz megtalálja!
    Majd a hetvenes években jelentek meg a B 30-as téglák,gáz szilikát téglák és később egyebek—-köszönhető a szakma fejlődésének,no meg a szocialista rendszernek,mely lehetővé tette ezt. No persze a nyugat –nem szocialista módon— sokkal nagyobb eredményeket ért el.No de ne kicsinyeljünk kedves hazánk fejlődését.
    A vályogházban csak egy dolog volt rossz : -Ön ezt tudta?
    Télen hideg volt mellette lenni,,nyáron meg hűvös volt!
    De értelmes emberek azért felnőttek mellette,falai között. No persze a városban is voltak téglafal mellet felnőtt emberek de ma ez nem biztos–mert nem értik csak a városi irányított életet.
    A vályogház üdvözletével

  • Gabriel Karikas

    tóth péter
    2018 december 17
    12:17 du.

    Szép volt a leírásod a vályogról – csak annyi hogy nem értetted meg az allegóriáját.

    Nem a falusiakat becsmérelte Tüske Zsófia, hanem egy olyan valamit jellemzett vele – amit úgy hí’nak, hogy kisebbségi komplexus, amiből a messze „nem úriember” nem nőtte ki magát.

    A vályogról meg csak annyit, mint szakember mondom, hogy ma több szempontból divatos építőanyag – pontosan a hőszigetelőkepéssége miatt, más oldalról meg mint ökologikus építőanyag.

    Télen azért volt hideg, mert vízszigetelés hiánya miatt átnedvesedett, de ma már ez játszi könnyedséggel megoldható.

    Úgyhogy a „komplexusaidat” Te is vesd le, az élet egyszerűbb lesz vele.

    Sajnáld le Te inkább a pestieket – merthogy csak plasztik kaját bírnak enni például.

    Nagy baj azonban, hogy ma már az értő, vályogvető-mester cigányság se nem létezik – hogy miért most hagyjuk

  • Tüske Zsófia

    tóth péter nem kell itt nekem építészettörténeti előadást rögtönöznie, mert dolgoztam az Építéstudományi Intézetben is, míg azt szét nem verte a rendszerváltozás. De ha már: a vályognak kiváló hőszigetelő tulajdonságai miatt építettek referenciaházat is Zala megyében.
    A vályogban születettséggel nincs is egészen addig semmi baj, amíg a szocializmusban agyontámogatott putriszármazék nem akar egyenest a királyi várba költözni és az országnak jó felét lenyomni a düledező putriba, csak, hogy ő maga érezhesse, milyen magasra jutott.

  • Gabriel Karikas

    Tüske Zsófi

    Én meg egy időben „bedolgoztam” az ÉMI-nek, vagyis nem én, hanem az Épület Fizikai Tanszék – amelyben keccsöltem.
    Régi szép idők 🙂 🙂 🙂

  • Geyza
    2018 december 17
    6:05 de.

    „Mert Bibenyő nem akar kötekedni.

    /Géjzabá’ a térdit csapkoggya a röhögéstől/”

    Geyzuka, te tudatosan bizonyítgatod, hogy még nálam is hülyébb vagy? 😀 😀 😀 😀

  • Tüske Zsófia
    2018 december 17
    1:41 du.
    Gabriel Karikas
    2018 december 17
    1:34 du.
    Ja hogy az Intézet ,Ja ,hogy az Émi !
    Teljes a szakember gárda!(Netalán a Karikás Frigyes név is ismerős?)
    A vályogfal sokféle megítélésben részesül,komoly szakemberek is állnak mellette(dr.Gábor László),de mégis tulajdonságai miatt nem ez terjedt el.Ajánlom figyelmetekbe :https://24.hu/elet-stilus/2010/11/07/lelepleztuk_valyoghaz_titkat/,elég szépen bemutatja a vályogházzal kapcsolatos kérdéseket.
    Erről ennyit!
    A putri régen nem vályogból készült : Gödörbe volt ásva és e fölé készítettek kukorica szárból ” tetőt ” , majd mellette megjelentek ” paticsfal szerű putri épületek,majd jöttek a ” c ” lakások.
    A putriból indulva nekem az az érzésem Zsófika,hogy Ti szeretnétek mindenképpen bejuttatni a várba ,hogy onnantól kezdve még nagyobb pocskondiázásnak lehessünk tanúi a ” agyontámogatott putriszármazék „-kal kapcsolatban.
    Ez egy kicsit olyan,mint amikor a szdsz svájci sapkának nevezte a magyar koronát.
    De nagyon tetszik,mert olyan eredeti megfogalmazás,eredeti gondolat!
    Netalán irigység???
    Nem irigykedő üdvözlettel.

  • Inkább Bibi
    2018 december 17
    5:44 du.

    Geyza
    2018 december 17
    6:05 de.

    “Mert Bibenyő nem akar kötekedni.

    /Géjzabá’ a térdit csapkoggya a röhögéstől/”

    Geyzuka, te tudatosan bizonyítgatod, hogy még nálam is hülyébb vagy? 😀 😀 😀 😀

    EZ a bejegyzés határozottan tetszik!
    Nagyon tetsző üdvözlettel.

  • tóth péter
    2018 december 18
    2:09 du.

    Az a különbség közöttünk
    hogy én legalább nem tagadom.
    Igazán örvendek annak,hogy tetszik.
    Egy nácinak igen nehéz a kedvire tenni egy
    balilibsibibsi antifa libernyák oldalon, nemiga ?..: )
    Pláne ha az illetőben annyi a humor mint szarban a vitamin.

  • Gabriel Karikas

    tóth péter
    2018 december 18
    2:05 du.

    Jaj édes istenem, most mi a f@sz bajod van? Ja, ha balhézni akarsz, akkor menj el a legközelebbi kocsmába – itt nem vagyok rá vevő

    Tényleg a bábolnai tenyészbika legyen hozzád könyörületes …

  • Tüske Zsófia

    Gabriel: az ÉMI volt az erősebb társszervezet, ami ma is működik még Szentendrén. Én is a szentendrei telep könyvtárosa voltam és 4 napot dolgoztam ott, egyet Budapesten. (életem legjobb munkahelye volt, egészen addig, amíg egy idióta nem lett a könyvtárvezető és mindenki le nem lépett onnan, én is) Később a csodálatos állományt szétszórták. Utána jött az egyik legérdekesebb, a Divatintézet, ahol Péter Gábor volt az első könyvtáros és én az utolsó. 🙂

  • Tüske Zsófia

    tóth péter:
    orbán Várba költözését nem én akarom, hanem az a hibbant hatalommániás féreg, erre még maga Horthy sem vette a bátorságot. Ezt én egyenesen blaszfémiának tartom, a korona szentként való emlegetését meg bálványimádásnak. Csak hogy tudd. Ami az szdsz svájcisapkaként való emlegetését illeti, azt nem tudom, igaz-e, de arról bizonyíték van, hogy a másik idióta, a szochazás Kövér elvtárs sámánt hívott a parlamentbe, aki valami pogány szertartás keretében körbetáncolta és megáldotta Szent István hatalmi jelképét.
    A kereszténység nagyobb dicsőségére.

  • Gabriel Karikas

    Tüske Zsófia
    2018 december 18
    3:15 du.

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Hát elég gyenge mutatvány volt, ennél bármelyik brazil hasonmása nagyságrendekkel komolyabb odaadásra képes – és gondolom, hogy a mutatványért kapott javadalmazással meg össze se vessük

    Az EMI-vel mi (BME – épület-fizika labor) mint külsős megbízottak dolgoztunk együtt – de szép idők is voltak

    Az a Divatintézeti pályád tetszik 🙂 nagyon 🙂

  • Gabriel Karikas

    Én nem igazán értem ezeket a képviselőket – olyan dolgokat vetnek fel amelyek fontos ugyan, de lejáratott dolgok.
    Ok.
    A kis pöcsös rafináltan válaszol – és sosincs senki, aki hasonlóképpen megfogná.

    egy példa:

  • Gabriel Karikas

    Fentebb 2018 december 18 10:06 du. dátummal elküldtem egy bejegyzést egy videóval – de lemaradt a bejegyzés egy része
    A lényeg: 🙂
    A miniszterelnöknek milyen választ lehetett volna adni, például:

    Ugye például tudja, hogy a Kádár rezsim ideje alatt a Chakál Magyarországon élt és tartózkodott a „szabadidejében” – akkor most azt állítja, hogy a Chakál nem volt terrorista?

  • Gabriel Karikas
    2018 december 18
    2:54 du.
    Csak viszont kívánattal,mivel mindent félreértettél,vagy akartál
    üdvözletével.

  • Geyza
    2018 december 18
    2:35 du.
    Kedves,Aranyos Gézukám!
    Hogyan elemezted? (utolsó sorodban ).
    Igazán örülök,hogy magadra ismertél és elfogadtad–végre!
    Köszönöm.Továbbra is kedvellek üdvözletével.
    DE ne szidd ilyen csúnyán-búnyán ezt az oldalt—mert elég jó ! Elhiheted–hiszen én mondom.
    üdvözletével

  • tóth péter
    2018 december 19
    11:22 de.

    Érdekes egy fazon ez a HUNT*
    Ha megvilágítják neki hogy baromságot beszél,
    akkor azzal jön hogy mert csak félre lett ő értve.

    Mintha az emmuttnyócévben sűrűn hallottam volna hasonlókat.
    Mikor sikoltoznak mert Brüsszel „nanát” mond.

    *HUNT = Humortalan Náci Tóthpéter.

  • Tüske Zsófia
    2018 december 18
    3:15 du.

    „””… az a hibbant hatalommániás féreg….”””
    Ki ez pontosan ,mert az később sem derült ki.?

    A másikat tudom,hiszen mondtad! ez ilyen egyszerű.
    A videódon valamilyen kulturális eseményt értettél félre.
    üdvözlettel

  • tóth péter
    2018 december 19
    11:32 de.

    Rólad írtam szarrházzy ne ködösiccsé.
    Náciknak nem szokott lenni affinitásuk a humorhoz.
    Rosszul gondolod ha azt képzeled hogy te kivétel vagy.

  • tóth péter
    2018 december 19
    12:11 du.

    Játsza a naivat a kis büdös náci .

  • Ez HUNT* akkor a legundorítóbb
    amikor kedvesnek akar látszani:

    tóth péter
    2018 december 19
    11:32 de.

    „…Kedves,Aranyos Gézukám!”

  • Tüske Zsófia

    tóth péter: találgassál

  • Tüske Zsófia

    Gabriel: A Divatintézetben nemcsak az elődöm volt érdekes, hanem az állomány is: Rákosi alatt kiutasítottak Magyarorszgáról egy angol diplomatát, és a divattal és művészetekkel foglalkozó könyvgyűjteményét nem engedték magával vinni. Így szegény ember kényszerűségből azt a Divatintézetnek adta (és akkor még nem lopták el a több nagyon értékes régi könyvvel rendelkező gyűjteményt) A könyveket kevésbé forgatták, inkább a kortárs nyugati divat- és szakmai lapok voltak az érdeklődés középpontjában.
    Szerencsém persze ott sem volt, mert az ottani főnököm, egy jól képzett közgazdász fiatal nő meg ortodox kommunista volt, nagybátyja volt egy időben a recski tábor parancsnoka is. A beosztottjait is hasonlóan próbálta kezelni, ami némi konfliktust eredményezett köztünk, de aztán kaptam másik főnököt és vele jól kijöttünk. Árbevételre lettem kötelezve, amit információs kiadványokkal egy darabig sikerült teljesíteni, de a könnyűipari megrendelők a gyárak összeomlásával elfogytak és belőlem utazási ügyintézőt akartak csinálni, amit nem vállaltam, így aztán jött a felsőoktatás, másmilyen könyvtárral. De a munka érdekes volt, ott tanultam németül, és a kollégákkal jó kapcsolatunk volt, szerettem ott dolgozni. Miután elmentem, a könyvtárat felszámolták, a könyvek egy részét megkapta az Iparművészeti Főiskola, a másik részét elvitték maguknak a divattervezők.

  • Gabriel Karikas

    tóth péter

    légyszi ne ködösíts

    Berúgod az ajtót, aztán az mondod, hogy bocs én itt se voltam …hmmm.

    Jobb kocsmákban ilyenért nyaklevest osztanak

    Kérdezd meg Fülig Jimmyt ….

    Aztat kell mondani, hogy én voltam fiuk, csak most rohadtul fáj a bütyköm ….

    A bikákat pedig szívesen, barátilag neked hagynám, az összeset …

  • Gabriel Karikas
    2018 december 19
    8:33 du.

    „BERÚGJA AZ AJTÓT” ????

    Ááá dehogy.HUNT* csak
    besündörög ide a lábtörlő alatt
    mint halk kutyafingás a fűtött szobába
    és itten büdösödik nekünk a kis náci emberkezdemény.

  • Gabriel Karikas
    2018 december 19
    8:33 du.
    Te nem vagy tárgyalóképes
    üdvözléssel

  • Geyza
    2018 december 20
    4:13 de.
    Kis nyilas barátom te túlságosan jó vagy–csak a kerékbe fújtad levegődet : a kerék lapos maradt , te meg üres!
    Nahát -nahát micsoda élmény!
    Nagyon szeretettel üdvözöllek

  • Tüske Zsófia
    2018 december 19
    5:34 du.
    Biztos vagyok benne : nem önmagadra gondoltál, a továbbiak pedig a kérdések maradnak
    Üdvözöllek

  • Gabriel Karikas

    Tüske Zsófia

    Most lett világos, hogy hogyan transzformálódott át az Iparművészeti főiskola részéve a Divatintézet. Mert nemcsak a könyvtárat vette át lényegileg.

    Hát, ha így nézem az elvtársak a hatalom-átvételükkor kevesebb pusztítást vittek véghez a magyar javakban, mint a nagyon mély-magyarok a közelmúltban.

    Mert minden intézményt, kutató laboroktól a filmstúdiókig tulajdonképpen megtartottak többé-kevésbe.

    Nyilván hogy ottan akkor, azokban az időkben, az igazi pusztítást a megelőző időkben maga a háború vitte véghez..

  • Gabriel Karikas

    Géyza!

    ez jó vicc volt!

    A HUNT nemcsak befingik, hanem még tárgyalópartnereket is keres …krkrkrkr 🙂 🙂 🙂

    ezt a füstölgést gondolná békepipának?

    Oszt vajh’ miről tárgyalna?