Egy kis mosoly: húsvéti mese

2019 április 22 11:35 de.72 hozzászólás

Régebben ilyenkor már a locsolókat vártam. Barkadísszel az asztalon, a tálon sonkaszelet, főtt tojás, retekkel, újhagymával díszítve, borospalack, sörösdoboz, meg egy jobbfajta konyak kikészítve, a szombaton festett pirostojások – szigorúan piros – nem hódoltunk a jajlila, meg neonzöld divatnak. (Csokitojás is csak később került a kínálókosárkába, amikor a fiaink is csatlakoztak a csoporthoz.) Anyu húsvétra is sütött bejglit, juttatva egy-egy rudat már felnőtt lányai háztartásába is. Városiak lévén a fiúk kizárólag a rokonokhoz, családtagokhoz jártak locsolási célzattal. (Najó, előfordult hogy útba ejtették valamelyik főnöknek a locsolókat számon tartó feleségét.)

A húgom férje verte föl hajnali 8-9 tájt a sógorait, meg a városban lakó unokatestvérünket. (Anyu is, Apu is nagycsaládból való, így nekem 31 első unokatestvérem van/volt az ország minden táján. Ráadásul nagyjából tudunk egymásról: egyedül az ’56-ban az USA-ba távozott, és fiatalon elhunyt unokabátyám fiai tűntek el a látókörünkből. A Franciaországban született unokaöcsénkről és húgáról tudunk, e-mailezünk: egyikük ma Martiniq szigetén él, másikuk Németországba ment férjhez.) A sofőr mindig az én férjem volt, ő ugyanis 32 éves koráig egyáltalán nem ivott alkoholt. Neki a bor savanyú, a sör keserű, a pálinka meg gyomorfájdító volt. Pontos menetrendet tartottak: elsőként a nagynénémet keresték föl: ő hajnali kelő, biztos volt hát, hogy felöltözve, készen várja a locsolókat. A vége aztán mindig az lett, hogy délutánra mindannyian bezúdultunk Anyuékhoz, ahol kártyázással, társasjátékkal, vagy csak dumcsizással töltöttük az ünnep utolsó óráit.

Nem volt szokás a nagy ajándékozás sem – legfeljebb a gyerekek kaptak a csoki mellé valami apróságot – mesekönyvet, kifestőt. Mi felnőttek, karácsonykor sem ajándékoztuk egymást: csak a gyerekeknek, meg a szüleinknek vettünk ajándékot. A szüleinknek valami hasznos dolgot, amire már nem telt volna a nyugdíjukból. Hárman együtt, összefogva, pl. színes tévét, új szőnyegeket stb.

Élő nyulat, kiscsirkét?! Városi lakásba? Bár otthon volt macskánk – egyszer a pincénkbe, a szénkupacra dobott valaki egy kiscicát – Cirmike és utódai aztán évekig velünk voltak. Nem annyira a lakásban: főként nem az ágyban. Nappalra ugyan bemerészkedtek a konyhába, ahol a varrógépet takaró pokróc alá bújva durmoltak. Hideg téli napokon Anyu se zavarta ki őket – és a tányéruk is a sparhert (később gáztűzhely) alatt volt. Estére aztán fölkapaszkodtak az üvegezett konyhaajtó függönyén, és a szellőzőablakon kiugorva mentek a dolgukra: vagyis vadászni pincébe, padlásra. Nem is volt a házban patkány, egér. (A szellőzőablak nálunk télen-nyáron nyitva volt, legalább résnyire: öten laktunk a 27 négyzetméteren, megfulladtunk volna, ha nincs állandó levegőcsere.) Azt még értettem, hogyan jutnak ki. De befelé? Mert megtörtént, hogy Anyu ágyához, a lábszőnyegre akkurátusan ki volt terítve három patkánykölyök, mellettük meg büszkén feszített Cirmi. Szerintem sose értette meg, hogy a várt dicséret helyett – hiszen a zsákmányát ajánlotta föl! – miért söprűzték ki sikoltozva. Egyszer meglestem, hogy jutnak be az udvarról: hiszen a sima üvegen nem tudnak kapaszkodni! A cicc elhátrált az ajtótól, egészen az udvar közepéig, svungot vett – és sutty, már be is ugrott a kétméternyire lévő ablakon. Mintha a testmagasságunkat számítva én könnyedén beugranék egy tizedik emeleti erkélyre.

A fentiekből következően mi sose vetemedtünk olyan galádságra, hogy lakáshoz nem szokott élő állatot kínozzunk a „szeretetünkkel”. Bár a nővéremnek van kutyája – kistermetű, aki tán nem is élne meg szabadban. A húgomnak meg macskája, akire már kisebb vagyont költött, merthogy 16 éves Marcicica. Valószínűleg hamarosan el kell búcsúzni tőle – tán ezért is szedett össze a húgom egy kóbor macskakölyköt. Én kertes házban lakom és hálás vagyok a sorsnak, hogy sikerült jó helyre elajándékozni négyéves berni pásztor illetőségű Bocikámat. Egyedül maradva nem bírtam már vele, meg a gondozása sem volt két fillér. Meglepetés ajándéknak kaptuk a gyönyörű, lelkesen emberszerető kutyát, aki emiatt házőrzésre teljességgel alkalmatlan. Cicám egérfogásra lett szerződtetve: ennek becsülettel eleget tesz. Megszűnt az az áldatlan állapot, hogy reggelenként 4-6 egérfióka lessen be a fürdőszoba ablakán. De Morcoscicát nem nagyon látom: nappal nyilván a kert valamelyik zugában pihen: csak sötétedés után nyalja tisztára a tányérját.

De térjünk vissza a nyúlhoz, ha már Húsvét van. Bár Nyúl, akiről szó lesz, nem Húsvétkor került még kamaszkoromban a házmesterlakásba. Én hoztam oda Anyukám egyik húgától.

Kitérő: Dusiék egy olyan picike zalai faluban laktak, aminek még temploma sem volt. Ráadásul nagynénémék háza még a falutól is távol esett, szó szerint az erdőalján. (Lehet, hogy ezért is sikerült viszonylag gyorsan eladni, amikor eltávoztak: egy osztrák házaspár vette meg.) A házhoz nagy udvar és telek is tartozik.

Semmiféle munkaalkalom nem volt a faluban, legfeljebb időnként, az erdőn lehetett fizetős napszámot kapni. A nagybátyám ugyan aranykezű asztalos volt, de fölkopott volna az álluk, ha a falubélieknek készített szekrényekből, székekből kellett volna megélniük. A nagybátyám a határőrségnél kapott polgári munkát: asztalosként dolgozott ott is. Az asszonyoknak pénzszerzésre semmi más nem adódott, mint az erdő: a felvásárló elég jól fizetett az illatos szárított vargányáért, meg a húsos galambicáért. Persze a nagybátyám sem adta föl: a házhoz jókora, jól felszerelt asztalosműhelyt épített, ahol szabadnapjain dolgozott a környékbelieknek. Meg nyulat tartott, eladásra. Életemben nem láttam olyan szépen gondozott udvart, mint az övék. A jókora gyepes darab olyan kockásra volt nyírva, mint egy elsőosztályú focipálya. Fűnyírógép nélkül. A nagybátyám ugyanis csinált egy, gyerekjárókához hasonlító alkalmatosságot, aminek nem volt alja. Ebbe a ketrecbe betette a nyulakat, akik olyan nyílegyenes vonalban rágták a füvet, mit a parancsolat. Nem volt más dolog ezzel, csak amikor a nyulak a ketrec végéhez értek, 90 fokkal elfordítva odébb tették: így alakult ki az a szabályos, kockás smaragdszőnyeg.

Szó szerint imádtam náluk lenni, és egyszer, már kamaszkoromban egyedül utaztam hozzájuk. Naná, hogy elbűvöltek a kisnyuszik. Dusikám végül adott egy csillogó feketeszőrű, mozgóorrú jószágot. (Elég kalandos volt a hazaút a szatyromban izgő-mozgó Nyúllal, a többszöri átszállással a vonatokon.)

Hozzátartozik a történethez, hogy a józsefvárosi házban volt a házmesternek egy kiváltsága: a zárható ajtajú kisudvar kizárólagos használata. Ez inkább világítóudvar volt, de miután a szomszédban nem ház volt, hanem egy barkácstelep, így a nap is besütött. Mi a szemetelő edényeket*, hólapátot, jégverőt, ilyesmit tartottuk ott. Elég nagy területű volt: kb 8-10 négyzetméter – és a feléig egy féltető védte az esőtől.

Gyakran menekültek ide a macskáink a túlzott gyerekszeretet elől. De itt vártak végzetükre a csirkék, tyúkok is, akiket Anyu péntekenként a piacról hozott a vasárnapi ebédhez. Ide került persze a Nyúl is, aki lelkesen kibújt a lomok közül, amint meghallotta, hogy nyusz-nyusz – és kétlábra állva könyörögte ki a répát, salátát a kezünkből.

Érdekes életképek alakultak így ki. Valahogy úgy adódott, hogy Cirmi egyik utóda, a Vacak nevű fekete volt, sőt a piacról is egy pár feketetollú csirke kárált. Idekerült Nyúl is, aki elég harcias természet volt. Egyszer arra nyitottam be, hogy a Nyúl üldözi a macskát, az a csirkéket, akik viszont igyekeznek odavágni a Nyúlnak.

Csak Nyúlnak hívtuk, nem adtunk neki nevet, hiszen tudtuk, előbb-utóbb a tányérban végzi. Ez az utóbb ősszel jött el: télire nem lehetett volna a kisudvarban hagyni, a lakásról szó sem lehetett. Különben is Nyúl óriásira nőtt: a derekamra tudta támasztani a mellső lábait, amikor üdvözölt. (Vagy a répát-almát-egyebet a kezemben – de erről nem beszélgettünk.)

Anyu ugyan ügyesen levágta a csirkét, kacsát, sőt a libát is: a Nyúl kivégzésére nem vállalkozott: az egyik szomszéd végezte el az aktust, megszabadította a bundájától is. Anyu pedig pörköltet és vadast készített belőle. (Nagydarab állat lett: kétszeri evésre is elég.)

Mint az eddigiekből látható, húsevők vagyunk – illetve az ember biológiai természetének megfelelően mindenevők. Nem is voltunk álszentek: tudtuk, hogy a rántottcsirke előbb még ott kapirgált, viccesen forgatva oldalra a fejét a morzsára.

De ez a Nyúl más volt. Csak ültünk az asztalnál, csöndesen. Végül Apukám fölállt, és lecsapta a szedőkanalat: Rohannom kell Anyukám, késésben vagyok… Nyulat végül a szomszédok fogyasztották el.

Megjegyzés: tudom, hogy az állat a magyar nyelvtan szabályai szerint „ami” és nem „aki”. Tudatosan szegem meg a szabályt.

* szemetelő edény: Régen a házmester feladata volt, hogy a lakásokból összeszedje a szemetet, amit aztán a szemetelő edényben – vashordó, rászögezett lécekkel – húzott le a kapualji kukához.

Rátesi Margit

72 hozzászólás

  • Mese, mese, talalom jol irja le emlekezeteit !

    Kivancsi lennek, ha valaki tudja es hajlando lenne irni; honnan eredt a „locsolgatas”???

    Masik; Az emberi leny, szervezete kezdve a fogai, nyalkaja, gyomor-sava, es az egesz emeszto-szerkezete, a belek, tiszta bizonyiteka hogy NEM husevo, sem „minden-evo” leny, hanem novenyevo, fokent magokon eloleny.

  • Margit kösöznöm, nagyon vidám, mókás perceket szereztél eme világirodalmi értékűddel (nem gúny, kurvára teccik)

    éljen a sült Nyúl

  • B78 biologiai ismeretei is korlatosak! De ezen en egyáltalan nem csodalkozom.
    Attol meg, ha B78 magevó, az korantsem zarja ki, hogy az emberi faj mindenevő! Már a fogazatunk is garantálja!
    A legkozelebbi rokon faj a csimpanz. Az is mindenevő, amint azt szamtalan zoologus megorokitette a vadaszataik alapjan!

  • A „KUKA” szo emlekeztet engem, hogy amikor elosszor hallottam azt a szot, senki magyar az uj-vilagban elsem-tudta-kepzelni azt a szot.

    De miutan megfejtettem, mondhatom hogy NINCSEN OLYAN SZO, sem a mgyarban, sem semmi mas nyelvben!

    Vegre a megfejtese felbukkant.

    A magyar szocialis-allam vasarolt nemetorszagbol szemetes terher-kocsikat, miutan a BELSPED-es lovakikat megettek.

    A szemetes tehetkocsik elejen, a nemet keszito ceg nev-rividitese, a K.U.K.A. lathato.
    Az elso „K” a Kisersloughten-t helyseget jelzi, ahol azt keszitettek.

    S a magayrok el-adoptaltak , inkabb el-abordaltak azt mint egy magyarszova teve a szemet-kocsi es a szemetes szo helyett.

    Sot minden cikkuk es minden mas hirlapojaik tele az idegen-nyelvekbol el-abordalt de valotlan szavakkal.

    Ketsegtelenul NEM igen buszkek anya-nyelvukre !!!!

  • Tudomásom szerint a pogány hitvilágból emelte át a keresztény egyház a tavaszváró ünnepet. A tojás, a nyúl a termékenység jelképe, a locsolkodás meg a megtermékenyítésé. Főként a magyar katolikusok körében maradt meg. Eredetileg a legények vödör vízzel várták a kiszemelt lányokat – kapós volt az a lány, akit több fiú is meg akart locsolni.A lány annak a fiúnak adott festett tojást, akinek a locsolását szívesen fogadta. A hagyományt ma eredeti formájában megrendezik a hollókői műemlékfaluban. http://www.holloko.hu/info/husveti-fesztival/
    A vízről már régen áttértek a kevés illatos vízzel való locsolásra: nem utolsósorban azért, mert a változékony tavaszi időjárásban könnyen megfázhatott az elázott lány. Márpedig egy tüdőgyulladás még 70-80 évvel ezelőtt is végzetes lehetett. Locsolkodni csak délig illett: ebéd után búcsú, kiakodóvásár következett, este meg locsolóbál, ahol tényleg sok fiatal talált egymásra.
    A városokban vált szokássá a kölnivizes locsolás – akár idegeneknél is. A hatvanas-hetvenes években kiskamasz csoportok járták a házakat – nekik a tojás mellé aprópénzt illett adni.
    Ez már nem volt olyan hangulatos, így úgy húsz éve, aki teheti, elutazik otthonról.
    B79! Hogy az ember hová tartozik az emlősök csoportjában, azt beszéld meg biológusokkal. Elfogadott hipotézis, hogy az ember agya pont azért volt képes óriásira és sokfunkciósra nőni, mert állati fehérjét is fogyasztott. Szemben a nála jóval erősebb és nagyobb mammuttal például, vagy a dinókkal, akiknek borsónyi agyuk volt. Az viszont, hogy hús nélkül is képes volt hosszabb ideig életben maradni növényi táplálékon, a ragadozókkal szemben jelentett előnyt. Te nyilván nem eszel húst, akár a dinók…

  • Bendeguz79
    2019 április 22
    4:01 du.

    gizi megint „tévedsz”

    van olyan szó a magyarban, hogy kuka és pontosan rád illik

    kuka azaz hülye

    budzsu hahahaha

  • Bendeguz79
    2019 április 22
    4:01 du.

    Bende79, a KUKA az a
    Keller Und Knappich Augsburg rövidítéséből jött az 50-es évekből.

    A többi mondhatni stimmel.

  • talalom;

    A „pogany” az Istentelen !!!!

    Mint a mondas ,hogy minden vallas Babaylonbol eredt.

    A Zoroesterian volt a legtobb vallasok eredte.
    Abbol eredt a Mitraismus is, Constatiineus csaszar hite.
    S annak alapjan alapitotta a romai birodalmi vallasat a Niceai-zsinat alkalmaval.

    Constatine veget vetett a vallas-uldozesekenk amit Gallius csaszar szelszosegeb vitt.
    S Constatntine C.E. 325-ban a Niceai zsinattal lehetove tette az u.n. Christianuszok letet is.
    Constantine utasitasara alkottak a Bibliat. 77 konyvet, kb. 130 akkor letezo konyvekbol.
    A Vatikan 1598-ben 11-et eltorolt.

    A Mitraismusbol abbol eredt a legtobb mai szokasaikat.
    Mint a Mitra „szeplotlen” szuloknelkulli szuletesenek napjat a December 25-en.

    Az emberileny novenyevo lete nem csak ismeretes de tagadhatatlan.
    A fog-rendszerunk a hus-evoktol messze mas.
    A nyalka-mirigyek termek, ami az emesztest kezdi a Ptyalin alapu.
    A husevok belei 3-4 szeresen a testuk telejes hosszaval.

    A novenyevok belei 10-12-szer hosszab a testuk teljes hosszanal.
    Az amberi-leny beleik-hossza 12-szer az ember magassaganak.

    A gyomor-sav a novenyzet emeszterese levo.

    Hogyan irta Moses 3,500 eve, a Teremto adott minden magokat,bogyokat es gyumolcsoket.(Bereshit,Genesys,Moses I,1;29)
    De hogy tudhatta volna Moses azt 3500 evvel ezelott?)

    Es a Babyloniai Ninusz szuz-szuleteset.
    A szuz es mas Istar, stb.-hez-fuzodo hagyomanyokat.
    Hasonloan a het elso-napjanan tisztelni a Teremtot, mivel a SUN-day, Son-tag, stb. Vasarnap.
    De a fiatal rabbi SOHA NEM mellozte a Shabath napjan emlekezni a Teremtojere.
    Olvashato az Uj-testanmentben is.

    Constantine buntette a zsidokat mert NEM tartottak be vasarnapi NAP-isten imadasat.
    „Sol invictus” torvenye altal.

    Az elolenyek-esetebn NEM az agy merete, hanem a biologiaia osszallitasa es mukodese ami szamot ado.

    Sok allatifajoknak joval nagyobb agyik vannak.
    Mint az elephantok, balnak, dolphinok , a leg-nagyobb az Orka agya.
    S mind igen inteligensek, csupan beszelo kepessegeik es a kez-hianyaik ami a hatranyaik.

    A ‘fejlett nmemzetekben az emberiseg onpusztatsat vegzi etkezesevel. SOHA nem volt Rak, sziv, es minden ma pusztito veszek hasonlo meretu mint ma.

    Nemzetkozi adatok mutatjak, hogy a „harmadik vilagban” rakok , sziv, agy trombosys , gyomor es emesztesi betegsegek alig vagy nem letezok.
    Erosebb csont, izom, ideg es mas szerveik egeszsegesebbek.

    Nyuszit, macskat es mas allati husok, fokent zsiradekok fogyasztasa csupan elet-rovidito !!!!

  • talalom;

    Lassan emlekeztem, elemi-iskolai adatokra, hogy a Neanderthal-nak 120-150 cc-vel nagyobb agya volt, mint a mai modern home-aapieneknek.

  • Ha valaki „elabordálja” a magyar nyelvet ezeken az oldalakon, akkor az egy önhitt, tudálékos, minden marhaságnak bedőlő Bendegúz 79 nicknevű alak.

  • Bendeguz79
    2019 április 22
    6:52 du.

    gizi te már megmérted a tieidet? hány yard? és mennyi mitra meg mantra?

    hahahaha

    szóval a bübloszt összerakták alig használt elhullajtottakból pillanatnyi legújabb múlt teremtésére, tudod a múlt az ami állandóan változik a jelen és a jövő nem igen hahahaha

    és itt áll pirézűl a bölcselem: íme nagy guru megidézlek, szeánsz lesz!:

    „Nemzetkozi adatok mutatjak, hogy a “harmadik vilagban” rakok , sziv, agy trombosys , gyomor es emesztesi betegsegek alig vagy nem letezok.”

    de vannak háborúk amik már csecsemő korban elvégzik a rák munkáját

    essetunni?

    budzsuhaha

  • Ja és: Budapesten soha az életben nem a BELSPED szállította a szemetet, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat (Régebben más néven, de akkor is a város cége volt.) A lovakat meg nem a belspedesek „ették meg”: ugyanúgy, ahogy más nagyvárosokban, a hatvanas évek elejétől kezdve fokozatosan kitiltották az állati erővel működő szekereket, akkor álltak rendbe a máig használt kukásautók, amik tömörítik is a szemetet. Így nem nyitott szekereken hurcolják a városban a szemetet, hanem zárt rendszerben.
    B79 önhitt ostobaságánál csak a rosszindulata nagyobb. Mert például a pogányoknak is voltak isteneik, csak nem egyistenhívők voltak.
    DUGULJ MÁR EL!

  • 666;

    Ketsegtelenul soha nem tanult human anathomiat, meg „rokonaitol” sem.

    Archiologiai es tortenelmi bizonyitekok is tisztan mutatajak hogy az emberiseg, kezdve az europaiakkal fokent gabonakon elt.

    A husok a nemesek es kiralyi asztalokon volt felszolgalva.
    A hus-fogyasztas az atlag lakossag alatal az ipari-forradalom alatal letrehozott gazdagabb eletmod tette lehetove. Kulonosen miata a refrigiration letezik.

    http;//www.celestialhealing.net/physicalveg3.htm

    Remelve olvasna es minden adatait elemezne es hasonlitja a valo tenyek alapjan?????

    Csupan amit 666 nem tud az nem jelenti hogy az nem letezne es nem lenne valosag.
    Tanulj borhu, okor lessz beloled !!!

  • Bendegúz79 Az ember mindenevő. Azért nem evett húst, mert nem tudott vadászni. Ahogy tudott vadászni, elkezdett húst enni. A fogazatunk is a mindenevésre alkalmas. Nem kellene mindent ilyen jól tudnod, mert nem tudod.

  • Bendeguz79 A pogány pedig nem feltétlenül istentelen. A görögöket is pogánynak tartod, pedig volt nekik Istenük szép számmal. Írhatnál kevesebbet, mindenkinek jobb lenne.

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz: talán nem kellene ellentmondást nem tűrően kijelenteni egy olyan nyelvről, amelyet csak hézagosan, kevés szókinccsel bír alkalmazni és rendszeresen félreértelmez azt, hogy ilyen szó nem létezik benne.
    Már többször beraktam ide lexikonra és értelmező szótárra utaló linket, amire nem vette a fáradtságot, hogy utánanézzen.
    Hát hátrébb az egerekkel, ha a magyar nyelvvel kapcsolatban próbál (hamis) tényeket közölni.

    https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/k-F287B/kuka1-F2D6C/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfRjE0RDMiXX0sICJxdWVyeSI6ICJLVUtBIn0

    „kuka1 – ‘süketnéma’; ‘mafla’.
    Valószínűleg a hangutánzó kukk1 kicsinyített származéka; jelentése a kukkot se szól kifejezés alapján érthető.’

  • A magyar „kuka” szó azt jelenti: néma. Átvitt értelemben ESETLEG hülyét is jelenthet…

  • Bendeguz, az itt kifejtett tudományos nézeteiddel már egy tipikus ecceri 21. századi embernek tűnsz. Élveztelek… 😀

  • Kenny
    2019 április 23
    2:57 de.

    ejnyemá’no, a világ eszét csak úgy zumbeischpiel lehülyézni?

    pedig olyan mókás olvasni a piréz+hottentotta+klavierschtücke rejtvényeit! derűs pillanatok…emléxel Ráth-Vég István sok mókát tartalmazó könyvére?

    na a gizi is odavaló

    hogy monoteizmus meg politeizmus az sehogy sem áll neki össze…
    hát ha még a Olümpuszi meg a Walhallai családi perpatvarokat ismerné azok még az igazi Lórán Lenke és Kabos szájára való mesék és akkor a Folyó Nagyasszonyáról meg az Óceánok Úrnőjéről nem is hallott, meg az egyszerű Vándorról aki csak úgy vándorol és az mindig amit ő akar és amit ő nem akar az nincs

    hagyni kell hadd kövesse el a berzengéseit szvsz levezeti a feszkót ami dúl benne a létről… van e holnap lé vagy nincs és ha nem lesz akkor mi lesz?

    aszongyák a borzok, hogy -itt errefelé- megvannak sünök nélkül is mert azok nem merészkedtek be a városba, de nagyszerű harci pletyka megy éjjelente kóbor macskák és a borzok …, a nyitott teraszajtón át jól felébreszt

  • Nem olyan régen pár éve jutottak megdöbbentő felfedezésre a biogenetikusok: az emberi génállomány a legjobban – mintegy 70 százalékban a sertéséhez hasonlít, nem a főemlősökéhez. A disznó is mindenevő mellesleg. Ezért kísérleteznek azzal, hogy szervátültetésnél a disznó szerveit használják donornak. Valahol olvastam, hogy van is már olyan ember, akinek disznószívet ültettek át, sikerrel.

  • Rodeo11 Nekem úgy tűnik, a világ esze elolvas valamit a wikipédián, majd előadja itt saját tudásként. Ez csak simán plágium lenne, de miután nem érti amit olvas, így mint vízesést ontja ránk a félművelt valótlanságokat. Nem igazán értem, miért kell olyan nyelven leveleznie amit nem ért, ol@anról amiről gőze sincs.

  • Kenny
    2019 április 23
    11:06 de.

    vannak (mindig is voltak) magamutogató (na nem a szex exhibicionistáira gondolok…bárkituggya) és megfelelés kényszeres egyedek

    nagyon régi kis történetecske, de visszatér, mert sokat röhögtem a többiekkel együtt ugyanakkor és azóta is…
    általános suli saccperkábé V. osztály, történelem óra… kedvenc tan’tónénink hófehérhajú bölcs és mosolygós… szóval (voltak ilyen alkalmak) szépen sorban az aznapi leckét a könyvből felolvasni az aznapi lecke hosszú szöveg és a régészeti leletek különböző európai országokban fellelhető stb… lényeg sok idegen név a szövegben és mikor én kezdtem (az osztályelső) és odaértem az elsőhöz, mire a tantónéni besegíthetett volna én máris mondtam eredeti kiejtéssel és ez így ment tovább… sok sok idegen szó (nevezzük) Hencinek aki mindig első akart lenni, de valahogy sehogyan sem jött össze neki, és még dobogós sem lehetett, mert a Mari és a Kálmán rögtön utánam szorosan és bevehetetlen triumvirátus…najó, a lényeg B Gizi-i magasság, rákerül a sor és a Bükkben is van lelőhely és amikor kedvencünk az akkori B. Gizi (az ő kiejtésével írom, jó?) SZÁBALIK az osztály már sikoltozott a röhögéstől mire a tan’tónéni mondja neki csendesen? Hencike az a „Subalyuk” barlang a Bükkben… hencike elsűllyedt… a felolvasást nem lehetett folytatni a derű égig ért…Nemecsek Ernő Őhozzá képest a Baka volt, de legalábbis: Áts, Geréb vagy a Csónakos… és halhatatlan (hozzáteszem egy velőkig bigott család sarjaként…ugye…)

    szóval a világ tele van gizikkel, és olyan mókás az olvasatuk, mert az ember, (még disznószívvel is) ha ember akkor ugye…

    éljenek a sünök közelharcban a borzokkal és legyen passz

  • Kenny
    2019 április 23
    11:06 de.

    mindehhez adalék: nekünk akkor és ott normál órarendben angol nyelvoktatásunk is volt (eredeti tankönyvvel) az orosz mellett, tehát a „kiejtés” ugye…onné’ gyütt

  • talalom
    2019 április 23
    9:45 de.

    imádom az állatokat, kutyát, macskát és fel kellett fedezzem önmagamnak, hogy a disznó, a legintelligensebb közöttük, baj az, hogy ő húsétel és nem háziállat (pet) (bár tudok ilyen példákat is) meglehetősen nagyméretű agya van, és nagyon tanulékony…

    majd B. gizi a 79-ből megmagyarázza a disznók miért tagadták ki

  • TUSKE ZSOFIA;

    Koszonom a csatolt szotari esetet.
    Pont amint en emlekeztem es jeleztem.

  • KENNY;

    En nem tartok senkit semminek.

    Mindenki a sajat tetteivel bizonyotja miletet es minoseget!

    De mint Moses veste kobe; „No objects, nor images, you shall not bow down to them not worship them!”

    Senkii, semi, a Teremeto egyedul !!!

    Every one makes his/her own choice and destiny.

  • tündéri és élvezetesen megírt életkép!jó volt olvasni!

    Bendeguz79 meg úgy hülye, ahogy van, ami nem lenne baj, de nem tartja magában 😀

  • A PREKUKA VILÁGA

    Messzeringó gyermekkoromban műszaki szempontból egy tartályos lovaskocsi, ún. stráfkocsi látta el ezt a fontos feladatot, tetején 6 – azaz 3-3, középről jobb és baloldalra nyíló – fedél vasajtóval, amit így szükség szerint, szakaszosan lehetett nyitva tartani…
    E hosszúkás tartály mellett két oldalt a kocsi teljes hosszában egy-egy vastag ám keskeny deszkapalló,azaz”járda” volt elhelyezve, ahol a kocsis („a szemetes bácsi”) járva akasztotta be a házmester által a járda szélén elhelyezett, hevenyészett kétfülű edények fülébe a hosszú nyeles vaskampóját, hogy aztán vele fölkapva azt, tovább, az edényt a tartály felülről kinyitott valamelyik fedélajtajához lendítve, a szemetet bezúdítsa vele. Ha ez azonnal nem sikerült, akkor a bödönt megpihentette a a palló járdán, és onnan lendítette tovább…

    Megjegyzés:
    Akkoriban kőszénnel fűtöttünk és a szemét egy nagy részét a hamu és salak tette ki…

    🙂

  • ILLE;

    A KMH bio-jan „civil”-nek allitja magat, de pont az ellenkezojet bizonyitja itten kifejezeseivel.

  • MALNASZOR;

    Orulok hogy van aki hajlando tisztessegesen bevallani a valosagot.

    Igen, pont ugy ment az a nemet KUKA- elott.

    Sot a szemtes egy nagy csanegot szokot razni, hogy a hazmesterek ki es be vittek a szemtes kannakat az utcarol.

    Akkoriban itten (Floridaban)meg a szemtes nem az utcarol szedte fel a szemetet, hanem mind a magan-csaladi-hazak a garagok mogott vagy melett-tartott helyrol vittek a haz-szemtet, s visszatettek a szemte dobozt (garbage-can-t)oda.

    A nemzetkozi let-verseny esetevel (USA-Szoviet hideg-haboru)annak is veget vetette.

    De hasonloan a Rakosi korban meg ottan minden szallitasok 90%-a hasonlo-modon tortent.

  • A disznbolkodo disznonak a disznokon’

    A Viet Namese „pot-belly-pig”-ek nepszeru pets (hazi-allatok), tisztak, inteligensek es tanithatok es tartjak oket a lakasokban.
    Sot nem nonek nagyra.

  • Málnaszőr! Akkor Ti kőgazdagok voltatok!DDD Nálunk jobb napokon németbrikett járta, ha nem lehetett kapni, akkor lengyel „kőszén” – tudiillik több volt benne a kő, mint a szén.
    Gyerekkoromban valóban ez a szemeteskocsi járt- ahogy Láng Vince sztorijából is ismerhetik az itthoniak. De azért ugye jobb a passszentos szemétbeöntés a kukába?

  • Bendegúz79. Nem mondod, hogy Mózes angolul vésett bármit is kőbe?
    A „magyar” mondatodat lefordítanád magyarra vagy angolra?

  • Kenny
    2019 április 24
    10:28 de.

    hahahaha

    még hogy a gizi „mond” valamit? merő tévedés, a gizi az csak csócsálja a pirézt és mikor jó pépes akkor ideönti… én mindig tartok kéznél nagy fehér szalvétát, hogy mikor elém kerül nehogy legizizzen

  • Kenny
    2019 április 24
    10:28 de.

    jaaa, még valami, a bibliának meg olyan mindegy: bármit rá lehet fogni, meg ugyanannak az ellenkezőjét is… arra fordították le arrameséről belemsélre

  • Bendeguz79
    2019 április 24
    10:06 de.

    tehát ha jól használom a piréz magyar szótáramat, akkor téged a kövérhasú vietnami disznók még nem közösítettek ki intelligencia hiányod okán?

    majd rájönnek…

    budzsu haha

  • KENNY;

    Szamodra csupan a Communist Manifesto az egyedulli gyulolet-erot nyujto, ami olvashato magyar es angol nyelveken is.
    Toltsd idoded azzal.
    Emeszd meg azt, talaod elet-erodet es boldogsagodat abban !
    Az az elted forrasa, maradj azzal.

    Ne probald mindeg masokat megfertozni azzal !!!

  • Bendegúz79. Már megint kommunista lettem? Ez nálad jön-megy?
    Én egy másik németet preferálok, Beethovent. Nem baj?
    Nem gyűlöllek öcsi, kinevetlek. Hidd el, az rosszabb.

  • Tüske Zsófia

    Kenny: nyugi, Bendegúz engem is kommunistának képzel, fogalmam sincs miért.
    Akkor már ketten vagyunk, legalább jó társaságban. Ha szerzünk még egyet, akár snapszerozhatunk is. (Ultizni nem tudok.)

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz: ugyan ezt írta: „De miutan megfejtettem, mondhatom hogy NINCSEN OLYAN SZO, sem a mgyarban, sem semmi mas nyelvben!”
    hát erre írtam ide cáfolatnak az etimológiai szótár vonatkozó szócikkét, erre mit kell látnom: azt írja, magát igazolja a szócikk..

    no comment…
    szép napot.

  • B79!
    https://www.marxists.org/magyar/archive/marx/1848/communist-manifesto/ch01.htm
    Hogy ne csak hülyeségeket beszélj, hanem ismerd is meg a Kommunista Kiáltvány szövegét. Jelöld meg konkrétan, hol van ebben gyűlölet? Ez a magyar szöveg, eredetileg 6 nyelven, angol, német, francia, olasz, flamand és dán nyelven jelent meg 1848 februárjában, a kommunisták első, londoni találkozójára.
    Mégcsak nem is programbeszéd: egyfajta helyzetértékelés a 170 évvel ezelőtti nyugat-európai helyzetről. Az erőszak ugyan létezik a szövegben, de nem mint gyűlölet indikálta cselekedet, hanem mint az akkori piaci viszonyok következménye.
    Kenny! Egy percig se bánd, hogy az ilyen alakok „lekommunistáznak” – az acsargó ostobaság beszél belőlük.

  • Zsófi! Akkor meglenne az ultiparti – de én ugyan ismerem a játék szabályait, nem tudok ultizni. Römit ajánlok inkább. DDD

  • talalom
    2019 április 26
    8:05 de.

    mint írám a gizi nem olvas csak firkál, és ha rajtakapják elsasszézik a balfenéken hallgat mint szar a fűben… szegény fű, ott is szennyezik holmi gizi féle alakok

  • talalom, kösz, hogy ezt a linket betetted… Sokat tanultam most belőle.

  • Tuske Zsofia es Kenney ragalmaikra:

    NEM, nem belyegzek meg senkit,semmivel soga !!!!

    En teljesen keptelen lennek es vagyok donteni maguknak, ugy mint mindeki masok egyeni felfogasaik, ideologiaik, elmei-meggyozodesuk allaspontjaikat !!!!

    S azt SOHA nem is ohajtanam tenni meg ha koteleznenek sem.

    Az mindenki sajata hatarozata, amit maguk itten miota olvasom a KMH hozzaszollasaikat, onmaguk bizonyitottak, s bizonyitanak ismetelten a soraikkal , allitasaikkal es modorukkal.

    S azert senkit nem vadolhatananak !!!!!!!

  • talalom;

    A „Manifesto” ugy mint az egesz elkepzeles egy tarsdalami osztaly, az az emberiseg zomeinek az eltorleset diktalta es diktalja a mai napig is.

    Sot semmi mas erdemnyet soha, sehol nem ertek el.

    S azt vilagszerete mar 1917-tol csupan emberiseg millioinak a leg-kegyetlenebb pusztitasaival nem csak terveztek, hanem az volt az egyedulli cel es modszeruk.

    Talan emlekezne hogy nem kevesebb mint 100 millio emberi-leny kegyetlen pusztitasait celoztak es vegeztek.

    Kezdeve azt meg celuk leg-elso-megvalositojaval.
    Uljanov meg-mergezesevel.
    Hasonloan meg Stalaint is ugyan azon modon, ugyan azzal a mereggel lett meggyilkolva.
    Beria buszken dicsekedett Stalin meg-mergezesevel.

    De nem csak Oroszban, de vilagszerte.
    Stalin milliokat, kezdve a oart-vezetojeivel.
    Hasonloan meg magyarorszagon is.

    Nem csak az „osztaly-ellenseg” hanem sajat elvtarsaikat is tomegesen gyilkoltak. Rajk Laci, Nagy Imre ,es sokaik.

    Miutan kivertek Kadar Janos fogaait Vladimir Farkas szajaba vizelt.
    Igazi Marxista iranyitas vegrehajtasanak celjabol ???

    Igazan buszkeke lehetnek 100+ esztendos tomegpusztitasaikra !!!!

    Soha, sehol, meg-veletlensegbol sem tettek semmit az emberiseg tisztesseges erdekeiben.
    Csupan csak a sajat rem-uralmaik eleresert!!!

    Bar hol is ma meg letezne, mind a leg-kegyetlenebb zsarnoksagot gyakorolnak a szenvedo es nyomorgatott aldozataikon.

    Na de miert nem dicsekednek a tagadhatatlan valosaggal ?

    S az a maguk hite, celjuaik, megftozodeseik????

    Vajon miert ??????
    Arra soha nem volt hajlando valaszolni !!!!
    Csupan egyeni es szemlyes gyalazkodasait okadja .

  • Találom és Tüske Zsófia A múlt héten azzal vádolt meg, hogy ingatlanokat vásárolok és busás haszon reményében kiadom, ezzel is sarcolva szegényebb honfitársaimat. Erre egy hét múlva kommunista lettem. Most vagy skizofrén vagyok, vagy Bendegúzzal van komoly baj. 🙂
    Tudom mind a három kártyajátékot, de az ultit preferálom.
    Nem tudom mi baja van a modorommal, nekem nincs olyan.

  • Tuske Zsofia;
    A maga alatal csatolt „Archivuma” adja;
    „A suket nema—MAFLA”.

    „Valoszinukeg hangutanzo KUKK—-jelentese a KUKKOT SEM ERT szo alapjan ertheto.”

    Tehat a „KUKKA” nem egy ertelmet kifejezo magyar szo !

    Sem alany, nem ige, sem fonev, sem mellek-nev, sem koto-szo.
    Csupan egy szo-jatek.

    S a „valoszinuleg” az semmi mas mint feltettelezes, vagy csupan elkepzeles.

    De a ‘KUKKOT sem szol’, az nem ujdonsag meg nekem sem.

    De SOHA nem jelenti a „szemetest”, csupan az az utcai hasznlat altali alkotasuk.

    De letezik am eredeti magyar szo is a; „szemtes”, meg a „szemtes-kocsi”.
    Miert nem hasznaljak azt ?????

    Szegyellik anyanyelvuket ???????

  • Bendeguz79
    2019 április 26
    3:37 du.
    Csak hogy, végre rövidre zárhassuk ezt létfontosságú vitát:

    http://szelektalok.hu/miert-pont-kuka-a-kuka-es-miert-nem-hapci/

  • Bendeguz79
    2019 április 26
    1:59 du.

    gizi, ez úgy baromság, ahogy leírtad!

    Trump most viteti a gyerekeket a Guantanamo-i „támaszponton lévő gyűjtőbe, az ott a waterboard os kis gyermekjátékokkal meg a Nagaszaki és Hiroshima áldozatainak, vietnam és kambodia napalmmal felégetésével a többit nem sorolom Venezuelai friss adat az usa szankciók miatt 2017-18 ban 40000 en haltak meg… yemen gyermekeit szépen gyilkolják… ugye ez mind emberbaráti gyilkosság? és a háború a legjobb eszköz a békéhez?

    budzsuhaha

  • Bendeguz79
    2019 április 26
    1:59 du.
    gizi most már bevallhatod, el sem olvastad a Kommunista Kiáltványt? csak röfögsz meg brekegsz és baromságokat pötyögsz pirézül

    budzsu haha

  • Kenny! Mikor „vádoltalak ilyesmivel? Nálam különben sem „vád”, ha valaki kiadja a nem használt lakását – én is megtenném, ha lenne ilyesmim. Sőt, az sem bűn ha kifejezetten e célra fekteti be a pénzét.
    B79! „A “Manifesto” ugy mint az egesz elkepzeles egy tarsdalami osztaly, az az emberiseg zomeinek az eltorleset diktalta es diktalja a mai napig is.”
    Nem azt kértem, hogy fröcsögve hörögjön, hanem azt, hogy a Kiáltvány szövegében mutasson rá arra a részre, ami az emberiség egy részének eltörlését hirdeti.

  • KENNY;

    1., NEM „vadolatam” „busas haszon” nyeresekkel , sot jeleztem az olvasoknak hogy az mi koltsegeket, adokat, fenntartasok aggodalmai es koltsegeit kovetel.
    Csupan javasoltam az olvasoknak budparsti ingalanokba befekteteni megtakaritott penzeiket mimt Kenney teszi. Tehat az hazugsaga lett !

    2., NEM vadoltam „kommunista”-nak lenni!!!
    Csak javasoltak Marx tanait !
    Az a masodik hazugsaga !

    3., NEM irtam hogy „skizrofen” lenne.
    De kerdore tettem hogy okozhatna allando ellensegeskedeset?!
    Az a jarmadik hazugsaga !

    Na ,mifele magatartasa tanusit azzal ????

  • talalom
    2019 április 26
    6:30 du.

    „Kenny! Mikor “vádoltalak ilyesmivel? Nálam különben sem “vád”, ha valaki kiadja a nem használt lakását – én is megtenném, ha lenne ilyesmim. Sőt, az sem bűn ha kifejezetten e célra fekteti be a pénzét.”
    ———————————–

    Nem lehet, hogy Kenny Bendegúzra gondolt, ill. róla beszél? Ő szokott ugyanis rendre azon rugózni, hogy K a „felvásárolt” és kiadott ingatlanaiból él, azon nyerészkedik, sőt minden helyesbítés ellenére ettől az elképzelésétől úgy tűnik eltántoríthatatlan! Köze persze semmi, de ez őt sosem zavarta.

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz… mulatságosnak gondolom, hogy ilyen magyar nyelvismerettel a magyar nyelv etimológiai-szemantikai megítélésére vállalkozik.
    Én is szoktam szifont és wc-tartályt szerelni, sőt legutóbb székeket kárpitoztam, de ettől még nem gondolom magam semmilyen szakembernek.
    Alsó-középfokú magyar nyelvismerettel és rossz nyelvhasználattal ne próbáljon nyelvészkedni.

  • Tüske Zsófia

    Kenny, mosakodhatsz már, Bendegúz megmondta: komcsi vagy oszt punktum. [nem mindegy, mit gondol rólad, amíg hamis tanúvallomást nem tesz ellened a TEK-nél?]
    😀

  • találom

    csak három idézet, a „Nagy mü”-böl

    Ami számomra is egyertelmü volt már gyerekként is, hogy gyilkolásra való úszitás, hiszen minden szintü, fajtáju történelmi „oktató” is ekként aposztrofálta:

    1.
    „…Egyetlen pillanatra sem mulasztja el azonban, hogy a munkásokban a lehető legvilágosabban tudatosítsa a burzsoázia és a proletariátus közötti kibékíthetetlen ellentétet, hogy így a német munkások azokat a társadalmi és politikai feltételeket, amelyeket a burzsoáziának uralmával meg kell teremtenie, azonnal mint megannyi fegyvert a burzsoázia ellen fordíthassák, hogy így, a németországi reakciós osztályok megdöntése után, nyomban meginduljon a harc maga a burzsoázia ellen.””

    2.
    „..Egyszóval, a kommunisták mindenütt támogatnak a fennálló társadalmi és politikai állapotokkal szembeforduló minden forradalmi mozgalmat.””

    3.
    „”…A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el. Reszkessenek az uralkodó osztályok egy kommunista forradalomtól. A proletárok e forradalomban csak láncaikat veszíthetik. Cserébe egy egész világot nyerhetnek.””

    Aztán ahol alkalmazásra került, a következményekröl, az eredményekröl már ne is beszéljünk.

    Hát ennyi.

  • talalom „Kenny Mikor” ketszeri kerdesere IDEZTEM Karl Marx Kommunista Manifestojanak sorait.

    De a tisztelet csnzor torolte !!!!!!!!!!!!!

  • BESANCON;

    Teves !!!!!

    Soha NEM jeleztem hogy „K felvasarolt es kiadott lakasokbol el…”

    Hiszen „K” gayakran hencegve ad beszmolokat itten, hogy neje jovedelmebol vasaolnak pesti lakasokat.

    Sot legutobb meg irta is hogy haloszabanjanak merete 53 negyzetu.
    S hogyan es mi-gepeken repulnek.
    Hanyszor irta mar hogy neje az Ir-orszagi egeszsegugyi rendszerben dolgozo jovedelem teszi azt lehetove.
    S nem a magayar mentoszolgalati nyugdija.

    Aki olvassa rendszeresen sorait es kepes emlekezni, annak a tenyerebol folyik az ki.

  • BIBBI;

    Koszi a weblap csatolasat.

    Az tisztan adja a valosagot.

    Remve Tuske Zsofia is olvasna. Mert nem csak hogy a web-lap adja a valosagot egy nemet gyartmanyu szemtes-teherkocsi eredeten, hanem bizonyirteka hogy NEM letezik magyar szo a magyarnyerlvben mint „KUKA”.

    Persze a szeteskocsi vegere a K.U.K.A. s nem a KUKA !

    P.S.
    Az elobbi informacio amit jeleztem az tisztan teves volt.
    Azt persze valaki mas magyarorszagrol nyujtotta !
    (Nem Miserslaughten-ban keszulet.)

  • KARIKAS GABRIEL;

    Koszonet, hogy sikeres volt, s egyben bizonyitotta kivaltsagossagat, mert amikor en ideztem Marx sorait a Manifestojabol, azt a cenzor torolte.

    De orulok hogy a maga sorai sikeresen kozolve lett.

    Vilagszerte egy jelentos es tarsdalmak szamara egy nagymeretu es elkerulhetetlen reszenek megsemmisitese, eltorlese, valojaban elpusztitasainak osztokelese talan ember-tarsi elismeresen es szereteten letezhetne ??????

    Csupan annak alapjan gyilkoltak meg celzatosan es a koteleztsegeik alapjan nem kevesebb mint 100 millio artatlan emberilenyt vilagszerte.

    Kozottuk sajat vezeto elvtarsaik ezreit is.

    Egyetlen allati-faj nem pusztitja a sajat fajat !!!!!!

  • Bendeguz79
    2019 április 27
    12:41 du.
    Kedves Bendeguz, Ön hatalmasat téved vagy nem jó helyen keresgél, ha azt hiszi, hogy a magyarban nem létezik a kuka szó, de bizony mégis, három is, mert a szemetesautót sem úgy írjuk, hogy k.u.k.a.sautó! Sőt a flex és a stil is magyar szó lett, mert a kitalálója és e szerszámok népszerűsége hatására az összes nemzetiségű sarokcsiszolót és láncfűrészt erre magyarosíttuk! D:
    Na, de térjünk vissza a magyar eredetű kuka szavak létezésének bizonyítására, íme:
    https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Kuka
    (Hogy még jobban megrökönyítsem, elárulom, hogy azt a láncfűrészt amit mi stilnek hívunk a románok drúzsbának keresztelték, mert az hozzájuk nem német, hanem orosz közvetítéssel került köztudatba. D:)
    (A többiektől pedig elnézést kérek a fárasztásért, bár úgy gondolom nem én vagyok itt a legfárasztóbb! 😀 )

  • Bendeguz79
    2019 április 27
    12:50 du.

    gizi sem te sem a gabriel lalala nem olvasta azt amiről hazugságot próbáltok terjeszteni

    butaság picinyem, foglalkozz portörléssel vagy utcasepréssel, talán az ha jól instruálnak de tőletek?

    agylúdtalp, drágáim

  • Na, kérem. Megegyezhetünk abban, hogy a Hófehérke meséje régebbi, mint a zárt rendszerben tölthető-ürítő szemetesautó? Márpedig a hét törpe egyikének neve a magyar nyelvben Kuka. Annak a kis szófukar, kicsit bamba, kicsit balog törpécskének, akinek az esze sem jár olyan fürgén.

  • Bendegúz79 Nem fáj a fejed, mikor ennyi féligazságot hordasz össze? Ezek után csodálkozol a tisztelet hiányán? Az ilyeneket csak az indiánok tisztelték. Minden tisztelet nélkül, „K”.
    Ui. Még rosszabb a helyzet, nem mentőszolgálatos nyugdíjt kapok, hanem autóbuszvezetőit. Az még jobban lenézett munka, ne szépitsd.:)

  • Saknalom BIBBI, de igazan csak nagyon unalmas lett.

    A „Stil” lancfuresz az a keszito neve, es azzal egyben a termek markaja.
    De vann am tobb tucat kulombozo keszitmenyu lancfureszek amik arusitva vannak vilagszerte.
    Sot rengetek sok ifene keszitmenyu termekek is.

    Hogy a feneben mondhatja ,hogy „magyarositottak” mert maguk azt egy magyar-szonak kepzelik el????

    Hasonloan tortent a szemtes-kocsi keszitojenek nevevel.

    A „Keller Und Knapich Ausburg” ipari-ceg-neve egy magyar-szonak adoptaltak ?

    B.S.
    Szegyenletesen elabordaltak meg anya-nyelvuket is !!!

    Szegyen !!!

    Ha nincsen, vagy nem kepesek egy magyar-szot alkotni valami importalt dolgot nevezni, hat hasznlajak az eredeti nevet meg ha az idegen is.

    De NE abordaljak el anya-nyelvuket!!!!!

    Maguk hencegnek hogy mi kivalloan tudnak magyarul, meg pontozni es vesszozni, de ugyanakkor szarra-teszik sajat anyanyelvuket.

  • talalom;

    Ha meg a Hofeherke mesejere sem emlekezne, a het torpek nevei volt:
    Bashful, (szegyellos)
    Doc, (Dok)
    Dopey, (Serkent)
    Happy, (Boldog)
    Sleepy, (Almos)
    Sneezy, (Prusszentos/pruszkolos)
    Grumpy. (Durcas)

    De Keller und Knapich 1927-ben kezdtek termekeik arusiotasait.
    Walt Desney talan kezobb tette a Hofeherke mesejet vilgszertive.
    Persze a szobeli-gyermek-mese igen regebbi.

  • Bendeguz79
    2019 április 28
    3:53 de.
    Eddig türelmes, segítőkész birka voltam, de most már feladom, mert ez volt az utolsó 689. eredménytelen kisérletem! Maga azt is hülyének nézi, aki ebben a nagy ellenszelében jóindulatúan segíteni próbál, hogy valamelyest el tudjon igazodni a világ egyik legnehezebb nyelvében! Magán még a néhai Brachfeld Siegfrid sem tudna segíteni, pedig Ő német létére még a rendhagyó eseteinken is eligazodott! Én többet nem segítek a szelet kinyomni magából, mert úgy érzékelem ez a szél nem középen, hanem legfelül keletkezik!
    De azért ne adja fel, mert sok tudatlan magyar anyanyelvű laikusnak tud kellemes perceket szerezni!

  • Bendeguz79
    2019 április 28
    11:46 de.
    te gizi a magyar fordítást nem a gúgliból csinálták és amit leírtál baromság

    hahahahaha

    ne próbálkozz

  • Bendeguz79
    2019 április 28
    3:53 de.

    Tőle leckéket vehetett volna!

  • Komolyan mondom, ha B79 viccesebb, vagy kevésbé rosszindulatú lenne, azt hinné az ember,hogy Rejtő Jenő találta ki, mert ekkora önhitt ostobaság nem létezhet a valóságban.
    A Hófehérke történetét sok más mesével együtt a német nép körében gyűjtötte a XIX. században Jacob és Wilhelm Grimm. Magyarul először 1861-ben jelent meg, amikor Walt Disney még kéjes gondolat sem volt. Igaz, mi még tudunk olvasni, így legtöbben először mesekönyvből ismertük meg a történetet – az én generációm főként Benedek Elek fordításában.
    Disneynek egy érdeme van: elnevezte az addig névtelen törpéket. Miután nem ismerem az angol nyelvet, nem tudom megítélni az angol nevek hangulatfestő erejét.
    A magyar nevek szerintem telibe találtak, egyetlen elnevezéssel rögtön egy egész karaktert felvillantva.
    Tudor (doc)- nem igazi tudós, inkább tudóskodó
    Vidor (happy) – nem boldog, csak mindenből viccet csináló
    Szende((Bashfull) – nem szégyenlős, inkább értetlen szemlélő
    Szundi (Sleepy) – nem álmos, hanem félálomban él
    Hapci (sneezy) – ezt nehéz érzékeltetni: aki tüsszent, az megfázott, vagy irritálja valami. A hapcizás inkább kényszercselekedet
    Morgó (grummpy) – nem durcás, hanem mindenbe belekötő, mindenben csak a rosszat néző
    Kuka – csak a dopey maradt, holott Kuka minden, csak nem serkentő.

  • Tudor, Vidor, Szende, Szundi, Hapci, Morgó, és Kuka