Miről is vitázunk az ellenzékről?

2019 január 28 12:59 du.31 hozzászólás

Mostanában a politikai viták mintha önmagukat kergető kígyókká váltak volna. Néhány témát illetően mindenképpen. Nem egyszer a véleményekre adott reakciók tekintetében is az az érzése az embernek, hogy elakadt lemezjátszók vitáját olvassa. Többek között az ellenzéki megnyilatkozások tekintetében.

Ebben csak az a kínos, hogy nem egyszer olyan, legalább hallgatólagos, elvárások tünedeznek elő, amelyek alanyi vélemények létjogosultságát tételezik fel. Nem a véleményalkotó alanyi jogát a véleményhez, hanem azt, hogy az ellenzékinek tartott politikusnak, tüntetésszervezőnek alanyi jogon csak igaza lehet. Illetve csak tévedhet. Attól függően, hogy honnan nézzük. Példaként számos esetet lehetne felhozni, de most Föld S. Péter egyik jegyzetére, illetve a reakciókra térnék ki. Éppen azért, mert olyan eseményre hivatkozva mérlegeli a hazai közállapotok demokráciatartalmát, amely elég régen történt ahhoz, hogy mindenkinek kialakulhasson az azzal kapcsolatos véleménye. Az ellenzéki képviselők TV-székházi szereplése kapcsán. Amelyben többek között olyan kitételt fogalmaz meg a szerző, mint például „martalócok által megvert Varju László”. Noha vannak olyan sejtéseim, hogy amennyiben nem csak mozgásában akarnak korlátozni, további intézkedésig visszatartani, hanem tényleg verik, az nem igazán telefonálgat közben.

Azonban nem is ez a lényeg talán, hanem a reakciók. Amelyek között megint felbukkant az „ellenzéki, tehát igaza van” motívum. Holott a képviselők elleni jogtalan fellépés akkor is megállt volna vádként, ha kisebb a mártíromsági faktor. Akár a biztonsági erők által biztosított, akár egy színielőadás része az utóbbi. Amely utóbbiak szerintem igencsak alkalmasak a kommunikációs bicikli túltolására. Ezen persze lehet vitatkozni, de nem is ez a lényeg talán, hanem a reakciók. Különösen az olyan elvárásokat illető reakciók, amelyek némelyikét makacsul ismételgetem az ellenzéki fellépéseket látva. Leginkább azt viselik rosszul sokan, ha az ember azt kérdést feszegeti, hogy az indulatok levezetését követően mi az a pozitív, az „orbántakarogy”-on túlmutató részletes, szakpolitikai program, amit nem a tüntetések alatt, és nem is utána kellene kommunikálni, hanem előtte. Egy olyan ellenzéki olajfa-programot, ami kompromisszumokban kiérlelt, minden érdkelt fél által támogatható, és világosan jelzi: kormányváltást és nem ellenzék-oldali egymásleváltást szeretnének a pártvezetők, képviselők.

Holott az ilyen program az EP-s és majd az önkormányzati választások során igencsak komoly hiánycikk lehet. Már csak azért is, mert alapja lehetne egy olyan ellenzéki összefogásnak, ami a közös ökölrázás perceinél hosszabb élettartammal bír. Természetesen ennek a programnak a hiányolása is lehetne egyéni szociális problémám. Lehetne. Például abban az esetben, ha már áprilisban nem derült volna ki, hogy a hiánya megbosszulja magát. Ahogy az is, hogy az ellenzéki önjelöltek még a szavazás előestéjén is gyakorlatilag egymást, de leginkább Gyurcsányt akarták leváltani. Most, gondolom, majd a DK által is támogatott Karácsony Gergely kerül majd a satuba. Ami azért sem lesz nehéz, mert a rádióban hallott nyilatkozattöredékeit akár egy bullshit-generátor is kiköphette volna.

De sejtem, most majd megint azt gondolják sokan, hogy „már megint csak kritizál a fickó, és nem tesz le alternatív programot”. Igazuk is lesz. Nem lévén politikus, nem is érzem tisztemnek a politikai programalkotást. Ugyanakkor azoknak, akik az ellenzéket kritikával illetőkön szeretnék számon kérni a politikai munkát szeretném megfontolásra ajánlani az alábbi gondolatot a buggyant tojásokat hozva példaként.

Ha a pénzemért büdös tojást adnak a boltban, akkor jogom van reklamációra akkor is, ha nem tudok jobb tojást tojni. Ha azonban az általam etetett és fizetett baromfiak összevesznek a tyúkólban azon, hogy az egyikük szerint a másik tojása nem szép, akkor más a helyzet. Ekkor bizony elvárható, hogy a politikus ne csak mutogasson a szomszédjára, hanem alkosson másikat. Amiről vásárlóként majd eldöntöm, hogy pont arra a tojásra vágyok-e? Ja, és azon sem kell meghatódni, ha az ellenzéknek véletlenül, nyomokban, ellenzéki gesztusai is vannak. Ez lehet, hogy Magyarországon kuriózum, de azért alapvetően ezért vannak.

31 hozzászólás

  • Kalocsai Miklós

    Az ellenzék egy kalap alatt való említését gondolat szegénynek, és károsnak tartom, mert nagyon különböző érdekeltségű, motivációjú szereplők alkotják, így nagyon keskeny az a híd, amin közeledhetnek egymáshoz. Az „Orbán takarodj” lehetne közös nevező, de még itt is hiányérzet támad. A DK, az MSZP, a Párbeszéd a Parlamentben, majd később annak főlépcsőjén, tüntetők előtt megerősítették az ellenállás melletti elkötelezettségüket. A Jobbik, és az LMP nem kötelezték el magukat, csak ott voltak közülük akik jelenlétükkel demonstráltak. Azt hiszem, hogy ez az esemény is alkalmas arra, hogy a megítélésünk differenciáltabb legyen.

  • Fogalmam sincs, miről vitáznak az előválasztás jelöltjei. Nem hallgatom, nem olvasom el, mert nem érdekel. Ezen a Varjúféle performanszon egy jót mosolyogtam. Persze, ezek az őrök megoldhatták volna másképpen is, de mivel sose kaptak ilyesféle képzést, csak önmagukat bírták adni.

    Miért is nem érdekel az ellenzéki főpolgármester-jelöltek vitái? Mert például Veiszer Alinda a szlovákiai magyar rádióhoz szerződött. Mert a magyarországi médiában tiltólistán van. Mert már Szlovákiába is emigrálnak. És lehet ugyan bármelyik ellenzéki jelölt majd polgármester, de Veiszer Alinda marad tiltólistás, amire egyre többen kerülnek.

  • Húha…

    Nem jó itten sem a fidesz, sem az ellenzék, sem a botcsinálta tüntetők, se senki…

    Program pedig van többeknek is, csak azt meg nem olvassa senki, mert hosszú…

    A személyek pedig, akik előtérbe kerülnek, ezér’ vagy azér’ nem szimpatikusak…

    Van itt valaki, aki komolyan vehető véleménnyel rendelkezik?

  • T.Simay Úr !
    – Igen,-ellenzékben lenni,- felelősség, és esély arra, -hogy valaki ezt méltósággal felvállalja !
    – OV tizenkét évig volt ellenzékben, tetszik nem tetszik, de „építkezett” aminek gyümölcse mostanára már talán egy kicsit túlérett…
    – Az ellenzékre szükség lenne mert a demokrácia mindenkori letéteményese kellene, hogy legyen..
    – Az is igaz, hogy a takaroggyozás, a tolvajozás, a diktátorozás, gázszerelőzés stb. kontraproduktív. Jobbára az „ellenzékiek” egymásnak feszülnek, ki tud jobban „orbánozni” de a lakosságot ez már nem érdekli, inkább alternativákat hallana szívesebben!
    – Néhány tüntin otthonlétemkor ott voltam, de bántóan pancser szervezést láttunk… Egyszer a hangosítás, akkor a célok, akkor most ki tüntet én vagy te …menjünk ne menjünk, túl sok felszólaló stb. – Aki egy megmozdulást mint rangos eszközét a demokráciának nem tud kezelni, miért próbálkozik azzal hogy pik-pak Ő lesz az új Orbán Viktor…

  • Gondolom, hogy a fenti írás nekem is szól, hiszen én kifogásoltam többször is az ellenzéket csesztető megszólalásokat. Mert nem bírálatról van szó, csak sima csesztetésről, esetenként gyalázkodásról. A fenti írásban is csak két pontot találtam. Az egyik, hogy hogy volt képes Varjú a földön fekve interjút adni – biztos nem is fájt neki annyira. Ezt komolyan bírálatnak hiszed?
    A másik az évek óta szajkózott: nincsprogramnincsprogram. Ezerszer írtam: van, minden ellenzéki pártnak van, hozzáférhető a neten. Most jön az, hogy nem konkrét: igaz, egyikben sincs, hogy XY-nal mi történik 2023 augusztus 2-án, de érthető magyar nyelven írták
    valamennyit.
    Ezzel a két „bíráló pont” kipipálva. A többi sima hőbörgés. Vannak még olyan sunyiságok, hogy „önjelölt” képviselőjelöltek. Tévedsz: valamennyi jelölt mögött volt szervezet – másként nem is lehetett volna.
    Bírálni lehet az ellenzéket is, nekem is van kifogásom, de ez nem sima szidalmazás, így nem fér bele egy hsz terjedelmébe.

  • Drizari! Azért kíváncsi lennék, hogy milyen vidáman mosolyognál, ha egy megtermett ember ülne a hátadon.

  • Valahol olvastam fel eve talan, hogy 23 ellenzeki part van otthon.
    Azota hallom , most mar valamivel kevesbb! A Hir hallatara irtam azt, hogy Kanadaban es az USA ban csak EGY ellenzeki part van. Kanadaban ugyan van megegy part ami ellenzeki akar meg lenni, a NEW DEMOKATA part, de ugy latom , hogy igen valtozo a mukodesuk, szereplesuk,, es neha honapokig nem irnak az ujsagok roluk.

    A hAZAI HELYZET VISZONT az,hogy NEVETSEGESEN SOK ELLENZEKI PART van! MIERT nem tudnak eggye valni, sokkal hatasosabb lenne es eredmenyesen mukodhetne?!

  • Clara Bencsics Figyelo

    Erdekes ket oraja irtam ide es most mar nincs itt. Arrol irtam, hogy otthon 23 ellenpartot tartanak nyilvan , miert nem tud az ellenzek EGY Ellemzeki Partot csinalni, belole!?

  • Clara Bencsics Figyelo

    ketszer irtam ide az ellenzekrol, mindketot torultek!

  • Az ellenzéki impotenciának egyszerű oka van:
    Nincs egységes, egyértelmű, jól artikulált és a választók nagyobb részét megszólítani képes politikai ideológiája a kis- és még kisebb pártoknak – „civileknek” is ideértve.

    Az „Orbán takarodj” kevés, azt csak a tüntetések csápoló kemény magja mantrázza és néhány politikus a tv-kameráknak.

    A NER-t nem a jelenlegi ellenzék fogja tudni leváltani hanem – talán – egy, a fideszben meginduló erjedés/lázadás.

  • talalom, illetve Kalocsai Miklós kartárs.

    Nagyon kedvesen mindig elmesélitek, hogy minden pártnak van programja és elolvasható. Mondjuk annak idején talalom-tól kértem, hogy Botka egybekezdéses, semmitmondó szövegénél komolyabbat mutasson, de nem ment. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mondhattok akármit mindaddig, amíg MINDEN párt KÜLÖN programjáról szajkóztok. Mert ez azt jelenti, hogy egy választáson simán bukást jelent mindaddig, amíg nincs mindenki által felvállalható kompromisszumos ajánlat a választóknak. Márpedig az nincs, és ahogy áprilisban kinézett a pártok, pártocskák és önjelölt kisvezérek körében nem is nagyon volt rá igény. Láthatóan most sincs.
    Annak idején volt egy kegyelmi pillanat, amikor Bajnai összehozhatott volna egy olajfa-koalíciót. A saját háttere, az ex-millás színtársulat fúrta meg a leglátványosabban.

    Talalom:
    „Az egyik, hogy hogy volt képes Varjú a földön fekve interjút adni – biztos nem is fájt neki annyira. Ezt komolyan bírálatnak hiszed?”
    Igen. Ha egy politikus nem képes felmérni, hogy az ahogy viselkedik milyen kommunikációs hatást vált ki, akkor válasszon másik szakmát. Fenntartva az egykori emlékeimből táplálkozó véleményem, hogy az akivel éppen dulakodnak, az nem interjút ad, és nem mobilozgat. Ergo, Varjúval úgy dulakodtak, hogy valójában nem dulakodtak. S ne gyere az olyan gyerekségekkel, hogy kihívták hozzá a mentőket, mert azok ilyen esetben bárkihez kimennek. Ez a dolguk.

  • Tüske Zsófia

    Drizari: a Szlovákiába való emigrálás nem újkeletű. A gyurcsány-kormány alatt – legalábbis papíron – sok fideszközeli magyar vállalkozó emigrált északabbra levő szomszédunkhoz, a kedvezőbb adózás, ami nem a kormánynak hozta a bevételt. Maga az ötös számú párttagkönyv birtokosa is, a szarosszájú Bayer is szlovák lett, az autójának is szlovák rendszáma volt.

  • Almási Alma
    2019 január 28
    3:21 du.

    Programilag lásd fenntebb. Amíg mindenkinek van külön programja, de nincs olyan kompromisszum, amit mindenki képes képviselni, addig valójában csak egy egymással civakodó ovódáscsapat az ellenzék.

    „Nem jó itten sem a fidesz, sem az ellenzék, sem a botcsinálta tüntetők, se senki…”
    Ha a Fidesz alatt a paranoid skizofrénia tüneteinek 60-70%-át produkáló, felelősségpánikos és szociopata O1G-t, és annak a sleppjét érted, akkor így igaz. Ameddig az ellenzék ténykedése csak arra jó, hogy demokratikusnak tűnő kísérőzajt szolgáltasson ehhez, addig az ellenzék legfeljebb nyomokban tartalmaz ellenzéket. S ameddig egy tüntetés szervezőjének lényegesebb a saját politikai karrierje, és gesztusaival jobban szolgálja a kormányt, mint a tüntetőket (ld. tanártüntik tündöklése és megfeneklése), addig a tüntetés legfeljebb arra jó, hogy növelje a tömegek kiégés-érzését. Mert tüntetést szervezni is felelősség. Akár tetszik, akár nem.

    Amikor pedig jönnek a kritikára azok a szövegek, hogy „szervezd jobban, ha nem tetszik”, akkor az egyszerűen nevetséges.

    S igen. Ma nagyjából az a helyzet, hogy nincs felelős kormány, nincs felelős ellenzék, és nincs olyan felelős civil szervezet sem, aki képes lenne tömegeket mozgósítani. Zajlik az egyelőre hideg polgárháború, százezrek szavaznak, illetve menekülnek ebből a csapdahelyzetből a lábukkal.

  • Drizari
    2019 január 28
    2:17 du.

    Már elnézést, de Veiszer Alinda a lehető legrosszabb példa volt, mert sem az RTL Klubban, sem a Hirtévében nem politizált, ippeg olyan politika mentes beszélgetős műsorokat vezetett, mint anno Vámos Miklós. Ámbátor lehet, hogy pont azért került tíltólistára, mert nem volt hajlandó politizálni? 😀

  • Én már kérem semmitsem értek…

  • Az ellenzéki pártok természetesen különbözöek, emiatt csak egy miinimumban kell egységesen fellépni! A legfontosabb a diktatorikus fasisztoid rendszmentesités, a demokratikus müködtetés.

    Programként elég lehet egyenlöre azt megnevezni, h visszatérés az europai demokráciába. Az oktatás szabadabbá tétele, a gazdaság müködöképessége, fellenditése érdekében a tandij és ösztöndijrendszer javitása, támogatásának racionalizálása, az eü támogatási rendszeráének racionális átalakitása.
    A korrupt orbánrendszer felszámolása, elszámoltatása az EU-s értékrendek alapján. EU ÜGYÉSSZÉG alkalmazása!
    Az ország müködésének- , pénzügyeinek stabilizálása.

    Ezeken kivül csak az aktuális kérdésekben rávilágitani orbánék döntéseinek negativumaira, veszélyeire! Nem kell dönteni vitatott kérdésekben, mert minden döntéshelyzet függvénye orbánék aktuálpolitikájának, gazdasági döntéseinek….

  • Or+bán666
    2019 január 29
    5:48 de.

    A szép szlogenekkel az a baj, hogy szép szlogenek. amelyek mögött a halmaz vagy üres, vagy ködös.

    pl.

    Az ellenzéki pártok természetesen különbözöek, emiatt csak egy miinimumban kell egységesen fellépni!

    Idáig egyet értünk.
    „A legfontosabb a diktatorikus fasisztoid rendszmentesités, a demokratikus müködtetés.
    Programként elég lehet egyenlöre azt megnevezni, h visszatérés az europai demokráciába.”

    Ha holnap Téged választanának meg, akkor mit tekintenél „európai demokráciának”? A francia, német, osztrák, spanyol, olasz, ír, vagy melyik társadalommodell-t? Milyen részletes, számon is kérhető ütemtervet vállalnál?
    Mert megfogalmazatlan, számon kérhetetlen, nyílt határidőkkel operáló ígéretekkel tele a padlás. Ahogy eddig is tele volt. Meg is látszik.

    Nem az a gondom, hogy keretgondolatokat nem tud a politikusok bármelyike megfogalmazni. Ilyet bárki megtehet egy kocsmai asztalon könyökölve. A bajom az, hogy magukat profi politikusnak nevező megélhetési frázispufogtatók sem képesek többre, és ebben nem jobbak Orbánnál. De továbbmegyek: a tanártüntetéseket állítólag szakpolitikai alapon (is) szervezték. Ennek ellenére még a tüntetések után jóval sem tudott a CKP egy olyan programmal előállni, ami alkalmas lett volna szolidáris százezrek „toborzására”.
    Ameddig pedig az emberek úgy érzik, hogy a kutya sem akar velük tárgyalni, és a fejük felett folyó hatalmi harcokban okoskodnak, minden számon kérhető gondolattól is írtózva rettegő decibelhuszárok, addig tojnak az egészre. Mint az látszik is.

  • Elvek és pártprogram emlegetése hatalmas demagógia, hiszen mindnyájan tudjuk – még a legkisebb és legszegényebb is 😀 – hogy az elveket és a pártprogramot senki sem tartja meg.

    Lehet, hogy másutt másképpen van, de NÁLUNK csak a személybe vetett bizalom számít. Jó lenne persze, ha ezt kombinálhatnánk a diplomáciai, vezetői, politikusi gyakorlattal, de ilyen személy nálunk nincs, illetve ha van, azt már sikerült a fidesznek lejáratni (Gyurcsányra és Bajnaira gondolok elsősorban).

    Gyurcsányra és Bajnaira van egy érdekes párhuzamom. A II. Világháború előtt Churchill egy hosszú évek alatt alaposan lejáratódott, nem kedvelt politikus volt tudomásom szerint. De a bajban mégis előszedték. Aztán, mihelyst minden rendbe jött, a ismét megbuktatták.

    Nálunk viszont kicsi az esélye, hogy Gyurcsány iránt megváltozzon a közhangulat, és számításba jöhessen. Maradt a kérdés, hogy a jelenlegi felhozatalból „ki a leghelyesebb fiú” a halpiacon. Esetleg lány, bár a mi társadalmunk nem kedveli a női vezetőt.

  • Sok programra nincs is szükség,
    _kell egy ideiglenes koalíciós kormány, _vissza kell állítani ideiglenesen a régi Alkotmányt,
    _az EU ügyeket (ügyészség, stb) rendbe kell hozni,
    _a legnagyobb korrupciós ügyek felelőseit jogilag kérdőre vonni, _lopott vagyonokat „visszaállamosítani” természetesen bíróságilag helybenhagyva _és egy korrekt választási törvény létrehozása.

    Aztán egy korrekt választás. És mehet minden a maga útján.

  • Almási Alma
    2019 január 29
    8:55 de.

    Az előre kommunikált programokhoz hasonlóan reagálva mondhatnám, hogy korrekt választás márpedig nincs. Olyan, amit mindenki korrektnek tekint.

    Mindamellett kár lenne hitvitákba bonyolódni. Szerintem az általad említett bizalmat nem rombolná, ha számon kérhető programjavaslattal állna elő, és ülne le egy kompromisszumkereséshez. Szerinted ez lehet felesleges.
    A választások eredményei azonban azt mutatják, hogy az emberek a pillanatnyi indulatok levezetésére ugyan kimennek tüntetni, és rázni az öklüket, de aztán vagy el sem mennek szavazni, vagy olyan mértékben osztódnak meg a szavazatok, ahogy azt láttuk.

    Csak megjegyzem: Orbán valóban bolsevik módon, kisebbséggel került döntő hatalomba. Azonban ugyanez a választási törvény azt is lehetővé tette volna, hogy az ellenzék jusson 43%-os támogatottsággal kétharmadhoz. Ha kompromisszumok mentén egységes, ha nem egymást akarja leváltani, ha … amiket ezerszer leírkáltam. Erre nem valid válasz, hogy bezzeg Orbán.

  • Tüske Zsófia,

    de az 5-ös tagkönyvtulaj Magyarországon rontotta továbbra is a levegőt.

  • A cikkhez van egy hosszabb válaszom itt: http://kanadaihirlap.com/2019/01/29/valaszfele-a-mirol-is-vitazunk-az-ellenzekrol-cimu-irasra/
    De néhány kérdésre ott nem tértem ki.
    Alma és Andrew: Nem tűnt föl Nektek, hogy minden összeborulásra szövetkezett alakulat fölbomlott? A Milla is, a tanárok akciója is, az internetadós csapat is. Majd meglátjuk, a NOlimpia mire lesz elég a Momentumnak. Ott van néhány politikus alkat – nem alkalmi szónok -, aki úgy tűnik, tudja, mit akar.
    Alma egyszer azt írta: én foglalkozom a politikával.
    Igen, mindig is – már gyerekkoromban is – érdekelt, hogy mi az oka a különböző társadalmak eltérő sikerességének? Hogyan, milyen eszközökkel lehet befolyásolni egy-egy társadalom tagjait?(Aki azt mondja, hogy a befolyásolás bűn, az vagy autistának, vagy imbecillisnek nézi a „népet”.)
    A programokról: ezek irányokat mutatnak föl, nem ígéreteket (erre próbált utalni Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben – hogy ne ámítsuk már egymást ígéretekkel).
    Tessék tudomásul venni: a magyar szavazó népesség nagy része még mindig az ígéreteknek dől be. Pl. az olyan életveszélyes dumáknak, mint a „magyar szupremácia”.
    Az állam irányítására tett ajánlathoz (ez a politika jelentése)- demokráciában meg kell szerezni a szavazók többségének támogatását.Ennek a „megszerzésnek” nagyon is konkrét eszközei vannak: gazdasági pozíciók elfoglalása, média, kultúrpolitika, (még a reklámok hangneme is!), oktatás. Mit gondoltok, miért akarja Ovi közNEVELNI és nem közOKTATNI a népét?
    Churchill mondta: A legerősebb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagszavazóval.
    Nekem viszont jobban tetszik, amit Révay egyik cikkében olvastam a Radio Music Hall jelszaváról. Valahogy így szólt: Ne azt add a közönségnek, amit az hallani akar, hanem valami jobbat.

  • Almási Alma
    2019 január 29
    8:55 de.
    Teljesen korrekt és szerintem kivitelezhető irányelv, de a „_lopott vagyonokat “visszaállamosítani” természetesen bíróságilag helybenhagyva” című pontodba még Neked is beletörne a bicskád, mert azok nagy része a „spontán” privatizációknak köszönhetően már külföldi tulajdonban vannak!

  • Andrew_s
    2019 január 29
    9:39 de.

    „Csak megjegyzem: Orbán valóban bolsevik módon, kisebbséggel került döntő hatalomba. Azonban ugyanez a választási törvény azt is lehetővé tette volna, hogy az ellenzék jusson 43%-os támogatottsággal kétharmadhoz.”

    Köszönöm!!!
    Uramatyám, hány tízszer lettem én már ugyanezen renegát felismerésekért fideszbirka!!! Pedig ez a nagy büdös igazság! 😀 😀 😀

  • talalom
    2019 január 29
    11:29 de.

    Hö?
    Ki beszélt összeborulásról?
    A kompromisszum nem összeborulás, hanem egy olyan állapot, ahol mindenki veszít kicsit, illetve nyer is ezáltal.
    Egyáltalán nem arról a szembeköpősdiről, amit a Milla, vagy Pukli csinált.

  • Andrew_s
    2019 január 29
    9:39 de.

    „Az előre kommunikált programokhoz hasonlóan reagálva mondhatnám, hogy korrekt választás márpedig nincs. Olyan, amit mindenki korrektnek tekint.”

    Akkor tehát szerinted nem is érdemes választást tartani?

    „Csak megjegyzem: Orbán valóban bolsevik módon, kisebbséggel került döntő hatalomba. Azonban ugyanez a választási törvény azt is lehetővé tette volna, hogy az ellenzék jusson 43%-os támogatottsággal kétharmadhoz.”

    Természetesen ehhez az is kellett, hogy 23 (vagy mennyi?) ellenzéki pártot kreáljanak. Nézd csak meg például, hogy azt MSZP – amelyik az egyetlen potenciális ellenfél maradt 2010-re – micsoda belső szalámizáson esett át! Azt gondolom, hogy nem tévedek, ha azt állítom, hogy ugyancsak működött benne a fidesz ötödik hadosztálya. Kezdve Gyurcsány kiutálásával, folytatva a sok légüres „pártelnökkel”… Csoda, hogy még megvannak. Most ugyan mintha kicsit jobb lenne a személyi állományuk, de ne csüggedj, csak addig, amig veszélyessé nem válnak egy picikét.

  • Az ellenzéktöl nem szabad elvárni, h 2/3-ot kapjon, hiszen különállo, versengö pártok! Csak egy minimális prorgram esetében lehet, amellyel meghatározott átmeneti ideig kormányozhatnának, majd a következön versenghetnek….

  • Demokratikus uton orbán nem válthato le!
    3-szor fel kell szolitani demokratikusan, h mondjon le, ha nem, akkor jöhetnek a hatékonyabb kényszerintézkedések!

  • Almási Alma
    2019 január 29
    9:17 du.

    A párt olyan, amilyenné a tagjai teszik. Ha egy pártot a Fidesz hoz létre, akkor az Fidesz párt és nem tekintem ellenzéknek. Ha egy párt önálló, akkor persze be lehet léptetni provokátorokat is. De ebben az esetben a párt többsége ki is rakhatja azokat. Gyanítom: az MSZP-be nem kellettek provokátorok, mert önerőből is eladták a bivalyok egy tál lencséért. Mesterházy talán két tál lencsét is kapott, de még fiatal, fejlődő szervezet volt. Ennek ellenére a sok légüres izékét a tagság kivághatta volna, mint macskát.
    Botka legutóbb világosan többet ártott, mint használt. Ez kezdettől látszott, amióta bejelentkezett önjelölt prófétának. Ennek ellenére itt is úgy féltette talalom és nem csak ő a kritikától, mintha minimum az anyja lett volna. A tagság többségének is tetszett. Ezzel az MSZP elvesztette a valós ellenzéki helyzetét. Ellenben remekül gátjává vált a kompromisszumoknak. Méltó párjaként a Szél-Vágó párosnak. Miközben az LMP-t legfeljebb holdkórósak gondolhatják szerintem valós ellenzéki szervezetnek. Most persze meg vannak sértődve, mert távolabb vannak páran a húsos fazéktól, hatalomtól, sajtótol. De Orbán szerintem már melegíti a lencséjüket.
    De rájuk is igaz: ha a tagságnak, támogatóknak így tetszenek, akkor ilyenek. Az MSZP-re is igaz. Felesleges szerintem ötödik hadoszlopokat keresni. Nem mintha nem lenne, mert vszínűleg van, de alapvetően a párt vált ilyenné. Sajnálom a naív tagokat.

  • Or+bán666
    2019 január 30
    1:19 de.
    És ki szólítsa fel Orbánt demokratikusan lemondásra, a vesztes pártok vagy akik megválasztották? Én azt tippelem, hogy ez nem a tehetségtelen, sebeiket nyaldosó vesztesek dolga, hanem az ellenzéke által nem elég meggyőzően befolyásolt népé! Másodszor meg milyen demokratikus kényszerintézkedésekről ábrándozol? Egyáltalán, hogy lehet egy kényszerintézkedés, ami a nép akaratával szembemegy demokratikus? Tán a világot akarjátok rászabadítani a hazátokra? Nem azt hívják hazaárulásnak? Három éve van a mostani vér- és ötletszegény „demokratikus ellenzéknek” arra, hogy erőt gyüjtsenek és leváltsák, mert Orbánt demokratikusan csak a saját pártja válthatja le vagy ha a Fidesz befuccsol, esetleg ha egy nagyhatalom idejön demokráciát exportálni!

  • Andrew_s
    2019 január 30
    2:39 du.
    _____________

    Inkább Bibi
    2019 január 30
    5:29 du.
    _______________

    Erre a két hozzászólásra válaszolok a „Válaszféle…” cikknél. Azért ott, és nem itt, mert ezt a cikket Chris hamarosan lezárja, és így semmiféle formában nem lehetne reflektálnotok.