Kariokának lenni jó! – I. rész — Irány Rió!

2019 március 11 1:08 du.13 hozzászólás

Persze azért, hogy egyetérthessünk ezzel az állítással, tudnunk kellene azt is, ki az, mi az a karioka? Megmagyarázni nem is egyszerű, mert a szót használják az egyes emberre, de sokkal inkább egy stílust, egy életérzést fejez ki. A brazíliai indiánok nyelvén nem is egy, hanem két szó: cari, azt jelenti fehér, az oca pedig ház. A szószerinti fordítás viszont nem fedi a valóságot, szóval a dolog ennél bonyolultabb. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kifejezés emberre is vonatkozhat, de akkor különösen jó lenne tudni, hogyan válhat belőlünk is karioka?

Csak egy módon, el kell utazni Rio de Janeiróba! A régi bölcs mondás szerint, az ezermérföldes út is az első lépéssel kezdődik, nálunk ez az első lépés: Ferihegy. A KLM járata reggel 6.30-kor indul Amsterdamba, onnan 8.50-kor tovább Rióba. Egyszerű. A kora hajnali útkezdés kényelmetlenségét enyhítheti egy jó szolgáltatás Ferihegyen, a Master Card Lounge. Aki teheti – a feltételeknek megfelel – kellemesen, ingyen megreggelizve, kényelmesen eltöltheti ott a várakozás idejét. Bíztunk is ebben többen is, ám sajnos nem így történt. Megnyitása óta sokan panaszkodtak erre a helyre és ennek jogosságát személyes tapasztalat is megerősítette.

Azt viszont eddig kevesen tették szóvá, hogy a hely igénybevételére jogosultak jelentős hányadának, egy ügyes húzással lehetetlenné teszik a Lounge látogatását. A 2-es terminálon reggel öt óra előtt már néhány ezer utas mozog, ám a Lounge csak 5.30-tól 19.30-ig fogad látogatókat. Már önmagában az is botrányos, hogy így sokakat kizárnak a szolgáltatásból, de 2019. február 24-én még ezen is túltettek. A várakozókhoz 5.27-kor odajött egy ifjú hölgy és nem is túl udvariasan közölte: ma egyáltalán nem nyitnak ki. Miközben körülöttük minden zavartalanul működött, náluk – úgymond – nincs áram. A bejárat fölött, belül viszont jól láthatóan égett a lámpa! Hogy a kieső szolgáltatásért a repülőtéren máshol valami kárpótlást nyújtanának, arról szó sem lehet, mert intézkedésre jogosult vezető reggel nyolc előtt ide be nem jön, és az sem számít, hogy közvetlenül mellettük, a hasonló ellátást nyújtó SkyCourt 4.30-tól 21 óráig működik. Őket az áramszünet sem érinti!

A repülőút viszont egy kellemes meglepetéssel kezdődött. Az indulás előtti napon a KLM e-mail üzenetet küldött, melyben lehetőséget kínált a beszállókártyák otthoni előállítására, kinyomtatására, az ülőhelyek ingyenes (!) kiválasztására, a Budapest – Amsterdam és az Amsterdam – Rio de Janeiro útvonalra egyaránt. Amsterdamba a gép húsz perccel hamarább érkezett. A Schiphol repülőtér óriási, de az átszállás, az útlevél ellenőrzéssel együtt gyors és egyszerű. Persze egy minimális angol nyelvtudás elengedhetetlen. Rióig a távolság 9723 kilométer, a tervezett repülési idő 11 óra. A gép nagy, az ülések kényelmesek. Ellentétben a LOT New York-i járatán tavaly tapasztaltakkal a WC tiszta és itt működnek az üléstámlába épített TV-k. Mindegyikhez USB csatlakozó is tartozik, ha a saját készülékemet használni akarom. Ingyen WiFi is van.

A fedélzeti étkezéstől – tudjuk – elhízni senki nem fog, de az ebéd ízére, változatosságára panasz nem lehet. A sajtos, diós, kevert zöldsalátához olasz balzsamecetet adtak. A burgonyapürével, almás vöröskáposztával tálalt marhahúsgolyók csomagolásán felsorolják az étel allergéntartalmát, a zsemléhez sajt, vaj társul, a sort répatorta zárta. A különféle üdítők mellett gin, whisky, Heineken sör, vörös- és fehérbor, kávé az italválaszték. Ez utóbbiak az étkezési időn kívül is kérhetők. Öt órakor kellemes, frissítő olasz ananászsaláta, Margarita pizza érkezett, karamellával díszített vanília mousse kíséretében. Az allergéneket itt is megadták. A visszaúton a KLM figyelme még arra is kiterjedt, hogy a várakozási idő alatt egyszer csak e-mail üzenetet küldtek a telefonomra – valószínűleg minden érintett utaséra – mely szerint a budapesti járat a korábban közöltektől eltérően nem a 61, hanem majd a 66-os kaputól indul.

Érkezés Rióba helyi idő szerint 18:15-kor, a tervezetténél most is húsz perccel korábban. Magyarországon ekkor már 22:15 volt. Az útlevél ellenőrzés itt is gyors, de a repülőtér hatalmas. A mozgójárdák használatával is majdnem fél órába tart kijutni a belső területről az utasokra várakozókhoz. A HAVAS Creative Tours utazási iroda kocsijával a repülőtértől – mely, mint kiderült egy szigeten van – a szállodáig negyven perc az út, ilyenkor már itt is este van. Fáradtság ide vagy oda, az ember nem állja meg, hogy mihelyst lerakta a csomagját, ki nem menjen a nyüzsgő, élettel teli utcára. A hőmérséklet 31 C fok – elvégre Rióban nyár van, az egyenlítőtől délre, a déli félgömbön vagyunk! A szállodával pont szemben egy áruház még nyitva van, távolabbra menni, este sétálni a frissen érkezett még nem mer. Rióról, a közbiztonságról annyi riasztó hír terjeng, hogy az első gondolat: jobb az óvatosság! Itt most mindjárt bocsássuk előre, hogy e beszámoló szerzőjének a teljes egy hét alatt, a legcsekélyebb kellemetlensége sem volt, sehol az egész városban, sőt, nem is látott ilyesmit!

Mint másnap – már napfénynél – egy bátrabb séta során percek alatt kiderült: a szállodától kétsaroknyi, úgy ötpercnyi távolságra, a téren, ahol az egyik metróállomás is van, folyamatosan rendőrök tartózkodnak, autójuk is készenlétben áll és járőrökkel máshol is gyakran lehet találkozni. Persze néhány elővigyázatossági rendszabályt ajánlatos betartani. A fényképezőgép ne lógjon a nyakunkban, jobb azt zsebre tenni vagy a telefont használni erre a célra. Néhány nap után a figyelmes szemlélőnek feltűnik, hogy ékszert az itteni nők sem nagyon viselnek, még jegygyűrűt is csak elvétve. Ritkaság a karóra is, tíz ember közül jó, ha kettőn látni. Bár erre többen is azt a magyarázatot adták, hogy nem is annyira biztonsági okai vannak, mindinkább kimegy a divatból. A telefon pótolja. Az ékszerek hiánya viszont egyértelműen a megtámadottság esélyét csökkenti.

(folytatjuk)

Révay András

13 hozzászólás

  • nagyon szép ferihegyi mastercard rémmese… de Brazíliát megismerni, mint turista az -szvsz- lehetetlen! lehet szépeket írni és képeket küldeni …

    annyit ugye le mersz majd írni, hogy halvány fogalmad sincs a brazil portugál nyelvjárásokról (vagy tévedek és neked is sampai tájszólásod van, mint nekem?) és beszorultál Rio ba pedig Sampa és a többiek ugye… de azért az úti élményed majd sokakat leköt, esetleg Floripa, Angra dos Reis, és persze ott van a közelben az Iguaçu… amit nem illik kihagyni

    várom a folytatásokat

  • Revay ur, ez maganak sokkal jobban megy az ut-leirasai mint a politikai celu cikkei.

    Persze a New Yorki utazasanak reszlteit is igerte, de nem kozlte mind azt az itteni olvasokkal.

    Velhetoen soraibol, a Rio-iak logikusabbak, miert is viselne ma barki is kar-orat?

    Hiszen smart-phone mindenkinek a fuleben van ugy is, s az adja a piontos helyi idot mindeg mindenutt.

    Nem, Rio nem olyan veszelyes mint annak mesei.
    Hasonlo az minden nagy vilag-varos eseten.
    Persze bizonyos varos-reszeket nem hinnem hogy mindenki latogatna barhol ugy sem.

  • Christopher Adam

    B79!

    Szándékomban állt törölni hozzászólását, de szeretném hogy linkelje be Révay úr „politikai célú cikkeit” amelyekre Ön itt utal.

  • Cris Adam;

    Minden alkalommal amint irom soraimat keptelensegem lenne nem velni hogy maga meglatasa mi lessz majd amikor olvassa.
    Tehat nem irt semmi ujjat.

    Ami Revay urat illeti, ill. cikkeit, ketsegtelenul nem a gyuloletek sokasagait nyujtja, mert maga az egyenisege teljesen mas mint nehany tobb egyenek akik cikke jelenik meg itten.

    Remelnem, hogy talan maga reszben emlekezne is Revay cikkeire. De ha csak kattintja a szerzok sorai kozott minjden cikkeit latja.

    Emlekszem egyre pl. a ‘sajto-szabadsag’ elven, kb, ket eve(2017-ben).
    Ketsegtelenul igen civilizaltan sorol mindent, de a politiaki ertelme elkerulhetetlen.
    Emnlitese a Lev Bernstein bujtogatojan Parizsban is ‘politikai’ alany volt az, meg ha a gyuloletek okadasainak hianyaban is.

    Talan maganak az csak a Rodeo (s nehany masok is akik neha nyujtanak cikkeket itten) nivojan irottakat veli ‘politikai’ tartalmunak ?

    Talan kifejezhetnem azt is , hogy Revay ur sorai a kimagaslok , elvezetes irasok a KMH oldalan.

  • Broáfka Ottokár

    Nyeretem a Lottón egy kettest.
    Csak kimosom a hasam, bemosom a hajam
    és már indulok is.Brazíliába.De még kéne egy barazil szótár.

  • Szerintem az lguacu csak a terkepen van közel, valojában egy baromi hosszu köpés lenne.
    5-6 óra minimum busszal.
    Ezt szeretem, hogy a politika utat tör magának!
    Lassan, öregesen érkezik majd Soros is a mingráncsajával és a gép is inkább a gyűlölt Charleroi reptérre lesz eltérítve, nem a holĺandus nagyvárosban transferezve. A belgák meg belgául brekegnek, vagy krágogják a kotferdamt….
    Montreálban belkrákogva beszélnek a belga migráncshordák és erdélyiül a romániából elűzött pozgorok! Soros iráni arabjai özönlik el a mélyen keresztyén Óvilágot, a gyönyörű nőt megerőszakolva.
    AhoGy a dakota kőzmondás mondja, jobb ma egy békés muzlim, mint holnap egy erőszakos álkatolikus!
    Ahogy összeadogatom, o1g több migráncsot telepitett be, mint ahányat Soros javaslatának tulajdonít a rezsimünk.
    O1g úgy tartja: jobbzsebemben 1 aranytallér, balzsebemben 1 aranytaller, de a filemile csak nekem danol! Pjotrr es Paul pedig nyuzzak meg egymast!
    Kulonben is, legyen minden panelpatkany Saulusbol nemeslelkű csóri, narancsos ködben kábuldozo Orbánulus!

  • Broáfka Ottokár

    666 OrBean
    2019 március 11
    5:39 du.

    Hééé 😀
    Az irániak nem is arabok.
    Azzé is szeretik őket annyira.

    Más.

    Mi van ha egy holland polgár Belgiumba migráncsol örökre?
    (Mindkét ország inntelligencia-hányadosa egy picivel megemelkedik)

    /Egy witz Bruxelles-ből/

  • 666 OrBean
    2019 március 11
    5:39 du.

    azért én nem repülnék cca 12500 km-t, hogy leragadjak Rio homokos strandján! kikerülve a favellákat de felmenni a hegyoldalra és kipróbálni a nem turista látványosságokat … szép lassan araszolva, Sampa körülnézek máris elment 7-8 nap, Iguaçu két nap egy éjszaka és utána Floripa és Curitiba visszafelé máris megvan 15 nap 14 éjszaka pihegés -mondjuk- Floripa ban és lehet helikoptert bérelni akkor izgalmasabb és akkor Amapa kimarad meg annak környéke és akkor nem kockáztatod meg, hogy egy szép nagy gorilla elrabolja a szőke feleségedet (arra vannak kiéhezve a sok fekete hölgy után)… és vidáman Red Breast mámorban megérkezni Zürichbe és onnan bérelni egy autót és haza az Alpokon és Délaustrián át Grázot nem kihagyva egy kis hajcihő erejéig

    hidd el nem bánnád meg (ki van próbálva és jó vala) csak az labanc svájci határ kanyarjában csodálkozott a határőr, hogy minő pecsétek voltak az útlevelemben (azt, hogy Benguela ki sem tudta olvasni… pedig milyen szép város és vidám)

    dehát aki csak a daccsokat és balgákat akarja piszkálni annak annyi és ne csámcsogj seholse’ mert nem szeretik

  • Az irániak perzsák. Azért írtam, ahogy a többit is. Pl.a belgákat…. vallonok és flamandok. (Kanadában is már mint béka a francia….)

    Rodeo: Akkor már az lguacunál is lehet helikopterrel és repülővel körbe gyönyörködni….

  • 666 OrBean
    2019 március 12
    12:52 de.

    hogy te miket „tucc”? persze az egészet meg lehet nézni vídejón 25 perc alatt…és hogy vannak a vallonok meg a baszkok és katalá-kés az abházok és az andalúzok? a welszieket se’ hagyd ki meg az íreket és skótokat és a tirpákokat?

    persze mindezt helikopáterrel

    szép kis túra

  • Rodeo
    Vallonok Belgiumban tobbseg
    Spanyoloban a baszkok es katalanok egy resze fuggetlenedni akar. A baszkok mar nem robbantgatnak mint regen, ahogy az lRA sem. (Megszunt)
    Abhazok at Putyin elcsatolta Gruziatol. Gruzia a mostani felevel volt nagyobb. Mintha a Tiszantult elfoglalna Románia.
    Andaluzok koszonik jol egvannak Sp-oban.
    Welsiek, irek, skotok nem akarnak kiszakadni az EU-bol.
    Tirpakok? Kerdezd meg otthon. Ők is jobban erzik magukat az EU-ban, mintha kivul rekedtek volna, esetleg Putyinhoz, v akar Romaniahoz, Ukrajnahoz tartozokent.
    Ehhez nem kellett helikopter, ez fejbol megvan

  • 666 OrBean
    2019 március 12
    12:21 du.

    kimerítő magyarázatod nagyon megvilágosított, most már semmi sem hiányzik, csak egy jéghideg Red Breast (hogy kipihenjem)

    és beszéled e az euskat -ot?

  • 666 OrBean
    2019 március 12
    12:21 du.

    körültekintésed eszméletlen! van néhány érdekes mozgás ami -talán- elkerülte velőtrázó pillantásaidat?
    a volt SZU tagállamok megállapodást írtak alá a gonosz és borzalmas meg „mitmongyakmég” Putyinnal és ebbe a déliek mint Arménia, Gruzíja, Kyrgisztán bele vannak értve egybesült államokat akarnak vám és katonai határok nélkül közös pénzzel

    ugyanakkor Kanada küzd a szar minőségű olajának eladásáért mert a nagyon kedves nagyon bájos déli szomszédja nem engedi neki saját magának finomítani is mióta Venezuela beintett a KOCH Brotheréknak (ők vették meg kilóra a Potust) azóta még fekete seggűebbek lettek mint korábban, mert az igazi jó profitráta a finomított olajtermékeken van, igaz az is, hogy Kína korlátlanul vásárolná az albertai oilsand borzalmait mert útburkolatnak nagyon jó… dehát ki és hogyan fogja odavinni?

    az USA fogadó állama leállította az XL csővezetéket egyébként a kanadai nehézolaj önköltsége sokkal több, mint a lehetséges eladási ára ami C$18 alatt és körül mozog…

    szóval alakul valami új és aki a fósszilis jelenbe benneragad az halálra van ítélve… és még dísztemetés sem lesz

    magyar kémia professzor kitalálta hogyan lehet az eddig bonthatatlan műanyagokat akár egy hónap alatt is lebontani és a káros gázkibocsátást is kompenzálni… persze én a szívószálakat azonnal betiltanám szívják azt amire én gondolok

    gratula a magyar tennis zsenihez a Fuxovix Marton hoz (így vonult be az angol nyelvű médiákba mert azok is olyanok mint a bendegizi)