Karácsony- és Dunamellék

2018 december 26 8:42 de.20 hozzászólás

A Karácsonyhoz kapcsolódva lépten és nyomon megnyilvánultak sokan, hogy ez akkora keresztény ünnep, mint ide a Szíriusz. Minimum. Ez természetesen mindenkinek a magánügye. Kellene, hogy legyen. Mármint a hite. Elég baj az, hogy a decibelkereszténység hódít egyre inkább teret. Holott a Biblia sehol nem tanítja azt, hogy bárki hivalkodjon a hitével. Az ellenkezőjét annál inkább.

A „legszebb” mégis az, amikor egy finanszírozott egyház egyik vezetője mintegy választás elé állítja az embereket. Függetlenül attól, hogy a megszólalása a hívei előtt történt, és így nem is tehető teljes mértékben általánossá. De példaként azért szolgálhat. Különösen, mert a nemzeti szószóró, az MTI is közzé tette a híradás szerint. Az említett szöveg szerint a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta, hogy Karácsony alkalmából az Isten szerint választani kellene az Isten magasztalása, illetve a sátánnak tett cselédi szolgálat között. Ami önmagában is akkora baromság, hogy ihaj. Már csak azért is, mert a Karácsony sem sokkal több történelmileg, mint egy alapvetően természetvallási ünnep beépítése a császársági államvallás szövetébe. Ez van. Ezt képes nyújtani a történelem. Amitől még lehet persze egy, a szeretetnek dedikált nap az évben. Bár inkább 365 napot kellene az Ember tiszteletének szentelni. De ez nincs.

Alkalmasint a református egyház sem egészen képes ezt nyújtani. Mert a nemzeti decibelkeresztények zászlóvivőjét, a Pannon Géniuszt úgy vágnák ki az egyház környékéről, hogy a lába sem érné a földet. Ellenben meg tudom érteni, hogy nem teszik. Elvégre egy évvel ezelőtt Orbán felekezete kapta a legtöbb apanázst az államtól. Annyit, amiért már érdemes lehajolni, és elviselni a jelenlegi miniszterelnököt is. No meg azokat, akik az emberek ezreinek haláláért felelős tengernagynak emléket állítanak. Bogárdi Szabó István mellett mindenesetre felhozható, hogy volt eset, amikor elítélte ifjabb Hegedűs Loránt antiszemitizmusát. Csak hát azóta eltelt három év, és úgy tűnik most úgy érezte, hogy „be kell szólni”. Talán azért, mert egyházi szinten van az a pénz. Amiért olyanokat tud mondani, hogy a karácsony egyik tanítása, hogy „hogyan lép a hódítás helyébe a szent hódolás”.

Ami alig különbözik attól, hogy „szívjál öcsi, és majd a túlvilágon jó lesz”. Miközben Jézus sokkal inkább az emberi tisztelet, és emberi szeretet prófétája volt. Így felvetheti azt a kérdést, hogy keresztényibb-e az, aki hetente templomba jár, de egyébként könyököl ezerrel, mint az, aki talán sosem járul a papok elé, de a másik emberben bármilyen körülmények között tiszteli az Embert. A perselypénzre, állami baksisra hajtó egyház képviselői szerint valószínűleg a hetikeresztények a jó keresztények. Pál apostol levelei szerint pedig inkább az utóbbiak. Természetesen tudom: a papság sem egységes. Mert a gyűjtőfogalom embereket takar. De általánosságban nem jár a papoknak sem nagyobb tisztelet, figyelem, mint bárki másnak. Ami nem jelenti azt, hogy ne lennének nagyon is tisztelhető egyházi emberek. De nekik sem azért jár a tisztelet, mert egyháziak, hanem azért, mert Emberek.

Ha valakinek az istenhit segít abban, hogy Ember legyen, Ember maradjon, akkor higgyen az Istenben. Ha csak beszél róla, akkor mondhatja magáról, hogy Jézus követője. Nem lesz az. Ha pedig a maga embertelenségét Jézus nevében teszi követendőnek, akkor sokkal inkább szolgálója a sátánnak, mint az, aki talán nem is hallott Jézusról, de betartja azokat az emberiességi alapnormákat, amelyekről az egykori rabbi is beszélt.

20 hozzászólás

  • Beer Miklós [katolikus] váci megyéspüspök mondja:

    „Amikor szót emelek az elesettekért, cigányokért, a memekültekért, és a kiszolgáltatottakért, nem pártpolitikát folytatok, nem a kormánypártokat bírálom, hanem Jézus és az evengélium tanításait követem. Sokszor érzem magam egyedül.”

    „Tisztelem bennetek a kitartást, ahogy a hideg idő ellenére egymást erősítitek célotok elérésében.”

    Jézus azt üzenné: „állajatok ki békésen az igazatokért. Villantsunk fel mécseseket, amelyek ha együtt égnek [azt] a ragyogást [már] nem lehet elrejteni.”

    „Nincs más eszköze az ellenzéknek, hogy megszólaljon, hogy meghallgassák, mint a tüntetés.”

    🙂

  • Fortimbrasz!

    Tényleg érthetetlen, hogy Beer Miklós ritkaság-számba megy a Jézus-hirdető atyák között is. Sőt – főleg e magyar honban – a katolikus papság jórésze inkább hajlik jobbra, mintsem elismerje „az elesettek, cigányok és menekültek ügyét”, ill. annak mély társadalmi gyökereit…

    Náluk a föld és tőkeharácsoló, falusi gyärekből lett, stróman tartó Vezér és az ő többi, tányérnyaló udvartartásának nagyobb a becsülete, mint az Assisi Szent Ferenc nevét viselő és annak szellemét is követő, jelenlegi római pápának…

    Ezért aztán, ha valaki előttük mégis szóbahozná a szociális nyomor, a rászorultság és ‘stenments, a kizsákmányolás kérdését, azt legszívesebben inkább kiátkoznák mintsem, hogy a gyakorlatban is magukévá tennék az illető prófétikus, avagy valójában evangéliumi – igazságait. Lásd csak: a hajléktalan törvényeket és rendeleteket, valamint a Rabszolgatörvénynéven elhíresült túlóra hízlalást, stb…

    És, sajnos mindez ugyanígy igaz a magukat arcátlanul még reformátusnak is becéző, de semmi nyilvánvaló disznóság ellen nem protestáló – úgynevezett protestáns s z e m f o r g a t ó k r a . is, akik között még az antikrisztusi, náci ideológiák is kellő táptalajra lelhetnek*.

    .

    *ld: Hegedüs Lóránt püspök és követői – és a Horthy emlékmű története…

  • Bocs’! Hegedűs Lóránt nem püspök, Ő csak az azonos nevű, néhai püspök mélyen szélsőjobboldali fiacskája, tehát ifjabb Hegedűs órántról van szó…

  • DonGolo
    2018 december 27
    3:14 de.

    No igen.
    A hazai papságban sajnos nem Beer, illetve Várszegi szellemisége, hanem az erdőpéteri vadbarmizmus van többségben…. Legalábbis a hangosabbja, a látható részét alkotók között.

  • Na igen. Ahogy Bartus László, az Amerikai Népszava c. testvérlapunk tul.főszerkesztője mondotta volt:

    A Református Egyház nem más, mint a megreformált Katolikus Egyház

  • Már nemigen tudnak mit kitalálni:
    túl lihegik a Karácsonyt.

    Közben meg már másról sem szól mint a pénzről
    meg a maga-mutogatásról.

  • En nem is tudom. Ha valaki VALAHA segitette az elesetteket, a szegenyeket CSAK a magyar papsag volt, meg az apacak’ Az apacak a II. Vilaghabruuban is kivettek a reszuket ebbol.-

  • málnaszőr

    2018 december 28
    9:35 de.Bartus Laszlo zsido, mit tudhat vajon a keresztenysegrol. Ja es erosen baloldali.
    _

  • málnaszőr

    2018 december 28
    9:35 de.Bartus Laszlo zsido, mit tudhat vajon a keresztenysegrol. Ja es erosen baloldali.
    _ So, ez a beiras nem tetszik’ Nem akarmegjelleni

  • Figyelő 2:10

    „Bartus László zsidó…” írja nekem egy, az általa tisztelt horthysta terminológia szerint(!)is „félzsidó” hölgy állítván még azt is, így hogy „egy zsidó mit tudhat a kereszténységről”.

    Ha tudtam volna is, hogy nevezett zsidó származású, mert eddig nemtudtam, az se zavarna abban, hogy keresztény ismereteit tudásom bővítésére használjam. Azt viszont tudom, hogy az újszövetségi biblikus műveltsége kiemelkedően magas színvonalú… Márcsak azért is, mert hosszú időn keresztül a keresztény(!) Hit Gyülekezetének – amely azóta Orbanisztán és a NER jóvoltából, mint >b e v e t t . v a l l á s< fungál – volt az egyik elöljárója, mígnem elvi kérdéseken Németh Sándor főpásztorral össze nem akasztotta a bajszát, majd kiugrott…
    Hát ő ne ismerné a kereszténységet ? Persze csak annyira ismeri mint a saját tenyérét.

    Másfelől pedig, vagy épp ezért meggyőződésem kedves Klárika, hogy Bartus László az ő tudásával magát egy fél perc alatt vágná zsebre az egész katolikus katekizmusával egyetemben biblia és vallásismerfetből. Fogadnék rá, hogy még a katekizmusból is hittanra járhatna Őhozzá. 😀

    .

  • Figyelo
    2018 december 29
    2:10 du.

    Ezt a hülyeséget meg honnan veszed ?

  • Szegény Figyelő kolleginának göze sincs Laciúr Mr. Bartus előéletéről.

    Azt sem tudja például róla hogy lelkésznek készült, elvégzett néhány szemesztert csak éppen abbahagyta.

    Hogy úgymondja : „kiugrott kispap” heheheeh

  • Gabriel Karikas

    Figyelo
    2018 december 29
    2:14 du.

    Igen, lehet, hogy a Bartus Laci zsidónak született – de most egy keresztény. – JÉZUS KÖVETŐ – és ezért baloldali?

    Ha nem tudnád a „keresztény” szó magyarosan egy elferdített változata a „Cristian”-nak, a szónak semmi köze a kereszt szóhoz – latinul Cruz – hanem a Cristo szóból származik ami megváltót jelent, és a követök a Cristiánok (keresztyének) (the followers are the Christians)

    Jézus követök – „cristiánok” – ezt Canadaban azért megtanulhattad volna. Jezus Cristo, ok, You mean difficult?

    Vagy nem beszélsz angolul?

    Jézus Cristo, apostol Paul, Peter, Jhon, …. and all the other apostles were Jewish, You are understand Bencsik Klára?

    Amúgy mellesleg kegyed szerint a biblia egy fasiszta jobboldali könyv esetleg?

    Vagy esetleg az egyházakat titulálod jobboldalinak?

    Ezért vannak bajok nemcsak a fejekben – hanem a szívekben.

    BÉKESSÉGESEBB ÚJÉVET – KRISZTUS BÉKÉJÉT A SZÍVEDBEN, ELMÉDBEN ÉS LELKEDBEN!

  • Gabriel Karikas

    Geyza
    2018 december 30
    9:20 de.

    Mondjuk ezt nem rovom fel neki, hogy kiugrott kispap, hiszen a Németh Sándor is úgy járt … 🙂 🙂 🙂

    Nem ettől keresztény – bár néha elveti a sulykot (de ezt csak egymás közt mondva)

  • Figyelő:
    „Bartus Laszlo zsido, mit tudhat vajon a keresztenysegrol.”

    Figyelő, hogy Önnek szokás szerint mármegint milyen igaza van! 🙂
    Bár engem ez igen kevéssé érdekel, Ön többször is hangsúlyozta, hogy már újszülöttként római katholikusnak keresztelték. Helyes.
    Ön tehát mint „született” r. kath.
    ennél fogva magától értetődően sokkal többet tud a kereszténységről, mint annak idején egy római polgár, bizonyos Paulus tudott, aki történetesen Saulusként, zsidónak született Tarsusban, nem is szólva teszem azt Jean-Marie Lustiger bíboros, párizsi érsek (aki zsidónak született, és 14 évesen keresztelkedett meg) kereszténységgel kapcsolatos ismereteiről, .
    Hát… gratulálok Önnek! 🙂 🙂

    Ja es erosen baloldali.

  • Figyelő:
    „Ja es erosen baloldali.”

    Mármint Bartus László úr? Lehet, nem tudom. Ám mire alapozza, hogy egy Ön szerint „erősen baloldali” embernek
    nem lehet nagyon is átfogó és részletes tudása, ismeretei a kereszténységről?

  • Tüske Zsófia

    Bencsics kolléganő, meglepőt mondok:

    JÉZUS MAGA IS ZSIDÓ VOLT.

  • Kedves Gabriel Karikas 6.18 !

    Nem akarok szavakon lovagolni, de Jézus „megváltói” mivoltának történelmi jelentősége volt, amelyet a kor zsidósága szorgalmazott annál fogva, hogy az Ő fellépése időszakában (isz.30.k.) már vagy 70 éve nem volt királyuk, mert az utolsó (hasmoneus) zsidó királyt Hircanust (Jonathant) már „kr”.előtt. 37-ben(!) a rómaiak >keresztre feszítették< így a zsidó trón felkent – azaz messiah – nélkül, üresen maradt. Tehát, akkoriban a zsidók részéről a legtermészetesebb következmény volt a messiás-várás érzése, illetve szokása.

    Bár az utolsó zsidó uralkodó óta eltelt időben sok – tudtommal 7 – álmessiás tűnt fel, akik nem feleltek meg sem a népi, sem pedig a vallási elvárásoknak és előírásoknak. De ezen kívül is, Róma érdeke ezzel homlokegyenest szemben ment vagyis, hogy ne legyen betöltve,illetve, hogy ne zsidó töltse be a felkent, azaz a messiás címét.

    Ezért a római (el)nyomás álkirályok és a főpapok bevonása és rátukmálása útján affelé fokozódott, hogy a zsidók saját vallási, egyben állami vezető, király, v. messiah nélkül előbb-utóbb hódoljanak be a birodalomnak a "pax Romana" szellemében.
    Ebben az oriási feszült légkörben lépett fel Jézus, lényegében, mint "trón igénylő" azaz messiás jelölt, mely megnyilvánulás tökéletesen harmonizált a vele találkozott, majd az őt követő zsidók tömegei messiásváró hangulatával.

    Ha tehát a megváltásról és vele a megváltóról beszélünk, akkor az a zsidó népnek a római függés alóli megváltására vonatkozik s nem másra, amit Jézus kf. újszövetségi megnyilvánulásai és parabolái szerint sem gondolt másképp, nem pedig arra amit az utókor – különösen Pál és Nicea – belemagyarázott… Itt most nem is akarok kitérni az ún. pogányokhoz való nem is éppen pozitív viszonyulására, mert azok a szavak további vitára adhatnak okot…

    Üdvözlettel KB

  • Ui: Karikás felé

    A római – latin – „krisztus” jelző, névvé transzformálása is az

    ilyesfajta,az eredeti tényállástól eltérő misztikus mesterkedések

    szándékát igazolja.

    üdv.