Gizi néni nyugdíjemelést kap

2019 január 22 12:15 du.113 hozzászólás

Gizi néni, korábbi nevén tanárnő, fiatalságáról álmodozik, kivételesen nem Gézára gondol a fekete, göndör hajú fiúra, aki pár évvel ezelőtti haláláig férje volt, és nem is Jenőre, akinek olyan jó lett volna igent mondani, hanem az 1-es útra, a bicskei marsall májra, a megállásokkal tarkított lassú cammogásra Budapestig. Géza, míg állt a sor, leállította a trabit -addig sem fogyaszt- mondta. Emlékszik még na’llán’ korára is, a bombatölcsérbe telepített kishalra, és látja maga előtt ifjú barátját, ahogy a lebombázott ház tűzfalára mászik, aztán az új M1-s autópálya jut eszébe a „száguldás az úton”, meg az M2, a piros metró, az izgalom, ahogy a mozgólépcsőre lép, meg a lebbenő miniszoknya. Aztán a Commodore 64-re ugrik az emlék, a BASIC -ban írt programra, ahogy két napig írta a szubrutint, amellyel helyi érték szerint nyomtatott a gép, vagy korabeli büszkeségére a napokig készített, a Mandelbrot-halmazt grafikusan megjelenítő „szoftverre”.

Gizinéni büszke magára: Büszke a háborús romokból felépített hazájára, az autópályákra, és metró vonalakra; a pirosra, kékre és a sárgára is, büszke mobiltelefonjára, amelyik nem csak a számok helyi értékét kezeli okosan, és büszke az internetre, ami többet tud mutatni a Mandelbrot-halmaznál, aminek kapcsán oly lelkesen beszélt tanítványainak az unalmas számok misztikus ezerszínűségéről. Egykori tanítványaira is büszke, a rágógumit asztala alá ragasztó Pistire, akinek neve a Japánba futó Siemens mozdonyok oldalán hirdeti, hogy ő a tervező.

Gizi néni büszke magára: Az ő korosztálya, és korosztályának gyermekei, unokái alkották ezt az új világot. Ők kerülték meg űrhajón a Földet, szálltak a Holdra, és derítették fel a Mars titkait, ők teremtették Európa 70 évnél is hosszabb békéjét. Aztán a gojostoll jut eszébe, amit egy gigatüntetésen kapott. „Csak jó helyre tegyük az „X”-t”, mondta a szónok. A többit bízzuk rá. „Sorstalanság” az, amikor mások kezében a sorsod, gondolta, de mégis halkan mormolta maga elé a tömeg kórusát: Összefogást! Összefogást! …

A gojostollas vette el egy havi járandóságát, a 13. havit, aztán jött a 2/3, a 13. mellé 14. havit ígérő NER. Aztán se 13, se 14, hanem inflációkövetés, vagyis befagyasztás. Először legalábbis azt hitte, hogy befagyasztották a nyugdíját, de nem, a ki nem mondott befagyasztás is hazugság, hiszen azóta nyugdíja „szigorúan monoton csökkenő …” Csökkenő az átlagbér növekedés viszonylatában, vásárló erejét tekintve és euróban számított értéken egyaránt.

Nyugdíjba vonulásakor kapott, átlagbérek feletti „ellátása” mára az átlagbérek fele.

A kormány rendelete (2) a nyugdíj január havi emeléséről szól, ami úgy hazugság, ahogy megszokta, mert hazugság emelésnek nevezni azt, ami (inflációs) kompenzáció, aztán nem csak hazugság, hanem még kompenzáció sem. Valójában 10 százalékkal nőttek az idősek kiadásai – állította tavaly a NYOK , míg KSH az inflációt 2,8 százalékra, a nyugdíjas inflációt 2,7 százalékra hozta. Gizinéni nem szereti a NYOK-t (3), úgy van vele, mint a PÖCS -el (4). Nem érzi saját szervezetének. Mégis a NYOK becslését érzi helyesnek. Tudja, hogy a boltban a banán ára évek óta változatlan, de azt is tudja, hogy mára a banán a boltokban kapható legolcsóbb gyümölcs, meg a narancs (pedig a narancsot már nagyon unja). Alma egyre ritkábban van az asztalán. 700 Ft körüli az ára, de van 1 000 Ft-ért is, és időnként akciósan kapható (akár a banán) 350-ért (5). Húslevesébe pedig már nem kerül az ezerötszáz forintos petrezselyemből.

Gizi néni euróban számolt nyugdíja -a kapott nyugdíj emelés(?)- után két százalékos euró inflációval, aktuális árfolyamon tizennégy-tizenöt euróval, kb. négy-ötezer forinttal csökkent havonta.

Gizi néni érteni véli, hogy nyugdíja költségvetési kérdés, hogy ez a költségvetési kérdés igazából arról szól, hogy gyermekei, unokái által az ő nyugdíjára befizetett járulékokból mennyit lophat el a hatalom. Gizi néni emberi erőforrásként azt is tudni véli, hogy öregkorának története nem más, mint élve-temetés.

Gizi néni realista, konyhaasztalánál kávézik, és keserű kávéjába egy kis cukrot tesz.

Szukits Rezső

(1) igen „j”-vel
(2) A Kormány 240/2018. (XII. 12.) Korm. rendelete a nyugellátások és egyes más ellátások 2019. január havi emeléséről
(3) Nyugdíjasok Országos Képviselete
(4) Pedagógus Önértékelési Csoportok
(5) Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke szerint az étkezési alma kilónkénti ára az áruházban 400 forint körül van, míg a termelő alig 70 forintot kap érte. Korábban az étkezési alma 130 forintba került.

113 hozzászólás

  • Barmilyen „rettenetes” is lenne az elet ottan ma, de alig ket-hete ez a „Gizi-neni” ket es fel millio kolcsont nyujtott annak a rohadt allamnak !!!!

  • Kedves Rezső! Nagyon érzékletes képet festettél, ami igaz is. A napi cikkek árai folyamatosan és 20-30%-kal emelkednek. Direkt nem a gyümölcs-zöldségárakat mondom: azok tél vége felé mindig borsosak. (Almát meg, szépet, ízeset,a pesti piacokon 250-300 forint között lehet kapni. A narancsok közül meg évek óta eltűnt az ízes jaffa-fajta: csak félérett spanyol, meg görög kapható: nem sokban különbözik a Tanú-beli „magyar narancstól”.) De a legolcsóbb papírzsepi pl. egy éve még 99 HUF volt, ma 129. Tejföl (175 gramm)119 – ma 169. Vaj (100 gr) 210 – ma 260. Olyan „élvezeti cikkeket” nem is említek,mint a kávé, a savanyúcukor vagy a (nem márkás) csokoládé. Említést érdemel,hogy a drágítás egyik válfaja is dívik: a mennyiség csökkentése.A tejföl már 140 gr, a savanyúcukor régen nem 100 gram, de a 80 is a múlté: csak 6 deka van a csomagokban. Luxuscikké vált a juhtúró – tudom,külföldön nem kedvelik, de nekem kedvencem a pikáns körözött, meg a sztrapacska is – 2200 forint a csemege kilója. Ehető hentesárú nincs 2500 ft alatt – holott tavaly még el lehetett kapni 1600-1800 forintos áron egy-egy jobbfajta füstölt kolbászt-tarját.
    Ezek egy nagyon olcsó MAGYAR üzletlánchoz tartozó, pesti,”külvárosi” bolt árai, ahol évtizede vásárolok. Nagyon jó üzlet, tiszta, széles kínálattal, nem is járok diszkontba, mióta megnyílt. Ez az üzletlánc nem olyan szigorúan egyenfazonírozott, mint a franchise – így azután a Belvárosban lakó nővérem közelében lévő üzletük 20-30%-kal magasabb árakat használ. Ezt lehet összevetni a 2,7%-os emeléssel.

  • Bendegúz 79!

    Kérlek fejtsd ki bővebben,hogy mire is gondoltál a 2.5 milliós
    kölcsönnel és Gizi nénivel kapcsolatban?Nem teljesen értem!

  • Na, mehetek patyolatba, mert ezen az aranyköpésen összerondítottam az alsógatyám:

    „A gojostollas vette el egy havi járandóságát, a 13. havit, aztán jött a 2/3, a 13. mellé 14. havit ígérő NER.”

    Gojostollas=olyan goj akinek tollas a háta, magyarul tollasgoj! (homo madáricus)

  • Kedves Szukits Rezső!

    Jó cikket írt,annak ellenére,hogy a magáról írt(életrajz)bemutatás nem túl kedvező ,sőt….!
    Merem állítani,hogy jobban ír,mint itt több magától elszállt
    „nagyokos”.Az,hogy a múltban protekcióval jutott tovább az iskolai tanulmányaiban az részben megmagyarázza miért is lett
    baloldali elkötelezett…de ez nem bűn!
    Visszatérve a Gizi néni …cikkre,van benne igazság:valóban nem kaptunk annyit mi nyugdíjasok,mint ami járna,akkor sem,ha magasabb nyugdíj prémiumot kaptunk mint előző évben!
    Ami az inflációt illeti az magasabb volt,mint a tervezett,így
    nyugdíjkorrekció is járt volna,ami 2018-ban nem volt……így a 2019-es
    a 2,7 %-os nyugdíjemelés nem reális,mert nem emelték az előző évi nyugdíjat 2018-ban évközben ill, év végén!
    Szerencsére nekem szép nyugdíjam van,amiért persze meg is dolgoztam (nem a pártokban…)
    Mindezt tudom és meg is írtam a Fidesz több honlapjára,mivel minden hazug állítás ellenére sem vagyok elfogult,sem pártkatona!
    Több TV műsorban,fórumon ígérték,hogy ebben az évben visszamenőleg megkapjuk,pláne,ha idén is magasabb lesz az infláció a tervezettnél,sajnos mi kölcsönzünk most az államnak,ami nem helyes!
    Ugyanakkor minden aktív dolgozói réteg nagy béremelést kap minden évben….(Erről ugye a randalírozó baloldaliak nem beszélnek!).A parlamenti képviselők (bal és jobboldaliak meg egyenesen gusztustalanul nagyot…..)ezt egy régebbi cikknél meg is írtam!
    Remélem a fentieket egyes lekötelezett,lefizetett baloldali tényleg „pártkatonák” is felfogják?…..én továbbra is párton kívüliként igyekszem tárgyilagosan hozzászólni!

    Ennek ellenére azt mondom,hogy a kormány „igyekszik” megbecsülni a 2,7 millió nyugdíjast,és legalább nem ígért 13-ik
    havi vért,mint a szocik,amit ugyan kaptunk,de a megválasztásuk után el is vettek….

  • A tisztelt szerzo, elfelejtette vagy talan szandekosan hagyta ki hogy mennyibe kerul a „termelonel” a 70 Forintos alma termelese ???!!!

    Na es LEG-jelontessb adat, hogy az allamhatalom alatal kezelt tarsdalom biztositasi alapban levo penzek, amibol mind a „nyugdijjak” vannak fizetve,mennyivel novekedett a mai majd-nem zero kamatozasok idejen???

    Mert annak az osszegnek is szukseges am novekedni, maskulomben lehetetlen a nyufdij emelesek.

    Vagy talan Gizi-neni a sajat megtakarotott penzebol amit az allamnak kolcson nyujtott kaphatna a nyugdij-emeleset?

    De az am az allam es a kozgazdasag biztositott csodbe-rohanasa lenne!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Kiegészítés a hozzászólásomhoz!

    A jelenlegi kormány alkotmányos kötelezettségként ismeri el a
    mindenkori inflációval arányos nyugdíjemelést,így ha a tényleges
    magasabb lesz a tervezettnél,kötelesek emelni!!!!!

    Amúgy a családtámogatás növelését,és az aktívak többszöri béremelését nem irigylem,teljesen jogosnak tartom,de ha gazdasági
    növekedés egyre jobb és magasabb(a számok tükrében)akkor a nyugdíjasok is többet érdemelnének,pláne akik egész életükben becsülettel dolgoztak,és ha van rá fedezet!!!!!!
    Bízom benne,hogy ezt a mai kormány főleg emberségből,de a saját érdekében is figyelembe veszi,a választások közötti időkben is…..van annyi eszük….!

  • Boda Marcsi A kormányod amelyik annyira igyekszik, még a 14-ik havit is megígérte. Igaz, tiszteletük jelélül felesleges rossznak nevezték a nyugdíjasokat akik felélik a fiatalok jövőjét. A nyugger elnevezést is meghonosították, annyira tisztelnek téged.
    Egyre jobban mászol bele a hülyeségbe. Még jó, hogy nem vagy fanatikus.

  • Clara Bencsics Figyelo

    Az elelem ara mindenutt emelkedett, a magyar piacon is!

    Foleg azert, mert NEM magyar termest arulnak, hanem az EU jovoltabol kulfoldit. En voltam budapesti piacon!

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    a külföldi élelem Magyarországon sokszor olcsóbb mint a magyar hazai áru.

  • Bendegúz,

    Magyarországon egyféle nyugdíj van, és az állami. Az állam adja abból a pénzből, amit az aktívan dolgozók munkabéréből levonnak. Nincs semmiféle biztosítási alapú nyugdíj, azt megszüntették 1945-ben, mivel a háború és a hiperinfláció kiürítette a kasszát.

  • Clara Bencsics Figyelo
    2019 január 22
    2:46 du.

    Én is voltam a newyorki kínai piacon aztán mégsem tudok róla semmit.

  • Tüske Zsófia

    Clara, régen voltál a budapesti piacon. Chrisnek igaza van, az EU-ból érkező áru rendszerint olcsóbb, mint a hazai termék.
    Másrészt írtam már másutt, de akkor itt újra: a magyar átlagnyugdíj 125 ezer ft, aminél 1 millió 400 ezer idős ember kevesebbet kap. A megugró élelmiszerárakra nekik nincs fedezetük.

    Boda: nem kell a rossz rizsa és a kormánypropaganda. Az amúgy is kevés nyugdíj egyre jobban inflálódik.

  • A „gojjostoll” regnálásának kezdetén,
    (Mikor a Nép helyett Istenkegyelmébőlmiurunk nevezte őt ki)
    behízelgő stílusban megígérte a 13.ik havit sőt még a 14.ik haví nyugdijjat is.
    Leveleket is küldözgettek a zemberek otthonaiba az ígéreteikkel.

    Persz nem teljesült be. Hazudtak.

  • Kenny!

    A Fidesz azt mondta,ha mód van rá,akkor lesz 14.havi is,de ugye
    nem kötelezte el magát!
    Amúgy meg a 13-ik havira Fletó is elismerte,hogy nem volt rá fedezet,pláne,hogy csődhelyzet volt a ciklusok végén…..választási csalás volt!
    Az országnak ki kellett mászni a csődből….
    Én tárgyilagos,elfogulatlan,és egyben bíráló véleményt írtam,amit a Te csökkent agyad nem képes felfogni….(sajnos nem vagy egyedül)
    Amúgy a nyugdíjasokat a főleg hazudozó szocik becsülték le….
    akkor nem volt prémium!!!!!!!
    Nyugodj le szépen,ha három cikluson keresztül győzött a Fidesz,ha másért nem,hát a saját érdekükben kompenzálják a nyugdíjasokat,de hibáik ellenére sem olyan aljasak,és pláne nem olyan hülyék mint a szocik,akiknek ugye hosszú távon emiatt sincs semmi esélyük…
    Piruláid kapd be!
    Na dugulj be,agymosott!

  • Gizi néni rossz helyre született, ráadásul rosszul helyezkedett. Lett volna az Astoriában vezető helyettes, másolt volna magának szakdolgozatot, akkor talán köztársasági elnök is lehetett volna belőle, és lakhatna ingyen állami villába és kaphatna millión felüli havi nyugdíjat. 😀

    Ja, és nem egységes a magyar nyugdíjasok helyzete, és nemcsak azért, mert pl. Kóbor János (Omega zenekari tag) nyugdíja a bevallása szerint, az autójába egy tankoláshoz elég, és ehhez képest a Balatonon bérelt vitorláskikötője is van, hanem mert sok kisnyugdíjasnak van más jövedelemforrása, amiből gondtalanul élnek.

  • Figyelő!

    Azért az nagyon tetszik, hogy a 2006-os magyarországi tapasztalatára hivatkozik, amikor is „járt a piacon” – és mivel hiába kereste októberben a jó magyar barackot, leszűrte azt az itt tovább adott bölcsességet, hogy a magyarországi piacokon NEM magyar terméket árulnak, hanem az EU -ból származó külföldit! Csak szólok, hogy mi többnyire naponta járunk a magyarországi piacokon, tekintve hogy itt élnünk és jelzem, hogy mint mindenhol, Magyarországon is forgalmaznak mindenféle árút, hazait is és unióst is, sőt unión kívülit is! Christophernek igaza van, a hazai árú gyakran drágább, mint a piacokon, sőt a bevásárló központokban is elérhető külföldi termék! A minőségi hazai termék többnyire a kistermelőknél kapható a piacokon, ami bizony jóval drágább, mint a viszonylag jó minőségű, használható, de külföldi termék! Bárki eldöntheti, hol kíván vásárolni, és milyen árút, mennyiért, és főleg mit enged meg a pénztárcája stb

  • – Emlékezetes, hogy a Bajnai „gojostollas”kabinet kezdeményezte a nyugdíjemelésnél az úgynevezett svájci indexálás szabályainak átalakítását.
    – Az akkor hozott törvény lényege az, hogy a nyugdíjasok a reálkeresetek emelkedéséből ne automatikusan, – hanem a gazdasági növekedés ütemének, – és a KSH hivatalos inflációs éves adatközlésének függvényében részesüljenek.
    – Lehet itt, idétlenkedni, Gizinénizni, Orbánozni, – a lényeg, hogy az akkor hozott nyugdíj törvény ami a mostani kormányokat kötelezi elavult…
    – Igaz, hogy nyugdíjas szavazatokra is szükség lehetne a kétharmados választási sikerekhez…
    – Úgy néz ki jelenleg, hogy a változtatáshoz nincs kormányzati szándék ! Olyan jól állnak a kormánypártok, hogy még a 13-ik havi nyugdíj „belengetésére” sem volt eddig szükségük a kampányokban…
    – Talán nem szívesen vállalják a kétharmad terheit, az ebből fakadó diktatúra stb. vádak miatt…
    – Ez a nyugdíjasoknak nagyon rossz hír, nem elég hogy egy balos idökben fogant törvényt kell elviselniök, de a kegyeiket sem fogják keresni, – pedig a propaganda, és a valóság is lehetővé tehetne kedvezőbb nyugdíj kifizetéseket….

  • Boda Marcsi
    2019 január 22
    2:30 du.

    És még ez meri magáról azt állítani hogy valami számviteli főiskolát vagy mit végzett.
    Egyszerű kivonásokat és összeadásokat sem tud elvégezni !

    Az egészben az a legviccesebb hogy hülyének néz mindenkit.Azt képzeli hogy nem tudjuk kiszámolni hogy mennyit emelkedtek az árak tavaly január óta.

    A tavalyi infláció kb 4-6 százalékos.
    De az MNB mesterségesen 2,6 százalékon tartja a kamatokat hogy ne kelljen annál nagyobb mértékben emelni a nyugdijjakat.
    És a tavalyi még viszonylag egy jó év volt infláció szempontjából.Pár éve volt olyan hogy már az első negyedév végére 5 %-ot emelkedtek az élelmiszerek meg egyebek.
    És akkoriban az MNB 1% körül tartotta a kamatokat.

    Hazudsz Boda mint a gép. Hogy ostobaságból vagy aljasságból hazudozol az mindegy.

    Jellemtelen ócska ember vagy.

  • Boda:
    „A jelenlegi kormány alkotmányos kötelezettségként ismeri el a
    mindenkori inflációval arányos nyugdíjemelést,így ha a tényleges
    magasabb lesz a tervezettnél,kötelesek emelni!!!!!”
    2018-ban a kormány ezt az „alkotmányos kötelezettséget” nem teljesítette. Miközben a januári emelés 1,6% volt, a beismert pénzromlás meg 2,7% – egyetlen fillér emelés sem történt.
    A kormány – SEMMILYEN KORMÁNY SEM – AD semmiféle nyugdíjemelést. Feladata az, hogy végrehajtsa az országgyűlés által elfogadott nyugdíjtörvényt.
    A Magyarországon uralgó Ovi-udvartartás ezt a feladatát sem volt képes teljesíteni, mint ahogy a többit se.

  • Chris:
    Nem lehetne ezt az ócska némbert eltiltani innen?

    Miért van szükség itt egy ilyenre?

    Csak szanaszéjjel cseszi rendszeresen a topicokat.

    Annyira felháborítóak a szemét hazudozásai hogy nem lehet elmenni mellettük szó nélkül.

    Miért kell nnek a trágyarakásnak a bűzölgését itt tűrni?

  • Christopher Adam
    2019 január 22
    2:58 du.

    „Figyelő,

    a külföldi élelem Magyarországon sokszor olcsóbb mint a magyar hazai áru.”

    Hát(pardon!) igen, de ez azóta van -vagy 30 évi kezdettel- mióta gyorsan és alaposan „spontán tönkremenődött” az addig virágzó magyar mezőgazdaság és az EU kvótázások és „ésszerű” átcsoportosítások miatt még a fekete földekre is az energianövényeket kényszerítik vagy a parlagoltatást dotálják a legjobban, így aztán az ideális mezőgazdasági adottságaink miatt elvárható monopol helyzetbe kerülés helyett azoktól kényszerülünk megvásárolni a mi régieinknél sokkal silányabb termékeket, akiket anno a feleslegből kiváló minőségben és tetemes mennyiségben mi láttuk el!
    Egyébbként a fenti idézet sajnos nagyon helytálló! 🙁

  • Konkrét:
    Ismerősöm 2005-ben ment nyugdíjba, akkor átszámítva 780 EUR-t kapott (feljegyezte). 2019-ben a nyugdíja: 910 EUR.

  • Lehet,hogy több külföldi élelmiszer olcsóbb itthon,mint kint,de sokról kiderült,hogy amit nekünk küldenek sokkal silányabb minőségűek,mint kint ,arról már nem is beszélve,hogy többről kiderült káros anyagokat is tartalmaznak,párat be is tiltottak fogyasztóvédelem,minőség ellenőrző szervek rendszeresen tudósítottak erről a sajtóban,neten!

  • Christopher Adam
    2019 január 22
    2:58 du.

    ott is van sweet onion, amelyet ha forró olajba teszek apróra vágva hogy ropogósra süljön akkor megfő és semmi sem marad belőle csak a „koszos” olaj? meg nagyon kirakatba való harangpaprika sokféle színválasztékban de se íze se bűze és lecsót nem lehet belőle csinálni és ha megtöltöm hogy egyek töltött paprikát akkor a cellulóz héja olyan vastag, hogy asztalterítőt lehet belőle csinálni és teljesen emészthetetlen

    mindez valami agyrém „fejlesztés” eredménye… a boroknak kellemes pocsolya íze van a sörök közül kizárólag importot (de abból is szelektálok) mert a bud amit a csehektől loptak lábvíznek sem jó és a többi agyonreklámozott az meg olyan drága (12 330cl es „dobozt” kell venni ahhoz hogy egyszer érezzem, hogy van hatása azaz 12 szer drágább mint a jó német import amit ugyan fél literes csatos üvegben árulnak de van benne sör nemcsak színes pocsolyalé… és még a C$3,45 -ös árával is olcsóbb mint a Coors light ami olyan light-os, hogy víznek koszos de sörnek nem sör)

    hol van már a régi Resti a Keleti mellett és a hantes a Thököly út Keletivel szemközti oldalán ahol igazi friss kenyeret meg főtt oldalast és debrecenit lehetett papírtálcán mustárral aminek igazi mustár íze is volt..

    itt bemegyek a bó’tba és van 33 féle kenyérnek nevezett izé de kenyér olyan igazi na az nincs és sóskifli? meg igazi zsömle? felejtsd el… kanadai pékipar remekei még az ACE valahogy de a többi?

    és olyan drága tápértéke nulla mert mindent amitől íze zamata lenne azt kivesznek belőle és azt van képük mondani, hogy abban nincs…. és akkor egy hosszú lista és a nagyérdemű meg elhiszi és átvágja vele az emésztőrendszerét…. hentesnél disznó szalonnát kértem mert AZT HITTEM LEHET BELŐLE IGAZI TÖPÖRTYŰT CSINÁLNI DE OADÉGETT MEG megfőtt benne a bőr csak töpörtyű semmi

    ez a mai fejlődés

    és azt mondta Biri Toronto ban tavaly hogy van cseresznyefája de nem tudja hogyan kell leszedni

    hahahahahaha

    de mvan burger kőnig meg meg a másik dilinyós ürge a rettenetes rántottnak hazudott csirkéjével aminek ha nincs ráírva mi is az ami a pannírban van sohasem derül ki

  • Boda Marcsi
    2019 január 22
    4:18 du.

    Ne vedd meg idióta.
    Senki nem kényszerít hogy megvedd.
    Vegyél a CBA.-ban romlott szart. Neked az is jó.
    A rákötött nemzetiszín pántlika miatt. Te idióta 😀

  • OIM* fennti hülyeségével is azt bizonyítja hogy nem Mo.-n él.
    Nemtudja hogy az élelmiszereket hányszor és hogyan
    ellenőrzik mielőtt kikerülnek a polcokra.
    „Silányabb minőségűek” azt írja.
    Az idiótája 😀

  • slapaj Ha törvényt akarnak módosítani Orbánék a saját céljaiknak, akkor az két nap. Ezt a „balos” törvényt nem sikerült 9 év alatt megváltoztatni. Szépen kerülgeted, egyszerűbb lenne leírni, semmibe veszik a nyugdíjasokat. Tudom, tudom, pusztulnának már ki, csak elszívják előled a levegőt. Kivéve néhányat, akinek még disznófarm is jut. Hiába a tehetséget elismeri az ország.
    Még ezt az embertelenséget is sikerült megértő elfogadással leírnod. Nem semmi.

  • T.Rodeo !
    – Tudom, nagyon személyes, de én itt [sajnos magyar leánkák nincsenek] a lengyel lányokról, 🍴 és pacalpörköltről túróscsuszával, tojásosnokedli fejessalátával, 🍴 gazdagon szaftos pörkölt tarhonyával, – no meg az elérhetetlen 🍴 lecsó amiről álmodom, álmodozom…
    🍸 🍺 🍻 🍷 🍹 🍹 🍷 🍻 🍺 🍸
    – Italozás elképzelhetetlen, – még a csapvíztől is kiborulok…

  • Christopher Adam

    Slapaj,

    Montreálban, ha hazai izek kellenek, ajánlom a Charcuterie/Boucherie Hongroise-t (3843 St Laurent Blvd), mellette a Charcuterie Fairmount-ot (3833 St Laurent Blvd.) valamint a Bukarestet (4670 Decarie Blvd.) Izlés kérdése, de a Szlovénia is teljesen jó (különösen a forró szalámis szendvics, de az már nem annyira magyar…) Az utóbbi cime: 3653 St Laurent Blvd.

  • Christopher Adam
    2019 január 23
    7:46 de.

    a @slapaj az egy „dög” ezzel a szaftos pörkölttel… persze a juhtúrós tejfeles sztrapacskát kihagyta a töpörtyűvel és kovászos ubival…
    én igenis megiszom a jobbfajtát
    Toronto olyan hosszú a tó parton, hogy ember legyen a talpán aki megtalálja sajt üzletet már találtam de igazi hentes? hát ha a disznó nem disznó akkor hiába a hentesmester

    te ott laksz a Saint Laurent és még bulvár is ráadásul… környékén? vagy sok dolgod van arrafelé?

    mi anno a napos csibét főtt tojással etettük és később meg tejben főtt darált kukoricával (az én dolgom volt a darálás volt 25 mázsa a padláson le is kellett morzsolni darálás előtt) etettük és válogatott zöldséggel és füves „pályán” nőttek fel na az jérce volt és a disznó is… olyan füstölt kolbászt azóta sem sehol amit mi füstöltünk ezek manapság már füstölni sem tudnak látom a reklámjaikat és röhögök amint a pozdorját válogatja füstöléshez ahhoz rönkök kellenek és hideg füst 2 hétig olyan sonkát sem árulnak a legjobb olasz sonka sehol sincs ahhoz képest amit a nagybátyám a borpincéje előterében a kecskelábú asztalon szeletelt a a 2 hetes friss házi kenyérrel és az akkor frissen kirángatott zöldhagymával meg a paprika paradicsommal ami köztes növényként a szőlőben

    a világ megy az útján bele a semmibe

    inkább koplalok de mekit sem… és semmilyen KELLOGG ot ami kartondobozban össze van keverve cukorral azt a disznóknak sem mert utána a disznó sem áll szóba velem… a macskám meg megrázná a lábát (tudod hogy csinálja?) ha ilyeneket adnék eléje

    hahahahahaha

    andyvajna RIP és felejtős

  • SOB*

    ANNYIRA sajnállak.
    Te télleg !
    Rossz lehet neked ott.
    Dehát..ha egyszer rákényszerítettek téged, csinálod.
    Nemiga?.. : )

    *SOB = Slapaj of Bájerzsóti

  • Gabriel Karikas

    Christopher Ádám nem tudja magát meghazudtolni, minden körülmények között úriember.

    Én lehet hogy úgy lennék slapajjal, mint az egykori történetben a kopasz-hungarista a nigériai egyetemistával.

    „…csak lassan idd, nehogy a torkod megfájuljon …”

    Még-hogy magyar ízeket zabáljon Kanadában??!!
    Menjen haza, a Gundelben együtt vacsorázhat a „nagyfőnökkel” „menzakoszton”

  • Tüske Zsófia

    slapaj, ne mondd már, hogy probléma házilag összeütni Montrealban egy tojásos galuskát… tojást és lisztet tuti, hogy kapsz ott is és talán fejessaláta is van.
    Túrót sem boszorkányság csinálni, ha hozzájutsz valamilyen nem hőkezelt farmtejhez. Hagyod megaludni, amikor már savanyodik, kicsit megmelegíted, aztán az egész összeállt trutymót belerakod egy kislyukú szűröbe és hagyod lecsepegni. Tészta meg nyilván kapható ott is.
    A pörkölt sem lehet gond, emlékeim szerint Kanadában remek, porhanyósra sülő marhahús van, abból a lábszár a legjobb. Gondolom, valahol a pirospaprika is kapható.

  • slapaj
    2019 január 22
    3:32 du.

    SOB*
    Hát hogyne.
    A Bajnai tehet róla.
    Nomega Kúnbéla.

    A „gojostoll” -ról meg
    láthatólag fogalmad sincs hehehe
    Nyeretlen kétéveseknél nem ritka az ilyesmi…

    *SOB = Slapay of Bájerzsóti

  • Tüske Zsófia
    2019 január 23
    9:10 de.

    Tartson tehenet!
    Ha már „lánykák” nincsenek a horizonton.
    Ha Papillonnak (Henri Charriére) jó volt, akkor
    egy ilyen SOB* -nak hogyne lenne már jó, nemiga ? .. : )

    *SOB = Slapaj of Bájerzsóti

  • Tüske Zsófia

    Gabriel: 😀 ode belépőkártya kell ám. akárki nem menzázhat a csuti védett személlyel.
    slapajnak meg kell tanulnia főzni.

  • Tüske Zsófia

    Geyza LOL….
    Tartson.
    Rodejjó meg birkát. és tanulják is meg fejni.

    nem bírom elhinni, hogy ott ne legyen túró juhból meg tehenbül….

  • Geyza!
    Te ugyanolyan értetlen vagy mint H.C.+ ráadásuk nagyon sötét….
    Én mindig itthon éltem (sajnos te is…)és tudom mit is beszélek,a híreken kívül, ugyanis a fogyasztóvédelemnél,és hasonló helyen is dolgozik ismerősöm akitől hiteles tájékoztatást kapok,de te csak zabálj össze vissza mindent,legalább a piát felszívja…….

  • Boda Marcsi;

    A KMH-n keresse a „Gizi-neni allampapirt vasarol” cimu cikket kb. az elmult ket-hetben.

  • DRIZARI;

    Igen, nagyon tudataban vagyok hogy Rakosi mindent elkobzott mindenkitol.

    De meg az allam-altal is a „biztositas-alapjan” mukodik, ill. volt tervezne mukodni a „Tarsadalom Biztositas”.
    Sot meg Bismarck is amodon tervezte.

    Persze a beszesett „Tarsdalomj Biztositasi” osszegeket elpotyaztak, s azert ma az altalanos adokbol lenyszerultek fizetni.
    Mint mar irtam az meg a US-ban amodon sult ki.

    Az a „szocialais elevek-alapjan mukodo” intezmenyek kanibalizmussa !!!!!!

    A 13-ok, meg a 14-ik igert nyugdij fizetese telejes gazemberseg ami csak a hazugsagon alapozott !!!!!!!!!

  • Tüske Zsófia Nalunk sincs túró. Ha valaki rákattan, irány a lengyel bolt. Ott túró is van, meg pofavágás is. Mintha otthon lennénk.

  • Chris Adam;

    Miert dragabb minden Europaban ???????

    S miert dragabb minden magyarorszagon mint meg Europaban is?

    A valasz tisztan mert az adoztatas sokkal magasabb!!!!!!!!

    Pl. miert ket dollar egy Gallon (US Gallon, nem Imperial) autouzemanyag???
    Hiszen mi itten fizetunk US es Florida adot azon, ami 45.5 cent Gallononkent.
    Egy horod ko-olaj vilagpiaci arae $53. Abbol 21 Gallon gasoline es 21 Gallon Diesel keszitheto.

    Adjal 45.5 cent adot a Gallonos arran, s szallitas es a kiskereskedo alig 5-6 centell dolgozik.

    Na hasonlitsad azt a magyaroszagi adatokhoz !!!!

    Sajnos ottan minden amodon megy mindennel !!!!!!!!
    Nem is elmitve hogy a termeles gyatra es elmaradott, s oriasi adok a tetejen.

    Na de kerdezheto az is, hogy Venezuelaban, a vilag LEG-osiasibb olajkeszltte melett a lakossag elelmiszerhianyaban menekul ezreivel orankent.

  • talalom;

    Minel nagyobb cegnel vasarol, s minel nagyobb mennyisegben, annal alacsonyabb az ara mindennek.

    Persze a termeles es adoztatas csupan csak a demokratikus allamrendszer es a szabad-gazdasagi-versentzes teszi a joletet lehetove.

    NEM a diktaturas rendszer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • BODA MARCSI;

    NEM az hogy „mit kuldenek”,m,ert senki NEM kuld semmit, hanem hogy mit VASAROL FEL az eloszto magyarorszagi nagy cegeik.

    Persze a leheto leg-olcsobb arukat, mert oriasi adot vag ra az allamuk, s van am koltsege is a felvasarolo nagy cegnek is. Na meg jovedelmezni is ohajt azon.,
    Maskent hozz sem nyulna !!!

  • Tüske Zsófia

    Kenny, örülök, hogy otthon érzed magad ott is lengyel testvéreinknek köszönhetően. 🙂
    Túrót előállítani igazán nem nagy probléma, még az olasz ricotta is megfelelő, ami azért előfordulhat.
    Ott még birka is van elég, nem is értem, hogy kerülik el a túrógyártást.

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz, Magyarországon azért drágább minden, mert a 27 %-os fogyasztói adó az egyik legmagasabb az Unióban
    kivétel a tej, ami januártól lett 5 % os áru, néhány hússal együtt – a tejtermék 18 %, minden más 27.

  • Boda Marcsi
    2019 január 23
    11:31 de.

    Milyen piát?
    Amit te iszol meg naponta?
    Már délben elkezded a vedelést te magad írtad itt.

    De egyébként nem úgy néz ki
    hogy Magyarországon élnél mert keserű fingásod sincs arról
    hogy mi zajlik itt. Csak hadoválsz öszevissza hülyeségeket.

    Te idióta 😀

  • Bendegúz 79!

    Részben igazad van ,de ugye nem küldenek…hanem pénzért vesszük
    meg a kinti termékeket,és bizonyítottan drágábban,mint amennyiért
    kint kaphatók,az meg már csak ráadás,ha minőségi kifogás is felmerül.
    Plusz emeli az árat,hogy az itthoni boltok még rátesznek erre,mert ugye ők is hasznot szeretnének…..

    Az ellenőrzés fontos,meg az is meggondolandó,ha az ember esetleg magyar terméket vásárol,egyes esetekben meg hazai termelőktől,gazdáktól!

    Az

  • Bendeguz79
    2019 január 23
    11:40 de.

    Gyurcsányék bevezették a 13.-ik havi nyugdíjjat.
    Hálából leköpködték őt.
    A Válság miatt IDEIGLENESEN megkellett szüntetni mert Magyarország (is) az államcsőd közelébe került.
    Aztán jött 2010 és vele a FIDESZ.
    A „nemzet Gojostolla” szent esküvéssel fogadta hogy visszaadják a 13-ik havit, de még adnak 14.-ik havit is.
    Aztán ez nem lett belőle semmi természetesen.
    Hálából Orbán Viktor kezét csókogatják a Boda-féle megzakkant nyögdíjasok. Volt egy szenilis nyanyinger aki a család egész megtakarított pénzét, nyolc millió Forintot odaadott.
    És még Orbán Viktor kezét is megcsókolta érte, hogy odadhatta.
    Itt tartunk most.

  • Tüske Zsófia A mákos tésztát sem ismerik. Feleségem vitt kóstolót a titkárnőjének, kerekedett a szeme.
    Tejföl sincs van helyette egy cream nevű, inkább tejszínes mint „tejfölös” krém.
    Használható, de nem az igazi a rakott ételekhez. (túl tejszínes).
    A virsliben is van hús, szokatlan a magyar után.
    Ha nagyon hiányzik a megszokott étel, hozzá lehet jutni, szerintem nem érdemes, rengeteg finom ételt van itt is.
    Cottage cheese néven van túró kinézetű étel, de mint neve is mutatja, sajtból van. 🙂

  • A mindent tudo ha-ha-ha-nak.

    A LILA hagymat, SALATA-hagyma, vagy mint EDES-hagyma is ismerve, de a SPANYOL-hagyma neven megy vilagszerete azt
    N E M fozod, nem sutod, nem rantod ki.

    Azt csupan nyersen slatakban meg a szendvicsekre, hamburger-re szeltelve fogyasztod frossen,ill. nyersen.

    Annak nincsen szaga, szemedet NEM konnyezteti, s az NEM sutheto, fozheto stb.
    Eszed nyersen mint az almat !!!

  • A daralt mak-mag kabito hatasu, azert nem alkalmazva mint elelimszer.

    De csodalnam ha barmifele ,izu, stylusi es eredeto tobb kulombozo allati tejekbol keszitett turok, sajtok nem vasarolhatok Irorszagban.
    Hiszen ok az EU tagjau.

    De ma mar kaphatok kulombozo izu canabis (marijuana)csemegek.
    De a tudositasok es vizsgalasok latal is mutatve sokkal erosebb hatasuak mint a be-lelegzett fusteik.

    Sot mar is torvdenyes korlatozasaikat kezdenek.

  • „Cottage cheese” tekbol es NEM sajtbol van.
    Az az egyszeru tehen-tej-turo.

    A „turo” az alacsony homerseklet altali keszitmneny.

    A „sjat” kicsit magasabb homersekleti, soval levo keszitmeny es erlelve, szaritva van sokaig levegos, szeles helyen.

  • Bendeguz 79!
    Köszönöm az infót,de ilyen cikket nem kaptam… majd keresem!

  • Bndegúz 79!
    Na utánanéztem,megtaláltam,bár a KMH nekem nem küldte el a cikket(mint többet sem ,amit utólag kértem C.Á.tól …visszamenőleg,de ugye válaszra sem méltatott,míg másokat igen!)
    Hát nem semmi a cikk,egyenesen botrányos,ilyet egy tisztességes bank nem tehet meg!!!!!!Gizi nénit becsapták,alaposan!
    Mellesleg ez a cikk azt is bizonyítja,hogy az igazságtalan nyugdíjemelése mellett,azért mégsem volt annyira csóró…….,de ez nem mentség a banknak,és nem jogos vád a kormánynak……!

  • Bár a cikkíró utalt a dologra,nem igazán értettem….sajnos!
    De ugye Gizi néni nem az államnak(kormánynak) utalt,hanem egy
    banknak….amelyek között, azért nagy különbségek vannak,így én is váltottam jó pár éve…..!

  • Bendeguz79 Hiába hívod túrónak, ha sajt íze van.

  • Bendegúz,

    a darált mákszem nem kábító hatású, nem drog. A szárított gubója és a szára az. Ebből szoktak főzni teát, ami tilos Magyarországon.
    A termesztése engedélyhez kötött, és szerződni kell a felvásárlókkal. A mákveteménynek utaktól távol kell esni és jól belátható területen szabad termeszteni. Mert az éretlen zöld gubóját nem kell magyaráznom, hogyan viselkedik, ha megkarcolják. 😀

  • Bendeguz79 Nagyon szégyellem magam, de ír boltban nem lehet túrót kapni. Nem ismerik a közép-európai túrót, nyugodj bele.
    Ha viszont Te tudod hol kapni, örömmel veszem a bolt nevét. Neve is van a túrónak, csak a boltokban nincs. Mint írtam, a lengyel boltokban kapható, a sajt hiányáról szó sem volt.
    A darált mák kábító hatásával már az EU-ba való belépéskor is ijesztgették a magyarokat, hirdetve, hogy betiltják.
    Az ír vámos jót nevetett ezen a marhaságon, és megkért minket ízibe haladjunk tovább a mákunkkal. A péksüteményekben használják a mákot, a mákos tésztát nem ismerik.
    Nem lehetne elképzelni, hogy nem vagyok teljesen hülye, és ismerem a lakóhelyemet? Egy picit feltételezzük, jó kedves Bendegúz?

  • Bendegúz79 A cottage cheese hasonlít a túróhoz, de valójában egy olyan friss sajt, ami bár oltóanyaggal készül, nem erjesztik, nem érlelik. Ilyen egyébként a ricotta és a jóval zsírosabb mascarpone is, vagy például a feta. A cottage cheese érdekessége, hogy egy speciális eljárásnak köszönhetően a készítés során a tejből apró gömböcskék, borsszemnyi kis sima felületű göbök állnak össze. Kicsit hasonlít a túróhoz, de sokkal selymesebb, miközben nem krémes, hanem csupa pici golyócskából áll.
    Így most rendben vagyunk? Már érted miért van sajt íze a sajtnak?

  • Mellesleg, (Kedves Bendegúz 79, és Kedves Szukits Rezső),ha Gizi néni 2.5 milliót tudott befektetni,akkor ugye mégsem „rágta a küszöböt”?…de ennek ellenére nem kellene belenyugodnia az illetékes bank erkölcstelen hozzáállásába!

  • Bendeguz79
    2019 január 23
    2:37 du.

    „A daralt mak-mag kabito hatasu, azert nem alkalmazva mint elelimszer.”

    No, ezt a tévhitet akár magam tapasztalatából is megcáfolom! Én annyira imádom a mákot, hogy szerintem az a jó mákos tészta amiben nem látszik a mák, azaz mák/tészta 2/1 arányban fordul elő, ennek ellenére még egyszer sem kerültem miatta detoxikálóba, viszont a sok rászórt cukros mák már jópárszor egészséges béltisztításra kényszerített! 😀 Amikor az EU Magyarországon a mák fogyasztásáról próbált lebeszélni én elkeseredésemben az EU elhagyást kezdtem fontolgatni! 😀 (De, most komolyra fordítva a szót, a mi Mákunk nem az, amiből ópiumot lehet barkácsolni!)

  • Bocsánat, korrigálok:
    „nem látszik a mák” helyett, nem látszik a máktól a tészta!

  • Bendeguz79
    2019 január 23
    2:29 du.
    te hülye gizi, én nem eszek nyers fejes hagymát, vagy zöldhagyma vagy ha fejes akkor meg akarom sütni, ahogy azt ANNO OTTHON A MI KIS CSALÁDUNKBAN (mi ültettük dugványozva ha tudod mi az?) megszoktam, és ne oktassál arról sem, hogy mit egyek!!! nem vagyok a hülyeségeidre vevő…a liptói túró az az érlelt juhtúró, anno mi is csináltunk tehéntejből túrót a túrós palacsintába és túrós rétesbe meg a túrós tésztába…
    a juhtúrót meg sztrapacskára és friss kenyérre vajjal a zöldhagyma és a piros retek mellé és friss hideg tejjel

    ott Florida alsón vagy bárhol ahol leledsz már nem tudnak főzni csakis meki van és készételek amikről sohasem lehet tudni milyen eredete van és mennyire romlott

    és a hírhedt steak meg olyan faggyús és azzal a sok szasszal amivel leöntik máris ki lehet dobni evés előtt… te még nem ettél igazi marha pláne borjú húst sem és az a csirke amit te annak hiszel az már régen tép…. hol lehet ma borízű almát kapni? és ropogós sóskiflit

    hülye vagy gizi inkább balettozzál az legalább meglátszik rajtad

    hahahahehehehehehe bruhahaha

  • Gabriel Karikas

    Tüske Zsófia

    Valszeg egyelőre csak az igyekezetnél tart a kártya beszerzéshez.
    Itt és most gyakorolja a „lojális sajtós” magatartást, remélve, hogy ezzel talán elérhető közelségbe kerülhet ahhoz a „menzakártyához”

    Mint az átkosban volt … Na meg az uram-bátyám világban.

    Ebbe nem hiszem, hogy beletartozhatna az a kép, hogy odáig „süllyedjen” hogy ö főzne magának …

    Rodeio amúgy sok „birkát” megfejhetett már …

  • KENNY es HA-HA-Ha;

    Ha a kozeli Walmart-ban nincsen, akkor nem igen talalod mashol sem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    De ott legalabb talalhato par-tucat kulombozo keszitmenyu, izu, tartalmu, stb.stb.

  • KENNY;

    Persze hogy NEM ismerik a magyar eteleket, mert nem azt fogyasztanak.
    Miert nem kezded arusitani ottan.
    Azon meggazdagodhatsz HA sikerulne.

    Persze a magayrok sem ismerik pl. a Porterhouse steak-et,sem a DelMonika, sem a New York strip, London broil, Crown-roast, Ribb-roast, Kentucky burbon-t, mert azt ottan nem fogyasztanak.

    Ne feledd az emberiseg elvolt szigetelve ev-ezredeken at.
    Ugy alakultak ki szokasaik, nyelveik, nemzetisegeik, kulturaik, vallasaik,stb.stb.

    De ma az mind valtozik a modern idokkel.
    Ma a nep-vandorlasok korlatozatlanok.

  • HA HA HA „strapacska’??????
    Orosz vagy ??????

    Bizonyara bolond-gomban nottel fel.

    Miert nem fozol a sajat ohajod es izlesed szerint ????

    Marha lusta lehetsz !!!!!!!

  • BODA MARCSI;

    Ha megtalalta a cikket, olvassa az en magyarazotamat az u.n. CD-n.

    Az teljes magyarazatot nyujt minden alapvetokkel.

    S ha valah CD-be teszi penzet, NE a bankokban vasarolja, mert a bankok azt alacsonyabb kamatert tovabb arusitjak.

    Onmaga is veheti, sot verheti a kamatot a kincstar arusitasa idejen.
    Persze minimum osszeget kovetel.
    Javaslatos az elso par heti arveresen csak meg-figyelokent resztvenni.

    De ha befektetni ohajt, mar jeleztem itten, de senki nem reagalt, a megyei es varosi ado-szedok elarverezik evente a ki-nem fizetet ingatlan adokat.
    Azt veheti a torvenyes LEGmagasabb kamatert.

  • TUSKE ZSOFIA:

    (Remelve „Miklos ‘ba, is olvassa !!!!)

    Maga talan elvezi a magas adokat ottan.

    Mint a mondas, „szocializmus igeretei nem hanfzik rosszul amig mind a masok penze el-nem-fogy”.

    Hasonlitsa ezt peldanak az ottaniakhoz !

    Hazam egy 21 millio lakosuu orszag. kb. 30%-al nagyobb teruletu.

    Evi egy trillio dollaros (ezerX millio)GDP-je.
    NINCSEN JOIVEDELMI ado !!!!!

    Az orszag egy 7%-os kerskedelmi (AFA)n fentartva, evi 80 billios osszege.
    Az orszag ossz-alkalmazottai 100 ezer.
    Letszuksegletek, elelmiszer es orvossi koltsegek ado mentes.
    Ingatlanon az Illetek ado 1/2 %-os.

    67 megyek es varosok, iskola-koltsegek a helyi ingatlan adokon mukodnek.
    A megyek, varosok ossz-alkalmazottai 430 ezer.

    Tavaly Novemberben a lakossag valtoztatta az orszag alkotmanyat, (volt 13 masik Alkotmany modositas is)s az ingatlan adok max. hatarat 20 mill-re szabta meg.
    (az az 0.2%-ra).

    NE feledjek, a teny, hogy az allamnak NINCSEN penze, (meg ha van bankaja is ottan) de csak azt kolt, pocsekol, iger,amit a dolgozo-adofizeto-produkalo lakossaitol rabol el.

    S mint a mondas;
    Amikor „valaki egy napi fizetst kap egy napi munka vegzese nelkul, akkor valakinek egy napi munkat kell vegezni egy napi fizetes nelkul”.

    Az a szocializmus.
    Hogy miert soha, sehol nem mukodott a LEG-alapvetobb anyagi tenyek miatt.

    Hasonlitsa mind azt az ottaniakhoz !

  • BODA MARCSI:

    A bankok vasaroljak fel az allam-adossagokat es alcsonyabb kamatert tovabb aruljak.
    Abban semmi sem elkolcstelenseg !!!

    A pek is ugyan azt teszi a kenyerrel !!!!
    A hentes meg a hussal, stb, stb.stb.
    Minden normalis tarsadalmak kozgazdasagai ugy mukodnek.
    Maskulomben a pek, hentes, stb. es csaladja ehen-halna.

    De amikor egy zsarnok kegyetlen eroszakkal mind azt elkobozza, s csak a sajat onkenye alapjan es a sajat egyeni es szolgai altal kenyszeriti az esztelensege alapjan a tarsadalomra eroszakolni, az a gazemberseg !!!

    Azert az mindeg, mindenutt csak nyomort, hianyossagokat es megelegedetlenseget okoz. Soha, semmi mast !

  • Bendegúz79 Nálunk Walmart sincs.
    Nem is éreztem a hiányát. Nyugodj bele, csak a lengyel boltban van túró. Lehet van az omaghi magyar boltban, de nekem nem ér meg két óra autóutat. Ha nekem nem hiányzik, neked sem lehet gond.
    Gazdagabb meg nem akarunk lenni, már jeleztem, elég gazdagok vagyunk. Ügyesen elterelted a figyelmet a sok butaságról amit leírtál. Gratulálok, ügyi vagy. 🙂

  • BODA MARCSI es KENNY Jan. 22-i soraikra;

    Vajon belatnak-e hogy pont az az oriasi problema az alkotmanyukkal. Bocs. Alaptorvenyukkel?

    A nyugdijak a politikisokat segito igereteit szogezi le.
    S nem amit kellne, az allam-aparacio pontos felepiteset, mukodeset es annak reszlteit.

    A „nyugdijjak” az a gazdasagi alapokon szukseges mukodni.
    Maskulomben sem a lakossagot, sem a nyugdijjasokat sem a nyugdijasok anyagi biztonsagait NEM biztositja.

    Hanem egy igazi, mondaszerinti valosagga valik;

    „Kiraboljak Petert, megjutalmazni Palt”.

    De az barmi celokbol is rablas !!!!!!
    S a 13 es 14 havi nyugdij az allam-altali rablasok csucspontja.

    Az u.n. „cost of living increase” velheto normalisnak, mert amodon a magasabb jovedelmekkel es fizetesekkel a trasadalom biztositasi befizetesek is novekednek.

    Maskulomben mi lessz miutan a Petereknek nem letezik semmi tobb elrabolnivalojuk ?????????????

  • Bendegúz 79!

    Ha lehet kérem ismét átküldeni a KMH Gizi néni 2,5 m/Ft-tal kapcsolatos cikkét,címet,mert véletlenül kitöröltem..eltünt!
    Köszönöm!

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz ne bosszantson már…. az, hogy leírtam a magyar fogyasztási adó mértékét, nem jelenti azt, hogy helyeselem vagy jónak tartom.
    Honnan a boga úristenből szedi az idióta következtetéseit?

    A makro- és mikrogazdaságot meg a pénzügyi jogot nem kell nekem itt nyomatnia,mert az ezzel kapcsolatos szakirodalmat több évtizeden át tájékoztattam a munkám során. hogy mi a szocializmus, azt, engedelmével, jobban tudom, mert én éltem benne negyven éven át. marxizmusból meg mindkét államvizsgám során vizsgáznom kellett. Igaz, ez különösen alakult, de megvolt.

  • Tüske Zsófia

    Kenny, pedig a mák az egyik legjobb vas-forrás (túl azon, hogy finom is) hasmenés ellen is hatásos, mondja orvos nővérem.
    Azt sem értem, hogy tehéntartó helyeken miért nem ismerik a tejfölt és a túrót, amikor egyiket sem kell gyártani,hanem az aludttejből simán elkészíthető házilag is. Ismerem a nyugati tej-készítményeket, kapható nálunk feldolgozva szinte mind… de az Aldiban van író is, ami finom, egészséges és olcsó 🙂
    a juhtúró meg az egyik legjobb tejtermék, aminek az íze attól függ, éppen milyen füvet legel a juh.

    Bendegúz: a sztrapacska NEM orosz étel, hanem szlovák.

  • Bendeguz79 Már néhányszor leírtam, hogy a kőbe vésett alapvalami rossz. Nem nekem kellene belátni, hanem annak aki ragaszkodik hozzá. Én kidobnám, és ìrnék helyette egy jót.

  • Tüske Zsófia

    Gabriel: attól tartok, az urambátyám szemlélet a magyarokból már kiírthatatlan.
    a protekciózás szintén.
    böngésztem az amazonon, kapható-e a legjobb és legegyszerűbb szakácskönyv, Polcz Alaine-é, de néhány más könyve mellett a Főzzünk örömmel elérhetetlen, sajnos.

  • Tüske Zsófia
    2019 január 24
    1:56 du.

    Ez a Bendeguz megállíthatatlanul terjeszti a hülyeségét.

  • Most nézzétek meg:

    Ennek a félművelt Bendeguznak az idiótikus és végtelen valamint unalmas agymenéseivel van tele az oldal.

    Az ember egy idő után belefárad abba hogy korrigálgassa a baromságait.

    EZ AZ IGAZI TROLL .
    Olyan mint a svábbogár:még az atomtámadást is túléli.

  • Tüske Zsófia Csak a túrót nem gyártják, a tejföl van nálunk csak finomabb, tejszínszerű. Az író is kapható, Buttermilk a becsületes neve. Mindennek van megfelelője, a túrónak nincs.
    Most éppen olyan kenyeret vettünk, amiben mák van. Sok helyen használnak mákot, csak nem darálják.
    A főzeléket sem ismerik, de a leves olyan sűrű és turmixolt, hogy kvázi főzelék.
    A bárányokat hordjuk és megesszük. A tejjel nemigen foglalkoznak.
    Nem értek hozzá, de nem is igen lehetne, mert itt a bárányok nem tudják, hogy egyet kell szülni, képesek 2-3 babára is, de most éppen sikerült egy ötösiker. Még nekik is kevés a tej, pótolni kell a gazdáknak. Az egyik skót utunkon mesélte büszkén a vendéglátónk, hogy minden kisbárányt sikerült megmenteni, pedig nem hitték, hogy sikerül. Szerintem így sem kaptak eleget, mert megették a nadrágomat és minket is megkóstoltak.
    Igazából minden van itt ami kell, a hazai ízek utáni vágyakozás nekem erőltetettnek tűnik, a megszokott visszasírása.
    Annyival jobb itt az ételek minősége, hogy eszünkbe nem jut visszasírni az otthonit.

  • Hey, a cikkel kozolt kep az a „Trabant” ?????

    Papaermache-bol keszitett.
    Nem ket-hemngeres volt az ????

  • TUSKE ZSOFIA:

    Sorai inkabb bunbevallasanak hangzik !

    Mert mint irta , az „evtizedeken at” a maga „penzugyi”, „gazdasagi” es a „socializmus” kepzettsegeinek eredmenyeiert hat felelos. Meg ha nem egyedul is, de reszesse.

  • Tüske Zsófia

    Kenny, Írország Európa, ahol azért a gasztronómia-kultúra is könnyebben terjed, mint Amerikában. Tudom, mert a lányom szintén nehézségekről panaszkodik, ha magyar fűszereket vagy kellékeket szeretne beszerezni. Igazi élesztő sincs.
    A mák isteni pékárunk, egészben. Lehet itt kapni olyan kerek fonottkalács-félét, ami meg van szórva mákkal, az isteni.
    Én szeretem minden más formában is, bár bejgliben túl tömény.
    Ami a bárányokat illeti – nem bírom megenni őket – elég durva, ahogy húsvét előtt napokig utaztatják őket étlen-szomjan a kamionba az olasz vágóhidakra. A birkapörköltet pláne nem szeretem. A szlovák juhtúró isteni, de még annál is jobbak az erdélyi juhtejből készült termékek. Más a fű és talán másként is csinálják.
    A bárányok-kecskék megesznek minden ruhafélét is, Polcz Alaine rta, hogy egy erdélyi útján a kecske leszedte és megette a szárítókötélről a kötényét. Herriot, az állatorvos írta, hogy volt olyan páciense, akinek a nyelve alatt megakadt a gazdája gatyájának a gumija és már kezdett felfúvódni a különös ételtől.

  • Tüske Zsófia

    Geyza, amit Bendegúzban bámulok, az a végtelen magabiztossága a tájékozatlansága mellett, amivel ki akar oktatni minket a magyar viszonyok felől. Valamiért azt hiszi (ahogy boda a külhonban élő magyarokról) hogy azok valami primitív benn/kinnszülöttek, akik semmi felől nincsenek tájékozva és alapfokú oktatásra szorulnak hozzájuk hasonló megmondóemberektől.

  • Bendeguz79 A Trabant nem papirbol volt, mint a nepmese mondja, hanem egy komoly technika elofutara, muanyagbol keszult szendvicsszerkezet. A gond az volt,hogy nem fejlesztettek tovabb. A mai autok tele vannak muanyaggal, csak nem latni, mert szinre vannak fujva.

  • Tüske Zsófia Rengeteg fuszer kaphato nalunk. Nekunk 35 fele fuszerunk van fozeshez, suteshez, mindet itt vettuk.
    Van itt minden mint a bucsuban.
    Itt viszonylag szegenyes a konyha, hiszen roppant szegenyek voltak, krumlit ettek krumplival. Az angolok zabaltak fel ami itt termett. Sokat potoltak mar, nem hal senki ehen. Miutan mienk Irorszag legjobb hentese (mar tobbszor nyerte a versenyt), igy kulonosen elvagyunk kenyeztetve.
    A birka itt egeszen mas mint otthon a ridegtartas meghozza az eredmenyet. Miutan itt a Smaragd szigeten a fu is zoldebb, igy a birka es a marha nagyon finom.
    A kvazi porkolt itt gulyas neven szerepel, es altalaban egyutt kapni a triot, barany, malac es marha. Mind szin hus, nincs benne faggyu, zsir, in. A birkasult is fenseges.
    A sutemenyek nagyon egyszeruek de nagyon finomak, teahoz keszulnek. Ezert nem ragad ossze az ember szaja a cukortol.
    A halakrol es rakokrol meg nem is beszeltunk. Sosem gondoltam, hogy a raja ilyen finom.
    Az ir reggelit meg leirni is hosszu, nem megenni. Lanyod gondolom sokat evett, a szomszed szigeten is az a divat.
    Ugy gondolom, minden orszagnak megvan a miertje, miert azt eszik amit eszik. Ha az ember ott akar elni, erdemes atvenni a szokasokat, nem veletlenul alakultak ki. Azutan a sajattal vegyitve kialakitani a megfelelot.

  • Bendeguz79
    2019 január 24
    10:01 du.

    Az agyad.
    Az volt „papaermache”-ból.

  • Tüske Zsófia
    2019 január 25
    5:18 de.

    Hja.
    A tudatlanok magabiztosságával
    osztják ezek itt az észt .

  • KENNY;
    A Trabant a szocializmus technikai elohaladasanak a szimboluva volt.

    A body papermache-bol, (az NEM papir)s egy lawnmower engeen-el.

    Hat mive lehetett volna azt tovabb „fejleszteni” ???

    Egy kerekpar javito gepesz kerkekre tette a vilagot. Henry Ford.
    S a Wright testverek akik ugyan ugy lerepar javitok voltak a repulest tettek lehetove.

    Oh, bocsanat, majd nem elfelejtettem hogy mind azt is oroszok tettek, a rogahdt nyugatiak csak el-loptak muveiket.

    Persze neked es Tuskenek minden ostobasag, hulyeseg es marhasag amit csak nem te es tiske ir.

    Hat nem azt jivjak onteltsegnek es bekepzeltsegnek?

  • TUSKE ZSOFIA;
    NEM okatatok senkit semmire, csak mivel hogy maguk allandoan panaszkodnak es szidalamznak masokat a sajat hibaikert, hat arra ramutatni, amit maga es tarsai nem kepesek elismerni es remesn utaljak.

    Maszoval, soha nem hajlkandok tanulni a mul hibaibol.
    S azt csupan ismetelni ohajtjak inkabb.

    Utaljak es szidjak azt aki arra hajlando ramutatni.

    Elvezzek a multjuk ismetleseit !!!!

  • Bendeguz79
    2019 január 25
    9:08 du.

    Gizi, a T1–et magyar mérnök tervezte és a Henry Ford azzal lett nagy nem fordítva
    te hülye
    hahahahahahaha

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz, már megint… hol látott engem panaszkodni?
    Ha panaszkodásnak veszi azt a tényt, hogy Magyarországon 4 millió embert löktek a létminimum alá, az egyre nagyobb nyomorba, és hogy már Románia is lehagyott minket, holott a KGST tagállamok első helyén voltunk, ők meg az utolsón, akkor valóban panaszkodom.
    Újra csak azt kell mondjam, semmit nem tud sem Magyarország 1989 előtti helyzetéről, sem a jelenlegiről, de osztja itt az észt. Maga tipikusan az a személy, aki más hímtagjával veri a csalánt és még azt is rossznéven veszi, ha az illető sziszeg, mert a csalán csíp.
    Rohadt könnyű ám az államokbeli jómódból az elnyomorított áldozatokat hibáztatni a helyzetükért.

  • Tüske Zsófia

    Kenny, a vasút és Bendegúz ellen nem lehet….

    Fűszerek itt is vannak, pláne, amióta nyíltak Ázsia boltok, ahol olcsóbban és sokkal több fűszer kapható.
    A lányom dolgozott Írországban is több hónapig egy kis falu kocsmájában, de nagyon sírt, hogy nincsenek a faluban fiatalok csak vén és iszákos írek. 🙂
    Amikor átköltözött Kaliforniába és meglátogattam, isteni halakat ettünk, frissen az óceánból, és a termelői farmer-piacuk is isteni volt. Különösen a zöldségektől-gyümölcstől voltam elájulva, meg a kolibriktől a kertben. Akkorák voltak, mint egy darázs…

  • Bendeguz79
    2019 január 25
    9:08 du.

    „KENNY;
    A Trabant a szocializmus technikai elohaladasanak a szimboluva volt.”

    Egy frászt, pont azt szinbolizálta a fantáziálatlan tőkéseknek, hogy szarból is lehet várat építeni!

  • Bendeguz79 Nem. Azt hívják beképzeltségnek és önteltségnek, hogy mindenbe beleszólsz, közben nem értesz hozzá. Játszod itt a nagy megmondót, a frissen internetről kiolvasott félinformációiddal.
    Nekem ne magyarázd meg a Trabantot, az egész életem az autók körül és között forgott. Kijavítottalak, miből volt a Trabant karosszériája. Ennyi. Te meg nekiállsz hadoválni és mellébeszélni.
    Írnak itt sokan nagyon okosakat is, de te ritkán tartozol közéjük. Ez nem Tüske és az én hibám, hidd el.
    Magyarul nem tudsz, angolul még a fűnyírót sem tudod leírni és ez nem az első angol nyelvű hibád. Mit gondolhatnék rólad?
    Egyébként a magyarban varrógépmotornak csúfoltuk a Trabantot és a Wartburgot nem fűnyírónak. Ha egy picit értenél a szocialista autógyártáshoz, nem így írnál. Mindennek volt oka, és ez nem az, hogy a mérnökök rosszabbak lettek volna. A Skoda múzeum tele van olyan fantázia autóval, amit nem engedett gyártásba a KGST. Azt ugye nem kell magyarázni, ki dobta oda ezeket az országokat az oroszoknak? Nagyon nagy a szád, kevés érdemi tudással.
    Szerelmes vagy az oroszokba, hogy mindig felhozod őket, vagy te is Putyin kiberseregének alközlegénye vagy?

  • Tüske Zsófia Sajnos itt is az a tendencia, hogy a fiatalok menekülnek a városba, és kerülik a kétkezi munkát, főleg a földeken.
    Nem tudom ki fogja folytatni a virágzó mezőgazdaságot. Megjegyzem azok a vén iszákos írek 70-80 évesen a földeken dolgoznak nap közben

  • Inkább Bibi Pontosítanék. A szocializmus a kétütemű Trabanttal megmutatta a fölényét az imperializmussal szemben, mert modern autói két ütemben végezték el amit a kapitalisták csak négy ütemben tudtak. Ez a fejlesztés hozta el a háromütemű autót is, amit még ma is csak kevés nyugati tud gyártani. 🙂

  • INKABB BIBI:

    Ha ugy latnad hat igen tevedsz !

    Mert pont az ellenkezojet „szimbolizalta’ !!!!!

    A varbol a valami….

    De NEM a nemet tervezok es dolgozok vetke volt az , hanem a dicso rendszered eredmenye.

    S az volt …..epitve !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tüske Zsófia

    Hát, Kenny… magyarázd meg egy 19 éves lánynak, aki csapos egy ír kocsmában, hogy milyen értékes munkát végeznek az öregek, akik a negyedik korsó Kilkenny után csapják neki a szelet… és a faluban 20-40 között egy fiú sincs… 🙂

  • Bendeguz79
    2019 január 26
    12:48 du.
    Na jó, akkor egyezzük ki abban, hogy a Trabant a megengedett szűkös lehetőségek maximális kimerítése volt! 😀

  • Tüske Zsófia Véletlenül éppen Szilveszterkor beszélgettem erről a házigazdák egyik lányával (21), aki erről panaszkodott. Ő a helyi színházban nem tudni mit csinál, de nagyon szereti. Sajnos nem tud mit kezdeni magával, mint a másik két testvére sem. Élnek a szülők nyakán. (mindkettő magyar és háziorvos).
    Nem akar nagyvárosba menni mert nagyon jól érzi magát itt, de az értelmesebb gyerekek mind a nagyvárosokba mennek tanulni, nincs társasága.
    Így teng-leng és nem tudja mit és hogyan. Nem egyszerű és nem csak ír probléma.

  • Rodeo11
    2019 január 26
    8:08 de.

    Magyar mérnökök?
    Nem mondod…
    Szteem amerikai mérnökök tervezték, mégha magyaros csengésű nevet viseltek is.

  • Bendeguz79
    2019 január 26
    12:48 du.
    gizi most ájúlj el!!! én szóltam
    én egy Trabanttal utaztam 8500 km-t a Szovjetunióban Záhonynál ,léptünk be és még aznap vodkás orosz hússalátával mérgeztük magunkat és a sarki rendőrt aki el akart küldeni bennünket aludni éjfélkor de a vodka és az újabb hússaláták meggyőzték az ellenkezőjéről és attól kezdve ő rendelt újabb söröket mert a vodka ugye… Jereván csodaszép város és Szocsi ban hatalmasakat fürödtem a tengerben

    évszámot cum trucc nem mondok, hogy pukkadj meg ott florida külsőn cinco palmas on

    Kijev és a többiek is

    és a Trabant meg sem hibásodott, ment mint a Rolls Royce amikor nem nem mondja be az unalmasat

    essetunni?
    hülye gizi

  • Geyza
    2019 január 26
    4:33 du.

    te ÖKÖR!
    a Bánki Donát Gépipari Egyetemen ki van állítva egy prototipus!!! mert a mérnök ott végzett anno
    tudod Népszínház utca és a Nagykörút sarka

    már megint kábítózol, nagyon erős (jó minőségű) heroina lehet

    hahahahaha

  • Geyza
    2019 január 26
    4:33 du.

    te ÖKÖR!
    TE FIDEXKFT !!!! (ennél csúnyább káromkodást Chris nem enged át)

    …”Ez a modell magyar szempontból is nagy jelentőségű, hiszen tervezői csapatában két neves autókonstruktőrünk is jelen volt, Galamb József és Farkas Jenő. Ellentmondás is kialakult körülötte, hiszen a T-modellt egy nemzetközi szakzsűri szavazása során a 20. század autójává választották.[2] Ugyanakkor szerepel a világ ötven legrosszabb autójának listáján is, ahol az egyszerű karosszéria és belső tere miatt a Zastavához hasonlították, holott éppen ez volt az előnye, mivel így alacsonyan lehetett tartani az árát.[3] Az autó mindenesetre legendássá vált, amelyből magánszemélyek és múzeumok is sokat megőriztek. Magyarországon a Közlekedési Múzeumban, valamint a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar (ahol Galamb József folytatta tanulmányait) épületében egy-egy tökéletes állapotú, a makói Galamb József Szakközépiskolában pedig egy felújításra váró T-modell látható.[4][5]”…

    hahahahaha
    hülyébb vagy, mint a bendegizi+bodamarcsi!!!!!!!!

  • hehehe
    Rodeo elveszítette
    a megszokott undorító formáját.
    Igy most legalább, hogy kissé sikerült
    kiborítanom, lett valamicske emberi formája.

  • Tüske Zsófia

    Kenny, igaziból a szülőket nem értem, miért tartanak el felnőtt gyerekeket, még, ha anyagilag módjukban is áll ez.
    Életképtelenné „nevelik” őket. Bármit, de dolgozni kellene egészséges és értelmes gyerekeknek. Ismerek én is ilyen – már negyvenéves – „gyereket” aki eddig még egy percet sem dolgozott, de még a jogi tanulmányait sem bírta befejezni, mert a polgári jogon rendre elhasalt. Pedig értelmes és jó tanuló középiskolás volt, de az ügyvéd anyuka kézen fogva (szó szerint!) vitte az egyetemre 18 évesen a jogi karra.
    Mára már minden pszichés baja van és attól tartok, ebben az életben már eltartani nem fogja tudni magát, csak a szülők-nagyszülők vagyonát éli fel és még rosszul is érzi magát.

  • Tüske Zsófia

    Rodeo: a Bánki gépész műszaki főiskola volt és nem egyetem, ott üzemmérnököket képeztek, a gépészmérnököket a Budapesti Műszaki egyetem gépészkarán.
    Csak 2010 óta a bolognai modell bevezetése óta egyesültek a műszaki főiskolák Óbudai Egyetem néven, mesterképzés a 3,5 éves alapképzésre csak azóta van.

  • Tüske Zsófia Nem tudom, és nem is szólhatok bele mert nem barátaim csak kedves ismerőseim.
    Itt általában 18 évesen elküldik a gyerekeket, ha tovább tanul akkor oldja meg a lakhatást is. Persze kap segítséget ha a szülőnek módja van anyagilag, de elvárják, hogy tegyen a „gyerekfelnőtt” is valamit magáért. Ők másképpen gondolják valamiért.
    A mienk elment 18 évesen, becsületesen dolgozik ennek ellenére segítjük anyagilag mert telik rá. A megállapodás szerint addig, amíg dolgozik. Ha valamiért áttérne a léha életmódra amihez joga van mert nagykorú, akkor beszüntetjük az anyagi segítséget, mert nekünk meg arra van jogunk. Szerencsére (vagy sajnos?) sikerült becsületes embert faragni belőle, nem is fogja sokra vinni Magyarországon.

  • Geyza
    2019 január 26
    7:25 du.
    ökör^4

    hehehe tudatlanságod szikrát vetne ha lenne benned delej, de nincs!

  • Tüske Zsófia
    2019 január 27
    4:13 de.
    már megint elsült a fejed, hogy te miket tudsz? azokon a tényeken amiket írtam nem változtat semmit az amit ide körmicéltél… dehát bit van bőven
    hahahahaha