Húsvéti gondolatok

2019 április 20 11:17 de.17 hozzászólás

Idén egybeesik a Húsvét és a Pészách — két vallás és hagyomány kimagasló ünnepe, amely sok szempontból a magyar kultúra és történelem alakítója volt. Számomra a római katolikus liturgikus év legszebb és talán legmélyebb napja a Nagypéntek. Erre idén is az ottawai Szent József Egyházközségben emlékeztem. Népek sokasága töltötte meg a belvárosi neogótikus templom padsorait, ahol a II. Vatikáni Zsinat hagyományát követve a hívők a csonka mise minden árnyalatában aktívan és tudatosan résztvettek.

(Nagypéntek Ottawában. Fotó: C. Adam)

(Nagypéntek Ottawában. Fotó: C. Adam)

Nagypéntek középpontjában áll a csendes és józan reflexió, ráadásul számos olyan téma és kérdés kapcsán, amely napjainkban is időszerű. Lehet-e méltóságteljes erő a gyengeségben és a kiszolgáltatottságban? Mi a válaszunk arra, amikor saját környezetünkben mások szenvedésének vagyunk a tanúi? Amikor azt gondoljuk, hogy embertásunk valamiben téved, vagy amikor az másképpen látja a világot és mást vall mint mi, képesek-e vagyunk meghallgatni őt és emberként valamelyest megismerni? Felismerjük-e még Jézust a hontalanban és a hajléktalanban? Él-e még annyi emberség és alázatosság a kereszténységben és annak legnépesebb egyházában, hogy ítélkezés nélkül képes találkozni bárkivel bárhol – akár a hagyományos kereteken kívül is – hogy életre keltse a Szent Ferencnek tulajdonított mondatot, miszerint: „Prédikáld mindig az evangéliumot. Szükség esetén használj szavakat”?

(Nagypéntek Ottawában. Fotó: C. Adam)

Szerintem alapjaiban a Nagypéntek és tágabb értelemben a Húsvét is az őszinte önreflexióról és az áldozatvállalásról szól. A szavak vannak a legkevésbé jelen. A kopár templom — ami a mi egyházközségünk esetében az Oltár teljes eltávolítását is jelenti — az egyszerű fakereszt és végül pedig a némaság, amelyben a hívők a csonka mise után távoznak elősegíti azt, hogy Nagypéntek üzenetét mindenki magáéva tehesse.

(Nagypéntek Ottawában. Fotó: C. Adam)

A csonka mise alatt templomunkban mindig elhangzik egy angol nyelvű katolikus ének, amelynek címe egyszerűen: „Ime a kereszt fája.” Az ének refrénje pedig: „Ime, ime a kereszt fája, amelyen lóg üdvösségünk.” Nálunk az amerikai jezsuiták egyik csoportja által szerzett változat hangzik el. Ezzel kívánok olvasóinknak békés ünnepeket.

17 hozzászólás

  • A református vallású hívők számára is a legnagyobb egyházi ünnep nagypéntek. A mi, székesfehérvári református templomunkban is van egy nagy kereszt aszószéktől nem messze. Nagypénteken gyász-fátyol van rajta. Az Istentisztelet minden – úrvacsorázó – résztvevője kap egy-egy mécsest, amely előtte ég az istentisztelet alatt, majd amikor az Úr-asztalához indul, a mécsest leteszi a kereszt alá, mintegy annak a jelképéül, hogy Megváltónk áldozata lehetővé tette, hogy a bűneinket is „letegyük”. Ezután járul az Úr asztalához Úrvacsorát venni.
    Szülők a gyerekeikkel együtt, bár a még nem konfirmált gyerekek nem élhetnek a kenyér és a bor szentségével, de elkísérhetik a szüleiket.
    Meghitt és legalább ilyenkor testvéri kapcsolatban, egy családot alkot a gyülekezet.

  • Nincsen a gorog szovegeben (Ujtestment) valahol a fiatal rabbi szava idezve;

    „You must know the truth, because only the truth can make you free” ???
    (Tudnod kell az igazsagot, mert csak az igazsag tehet teged szabadda.)
    De hanyakat gyilkoltak meg azert???

  • Nagyon boldog Husveti Unnepeket kivanok mindenkinek szeretettel!
    Zsido testvereimnek pedig Chag Peszach Szameach!
    Eljen sokaig a szabadsag es a szabadulas unnepe!

  • Kedves C.Á!

    örülök és dícséretes,hogy legalább magának eszébe jutott ,hogy
    Húsvét,ünnep van és mindenkinek!
    Áldott ünnepeket kívánok!

  • Chag ha Motzi es Shabat Shalom is egy napon.

  • Még egyszer mindenkinek ádásos Pesachot, Húsvétot kivánok.

    Renascimento, vagy a rabszolgaságból való kimekülés – mindegyik azt jelenti – leki (szellemi) értelemben szabaddá válni az eddigi fogságunkból.

    Ne hezitáljunk leszámolni azzal ami elmult.

    Új bort régi tömlökbe nem töltenek, mert az széthasad.

    Ujitsuk meg magunkat, hogy befogadhassuk a jövö szellemét, a szabadságét (nem a szabadosságét)

  • Magyarországon nincs béke, ugyan zömmel verbális gyűlölet uralkodik, de jelen van már a párthatalom részéről a másképpen gondolkodók kiszorítása, egzisztenciális tönkretételük.

    Ezért ma álságosnak tartom a NER bármelyik tagja, vagy szimpatizánsa részéről elhangzó, és általánosságában elhangzó húsvéti jókívánságait.

    Nem! Ezek a jókívánságok kizárólag saját maguknak szólnak!

  • Drizari Sajnos igazad van. Miután ázonban nem vagyok a Ner tagja és szimpatizánsa, tőlem elfogadhatod, boldog és kellemes Húsvétot és Pesach-ot.
    Igazából már boldog és kellemes sem lehet, mert egy fideszesnek áldottnak kell nevezi Semjén parancsára. Sebaj.

  • DRIZARI;

    Legalabb NE tamadj senkit a „jokivantaikert”, meg ha azt csak szokasbol teszik , mint a labmosast!

    Inkabb remelned hogy talan az majd valami javulasra vezetene !

  • https://nepszava.us/notre-dame-ugy-latszik-isten-rovidzarlattal-uzente-meg-a-keresztenyseg-alkonyat/

    Hmmm! Érdekes, hogy ezt már két nappal a szakértők beengedése előtt nyilvánosságra hozták! Én szerencsétlen konteós balga, nem rövidzárlatra, hanem Albert Pikere gyanakszom. Mellesleg a ceyloni mészárás is olyan szervezésre utal, amit primitiv vallási fanatikusok profi anyagi és logisztikai segítség nélkül képtelenek lettek volna végrehajtani! Lentebb említettem, hogy esetleg a Notre Dame-ot a muszlimok a kereszténység mementójának szívesen konzerválnák, most már határozottan ki merem jelenteni, hogy nem egyszerű mementónak, hanem elrettenő, figyelmeztető emlékeztetőnek! Mellesleg már a Notre Dame előtt is voltak százával gyanus templom öngyulladások, de azok „csak” muszlim többségű helyeken, kisebbségben levő keresztényeknél, ezért azok újjáépítésére nem volt érdek világméretű pályázatokat és szolidáris alamizsna gyűjtő kampányokat hírdetni. Ja, és a nyugat-eurúpai merényleteknél nagyságrendekkel nagyobb áldozati számok ellenére a ceyloni tragédia miatt miért nem indult még el a látványos zsöszvicsárlizás? Hmmm!
    Ezekre a jó kis költői kérdésekre hálásan megköszönném a kényelmetlen magyarázkodások mellőzését!

  • Inkább bibi Miért nem indítod el? Van interneted, van facebook, van keresztényvédö pártod is, mi akadályoz meg, hogy elindítsd?
    Lehet álnéven is, nem kell felfedni ki is vagy valójában.
    Az viszont nagyon jó, hogy még sosem égett le semmi baleset miatt. Így most bármi kigyullad, biztos iszlám terrorizmus volt.
    A nagyságrend tízszeres, nézzél utána a párizsi merényletnek.
    Sri Lankát nem varrhatod egyértelműen a muszlimok nyakába, van ott feszültség elég.

  • Kenny
    2019 április 22
    10:20 de.
    Ok, igazad van, eltúloztam, „csak” 2,4-szeres a halottak száma a Bataclan beli 128-hoz képest! Azon kívül pedig Sri Lankán a nótórius tamil tigrisek már 10 éve lehiggadtak, akkor kinek a számlájára lehet írni a vérengzést, főleg, hogy a kormány már nyilatkozott is ez ügyben? Azt is meséld el már nekem, hogy ha nem a muszlimok voltak, akkor kik a terroristák és ki hecceli és pénzeli az üldözések miatt szigorú konspirációban sinylődő terroristákat?

  • Inkább Bibi
    2019 április 22
    6:28 de.

    te kis bibis,

    költői kérdésekre költői választ illik adni!
    íme:

    bizonyos erővonalak teljesen egyértelműen nyomon követhetők!

    az erővonalak más néven anyagi, méghozzá piszkos, aljas anyagi érdekekre vezethetők vissza,

    következésképpen ugyanezen érdekek „kisugárzóit” is seperc alatt meg lehet találni

    közbevetőleg espresso kávé az jó kávé, nespresso az nem kávé, mindenféle üdítő italok jéggel felszolgálása pofátlan csalás, a jég az csapvíz azaz ingyen van és ha leöntöd a jégről (azonnal, ahogy ráöntötték) a lét akkor kiderül, hogy fél deci cocacola ára háromszorosa a legolcsóbb szupermárket vagy sarki kisbüdös árainak a Tim Hortons, McDonalds és a többi útonálló kifőzdéiben, ahol az A&W nagypofával be is mutatja, hogy a „világhírű” mármint A&W saját világában elkövetett szendvicsekbe a felajánlott jobbnál jobb sajtok közül egyiket sem választja, hanem a legolcsóbbal helyettesíti az addig egy plasztik sajtnak álcázott izéjét…

    ez nem kitérő, ez a módszer lényege és az emberek bemennek és megveszik és akkor csodálkoznak miért betegek már fiatal korvban?

    tehát ez itt fenn az egyik erővonal, adjunk szart aranyáron és a profit rögtön égig ér lásd Starbuck az még az elegáncsos…hahahaha

    és akkor piac keresés (marketing ez a másik neve hahaha) közben kiderül, hogy a keresett azaz megtámadni szánt piac fel van töltve más és a felajánlani kívánt árunál sokkal jobb árfekvésű és minőségű mások által termelt áruval, mivel nem tud jobbat de profitját növelni akarja (az a profit egyetlen karakterisztikája hogy növexik azaz sohasincs megosztva azokkal akik azt valóban létrehozzák)

    egyetlen módszere van hadiipar és betör harci cicákkal és áskálódással, ellenséget fest a falra (mint a már régóta ismert Méne méne tekel ufarsin a falon lángbetűkkel mondta, hogy most te következel bibi) és az ellenségnek nevet is ad,

    és az a név????? (na kapsz egy vekkert felhúzva ha elsőre kitalálod) a termék ami már a piacon van… namost elérkezek (elérkezzek?) a végső stációhoz a keresztre feszítéshez és azon belül is a lándzsával piszkálódáshoz, és akkor

    most jön a nagy csalódás a kereszten lógónak is van lándzsája, hosszabb és hegyesebb és visszabök azaz a sok trilliós költségvetésből (azt a vevők fizetik + fee, + szankciók, + áskálódás lásd még assange, meg a többiek kiszedése a forgalomból, másik hírek elnémítása és lökni a hólivudi propaganda filmeket a legerősebb valaha volt és lesz hatalomról amely még csak önmagát nem képes legyőzni… de az sincs már nagyon messze, addig marad Afganisztán és a röhögény)

    magam részéről senki életstílusát nem akarom kritizálni mert azt csinál amit akar és azt azonnal meg is érdemli!!!! bármi is az… azzal van gondom, hogy terjeszkednek és olyan helyekre mennek ahol a jámborok már békében megvannak és nem veszik észre, „ezek” a menekültek azért menekülnek mert a „jámborok” most vagy korábban elvették a játékaikat és nem adtak érte semmit, tehát vissza a babaruhát alapon „ott” is megteremtik a létkörülményeiket, sok homok, (mindenki homokos lesz tőle) piszok amit ottfelejtenek, és amikor elhasználnak valamit akkor nem csinálnak másikat, hanem továbbállnak és „máshol” fosztják ki a környezetet és csinálnak sivatagot virágzó országokból…

    nem elemzem a Notre Dame esetét nekem elég a 911!!!! azzal számomra minden megvilágosodott, de a Notre Dame (a PSG focistáinak a neve helyett a mezeiken Notre Dame van felrajzolva) újjá lesz építve és nem lesz belőle mementó (más tó sem de memen semmiképpen sem)

    míg a 911 van az lett az új gittegylet gittje!!! nagyon ügyes …

    és a világ ja ugye az előző okfejtésem kapcsán nem fejeztem be: azaz a fegyverek is elavultak lásd a „lándzsás példabeszédemet” és már a fegyver eladás sem olyan egyszerű mert van másik (ezt már gyermekkoromban a cirkuszi bohóc is mutatta a Fővárosi Nagycirkusz porondján, mint Porondmester Bohóc) és akkor most mi lesz azzal a sok elpazarolt anyaggal és elfekvő lökhajtásos csúzlikkal meg holdraszállás úgy, hogy becsapódik (úgyse’ megy oda senki, hogy megnézze), és hasonló nyalánkságok csupa erőfitogtatás és ócska propaganda a profitért!!! a többi köret mint a keccsapp meg a majomméz és az összes többi szószok

    szóval: a vekker vár rád, addig is minden hozzávalót

  • A valaha élt népi rabbi tanítása az egy dolog. Az egyházak egy másik.
    Bár három éves szöveg, ma sincs különösebben másként.

    Az egyház, mint bürokratikus, hatalmi szervezet nagyon régóta nem azonos a hittel. Már Szent Ágoston, az egyházi antiszemitizmus alapjainak lerakója óta, sokszor szakított Jézus tanaival. Aki, mint tudjuk alapvetően nem egyházat akart alapítani. Sokkal inkább volt a zsidó Luther, mint egyházalapító. A reformáció sem önálló egyházban, hanem a meglevő átalakításában gondolkodott eredetileg. Jézus is egyfajta zsidó vallási reformot hirdetett. A katolikus, magát kereszténynek mondó egyház későbbi, és nem is Jézus munkássága nyomán lett olyan, amilyen. Olyan egyházzá fejlődve, amely gyakran lelki, illetve nem egy esetben fizikai terrort alkalmazott. Olyan egyházzá, amelyben szinte kuriózum, ha egy pápa Jézushoz kíván visszatérni. Olyan egyházzá, ahol okkal lesz szent az a pápa, aki nyilvános bűnbocsánatot kér az egyház üldözötteitől.”
    https://endresy.blogspot.com/2016/03/a-husveti-gyuloletrol.html

    Amúgy Máté azt tanítja, hogy az ima, a hitvallás nem lehet hivalkodás tárgya. Aki hivalkodik vele, az megveti Jézust, és elveti a hitet.

  • Inkább Bibi
    2019 április 22
    6:28 de.

    A conteok egyik roppant nagy előnye, hogy a tények hiánya sem zavarja meg. Elvégre az az igazi összeesküvés, amiről a tényeket is titkolják. Ha nincsenek tények azok is a conteo-t erősítik.

    Azt teheted, hogy
    1. Elfogadod, hogy rövidzárlat volt és véletlen baleset;
    2. Nem fogadod el, és még a rövidzárlat mögé is a háttérhatalmak dróttekerő szakmunkásait hiszed oda.

    Ha ragaszkodsz a gyújtogatásos teoriához, akkor persze tedd fel az ősi kérdést: „Kinek az érdeke?”

    Tekintettel arra, hogy
    1. Állami garancianyilatkozat hangzott el az újjáépítésre;
    2. Kinyíltak a korábban alig-alihk csepegő pénzcsapok;

    Könnyedén levezethető lenne az is, hogy ha gyújtogatás, akkor a legnagyobb haszonélvezője az ügynek egyház.

  • Andrew_s
    2019 április 22
    5:30 du.

    Így is le lehet vezetni! 😀