Tudósítás a kisszobából

2019 január 15 10:19 de.37 hozzászólás

Napok óta nem működik az internetem. Nem az „ellenség keze tette be a lábát” – egyszerűen felmondta a szolgálatot az a kütyü, ami a kapcsolatot jelentette a gépem és a háló között. Volt már hasonló eset több is az elmúlt évek – sőt évtizedek alatt. Korábban minden ilyen kérésemet a szolgáltató 24 órán belül teljesítette – ráadásul ingyen. Ez természetes, hiszen a kütyü (modem, router, mittudomén, nem is érdekel) a szolgáltató tulajdona, én csak bérleti díjat fizetek érte: tehát a tulajdonos kötelessége annak működését biztosítani. Ezért is nem váltottam szolgáltatót, nem hallgattam az „ócsó, még olcsóbb” szirénhangokra. Nagyjából ötven éve vagyok hűséges ügyfele a ma már német tulajdonú cégnek.

Most egy kicsit másképp történt. Meggyőződtem arról, hogy megint a „kicsike” betegeskedik: felforrósodott, ahogy korábban is megtörtént már. Kihúztam, hagytam kihűlni: de hiába, csak nem volt hajlandó picike sárga, meg zöld szemeivel hunyorgatni. (Valószínűleg megint az az átalakító mondta föl a szolgálatot, ami a konnektorból érkező 220-at redukálja. Az ilyen kütyükben nem nagyon van bármi, ami elromolhat.) Felhívtam hát az ügyfélszolgálatot. Az ilyen szolgálatokat éjfél körül érdemes hívni, megspórolhatunk ezzel nagyjából 20 percnyi idegörlő várakozást. Most is szinte azonnal jelentkezett a hang, de a szokásos procedúrák – azonosítás, felvételre figyelmeztetés stb. – után nem kért mindenféle gombok nyomogatására, ami után korábban eljutottam egy szakemberhez, aki azután kikérdezett. (Volt olyan – még a telefonos internet kapcsolatom idején, hogy a vonal túlsó végén ülő ember segítségével kb.20 perc alatt magam is helyre tudtam állítani az összeköttetést.)

A hang most azt kérte: mondjam el a panaszomat röviden. Hogy ezúttal nem magnóhanggal, hanem egy valóságos robotasszonnyal kerültem kapcsolatba, arra akkor jöttem rá, amikor a kérdései után figyelmeztetett: csak igennel vagy nemmel válaszoljak. Végül közölte: a panaszomat továbbítja a megfelelő helyre. Maradt bennem némi bizonytalanság, hiszen eddig a szakember precízen közölte, hogy mikorra várhatom a megoldást. De reménykedem: hétvége van, talán majd hétfőn…

E közjáték elmesélését csak az indokolja, hogy tudják: napok óta félvak és félsüket vagyok. A fontosabb hírek azért eljutnak hozzám, hiszen szól a rádió. (Tévét évek óta nem nézek – koros Sonym kész nyereség lenne bárkinek: amennyi üzemórát ez ment…)

Hallhattam tehát a jelenlegi kormányfő csütörtöki szerepléséről, sőt saját hangján elmondott részletekről is. Sajtótájékoztatónak nem nevezném, hiszen semmi másról nem adott hírt az esemény, mint Magyarország első szolgájának mentális állapotáról.

Insanity / Malwina Zolynia

Azt ugyan eddig is tudni lehetett, hogy neki – és táborának – jogai vannak. Kötelességei viszont csak másoknak. Az sem volt titok, hogy a kormányfő ismeretei egy társadalom működéséről enyhén szólva korlátosak. Azt ugyan precízen felismeri, hogy hallgatósága mit vár tőle, és ezt az elvárást gond nélkül teljesíti. Amint azonban partnerrel kellene beszélgetnie, szétesik. Különösen aggasztó ez az állapotromlás annak tudatában, hogy ez az ember húsz évvel ezelőtt még szavakész, éles nyelvű vitapartner volt – gondoljunk csak a Horn Gyulával folytatott tévévitájára 1998-ból.

Voltak, vannak jelek, amik 2010 óta ordító riadóvá élesedtek. Semmiféle kormányintézkedést nem képes indokolni. Már a vasárnapi boltzárás idején is gyanakodni lehetett arra, hogy a kiskereskedelemről való értesüléseit a sarki kisbolt eladójától szerezte, aki panaszkodott, hogy vasárnap is dolgoznia kell. Hogy miért nem kérdezte meg: akkor miért tart nyitva, hiszen saját boltja, megteheti – ki tudja. Ez a korlátoltság azonban teljes fényében tündököl, amikor a rabszolgatörvényt próbálja magyarázni.

Olyasmiket mond, hogy a kis- és középvállalkozók mindenféle fortélyokra kényszerülnek, ha túlóráztatni akarják alkalmazottaikat. Ezt már megint valamelyik garázsbolt, vagy leszabóműhely tulajdonosától hallhatta, és ezt sem mostanában. A magyar dolgozónak ugyanis halványlila gőze nincs a jogairól, észre sem veszi, ha elveszik tőle. A mindig meglévő kivételek persze most is felmentést kapnak – de alkalmazáshoz nem feltétlenül jutnak. Ott téved az ellenzék, hogy ezt a törvényt a multik kedvéért hozta. A multik ugyanis igyekeznek betartani a törvényeket: de persze nem hülyék, kihasználják azok is a munkaügyi szabályok számtalan kiskapuját. Csak egy példa: az egyik legnagyobb foglalkoztató kiskereskedelmi lánc pl. a legtöbb dolgozóját „kiszervezte”. Amikor Te a gondolák útvesztőjében bolyongva megszólítasz egy ott rakosgató embert, hogy hol találod ezt vagy azt, teljesen érthető, hogy nem tud válaszolni. Ő ugyanis nem a bolt dolgozója, hanem vállalkozó maga is, aki megbízási szerződésben vállalta egy-egy cég termékeinek a „gondozását”. Vagyis ő csak azt tudja, hogy a szerződött terméket –legyen az kakaó vagy U-szög – a bolt melyik polcára helyezheti el, és a gyártó mondja meg neki azt is, hogy éppen melyik fajta kakaót vagy U-szöget tegye elölre, szemmagasságba. Ilyenfajta „kiszervezésre” egy, pl. autógyárnak bedolgozó lemezleszabó műhelyben nincs lehetőség: ott a gépet kezelő személyes jelenlétére szükség van, miközben a kezelő sem tudja meghatározni, hogy éppen mikor áll a gép mellé. Miközben a gép tulajdonosa rendesen elteszi a leszabó munkája egy részét – Magyarországon szemérmetlenül nagy részét -, aközben semmiféle felelősséget nem vállal a neki dolgozóért. Még azt sem, hogyha az ő ügyetlensége, vagy az adott termelési folyamat sajátosságai folytán a munkaterhelés nem egyenletes, akkor a lazább időszakokban is tudjon enni, lakni, fennmaradni a munkása és annak családja.

Erre a fajta kiszervezésre a legkevésbé a közszolgáltatásoknál – egészségügy, oktatás, közlekedés, rendvédelem stb. – van lehetőség. A cselédtörvény hát elsősorban az orvosok, tanárok, rendőrök, hivatalnokok megregulázására irányul – ráadásul ők azok, akiknek a munkabeszüntetése érzékenyen érintheti az egész társadalmat.

Hogy visszatérjünk a csütörtöki kormányfői szereplésre, megbizonyosodtam arról: ez az ember nem hazudik. Tényleg nem tudja.

Ami ennél is szörnyűbb: egyre élesebben látszik. hogy még a környezetéből is eltüntette azokat, akik szólhatnának neki. Pl. a munkaerőpiac működéséről.

Erre utal az a zagyva mondat, miszerint ő „nem birkózik” olyan interjúkészítőkkel, akik kérdeznek. (Csak nem ezt is Németh Szilárd, valaha kiskaliberű birkózó, ma miniszter fogalmazta?)

A kötelességeit azonban jobban számon tarthatná. Végülis ücsörgött néhány évet közpénzen (és Soros György pénzén) a jogi egyetemen. Talán eljutott a felfogásáig, hogy a törvényeket be kell tartani. Akkor is, ha nem tetszik. Márpedig a 2011/CII. törvényt már az a parlament hozta az információszabadságról és a tájékoztatásról, amelyet ő vezényelt. Ebben szerepel, hogy minden rendű és rangú közszereplőnek KÖTELESSÉGE a tájékoztatás, és azt sem válogathatja meg, hogy kivel és mikor hajlandó szóba állni. Igaz, a törvény e szabály megsértőire nem ró ki szankciót.

A következményeket ugyanis nekünk, választóknak kell érvényesítenünk. Nem szavazunk olyanra, aki a saját kötelességeit nem teljesíti, viszont miránk egyre nagyobb terheket ró.

Sokan kárhoztatják az ott megjelent újságírókat: hogy nem tettek föl „bátor” kérdéseket, hogy csak halkan kifogásolták, hogy az ellenzékhez sorolt médiumokat nem is engedtek oda. (Bár úgy tudom, a Népszava képviselője ott volt.)

Nekem más a problémám azzal a teljesítménnyel, amit nyújtottak. A „bátor” kérdésekkel van bajom. Mi a fenének kellett ezredszer föltenni a kérdést a családi-haveri kör gazdagodásáról? Erre már a parlamentben is számtalanszor elhangzott a pökhendi maszatolás: üzleti ügyek ugyebár távol állnak a kormányzástól… Holott nem „üzleti” ügyekről van szó, hanem a magyar gazdaságirányítás rettenetes tehetetlenségéről, mohó kapzsiságáról és iszonyú korlátoltságáról. (Ne jöjjön senki a rezsicsökkentés, meg az adósságszolgálat ügyeivel: bárki tud rezsit csökkenteni, ha a piacon a felére esik az energiahordozó ára. Az adósságot meg növelte ez a kurzus: nemcsak az az adósság, amit banktól veszünk föl: az államkötvényeket és azok kamatát a magánembereknek is ki kell fizetni. Ráadásul az ellenőrizetlen kezekbe került állampapírok még biztonsági kockázattal is járnak.)

Túúúdom, az emberek nagy részét az olyasmi irritálja, hogy a Tiborc, meg a többi, mégis, hogy??? De egy újságíró már rájöhetett volna az elmúlt években, hogy az ilyen kérdésfölvetésnek nincsenek következményei, amikor szavaz valaki. A közembernek semmit nem mondanak a mesebeli százmilliárdok. Ahogy Rejtő egyik szereplője sem azon kesergett, hogy elrabolták tőle a csalárdan megszerzett száz fontot: azt a becsülettel megkeresett két fontot siratta, ami a megélhetését jelentette volna (Szőke ciklon). Ezért lehet valóságos 10 ezer forintos utalvánnyal megszerezni a magyar szavazó jóindulatát.

Mellékszál: ez történt tavaly novemberben, amikor a nyugdíjasoknak 18 ezer forint egyszeri „prémiumot” utalt ki a kormányfő. Mire föl? Hiszen a nyugdíjak nem a kormányfőtől függenek, hanem a mindenkori nyugdíjtörvénytől. Nem tartotta be a nyugdíjtörvényt, ami szerint, ha az előre kalkulált infláció magasabb lesz egy évben, akkor novemberben – januárig visszamenőleg – a valóságos mértékkel kell megemelni a járandóságokat. Márpedig 2018-ban 1,6 százalékos volt az emelés, miközben a hivatalos MNB adatok szerint is 2,4% volt a pénzromlás.

Engem személy szerint nem érdekel, hogy mennyit keres a kormányfő bármelyik csicskája. Az érdekelne, hogy miért kell ennek érdekében minden – na jó, csaknem minden – valóságos teljesítményt megakadályozni, üldözni, lerontani? A Magyar Tudományos Akadémia munkáját parancsokkal lehetetleníteni?

Az iskolák, egyetemek működését megtiltani? Nemcsak a CEU-ról van szó: a magyar köz- és felsőoktatás fuldoklik a pénztelenségben, de amiatt is, hogy a közoktatásból félanalfabéta idomítottak kerülnek ki.
Ami miatt nem kárhoztatom, hanem mélységesen elítélem az ott volt hallgatóságot, hogy legkésőbb az ominózus birkózásügyi megnyilvánuláskor nem álltak föl, és nem hagyták faképnél a főszereplőt. A kormánylapok munkatársainak is ez lett volna a kötelességük, ha egyáltalán még embernek tartják magukat. Nem kell ahhoz újságírónak lenni, hogy az ilyen megnyilvánulást kikérje magának az ember. Egy öntudatosabb béressel nem lehetne úgy beszélni, ahogy ez a szerencsétlen miniszterelnök megengedi magának a magyarokkal szemben.

Talán emiatt is akart annyira bezárkózni a Várba. Ott háborítatlanul nézegetheti az antik török szőnyegeit: hátha valamelyik képes repülni, ha a szükség úgy hozza…

Rátesi Margit

37 hozzászólás

  • Kedves Margit !
    – Ismert a mértéktartó kormány ellenes hevülete,- dolgozatában minden gumicsont benne volt,pl.,OV mentális diagnózisa is… – bár hiányzott az Orbán „menzázása” meg a „nyugdíj mizéria” meg a „rabszolga törvény” stb.
    -Tudom ez a felület jobbára „nyuggeráj” és értelmiség fikázó nickek a mainstream …
    …de nekem kell kifogásolnom véleményét: „hogy a közoktatásból félanalfabéta idomítottak kerülnek ki.”
    – Tapasztalatom szerint, a hazai „közoktatásból” kikerült „idomítottak” hihetetlenűl jól teljesítenek, a továbbtanulás minden területén…

  • Ratesi Margit Nyuggeraj. Az uj magyar `ertelmiseg` hangja, bayeri utakon? Kutyabol nem lesz szalonna, barmennyit is fizet a diplomaert.

  • Clara Bencsics Figyelo

    a VASARNAPI sAJTOKONFERENCIA KULFOLDI VOLT.

  • Küszöbön egy országos kiterjesztésű közszolgálati sztrájk. Eredményességéhez nem sok reményt fűzök, mivel az ügyfélszolgáltatást „kellő mértékben” közben el kell látni, legfeljebb öt ügyintézői ablak közül kettő zárva lesz és a várakozók száma lesz több.

    Valamit mocorog a Független Rendőrszakszervezet is, mert szolidaritásukról biztosították a közszolgálat szakszervezetiseit. Náluk különösebb sztrájkra számítani nem lehet, hiszen a a rendőrök alá-fölérendeltségi jogviszonyban parancsra teljesítik szolgálatukat, a civil alkalmazottak meg nincsenek nagy kavart előidézhető beosztásokban. Nyilatkozatuk mindössze annyiban érdekes, hogy az elégedetlenség országosan eszkalálódhat, és esélyes hólavina módjára viselkedni.

  • Slapaj! A „menza”, meg a nyugdíjak visszatartása csak tünet. Tünete egy egyre működésképtelenebb gazdaságnak, egy bizonytalan, kapkodó, semmilyen irányba nem mutató törvénykezésnek. Bár egy tendencia azért úgy húsz éve kivehető: „az enyém, az enyém,neked meg semmi – beee”. Ez sajnos a külpolitikára is rányomja a bélyegét, ami életveszélyes a hazámra nézve. Ismered a régi viccet? A lókupec ajánlgatja a lovát a vásáron. Jön egy vevő, nézegeti: Elég öreg gebe ez, meg a szemei is olyan homályosak. Elviszem egy próbakörre. Felül,a ló meg fejjel beleszalad egy közeli ház falába. Hééé, hát mondtam, hogy vak! Mire a kupec odaszalad: á,nem vak ez, csak bátor!
    Az a probléma, hogy mi mindannyian ennek a lónak a szekerére lettünk felültetve. És mindannyian szétplaccsanhatunk azon a falon.
    Hogy mértéktartó lenne? Mert nem ordenáré? Úgy hiszem, nem a trágárság mértéke adja egy kritika komolyságát.
    Amit a fiatalokról mondasz, annak örülök: de aki 2010 után került a „köznevelés” karmai közé, az még csak az általános iskolát járja. (Lásd a focistákat:a temérdek pénzből már kéne mutatkoznia valami eredménynek.És?)
    Ha majd írsz valamiről, ne csak a zörömbölésre figyelj! Bár igaz, nem leszel lókeresztes publiciklista – de talán ezt a dicsőséget nem kéne annyira forszírozni.
    Úgy emlékszem, először foglalkoztam a jelenlegi kormányfő mentális állapotával. De a képein – az udvari fotósok képein is – megdöbbentően néz ki. Direkt megnéztem egy híradót is. Sokkoló, ahogy ez az ember szétcsúszott. Még ahhoz a 2002-beli ásatag, dühében vicsorgó alakhoz képest is.

  • Ez a cikk egy akkora demokratikus ellenzéki erölködés, hogy még a szaga is érződik!

  • Clara Bencsics Figyelo

    talalom
    2019 január 15
    1:16 du. Kerdesimmre NEM jott valasz! Mennyit kesett a kifizetendo havi nyugdij? Hany orat, hany napot?

  • Nagyrészt egyetértek a cikkel, egy kivétellel. Aki 1998-ban azt az embert normálisnak látta, az cseréljen szemüveget vagy kapjon be egy gyógyszert!:)

  • A youtube videojan a hozzaszolok azt irtak, hogy a magyar ellenzeknek tanulnia kene Orbantol, hogyan kell viselkednie egy politikusnak a nyilvanossag elott.
    En lehurrogtam oket, mondvan, hogy “Isten orizz, meg a vegen valaki szavaz rajuk. Minel tobbet hazudoznak, futnak fejjel a bezart ajtonak, fetrengenek, hoznak letre szavalokorusokat, amik szoveget masnap mar elfelejtik, mintha idiotak lennenek, annal jobb a Fidesznek.”

    Egyetertek a slapajjal, kar volt kihagyni a “rabszolgatorvenyt” es meg nehany mas hazugsagot. Tessek alaposabbnak lenni legkozelebb, kulonben meg veletlenul nyernek majd egy valasztast!

  • talalom
    2019 január 15
    1:16 du.

    Kedves talalom, ugye tudod, hogy a gazdaság és a köznevelés hibái a magyar társadalom felépítésébe vannak kódolva? Ilyen társadalmi környezetben bármely kormány ezt tudná nyújtani, csak Orbán még ráadásul g… is.

    Ez nem feltétlen a magyarok hibája úgy általában, de az értelmiségnek és a vezető rétegnek komoly szerepe van ebben (bár őket is ez a társadalom bocsátja ki). Kaparj kurta, neked is jut -szemlélet, ez sajnos mély gyökerű történelmi okok miatt.
    Amíg ezek az okok nincsenek feltárva, társadalmi vitára bocsátva, addig a te cikked is csak írott malaszt marad.

  • Clara Bencsics Figyelo
    2019 január 15
    2:25 du.

    talalom
    2019 január 15
    1:16 du. Kerdesimmre NEM jott valasz! Mennyit kesett a kifizetendo havi nyugdij? Hany orat, hany napot?

    ————————————

    Kérdéseit rossz helyen tette fel – ez a cikk itt másról szól. Lapozzon vissza egy két cikkel, és ott megtalálja a válaszokat, ha figyelmesen olvasgat – még talalomét is!

  • Figyelő! Az én pénzem 3 napot késett – de nem minimális a nyugdíjam, eléri az átlagfizetés felét, úgyhogy nekem nem volt gond. Sose voltam „gazdag”, így megszoktam, hogy beosztással éljek, sőt minimális megtakarításra is futja. (Az unokámnak rakok bébikötvényt, meg lakástakarékom van: saját lakásban lakom, senki nem fogja helyettem kicserélni a megrokkant cirkómat.) Ebben az ügyben a miért? a fontos. Ha gondatlanság történt, akkor a kérdés: miféle vircsaft uralkodik az államigazgatási szervezetekben? Ha fedezethiány miatt nem jött meg a pénz, akkor súlyosabb a helyzet: kezd kiütközni a elmúlt 9 év eszetlen gazdaságirányításának hatása. Mivel semmiféle magyarázat nem jött,hajlok arra, hogy az utóbbi feltételezés a valószínűbb.

  • Szoros gyuri Azért jó lehet neked, ha nálad az agy és gondolkodás képviselője Kósa, Deutsch, Németh Szilárd, Pálffy és társai, nem elfelejtve az új üdvöskét aki a 10 parancsolattal gyógyít.
    Ajánlom neked őt ha beteg vagy. Öt Miatyánk, 10 Üdvözlégy és nyugodj békében. Tényleg jó, hogy csak az ellenzék az idióta, jó szemed van.
    A rabszolgatörvény kritizálásában mi is a hazugság? Te tudod mit jelent a hazugság szó, vagy csak jól hangzik?

  • Hazai! Nevezett személy álságosságát én már 1989-ben észleltem. De attól még,hogy valakivel nem értünk egyet, az még lehet normális. Utálom az elmebetegezést, jöjjön bármelyik oldalról, bárkire. Ez többnyire az érvek hiányát palástolja, ráadásul lefegyverző: hát, egy őrülttel szemben mit lehet csinálni?
    Egy vezető politikusra óriási nyomás nehezedik – kérdés, ki, hogyan viseli. Hibázni mindenki hibázik: olyan nincs, hogy mindig, mindenkinek meg tudjon felelni valaki. (Nekem gyanús is lenne egy ilyen „tökéletes”.)
    Az illető személyisége azonban 2002 óta meredek lejtőn csúszik. Egy politikustól a tehetetlen düh, mint a cselekvés mozgatórugója sem szerencsés, de még megérthető. Az a bávatag zagyvaság, amit ezen a szereplésen előadott, viszont már figyelmeztető.

    Elekes T. és Beszorult gyuri: A szemük, a szájuk és a fülük becsukása után nyugodtan fogják be az orrukat is. Az alámerüléshez ez feltétlenül hasznos.

  • Kenny 2019 január 16 6:03 de.

    „… nem elfelejtve az új üdvöskét aki a 10 parancsolattal gyógyít.”

    Nem azzal gyogyit. Megint ismetelsz egy bugyuta hazugsagot, aminek egy 6 eves kisfiu is utana tud nezni.

    „Tényleg jó, hogy csak az ellenzék az idióta”

    Lattal fideszest fejjel nekifutni egy bezart ajtonak?

    „A rabszolgatörvény kritizálásában mi is a hazugság?”

    Maga a rabszolgatorveny szo. Ideje lenne valoban elolvasnod a jobboldali mediat, nem csak allitani, hogy olvasod. Ha olvasnad, ilyen butasagokat nem irnal.
    Aztan osszevethetned azt a nyugat-europai, erre vonatkozo torvenyekkel is. Meg erdekesebb lenne.

  • talalom 2019 január 16 10:11 de.

    „De attól még,hogy valakivel nem értünk egyet, az még lehet normális. Utálom az elmebetegezést, jöjjön bármelyik oldalról, bárkire. Ez többnyire az érvek hiányát palástolja…”

    „Elekes T. és Beszorult gyuri: A szemük, a szájuk és a fülük becsukása után nyugodtan fogják be az orrukat is. Az alámerüléshez ez feltétlenül hasznos.”

    Tehat elmebetegnek ne hivjunk senkit, az az ervek hianyat palastolja. De a szarba valo belemerules – elsosorban minden megokolas nelkul – az mar az ervek erve. Ezt tanitjak az egyetemeken! Csak tudnam melyik egyetemen tanitottak ezt a hatartajan bolcsesseget!

    „Az a bávatag zagyvaság, amit ezen a szereplésen előadott, viszont már figyelmeztető.”

    Ez is kivalo! Ervekkel teli, alaposan megmagyarazva, hogy mitol bavatag es zagyva Orban egyenes, logikus, konnyen ertheto beszede. Igy most mar mindenki tudja, hogy mit mondott Orban. Ez am a tudositas! Meg a CNN-nel jobb!

  • Szoros Gyuri Megírtad a mantrákat és semmit nem cáfoltál.
    Melyik nyugat-európaival? Minden országnak más törvényei szabályai vannak. Leírnád melyikre gondoltál? Nálunk például ki kell fizetni a munkabért.
    Mi is a butyuta hazugság? Már annyira nem értesz magyarul, hogy csak direktbe tudsz gondolkodni? Az baj.

  • Bszorult Gy.
    1. A kormányfő panaszkodott, hgy üldözik,és ő nem hajlandó „birokra kelni” rosszindulatú újságírókkal. Nem részletezte, hogy ki a rosszindulatú, és miért.
    2. A családját és a cselédségét érintő kérdésekre azt válaszolta: üzleti ügyekkel nem foglalkozom.(Az írásban kifejtettem,ez miért nem válasz.)
    3. Hablatyolt valamit a szokásos bevándorlási fóbiájáról, hogy az eus választásoknál erre adunk választ. Pedig nem – de ez hosszú lenne, nem valószínű, hogy megértenéd.
    4. Kérlek legalább 1, azaz egy „egyenes, logikus” mondatot idézz az utóbbi két évből az illetőtől.

  • Tudom, Németországban is 400 körül van az engedélyezett túlóraszám: de ott 36 óra a heti munkaidő, itt meg 40. Ráadásul a nyugati alkalmazottak jóval szervezettebbek – erősebbek a szakszervezetek jogai. Mert egy kormánynak az lenne a kutyakötelessége, hogy azt a társadalmi csoportot erősítse törvényekkel, amelyik alkupozíciója gyengébb.

  • talalom
    2019 január 16
    10:11 de.

    Margitka, nem vagy szakértő te se, én se, de legalább használjuk már a józan paraszti eszet! Tudom, hogy az ember személyisége természetesen fejleszthető jó irányba, de azért ne felejtsük el, hogy vannak bizonyos alapvonások! Hogy ha valaki olyan környezetbe kerül, akár még a rossz vonásait is erősíthetik.

    Orbán fiatal korától kezdve a politikában élte ki magát, és nincs normális magánélete. Én nem mondom, hogy ez elmebetegség, de biztos, hogy még az ép lelkű embert is megviseli. Ráadásul itt olyan személyiségről beszélünk, akiben szinte semmi tisztelet, empátia nincs mások iránt. De rettenetes nagy motivációja a sikerre az bezzeg van, bármi áron a csúcsra jutni. Ezt már tíz vagy húsz évvel ezelőtt szerintem ugyanúgy lehetett látni, de akár harminc éve is. Ez azóta csak rosszabbodott.

  • HAZAI LAMPA talalomhoz cimzett soraira;

    Igen kivancsi lennek, hogy Maga honnan tudna, hogy Orbannak „nincsen normalis magan elete…”????????????

    Talan Maga oly kozeli viszonyban elne Orbannal?
    Vagy meg ha lenne is Orban psyhologussa tudna mind azt pontosan?

    Politikusok, burokratak, neha meg ugyvedeknek is az egyenisegeik a foglalkozasaik irtanyaban fejlodik, amely semmi mas mint masok eletenek itanyitasai.

    A tarsdalmak legalapvetobb letenek az iranyitasai, fokent ottan ahol a diktaturak a termetes napjatol volt a normalsnak velt eletmod.

    Az bizonyos egyenoseget osztokol, de azzal nem igen valna senki elmebajossa.

    Sot HA tisztesseges alap-erkolcsei leteznenek, a kozosseg szuksegleteinek a kielegitese lehetne a fo-cel.

    De honnan tudna maga azt Orbanrol ????????????????????

    Hazassagok bomlanak meg tobb evtizedek-utan is, mert sokaig ismertlen a hazsatras egyenisege meg ha mindent megosztva elnek is.

    Nagyon gyanitanam ,hogy maga valaha is abban a helyzetben lett volna.

  • Bendeguz79
    2019 január 18
    3:22 du.

    Én arról írtam, hogy Orbánnak a magánélete kb. huszonéves kora óta a nyilvánosság előtt zajlik. Példa: neki politikai okokból nem mindegy, hogy hívják a gyerekét vagy hol van megkeresztelve. Az első gyerekeit még az ultraliberális metodista lelkész keresztelte, a többit meg katolikus pap (Orbán meg református de inkább ateista volt fiatalkorában).

  • HAZAI LAMPA;

    Persze maga az Orban „magan elete”=rol irt, s annak alapjan itelte, vagy inkabb vadolta az urget.

    Na most az meg a gyermekleire rohant, ill. azok kereszteleseure s talan valaki vallsaura is.

    De meg tudna mutatni, hogy mi a koze mind annak az illeto PM munkajahoz valo kapxsolata.

    S mivel a PM allasponyjat es azon tevekenysegeit vitatjuk, csupan mert az ami erinti a nemzet, ill. a magyarorszag lakossainak az eletet, HAT mi a fene koze lehetne a gyermekei vallasos izejere ???????????????

    Egyszerubben irva, MIA FENE A KETTO KOZOTTI OSSZEFUGGES???????????????????????????

    P.S.
    NE FELEDJE, a PM-nek is ugyanazon vallasi es magan-eleti jogai letezik mint maganak, vagy barki masnak.

    Tehat semmi koze a gyermekei vallasahoz!!!!
    Mint a PM-nek semmi koze a maga gyeremekinek a vallasahoz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Vajon ha a cenzor atengedne soraimat a masodik alkalommal a „Tiz Parancsolat”-al valo gyogyitas eseten?

    Persze ha valaki elte eletet a leheto leg-rszirozottabb modon, es annak eredmente meglepi, akkor az imai sem a Tiz Parancsolat nem lehet bsegitsege.

    De, oszinten, miert is, ill. hogyasn is lehetne ?

    De ha az emberiseg elne eletet a Tiz Parancsolatok ertelemenk betartasaval, mind azok a kegyetlensegek amiket az emberiseg szenved, hat konnyen elkerulhetok lennenek.

    Nem lenne buncselekemnyek, rablasok, eroszakooskodas, gyilkossag, haboruk, onzesek alatal okozott nyomorok, s annak minden szenvedesei nelkul elhetene az emberiseg.

    Sot meg mind a nyavajak is a leg-minimymabb lehetne.

    Ma tisztan bizonyitott ,hogy az egeszseges eletmod, taplalkozas a Bibliai alapon, meguszhato lenne a rengeteg nyavajakat ami ma pusztitja az emberiseget.

    De ahoz persze az eletmod valtoztatasa szukseges am. Nem az eso utanni koponyeg forgatasa.

    Na de ki lenne hajlando amodon elni, bekesen minden embertarsaival, egeszsges eletmodon, civakodas, ellenzekeskedes, haboruk,stb. nelkul?????????????????

    Nem csoda hogy az nem igen nepszeru eletmod javaslat!!!!

  • Bendeguz79 Te úgy élsz, betartod a tíz parancsolatot?
    Gyakorlatilag én betartom, mégsem hiszem, hogy ez mentesít a daganat, az ízületi kopás, az infarktus, a tüdőgyulladás, baleset stb ellen.
    Egy orvos a realitás talaján mozogjon, ne beszéljen hülyeségeket.

  • KENNY;

    „gyakorlatilag betart”-od ?????

    Mi az hogy „gyakorlatilag”?????

    Igen vagy nem ?????

    De amiket olvasok itten amit „Kenny” irogat az pont az ellenkezojet mutatja.

    Kerdesedre, igen, tudatosan a leheto legnagyobb meretkeben kepessegem altal.
    Nem csak a TIZ, de a Rambam altali 613-t es mind a Mitzwohokat !!!

    De persze az nem 100% senki eseteben.
    Talan olvasnad a ‘Jo konyvet’ hogy annak iroi hogyan veltek azt.

    De mint az orvostudomany leszogezi, hogy minden ismert betegsegek 90%-a az eletmod, az az „life-style” kovetkezmenyei, 9% orokolt, s 1% ismeretlen okokboleredok.

    Ugyan ugy 4,500+ nyavajak, kezdve a rakokkal, a „mutacio” eredmenyei.
    S tudjuk azt mar 100+ eve ,hogy mutaciot csupan a radiation (kisugarzasok)es a vegyszerek okozzak.

    S miert alig letezett „rakos betegsegek” a jelen ‘modern-idok elott???
    Ne feledd Loeverhoowen s a microscope since the 1600’s evektol letezett.

    Emlekeznel hasonloan „Michael, Shadra, Nabadnigo” peldaira, akik tisztan bizonyitottak es megnyertek fogadasaikat.(Daniel konyveben).

    De meg a Bareshit-ban is (Genesys) hogy „Adam”-nak mi eledlek voltak nyujtva????

    Vasarolod a csaladoo elelmiszereit a boltokban??
    Olvasnad valaha is azok „tartalma” jegyzekeit?????

    A „zsir, cukor, so, cholestereol” kivetelevel mi mas „termeszetes” tartalmakat talalhatsz ????

    S mind a par-tucat vegyszerek neveit ki-tudod ejteni helyesen????
    S tudnad hogy azok valoban mifele-anyagok es hogyan reagalhat az emberi szervezet mindazokra ????

    Nem iszol chlorin-t es lourin-t minden izovizben ???

    Miert alkalmaznak ‘chloourint’ az ivovizben???

    Igen , elpusztitani a nem ohajtott bacteriomokat.
    De hogyan okozza azt ????

    Megtamadja a cell enzym-jait.
    Hogyan mukodik az emberi-enzymokkkal ????

    Nem is emlitve az alkohol, nocotine es mind a mas-recreational-orvossagokat (drugs), sot meg az orvostudomany alatal alkalmazott orvossagokat ?
    Mindenek van „mellek-hatasa”. Te tudod hogyan es mi ?

  • KENNY;

    Tudod mi anyagok erednek testedbe csupan lelegezni a levegot Letterkenny-ben ???

    A 2019, Jan. 20 cikke a ‘Medium Daly Digest’-ben a 20. szazad Syntetics hogyan befolyasoljak az emberi eletet.
    Igen ,mindenkit, s biologiailag.

    De lenne szuksegsseg mind azok lehetosegeire a tested moleculaitt valtoztatni?????????????

    S miert ???
    Hat nem az erkolcsteneseg kihasznalasa csupan a jovedelem erdekeben?!

    Mi a X. Parancsolat ???????????????????????????????

  • Bendeguz79 Ha nem tudod a X. parancsolatot, ne engem kérdezzél meg, a Biblia a barátod. Mint nem dolgozó ingyenélő, mit tudok tenni az erkölcstelen jövedelmemért? Maximum nyomást gyakorolhatok a feleségemre, ne gyógyítsa meg az embereket mert sokan vagyunk. Ez viszont a katolikusok ötödik parancsolatot sértené, tehát nem tehetem.
    Már megint oktatni akarsz egészségügyben, nem kellene.
    Azért hozzáfűzném, hogy az elviselhetetlen században az átlagéletkor és az életminőség magasba szökött, aminek a következménye a túlszaporodás. Nem a fejlődéssel van baj, hanem azzal, hogy az emberek nem képesek a szaporodás ésszerű folyamatára.
    Meséld el légy olyan kedves Te mindenkit kritizáló és ledorongoló ember, melyik fa odvában élsz, és milyen bogyókon tengeted az életedet? Gondolom Te nem szennyezed a levegőt, a kommenteket is gondolatátvivéssel küldöd.
    Már írtam, nem kellene Amerikából s levegőszennyezést ostoroznod. Fogd a seprűt, és magad portáján.

  • Bendeguz79 Igen, gyakorlatilag betartom. Annyi hibádzik, hogy tegnap két templomban is voltam, csak nem szentmisén.
    Így a katolikusok szerint halálos bűnt követtem el. Szerintem meg nem.
    A többivel nincs baj. 🙂 Sajnálom.

  • Nem meglepetes volt olvasni, hogy nem dialog a celod itten, hanem a vadolas es gyalazas lehetosege.

    NEM kerdeztem, csak emlekeztetni probltam a X. Parancsolatra, hogy a mai tulzasba meno kapzsisagok mi karokat okoz az emberi letben.

    Most Katolukisnak allitpod magadat, s nem Marxistanak.
    De hogyan illio az ossze ?

    Persze katolikusnakl is flunky vagy !!!
    Mert nem tudod hogy a IV. Parancsolatot, a Sabath -ot eltorolte a R.C. egyhaz, elorehozva a tibbieket es kettove valasztva a X. Prancsolatot a „nemi” (gender)alapon. (szomszedod) „ferjet”, „feleseget” es „ferfiszolgajat” vagy „noiszolgajat”.

    „Let templomban..” ????

    Azt nem all-szentsegnek hivhak ?????

  • Bendeguz79
    2019 január 19
    2:24 du.

    Na, ha a miniszterelnök magánélete nincs hatással a szavazatok mennyiségére, akkor minek a sok közvéleménykutatás? Az USA-ból jött ez a divat is hozzánk!

    Nyilván a gyereket keresztelő pap neve vagy vallása abban a körben lesz népszerű, ahonnan a szavazatokat várja! A liberális, metodista lelkész barátsága akkor kellett, mikor még a fidesz liberális párt volt. Amióta konzervatív „polgári” párt, azóta Orbán már a pápát is meglátogatta, mert a konzervatív szavazók körében a történelmi egyházak a népszerűek.
    Orbánról annyit tudunk, hogy leginkább kommunista és ateista volt egész fiatalkorában, és ha járt egyáltalán templom közelében, az leginkább református lehetett.

  • Clara Bencsics Figyelo

    Hazai lampa. en ugy tudom, hogy a felesege mas es sok velemenyet msgvaltoztatta idovel Orban. Mondjuk azt, hogy felnott lett es sokban valtozott a nezete!
    Ez sokszr megtortenik a hazassag alatt, sok emberrel. csak apamat latom ebben.

  • HAZAI LAMPA;

    Remlhetoleg hogy belatna azt, hogy mind a maga altal listazott kifogasai csupan B.S. es teljesen jelentektelen mind !

    Ha normalisan gondolkodnanak semmi mast nem vennek figyelembe a PM teljesitmenye es kotelezetsegenek betoltese melett !!!!

    A fia, meg a papja es mind az a teljesen jelentektelensegek csupan a jelentos dolgok felre-tereleseit szolgalja.

    Senki nem lenne kepes mind azt belatni ottan ????????

    Sajnos az volt a magyarok elmei-rovidlatasa, s annak ittak a levet mindeg !!!!

  • HAZAI LAMPA;

    Barmifele „divatot” is vettek at barhonnan, azert csupan onmagukat vadolhatjak !!!!

    De miert nem fodananak el valami ertelmes es jovedelmzo „divatot” ?????????????

  • talalom;

    Oh come on talalom !

    A kormany kotelessge a tagat, jogaikat, lehetosegeiket es tulajdoonuk vedelme.

    Amit maga velne erdeknek az a reszrehajlas modszere lenne.

    Persze a raszorulok, ill. a szuksefre-szorulok gondvislese a megfeleloen szervesett modon a tarsadalom erkolcsi kotelessege ellatni.
    De az is a torvenyek alapjan am.

    Az nagyon maskent megy am mint maga azt elkepzeli !
    A magan-jotekony szervek veszik azt amodon kotelezetsegeiknek !!!

  • Helyesbitesem;

    A kormany elso kotelezetsege a torvenyek betartasa es a tarsadalom minden tagjainak a vedelme, jogaik , lehetosegeik es tulajdonaik vedelme.