Csak látszólag sok pénz a 200 millió forint, Mészáros Lőrinc például le sem hajol ekkora összegért

2019 június 10 10:32 de.57 hozzászólás

Mintegy 200 millió forintot ad az amerikai külügyminisztérium a közép-európai régióban működő független sajtónak. Ennyivel járul hozzá ahhoz, hogy a kormányoktól független műhelyek ne menjenek tönkre, és tudják teljesíteni azt, ami amúgy minden médiának a feladata volna: a pártatlan és tisztességes tájékoztatást.

Csak látszólag sok pénz a 200 millió forint, Mészáros Lőrinc például le sem hajol ekkora összegért, de vannak olyan újságíróműhelyek, amelyek számára a túlélést jelentheti az így elnyert néhány milliós támogatás. Az átlagember persze többnyire nem fogja fel, hogy számára is fontos a sajtó szabadsága, sokan azt hiszik, hogy a sajtószabadság az újságírók magánügye, nekik fontos, hogy megírhassák azt, amit lényegesnek tartanak Magyarország és a világ dolgairól. Sok más mellett ebben is különbözik az amerikai külügyminisztérium az átlagemberektől: az előbbi tudja, miért lényeges, hogy legyenek a sajtóban a kormányoktól független, szabad szigetek.

Merthogy, szemben minden kormányzati állítással, Orbán Viktor miniszterelnöknek nem az ellenzéki sajtó túlsúlyával szemben kell kormányoznia, hanem éppen ellenkezőleg: mérhetetlen pénzzel rendelkező médiabirodalom áll a Fidesz és a kormány mögött, amely sokszor megengedhetetlen módon segíti a kormányt, hogy elhitesse, amit fontosnak tart a magyarokkal elhitetni.

Ha nem volna független sajtó, még a mostaninál is kevesebben tudnának a hatalmon lévők hazugságairól. Arról például, hogy az egészségügyben milyen áldatlan viszonyok uralkodnak, és hogy lassan többen halnak meg a kórházi fertőzések, mint a betegségek miatt. Azért kell a kormánytól független sajtó, hogy legyenek akik megírják, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István pofátlanul gazdagodik és 33 éves korára már a 32. a leggazdagabb magyarok százas listáján. Hab a tortán, hogy az általa elkövetett csínyek ellenértékét, amelyet az Európai Bizottság mostanság készül behajtani, a magyar adófizetők fogják kifizetni. (Hozzávetőlegesen 13 milliárd forintról van szó.)

Azért kell a független sajtó, hogy az emberek megtudhassák, hogy Nikola Gruevszki, a hazájában köztörvényes bűnökért elítélt, ám a magyar külügy segítségével ideiglenesen hazánkba szöktetett volt macedón miniszterelnök egy Margit körúti lakásban a magyar külügy helyettes államtitkárával találkozott. A lakás egyébként két kínai illető tulajdonában van, egyikük épp a Rogán Antal által felügyelt letelepedési kötvények révén lehet Magyarországon.

Azért kell a független sajtó, hogy az ilyen és ehhez hasonló gazemberségekről legalább azok értesülhessenek, akiket érdekel, hogyan teszi tönkre a regnáló kormány az országot.

Ezért kell az amerikaiak 200 millió forintja, melyre a független szerkesztőségek pályázhatnak. Csepp a tengerben ez a pénz, különösen a Fidesz korlátlan kasszájú médiavállalkozásainak lehetőségeihez képest, de gesztusnak mindenesetre figyelemre méltó. Az az üzenete ugyanis, hogy a demokráciához elengedhetetlen a sajtó szabadsága.

Nem nagy nóvum ez, de nem lehet elégszer elmondani. Már csak azért sem, mert volt idő, amikor még azok is tudták ezt, akik ma mindent elkövetnek azért, hogy a sajtó Magyarországon ne lehessen a kormánytól független, azaz, szabad.




57 hozzászólás

  • HJA, a pofátlanságnak nincs határa! az az usa amelyben a WAPO és a NYT az mérvadó az süllyedjen el szégyenében és eressze szabadon Julian Assange-t

    ennyike, a több rablómese és aljasság, méghogy HUF 200 000 000,00 az $-ben a nagykövet éves protokoll költsége (alig több, mint fél millió $)

  • Magyarnak ma semmit nem jelent a „szabad sajtó”, nem mondom, 1848-ban még igen, ma már nem.

    Mert igaz, akadnak még független és szabad magyar sajtóműhelyek, amikben írnak is a fonákságokról (nincs kedvem erős jelzőket használni), és amik a nyugati demokráciákban kivernék a biztosítékot, ámde nálunk nem. Néhány ezren esetenként ugyan összeállnak tiltakozgatni (a fővárosban), aztán „jó’ van úgy”. Csak ne essen az eső és hideg se legyen, ilyenkor összegyűlnek akár tízezren is. Itt aztán a szónokok fölállnak dobogóra/színpadra, fölolvassák a tiltakozást, a hallgatóságból néhányan lelkesen fújjolnak-kiabálnak, s a végén mindenki elégedetten hazamegy. Jól megmondták a nagukét, és ettől Orbánék másnap biztosan lefossák a bokájukat.

    (ha működne ezer független szerkesztőség, akkor se lenne más a kép)

  • Kedves Föld S. Péter!

    Mit is lehet elvárni attól az embertől/elnöktől(?), aki már csak kilóra is jóval nagyobb bunkó, mint kétharmadra nőtt nemzetvezetőnk?

  • Most pillanatnyilag ez a cikk kiütött…

    https://www.facebook.com/bacsopeter/pos … 7277422776

  • Letezik ottan igen sok electromos sajto.

    Egyetlen egy sem cenzurazva az allamhatalom altal.

    Senki nem szenved a 60-ban sem, s nem halottam senki akasztasarol sem mint politikai ellenseg, mar igen regen.

    Ha nem tetszik amiket a pro-kormany tamogato sajto hirdet, az nem korlatozza a tobbiek szabad lehetoseget.

    Akinek nem tetszik ahogyan a „hireket” adjak, akkor azokat ne tamogassak !!!!

    P.S.
    Az egyik magyar-szarmazasuk idos ur ket millio dollar tamogatast nyujtott ket Commonwealth of Virginaban versenyzoknek ket megyei ugyessegi versenyekre.

    Ugy mukodik a „szabad-sajto” s a szabad politikai valasztasi versenyzes is.

    „Miert nem teszik oda penzuket ahol a szajuk van ?”
    Hiszen az az egyedulli bizonyiteka ohajaiknak es allaspkntjauknak.

    Tamogasd amit kedvelsz !!!!!!!!
    NE vard a adofizetok penzet arra pocsekolni !!!

  • Bár nem kifejezetten a magyar vidéki sajtóra, hanem az egész közép-európai régióra írta ki az amerikai külügyminisztérium azt a vicces sajtópályázatot, amelyen finanszírozásra lehet pályázni független – sajtóorgánumoknak

    – A programra Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, valamint Romániából lehet pályázni, a cél pedig a független médiumok támogatása.
    – Az elnyerhető összeg valóban nem számottevő, mert a médiumok, 90℅ – ban függetlenek ettől vagy attól…

  • Hát igen ez csak csepp a tengerben.
    Ennél azért többre is képes volt az USA
    mikor évtizedekig fenntartotta a Szabadeurópa Rádiót,
    hogy fellazítsa a most ujrakovácsolódni látszó Szovj..appardon
    Orosz Magyar „barátságot”.(Akkor még talán volt ennek értelme,
    de manapság arról szól az egész hogy a mélyfasiszta ruszkik gyakorlatilag kifosztják Mo-t. Persze a megfelelő zsebekbe juttatott baksisok fejében. )

  • Regen irtam,mert nem szeretem a stilust amely elterjedt itt- ertelmes vita helyett – egymas gyalazasa.

    De az
    Alma altal kozzetett blog megfogott.
    Mi valtozott ha valakit szarmazasa miatt elbocsatanak munkahelyerol?
    Remelem, nem kisert a ” lovastengeresz” szelleme.

  • Geyza
    2019 június 10
    4:54 du.

    annyi hulyeséget mint amit a SZER elkövetett még máshol nem tudtam elkapni talán az amerika hangja volt rosszabb… és hallhatatlanok mivel nagyon közel laktunk a zavaró antennához

    azután meguntuk mindig ugyanaz a maszlag jött és kibaszott unalmas meg semmit sem oldott meg

    miután a nagy usa küld9tt a gyerekeknek egy azaz egy tábla 15 grammos svájci csokit 1956 decemberében karácsonyra hát mit ne mondjak röhögtünk otthon a sok beigli meg a rétesek és a pogácsák sokkal jobbak voltak

    essetunni de te csak ájuldozzál ilyen agymenéseken

  • Nincs független média – csak szólok-:)

  • Izraeli: nem kísért: itt van. A kormányfő nyíltan példaképének nevezte a lovastengerészt, udvari történészei a Horthy-rendszert fényezik, akár konkrét hazugságok árán is. Az antiszemitizmus hivatalosan tilos – az udvartartás bratyizik a kinevezett „mizsidónkkal”, de azért az összes ellenzékiről úgy beszél: „Tuggyukkik”.

  • Kedves Izraeli!

    Ettől a „zsidózástól” most eltekintenék, ezt feltehetően „viccesnek” szánta, aki mondta a szerzőnek. Ténylegesen a mai hatalom antiszemita ugyan, de ezt a „túlzott liberalizmusra” fogja. Vagy – mondjam inkább úgy – ha valaki nem ért velük egyet politikailag, és nem fekszik le nekik, akkor „hehehe, zsidó”. De ha egy zsidó lelkesen együttműködik velük, elfogadják, sőt, és akkor láthassa ország-világ, LÁM, ők nem is antiszemiták. (Van ám ilyen is a fideszben bőséggel.)

    Engem a cikkben inkább a könyvtár kiebrudalása a várból, ami zavar. Az oka világos – benne van a cikkben is – rengeteg titkos földalatti járata van mindenfelé menekülésre. Patkányoknak szükséges. A „nemzeti kultúrával” ki gondol ilyenkor…

  • Rodeo11
    2019 június 11
    7:43 de.

    Annyira runyó vagy szakaggyá’ le

  • Föld S.Péter!
    Csak egy mondatra reagálok a „tartalmas” cikkéből:
    „Az ellenzéki média túlsúlya”,,,na jót derültem,lehet,hogy kézzel lábbal tiltakoznak minden lehetséges módon a lecsúszásuk miatt,de hogy „túlsúlyban” lennének,akár a médiában,akár a valós helyzetüket illetően az ugye egy vicc??….
    Mellesleg több lapjuk is megszünt szerencsére,és mindezt maguknak köszönhetik!!!!!!
    Az emberek többsége ugye néz TV-t(ahol egyenes adásban írtják még egymást is!!!!,ócsárolnak,szitkozódnak)meg olvasnak normális ujságokat is!

  • Amúgy senki nem korlátozza itthon az ellenzéki sajtót(már ami megmaradt belőle…), és ezt mindenki tudja,ugyanis itthon teljes szólás szabadság van,(túlságosan is!!!)minden hazug ellenzéki hireszteléssel szemben….ami ugye régen nem létezett,mindenkit előállítottak,lecsuktak akinek más véleménye volt!!!
    Na erről ennyit!

  • Úgytűnok, a „téma az utcán hever”
    (hogy régi hírlapírói szlogennel éljek..) :

    https://nepszava.hu/3039166_hamarosan-ujra-szolhat-magyarul-is-a-szabad-europa

  • Boda Marcsi
    2019 június 11
    4:44 du.

    OIM* húzzál már a fenébe az ócska hazudozásaiddal

  • Boda Marcsi
    2019 június 11
    2:06 du.

    Ebből a röfögéséből is kitűnik mennyire nincs képben a banya.
    Nem tudja pl. azt sem hogy Imádottja és annak belső köre papol folton arról hogy „ellenzéki sajtófölény van”.

    Ellenben ugyanazt szajkózza : szerinte túl nagy Mo.-n a „szólás-szabadság”.

    Miközben tilos az utcán két embernél többnek politikai tartalmú megnyilvánulást manifesztálni , továbbá ott tartunk mint a Kádár rendszer korai szakaszában:
    Az emberek körbenéznek és lehalkítják a hangjukat mikor szidalmazzák a Rencert.
    Továbbá már a Klubrádiót is lehalkítják nehogy a szomszéd meghallhassa, mit is hallgatnak.

    Hülye vagy te kisanyám csak nem forogsz DDDDDDDDDDDDD

  • Rodeo11
    2019 június 11
    7:43 de.

    Én megértem hogy te
    a Putyini titkosszolgálat „Russia Now”
    elnevezésű szennycsatornáját nézed inkább, de
    szerencsére nem mindenki olyam mocsokos diktatúrapárti mint te

  • Boda Marcsi
    2019 június 11
    4:44 du.

    „Amúgy senki nem korlátozza itthon az ellenzéki sajtót (már ami megmaradt belőle…), ”

    Nem gondolod, hogy ez egy kissé árulkodó? Megmaradt belőle…..? Hová tűnt a többi? Csak nem bekebelezte a kisgömbőc?

    „ami ugye régen nem létezett, mindenkit előállítottak,lecsuktak akinek más véleménye volt!!!”

    Tényleg? Te mennyit ültél a más véleményed miatt? Netán semmit, mert nem is volt más a véleményed?

  • Rodeo11! (2019 június 11 7:43 de.)

    Azért elég „merész” cselekedet összemosni a hajdani SZER-t a mai Trampli-tahó bunkó röffenéseivel, melyekkel csupán Boda vetekedhet manapság.

  • Boda Marcsi
    2019 június 11
    4:44 du.

    Marcsi, mi van magával? Maga most véletlenül őszintét is mondott azzal, hogy azt mondja az ellenzéki sajtóra, hogy: „már ami megmaradt belőle”.. Ez így van, eléggé kevés embert érnek el ezzel a kevéske megmaradtból. Hiszen amelyiket olvasták, vagy nem Fidesz lojalista kezében volt azt vagy ellehetetlenítették vagy felvásárolták és megszüntették.

    Annak örülök, hogy a saját kezével le merte írni, ezt, hogy „- már ami megmaradt belőle -” mármint az ellenzéki és független sajtóból. Ez azt is jelenti, hogy egy icike-picike kis hányad az az „ami megmaradt belőle”, ergo a túlnyomó része Fidesz befolyás alatt, agymosó propagandával van átitatva.

    Szóval Marcsi, egészen jól halad a felismeréssel, beismeréssel, hogy alig van ellenzéki sajtó: ..ugye, ugye! „már ami megmaradt belőle” 😀 haha

  • Kedves Izraeli!

    Egy kis bűntudatom van veled szemben, mert legutóbb nem válaszoltam a nekem címzett hozzászólásodra. De az akkori hozzászólásoddal egy időben „valaki” igen brutálisan – nem akarom idézni – támadott engem. Nem tudtam csak úgy egyszerűen áthangolódni teológiai témára.

    A mózesi törvények keresztények általi elhagyása pedig amúgy is komoly és kényes téma, nem lehet akármilyen lelki állapotban foglalkozni vele. Egyébként, nincs rá kész sablon válaszom. Talán az, hogy aki a két nagy parancsolatot betartja, az már tulajdonképp eleget tett a törvénynek. A szombat eredetileg arra volt rendelve, hogy ezen a napon isten törvényeivel foglalkozzon az ember. Elmélkedjen. Vannak akik ezt más napokon is megteszik, felszólítás nélkül is.

    Nekem a héber „Sabbath” szóról a magyar „szabad” szó jut eszembe, aminek a jelentése közel áll vagy talán meg is felel
    az isten által rendelt zsidó pihenőnap jelentésének. Lehet, hogy a magyar nyelv tényleg sumér eredetű? Ugyanis, annak idején Ábrahám is a sumér birodalomból (Ur városa) vált ki és vitte magával az ottani vallási szokásokat. Talán innen a nyelvi egybeesés? Vannak ilyen szavaink.
    Bocs’ a dilettáns nyelvészkedésért. 🙂 🙂

  • A férjem szerint a magyar lakosság 99 százalékát a magyar labdarugás újkeletű sikerei érdekli, nem pedig az, hogy Észak-Macedóniában egy paraszthajszállal győztes párt miként akar bosszút állni a riválisán… Földes úrnál is uborka-szezon van !

  • Boda

    Föld S.Péter!
    „Csak egy mondatra reagálok a “tartalmas” cikkéből:
    “Az ellenzéki média túlsúlya”,,,na jót derültem,lehet,hogy kézzel lábbal tiltakoznak minden lehetséges módon a lecsúszásuk miatt,de hogy “túlsúlyban” lennének,akár a médiában,akár a valós helyzetüket illetően az ugye egy vicc??…. – írod te butaságod ékes bizonyítékaként!

    Ezzel szemben a cikkből idézek:

    ” Merthogy, szemben minden kormányzati állítással, Orbán Viktor miniszterelnöknek nem az ellenzéki sajtó túlsúlyával szemben kell kormányoznia, hanem éppen ellenkezőleg: mérhetetlen pénzzel rendelkező médiabirodalom áll a Fidesz és a kormány mögött,…..stb .”

    Szóval, miről szól ez a mondat szerinted? Neked tényleg komoly szövegértési problémáid vannak – de akkor mondd már meg mért vartyogsz közbe ha kell ha nem?

  • „jani” Israelihez cimzett megjegyzesere;

    Sajnalom Jani, de sorai bizonyitja hogy milyen erossen keresi a kifogast az u.n. Negyedik Parancsolat mellozesere.

    Elsokben, a Parnacsolatok betartasa volt, sot maig is nem csak az „Igeret” valoravalasanak alapkovetelmenye, hanem a termeszetes elet (bekes, boldog, egeszseges, igazsagos, es tarsdalmailag es anyagilaig is)elet leg-alapvetobb kovetkezmenyeinek az alapja.

    S a Parancsolat ‘Tartsd be a Sabath napjat, es szenteld azt meg’.
    Az az emlekezese, elismeres es hala-adas a Vilagegyetem es mindenek letrehozsaert, s anak emlekztetese.

    A „vasranap” , a het elso-napjan imadni a Nap-istent, Constantine romai csaszar elso vallasi torvrnye alapajan, a „Sol Ivictus” volt, nem sokkal a Niceai zsinat utan. Mert a Sabath-ot semmisiteni ohajtotta.

    Constantine es csaladja (szulei) a Mitra imadok voltak.

    Mitraizmus a keleti tartomanyokbol a romai legiok altal lett atveve.
    Constatine apja romai tabornok volt.
    A Mitraizmus a babyloni Zoroesterizms agaztabol eredve.

    Sot a KERESZT is a babyloniai TAMUZ, a teremszet (ecologia) istenenek a jelkepekent jutott a romai birodalomba.
    Maga a „szuz-szuletes” is a Mitra szeletsenek a kopirozasa.

    Javaslom kattintsa a kersojeben azokat a szavakat; „mitra”, „tamuz”, Sol Invictus”, etc.

  • Besancon
    2019 június 12
    8:20 de.

    OIM* nem érti sem a cikkek tartalmát
    sem pedig azt hogy mi történik körülötte.
    Csak szajkózza azokat a szólamokat amiket a szájába rágtak.
    Hogy aztán az passzol e a témához vagy sem, neki már mellékes.

  • Geyza
    2019 június 12
    3:53 de.

    csak, hogy tudd és ne essen ki a tudatodból tegnapi kanadai tv főidőben főhírekben:

    a legújabb orosz kémek, és milyen jól vannak kiképezve: a kép: nyírfaerdőben óriáspanda bukfencezik és Putyin ül az egyik szibériai folyó partján és teázgat, mosolyogva

    ugyanaz a kanadai tv csatorna ugyanabban a hírtömegben:
    John Stewart ******* (kemény hangon) a szenátust, meg a Kongresszust, hogy az ott körülötte ülő számtalan nemzeti hős akik a 911 idején első vonali életmentők és mentősök voltak, sorra halnak meg kezelés nélkül, betegségeiket senki sem kezeli, nem kapnak rokkant nyugdíjat még akkor sem ha már lábtalanok… (megj.: ugyanaz történik az afgán, lyb, iraq, szír, nemzeti hősökkel is)

    és még nem tudták bebizonyítani, hogy a putyin… pedig (rejtő szavai) olyan kézenfekvő lett volna

  • Besancon!

    Lehet,hogy félreértettem Földes.P magasröptű cikkét….valóban nem a „baloldali média túlsúlyával” kell Orbánnak szembenézni(mert ugye nincs ilyen),és ha ezt ő elismeri az dícséretes…..,de ugye a TV.ben nap mint nap rikácsol élőben…!!!valamelyik meghibbant ellenzéki politikus,akik egymást is írtják bagy összefogósdít játszanak felváltva,és még mindíg azt hiszik,hogy számítanak a többség szemében.
    Geyza „ápoltat” látom sajnos kiengedték az intézetből,mivel gyógyulására már semmi esélye…..,de a többi fanatikus hőbörgővel sem foglalkozom,időpocsékolás!
    Azt,hogy több ujságuk is becsődölt,az ugye nem véletlen……
    ezért és a baloldal siralmas helyzetéért forduljanak bizalommal
    Gy.Fletóhoz,akinek eddig sikerült mindent „szétkurni”(az ő szavaival élve!(Az összelopott vagyonából nem tellett a média támogatására…..
    Most meg már az önkormányzati (főpolgármesteri) választásokat „készítik elő” jó élő műsorral… és egyre több „potencionális”…jelölttel….és kabarénak még nincs vége!
    Na pá! Jót derültem!

  • kedves cenzor, akkó’ most se ki-, se be-, se meg-, se le-, se rá-, se át-????

    köszönettel és baráti üdvözlettel…

  • (2019 június 12 1:47 du.)

    No! „Begyütt! Gyurcsányozik mán!” Meg minősít is, saját magát állítván a normális ember etalonjának – Az viszont nem jut eszébe, hogy az összelopott vagyonból telik bizony mézőpontfigyelőpestisrácokrastb, meg most éppen a legnagyobb magyar által a nemzetnek adományozott tudományos intézetét lopja el a legkisebb magyar, mert telhetetlensége és bosszúvágya végtelen. „Oszt jó napot!”

  • Bendeguz79

    Szerintem, ha a bibliai ószövetséget rosszul értelmeznék (tanítanák) a keresztények, akkor Isten nem hallgatná meg az imáikat. Az pedig tény, hogy Izrael Istene meghallgatja az igazakat, csodákat is tesz köztük, akkor is, ha keresztények.

  • D.Bernstein
    2019 június 12
    8:08 de.

    „A férjem szerint a magyar lakosság 99 százalékát a magyar labdarugás újkeletű sikerei érdekli, nem pedig az, hogy Észak-Macedóniában egy paraszthajszállal győztes párt miként akar bosszút állni a riválisán… Földes úrnál is uborka-szezon van !”

    Hát a jelek szerint egy férj is tévedhet, mégpedig jó nagyot! Csak szólok, hogy a magyar emberek 99 százalékát aligha érdekli a labdarúgás új keletű vagy akár régi sikerei
    – tekintve, hogy a magyar emberek 99 százaléka nem azonos a magyar miniszterelnökkel! Még azt sem gondolnám, hogy az Észak Macedón győzelem hozta volna lázba, akár paraszthajszálon múlt akár máson! Szóval kedves Bernstein rosszul vagytok informálva te is a kedves férjed is – ám a valós problémáktól mely a hazai „embereket” érdekli, napi szinten foglalkoztatja olyan messze vagytok, hogy szóra sem érdemes a dolog, a magyarázatért is kár lenne! Viszont érdemi mondanivaló híján úgy tűnik nem csak Föld S. úrnál van uborka szezon!

    Csak szólok, hogy a neve Föld S. Péter, és nem Földes – hátha eddig nem tűnt fel!

  • Inkább Netanjahu

    Na kedves Szerző, akkor igazándiból pénztáros lőrinc kinek is a strómannja? Orbáné vagy Netanjahué? 😀

    https://mandiner.hu/cikk/20190612_megalakult_a_likud_magyarorszag_egyesulet

    Nagy tételben merek fogadni, hogy a következő választáskor már pártként fognak voksokat szerezni! Engem meg az itteni publikum folyamatosan lehülyéz amikor Simon Peres tervének beteljesüléséről „konteozok”, pedig az már nem elmélet, hanem -mert már íme, kézzelfogható önleleplezés is van róla- megvalósulás! 😀

    Másik:

    https://mandiner.hu/cikk/20190612_tgm_a_nemet_kozmedianak_a_magyar_kormany_diskurzusa_szerint_minden_individualista_meleg_zsido_vagy_meleg_zsido

    Nincs az idézett két link között valami „enyhe” ellentmondás?

  • Rodeo11
    2019 június 12
    2:07 du.

    Tisztára mint a HUNT* ….

  • Kedves Jani!
    Koszonom a valaszodat,bar mar nem emlekszem mi volt
    a tema. Utobbi idoben nem nagyon reagalok,mert nem
    szeretem a „stilust” amely elterjedt itt.
    Ertelmes vita helyett-egymas sertegetese.
    A temahoz szolva- nem vagyok vallasi „tekintely”.
    Csak szeretem a tortenelmet-
    es a heber nyelvet-melyen a Torat irtak.
    A Sabbat-rol szolva- a hetedik nap,melynek komoly szerepe
    van- unnepeinkben.{a hetes szam}.
    Pl. Peszach{az egyiptomi kivonulas,a tavasz unnepe}es
    Savuot kozott – 7 het telik el-es az 50-ik nap-
    a Tora adas,es a zsengek unnepe,melyen a buzat,az arpat,
    a szolot,a fuget,granatalmat,olajbogyot,es a datolyat
    vittek a Szentelybe,tehat mezogazdasagi unnep-is .
    Azelott szokas volt,hogy a gyerekek kis kosarkakat vittek.
    Ehhez az unnephez fuzodik Rut tortenete is-aki
    David kiraly ukanyja volt.
    Latom, nagyon eltertem a tematol,ami itt szoba kerult.
    A kulonbozo- „szombatok”rol talan csak annyit,hogy
    a heber naptar- hold es nap naptar. Honapjai a hold
    ciklushoz igazodnak .
    Eltertem a tematol, de talan a sok gyalazkodas helyett-
    egy ki frissites.

    https://www.youtube.com/watch?v=YHQwM7LOSr8

  • jani;

    Avram (Abraham) Haran varosabol szarmazott.
    (A vilag LEG-regibb es a mai-napig is lakott varosa).

    Nem igen hiheto, sem elekpzelheto, hogy vitte volna az ottani vallasok szokasait es hagyomanyait.

    Mert valosgaban menekult mind az ottani balvanyimado vallasokatol, amikkel elaradt volt Mesopotamia.

    Celja volt keresni, s remenykedve az igazi Teremtojet megtalalni.

    S azt csak Mamare-ban, (Jerusalem melett) erkezve talalta meg, Melchizedek, a „beke-kiraly”-anak talalkozasaval.
    A Torah nevezi Melchizedeket a Teremto fopapjanak.

    Hasonloan mint Moses a Sinai sivatagban Jetro, apossa altal, akit ugyanugy a Torahban a Teremto fopapja.

    A SHAVAUT a nap amikor Moses a Torah-val lejott a Sinai-hegy csucsarol.
    A tizedik napon ment fel a parancsa alapjan es 40 napot toltott irni a Torah diktalasat.

    A Heber kalendar az u.n. Lunar, az az a Hold cuklusai alapjan mukodik, es pontosabb mint a romai Solar (Nap) alapjan levo szamitasok.
    Mert csupan minden a matematikai szamitasok alapjan van.

    De az u.n. SZYZGY amikor a Nap, Hold es a Fold egy vonalban, az egyelno oldalpontjaik letezik, az egyenlo 19 evvel ugy a Hold mint a Nap kalendaron.

    Tehat egy SZYZGY teljeseegeben egyenlo 19 Hold es 19 Nap evvel.
    De ugy a Hold mint a Nap evek szamitasai csupan a kulomkbozo „szoko” napok, honapok alkalmazasaval hasznlva.

    P.S.
    A termeszet megfigyelese alapjan mondhato hogy a Hold-naptar egybe-esobb a termeszet mukodesevel.

  • A cikk cimeben emlitett illeto ‘nem hajolna le sem’, persze de meg adot sem kotelezve fizetni vagyonanin.

    Ma reggel olvasva az eggyik ottani lapban, hogy valamely polgarmesteri palyazo felhozta a „vagyon-ado” ill. az ‘ingatlan ado’ tervet.

    Tehat a elvtarsak igazi ‘allam-kaptalizmus” modjan csupan a szegny dolgozo es termelo lakossagot nyuzzak meg az adokkal.

    Amig a gazdag elvtarsaikat felmentik meg az adoztatas alol is.
    Gyalazatos modon kijatszak meg imadott alapelveiket is.
    Szegyenletes !!!!

  • RODEO june 12, ,1;40 de ugyan azon soraiban allitotta:

    „..sorra halnak meg kezeles nelkul ,betegsegeiket senki nem kezeli, nem kapnak rokkant nyugdikat meg akkor sem ha mar labatlanak (meg) ugyan az tortenik az afgan, lyb, iraq, szir, nemzeti hosokkel is.”

    Teljesen megdobbento ami hazugsagokat osszehordtal!!!

    A US Vetran’s Administration (VA) minden volt hadi-veteranoknak es csaladtagjaiknak nyujt:

    1.,Teljes korlatlan szukseges egeszsegi szolgaltatast, minden veterannak es csladtagnak,
    2.,nyugdijat,
    3.,haz-vasarlasi kolcsont $ 0.00 dollar lefizetessel,
    4.,minden tanulasi kepzeseket, egyetem, foiskolak, szakiskolak, stb.
    5., temetest (felesegeiknek is) sirkovet a „Nemzeti Temetok”-ben.

    Az evi $ 273 biillio koltsegen ( a teljes evi nemzetvedelmi Pentagon-koltseg $ 760 billiobol.)

    Magam is veteran vagyok, de NEM hasznlanam az egeszsegi szpolgaltatast ha fizetenek sem, mert igazi allam-burokracia.
    Azert ellenzi a lakossag a SZOCIALIS MEDICIN-t.

    Egeszsegugyi Biztositasom nem kerul evi $ 400-ba sem, s barmikor kapok barmit rogton helyben kerdes nelkul.

    Sot az AHA (Obama-care)kaphato heti $ 9.-ert.

    Ki a fene ohajtana az allami burokraciaval bajlodni?

  • Bendegúz79

    Csak azért vitatkozom veled, hogy ezzel is frissítsük vallási műveltségünk. Egyébként, elfogadom, amiket mondasz/írsz. Sőt, kösz’ az infókat.

    Ur városa egy (leg)korábbi állomása volt Ábrahámnak.

    http://www.plebaniahivatal.roszkenet.hu/hittan/tanulok/kifestok/terkepek/abraham_terkep.jpg

    Ábrahám – szomorúan ugyan – de kész lett volna feláldozni fiát. Azaz, emberáldozatot bemutatni, ami pogány szokás. Tehát, Ábrahám nem sokban különbözött környezetétől. De azért mégis különbözött, mert a történet más fordulatot vett és neki köszönhetően egy emberbarát istenkép maradt ránk. Mivel fián és rajta kívül nem volt ott senki, nyilván Ábrahámtól származik a történet.

    Egyébként, éppen a sabbath-tal kapcsolatos csillagászati megfigyeléseknek lehetnek babiloni vonatkozásai.

  • Bendeguz79
    2019 június 13
    10:53 du.

    gizi beszéld ezt meg John Stewart tal aki a kongresszusban interpellált ugyanerről teljesen mást 3 nappal ezelőtt

    azaz hazudsz!

  • Bendeguz79
    2019 június 13
    10:53 du.

    izi a düyminisérium elméései szeri

    a veeteránok 65%-ka 3 éven belül öngyilkos lesz, 72%-kuk annyira nyomorék, hogy életre képtelen és a többi meg lelki sérűlt akiket nem kezelnek

    hiába 0% kamat meg 0% fizetés a lakásért, kriptára vagy urnára kell nekik

    essetunni?

  • Bendeguz79
    2019 június 13
    10:53 du.
    gizi veled ellentétben én javítom az elírásaimat

    na így jártam rajtahagytam az automata korrektort az meg tréfás

    izi a düyminisérium elméései szeri

    a veeteránok 65%-ka

    Gizi a hadügyminisztérium saját felmérései szerint a veteránok 65%-ka…

  • jani
    2019 június 14
    4:31 de.

    és a magyarok 50000 éves múltja az smafu? hogyan is volt miközben Etel és szarmaták valamint dermiták és konkerrik és a kukorik… és vándoroltak hattyú vontatta sajkán és a csodaszarvas szarván miközben le voltak …va… hol van mindehhez Ábrahám (Ő a nagybátyám a XI. kerületből a Bocskay útról és nagyon kedves ember, mindig kapok tőle ajándékot mikor látogat igaz már nagyon régen volt…de azért szép emlékek ezek és a füst amint felszáll a csipkebokorból és kilép valaki a szikla résén és rádvigyorog: Íme én vagyok …abi meleg de már kihűltem

    nagyon izgalmas a neandervölgyiekről is tudsz in bennfenteset? írd le és hogyan készítették a szarvaspecsenyét fokhagymával vagy gyömbérrel?

    csupa izgalom

  • jani
    2019 június 14
    4:31 de.

    a sabbath ból nőtt ki a schabesdeckli? vagy az másik Ábra há’ most nem tudhatni?

  • jani;

    Nem, nem vitazni,hanem eszmecsret folytatni inkabb.

    Vallasokkal vigyazatos vagyok, mert mindenkinek van bizonyos eloitelete, meggyozodesei, mag az atheistak is.

    baratsagosab abalyzalni dolgokat az nem vezet vitara.

    Jol adta, hogy Avram (Abraham)ki-indulo pontja a Chaldeai Ur varos volt, mielott lakott volna Haran-ban.
    De szuletesi helye nem jelezve.

    Sot a Bibliai adatok alapjan is ugy Terah ekso fia (Gen,I.Moses 11;26, majd Gen.11;32-12;4) mint harmadik fia. Talan a hite alapjan nevzve az ‘elsonek’.

    Mesopotamia a sok isten imadasok szulofoldje volt,sot minden helysegnek,sot csaladi-xsoportok kulombozo isteneket imadtak.

    Avram Mamre-ban talalta meg hitet.
    Sot a harom angyal talalkozsan,ketto eltavozva, Avram a ‘harmadikkal’ a Teremto neven alkudozott.
    (A 45-tol az 5 tisztesseges egyenekig).

    Persze a kerdes marad es vitathato, hogy hogyan ertekezett Avram, vagy barki is a Teremtojevel.
    Sot meg Moses eseteben is.

    A szoveg alapjan a Teremto „diktalta” neki a Torah szoveget leirni.

    Halott volna egy aydable hangot a felhibol, vagy sajat szellemi erzese es ertelme alapjan irta ???

    A fital Hassidic rabbi eseteben, minden a Torah (Torveny,Zsoltarok es profetak pontos szovegei alapjan.

    Azert elfogadhatatlan az allitolagos kulombseg a Torah es a Gorog ‘Ujszovetseg’szovegeben allitottak ami nem eggyezo a Torah adataival.
    De mind az a IV-VI. szazadi akkori altalanos helyi vallasokbol atvett ,ill. masolt szokasok, haggyomanyok,stb.

    S az u.n.”reformacio” csupan a hiarchia es nemi , minimal liturgiai valtozast nyujtott.

    De , nem velhetem a Torah ellenes, es tisztan istentagado vallasi szokasokbol kopirozottakat !!!

    P.S.
    A Babyloniaiak ketsegtelenul a LEG-kovalobb astrologusok voltak. A vilagegyetem terkepet (az eget) keszitettek, megnevzve 5 ezer egitesteket, a Naprendszerunk bolygoinak a Holdjait.
    Legtobbje nem lathato a szabad szemmel.
    Kivalloak voltak a kalendar pontos szamitasait leszogezni.
    Habar a Mayak-at nem multak felul.
    Vajon hogyan voltak kepesek arra ???

  • RODEO;

    Ostoba hazugsagodra reszletes adatokat adtam, (a Veteranokra vobatkozo adatokat megelozoen)de a kedves cenzor azt eltorolte.

    Olvasd magad a hirekben felre-allitott dolgot, s Googled a
    „James Zanroga Act”-et.

    Az volt az elso New Yorki tuzolto aki belehalt a 9/11 kovetkezzmenyei altal.

    Az u.n. „First Responder”-ek (tuzoltok, rendorok,mentok,stb.) egeszsegi es karpotlasi akcioja a Congerszus alatl volt ot-evre (5) $ 1.9 billio osszegben.

    Az ot-ev utan meghosszabbitva 75 mevre $ 7.4 billioval.

    De ma az adminisztrator altal a penz kifogyoban.
    S azt kertek emelni.
    Annak a vitajan a Congresszusban jelent meg Jon Stewart.

    Legalabb NE hazudj tudatosan !!!!!!!
    Ha nem ertelmezel valamit, olvasd ismet.

  • Rodeo;
    Ha kepes lennel angol NBC-NEWS jelenteset olvasni es meg is erteni ,itt van.

    A Congresszusi folyamat eseten Jon Stewart ,ugy mint a James Zanroga Fund adminisztratora folyamodtak hogy a penz SOHA be fogyjon ki, mert 70 evre szollo kezeles es jovetetel letezik.

    Ami azt jelenti hogy aki 130 evet is elne is kapja a kezelest es a jovatetelt koltsegeit minden elkepzelheto korlatozasok nelkul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    http://www.nbcnews.com/politics/congress/jon-stewart

  • A Bibliaim „ego-csipke-bolor” a DICTAMNUS nevu viragzo-bokor.

    Minden szag , ugy a viragok szaga is, legnemu kemiai vegyulet.

    A DICTAMNUS, egy deli-sivatagi bokor aminek viraga altal kibocsajtott illata konnyen gyulakony, legnemu vegyletet, s az az eros napsutes alatal meg-gyulhat.

    Maga a bikor nem serul meg a viraganak kobocsjtott vegytulete egese altal. Gyorsan eleg a gaz-nemu anyag.

    Allitolag letezik maig is egy dictamnus bokor a Szt;Kathgerine Monostor udvaran a ‘Mount of Mose’ (Moses hegy) kozeleben levo helyen.

  • Bendeguz79

    Babilon nagy és gazdag város volt. Az emberek már akkor is a szegényebb helyekről vándoroltak a gazdagabbak felé. Épp úgy, ahogy manapság a migránsok Ny.Európába vagy az USA -ba igyekeznek. A gazdag Babilont is ellepték a különböző nyelvű és vallású betelepülők. Állítólag ez a valóság alapja a „bábeli nyelvzavar” legendájának és talán ez az oka Mezopotámia sokféle vallásának is.

    Idézek neked a sumér erkölcsről. Lásd, nem olyan rossz helyről származott Ábrahám :

    „A sumerek – miként az a saját feljegyzéseikből kiderül – nagy becsben tartották a jóságot, az igazmondást, az igazságot és az igazságos bánásmódot, az egyenes viselkedést, a könyörületet és az együttérzést. Az uralkodók folyton azzal büszkélkedtek, hogy törvényt és rendet teremtettek az országban, hogy megvédték a gyengét az erőstől, a szegényt a gazdagtól, és elűzték a gonoszságot és az erőszakot. A sumer bölcsek szerint az istenek az etikát és az erkölcsöt nézték jó szemmel, nem az etikátlan vagy az erkölcstelen viselkedést. A sumer panteon minden fontosabb istenét a jók és az igazak, valamint az egyenesség és a becsületesség védelmezőiként magasztalják.” Vikipédia

  • Koszonom az ertesitest „jani” !

    A Mesopotamiai varos-allamokban a vedett falak mogott remnykedetek elni a biztonsag kedveert mindenki, mint az Abrahammal kapcsolatos adatok alapjan a kozuti-rablo kiralyok akik ember-rablassal foglalkoztak.

    Emlekszik, Abraham szabaditotta fel az elso 318 elraboltakat akiket a sajat hitenek kovetesere vezetett, s meg is metelte oket.

    Tehat valaki egyeni-meglatasa lehetett amit kozolt, de a tortenelmi valosag , vagy legalabb is a Bibliai adatok maskent bizonyitja.

    S Babylon mind a 2500 eves letezese idejen nem igen bizonyosodott maskent.

    Ne feledje, az emberi gyarlosag az ritkan, kiveteles egyenek eseteben eltero az altalanostol.

  • Rodeo, rodeo; rohelyes probalnal lenni ?

    Sajnos az ongyilkossag eseteiben a fellegekbe menno hazugsagaid nem nevetseges meg ha teljesen valotlan es gyuloleteden alapulo celbol tetted is !

    Allitottad ,hogy a Pentegon adtai alapjan a US veteranok 65%-a ongyilkossagot kovetnek el.

    Az adat persze teljesen mas.
    Sok-even at-levo adatok 55 millio veteranok eseteben a haborus veteranok ongyilkossaga 30 ongyilkossag 100,000 kozott.(0.0033%)
    Amig a civil lakossag ongyilkossag 14 a 100,000 kozott, ami (0.0014%)

    Soha, sehol nem talaltam, hogy Karcsi bacsid osztokelte volna a hazugsagokat, de az emberi pusztitas utasitasa annal gyatrabb.
    Azt probalod kovetni megallasnelkul itten????

  • Bendeguz79
    2019 június 14
    2:23 du.

    gizi amit én láttam az a canadai tv angolul (csak kicsit vagyok perfect benne) mondta, hogy a törvény be nem tartása miatt és azért mert nem kapnak semmit(SIC) shame on you hangzott el a congressmen nagy csodálkozására (nincsenek hozzászokva, hogy valaki rájuk borítja a tele bilit) és nyomorékon, haldokolva várják a végső trombitaszót

    na erre kössél masnit és ne vartyogjál annyi szemetet, kurva unalmas és hazug

    lefordítsam más nyelvre? azon sem érted csak jár a szád inkább rágógumizzál az jobban áll neked

  • Olvasd ismet RODEO !!!!

    Jon Stuwart, tette a megjegyzest „shame on you” mert a bizotsag keves tegja volt jelen az ulesen !!!!!

    De a kert anyagi osszegek emeleset megszavaztak barmi osszegre is lehetne szukseg, mert a „James Zadroga Act” 75 evre volt jovahygyva eredetioleg, s az „torveny”!
    S annak meg 70 eves hatralaeka ervenyben all !!!!!

    Nem csak gyuloleteseged indit a hazugsagaidra, de nagyon ertelmetlen is vagy.

  • Bendeguz79
    2019 június 15
    10:10 de.

    nem baj gizi nem az a probléma, hogy mit kapnak, hanem az, hogy vannak veteránjaik amikor az ország hivatalosan nem áll háborúban a rablóbanda zsoldosaik meg megérdemlik a sorsukat..egyébként -mint az ismert- tengermélyen le is vannak szarva

    megsavazzák azután nem kapnak semmit mert különben a nyugalmazott komédiás nem lett volna olyan dühös

  • agyludtalpas;

    Harom nappal ezelott „nemzeti hosok”-nek velted oket, most meg „rablobanda zsoldos”-oknak gyalazol.

    Te bizponyara „megerdeml-ed sorsod”at.

    Talan majd a fergeket boldogga teszed.

  • Bendeguz79
    2019 június 16
    11:17 de.

    gizi hazudsz idéztem John Stewart-ot szerintem meg azok, zsoldos útonállók, pénzért gyilkolnak… de nektek sok hasznot visznek nektek meg kellene becsülni ezeket mert a ti zsebeiteket töltik a lopott rabolt holmival mint Ali baba és a 40 rabló esset’unni

    dehát gizi te már csak ilyen maradsz frenetikus az agysérved